MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte."

Transcriptie

1 MUAYTHAI TECHNIEKEN 1.0) Gevechtsposities. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.2 Rechts voor positie: Rechtervoet voor - linkervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.3 Traditionele Thaise houding: a) De dekking wordt omhoog gebracht voor het opvangen van de ellebogen ook de voetenstand wordt iets breder.

2 2.0) Bokstechnieken: 2.1 De hoek : a) De hoek wordt gegeven door een rotatie met het bovenlichaam, de arm blijft lichtjes geplooid en de voetenstand word iets breder. b) De andere hand blijft langs de kin voor de dekking en de elleboog tegen het lichaam. c) Deze techniek kan uitgevoerd worden zowel naar het hoofd als naar het lichaam. 2.2 De leverstoot: a) Deze stoot wordt als een hoek gegeven maar de rotatie gaat een beetje omhoog, zodat met inpakt, de lever wordt omhoog geduwd. b) De rechterhand blijft tegen de kin als ook de rechter elleboog voor de dekking te vrijwaren. 2.3 Links direct of Jap: a) de linkerarm wordt volledig uitgestekt, bij voorkeur naar de kin v/.d tegenstander. b) men buigt een klein beetje door het voorste been & het rechter been wordt gestekt dit voor meer snelheid & kracht uit deze stoot te halen.

3 2.4 Opstoot of uppercut: a) Deze stoot is een opwaartse stoot, de handschoen gaat rakelings langs de borst van de tegenstander om zo de kin te treffen. b) De binnenkant van de handschoen zal naar uw eigen aangezicht wijzen, de andere hand blijft in dekking tegen het hoofd. 2.5 Rechts direct of Cross: a) Een horizontale stoot waarmee de rechterarm zover mogelijk wordt gestrekt. b) De linker hand blijft goed in dekking en het achterste been blijft op de grond. c) Het voorste been wordt lichtjes gebogen. 2.6 Spinnig back fist: a) Een gedraaide slag. b) Met een gestekte arm wordt rond eigen as gedraaid om zo met de buitenkant v/d handschoen het hoofd van de tegenstander te raken. c) Deze techniek kan zowel links als rechts worden

4 2.7 Stoot naar de plexus: a)met linker- of rechtervuist wordt een horizontale stoot gedaan richting middenrif v/d tegenstander. b) Het voorste been wordt hierbij lichtjes gebogen en het hoofd blijft mooi rechtop met de andere hand in dekking. 3.0) Trap technieken: 3.1 De Front kick: a) Voorwaartse trap, de knie v/h been waarmee getrapt wordt zal ter hoogte van de navel moeten komen om dan snel & krachtig naar voren te trappen. b) Deze trap kan zowel links of rechts worden uitgevoerd naar het lichaam of bovenbeen v/d tegenstander. 3.2 De Teep ( front kick): a) Voorwaartse trap naar het aangezicht. b) Het trapbeen wordt nu schuin omhoog gebracht, met de bal v/d voet richting aangezicht v/d tegenstander. c) Deze trap wordt in Thailand beschouwd als een vernedering voor de vechter.

5 3.3 Gesprongen high kick: a) Deze trap wordt al springend b) Het is de bedoeling dat men al springend met het scheenbeen het hoofd of de nek van uw tegenstander raakt. c) Een krachtige afstoot is hier van groot belang. 3.4 Hax Kick: a) Het trapbeen wordt met een zwaai beweging boven het hoofd v/d tegenstander gebracht, om dan krachtig de trap naar beneden af te trekken. b) Het is de bedoeling dat deze trap tussen de dekking op het hoofd of sleutelbeen wordt gegeven. c) Deze zwaaibeweging met het been, kan langs buitenaf of langs binnen worden gegeven. 3.5 High Kick: a) Een hoge trap richting hoofd of nek. b) Deze trap wordt met het scheenbeen of voet gegeven. c) Belangrijk is het goed inzetten van de heup zodat men een mooie draai beweging krijgt van uit de heup.

6 3.6 Inside Low Kick: a) Deze trap wordt aan de binnenkant van het been gegeven. b) Met een draai beweging vanuit de heup wordt er met het scheenbeen naar de binnenkant v/h been getrapt. c) Belangrijk met deze trap is, de dekking goed hoog te houden omdat men naar de tegenstander toe stapt en zo binnen zijn slag bereik komt. d) Blijf steeds naar uw tegenstander kijken (draai niet weg met het hoofd). e) Deze techniek kan zowel links als rechts worden 3.7 De Low Kick: a) De meest gebruikelijke trap i/h Thai & Kickboxing. b) Een gedraaide trap naar het bovenbeen v/d tegenstander. c) Deze trap wordt ook met het scheenbeen gegeven. d) Belangrijk is weer de dekking goed te verzorgen zodat men niet op een counter loopt. e) Deze techniek kan zowel links als rechts worden 3.8 De Middel Kick: a) Deze trap wordt op het lichaam of op de bovenarmen van de tegenstander gegeven. b) Met een vloeiende draaibeweging vanuit de heup wordt deze trap weer met het scheenbeen gegeven. c) Als men met het linker been trapt zal men meestal naar de lever trappen. d) Ook met deze trap zal men goed op de dekking letten.

7 3.8 Spinnig Hax Kick: a) Door een rotatie om eigen as, wordt er getracht met de hiel het hoofd of nek v/d tegenstander te raken. b) Met deze trap is het van groot belang een goede en snelle draaibeweging te maken, zodat er een vlotte draaibeweging is. c) Men kan ook met het trapbeen een haak beweging maken zodat er nog meer snelheid & explosiviteit i/d trap komt. 3.9 Spinnig Back Kick: a) Deze trap wordt meestal met het rechterbeen uitgevoerd om zo de lever te raken. b) Deze trap wordt ook door middel van rotatie rond eigen as c) Men kijkt goed over de eigen schouder om dan met een gesterkt trap onder de dekking v/d tegenstander in te trappen richting lever. 4.0) Knie technieken 4.1 Frontale knie naar het lichaam met clinch: a) één hand i/d nek, de ander hand op de kruin v/h hoofd. b) De knie wordt met een krachtige & snelle opwaartse beweging naar het lichaam gebracht. c) De rug wordt een beetje hol gezet en de voet wijst recht naar beneden (tenen naar het canvas/mat).

8 4.2 Gesprongen knie naar het hoofd: a) Met deze techniek is weer een goede afstoot vereist. b) Men springt met een knie beweging naar het hoofd van de tegenstander. c) Als men met links afduwt, gaat men meestal de rechterknie gebruiken voor te raken & visa versus. uitgevoerd 4.3 Ingedraaide knie naar het hoofd: a) Men zal van uit positie een ingedraaide beweging maken met de knie naar het hoofd v/d tegenstander. b) Met deze techniek wordt er van buiten naar binnen gewerkt. c) Belangrijk!! Het hoofd van de tegenstander mag niet naar omlaag worden getrokken. uitgevoerd 4.4 Ingedraaide knie naar het lichaam: a) Met een ingedraaide knie zal men proberen het lichaam van de tegenstander te raken. b) Als men deze techniek met de linkerknie uitvoert kan men het beste naar de lever gaan. c) Deze techniek kan zowel links als rechts worden

9 4.5 Ingedraaide knie naar het bovenbeen ( binnenkant): a) Met een korte draaibeweging gaat met aan de binnenkant v/h bovenbeen knieën. b) De draaibeweging zal van binnen naar buiten gebeuren. c) Deze techniek wordt vooral in de clinch gebruikt om meer ruimte te krijgen. 4.6 Ingedraaide knie naar het bovenbeen ( buitenkant): a) Met een korte draaibeweging gaat met aan de buitenkant v/h bovenbeen knieën. b) De draaibeweging zal van buiten naar binnen gebeuren. c) Deze techniek wordt ook veel gebruikt als de clinch echt afgesloten zit. 4.7 Frontale knie naar het hoofd met clinch: a) Met een opwaartse knie beweging gaat men frontaal naar het hoofd v/d tegenstander knieën. b) Met één of beide handen houd men het hoofd v/d tegenstander onder controle. c) Belangrijk!! Het hoofd van de tegenstander mag niet naar beneden worden getrokken.

10 4.8 Hoge losse knie: a) Vanuit positie gaat men een knie beweging maken naar het hoofd v/d tegenstander. b) Deze techniek gebeurt zonder het vastpakken v/d tegenstander. c) Belangrijk is een goed holle rug maken zodat de knie goed omhoog komt. d) Beide handen blijven in dekking. e) Deze techniek kan zowel links als rechts worden 4.9 Losse knie naar het lichaam: a) Deze knie wordt ook weer los gegeven zonder het vast pakken v/d tegenstander. b) Weer een goede holle rug maken zodat de knie feller naar voren en men iets verder van de tegenstander verwijdert blijft. c) Belangrijk is een goede dekking want men komt weer in de gevaarzone v/d tegenstander Opstap knie vanuit de clinch: a) Rechtervoet wordt op het bovenbeen van de tegenstander gezet. b) Linker- & rechterhand krachtig rond het hoofd van de tegenstander. c) Afduwen met het linkerbeen en het rechterbeen strekken zodat men recht op het been van de tegenstander komt te staan, gevolgd door de linkerknie naar het hoofd v/d tegenstander te brengen. d) Belangrijk is de steunvoet op het been schuin te plaatsen, dit voor het afglijden te voorkomen. e) Deze techniek kan zowel links als rechts worden

11 5.0) Elleboog technieken: 5.1 Achterwaartse elleboog: a) De elleboog wordt achterwaarts gegeven met een opwaartse beweging van onder naar boven. b) Deze elleboog wordt vooral gebruikt als men met de rug naar de tegenstander toe staat. c) De bedoeling is dat de elleboog onder de kin van de tegenstander komt. 5.2 Neerwaartse elleboog: a) Met een lichte draaibeweging wordt de elleboog gegeven van boven naar onder. b) Een zwembeweging maken. c) Andere hand blijft goed in dekking. 5.3 Opwaartse elleboog: a) Deze techniek wordt van onder naar boven b) De punt van de elleboog komt onder de kin van de tegenstander in. c) Weer goed de dekking verzorgen.

12 5.4 Frontale elleboog naar het lichaam: a) De elleboog wordt in een opwaartse beweging naar het lichaam gebracht ( bij voorkeur plexus). b) Het achterste been wordt gestekt, het voorste een beetje geplooid om meer kracht & explosiviteit in de elleboog te brengen. c) Deze techniek kan zowel links als rechts worden 5.5 Frontale elleboog naar het hoofd: a) De elleboog wordt frontaal naar voor gegeven. b) Langs het oor weg in een rechte baan naar het hoofd. c) Deze techniek kan los gebeuren of met het vastnemen van het hoofd. 5.6 Gesprongen elleboog: a) Met een sprong wordt deze elleboog van boven naar beneden gemaakt b) Dit op het hoofd of sleutelbeen van de tegenstander. c) Deze techniek kan ook zonder sprong worden uitgevoerd indien men een stuk langer is dan de tegenstander.

13 5.7 Spinnig elleboog: a) Deze techniek wordt met een draaibeweging rond de eigen as ingezet. b) De elleboog wordt horizontaal of van boven naar beneden gegeven. c) Belangrijk!! Bij het draaien goed oogcontact blijven houden met de tegenstander. 6.0) Blokkeringen & opvangen van trappen: 6.1 Blokkering v/d High Kick: a) Met beide handen de high kick blokkeren. b) Het lichaam lichtjes draaien in de richting v/d trap. c) Hoofd goed achter de dekking houden, voor het geval dat de trap toch over de dekking komt. 6.2 Blok Low Kick: a) De low kick wordt afgeblokt met de bovenkant van het scheenbeen. b) De tenen wijzen naar beneden om kwetsuren aan de voeten te voorkomen. c) Deze techniek kan ook gebruikt worden om een middel kick te blokken, dan wordt de knie ter hoogte van het middel gebracht.

14 6.3 Blokkering middel kick: a) Er wordt een lichte draaibeweging gemaakt met het boven lichaam. b) De beide armen worden gebruikt om de trap op te vangen. c) De handen blijven goed hoog om het hoofd te beschermen. 6.4 Kruis blok: a) Deze blok kan gebruikt worden tegeneen low of middel kick. b) Men blokt kruisgewijs met het scheenbeen. c) De tegenstander trapt met rechts, de blok wordt ook met het rechter scheenbeen 6.5 Bovenhands opvangen van middel kick: a) De middel kick wordt opgevangen tussen de schouder & onderarm. b) het onderbeen wordt klem gehouden, zodat men één techniek mag terug doen. c) Deze techniek kan zowel links als rechts worden

15 6.6 Onderhands opvangen v/e middel kick: a) De trap wordt opgevangen tussen het lichaam & arm. b) Men stapt een beetje mee met de trap mee voor de volle inpakt te voorkomen. c) Het been wordt klemgehouden en men mag één techniek doen zolang men het been vast houdt. 6.7 Het pareren van de front kick: a)de front kick wordt naar buiten of binnen weggezet met de binnen kant v/d hand. b) De andere hand blijft steeds in dekking, in geval dat de tegenstander onmiddellijk reageert met een techniek. c) Het been mag ook vastgehouden worden (dan is er weer maar één techniek toegestaan). 7.0) Clinch posities: 7.1 Eén arm binnen, één arm buiten: a) In deze positie hebben beide vechters één hand langs de binnenkant & één hand langs de buitenkant. b) Geen van beide vechters heeft hier een voordeel positie.

16 7.2 Beide handen aan de binnenkant: a) De vechter met beide armen aan de binnenkant heeft het voordeel in de clinch. b) één hand in de nek, de ander hand op het hoofd of beide handen gekruist i/d nek. c) een goede controle van hoofd of nek is noodzakelijk voor een goede clinch positie. 7.3 Beiden handen aan de buitenkant: a) In deze positie is het belangrijk dat beide handen v/d tegenstander klem worden gehouden tussen de schouders en het hoofd. b) In deze positie heeft meestal de grotere vechter het voordeel. 7.4 Het afklemmen v/d clinch: a) Deze positie wordt meestal gebruikt om de clinch af te stoppen. b) Beide handen worden gekruist op de bovenrug. c) De ruimte tussen de twee vechters wordt zo klein mogelijk gemaakt om knieën te voorkomen. d) Vanuit deze positie mag ook een lage gedraaide worp gebruikt worden of een beenveeg om de tegenstander onderuit te halen. e) Deze worpen worden niet aangerekend als een punt, maar brengt het moraal van uw tegenstander omlaag. f) Belangrijk!! Geen hoge worpen, en niet op de onderrug afklemmen, dit zijn verboden technieken.

17 8.0) Kledij & stijlen i/h MuayThai & Kickboxing: 8.1 Het Full Contact: a) Lange broek met safety kicks & scheenbescherming. b) Enkel trappen boven de gordel. c) Verplicht!! 8 trappen per ronde. d) Verboden!! Het vastpakken v/d tegenstander 8.2 Het Kickboxing: a) Korte broek (short) + safety kicks. b) Alle trappen zijn toegestaan ook de trappen naar de benen binnen & buitenkant (Low Kicks). c) Verboden!! Het vast pakken van de tegenstander. d) Een variant van het Kickboxing zijn de K1 regels, daar zijn losse knieën toegestaan maar geen clinch. 8.3 MuayThai of Thaiboxing voor aanvang van de partij: a) De vechter is aangekleed met short Mongkol armbandjes & bloemenkrans. b) De Mongkol & Bloemenkrans worden uitgedaan juist voor aanvang v/d partij.

18 8.4 MuayThai vechter tijdens de partij: a) Alle Trappen Knieën Ellebogen Clinch & lage worpen zijn toegestaan. b) Op de achtergrond zal er altijd Thaise muziek te horen zijn tijdens de partij. c) De armbandjes mogen gedragen worden tijdens het gevecht. Belangrijk : Zorg altijd dat deze goed zijn bevestigd met een stukje tape of iets dergelijks.

Werkblad 1 ste Kahn (Geel)

Werkblad 1 ste Kahn (Geel) Werkblad 1 ste Kahn (Geel) Theorie: 1) Wat is MuayThai? Muaythai: alle stoten trappen knieën ellebogen & lage worpen zijn toegestaan als ook de clinch. Kledij: korte broek geen bescherming enkel bitje

Nadere informatie

1 ste Khan (Geel) Examen i/d club

1 ste Khan (Geel) Examen i/d club Examen i/d club 1 ste Khan (Geel) 2009 Theorie: 1) Wat is MuayThai? Muaythai: alle stoten trappen knieën ellebogen & lage worpen zijn toegestaan als ook de clinch. Kledij: korte broek geen bescherming

Nadere informatie

Graduatie. MuayThai / Kickboxing. Voor meer info. Kijk bij bestanden 1) Graduatie MuayThai ) MuayThai & Kickboks technieken

Graduatie. MuayThai / Kickboxing. Voor meer info. Kijk bij bestanden 1) Graduatie MuayThai ) MuayThai & Kickboks technieken Graduatie MuayThai / Kickboxing Voor meer info Kijk bij bestanden 1) Graduatie MuayThai 2017 2) MuayThai & Kickboks technieken www.deathrow.be drirkgeerts@telenet.be 0476 451 665 https://www.facebook.com/groups/tkmdeathrow/files/

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval Handeling 1 1.1. De aanval Tori en Uke staan in startpositie 1. Ze lopen naar elkaar toe en op het moment dat Tori zijn rechterbeen voor heeft dwingt Uke Tori naar de grond te gaan door met beide handen

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging Rudy Duvillier benen 1 maak de knipmes beweging benen 2 ter plaatse 15'' knieen hoog afwisselend L en R en met de armen eveneens afwisslend L en R hoog.(snel tempo) benen 3 B Bal moet gerold worden van

Nadere informatie

Zelfverdediging hosinsul

Zelfverdediging hosinsul 1 Gekruist de pols vastpakken met de rechterhand, rechtervoet voor Voorwaartse trap met links tegen het voorstaande onderbeen Met klok mee uit de greep draaien en greep overpakken Draaitrap naar het lijf

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht.

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht. INLEIDING Naarmate men ouder wordt, zal de te behalen afstand bij het golfen minder worden. Afnemende flexibiliteit en mobiliteit door verminderde spierkracht is onvermijdelijk. Door oefening doen we ons

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Warming-up & Cooling-down

Warming-up & Cooling-down Warming-up & Cooling-down Atletiekvereniging Athloi Warming-up Het basisdoel van de warming up is de spieren voorbereiden op de arbeid die komen gaat. De temperatuur in de spieren ligt gemiddeld 2 graden

Nadere informatie

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2)

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2) Overslag volt serie Vereisten: loopoverslag, handenstand overslag, volt Afstootafstand link Handen moeten achter de lijn door het rechte been staan heupen duwen steeds voorwaarts Armen blijven naast de

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt.

Onderdeel 5: 10 cm of minder 3 punten; 11 t/m 20 cm = 2 punten; 21 cm of meer = 1 punt. ZEILBOOTDIPLOMA 1. Van zwemmen naar voortbewegende technieken a.25 m rugcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. b.25 m borstcrawl, de hele baan zonder onderbreking uitzwemmen. 2. Stuwen a.stuwen

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

gerelateerde aandoeningen

gerelateerde aandoeningen Naam: Datum: Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht Plank 1 Plank 2 Navel intrekken, rug recht Navel intrekken, heupen recht Plank 3 Plank 4 Navel intrekken, heupen en schouders recht Navel intrekken, rug recht Plank 5a Plank 5b Navel intrekken, rug recht,

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm 小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm De beschrijving hieronder is algemeen en kan afwijken van de manier waarop die in de verschillende scholen geleerd wordt. Opening Je staat recht de voeten zijn

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding Microbe Brevet Microbe brevet: Elke oefening wordt 10 keer uitgevoerd bij de coach. Voor het slagen van een oefening moet je ze 5 keer juist uitvoeren. Wanneer je op alle oefeningen minimum 5 haalde ben

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Inleiding Dit is dan de opdracht voor onze Leermeesters en aangezien wij er gevormde elementen te doen hebben, sluit deze reeks in zich een samenvatting

Nadere informatie

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10 1. Inhoud 1. Inhoud...1 2. Gooien...2 Bal vasthouden...2 Gooien...2 3. Fielden...5 Binnenveld...5 Buitenveld...8 Bal fielden en Crow Hop...9 4. Slaan...10 Klaar staan aan de plaat...10 Slaghouding...10

Nadere informatie

Reeksbeschrijving Bondsreeks

Reeksbeschrijving Bondsreeks Reeksbeschrijving Bondsreeks Gemaakt door: Nele Dierckx, Nele Goossens, Laura Dieltjens, Roselyne Hellemans, Julie Lens, Geertje Van Hove en Faye Caluwé van KLJ Antwerpen Werkjaar: 2017-2018 1. Muziek

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan.

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan. Zorg September 2014 Beste Sporters, Het nieuwe seizoen is weer voor een ieder begonnen, wij als verzorgers ook. We krijgen momenteel redelijk veel (jeugd) spelers met spierklachten bij ons over de vloer.

Nadere informatie

Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s)

Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Sets Reps Gewicht (kg) Pauze Sets (s) Trainingsschema van: Cariphy Looptijd schema: 8-7-0-8-9-0 Trainer: Jean-René Ruitenbeek CABLE MACHINE - CHOP Pauze (s) EXERCISE MAT - HOOVER BIRDDOG Pauze (s) Stap EXERCISE MAT - MEDICIN BALL RUSSIAN TWIST

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg'

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' 27/02/2015 13:48 PROPRIOCEPTIE ROMP STRAIGHT LEG LOW Ruglig. Benen opgetrokken, knieën gebogen, voeten op heupbreedte. De handen samen boven het hoofd. Vooraleer een beweging

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

Clear: Een verdedigende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld.

Clear: Een verdedigende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld. Technieken van badminton. Badminton bestaat uit meerdere pijlers. Een van die pijlers is techniek. Ik zal proberen om in 3 delen uit te leggen, welke technieken er gebruikt kunnen worden in het spelletje

Nadere informatie

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek.

(pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. (pdf p. 60, München-manuscript plaat 21). Een hoge en een lage steek. Als je met je rechtervoet naar voor staat, je tegenstander echter tegenover jou staat met zijn linkervoet en hij de punt van zijn zwaard

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym 1 e deel: tempo telling erg traag (vergelijkbaar met een dodenmars), tellen tot 4 2 e deel: tempo snel (snelle mars), tellen tot 8 Na pieptoon opmaat van circa 3 tellen, tel 1 van maat 1 begint met pianospel

Nadere informatie

Deel C HAPKIDO VERSIE 1.0. Copyright 2008 Hapkidovereniging Cheon Ji Kwan

Deel C HAPKIDO VERSIE 1.0. Copyright 2008 Hapkidovereniging Cheon Ji Kwan Deel C HAPKIDO VERSIE 1.0 Copyright 2008 Hapkidovereniging Cheon Ji Kwan Standen (Seogi s & Koobi s) D e standen zijn binnen het Hapkido van groot belang. Zij bepalen voor een groot gedeelte de stevigheid

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel Ju Jitsu Dõ Deel 4 Programma Groen 1 streepje groen verzwaard vallen 2 streepje groen pols achter mouwgreep achter duw aan kraag en arm wurging met voorarm twee polsen voor pols gekruist revergreep 3 streepje

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet Je voelt het al gelijk. Een half uurtje in de zon en alles lijkt veel lichter en soepeler te gaan. Je voelt je uitgerust en opgeladen, en de energie stroomt weer moeiteloos door je lichaam. En dit is precies

Nadere informatie

JUMP UP VZW. Skipper Brevet

JUMP UP VZW. Skipper Brevet Skipper Brevet Skipper brevet: Proficiat, je hebt het vorige brevet, microbe, goed behaald. Nu beginnen we aan het 2 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij het vorige brevet. A) Single rope

Nadere informatie

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet Super Jumper Brevet Super jumper brevet: Proficiat, je hebt de 3 vorige brevetten, microbe, skipper en jumper, goed behaald. Nu beginnen we aan het 4 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015. Versie 1.0

Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015. Versie 1.0 Technisch plan Vrivo 2013/2014 2014/2015 Versie 1.0 Inhoudsopgave: Bladzijde 1: Inhoudsopgave Bladzijde 2: Het hoe en wat van een training Bladzijde 3: Techniek: Pass Bladzijde 5: Techniek: Bovenhands

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

VERKORT REGLEMENT K1

VERKORT REGLEMENT K1 VERKORT REGLEMENT K1 Onderstaande regels zijn van toepassing : Artikel 4 WEDSTRIJDEN Losse Wedstrijden: Een wedstrijd bestaat uit: 1,5 minuut x 3 ronden (Nieuwelingen- of aspirantenklasse) 2 minuten x

Nadere informatie

BACKHAND Ben Vanhoudt Herfst 2005

BACKHAND Ben Vanhoudt Herfst 2005 Meest voorkomende fouten en hun relatie met het contactpunt: BACKHAND Ben Vanhoudt Herfst 2005 Bedoeling Geen volledige opsomming van alle mogelijke fouten Alleen veel voorkomende fouten en hun verbetering

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

GELE GORDEL 5 DE KYU

GELE GORDEL 5 DE KYU GELE GORDEL 5 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA O-SOTO-GARI KO-UCHI-GARI IPPON-SEOI-NAGE O-UCHI-GARI UKI-GOSHI O-GOSHI KOSHI-GURUMA 2. NE-WAZA 2.1. osae-komi-waza (houdgrepen correcte starthouding basis)

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Synchroonzwemmen BREVET 2

Synchroonzwemmen BREVET 2 Synchroonzwemmen BREVET 2 1. Grondoefeningen... 2 1.1 Split positie... 2 1.2 Holle rug positie, liggend op de buik... 2 2. Zwemtechniek/Conditie... 3 2.1 Correcte zwemstijl en keerpunten.... 3 2.2 Snelheid...

Nadere informatie

BEOORDELING BREVET 3

BEOORDELING BREVET 3 NAAM ZWEMSTER : PLAATS : CLUB : DATUM : JURY : Hoe beoordelen : GESLAAGD = 3 doelen bereikt - AAN WERKEN = 2 doelen bereikt - NIET GESLAAGD = 1 of 0 doelen bereikt DETAIL VAN DE PROEVEN GESL. A. Werken

Nadere informatie

Oefeningen bij enkelbandletsel

Oefeningen bij enkelbandletsel Oefeningen bij enkelbandletsel Gipskamer Locatie Hoorn/Enkhuizen Inhoud Voorwoord en uitleg oefenschema pagina 3 Oefenschema: Blok 1 pagina 4 Blok 2 pagina 5 Blok 3 pagina 6 Blok 4 pagina 7 Blok 5 pagina

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren,

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de gele gordel

Nadere informatie

1.1. De aanval De verdediging

1.1. De aanval De verdediging Newaza Jiu Jitsu Choreografie Tori (de verdediger) en Uke (de aanvaller) staan 6 meter uit elkaar waarbij Tori de jury (Joseki) aan zijn rechterzijde houdt. Beide draaien een kwartslag, groeten de jury,

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt.

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt. Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal niet aangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet. Maar als de eerste pijn wat verminderd is, kunnen ze helpen om de

Nadere informatie

Tachi waza (basisstanden)

Tachi waza (basisstanden) Tachi waza (basisstanden) Musube dachi - hielen tegen elkaar aan zetten en de tenen naar buiten toe laten wijzen. Dit is de stand om vanuit te groeten. Soto hachiji dachi - voeten staan op schouderbreedte

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie