CEVORA Alle rechten voorbehouden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden."

Transcriptie

1 Verhuurkantoren

2 CEVORA Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever dienen hierbij steeds vermeld te worden. Iedere andere reproductie, adaptatie, vertaling en publieke mededeling zijn verboden zonder de schriftelijke toestemming van CEVORA, Eugène Plaskylaan 144, 1030 Brussel.

3 i Inhoudstafel 1. Beschrijving van de sector p De verhuursector p Definitie p Kenmerken van de sector in het ANPCB p. 2 a) Het statuut van de werknemers p. 2 b) De omvang van de ondernemingen p. 3 c) Aanwezigheid per regio p Bereikte steekproef van bedrijven p Beschrijving van de steekproef p Steekproef en respons p. 5 a) Op basis van de NACE-code en de activiteiten van de p. 5 ondernemingen b) Op basis van de omvang van de ondernemingen p. 6 c) Op basis van de regio p Bediendeberoepen p Beschrijving van de organogrammen in functie van de p. 9 ondernemingsgrootte 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele p. 12 afdelingen 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende p. 18 afdelingen 4. Schatting van het aantal bedienden per beroep p Extrapolatie van de enquêtegegevens p Vacatures p Analyse van de vacante betrekkingen p Kernberoepen p De kernberoepen van de sector p Technisch p Schade p Doorverkoop p Commercieel p Verhuur met operator p. 31 INTRODUCTIE Bijlagen p. 32 Bijlage A : Bronnen p. 33 Bijlage B : Type-organogrammen van een bedrijf uit de p. 34 verhuursector volgens de bedrijfsgrootte Bijlage C : Organogram van de kernberoepen van de sector p. 40 Bijlage D : Steekproeftrekking voor de verhuursector p. 41 Bijlage E : Lijst van de deelnemende bedrijven p. 43

4 Inleiding Het onderzoek naar beroepenstructuren werd opgestart door de studiedienst van Cevora met de bedoeling de beroepen in kaart te brengen die voorkomen in elk van de activiteitensectoren van het paritair comité In het kader van deze oefening worden organogrammen opgesteld waarin alle bediendeberoepen van deze sector worden weergegeven, opgesplitst per afdeling. Deze oefening zal worden uitgevoerd voor alle sectoren van het ANCPB, zodat Cevora op het einde van de studie beschikt over de beroepenstructuur van de gehele sector, met name van het ANCPB. Het volgende document zal de verhuursector behandelen. Deze oefening heeft tot doel: een inventaris op te stellen van de bediendeberoepen die men aantreft in de sectoren van het ANCPB en deze beroepen te beschrijven, op nationaal vlak een kwantitatieve raming mogelijk te maken van het aantal bedienden dat tewerkgesteld is in elk beroep, het aantal vacante betrekkingen per beroep te kennen op het ogenblik van de enquête en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen. de kernberoepen van de sector te bepalen ten behoeve van het onderwijs. INTRODUCTIE Deze studie verloopt in diverse stappen en volgens een vaste methodologie: inzameling en analyse van documentatiebronnen over de sector en de daarin aanwezige beroepen. opstelling van een voorlopige beschrijvende fiche voor de sector en zijn beroepen. eerste validering van de organogrammen en van de definities van de beroepen. Dit gebeurt intern bij de adviseur die verantwoordelijk is voor deze sector en extern via gesprekken bij de ondernemingen van diverse grootte in deze sector. tweede validering aan de hand van een schriftelijke enquête die wordt verstuurd naar een representatieve steekproef van ondernemingen uit deze sector. analyse van de resultaten van de enquête en opstelling van de beschrijvende fiche voor de sector. ii Voor meer details over de methodologie die wordt gevolgd voor het opstellen van de beroepenstructuren van de bedienden binnen het ANCPB, verwijzen wij u naar een ander document van de studiedienst: «Methodologie van de beroepenstructuren van de bedienden in het ANCPB». Deze studie werd uitgevoerd door Cindy Lambrechts, medewerkster van de dienst onderzoek en organisatie en Heddie Vertessen verzorgde de tekstverwerking. 1 Of Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (ANPCB of PC 218).

5 Beschrijving van de sector 1

6 1.1. De verhuursector Definitie De verhuursector omvat de bedrijven die op lange termijn (leasing) en/of korte termijn voertuigen, andere transportmiddelen, machines en werktuigen, en/of roerende goederen verhuren. Volgens de activiteitennomenclatuur NACE-BEL, afkomstig van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, krijgt de verhuursector de volgende NACE-codes: 711 Verhuur van auto s 712 Verhuur van overige transportmiddelen (vliegtuigen, schepen) 713 Verhuur van machines en werktuigen (landbouwmachines en -werktuigen, machines en installaties voor de bouwnijverheid, kantoormachines en computers, overige machines en werktuigen) 714 Verhuur van overige roerende goederen (gereedschapswerktuigen, videocassettes en -banden, televisietoestellen en andere audio- en videoapparatuur, vaat- en glaswerk, textiel en kleding, sport- en kampeerartikelen, medisch en paramedisch materieel en overige roerende goederen voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik) BESCHRIJVING VAN DE SECTOR Kenmerken van de sector in het ANPCB 2 a) Het statuut van de werknemers Tabel 1 Aantal werknemers volgens statuut en ondernemingsgrootte 2 Omvang van de ondernemingen Totaal aantal % TOTAAL werknemers ,00 Arbeiders ,19 Bedienden ,81 Waarvan ANPCB bedienden In de privé-sector telt de verhuursector werknemers, waarvan een bediendestatuut hebben. Aan de hand van deze bron valt het op dat twee op drie werknemers in deze sector het bediendestatuut hebben. In dit document zullen we het hebben over deze bedienden. 2 Volgens de RSZ-gegevens : aantal op 30 juni 2000 in de sociale zekerheid opgenomen werkgevers en werknemers uit de privé-sector (gecentraliseerde statistiek).

7 Voor het ANPCB is het interessant om de dekkingsgraad van de sector te berekenen. Onder dekkingsgraad verstaat men de verhouding tussen het aantal ondernemingen (of bedienden) die ressorteren onder het ANCPB en het totaal door de RSZ geregistreerde ondernemingen in de sector. Volgens deze berekening komt men tot een dekkingsgraad van 61,76% voor de ondernemingen en van 81,5% voor de bedienden 3. Uit deze dekkingsgraad kan men afleiden dat bijna alle bedienden uit deze sector deel uitmaken van PC 218. b) De omvang van de ondernemingen Tabel 2 Aantal ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte 4 Ondernemingen Bedienden Aantal bedienden Omvang onderneming aantal % aantal % Gemiddelde - 1 tot , ,89 2,08-10 tot , ,36 15,30-50 tot , ,66 53, en + 3 0, ,09 109,00 Totaal ,93 Zoals de meeste ANPCB-sectoren telt de verhuursector hoofdzakelijk KMO s : 96,7% van de bedrijven telt minder dan 50 werknemers. BESCHRIJVING VAN DE SECTOR 3 c) Aanwezigheid per regio Tabel 3 Aantal ondernemingen en bedienden volgens regio 5 Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Aantal bedienden Gemiddeld aantal bedienden per onderneming 12,0 3,4 4,6 5,9 Van de bedrijven is 59,34% gevestigd in Vlaanderen, 19,78% in Wallonië en 20,88% in Brussel. 3 De RSZ telt voor de verhuursector 884 bedrijven en bedienden terwijl het ANPCB 546 bedrijven en bedienden telt. 4 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het eerste kwartaal van het jaar 2000, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds. 5 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het eerste kwartaal van het jaar 2000, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds.

8 Bereikte steekproef van bedrijven 2

9 2.1. Beschrijving van de steekproef Steekproef en respons Om deze studie uit te voeren, werden 295 enquêteformulieren verstuurd naar bedrijven uit de verhuursector, verdeeld over alle subsectoren, groottes en regio s. Na deze verzending werd er een telefonische herinneringsactie bij de ondernemingen gehouden, en aansluitend hiermee een beperkte nieuwe verzending van enquêtes gedaan (gericht aan de personen die telefonisch hadden ingestemd om mee te werken aan de studie). Na deze actie werd de gewenste responsgraad nog niet behaald. We hebben vervolgens een tweede steekproef van bedrijven aangeschreven, opnieuw verdeeld over alle subsectoren, groottes en regio s. Deze bedrijven werden ook telefonisch aangemoedigd om deel te nemen aan het onderzoek. Na deze twee verzendingen, was de responsgraad behaald voor de grote bedrijven maar niet voor de kleine bedrijven. Om de respons te verhogen voor de kleinste bedrijven (met 1 tot 9 werknemers), hebben we een derde steekproef van bedrijven aangeschreven. Net als bij de vorige pogingen, bleek deze derde verzending van vragenlijsten weinig succes op te leveren. In vergelijking met vorige studies (met betrekking tot andere sectoren) bleek dat de inspanning om de respons te verhogen bij deze kleine verhuurbedrijven gepaard ging met nog meer investeringen voor nog minder resultaat. Bij deze studie besloten we deze acties na de derde poging te staken. Na deze drie stappen werd de enquête afgesloten omdat de respons van de bedienden voldoende hoog was. Een deelnemingstotaal van 60 ondernemingen en 592 bedienden was wenselijk voor het uitvoeren van de enquête; uiteindelijk dekt de enquête 38 ondernemingen en 600 bedienden. Het gedekte aantal bedienden is een belangrijker gegeven dan het aantal ondernemingen, want de extrapolatie gebeurt op basis van het aantal bedienden. In bijlage C vindt u een overzichtstabel met het aantal verstuurde enquêteformulieren, het aantal ondernemingen dat bereikt moest worden om een representatieve steekproef te verkrijgen en de gerealiseerde respons volgens een aantal parameters zoals de omvang en de regio. BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 5 Beroepenstructuur : verhuursector a) Op basis van de NACE-codes en de activiteiten van de ondernemingen De indeling van de ondernemingen die deelnamen aan onze enquête op basis van de NACE-codes is als volgt :

10 Tabel 4 Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens subsector NACE-code Ondernemingen Bedienden aantal % aantal % Verhuur van auto s 9 23, ,17 Verhuur van andere transportmiddelen Verhuur van machines en werktuigen Verhuur van overige roerende goederen 1 2,63 3 0, , , , ,5 Andere 6 1 2, ,5 Totaal In deze enquête werden de ondernemingen ook gevraagd zelf het type activiteiten dat zij uitvoeren te omschrijven. Volgens deze gegevens zijn de 38 ondernemingen die hebben deelgenomen aan onze enquête, als volgt verdeeld over de subsectoren: 7 zijn actief in het verhuren op lang termijn van auto s; 6 zijn actief in het verhuren op kort termijn van auto s; 2 zijn actief in het verhuren van andere transportmiddelen; 15 zijn actief in het verhuren van machines en werktuigen; 13 zijn actief in het verhuren van overigen roerende goederen; 4 hebben nevenactiviteiten (verkoop van voertuigen en carrosserie, verhuur van studio voor de cinema, verhuur van onroerende goederen, verhuur van attracties). De geobserveerde verschillen naar activiteit hebben te maken met het feit dat de RSZ alleen de hoofdactiviteit van de ondernemingen inventariseert, terwijl de ondernemingen in de vragenlijst meerdere activiteiten konden aankruisen. b) Op basis van de omvang van de ondernemingen BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 6 Beroepenstructuur : verhuursector Tabel 5 Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte Omvang onderneming Totaal Aantal bereikte ondernemingen Bereik ondernemingen in % 3,99% 19,48% 26,67% 33,33% 6,96% Aantal bereikte bedienden Bereik bedienden in % 5,98% 16,04% 26,92% 18,35% 18,52% 6 Eén onderneming heeft als Nace-code (of projectontwikkeling voor kantoorbouw). Het bedrijf verhuurt evenwel textiel voor ziekenhuizen, en kan beter geplaatst worden onder de sector van het verhuur van overige roerende goederen.

11 Na afloop van de enquête dekken de gegevens 6,96% van de bedrijven en 18,52% van de bedienden. We beschouwen de steekproef als representatief. We bereikten ongeveer één vijfde van het aantal bedienden uit de sector. c) Op basis van de regio Tabel 6 Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens regio Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Bereik ondernemingen in % 7,89% 5,56% 7,10% 6,96% Aantal bedienden Bereik bedienden in % 18,79% 7,55% 20,99% 18,52% BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN Beroepenstructuur : verhuursector 7

12 Bediendeberoepen 3

13 3.1. Beschrijving van de organogrammen in functie van de ondernemingsgrootte In de enquête wordt aan de bedrijven een type-organogram voorgelegd, met de vraag in welke mate dit ook toepasbaar en herkenbaar is voor hun bedrijf. Een typeorganogram is een organogram dat overeenstemt met een typische configuratie van een onderneming in een sector en dat verschilt naargelang de groottecategorie van het bedrijf. De meerderheid van deze ondernemingen moet zich herkennen in dit type-organogram. In het organogram worden alle beroepen per afdeling weergegeven met hun hiërarchische verbanden. Daartoe moeten de ondernemingen een evaluatie maken van het type-organogram op een schaal van 1 tot 5 (helemaal niet akkoord tot helemaal akkoord). De globale evaluatie van het organogram bedraagt 3,61 (gemiddelde van 38 evaluaties gemaakt door de ondervraagde ondernemingen). Naast deze eerste evaluatie, moeten de bedrijven het organogram valideren en waar nodig aanvullen. Op basis van de organogrammen die werden aangevuld door de ondernemingen kon de volgende tabel worden opgesteld, met de sectorspecifieke beroepen 7 ingedeeld per operationele afdeling. Onder operationele afdelingen verstaat men de afdelingen die instaan voor de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die hiervan deel uitmaken staan in voor de basiswerkzaamheden die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Deze afdelingen genereren het zakencijfer en de winst van de onderneming. BEDIENDEBEROEPEN 9 Tabel 7 Hiertegenover staan de transversale beroepen en de ondersteunende afdeling. De transversale beroepen zijn beroepen die in een groot deel van de sectoren min of meer dezelfde taken en invulling hebben. Deze beroepen komen meestal voor in ondersteunende afdelingen. De transversale beroepen komen niet aan bod in dit document omdat er over deze beroepen een aparte bundel «transversale bediendeberoepen» verkrijgbaar is bij Cevora. Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + INKOOP-DISPATCHING- LEVERINGEN-DOORVERKOOP Inkoopdienst Commercieel inkoper x x Administratief inkoopmedewerker x Leveringsdienst Medewerker leveringen x x x 7 Zie punt 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen.

14 Tabel 7 Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte (vervolg) BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + Dispatchingdienst Verantwoordelijke dispatching x Dispatcher x x Magazijnmedewerker x x Doorverkoopdienst Verantwoordelijke doorverkoopdienst Verkoper x x TECHNSCH-VERZEKERINGEN- SCHADE x Technische dienst Verantwoordelijke technische dienst Technisch beheerder x x x Verzekering en schade dienst x BEDIENDEBEROEPEN Verantwoordelijke verzekeringen en schade x 10 Schadebeheerder x x x Verzekeraar Medewerker verzekeringen en schade Vervangwagensdienst Medewerker vervangwagens x x BIJ VERHUURING MET OPERATOR Verantwoordelijke planning x x x Technicus (audiovisueel, informaticus, enz.) x x x x x x x VERKOOP Verantwoordelijke verkoop x x x District manager x x Agentschapsdirecteur x x Binnendienst Verhuurbediende x x x x Contractbeheerder x x x

15 Tabel 7 Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte (vervolg) BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + Call center Call center supervisor x x Call center operator x x x Buitendienst Account manager x x x Vertegenwoordiger x x x Opmerkingen: 1. De type-organogrammen die alle beroepen van bedienden in deze sector bevatten (per operationele en per ondersteunende afdeling), vindt u in de bijlagen. Deze type-organogrammen zijn het resultaat van de samenvatting van alle gegevens die werden doorgestuurd door de ondernemingen. 2. Op de type-organogrammen zijn alle beroepen weergegeven die men kan terugvinden in de sector van ondernemingen die actief zijn in het verhuren van auto s, van andere transportmiddelen, van machines en werktuigen en van overige roerende goederen. BEDIENDEBEROEPEN 3. Het soort goederen dat door het bedrijf wordt verhuurd heeft een invloed op de beroepen die in het bedrijf voorkomen. Zo hebben de meeste beroepen in de departementen «aankoop-dispatching-levering-verkoop» en «techniekverzekeringen-schade» betrekking op het verhuren van auto s, doorgaans met verhuur op lange termijn. Hoewel ook het verhuren van andere goederen gepaard gaat met de aankoop, het stockeren, het herstellen, het doorverkopen of verzekeren van de goederen, vinden we in de bedrijven die geen auto s verhuren deze departementen niet terug. Doorgaans worden deze activiteiten in deze bedrijven opgenomen in het takenpakket van andere beroepen en niet door aparte beroepen. 11

16 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen A. INKOOP-LEVERINGEN-DISPATCHING-DOORVERKOOP Deze afdeling is verantwoordelijk voor de aankoop voor de goederen die verhuurd worden, indien nodig voor de levering ervan bij de klanten (wat doorgaans het geval is bij het verhuur van goederen op langere termijn),voor de opslag en het transport van de goederen, en ten slotte voor het opnieuw verkopen van de goederen wanneer de levensduur een bepaalde leeftijd heeft overschreden.de inkoopdienst en de leveringsdienst zijn niet altijd afzonderlijke afdelingen binnen een onderneming. In bepaalde ondernemingen is er slechts één inkoopdienst die verantwoordelijk is voor de inkoop van de te leasen goederen en voor de coördinatie van de hele procedure tot aan de levering bij de klant. Inkoopdienst Commercieel inkoper : is verantwoordelijk voor het evenwichtig beheer van de inkopen binnen de onderneming. Hij/zij analyseert de behoeften van de onderneming, onderhandelt over contracten met leveranciers en plaatst de bestellingen. In samenwerking met de verkoopafdeling bestelt hij/zij het nodige materieel voor verhuring en/of de apparatuur die door de klanten zal worden geleasd. In kleine ondernemingen kunnen deze taken worden uitgevoerd door de verhuurbediende of door de algemeen directeur. Andere mogelijke benamingen : purchaser, technical purchaser, inkoopverantwoordelijke, inkoopdirecteur, hoofd inkoop, sourcing directeur, mobility purchaser. Administratief inkoopmedewerker : staat de commerciële inkoper bij voor alle administratieve taken die gepaard gaan met de aankopen. Hij/zij stelt de leveringsbons voor de leveranciers op, verstuurt ze en volgt de goede afhandeling op. Hij/zij controleert de geleverde goederen en de ontvangen facturen. Andere mogelijke benamingen: inkoopassistent, inkoopmedewerker, purchasing assistant. Leveringsdienst Medewerker leveringen : in een leasingfirma is hij/zij verantwoordelijk voor de levering van het goed bij de klant. Hij/zij staat voortdurend in contact met de klant en met de leveranciers om steeds op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken met betrekking tot de bestelling. In grote ondernemingen kan hij/zij deel uitmaken van een aparte afdeling die wordt geleid door een leveringsverantwoordelijke. Andere mogelijke benaming : car delivery coordinator BEDIENDEBEROEPEN 12 Dispatching dienst Verantwoordelijke dispatching : coördineert de opslag en dispatching van de te verhuren goederen, afhankelijk van de opdrachten van de commerciële dienst. Hij/zij leidt de medewerkers uit zijn dienst. Dispatcher : is, in een firma met verschillende verhuurpunten, belast met de controle van het goederenpark dat bestemd is voor verhuring. Deze controle dient om in elk

17 verhuurpunt na te gaan of het goederenpark volstaat om de gemaakte reservaties na te komen. Hij/zij beheert de distributie van de goederen en laat ze van het ene verhuurpunt naar het andere brengen. Andere mogelijke benamingen: vlootverantwoordelijke, vlootverdeler Magazijnmedewerker: verzekert de ontvangst, de opslag en distributie van de te verhuren goederen. Hij/zij zorgt voor een optimale goederenstroom in de onderneming. Hij/zij controleert de staat waarin de verhuurde goederen terugkeren van klanten, en stuurt ze terug voor herstel in het geval van defecten. In sommige bedrijven werkt de magazijnmedewerker onder het statuut van arbeider. Andere benamingen : magazijnier, magazijnbediende, logistieke bediende/medewerker stockbeheerder, orderpickers. Doorverkoopdienst Verantwoordelijke doorverkoopdienst : coördineert de verkoop van goederen die afgeschreven zijn voor de onderneming. Hij/zij leidt de medewerkers van zijn dienst. Verkoper : is verantwoordelijk voor de doorverkoop van voertuigen waarvan het leasingcontract vervallen is of verbroken werd, of van verhuurgoederen die afgeschreven zijn voor de onderneming. Hij/zij staat in voor de controle van de voertuigen die doorverkocht moeten worden en laat ze herstellen als het moet. Hij/zij staat in contact met de naverkoopdienst van de dealers, constructeurs en invoerders, voor het onderhoud en de herstellingen van de voertuigen. Hij/zij stelt het dossier op van elk voertuig dat moet worden doorverkocht en zoekt een koper. In grote ondernemingen kan deze dienst worden geleid door een verantwoordelijke doorverkoopdienst. Andere mogelijke benamingen: technical & administrative support, remarketingbediende, mobility manager remarketing, second hands car manager. B. TECHNSICH-VERZEKERINGEN-SCHADE Dit departement is verantwoordelijk voor het technisch beheer van de verhuurde goederen die herstel- of onderhoudswerken vragen. Deze afdeling is ook verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringscontracten voor de gehuurde goederen en voor de aanvragen tot terugbetaling wanneer verhuurde goederen beschadigd zijn. Bij autoverhuur bestaat de mogelijkheid om gedurende de periode van reparatie of onderhoud een vervangwagen ter beschikking te stellen. BEDIENDEBEROEPEN 13 Technische dienst Verantwoordelijke technische dienst : coördineert de technische taken binnen de onderneming. Meer in het bijzonder controleert hij/zij de herstelling die bij de huurder ter plaatse worden uitgevoerd. Hij/zij leidt de medewerkers van zijn dienst. Andere mogelijke benaming : hoofd technisch beheer. Technisch beheerder: is in een leasingfirma voor wagens verantwoordelijk voor het optimaal beheer van de onderhoudsbudgetten voor het wagenpark van de klanten. Hij/zij staat regelmatig in contact met de dealers en waakt erover dat de kosten voor de herstellingen en het onderhoud zo laag mogelijk zijn. Hij/zij moet de klanten ook

18 adviseren over alles wat te maken heeft met herstellings- en onderhoudswerkzaamheden. Andere mogelijke benamingen : technisch verantwoordelijke, technisch medewerker, operations supervisor. Verzekerings- en schadedienst Verantwoordelijke verzekeringen en schade : coördineert de activiteiten die verband houden met het verzekeren van goederen en de aanvragen tot terugbetaling van de schade aangebracht aan verhuurde goederen. Hij/zij leidt de medewerkers van zijn dienst. In grote bedrijven, kan dit beroep verdeeld worden over twee functies, met namte de verantwoordelijke verzekeringen en de verantwoordelijke schade. Schadebeheerder: beheert de schadedossiers met betrekking tot het verhuurde materieel. Hij/zij opent dossiers, verzamelt alle bewijsstukken, bepaalt de verantwoordelijkheden van elke partij, enz. Hij/zij neemt alle administratieve en juridische stappen tot het dossier is afgesloten. Hij/zij staat in contact met de klanten, de advocaten van de onderneming en de verzekeringsmaatschappijen die betrokken zijn bij elk dossier. In grote ondernemingen kunnen de schadebeheerders deel uitmaken van een aparte dienst die wordt geleid door een verantwoordelijke schadebeheer. Andere mogelijke benamingen: beheerder schadegevallen (wagens), damage claims examiner, autoschadebeheerder, risk advisor. Verzekeraar: beheert de verzekeringspolissen die hij/zij voor rekening van de klanten van de onderneming heeft afgesloten met de verzekeringsmaatschappijen. Hij/zij sluit verzekeringspolissen af met de verzekeringsmaatschappij die de beste voorwaarden en garanties biedt. Hij/zij fungeert ook als adviseur voor het cliënteel voor alles wat te maken heeft met verzekeringen. In grote ondernemingen maakt de verzekeraar deel uit van een aparte dienst die wordt geleid door een verantwoordelijke verzekeringen. Andere mogelijke benaming: verzekeringsmakelaar. Medewerker verzekeringen en schade : helpt de verzekeraar en de schadebeheerder met administratieve taken met betrekking tot het opstellen van dossiers, de opvolging ervan en de aangifte van ongevallen. Vervangwagensdienst BEDIENDEBEROEPEN 14 Medewerker vervangwagens : is in leasingfirma's belast met de reservering van vervangwagens voor klanten die tijdelijk zonder voertuig zitten en met de administratieve opvolging van deze dossiers. Hij/zij staat telefonisch of schriftelijk in contact met de klanten en de leveranciers. In grote ondernemingen kan hij/zij deel uitmaken van een aparte dienst die wordt geleid door een verantwoordelijke vervangwagens. C. BIJ VERHURING MET OPERATOR Deze afdeling plant aanvragen waarbij de verhuur gepaard gaat met een operator die ter plaatse het gebruik van de goederen ondersteunt (vb : audiovisueel technicus, informaticus).

19 Verantwoordelijke planning : plant en organiseert, hetzij manueel of met behulp van informatica, de verhuringen en de prestaties van de operators afhankelijk van de bestellingen en de uitvoeringstermijnen. Hij/zij zorgt voor de optimale indeling van de taken in de planning en volgt de afhandeling ervan op. Hij/zij werkt nauw samen met de verkoopdienst, de logistieke dienst en de inkoopdienst. In kleine ondernemingen kunnen deze taken ook worden vervuld door de algemeen directeur. Technicus: verzekert tijdens de verhuurtermijn de technische permanentie ter plaatse. Hij/zij beschikt ook over technische kennis van sommige domeinen, zoals audiovisuele apparatuur, informatica, enz. Naar gelang van het type materieel dat wordt verhuurd, kan hij/zij tegelijk het gehuurde materieel installeren bij de klant. In sommige bedrijven, kan hij/zij onder arbeiderstatuut werken. Andere mogelijke benamingen: pc-technicus, audiovisueel technicus, technicus geluid/beeld, service engineer. D. COMMERCIEEL Deze afdeling is verantwoordelijk voor het commercialiseren van de te verhuren goederen. Ze registreert de vragen van klanten, beheert de verhuurcontracten (van korte of lange duur), en probeert nieuwe klanten aan te trekken. In sommige ondernemingen worden de aanvragen om goederen te huren door een call center geregistreerd. In grote autoleasingbedrijven wordt de commerciële afdeling opgesplitst op basis van het profiel van klanten. Deze onderafdelingen hebben dan een gelijkaardige beroepenstructuur. Een uitzondering hierop is de onderafdeling die klanten behandelt met minder dan 10 auto s, en die doorgaans vragen registreert met behulp van een call center. BEDIENDEBEROEPEN 15 Verantwoordelijke verkoop : werkt, in overleg met de algemene directie, de commerciële strategie van de onderneming uit. Zijn/haar taken, verantwoordelijkheden en vaardigheden zijn strategisch van aard. Hij/zij bepaalt de strategische koers, de te realiseren doelstellingen, de te gebruiken middelen en legt jaarlijks de verkoopplanning vast. Hij/zij plant, coördineert, organiseert, leidt en controleert de activiteiten die worden uitgevoerd in zijn/haar afdeling. Hij/zij verdeelt en beheert het budget van zijn/haar dienst. In kleine ondernemingen kan deze functie ook worden gecombineerd met deze van algemeen directeur. Andere mogelijke benamingen: verkoop- en marketingdirecteur, sales manager, general sales manager, commercieel directeur. District manager: is verantwoordelijk voor de implementatie van de commerciële strategie in een regio. Hij/zij beheert een klantenportefeuille en leidt eventueel een team van vertegenwoordigers, account managers, verhuurbedienden en contractbeheerders. Hij/zij is vooral te vinden in grote ondernemingen die actief zijn op een groot gebied. Andere mogelijke benamingen: area manager, zone manager, zone- of districtsverantwoordelijke, regional manager, regioverantwoordelijke of regio manager. Agentschapsdirecteur: In een verhuurfirma is hij/zij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van een agentschap dat deel uitmaakt van een grotere groep met commerciële agentschappen op diverse plaatsen in het land. Hij/zij is verantwoordelijk voor het administratief en commercieel beheer van het agentschap en voor het personeel dat hij/zij motiveert en leidt. Hij/zij bepaalt, in overleg met de algemene directie van de groep, de te realiseren doelstellingen en de te volgen

20 strategie voor zijn/haar agentschap. Over het algemeen houdt hij/zij zich ook bezig met de grote klanten van het agentschap. In bepaalde ondernemingen werken de agentschappen op franchisebasis en heeft de agentschapsdirecteur bijgevolg het statuut van zelfstandige. Andere mogelijke benamingen: hoofd agentschap, agentschapverantwoordelijke, stage manager. Binnendienst Verhuurbediende: staat in de verhuurfirma de klanten te woord via de telefoon of aan de balie en geeft hen de gewenste informatie over de administratieve, commerciële en technische verhuurvoorwaarden. Hij/zij oefent diverse taken uit die gepaard gaan met het beheer van reservaties van goederen, van verhuurcontracten en verzekeringen. Hij/zij geeft de klanten advies over het gebruik van de goederen. Hij/zij controleert of de goederen in perfecte staat zijn, zowel vóór de verhuring als na de teruggave. In grote ondernemingen helpt de verhuurbediende de vertegenwoordigers bij de administratieve en commerciële opvolging van de contacten met het cliënteel. Andere mogelijke benamingen: verhuuragent, rental agent, administratief en commercieel medewerker, intern commercieel medewerker, customer service representative, commerciële binnendienst medewerker. Contractbeheerder: coördineert in een leasingfirma voor wagens het wagenpark van een firma die klant is. Hij/zij staat in voor het dagelijks beheer van het wagenpark van de klant en regelt voor de klant de aankopen en de bestellingen van goederen, de verplichte onderhoudsbeurten en herstellingen, de verzekeringscontracten, de inschrijvingen, de tankkaarten, enz. Hij/zij werkt nauw samen met de account manager die verantwoordelijk is voor deze klant en met de beheerder van het wagenpark van de klant. Hij/zij kan chauffeurs van een wagen die wordt geleasd door de werkgever helpen met al hun vragen en kan hun problemen oplossen. In kleine ondernemingen zoekt hij/zij ook vervangwagens voor klanten die tijdelijk zonder wagen zitten. Andere mogelijke benamingen: account coordinator, small account consultant, wagenparkcoördinator, intern commercieel medewerker, administratief en commercieel medewerker, internal sales representative, commercieel bediende binnendienst, customer advisor, fleet coordinator, commerciële binnendienst medewerker, mobility consultant. BEDIENDEBEROEPEN 16 Call center Call center supervisor : staat in voor het leiding en de opvolging van het team dat werkt voor het call center van de onderneming. Hij/zij verdeelt het werk over de verschillende medewerkers en rapporteert de activiteiten aan de commerciële directie van de onderneming. Andere mogelijke benamingen: supervisor, team leader, team coach, unit leader, team manager, teamverantwoordelijke, telesales manager, supervisor televerkoop. Call center operator: staat in voor de telefonische contacten met de klanten van de onderneming via een call center. De uitgevoerde taken zijn afhankelijk van de vorm van het call center. Deze kunnen erin bestaan de klanten algemene inlichtingen te geven, de verhuringen te registreren of te luisteren naar klachten van klanten en te proberen deze op te lossen. In leasingfirma's voor wagens kan een call center worden opgericht voor het beheer van wagenparken van klanten met maximum 5 of 10

21 wagens. In dit geval is hij/zij de contactpersoon voor het dagelijks beheer van het wagenpark van deze klanten. Andere mogelijke benamingen: bediende customer care, bediende klantendienst, bediende customer service, customer service representative, telesales operator, mobility consultant. Buitendienst Account manager: dit is de bevoorrechte contactpersoon van bepaalde klanten. Hij/zij geeft structureel en strategisch advies en geeft bijstand voor het beheer van het materieel dat door de klant wordt geleasd (auto's of andere). In grote ondernemingen kan hij/zij worden bijgestaan door een contractbeheerder die belast is met de dagelijkse opvolging van de leasingcontracten en die instaat voor de correcte afhandeling. Hij/zij kan instaan voor een specifieke geografische regio of voor een specifieke groep klanten. Hij/zij doet ook aan prospectie. Opmerking: deze functie bestaat ook in verhuurfirma's die andere goederen dan auto's verhuren op korte of lange termijn. In dit geval kan hij/zij een andere basisopleiding hebben genoten, vb. ingenieur of informaticus in leasingfirma's voor informaticamateriaal. Andere mogelijke benamingen: lease consultant, office lease advisor, lease advisor, externe commerciële medewerker, commerciële buitendienst medewerker, mobility consultant. Vertegenwoordiger: helpt bij het promoten van de verhuring van goederen bij bestaande en nieuwe klanten. Hij/zij geeft de klanten advies en licht hen in over de kwaliteit en de eigenschappen van de producten en de diensten van de onderneming. Hij/zij noteert de bestellingen en de reservaties en laat deze opvolgen door de interne verkoopdienst. Hij/zij besteedt ook een groot deel van zijn/haar tijd aan prospectie. Andere mogelijke benamingen: commercieel afgevaardigde, technisch-commercieel verantwoordelijke, sales engineer, sales representative. BEDIENDEBEROEPEN 17

22 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende afdelingen Onder ondersteunende afdelingen verstaat men de afdelingen die niet rechtstreeks deelnemen aan de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die men hier vindt, hebben een eigen specialisatie, maar voeren geen basiswerkzaamheden uit die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Zij hebben tot doel diensten te verlenen aan de organisatie en de operationele afdelingen te ondersteunen. Voorbeelden van ondersteunende afdelingen zijn: administratie, boekhouding, personeelsdienst, Voor een definitie van de beroepen die deel uitmaken van de ondersteunende afdelingen verwijzen we naar een andere uitgave van de Cevora studiedienst 8. In dit document wordt alleen de inhoud van de taken van de polyvalent bediende beschreven (m.a.w. de standaardinhoud van de taken gekoppeld aan een aantal specifieke taken bijhorende met de activiteitensector), evenals de transversale beroepen van credit analyst uit de boekhoudkundigedienst en van de pricing analyst uit marketingafdeling. Deze laatste beroepen werden niet opgenomen in de vermelde publicatie over transversale bediendeberoepen. Hier moet nog aan toegevoegd worden dat de verhuurbediende in deze sector reeds een aantal sterk administratieve taken heeft, en vaak ook verantwoordelijk zal zijn voor de algemene administratieve taken van de onderneming. Dit verklaart waarom de polyvalent bediende relatief zwak vertegenwoordigd is in de kleine verhuurbedrijven. BEDIENDEBEROEPEN 18 Polyvalent bediende: verzekert de taken van de verhuurbediende (zie definitie eerder in dit hoofdstuk) en de dagelijkse administratieve taken van het bedrijf. Hij/zij beantwoordt de telefoon, maakt prijsoffertes en facturen, adviseert klanten, ondersteunt de verkoop, houdt het klassement en gegevensbestanden up-to-date enz. Andere benaming: all round bediende. E. BOEKHOUDING Deze afdeling is verantwoordelijk voor de boekhoudkundige taken in het bedrijf en voor het nagaan van de kredietwaardigheid van klanten. In leasingfirma's voor voertuigen beschikt de dienst boekhouding vaak over een dienst Credit & Risk die moet nagaan of nieuwe klanten die een leasingcontract aangaan bij de onderneming wel solvabel zijn. Daarnaast kan er ook een dienst Inning bestaan die de verschuldigde sommen vordert bij klanten die niet betalen. Credit analyst : analyseert de financiële situatie van nieuwe klanten van de onderneming en gaat na of ze solvabel zijn. In grote ondernemingen kan deze afdeling worden geleid door een verantwoordelijke credit analysis. Andere benaming : credit acceptance advisor. 8 Cevora studiedienst Transversale bediendeberoepen, februari 2002.

23 F. MARKETING Deze afdeling ontwikkelt de marketingstrategie van de onderneming, uitgaande van een analyse van de markt, de marktpositionering van de onderneming en het gedrag van de consument. Ze bepaalt ook de verhuurprijzen van de goederen. Pricing analyst : staat in voor het beheer van de databanken met prijzen die voortdurend worden aangepast aan de marktsituatie. Hij/zij werkt ook mee aan het berekenen van de waarde van de goederen die worden teruggenomen in de vorm van sales and lease back, aan de rapportering en aan het opstellen van statistieken. In grote ondernemingen kan hij/zij deel uitmaken van een aparte dienst die wordt geleid door een pricing manager. 19 BEDIENDEBEROEPEN

24 Schatting van het aantal bedienden per beroep 4

25 4.1. Extrapolatie van de enquêtegegevens Naast de eerder kwalitatieve gegevens over de voorkomende beroepen en de inhoud ervan, wordt in de enquête ook gevraagd om kwantitatieve gegevens over het aantal tewerkgestelde bedienden per beroep door te geven. Aan de hand van deze gegevens kunnen we, per beroep, het totaal aantal functiehouders in de steekproef bepalen. Aangezien de steekproef representatief is, kunnen de gegevens worden geëxtrapoleerd naar het totaal aantal bedienden in deze sector 9. U vindt deze gegevens terug in de tabel op de volgende pagina s. In de tabel vindt u de volgende gegevens: het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de sector naar ondernemingsgrootte (rubriek sector). het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de steekproef naar ondernemingsgrootte (rubriek steekproef). het percentage van de totale populatie dat bereikt werd door de steekproef en de wegingsfactor die toegepast moet worden (rubriek steekproef). het geëxtrapoleerd aantal bedienden per beroep, per beroepsgroep en per ondernemingsgrootte. Deze aantalen worden verkregen door de gegevens van de steekproef te vermenigvuldigen met de wegingsfactor. Opmerking : de extrapolatie geeft als resultaat geen enkele adjunct-directeur in de categorie van bedrijven met meer dan 50 werknemers. Dit is een gevolg van het feit dat geen van de grotere bedrijven in onze steekproef heeft aangegeven een adjunctdirecteur tewerk te stellen. Vermoedelijk heeft dit gezorgd voor een ondervertegenwoordiging van dit beroep in deze beroepenstructuur. SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 21 9 Deze gegevens zijn berekend voor heel België maar kunnen ook worden berekend per regio en per omvang van de onderneming.

26 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte Bedrijfsgrootte Verhuurkantoren Totaal n % Sector Bedrijven Bedienden Steekproef Bedrijven Bedienden % van de totale bevolking 5,98% 16,04% 31,53% 18,52% Wegingsfactor 16,71 6,23 3,17 5,40 Aantal beroepsbeoefenaars (extrapolatie) - Algemeen directeur ,3 - Adjunct directeur ,0 Totaal algemene directie personeel ,3 - Directiesecretaresse ,6 - Afdelingssecretaresse ,5 - Receptioniste-telefoniste ,5 - Polyvalent bediende ,5 - Office manager ,7 - Administratief bediende ,8 Totaal administratief personeel ,5 - Financieel directeur ,4 - Hoofdboekhouder ,9 - Boekhouder ,5 - Boekhoudkundig bediende ,6 - Beheerscontroleur ,1 - Credit analyst ,7 Totaal boekhoudkundig personeel ,1 - Human resources directeur ,4 - Medewerker personnelszaken ,4 - Interne trainer ,1 Totaal human resources personeel ,9 - Informaticadirecteur ,3 - Bedrijfsinformaticus ,6 - Analist-programeur ,5 - Netwerkbeheerder ,8 - Databasebeheerder ,2 - Helpdesk medewerker ,2 - SAP specialist ,1 Totaal informatica personeel ,6 - Marketingverantwoordelijke ,4 - Marketingmedewerker ,4 - Pricing analyst ,1 - Verantwoordelijke kwaliteit & veiligheid ,1 - Facility manager ,1 Totaal ondersteunend personeel ,1 TOTAAL TRANSVERSALE BEROEPEN ,6 SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 22

27 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte (vervolg) Bedrijfsgrootte Verhuurkantoren Totaal n % - Commercieel inkoper ,8 - Administratief inkoopmedewerker ,1 - Verantwoordelijke doorverkoopdienst ,1 - Verkoper ,3 - Verantwoordelijke dispatching ,1 - Verantwoordelijke depot ,4 - Dispatcher ,5 - Magazijnmedewerker ,4 - Medewerker vervangwagens ,7 - Medewerker leveringen ,0 Totaal personeel inkoop/doorvekoop/dispatching/leveringen ,3 - Verantwoordelijke technische dienst ,3 - Technisch beheerder ,4 - Verantwoordelijke verzekeringen & schade ,1 - Schadebeheerder ,5 - Verzekeraar ,4 - Medewerker verzekeringen en schade ,4 - Schade- & verzekeringsexpert ,2 Totaal personeel technisch/verzekeringen/schade ,2 - Verantwoordelijke verkoop ,7 - District manager ,8 - Agentschapsdirecteur ,2 - Verhuurbediende ,4 - Contractbeheerder ,2 - Call center operator ,2 - Call center supervisor ,9 - Account manager ,4 - Vertegenwoordiger ,7 - Offer advisor ,6 Totaal commercieel personeel ,0 - Verantwoordelijke planning ,2 - Technicus ,0 Total verhuring met operator personeel ,1 - Verantwoordelijke carrosserie ,1 - Brigadier carrosserie ,1 - Operations manager ,7 - Verantwoordelijke productie ,5 - Productie meestergast ,5 - Onderhoudstechnicus ,3 - Teamleader ,5 - Fleet manager ,1 - Field operations & quality manager ,1 Total andere operationeel personeel ,8 TOTAAL SPECIFIEKE BEROEPEN ,4 TOTAAL SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 23

28 Uit deze tabel, kan men de top 5 van meest voorkomende beroepen in de verhuursector afleiden, m.a.w. de bediendeberoepen die de meeste beroepsbeoefenaars tellen na de extrapolatie. Bovenaan in het klassement, vindt men : verhuurbediende (26,4%), account manager (7,4%), boekhouder (6,5%), algemeen directeur (4,3%), technicus (4%). Als men dezelfde oefening doet maar dan enkel voor de tranversale beroepen, dan bekomt men de volgende top 5 : boekhouder (6,5%), algemeen directeur (4,3%), polyvalent bediende (3,5 %), boekhoudkundig bediende (2,6%), receptioniste-telefoniste (2,5%). SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 24

29 5 Vacatures

30 5.1. Analyse van de vacante betrekkingen In de vragenlijst werden de ondernemingen ook gevraagd om per beroep aan te geven hoeveel vacatures de laatste zes maanden openstonden, en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen. Dankzij deze gegevens beschikken we over een overzicht van de vacante betrekkingen binnen de sector en van de beroepen die het meest worden gevraagd door de ondernemingen. De gemiddelde moeilijkheidsgraad wordt berekend op basis van de scores van de ondernemingen die deze vacante betrekkingen moesten invullen. Het is moeilijk om, op basis van een steekproef van 38 ondernemingen, een volledige prognose te maken van de vacatures en knelpuntenberoepen in deze sector maar deze gegevens geven toch al enkele aanwijzingen. Het klassement van de meest gevraagde beroepen in de sector wordt opgesteld aan de hand van drie criteria: het aantal ondernemingen waarin een betrekking vacant is in een bepaald beroep, het aantal vacante betrekkingen voor dit beroep en de gemiddelde moeilijkheidsgraad die wordt geraamd door de ondernemingen die deze betrekking moesten invullen. Voor elk van deze criteria wordt een score tussen 7 en 12 toegekend wanneer de waarde voor dit criterium hoger ligt dan het gemiddelde en tussen 1 en 6 wanneer deze waarde lager ligt dan het gemiddelde. De intervallen tussen 1 en 6 zijn gelijkwaardig en zijn gelijk aan het verschil tussen de minimumwaarde die werd bereikt voor dit criterium en het gemiddelde gedeeld door 6. Een gelijkaardige redenering wordt toegepast voor de scores tussen 7 en 12, maar hier wordt het verschil gemaakt tussen de maximumwaarde voor dit criterium en het gemiddelde. Het eindklassement verkrijgt men door het gemiddelde van deze drie scores te rangschikken in dalende volgorde. In het klassement staan drie functies op kop: de verhuurbediende, de account manager en de technicus. Het beroep van verhuurbediende is specifiek aan deze sector en vindt men terug in alle verhuurbedrijven (ongeacht de aard van de goederen die verhuurd worden). De account manager, daarentegen, is een beroep dat ook in andere sectoren voorkomt en dat meestal aanwezig is in bedrijven die goederen op lange termijn verhuren. Het beroep van technicus bestaat eveneens in andere sectoren dan de verhuursector. Deze functies zijn het meest gevraagd, en deze vraag bestond in meerdere bedrijven. VACATURES 26 Beroepen met een score hoger dan 7, of meer dan het gemiddelde in het klassement 10, worden beschouwd als knelpuntberoep. Er worden dus uiteindelijk vier beroepen als knelpuntberoep beschouwd door de ondernemingen: de verhuurbediende, de account manager, de technicus en de contractbeheerder. 10 In de tabel vindt men deze knelpuntberoepen boven de lege lijn in donker grijs.

31 Tabel 9 Aantal vacatures per beroep en moeilijkheidsgraad om deze vacatures in te vullen Vacatures per beroep Aantal betrokken bedrijven Aantal vacatures Gemidd. moeilijkheidsgraad Gemidd. score # Tot % Score 1 # (1) Score 2 Gemidd. Score 3 klassement - Verhuurbediende % Account manager % Technicus % Contractbeheerder % Hoofdboekhouder % Call center operator % District manager % Boekhouder % Bedrijfsinformaticus % Schadebeheerder % Verzekeraar % Medewerker vervangwagens % Commercieel directeur % Vertegenwoordiger % Verantwoordelijke depot % Offer advisor % Medewerker personeelszaken % Polyvalent bediende % Credit analyst % Netwerkbeheerder % Commercieel inkoper % Technisch beheerder % Verantwoordelijke planning % Algemeen directeur % Management functie % Directiesecretaresse % Afdelingssecretaresse % Medewerker leveringen % Administratief bediende % Boekhoudkundig bediende % Operations manager % Totaal % (1) Verkregen door het aantal vacatures te delen door het aantal betrokken bedrijven 27 VACATURES

32 6 Kernberoepen

33 6.1. De kernberoepen van de sector Cevora wenst ook via de oefening van de beroepenstructuur, de kernberoepen van iedere bestudeerde sector te bepalen. Deze informatie kan gebruikt worden door het onderwijs of eventueel andere vormingsactoren, om studierichtingen aan de bedrijfswereld aan te passen. De opleidingssector zoekt actief naar informatie over de arbeidsmarkt, over de sectoren en over beroepen die in de sectoren voorkomen om de overgang school-arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Sectorinformatie is dus van belang voor het onderwijs. De kernberoepen van een bepaalde sector zijn die beroepen die behoren tot de kernactiviteit van de betreffende sector. Deze kernactiviteiten dragen rechtstreeks bij tot verkoop, winst en omzet en vereisten specifieke competenties. Kernberoepen zijn dus duidelijk verweven met het specifiek karakter en de doelstelling of bestaansreden van de sector. Als we al de beroepen die door de bedrijven vermeld werden ordenen naar belang komen we tot het volgende beeld van de sector : TECHNISCH SCHADE DOORVERKOOP COMMERCIEEL VERHUUR MET OPERATOR Technisch beheerder Schadebeheerder Verkoper Verhuurbediende Contractbeheerder Vertegenwoordiger Account manager Technicus DE KERNBEROEPEN VAN DE SECTOR Technisch Technisch beheerder: is in een leasingfirma voor wagens verantwoordelijk voor het optimaal beheer van de onderhoudsbudgetten voor het wagenpark van de klanten. Hij/zij staat regelmatig in contact met de dealers en waakt erover dat de kosten voor de herstellingen en het onderhoud zo laag mogelijk zijn. Hij/zij moet de klanten ook adviseren over alles wat te maken heeft met herstellings- en onderhoudswerkzaamheden. Andere mogelijke benamingen : technisch verantwoordelijke, technisch medewerker, operations supervisor Schade Schadebeheerder: beheert de schadedossiers met betrekking tot het verhuurde materieel. Hij/zij opent dossiers, verzamelt alle bewijsstukken, bepaalt de verantwoordelijkheden van elke partij, enz. Hij/zij neemt alle administratieve en juridische stappen tot het dossier is afgesloten. Hij/zij staat in contact met de klanten, de advocaten van de onderneming en de verzekeringsmaatschappijen die betrokken zijn bij elk dossier. In grote ondernemingen kunnen de schadebeheerders deel uitmaken van een aparte dienst die wordt geleid door een verantwoordelijke schadebeheer. Andere mogelijke benamingen: beheerder schadegevallen (wagens), damage claims examiner, autoschadebeheerder, risk advisor.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Uitzendsector Enquête Upedi-Cefora 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie

Nadere informatie

Minerale producten Augustus 2004

Minerale producten Augustus 2004 Minerale producten Augustus 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Industriële reiniging

Industriële reiniging Industriële reiniging Februari 2008 CEVORA 2008. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Beroepenstructuur : Groothandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag

Nadere informatie

Vastgoedsector Oktober 2003

Vastgoedsector Oktober 2003 Vastgoedsector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Studiebureau s December 2003

Studiebureau s December 2003 Studiebureau s December 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Hout- en meubelsector

Hout- en meubelsector Hout- en meubelsector Juli 2005 CEVORA 2005. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel

Nadere informatie

Telecomsector Februari 2003

Telecomsector Februari 2003 Telecomsector Februari 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Beroepenstructuur : Kleinhandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende

Nadere informatie

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies De SD WORX - enquête Jaarlijks voert SD WORX een onderzoek naar de beloning van arbeiders, bedienden, kader- en directieleden in België. Daarbij staat kwaliteit van de gegevens centraal. De data worden

Nadere informatie

Reclamesector Oktober 2003

Reclamesector Oktober 2003 Reclamesector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT DIRECTIE Algemeen directeur Commercieel directeur Directeur basisschool Directeur CLB Directeur facilitaire diensten Directeur middelbare school Financieel directeur

Nadere informatie

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Bouw Juni 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever

Nadere informatie

Informaticasector Mei 2006

Informaticasector Mei 2006 Informaticasector Mei 2006 CEVORA 2006. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen

Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos

Nadere informatie

Drukkerijen Juli 2004

Drukkerijen Juli 2004 Drukkerijen Juli 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 12 Verhuur A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Functiekaart. Subsector:

Functiekaart. Subsector: Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige Functiefamilie: deskundig-expert Functionele loopbaan: B1-B3 Cluster: financiën Sector: aankoop en contractbeheer Subsector: Code: Doel van de sector

Nadere informatie

Sectoren / paritaire comités Methodologie

Sectoren / paritaire comités Methodologie Sectoren / paritaire comités Methodologie Wouter Vanderbiesen Mei 2014 Methodologie Steunpunt Werk en Sociale Economie Parkstraat 45 bus 5303-3000 Leuven T:+32 (0)16 32 32 39 steunpuntwse@kuleuven.be www.steunpuntwse.be

Nadere informatie

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven 2030000 Paritair Comité voor de n uit de hardsteengroeven Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2007 (82.727) Vaststelling van de algemene regels die toepasselijk zijn op de loon- of arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Kerntaak 1: Plant wegtransporten

Kerntaak 1: Plant wegtransporten Kerntaak 1: Plant wegtransporten Werkproces 1.1: Beoordeelt transportopdrachten en aanvragen De planner wegtransport ontvangt een transportopdracht/transportaanvraag en beoordeelt of deze kan worden uitgevoerd

Nadere informatie

1. Kaderovereenkomsten: Eén enkele overeenkomst voor werken bestaande uit tussenkomsten die "op vraag" op verschillende plaatsen uitgevoerd worden.

1. Kaderovereenkomsten: Eén enkele overeenkomst voor werken bestaande uit tussenkomsten die op vraag op verschillende plaatsen uitgevoerd worden. Vragen 1. Kaderovereenkomsten: Eén enkele overeenkomst voor werken bestaande uit tussenkomsten die "op vraag" op verschillende plaatsen uitgevoerd worden. 2. Overeenkomsten van onbepaalde duur Hoe de begin-

Nadere informatie

De type-functies en de bijbehorende competenties

De type-functies en de bijbehorende competenties IRISteam De type-functies en de bijbehorende competenties Le Service Ressources Humaines De type-functies 1. De competenties voor de functies van klasse 0... 3 Logistiek Assistent_Toc374542571 2. De competenties

Nadere informatie

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers bezoekers januari profiel 89.507 281.011 +1,12% Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers Nieuwe Jobat Express Subscribers januari CV database gegevens 307.611 169.663 5.450 aantal cv s aantal publieke

Nadere informatie

Financiële leasing professionelen

Financiële leasing professionelen Financiële leasing professionelen Voor personenwagens, bedrijfswagens en alle materieel gebruikt in een professionele omgeving FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Leasing, de aangewezen financieringstechniek

Nadere informatie

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Junior Accountant

Nadere informatie

Accountancy - Fiscaliteit

Accountancy - Fiscaliteit Accountancy - Fiscaliteit Randstad Randstad Roeselare Sint-Michielsstraat 31 8800 Roeselare Medewerker Calculatiedienst U genoot bij voorkeur een bacheloropleiding in een administratieve of financiële

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 18 Callcenters A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

Persbericht van 6 november 2012

Persbericht van 6 november 2012 Persbericht van 6 november 2012 De raad van bestuur heeft eenparig het nieuw strategisch plan goedgekeurd dat door Paul Baeck werd voorgesteld na een grondige analyse tijdens de voorbije vijf maanden.

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC Starterfonds Deze vragenlijst is bestemd voor handelsondernemingen of voor personen die hun project wensen te ontwikkelen via een handelsbedrijf. Indien u raad wenst

Nadere informatie

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN Zaventem, 22 januari 2013 Een nieuw jaar betekent ook weer een nieuwe regelgeving. Na lange discussies en overlegperiodes met de beroepsfederaties is de kogel uiteindelijk door de kerk. In haar Addendum

Nadere informatie

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief Cevora/Upedi (2002), Knelpuntfuncties, een onderzoek bij uitzendconsulenten, België/Vlaanderen/Wallonië/Brussel (1 landelijk en 3 regionale rapporten),

Nadere informatie

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding Medewerker boekhouding De Medewerker boekhouding bij Tegels Depaepe is (mede)verantwoordelijk voor de totale boekhouding van a tot z binnen ons bedrijf en dit in samenwerking met de hoofdboekhouder. Opmaken

Nadere informatie

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut logo-partena.pdf 1 8/02/2012 14:36:09 ITINERA INSTITUTE in samenwerking met Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut 2013/04 22 03 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING In samenwerking met

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Welke is de exacte naam van de functie en het statuut ervan? 2. Tot welke divisie behoort deze functie?

FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Welke is de exacte naam van de functie en het statuut ervan? 2. Tot welke divisie behoort deze functie? FUNCTIEBESCHRIJVING Doel Het doel van deze functiebeschrijving is u een zo concreet mogelijk overzicht te geven van de aard en de verantwoordelijkheden die met deze functie, waarvoor u uw interesse getoond

Nadere informatie

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Verantwoordelijke

Nadere informatie

gemeentesecretaris afdelingshoofd Vrije Tijd Directeur Abdijmuseum Ten Duinen Polyvalent medewerker Abdijmuseum Ten Duinen

gemeentesecretaris afdelingshoofd Vrije Tijd Directeur Abdijmuseum Ten Duinen Polyvalent medewerker Abdijmuseum Ten Duinen Functiebeschrijving Polyvalent Medewerker Abdijmuseum Ten Duinen 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE AFDELING Vrije Tijd SECTOR/DIENST Abdijmuseum Ten Duinen 1138 TEAM FUNCTIEFAMILIE Praktisch technisch uitvoerende

Nadere informatie

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 De Federale Overheidsdienst Financiën heeft in haar Addendum dd 11 december 2012 (BTW-beslissing E.T. 119.650/3) de nieuwe regelgeving vrijgegeven rond de BTW-aftrek

Nadere informatie

Werkt onder de directe leiding van en rapporteert aan de teamleider CC Select Werkt op projectbasis onder de projectleiding van de projectleider

Werkt onder de directe leiding van en rapporteert aan de teamleider CC Select Werkt op projectbasis onder de projectleiding van de projectleider Functie Functienaam Team Code ADMINISTRATIEF MEDEWERKER CC Select CCS.AM Doel van de entiteit De dienst administratie staat in voor de coördinatie en uitvoering van de administratieve taken in de uitgebreide

Nadere informatie

StepStone in cijfers April 2016

StepStone in cijfers April 2016 StepStone in cijfers April 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 5.579.141 Aantal bezoeken 1.394.184 Unieke bezoekers 803.439 Aantal jobs 5998 De

Nadere informatie

StepStone in cijfers Januari 2016

StepStone in cijfers Januari 2016 StepStone in cijfers Januari 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.683.229 Aantal bezoeken 1.203.462 Unieke bezoekers 699.806 Aantal jobs 4755

Nadere informatie

StepStone in cijfers Juni 2015

StepStone in cijfers Juni 2015 StepStone in cijfers Juni 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.120.283 Aantal bezoeken 425.093 Unieke bezoekers 304.291 Aantal vacatures 1172

Nadere informatie

RTL/SCO/001 - SALES SPORTS BETTING ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

RTL/SCO/001 - SALES SPORTS BETTING ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : RTL/SCO/001 - Sales Sports Betting Adviser FUNCTIEFAMILIE : Retail AFDELING : Retail DATUM LAATSTE AANPASSING: April 2013 FUNCTIETITEL DIRECTE LEIDINGGEVENDE: Senior POS Manager

Nadere informatie

Gepubliceerd Arbeidsmarkt

Gepubliceerd Arbeidsmarkt Gepubliceerd Arbeidsmarkt Knelpuntfuncties blijven, maar veranderen van aard Cevora & Federgon (2003), Knelpuntfuncties. Een onderzoek bij uitzendconsulenten, Cevora & Federgon, Brussel, 96 p. Onderzoek

Nadere informatie

I. Wie is de uitzendkracht?

I. Wie is de uitzendkracht? I. Wie is de uitzendkracht? 01. De uitzendmarkt in cijfers (2013) 534.460 uitzendkrachten 162,49 miljoen gepresteerde uren 4.044,7 miljoen euro omzet Elke dag worden gemiddeld 82.819 uitzendkrachten tewerkgesteld

Nadere informatie

Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v)

Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v) Functiebeschrijving: controleur leidinggevend (m/v) Graad Controleur (m/v) Functie Controleur leidinggevend (m/v) Doelstelling van de functie Leiden van een team medewerkers en aansturen van de werkzaamheden

Nadere informatie

De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard. HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied

De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard. HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied 2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 november 2009 (98.668) De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard HOOFDSTUK

Nadere informatie

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST. Voor zelfstandige ondernemers en bedrijven

Nadere informatie

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Konvert Interim NV Kennedypark 16 8500 Kortrijk Uitzendconsulent Regio Veurne m/v A1 niveau

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2012 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

TTL vacaturevacature voor Office manager

TTL vacaturevacature voor Office manager vacature voor Office manager Bedrijf The Test LeadersThe Test Leaders Auteur Stefan Patry Versie V3.1 Laatste update jul. 1, 2014 Abstract Dit document beschrijft de vacature voor een Office manager. the

Nadere informatie

StepStone in cijfers Maart 2015

StepStone in cijfers Maart 2015 StepStone in cijfers Maart 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.294.915 Aantal bezoeken 469.907 Unieke bezoekers 324.103 Aantal vacatures 1.040

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofddeskundige(ondersteuning, financiën)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofddeskundige(ondersteuning, financiën) Functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief medewerkers Functionele loopbaan: C1-C3 Afdeling: ondersteuning Dienst: financiën Subdienst:

Nadere informatie

Transport en logistiek

Transport en logistiek School voor Logistiek en Mobiliteit Transport en logistiek Manager Transport en Logistiek Luchtvrachtspecialist Logistiek Teamleider Logistiek Supervisor Planner Wegtransport Logistiek Medewerker Chauffeur

Nadere informatie

StepStone in cijfers September 2015

StepStone in cijfers September 2015 StepStone in cijfers September 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.077.987 Aantal bezoeken 384.782 Unieke bezoekers 275.829 Aantal vacatures

Nadere informatie

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau.

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. 4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes 4.2.1. Algemeen In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. Instellingsniveau (vragenlijst coördinator) provincie,

Nadere informatie

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten Functiefamilie AS Strategisch adjuncten DOEL Het management adviseren en ondersteunen op organisatorisch, administratief en/of inhoudelijk vlak teneinde optimaal bij te dragen tot de dienstverlening en

Nadere informatie

E-Newsletter Een Econocom newsletter met focus op leasing

E-Newsletter Een Econocom newsletter met focus op leasing in dit nummer Een Econocom newsletter met focus op leasing Nr 2 Operationele lease is altijd dan zelf kopen Een Econocom newsletter met focus op leasing In dit nummer Nr 2 sluiten 03 Inleiding 04 Verborgen

Nadere informatie

MUTSAERTS FUNCTIEBESCHRIJVING. Pensioenadviseur / lid Management Team

MUTSAERTS FUNCTIEBESCHRIJVING. Pensioenadviseur / lid Management Team MUTSAERTS FUNCTIEBESCHRIJVING Pensioenadviseur / lid Management Team MUTSAERTS INHOUDSOPGAVE 1) Doel van de functie..blz. 3 2) Plaats in de organisatie..blz. 3 3) Taken & resultaatgebieden..blz. 3 4) Verantwoordelijkheden..blz.

Nadere informatie

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Transversale bediendeberoepen Februari 2002 CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te

Nadere informatie

Hotsheet september 2013

Hotsheet september 2013 Hotsheet september 2013 StepStone feiten & cijfers StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1,649,870 Aantal bezoeken 535,112 Unieke bezoekers 348,222 Aantal vacatures 1,380 September

Nadere informatie

Aankoop. Algemene Diensten. Directeur Aankoop. Verantwoordelijke Aankoop. Aankoop Coördinator. Medewerker Aankoop. Manager Juridische Dienst

Aankoop. Algemene Diensten. Directeur Aankoop. Verantwoordelijke Aankoop. Aankoop Coördinator. Medewerker Aankoop. Manager Juridische Dienst Aankoop A1A A2A A3A A4A A4B Directeur Aankoop Verantwoordelijke Aankoop Aankoop Coördinator Aankoper Medewerker Aankoop Algemene Diensten S1A S2A S2B S3A S3B S3C S3D S3E S3F S3G S4A S4B S4C S4D S4E Manager

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Arbeidsmarkt in beeld Veerle Goossens - Product Manager Logistiek & Transport Infosessie Een job in de logistiek? Klinkt logisch! 26 januari 2011 Logistiek is al lang meer dan enkel schuiven met dozen

Nadere informatie

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Functies Functies in de onderneming In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Webmaster Financieel departement

Nadere informatie

Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E

Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Standaard rollen/ competentieprofielen PiCompany Om u te helpen bij de keuze voor de te meten competenties heeft

Nadere informatie

Functiebeschrijving: administratief medewerker gemengde functie (m/v)

Functiebeschrijving: administratief medewerker gemengde functie (m/v) functie (m/v) Graad Administratief medewerker (m/v) Functietitel Administratief medewerker gemengde functie (m/v) Doelstelling van de functie Verlenen van informatie en verwerken van vragen van interne

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 16 Reiniging A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in

Nadere informatie

Hotsheet juni

Hotsheet juni Hotsheet juni 2014 StepStone feiten & cijfers StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1,012,616 Aantal bezoeken 381,867 Unieke bezoekers 258,591 Aantal vacatures 1051 Mei in een notendop

Nadere informatie

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B Functiefamilie: Niveau: LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B Doel van de functiefamilie Instaan voor het beheer of verhuur van het materiaal en de technische installaties bij een dienst en erop toezien dat de administratieve

Nadere informatie

VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE

VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE Hulpverleningszone 3 Rand Gemeentepark 1 2990 Wuustwezel VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE De hulpverleningszone Rand gaat over tot de vacant verklaring van de functie van bijzonder rekenplichtige

Nadere informatie

...analyse van 7 thema's. 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1

...analyse van 7 thema's. 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1 ...analyse van 7 thema's 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1 1. Digitalisering Excel documenten bijhouden van reservaties (leveringsplicht) samenstellen van picklijsten prestaties

Nadere informatie

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek 1400300 Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden RIJDEND PERSONEEL... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 november 2009 (96.988) (met uitzondering

Nadere informatie

Stelt voor. Copyright BeWin Solutions SPRL Alle rechten voorbehouden

Stelt voor. Copyright BeWin Solutions SPRL Alle rechten voorbehouden Stelt voor BeWin Solutions ERP Een nieuwe ERP speciaal gemaakt voor het beheer van projecten. CRM Projectmanagement Admin. HR Prospectie Projecten Klanten Schattingen Bestellingen Contacten Uitvoering

Nadere informatie

Servicedocument. Kwalificerend. Instructie beoordelaar. Examenplan. Reizen. Reizen Manager verkoop reizen. Manager verkoop reizen

Servicedocument. Kwalificerend. Instructie beoordelaar. Examenplan. Reizen. Reizen Manager verkoop reizen. Manager verkoop reizen Servicedocument Kwalificerend Examenplan Instructie beoordelaar Reizen Reizen Manager verkoop reizen Manager verkoop reizen Uitstroom : Manager verkoop reizen Niveau : 4 Crebonr. : 94100 Kerntaak : alle

Nadere informatie

Subsidiëring en andere financiële voordelen

Subsidiëring en andere financiële voordelen Subsidiëring en andere financiële voordelen 1. Opleidingen 2 1.1. Groepsopleidingen 2 1.2. Individuele leeroplossingen 2 1.3. Bedrijfsspecifieke (verticale) opleidingsprojecten 3 1.4. Transportvergoeding

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007 Statistisch verslag van de arbeidsongevallen in 2006 1 Inleiding De arbeidsongevallenaangifte vormt de basis voor de verzameling van de gegevens met betrekking tot

Nadere informatie

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films Paritair Comité voor het filmbedrijf 3030200 Verdeling van films De paritair subcomités 303.02 en 303.04 zijn opgeheven door het Koninklijk Besluit van 18 september 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s PROF.DR. PATRICIA EVERAERT, Docent Lessius Hogeschool en KULeuven GERRIT SARENS, Doctoraatsonderzoeker UGent (Vakgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering)

Nadere informatie

Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Aanvrager - Interveniënten Wenst u uw activiteit in eigen naam / in naam van

Nadere informatie

Zie verder mijn gespecificeerde werkervaring

Zie verder mijn gespecificeerde werkervaring Curriculum Vitae Personalia Voornaam : Achternaam : Adres : PC + woonplaats : Telefoonnummer : E-mail : Geboortedatum en plaats : Burgerlijke staat : Nationaliteit : Skills / Expertise Werkervaring Optimalisatie

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 5 Informatica A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen 3270102 Beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Niveau onderwijskwalificatie : 5

Niveau onderwijskwalificatie : 5 Studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde Graduaat in het winkelmanagement Opleidingsprofiel hoger beroepsonderwijs Referentiekader : erkende onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 3.706.485 Aantal bezoeken 1.033.556 Unieke bezoekers 567.185 Aantal jobs 5139

Nadere informatie

StepStone in cijfers Oktober 2016

StepStone in cijfers Oktober 2016 StepStone in cijfers Oktober 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.111.890 Aantal bezoeken 456.173 Unieke bezoekers 326.412 Aantal vacatures 1092

Nadere informatie

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden 1400300 Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden RIJDEND PERSONEEL... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 september 2011 (106.713) (met uitzondering van het garagepersoneel)... 2 NIET-RIJDEND

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Statistisch Product. Omzet en investeringen volgens de btw-aangiften (absolute cijfers)

Statistisch Product. Omzet en investeringen volgens de btw-aangiften (absolute cijfers) Metadata Statistisch Product Omzet en investeringen volgens de btwaangiften (absolute cijfers) De omzet omvat alle bedragen (exclusief BTW) die overeenkomen met de verkoop door de BTWplichtige van goederen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING 1

FUNCTIEBESCHRIJVING 1 FUNCTIEBESCHRIJVING 1 Functie Hoofddoel van de functie Plaats in het organogram U staat in voor de administratieve ondersteuning van de dienst personeel. Hierdoor draagt u bij tot het leveren van een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

BEDRIJVEN MET SYNDICALE DELEGATIE

BEDRIJVEN MET SYNDICALE DELEGATIE BIJLAGE 2 CAO 12.12.2013 BEDRIJVEN MET SYNDICALE DELEGATIE zonder akkoord over een bedrijfseigen opleidingsplan INSCHRIJVING OP HET SUPPLETIEF OPLEIDINGSPLAN Registreer vóór 31 december 2014 - online op

Nadere informatie

Financiële leasing. Professionelen. Voor personenwagens, bedrijfswagens en alle materieel gebruikt in een professionele omgeving

Financiële leasing. Professionelen. Voor personenwagens, bedrijfswagens en alle materieel gebruikt in een professionele omgeving Financiële leasing Professionelen Voor personenwagens, bedrijfswagens en alle materieel gebruikt in een professionele omgeving Intro In vele gevallen zal leasing via uw kantoor de aangewezen financieringstechniek

Nadere informatie

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen TALENSIA Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s Aanvullende specifieke bepalingen Inlasblad Building Brand Eenvoudige risico s Dit inlasblad is een aanvulling op de specifieke bepalingen Talensia

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering ZG/WEL-150309 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC Microkrediet Deze vragenlijst is bestemd voor personen die een economische activiteit wensen te ontwikkelen onder het statuut van zelfstandige als hoofdberoep of bijberoep.

Nadere informatie

SOCIALE AANGELEGENHEDEN/COMMISSIE 2008-69 WERKTITEL FUNCTIECLASSIFIATIE PC306 Werktitel & codes ICT

SOCIALE AANGELEGENHEDEN/COMMISSIE 2008-69 WERKTITEL FUNCTIECLASSIFIATIE PC306 Werktitel & codes ICT SS 1 SS 2 SS 3 SS 4 SS 5 SS 6 SS 7 SS 8 SS 9 SS 10 SS 11 SS 12 SS 13 SS 14 SS 15 SS 16 SS 17 SS 18 IT 19 IT 20 IT 21 IT 22 IT 23 IT 24 IT 25 IT 26 FT/VT 27 FT/VT 28 FT/VT 29 FT/VT 30 FT/VT 31 FT/VT 32

Nadere informatie

Fiche 3: tewerkstelling

Fiche 3: tewerkstelling ECONOMISCHE POSITIONERING VAN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Fiche 3: tewerkstelling In de sector werken meer dan 29.400 personen; het volume van de tewerkstelling stijgt met een constant ritme van 3,7 %,

Nadere informatie

MSF Supply en AZG België zijn op zoek naar een. Preventieadviseur niveau 2 en facility officer (m/v)

MSF Supply en AZG België zijn op zoek naar een. Preventieadviseur niveau 2 en facility officer (m/v) MSF Supply en AZG België zijn op zoek naar een Preventieadviseur niveau 2 en facility officer (m/v) I. CONTEXT Artsen Zonder Grenzen is een onafhankelijke internationale humanitaire organisatie die medische

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie