Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:"

Transcriptie

1 Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 Fietsen met een knieflexiebeperking Frank van de Beld Inleiding Ten gevolge van een total-knee operatie kon een patiënt, na langdurig fysiotherapeutische behandelingen te hebben ondergaan, zijn knie niet verder flecteren dan 90E. De patiënt: "maar dan kan ik niet meer fietsen". Deze uitspraak is aanleiding geweest om na te gaan op welke wijze een fiets aangepast moet worden om met een knieflexie van maximaal 90E toch naar behoren te kunnen fietsen. Algemene opmerkingen over de figuren Het antwoord op bovengenoemd probleem is gevonden aan de hand van een reeks meetkundige figuren. In deze figuren is volstaan met het weergeven van de benen en voeten van een fietser en de linker- en rechtercrank. De toegepaste schaal is 1 : 9. De grootte van de diverse gewrichtshoeken komt overeen met de werkelijkheid. Om een en ander tekentechnisch zo eenvoudig mogelijk te houden, zijn de pedalen niet getekend. Zij bevinden zich, zoals in werkelijkheid, aan het uiteinde van de crank. De fietser wordt beschouwd vanaf de linkerzijde. Linkerbeen en linkercrank zijn steeds met niet-onderbroken lijnen getekend, rechterbeen en rechtercrank met onderbroken lijnen. Het linkerbeen is het aangedane been. Analyse In de figuren 1a en 1b, de "standaardfiguren", is de ongestoorde situatie tijdens het fietsen weergegeven. In figuur 1a staat de linkercrank R 1 -a recht omhoog. Het linkerbeen vertoont hier geen flexiebeperking. De rechtercrank R 1 -a 1 staat recht omlaag. De rechterknie is niet volledig geëxtendeerd. Figuur 1b spreekt nu voor zich: het is de omgekeerde situatie van figuur 1a. Tijdens het fietsen beschrijft zowel de linker- als de rechterknie (of genuanceerder gesteld: het distale uiteinde van het bovenbeen) een deel van een cirkel, waarvan het heupgewricht h het middelpunt is. De straal van de cirkel wordt gevormd door het bovenbeen h-k. Vanuit de positie in figuur 1a naar die in figuur 1b kantelt het linkerbovenbeen derhalve voorover (linksom vanuit zijaanzicht) en het rechterbovenbeen achterover (rechtsom vanuit zijaanzicht). Het linker- en rechteronderbeen zijn weergegeven door de lijn k-e. Het zadel wordt geacht samen te vallen met het heupgewricht.

3 In figuur 2 is het aangedane linkerbeen in de knie maximaal geflecteerd, namelijk 90E. De heupflexie is even groot als in de standaardfiguur. De positie van het bovenbeen is dus ongewijzigd. De voet kan nu niet meer op het linker pedaal geplaatst worden. Fietsen is nu dus onmogelijk. In figuur 3 zijn linker onderbeen en voet op dezelfde wijze gepositioneerd als in figuur 1. Er is vervolgens nagegaan welke verplaatsing het zadel moet ondergaan als de knieflexie 90E bedraagt. De lengte van het bovenbeen is daartoe loodrecht uitgezet vanuit punt k. De oorspronkelijke plaats van het zadel is aangegeven met een klein cirkeltje. Het zadel is dus omhoog en naar voren verplaatst. Met name de omhoogverplaatsing resulteert in het gegeven dat als de linker- of rechtercrank recht omlaag staat, respectievelijk de linker- en rechtervoet niet meer goed bij de pedalen kunnen. Daar komt nog eens bij dat tijdens de rotatie van de linkercrank - van recht omhoog naar recht omlaag - de linkervoet over het pedaal enigszins naar achteren geschoven moet worden. In figuur 3 is dit duidelijk te zien. Als de linkercrank van recht omlaag naar recht omhoog roteert, moet de linkervoet weer naar voren geschoven worden. Indien dit niet zou plaatsvinden zou de knieflexie, in de stand van de crank recht omhoog, groter dan 90E zijn. In figuur 3 werd het bovenbeen loodrecht op het onderbeen geplaatst en aan de hand daarvan werd nagegaan welke verplaatsing het zadel moest ondergaan. In figuur 4 en 5 is de omgekeerde procedure gevolgd. Hier wordt primair het zadel over een bepaalde afstand omhoog verplaatst en aan de hand daarvan wordt nagegaan welke knieflexie hierbij behoort. Daartoe blijft alleen de voet in dezelfde positie staan als in figuur 3. Tussen haakjes, het zadel wordt niet recht omhoog verplaatst, maar achterwaarts omhoog, aangezien de zadelpen een hoek van 20E met de vertikaal maakt. In figuur 4 is het zadel over een willekeurige afstand achterwaarts omhoog verplaatst. De oorspronkelijke plaats is met een klein cirkeltje aangegeven. Met de nieuwe positie van het zadel (tevens heup) als middelpunt wordt een cirkelbaan getrokken met als straal de lengte van het bovenbeen. Vanuit het uiteinde van de voet is vervolgens het onderbeen dusdanig getekend dat de knie samenvalt met de cirkelbaan. Daarna is het bovenbeen getekend door de knie met de heup te verbinden. Uit figuur 4 blijkt dat het zadel te weinig achterwaarts omhoog is verplaatst, aangezien de knieflexie groter dan 90E is. In figuur 5 staat de voet weer in dezelfde positie als in figuur 4 en 3. Het zadel is nu zó veel achterwaarts omhoog verplaatst, dat de knieflexie precies 90E wordt. Daartoe is dezelfde meetkundige procedure uitgevoerd als in figuur 4.

4 Helaas is deze verplaatsing zó groot dat als de linker- of rechtercrank recht omlaag staat, respectievelijk de linker- en rechtervoet volgens de figuur alleen met de grote teen de pedalen raken. In vivo zal dit waarschijnlijk niet mogelijk zijn, gezien de extreme plantairflexiestand die hierbij op moet treden. Het uiteindelijk verschil tussen enerzijds figuur 3 en anderzijds figuur 4 en 5 is, naast de beschreven procedure, dat in het eerste geval de positie van voet en onderbeen gelijk gehouden is aan die in de ongestoorde situatie en dat in het tweede geval alleen de positie van de voet gelijk gehouden is. U ziet daarom dat, ondanks de gelijke knieflexie van 90E, de dorsaalflexie in figuur 5 niet gelijk is aan die in figuur 3. Vervolgens beschouwen we figuur 6. Vanuit figuur 2 is het complex linker bovenbeen/onderbeen/voet ten opzichte van het niet getekende bekken zó veel voorovergekanteld dat de achterzijde van de voet op het pedaal komt te staan. De knieflexie blijft dus 90E, de heupflexie neemt af. Tijdens deze vooroverkanteling beschrijft ieder punt op genoemd complex een deel van een cirkel waarvan de heup het middelpunt is. Het blijkt nu dat de crank te lang is. De oorspronkelijke linkercrank a - R 1 kan daarom nu verkort worden. De nieuwe cranklengte wordt dan b - R 1, (figuur 7). De lengte van de rechtercrank verandert niet. In figuur 7 is nu in één oogopslag te zien in welke posities het linker- en rechterbeen zich bevinden als de linker- of rechtercrank recht omhoog of recht omlaag staat. Ten opzichte van het rechterbeen wordt het linkerbeen zowel in het knie- als heupgewricht over een gering traject geëxtendeerd. Mede gezien het feit dat het achterste deel van de voet op het pedaal rust lijkt een crankverkorting zoals in figuur 7 aangegeven is niet een ideale oplossing.

5 Figuur 8 is eveneens tot stand gekomen door het complex bovenbeen/onderbeen/voet vanuit figuur 2 voorover te kantelen, nu echter zó veel dat de voorvoet op het pedaal komt te staan. De knieflexie blijft weer 90E, de heupflexie is nog verder afgenomen dan in figuur 6 en 7. De oorspronkelijke linkercrank a - R 1 wordt weer verkort. De nieuwe lengte wordt dan c - R 1 (figuur 9). De lengte van de rechtercrank verandert niet. Ook nu zijn in één oogopslag de posities van linker- en rechterbeen in beide crankposities te zien. In alle posities kunnen de voeten gemakkelijk op de pedalen staan. De positie van het linkerbeen in de stand van de linkercrank recht omlaag is echter nu nog meer afwijkend van de normaal daarbij behorende positie dan in figuur 7. Toch kan in figuur 9 het linkerbeen in principe in de geëxtendeerde, gearceerd aangegeven positie komen. Punt c in deze figuur moet dan, na 180E geroteerd te zijn, uitkomen op punt a 1. Crank-as R 1 moet dan benedenwaarts verplaatst worden. De nieuwe lengte van de linkercrank wordt dan gelijk aan de helft van de afstand c - a 1 in fig. 9.

6 In figuur 10 is te zien dat de crank-as verplaatst is van R 1 naar R 2. De nieuwe lengte van de linkercrank is gelijk aan afstand c - R 2. Als punt c 180E roteert, komt dit punt uit op c 1. Afstand c - c 1 in figuur 10 is dus precies gelijk aan afstand c - a 1 in figuur 9. Verplaatsing van de crank-as van R 1 naar R 2 houdt tevens in dat in figuur 10 de rechtercrank over dezelfde afstand naar beneden is verplaatst. De rechtercrank heeft nog steeds z'n oorspronkelijke lengte. Afstand R 2 - a 1 in figuur 10 is nog steeds gelijk aan afstand R 1 - a 1 in de voorgaande figuren. Door de verkorting van de linkercrank, gecombineerd met de benedenwaartse verplaatsing van de crank-as is nu de ideale situatie ontstaan dat linker- en rechterbeen in de stand van de crank recht omlaag dezelfde positie in kunnen nemen. De rechtervoet staat alleen meer in plantairflexie. Als de crank recht omhoog staat is de positie van linker- en rechterbeen niet geheel gelijk. Het verschil is echter al minder dan in figuur 9. In figuur 11 is de rechtercrank even lang gemaakt als de linkercrank. In beide getekende crankstanden komt zowel het linker- als rechterbeen in dezelfde positie. Vanuit figuur 2 is via figuur 8, 9 en 10 uiteindelijk figuur 11 tot stand gekomen. De verandering die tot nu toe aan de fiets heeft plaats gevonden bestaat uit het verkorten van linkeren rechtercrank, gecombineerd met het benedenwaarts verplaatsen van de crank-as, n. l. van positie R 1 naar R 2. Deze theoretische verplaatsing is noodzakelijk om de nieuwe cranklengte vast te kunnen stellen. Exact dezelfde beenposities behorend bij de crankstanden in figuur 11 kunnen echter bereikt worden als de crank-as op de oorspronkelijke plaats blijft liggen, dus positie R 1. Figuur 12 is daarom tot stand gekomen door geheel figuur 11 vertikaal in bovenwaartse richting te transleren, over een afstand van R 2 - R 1. Dit houdt in dat ook het zadel omhoog gaat, en wel over dezelfde afstand R 2 - R 1. In figuur 13 is het zadel achterwaarts omhoog verplaatst, over een hoek van 20E met de vertikaal. Deze verplaatsing heeft een vertikale- en horizontale komponent en is dusdanig groot dat de vertikale komponent gelijk is aan afstand R 2 - R 1. Uiteindelijk blijkt dat in figuur 13 het zadel, omgerekend naar de werkelijkheid, slechts 2, 2 cm meer naar achteren ligt dan in figuur 12. Het gevolg hiervan is dat de dorsaalflexie in beide enkelgewrichten iets afgenomen is, in het rechter enkelgewricht door vooroverkanteling van de voet en in het linker enkelgewricht door achteroverkanteling van het complex onderbeen/bovenbeen.

7 Figuur 12 Figuur 13 Discussiepunten 1. De oplossing van het in dit artikel voorgelegde probleem is, zoals uit de figuren blijkt, het verkorten van beide cranken en het omhoog verplaatsen van het zadel. Alléén het zadel omhoog verplaatsen is dus niet de oplossing. Opvallend is dat dit bijna altijd als antwoord gegeven wordt als het probleem voorgelegd wordt aan fysiotherapeuten. 2. De benedenwaartse verplaatsing van de crank-as (overgang figuur 9 naar figuur 10) is, zoals reeds eerder vermeld, een zuiver theoretische verplaatsing, evenals de even grote bovenwaartse verplaatsing (overgang figuur 11 naar figuur 12). Zij heffen elkaar op. Punt R 1 in figuur 2 ligt immers op dezelfde plaats ten opzichte van de grond als R 1 in figuur 12. Door de theoretische bovenwaartse verplaatsing van de crank-as ondergaat het zadel wél een daadwerkelijke omhoogverplaatsing. Dit is een gevolg van het feit dat het zadel niet van plaats veranderde toen de crank-as benedenwaarts werd verplaatst (overgang figuur 9 naar figuur 10). 3. De afstand waarover het zadel omhoog verplaatst moet worden is even groot als de afstand waarover de crank-as verplaatst wordt. Voorts is het aantal centimeters waarmee de cranken verkort moeten worden exact gelijk aan de afstand waarover de crank-as verplaatst wordt (de verklaring wordt U bespaard). Hieruit volgt dat het aantal centimeters waarmee de cranken verkort moeten worden gelijk is aan het aantal centimeters waarmee het zadel omhoog verplaatst moet worden. In het gegeven voorbeeld bedraagt deze afstand 6.3 cm. De cranklengte is in werkelijkheid 18 cm. De nieuwe cranklengte wordt dus 11.7 cm. Gemakshalve wordt dit afgerond tot 12 cm. 4. In het gegeven voorbeeld is de lengte van onder- en bovenbeen respectievelijk 45 cm en 47.7 cm. Zijn onder- en bovenbeen langer, terwijl dezelfde verhouding van kracht blijft, dan behoeft de crank minder verkort te worden en het zadel evenzo minder omhoog verplaatst te worden dan 6.3 cm. Zijn onder- en

8 bovenbeen korter, terwijl weer dezelfde verhouding van kracht blijft, dan bedraagt de afstand van de verkorting en omhoog-verplaatsing meer dan 6.3 cm. 5. In dit artikel is uitgegaan van een knieflexie van 90E. Hoe geringer de maximale flexie, hoe meer de cranken verkort moeten worden en hoe meer het zadel omhoog moet. Als er sprake is van een maximale flexie kleiner dan 80E 'snijdt' in figuur 8 de voet de crank onder de as. Vanwege een zeer korte crank wordt fietsen dan wel zeer onaangenaam. 6. Stel een willekeurige afstand A - B wordt met een fiets waarvan de cranklengte 18 cm bedraagt afgelegd in 10 minuten. In ons voorbeeld is de lengte van de verkorte crank 12 cm en die van de oorspronkelijke 18 cm. De nieuwe lengte is dus 2/3 van de oorspronkelijke. Het afleggen van afstand A - B in dezelfde tijd, dus in 10 minuten, kost in principe dan 3/2 = 1.5 x zo veel kracht. Dit geldt echter alleen als de grootte van het flexie-extensie-traject van heup en knie ten opzichte van het traject dat in de ongestoorde situatie (dus vóór de operatie) afgelegd werd, niet veranderd zou zijn. Aangezien dit in ons voorbeeld wél het geval is, is de relatie tussen cranklengte en spierkrachtleverantie nu niet precies omgekeerd evenredig. Het afleggen van afstand A - B in 10 minuten kost met de aangepaste fiets in ieder geval wel méér spierkracht. In het gunstigste geval echter zal de patiënt weken, misschien pas maanden na de operatie zijn oorspronkelijke spierkracht weer terug hebben, zodat het linkerbeen dan weer even veel kracht kan leveren als het rechterbeen. Meer spierkracht leveren dan vóór de operatie is dus voorlopig uitgesloten. Een en ander houdt in dat ingeval de cranken verkort zijn de tijdsduur waarin afstand A - B afgelegd wordt, langer is dan 10 minuten. De oorzaak hiervan is dat een verkorte crank langzamer roteert dan een niet verkorte crank, uiteraard als in beide gevallen even veel kracht geleverd wordt. De fietssnelheid van de fiets waarvan de cranken verkort zijn, is daarom geringer dan van de fiets waarvan de cranken niet verkort zijn. Wil de patiënt de genoemde afstand tóch in 10 minuten afleggen, dan zullen de verkorte cranken even snel moeten roteren als de niet-verkorte. Dit is alleen mogelijk als de patiënt inderdaad meer spierkracht levert dan vóór de operatie. Dit is slechts te bereiken door middel van zeer intensieve krachttraining, voor zowel linker- als rechterbeen. 7. In ons voorbeeld worden zowel de linker- als de rechtercrank verkort. De verkorting van de rechtercrank is in principe niet noodzakelijk, althans niet noodzakelijk op basis van bewegingsbeperkingen. Stel dat alleen de linkercrank verkort wordt, de rechter behoudt z'n oorspronkelijke lengte en beide benen leveren even veel kracht. De rotatiesnelheid van de verkorte linkercrank van de positie recht omhoog naar recht omlaag is dan geringer dan de rotatiesnelheid over hetzelfde traject van de niet-verkorte rechtercrank. Dit houdt in dat wanneer het linkerbeen geëxtendeerd wordt, de rijsnelheid geringer is dan wanneer het rechterbeen geëxtendeerd wordt. Een dergelijke wijze van fietsen is verre van ideaal. Linker- en rechtercrank zouden in het genoemde traject eventueel nog dezelfde rotatiesnelheid kunnen krijgen als het rechterbeen bewust met minder kracht geëxtendeerd wordt. Het zal duidelijk zijn dat deze wijze van fietsen meer theorie dan praktijk is. 8. Figuur 8 is in feite de basis van waaruit het in dit artikel voorgelegde probleem opgelost werd. Er is nagegaan of deze oplossing betrouwbaar is. In figuur 8 is de afstand van het punt waar de voet de crank 'snijdt' tot het midden van R mm. De schaal is 1 : 9. De afstand is in werkelijkheid dus 5.85 cm. Deze afstand werd op een fiets door middel van een puntmarkering uitgezet vanuit het midden van de as van de linkercrank. Vervolgens nam een proefpersoon plaats op de fiets; de linkercrank stond recht omhoog. De voet werd in dezelfde gekantelde positie naast de crank gehouden als in figuur 8, waarbij het meest distale deel van de mediale rand van de linker schoenzool de crank ter hoogte van de markering 'sneed'. De knieflexie bleek nu inderdaad 90E. (Wellicht overbodig om te vermelden, maar de beenlengten en maten van de fiets die in de figuren zijn gebruikt, zijn de maten van proefpersoon en fiets zoals gebruikt in de hier beschreven kontrolemeting). 9. Om in geval van een knie flexiebeperking te bepalen hoeveel de crank verkort moeten worden en hoeveel het zadel omhoog moet, kan, ongeacht de lengte van onder- en bovenbeen, in de praktijk de volgende procedure gevolgd worden: Stel het linkerbeen heeft een knie flexiebeperking. a) de rechtercrank wordt recht omhoog geplaatst. b) de patiënt neemt plaats op zijn fiets.

9 c) de rechtervoet wordt in de 'fietspositie' op het rechter pedaal geplaatst. d) op het meest distale deel van de mediale rand van de rechter schoenzool wordt een puntmarkering aangebracht. Deze markering bevindt zich vanaf zijaanzicht precies 'boven' de rechtercrank. e) de markering wordt op dezelfde plaats aangebracht op de mediale rand van de linker schoenzool. f) de linkercrank wordt nu recht omhoog geplaatst. g) de linkervoet wordt nu zodanig naast de linkercrank gebracht, dat de markering ter hoogte van de crank komt te liggen. De linkervoet bevindt zich daarbij in dezelfde gekantelde positie als waarin de rechtervoet zich in de 'fietspositie' bevond. De knie is maximaal geflecteerd. h) de linkercrank wordt gemarkeerd op het punt waar de markering op de rand van de linker schoenzool de crank raakt. Via punt a t/m h is nu hetzelfde bereikt als in figuur 8. i) meet de afstand van de markering op de crank tot het midden van de crank-as. De lengte van de verkorte crank kan nu volgens onderstaande vergelijking gevonden worden: (x + y) : 2 = z x = afstand markering op crank tot midden van crank-as. y = lengte van niet-verkorte crank. z = lengte van verkorte crank. De crankverkorting en omhoog verplaatsing van het zadel bedraagt dan y - z. Dit is de verplaatsing vertikaal omhoog. In ons voorbeeld bedraagt deze 6.3 cm. De verplaatsing volgens de werkelijkheid, achterwaarts omhoog, is 6.7 cm. Het verschil van 0.4 cm is dusdanig klein dat voor de praktijk het bekend zijn van de vertikale verplaatsing waarschijnlijk voldoende is. Overigens kan de achterwaartse omhoog verplaatsing q berekend worden op de volgende wijze: de cosinus van een hoek van 20E is 0.94 en dus geldt: q = 100/94 (y - z). 10. Om de ruimtelijke positie van bekken en romp dezelfde te doen zijn als in de ongestoorde situatie, zou het stuur even veel omhoog moeten als het zadel.

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 219-232 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 149-160 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43

Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43 Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Peo II Docent: Andrea Witkam

Peo II Docent: Andrea Witkam PEO II BT-1o 1 Peo II Docent: Andrea Witkam Ilse Speelman Veron 't Hart Joppe Korfage Kevin Ypeij Danny Zomerhuis Groep: BT-1o 2 Inhoudsopgave Blz. Samenvatting 4 Inleiding 5 Analyse 6 Hypothese 9 Ontwerp

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het heup- en si-gewricht: een funktionele eenheid? Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 226-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119) Auteur(s): A.Lagerberg Titel: Mobiliteitsmetingen met behulp van digitale fotografie. Jaargang: 23 Jaartal: 2005 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 103-119 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Algemene regels bij het testen

Algemene regels bij het testen Niveau-eisen Eenwielerdiploma s Bij Stichting Eenwieleren Nederland volgen we de internationale niveau-eisen voor eenwielerdiploma s, zoals ze zijn vastgelegd door de IUF (International Unicycling Federation).

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa Mensenmassa 1 De grootste last... Bij fysieke belasting denken de meeste mensen meteen aan zwaar til-, duw- en trekwerk. En een kratje pils van 15 kg vinden velen dan al redelijk zwaar. Toch stelt zo'n

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126 Praktijk Loop ABC 17.1. Inleiding Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede bepalend voor de uiteindelijke prestatie (Een voetballer

Nadere informatie

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP Individueel voorbereidingsprogramma Beste spelers, Het voetbalseizoen 2015-2016 nadert met rasse schreden. Tijdens de rustperiode is het je taak om het nieuwe seizoen

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 98-105 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-)

Nadere informatie

Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 218-229 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

BIOSWING. 350 iq V 360 iq V. Gebruiksaanwijzing

BIOSWING. 350 iq V 360 iq V. Gebruiksaanwijzing BIOSWING 350 iq V 360 iq V Gebruiksaanwijzing We wensen u veel plezier met uw nieuwe bureaustoel van HAIDER BIOSWING! HAIDER BIOSWING zitsystemen zijn uitgevoerd met een wereldwijd unieke technologie::

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Eindexamen havo wiskunde B pilot II

Eindexamen havo wiskunde B pilot II Het gewicht van een paard Voor mensen die paarden verzorgen figuur 1, is het belangrijk om te weten hoe zwaar hun paard is. Het gewicht van een paard kan worden geschat met behulp van twee afmetingen:

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie

Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie Vuistregels voor energie-efficiënte robotprogrammatie Inleiding Energie-efficiëntie is zelden de primaire zorg bij het programmeren van een robot. Hoewel er in onderzoek reeds methodes werden ontwikkeld

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van 1) Zit, bekken voorwaarts gekanteld, 1 been gestrekt, het andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de armen reikt men voorwaarts op het gestrekte been, de handen ter hoogte van het onderbeen,

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen LOOP ABC Opleiding LOOP ABC Praktijk VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen INLEIDING Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Testprotocol Trunk Impairment Scale

Testprotocol Trunk Impairment Scale Testprotocol Trunk Impairment Scale Voor het uitvoeren van de test zijn een behandelbank, een blokkussen (om 10 cm achter de patiënt te zetten bij item 3 van statische zitbalans ) en een stopwatch nodig.

Nadere informatie

Posities van de voeten

Posities van de voeten Posities van de voeten 1 e positie: De hielen aan elkaar, de voeten naar buiten gedraaid, gelijk aan de schouderlijn. De voeten staan met de hele voetzolen op de grond. 2 e positie: De voeten naar buiten

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Paraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 5 Doorbewegen door een hulppersoon 11 Colofon 20 Inleiding In deze brochure laten we de

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

wiskunde B pilot havo 2016-I

wiskunde B pilot havo 2016-I De rechte van Euler Gegeven is cirkel c met middelpunt ( 1, 1 ) 3p 1 Stel een vergelijking op van c. De punten B( 3, 0) en ( 4, 0) M die door het punt A( 0, 4) 2 2 C liggen op c. Punt Q is het midden van

Nadere informatie

HANDLEIDING SHOE CLEAT ADJUSTER

HANDLEIDING SHOE CLEAT ADJUSTER Meetlat Afkrasrand Hiel-middenrug Markeringsrand Blokkeermoer Voorvoet - middenrug Verstelbare hielaanslag Inleiding De correcte afstelling van de fietser op de fiets begint bij de afstelling van de schoenplaten.

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval Handeling 1 1.1. De aanval Tori en Uke staan in startpositie 1. Ze lopen naar elkaar toe en op het moment dat Tori zijn rechterbeen voor heeft dwingt Uke Tori naar de grond te gaan door met beide handen

Nadere informatie

bij enkelgerelateerde

bij enkelgerelateerde Naam: Datum: Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen.

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een

Nadere informatie

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond 6b. Naar knieënstand 6c. Naar zijwaartse zit en lig Kom in schuttershouding (zie voorgaande oefening) Ga naar knieënstand Kom vervolgens via schuttershouding tot stand (zie voorgaande oefening) Ga via

Nadere informatie

De constructie van een raaklijn aan een cirkel is, op basis van deze stelling, niet zo erg moeilijk meer.

De constructie van een raaklijn aan een cirkel is, op basis van deze stelling, niet zo erg moeilijk meer. Cabri-werkblad Raaklijnen Raaklijnen aan een cirkel Definitie Een raaklijn aan een cirkel is een rechte lijn die precies één punt (het raakpunt) met de cirkel gemeenschappelijk heeft. Stelling De raaklijn

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie

Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie Adviezen voor patiënten na een totale heupoperatie Inleiding Onlangs heeft u een nieuwe heup (totale heupprothese) gekregen. Gedurende de eerste 8 weken na de operatie is het van belang dat u bepaalde

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Nadere informatie

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte.

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. MUAYTHAI TECHNIEKEN 1.0) Gevechtsposities. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.2 Rechts voor positie: Rechtervoet

Nadere informatie

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese ISPO JAAR CONGRES 2011 Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese Lichamelijk onderzoek Gangbeeld analyse, MRI, röntgen Algemene lichamelijke conditie Mobiliteit van heup,knie,en

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2)

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Snelheid en gemiddelde snelheid Met de grootheid snelheid geef je aan welke afstand een voorwerp in een bepaalde tijd aflegt. Over een langere periode is de snelheid

Nadere informatie

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen)

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen) Examen havo wiskunde B 06-I (oefenexamen) De rechte van Euler Gegeven is cirkel c met middelpunt (, ) p Stel een vergelijking op van c. De punten B(, 0) en ( 4, 0) M die door het punt A( 0, 4) C liggen

Nadere informatie

wiskunde B havo 2018-I

wiskunde B havo 2018-I Macht van 2 De functie f is gegeven door 0,3x 2 f( x) 4 2. Op de grafiek van f ligt een punt R. De y-coördinaat van R is 2. 3p 1 Bereken exact de x-coördinaat van R. De grafiek van f snijdt de x-as in

Nadere informatie

Een symmetrische gebroken functie

Een symmetrische gebroken functie Een symmetrische gebroken functie De functie f is gegeven door f( x) e x. 3p Bereken exact voor welke waarden van x geldt: f( x). 00 F( x) xln( e x) is een primitieve van f( x) e x. 4p Toon dit aan. Het

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 0 tijdvak woensdag 0 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage.. Dit eamen bestaat uit 0 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk Module 6 Vlakke meetkunde 6. Geijkte rechte Beschouw een rechte L en kies op deze rechte een punt o als oorsprong en een punt e als eenheidspunt. Indien men aan o en e respectievelijk de getallen 0 en

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

Senioren elementen voor limieten. passie voor synchroonzwemmen

Senioren elementen voor limieten. passie voor synchroonzwemmen Senioren elementen voor limieten passie voor synchroonzwemmen Element A 2.5 (senioren element team nr. 1) Vanuit een gehoekte houding achterover onder water met de benen loodrecht op de waterspiegel, wordt

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, E. Koes, F. Krijgsman Titel: Kompensaties bij de beperkte heupextensie. Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: 24-51 Deze online uitgave

Nadere informatie

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten.

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten. EXCELSIOR ZEDELGEM SEIZOEN 2015-2016 WEDSTRIJDOPWARMING doelgroep vanaf U 15 doelstelling/thema wanneer opwarming duur in totaal 35 minuten benodigdheden ballen, kegels/potjes, richtlijnen coachingwoorden

Nadere informatie

wiskunde B pilot havo 2015-II

wiskunde B pilot havo 2015-II wiskunde B pilot havo 05-II Veilig vliegen De minimale en de maximale snelheid waarmee een vliegtuig veilig kan vliegen, zijn onder andere afhankelijk van de vlieghoogte. Deze hoogte wordt vaak weergegeven

Nadere informatie

Waarom meten Podologen zoveel?

Waarom meten Podologen zoveel? Waarom meten Podologen zoveel? Borgions Paul MsC Pod Secretaris Belgische Vereniging der podologen Podoloog Podologisch Centrum Rotselaar (met focus naar Topsporters en kinderen) Biomechanicus voor KRC

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 165-175 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.. Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Eenheidscirkel In de figuur hiernaast

Nadere informatie

101 Balletbeen Ballet leg single 1.6. Een balletbeen wordt aangenomen. Van balletbeen naar gestrekte ligging op de rug. 301 Barracuda Barracuda 2.

101 Balletbeen Ballet leg single 1.6. Een balletbeen wordt aangenomen. Van balletbeen naar gestrekte ligging op de rug. 301 Barracuda Barracuda 2. AGE-GROUP I, Age I diploma Leeftijdsgroep 12 en jonger M.F. 1. 101 Balletbeen 1.6 2. 301 Barracuda 2.0 Geloot 3. 439 Oceanita 1.9 4. 362 Oppervlakte garnaal 1.4 3. 311 Kiep 1.8 4. 360 Overslag voorover

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Het gewicht van een paard

Het gewicht van een paard Het gewicht van een paard Voor mensen die paarden verzorgen figuur 1, is het belangrijk om te weten hoe zwaar hun paard is. Het gewicht van een paard kan worden geschat met behulp van twee afmetingen:

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Examen havo wiskunde B 2016-I (pilot)

Examen havo wiskunde B 2016-I (pilot) Eamen havo wiskunde B 2016-I (pilot) De rechte van Euler Gegeven is cirkel c met middelpunt ( 1, 1 ) 3p 1 Stel een vergelijking op van c. De punten B( 3, 0) en ( 4, 0) M die door het punt A( 0, 4) 2 2

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Bewerkingen met krachten

Bewerkingen met krachten 21 Bewerkingen met krachten Opgeloste Vraagstukken 2.1. Bepaal het moment van de kracht van 2N uir Fig. 2-3 rond het punt O. Laat de loodrechte OD neer vanuit O op de rechte waarlangs de kracht van 2N

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 2016 tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 18 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie