Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )"

Transcriptie

1 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 OMDRAAIEN IN STAND (1) Frank van de Beld, Fysiotherapeut Particuliere praktijk, Zoetermeer Frank van de Beld Inleiding In principe worden bewegingen >automatisch= uitgevoerd. We behoeven niet na te denken hoe we bijvoorbeeld iets van de grond moeten oprapen, hoe we moeten lopen, of welke beweging we moeten maken om een aangespeelde bal te vangen. Een in het dagelijks leven vrij veel voorkomende beweging als het omdraaien in stand kan aan deze voorbeelden toegevoegd worden (figuur 1). Moeiteloos draaien we links- of rechtsom. Ieder individu doet dat op een wijze die hem het beste >ligt=. Op welke wijze we het omdraaien in stand ook uitvoeren, uit analyse van de beweging wordt al snel duidelijk dat de beweging complexer is dan de moeiteloze uitvoering ervan doet vermoeden. Figuur 1a en b. Omdraaien in stand. a. Uitgangspositie. b. Positie na linksom gedraaid te zijn. Voor het analyseren van het omdraaien in stand beperken we ons voornamelijk tot bewegingen die het bekken en de benen maken. De bijdrage die de romp aan het omdraaien levert komt kort aan de orde. Er is gekozen voor een uitvoering waarbij de knieën gestrekt blijven en er geen schoenen worden gedragen. In de uitgangshouding staan de voeten op bekkenbreedte. De draairichting is linksom. Vooraf moet het volgende volkomen duidelijk zijn. Tijdens het omdraaien roteert het bekken in het transversale vlak. Het is echter onmogelijk dat het bekken >tussen de femurkoppen door= roteert (figuur 2a en b). Een in het transversale vlak optredende bekkenrotatie resulteert altijd in een ruimtelijke verplaatsing van de femurkoppen. Ze blijven dus in de acetabuli liggen. De verplaatsing houdt onlosmakelijk in dat er tegelijkertijd bewegingen in de enkelgewrichten moeten plaatsvinden (figuur 2c). Het is overigens wél mogelijk dat de femurkoppen (benen) tijdens de verplaatsing tevens om een verticale as roteren. Later zullen we zien dat dit inderdaad plaatsvindt.

3 Figuur 2a t/m c. a. Uitgangspositie. b. Denkbeeldige rotatie van het bekken, waarbij de benen niet van positie veranderen. De acetabuli zouden dan wegdraaien van de femurkoppen. c. Bekkenrotatie ( omdraaien ) moet samengaan met een positieverandering van de benen in de enkelgewrichten. Romprotatie tijdens het omdraaien in zit en in stand De romprotatie die tijdens het omdraaien optreedt is even groot als de rotatie die de schoudergordel ten opzichte van het bekken maakt. Deze is op zijn beurt namelijk gelijk aan de som van de rotaties tussen de diverse thoracale- en lumbale wervels, mits er geen protractie en retractie van de schoudergordel optreedt (figuur 3). Om te bepalen hoe groot de maximale romprotatie naar één zijde is, moet het bekken gefixeerd worden. Figuur 3a t/m d. a. Uitgangspositie in zit. b. Positie na 20 romprotatie. c. Uitgangspositie in stand. d. Positie na 20 romprotatie en 70 bekkenrotatie. De schoudergordel is = 90 geroteerd.

4 Vanuit de zittende uitgangshouding in figuur 3a roteert de romp linksom. Het bekken wordt in zit gefixeerd door de benen. De romp is in dit voorbeeld (figuur 3b) 20 geroteerd. Vanuit de staande positie (figuur 3c) kan de romp -ruimtelijk- veel verder worden geroteerd, in dit voorbeeld 90 (figuur 3d). Deze rotatie is de som van de romprotatie en de bekkenrotatie. Het bekken heeft derhalve in figuur 3d een rotatie van = 70 gemaakt. Bekkenrotatie ten opzichte van de omgeving Alvorens uitspraken te doen over de kinematica van het omdraaien in stand, zal bekend moeten zijn op welke wijze het bekken in het transversale vlak roteert. In dit kader worden beide femurkoppen als vastzittend aan het bekken beschouwd. Bedoelde rotatie vindt plaats ten opzichte van de omgeving, om een verticaal lopende as en heeft niets gemeen met rotaties die botstukken ten opzichte van elkaar (zoals femora en bekken) om theoretisch denkbare assen maken. In figuur 4 wordt weergegeven wat het effect is van een aantal verschillende liggingen van de rotatie-as op de ruimtelijke verplaatsing van de femurkoppen. In figuur 4a ligt de as ter hoogte van de rechter femurkop. Tijdens de rotatie verandert deze as niet van ligging. Bekken en linker femurkop roteren in achterwaartse richting linksom en leggen cirkelvormige banen af. In de figuur is alleen de baan die de femurkop aflegt weergegeven. In figuur 4b ligt de as ter hoogte van de linker femurkop. Het bekken en de rechter femurkop roteren nu in voorwaartse richting linksom. Figuur 4c laat een as zien die in het >midden= van het bekken ligt, dat wil zeggen halverwege de verbindingslijn tussen beide femurkoppen. Tijdens het linksom roteren beschrijven linker- en rechter femurkop tegelijkertijd even lange cirkelvormige banen. De respectievelijke dorsaal- en ventraalverplaatsing zijn even groot, evenals beide verplaatsingen naar mediaal. In figuur 4d ligt de as tussen het midden van het bekken en de rechter femurkop en in figuur 4e tussen het midden en de linker femurkop. In deze figuren is gekozen voor een asligging precies halverwege deze afstand, maar in principe kan de as overal tussen genoemde punten liggen. In de figuren 4d en 4e is tevens te zien dat de afgelegde cirkelbanen bij een dergelijke ligging van de as links en rechts niet even lang zijn. Gerelateerd hieraan zijn de dorsaal- en ventraalverplaatsing en de beide verplaatsingen naar mediaal ook niet even groot. Figuur 4a t/m e. Verdere verklaring in de tekst. a. Bekkenrotatie om een verticale as door de rechter femurkop. b. Bekkenrotatie om een verticale as door de linker femurkop. c. Bekkenrotatie om een verticale as die halverwege de verbindingslijn tussen beide femurkoppen ligt. d. Bekkenrotatie om een verticale as tussen het >midden= van het bekken en de rechter femurkop. e. Bekkenrotatie om een verticale as tussen het >midden=van het bekken en de linker femurkop. Ligging van de bekkenrotatieas in vivo

5 In figuur 5 is vanuit het lichaamszwaartepunt de zwaartelijn neergelaten. Op de plaats waar deze lijn het steunvlak raakt, ligt de projectie van het lichaamszwaartepunt. Het steunvlak wordt gevormd door beide voeten en de ruimte daartussen. Figuur 5. Weergave van de zwaartelijn en de projectie van het lichaamszwaartepunt. We zien in figuur 5 dat de projectie vrij ver achterin dit steunvlak ligt. Vanuit de uitgangshouding is er, zonder compensaties elders in het lichaam, slechts weinig plantairflexie in beide enkelgewrichten nodig om de projectie van het lichaamszwaartepunt buiten het steunvlak te brengen. Zodra hiervan sprake is resulteert dit in een val naar achteren. Aan de hand van de eerder beschreven, principiëel mogelijke asliggingen in het bekken moet een uitspraak gedaan worden over de plaats waar de as in vivo ligt. Verificatie of falcificatie van de asligging ter hoogte van de rechter- of linker femurkop is zelf eenvoudig uit te voeren. U draait linksom. Het rechter heupgewricht houdt u bewust op de plaats waar het zich in de uitgangspositie bevindt. De projectie van het lichaamszwaartepunt verplaatst naar achteren en iets naar rechts. U bemerkt al snel dat u de neiging heeft te vallen. Hoe verder u zich omdraait, hoe groter de kans dat de projectie van het lichaamszwaartepunt buiten het steunvlak komt te liggen. Als dit het geval is valt u onherroepelijk achterover. In figuur 6 wordt dit schematisch weergegeven. Figuur 6a en b. a. Bovenaanzicht van het steunvlak, de voeten en een schematisch bekken. Het daarin liggende cirkeltje stelt de projectie van het lichaamszwaartepunt voor. b. Er is zover linksom gedraaid dat de projectie van het lichaamszwaartepunt buiten het steunvlak ligt. In werkelijkheid heeft deze situatie al geresulteerd in een val achterover.

6 Tijdens het omdraaien in stand ligt de as waaromheen het bekken ten opzichte van de omgeving roteert daarom niet ter hoogte van de rechter- of linker femurkop. Om vast te stellen waar de as dan wél ligt (in het midden of links dan wel rechts daarvan) zou bij een linksom rotatie in principe de dorsaal-mediale verplaatsing en de ventraal-mediale verplaatsing van respectievelijk de linker- en rechter femurkop gemeten moeten worden. Zijn beide verplaatsingen even groot, dan ligt de as in het midden van het bekken (figuur 4c). Is de dorsaal-mediale verplaatsing groter dan de ventraal-mediale verplaatsing, dan ligt de as ergens rechts van het midden (figuur 4d). De as ligt daarentegen ergens links van het midden als de ventraal-mediale verplaatsing groter is dan de dorsaalmediale (figuur 4e). Het bepalen van de asligging aan de hand van het meten van de verplaatsing van linker en rechter femurkop, c.q. de verplaatsing van de linker en rechter trochanter major levert helaas praktische problemen op. De femurkoppen liggen niet oppervlakkig en zijn daarom niet met behulp van meetapparatuur te bereiken. De min of meer te palperen trochanters verplaatsen weliswaar ook naar dorsaal-mediaal en ventraal-mediaal, maar roteren in vivo tijdens deze verplaatsing tevens om een verticale as door de femurkop. De oorzaak van deze (been)rotatie komt later in dit artikel uitgebreid aan de orde. Ten gevolge van de dorsaal-mediale verplaatsing van de linker femurkop kantelt het linker been iets achterover (plantairflexie) en rechtsom, terwijl ten gevolge van de ventraal-mediale verplaatsing van de rechter femurkop het rechter been iets voorover (dorsaalflexie) en linksom kantelt. Een optie voor het bepalen van de grootte van de verplaatsingen van beide femurkoppen is daarom het meten van de achteroverkanteling van de linker tibia en de vooroverkanteling van de rechter tibia met behulp van de elektronische Cybex goniometer. Dit is bij een aantal proefpersonen uitgevoerd. Vanwege de geringe kanteling van linker en rechter been respectievelijk rechtsom en linksom wijken de benen dus iets af van het (sagittale) vlak waarin gemeten moet worden. Dit bezwaar kan ondervangen worden door de sensor van de goniometer steeds in het sagittale vlak te houden. Meetfouten zijn hierbij helaas niet te voorkomen. Het verschil dat gemeten werd tussen het aantal graden achteroverkanteling van de linker tibia en het aantal graden vooroverkanteling van de rechter tibia, bleek per proefpersoon maximaal 2-3. Soms was de achteroverkanteling en soms de vooroverkanteling het grootst. Een en ander houdt in dat de rotatie-as in, of dicht bij het midden van het bekken zal liggen. In het vervolg van dit artikel wordt uitgegaan van een centrale ligging, dus halverwege de verbindingslijn tussen beide femurkoppen. Met behulp van hierna te noemen gegevens kan de grootte van de verplaatsing van beide femurkoppen, uitgaande van een centrale asligging, via een meetkundige constructie vastgesteld worden. Voorts kan met behulp van deze gegevens de grootte van de rotatiehoeken die de benen in het sagittale en frontale vlak doorlopen, gemeten worden. De afstand tussen de centra van beide femurkoppen bleek op basis van metingen op een groot aantal röntgenfoto=s van volwassenen gemiddeld 18 cm te zijn. Er wordt uitgegaan van een bekkenrotatie van 70. De afstand van het bovenste spronggewricht tot het centrum van de femurkop is gesteld op 90 cm. Gebruikmakend van deze gegevens bedraagt de dorsale- en ventrale verplaatsing van de linker en rechter femurkop in het sagittale vlak 8,5 cm. De hoeken die de benen in dat vlak afleggen meten 5,5. De beide verplaatsingen van de femurkoppen naar mediaal in het frontale vlak bedragen 5,9 cm, met bijbehorende rotatiehoeken in dat vlak van 4. De verplaatsing in het vlak dat de resultante van deze vlakken is bedraagt 10,3 cm. De bijbehorende hoek die in dat vlak afgelegd wordt is 6,9. De diverse verplaatsingen zijn voor wat betreft de linker femurkop in figuur 7 in een bovenaanzicht weergegeven. Figuur 7. Verplaatsing van de linker femurkop in cm. Het bekken is 70 geroteerd.

7 Osteokinematische analyse In het hiernavolgende komt de osteokinematica van het omdraaien in stand aan de orde. Om hierover betrouwbare uitspraken te doen moet deze beweging nauwkeurig geobserveerd worden. We beperken deze observatie tot datgene wat er in de enkel- en heupgewrichten plaatsvindt. De knieën blijven tijdens de uitvoering gestrekt. Beweging in de linker enkelgewrichten. Vanaf het begin van het linksom draaien zien we dat het linker been exoroteert. Bij de proefpersoon bedroeg deze exorotatie 40. Aangezien de linker voet tijdens het omdraaien naar voren blijft wijzen (en dus niet ten opzichte van de grond in het transversale vlak met het been meeroteert) moet het linker been dus ten opzichte van de voet roteren. In principe is dit mogelijk in het bovenste- en/of onderste spronggewricht. De rotatie in het bovenste spronggewricht is verwaarloosbaar klein. De exorotatie van het been kan, tezamen met de talus, wél ten opzichte van de calcaneus plaatsvinden, dus in het onderste spronggewricht. Beweging in dit gewricht is uitgebreid beschreven in Versus (1). Het gevolg van deze rotatie is een inversie van de linker voet. Deze begint zodra het linker been exoroteert en eindigt als het been maximaal geëxoroteerd is. In figuur 8a staat de linker voet maximaal geinverteerd. De laterale voetrand rust dan op de grond. In deze positie staat de voet na een maximale linksom rotatie van het bekken. In figuur 8b wordt in een vooraanzicht schematisch weergegeven dat de calcaneus dan ten opzichte van de talus in een geadduceerde positie staat. Figuur 8a en b. a. Na maximale inversie in het linker onderste spronggewricht rust de laterale voetrand op de grond. b. Schematische weergave in vooraanzicht van de geadduceerde positie van de calcaneus (C) ten opzichte van de talus (T) en de tibia (Ti), na maximale inversie in het linker onderste spronggewricht. We hebben gezien dat tijdens het omdraaien de linker femurkop naar dorsaal-mediaal verplaatst (zie figuur 4c). Deze verplaatsing vindt kennelijk onafhankelijk van de inversie plaats: als eerst in stand de linker voet maximaal geïnverteerd wordt, kan vervolgens omgedraaid worden zonder standsverandering van en in de voet. Genoemde verplaatsing van de linker femurkop kan alleen optreden op basis van plantairflexie in het bovenste spronggewricht. De hierbij behorende as loopt, evenals de as door het onderste spronggewricht, van dorsaal-lateraal-caudaal naar ventraal-mediaal-craniaal, maar minder uitgesproken (figuur 9a). Tengevolge van het 40 exoroteren van het linker been exoroteert de >in de tibia= liggende dorsaalplantairflexieas mee en komt dan meer in dorsaal-ventrale richting te liggen (figuur 9b en c). De achteroverkanteling van het linker been op basis van plantairflexie om een in die richting liggende as vindt dus niet in het sagittale vlak plaats en doet de linker femurkop daarom inderdaad naar dorsaal-mediaal verplaatsen. De geringe caudaalwaartse verplaatsing die ten gevolge hiervan optreedt mag in dit kader buiten beschouwing gelaten worden.

8 Figuur 9a t/m c. a. Richting van de dorsaal-/plantairflexieas links. De as loopt van dorsaal-lateraal-caudaal naar ventraalmediaal-craniaal. b. Richting van de as nadat het linker been 40 geexoroteerd is. c. Vergroting van afbeelding b. Beweging in de rechter enkelgewrichten. In het rechter bovenste- en onderste spronggewricht doen zich tijdens het linksom draaien enige problemen voor. Het rechter been endoroteert tijdens het linksom draaien. Bij de proefpersoon bedroeg deze 20. Deze rotatie is weer mogelijk op basis van beweging in het onderste spronggewricht. Er treedt eversie op. Deze is normaal gesproken geringer dan de inversie. Als het been verticaal gehouden wordt, komt de calcaneus ten opzichte van de talus in een enigszins geabduceerde positie te staan (figuur 10). De mediale voetrand rust dan op de grond. We hebben echter gezien dat het rechter been tijdens het omdraaien niet in verticale positie blijft. De rechter femurkop verplaatst immers naar ventraal-mediaal-(caudaal) (zie figuur 4c). Deze verplaatsing zou in principe mogelijk moeten zijn op basis van dorsaalflexie in het bovenste spronggewricht, dus tegengesteld aan hetgeen er in het linker bovenste spronggewricht plaatsvindt. Figuur 10. Schematische weergave in vooraanzicht van de geabduceerde positie van de calcaneus (C) ten opzichte van de talus (T) en de tibia (Ti), na maximale eversie in het rechter onderste spronggewricht. Het probleem dat zich echter voordoet is dat de dorsaalflexie/plantairflexieas rechts (figuur 11, aspositie 1) niet in de richting ligt die genoemde verplaatsing van de femurkop mogelijk maakt.

9 De as zou dan in de rechter voet in een bovenaanzicht van dorsaal-mediaal naar ventraal-lateraal moeten lopen (figuur 11, aspositie 2). Weliswaar roteert de as met het 20 endoroterende been mee, maar dit is onvoldoende om in genoemde richting te komen liggen. Verplaatsing van de rechter femurkop naar ventraal-mediaal-(caudaal) kan daarom alleen nog plaatsvinden door kanteling van voet, tesamen met het been, om de mediale voetrand, en wel in ventraal-mediale richting. Hierbij zullen ongetwijfeld bewegingen plaatsvinden in andere voetgewrichten dan het bovenste- en onderste spronggewricht. In feite is er sprake van een schijndorsaalflexie: de vooroverkanteling van het been wordt immers maar voor een zeer beperkt deel uitgevoerd in het bovenste spronggewricht. Figuur 11. Bovenaanzicht van de richting waarin de dorsaal-/plantairflexieas ligt (aspositie 1). De as loopt van dorsaal-lateraal-(caudaal) naar ventraalmediaal-(craniaal). Verplaatsing van de rechter femurkop naar ventraalmediaal vraagt om een as die van dorsaal-mediaal naar ventraallateraal loopt (aspositie 2). Endorotatie van het rechter been doet de as vanuit positie 1 weliswaar meeroteren, maar onvoldoende om in positie 2 te komen. Het beschrijven van bewegingen die in de heupgewrichten optreden, vindt achtereenvolgens plaats aan de hand van het beantwoorden van onderstaande vragen: a) Op basis waarvan roteert het bekken ten opzichte van de omgeving? b) Op basis waarvan roteert het bekken ten opzichte van linker en rechter been? Ten gevolge van de eerder beschreven dorsaal-mediale, cirkelvormige verplaatsing van de linker femurkop en de ventraal-mediale, eveneens cirkelvormige verplaatsing van de rechter femurkop wordt het bekken passief in een linksom rotatie >geduwd=. In feite is dus de van het sagittale vlak afwijkende Aplantairflexie@ in de linker enkel en Adorsaalflexie@ in de rechter enkel dé oorzaak van de bekkenrotatie. Uit metingen in vivo bleek de bekkenrotatie groter te zijn dan de rotaties van beide benen. Een voorbeeld wordt gegeven in figuur 12. Figuur 12a toont in een bovenaanzicht het bekken en beide femurkoppen (benen). Op de linker en rechter femurkop en op het linker en rechter acetabulum zijn in dit figuur referentiepunten aangegeven. Liggen deze in het linker en rechter heupgewricht naast elkaar, zoals in figuur 12a, dan zijn beide benen en het bekken niet geroteerd. Ze staan dan in de 0 posities (anatomische stand). De hierna gebruikte benamingen endorotatie en exorotatie zijn voorbehouden aan been- of bekkenrotaties die vanuit de 0 positie in linker of rechter heupgewricht worden gemaakt. Door rotaties van de femurkoppen ten opzichte van het bekken en rotatie van het bekken ten opzichte van de femurkoppen roteren de referentiepunten mee. Op deze wijze is in één oogopslag te zien welke posities benen en bekken ten opzichte van elkaar innemen. In figuur 12b staat het linker been ten opzichte van het bekken 40 geexoroteerd, het rechter been 20 geendoroteerd, terwijl het bekken nog in de 0 positie staat. In figuur 12c is het bekken ten gevolge van de dorsaal-mediale verplaatsing van de linker femurkop en de ventraal-mediale verplaatsing van de rechter femurkop 70 linksom geroteerd. Over de linker femurkop is eerst 40 geroteerd tot aan het referentiepunt en vanaf dat punt nog = 30. In de eindstand is er dus sprake van 30 endorotatie in het linker heupgewricht. Over de rechter femurkop is eerst 20 geroteerd tot aan het referentiepunt en vanaf dat punt nog = 50. In de eindstand is er dus sprake van 50 exorotatie in het rechter heupgewricht.

10 In vivo roteren tijdens het omdraaien beide benen en het bekken echter tegelijkertijd. Ook dan is er, na maximaal linksom gedraaid te zijn, sprake van een ten opzichte van het linker been aanwezige endorotatie en een ten opzichte van het rechter been aanwezige exorotatie. Hieraan is één voorwaarde verbonden: de bekkenrotatie moet groter zijn dan de beenrotaties. De mate waarin het bekken roteert wordt bepaald door de mate waarin links plantairflexie plaatsvindt en rechts >dorsaalflexie=. Op basis hiervan moet het daarom ook mogelijk zijn om het bekken bijvoorbeeld evenveel te roteren als het exoroterende linker been, dus 40. In dat geval heeft er netto geen beweging plaatsgevonden in het linker heupgewricht. De exorotatie in het rechter heupgewricht bedraagt in dat geval nog = 20. Hoe verder linksom gedraaid wordt, oftewel hoe groter de plantairflexie links en de dorsaalflexie rechts, hoe groter de kans dat het bekken ten opzichte van het linker femur geëndoroteerd en ten opzichte van het rechter femur geexoroteerd komt te staan. Figuur 12a t/m c. Verklaring in de tekst. In de volgende aflevering wordt onder meer ingegaan op de gevolgen voor het omdraaien als er sprake is van bewegingsbeperkingen in heup- en enkelgewrichten. LITERATUUR 1. Riezebos C., Lagerberg A. Inversietrauma van de enkel: ontstaansmechanismen, risicofactoren en preventie. Versus: Tijdschrift voor Fysiotherapie no. 1, 1998:

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 203-217 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 149-160 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 4 (pp. 220-236)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 4 (pp. 220-236) Auteur(s): H. van Holstein, E. Koes Titel: Beperking van het onderste spronggewricht en knieklachten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 220-236 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Bewegen is relatief Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 165-175 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 156-169 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het heup- en si-gewricht: een funktionele eenheid? Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 226-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): R. v.d. Meer Titel: De omdraaiplastiek Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. v.d. Meer Titel: De omdraaiplastiek Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. v.d. Meer Titel: De omdraaiplastiek Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 171-182 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 100-113 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119) Auteur(s): A.Lagerberg Titel: Mobiliteitsmetingen met behulp van digitale fotografie. Jaargang: 23 Jaartal: 2005 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 103-119 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 303-318 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Mobiliseren van het onderste spronggewricht Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63-74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE 2016 FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 WERKING KNIEGEWRICHT (beschouwingen uit de literatuur) PATELLA: - beschermt kniegewricht - is katrol voor pees

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 2 (pp ) Auteur(s): H. Faber, B. van der Zwaard Titel: Osteokinematica van het schoudercomplex bij elevatie van de arm Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 43-60 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 1 (pp. 10-33)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 1 (pp. 10-33) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De afwikkeling van de voet Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-33 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-260 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Titel: Faber H, Lagerberg A Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 329-353 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Beweging, beperking en mobilisatie van het patellofemorale gewricht Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 340-361 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een lijn, een vlak

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur Schoudersklachten: 1. Toelichting Deze verdiepingsmodule is gebaseerd op de NHG Standaard van oktober 2008 (tweede herziening). De anatomie van de schouder is globaal wel bekend bij de huisarts. Veelal

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no 1. (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no 1. (pp ) Auteur(s): R.J. Gebuis, P. van den Hoogen Titel: Ontwerp van een enkel_voet orthese: een andere benadering Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-15 7 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, E. Koes, F. Krijgsman Titel: Kompensaties bij de beperkte heupextensie. Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: 24-51 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no. 3 (pp ) Auteur(s): E. Koes, H. van Holstein Titel: Voetvervorming in het transversale vlak Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 93-102 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17)

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17) Auteur(s): Henk van Holstein; Paul van der Meer Titel: Mobiliteit en Mobilisatie van het Art. Acromioclavicularis Jaargang:20 Jaartal:2002 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43

Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43 Auteur(s): C. Riezebos Titel: De beenprothese en de voetstand Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 29-43 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21)

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21) Auteur(s): Titel: H. Oonk Funktionele aanpassingsmechanismen rond het sacro-iliacale gewricht tijdens zwangerschap Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-21 Dit artikel is

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 1 (pp. 16-47)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 1 (pp. 16-47) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Inversietrauma van de enkel: ontstansmechanismen, riscofactoren en preventie Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 16-47 Deze online

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp ) Auteur(s): J. Mens, C. Riezebos, A. Lagerberg, P. van der Meer Titel: Reaktie op: Biokinematica van de sacroiliacale keten Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 266-277 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede.

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede. Examenstichting Perimedische Opleidingen Diploma: sportmassage, massage, wellness massage 22 januari 2010, Beschikbare tijd: 60 minuten Anatomie Aanwijzing: Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn

Nadere informatie

Henny Leentvaar (Sport)Massage. Functie testen. Datum: 14 mei 2008. Opgesteld door: Henny Leentvaar

Henny Leentvaar (Sport)Massage. Functie testen. Datum: 14 mei 2008. Opgesteld door: Henny Leentvaar Henny Leentvaar (Sport)Massage Functie testen Datum: 14 mei 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Functie testen Voordat kan worden overgegaan tot tapen of bandageren van een aangedane spier en/of gewricht

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 1 (pp. 9 32)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 1 (pp. 9 32) Auteur(s): Lagerberg A., Lulofs R. Titel: Passieve bewegingskoppelingen tussen onderbeen en voet Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 9-32 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 1 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Afzetten: de rol van de getordeerde achillespees en van de m. tibialis anterior Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 18-40 Deze

Nadere informatie

Waarom meten Podologen zoveel?

Waarom meten Podologen zoveel? Waarom meten Podologen zoveel? Borgions Paul MsC Pod Secretaris Belgische Vereniging der podologen Podoloog Podologisch Centrum Rotselaar (met focus naar Topsporters en kinderen) Biomechanicus voor KRC

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205) Auteur(s): C. Riezebos Titel: De slotrotatie van de knie: mechanisme en mobilisatie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 183-205 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra. en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23

Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra. en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23 Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Romphouding en Beweeglijkheid Bureaustoel versus Flexchair

Romphouding en Beweeglijkheid Bureaustoel versus Flexchair Romphouding en Beweeglijkheid Bureaustoel versus Flexchair Thijs Hartveld Stagiair McRoberts Opleiding Bewegingstechnologie Den Haag Februari 2013 Achtergrond Veldon VelDon is gestart met een dynamisch

Nadere informatie

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren Vlak As Beweging Gym Frontaal Sagitale Ab-adductie Radslag Latero flexie Ulnair-radiaal deviatie Elevatie-depressie Sagitaal Frontale Flexie-extensie Salto Transversale Ante-retro flexie Dorsaal flexie

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14 jrg 1996, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14 jrg 1996, no. 3 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, P. van der Meer Titel: Biokinematica van de sacroiliacale keten Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 135-165 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Paraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 5 Doorbewegen door een hulppersoon 11 Colofon 20 Inleiding In deze brochure laten we de

Nadere informatie

Auteur(s): H. Houdijk Titel: De tendinitis van de Achillespees Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Houdijk Titel: De tendinitis van de Achillespees Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Houdijk Titel: De tendinitis van de Achillespees Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 107-121 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Onstabiel gevoel Last bij stappen

Onstabiel gevoel Last bij stappen Naam: Datum: Leeftijd: 37 jaar Geslacht: M/V Beroep: bediende Adres: Telefoonnummer: / Hobby: joggen, zwemmen (totaal: 3u/week) Hoofdprobleem: Onstabiel gevoel en last ter hoogte van de rechter enkel Lichaamsdiagram

Nadere informatie

Anatomie van de heup. j 1.1

Anatomie van de heup. j 1.1 j1 Anatomie van de heup De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae, het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. As Vlak Beweging Transver- Sagittaal

Nadere informatie

Optokinetische analyse van de EXO-L

Optokinetische analyse van de EXO-L Optokinetische analyse van de EXO-L Verkorte versie Hanno van der Loo Hubert Meulman Minor Sporttechnologie Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool Dhr. N. Huussen Dhr. O. Tellers Dhr. J. Kraan Dhr. J.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: Verzamelde reakties: enkeldistorsie: een rotatietrauma Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 160-170 Deze

Nadere informatie

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak j1 Anatomie van de heup As Vlak Beweging De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae; en het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. transversaal

Nadere informatie

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van 1) Zit, bekken voorwaarts gekanteld, 1 been gestrekt, het andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de armen reikt men voorwaarts op het gestrekte been, de handen ter hoogte van het onderbeen,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer

Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer ABS/zero knop. Meten in de ABS stand, ABS staat voor absoluut Je kunt meten in de ABS stand dat is de stand waarbij ABS rechtsboven in beeld staat (pijl). Je

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

De inhoud van de ingezonden reactie is, behoudens de nummering, ongewijzigd en ongeredigeerd overgenomen.

De inhoud van de ingezonden reactie is, behoudens de nummering, ongewijzigd en ongeredigeerd overgenomen. REACTIE OP: INVERSIETRAUMA VAN DE ENKEL, ontstaansmechanismen, risicofactoren en preventie. C. Riezebos, A. Lagerberg, Versus, 16e jaargang 1998, no.1, pp.16-48. De onderstaande reactie bereikte ons na

Nadere informatie

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A., Koes E. Titel: De adduktiebeperking in het glenohumerale gewricht Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 136-159 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46 Inhoud Inleiding 1 1 Anatomie van de heup 3 1.1 Anteflexie 4 1.2 Retroflexie 6 1.3 Abductie 7 1.4 Adductie 8 1.5 Exorotatie 9 1.6 Endorotatie 12 1.7 Ligamenten van de heup 12 1.8 Schema 14 2 Anatomie van

Nadere informatie

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 2.3. ENKEL EN VOET 2.3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus medialis en lateralis Lengtegewelf

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 194-211 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

www.fysionair.nl Info@Fysionair.nl Josya Sijmonsma Fysiotherapeut Oedeemtherapeut Kinesio Taping Instructeur / Medical Taping Specialist Specialisaties o.a. Manuele therapie Mulligan Myofeedback Neurologie

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics-

Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics- Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics- Uitleg voor de patiënt Oefening 1 en 2 zijn gericht op het activeren van de musculus tranversus abdominis (TVA). Middels het bewust en gecontroleerd aanspannen

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET 3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus

Nadere informatie

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd?

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd? Examen anatomie januari 2009 1. Wat kan gesteld worden van slow twitch spiervezels? A. Ze hebben een groot agonistisch vermogen. B. Ze hebben een groot anaeroob vermogen. C. Ze hebben een groot aeroob

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp. 90-108)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp. 90-108) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De lumbale lordose in ruglig Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 90-108 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 1. Welke van de volgende spieren is eenkoppig? A. De m. biceps brachii. B. De m. coracobrachialis. C. De m. gastrocnemius. 2. Welke van de volgende spieren geeft

Nadere informatie

bij enkelgerelateerde

bij enkelgerelateerde Naam: Datum: Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug. Manja Weijers

Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug. Manja Weijers Geef je voeten de bewegingsvrijheid terug Manja Weijers Wat gaan we doen Papier vouwen Theorie Prak:jk Afsluiten Wie ben ik Manja Weijers Fysiotherapeut en yogadocent Eigen prak:jk in Utrecht Puzzelen,

Nadere informatie

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp ) Auteur(s): A.Lagerberg, C.Riezebos, E.Koes, F.Krijgsman Titel: Beperkte elleboog-extensie en schouderklachten Jaargang: 1992 Jaartal: 10 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-104 Deze online uitgave

Nadere informatie

NSA Archives BEWEGINGSPATRONEN VAN DE SCHOUDER. Normaal en licht beperkte schouder

NSA Archives BEWEGINGSPATRONEN VAN DE SCHOUDER. Normaal en licht beperkte schouder Normaal en licht beperkte schouder Zoals bekend wordt bij het lichamelijk onderzoek de inspectie gevolgd door het passieve bewegingsonderzoek van de grote bewegingen van de schouder, te weten de voorwaarts

Nadere informatie