Hout- en meubelsector

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hout- en meubelsector"

Transcriptie

1 Hout- en meubelsector Juli 2005

2 CEVORA Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever dienen hierbij steeds vermeld te worden. Iedere andere reproductie, adaptatie, vertaling en publieke mededeling zijn verboden zonder de schriftelijke toestemming van CEVORA, Eugène Plaskylaan 144, 1030 Brussel.

3 i Inhoudstafel 1. Beschrijving van de sector p De hout- en meubelsector p Definitie p Kenmerken van de sector in het ANPCB p. 2 a) Het statuut van de werknemers p. 2 b) De omvang van de ondernemingen p. 3 c) Regionale spreiding p Bereikte steekproef van bedrijven p Beschrijving van de steekproef p Steekproef en respons p. 6 a) Op basis van de NACE-code en de activiteiten van de p. 6 ondernemingen b) Op basis van de omvang van de ondernemingen p. 7 c) Op basis van de regio p Bediendeberoepen p Beschrijving van de organogrammen in functie van de p. 10 ondernemingsgrootte 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele p. 12 afdelingen 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende p. 17 afdelingen 4. Schatting van het aantal bedienden per beroep p Extrapolatie van de enquêtegegevens p Vacatures p Analyse van de vacante betrekkingen p Kernberoepen p De kernberoepen van de sector p Productie p Commercieel p. 28 INLEIDING BIJLAGEN p. 29 Bijlage A : Bronnen p. 30 Bijlage B : Type-organogrammen van een bedrijf uit de hout- en p. 31 meubelsector volgens de bedrijfsgrootte Bijlage C : Organogram van de kernberoepen van de sector p. 36 Bijlage D : Steekproeftrekking voor de hout- en meubelsector p. 37 Bijlage E : Lijst van de deelnemende bedrijven p. 39

4 Inleiding Het onderzoek naar beroepenstructuren werd opgestart door de studiedienst van Cevora met de bedoeling de beroepen in kaart te brengen die voorkomen in elk van de activiteitensectoren van het paritair comité In het kader van deze oefening worden organogrammen opgesteld waarin de voornaamste bediendeberoepen van deze sector worden weergegeven, opgesplitst per afdeling. Deze oefening zal worden uitgevoerd voor alle sectoren van het ANPCB, zodat Cevora op het einde van de studie beschikt over de beroepenstructuur van de gehele sector van het ANPCB. Dit document behandelt de hout- en meubelsector. Deze oefening heeft tot doel: een inventaris op te stellen van de bediendeberoepen die men aantreft in de sectoren van het ANPCB en deze beroepen te beschrijven; op nationaal vlak een kwantitatieve raming mogelijk te maken van het aantal bedienden dat tewerkgesteld is in elk beroep; het aantal vacante betrekkingen per beroep te kennen op het ogenblik van de enquête en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen; de kernberoepen van de sector te bepalen ten behoeve van het onderwijs. INLEIDING Deze studie verloopt in diverse stappen en volgens een vaste methodologie: inzameling en analyse van documentatiebronnen over de sector en de daarin aanwezige beroepen; opstelling van een voorlopige beschrijvende fiche voor de sector en zijn beroepen; eerste validering van de organogrammen en van de definities van de beroepen. Dit gebeurt intern bij de adviseur die verantwoordelijk is voor deze sector en extern via gesprekken bij ondernemingen van diverse grootte uit deze sector; tweede validering aan de hand van een schriftelijke enquête die wordt verstuurd naar een representatieve steekproef van ondernemingen uit deze sector; analyse van de resultaten van de enquête en opstelling van de beschrijvende fiche voor de sector. Voor meer details over de methodologie die wordt gevolgd voor het opstellen van de beroepenstructuren van de bedienden binnen het ANPCB, verwijzen wij u naar een ander document van de studiedienst: «Methodologie van de beroepenstructuren van de bedienden in het ANPCB». ii Deze studie werd uitgevoerd door Cindy Lambrechts, medewerkster van de dienst Onderzoek en Organisatie van Cevora. 1 Of Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (ANPCB of PC 218).

5 Beschrijving van de sector 1

6 1.1. De hout en meubelsector Definitie De hout en meubelsector bevat bedrijven die ruwe grondstof hout verwerken tot halfafgewerkte producten (schaven, zagen, enz.) Hij bevat ook bedrijven die houtartikelen fabriceren met ruw hout of halfafgewerkte houtproducten. De houtartikelen kunnen panelen zijn, elementen voor de bouw (schrijn- en timmerwerk) of meubelen (burelen, keukens, stoelen, enz. ) In deze sector vindt men ook de matrassenfabricanten terug De activiteitennomenclatuur NACE-BEL van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, kent de hout- en meubelsector de volgende NACE-codes toe: 201 Zagen, schaven en impregneren van hout, 202 Vervaardiging van panelen en platen van hout, 203 Vervaardiging van schrijn-en timmerwerk, 204 Vervaardiging van houten emballage, 205 Vervaardiging van overige artikelen van hout, kurk, riet en vlechtwerk, 361 Vervaardiging van stoelen en zitmeubels, 362 Vervaardiging van kantoor- en winkelmeubels, 363 Vervaardiging van keukenmeubels, 364 Vervaardiging van overige meubels, 365 Vervaardiging van matrassen Kenmerken van de sector in het ANPCB a) Het statuut van de werknemers Tabel 1 Aantal werknemers volgens statuut en ondernemingsgrootte 2 Omvang van de ondernemingen BESCHRIJVING VAN DE SECTOR Totaal aantal % TOTAAL werknemers ,00 Arbeiders ,6% Bedienden ,4% Waarvan ANPCB bedienden Volgens de RSZ-gegevens : aantal op 30 juni 2003 in de sociale zekerheid opgenomen werkgevers en werknemers uit de privé-sector (gecentraliseerde statistiek).

7 In de privé-sector telt de hout- en meubelsector werknemers, waarvan een arbeidersstatuut hebben en een bediendestatuut. Aan de hand van deze bron valt het op dat bijna alle werknemers in deze sector het arbeiderstatuut hebben en dat maar 18% van de werknemers bedienden zijn. Voor het ANPCB is het interessant om de dekkingsgraad van de sector te berekenen. Onder dekkingsgraad verstaat men de verhouding tussen het aantal ondernemingen (of bedienden) die ressorteren onder het ANPCB en het totaal door de RSZ geregistreerde ondernemingen in de sector. De sectoren worden op een gelijkaardige manier afgebakend. Volgens deze berekening komt men tot een dekkingsgraad van 41,9% voor de ondernemingen en van 78,6% voor de bedienden 3. Uit deze dekkingsgraad kan men afleiden dat drie kwart de bedienden uit deze sector deel uitmaken van PC 218. Deze lage dekkingsgraad voor de bedrijven is te begrijpen door het feit dat een bedrijf zal deel uitmaken van het PC 218 zodra ze één bediende in dienst heeft. Omdat de sector grotendeels arbeiders telt, zijn er veel bedrijven met enkel arbeiders in dienst. Deze bedrijven komen dus niet voor in ons cijfers. In dit document zullen we het enkel hebben over de bedienden. b) De omvang van de ondernemingen Tabel 2 Aantal ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte 4 BESCHRIJVING VAN DE SECTOR Ondernemingen Bedienden Aantal bedienden Omvang onderneming in aantal werknermers aantal % aantal % Gemiddelde - 1 tot ,10% ,56% 1,5-10 tot ,66% ,65% 4,5-50 tot ,27% ,33% 12,2-100 en ,98% ,47% 36,9 Totaal % % 5,0 Zoals bij de meeste ANPCB-sectoren telt de hout- en meubelsector hoofdzakelijk KMO s: 89,76% van de bedrijven telt minder dan 50 werknemers. 3 3 De RSZ telt voor de hout en meubelsector bedrijven en bedienden terwijl het ANPCB 830 bedrijven en bedienden telt. 4 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het vierde kwartaal van het jaar 2003, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds.

8 c) Regionale spreiding Tabel 3 Aantal ondernemingen en bedienden volgens regio 5 Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Aantal bedienden Gemiddeld aantal bedienden per onderneming 5,7 3,5 5,5 5,0 Van de bedrijven is 71% gevestigd in Vlaanderen, 25% in Wallonië en 4% in Brussel. 4 BESCHRIJVING VAN DE SECTOR 5 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het vierde kwartaal van het jaar 2001, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds.

9 Bereikte steekproef van bedrijven 2

10 2.1. Beschrijving van de steekproef Steekproef en respons Om deze studie uit te voeren, werden 464 enquêteformulieren verstuurd naar bedrijven uit de hout- en meubelsector, verdeeld over alle subsectoren, groottes en regio s. Na deze actie werd de gewenste responsgraad niet behaald voor Brussel, bijna behaald voor Wallonië en overschreden voor Vlaanderen. Op vlak van de ondernemingsgrootte, is de beoogde responsgraad behaald voor alle ondernemingsgroottes behalve voor de heel kleine bedrijven (minder dan 9 werknemers in dienst). Omdat we globaal gezien meer bedienden dekken dan verwacht, hebben we geen tweede steekproef van bedrijven aangeschreven. Om een representatieve steekproef te verkrijgen, wilden we 49 ondernemingen en 487 bedienden bereiken. Uiteindelijk hebben we gegevens voor 50 ondernemingen en 630 bedienden. In bijlage D vindt u een overzichtstabel met het aantal verzonden enquêteformulieren, het aantal ondernemingen dat bereikt moest worden om een representatieve steekproef te verkrijgen en de gerealiseerde respons volgens de parameters omvang en regio. BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN a) Op basis van de NACE-codes en de activiteiten van de ondernemingen 6 Tabel 4 De verdeling van de ondernemingen die deelnamen aan onze enquête op basis van de NACE-codes is als volgt : Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens subsector NACE-code Ondernemingen Bedienden aantal % aantal % Zagen, schaven en impregneren van hout 5 10,00% 15 2,38% Vervaardiging van panelen en platen van hout 5 10,00% ,32% Vervaardiging van schrijn-en timmerwerk 8 16,00% ,05% Vervaardiging van houten emballage 1 2,00% 7 1,11% Vervaardiging van overige artikelen van hout, kurk, riet en vlechtwerk 2 4,00% 23 3,65% Vervaardiging van stoelen en zitmeubels 9 18,00% 61 9,68% Vervaardiging van kantoor- en winkelmeubels 2 4,00% 28 4,44%

11 NACE-code Ondernemingen Bedienden aantal % aantal % Vervaardiging van keukenmeubels 3 6,00% 19 3,02% Vervaardiging van overige meubels 13 26,00% ,05% Vervaardiging van matrassen 2 4,00% 46 7,30% Totaal % % Tabel 5 Zoals u kan vaststellen, namen aan het onderzoek bedrijven deel uit alle subsectoren. De steekproef van bedrijven kunnen we dus beschouwen als representatief voor de sector. De subsectoren die de meeste bedrijven en bedienden tellen in de steekproef zijn dezelfde dan deze in de totale populatie 6. In deze enquête werden de ondernemingen ook gevraagd zelf het type activiteiten dat zij uitvoeren te omschrijven. Volgens deze gegevens zijn de 50 ondernemingen die hebben deelgenomen aan onze enquête, als volgt verdeeld over de subsectoren: 8 zijn bezig met zagen, schaven en impregneren van hout 6 zijn bezig met vervaardiging van panelen en platen van hout, 9 zijn bezig met vervaardiging van schrijn-en timmerwerk, 4 zijn bezig met vervaardiging van houten emballage, 2 zijn bezig met vervaardiging van overige artikelen van hout, kurk, riet en vlechtwerk, 18 zijn bezig met vervaardiging van stoelen en zitmeubels 13 zijn bezig met vervaardiging van kantoor- en winkelmeubels, 8 zijn bezig met vervaardiging van keukenmeubels, 18 zijn bezig met vervaardiging van overige meubels, 2 zijn bezig met vervaardiging van matrassen, 4 ervan hebben bijkomende activiteiten (handel in hout, vervaardiging van tuinartikelen, handel en plaatsing van meubels, enz.). De geobserveerde verschillen naar activiteit hebben te maken met het feit dat de RSZ alleen de hoofdactiviteit van de ondernemingen inventariseert, terwijl de ondernemingen in de vragenlijst meerdere activiteiten konden aankruisen. b) Op basis van de omvang van de ondernemingen Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 7 Omvang onderneming Totaal Aantal bereikte ondernemingen Bereik ondernemingen in % 2,73% 6,33% 13,46% 27,27% 6,02% Aantal bereikte bedienden Bereik bedienden in % 2,85% 8,42% 19,40% 28,38% 15,23% 6 Zie éen andere studie van de dienst Organisatie en Onderzoek van Cevora Het ANPCB in cijfers uitgave 2005.

12 Na afloop van de enquête dekken de gegevens 6,02% van de bedrijven en 15,23% van de bedienden. We beschouwen de steekproef als representatief. We bereikten ongeveer één zesde van het aantal bedienden uit de sector. c) Op basis van de regio Tabel 6 Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens regio Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Bereik ondernemingen in % 3,33% 8,10% 5,42% 6,02% Aantal bedienden Bereik bedienden in % 0,58% 19,41% 15,04% 15,23% De steekproef telt enkel éen bedrijf uit de brusselse regio. Dat maar éen bedrijf uit deze regio deelnam aan het onderzoek vertekent de resultaten niet wezenlijk. De meeste bedrijven uit de sector zijn vertegenwoordigd in de twee andere regio s. BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 8

13 Bediendeberoepen 3

14 3.1. Beschrijving van de organogrammen in functie van de ondernemingsgrootte In de enquête wordt aan de bedrijven een type-organogram voorgelegd, met de vraag in welke mate dit ook toepasbaar en herkenbaar is voor hun bedrijf. Een typeorganogram is een organogram dat overeenstemt met een typische configuratie van een onderneming in een sector en dat verschilt naargelang de groottecategorie van het bedrijf. De meerderheid van deze ondernemingen moet zich herkennen in dit type-organogram. In het organogram worden de voornaamste beroepen per afdeling weergegeven met hun hiërarchische verbanden. Daartoe moeten de ondernemingen een evaluatie maken van het type-organogram op een schaal van 1 tot 5 (helemaal niet akkoord tot helemaal akkoord). De globale evaluatie van het organogram bedraagt 3,80 (gemiddelde van 50 evaluaties gemaakt door de ondervraagde ondernemingen). Naast deze eerste evaluatie, moeten de bedrijven het organogram valideren en waar nodig aanvullen. Op basis van de organogrammen die werden aangevuld door de ondernemingen kon de volgende tabel worden opgesteld, met de sectorspecifieke beroepen 7 ingedeeld per operationele afdeling. Onder operationele afdelingen verstaat men de afdelingen die instaan voor de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die hiervan deel uitmaken staan in voor de basiswerkzaamheden die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Deze afdelingen genereren het zakencijfer en de winst van de onderneming. BEDIENDEBEROEPEN 10 Tabel 7 Hiertegenover staan de transversale beroepen en de ondersteunende afdeling. De transversale beroepen zijn beroepen die in een groot deel van de sectoren min of meer dezelfde taken en invulling hebben. Deze beroepen komen meestal voor in ondersteunende afdelingen. De transversale beroepen komen niet aan bod in dit document omdat er over deze beroepen een aparte bundel «transversale bediendeberoepen» verkrijgbaar is bij Cevora. Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + PRODUCTIE Productiedirecteur x x x Verantwoordelijke onderhoud x x Productiemeestergast x x x x Planningsverantwoordelijke x Technisch bureau Studie-ingenieur x x x 7 Zie punt 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen.

15 Tabel 7 Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte (vervolg) BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + Technisch bureau (vervolg) Tekenaar x Werkvoorbereider x x INKOOP EN LOGISTIEK Verantwoordelijke inkoop en logistiek x Verantwoordelijke logistiek Commercieel inkoper Verantwoordelijke expeditie Hoofdmagazijnier Dispatcher Administratief inkoopmedewerker COMMERCIEEL Commercieel directeur x x Product of district manager Intern Administratief en commercieel medewerker Design Meubelontwikkelaar x x x Externe Vertegenwoordiger x x x x Opmerkingen: 1. De type-organogrammen die alle beroepen van bedienden in deze sector bevatten (per operationele en per ondersteunende afdeling), vindt u in de bijlagen. Deze type-organogrammen zijn het resultaat van de samenvatting van alle gegevens die werden doorgestuurd door de ondernemingen. x x x x x x x x x BEDIENDEBEROEPEN 11

16 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen A. PRODUCTIE Deze afdeling staat in voor productie van houtartikelen. Dit departement moet de productie beheren op vlak van personeel (omkadering van de productieploegen) en van materieel (onderhoud van de productie-uitrusting) Productiedirecteur: is verantwoordelijk voor de optimale werking van het volledige productie-apparaat en draagt daar de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor. Hij/zij plant, coördineert en superviseert de activiteiten van zijn/haar team om de doelstellingen te halen. Hierbij worden uiteraard de eisen op het vlak van de productie, de kwaliteit en het rendement niet uit het oog verloren. Hij/zij lost alle algemene technische problemen op en beslist over de aankoop van nieuwe machines of de integratie van nieuwe fabricageprocédés. In grote ondernemingen kan hij/zij rekenen op de steun van één of meerdere productiemeestergasten. In kleine ondernemingen kan deze verantwoordelijkheid worden gecombineerd met die van zaakvoerder of van verantwoordelijke onderhoud. Wanneer de onderneming niet beschikt over een planningsverantwoordelijke zal de productiedirecteur de productieplanning voor zijn rekening nemen. Als er meerdere productielijnen zijn, kunnen er ook meerdere productiedirecteurs op de loonlijst staan. Andere benamingen: verantwoordelijke productie, industriële directeur, plant manager. Verantwoordelijke onderhoud: is verantwoordelijk voor de optimalisatie en het onderhoud van het machinepark van de onderneming. Hij/zij waakt over de goede werking van de machines en het regelmatige onderhoud. Hij/zij zorgt voor de reparatie van de machines en voor het oplossen van storingen. Hij/zij kan zich door één of meerdere onderhoudstechnici laten bijstaan. Hij/zij heeft doorgaans een basisopleiding ingenieur hebben gevolgd. Andere benamingen: verantwoordelijke technische dienst, hoofd technische dienst, hoofd onderhoud, technisch directeur, onderhoudsmanager. Productiemeestergast: houdt toezicht op het werk dat door de productie-arbeiders wordt verricht en verdeelt de taken tussen de verschillende medewerkers in functie van de productieplanning en de prioriteiten. Hij/zij plant de behoeften op het vlak van het personeel en het materieel met het oog op de productie. Hij/zij gaat na of bij de productie de eisen op het vlak van de kwaliteit en het rendement worden gerespecteerd. Hij/zij levert een bijdrage aan de verbetering en de optimalisatie van het productiecircuit, de productiviteit en de kwaliteit van de productie. Hij/zij lost specifieke problemen op die tijdens de productie kunnen opduiken. In grote ondernemingen is hij/zij eventueel verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van de productie. Afhankelijk van de onderneming kan hij/zij het statuut hebben van bediende of arbeider. Andere benamingen : teamchef, opzichter productie, productieleider, productiecoordinator. BEDIENDEBEROEPEN 12

17 Planningsverantwoordelijke: plant en organiseert met behulp van de beschikbare informaticahulpmiddelen de productie in functie van de bestellingen en de uitvoeringstermijnen. Hij/zij probeert de taken die in de planning moeten worden opgenomen, zo optimaal mogelijk te verdelen en volgt een en ander ook op. Hij/zij werkt nauw samen met de afdelingen verkoop en productie en met de werkvoorbereiders. Andere benamingen: verantwoordelijke productieplanning, productieplanner. Technisch bureau Tekenaar: tekent meestal met behulp van informatica-hulpmiddelen de uiteindelijke plannen van de houten werkstukken die moeten worden gemaakt en berekent er alle afmetingen van. Hij/zij brengt alle technische gegevens samen die nodig zijn voor de uitvoering. Hij/zij berekent de kostprijs van de materialen die nodig zijn voor de productie en stelt daar de bestelbons voor op. Hij/zij werkt nauw samen met de meubelontwerper en/of de studie-ingenieur en bezorgt zijn/haar technische tekeningen aan de werkvoorbereiders, die deze tekeningen in hun productiedossier opnemen. Andere benamingen: CAD- of autocad-tekenaar, technisch tekenaar, draughtman (seniorjunior). Werkvoorbereider: realiseert de maquettes van de houten voorwerpen die moeten worden gefabriceerd op basis van de tekeningen van de meubelontwerper en/of de tekenaar. Hij/zij berekent de kostprijs (kosten voor de grondstoffen en de productiekosten) en het rendement en bepaalt welke technische, financiële en menselijke middelen moeten worden ingezet om de fabricage te verzekeren. Hij/zij analyseert het werk dat met de fabricage gepaard gaat en stelt voor iedere werkpost de werkplanning op. Hij/zij kan eventueel ook verantwoordelijk zijn voor de programmering van de PLC-machines wanneer er nieuwe modellen in productie moeten worden genomen. In kleine ondernemingen kan deze verantwoordelijkheid worden gecombineerd met de functie van planningsverantwoordelijke of met de functie van productiemeestergast. Andere benaming : arbeidsanalyst. Studie-ingenieur: is actief in ondernemingen waar industriële houtstructuren (dakgebinte) worden gefabriceerd. Hij/zij is verantwoordelijk voor de technische studie die aan de fabricage van de structuur voorafgaat (haalbaarheid, verdeling van de lasten, design enz ). Hij/zij baseert zich daarbij op de plannen van de architect. Hij/zij krijgt soms hulp van de tekenaar voor het maken van plannen. Andere benamingen: hoofd engineering, ontwerpingenieur. BEDIENDEBEROEPEN 13 B. INKOOP EN LOGISTIEK Deze afdeling staat in voor de inkoop van de grondstoffen die nodig zijn voor de productie en zorgt voor een vlotte goederenstroom in het bedrijf. Deze afdeling staat ook in voor het vervoer van de geproduceerde goederen bij de klanten. Verantwoordelijke inkoop & logistiek: is verantwoordelijk voor een evenwichtig beheer bij de aankoop van de benodigdheden en de grondstoffen voor de onderneming. Hij/zij peilt de behoeften van de onderneming, onderhandelt over de

18 contracten met de leveranciers en plaatst de bestellingen. Hij/zij controleert de aanpak van de leveranciers op het vlak van de kwaliteit, de prijzen en de leveringstermijnen. Hij/zij vergelijkt ook verschillende leveranciers met elkaar. Hij/zij plant, voert uit en controleert het geheel van de goederenstroom met het oog op een optimale verhouding kosten-kwaliteit-dienstverlening. Hij/zij zorgt voor een vlotte goederenstroom tussen de aankoop, de productie, het magazijn en de verkoop. Hij/zij kan ook instaan voor de verpakking, de expeditie en het transport van de geproduceerde goederen. Verantwoordelijke logistiek: plant, realiseert en controleert alle goederenstromen in de onderneming en staat in voor het voorraadbeheer. Deze functie vindt u vooral in grote ondernemingen. In kleinere bedrijven zal deze functie worden gecombineerd met die van zaakvoerder. Andere benamingen: hoofd logistiek, directeur van het magazijn en de verzendingen, logistiek directeur, hoofd magazijn en expeditie, logistiek manager, warehouse manager. Commercieel inkoper: is verantwoordelijk voor een evenwichtig beheer van de aankoop van uitrustingen en grondstoffen voor de onderneming. Hij/zij inventariseert de behoeften van de onderneming, onderhandelt met de leveranciers over de contracten en plaatst de bestellingen. Hij/zij controleert het professionalisme van de leveranciers op het vlak van de kwaliteit, de prijzen en de leveringstermijnen. Hij/zij vergelijkt het aanbod van verschillende leveranciers met elkaar. In kleine ondernemingen worden de aankopen uitgevoerd door de personen die ze zullen gebruiken 8 (productiedirecteur, meubelontwerper), of door de personen die ze zullen betalen (boekhouder). Andere benamingen: purchaser, technical purchaser, verantwoordelijke aankopen/inkoop, directeur aankopen/inkoop, hoofd aankopen/inkoop, chef inkoop/aankoop, purchasing manager, purchase manager, hoofdaankoper, purchasing departement manager, aankoopverantwoordelijke. Verantwoordelijke expeditie: is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de activiteiten die verband houden met de verzending van de goederen die door de onderneming worden geproduceerd. Hij/zij leidt de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verzending van de producten (dispatcher, magazijnmedewerker, enz ). Hoofdmagazijnier: coördineert en leidt de activiteiten in het magazijn (zoals de ontvangst en de opslag van de goederen) met het oog op een optimale circulatie van de goederen binnen de onderneming. De taken, verantwoordelijkheden en competenties van de chef magazijn zijn tactisch en operationeel van aard. Hij/zij plant en coördineert de activiteiten van zijn werknemers. Hij/zij stelt de inventaris op van de goederen die in het magazijn aanwezig zijn, controleert het niveau van de voorraden en bezorgt de afdelingen aankoop, productie en verkoop de nodige informatie hierover. In sommige ondernemingen kan de chef magazijn het statuut van een arbeider hebben. Andere benamingen: verantwoordelijke magazijn, store manager, opzichter magazijn, beheerder magazijn, beheerder voorraden, chef magazijn, warehouse supervisor, store supervisor. BEDIENDEBEROEPEN 14 8 Opmerking : volgens de studie gerealiseerd door Berenschot, zijn de inkoopberoepen niet altijd aanwezig binnen de bedrijven. Deze taken kunnen opgenomen worden door de boekhouder, de productiedirecteur of de algemeen directeur. Het is ook mogelijk dat de inkoopprocess kan beginnen bij de tekenaar of de werkvoorbereider (die de lijst van de nodige materialen opstelt), daarna stuurt iemand de bestelling door aan de leveranciers (vb : een administratief kracht) en de leveringen zullen bij de productie afdeling toekomen wanneer nodig. Studie gerealiseerd door Berenschot, in opdracht van Cevora, opleidingsbehoeftenpeiling meubel en schrijnwerkerij, september 1997, blz 33.

19 Administratief inkoopmedewerker: ondersteunt de commercieel inkoper in alle administratieve taken die verband houden met het aankoopproces: het opstellen, verzenden en opvolgen van de bestelbons, het controleren van de juistheid van de ontvangen facturen, het updaten van de database van de producten, de leveranciers en de aankoopdossiers enz Andere benamingen: aankoper/inkoper interne dienst, medewerker aankoopoperaties, medewerker aankopen/inkoop, purchasing assistent/coordinator, assistent inkoop/aankoop. Dispatcher: plant de leveringen van de door de onderneming geproduceerde goederen bij de klant. Hij/zij beheert de fysieke distributie van deze goederen en hun vervoer en optimaliseert de leveringsronden. Andere benamingen: verdeler goederen, distributie-agent, bediende dispatching, medewerker dispatching. C. COMMERCIEEL Deze afdeling zorgt voor de verkoop van de producten en diensten van het bedrijf aan (potentiële) klanten. Hij geeft inlichtingen aan de klanten over de verkochte producten en hun prijs. Sommige bedrijven verkopen ook maatwerk aan klanten. De commerciële afdeling is het contactpunt met de klanten van het bedrijf. Commercieel directeur: werkt samen met de algemene directie de commerciële strategie van de onderneming uit en doet ook voorstellen in dit verband. Hij/zij bepaalt de strategische keuzes die moeten worden gemaakt, de doelstellingen die moeten worden gehaald en de middelen die daarvoor moeten worden ingezet. Hij/zij is ook verantwoordelijk voor de opstelling van de jaarlijkse commerciële plannen. Hij/zij plant, coördineert, organiseert, leidt en controleert de activiteiten die in zijn/haar afdeling worden uitgevoerd. Hij/zij verdeelt en beheert het budget van zijn/haar dienst. In kleinere ondernemingen kan deze verantwoordelijkheid worden gecombineerd met die van zaakvoerder. Andere benamingen: commercieel en marketingdirecteur, general sales manager, verantwoordelijke verkoop, verkoopdirecteur, commercieel manager, verantwoordelijke van de commerciële zaken, head of sales, commercial responsible, business development manager. Product of district manager: is verantwoordelijk voor de uitvoering van de commerciële strategie op het niveau van een bepaald product of een regio. Hij/zij superviseert een team van vertegenwoordigers en coördineert hun werk. Hij/zij knoopt contacten aan met bepaalde grote klanten van de ondernemingen en onderhoudt die contacten ook. Hij/zij lost de praktische problemen op die zich in zijn/haar regio of voor zijn/haar product voordoen. Hij/zij is vooral aanwezig in grote ondernemingen. Andere benamingen: area manager, sectorhoofd, districthoofd, zone manager, regioverantwoordelijke, regio manager. BEDIENDEBEROEPEN 15 Intern Administratief en commercieel medewerker: is een contactpersoon voor de klant, die alle informatie over zijn bestelling centraliseert (leveringstijd, kwaliteit van de

20 producten, prijzen, productieplanning enz ). Hij/zij bezorgt de klanten de informatie waarnaar zij vragen, noteert de bestellingen of de wijzigingen van bestellingen en zorgt ervoor dat die informatie bij de juiste persoon terecht komt. Hij/zij houdt zich ook bezig met de administratieve opvolging van de bestellingen en de behandeling van de klachten van de klanten. Hij/zij is soms ook verantwoordelijk voor de verzending van de bestellingen. Andere benamingen: interne commerciële medewerker of assistent, verkoopassistent, verkoper interne dienst, medewerker verkoop, post sales assistant, commercieel bediende, (internal) sales assistant, sales coordinator. Design Meubelontwikkelaar: ontwikkelt en schetst nieuwe producten in hout die inspelen op de behoeften van de klanten en die beantwoorden aan de nieuwe tendenzen. Hij/zij baseert zich hiervoor op een multidisciplinaire analyse (technologisch, sociologisch, esthetisch en economisch) en houdt daarbij rekening met de technische productiebeperkingen. Hij/zij overlegt met de verantwoordelijken van de onderneming of eventueel met de klanten. Hij/zij helpt de prototypes bouwen en geeft zijn/haar advies over de keuze van de materialen en de leveranciers. Meestal maakt hij/zij voor zijn/haar tekeningen gebruik van informatica-hulpmiddelen. Andere benamingen: (industriële) designer, ontwerper van nieuwe producten, industriële stillist, meubelontwerper, ontwerper. BEDIENDEBEROEPEN Extern 16 Vertegenwoordiger: helpt de verkoop van houten producten of meubelen bij vaste of potentiële klanten promoten. Hij/zij adviseert deze klanten en houdt hen op de hoogte van de kwaliteit en de eigenschappen van de producten. Hij/zij stelt de prijsoffertes op, noteert de bestellingen en laat ze door de interne commerciële dienst opvolgen. Hij/zij stelt een gedetailleerd verslag op van zijn/haar bezoeken en van ieder element dat van belang kan zijn voor de directie. Hij/zij is soms verantwoordelijk voor het beheer van de klachten van de klanten. Bij meubelfabrikanten die over een eigen showroom beschikken, kan de vertegenwoordiger ook daar worden ingezet. Andere benamingen: commercieel afgevaardigde, technisch-commercieel vertegenwoordiger, medewerker commerciële buitendienst, verkooppromotor, sales representative, sales engineer, sales promotor.

21 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende afdelingen Onder ondersteunende afdelingen verstaat men de afdelingen die niet rechtstreeks deelnemen aan de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die men hier vindt, hebben een eigen specialisatie, maar voeren geen basiswerkzaamheden uit die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Zij hebben tot doel diensten te verlenen aan de organisatie en de operationele afdelingen te ondersteunen. Voorbeelden van ondersteunende afdelingen zijn: administratie, boekhouding, personeelsdienst, Voor een definitie van de beroepen die deel uitmaken van de ondersteunende afdelingen verwijzen we naar een andere uitgave van de Cevora studiedienst 9. In dit document wordt alleen de inhoud van de taken van de polyvalent bediende beschreven (m.a.w. de standaardinhoud van de taken gekoppeld aan een aantal specifieke taken behorende tot de activiteitensector). De beroepen van het laboratorium zijn hier ook opgenomen omdat ze behoren tot de ondesteunende afdelingen en zijn niet opgenomen in de vermelde publicatie. Polyvalent bediende: verzekert de dagelijkse administratieve taken van het bedrijf. Hij/zij beantwoordt de telefoon, maakt offertes op, zorgt soms voor de inkopen, staat in voor de opvolging van de werfadministratie, en van de sociale documenten, enz. Andere benaming: all round bediende. BEDIENDEBEROEPEN 17 D. LABORATORIUM Verantwoordelijke laboratorium: is aanwezig in ondernemingen die panelen produceren. Hij/zij is verantwoordelijk voor de activiteiten die in het mechanisch of chemisch laboratorium worden uitgevoerd. Hij/zij houdt toezicht op de activiteiten van het laboratorium en de laboranten, zodat het werk er op een correcte manier wordt uitgevoerd. Hij/zij interpreteert de verkregen resultaten en stelt de testverslagen op. Hij/zij is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe producten/ componenten of voor de verbetering van producten/ componenten. Laborant: is aanwezig in ondernemingen die panelen produceren. Hij/zij voert laboratoriumtests uit met behulp van meet- en controle-instrumenten en houdt daarbij rekening met erg nauwkeurig omschreven werkinstructies. Hij/zij is verantwoordelijk voor de controle van de chemische, mechanische en fysieke eigenschappen van de samenstelling. 9 Cevora studiedienst Transversale bediendeberoepen, februari 2002.

22 Schatting van het aantal bedienden per beroep 4

23 4.1. Extrapolatie van de enquêtegegevens Naast de eerder kwalitatieve gegevens over de voorkomende beroepen en de inhoud ervan, wordt in de enquête ook gevraagd naar kwantitatieve gegevens over het aantal tewerkgestelde bedienden per beroep. Aan de hand van deze gegevens kunnen we, per beroep, het totaal aantal beroepsbeoefenaars in de steekproef bepalen. Aangezien de steekproef representatief is, kunnen de gegevens worden geëxtrapoleerd naar het totaal aantal bedienden in deze sector 10. U vindt deze gegevens terug in de tabel op de volgende pagina s. In de tabel vindt u de volgende gegevens: het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de sector naar ondernemingsgrootte (rubriek sector). het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de steekproef naar ondernemingsgrootte (rubriek steekproef). het percentage van de totale populatie dat bereikt werd door de steekproef en de wegingsfactor die toegepast moet worden (rubriek steekproef). het geëxtrapoleerd aantal bedienden per beroep, per beroepsgroep en per ondernemingsgrootte. Deze aantallen worden verkregen door de gegevens van de steekproef te vermenigvuldigen met de wegingsfactor. Om twee redenen hebben we voor de extrapolatie de gegevens van de twee grootste ondernemingsgroottes in één categorie ondergebracht, namelijk die met 50 werknemers en meer. Ten eerste noteren we, wat betreft de beroepen, geen duidelijk significante verschillen tussen de bedrijven met 50 tot 99 werknemers en de bedrijven met 100 werknemers en meer. Ten tweede maken heel weinig ondernemingen deel uit van de categorieën van de grootste bedrijven, daar het ANPCB vooral bestaat uit KMO s (minder dan 50 werknemers). Om een relatief groot aantal bedrijven voor de extrapolatie te verkrijgen, moesten we deze twee categorieën groeperen. SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP Deze gegevens zijn berekend voor heel België maar kunnen ook worden berekend per regio

24 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte 11 Bedrijfsgrootte Hout- & meubelsector Totaal n % Sector Bedrijven Bedienden Steekproef Bedrijven Bedienden % van de totale bevolking 2,85% 8,42% 25,31% 15,23% Wegingsfactor 35,06 11,88 3,95 6,57 Aantal beroepsbeoefenaars (extrapolatie) - Algemeen directeur ,9 - Adjunct-directeur ,4 Totaal algemene directie ,3 - Directiesecretaresse ,9 - Afdelingssecretaresse ,0 - Receptioniste-telefoniste ,0 - Polyvalent bediende ,5 - Administratief bediende ,9 Totaal administratie ,1 - Administratief en financieel directeur ,7 - Financieel directeur ,5 - Hoofdboekhouder ,2 - Boekhouder ,1 - Boekhoudkundig bediende ,5 - Beheerscontroleur ,2 Totaal boekhouding ,1 - Human resources directeur ,8 - Opleidingsverantwoordelijke ,2 - Verantwoordelijke selectie en rekrutering ,2 - Verantwoordelijke loon- en personeelsadministratie ,4 - Medewerker personeelszaken ,7 Totaal human resources ,2 - Informaticadirecteur ,3 - Bedrijfsinformaticus ,6 - Analyst-programmeur ,4 - Netwerkbeheerder ,3 Totaal informatica ,5 - Marketingverantwoordelijke ,4 - Verantwoordelijke kwaliteit ,8 - Verantwoordelijke veiligheid ,7 - Kwaliteitstechnicus ,1 - Verantwoordelijke kwalitieit & veiligheid ,7 - Verantwoordelijke veiligheid & milieu ,1 Totaal divers transversaal ,7 TOTAAL TRANSVERSALE BEROEPEN SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP De cijfers in de tabel werden afgerond om decimalen te vermijden. Dit verklaart ook waarom sommige subtotalen niet precies overeenkomen met de berekende sommen.

25 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte (vervolg) Bedrijfsgrootte Hout- & meubelsector Totaal n % - Productiedirecteur ,2 - Verantwordelijke onderhoud ,7 - Planningsverantwoordelijke ,3 - Productiemeestergast ,8 - Werkvoorbereider ,8 - Tekenaar ,3 - Studie-ingenieur ,9 - Verantwoordelijke electriteitswerken ,3 - Binnenhuisarchitect ,6 - Studietechnicus ,7 - Productiebediende ,3 - Meestergast onderhoud ,4 Totaal productie ,4 - Verantwoordelijke inkoop & logistiek ,9 - Verantwoordelijke logistiek ,6 - Commercieel inkoper ,0 - Verantwoordelijke expeditie ,4 - Hoofdmagazijnier ,5 - Administratief inkoopmedewerker ,8 - Dispatcher ,1 Totaal inkoop & logistiek ,1 - Commercieel directeur ,9 - Product ou district manager ,0 - Administratief en commercieel medewerker ,6 - Meubelontwikkelaar ,7 - Vertegenwoordiger ,9 - Verantwoordelijke binnendienst ,1 Totaal commercieel ,2 - Laboverantwoordelijke ,3 - Labomedewerker ,1 Totaal divers specifiek ,4 TOTAAL SPECIFIEKE BEROEPEN TOTAAL SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 21

26 Uit deze tabel, kan men de top 5 van meest voorkomende beroepen in de hout- en meubelsector afleiden, m.a.w. de bediendeberoepen die de meeste beroepsbeoefenaars tellen na de extrapolatie. Bovenaan in het klassement, vindt men : de vertegenwoordiger (15,9%), de polyvalent bediende (15,5%), de productiemeestergast (10,8%) de productiedirecteur (6,2%) de administratief en commercieel medewerker (5,6%) Als men dezelfde oefening doet maar dan enkel voor de tranversale beroepen, dan bekomt men de volgende top 5 : de polyvalent bediende (15,5%) de algemeen directeur (2,9%) de boekhouder (2,1%) de medewerker personeelszaken (1,7%) de boekhoudkundig bediende (1,5%) SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 22

27 5 Vacatures

28 5.1. Analyse van de vacante betrekkingen In de vragenlijst werden de ondernemingen ook gevraagd om per beroep aan te geven hoeveel vacatures de laatste zes maanden openstonden en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen. Dankzij deze gegevens beschikken we over een overzicht van de vacante betrekkingen binnen de sector en van de beroepen die het meest worden gevraagd door de ondernemingen. De gemiddelde moeilijkheidsgraad voor het invullen van vacatures wordt berekend op basis van de scores van de ondernemingen. Het is moeilijk om op basis van een steekproef van 50 ondernemingen een volledige prognose te maken van de vacatures en knelpuntenberoepen in deze sector maar deze gegevens geven toch al enkele aanwijzingen. Het klassement van de meest gevraagde beroepen in de sector wordt opgesteld aan de hand van drie criteria: het aantal ondernemingen waarin een betrekking vacant is in een bepaald beroep, het aantal vacante betrekkingen voor dit beroep en de gemiddelde moeilijkheidsgraad volgens de ondernemingen die deze betrekking moesten invullen. Voor elk van deze criteria wordt een score tussen 7 en 12 toegekend wanneer de waarde voor dit criterium hoger ligt dan het gemiddelde en tussen 1 en 6 wanneer deze waarde lager ligt dan het gemiddelde. De intervallen tussen 1 en 6 zijn gelijkwaardig en zijn gelijk aan het verschil tussen de minimumwaarde die werd bereikt voor dit criterium en het gemiddelde gedeeld door 6. Een gelijkaardige redenering wordt toegepast voor de scores tussen 7 en 12, maar hier wordt het verschil gemaakt tussen de maximumwaarde voor dit criterium en het gemiddelde. Het eindklassement verkrijgt men door het gemiddelde van deze drie scores te rangschikken in dalende volgorde. De top 3 van het klassement: de productiemeestergast, de vertegenwoordiger en de administratief en commercieel medewerker. Het beroep van productiemeestergast is specifiek aan de industriële sectoren. De twee andere beroepen zijn meer transversaal en kunnen in de veel sectoren voorkomen. Deze beroepen werden het meest gevraagd en deze vraag kwam voor in meerdere bedrijven. Beroepen met een score hoger dan 7, of meer dan het gemiddelde 12, worden beschouwd als knelpuntberoep. Er worden dus uiteindelijk vier beroepen als knelpuntberoep beschouwd door de ondernemingen: de productiemeestergast, de vertegenwoordiger, de administratief en commercieel medewerker en de verantwoordelijke planning. VACATURES In de tabel vindt men deze knelpuntberoepen boven de lege lijn in donker grijs.

29 Tabel 9 Aantal vacatures per beroep en moeilijkheidsgraad om deze vacatures in te vullen Vacatures per beroep Aantal betrokken bedrijven Aantal vacatures Gemidd. moeilijkheidsgraad Gemidd. score # Tot % Score 1 # (1) Score 2 Gemidd. Score 3 klassement - Productiemeestergast ,00% ,80 8 4, ,33 - Vertegenwoordiger ,00% ,17 3 3,43 9 8,00 - Administratief en commercieel medewerker ,00% ,40 7 2,57 4 7,33 - Planningsverantwoordelijke ,00% 8 4 1,33 6 3,25 7 7,00 - Product ou district manager ,00% 1 3 3, ,00 6 6,33 - Dispatcher ,00% 1 2 2,00 9 3,00 6 5,33 - Werkvoorbereider ,00% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Studie-ingenieur ,00% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Verantwoordelijke inkoop & logistiek ,00% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Polyvalent bediende ,00% 7 2 1,00 1 2,50 3 3,67 - Medewerker personeelszaken ,00% 7 2 1,00 1 2,50 3 3,67 - Studietechnicus ,00% 1 2 2,00 9 2,00 1 3,67 - Administratief inkoopmedewerker ,00% 1 1 1,00 1 3,00 6 2,67 - Meubelontwikkelaar ,00% 1 1 1,00 1 3,00 6 2,67 - Boekhoudkundig bediende ,00% 1 1 1,00 1 2,00 1 1,00 - Analist-programmeur ,00% 1 1 1,00 1 2,00 1 1,00 - Netwerkbeheerder ,00% 1 1 1,00 1 2,00 1 1,00 Totaal ,00% 46 1,35 3,13 (1) Verkregen door het aantal vacatures te delen door het aantal betrokken bedrijven 25 VACATURES

30 6 Kernberoepen

31 6.1. De kernberoepen van de sector Cevora wenst ook via de oefening van de beroepenstructuur, de kernberoepen van iedere bestudeerde sector te bepalen. Deze informatie kan gebruikt worden door het onderwijs of eventueel andere vormingsactoren, om studierichtingen aan de bedrijfswereld aan te passen. De opleidingssector zoekt actief naar informatie over de arbeidsmarkt, over de sectoren en over beroepen die in de sectoren voorkomen om de overgang school-arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Sectorinformatie is van belang voor het onderwijs. De kernberoepen van een bepaalde sector zijn die beroepen die behoren tot de kernactiviteit van de betreffende sector. Deze kernactiviteiten dragen rechtstreeks bij tot verkoop, winst en omzet en vereisen specifieke competenties. Kernberoepen zijn dus duidelijk verweven met het specifiek karakter en de doelstelling of bestaansreden van de sector. Als we al de beroepen die door de bedrijven vermeld werden ordenen naar belang komen we tot het volgende beeld van de sector 13 : PRODUCTIE COMMERCIEEL Productie Productiemeestergast Werkvoorbereider Meubelontwikkelaar KERNBEROEPEN Productiemeestergast: houdt toezicht op het werk dat door de productie-arbeiders wordt verricht en verdeelt de taken tussen de verschillende medewerkers in functie van de productieplanning en de prioriteiten. Hij/zij plant de behoeften op het vlak van het personeel en het materieel met het oog op de productie. Hij/zij gaat na of bij de productie de eisen op het vlak van de kwaliteit en het rendement worden gerespecteerd. Hij/zij levert een bijdrage aan de verbetering en de optimalisatie van het productiecircuit, de productiviteit en de kwaliteit van de productie. Hij/zij lost specifieke problemen op die tijdens de productie kunnen opduiken. In grote ondernemingen is hij/zij eventueel verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van de productie. Afhankelijk van de onderneming kan hij/zij het statuut hebben van bediende of arbeider. Andere benamingen : teamchef, opzichter productie, productieleider, productiecoordinator. Werkvoorbereider: realiseert de maquettes van de houten voorwerpen die moeten worden gefabriceerd op basis van de tekeningen van de meubelontwerper en/of de tekenaar. Hij/zij berekent de kostprijs (kosten voor de grondstoffen en de productiekosten) en het rendement en bepaalt welke technische, financiële en menselijke middelen moeten worden ingezet om de fabricage te verzekeren. Hij/zij analyseert het werk dat met de fabricage gepaard gaat en stelt voor iedere werkpost de werkplanning op. Hij/zij kan eventueel ook verantwoordelijk zijn voor de programmering van de PLC-machines wanneer er nieuwe modellen in productie moeten worden genomen. In kleine ondernemingen kan deze verantwoordelijkheid worden gecombineerd met de functie van planningsverantwoordelijke of met de functie van productiemeestergast In dit hoofdstuk nemen we enkel de bediendeberoepen op als kernfuncties voor de sector. Arbeidersberoepen vallen buiten het bestek van het ANPCB en dus ook van deze studie.

32 Andere benaming : arbeidsanalyst Commercieel Meubelontwikkelaar: ontwikkelt en schetst nieuwe producten in hout die inspelen op de behoeften van de klanten en die beantwoorden aan de nieuwe tendenzen. Hij/zij baseert zich hiervoor op een multidisciplinaire analyse (technologisch, sociologisch, esthetisch en economisch) en houdt daarbij rekening met de technische productiebeperkingen. Hij/zij overlegt met de verantwoordelijken van de onderneming of eventueel met de klanten. Hij/zij helpt de prototypes bouwen en geeft zijn/haar advies over de keuze van de materialen en de leveranciers. Meestal maakt hij/zij voor zijn/haar tekeningen gebruik van informatica-hulpmiddelen. Andere benamingen: (industriële) designer, ontwerper van nieuwe producten, industriële stillist, meubelontwerper. 28 KERNBEROEPEN

33 Bijlagen

34 Bijlage A Bronnen Organogrammen en bedrijvenwebsite Vacatures van de sector Studie gerealiseerd door Berenschot in opdracht van Cevora, opleidingsbehoeftenpeiling meubel en schrijnwerkerij, september 1997, 50 blz. Répertoire des métiers et des professions de l ONISEP, People 2000, mondialmétiers, de schoolweb. Répertoire opérationnel des métiers et des professions (ROME) ANPE-La documentation française, France. Tome M fiche (p.203), (p.225), (p.256).tome O fiche (p.113). Dictionnaire septembre des métiers et des professions, le monde du travail de A à Z, 1997, p. 67, 69, 73, 75, 77, 81 et 216. Opleidingscentrum hout (OCH-CFB) : Belgische federatie : SERV, beroepenstructuur stoffering & houtbewerking, in samenwerking met het opleidingscentrum OCH, januari ML adviesie op vraag van OCH Opleidingcentrum hout, Studie Hout 2010, Filière bois, Rapport de veille sur les métiers et les qualifications, premier semestre BIJLAGEN

35 Bijlage B Type-organogrammen van bedrijven uit de hout- en meubelsector volgens bedrijfsgrootte Schema 1 Type-organogram van een bedrijf met 1 tot 9 werknemers DIRECTIE - Algemeen directeur ADMINISTRATIE - Polyvalent bediende PRODUCTIE INKOOP EN LOGISTIEK COMMERCIEEL - Productiemeestergast - Vertegenwoordiger 31 BIJLAGEN

36 Schema 2 Type-organogram van een bedrijf met 10 tot 49 werknemers DIRECTIE - Algemeen directeur ADMINISTRATIE - Polyvalent bediende INKOOP EN LOGISTIEK PRODUCTIE COMMERCIEEL - Productiedirecteur Productie Design - Productiemeestergast - Meubelontwikkelaar Technisch bureau - Studie-ingenieur Extern - Vertegenwoordiger 32 BIJLAGEN

37 Schema 3 Type-organogram van een bedrijf met 50 tot 99 werknemers DIRECTIE - Algemeen directeur PERSONEEL/HR ADMINISTRATIE - Medewerker personeelszaken - Directiesecretaresse - Receptionist-telefonist FINANCIEN EN BOEKHOUDING DIVERSE - Boekhouder Kwaliteit & veiligheid - Boekhoudkundig bediende - Verantwoordelijke kwaliteit en veiligheid PRODUCTIE INKOOP en LOGISTIEK COMMERCIEEL - Productiedirecteur - Verantwoordelijke inkoop en logistiek - Commercieel directeur - Verantwoordelijke onderhoud - Productiemeestergast Intern - Administratief en commercieel medewerker Design Technisch bureau - Meubelontwikkelaar - Werkvoorbereider Extern - Studie-ingenieur - Vertegenwoordiger 33 BIJLAGEN

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Uitzendsector Enquête Upedi-Cefora 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie

Nadere informatie

Minerale producten Augustus 2004

Minerale producten Augustus 2004 Minerale producten Augustus 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Studiebureau s December 2003

Studiebureau s December 2003 Studiebureau s December 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Industriële reiniging

Industriële reiniging Industriële reiniging Februari 2008 CEVORA 2008. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Vastgoedsector Oktober 2003

Vastgoedsector Oktober 2003 Vastgoedsector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Bouw Juni 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever

Nadere informatie

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Verhuurkantoren CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever

Nadere informatie

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel

Nadere informatie

Drukkerijen Juli 2004

Drukkerijen Juli 2004 Drukkerijen Juli 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur

Nadere informatie

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Beroepenstructuur : Groothandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag

Nadere informatie

Reclamesector Oktober 2003

Reclamesector Oktober 2003 Reclamesector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Beroepenstructuur : Kleinhandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende

Nadere informatie

Informaticasector Mei 2006

Informaticasector Mei 2006 Informaticasector Mei 2006 CEVORA 2006. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 3 Hout en meubelen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen

Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos

Nadere informatie

Telecomsector Februari 2003

Telecomsector Februari 2003 Telecomsector Februari 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies De SD WORX - enquête Jaarlijks voert SD WORX een onderzoek naar de beloning van arbeiders, bedienden, kader- en directieleden in België. Daarbij staat kwaliteit van de gegevens centraal. De data worden

Nadere informatie

FONDS DES ACCIDENTS DU TRAVAIL

FONDS DES ACCIDENTS DU TRAVAIL FONDS DES ACCIDENTS DU TRAVAIL Bijlage bij de nota - Houtsector 2008 Tabel 1 : Vergelijking van het jaarlijks tewerkstellingsvolume in voltijdse equivalenten (VTE) in de privésector en de houtsector -

Nadere informatie

SECTORFOTO 2014 HOUT- EN MEUBELSECTOR

SECTORFOTO 2014 HOUT- EN MEUBELSECTOR SECTORFOTO 2014 HOUT- EN MEUBELSECTOR Beschrijving van de activiteiten in de sector Nace- Bel 2008 16 Beschrijving Houtindustrie en vervaardiging van artikelen van hout en van kurk, exclusief meubelen;

Nadere informatie

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films Paritair Comité voor het filmbedrijf 3030200 Verdeling van films De paritair subcomités 303.02 en 303.04 zijn opgeheven door het Koninklijk Besluit van 18 september 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT DIRECTIE Algemeen directeur Commercieel directeur Directeur basisschool Directeur CLB Directeur facilitaire diensten Directeur middelbare school Financieel directeur

Nadere informatie

Analyse van de arbeidsongevallen in de houtsector 2002

Analyse van de arbeidsongevallen in de houtsector 2002 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Analyse van de arbeidsongevallen in de houtsector 1 Inleiding De gegevensbank van het Fonds voor Arbeidsongevallen krijgt informatie van de verzekeringsondernemingen die haar

Nadere informatie

sectorfoto 2012 HOUT EN MEUBELEN

sectorfoto 2012 HOUT EN MEUBELEN sectorfoto 2012 HOUT EN MEUBELEN Beschrijving van de activiteiten in de sector Nace- Bel 2008 16 Beschrijving Houtindustrie en vervaardiging van artikelen van hout en van kurk, exclusief meubelen; vervaardiging

Nadere informatie

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven 2030000 Paritair Comité voor de n uit de hardsteengroeven Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2007 (82.727) Vaststelling van de algemene regels die toepasselijk zijn op de loon- of arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken Structurele ondernemingsstatistieken 1 Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2016 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele ondernemingsstatistieken beschrijven

Nadere informatie

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding

TEGELS DEPAEPE zoekt een Medewerker boekhouding Medewerker boekhouding De Medewerker boekhouding bij Tegels Depaepe is (mede)verantwoordelijk voor de totale boekhouding van a tot z binnen ons bedrijf en dit in samenwerking met de hoofdboekhouder. Opmaken

Nadere informatie

1. Afwijkingen leveranciers (levertijden) t.b.v. leveranciersbeoordeling 2. Omloopsnelheid

1. Afwijkingen leveranciers (levertijden) t.b.v. leveranciersbeoordeling 2. Omloopsnelheid Pagina: van 6. DOEL PROCES Het op doeltreffende wijze kunnen inkopen van artikelen die voldoen aan de eisen en de verwachtingen van onze klanten. 2. TOEPASSINGSGEBIED Voorraad in het centrale magazijn

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2012 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

Thomas Voorbeeld. Thomas Leiderschap Vragenlijst. Persoonlijk & Vertrouwelijk

Thomas Voorbeeld. Thomas Leiderschap Vragenlijst. Persoonlijk & Vertrouwelijk 360-rapport Thomas Voorbeeld Thomas Leiderschap Vragenlijst Persoonlijk & Vertrouwelijk Inhoud Inleiding Toelichting bij het 360-rapport Gemiddelde per competentie Weergave van de 5 hoogste en 5 laagste

Nadere informatie

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers bezoekers januari profiel 89.507 281.011 +1,12% Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers Nieuwe Jobat Express Subscribers januari CV database gegevens 307.611 169.663 5.450 aantal cv s aantal publieke

Nadere informatie

Fiche 3: tewerkstelling

Fiche 3: tewerkstelling ECONOMISCHE POSITIONERING VAN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Fiche 3: tewerkstelling In de sector werken meer dan 29.400 personen; het volume van de tewerkstelling stijgt met een constant ritme van 3,7 %,

Nadere informatie

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Konvert Interim NV Kennedypark 16 8500 Kortrijk Uitzendconsulent Regio Veurne m/v A1 niveau

Nadere informatie

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Basisgegevens: Naam van de functie: Bedrijfsleider... Datum: 20 augustus 2009 Plaats in de organisatie: Rapporteert aan of werkt onder leiding van: Directie...

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Bevraging van de s POD Maatschappelijke Integratie mei 2010 DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voorwerp van dit rapport... 3 1.2 Vragenlijst...

Nadere informatie

1algemeen overzicht deel van het anpcb

1algemeen overzicht deel van het anpcb 1algemeen overzicht deel van het anpcb inhoud Inhoudstafel Inhoudstafel udstafel Inleiding 9 Inleiding...9 Methodologisch 10 Methodologisch...10 Deel 1 Algemeen overzicht van het aantal ondernemingen en

Nadere informatie

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden 1400300 Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden RIJDEND PERSONEEL... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 september 2011 (106.713) (met uitzondering van het garagepersoneel)... 2 NIET-RIJDEND

Nadere informatie

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Functies Functies in de onderneming In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Webmaster Financieel departement

Nadere informatie

COMMERCIELE ACTIVITEITEN BINNEN VZW S. Fabio Ciarrocchi, 17 octobre 2008

COMMERCIELE ACTIVITEITEN BINNEN VZW S. Fabio Ciarrocchi, 17 octobre 2008 COMMERCIELE ACTIVITEITEN BINNEN VZW S Fabio Ciarrocchi, fci@oxfamsol.be 17 octobre 2008 VZW Oxfam-Solidariteit: Soorten commerciële activiteiten: Tweedehands producten: kledij, computers, boeken, meubelen

Nadere informatie

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut logo-partena.pdf 1 8/02/2012 14:36:09 ITINERA INSTITUTE in samenwerking met Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut 2013/04 22 03 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING In samenwerking met

Nadere informatie

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Transversale bediendeberoepen Februari 2002 CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te

Nadere informatie

Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v)

Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) 1.2 Definitie Het organiseren en coördineren van de

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 18 Callcenters A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

Niveau onderwijskwalificatie : 5

Niveau onderwijskwalificatie : 5 Studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde Graduaat in het winkelmanagement Opleidingsprofiel hoger beroepsonderwijs Referentiekader : erkende onderwijskwalificatie graduaat in het winkelmanagement

Nadere informatie

Functies toegevoegd voor Process productie, productie en logistiek in Microsoft Dynamics AX 2012 R2

Functies toegevoegd voor Process productie, productie en logistiek in Microsoft Dynamics AX 2012 R2 Functies toegevoegd voor Process productie, productie en logistiek in Dynamics AX Dit document is vertaald door een vertaalmachine en is niet door een menselijke vertaler bewerkt. Het wordt als zodanig

Nadere informatie

Kerntaak 1: Plant wegtransporten

Kerntaak 1: Plant wegtransporten Kerntaak 1: Plant wegtransporten Werkproces 1.1: Beoordeelt transportopdrachten en aanvragen De planner wegtransport ontvangt een transportopdracht/transportaanvraag en beoordeelt of deze kan worden uitgevoerd

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

Voorbeeldprofielen naar werkprocessen

Voorbeeldprofielen naar werkprocessen Commercie Communicatie Communicatiemedewerker MBO+ Commercie Communicatie Contentmanager HBO Commercie Communicatie Eindredacteur HBO+ Commercie Communicatie Manager communicatie HBO+ Commercie Communicatie

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Sectoren / paritaire comités Methodologie

Sectoren / paritaire comités Methodologie Sectoren / paritaire comités Methodologie Wouter Vanderbiesen Mei 2014 Methodologie Steunpunt Werk en Sociale Economie Parkstraat 45 bus 5303-3000 Leuven T:+32 (0)16 32 32 39 steunpuntwse@kuleuven.be www.steunpuntwse.be

Nadere informatie

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief Cevora/Upedi (2002), Knelpuntfuncties, een onderzoek bij uitzendconsulenten, België/Vlaanderen/Wallonië/Brussel (1 landelijk en 3 regionale rapporten),

Nadere informatie

Voorbeeldprofielen naar werk- en denkniveau

Voorbeeldprofielen naar werk- en denkniveau Voorbeeldprofielen naar werk- en denkniveau Werk- en denkniveau Proces Profiel WO Commercie Inkoop Manager inkoop WO Commercie Marketing & Sales Directeur marketing en sales WO Commercie Marketing & Sales

Nadere informatie

1.TYPOLOGIE VAN DE ONDERNEMINGEN NOMENCLATUUR VAN DE

1.TYPOLOGIE VAN DE ONDERNEMINGEN NOMENCLATUUR VAN DE 1.TYPOLOGIE VAN DE ONDERNEMINGEN NOMENCLATUUR VAN DE ECONOMISCHE ACTIVITEITEN - NACE De ondernemingen kunnen worden beschreven aan de hand van verschillende typologieën, die elk beantwoorden aan precieze

Nadere informatie

12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1

12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1 12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1 Presentatie Group S Sociaal Secretariaat Anja Van Houtvinck Inhoudstafel 1. Inleiding / trends 2. Interacties en gegevensstromen 3. Schema s 4. Aangiften 5.

Nadere informatie

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Verantwoordelijke

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende of medisch telesecretariaat voor de ondersteuning van een huisartsengroepering - rechtspersoon ZG/WEL-160120 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen 3270102 Beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin ruime zin in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2014 Directie Statistieken, Begroting en Studies stat@rva.be Inhoudstafel: 1

Nadere informatie

Rekenprofiel. Kwalificatiedossier Werkvoorbereider houtbranche

Rekenprofiel. Kwalificatiedossier Werkvoorbereider houtbranche Rekenprofiel Kwalificatiedossier Werkvoorbereider houtbranche Johan de Wittlaan 11 Postbus 394 3440 AJ Woerden T (0348) 466 440 info@shm.nl www.shm.nl Inleiding bij het rekenprofiel van het kwalificatiedossier

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2015 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

Houtbouw. in België vervolg op de enquêtes en uitgevoerd door Hout Info Bois 12% 2 % 5 % Hout Info Bois

Houtbouw. in België vervolg op de enquêtes en uitgevoerd door Hout Info Bois 12% 2 % 5 % Hout Info Bois Houtbouw in België 2015-2016 2 % 12% 5 % Hout Info Bois vervolg op de enquêtes 2011-2012 en 2013-2014 uitgevoerd door Hout Info Bois Sinds 2013 werkt Hout Info Bois samen met het Office Économique Wallon

Nadere informatie

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. 1. Algemeen Principe CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding (Tekst goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 26/01/2016

Nadere informatie

Gepubliceerd Arbeidsmarkt

Gepubliceerd Arbeidsmarkt Gepubliceerd Arbeidsmarkt Knelpuntfuncties blijven, maar veranderen van aard Cevora & Federgon (2003), Knelpuntfuncties. Een onderzoek bij uitzendconsulenten, Cevora & Federgon, Brussel, 96 p. Onderzoek

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 4 Audiovisueel A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende of medisch telesecretariaat voor de ondersteuning van een huisartsengroepering feitelijke vereniging ZG/WEL-160120 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER

Ets VIELLEVOYE SA Division TOLFER Ets VIELLEVOYE Division TOLFER ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN GELDIG VANAF 1 januari 2016 1 Artikel 1: Toepassingsgebied Deze algemene verkoopvoorwaarden (AVV) gelden voor alle producten die door de Ets.

Nadere informatie

Bedrijfsleider. Afdelingschef(s)

Bedrijfsleider. Afdelingschef(s) Voorbeeldformulier er functieprofiel fiel afdelingschef Basisgegevens: Naam van de functie: Afdelingschef... Datum: 20 augustus 2009 Plaats in de organisatie: Rapporteert aan of werkt onder leiding van:

Nadere informatie

De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard. HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied

De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard. HOOFDSTUK I. Toepassingsgebied 2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 november 2009 (98.668) De Collectieve arbeidsovereenkomst is niet algemeen verbindend verklaard HOOFDSTUK

Nadere informatie

Administratie van de industriële onderneming

Administratie van de industriële onderneming Administratie van de industriële onderneming Administratie van de industriële onderneming Theorie en opgaven A.A. Bakker Brinkman Uitgeverij Amsterdam 2011 Omslagontwerp: Proforma, Barcelona Opmaak: Sander

Nadere informatie

Functiekaart. Subsector:

Functiekaart. Subsector: Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige Functiefamilie: deskundig-expert Functionele loopbaan: B1-B3 Cluster: financiën Sector: aankoop en contractbeheer Subsector: Code: Doel van de sector

Nadere informatie

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 september 2007 Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming Vormingsinspanningen van Belgische ondernemingen in 2005 62,5%

Nadere informatie

Transport en logistiek

Transport en logistiek School voor Logistiek en Mobiliteit Transport en logistiek Manager Transport en Logistiek Luchtvrachtspecialist Logistiek Teamleider Logistiek Supervisor Planner Wegtransport Logistiek Medewerker Chauffeur

Nadere informatie

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:283963-2015:text:nl:html België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een huisartsengroepering - rechtspersoon

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een huisartsengroepering - rechtspersoon Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een huisartsengroepering - rechtspersoon ZG/WEL-150401 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Junior Accountant

Nadere informatie

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN 2018-2019 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL ECONOMIE EN ONDERNEMEN ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes INHOUD I. Inleiding... 3 II. Algemene voorstelling... 4 III. Algemene modaliteiten van aanmaningen... 5 IV. Aanmaningscategorieën... 6 a.

Nadere informatie

Archiefschema. bedrijfsarchief van de NV BBDS,

Archiefschema. bedrijfsarchief van de NV BBDS, Archiefschema voor het bedrijfsarchief van de NV BBDS, haar voorlopers en rechtsopvolgers. 1. Algemeen Beheer 1.1. Juridische Structuur 1.1.1. Oprichtingsakten en statuten 1.1.2. Naamsveranderingen en

Nadere informatie

Bijlage bij de VACANTVERKLARING

Bijlage bij de VACANTVERKLARING Bijlage bij de VACANTVERKLARING gaat over tot de aanwerving en aanleg wervingsreserve van een deskundige Financiën en overheidsopdrachten (m/v) : functiebeschrijving en competenties 1. Algemene informatie

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE

VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE Hulpverleningszone 3 Rand Gemeentepark 1 2990 Wuustwezel VACATURE VAN BIJZONDER REKENPLICHTIGE De hulpverleningszone Rand gaat over tot de vacant verklaring van de functie van bijzonder rekenplichtige

Nadere informatie

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:204388-2015:text:nl:html België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388 Aankondiging van een opdracht

Nadere informatie

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden

Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek 1400300 Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden RIJDEND PERSONEEL... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 november 2009 (96.988) (met uitzondering

Nadere informatie

Specificaties van de inschrijving Aanbesteding UCA-17/009 Gunning via onderhandelingen

Specificaties van de inschrijving Aanbesteding UCA-17/009 Gunning via onderhandelingen Raad van de Europese Unie Secretariaat-generaal 28 maart 2017 Specificaties van de inschrijving Aanbesteding UCA-17/009 Gunning via onderhandelingen Huur van een schietbaan 1 TECHNISCHE SPECIFICATIES...

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

Financiering van Innovatie:

Financiering van Innovatie: WORKSHOP: Verbeter uw concurrentiepositie door steun voor onderzoek en ontwikkeling SPIROTECH BELGIUM, 22 April 2014 Financiering van Innovatie: Subsidies en Fiscale Stimuli LEYTON LEYTON GROEP Opgericht

Nadere informatie

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE SECTORFOTO Verhuissector 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Bedrijfseconomisch Deskundige (m/v) Doelstelling van de functie Als bedrijfseconomisch deskundige geeft u mee dagelijkse leiding

Nadere informatie

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014)

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014) Aanvraagformulier voor tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor de kosten voor diensten voor twee of meerdere artsen die deel uitmaken van een groepering Dit formulier moet opgestuurd worden naar het

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

Gedrag en ervaringen van professionele afnemers op de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt VREG - TECHNISCH RAPPORT

Gedrag en ervaringen van professionele afnemers op de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt VREG - TECHNISCH RAPPORT Gedrag en ervaringen van professionele afnemers op de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt VREG - TECHNISCH RAPPORT 10 september 2014 INHOUDSOPGAVE 1. TECHNISCH RAPPORT...3 1.1. Universum en steekproef...

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3)

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting door een scholier 979 woorden 8 november 2011 5,5 3 keer beoordeeld Vak Informatica Informatica module1 hoofdstuk 1. 1. ICT informatie- en communicatie

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering Aanvraag van een tegemoetkoming voor een administratief bediende voor de ondersteuning van een groepering ZG/WEL-150309 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

360 FEEDBACK 15/06/2012. Thomas Leiderschap Vragenlijst. Thomas Voorbeeld. Persoonlijk & Vertrouwelijk

360 FEEDBACK 15/06/2012. Thomas Leiderschap Vragenlijst. Thomas Voorbeeld. Persoonlijk & Vertrouwelijk 360 FEEDBACK 15/06/2012 Thomas Leiderschap Vragenlijst Thomas Voorbeeld Persoonlijk & Vertrouwelijk S Hamilton-Gill & Thomas International Limited 1998-2013 http://www.thomasinternational.net 1 Inhoud

Nadere informatie

TTL vacaturevacature voor Office manager

TTL vacaturevacature voor Office manager vacature voor Office manager Bedrijf The Test LeadersThe Test Leaders Auteur Stefan Patry Versie V3.1 Laatste update jul. 1, 2014 Abstract Dit document beschrijft de vacature voor een Office manager. the

Nadere informatie

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau.

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. 4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes 4.2.1. Algemeen In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. Instellingsniveau (vragenlijst coördinator) provincie,

Nadere informatie