Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen"

Transcriptie

1 Uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen

2 CEVORA Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever dienen hierbij steeds vermeld te worden. Iedere andere reproductie, adaptatie, vertaling en publieke mededeling zijn verboden zonder de schriftelijke toestemming van CEVORA, Eugène Plaskylaan 144, 1030 Brussel.

3 i Inhoudstafel 1. Beschrijving van de sector p De uitgeverijensector p Definitie p Kenmerken van de sector in het ANPCB p. 2 a) Het statuut van de werknemers p. 2 b) De omvang van de ondernemingen p. 3 c) Aanwezigheid per regio p Bereikte steekproef van bedrijven p Beschrijving van de steekproef p Steekproef en respons p. 5 a) Op basis van de NACE-code en de activiteiten van de p. 5 ondernemingen b) Op basis van de omvang van de ondernemingen p. 6 c) Op basis van de regio p Bediendeberoepen p Beschrijving van de organogrammen in functie van de p. 8 ondernemingsgrootte 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele p. 11 afdelingen 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende p. 16 afdelingen 4. Schatting van het aantal bedienden per beroep p Extrapolatie van de enquêtegegevens p Vacatures p Analyse van de vacante betrekkingen p Kernberoepen p Kernberoepen van de sector p Uitgeverij p Redactie p Productie p Commercieel p. 29 INLEIDING Bijlagen p. 30 Bijlage A : Bronnen p. 31 Bijlage B : Type-organogrammen van een bedrijf uit de p. 32 uitgeverijensector volgens de bedrijfsgrootte Bijlage C : Organogram van de kernberoepen van de sector p. 38 Bijlage D : Steekproeftrekking voor de uitgeverijensector p. 39 Bijlage E : Lijst van de deelnemende bedrijven p. 41

4 Inleiding Het onderzoek naar beroepenstructuren werd opgestart door de studiedienst van Cevora met de bedoeling de beroepen in kaart te brengen die voorkomen in elk van de activiteitensectoren van het paritair comité In het kader van deze oefening worden organogrammen opgesteld waarin alle bediendeberoepen van deze sector worden weergegeven, opgesplitst per afdeling. Deze oefening zal worden uitgevoerd voor alle sectoren van het ANCPB, zodat Cevora op het einde van de studie beschikt over de beroepenstructuur van de gehele sector, met name van het ANCPB. Het volgende document zal de uitgeverijensector behandelen. Deze oefening heeft tot doel: een inventaris op te stellen van de bediendeberoepen die men aantreft in de sectoren van het ANCPB en deze beroepen te beschrijven, op nationaal vlak een kwantitatieve raming mogelijk te maken van het aantal bedienden dat tewerkgesteld is in elk beroep, het aantal vacante betrekkingen per beroep te kennen op het ogenblik van de enquête en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen. INLEIDING Deze studie verloopt in diverse stappen en volgens een vaste methodologie: inzameling en analyse van documentatiebronnen over de sector en de daarin aanwezige beroepen. opstelling van een voorlopige beschrijvende fiche voor de sector en zijn beroepen. eerste validering van de organogrammen en van de definities van de beroepen. Dit gebeurt intern bij de adviseur die verantwoordelijk is voor deze sector en extern via gesprekken bij de ondernemingen van diverse grootte in deze sector. tweede validering aan de hand van een schriftelijke enquête die wordt verstuurd naar een representatieve steekproef van ondernemingen uit deze sector. analyse van de resultaten van de enquête en opstelling van de beschrijvende fiche voor de sector. ii Voor meer details over de methodologie die wordt gevolgd voor het opstellen van de beroepenstructuren van de bedienden binnen het ANCPB, verwijzen wij u naar een ander document van de studiedienst: «Methodologie van de beroepenstructuren van de bedienden in het ANCPB». Deze studie werd uitgevoerd door Cindy Lambrechts, medewerkster van de dienst organisatie en onderzoek en Heddie Vertessen verzorgde de tekstverwerking. 1 Of Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (ANPCB of PC 218).

5 Beschrijving van de sector 1

6 1.1. De uitgeverijensector Definitie De uitgeverijensector omvat de uitgeverijen van boeken, kranten, tijdschriften en geluidsopnamen. Volgens de beroepennomenclatuur NACE-BEL, afkomstig van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, krijgt de uitgeverijensector de volgende NACE-codes: Uitgeverijen van boeken Uitgeverijen van kranten Uitgeverijen van tijdschriften Uitgeverijen van geluidsopnamen Overige uitgeverijen Kenmerken van de sector in het ANPCB a) Het statuut van de werknemers SECTORBESCHRIJVING Tabel 1 Aantal werknemers volgens statuut en ondernemingsgrootte 2 2 Omvang van de ondernemingen Totaal aantal % TOTAAL werknemers Arbeiders ,91 Bedienden ,09 Waarvan ANPCB bedienden In de privé-sector telt de uitgeverijensector werknemers, waarvan een bediendestatuut hebben. Aan de hand van deze bron valt het op dat 88% van de werknemers in deze sector het bediendestatuut heeft. In dit document zullen we het nu hebben over deze bedienden. Voor het ANPCB is het interessant om de dekkingsgraad van de sector te berekenen. Onder dekkingsgraad verstaat men de verhouding tussen het aantal ondernemingen (of bedienden) die ressorteren onder het ANCPB en het totaal door de RSZ geregistreerde ondernemingen in de sector. Volgens deze berekening komt men tot een dekkingsgraad van 90,16 % voor de ondernemingen en van 87,46 % voor de 2 Volgens de RSZ-gegevens : aantal op 30 juni 2000 in de sociale zekerheid opgenomen werkgevers en werknemers uit de privé-sector (gecentraliseerde statistiek).

7 bedienden 3. Uit deze dekkingsgraad kan men afleiden dat bijna alle bedienden uit deze sector deel uitmaken van PC 218. b) De omvang van de ondernemingen Tabel 2 Aantal ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte 4 Ondernemingen Bedienden Aantal bedienden Omvang onderneming aantal % aantal % Gemiddelde - 1 tot , ,81 2,9-10 tot , ,70 22,9-50 tot , ,81 65,6-100 en + 9 1, ,67 378,3 Totaal , ,00 15,2 Zoals de meeste ANPCB-sectoren telt de uitgeverijensector hoofdzakelijk KMO s : % van de bedrijven telt minder dan 50 werknemers. c) Aanwezigheid per regio SECTORBESCHRIJVING Tabel 3 Aantal ondernemingen en bedienden volgens regio 5 3 Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Aantal bedienden Gemiddeld aantal bedienden per onderneming 13,0 12,6 18,0 15,2 Van de bedrijven is 45,42% gevestigd in Vlaanderen, 19,3% in Wallonië en 35,28% in Brussel. 3 De RSZ telt voor de kleinhandel automobielsector 569 bedrijven en 8915 bedienden terwijl het ANPCB 513 bedrijven en 7797 bedienden telt. 4 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het eerste kwartaal van het jaar 2000, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds. 5 Bron : bestand van de bijdragen aan de RSZ voor het eerste kwartaal van het jaar 2000, beschikbaar gesteld door het Sociaal Fonds.

8 Bereikte steekproef van bedrijven 2

9 2.1. Beschrijving van de steekproef Steekproef en respons Om deze studie uit te voeren, werden 291 enquêteformulieren verstuurd naar bedrijven uit de uitgeverijensector, alle groottes en regio s te samen. 35 bedrijven hebben een ingevulde enquête teruggestuurd. Om deze responsgraad te verkrijgen, werd er een telefonische herinneringsactie bij de ondernemingen gehouden, en aansluitend hiermee een beperkte nieuwe versturing van enquêtes gedaan (gericht aan de personen die telefonisch hadden ingestemd om mee te werken aan de studie). Na deze actie werd de enquête afgesloten omdat de respons van bedrijven en bedienden voldoende hoog was. Een deelnemingstotaal van 60 ondernemingen en 1655 bedienden was wenselijk voor het uitvoeren van de enquête; uiteindelijk dekt de enquête 35 ondernemingen en 2129 bedienden. Het verwachte antwoordpercentage werd dus niet bereikt voor de ondernemingen, maar werd overschreden voor de bedienden. Het gedekte aantal bedienden is een belangrijker gegeven dan het aantal ondernemingen, want de extrapolatie gebeurt op basis van het aantal bedienden. In bijlage D vindt u een overzichtstabel met het aantal verstuurde enquêteformulieren, het aantal ondernemingen dat bereikt moest worden om een representatieve steekproef te verkrijgen en de gerealiseerde respons volgens een aantal parameters zoals de omvang en de regio. BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 5 Tabel 4 a) Op basis van de NACE-codes en de activiteiten van de ondernemingen De indeling van de ondernemingen die deelnamen aan onze enquête op basis van de NACE-codes is als volgt : Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens subsector NACE-code Ondernemingen Bedienden aantal % aantal % Uitgeverijen van boeken 9 25, ,07 Uitgeverijen van kranten 17 48, ,09 Uitgeverijen van tijdschriften 7 20, ,10 Uitgeverijen van geluidsopnamen 1 2,86 6 0,28 Overige uitgeverijen 1 2, ,46 Totaal Ook in deze enquête werden de ondernemingen echter bevraagd over het type activiteiten dat zij uitvoeren. Volgens deze gegevens is er van de 35 ondernemingen die hebben deelgenomen aan onze enquête:

10 14 die actief zijn in het uitgeven van boeken; 6 die actief zijn in het uitgeven van kranten; 19 die actief zijn in het uitgeven van tijdschriften; 1 die actief is in het uitgeven van geluidsopnamen; 1 die actief is in het uitgeven van overige uitgaven 12 hebben er nevenactiviteiten (drukwerk, softwareontwikkeling voor beursgegevens, logistiek centrum, organisatie van seminaries, consumentenbescherming, marketingadvies, ontwerp van reclamebrochures, advies inzake interne en externe communicatie, grafische opdrachten tegen maakloon, verspreiding en levering van werken). Tabel 5 De geobserveerde verschillen naar activiteit hebben te maken met het feit dat de RSZ alleen de hoofdactiviteit van de ondernemingen inventariseert, terwijl de ondernemingen in de vragenlijst meerdere activiteiten konden aankruisen. b) Op basis van de omvang van de ondernemingen Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens ondernemingsgrootte Omvang onderneming Totaal Aantal bereikte ondernemingen Bereik ondernemingen in % 4,75% 13,10% 5,00% 44,44% 6,82% Aantal bereikte bedienden Bereik bedienden in % 6,23% 15,47% 3,89% 50,16% 27,31% Na afloop van de enquête dekken de gegevens 6,82% van de bedrijven en 27,31% van de bedienden. c) Op basis van de regio BEREIKTE STEEKPROEF VAN BEDRIJVEN 6 Tabel 6 Aandeel bereikte ondernemingen en bedienden volgens regio Regio Brussel Wallonië Vlaanderen Totaal Aantal ondernemingen Bereik ondernemingen in % 5,52% 17,17% 3,43% 6,82% Aantal bedienden Bereik bedienden in % 16,60% 17,42% 36,28% 27,31%

11 Bediendeberoepen 3

12 3.1. Beschrijving van de organogrammen in functie van de ondernemingsgrootte In de enquête wordt aan de bedrijven een type-organogram voorgelegd, met de vraag in welke mate dit ook toepasbaar en herkenbaar is voor hun bedrijf. Een typeorganogram is een organogram dat overeenstemt met een typische configuratie van een onderneming in een sector en dat verschilt naargelang de groottecategorie van het bedrijf. De meerderheid van deze ondernemingen moet zich herkennen in dit type-organogram. In het organogram worden alle beroepen per afdeling weergegeven met hun hiërarchische verbanden. Daartoe moeten de ondernemingen een evaluatie maken van het type-organogram op een schaal van 1 tot 5 (helemaal niet akkoord tot helemaal akkoord). De globale evaluatie van het organogram bedraagt 3,57 (gemiddelde van 35 evaluaties gemaakt door de ondervraagde ondernemingen). Naast deze eerste evaluatie, moeten de bedrijven het organogram valideren en waar nodig aanvullen. Op basis van de organogrammen die werden aangevuld door de ondernemingen kon de volgende tabel worden opgesteld, met de sectorspecifieke beroepen 6 ingedeeld per operationele afdeling. Onder operationele afdelingen verstaat men de afdelingen die instaan voor de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die hiervan deel uitmaken staan in voor de basiswerkzaamheden die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Deze afdelingen genereren het zakencijfer en de winst van de onderneming. BEDIENDEBEROEPEN 8 Tabel 7 Dit onderscheid houdt ook verband met de begrippen van transversale beroepen en van ondersteunende afdeling. De transversale beroepen zijn beroepen die in een groot deel van de sectoren min of meer dezelfde taken en invulling hebben. Deze beroepen komen meestal voor in ondersteunende afdelingen. De transversale beroepen komen niet aan bod in dit document omdat er over deze beroepen een aparte bundel «transversale bediendeberoepen» verkrijgbaar is bij Cevora. Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + UITGEVERIJ Uitgeefdirecteur x x Uitgever x x x x Adjunct uitgever x x Assistente uitgever x Art director x x Fotograaf x Corrector x 6 Zie punt 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen.

13 Tabel 7 Aanwezigheid van de specifieke bediendeberoepen, per operationele afdeling, en volgens de bedrijfsgrootte (vervolg) BEDRIJFSGROOTTE ACTIVITEITEN EN BEROEPEN 1 TOT 9 10 TOT TOT EN + REDACTIE Hoofdredacteur x x x Redactiesecretaresse x x x Journalist x x x x Redacteur x x x x Eindredacteur x x Redactie assistent x x Documentalist x Rubriekleider x PRODUCTIE/DTP Technisch verantwoordelijke x x x x Maquettenmaker x Coördinator x x Graficus x x x x BEDIENDEBEROEPEN VERKOOP Verantwoordelijke verkoop x x x 9 Binnendienst Administratief en commercieel medewerker x x x Account manager x x x Buitendienst Vertegenwoordiger x x x x Advertising manager x x PERS EN PROMOTIE Persattaché x x x Opmerkingen: 1. De type-organogrammen die alle beroepen van bedienden in deze sector bevatten (per operationele en per ondersteunende afdeling), vindt u in de bijlagen. Deze type-organogrammen zijn het resultaat van de samenvatting van alle gegevens die werden doorgestuurd door de ondernemingen. 2. Op de type-organogrammen zijn alle beroepen weergegeven die men kan terugvinden in de sector voor ondernemingen die actief zijn in : uitgeven van boeken, kranten, tijdschriften, geluidsopnamen of andere uitgeefactiviteiten. Indien bepaalde van deze activiteiten wegvallen, verdwijnen ook de bijbehorende beroepen. 3. Het soort publicaties dat door het uitgeversbedrijf wordt uitgegeven, heeft een invloed op de functies die we er aantreffen. Zo vinden we in een uitgeverij die

14 enkel boeken uitgeeft een uitgebreide editieafdeling met tal van uitgeversfuncties, terwijl een redactieafdeling om het zo te zeggen onbestaande is. Omgekeerd is de redactie van een uitgeverij waar dagbladen of tijdschriften worden uitgegeven zeer groot, met tal van redactionele functies, terwijl er nagenoeg geen editieafdeling is. 4. In zeer grote ondernemingen (meer dan 200 werknemers) treffen we soms ook nog andere, omkaderende functies aan. Een verantwoordelijke voor de abonnementenservice bijvoorbeeld, die de leiding heeft over deze dienst en over de werknemers die zich met de bijbehorende taken bezighouden. In deze ondernemingen, zijn de transversale beroepen meer gespecialiseerd. 10 BEDIENDEBEROEPEN

15 3.2. Beschrijving van de bediendeberoepen in de operationele afdelingen A. UITGEVERIJ Deze afdeling houdt zich bezig met onderzoek, de publicatie en de commercialisering van werken die zijn afgestemd op de behoeften van de beoogde doelgroepen. Uitgeefdirecteur: coördineert en superviseert alle uitgeefactiviteiten van de onderneming. Hij/zij werkt nauw samen met de uitgevers, is op de hoogte van de lopende projecten en zorgt ervoor dat de afgesproken deadlines worden gerespecteerd. In uitgeverijen met een redactie, is hij/zij de contactpersoon tussen de uitgevers en de redactie. Hij/zij rapporteert aan de algemene directie van de onderneming. Andere benaming: directeur publicaties. Uitgever: superviseert één bepaalde soort uitgaven of het werk van één bepaalde auteur en bepaalt in overleg met de directie de uitgeefpolitiek daarvoor. Hij/zij leidt de uitgeefactiviteiten en de activiteiten inzake promotie en de verkoop van de uitgaven en volgt elke stap in dat proces. Hij/zij zoekt, kiest of suggereert werken die geschikt zijn voor uitgave en die beantwoorden aan de noden van de doelgroep en sluit contracten af met auteurs. Hij/zij beheert een eigen budget en streeft ernaar de vooropgestelde verkoopcijfers te behalen. In kleine ondernemingen kan de functie van uitgever gecombineerd worden met die van bedrijfsleider. Andere benamingen: editeur, uitgeefverantwoordelijke. BEDIENDEBEROEPEN 11 Adjunct-uitgever: neemt, onder leiding van de uitgever, deel aan de uitgeef- en verkoopactiviteiten van de titels waarvoor hij/zij bevoegd is. Hij/zij kiest mee de werken die voor uitgave in aanmerking komen en stelt nieuwe uitgeefscenario's voor die beantwoorden aan de behoeften van zijn/haar doelgroep. Hij/zij verzorgt de contacten met de auteurs en coördineert alle fasen van de realisatie van een gedrukt of digitaal werk. Assistent(e) uitgever: voert de actieplannen uit die door de uitgever voor de publicaties werden opgemaakt. Hij/zij volgt en coördineert de verschillende lopende projecten en het werk van de verschillende medewerkers, onder leiding van de uitgever of de adjunct-uitgever. Hij/zij assisteert de uitgever bij het opmaken van budgetten en marketingplannen. Hij/zij voert soms administratieve taken uit die verband houden met de uitgeeftaken. Andere benamingen: uitgeefsecretaris/secretaresse Opmerking: doorgaans begint een nieuw aangeworvene in de beroep van uitgeefassistent(e), wordt vervolgens adjunct-uitgever en daarna uitgever. Dit doorgroeischema is niet geldig indien de nieuw aangeworvene reeds één of meer jaren beroepservaring op dit gebied kan voorleggen. Art-director: superviseert de visuele en artistieke dimensie van de gepubliceerde werken. Hij/zij kiest de typografie, de stijl van de illustraties, foto's, logo's en zelfs de grafische stijl van een reeks. Hij/zij maakt het volledige grafische concept dat door de maquettenmakers en grafici moet worden uitgevoerd. De mate van creatieve autonomie van de art-director hangt af van de speelruimte die hem/haar door de

16 auteur gelaten wordt. (Vb: een striptekenaar heeft niet graag dat de kleuren of illustraties op het omslag van zijn werk worden gewijzigd) Andere benaming : artistiek directeur. Fotograaf: neemt foto's van mensen, gebeurtenissen of plaatsen om de werken te illustreren die door de uitgeverij worden gepubliceerd of om de artikelen te illustreren die door journalisten worden geschreven. Werkt meestal op freelancebasis voor de uitgeverij. Corrector: verantwoordelijk voor het herlezen van de geschreven werken en voor de correctie van stijl, grammatica, syntaxis, interpunctie en spelling. Indien nodig kan de corrector de teksten inkorten of verlengen. Soms dient de corrector de teksten na te lezen op hun inhoud. Werkt meestal op freelance-basis voor de uitgeverij. Andere benamingen: revisor, corrector van drukproeven. B. REDACTIE De redactieafdeling schrijft de artikels die door het uitgeversbedrijf zullen worden gepubliceerd en verzorgt hun samenstelling. Grote redacties worden doorgaans ingedeeld in verschillende afdelingen, o.a. sport, binnenlandse actualiteit, buitenlandse actualiteit, enz. Elke afdeling bestaat dan uit mensen met de volgende functies die elk specialist zijn op hun terrein. Hoofdredacteur: heeft de leiding over een journalistenteam en is verantwoordelijk voor alle geproduceerde teksten. Hij/zij bepaalt welke artikelen en teksten er worden gepubliceerd, plant de activiteiten van zijn/haar medewerkers, evalueert hun werk en controleert de inhoud van hun artikelen. Hij/zij bepaalt de pagina-indeling, de keuze van koppen op de voorpagina, kiest de illustraties, de besproken thema's, titels, enz. Hij/zij zorgt ervoor dat de editoriale krachtlijnen die door hem/haar en de directie werden vastgelegd ook worden gerespecteerd. Hij/zij kan aan een specifieke redactie verbonden zijn, voorbeeld sportredactie, dagelijks nieuws, enz. Op grote redacties kan hij/zij worden geassisteerd door een adjunct-hoofdredacteur. Redactiesecretaris/esse: verantwoordelijk voor de opmaak van de krant en de opvolging van de druk ervan. Hij/zij verzamelt het werk van alle medewerkers, herleest dit, verzorgt er de lay-out van en verwerkt daarbij de advertenties totdat er een definitieve versie tot stand komt die persklaar is. Hij/zij herleest de teksten om de spelling, grammatica, syntaxis en stijl te controleren en om de teksten te verlengen of in te korten totdat die de goede lengte hebben. Hij/zij herschrijft de koppen, tussentitels, onderschriften bij foto's enz. en bepaalt de hiërarchie van de teksten. Andere benaming: redactieassistent(e). BEDIENDEBEROEPEN 12 Journalist: verzamelt informatie over gebeurtenissen van algemeen belang om deze te analyseren en er artikelen over te schrijven. Hij/zij kan zich specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals sport, economie, politiek, enz. Hij/zij kan ook als freelancer werken en wordt dan per regel of per artikel betaald. Andere benamingen: reporter, correspondent, vakjournalist, verslaggever, dagbladschrijver, rewriter. Indien de journalist voor het internet schrijft, spreken we van een webjournalist. Redacteur: schrijft eveneens teksten maar voor de vakpers. Redacteuren zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en redigeren diepgaande artikelen over een

17 welomschreven onderwerp. (Vb: advocaten of juristen die schrijven voor media die in recht gespecialiseerd zijn) Hij/zij werkt samen met de uitgever die verantwoordelijk is voor een verzamelwerk of een serie en met de zelfstandige auteurs die voor bepaalde projecten door de uitgeverij worden geëngageerd. Hij/zij kan door een of meer assistenten worden bijgestaan. Andere benaming: indien de artikelen van de redacteur op het internet worden gezet, spreken we soms van een webredacteur. Redactie assistent: assisteert de redacteur bij diens redactionele opdrachten. Hij/zij doet research en werkt de databanken bij. Hij/zij voert correctiewerk uit en doet klasseringwerk. Hij/zij verzorgt de briefwisseling met derden, beantwoordt de telefoon, stelt publicatierapporten op, enz. Eindredacteur: is verantwoordelijk voor de eindcontrole van de inhoud van de uitgaven. Hij/zij coördineert het werk van de verschillende medewerkers en waakt over de samenhang van de teksten, de spelling en de inhoud van de gepubliceerde artikelen. Hij/zij beoordeelt de kwaliteit van de artikelen en geeft advies over de plaats die deze in de krant of het tijdschrift moeten innemen. Hij/zij kan zich specialiseren in bepaalde vakgebieden, zoals sport, actualiteit, kunst, enz. Informatiebemidelaar: doet research in verband met welbepaalde onderwerpen en stelt aldus voor de journalisten of redacteuren een lijst samen van naslagwerken en thematische dossiers. Hij/zij verzamelt informatiebronnen die nuttig zijn voor de uitgeverij, archiveert deze, klasseert deze archieven en werkt de documentatie regelmatig bij. Andere benaming: documentaliste. BEDIENDEBEROEPEN 13 Rubriekleider: is verantwoordelijk voor een bepaalde rubriek van een krant of tijdschrift. Hij/zij levert regelmatig artikelen over welbepaalde onderwerpen zoals de bioscoopagenda, kunstkalender, enz. (Enkel bij uitgeverijen van kranten en tijdschriften) C. PRODUCTIE/DTP Deze afdeling staat in voor de technische verbinding tussen de te publiceren werken en de drukkerij die ze zal drukken. Zij verzorgt de lay-out van het te publiceren werk en bezorgt deze aan de drukkerij, waarna zij de drukwerkzaamheden coördineert. Technisch verantwoordelijke: is de tussenpersoon tussen de uitgever en de drukker, volgt de productie op door de kosten, marges en productiedeadlines te controleren. Hij/zij plant het werk dat moet worden uitgevoerd door de maquettenmakers, grafici, enz. controleert de uitvoering ervan en zorgt voor de technische afstemming van de opdrachten die door externe medewerkers worden uitgevoerd. Hij/zij selecteert leveranciers en neemt contact met hen op (drukkers, papierfabrikanten, brocheerders, enz.) en sluit contracten met hen af. Hij/zij staat ook in voor de kwaliteitscontrole van het drukwerk, d.w.z. hij/zij corrigeert de proeven en zorgt ervoor dat de geplande drukdeadlines worden gehaald. Andere benamingen: productiechef, technisch directeur, productieverantwoordelijke. Maquettenmaker: maakt op computer de dummy van het te publiceren werk die aan de drukker zal worden bezorgd. Hij/zij kan ook boekomslagen ontwerpen. De maquettenmaker moet rekening houden met de druk- en lay-outnormen om

18 zijn/haar werk af te stemmen op de afmetingen van de drukpersen. Afhankelijk van de richtlijnen die door de auteur en/of de uitgever worden opgegeven, mag de maquettenmaker zich minder of meer creatief uitleven. Vb: bij de uitgave van stripverhalen moet de maquettenmaker de kleuren en tekeningen van de auteur getrouw volgen. Bij andere uitgaven heeft hij/zij meer speelruimte voor wat betreft het grafische ontwerp. Coördinator: coördineert dagelijks de activiteiten van de maquettenmakers, leveranciers en drukkers. Hij/zij is het aanspreekpunt voor alle vragen, zorgt ervoor dat de deadlines worden gerespecteerd en lost problemen op. Andere benaming: productieassistent(e). Graficus: verzamelt de tekst- en beeldbestanden en converteert deze in een formaat dat compatibel is met het drukformaat. Hij/zij verzorgt de lay-out en de vormgeving van het te publiceren werk via computer en aangepaste software. Hij/zij past daarbij de huisstijl van de uitgeverij toe. Andere benamingen: computergraficus, prepressmedewerker, dtp-specialist, desktop publisher, polyvalente prepressmedewerker, dtp-operator. D. COMMERCIEEL Deze afdeling neemt de commercialisering van de publicaties van het uitgevershuis voor haar rekening. Haar activiteiten omvatten de klantenwerving, de verkoop van werken en abonnementen en de verkoop van advertentieruimte in de publicaties. Verantwordelijke verkoop: leidt en coördineert de verkoopactiviteiten van de onderneming. Hij/zij zorgt ervoor dat er op lange termijn optimale verkoopcijfers worden gerealiseerd.. Grote uitgeverijen zorgen zelf voor de verspreiding en distributie terwijl kleine uitgeverijen vaak een beroep doen op distributeurs. Andere benamingen: verkoopchef, directeur marketing en verkoop, commercieel directeur. Binnendienst Administratief en commercieel medewerker: verzorgt de verkoop en de administratie. Hij/zij informeert de klanten over de kenmerken van de verkochte producten en over de verkoopsvoorwaarden en neemt bestellingen op. Hij/zij kan zich ook bezighouden met de abonnementen of met de bestellingen voor plaatsing van advertenties (kleine advertenties). Hij/zij kan ook zorgen voor de administratieve en commerciële opvolging van de bestellingen (verkoop van werken, abonnementen, verkoop van advertentieruimte of de bestellingen van advertenties) die door de verkoop in buitendienst werden ingezameld. Deze functie bestaat soms niet in uitgeverijen omdat de bestellingen en abonnementen er verzorgd worden door een distributiecentrum dat niet tot de uitgeverij behoort. De verkoop van advertentieruimte kan ook worden uitgevoerd door een bedrijf dat niet tot de uitgeverij behoort. In dat geval zijn er in de uitgeverij geen administratieve en commerciële medewerkers. Andere benamingen: verkoopassistent(e), verkoopmedewerker, (internal) sales assistant, sales co-ordinator. BEDIENDEBEROEPEN 14 Account manager: is de contactpersoon voor bepaalde vaste klanten of klanten die gevestigd zijn in een bepaalde geografische zone. Hij/zij zorgt voor het behoud en de verdere uitbreiding van zijn/haar klantenbestand en onderhoudt goede klantenrelaties

19 voor de lange termijn. Hij/zij heeft oog en oor voor de wensen van de klanten en zoekt oplossingen die aangepast zijn aan hun behoeften en die overeenstemmen met de productietechnieken. Buitendienst Vertegenwoordiger: vertegenwoordigt de onderneming en verkoopt de producten ervan bij nieuwe of bestaande klanten (boekhandels, leden van de doelgroep, enz.). Hij/zij geeft technische informatie aan de klanten en adviseert hun welke producten en diensten het beste aan hun behoeften voldoen. Hij/zij neemt bestellingen op en geeft deze door aan de interne commerciële dienst die deze verder opvolgt. Andere benamingen: commercieel afgevaardigde, technisch-commercieel vertegenwoordiger, pedagogisch afgevaardigde (schooluitgaven). Advertising manager: zorgt voor de verkoop van mogelijke advertentieruimte in de uitgaven van de uitgeverij aan ondernemingen die reclame willen maken. Hij/zij staat in contact met mediacentrales, reclamebureaus en adverteerders. Hij/zij is vaak verantwoordelijk voor de verdere uitbreiding van zijn/haar klantenbestand via prospectie en klantenbinding. Hij/zij berekent de hoeveelheid verkochte ruimte en geeft deze gegevens door. (Deze functie bestaat enkel in uitgeverijen waar publicaties worden uitgegeven die reclame bevatten, bijvoorbeeld tijdschriften, kranten e.d.). Hij/zij kan verbonden zijn aan een specifieke geografische zone. BEDIENDEBEROEPEN 15

20 3.3. Definitie van de bediendeberoepen in de ondersteunende afdelingen Onder ondersteunende afdelingen verstaat men de afdelingen die niet rechtstreeks deelnemen aan de kernactiviteiten van de onderneming. De beroepen die men hier vindt, hebben een eigen specialisatie, maar voeren geen basiswerkzaamheden uit die rechtstreeks verband houden met de productie van goederen of diensten. Zij hebben tot doel diensten te verlenen aan de organisatie en de operationele afdelingen te ondersteunen. Voorbeelden van ondersteunende afdelingen zijn: administratie, boekhouding, personeelsdienst, Voor een definitie van de beroepen die deel uitmaken van de ondersteunende afdelingen verwijzen we naar een andere uitgave van de Cevora studiedienst 7. In voorliggend document wordt alleen de inhoud van de taken van de polyvalent bediende beschreven (m.a.w. de standaardinhoud van de taken die gekoppeld zijn aan dit beroep, waaraan dan een aantal specifieke taken voor de activiteitensector worden toegevoegd) evenals de transversale beroepen van persattaché en van product manager niet opgenomen in het vermelde document. Polyvalent bediende: verzekert de dagelijkse administratieve taken van het bedrijf. Hij/zij beantwoordt de telefoon, maakt prijsoffertes en facturen, adviseert klanten, ondersteunt de verkoop, houdt het klassement en gegevensbestanden up-to-date enz. In het geval van een uitgeverij neemt hij/zij doorgaans alle administratieve taken op zich (administratie, boekhouding en human resources). In bepaalde bedrijven neemt hij/zij ook de taken van uitgever, hoofdredacteur en technisch verantwoordelijke op zich. Andere benaming: all round bediende. E. PERS EN PROMOTIE Deze afdeling is verantwoordelijk voor de promotie bij de pers van door de uitgeverij uitgegeven werken. Deze afdeling is verwant aan een public relations- of communicatieafdeling. BEDIENDEBEROEPEN 16 Persattaché: zorgt voor de promotie en verspreiding van werken bij de media en het grote publiek, om via persberichten de realisaties van de uitgeverij bekendheid te geven. F. MARKETING Deze afdeling ontwikkelt de marketingstrategie van de onderneming, uitgaande van een analyse van de markt, de marktpositionering van de onderneming en het gedrag van de consument. Product manager : verantwoordelijke van de marketing- en de promotiestrategie van een product of een gamma producten, van de creatie tot de commercialisering. Hij/zij definieert de doelstellingen, de prijzen, de marges en de rentabiliteit van het product 7 Cevora studiedienst Transversale bediendeberoepen, februari 2002.

21 of gamma producten. Hij/zij motiveert de verschillende tussenpersonen om deze toe te passen en hij/zij waakt over de uitvoering van de vooropgestelde strategie. Voor de producten die reeds op de markt zijn gebracht, werkt hij/zij aan de productontwikkeling opdat ze aan de vereisten van de consumenten zouden blijven voldoen. Hij/zij werkt mee aan de promotie- en reclamecampagnes van het product. Andere benamingen : productchef, gammachef. 17 BEDIENDEBEROEPEN

22 Schatting van het aantal bedienden per beroep 4

23 4.1. Extrapolatie van de enquêtegegevens Naast de eerder kwalitatieve gegevens over de voorkomende beroepen en de inhoud ervan, wordt in de enquête ook gevraagd om kwantitatieve gegevens over het aantal tewerkgestelde bedienden per beroep door te geven. Aan de hand van deze gegevens kunnen we, per beroep, het totaal aantal functiehouders in de steekproef bepalen. Aangezien de steekproef representatief is, kunnen de gegevens worden geëxtrapoleerd naar het totaal aantal bedienden in deze sector 8. U vindt deze gegevens terug in de tabel op de volgende pagina s. In de tabel vindt u de volgende gegevens: het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de sector naar ondernemingsgrootte (rubriek sector). het aantal ondernemingen en het aantal bedienden in de steekproef naar ondernemingsgrootte (rubriek steekproef). het percentage van de totale populatie dat bereikt wordt door de steekproef en de wegingsfactor die toegepast moet worden (rubriek steekproef). het geëxtrapoleerde aantal bedienden per beroep, per beroepsgroep en per ondernemingsgrootte. Deze aantalen worden verkregen door de gegevens van de steekproef te vermenigvuldigen met de wegingsfactor. Binnen de steekproef van ondernemingen van meer dan 50 werknemers zijn enkel uitgeverijen van dagbladen, week- en maandbladen vertegenwoordigd. Dat verklaart waarom er zoveel redactiefuncties zijn, terwijl er nagenoeg geen uitgeversfuncties te vinden zijn. In het type-organogram zijn de uitgeversfuncties toch opgenomen, aangezien deze functies wel zijn terug te vinden in de structuur van een boekenuitgeverij. SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 19 8 Deze gegevens zijn berekend voor heel België maar kunnen ook worden berekend per regio en per omvang van de onderneming.

24 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte Bedrijfsgrootte Uitgeverijen Totaal n % Sector Bedrijven Bedienden Steekproef Bedrijven Bedienden % van de totale bevolking 6,23% 15,47% 37,30% 27,31% Wegingsfactor 16,04 6,46 2,68 3,66 Aantal beroepsbeoefenaars (extrapolatie) - Algemeen directeur ,0 - Adjunct directeur ,3 Totaal algemene directie personeel ,3 - Directiesecretaresse ,5 - Afdelingssecretaresse ,6 - Secretariaatsmedewerker ,1 - Receptioniste-telefoniste ,5 - Polyvalent bediende ,8 - Administratief bediende ,2 Totaal administratief personeel ,7 - Administratief en financiele directeur ,2 - Financieel directeur ,3 - Hoofdboekhouder ,2 - Boekhouder ,6 - Boekhoudkundig bediende ,9 - Beheerscontroleur ,3 Totaal boekhoudkundig personeel ,5 - Human resources directeur ,2 - Opleidingsverantwoordelijke ,0 - Verantwoordelijke selectie en rekrutering ,1 - Verantwoordelijke loon- en personeelsadministratie ,2 - Medewerker personnelszaken ,5 - Interne trainer ,1 Totaal human resources personeel ,1 - Informaticadirecteur ,3 - Informaticus polyvalent ,2 - Analist-programeur ,8 - Netwerkbeheerder ,3 - Pc technicus ,6 - Databasebeheerder ,6 - Webmaster ,3 - Projectmanager ,6 - Helpdesk operator ,4 - Andere informatica ,3 - Webdesigner ,1 Totaal informatica personeel ,3 - Marketingverantwoordelijke ,8 - Marketingmedewerker ,2 - Productmanager ,6 - Copywriter ,1 - Advertising, sales & promotion ,0 Totaal marketing personeel ,8 - Bedrijfsjurist ,1 - Verantwoordelijke O&O ,1 - Technicus O&O ,2 - Verantwoordelijke communicatie ,1 - Medewerker communicatie ,0 - Verantwoordelijke kwaliteit ,1 - Facility manager/verantwoordelijke inkoop ,0 Totaal ondersteunend personeel ,6 TOTAAL TRANSVERSALE BEROEPEN ,3 SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 20

25 Tabel 8 Extrapolatie van het aantal bedienden per beroep in België en in functie van de bedrijfsgrootte (vervolg) Bedrijfsgrootte Uitgeverijen Totaal n % - Uitgeefdirecteur ,2 - Uitgever ,1 - Adjunct-uitgever ,3 - Uitgever assistent ,2 - Art-director ,5 - Fotograaf ,5 - Corrector ,4 Totaal uitgeefpersoneel ,1 - Redactiedirecteur ,6 - Hoofdredacteur ,1 - Redactiesecretaresse ,7 - Journalist ,3 - Redacteur ,1 - Eindredacteur ,2 - Assistent redacteur ,2 - Rubriekleider ,2 - Documentalist ,6 Totaal redactie personeel ,0 - Technisch verantwoordelijke ,0 - Maquettenmaker ,4 - Coördinator ,0 - Graficus ,0 - Scaneriste ,1 Totaal productie/dtp personeel ,6 - Verantwoordelijke verkoop ,4 - Account manager ,0 - Administratief en commercieel medewerker ,6 - Vertegenwoordiger ,9 - Advertising manager ,7 - Regional sales manager ,2 - Field coach ,2 - Supervisor ,0 - Verantwoordelijke abonnementendienst ,1 - Key-account director ,0 Totaal commercieel personeel ,1 - Commercieel inkoper ,2 - Administratief inkoopmedewerker ,2 - Verantwoordelijke logistiek ,1 - Magazijnmedewerker ,9 Totaal personeel inkoop & logistiek ,3 - Persattaché ,0 - Customer service manager ,0 - Customer service bediende ,3 - Call center manager ,0 - Teleoperator ,9 - Seminarie organisator ,2 - Wetenschappelijk personeel ,7 - Andere (boekhandelaar, koerier, manager marketintelligence, etc ,4 Total andere operationeel personeel ,6 TOTAAL SPECIFIEKE BEROEPEN ,7 TOTAAL SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 21

26 Uit deze tabel, kan men de top 5 van meest voorkomende beroepen in de uitgeverijensector bepalen, maw de bediendeberoepen die de meeste beroepsbeoefenaars telt na de extrapolatie. Bovenaan in het klassement, vindt men : de vertegenwoordiger (11,9%) de journalist (9,3%) de graficus (8 %) de redacteur (6,1%) de administratief en commercieel medewerker (3,6%) Als men dezelfde oefening doen maar voor de tranversale beroepen, dan komt men op de volgende top 5 : de administratief bediende (3,2%) de polyvalent bediende (2,8%) de afdelingsecretaresse (2,6%) de directiesecretaresse (2,5%) de boekhoudkundig bediende (1,9 %) SCHATTING VAN HET AANTAL BEDIENDEN PER BEROEP 22

27 5 Vacatures

28 5.1. Analyse van de vacante betrekkingen In de vragenlijst werden de ondernemingen ook gevraagd om per beroep aan te geven hoeveel vacatures de laatste zes maanden openstonden, en een raming te maken van de moeilijkheidsgraad om deze vacante betrekkingen in te vullen. Dankzij deze gegevens beschikken we over een overzicht van de vacante betrekkingen binnen de sector en van de beroepen die het meest worden gevraagd door de ondernemingen. De gemiddelde moeilijkheidsgraad wordt berekend op basis van de scores van de ondernemingen die deze vacante betrekkingen moesten invullen. Het is moeilijk om, op basis van een steekproef van 35 ondernemingen, een volledige prognose te maken van de vacatures en knelpuntenberoepen in deze sector maar deze gegevens geven toch al enkele aanwijzingen. Het klassement van de meest gevraagde beroepen in de sector wordt opgesteld aan de hand van drie criteria: het aantal ondernemingen waarin een betrekking vacant is in een bepaald beroep, het aantal vacante betrekkingen voor dit beroep en de gemiddelde moeilijkheidsgraad die wordt geraamd door de ondernemingen die deze betrekking moesten invullen. Voor elk van deze criteria wordt een score tussen 7 en 12 toegekend wanneer de waarde voor dit criterium hoger ligt dan het gemiddelde en tussen 1 en 6 wanneer deze waarde lager ligt dan het gemiddelde. De intervallen tussen 1 en 6 zijn gelijkwaardig en zijn gelijk aan het verschil tussen de minimumwaarde die werd bereikt voor dit criterium en het gemiddelde gedeeld door 6. Een gelijkaardige redenering wordt toegepast voor de scores tussen 7 en 12, maar hier wordt het verschil gemaakt tussen de maximumwaarde voor dit criterium en het gemiddelde. Het eindklassement verkrijgt men door het gemiddelde van deze drie scores te rangschikkken in dalende volgorde. In het klassement staan drie functies op kop: redacteur, journalist en administratief en commercieel medewerker. De functies van redacteur en journalist zijn echt eigen aan de sector; we treffen ze niet aan in andere sectoren. Trouwens, zijn het twee beroepen die op mekaar lijken. De redacteur zal meestal meer gespecialiseerd zijn dan de journalist. De functie van administratief en commercieel medewerker bestaat ook in andere sectoren, maar in deze specifieke sector omvat zij een waaier van taken die sectorgebonden zijn, zoals het plaatsen van kleine advertenties in de publicaties of het tellen van de abonnementen. Deze functies zijn het meest gevraagd, en deze vraag bestond in meerdere bedrijven. VACATURES 24 De beroepen zijn kritiek worden geacht zijn deze met een score van meer dan 7, of meer dan het gemiddelde in het klassement 9. Er zijn dus uiteindelijk zes beroepen die als knelpuntberoep werden beschouwd door de ondernemingen: redacteur, journalist, administratief en commercieel medewerker, graficus, assistent uitgever en hoofdredacteur. Voor de functies die kritiek worden geacht door de ondernemingen, maar die slechts betrekking hadden op een enkele onderneming, moeten we de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. Het is moeilijk een algemene conclusie te trekken op basis van een losstaand fenomeen. Deze opmerking geldt voor het beroep van assistent-uitgever In de tabel vindt men deze knelpuntberoepen boven de lege lijn in donker grijs. 10 Beroep aangeduid met een asterisk.

29 Tabel 9 Aantal vacatures per beroep en moeilijkheidsgraad om deze vacatures in te vullen Vacatures per beroep Aantal betrokken bedrijven Aantal vacatures Gemidd. moeilijkheidsgraad Gemidd. score # Tot % Score 1 # (1) Score 2 Gemidd. Score 3 klassement - Redacteur ,43% ,50 7 2,67 6 8,33 - Journalist ,57% , ,00 4 8,00 - Administratief & commercieel medewerker ,57% ,33 5 3,00 8 7,67 - Graficus ,43% ,00 1 3,25 9 7,33 - Assistent(e) uitgever * ,86% 1 5 5, ,00 8 7,00 - Hoofdredacteur ,43% ,00 1 3,00 8 7,00 - Polyvalent bediende ,57% ,00 1 3,33 9 6,67 - Project manager informatica ,86% 1 2 2,00 7 4, ,67 - Vertegenwoordiger ,57% ,00 1 3,33 9 6,67 - Technisch verantwoordelijke ,43% ,00 1 2,50 6 6,33 - Advertising manager ,86% 1 3 3,00 9 3,00 8 6,00 - Afdelingssecretaresse ,86% 1 2 2,00 7 3,00 8 5,33 - Receptionist-telefonist ,71% 7 2 1,00 1 3,00 8 5,33 - Datasebeheerder ,86% 1 2 2,00 7 3,00 8 5,33 - Helpdesk medewerker ,86% 1 2 2,00 7 3,00 8 5,33 - Account manager ,86% 1 2 2,00 7 3,00 8 5,33 - Boekhouder ,86% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Boekhoudkundig bediende ,86% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Medewerker personeelszaken ,71% 7 2 1,00 1 2,50 6 4,67 - Netwerkbeheerder ,86% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Seminarie organisator ,86% 1 1 1,00 1 4, ,67 - Copywriter ,71% 7 2 1,00 1 2,00 4 4,00 - Technicus onderzoek & ontwikkeling ,86% 1 2 2,00 7 2,00 4 4,00 - Beheerscontroleur ,86% 1 1 1,00 1 3,00 8 3,33 - Uitgever ,86% 1 1 1,00 1 3,00 8 3,33 - Verantwoordelijk verkoop ,86% 1 1 1,00 1 3,00 8 3,33 - Boekhandelaar ,86% 1 1 1,00 1 3,00 8 3,33 - Eindredacteur ,86% 1 2 2,00 7 1,00 1 3,00 - Adjunct directeur ,86% 1 1 1,00 1 2,00 4 2,00 - Webmaster ,86% 1 1 1,00 1 2,00 4 2,00 - Coordinator ,86% 1 1 1,00 1 2,00 4 2,00 - Administratief inkoopmedewerker ,86% 1 1 1,00 1 2,00 4 2,00 - Algemeen directeur ,86% 1 1 1,00 1 1,00 1 1,00 Totaal ,12% 76 1,46 2,71 (1) Verkregen door het aantal vacatures te delen door het aantal betrokken bedrijven 25 VACATURES

30 6 Kernberoepen

31 6.1. De kernberoepen van de sector Cevora wenst ook via de oefening van de beroepenstructuur, de kernberoepen van iedere bestudeerde sector te bepalen. Deze informatie kan gebruikt worden door het onderwijs of eventueel andere vormingsactoren, om studierichtingen aan de bedrijfswereld aan te passen. De opleidingssector zoekt actief naar informatie over de arbeidsmarkt, over de sectoren en over beroepen die in de sectoren voorkomen om de overgang school-arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Sectorinformatie is dus van belang voor het onderwijs. De kernberoepen van een bepaalde sector zijn die beroepen die behoren tot de kernactiviteit van de betreffende sector. Deze kernactiviteiten dragen rechtstreeks bij tot verkoop, winst en omzet en vereisten specifieke competenties. Kernberoepen zijn dus duidelijk verweven met het specifiek karakter en de doelstelling of bestaansreden van de sector. Als we al de beroepen die door de bedrijven vermeld werden ordenen naar belang komen we tot het volgende beeld van de sector : UITGEVERIJ REDACTIE PRODUCTIE VERKOOP Uitgeverij Uitgever Art director Corrector Hoofdredacteur Redactiesecretaresse Journalist Redacteur Informatiebemiddelaar Technische verantwoordelijke Vertegenwoordiger Uitgever: superviseert één bepaalde soort uitgaven of het werk van één bepaalde auteur en bepaalt in overleg met de directie de uitgeefpolitiek daarvoor. Hij/zij leidt de uitgeefactiviteiten en de activiteiten inzake promotie en de verkoop van de uitgaven en volgt elke stap in dat proces. Hij/zij zoekt, kiest of suggereert werken die geschikt zijn voor uitgave en die beantwoorden aan de noden van de doelgroep en sluit contracten af met auteurs. Hij/zij beheert een eigen budget en streeft ernaar de vooropgestelde verkoopcijfers te behalen. In kleine ondernemingen kan de functie van uitgever gecombineerd worden met die van bedrijfsleider. Andere benamingen: editeur, uitgeefverantwoordelijke. KERNBEROEPEN 27 Art-director: superviseert de visuele en artistieke dimensie van de gepubliceerde werken. Hij/zij kiest de typografie, de stijl van de illustraties, foto's, logo's en zelfs de grafische stijl van een reeks. Hij/zij maakt het volledige grafische concept dat door de maquettenmakers en grafici moet worden uitgevoerd. De mate van creatieve autonomie van de art-director hangt af van de speelruimte die hem/haar door de auteur gelaten wordt. (Vb: een striptekenaar heeft niet graag dat de kleuren of illustraties op het omslag van zijn werk worden gewijzigd) Andere benaming : artistiek directeur.

32 Corrector: verantwoordelijk voor het herlezen van de geschreven werken en voor de correctie van stijl, grammatica, syntaxis, interpunctie en spelling. Indien nodig kan de corrector de teksten inkorten of verlengen. Soms dient de corrector de teksten na te lezen op hun inhoud. Werkt meestal op freelance-basis voor de uitgeverij. Andere benamingen: revisor, corrector van drukproeven Redactie Hoofdredacteur: heeft de leiding over een journalistenteam en is verantwoordelijk voor alle geproduceerde teksten. Hij/zij bepaalt welke artikelen en teksten er worden gepubliceerd, plant de activiteiten van zijn/haar medewerkers, evalueert hun werk en controleert de inhoud van hun artikelen. Hij/zij bepaalt de pagina-indeling, de keuze van koppen op de voorpagina, kiest de illustraties, de besproken thema's, titels, enz. Hij/zij zorgt ervoor dat de editoriale krachtlijnen die door hem/haar en de directie werden vastgelegd ook worden gerespecteerd. Hij/zij kan aan een specifieke redactie verbonden zijn, voorbeeld sportredactie, dagelijks nieuws, enz. Op grote redacties kan hij/zij worden geassisteerd door een adjunct-hoofdredacteur. Redactiesecretaris/esse: verantwoordelijk voor de opmaak van de krant en de opvolging van de druk ervan. Hij/zij verzamelt het werk van alle medewerkers, herleest dit, verzorgt er de lay-out van en verwerkt daarbij de advertenties totdat er een definitieve versie tot stand komt die persklaar is. Hij/zij herleest de teksten om de spelling, grammatica, syntaxis en stijl te controleren en om de teksten te verlengen of in te korten totdat die de goede lengte hebben. Hij/zij herschrijft de koppen, tussentitels, onderschriften bij foto's enz. en bepaalt de hiërarchie van de teksten. Andere benaming: redactieassistent(e). KERNBEROEPEN 28 Journalist: verzamelt informatie over gebeurtenissen van algemeen belang om deze te analyseren en er artikelen over te schrijven. Hij/zij kan zich specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals sport, economie, politiek, enz. Hij/zij kan ook als freelancer werken en wordt dan per regel of per artikel betaald. Andere benamingen: reporter, correspondent, vakjournalist, verslaggever, dagbladschrijver, rewriter. Indien de journalist voor het internet schrijft, spreken we van een webjournalist. Redacteur: schrijft eveneens teksten maar voor de vakpers. Redacteuren zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en redigeren diepgaande artikelen over een welomschreven onderwerp. (Vb: advocaten of juristen die schrijven voor media die in recht gespecialiseerd zijn) Hij/zij werkt samen met de uitgever die verantwoordelijk is voor een verzamelwerk of een serie en met de zelfstandige auteurs die voor bepaalde projecten door de uitgeverij worden geëngageerd. Hij/zij kan door een of meer assistenten worden bijgestaan. Andere benaming: indien de artikelen van de redacteur op het internet worden gezet, spreken we soms van een webredacteur. Informatiebemidelaar: doet research in verband met welbepaalde onderwerpen en stelt aldus voor de journalisten of redacteuren een lijst samen van naslagwerken en thematische dossiers. Hij/zij verzamelt informatiebronnen die nuttig zijn voor de uitgeverij, archiveert deze, klasseert deze archieven en werkt de documentatie regelmatig bij. Andere benaming: documentaliste.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Uitzendsector Enquête Upedi-Cefora 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie

Nadere informatie

Industriële reiniging

Industriële reiniging Industriële reiniging Februari 2008 CEVORA 2008. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Reclamesector Oktober 2003

Reclamesector Oktober 2003 Reclamesector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Studiebureau s December 2003

Studiebureau s December 2003 Studiebureau s December 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Verhuurkantoren CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever

Nadere informatie

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven

Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven Toerisme : reisbureaus, touroperators, toeristische informatiediensten en vermaakbedrijven CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel

Nadere informatie

Minerale producten Augustus 2004

Minerale producten Augustus 2004 Minerale producten Augustus 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Hout- en meubelsector

Hout- en meubelsector Hout- en meubelsector Juli 2005 CEVORA 2005. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken.

Nadere informatie

Vastgoedsector Oktober 2003

Vastgoedsector Oktober 2003 Vastgoedsector Oktober 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s

Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Groothandel in nieuwe voertuigen, onderdelen en accessoires van auto s Beroepenstructuur : Groothandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag

Nadere informatie

Telecomsector Februari 2003

Telecomsector Februari 2003 Telecomsector Februari 2003 CEVORA 2003. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Bouw Juni 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur en uitgever

Nadere informatie

Drukkerijen Juli 2004

Drukkerijen Juli 2004 Drukkerijen Juli 2004 CEVORA 2004. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De auteur

Nadere informatie

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen

Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Kleinhandel in nieuwe en tweedehands voertuigen, onderdelen, accessoires en brandstoffen Beroepenstructuur : Kleinhandel automobiel 2 SEGMENT EMPLOYE CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende

Nadere informatie

Functies in de uitgeverij

Functies in de uitgeverij Functies in de uitgeverij Hoofdstuk 4 Functies in de uitgeverij In dit hoofdstuk beschrijven we de verschillende functies binnen een uitgeverij. We beperken ons tot de primaire werkzaamheden die horen

Nadere informatie

Informaticasector Mei 2006

Informaticasector Mei 2006 Informaticasector Mei 2006 CEVORA 2006. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te verstrekken. De

Nadere informatie

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies

De SD WORX - enquête. 1. De best betaalde functies De SD WORX - enquête Jaarlijks voert SD WORX een onderzoek naar de beloning van arbeiders, bedienden, kader- en directieleden in België. Daarbij staat kwaliteit van de gegevens centraal. De data worden

Nadere informatie

Functies Uitgeefkern. Stichting Bedrijfstakbureau voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf

Functies Uitgeefkern. Stichting Bedrijfstakbureau voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf Functies Uitgeefkern Stichting Bedrijfstakbureau voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf INHOUD 1... 1 2 Acquirerend redacteur boeken... 4 3 Hoofdredacteur tijdschriften... 7 4 Redacteur boeken...

Nadere informatie

Sectoren / paritaire comités Methodologie

Sectoren / paritaire comités Methodologie Sectoren / paritaire comités Methodologie Wouter Vanderbiesen Mei 2014 Methodologie Steunpunt Werk en Sociale Economie Parkstraat 45 bus 5303-3000 Leuven T:+32 (0)16 32 32 39 steunpuntwse@kuleuven.be www.steunpuntwse.be

Nadere informatie

Echtverklaring op erewoord - periodieke pers

Echtverklaring op erewoord - periodieke pers Echtverklaring op erewoord - periodieke pers Gegevens voor de in 2013 uitgegeven periodieke publicaties Uiterste datum van inlevering: 30 juni 2015 Reprografierechten voor de uitgevers van periodieke publicaties?

Nadere informatie

Functieprofiel: Redacteur Functiecode: 0601

Functieprofiel: Redacteur Functiecode: 0601 Functieprofiel: Redacteur Functiecode: 0601 Doel Uitvoeren van redactionele werkzaamheden voor de totstandkoming van diverse in- en/of externe publicaties, alsmede het bewaken van de kwaliteit van de publicaties,

Nadere informatie

SAL/TM/001 - SALES COMMUNICATION ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

SAL/TM/001 - SALES COMMUNICATION ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : SAL/TM/001 - Sales Communication Adviser FUNCTIEFAMILIE : Retail AFDELING : Retail Job architecture VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Kwaliteit

Nadere informatie

Redacteur. Context. Doel

Redacteur. Context. Doel Redacteur Doel (Doen) uitvoeren van redactionele werkzaamheden voor de totstandkoming van diverse in- en/of externe publicaties, alsmede het bewaken van de kwaliteit van de publicaties, conform de vastgelegde

Nadere informatie

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden.

CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Transversale bediendeberoepen Februari 2002 CEVORA 2002. Alle rechten voorbehouden. Het voorliggende document mag enkel gereproduceerd worden teneinde, enkel voor privé-gebruik, kosteloos informatie te

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING 1

FUNCTIEBESCHRIJVING 1 FUNCTIEBESCHRIJVING 1 Functie Hoofddoel van de functie Plaats in het organogram U staat in voor de administratieve ondersteuning van de dienst personeel. Hierdoor draagt u bij tot het leveren van een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Grafische sector West-Vlaanderen Werkt 2, 2009

Grafische sector West-Vlaanderen Werkt 2, 2009 Grafische sector West-Vlaanderen Werkt 2, 2009 De grafische sector in West-Vlaanderen Foto: : Febelgra Jens Vannieuwenhuyse sociaaleconomisch beleid, WES De grafische sector is zeer divers. Grafische bedrijven

Nadere informatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Bevraging van de s POD Maatschappelijke Integratie mei 2010 DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voorwerp van dit rapport... 3 1.2 Vragenlijst...

Nadere informatie

Competenties van de educatief auteur

Competenties van de educatief auteur Competenties van de educatief auteur Het beroep educatief auteur Een educatief auteur schrijft leermateriaal. Vaak geeft hij of zij daarnaast ook les op een school. Toch is educatief schrijven een ander

Nadere informatie

Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v)

Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Departementsverantwoordelijke groot verkooppunt (m/v) 1.2 Definitie Het organiseren en coördineren van de

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 3 Uitgeverijen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut

Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut logo-partena.pdf 1 8/02/2012 14:36:09 ITINERA INSTITUTE in samenwerking met Resultaten werkgeversenquête Itinera-Partena eenheidsstatuut 2013/04 22 03 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING In samenwerking met

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS

FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS FUNCTIEBESCHRIJVING STAFMEDEWERKER GIS 1. ALGEMEEN Departement: Gedeelde diensten Dienst: Stafdienst GIS Naam van de functie: Stafmedewerker GIS Weddeschaal: B1B2B3 Datum: maart 2019 2. DOEL VAN DE FUNCTIE

Nadere informatie

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Junior Accountant die zal worden opgeleid tot Assistant Head of Finance. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Junior Accountant

Nadere informatie

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films Paritair Comité voor het filmbedrijf 3030200 Verdeling van films De paritair subcomités 303.02 en 303.04 zijn opgeheven door het Koninklijk Besluit van 18 september 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT

SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT SCREENING, ASSESSMENT, DEVELOPMENT DIRECTIE Algemeen directeur Commercieel directeur Directeur basisschool Directeur CLB Directeur facilitaire diensten Directeur middelbare school Financieel directeur

Nadere informatie

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen

Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen 3270102 Beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/128 BERAADSLAGING NR. 17/058 VAN 4 JULI 2017 MET BETREKKING TOT DE MEDEWERKING VAN DE KRUISPUNTBANK VAN

Nadere informatie

Stichting Reprorecht. Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling

Stichting Reprorecht. Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling Stichting Reprorecht Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling Inhoud Stichting Reprorecht... 3 Het Reglement Uitkeringen... 3 Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding?...

Nadere informatie

Stichting Reprorecht. Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling

Stichting Reprorecht. Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling Stichting Reprorecht Praktische informatie voor uitgevers over verdeling en doorbetaling Inhoud Stichting Reprorecht... 3 Het Reglement Uitkeringen... 3 Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding?...

Nadere informatie

Tanja Sierkstra 17-10-2014

Tanja Sierkstra 17-10-2014 MEDIACOLLEGE AMSTERDAM STAGEBEDRIJF: DICHTBIJ Beroepsopdracht Formulier een advies voor een mediaproductie Tanja Sierkstra 17-10-2014 2 1. Beschrijf je stagebedrijf... 3 2. Maak een SWOT-analyse voor jouw

Nadere informatie

PUBLICATIE- EN RAPPORTBELEID VAN HET RIZA. een handleiding voor auteurs. Werkdocument 91.035X

PUBLICATIE- EN RAPPORTBELEID VAN HET RIZA. een handleiding voor auteurs. Werkdocument 91.035X PUBLICATIE- EN RAPPORTBELEID VAN HET RIZA een handleiding voor auteurs Werkdocument 91.035X PUBLICATTE- EN RAPPORTBELEID VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR INTEGRAAL ZOETWATERBEHEER EN AFVALWATERBEHANDELING herziene

Nadere informatie

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven:

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven: BBTK NUMMER 2 NOVEMBER 2010 Informatiekrantje van BBTK voor het winkelpersoneel van de Zelfstandige Kleinhandel en de Middelgrote Levensmiddelenbedrijven OOG VOOR DETAIL NIEUWE BAREMA S op basis van beroepservaring

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602 Functieprofiel: Communicatie Functiecode: 0602 Doel Verzorgen van activiteiten op het gebied van communicatie en/of voorlichting voor Hogeschool Utrecht of onderdelen daarvan, aan verschillende in- en

Nadere informatie

Het uitgeefproces als model

Het uitgeefproces als model Het uitgeefproces als model Hoofdstuk 3 Het uitgeefproces als model In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat er allemaal achter de schermen van een uitgeverij gebeurt. Dit uitgeefproces behandelen we aan de

Nadere informatie

Projectoproep 2017 Cultuur

Projectoproep 2017 Cultuur Projectoproep 2017 Cultuur 1. Achtergrond van de subsidieaanvraag - projectoproep cultuur In het kader van de ondersteuning en de ontwikkeling van Brussel als Smart City en van het oplossen van de actuele

Nadere informatie

PUBLICATIE & DRUKWERKEN

PUBLICATIE & DRUKWERKEN Functiefamilie: Niveau: PUBLICATIE & DRUKWERKEN D Doel van de functiefamilie Meewerken aan de technische of artistieke realisatie van drukwerk, het afwerken van kranten, folders, affiches, artikels, boeken

Nadere informatie

ICO 2020: meer dan 1 op 3 bedrijven voert een strategisch competentiebeleid

ICO 2020: meer dan 1 op 3 bedrijven voert een strategisch competentiebeleid ICO 2020: meer dan 1 op 3 bedrijven voert een strategisch competentiebeleid Delagrange, H. 2011. IOA 2011: Indicatoren voor het Pact 2020: ICO 2020 en product- of dienstinnovatiecijfer. Sociaal-Economische

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE PR, VOORLICHTING & COMMUNICATIE REDACTEUR VERSIE 5 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE PR, VOORLICHTING & COMMUNICATIE REDACTEUR VERSIE 5 APRIL 2017 Redacteur Doel (Doen) uitvoeren van redactionele werkzaamheden voor de totstandkoming van diverse in- en/of externe publicaties, alsmede het bewaken van de kwaliteit van de publicaties, conform de vastgelegde

Nadere informatie

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B

LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B Functiefamilie: Niveau: LOGISTIEKE ONDERSTEUNING B Doel van de functiefamilie Instaan voor het beheer of verhuur van het materiaal en de technische installaties bij een dienst en erop toezien dat de administratieve

Nadere informatie

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder

In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Functies Functies in de onderneming In jullie eigen onderneming kun je de voornaamste afdelingen terugvinden die ook in een echt bedrijf bestaan. Directie Gedelegeerd bestuurder Webmaster Financieel departement

Nadere informatie

SELECTIEREGLEMENT ADMINISTRATIEF MEDEWERKER In de afdeling Personeel, Communicatie en K&G-Academie. Functiespecifieke wervingsprocedure D1

SELECTIEREGLEMENT ADMINISTRATIEF MEDEWERKER In de afdeling Personeel, Communicatie en K&G-Academie. Functiespecifieke wervingsprocedure D1 Centrale administratie SELECTIEREGLEMENT ADMINISTRATIEF MEDEWERKER In de afdeling Personeel, Communicatie en K&G-Academie Functiespecifieke wervingsprocedure D1 Kind en Gezin wil op korte termijn 1 betrekking

Nadere informatie

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING

GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING #GRAFISCH-AUDIOVISUEEL BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE GRAFISCH VORMGEVER - AVONDOPLEIDING OMSCHRIJVING Introductie Het opleidingstraject "Grafisch Vormgever" is opgebouwd uit twee niveaus: Desktop Publisher

Nadere informatie

Kerntaak 1: Plant wegtransporten

Kerntaak 1: Plant wegtransporten Kerntaak 1: Plant wegtransporten Werkproces 1.1: Beoordeelt transportopdrachten en aanvragen De planner wegtransport ontvangt een transportopdracht/transportaanvraag en beoordeelt of deze kan worden uitgevoerd

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken 1 Structurele ondernemingsstatistieken - Analyse Structurele ondernemingsstatistieken Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2012 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 18 Callcenters A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

Commerciële buitenfuncties krijgen de zwaarste factuur

Commerciële buitenfuncties krijgen de zwaarste factuur Persbericht SD Worx en LeasePlan berekenen welke impact de nieuwe bedrijfswagenbelasting heeft op portemonnee van werknemers Commerciële buitenfuncties krijgen de zwaarste factuur Beroepsgroep voor wie

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/210 BERAADSLAGING NR. 14/112 VAN 2 DECEMBER 2014 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief

De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief De oorzaak van knelpunten steeds meer kwalitatief Cevora/Upedi (2002), Knelpuntfuncties, een onderzoek bij uitzendconsulenten, België/Vlaanderen/Wallonië/Brussel (1 landelijk en 3 regionale rapporten),

Nadere informatie

Scholtens en BoekenPartners. Een goed team? Resultaat met. boeken

Scholtens en BoekenPartners. Een goed team? Resultaat met. boeken .. Scholtens en BoekenPartners Een goed team? .. Libridis Groep Even voorstellen: Wilfried Cajot, Commercieel Directeur Libridis Groep Scholtens is een werkmaatschappij van de Libridis Groep, gevestigd

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE SECTORFOTO Verhuissector 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Fiche 3: tewerkstelling

Fiche 3: tewerkstelling ECONOMISCHE POSITIONERING VAN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Fiche 3: tewerkstelling In de sector werken meer dan 29.400 personen; het volume van de tewerkstelling stijgt met een constant ritme van 3,7 %,

Nadere informatie

Structurele ondernemingsstatistieken

Structurele ondernemingsstatistieken Structurele ondernemingsstatistieken 1 Een beeld van de structuur van de Belgische economie in 2016 en de mogelijkheden van deze databron De jaarlijkse structurele ondernemingsstatistieken beschrijven

Nadere informatie

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven

2030000 Paritair Comité voor de bedienden uit de hardsteengroeven 2030000 Paritair Comité voor de n uit de hardsteengroeven Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 april 2007 (82.727) Vaststelling van de algemene regels die toepasselijk zijn op de loon- of arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden.

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. PANTONE 877C PANTONE 642C PANTONE 656C Beyond creativity In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. DTPH. Sinds 2010 is #grafischespoed nooit

Nadere informatie

MEDEWERKER ACTIES EN EVENEMENTEN

MEDEWERKER ACTIES EN EVENEMENTEN Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het organiseren en uitvoeren van acties en evenementen en het bieden van administratieve en organisatorische ondersteuning. Welke positie neem ik in de organisatie in?

Nadere informatie

USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR

USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR USE-IT ZOEKT: COÖRDINATOR USE-IT is een toeristische dienst voor jongeren. De organisatie maakt drukwerk, houdt een infobalie open in Brussel, en runt een website. USE-IT is niet-commercieel en werkt zonder

Nadere informatie

In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied.

In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied. Mbo-beroep in beeld Assistent communicatiemedewerker mbo-beroep, niveau 4 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit

Nadere informatie

Stelt voor. Copyright BeWin Solutions SPRL Alle rechten voorbehouden

Stelt voor. Copyright BeWin Solutions SPRL Alle rechten voorbehouden Stelt voor BeWin Solutions ERP Een nieuwe ERP speciaal gemaakt voor het beheer van projecten. CRM Projectmanagement Admin. HR Prospectie Projecten Klanten Schattingen Bestellingen Contacten Uitvoering

Nadere informatie

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media?

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? 1 hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? In deze bundel gaan we dieper in op een zeer belangrijk onderdeel van PR en promotie, namelijk

Nadere informatie

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s PROF.DR. PATRICIA EVERAERT, Docent Lessius Hogeschool en KULeuven GERRIT SARENS, Doctoraatsonderzoeker UGent (Vakgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering)

Nadere informatie

Media Maatwerktabellen TNO Centrum voor Beleidsstatistiek

Media Maatwerktabellen TNO Centrum voor Beleidsstatistiek Media Maatwerktabellen TNO Centrum voor Beleidsstatistiek Anouk de Rijk en Daniëlle ter Haar Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Tabellenoverzicht Tabel 0 Aantal banen van werknemers

Nadere informatie

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement

Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Bedrijfsvertaler - Tolk, Hotelmanagement, Management Assistant, Rechtspraktijk, Toerisme en recreatiemanagement Konvert Interim NV Kennedypark 16 8500 Kortrijk Uitzendconsulent Regio Veurne m/v A1 niveau

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 4 Drukkerijen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Statistisch bedrijvenregister

Statistisch bedrijvenregister Administrative bron Statistisch bedrijvenregister Algemene informatie FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie - Domein Verwante administratieve bronnen Trefwoorden - Bijwerking van het document Periodiciteit

Nadere informatie

Het uitgeefproces van folio-uitgaven *

Het uitgeefproces van folio-uitgaven * Het uitgeefproces van folio-uitgaven * * Gedrukte uitgaven. 1 INTRO Uitgeven bij Koninklijke Van Gorcum kan op allerlei manieren. Binnen de uitgeverij bestaan vier verschillende uitgeeffondsen, te weten

Nadere informatie

Om aangeworven te worden in deze betrekking gelden volgende toelatings- en aanwervingsvoorwaarden:

Om aangeworven te worden in deze betrekking gelden volgende toelatings- en aanwervingsvoorwaarden: Bundel aanwervingsexamen voor het vaststellen van een wervingsreserve voor 2 jaar Administratieve medewerker C1-C3 voltijds/deeltijds onbepaalde/bepaalde duur/vervanging Toelatings- en aanwervingsvoorwaarden

Nadere informatie

VERTEGENWOORDIGER VERTEGENWOORDIGER TAKEN, KENNIS EN VAARDIGHEDEN

VERTEGENWOORDIGER VERTEGENWOORDIGER TAKEN, KENNIS EN VAARDIGHEDEN VERTEGENWOORDIGER VERTEGENWOORDIGER TAKEN, KENNIS EN VAARDIGHEDEN VERTEGENWOORDIGER TAKEN, KENNIS EN VAARDIGHEDEN MEDEWERKER VERKOOP WAARVOOR DIENT DEZE FOLDER? Basis om een vacature uit te schrijven ;

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL Contactpersoon: Emily

Nadere informatie

Persbericht van 6 november 2012

Persbericht van 6 november 2012 Persbericht van 6 november 2012 De raad van bestuur heeft eenparig het nieuw strategisch plan goedgekeurd dat door Paul Baeck werd voorgesteld na een grondige analyse tijdens de voorbije vijf maanden.

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/128 BERAADSLAGING NR. 18/070 VAN 5 JUNI 2018 OVER DE MEDEDELING VAN NIET- GEPSEUDONIMISEERDE PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk

Functietitel: Verantwoordelijke in de boekhouding. Uiterste sollicitatiedatum: zo snel mogelijk SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: Verantwoordelijke

Nadere informatie

Accountancy - Fiscaliteit

Accountancy - Fiscaliteit Accountancy - Fiscaliteit Randstad Randstad Roeselare Sint-Michielsstraat 31 8800 Roeselare Medewerker Calculatiedienst U genoot bij voorkeur een bacheloropleiding in een administratieve of financiële

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied

Functiebeschrijving. Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Functiebeschrijving Deskundige Personeel (B1-3) Kerntaken en takengebied Loon- en personeelsadministratie Je bent verantwoordelijk voor een correcte weddeverwerking en werkt hiervoor nauw samen met het

Nadere informatie

Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011

Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011 Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat de actieve ondersteuning van Wase erfgoedzorgers centraal.

Nadere informatie

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. 1. Algemeen Principe CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding (Tekst goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 26/01/2016

Nadere informatie

Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen

Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen Model van toetredingsakte en toekenningsplan tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen Terug te sturen aan de griffie van de algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

Prijsindexcijfers 0f Reclamediensten

Prijsindexcijfers 0f Reclamediensten 07 Prijsindexcijfers 0f Reclamediensten Michel van Veen Publicatiedatum CBS-website: 20 november 2008 Den Haag/Heerlen, 2008 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim

Nadere informatie

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider

Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Voorbeeldformulier functieprofiel bedrijfsleider Basisgegevens: Naam van de functie: Bedrijfsleider... Datum: 20 augustus 2009 Plaats in de organisatie: Rapporteert aan of werkt onder leiding van: Directie...

Nadere informatie

Redacteur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur bedrijfsvoering Afdelingshoofd

Redacteur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur bedrijfsvoering Afdelingshoofd Redacteur Doel (Doen) uitvoeren van redactionele werkzaamheden voor de totstandkoming van diverse in- en/of externe publicaties, alsmede het bewaken van de kwaliteit van de publicaties, conform de vastgelegde

Nadere informatie

Paritair Comité voor de audiovisuele sector

Paritair Comité voor de audiovisuele sector 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Arbeidsduur Onder- CAO tekening Registratie-nr. 15.10.2010 102.428 CAO met betrekking tot de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 4 Audiovisueel A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011 herziene versie juni 2012

Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011 herziene versie juni 2012 Subsidiedossier Subsidiereglement voor éénmalige erfgoedpublicaties van 1 januari 2011 herziene versie juni 2012 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat de actieve ondersteuning van Wase

Nadere informatie

WEDSTRIJDVOORWAARDEN

WEDSTRIJDVOORWAARDEN WEDSTRIJDVOORWAARDEN IKEA TEKENWEDSTRIJD 2017 Deelnamevoorwaarden 1. IKEA NL B.V., in samenwerking met IKEA of Sweden AB, P.O. BOX 317, 83020 Hackås, Zweden, btw-nummer: SE5560747551, hierna te noemen

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 5 Informatica A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2007-II

Eindexamen m&o havo 2007-II Opgave 2 Bij deze opgave horen vijf informatiebronnen, de bronnen 1 tot en met 5. Informatiebron 1 is een samenvatting uit het marktonderzoek van Fitnessvillage nv om een vestiging in Westergouwe te openen.

Nadere informatie

Hotsheet september 2013

Hotsheet september 2013 Hotsheet september 2013 StepStone feiten & cijfers StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1,649,870 Aantal bezoeken 535,112 Unieke bezoekers 348,222 Aantal vacatures 1,380 September

Nadere informatie