51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 28 september uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 28 september uur"

Transcriptie

1 Universitair Medish Centrm Falteit der Medishe Wetenshappen Bloktoets Datm Aanvang 51BMW Inleiding Biomedishe Wetenshappen 28 september r Deze tentamenset knt na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevld inleveren bij w srveillant(e) Bij deze toets wordt een artikel itgereikt: "verband Rood Vlees en Darmkanker Verklaard door Haem?". Alleen dit artikel mag gebrikt worden en NIET een eventeel this bestdeerd exemplaar. Het is een gesloten boek tentamen, het gebrik van een rekenmahine is NIET toegestaan. Totaal te verdienen 111 pnten. ALGEMENE AANWIJZINGEN: Dit tentamen bestaat it 13 open vragen. De beshikbare tijd is 2 r. Controleer of w tentamenset ompleet is. Vermeld op het antwoordformlier didelijk w naam en stdentnmmer. Beantwoord de vragen op de antwoordformlieren in de daarvoor open gelaten rimten. Lees de vragen zorgvldig alvorens w antwoord te formleren. Beantwoord de vragen volledig, maar zo beknopt mogelijk; vermijd onnodige itweidingen. Voor beantwoording van de vragen eventeel de ahterkant van het formlier gebriken, niet het ommentaarformlier! Shrijf didelijk leesbaar en gebrik geen afkortingen, het gebrik van een potlood is ongewenst. Onleesbaar beantwoorde vragen worden fot gerekend. Het gebrik van alle adiovisele en tehnishe hlpmiddelen is niet toegestaan, tenzij expliiet vermeld elders op dit voorblad. Moht dergelijke apparatr toh gebriken, dan zal dit als frade worden aangemerkt. Op w tafel mogen w stdenten- en registratiekaart en los shrijfmateriaal liggen. Eti's moeten van tafel. VEEL SUCCES! LET OP!! ZET EERST UW NAAM EN STUDENTNUMMER OP ElK ANTWOORDFORMULIER! Voorblad _ 0 V. do/

2 Toets ibmw Vraag 1 (Dr.P.Pasker-de Jong, EBH) Vraagstelling a. De resltaten van een van de onderzoeken die Sesink heeft itgevoerd worden gepresenteerd in de grafieken 2 en 3. Geef aan welke variabelen er bestdeerd zijn (3 pnt) b. Wat was de vraagstelling van dit onderzoek? (5 pnt). Is dit een vraagstelling lege artis (volgens de regelen der knst?) Liht kort toe waarom wel of niet. (2 pnt) Vraag 2 (Dr.P.Pasker-de Jong, EBH) Onderzoeksvormen a. Welke onderzoeksvorm heeft Sesink in het onderzoek, gepresenteerd in de tabellen 2 en 3, gebrikt? (3 pnt) b. Als je de relatie tssen haem in de voeding en de inidentie van darmkanker in mensen wilt bestderen, welke onderzoeksvorm(en) komt/komen dan in aanmerking? Kies it ase report, patiënt-ontroleonderzoek, ohortonderzoek, srvey, kwalitatief onderzoek, onderzoek met herhaalde metingen, hmaan experiment en liht kort je antwoord toe. (5 pnt) Vraag 3 (Dr.P.Pasker-de Jong, EBH) Variabelen Deze opgave gaat over de rol van de vershillende variabelen in het onderzoek van Sesink. Kies bij het beantwoorden van de vragen it de volgende opties: ahtergrondvariabele, onafhankelijke variabele, afhankelijke variabele, intermediaire variabele, verstorende variabele en effetmodifierende variabele a. Wat voor variabele is "vetinname"? Motiveer w antwoord in één zin. (:; P"\.,) b. Wat voor variabele is "proliferatie"? Motiveer w antwoord in één zin.(3 pnt). Wat voor variabele is "ratten"? Motiveer w antwoord in één zin.(3 pnt) Vraag 4 (Dr.P.Pasker-de Jong, EBH),~derzoeksopzet ~ Is er in het onderzoek van Sesink gebrikt gemaakt van randomisatie. Zo het nttig zijn om randomisatie in een dergelijk onderzoek te gebriken. Beargmenteer w antwoord op beide vragen (3 pnt) b. Is er in dit onderzoek gebrik gemaakt van blindering? Zo blindering in een dergelijk onderzoek gebriken? Beargmenteer w antwoord (3 pnt). Is er in dit onderzoek gebrik gemaakt van plaebo? Zo een plaebo in een dergelijk onderzoek gebriken? Beargmenteer w antwoord. (3 pnt) Vraag 5 (Prof.dr.J.L.Willems, Laboratorimgeneesknde) Onderzoek in ontext In deze samenvatting van het proefshrift van Sesink is de relatie beshreven tssen het krijgen van darmkanker en het eten van roodvlees. Leg beknopt (50 woorden maximaal) it dat als de effeten van haem knnen worden opgeheven (bijvoorbeeld door alleen witvlees eten of heel veel melk drinken) dat daarmee het krijgen van darmkanker geen verleden tijd is (3 pnt). Noem drie voorbeelden (3 pnt).

3 Vraag 6 (Prof.dr.J.L.Willems, Laboratorimgeneesknde) Toepassingen Zoden overheidinstanties op grond van deze resltaten in dit proefshrift aan de bevolking voedingsadviezen moeten geven? Verklaar je antwoord (maximaal 40 woorden) (6 pnt) Vraag 7 (Prof E. van Leewen, IQ Healthare) Empirishe yls In de samenvatting van het promotieonderzoek van Sesink naar het verband tssen de onsmptie van rood vlees en het krijgen van darmkanker komt de volgende passage voor: "In epidemiologish onderzoek blijkt een positief verband tssen de inname van rood vlees (rnd- en varkensvlees) en het risio van olonkanker (2). Voor mensen it het qintiel met de hoogste inname van rood vlees is het risio olonkanker te krijgen 80% hoger dan voor mensen it het qintiel met de laagste inname. De hypothese dat dit arinogene effet samenhangt met het vet in het vlees is waarshijnlijk niet orret, omdat de inname van wit vlees (met name gevogelte) jist enige besherming lijkt te bieden tegen de ontwikkeling van olonkanker: een relatief risio van 0,8 voor het hoogste verss het laagste qintiel (2)." a. Leg it welke plaats in de empirishe yls de weerlegging van hypothese van de samenhang met het vet in het vlees heeft. Geef bij de itleg de yls weer. (4 pnt) b. Leg it dat de risioverhoging op het ontstaan van darmkanker tengevolge van de inname van rood vlees erop wijst dat haem (2 pnten) a. Een noodzakelijk voorwaarde vormt voor het verkrijgen van darmkanker b. Een voldoende voorwaarde vormt voor het verkrijgen van darmkanker. Noh een voldoende noh een noodzakelijk voorwaarde hoeft te zijn Vraag 8 (Dr.S.Heemskerk, Farmaologie/Toxiologie) Determinanten a) Shets in een determinanten-gezondheidsmodel de gesggereerde relatie tssen haem en olonkanker op basis van de informatie it het artikel van Blom. Geef aan onder welke stappen de vershillende determinanten vallen. (4 pnt) b) Shets in dit model ook het effet van alimfosfaat (4 pnt) ) Noem 2 endogene- en 2 exogene determinanten it het artikel(4 pnt) Vraag 9 (Dr.S.Heemskerk, Farmaologie/Toxiologie) Werkingsmehanismen Stel dat het hoge vetgehalte van het vlees wel een additioneel effet zo hebben op een verhoging van het risio van olonkanker van haem. a) Hoe zo figr 4 van het effet van haem en vet op de proliferatie van het olonepitheel er dan it hebben gezien? Teken de figr. (2 pnt) b) Hoe zo figr 5 van het effet van haem en vet op de ytoxiiteit van het feaal water er dan it hebben gezien? Teken de figr (3 pnt) Hieronder staat een grafiek weergegeven it een artikel van het vervolgonderzoek van de onderzoeksgroep op het NIZO naar effeten van voeding op het risio van olonkanker.

4 ) Leg aan de hand van deze figr it wat het werkingsmehanisme van haem is. ( 4 pnt) Qj..r:: ~ 3 - > E 1' M I E VI... 1' '0 1 VI E * - 0 Controle Haem d) Ook in vivo werkte alimfosfaat beshermend tegen de shadelijke effeten van haem op het olonepitheel Noem 2 fatoren waarmee de NIZO-onderzoekers rekening hebben moeten hoden bij de opzet van deze in vivo stdie (zie beshrijving van deze stdie in paragraaf "Daling ytotoxiiteit bijn 1 00%" van de tekst). (2 pnt) Vraag 10 (Dr.T. Oostendorp, CNS) Modellen Volgens het artikel "Verband Rood Vlees en Darmkanker Verklaard door Haem?" draagt de aanwezigheid van haem in de dikke darm bij aan het ontstaan van darmkanker. Niet alle haem die wordt geonsmeerd bereikt de dikke darm; een deel wordt eerder in het spijsverteringskanaal afgebroken. a. Teken het blokkenshema van een model met twee ompartimenten voor de onentratie haem in de dikke darm waarin met het bovenstaande rekening wordt gehoden. (4 pnt) b. Voor het voorste ompartiment in dit shema kan worden aangenomen dat de kinetiek lineair verloop. Stel de systeemvergelijking voor dat ompartiment op. (4 pnt) Tijdens dit blok heeft kennis gemaakt met de zogenaamde Mihaelis-Menten kinetiek. Die beshrijft bijvoorbeeld goed de afbraak van alohol door de lever: bij kleine onentratie neemt de afbraaksnelheid evenredig toe met de onentratie, maar bij grote onentratie bereikt de afbraaksnelheid een maximm.. Leg it hoe it figr 7 van het artikel (zie hieronder) kan worden opgemaakt dat het verband tssen de ytotoxiiteit van het feale water en de inname van haem niet kan worden verklaard met Mihaelis-Menten kinetiek. (4 pnt)

5 .,,,,. o- - -=------==-- _Ö'''''''',,_. ö o 1),"0 L 0, 61) llehalte H... EioliN VOEDII\13, (~mol,fg ) Vraag 11 (Dr.T. Oostendorp, CNS) Modellen In het artikel wordt beshreven dat beshadiging van het epitheel van de dikke darm leidt tot een toename van eldeling/ proliferatie in het epitheel. Blijkbaar speelt er een regelsysteem een rol in de eldeling in het epitheel. a. Hieronder staat het standaardshema van een regelsysteem. Voorzie elk hokje in het shema van de jiste naam (zoals gebrikelijk in het standaardshema, ds niet toegepast op de speifieke regelkring van het artikel).(5 pnt) ) b. Wat is de geregelde grootheid in de regelkring die door beshadiging van het dikkedarm epitheel leidt tot een toename van eldeling? En wat is de referentie? (5 pnt) Vraag 12 (Dr.F. van de Laar, Eerstelijnsgeneesknde) Rapportage Het artikel over het verband tssen rood vlees en darmkanker versheen in de maand april van 2001 dat was het tweede nmmer van dat jaar. Het tijdshrift VoedingsMagazine beleefde in 1988 zijn eerste jaargang. Shrijf op basis van deze gegevens en de gegevens it het artikel zelf de referentie van dit artikel in Vaneaver stij l. (6 pnt) Vraag 13 (Dr.F. van de Laar, Eerstelijnsgeneesknde) Rapportage De Cohrane Collaboration voert een lobby om het verplihtende karakter van zogenaamde trialregisters it te breiden. Wat is de voornaamste reden voor deze lobby (maximaal 50 woorden)? ( 6 pnt) Toelihting: De Cohrane Collaboration is een internationale organisatie die in hn Cohrane Library systematishe literatrreviews pblieert'.

UM C i"t) St Radboud

UM C it) St Radboud UM C i"t) St Radboud Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 1 oktober 2010 10.00 uur Deze tentamenset kunt u

Nadere informatie

UMC «..t) St Radboud

UMC «..t) St Radboud UMC «..t) St Radboud Universitair Medisch Centrum ~ Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5DT02 determinanten 2: chemische factoren 26 februari 2010 13.00 uur Deze tentamenset kunt

Nadere informatie

UMC tt} St Radboud. Dit tentamen bestaat uit 15 open vragen. Zie voor een uitleg en de berekening van het aantal punten op de volgende pagina.

UMC tt} St Radboud. Dit tentamen bestaat uit 15 open vragen. Zie voor een uitleg en de berekening van het aantal punten op de volgende pagina. UMC tt} St Radboud 0 4t/N6 ~ Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5MPV4 medisch professionele vorming 4: arts en zorg 23 oktober 2009 10.00 uur Deze

Nadere informatie

Het betreft een " gesloten boektentam en", alleen het gebruik van een Casio fx-82 MS rekenapparaat is WEL toegestaan.

Het betreft een  gesloten boektentam en, alleen het gebruik van een Casio fx-82 MS rekenapparaat is WEL toegestaan. UMC [t~ St Radboud 'IN$. ~ Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang SLAB V laboratoriumvaardigheden 02 mei 2008 10.00 uur ** herhaaltoets"" Deze tentamenset

Nadere informatie

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Radboud Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW nleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld

Nadere informatie

UMC i.t) St Radboud. Het is een gesloten boek tentamen, maar het gebruik van een rekenmachine van het type CASIO fx-82 MS is toegestaan.

UMC i.t) St Radboud. Het is een gesloten boek tentamen, maar het gebruik van een rekenmachine van het type CASIO fx-82 MS is toegestaan. I oéy UMC i.t) St Radboud Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang SLABV Laboratorium vaardigheden 4 februari 2011 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na

Nadere informatie

Duik in het Curaçaose erfgoed

Duik in het Curaçaose erfgoed Dik in het Craçaose erfgoed Algemene handleiding voor de serie lesbrieven over het materiële en immateriële cltreel erfgoed van Craçao Middelbaar Onderwijs van Craçao Stichting NAAM (2018) De serie lesbrieven

Nadere informatie

Paragraaf 10.1 : Snelheden en raaklijnen

Paragraaf 10.1 : Snelheden en raaklijnen Hoodstk 0 Dierentiëren V5 Wis A Pagina van Paragraa 0 : Snelheden en raaklijnen Les Helling tssen twee pnten Deinities Dierentieqotiënt = { Gemiddelde helling } Dierentieqotiënt = { rc van de lijn door

Nadere informatie

Duik in het Curaçaose erfgoed

Duik in het Curaçaose erfgoed Dik in het Craçaose erfgoed Algemene handleiding voor de serie lesbrieven over het materiële en immateriële cltreel erfgoed van Craçao Fnderend Onderwijs (2e cycls) van Craçao Stichting NAAM (2018) De

Nadere informatie

50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur

50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur UMC $St Radboud Bloktoets Datum Aanvang 50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur Faculteit der Medische Wetenschappen ': _s-j Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen. Ook de doordruk

Nadere informatie

BEWEEG- DAGBOEK. Beweegt u genoeg?

BEWEEG- DAGBOEK. Beweegt u genoeg? BEWEEG- DAGBOEK Beweegt u genoeg? Beweegt u genoeg? Hoe vult u het dagboek in? Lihaamsbeweging is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Het verlaagt onder andere uw risio op kanker. Beweegt u genoeg?

Nadere informatie

KLINISCH LABORATORIUM OGT-TEST. Orale glucose tolerantie test

KLINISCH LABORATORIUM OGT-TEST. Orale glucose tolerantie test KLINISCH LABORATORIUM OGT-TEST Orale glcose tolerantie test OGT-TEST Orale glcose tolerantie test Doel van de test We onderscheiden twee vormen van sikerziekten: 1. diabetes mellits (sikerziekte) is een

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF

INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF INFO VOOR PATIËNTEN OOGDRUPPELS EN OOGZALF INHOUD 01 Inleiding 4 02 Doel van de medicatie 5 03 Aandachtspnten 5 04 Contactlenzen 5 05 Dosering en tijdstip 6 06 Oogdrppelinstrcties 8 07 Drppelen bij een

Nadere informatie

Overzicht pedagogisch didactisch handelen

Overzicht pedagogisch didactisch handelen faclteit gedrags- en maatschappijwetenschappen niversitaire lerarenopleiding Datm: 11 janari 2016 T.a.v.: «Adressering «Achternaam_docent Betreft: «Betreft «Projectleider «Email_onderzoeksproject Landleven

Nadere informatie

1.5 Kettingregel. sin( x ) 1 4. y = cos (3 )

1.5 Kettingregel. sin( x ) 1 4. y = cos (3 ) .5 Kettingregel Dit hoofdstk gaat over het differentiëren van fncties als: = + = = sin( ) 64 4 cos (3 ) enz., kortom over het differentiëren van kettingfncties. De regel die hierop betrekking heeft, de

Nadere informatie

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen Overzichtskaart Richtlijn Scheiding en problemen van jedigen 1 Intake 2 Behandeling Samenwerken met beide oders 4 Do s en Don ts voor oders en jegdigen Richtlijn Scheiding en problemen van jegdigen www.richtlijnenjegdhlp.nl

Nadere informatie

Uitwerking Hertentamen Inleiding Kansrekening 6 juli 2015, uur Docent: Prof. dr. F. den Hollander

Uitwerking Hertentamen Inleiding Kansrekening 6 juli 2015, uur Docent: Prof. dr. F. den Hollander Uitwerking Hertentamen Inleiding Kansrekening 6 jli 5, 4. 7. r Docent: Prof. dr. F. den Hollander Bij dit tentamen is het gebrik van boek en aantekeningen niet toegestaan. Er zijn vragen. Elke vraag is

Nadere informatie

5 Vectoren in de ruimte

5 Vectoren in de ruimte 5 Vectren in de rimte Wisknde is een taal. Jsiah Willard Gibbs (89-90) In de eerste drie paragrafen geen we een inleiding in de meetknde, die dr de Griekse wiskndige Eclides in de derde eew r Christs werd

Nadere informatie

Eindtoets Model-driven development

Eindtoets Model-driven development Endtoets Model-drven development (T37111) Endtoets Model-drven development Bj de nformatedagrammen dent de teken- en andere conventes te volgen van het crssmateraal. De commncatewaarde van w dagrammen

Nadere informatie

De psychologie van het dreamteam

De psychologie van het dreamteam HINTS VOOR HET MANAGEN VAN UW TEAM De psychologie van het dreamteam In samenwerking speelt de psychologische natr van de mens een merkwaardige rol. Dat wat ons verbindt, kan ons ook verdelen. Zo kan taakherschikking

Nadere informatie

Patronen met defect.

Patronen met defect. K.T.H. Yang Patronen met defect. Bachelorscriptie, 19 jli 013 Scriptiebegeleider: Prof. Dr. A. Doelman Mathematisch Institt, Universiteit Leiden 1 Inhodsopgave 1 Introdctie 3 Singliere Strm-Lioville theorie

Nadere informatie

7 Het uitwendig product

7 Het uitwendig product 7 Het itwendig prodct Wees niet bezorgd oer je moeilijkheden met wisknde. Ik kan je erzekeren dat de mijne groter zijn. Albert Einstein (1879-1955) In onze Cartesische rimte 3 hebben we n en dan behoefte

Nadere informatie

Veilig leren lezen Zonaanpak: suggesties bij kern 11

Veilig leren lezen Zonaanpak: suggesties bij kern 11 veilig leren lezen Zonaanpak Sggesties bij kern 11 Ater: Wilma Stegeman In het artikel Uitmntende lezers knnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.nl vindt een aantal lees- en schrijfactiviteiten

Nadere informatie

Beter praten met je dokter

Beter praten met je dokter Beter praten met je dokter Annemie Vandermelen Trefpnt Zelfhlp Leven Missie 1 Waarom dit onderwerp? Relatie met je dokter is van levensbelang! Hippocrates (400 voor Christs) De patiënt, ofschoon zich ervan

Nadere informatie

Errata bij Statica, 13e editie

Errata bij Statica, 13e editie rrata bij Statica, 13e editie earson heeft vastgesteld dat in een aantal opgaven van Statica, 13e editie van Rssel. Hibbeler foten staan. In dit docment vind je de jiste opgaven. 1.10. ekijk de volgende

Nadere informatie

EFACT : een gemak of een doolhof?

EFACT : een gemak of een doolhof? Dr. Etienne Coor EFACT : een gemak of een doolhof? Of hoe verdien ik mijn verdiende geld (terg)? Inhod 1/ definitie van efactratie, efact 2/ Voorbereiding op efact : activatie Wat heeft men nodig? GMD,

Nadere informatie

Samenvattingskaart Richtlijn Samen met ouders en jeugdige beslissen over hulp

Samenvattingskaart Richtlijn Samen met ouders en jeugdige beslissen over hulp Samenvattingskaart Richtlijn Samen met oders en jegdige beslissen over hlp Hoding van de professional Samenvattingskaart Ga een constrctieve samenwerkingsrelatie aan. Wees niewsgierig naar het verhaal

Nadere informatie

Hand-Out. Training Gesprekstechnieken. Gegeven door KIKI Training & Coaching

Hand-Out. Training Gesprekstechnieken. Gegeven door KIKI Training & Coaching Hand-Ot n V Training Gesprekstechnieken. Gegeven door KIKI Training & Coaching 01-11-16 Commniceren is: Het overbrengen en ontvangen van een boodschap Het itwisselen van informatie tssen mensen Een doorlopend

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RAPVERZEKERD.NL - DEZE VOORWAARDEN VORMEN EEN GEHEEL MET DE POLISVOORWAARDEN -

ALGEMENE VOORWAARDEN RAPVERZEKERD.NL - DEZE VOORWAARDEN VORMEN EEN GEHEEL MET DE POLISVOORWAARDEN - INHOUD ALGEMEEN Wie is RAPverzekerd.nl Wat knt van ons verwachten? Wat verwachten wij van? Hoe werkt het? PREMIE- EN SERVICEBETALING Wanneer en hoe moet de premie betalen? Wanneer kan de premie wijzigen?

Nadere informatie

Tel. 0485-33 66 33 Fax 0485-33 66 34 info@wbwbv.nl www.wbwbv.nl. wbw personeelsdiensten

Tel. 0485-33 66 33 Fax 0485-33 66 34 info@wbwbv.nl www.wbwbv.nl. wbw personeelsdiensten Hoogveld 18 e 5431 W C ijk Postbs 293 e 543 AG C ijk Tel. 485-33 66 33 Fax 485-33 66 34 info@wbwbv.nl www.wbwbv.nl e AB-AMRO : 553 788 16 e I BA : L28 ABA 553 788 16 G-Rekening : 995 391 94 e I BA : L31

Nadere informatie

Het pedagogisch leefklimaat

Het pedagogisch leefklimaat Het pedagogisch leefklimaat 1 Bevorder een goed pedagogisch leefklimaat door rekening te hoden met onderstaande aspecten. Meer over het bevorderen van het pedagogisch leefklimaat is te vinden in hoofdstk

Nadere informatie

Verband Rood Vlees en Darmkanker Verklaard door Haem?

Verband Rood Vlees en Darmkanker Verklaard door Haem? 17 Promotieonderzoek dr Aloys Sesink (NZO food research) Verband Rood Vlees en Darmkanker Verklaard door Haem? Consumptie van rund- en varkensvlees is geassocieerd met een verhoogd risico van colon kanker.

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding in. Dit

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Faculteit der Geneeskunde

Faculteit der Geneeskunde Faculteit der Geneeskunde Tentamen blok Datum Tijd : naam van blok : datum van afname tentamen : met RD: zonder RD: Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie over het tentamen. Voordat u met het tentamen

Nadere informatie

IT Risicomanagement opleidingen

IT Risicomanagement opleidingen IT Risicomanagement International Management Form (IMF) is een gevestigde naam op het gebied van IT Risicomanagement opleidingen en is rim 25 jaar actief op de Nederlandse en internationale markt! Al vanaf

Nadere informatie

Voorbeelden en toepassingen van de Fourier transformatie

Voorbeelden en toepassingen van de Fourier transformatie Wisknde voor knstmatige intelligentie, 5 Deel II. Forier theorie Les 9 Voorbeelden en toepassingen van de Forier transformatie We hebben in de vorige les de theorie van de Forier transformatie behandeld

Nadere informatie

1 Nudging en Data science

1 Nudging en Data science 1 Ndging en Data science ACIS seminar Melanie van den Berg 18 oktober 2016 2 Wie ben ik? Melanie van den Berg Zelfstandig trainer en adviser/onderzoeker Hiervoor 8 jaar werkzaam geweest bij Achmea Verbonden

Nadere informatie

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september uur

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september uur Radboud Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld

Nadere informatie

Voorbeelden en toepassingen van de Fourier transformatie

Voorbeelden en toepassingen van de Fourier transformatie Wisknde voor knstmatige intelligentie, 7/8 Deel II. Forier theorie Les 9 Voorbeelden en toepassingen van de Forier transformatie We hebben in de vorige les de theorie van de Forier transformatie behandeld

Nadere informatie

AlzheimerActueel Informatie voor donateurs van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek

AlzheimerActueel Informatie voor donateurs van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek Nmmer 3 / september 2013 AlzheimerActeel Informatie voor donaters van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek Niet vergeten! is het Wereld Alzheimer Dag Prof. dr. Ron de Kloet De ziekte van Alzheimer

Nadere informatie

Signalering, screening en diagnostiek

Signalering, screening en diagnostiek Signalering, screening en diagnostiek 1 Werkkaart Om goed te knnen signaleren en screenen hebben jegdprofessionals gedegen kennis nodig over: De algemene ontwikkelingsfasen van een jegdige met per fase

Nadere informatie

Gras benutten als substraat voor vergisting

Gras benutten als substraat voor vergisting Gras bentten als sbstraat voor vergisting Praktische aanbevelingen voor terreinbeheerders, maaibedrijven en vergisters >> Drzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal Ondernemen Inleiding In Nederland

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

LEER uw kind zelf FIETSEN

LEER uw kind zelf FIETSEN LEER w kind zelf FIETSEN TIPS, TRICKS & EEN STAPPENPLAN VOORAF INHOUD Wanneer start je ermee? De loopfiets! Maak de fiets van je kind klaar Nog enkele tips Maak gebrik van handige hlpmiddelen Laat je kind

Nadere informatie

SERVICEOVEREENKOMST ANPR. :... tf.l1:.l4.q.tqd... Z0.anJiru&.?... /J.cgy;,d. Componenten & Responsetijden. Naam. Datum :.../.:-:.. /2.. ::..?.0-Q.&...

SERVICEOVEREENKOMST ANPR. :... tf.l1:.l4.q.tqd... Z0.anJiru&.?... /J.cgy;,d. Componenten & Responsetijden. Naam. Datum :.../.:-:.. /2.. ::..?.0-Q.&... SERVICEOVEREENKOMST Componenten & Responsetijden ANPR Naam Fnctie :... tf.l1:.l4.q.tqd... Z0.anJir&.?.... /J.cgy;,d Datm :.../.:-:.. /2.. ::..?.0-Q.&....... l

Nadere informatie

Zet u verandering SVO. in beweging? SVO Succesvol Verandering Organiseren

Zet u verandering SVO. in beweging? SVO Succesvol Verandering Organiseren Zet verandering SVO in beweging? SVO Sccesvol Verandering Organiseren Aan de slag met verandermanagement Het programma Sccesvol Verandering Organiseren, SVO, is dé opleiding voor leidinggevenden die van

Nadere informatie

CT3109 : ConstructieMechanica 4

CT3109 : ConstructieMechanica 4 CT3330 COLLEGE 17 CT3109 : ConstrtieMehania 4 17-19 Invloedslijnen Inleiding Maxwell Statish bepaalde onstrties Kwalitatief Kwantitatief Statish onbepaalde onstrties Kwalitatief Kwantitatief ijzondere

Nadere informatie

Hoe doe ik een onderzoeksproject. Hans Bodlaender Marjan vd Akker

Hoe doe ik een onderzoeksproject. Hans Bodlaender Marjan vd Akker Hoe doe ik een onderzoeksproject Hans Bodlaender Marjan vd Akker 1 Dit verhaal Eerst een paar (overbodige?) opmerkingen over samenwerking in een groep Hoe doe ik een onderzoeksproject: Vraagstelling (Vandaag)

Nadere informatie

Tussentijdse toets Expertsystemen

Tussentijdse toets Expertsystemen Dit tentamen is in elektronische vorm beschikbaar gemaakt door de TBC van A Eskwadraat. A Eskwadraat kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van eventuele fouten in dit tentamen. Tussentijdse

Nadere informatie

Leerstoflijnen. Klas 2 Havo

Leerstoflijnen. Klas 2 Havo Leerstoflijnen Periode Klas Havo Van 0 oktober 07 november Vak: Ne Niveau: H Klas D 0-0 07-0 Grammatica zinsdelen hoofdstuk en. Toets lezen H. -5. 0 Grammatica zinsdelen hoofdstuk en. Grammatica zinsdelen

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

4 TL SG De Rietlanden

4 TL SG De Rietlanden 4 TL 2018-2019 SG De Rietlanden Jaar 4 examen jaar, Zelfde/niewe docenten, SE alle vakken (schoolexamen), 3 keer een toetsweek. roosters: kezevakken, ds sommige lessen niet in stamklas, maar in clsters

Nadere informatie

Versie Instituut Paragraaf Feedback V1 concept open consultatie

Versie Instituut Paragraaf Feedback V1 concept open consultatie Versie Instituut Paragraaf Feedbak Algemeen Chapeau voor het werk van de werkgroep. Toh 1 algemene opmerking (los van een aantal details): ik vind het een erg lijvig doument. De oorzaak is natuurlijk grotendeels

Nadere informatie

handleiding peereducators noord-holland

handleiding peereducators noord-holland handleiding peeredcators noord-holland Peer Handleiding Noord-Holland Inhod Inleiding en projectachtergrond pag. 5 Projectdoelstellingen pag. 6 Methodiek pag. 7 Belangrijke informatie pag. 8 In de school

Nadere informatie

Het Protaper NiTi-systeem

Het Protaper NiTi-systeem WAAROM IS DIT HET MEEST GEBRUIKTE SYSTEEM TER WERELD? Het Protaper NiTi-systeem Er zijn veel roterende NiTi-vijlsystemen op de markt en het worden er in rap tempo meer. Om de zoveel tijd lezen we in de

Nadere informatie

Handleiding millenniumprobleem primair onderwijs

Handleiding millenniumprobleem primair onderwijs Handleiding millenniumprobleem Mededelingen OCenW Bestemd voor: sholen en instellingen in het ; sholen en instellingen voor (voortgezet) speiaal ; administratiekantoren. Voorlihting Datum: 12 maart 1998

Nadere informatie

LEER uw kind zelf FIETSEN

LEER uw kind zelf FIETSEN LEER w kind zelf FIETSEN TIPS, TRICKS & EEN STAPPENPLAN VOORAF INHOUD Wanneer start je ermee? De loopfiets! Maak de fiets van je kind klaar Nog enkele tips Maak gebrik van handige hlpmiddelen Laat je kind

Nadere informatie

2. Vetten in je voeding

2. Vetten in je voeding 2. Vetten in je voeding Regelmatig kun je lezen dat veel mensen te dik zijn en dat dik zijn slecht is voor je gezondheid. In de basisstof heb je geleerd dat je dagelijks wel vet moet binnenkrijgen, maar

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek

Fysische Chemie en Kinetiek Fysische Chemie en Kinetiek 2007-2008 Deeltentamen 02 19 april 2008, 14-17 uur Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad en de opgaven. Gebruik kladpapier

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 420 Dit is geen open boek tentamen.

Tentamen Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 420 Dit is geen open boek tentamen. Tentamen Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: 19-12-2002 Tijd: 9.00-12.00, BBL 420 Dit is geen open boek tentamen. Algemene aanwijzingen 1. U mag ten hoogste één A4 met aantekeningen raadplegen.

Nadere informatie

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse.

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Oefentoets 1 1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Conditie = experimenteel Conditie = controle Sekse = Vrouw 23 33 Sekse = Man 20 36 Van

Nadere informatie

Procesbeschrijving zakelijk overstappen Versie 21 augustus 2015

Procesbeschrijving zakelijk overstappen Versie 21 augustus 2015 Procesbeschrijving zakelijk p Versie 21 agsts 2015 Stap 1. 1. Oriënter Oriënter 2. 2. l l 3. 3. Opzegg Opzegg Achterhaal Achterhaal contractcontract zegtermijn zegtermijn niee niee met met verwachte verwachte

Nadere informatie

Toepassing van de Fourier transformatie

Toepassing van de Fourier transformatie Les 6 Toepassing van de Forier transformatie 6. Belangrijke voorbeelden We zllen in deze les een aantal belangrijke Forier transformaties expliciet berekenen. Rechthoek impls Zij f(t) een rechthoek impls

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

Gezond eten Gezond eten in Waarom gezond eten? Dr Katie Wollaert AZ St Jozef Malle 2/2/19. u Een gezond gewicht, BMI 20-25

Gezond eten Gezond eten in Waarom gezond eten? Dr Katie Wollaert AZ St Jozef Malle 2/2/19. u Een gezond gewicht, BMI 20-25 Gezond eten 2019. Gezond eten in 2019 Dr Katie Wollaert Dr Katie Wollaert AZ St Jozef Malle Waarom gezond eten? Een gezond gewicht, BMI 20-25 Betere prestaties Meer zin in bewegen, langer fit Een sterker

Nadere informatie

i ltj i i ;t!t i t' Jiil!!1 l1 I!--

i ltj i i ;t!t i t' Jiil!!1 l1 I!-- l ti aaaa I l 1 ~ ~~{~:~~ i' lji~~!"il~ il'l ~~~ i ltj i i ;t!t i t' Jiil!!1 l1 I!-- -I.. I 8 I i IJ I ~ i c ~ J'l f ~ ~!1.. 'I IJ 1 t I I h hl I I I " I t! fl 1 1 lc:c: IJ 11.:... I ~ i c I i tt( t I

Nadere informatie

Booleaanse uitdrukkingen

Booleaanse uitdrukkingen 3 KEUZES MAKEN N we hebben besproken hoe je constanten en ariabelen maakt, ben je klaar om te leren hoe je jow compter ertelt kezes te maken. Dit hoofdstk gaat oer de flow an een compterprogramma: hoe

Nadere informatie

Beknopt overzicht Gigaset DA210

Beknopt overzicht Gigaset DA210 1 Beknopt overzicht Gigaset DA210 Oproepweergave knippert bij een inkomende oproep 1 2 3 4 5 6 7 1 Snelkiestoets 2 Toets Microfoon it met LED De LED knippert als de microfoon itgeschakeld is. 3 Programmeertoets

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 10

Tips spelend leren kern 10 Tips spelend leren kern 10 Josée Warnaar Ssan van der Linden In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsliting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het kezewerk voor hn klas

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB227) 31 januari 28 van 9: tot 12: uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radbod Repository of the Radbod University Nijmegen The following fll text is a pblisher's version. For additional information abot this pblication click this link. http://hdl.handle.net/2066/95363

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB

Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

de taal is van ons allemaal 1 criteria aanmelding Intensieve Taalklas bijlage De Intensieve Taalklas in groep 1/2

de taal is van ons allemaal 1 criteria aanmelding Intensieve Taalklas bijlage De Intensieve Taalklas in groep 1/2 bijlage de taal is 1 criteria aanmelding Intensieve Taalklas De Intensieve Taalklas in groep 1/2 van ons allemaal Wanneer er in de groepen 1 en/of 2 minimaal acht leerlingen zitten met een taalachterstand,

Nadere informatie

Schrijf van elk stukje tekst de belangrijkste informatie in losse woorden in het schema. Kijk daarvoor naar de woorden die je hebt onderstreept.

Schrijf van elk stukje tekst de belangrijkste informatie in losse woorden in het schema. Kijk daarvoor naar de woorden die je hebt onderstreept. 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 3. Je gaat bij opdracht 1 een tekstschema maken.

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek

Fysische Chemie en Kinetiek Fysische Chemie en Kinetiek 2010-2011 Deeltentamen 02 19 januari 2011, 09.00-12.00 uur Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad en de opgaven. Gebruik

Nadere informatie

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan PAPER 3 ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Marlinda van Rooijen Steltenpool, drs Economie Grafieken en betekenis Marktvraag

Nadere informatie

Jaarwerk FlexService 2008

Jaarwerk FlexService 2008 Jaarwerk FlexService 2008 Uitvoeren van het jaarwerk 2008 in FlexService Docment FS91010D008 oktober 2008 Inhod 1 Introdctie...3 1.1 Dit docment... 3 1.2 Het jaarwerk in zes fases... 3 2 Update jaarwerkversie

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

Usability Engineering en User Experience 2012/2013

Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Opdracht 3 Persona s Uitleg en begeleiding Deze opdracht gaat over usability testing met behulp van persona s. De persona s ontwerp je zelf en gebruik

Nadere informatie

Opgaven hoofdstuk 12 Enkelvoudige lineaire regressie

Opgaven hoofdstuk 12 Enkelvoudige lineaire regressie Opgaven hoofdstuk 12 Enkelvoudige lineaire regressie 12.1 Teken voor elk van de volgende gevallen de lijn die door de gegeven punten gaat. a. (1,1) en (5,5). b. (0,3) en (3,0) c. ( 1,1) en (4,2) d. ( 6,

Nadere informatie

Systemen en signalen 6SP: 21 augustus 2018 Permutatiecode 6

Systemen en signalen 6SP: 21 augustus 2018 Permutatiecode 6 Sstemen en signalen 6SP: 1 agsts 018 Permtatiecode 6 Opmerkingen bij deze opgavenbndel Controleer of je opgavenbndel 0 vragen bevat. Schrijf naam, voornaam en stdentennmmer onderaan deze pagina. Ho de

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 6. Algemeen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 6. Algemeen Uitdager van de maand Grafieken Rekenen Wiskunde, Groep 6 Algemeen Titel Grafieken Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Een verslag (omschrijving) van een grafiek aan een grafiek

Nadere informatie

DESKUNDIGENBERICHT DE STARTFASE AANDACHTSPUNTEN (1)

DESKUNDIGENBERICHT DE STARTFASE AANDACHTSPUNTEN (1) DE STARTFASE AANDACHTSPUNTEN (1) Zorg dat u invloed heeft op de vraagstelling Zorg dat uw (algemene) voorwaarden van toepassing worden verklaard Algemene voorwaarden Uw competentie Raadsheer-commissaris

Nadere informatie

Visie & strategie: Nederland versus de Verenigde Staten?

Visie & strategie: Nederland versus de Verenigde Staten? Visie & strategie: Nederland verss de Verenigde Staten? Frans G. von der Dnk University of Nebraska-Lincoln, College of Law Art of Decision Making 22-11-2011 Universiteit van Amsterdam 1 Leidse loopbaan

Nadere informatie

Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2)

Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2) Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2) Onderdelen Een verslag van een experiment bestaat uit vier onderdelen: - inleiding: De inleiding is het administratieve deel van je verslag. De onderzoeksvraag

Nadere informatie

Toetsafname en Fraudepreventie

Toetsafname en Fraudepreventie Toetsafname en Fraudepreventie Theorie Inleiding Fraudepreventie Toetsafname Opdracht Checklist Theorie Inleiding Het doel van een toets bepaalt de omstandigheden waaronder de student de toets maakt. Een

Nadere informatie

r antwoorden worden beschouwd als uw definitieve

r antwoorden worden beschouwd als uw definitieve I :..~!"1.< ':';:f.-~.. :;. ;~ ~ ~ ;..-,. ).,.,.,,.. }~~::!~~J~h:;. -~~1~~~;. :~E;' } ~ -, IDT01.. ~nanten 1: voeding. t_. 'I""""I'JIJ;. ; 1.,::., d ;. ~_;., : 28 r.nei2q10. Mr\'VïllrKI\'i, ', ;..

Nadere informatie

Begripsvragen: Trillingen en golven

Begripsvragen: Trillingen en golven Handboek natrkndedidactiek Hoofdstk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbow 4.2.3 Trillingen en golven Begripsvragen: Trillingen en golven 1 Meerkezevragen + Figr 1 1 [H/V] Een massa aan

Nadere informatie

UITDAGING 6: Joseph gaat naar een kindvriendelijke school

UITDAGING 6: Joseph gaat naar een kindvriendelijke school Dit werkblaadje is van... UITDAGING 6: Joseph gaat naar een kindvriendelijke school Wist je dat vele scholen in Brndi niet aangepast zijn aan de noden van kinderen. Zo hebben de kinderen vaak niet genoeg

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.1 Beweging vastleggen Het verschil tussen afstand en verplaatsing De verplaatsing (x) is de netto verplaatsing en de

Nadere informatie

Wiskunde B - Tentamen 1

Wiskunde B - Tentamen 1 Wiskunde B - Tentamen Tentamen 57 Wiskunde B voor CiT vrijdag januari 5 van 9. tot. uur Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven, formulebladen en tabellen. Vermeld ook uw studentnummer op uw werk en tentamenbriefje.

Nadere informatie

BEKNOPTE ANTWOORDEN ( geen modeluitwerking! )

BEKNOPTE ANTWOORDEN ( geen modeluitwerking! ) Tentmen T01 onstrctieechnic 0 rt 009 OPGV 1 KNOPT NTWOORN ( geen modelitwerking! ) ) Het model dt kn worden gebrikt is de verend ingeklemde bigzme stf met een lengte en rottieveerstijfheid r. e eqivlente

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 118 Nederlandse samenvatting INLEIDING Dikke darmkanker is na longkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen de tweede meest voorkomende oorzaak van sterfte aan kanker. Wereldwijd

Nadere informatie

Venmail. Algemeen. Agenda Woensdag 23 november: De kinderen zijn vrij!

Venmail. Algemeen. Agenda Woensdag 23 november: De kinderen zijn vrij! 18-11-2016 Algemeen Afwezigheid Moniqe Froeling: Moniqe zal tot de Sinterklaas afwezig zijn vanwege medische redenen. Na de Sinterklaas zal zij gaan opbowen tot aan de kerstvakantie. Na de kerstvakantie

Nadere informatie

Levensbeschouwelijke vakken op school. Informatiebrochure

Levensbeschouwelijke vakken op school. Informatiebrochure Levensbeschowelijke vakken op school Informatiebrochre Beste oders Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hn eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

5.1 Lineaire formules [1]

5.1 Lineaire formules [1] 5.1 Lineaire formules [1] Voorbeeld : Teken de grafiek van y = 1½x - 3 Stap 1: Maak een tabel met twee coördinaten van deze lijn: x 0 2 y -3 0 Stap 2: Teken de twee punten en de grafiek: 1 5.1 Lineaire

Nadere informatie

Beste inwoners en ondernemers van Oostburg,

Beste inwoners en ondernemers van Oostburg, Aantrekkelijk Oostbrg Nr. 25 September 2015 In deze niewsbrief o.a. Bewoners aan de slag NIEUWSBRIEF Beste inwoners en ondernemers van Oostbrg, Niews van de stadsraad Eenhoornfestival Herinrichtingsplan

Nadere informatie

Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention. Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen

Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention. Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen Role of nutrition in carcinogenesis and cancer prevention Prof. dr. ir. Ellen Kampman Wageningen Universiteit & Academisch Medisch Centrum Nijmegen Rol van voeding in de carcinogenese en kankerpreventie

Nadere informatie