De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa"

Transcriptie

1 Mensenmassa 1 De grootste last... Bij fysieke belasting denken de meeste mensen meteen aan zwaar til-, duw- en trekwerk. En een kratje pils van 15 kg vinden velen dan al redelijk zwaar. Toch stelt zo'n kratje niet veel voor: De gemiddelde nederlandse man weegt zelf ruim vijf keer zo veel. De gemiddelde nederlandse vrouw weegt vier keer zo veel. En al dat gewicht moet continu worden meegedragen. Met betrekking tot fysieke belasting geldt dan ook vrijwel altijd: "De grootste last zijn we zelf". En het analyseren van fysieke belasting begint dan ook vrijwel altijd met dat eigen gewicht. Massa Nu is gewicht niet een eigenschap van de mens zelf. Het is het gevolg van de aantrekkingskracht van de aarde. Die aantrekkingskracht werkt op het vlees, de botten en de organen, kortom op de massa van de mens. Registratie Het effect van de aantrekkingskracht hangt zeer sterk af van de positie van al dat vlees, die botten en organen. Met andere woorden: van de houding of beweging. Voor een betrouwbare analyse moet de houding of beweging dan ook altijd nauwkeurig in kaart gebracht worden, liefst met foto en/of video. Massaverdeling Als we de houding of beweging hebben vastgelegd, dan kunnen we gaan rekenen met de massa's. Daarbij maken we gebruik van een uit de literatuur bekende gemiddelde procentuele verdeling van de massa over het menselijk lichaam. Zie de volgende pagina's.

2 2 Mensenmassa massaverdeling bij een gemiddelde mens in % van het hele lichaam deel hoofd en nek torso % waarvan 8.4 hoofd nek 50.0 thorax lumbaalstreek bekken % totale arm 5.1 bovenarm onderarm hand totale been 15.7 bovenbeen onderbeen voet boven L5/S romp + nek + hoofd 2 armen naar Webb Associates (1978) in: Chaffin & Andersson (1991)

3 Mensenmassa 3 Link boundaries and mass center locations as percentage of link lengths. (Dempster, 1955)

4 4 Mensenmassa Samenstellen van deelmassa's De specificatie van deelmassa's op de vorige pagina's is tamelijk gedetailleerd. Bij de analyse van een concrete situatie moeten de krachten op de verschillende deelmassa's vaak weer worden geïntegreerd tot een totaalplaatje van krachten op het hele lichaam. Dat vereist dan elke keer nogal wat rekenwerk. Voor toepassing in computermodellen is dat natuurlijk geen probleem. De specificatie van deelmassa's kan in die gevallen dan ook nog veel verder worden gedetailleerd. Echter, voor toepassing in het veld met rekenwerk uit het hoofd is het handig om met wat meer globale data te werken. In de volgende stappen zullen we deze specificatie dan ook wat compacter gaan maken.

5 Mensenmassa 5 arm opdracht 3>2 In bovenstaande tekening is de arm gedetailleerd in drie delen. Maar in concrete situaties liggen de hand en de onderarm meestal in elkaars verlengde. In veel gevallen kunnen we dan ook onderarm en hand even goed beschouwen als één deel (zonder polsgewricht en met een gemeenschappelijk massamiddelpunt). Bepaal de plaats van dat gemeenschappelijke massamiddelpunt.

6 6 Mensenmassa 3>2 oplossing arm Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW* afstand berekening onderarm hand ± 1/4 ± 3/4 0,6 / 2,3 1,7 / 2,3 totaal 2.3 * BW = Body Weight

7 Mensenmassa 7 arm opdracht 2>1 In bovenstaande tekening is de arm gedetailleerd in twee delen. Maar in concrete situaties liggen de bovenarm en de [onderarm+hand] soms in elkaars verlengde. In die gevallen kunnen we dan ook bovenarm en [onderarm+hand] even goed beschouwen als één deel (zonder ellebooggewricht en met een gemeenschappelijk massamiddelpunt). Bepaal de plaats van dat gemeenschappelijke massamiddelpunt.

8 8 Mensenmassa 2>1 oplossing arm Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW afstand berekening bovenarm onderarm+hand < 1/2 > 1/2 2,3 / 5,1 2,8 / 5,1 totaal 5.1

9 Mensenmassa 9 been opdracht 3>2 In bovenstaande tekening is het been gedetailleerd in drie delen. Maar in concrete situaties is de preciese stand van de voet ten opzichte van het onderbeen soms niet zo belangrijk In die gevallen kunnen we dan ook onderbeen en voet even goed beschouwen als één deel (met het enkelgewricht altijd in de neutrale positie en met een gemeenschappelijk massamiddelpunt). Bepaal de plaats van dat gemeenschappelijke massamiddelpunt

10 10 Mensenmassa 3>2 oplossing been Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW afstand berekening onderbeen voet ± 1/4 ± 3/4 1,4 / 5,7 4,3 / 5,7 totaal 5.7 NB: Vergelijk de afstanden onderbeen - mmp - voet eens met de afstanden onderarm - mmp - hand

11 Mensenmassa 11 been opdracht 2>1 In bovenstaande tekening is het been gedetailleerd in twee delen. Maar in concrete situaties liggen het bovenbeen en [onderbeen+voet] soms in elkaars verlengde. In die gevallen kunnen we dan ook bovenbeen en [onderbeen+voet] even goed beschouwen als één deel (zonder kniegewricht en met een gemeenschappelijk massamiddelpunt). Bepaal de plaats van dat gemeenschappelijke massamiddelpunt.

12 12 Mensenmassa 2>1 oplossing been Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW afstand berekening bovenbeen onderbeen+voet ± 1/3 ± 2/3 5,7 / 15,7 10,0 / 15,7 totaal 15.7

13 Mensenmassa 13 totaal opdracht 3>2 Van de rest van het lichaam zijn vijf deelmassa's gespecificeerd (hoofd, nek, thorax, lumbaalstreek en bekken). Voor dit geheel is alleen de ligging van het gezamenlijke mmp aangegeven. We kunnen dit mmp van [hoofd+nek+torso] combineren met de mmp's van de beide armen. Bepaal de plaats van het gemeenschappelijke massamiddelpunt.

14 14 Mensenmassa 3>2 oplossing totaal Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW afstand berekening hoofd+nek+torso beide armen ± 1/7 ± 6/7 10,2 / 68,6 58,4 / 68,6 totaal 68.6

15 Mensenmassa 15 totaal opdracht 2>1 Tenslotte kunnen we dit mmp van [hoofd+nek+torso+ armen] combineren met de mmp's van beide benen. Bepaal de plaats van dit totale massamiddelpunt.

16 16 Mensenmassa 2>1 oplossing totaal Trek een rechte lijn tussen de massamiddelpunten (mmp's) van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke massamiddelpunt (mmp) ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa % BW afstand berekening h+n+t+armen beide benen ± 1/3 ± 2/3 31,4 / 100,0 68,6 / 100,0 totaal NB: Deze plaats van het totale mmp (tussen S2 en het os pubis) geldt alleen voor deze houding (gestrekt staan met beide armen verticaal naast de romp). In de volgende stappen bepalen we het totale mmp voor andere houdingen.

17 Mensenmassa 17 totaal mmp opdracht houding a De persoon staat nog steeds gestrekt, maar nu met één arm naar voren. Wat gebeurt er met het totale mmp?

18 18 Mensenmassa houding a oplossing totaal mmp Als het mmp van een deelmassa van plaats verandert, dan verandert de plaats van het totale mmp mee en wel als volgt: richting: zelfde afstand: naar rato van de massa's Het mmp van de ene arm (5,1 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / boven. afstand: ongeveer 3 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich richting: zelfde. afstand: 5,1 % van die 3 dm (= 15,3 mm).

19 Mensenmassa 19 totaal mmp opdracht houding b De persoon uit houding a buigt zijn arm Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van houding a)

20 20 Mensenmassa houding b oplossing totaal mmp Het mmp van de onderarm+hand (2,3 %) verplaatst zich richting: naar boven. afstand: ongeveer 2 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: naar boven. afstand: 2,3 % van die 2 dm (= 4,6 mm).

21 Mensenmassa 21 totaal mmp opdracht houding c De plaats van het totale mmp van de vorige houding kunnen we ook vinden langs een andere weg: a. Bepaal het mmp van de hele gebogen arm. b. Bepaal de verplaatsing van het mmp bij de (hele) verticaal afhangende arm naar dat bij de (hele) gebogen arm. Probeer dat eens.

22 22 Mensenmassa houding c oplossing totaal mmp a. Het mmp van de hele arm ligt op de verbindingslijn tussen de deelmmp's, een beetje uit het midden naar de kant van de bovenarm. b. Het mmp van de ene arm (5,1 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / boven. afstand: ongeveer 4 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 5,1 % van die 4 dm (= 20,4 mm).

23 Mensenmassa 23 totaal mmp opdracht houding d De persoon van houding c brengt ook zijn andere arm schuin naar voren / hoog boven Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van houding c)

24 24 Mensenmassa houding d oplossing totaal mmp Het mmp van de andere arm (5,1 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / hoog boven. afstand: ongeveer 5 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 5,1 % van die 5 dm (= 25,5 mm). NB: Bij de beginhouding (gestrekt staan met beide armen verticaal langs het lichaam) lag het totale mmp tussen S2 en het os pubis. Met beide armen schuin naar voren / boven is het totale mmp als volgt verplaatst: richting: schuin naar voren / boven. afstand: ± 5 (vijf) cm.

25 Mensenmassa 25 totaal mmp opdracht houding e De persoon van houding d zet zijn linker voet op een steuntje Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van houding d)

26 26 Mensenmassa houding e oplossing totaal mmp Het mmp van het linker been ligt op de verbindingslijn tussen de deelmmp's van bovenbeen en [onderbeen+voet], op ± 1/3 vanaf (het mmp van) het bovenbeen. Het mmp van dat been (15,7 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / boven. afstand: ongeveer 3 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zefde. afstand: 15,7 % van die 3 dm (= ± 5 cm).

27 Mensenmassa 27 totaal mmp opdracht houding f De persoon van houding e gaat zitten op een hoge kruk en zet ook zijn rechter voet op het steuntje. Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van houding e)

28 28 Mensenmassa houding f oplossing totaal mmp Het mmp van dat been (15,7 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / boven. afstand: ongeveer 3 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 15,7 % van die 3 dm (= ± 5 cm). NB: Beide benen samen veroorzaken dus de volgende verplaatsing van het totale mmp: richting: schuin naar voren / boven. afstand: ± 10 cm.

29 Mensenmassa 29 totaal mmp opdracht houding g De persoon van houding f komt van zijn kruk en gaat half voorover gebukt staan. Daarbij strekt hij beide knieën ± 45. Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van de romp)

30 30 Mensenmassa houding g oplossing totaal mmp De mmp's van beide [onderbeen+voet]en (11,4 %) verplaatsen zich richting: naar voren / iets omhoog (t.o.v. de romp) afstand: ongeveer 1,5 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 11,4 % van die 1,5 dm (= ± 1,7 cm).

31 Mensenmassa 31 totaal mmp opdracht houding h De persoon van houding g strekt zijn ene been ver naar achteren. Wat gebeurt er met het totale mmp? (ten opzichte van de romp)

32 32 Mensenmassa houding h oplossing totaal mmp Het mmp van dat ene been (15,7 %) verplaatst zich richting: naar achter / naar beneden (t.o.v. romp) afstand: ongeveer 4 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa (100 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 15,7 % van die 4 dm (= ± 6 cm).

33 Mensenmassa 33 totaal mmp opdracht houding i De persoon van houding h weegt zelf 75 kg. Hij tilt een kistje op van 25 kg. We kunnen de massa's van de persoon en het kistje beschouwen als delen van één gemeenschappelijke massa. Waar ligt het gemeenschappelijke mmp?

34 34 Mensenmassa houding i oplossing totaal mmp Trek een rechte lijn tussen de mmp's van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke mmp ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa gewicht afstand berekening persoon kistje ± 1/4 ± 3/4 25 / / 100 totaal 100

35 Mensenmassa 35 boven L5/S1 opdracht houding a Voor de globale belasting van de rug wordt vaak de locale belasting van L5/S1 gebruikt als (biomechanische) parameter. Om die belasting van L5/S1 te berekenen wordt het hele lichaam denkbeeldig doorgesneden door L5/S1 en rekenen we verder met de massa boven of onder dat snijvlak. Bij het schatten van de belasting in het veld werken we gewoonlijk met de massa boven het snijvlak. In het voorgaande hebben we het mmp van [armen+ hoofd+nek+torso] al eens bepaald. Echter, van het torso liggen thorax en lumbaalstreek boven L5/S1, maar het bekken er onder. Bepaal het mmp van [armen+hoofd+nek+torso - bekken]. NB: Bij belastingsproeven in het laboratorium wordt vaak het krachtenspel tussen de voeten en de vloer gemeten en in de berekeningen meegenomen. In dat geval wordt gewerkt met de massa onder het snijvlak.

36 36 Mensenmassa houding a oplossing boven L5/S1 Van het bekken is de massa 13,4 %, maar de lengte is slechts ± 10 % (van het totale lichaam). Ter vergelijking: Van [hoofd+nek] is de massa 8,4 %, maar de lengte is wel ± 18 % (van het totale lichaam). Het bekken is dus relatief zeer zwaar. Als het bekken weg valt, dan schuift het mmp van de rest dus niet alleen absoluut, maar ook procentueel dichter naar de kruin. Het mmp van [hoofd+nek+torso] ligt op ± 60 % van de lijn van kruin tot S2 (zie pag 3). Het mmp van [hoofd+nek+torso + armen] ligt op 1/7 x 10 % = ± 1,5 % verder van de kruin. Het mmp van [hoofd+nek+torso+armen - bekken] ligt procentueel weer iets dichter bij. Reken maar weer ± 60 %, maar nu van kruin tot L5/S1.

37 Mensenmassa 37 boven L5/S1 opdracht houding b De persoon van houding a steekt zijn beide armen naar voren. Wat gebeurt er met het mmp van de massa boven L5/S1? (ten opzichte van houding a)

38 38 Mensenmassa houding b oplossing boven L5/S1 Het mmp van de beide armen (10,2 %) verplaatst zich richting: schuin naar voren / boven. afstand: ongeveer 4 dm. (meten aan een echt mens en niet op de tekening!!!) Het mmp van de totale massa boven L5/S1 (55,2 %) verplaatst zich naar rato richting: zelfde. afstand: 10,2 / 55,2 van die 4 dm (= ± 7 cm).

39 Mensenmassa 39 boven L5/S1 opdracht houding c De persoon van houding b buigt voorover Wat gebeurt er met het mmp van de massa boven L5/S1? (t.o.v. de romp (en hoofd en armen))

40 40 Mensenmassa houding c oplossing boven L5/S1 De onderlinge posities van de deelmassa's (boven L5/S1) zijn niet veranderd. De plaats van het mmp van de totale massa boven L5/S1 verandert dus ook niet ten opzichte van die deelmassa's.

41 Mensenmassa 41 boven L5/S1 opdracht houding d De persoon van houding c weegt zelf 75 kg. Hij tilt een kistje op van 25 kg. We kunnen de totale massa boven L5/S1 van de persoon en de massa van het kistje beschouwen als delen van één gemeenschappelijke massa. Waar ligt het gemeenschappelijke mmp?

42 42 Mensenmassa houding d oplossing boven L5/S1 Trek een rechte lijn tussen de mmp's van de beide deelmassa's. Het gemeenschappelijke mmp ligt op die verbindingslijn. De afstanden van het gemeenschappelijke mmp tot de beide deelmmp's zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de deelmassa's. deelmassa gewicht afstand berekening persoon boven L5/S1 kistje ± 2/5 ± 3/5 25,0 / 62,5 37,5 / 62,5 totaal 62.5

Volgorde. Het moeras in.

Volgorde. Het moeras in. Trekken, Duwen en Tillen 1 Volgorde. Over tillen is (en wordt nog steeds) zeer veel geschreven en gezegd. Duwen en trekken daarentegen hangt er meestal maar een beetje bij. Dat is jammer. Want bij tillen

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Posities van de voeten

Posities van de voeten Posities van de voeten 1 e positie: De hielen aan elkaar, de voeten naar buiten gedraaid, gelijk aan de schouderlijn. De voeten staan met de hele voetzolen op de grond. 2 e positie: De voeten naar buiten

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt.

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt. ZEILBOOTDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m borstcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen a.stuwen

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC)

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Gebruiksaanwijzing Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Deze brochure over de Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) beschrijft een aantal basistechnieken voor het gebruik van dit glijzeil. Er zijn wellicht ook nog andere

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Herstel na een knieverstuiking

Herstel na een knieverstuiking Page 1 of 5 Herstel na een knieverstuiking De knieverstuiking wordt ingedeeld in drie graden, oplopend naar ernst: één = licht, twee = matig, drie = ernstig. Uitgangspunt is dat de verstuiking niet gepaard

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Hoe moeten de roeiers instappen?

Hoe moeten de roeiers instappen? Hoe moeten de roeiers instappen? Schuif de boot iets van het vlot af. Houdt met de vlothand het vlot en de rigger vast. Zet het rolbankje halverwege de slidings. Het instapcommando is: instappen gelijk;

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug

Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug Houdingscorrectie Hoofd-nek-schouders-rug Introductie Dagdagelijkse activiteiten Hoe zit je voor je PC laptop? Heuphoek: 90-120 Neutrale positie van de rug Tafelhoogte o Ellebooghoek: 90 o Tafel 2cm hoger

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

Kracht en stabilisatie

Kracht en stabilisatie Kracht en stabilisatie 1. Frontbridge Steunen op onderarmen en tenen, zorg voor één rechte lijn van schouders, ruggenwervels, heup, knieën en hakken. 2. Frontbridge one leg lift Steunen op onderarmen en

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

Oefenstof voor aquamove:

Oefenstof voor aquamove: Oefenstof voor aquamove: De oefenstof wordt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen nl.: loopoefeningen, oefeningen in het ondiepe gedeelte, oefeningen in het diepe gedeelte, partneroefeningen en spelvormen.

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht Plank 1 Plank 2 Navel intrekken, rug recht Navel intrekken, heupen recht Plank 3 Plank 4 Navel intrekken, heupen en schouders recht Navel intrekken, rug recht Plank 5a Plank 5b Navel intrekken, rug recht,

Nadere informatie

Statisch gebalanceerd mechanisme

Statisch gebalanceerd mechanisme Statisch gebalanceerd mechanisme Heb je je ooit afgevraagd hoe bijvoorbeeld een giraffe er in slaagt om z n kop op te tillen? Zo n zware kop op zo n lange nek, dat moet toch lastig gaan! Nu is uit onderzoek

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van 1) Zit, bekken voorwaarts gekanteld, 1 been gestrekt, het andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de armen reikt men voorwaarts op het gestrekte been, de handen ter hoogte van het onderbeen,

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - 2 Identificatieklever Ergonomielessen Iedereen die het rugprogramma volgt, dient de 2 ergonomielessen te volgen.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

1 HOS LWK FT H'str. Individueel samengesteld programma voor

1 HOS LWK FT H'str. Individueel samengesteld programma voor G. RUGLIG: Een opgevouwen handdoek wordt onder de borst wervelkolom gelegd. In 7 a 8 kleine stappen gaat u van hoog naar laag of andersom. De spanning 10 seconden vasthouden per stap. De oefening 2 x herhalen.

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen?

VOORBEELDEN FYSIEKE OEFENINGEN LIFELONG. lee@lifelong.eu +31 (0) 638 279 772. Wil je je lichamelijk vitaler voelen? LIFELONG VOORBEELDEN Wil je je lichamelijk vitaler voelen? Dan is het essentieel om regelmatig te bewegen! FYSIEKE Om je te ondersteunen om lichamelijk zo gezond mogelijk te leven, leren we je bij LifeLong

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap.

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Borstcrawl techniek Pieter van den Hoogenband Bon: zwemtrainer.nl, bewerkt door Mark Eligh op 15-3-2013 Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Algemeen geldt voor een goede zwemtechniek dat die

Nadere informatie

Oefeningen met de fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal Oefeningen met de fitnessbal Praktische trainingstips Zorg dat u voldoende ruimte om u heen hebt. Zorg dat uw voeten stevig op de grond staan en niet kunnen wegglijden. Leg een stroef matje eronder of

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug.

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Oefeningen met een stok. Uitvoering A: Span de buikspieren aan neutraal blijft.30 herhalingen. Uitvoering B:Span de buikspieren aan neutraal blijft.

Nadere informatie

Krachten, spieren en modellen. Project V3

Krachten, spieren en modellen. Project V3 Krachten, spieren en modellen. Project V3 Een project van de vakken natuur-scheikunde, techniek en biologie. Klas: vmbo 3 tl Inleiding; Dit project doe je met techniek, nask en biologie. Opdracht; Kies

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Belangrijke spieren ter hoogte van de rug zijn de lokale/globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren:

Belangrijke spieren ter hoogte van de rug zijn de lokale/globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren: Aspecifieke lage rugpijn Wanneer men spreekt van aspecifieke lage rugpijn, dan wilt dit zeggen dat er geen specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Het komt voor bij ongeveer 90% van de personen

Nadere informatie

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Bij een aantal chronische respiratoire aandoeningen zien we (soms reeds bij of kort na de geboorte) vervormingen

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

Minimalistisch, actief Scandinavisch design

Minimalistisch, actief Scandinavisch design DE TRAP ASSISTENT Minimalistisch, actief Scandinavisch design Eindelijk kan ik weer zelfstandig traplopen - Man, met behulp van Fysiotherapie, herstellende van een beroerte De Assistep is een hulpmiddel

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s)

Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Trainingsschema van: Cariphy Looptijd schema: 8-7-0-8-9-0 Trainer: Jean-René Ruitenbeek CABLE MACHINE - CHOP Pauze (s) EXERCISE MAT - HOOVER BIRDDOG Pauze (s) Stap EXERCISE MAT - MEDICIN BALL RUSSIAN TWIST

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

KNZB applicatie MOZ landtraining

KNZB applicatie MOZ landtraining KNZB applicatie MOZ landtraining Praktijk oefeningen Stahouding Ingezakte houding Actieve stahouding Squathouding Foute squathouding Juiste squathouding Controle transversus Neutraal, geen aanspanning

Nadere informatie

Onderdeel 5: 25 cm of minder 3 punten; 26 t/m 30 cm = 2 punten; 31 cm of meer = 1 punt

Onderdeel 5: 25 cm of minder 3 punten; 26 t/m 30 cm = 2 punten; 31 cm of meer = 1 punt BASISHOUDINGDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m schoolslag, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

Fysiek Functioneel Belastbaarheidonderzoek

Fysiek Functioneel Belastbaarheidonderzoek Fysiek Functioneel Belastbaarheidonderzoek Naam: De heer B. Steen Datum: 15-02-2007 Persoonsgegevens Naam :De heer B. Steen Adres :Bouwstraat 11 Postcode :7777AB Woonplaats :Steenwijk Geboortedatum :01-10-1953

Nadere informatie

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck initiatielessen 2011 Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck Algemene uitleg: Als je voor de eerste keer gaat sporten moet je er altijd opletten dat je je niet overbelast. Dus doe het in

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Selectieproeven miniemen, kadetten en junioren

Selectieproeven miniemen, kadetten en junioren Selectieproeven miniemen, kadetten en junioren Update: 11//201 Proeven Lenigheid: Split Rechts (op het droge) Split Links (op het droge) Split Midden (op het droge) Lenigheid rug: Miniemen: brug Kadetten:

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen:

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: 1. Acute en subacute rug en nek pijn gaan in de regel vanzelf weer over. 2. Soms kan rug of nek pijn een teken zijn van een ernstige aandoening.

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

Krachttrainingsschema - niveau 5B

Krachttrainingsschema - niveau 5B Krachttrainingsschema - niveau 5B Warming-up Het doel van de warming-up is u zowel lichamelijk als mentaal voor te bereiden op de training. De lichaamstemperatuur, met name van de spieren, wordt verhoogd.

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie