SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG"

Transcriptie

1 SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van het SWV: De onderstaande vragen richten zich op schoolniveau. Op het gebied van het samenwerkingsverband geldt dat: - alle ingediende plannen toegankelijk zijn voor alle betrokken scholen en instellingen; - de coördinatie of coördinator de bevoegdheid heeft om zich ter plekke een indruk te verkrijgen van de opzet en de voortgang van het project; - schriftelijke rapportage aan SWV. 1. Naam school Naam school: Raayland College Plaats: Venray Contactpersoon: Sjak Philipsen/Bastiaan Mulders Verantwoordelijk lid schoolleiding: Karen Schalkwijk, Guus Houtzager en Elizabeth Al 2. Huidige situatie - aantal VMBO-leerlingen per : aantal LWOO-leerlingen per : aantal SPOP leerlingen in schooljaar : 65 - aantal PRO-leerlingen ( t Wildveld en afdeling PRO Raayland) per : aantal leerlingen in ZAT-besproken schooljaar : 48 - aantal leerlingen verwezen naar BZV: 6 - aantal tussentijdse schoolverlaters vanwege onderwijsproblematiek : 7 waarvan: - Maasland: 0 - pro: 2 - velddijk: 3 - wijnberg: 1 - anders, nl 1 Berkenschutse - instroom aantal leerlingen Maasland: 1 - instroom aantal leerlingen ISK: 6 - instroom aantal leerlingen BZV: 2 - instroom aantal leerlingen Wijnberg: 0 - instroom aantal leerlingen overig Voortgezet Speciaal Onderwijs, nl: 2 - belangrijkste problematieken: leer- en gedragsproblemen: Op het Raayland College komen we diverse problematiek tegen, we zien daarin een stijging in de diversiteit van de problematiek. De belangrijkste blijven ; ASS-problematiek, ADHD, ODD, ADD en agressief gedrag van leerlingen.

2 - belangrijkste problemen i.v.m. leerlingenondersteuning : De grote diversiteit in problematiek en de leerlingen die uit angst of onduidelijke redenen thuis zitten en vrijwel niet te motiveren zijn om naar school te gaan.

3 3. Uitwerking van de onderwerpen uit het schoolondersteuningverbeterplan 1. Korte beschrijving huidige situatie: wat werkt goed? 2. Ambitie: waar zou het beter kunnen? 3. Doelen en acties: wat wil de school dit schooljaar bereiken, hoe gaat de school dit doen en wie is hierbij betrokken? 4. Inzet: wat is hiervoor nodig (personeel, materieel, financieel)? BASISONDERSTEUNING ONDERWERP A: boeiend en bindend onderwijs KORTE BESCHRIJVING HUIDIGE SITUATIE Dit wordt op de verschillende niveaus op eigen wijze vorm gegeven om hiermee zorgen voor onderwijskundige diversiteit. Voorbeelden hiervan zijn de leerpleinen onderbouw in de afdeling Basis, talent klassen in de afdeling K/T en het aanbod van V+ in de afdeling HAVO/VWO. Hiermee wordt ingespeeld op de behoeften van de leerlingen die in de verschillende afdeling AMBITIE DOELEN EN ACTIES INZET FACILITEITEN SWV VO Huidige projecten behouden voor de toekomst. Het behouden en verbeteren van de talentklassen Het verbeteren van de leerpleinen van de Basisklassen. Het is de ambitie van school om het onderwijs dat ingesteld is op een zesjes Noodzaak en waarde aantonen door middel van evaluaties. Een optimaal werkend leerplein hebben waarin de leerlingen zich kunnen ontwikkelen. Vakdocenten en verantwoordelijke teamleiders gaan met elkaar in gesprek om deze te verbeteren. Docenten van het leerplein gaan op andere scholen naar good practices kijken en halen de punten er uit die voor ons te gebruiken zijn. Door schoolbreed te werken aan Maatwerk.

4 passen. De didactiek wordt op de doelgroep ingericht. De lijn van de onderbouw wordt voortgezet in de bovenbouw. Hiervan zijn geen voorbeelden opgenomen. cultuur om te zetten in een meer op de eigen ambitie, kunnen en talenten gerichte aanpak, zodat het onderwijs dichter bij de leerling staat en zodat maatwerk duidelijker tot zijn recht komt. Het is een ambitie van school dat er individuele leer-en ontwikkelingslijnen voor de leerling komen. Dit willen we bereiken door in kaart te brengen wat leerlingen willen kunnen en kennen en hierop het onderwijs af te stemmen. Hierdoor wordt het mogelijk om onderwijs op maat aan te bieden. B. Loopbaanbegeleiding (evt. verwijzen naar Zie plan: Verbeterplan LOB op Raayland College (vanuit SWV) afzonderlijk plan) C: algemene pedagogisch- Alle docenten hebben de scholing gehad vanuit Docenten zijn in staat om het pedagogisch- Door vooraf vastgestelde momenten waarop de Alle ondersteuningscoördina (vanuit deskundighe Bevordering.

5 didactische vaardigheden BCO. Na deze scholing is het belangrijk dat het gemaakte theoretisch kader door de training een vervolg krijgt voor de mentoren en docenten. D: communicatie Het eerste aanspreekpunt voor ouders en leerlingen is de mentor. De mentoren en docenten zijn telefonisch bereikbaar via de recepties van school en via mail. Een mentor heeft zijn klas voor één van de vakken en tijdens een mentor les, alleen in sector 1, en ziet de leerlingen daardoor dus didactisch klimaat af te stemmen op de individuele leerling. Wanneer docenten zich zorgen maken weten zij waar ze de signalen kunnen afgeven en hoe zij ondersteuning kunnen ontvangen. Dit met als doel om het vervolgens zelf weer op te kunnen pakken en toe te passen binnen het eigen onderwijs Duidelijke communicatie naar en met leerlingen, ouders en collega s. ondersteunings coördinator in overleg gaat met de mentor (plan: DUW) over alle leerlingen in de klas wordt duidelijk waar ondersteuning nodig is en wordt er besproken hoe dat kan worden gerealiseerd. Zie plan deskundigheidsbevording (DUW) voor meer informatie. Duidelijke en toegankelijke Informatie naar ouders en leerlingen met betrekking tot de voortgang, absentie en inzet door ouders en leerlingen apart toegang te geven tot magister. Behouden/verbeteren van de huidige opzet met betrekking tot ouderavonden door evaluaties onder collega s toren gaan in gesprek met alle mentoren. In dit gesprek wordt in sector 1 ingezoomd op alle leerlingen, in de overige sectoren wordt ingezoomd op leerlingen die gesignaleerd worden door de mentor. Docenten en mentoren Directie, teamleiders en zoco s

6 iedere week. Gesprekken tussen de ouders en de mentor zijn bij de start van het 1 e schooljaar tijdens de kennismaking en daarna tijdens de 10 minutengesprekken na iedere periode. Indien ouders meer willen weten of tussentijds informatie willen is de mentor altijd eerste aanspreekpunt. Indien er vragen zijn waar de mentor geen antwoord op kan geven kan de mentor terugvallen op; de teamleider voor onderwijskundige zaken, de ondersteuningscoördina tor voor leerling zaken met betrekking tot extra ondersteuning. Magister, ons leerlingvolgsysteem draagt bij aan de goede communicatie tussen ouders en school en ouders. Ouders kijken mee in Magister en weten wat de verwachtingen zijn voor hun kind. Magister en mentoren

7 E: omgaan met leerlingen met leerproblemen en/of lichamelijke beperkingen Voor leerlingen met dyslexie of dyscalculie is er een specifiek protocol. Voor leerlingen met lichamelijke beperkingen en ernstig zieke leerlingen worden er in samenwerking met de ondersteuningscoördina tor van de afdeling afspraken gemaakt om het onderwijs mogelijk te maken binnen de mogelijkheden van het Raayland College. Heldere protocollen en procedures rond leerlingen met dyslexie, dyscalculie of specifieke zorgvragen. Leerlingen onderwijs geven op maat en binnen school en lessen. Duidelijk protocol rondom de zorgpas dat aansluit bij de bestaande protocollen voor leerlingen met dyslexie en dyscalculie dat in overeenstemming is met artikel 51 van het examenreglement. Het onderwijs verbeteren. RT-coördinator, ondersteuningscoördina toren en verantwoordelijke vanuit de schoolleiding. Door uitwisseling met de BZV en dit te bespreken in het team en de uitwisseling met de Velddijk. Om zo door bij elkaar in huis te gaan kijken veel geleerd kan worden. Hetgeen aansluit bij het plan mbt deskundigheidsbevorder ing Het is de Ambitie dat we docenten uitwisselen met de Velddijk om hier als school van te leren. Het onderwijs in maatwerk geven en het onderwijs aan leerlingen met een grotere hulpvraag te verbeteren. We gaan dit schooljaar met de Velddijk bespreken wat er mogelijk is.

8 F: omgaan met Vanaf de aanmelding op leerlingen met het Raayland College is de ondersteunings gedragsproblemen coördinator betrokken. We volgen duidelijke stappen die te vinden zijn in het Zorgplan. In het kort; na aanmelding gaat het ondersteuningsteam onderzoeken wat wij de leerling kunnen bieden. Dit aanbod wordt met de ouders besproken (OOGG). Wanneer ouders akkoord gaan met dit aanbod wordt een leerling aangenomen en wordt de ondersteuning uitgevoerd. G: onderwijsteam De onderwijsteams geven les aan de afdeling waar zij bij horen. In overleg met elkaar stemmen zij het onderwijs af op de leerlingen waaraan zij les geven. Tijdens overlegmomenten Zo licht mogelijke ondersteuning, zo dichtbij mogelijk en zo kort mogelijk. (Zorg op maat) Een cyclische verantwoording van de Teams voor onderwijs. Leerlingen daar waar mogelijk behouden en goed onderwijs aanbieden. Leerlingen daar waar mogelijk behouden voor het Raayland College. Het team is in staat om onderwijs te bieden dat aansluit bij de leerling. Scholing omgaan met gedragsproblemen door BCO. Door het inzetten van de Coach Corner, (P)AB en de 3 e jaars stagiair van Toegepaste Psychologie kunnen we leerlingen en de docenten voorzien van adviezen en strategieën in het geven en volgen van onderwijs. In Teamvergadering is dit onderwerp van gesprek. Dit wordt vervolgens omgezet in het doelen in het Teamplan. Hiervoor is het team verantwoordelijk.

9 H: interne ondersteuningsstructuur hebben alle docenten de mogelijkheid hun ervaringen met betrekking tot leerlingen bespreekbaar te maken om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Deze oplossingen worden door het team aangedragen, uitgevoerd en geëvalueerd. De teamleider van iedere afdeling geeft leiding aan deze processen. De ondersteuning structuur is duidelijk beschreven in het zorgplan. Dit zorgplan wordt jaarlijks aangepast met de laatste stand van zaken rondom de ondersteuning en begeleiding van leerlingen. Het zorgplan voorziet ook in duidelijke informatie over de rollen van teams, teamleiders en docenten binnen de verschillende Collectieve methodiek van de kenniskring VSV (PLC) inpassen in de ondersteuningsstructu ur. Duidelijkheid over de rollen en mogelijkheden van de verschillende functionarissen. Door te werken met 3 e jaars stagiaires van de opleiding Toegepaste Psychologie kunnen wij stappen maken in de uitvoering van interne zorgstructuur en het verder professionaliseren door de feedback en de up to date informatie Door middel van teambesprekingen, op studiemiddagen en in specifieke zorgbijeenkomsten aandacht te besteden aan de rolverdeling en aan de wijze waarop een mentor de leerlingen op diverse manieren kan benaderen.

10 I. ondersteuning coördinatoren J. Inzet schoolgebonden LGF- niveaus van zorg op het Raayland College en hoe zij de ondersteuningsstructuur van het Raayland College kunnen inschakelen. De zorgstructuur uitbreiden en verder professionaliseren vanuit deze stagiaires. Alle ondersteuning coördinatoren zijn eind vorig schooljaar aan een meerjarenproffesionaliseri ngsplan begonnen. Dit moet de lijnen gaan uitzetten voor de komende schooljaren. B. Mulders uur S. Philipsen 300 uur M. Stoks- 150 uur S. Boulayounne 250 uur Mentoren Pro, totaal 400 klokuur middelen K. inzet gedragswetenschapp Sectoren 1,2 en uur extra facilitiet L.Stammen 95 dagdelen T.Top 90 dagdelen er

11 L. inzet ambulante begeleiding Neeltje Cox Marlau v Rens EXTRA ONDERSTEUNING M: ondersteuningsaanbod buiten de klas in groepsverband N: ondersteuningsaanbod buiten de klas individueel De coachcorner is bedoeld voor leerlingen die ondanks sociaalemotionele problematiek, met extra begeleiding toch kunnen functioneren binnen het reguliere onderwijs. De medewerker coachcorner is aanwezig om de leerlingen, voor aanvang van de lessen, voor te bereiden op de schooldag. Tijdens de schooldag fungeert de medewerker coachcorner als opvang voor deze leerlingen indien dat nodig is. Daarnaast kan door docenten om hulp worden gevraagd met De wijze van aanpak is zo vormgeven dat er een structuur inzit dat kenmerken heeft van maatwerk en gebruikt maakt van Zo licht mogelijke ondersteuning, zo dichtbij mogelijk en zo kort mogelijk. Leerlingen daar waar mogelijk behouden. Inzet orthopedagoog in combinatie met ambulant begeleider en de stagiair Toegepaste psychologie

12 betrekking tot deze leerlingen. Nieuwe leerlingen of leerlingen waar zorgen over zijn worden eerst aangemeld bij de zorgcoördinator. Aan het einde van de dag keert de leerling terug in de coachcorner en de medewerker begeleidt de leerling in het afronden en eventueel evalueren van de dag. Daarnaast krijgt de huiswerkplanning en het leren leren extra aandacht. Het doel is dat de leerling uiteindelijk zonder deze begeleiding kan functioneren in het regulier onderwijs. O: SPOP Zie N. (namen en uren)

13 P: ondersteuningsteam Q. samenwerking buiten school Het ondersteuningsteam heeft afgelopen schooljaar al een voorzet genomen op Passend onderwijs. Alle leerlingen die met ondersteuningsbehoefte zijn aangemeld zijn besproken door het ondersteuningsteam. Daar is gekeken welke ondersteuning nodig lijkt op basis van het dossier. Vervolgens is dit besproken met de ouders. Door het schooljaar heen wordt dit geëvalueerd en bijgesteld. Het ondersteuningsteam komt ook samen wanneer dat nodig is later in het schooljaar zie Q. We maken nu twee schooljaren geen gebruik meer van het ZAT. Dit hebben we omgevormd tot het Dat we voor de aanmelding alle leerlingen die ondersteuning behoeven besproken hebben en dat ouders weten wat er van school verwacht mag worden. Een plek waar mentoren graag komen en zich gehoord en geholpen voelen. Duidelijkheid voor de ouders, de leerling en de docenten/mentor. Het ondersteuningsteam heeft hiervoor in de aanmeldingsmaand (rond februari en mei/juni) ruimte nodig om te bespreken. Door op maandagen goed gesprekken te voeren met de juiste mensen aan tafel kan er kwalitatief goed advies

14 R. samenwerking met ouders Open Ondersteunings Centrum (OOC) waar externen op elk moment geraadpleegd kunnen worden. Op alle maandagen zijn er OOC gesprekken. Deze vinden plaats op aanvraag van de mentor en deze is ook altijd aanwezig. De ondersteunigscoordinat or bekijkt welke externe partner er uitgenodigd wordt om de leerling te bespreken. Jaarlijks wordt besproken wat de externen vinden van het OOC en wat zij graag anders willen. De samenwerking met ouders is zoals beschreven in het zorgplan, zeer belangrijk. De ouders worden gevraagd mee te denken over de begeleiding, maar kunnen ook gevraagd gegeven worden.

15 S. Plan deskundigheidsbevor dering VSV RMC 38 (evt verwijzen naar afzonderlijk plan) worden onderdeel te zijn van de begeleiding. Hiervoor is een goed contact zeer belangrijk. Zie C e D

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen.

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen. RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016.

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016. Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016. Naam school Raayland College Datum 3-3-2016 Deelnemers gesprek Karen Schalkwijk (Raayland College) Sjak Philipsen

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Reguliere scholen. 1. Naam school. 2. Leerlingenstromen. Venlo. LWOO VMBO 1 oktober 2016: 143

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Reguliere scholen. 1. Naam school. 2. Leerlingenstromen. Venlo. LWOO VMBO 1 oktober 2016: 143 RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen.

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen. RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs.

BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs. BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs. mei 2013. Inleiding We omschrijven basisondersteuning als het door het samenwerkingsverband afgesproken geheel van preventieve en lichte curatieve interventies

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13 Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13 1. Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens Drs.

Nadere informatie

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen.

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen. Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen. Januari t/m april 2016. Voor verslag: Marlies Willems/Jan Raedts Jaarlijks vindt er vanuit

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel

Schoolondersteuningprofiel Schoolondersteuningprofiel 2014-2018 Het schoolondersteuningsprofiel vormt de basis van het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Hierin beschrijft de school welke vorm van ondersteuning zij

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31.

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31. Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31.01 Noord-Limburg 1. Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

Afspraken over de basisondersteuning

Afspraken over de basisondersteuning Bijlage 2 Afspraken over de basisondersteuning Deze bijlage beschrijft de afspraken over de basisondersteuning. Deze worden structureel bijgesteld, als onderdeel van de beleids- en kwaliteitscyclus van

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsplan formele versie met nadruk op communicatie

Onderwijsondersteuningsplan formele versie met nadruk op communicatie Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Onderwijsondersteuningsplan 2018-2020 formele versie met nadruk op communicatie Datum instemming directie 2 juli 2018 Datum instemming MR 20

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen.

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen. Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen. Januari t/m april 2016. Voor verslag: Marlies Willems/Jan Raedts Jaarlijks vindt er vanuit het

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN INHOUDSOPGAVE 1. De doelgroep van onze / locatie 2. Organisatie onderwijsondersteuning 3. Interne ondersteuning 4. Ondersteuningsbehoefte en niveaus

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Scholen voor voortgezet speciaal. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een aantal activiteiten

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een aantal activiteiten

Nadere informatie

Gemiddeld aantal leerlingen per klas/groep: 30 Aantal docenten per klas/groep 14

Gemiddeld aantal leerlingen per klas/groep: 30 Aantal docenten per klas/groep 14 Stella Maris College HAVO/VWO Algemene informatie Parallelweg 56, 6231 CJ Meerssen 043 3586100 info@stellamariscollege.nl www.stellamariscollege.nl 1287 leerlingen Denominatie: Regulier Onderwijsaanbod

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement Basis- en

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep havo-vwo, locatie SGL - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2016-2018 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Managementrapportage Zorgprofielen

Managementrapportage Zorgprofielen Managementrapportage Zorgprofielen http://www.edudelta.nl/ Edudelta College Middelharnis Naam team: Edudelta Middelharnis: LWOO Plaats: Sommelsdijk/Middelharnis Vastgesteld: sept 2012 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kaderplan trajectbegeleiding Wim Gertenbach College

Kaderplan trajectbegeleiding Wim Gertenbach College Kaderplan trajectbegeleiding Wim Gertenbach College 1. Doel van de trajectbegeleiding Het doel van de trajectbegeleiding op het WGC is het voorkomen van (onvrijwillige) afstroom en voortijdige uitstroom

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG Aanleiding en doel Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van toepassing. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor zorgplicht en ondersteuningstoewijzing

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Ondersteuningsprofiel rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Inhoud Voorwoord... 3 0. De doelgroep van onze school/locatie... 4 1. Organisatie onderwijsondersteuning... 4 2. Interne ondersteuning... 5 3.

Nadere informatie

Kleine school met eigen karakter

Kleine school met eigen karakter Kleine school met eigen karakter Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege Vakcollege Eindhoven Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2012-2013 Locatie Buitenpost Prof. Wassenberghstraat 3 9285 PS Buitenpost [1] Woord vooraf Voor u ligt het ondersteuningsprofiel (versie 1:2012-2013) van het Nordwin College, locatie

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen Onderwijs Ondersteuning

Inhoud. Algemeen Onderwijs Ondersteuning Focus op jou Inhoud Algemeen Onderwijs Ondersteuning Missie Leerlingen begeleiden naar een mavo/vmbo-t diploma op basis van: - Structuur - Veiligheid - Overzicht - Persoonlijke aandacht Uiteindelijk Werken

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE 2017-2019 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Dockinga College Ferwert

Dockinga College Ferwert Dockinga College Ferwert [1] Inleiding Voor de invoering van Passend Onderwijs zijn de scholen verplicht om de mogelijkheden binnen hun leerlingenzorg te beschrijven in een zgn. ondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2018-2020 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Profiel Schoolondersteuning

Profiel Schoolondersteuning De Rijzert School voor Praktijkonderwijs te s-hertogenbosch Profiel Schoolondersteuning 2014 2015 Mei 2014 Voorwoord De Rijzert is een school voor Praktijkonderwijs. Praktijkonderwijs is regulier voortgezet

Nadere informatie

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College 1. Doel van de trajectgroep/trajectbegeleiding voor eigen school Voorkomen van af en uitstroom van leerlingen op het Vellesan College Optimaliseren

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE INFORMATIEBROCHURE LEERLINGBEGELEIDING GEMINI LYCEUM GEMINI (H)TL GEMINI VAKCOLLEGE atheneum - havo - vmbo - lwoo BLIJF ONTDEKKEN OP DE OPEN AVONDEN: 11 DECEMBER 2017

Nadere informatie

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS)

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Alle docenten binnen de school/afdeling kennen de

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X OPEN DAG 3 FEBRUARI Voortgezet Onderwijs in Veghel praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X mavo X havo vwo X X Wat is vmbo? Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Kernwaarden Fioretti College

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Sterren College Haarlem

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Sterren College Haarlem Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Sterren College Haarlem 1. Doel van de trajectgroep/trajectbegeleiding voor eigen school Algemene doel van trajectgroep vertalen naar de eigen school Het doel

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X OPEN DAG 4 FEBRUARI Voortgezet Onderwijs in Veghel praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X mavo X havo vwo X X Wat is vmbo? Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Kernwaarden Fioretti College

Nadere informatie

ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE)

ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Allen docenten binnen de school/afdeling kennen

Nadere informatie

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen Algemeen Gegevens school Naam: Prinsentuin van Cooth VMBO Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Leerwegen en profielen Basis, kader,

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum 6 juli 2014 Versie 0.1nmp en fnc Inleiding: In dit document worden de ondersteuningsstructuren van het Lorentz Lyceum beschreven. Het Lorentz Lyceum vindt het bieden

Nadere informatie

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen Algemeen Gegevens school Naam: Prinsentuin van Cooth VMBO Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Leerwegen en profielen Basis, kader,

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

1/6. OSG De Meergronden. BBL (lwoo klassen en regulier),kbl,mavo,havo,vwo regulier en tweetalig. Welke schoolsoorten heeft de school?

1/6. OSG De Meergronden. BBL (lwoo klassen en regulier),kbl,mavo,havo,vwo regulier en tweetalig. Welke schoolsoorten heeft de school? Punt 1 t/m 5 van de matrix ondersteuningsprofiel wordt ingevuld om een leerling met een specifieke ondersteuningsvraag te kunnen toe leiden naar de juiste onderwijsplek (max 2 A4tjes). 1. Naam van de school,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Staring College Onderlegger 2. Criteria dialoogschool

Schoolondersteuningsprofiel Staring College Onderlegger 2. Criteria dialoogschool Schoolondersteuningsprofiel Staring College 2015-2019 Onderlegger 2 Criteria dialoogschool ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) Staring

Nadere informatie

Dockinga College, Vmbo-GT, DOKKUM

Dockinga College, Vmbo-GT, DOKKUM Dockinga College, Vmbo-GT, DOKKUM [1] Inleiding Voor de invoering van Passend Onderwijs zijn de scholen verplicht om de mogelijkheden binnen hun leerlingenzorg te beschrijven in een zgn. ondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2017 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Metameer

Schoolondersteuningsprofiel Metameer Schoolondersteuningsprofiel 2018-2019 Metameer Volgnummer 135 Datum behandeling DO 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum RvT n.v.t. Datum vaststelling bestuur 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum naar MR 25 april

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio

Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio 3.1. Inleiding In dit hoofdstuk geven we een cijfermatige indruk van de regio door de opsomming van de aantallen, inclusief diegenen die

Nadere informatie

Protocol NT2-leerlingen 1

Protocol NT2-leerlingen 1 Protocol NT2-leerlingen 1 Schooljaar 2018-2019 1 Opgesteld door HCK i.o.m. HTH voor schooljaar 2018-2019 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 WANNEER BEN JE EEN NT2- LEERLING? 4 FACILITEITEN BEGELEIDING... ORGANISATIE...

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsloket

Jaarverslag Ondersteuningsloket Jaarverslag Ondersteuningsloket 2016-2017 SWV VO 31.01 Noord-Limburg. Paul Nagelmaeker Marlies Willems Martine Laudy. Tsjebbe de Jong Jan Raedts 1-11- 2017 1 1. Inleiding. Voor U ligt het verslag van het

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

WELKOM. Focus op jou!

WELKOM. Focus op jou! WELKOM Focus op jou! Onderdeel van Scholengroep Het Plein - Sint-Joriscollege - Antoon Schellenscollege - Vakcollege Eindhoven - Praktijkschool Eindhoven - Pleinschool Helder Missie Leerlingen begeleiden

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016

Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016 Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016 1. Algemeen 1.1 Schoolprofiel De Frater van Gemertschool heeft een bijzondere functie in het onderwijsaanbod in

Nadere informatie

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school KADERPLAN TRAJECTGROEPEN LYCEUM SANCTA MARIA INLEIDING. Sancta is een van de zes scholen die zich heeft aangemeld voor de pilot Trajectgroep. We zien mogelijkheden om met inzet van deze voorziening de

Nadere informatie

Werkgroep ondersteuningsprofiel.

Werkgroep ondersteuningsprofiel. [1] Werkgroep ondersteuningsprofiel. 1. Jan Brouwer 2. Henk Meijer 3. Kyra Landsmeer 4. Els ter Veen 5. Klaas Kooistra 6. Thomas van Dijk 7. Johannes Haanstra 8. Taede Haarsma 9. Sietske Koopmans. [2]

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Welkom Open Dag Aloysius/De Roosten 25 januari 2014

Welkom Open Dag Aloysius/De Roosten 25 januari 2014 Welkom Open Dag Aloysius/De Roosten 25 januari 2014 Onderdeel van Scholengroep Het Plein - Sint Joriscollege - Antoon Schellenscollege - Vakcollege Eindhoven - Praktijkschool Eindhoven - Pleinschool Helder

Nadere informatie

Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen. Algemeen

Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen. Algemeen Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen Algemeen Gegevens school Naam: Prinsentuin van Cooth VMBO Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. P. van Vessem Leerwegen sectoren Basis, kader,

Nadere informatie

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar Stichting AANDACHT+ Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor het Voortgezet Onderwijs De Friese Meren, Noordoostpolder en Urk Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs:

Nadere informatie

Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs.

Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs. Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs. Inleiding. Het samenwerkingsverband vo 3101 passend onderwijs is verantwoordelijk voor passend onderwijs voor alle leerlingen in de VO-leeftijd

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg. Inhoud

Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg. Inhoud Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra ondersteuning... 6 d. Grenzen aan de ondersteuning...

Nadere informatie

Alle scholen zijn ondergebracht bij een samenwerkingsverband. Ons samenwerkingsverband heet Driegang en wordt ondersteund door het expertice centrum

Alle scholen zijn ondergebracht bij een samenwerkingsverband. Ons samenwerkingsverband heet Driegang en wordt ondersteund door het expertice centrum Alle scholen zijn ondergebracht bij een samenwerkingsverband. Ons samenwerkingsverband heet Driegang en wordt ondersteund door het expertice centrum de Rotonde. We werken samen met 44 scholen in de regio

Nadere informatie

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Voor leerlingen en ouders is de overstap naar het voortgezet onderwijs een grote stap. Goede voorlichting en een goede voorbereiding zijn

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie