UM C i"t) St Radboud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UM C i"t) St Radboud"

Transcriptie

1 UM C i"t) St Radboud Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 1 oktober uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld inleveren bij uw surveillant(e) Bij deze toets worden een artikel en colofon uitgereikt: " Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom". Alléén d it artikel mag gebruikt worden en NIET een eventueel thuis bestudeerd exemplaar. Het Is een gesloten boek tentamen, het gebruik van een rekenmachine is NIET toegestaan. ALGEMENE AANW IJZINGEN: Dit tentamen bestaat uit 16 open vragen. De beschikbare tijd is 2 uur. Controleer of uw tentamenset compleet is. Vermeld op het antwoordformulier duidelijk uw naam en studentnummer. Beantwoord de vragen op de antwoordformulieren in de daarvoor open gelaten ruimten. Lees de vragen zorgvuldig alvorens uw antwoord te formuleren. Beantwoord de vragen volledig, maar zo beknopt mogelijk; vermijd onnodige uitweidingen. Voor beantwoording van de vragen eventueel de achterkant van het formulier gebruiken, niet het commentaarformulier! Schrijf duidelijk leesbaar en gebruik geen afkortingen, het gebruik van een potlood is ongewenst. Onleesbaar beantwoorde vragen worden fout gerekend. Het gebruik van alle audiovisuele en technische hulpmiddelen is niet toegestaan, tenzij expliciet vermeld elders op dit voorblad. Mocht u dergelijke apparatuur toch gebruiken, dan zal dit als fraude worden aangemerkt. Op uw tafel mogen uw studenten- en registratiekaart en los schrijfmateriaal liggen. Etui's moeten van tafel. VEEL SUCCES! LET OP 11 ZET EERST UW NAAM EN STUDENTNUMMER OP ELK ANTWOORDFORMULIER! VOOtbltld_OV.dOC/

2 Toets IBM: 1 oktober Vraagstelling: a. De studies zijn zeer kort beschreven. De vraagstelling van de studies wordt bijvoorbeeld niet genoemd. Wat Is volgens u de vraagstelling van de eerste studie van Wang en Proctor? Schrijf deze zo compleet mogelijk op. (5 punten) b. Stel een vraagstelling op voor het onderzoek onder mensen dat Proctor van plan is te gaan doen (laatste alinea voor "Wiebe Visser prijs voor Spencer Proctor") (5 punten) 2. Onderzoeksvormen: a. Wat is de onderzoeksvorm van de tweede studie van Wang en Proctor? (4 punten b. Er zijn aanwijzingen dat Vacceenzuur beter wordt opgenomen uit voedsel dan uit een vetmengsel (laatste alinea boven het tussenkopje "Onderscheid tussen natuurlijke en industriële vetzuren"). Daaruit kun je de volgende vraagstelling destilleren: Wat is het verschil in de opnamesnelheid van Vacceenzuur indien ingenomen in voedsel ten opzichte van opgenomen in vet onder mensen.wat voor onderzoeksvorm zou je kiezen voor deze vraagstelling? Beargumenteer. (3 punten) c. Bedenk en beschrijf een andere onderzoeksvorm die gebruikt zou kunnen worden om de vraagstelling bij b te beantwoorden. (3 punten) 3. Variabelen: a. Maak een lijst van de variabelen die in de eerste studie van Wang en Proctor zijn meegenomen. Benoem ze. (5 punten) b. Zet deze variabelen in een schema zoals dat in Zielhuis, figuur 2.1 (5 punten) 4. Onderzoeksopzet: Wat vindt u van het eerste onderzoek van Wang en Proctor? Besteed daarbij kort aandacht aan a. de eperationalisatie van de variabelen, b. de onderzoekspopulatie en c. de dataverzameling. De informatie is beperkt, dus de bespreking ookl Max 20 woorden per onderwerp (10 punten) 5. Onderzoek in context: a. Het merendeel van het onderzoek naar de effecten van Vacceenzuur is gedaan in proefdieren (ratten). Bespreek hiervan de voor- en nadelen. (5 punten) b. Met name negroïde en noordafrikaan se mensen zijn vaker intolerant voor zuivelproducten. Neem aan dat vacceenzuur een van de boosdoeners is. Mogelijk is vacceenzuur dan bij hen niet geschikt als preventief middel omdat het allergische reacties kan opwekken. Bespreek de consequenties hiervan voor toepassing van vacceenzuur als preventief middel tegen metabool syndroom. Besteed aandacht aan de kosteneffectiviteit en aan de ethische aspecten ervan. (5 punten) 6. Toepassingen van wetenschappelijk onderzoek:

3 a. Beschrijf mogelijkheden van toepassen van de resultaten van de studies van Wang en Proctor. (3 punten) b. Bediscussieer of implementatie van de behandeling met Vacceenzuur tegen metabool syndroom al opportuun is. Zo ja: waarop baseer je dat, zo nee: wat heb je nog meer nodig? (4 punten) c. Op welke wijze zou de minister invloed kunnen uitoefenen op de implementatie? Dit hoeft niet in detail te worden uitgewerkt, gebruik algemene termen. (3 punten) 7. Empirische cyclus Op pagina 4 van het artikel uit Voedingsmagazine staat de volgende passage: Bij ratten (en mensen) met het metabool syndroom wordt veel vet opgeslagen in de lever. Toevoeging van vacceenzuur aan het voer leidde tot verlaging van de vetopslag in de lever van de corpulent phenotype ratten met 60-70%. Ook was er een bescheiden afname van de vrije vetzuren in de circulatie. Eveneens waren in de levers van de vacceenzuurgevoerde ratten de activiteiten verlaagd van enzymen die betrokken zijn bij de vetsynthese in de lever. Figuur 1 laat zien dat toevoegen van vacceenzuur aan het voer van de corpulent phenotype ratten leidt tot aanzienlijke verlaging van de activiteit van fatty acid synthase. 'Deze activiteit is niet helemaal verlaagd tot het niveau dat we zien bij de gezonde controle ratten, maar de vacceenzuurgevoerde ratten lijken toch metabool meer op de gezonde ratten dan de corpulent phenotype ratten op het controlevoer', aldus Proctor. 'Dit doet vermoeden dat vacceenzuur in het voer een signaal is voor de lever om minder vet te produceren.' Het vermoeden dat in de laatste zin wordt geuit is onderdeel van de uitkomsten van het onderzoek. Tegelijk is het vermoeden het begin van een nieuw onderzoek, de cirkel start als het ware opnieuw. a. Beschrijf de methodologische cirkel die hier wordt bedoeld ( 5 punten) b. Met welke term of begrip wordt het vermoeden aangeduid in de methodologische cirkel? (5 punten) 8. Causaliteit De conclusie van het artikel begint met "Ik concludeer in de eerste plaats dat toevoegen van 1,5 gewichtsprocent vacceenzuur aan het voer van gezonde of corpulent phenotype ratten niet leidt tot enige meetbare verslechtering van de markers van de gezondheid', aldus Proctor. 'Op. dit punt onderscheidt het zuiveltransvetzuur zich dus van industriële transvetzuren. Verder leidt toevoegen van vacceenzuur aan het voer van ratten met het metabool syndroom tot significante verbetering van de kenmerken van het metabool syndroom." Bij gezonde ratten zorgt toevoeging van zuiveltransvetzuur dus niet voor een verslechtering van de gezondheid, terwijl de toevoeging wel tot significant verbetering leidt van het metabool sydroom. a. Is de toevoeging van zuiveltransvetzuur de oorzaak voor de verbetering van het metabool syndroom? (5 punten)

4 b. Is vacceen een voldoende voorwaarde om verlaging van de niveaus van risicofactoren voor metabool syndroom te bereiken? (5 punten) 9.Rapportage In het artikel "Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom" wordt geconcludeerd dat het toevoegen van vacceenzuur niet leidt tot verslechtering van gezondheidsmarkers bij gezonde of dikke ratten. U bent het hiermee eens en u herhaalt - in iets andere bewoordingen- deze opvatting in een artikel van eigen hand. Waaraan refereert u precies? Schrijf de referentie uit. (10 punten) 10. rapportage Noem drie punten van uitwendige bronnenkritiek die de betrouwbaarheid van het artikel ondergraven. Geef een korte toelichting. {J)f'41"1ten) Modellen en differentiaalrekening In figuur 2 van het artikel "Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom" wordt weergegeven hoe de concentratie van postprandiale triglyceriden verandert na de orale inname van vet. Bij de komende vier opgaven nemen we aan dat deze triglyciden alleen rechtstreeks uit de voeding komen, en niet door omzetting van andere stoffen. Het meest simpele model voor dit soort processen is het lineaire ééncompartimentmodel De systeemvergelijking van dat model ziet er zo uit: d v dt c(t) = D(t) - kc(t) 11 a. Omschrijf wat in de context van figuur 2 de ingangs-en uitgangsvariabele zijn in dit model. (5 punten) a. Wat betekent het voor de relatie tussen de ingangs-en uitgangsvariabele als een systeem lineair is? (5 punten) We zien in figuur 2 dat ook vóór de orale vetbelasting (de stationaire situatie) er al triglyceriden in het bloed zaten, die blijkbaar uit het gewone voer komen. De gemiddelde concentratie bij de dieren met controlevoer bedroeg ongeveer 3.5 mmol/1. 12 a. Schets in onderstaande grafiek de concentratie triglyceriden als functie van de tijd in de stationaire situatie bij deze dieren. Zet daarbij langs de verticale as op de goede plaats de waarde 3.5 mmol/1. (5 punten)

5 t t (uur)-+ b. Laat in formule zien hoe in de stationaire situatie de klaringconstante kan worden bepaald uit gemiddelde concentratie en de inname per dag. (5 punten) Tot nu toe gingen we uit van een ééncompartimentmodel. 13 a.geef aan hoe uit de metingen weergegeven in figuur 2 volgt dat er minimaal twee compartimenten nodig zijn om het systeem goed te beschrijven. (5 puntent) b.geef de differentiaalvergelijkingen voor de twee compartimenten van dit model.(5 punten) De normale concentratie van triglyceriden in dit type rat bedraagt ongeveer 0,5 mmol/1. Een regelsysteem tracht deze concentratie constant te houden onafhankelijk van de voeding. In tabel 2 van het artikel is te zien dat dit regelsysteem niet goed werkt bij de obese ratten, en dan met name bij de obese ratten die het controlevoer krijgen. Voor een regelkring met sterkte van de effector A en gevoeligheid van de sensor p geldt voor de relatie tussen geregelde grootheid y{t) en referentie x (t): A y(t) = 1 + AP x(t) 14 a. Hoe komt het dat bij een goed werkend regelsysteem de geregelde grootheid niet veel verandert als de effector wat minder goed functioneert? (5 punten) b. Teken het standaardschema van een regelkring, en geef daarbij aan welk onderdeel of welke onderdelen aangedaan kunnen zijn bij de obese ratten. Verklaar uw antwoord. (5 punten) 15a. Geef 2 voorbeelden van endogene en 2 voorbeelden van exogene determinanten voor het ontstaan van het metabool syndroom. Deze determinanten mogen niet met het cholesterolgehalte te maken hebben (4 punten). 15b. Schets de gesuggereerde relatie van dit artikel tussen vacceenzuur en het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, zoals aderverkalking, in een determinanten synthese model en geef aan onder welke stappen de verschillende determinanten vallen. Betrek in uw antwoord voorbeelden van regelmogelijkheden en verwerkingsvermogen (6 punten).

6 16. In dit artikellaat Figuur 1 zien dat toevoegen van vacceenzuur aan het voer van de corpulent phenotype ratten leidt tot aanzienlijke verlaging van de activiteit van fatty acid synthase. a) Welk onderzoeksmodel zou een afgestudeerd BMW'er gebruiken om het precieze werkingsmechanisme van deze verlaging in activiteit te bestuderen? Beargumenteer uw antwoord in maximaal 120 woorden (4 punten). In knaagdieren wordt 5-12 % vacceenzuur (VA) omgezet naar CLA. In de mens wordt 19-30% VA omgezet naar CLA. b) Wat voor gevolgen heeft dit gegeven als u de resultaten van deze dierstudies zou willen extrapoleren naar de mens? (3 punten) De onderzoeksgroep van Proctor heeft in recent nog een dierstudie uitgevoerd om te bestuderen of de combinatie van VA en CLA een additief (versterkend) effect geeft in de JCR:LA-corpulent phenotype rat op kenmerken van het metabool syndroom. De resultaten van de ze studie zijn in 2010 gepubliceerd. De volgende figuur die de postprandiale respons weergeeft is afkomstig uit dit artikel uit t: CU "C.:::: CU ~ -- C)..J - "- - ~~.~ E "Ct: ~ "- a. 1n ot=~====~==~~= Tijd (uren) c) Er werden 4 verschillende groepen bestudeerd in deze studie:!)gezonde ratten met controlevoer 11) Corpulent phenotype ratten met controlevoer 111) Corpulente phenotype ratten met VA voer IV) Corpulente phenotype ratten met VA+ CLA voer Beredeneer aan de hand van uw voorkennis van het "tentamenartikel" welke lijn correspondeert met welke groep in deze figuur. Beargumenteer uw antwoord (4 - punten). ~ =... :...,_ =

UMC i.t) St Radboud. Het is een gesloten boek tentamen, maar het gebruik van een rekenmachine van het type CASIO fx-82 MS is toegestaan.

UMC i.t) St Radboud. Het is een gesloten boek tentamen, maar het gebruik van een rekenmachine van het type CASIO fx-82 MS is toegestaan. I oéy UMC i.t) St Radboud Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang SLABV Laboratorium vaardigheden 4 februari 2011 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na

Nadere informatie

UMC «..t) St Radboud

UMC «..t) St Radboud UMC «..t) St Radboud Universitair Medisch Centrum ~ Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5DT02 determinanten 2: chemische factoren 26 februari 2010 13.00 uur Deze tentamenset kunt

Nadere informatie

Het betreft een " gesloten boektentam en", alleen het gebruik van een Casio fx-82 MS rekenapparaat is WEL toegestaan.

Het betreft een  gesloten boektentam en, alleen het gebruik van een Casio fx-82 MS rekenapparaat is WEL toegestaan. UMC [t~ St Radboud 'IN$. ~ Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang SLAB V laboratoriumvaardigheden 02 mei 2008 10.00 uur ** herhaaltoets"" Deze tentamenset

Nadere informatie

UMC tt} St Radboud. Dit tentamen bestaat uit 15 open vragen. Zie voor een uitleg en de berekening van het aantal punten op de volgende pagina.

UMC tt} St Radboud. Dit tentamen bestaat uit 15 open vragen. Zie voor een uitleg en de berekening van het aantal punten op de volgende pagina. UMC tt} St Radboud 0 4t/N6 ~ Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5MPV4 medisch professionele vorming 4: arts en zorg 23 oktober 2009 10.00 uur Deze

Nadere informatie

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Radboud Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW nleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld

Nadere informatie

50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur

50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur UMC $St Radboud Bloktoets Datum Aanvang 50MB1 onderzoeksmethodologie 1 19 december 2008 10.00 uur Faculteit der Medische Wetenschappen ': _s-j Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen. Ook de doordruk

Nadere informatie

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 28 september uur

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 28 september uur Universitair Medish Centrm Falteit der Medishe Wetenshappen Bloktoets Datm Aanvang 51BMW Inleiding Biomedishe Wetenshappen 28 september 2012 10.00 r Deze tentamenset knt na afloop meenemen Het ANDERE deel

Nadere informatie

Het is een gesloten boek tentamen. Een rekenmachine van het type CASIO fx-82ms is toegestaan, andere typen rekenmachines mogen niet gebruikt worden.

Het is een gesloten boek tentamen. Een rekenmachine van het type CASIO fx-82ms is toegestaan, andere typen rekenmachines mogen niet gebruikt worden. Radboud Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5DT02 Chemische factoren 27 februari 2015 13.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld inleveren bij

Nadere informatie

50MB5 Ethiek en Filosofie van BMW 25 oktober uur

50MB5 Ethiek en Filosofie van BMW 25 oktober uur UM C \~ St Radboud Universitair Medisch Centrum Faculteit der ~. Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 50MB5 Ethiek en Filosofie van BMW 25 oktober 2010 14.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop

Nadere informatie

Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom

Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom VoedingsMagazine nummer6, december 2009, 22e jaargang Conclusie uit Canadese dierstudies Inname zuiveltransvetzuur beschermt tegen kenmerken metabool syndroom Vacceenzuur, trans-1118:1 (n-9), is het meest

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Regeltechniek (WB2207) 3 november 2011 van 9:00 tot 12:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding in. Dit

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

Faculteit der Economie en Bedrijfskunde

Faculteit der Economie en Bedrijfskunde Faculteit der Economie en Bedrijfskunde Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie omtrent het tentamen. Lees dit voorblad voordat u met het tentamen begint! Tentamen: Operational Research 1D (4016)

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

Tentamen optimaal sturen , uur. 4 vraagstukken

Tentamen optimaal sturen , uur. 4 vraagstukken Tentamen optimaal sturen 12-7- 00, 9.00-12.00 uur 4 vraagstukken Vraag 1 a) Beschrijf wiskundig de algemene vorm van een optimaal besturingsprobleem in de discrete tijd. Hierin komen o.a. de symbolen J,

Nadere informatie

Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1

Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1 Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1 Datum: 16 september 2009 Tijd: 10:45 12:45 (120 minuten) Het gebruik van een rekenmachine is niet toegestaan. Deze toets telt 8 opgaven en een bonusopgave Werk systematisch

Nadere informatie

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING : MECHATRONICA TOETSCODE : UITWERKINGEN MECH5-T GROEP : MEH2 TOETSDATUM : 4 APRIL 206 TIJD : :00 2:30 AANTAL PAGINA S (incl. voorblad) : 9 DEZE TOETS BESTAAT UIT

Nadere informatie

Nederlandse. Samenvatting

Nederlandse. Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het metabole syndroom is tegenwoordig een veel voorkomend ziektebeeld dat getypeerd wordt door een combinatie van verschillende aandoeningen. Voornamelijk in de westerse landen

Nadere informatie

Samenvatting. Chapter 8

Samenvatting. Chapter 8 Samenvatting Chapter 8 154 Het dopaminerge systeem is betrokken bij de controle over een heel scala aan fysiologische functies, variërend van motorische activiteit tot de productie van hormonen en het

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 De brief kan voor studenten op HBO/WO niveau geschreven worden omdat de doelgroep in onderwijsonderzoek meestal studenten

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN WISKUNDE B VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6

Tentamen Wiskunde A CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 6 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde A Datum: 19 december 2018 Tijd: 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 6 Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

Naam student. Examennummer. Handtekening

Naam student. Examennummer. Handtekening Business Administration / Bedrijfskunde Naam student Examennummer : : Handtekening : Schriftelijk Tentamen Algemeen Vak: Wetenschapsleer Groep: 1 Vakcode: BKB0016 Soort tentamen Gesloten boek (open of

Nadere informatie

Faculteit der Geneeskunde

Faculteit der Geneeskunde Faculteit der Geneeskunde Tentamen blok Datum Tijd : naam van blok : datum van afname tentamen : met RD: zonder RD: Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie over het tentamen. Voordat u met het tentamen

Nadere informatie

Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen

Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen Maandag 4 januari 216, 1: - 13: uur 1. Beschouw voor t > de inhomogene singuliere tweede orde vergelijking, t 2 ẍ + 4tẋ + 2x = f(t, (1 waarin f

Nadere informatie

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken.

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken. Je hebt naar de Mythbusters video praten tegen planten gekeken. Het Mythbusterteam doet in deze video onderzoek naar de invloed van praten op de kiemsnelheid en groeisnelheid van planten. De Mythbusters

Nadere informatie

Toetsafname en Fraudepreventie

Toetsafname en Fraudepreventie Toetsafname en Fraudepreventie Theorie Inleiding Fraudepreventie Toetsafname Opdracht Checklist Theorie Inleiding Het doel van een toets bepaalt de omstandigheden waaronder de student de toets maakt. Een

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

Oefeningentoets Differentiaalvergelijkingen, deel 1 dinsdag 6 november 2018 in lokaal 200M van 16:00 tot 18:00u

Oefeningentoets Differentiaalvergelijkingen, deel 1 dinsdag 6 november 2018 in lokaal 200M van 16:00 tot 18:00u Oefeningentoets Differentiaalvergelijkingen, deel 1 dinsdag 6 november 2018 in lokaal 200M 00.07 van 16:00 tot 18:00u Beste student, Deze oefeningentoets bevat twee oefeningen betreffende het tweede deel

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling (OER). Aldus vastgesteld in de vergadering van

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 oktober 2006 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september uur

51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september uur Radboud Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 51BMW Inleiding Biomedische Wetenschappen 26 september 2014 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen Het ANDERE deel ingevuld

Nadere informatie

LOPUC. Een manier om problemen aan te pakken

LOPUC. Een manier om problemen aan te pakken LOPUC Een manier om problemen aan te pakken LOPUC Lees de opgave goed, zodat je precies weet wat er gevraagd wordt. Zoek naar grootheden en eenheden. Schrijf de gegevens die je nodig denkt te hebben overzichtelijk

Nadere informatie

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan.

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan. TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Opleiding Elektrotechniek EE1200-B - Klassieke en Kwantummechanica - deel B Hertentamen 13 maart 2014 14:00-17:00 Aanwijzingen:

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB227) 31 januari 28 van 9: tot 12: uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding

Nadere informatie

200906_oefen.pdf. Tentamen 25 juni 2009, vragen

200906_oefen.pdf. Tentamen 25 juni 2009, vragen 200906_oefen.pdf Tentamen 25 juni 2009, vragen Universiteit Utrecht Farmacie Geneesmiddel en patient Naam: Collegekaartnummer: OPGAVEN TENTAMEN BLOK FA-201 GENEESMIDDEL EN PATIENT 25 juni 2009 9.00 12.00

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek

Fysische Chemie en Kinetiek Fysische Chemie en Kinetiek 2007-2008 Deeltentamen 02 19 april 2008, 14-17 uur Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad en de opgaven. Gebruik kladpapier

Nadere informatie

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem PLANETENSTELSELS - WERKCOLLEGE 3 EN 4 Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem In de vorige werkcolleges heb je je pythonkennis opgefrist. Je hebt een aantal fysische constanten ingelezen,

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Lineaire Algebra voor ST (2DS06) op , uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Lineaire Algebra voor ST (2DS06) op , uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Lineaire Algebra voor ST (DS) op --9,.-7. uur. Aan dit tentamen gaat een MATLAB-toets van een half uur vooraf. Pas als de laptops

Nadere informatie

Het is een open boek tentamen: een rekenmachine v an het type CASIO fx-82ms, boeken en aantekeningen mogen gebruikt worden

Het is een open boek tentamen: een rekenmachine v an het type CASIO fx-82ms, boeken en aantekeningen mogen gebruikt worden Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5 OMB3 Onderzoeksmethodologie 3: Statistiek 26 maart 2010 13.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen

Nadere informatie

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C0 3 juli 0-4.00-7.00 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over 3 pagina s. Op pagina 3 staat voor iedere opgave het

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting 2015245. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet-technische samenvatting 2015245. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niet-technische samenvatting 2015245 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project De rol van Nucleaire Hormoon Receptoren in de regulatie van het glucose- en lipidemetabolisme en de ontwikkeling van type

Nadere informatie

6 Modellen in de scheikunde

6 Modellen in de scheikunde In dit hoofdstuk komen modellen aan de orde die de vorming of verspreiding van chemische stoffen beschrijven. In "reactievergelijkingen" wordt een model opgesteld voor de vorming van stoffen bij een gegeven

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling Niet-technische samenvatting 2016605 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het identificeren en karakteriseren van nieuwe concepten voor koemelkallergische patienten. 1.2 Looptijd van het project

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. AJKersten_Paper3_Bijlage3. Groep: / Naam:.. Wat nu? Opdracht: 1. Lees onderstaande casus

Pagina 1 van 5. AJKersten_Paper3_Bijlage3. Groep: / Naam:.. Wat nu? Opdracht: 1. Lees onderstaande casus Wat nu? Opdracht: 1. Lees onderstaande casus Een farmaceutisch bedrijf werkt al jaren aan de ontwikkeling van een nieuw cholesterol verlagend middel In al hetuitgevoerde toxicologisch onderzoek in muizen

Nadere informatie

Informatiemaatschappij Aanvullende toets

Informatiemaatschappij Aanvullende toets Informatiemaatschappij Aanvullende toets Departement Informatica Faculteit Bètawetenschappen Universiteit Utrecht Woensdag 24 december 2008 09:00 12:00 uur BBL-513 Vooraf Vul je naam en collegekaartnummer

Nadere informatie

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes.

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Gemeenschappelijke tentamenruimtes, zoals de tentamenhal de TenT, kunnen worden gereserveerd voor tentamens van alle

Nadere informatie

50MB1 onderzoeksmethodologie 1.. herhaaltoets - 03 apri uur

50MB1 onderzoeksmethodologie 1.. herhaaltoets - 03 apri uur UMcf; St Radboud Feeuilall dor Madlsclle Wetenscllappen Bloictoels Datum Aanvang 50MB1 onderzoeksmethodologie 1.. herhaaltoets - 03 apri12007 10.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen. Ook de

Nadere informatie

7 Samenvatting Inleiding

7 Samenvatting Inleiding Samenvatting 7 159 160 7 Samenvatting Inleiding Het onderzoek is gestart met als verwachting dat de ontwikkeling van kinderen beter wordt wanneer er zogenaamde lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren

Nadere informatie

Universiteit Utrecht Faculteit Wiskunde en Informatica. Examen Optimalisering op maandag 18 april 2005, uur.

Universiteit Utrecht Faculteit Wiskunde en Informatica. Examen Optimalisering op maandag 18 april 2005, uur. Universiteit Utrecht Faculteit Wiskunde en Informatica Examen Optimalisering op maandag 18 april 2005, 9.00-12.00 uur. De opgaven dienen duidelijk uitgewerkt te zijn en netjes ingeleverd te worden. Schrijf

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 5

Tentamen Wiskunde B CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE. Datum: 19 december Aantal opgaven: 5 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Datum: 19 december 2018 Tijd: 13.30 16.30 uur Aantal opgaven: 5 Tentamen Wiskunde B Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2)

Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2) Theorie: Het maken van een verslag (Herhaling klas 2) Onderdelen Een verslag van een experiment bestaat uit vier onderdelen: - inleiding: De inleiding is het administratieve deel van je verslag. De onderzoeksvraag

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Wiskunde B

Voorbeeldtentamen Wiskunde B CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Datum: Najaar 2018 Tijd: 3 uur Aantal opgaven: 6 Voorbeeldtentamen Wiskunde B Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 8 29/04/2011 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (32 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuigen van geladen

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

Montessori High School Minor

Montessori High School Minor Montessori High School Minor Titel: Waterzuivering Korte beschrijving van de Minor: Het begrip duurzaamheid kom je steeds vaker tegen in de maatschappij. Bij deze minor ga je zelf een product ontwerpen

Nadere informatie

Montessori High School Minor

Montessori High School Minor Titel: Biogas Montessori High School Minor Korte beschrijving van de Minor: Het begrip duurzaamheid kom je steeds vaker tegen in de maatschappij. Bij deze minor ga je zelf een product ontwerpen en een

Nadere informatie

Lonneke Bevers - Activity of endothelial nitric oxide synthase: substrates, modulators and products SAMENVATTING VATTING SAMEN-

Lonneke Bevers - Activity of endothelial nitric oxide synthase: substrates, modulators and products SAMENVATTING VATTING SAMEN- SAMENVATTING SAMEN- VATTING 167 Inleiding Het menselijk bloedvatenstelsel is een gesloten systeem bestaande uit ongeveer 96000 km vaten. Het bloed dat via de vaten naar de organen stroomt, zorgt voor aan-

Nadere informatie

Paracetamol in het bloed

Paracetamol in het bloed Paracetamol in het bloed Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller, die in tabletvorm te koop is. Voor volwassenen zijn er tabletten die 500 mg paracetamol bevatten. Na het innemen van een tablet wordt

Nadere informatie

WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 3 Projectbeschrijving

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 3 Projectbeschrijving Niet-technische samenvatting 2016491-2 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Effecten van ijzer op een hormoon dat betrokken is bij het calcium- en fosfaatmetabolisme (FGF23) bij chronische nierpatiënten.

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niet-technische samenvatting 2016490 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Kleine diermodellen om de oorzaken van artrose te bestuderen 1.2 Looptijd van het project 1.3 Trefwoorden (maximaal 5)

Nadere informatie

50MB1 Onderzoeksmethodologie 1 18 decerllbe< UUf

50MB1 Onderzoeksmethodologie 1 18 decerllbe< UUf UMC :t} St Radboud Fo13o.;;::Qt doet Modi:xtlc WeteMr:happ(:n Bloktoets Datum A.. mvang 50MB1 Onderzoeksmethodologie 1 18 decerllbe< 2009 10.00 UUf Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen. Ook de doordruk

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda Ingangsdatum: 1 september 2014 De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling van NHTV. Status

Nadere informatie

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3.

Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Welkom Voorbereiding op de studiekeuzecheck 1. Lees aandachtig het meegezonden artikel. 2. Maak hiervan een samenvatting van 10 regels. 3. Onderstreep de woorden waarvan je de betekenis niet weet en zoek

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting

Niet-technische samenvatting Niet-technische samenvatting 2016403 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Geneesmiddelenontwikkeling voor malaria 1.2 Looptijd van het project 1-4-2016-1-4-2021 1.3 Trefwoorden (maximaal 5) malaria,

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A, (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 03 Tijdvak Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in op de optisch

Nadere informatie

Elk vermoeden van fraude wordt gemeld bij de examencommissie. NIETJE NIET LOSHALEN!!

Elk vermoeden van fraude wordt gemeld bij de examencommissie. NIETJE NIET LOSHALEN!! Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen Schriftelijk tentamen CTB1110 ConstructieMechanica 1 Totaal aantal pagina s Datum en tijd Verantwoordelijk docent 5 pagina s excl voorblad 27-1-2017 van 09:00-12:00

Nadere informatie

Strategie en resultaat

Strategie en resultaat Strategie en resultaat Hoe goed zijn Nederlandse organisaties in het omzetten van strategie in resultaat? Het antwoord op die vraag krijgen, dat was het doel van het onderzoek van Yvonne Nijkamp Msc, dat

Nadere informatie

Enige voorkennis met betrekking tot het berekenen van gemiddeldes, de trendlijn is een pre.

Enige voorkennis met betrekking tot het berekenen van gemiddeldes, de trendlijn is een pre. Barbie s Bungee Jump Hands-on activiteit waarbinnen de deelnemers een voorspelling maken over de hoeveelheid elastiekjes die nodig zijn aan de enkels van een barbiepop om een succesvolle bungee jump te

Nadere informatie

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER Cursusjaar 2009 / 2010 2 Inhoudsopgave 1 FOURIERANALYSE 5 1.1 INLEIDING............................... 5 1.2 FOURIERREEKSEN.......................... 5 1.3 CONSEQUENTIES

Nadere informatie

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Vandaag gaan jullie een natuurkundig experiment doen in een hele andere vorm dan je gewend bent, namelijk in de vorm van een wedstrijd. Leerdoelen

Nadere informatie

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019

LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 LEERLINGENDRAAIBOEK EXAMEN 2019 Hieronder volgt een aantal zaken die de eindexamenkandidaten gedurende de periode van het schriftelijk gedeelte van het examen in de gaten

Nadere informatie

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 44: De leerlingen leren

Nadere informatie

n 2 + 2n + 4 3n 2 n + 4n n + 2n + 12 n=1

n 2 + 2n + 4 3n 2 n + 4n n + 2n + 12 n=1 Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Calculus 2 NWI-NP004B 6 april 205, 8.00 2.00 Het gebruik van een rekenmachine/gr, telefoon, boek, aantekeningen e.d. is niet toegestaan. Geef precieze argumenten

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Inleveren: Uiterlijk 15 februari voor 16.00 in mijn postvakje Afspraken Overleg is toegestaan, maar iedereen levert zijn eigen werk in. Overschrijven

Nadere informatie

De 42 e Internationale Natuurkunde Olympiade Bangkok, Thailand Experimentele toets Donderdag 14 juli 2011

De 42 e Internationale Natuurkunde Olympiade Bangkok, Thailand Experimentele toets Donderdag 14 juli 2011 Lees dit eerst: De 42 e Internationale Natuurkunde Olympiade Bangkok, Thailand Experimentele toets Donderdag 14 juli 2011 1. Er zijn twee experimenten. Voor elk experiment wordt maximaal 10 punten toegekend.

Nadere informatie

UMC t~j St Radboud. Universitair Medisch Centrum. 5BMWK BMW en kliniek 04 mei 2007 13.00 uur. Bloktoets Datum Aanvang

UMC t~j St Radboud. Universitair Medisch Centrum. 5BMWK BMW en kliniek 04 mei 2007 13.00 uur. Bloktoets Datum Aanvang UMC t~j St Radboud o..,ing ~ Universitair Medisch Centrum Faculteit der Medische Wetenschappen Bloktoets Datum Aanvang 5BMWK BMW en kliniek 04 mei 2007 13.00 uur Deze tentamenset kunt u na afloop meenemen

Nadere informatie

Examenprogramma scheikunde vwo

Examenprogramma scheikunde vwo Examenprogramma scheikunde vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Stoffen

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Wiskunde B

Voorbeeldtentamen Wiskunde B CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Datum: Najaar 2018 Tijd: 3 uur Aantal opgaven: 6 Voorbeeldtentamen Wiskunde B Lees onderstaande aanwijzingen s.v.p. goed door voordat u met het tentamen begint.

Nadere informatie

Ook de volledige spiraal van de stroken van lengte 1, 3, 5,, 99 past precies in een rechthoek.

Ook de volledige spiraal van de stroken van lengte 1, 3, 5,, 99 past precies in een rechthoek. Een spiraal In deze opgave bekijken we rechthoekige stroken van breedte en oneven lengte:, 3, 5,..., 99. Door deze stroken op een bepaalde manier aan elkaar te leggen, maken we een spiraal. In figuur is

Nadere informatie

Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur

Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur De volgende organisaties hebben commentaar ingestuurd: Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie MVO de

Nadere informatie

Wiskunde B - Tentamen 2

Wiskunde B - Tentamen 2 Wiskunde B - Tentamen Tentamen van Wiskunde B voor CiT (57) Donderdag 4 april 005 van 900 tot 00 uur Dit tentamen bestaat uit 8 opgaven, 3 tabellen en formulebladen Vermeld ook je studentnummer op je werk

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Tentamen Functies en Reeksen

Tentamen Functies en Reeksen Tentamen Functies en Reeksen 6 november 204, 3:30 6:30 uur Schrijf op ieder vel je naam en bovendien op het eerste vel je studentnummer, de naam van je practicumleider (Arjen Baarsma, KaYin Leung, Roy

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 21 september 2015

Nadere informatie

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009 EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I 30 januari 2009 - Dit tentamen bestaat uit vier opgaven onderverdeeld in totaal 2 subvragen. - Geef bij het beantwoorden van de vragen een zo volledig mogelijk antwoord.

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Taxonomie van Bloom (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Ontwerpen, maken, plannen, produceren, uitvinden, bouwen 5. Evalueren Motiveren

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Samenvatting SAMENVATTING 189 Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis die een hoge ziektelast veroorzaakt voor zowel de samenleving als het individu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.1 Beweging vastleggen Het verschil tussen afstand en verplaatsing De verplaatsing (x) is de netto verplaatsing en de

Nadere informatie

Hertentamen Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y vrijdag 7 november 2014; uur

Hertentamen Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y vrijdag 7 november 2014; uur Hertentamen Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y vrijdag 7 november 2014; 9.00-12.00 uur Naam: (Leids) studentnummer: Een rekenmachine en het formuleblad bij deze cursus mogen gebruikt worden. Laat duidelijk

Nadere informatie

Systeem 2 wordt beschreven door de differentiaalvergelijking y y x

Systeem 2 wordt beschreven door de differentiaalvergelijking y y x TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FAC. BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE Schriftelijk tentamen Signaal en Systeemanalyse (8E080) gehouden op maandag 3 oktober 0 van 4:00-7:00 (4 opgaven) - Je mag bij dit tentamen

Nadere informatie

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014 Reglement van Orde bij Toetsen, september 0 Reglement van Orde bij Toetsen Om studenten gelijke kansen en goede omstandigheden te bieden voor het afleggen van een toets is een Reglement van Orde bij Toetsen

Nadere informatie

Notatieafspraken Grafische Rekenmachine, wiskunde A

Notatieafspraken Grafische Rekenmachine, wiskunde A Notatieafspraken Grafische Rekenmachine, wiskunde A Bij deze verstrek ik jullie de afspraken voor de correcte notatie bij het gebruik van de grafische rekenmachine. Verder krijg je een woordenlijst met

Nadere informatie