Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!"

Transcriptie

1 Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2017 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook als alles op de rails staat. Onze school biedt de leerlingen een veilige leer- en leefomgeving. Alleen dan kunnen we samen werken aan de ontwikkeling van het talent van onze leerlingen. Hoe we dat doen leest u in deze folder.

2 De mentor is de spil in de begeleiding Elke leerling heeft een mentor. In juni voorafgaand aan het schooljaar dat uw zoon of dochter bij ons op school komt, maakt hij of zij kennis met hem of haar. De mentor is voor uw kind de belangrijkste docent. Hij of zij ziet de leerling naast de vaklessen ook wekelijks tijdens de mentorles of het contactuur. De mentor houdt de ontwikkeling van uw kind goed in de gaten, zowel op gebied van schoolprestaties als op sociaal-emotioneel vlak. Hij of zij heeft regelmatig individuele gesprekken met de leerling. Als het nodig is, organiseert de mentor in overleg met de ouders (en eventueel de zorgcoördinator) extra begeleiding. Mentorlessen Tijdens de mentorlessen is er aandacht voor groepsprocessen, studievaardigheden, agendagebruik en sociaal-emotionele vaardigheden. Uiteraard verschilt de lesinhoud over de verschillende leerjaren. In het eerste leerjaar wordt tijdens de wekelijkse mentorlessen vooral aandacht besteed aan de groepsprocessen en de studievaardigheden. In de bovenbouw is de mentor in samenwerking met de schooldecaan ook betrokken bij de loopbaanoriëntatie. Hier zullen de contacturen meer gericht zijn op de individuele begeleiding van de leerlingen.

3 Contact met ouders U, als ouder, kent uw kind het beste. Daarom vinden we contact tussen mentor en ouders erg belangrijk. We streven ernaar om u altijd te informeren en te betrekken bij eventuele extra begeleiding van uw kind. Dit kan op het gebied van schoolprestaties zijn als ook op het gebied van sociaal-emotioneel welbevinden van uw kind. Andersom willen wij ook graag door u geïnformeerd worden, wanneer er zaken zijn die het welbevinden en de leerprestaties van uw kind kunnen beïnvloeden. Wanneer u signalen krijgt dat het groepsproces in de klas aandacht van ons behoeft, horen we dat heel graag.

4 Begeleiding op school Ondersteuningslessen Alle leerlingen worden in het eerste leerjaar gescreend op mogelijke leerachterstanden. Afhankelijk van de uitkomst worden er verschillende ondersteuningslessen in de basisvaardigheden aangeboden: - Remediale Hulp: Er kunnen in leerjaar 1 en 2 ondersteuningslessen voor bepaalde vaardigheden worden aangeboden aan leerlingen van vmbobasis en kader en leerlingen met een LWOO-indicatie. Ook leerlingen van andere niveaus bij wie leerachterstanden zijn geconstateerd, komen voor deze ondersteuning in aanmerking. In het derde leerjaar en hoger is er sprake van vraaggestuurde ondersteuning en begeleiding. - Dyslexie of dyscalculie: Leerlingen bij wie een vermoeden bestaat voor het hebben van dyslexie of dyscalculie kunnen verder worden onderzocht. De ouders beslissen hierover en betalen het onderzoek. Dit vervolgonderzoek kan leiden tot een dyslexie- of dyscalculieverklaring. Leerlingen met een dyslexie- of dyscalculieverklaring volgen een begeleidingsprogramma. Ook zijn er voor hen speciale voorzieningen op school. Dit alles is vastgelegd in ons dyslexie- en dyscalculiebeleid. - Specifieke trainingen: Wij bieden op onze school faalangstreductietraining en Rots en Water training. Deze laatste is een training die zich richt op de sociale competenties, weerbaarheid en het aanpakken en voorkomen van pesten. De trainingen worden gegeven door hiervoor getrainde docenten of door externe professionals. Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Wanneer onderzoek heeft aangetoond dat een leerling recht heeft op leerwegondersteunend onderwijs, een zogeheten LWOO-aanwijzing, dan zorgt het Staring College in de onderbouw voor: plaatsing in meestal een klein(er)e klas; extra aandacht en hulp voor zaken in de leerstof waar de leerling moeite mee heeft binnen de lessen remediale hulp; extra begeleiding door docenten bij het plannen van huiswerk en studievaardigheden. Het aantal hulplessen is afhankelijk van het niveau waar de leerlingen instromen. Met deze aanpak blijft de leerling gewoon het voortgezet onderwijs volgen en kan tegelijk alle interne en externe begeleiding die beschikbaar is, worden aangeboden.

5 Wie doet wat? Het ondersteuningsteam Wanneer bij leerlingen emotionele of sociale aspecten belemmerend werken, kunnen ze bij de mentor terecht. Wanneer het lijkt te gaan om een groter probleem, zoekt de mentor contact met de zorgcoördinator. Na een gesprek met de leerling bekijkt de zorgcoördinator wat nodig is om de leerling te helpen. Soms is het voldoende als een leerlingbegeleider een aantal keer een gesprek heeft met de leerling om weer grip te krijgen op de situatie. In andere gevallen is langdurige en/of specifieke begeleiding nodig en adviseert de zorgcoördinator een doorverwijzing naar een extern deskundige. Meer over de leden van het ondersteuningsteam en hun taken leest u hierna. De zorgcoördinator Op elke locatie is een zorgcoördinator aanwezig. Hij of zij coördineert de ondersteuning aan de leerling en zorgt dat de begeleiding is afgestemd met mentoren, de leerlingbegeleiders en de RH-docenten. De zorgcoördinator verzamelt afhankelijk van de situatie, de juiste mensen om zich heen. De zorgcoördinatoren van de verschillende locaties vormen samen het schoolbrede ondersteuningsteam. Hierdoor wordt de begeleiding tussen de locaties op elkaar afgestemd. De leerlingbegeleider Als er sprake is van een specifieke ondersteuningsvraag dan wordt de leerlingbegeleider ingeschakeld. Hij of zij heeft na overleg met de zorgcoördinator en mentor gedurende een bepaalde periode persoonlijk contact met de betreffende leerling en geeft de leerling ondersteuning op maat. De leerlingbegeleider heeft contact met de ouders voor het bespreken van de voortgang. Wanneer de leerlingbegeleider merkt dat het gaat om een groter probleem of een probleem dat om structurele, langdurige of specifieke begeleiding vraagt, zal hij of zij in overleg met de zorgcoördinator en mentor externe hulp adviseren.

6 De ambulant begeleider Een ambulant begeleider is een externe professional. Een ambulant begeleider met kennis over gedragsproblematiek ondersteunt het zorgcoördinaat en de docenten. Hij of zij doet observaties in klassen en adviseert ouders. We werken ook nauw samen met een ambulant begeleider met kennis over fysieke beperkingen die voor een leerling van invloed zijn op het functioneren op school. De schoolzorgcoördinator Naast de zorgcoördinatoren op elke locatie heeft de school ook een schoolzorgcoördinator. Zij coördineert uitvoerende werkzaamheden en adviseert de directie over beleid rond de ondersteuning van leerlingen. Daarnaast is zij coördinator van het Zorg Advies Team in Lochem. Zorg Advies Team (ZAT) Er is eens in de zes weken een overleg van een extern Zorg Advies Team in Lochem, waar de zorgcoördinatoren advies inwinnen of een hulpverleningstraject kunnen uitzetten. Een school heeft immers niet alle kennis in huis. Aan dit overleg wordt onder andere deelgenomen door de schoolarts, de leerplichtambtenaar, de wijkagent en een maatschappelijk werker van Jeugdzorg Gelderland. Op deze manier kan soms algemeen de benodigde zorg intern worden geboden, maar is het ook mogelijk dat wordt verwezen naar instanties in de regio. Alle informatie die binnen het Zorg Advies Team wordt besproken is vertrouwelijk. Ouders worden geïnformeerd door de zorgcoördinator als hun kind in het Zorg Advies Team wordt besproken. In Borculo werken de zorgcoördinatoren met de gemeente Berkelland samen met de Voormekaar teams. Elke dorpskern van de gemeente heeft zo n team dat bestaat uit een aantal professionals. Voor zowel inwoners als de school is dit team het eerste aanspreekpunt. Als er meer zorg nodig is dan het team kan bieden, wordt er opgeschaald naar meer specialistische hulp.

7 De afdelingsleider Zoals de naam al aangeeft, heeft de afdelingsleider de zorg en leiding voor een bepaalde afdeling op een locatie. De mentor kan bij bepaalde vragen of problemen doorverwijzen naar de afdelingsleider. De schoolarts Alle leerlingen uit leerjaar één worden tijdens een bezoek aan de verpleegkundige van de GGD gemeten en gewogen. Naar aanleiding van de screening kunnen leerlingen worden uitgenodigd voor een bezoek aan de schoolarts. Leerlingen en/of ouders kunnen ook op eigen verzoek een afspraak met de schoolarts maken. De school kan in overleg met de ouders en de leerling de schoolarts verzoeken de leerling op te roepen. Als leerlingen veel ziek zijn kan de schoolarts adviseren. Bij een verhoogd verzuim vindt een adviesgesprek met de schoolarts plaats. Ook kan zij advies geven over de belastbaarheid van leerlingen met medische of fysieke klachten.

8 Namen Schoolarts mevr. drs. M. ten Buuren (locatie L) mevr. drs. L. den Ouden (locatie B en H) Schoolzorgcoördinator mevr. M.Y.C. Hol, MSc Zorgcoördinatoren mevr. N. Veldhuizen (locatie L, onderbouw) mevr. M.Y.C. Hol, MSc (locatie L, onderbouw) dr. E. van der Avoird (locatie L, bovenbouw) mevr. H.J.M. Haitink (locatie L, leerjaar 3 mavo/havo/atheneum/ gymnasium+ en 4 mavo) L. ten Have (locatie B) J. Oldenhave (locatie H) Dyslexiecoördinatoren mevr. F. Ruiter (locatie L, onderbouw) mevr. I. Leijenhorst (locatie L, bovenbouw) L. ten Have (locatie B) D. Yüksel (locatie H) U kunt bovenstaande medewerkers bereiken via het centrale telefoonnummer van de receptie: t Voor meer informatie kunt u terecht bij de schoolzorgcoördinator, onze website en de schoolgids

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2016 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE INFORMATIEBROCHURE LEERLINGBEGELEIDING GEMINI LYCEUM GEMINI (H)TL GEMINI VAKCOLLEGE atheneum - havo - vmbo - lwoo BLIJF ONTDEKKEN OP DE OPEN AVONDEN: 11 DECEMBER 2017

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2016-2018 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT HET INTERNE ZORGADVIESTEAM (ZAT) Soms heeft een leerling meer behoefte aan ondersteuning dan de mentor en docenten kunnen bieden. In dat geval wordt de leerling besproken in het interne ZAT. Dit team bekijkt

Nadere informatie

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO Onderwijs en zorg op maat VMBO Basis & Kader met LWOO Leerlingen met extra of speciale ondersteuningsbehoeften kunnen bij ons terecht. We gaan uit van de mogelijkheden die elk kind bezit. Iedersland College

Nadere informatie

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE 2017-2019 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in - rbegeleiding VAN ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT c in BESTE OUDER(S), VERZORGER(S), Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op NSG Groenewoud. Dat

Nadere informatie

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje.

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje. INHOUD Uitgangspunten in de leerlingenbegeleiding Basisondersteuning voor alle leerlingen Aanvullende zorg en begeleiding op maat Beste ouder(s), verzorger(s) Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2018-2020 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Ondersteuning school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Inhoud 1. Niveaus van begeleiding en zorg 3 1.1 Niveau 1: de dagelijkse gang (het Team) 4 1.1.1 Mentoraat 4 1.1.2 Didactische toetsen

Nadere informatie

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG Begeleiding en Zorg op Het Nieuwe Eemland Begeleiding en Zorg op school kan van alles inhouden: iemand met wie je praat als je gepest

Nadere informatie

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding Zorg & Begeleiding 2 Zorg & Begeleiding Hoe maak ik mijn huiswerk op de juiste manier? Hoe ga ik om met stress en frustraties? Hoe word ik zekerder zodat ik beter voor mezelf kan opkomen? En wat gebeurt

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum 6 juli 2014 Versie 0.1nmp en fnc Inleiding: In dit document worden de ondersteuningsstructuren van het Lorentz Lyceum beschreven. Het Lorentz Lyceum vindt het bieden

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, inclusief Praktijkonderwijs 2015-2016 juni 2015 Inhoudsopgave Schoolgegevens bladzijde 3 Missie en visie bladzijde 4-5 Basisondersteuning bladzijde 6-7-8-9

Nadere informatie

LEERLINGBEGELEIDING. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium

LEERLINGBEGELEIDING. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend. mavo havo atheneum technasium gymnasium LEERLINGBEGELEIDING Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium Voor meer informatie over de extra ondersteuning die geboden kan worden, kunt u het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

SchoolOndersteuningsProfiel: Het Rijks vmbo campus

SchoolOndersteuningsProfiel: Het Rijks vmbo campus SchoolOndersteuningsProfiel: Het Rijks vmbo campus 1. Korte beschrijving van Het Rijks vmbo campus Ontdek wat je kunt leren, leer wat je kunt ontdekken. Het Rijks is er voor alle leerlingen met een vmbo-advies

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Pax Christi College Druten

Schoolondersteuningsprofiel Pax Christi College Druten Schoolondersteuningsprofiel Pax Christi College Druten 1 Korte beschrijving Pax Christi College Druten April 2019 Pax is een brede scholengemeenschap, bestaande uit de volgende drie locaties: Pax vmbo,

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

Groevenbeek. Ondersteuning

Groevenbeek. Ondersteuning Groevenbeek Ondersteuning Inhoudsopgave 1. Samenwerking met de ouders / verzorgers 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4. Ondersteuning bij sociaal emotionele problemen 4.1

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College, locatie Malderburchtstraat

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College, locatie Malderburchtstraat Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College, locatie Malderburchtstraat Het Kandinsky College Malderburchtstraat is een school voor mavo, (tweetalig) havo en (tweetalig)

Nadere informatie

BEGELEIDING VAN ONZE LEERLINGEN OP ONZE SCHOOL: EEN FIJNE EN VEILIGE OMGEVING AANDACHT EN BEGELEIDING VOOR IEDEREEN EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT

BEGELEIDING VAN ONZE LEERLINGEN OP ONZE SCHOOL: EEN FIJNE EN VEILIGE OMGEVING AANDACHT EN BEGELEIDING VOOR IEDEREEN EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT BEGELEIDING VAN ONZE LEERLINGEN OP ONZE SCHOOL: EEN FIJNE EN VEILIGE OMGEVING AANDACHT EN BEGELEIDING VOOR IEDEREEN EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT BEGELEIDING VAN ONZE LEERLINGEN OP NSG GROENEWOUD BIEDEN

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Pax Christi College Druten

Schoolondersteuningsprofiel Pax Christi College Druten Schoolondersteuningsprofiel Druten 1 Korte beschrijving Druten Oktober 2017 Pax is een brede scholengemeenschap, bestaande uit de volgende drie locaties: Pax vmbo, Pax havo vwo in Druten en Pax junior

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Zorgwijzer december 2012

Zorgwijzer december 2012 LWOO Leerlingen met een LWOO beschikking krijgen extra hulp en ondersteuning bij spelling, rekenen, huiswerk en met de gelden worden kleine klassen gerealiseerd waar de leerlingen met LWOO beter tot hun

Nadere informatie

Kleine school met eigen karakter

Kleine school met eigen karakter Kleine school met eigen karakter Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege Vakcollege Eindhoven Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven? Wie verzorgt de

Nadere informatie

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven? Wie verzorgt de

Nadere informatie

Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal?

Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal? Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal? Da Vinci College Prinsentuin Markland College Oudenbosch Taal op eigen niveau Extra les in taal Individuele RT les Dyslexieondersteuning ondersteuningsles(sen).

Nadere informatie

Informatieavond De Apollo

Informatieavond De Apollo Informatieavond De Apollo 29 NOVEMBER 2018 EN 7 FEBRUARI 2019 Welkom op De Apollo Gerda Heringa, directeur Charlotte Gabel, zorgcoördinator Annemiek Groot, leerjaarcoördinator onderbouw De Apollo : Missie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016

Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Ubbergen Inhoudsopgave Inleiding 1. Profiel.. 3 2. Onze visie op ondersteuning.. 4 3. Basisondersteuning: eerstelijns.. 5 4. Basisondersteuning: tweedelijns.. 7 5.

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Naam school: Praktijkcollege De Schakel Adres: Sterrenpad 2 2023 BV Haarlem Telefoon: 023-5316470 Naam en functie van de invuller: Tetske Dammers, zorgcoördinator Onderwijstypen:

Nadere informatie

Aloysius/De Roosten. Focus op jou

Aloysius/De Roosten. Focus op jou Aloysius/De Roosten Focus op jou Missie Leerlingen begeleiden naar een MAVO (VMBO-T) diploma door het bieden van Structuur Veiligheid Overzicht Persoonlijke aandacht Uiteindelijk Schoolleiding Vestigingsdirecteur

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen Het Kandinsky College Nijmegen is een school voor mavo, (tweetalig) havo en (tweetalig) vwo en (tweetalig) gymnasium.

Nadere informatie

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge LEERLINGBEGELEIDING O.R.S. Lek en Linge Lek en Linge leuk en leerzaam! O.R.S. Lek en Linge Brugklaslocatie (bkl) Annie M.G. Schmidtpad 1 4103 NP Culemborg Vmbo-locatie (ibb) Ina Boudier-Bakkerstraat 2

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Wim Gertenbach College Zandvoort

Ondersteuningsprofiel Wim Gertenbach College Zandvoort Ondersteuningsprofiel Wim Gertenbach College Zandvoort Naam school: Wim Gertenbach College Adres: Zandvoortselaan 19A Telefoon: 0235713782 Onderwijstypen: mavo, onderbouw havo leerwegondersteuning Aantal

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel:

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van de locatie Grave De locatie biedt onderdak aan de sectoren onderbouw vwo/havo, bovenbouw havo en het gehele vmbo. Binnen de sector mavo kunnen leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari 2018 Spelregels bij de extra ondersteuning Centraal in de ondersteuning staat de mentor. Alle contacten lopen via hem of haar; Meerdere

Nadere informatie

Begeleiding en zorgstructuur.

Begeleiding en zorgstructuur. Begeleiding en zorgstructuur. Voor een succesvolle en plezierige opleiding is het noodzakelijk dat leerlingen ook leren de studie op een goede manier aan te pakken. Zij moeten bij iemand terechtkunnen

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave

Inleiding. Inhoudsopgave Inleiding Soms heeft een kind extra zorg nodig om beter te kunnen functioneren op de middelbare school. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Wat die reden ook is, wij willen er graag voor zorgen dat

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Groen Nijmegen:

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Groen Nijmegen: Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Groen Nijmegen: 1 Korte beschrijving van de locatie In de regio Nijmegen is Helicon VMBO Groen de enige categorale school voor VMBO Groen. Op de school zitten

Nadere informatie

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school Zorg goed voor elkaar Ondersteuning voor leerlingen op onze school augustus 2019 1. Ondersteuning bij ons op school Op het Sint-Janslyceum streven we ernaar iedereen zo goed mogelijk onderwijs te geven.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden,

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, inclusief Praktijkonderwijs 2016-2017 April 2016 Inhoudsopgave Schoolgegevens bladzijde 3 Missie en visie bladzijde 4-5 Basisondersteuning bladzijde

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Groevenbeek Ondersteuning

Groevenbeek Ondersteuning Groevenbeek Ondersteuning thuis voelen vertrouwen Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Samenwerking met de ouders / verzorgers 4 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 5 3. Leerwegondersteuning (LWOO) 5 4. Ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel:

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van de locatie Robijnlaan, Cuijk De locatie biedt onderdak aan het vmbo (basis t/m kader/mavo). Instroom mavo leerjaar 1 locatie Grotestraat m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Metameer

Schoolondersteuningsprofiel Metameer Schoolondersteuningsprofiel 2018-2019 Metameer Volgnummer 135 Datum behandeling DO 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum RvT n.v.t. Datum vaststelling bestuur 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum naar MR 25 april

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Nijmegen

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Nijmegen Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Nijmegen 1 Korte beschrijving van de locatie In de regio is Helicon VMBO Nijmegen de enige VMBO school met een groene richting. Op de school zitten ongeveer

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Juni 2015 Ondersteuningsprofiel CSG Wessel Gansfort Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal)

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen

Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen Schoolondersteuningsprofiel: 1 Korte beschrijving van het Kandinsky College Nijmegen Het Kandinsky College Nijmegen is een school voor (tweetalig) mavo, (tweetalig) havo, (tweetalig) vwo en (tweetalig)

Nadere informatie

Leerlingen met een indicatie voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) kunnen op al onze leerwegen terecht.

Leerlingen met een indicatie voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) kunnen op al onze leerwegen terecht. 1 Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Helicon VMBO Kesteren 2018-2019 1 Korte beschrijving van de locatie Helicon VMBO Kesteren is een vmbo-school voor groen onderwijs. Op onze school zitten ongeveer 300

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband (SwV) VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we ervoor dat er

Nadere informatie

Ondersteuningskaart. Waar of bij wie kan ik terecht als ik een steuntje in de rug nodig heb? december 2014. Zorg Advies Team.

Ondersteuningskaart. Waar of bij wie kan ik terecht als ik een steuntje in de rug nodig heb? december 2014. Zorg Advies Team. Ondersteuningskaart Waar of bij wie kan ik terecht als ik een steuntje in de rug nodig heb? december 2014 Taal- en dyslexie coach Verpleegkundige Intern Begeleider Remedial Teacher Huiswerkklascoördinator

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Ondersteuningsprofiel rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Inhoud Voorwoord... 3 0. De doelgroep van onze school/locatie... 4 1. Organisatie onderwijsondersteuning... 4 2. Interne ondersteuning... 5 3.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015 Januari 2015 Algemeen Inleiding CSG Winsum is een kleine vestiging voor vmbo-tl en havo. Onze school heeft ongeveer 300 leerlingen. In het eerste jaar (brugjaar) krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof.

Nadere informatie

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving klassenindeling op basis van fietsroutes evenwichtige verdeling basisscholen wensen

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen Onderwijs Ondersteuning

Inhoud. Algemeen Onderwijs Ondersteuning Focus op jou Inhoud Algemeen Onderwijs Ondersteuning Missie Leerlingen begeleiden naar een mavo/vmbo-t diploma op basis van: - Structuur - Veiligheid - Overzicht - Persoonlijke aandacht Uiteindelijk Werken

Nadere informatie

Welkom op onze school. Informatie voor de brugklas

Welkom op onze school. Informatie voor de brugklas Welkom op onze school Informatie voor de brugklas 2016-2017 Welkom op onze school Na de zomervakantie is het zover, dan start je bij ons op school. In dit document staat globale informatie over allerlei

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Van Haestrechtcollege

Schoolondersteuningsprofiel Van Haestrechtcollege Schoolondersteuningsprofiel Van Haestrechtcollege 2017-2021 Van Haestrechtcollege Vossenbergselaan 8 5171 CC Kaatsheuvel www.vanhaestrechtcollege.nl September 2017 1. Algemeen 1.1 Schoolprofiel Het Van

Nadere informatie

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG Aanleiding en doel Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van toepassing. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor zorgplicht en ondersteuningstoewijzing

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Charles de Foucauld Mavo

Schoolondersteuningsprofiel Charles de Foucauld Mavo Schoolondersteuningsprofiel Charles de Foucauld Mavo Naam school Charles de Foucauld Mavo Adres Lisstraat 13 Telefoon 0181-614583 E-mail info.cf@lmc-vo.nl Website www.cdfmavo.nl Onderwijstypen Mavo Aantal

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg BCPL, locatie Brandenberg Concept-Kijkwijzer Begeleiding en aanbod Mavo / VMBO-scholen en PRO BCPL, locatie Herle BCPL, locatie Holz BCPL, locatie

Nadere informatie

Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012

Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012 Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012 School Pro de Brug Input verwerkt Begin november 2011 1. Visie en beleid De school heeft een visie op leerlingenzorg uitgewerkt in het schoolzorgplan.

Nadere informatie

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school Zorg goed voor elkaar Ondersteuning voor leerlingen op onze school december 2017 1 1. Zorg bij ons op school Op het Sint-Janslyceum streven we ernaar iedereen zo goed mogelijk onderwijs te geven. De docenten

Nadere informatie

Sg. De Rooi Pannen, afdeling VMBO Tilburg

Sg. De Rooi Pannen, afdeling VMBO Tilburg SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN Sg. De Rooi Pannen, afdeling VMBO Tilburg Schoolondersteuningsprofiel Sg. De Rooi Pannen, afdeling VMBO Tilburg, januari 2017 1 Inleiding 3 1 Schoolgegevens 4 1.1 Contactgegevens

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel 2018-2022 Naam school / vestiging Directeur Contactpersoon ondersteuning Website samenwerkingsverband Thomas a Kempis E.J. van der Kruk/ N.A. van der Graaff Aranka Pullens www.swv2506.nl Algemene informatie

Nadere informatie

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND 2011-2012 1 Voorwoord Op Het Nieuwe Eemland willen wij dat je je prettig en veilig voelt. Uiteraard gaat het er om dat je goede resultaten behaalt, maar ook dat je plezier

Nadere informatie

Erasmus College Zoetermeer

Erasmus College Zoetermeer Samenwerkingsschool Daltonscholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO TL Van Doornenplantsoen 31 2722 ZA Zoetermeer Telefoon: 079-331 92 04 Fax: 079-331 45 71 E-mail: dalton@erasmuscollege.nl

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk GSR voor en door christenen Leerlingbegeleiding GSR Rijswijk Voorwoord Inhoud Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om

Nadere informatie

School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek

School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek 2018-2019 Het school ondersteuningsprofiel (SOP) is bedoeld als instrument om leerlingen, ouders, medewerkers, het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Signalen Leerling. Mentor (MO+(E)LLB) SMW Sociaal emotionele problematiek. Intern overleg ( IZO) ZAT

Signalen Leerling. Mentor (MO+(E)LLB) SMW Sociaal emotionele problematiek. Intern overleg ( IZO) ZAT Signalen vakdocenten en OOP Signalen Leerling. Signalen ouders en verzorgers. Mentor (MO+(E)LLB) Zorgcoördinator ondersteuning + advisering mentor, docent, directie, OOP en SMW. SMW Sociaal emotionele

Nadere informatie

Welkom op de. Voorlichting basisscholen vervolgonderwijs OSG Sevenwolden, locatie Joure. OSG Sevenwolden Locatie Joure. Pasteurweg 1 8503 AB Joure

Welkom op de. Voorlichting basisscholen vervolgonderwijs OSG Sevenwolden, locatie Joure. OSG Sevenwolden Locatie Joure. Pasteurweg 1 8503 AB Joure Welkom op de Voorlichting basisscholen vervolgonderwijs OSG Sevenwolden, locatie Joure OSG Sevenwolden Locatie Joure Pasteurweg 1 8503 AB Joure T : 0513-657385 M : jo@sevenwolden.nl www.osgsevenwolden.nl

Nadere informatie

Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel Locatie Norg

Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel Locatie Norg Gepersonaliseerd Onderwijs! Ondersteuningsprofiel 2018-2022 Locatie Norg Inhoud 1. Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?... 3 2. Wat zijn de grenzen aan onze ondersteuning? (wat kunnen

Nadere informatie

Profiel Schoolondersteuning

Profiel Schoolondersteuning De Rijzert School voor Praktijkonderwijs te s-hertogenbosch Profiel Schoolondersteuning 2014 2015 Mei 2014 Voorwoord De Rijzert is een school voor Praktijkonderwijs. Praktijkonderwijs is regulier voortgezet

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: Kandinsky College Molenhoek

Schoolondersteuningsprofiel: Kandinsky College Molenhoek Schoolondersteuningsprofiel: Kandinsky College Molenhoek 1 Korte beschrijving van de locatie Onze school biedt VMBO-onderwijs in de sector Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV). De onderwijskundige

Nadere informatie

Passend onderwijs. op het Linde College: Maatwerk!

Passend onderwijs. op het Linde College: Maatwerk! Passend onderwijs op het Linde College: Maatwerk! Schoolondersteuningsprofiel 1. Passend onderwijs op het Linde College Wat kunnen wij voor jou doen? Ieder mens is ergens goed in, heeft talenten en wil

Nadere informatie

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen BORNEGO COLLEGE 25 oktober 2016 Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter Hier kan een onderschrift komen 1 Programma (in hoofdlijnen) (voortgezet) Onderwijs in Nederland Bornego College:

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel versie Pieter Nieuwland College

School Ondersteuningsprofiel versie Pieter Nieuwland College School Ondersteuningsprofiel 2014 2018 versie 2016 Pieter Nieuwland College Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Algemene informatie... 3 1.1 Contactgegevens... 3 School... 3 Bestuur... 3 Schoolgrootte... 4

Nadere informatie

Zorg. voor leerlingen

Zorg. voor leerlingen Zorg voor leerlingen Zorg voor leerlingen De Thorbecke Scholengemeenschap vindt het van groot belang dat de leerlingen zich goed voelen op school. De mentor houdt dat nauwlettend in de gaten. Hij heeft

Nadere informatie

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen Leerlingbegeleiding Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om verder

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

WELKOM. Focus op jou!

WELKOM. Focus op jou! WELKOM Focus op jou! Onderdeel van Scholengroep Het Plein - Sint-Joriscollege - Antoon Schellenscollege - Vakcollege Eindhoven - Praktijkschool Eindhoven - Pleinschool Helder Missie Leerlingen begeleiden

Nadere informatie

Informatieavond mavo 11 januari 2017

Informatieavond mavo 11 januari 2017 Informatieavond mavo 11 januari 2017 Programma Presentatie Vragen noteren, inclusief pauze Antwoorden op vragen Roland Schipper Schoolleider mavo 1&2 Organisatie Cals College College Cals IJsselstein Basis/kader

Nadere informatie

Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders.

Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders. ZORGKAART Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders. Willem Ria Scheffer Abda Eddaoudi van Genderen E-mail: leerlingbegeleiding@minkema.nl

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

*Schoolondersteuningsprofiel

*Schoolondersteuningsprofiel *Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia de Mendoza Lyceum Mendelssohnlaan 1 4837 CV Breda Telefoon: 076-5601350 Contactpersoon: Maria Kops, ondersteuningscoördinator Website: www.mencia.nl

Nadere informatie