Memo 1 FINANCIEN. Aan Stuurgroep Brede School Ameide. Plaats, datum 26 november Ons kenmerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo 1 FINANCIEN. Aan Stuurgroep Brede School Ameide. Plaats, datum 26 november Ons kenmerk"

Transcriptie

1 Memo Aan Stuurgroep Brede School Ameide Plaats, datum 26 november 2015 Onderwerp Stichtingskosten Brede School Ameide Eigendom, beheer & exploitatie incl. huurprijzen Ons kenmerk Behandeld door R. Peet / D. Coenraad 1 FINANCIEN Ten behoeve van de nieuwbouwontwikkeling van de Brede School Ameide wordt een eerste raming op basis van kengetallen gemaakt van de verwachte stichtingskosten. De Brede School biedt onderdak aan onderwijs, kinderopvang en mogelijk ook overige maatschappelijke partners zoals de bibliotheek. Hieronder worden de uitgangspunten toegelicht. De gemeente heeft de ambitie om een duurzame voorziening te realiseren met een gezond binnenmilieu voor de kinderen en streeft naar een kwaliteitsniveau dat overeenkomt met Frisse Scholen klasse B (uitgave Agentschap NL Ministerie BZK versie 2015). Frisse scholen klasse B is een leidraad voor opdrachtgevers voor een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. Dit laatste heeft een belangrijk effect op het welzijn van de kinderen. Op 1 januari jl. is het nieuwe Bouwbesluit 2015 in werking getreden, dat ten opzichte van het voorgaande Bouwbesluit een grote sprong in duurzaamheid heeft gemaakt. Het kwaliteitsniveau van Bouwbesluit 2015 is vergelijkbaar met Frisse Scholen klasse B. Met behulp van de Bouwkostenkompas, een landelijke database met actueel inzicht in bouwkosten, wordt een raming gemaakt van de stichtingskosten van de Brede School. Bouwkostenkompas is een weergave van benodigde middelen gerelateerd aan de scholenbouw en de markt op dit moment. Stichtingskostenraming Belangrijke uitgangspunten bij de stichtingskostenraming in de tabel zijn: Alle bedragen zijn prijspeil 2015; Alle bedragen zijn inclusief BTW; Alle bedragen zijn inclusief bijkomende kosten (in het bouwproces);

2 2/10 Voor de bouwkosten is uitgegaan van Bouwkostenkompas-niveau laag. De kosten voor parkeren en infrastructuur vallen buiten deze opgave; De kosten voor bouwrijp maken, nutsaansluitingen en verwerven grond zijn buiten beschouwing gelaten; De kosten voor verhuizingen zijn eveneens buiten beschouwing gelaten. Op basis van de voorgaande uitgangspunten is de volgende stichtingskostenraming opgesteld. Onder bijkomende kosten worden o.a. verstaan: honoraria architect & adviseurs, legeskosten, kosten grondonderzoek, bestemmingsplankosten etc. Berekening stichtingskosten Brede School Ameide Organisatie Ruimtebehoefte (m² bvo) Bouwkosten per m² bvo Bijkomende kosten Bouwkosten totaal (25%) Post onvoorzien (5%) BTW (21%) Totale investeringskosten (afgerond) OBS Hendrik van Brederode CBS De Kandelaar Peuterspeelzaal/bso Kinderdagopvang (ov) Bibliotheek (ov) Inrichting buitenruimte Totaal Normkostenvergoeding Zoals gesteld zijn de stichtingskosten bepaald aan de hand van reële kengetallen uit de markt. Voor het onderwijs geldt dat de stichtingskosten ook bepaald kunnen worden conform de gemeentelijke verordening voor onderwijshuisvesting (afgeleid van de modelverordening van de VNG). Ter referentie hebben wij deze normvergoeding ook berekend voor de beide scholen. In de onderstaande tabellen zijn deze berekeningen weergegeven. OBS Hendrik van Brederode m² bvo à Startbedrag eerste 350 m² , Voor elke volgende m² bvo , CBS De Kandelaar m² bvo à Startbedrag eerste 350 m² , Voor elke volgende m² bvo , De totale normvergoeding voor de beide scholen bedraagt circa ,-, terwijl de stichtingskosten o.b.v. marktcijfers ruim ,- bedragen. Dit beeld is niet specifiek voor de voorliggende opgave. Verschillende onderzoeken, zoals het Kwaliteitskader Onderwijshuisvesting, laten zien dat de normvergoeding ontoereikend is om nieuwbouw conform de huidige eisen (Bouwbesluit 2015) te realiseren. Aanvullend hierop hebben veel gemeenten en schoolbesturen een duurzaamheidsambitie die nog een stap verder gaat. De ontwikkeling van de normvergoeding reageert vertraagd op de bouwconjunctuur en houdt geen rekening met aanvullende Bouwbesluit-eisen. Zo zijn de bouwkosten tussen januari 2010 en december 2014 met 9,5% gestegen (BDB-index) en heeft de

3 3/10 invoering van het Bouwbesluit 2015 een extra verhoging van 7,8% tot gevolg (onderzoek BDB), terwijl in dezelfde periode de normvergoeding met ruim 18% is gedaald. Door gunstige aanbestedingsresultaten is het mogelijk geweest om in de afgelopen jaren toch voor de normvergoeding te bouwen, maar de voorziene ontwikkeling van de bouwconjunctuur matigt deze aanbestedingsvoordelen. Indien het al mogelijk is om gebouwen voor de normvergoeding te realiseren, heeft dit effect op verschillende vormen van kwaliteit waaronder: - ruimtelijke kwaliteit. Bij ruimtelijke kwaliteit kan gedacht worden aan beperkingen in de vormen die gekozen worden: compact en doosvormig. Daarbij zijn multifunctionele ruimten waarvoor extra voorzieningen nodig zijn (schuifwand, bergruimten etc.) in principe niet realiseerbaar. Er zijn verder bijvoorbeeld beperkingen ten aanzien van de gevel en wandindeling. Veelal is er veel licht in lokalen gewenst dus grotere ramen in de buitengevel. Voor de verbinding met werkplekken buiten het lokaal zijn oplossingen in de vorm van (extra) glas of dubbele deuren niet haalbaar. - technische kwaliteit. Er zal veelal gekozen moeten worden voor een basiskwaliteit. Dit kan onder meer effect hebben op onderhoud maar met name ook op de uitstraling van het gebouw. Een gebouw kan hierdoor snel verouderen. Ook zal dit effect hebben op bijvoorbeeld het comfort als meer schommelingen in temperatuur, licht en een minder goede akoestiek. - effect onderhoud. Goedkopere materialen leidt veelal tot meer onderhoud. De vanuit de overheid beschikbaar gestelde onderhoudsbudgetten voor de schoolbesturen zijn beperkt. - effect vervanging. Goedkopere materialen leiden veelal tot eerdere vervanging. Huurprijs Op basis van de stichtingskostenraming kan een kostprijs dekkende huur berekend worden per m² bvo. De kostprijs dekkende huur is ter dekking van de kapitaallasten (rente en aflossing) als gevolg van de investering en de kosten voor instandhouding (groot onderhoud en zakelijke lasten voor de eigenaar). In de volgende tabel zijn deze kosten voor instandhouding gegeven. Exploitatiekosten eigenaar per m² bvo Onderdeel Groot onderhoud 11,00 Verzekeringen & heffingen 5,00 Administratie 2,00 Totaal 18,00 Op basis van de gemiddelde stichtingskosten van 1.723,- per m² bvo ( / m² bvo), de bovenstaande kosten voor instandhouding, een rentepercentage van 4% en een annuïtaire afschrijving in 40 jaar komt de kostprijs dekkende huur uit op 105,04 per m² bvo inclusief btw. Op basis hiervan kan een indicatieve huurprijs voor de bibliotheek en kinderopvang bepaald worden. Dit is echter excl. de servicelasten. Normaal gesproken bedragen die ongeveer gemiddeld 35,- per m² bvo. Deze kosten dienen gelegd te worden naast de budgetten die beschikbaar zijn. De Brede School bevat zowel maatschappelijke (bibliotheek) als commerciële functies (kinderdagopvang). In de huidige berekeningen is geen onderscheid gemaakt tussen deze functies en is één kostprijs dekkende huur berekend.

4 4/10 Er kan voor gekozen worden om de commerciële functies een commerciële dan wel marktconforme huurprijs te berekenen. Vanuit de WMO (Wet Markt en Overheid) is een marktconforme huur ook vereist indien de gemeente optreedt als verhuurder. De hogere huurinkomsten kunnen desgewenst ten gunste komen van de kostprijs dekkende huur voor de maatschappelijke functies, die hierdoor lager uitvalt. Het meest van invloed op de huurprijs zijn de stichtingskosten en de oppervlakte.

5 5/10 2 EIGENDOM, BEHEER & EXPLOITATIE In het volgende deel van deze memo gaan we in op de thema s eigendom, beheer en exploitatie met betrekking tot Brede School Ameide. Insteek van deze memo is niet om volledig te zijn, doch als input te dienen voor een discussie en afweging in de stuurgroep om gezamenlijk de uitgangspunten te bepalen. Ontwikkeling De Brede School wordt waarschijnlijk door de gemeente Zederik ontwikkeld op het terrein van de Hendrik van Brederode. De gemeente Zederik treedt dan op als zgn. bouwheer 1. Afspraken omtrent de ontwikkeling dienen te worden vastgelegd en geformaliseerd in een nog op te stellen overeenkomst tussen de gemeente en betrokken organisaties. De hoofdgebruikers met eigen ruimten in het MFC zijn: OBS Hendrik van Brederode (O2A5) CBS De Kandelaar (PCPO-TriVia) BSO Purperkanjers (SKCN) PSZ De Hummeltjeshoeve KDV De Hummeltjeshoeve (ov) Bibliotheek Zederik (Aan Zet) (ov) EIGENDOM De toekomstig eigenaar heeft (of eigenaren hebben) onder meer de volgende verantwoordelijkheden: Groot onderhoud (via een MOP), renovatie/nieuwbouw, instandhouding, (buiten)terrein; Kapitaal- en rentekosten; Afschrijving; Belastingen, OZB eigenaarsdeel; Heffingen (waterschapslasten en milieuheffing eigenaar); Winst en risico bij verhuur; Verzekeringen (o.a. brand- en opstal). De Wet op het Primair Onderwijs (WPO) regelt het eigendom van een school. Normaal gesproken is het schoolbestuur juridisch eigenaar en heeft de gemeente economisch claimrecht (veelal benoemd als economisch eigenaar). Het schoolbestuur heeft een schoolgebouw in eigendom en gebruik zolang dit voor onderwijsdoeleinden wordt gebruikt. Indien het onderwijsgebruik voor het gehele gebouw (opheffing van een schoollocatie) of een gedeelte van het gebouw (door teruglopende leerlingaantallen) vervalt, gaat middels het economisch claimrecht het eigendom over naar de gemeente. Het eigendom van de Brede School kan ondergebracht worden bij één eigenaar of meerdere eigenaren. In onderstaand model is dit uitgewerkt. Vervolgens worden de modellen toegelicht. 1 Beide scholen dienen het bouwheerschap formeel over te dragen aan de gemeente (Art. 103, lid 1 WPO).

6 6/10 schoolbesturen eigenaar Gemeente 1. Gemeente 2. Stichting 3. Schoolbestuur OBS CBS Opvang Bieb Onderwijs Opvang Bieb Model 1: VVE met meerdere eigenaren Model 2 : Eigendom in 1 hand 2.1 Model 1 - Meerdere eigenaren (VvE) Als het eigendom bij meerdere partijen wordt ondergebracht, wordt een Vereniging van Eigenaars opgericht. In de vereniging hebben de eigenaars zitting. In Model 1 zijn dat 3 eigenaren: gemeente Zederik, O2A5 en PCPO Trivia. Beide schoolbesturen nemen als juridisch eigenaar in de Vereniging van Eigenaars plaats. De gemeente neemt plaats namens de overige functies: buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en mogelijk bibliotheek en kinderdagopvang. Van belang is dat de verschillende gebouwdelen een zelfstandig appartementsrecht zijn en dat de Vereniging van Eigenaars reserves gaat opbouwen ten aanzien van het groot onderhoud. Consequentie van deze keuze is dat er een zgn. overheveling plaats vindt van het groot onderhoud van de eigenaren naar de vereniging omdat reserveringen voor het groot onderhoud binnen de Vereniging van Eigenaars opgebouwd dienen te worden. Gezien de overheveling van het buitenonderhoud voor het onderwijs hoeft dit geen belemmering (meer) te zijn. De gemeente Zederik dient haar reserveringen voor de betreffende functies over te hevelen naar de vereniging. 2.2 Model 2 - Eén eigenaar Het eigendom kan ook in 1 hand liggen. Bij de volgende partijen kan het eigendom van de Brede School ondergebracht worden: De gemeente Zederik Bij een derde: 1 van de schoolbesturen Bij een derde: een stichting Optie a) Gemeente Zederik Het eigendom ligt volledig bij de gemeente Zederik, waarbij de schoolbesturen hun deel om niet in gebruik krijgen (ingebruikneming) en de overige gebruikers (SKCN, Hummeltjeshoeve (PSZ & KDV) en Bibliotheek Aan Zet) huren van de gemeente. Voordelen Leegstandsrisico huurders ligt bij gemeente. Gebruikers hebben weinig bemoeienis met vastgoed.

7 7/10 Eenvoud, helderheid van model. Nadelen: Vraagt extra administratie, tijd etc. van de gemeente. Constructie is tegengesteld aan de recentelijke overdracht van groot onderhoud aan de schoolbesturen. Optie b) Schoolbestuur Voor de categorie Brede Scholen met alleen kind gerelateerde functies is ook een variant mogelijk, waarbij de Brede School in zijn geheel een onderwijsfunctie krijgt en in eigendom komt van een schoolbestuur. Met de gemeente wordt overeengekomen dat specifieke bouwdelen van de Brede School worden verhuurd aan deze kindgebruikers. De huurinkomsten worden door de eigenaar afgedragen aan de gemeente, de servicekosten zijn ter compensatie van het onderhoud en beheer en worden afgedragen aan het schoolbestuur. Deze optie is voor schoolbesturen in de regel alleen acceptabel, indien de overige functies gerelateerd zijn aan het onderwijs. Dit maakt het mogelijk om goede en duidelijke afspraken te maken en houdt het geheel overzichtelijk. Wanneer zoals in Ameide dorpsfuncties zoals een bibliotheek worden toegevoegd, is deze optie al gauw niet werkbaar. Ook is het de vraag of één van de betrokken schoolbesturen eigenaar wil worden van het gehele gebouw en op wil treden als verhuurder (incl. alle werkzaamheden). Het beheren en exploiteren van niet onderwijs-ruimten behoort namelijk niet tot de core business van een schoolbestuur en is ook risico verhogend. Voordelen Veel regie op partners (en dus ook het profiel) die ruimten huren in de Brede School. Nadelen: Leegstandsrisico ligt bij onderwijs (dit kan afgedekt worden door gemeente). Vraagt extra administratie, tijd etc. van schoolbestuur. Niet de core business van een schoolbestuur. Optie c) Stichting Het eigendom wordt neergelegd bij een derde entiteit, bijvoorbeeld een stichting met in het bestuur vertegenwoordigers van de hoofdgebruikers (beide schoolbesturen en evt. gemeente). Deze hoofdgebruikers huren van de stichting. Deze constructie wekt de schijn dat de eigenaar risico s bij een derde worden gelegd. Maar in feite huurt men bij zichzelf, waardoor het erg belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over de risicoverdeling die men zoekt. Wanneer de stichting optreedt als ingebruikgever van onderwijsruimte in plaats van de gemeente dient ook te worden afgesproken hoe de relatie met de gemeente is, althans hoe deze zich verhoudt met het wettelijke regime (WPO). Wie draagt bijvoorbeeld zorg voor een uitbreiding van het pand bij groei van het aantal leerlingen? Naast dat de hoofdgebruikers zitting kunnen nemen in de stichting, kunnen dit ook (onafhankelijke) vrijwilligers zijn. (Een soortgelijke opzet/structuur kent de gemeente Giessenladen (Stichting Onderwijshuisvesting Giessenlanden). Binnen deze stichting worden alleen géén Brede Scholen met niet-onderwijsfuncties opgenomen zoals voornemens in Ameide.) Van belang hierbij is dat het bestuur deskundig is en dat de continuïteit geborgd is. De belangstelling om te participeren in het bestuur van een stichting als vrijwilliger is dalende.

8 8/10 Voordelen Juridische entiteit nl. rechtspersoon; zelfstandig drager van rechten en verplichtingen. Heldere structuur met formele statuten en richtlijnen voor de administratie. Verantwoordelijkheden zijn goed beschreven en belegd. Opbouw reserve groot onderhoud. Voor gemeente is deze constructie overzichtelijk en meer op afstand. Nadelen Leegstandsrisico ligt bij de nieuwe entiteit. Vraagt oprichtings- en instandhoudingskosten. Vraagt mogelijke (actieve) deelname aan meerdere stichtingen voor enkele hoofdgebruikers (o.a. schoolbesturen). Niet eenvoudig overdraagbaar. De gemeente Zederik heeft in de eerste stuurgroep uitgesproken dat zij opteert voor een stichting. BEHEER De hoofdgebruikers hebben tijdens de ingebruikname van de Brede School de verantwoordelijkheid om het gebouw warm, schoon, veilig en toegankelijk te houden. Vanuit de ambitie om zowel inhoudelijk als ruimtelijk te gaan samenwerken en het uitgangspunt het ruimtegebruik efficiënt te organiseren en multifunctionaliteit te bevorderen, is beheersmatige samenwerking tussen de gebruikers een logische consequentie. Vanuit onze ervaring weten we dat waar er niet of minimale beheersmatig wordt samen gewerkt, de inhoudelijke samenwerking niet van de grond komt (omdat het een bedrijfsverzamelgebouw wordt). Waar het beheer niet goed is geregeld, wordt er ook niet of weinig op inhoudelijk vlak samen gewerkt. De vraag is alleen in hoeverre beheersmatig samengewerkt moet worden om de ambitie en de uitgangspunten te ondersteunen? Op de volgende beheeraspecten wordt veelal minimaal samen gewerkt als er sprake is van gezamenlijke ruimten zoals in een Brede School: Veiligheid (BHV, ontruimingsplannen). Beveiliging (sluitplannen, alarmering etc.). Energie en water (met tussenmeters en een verdeelsleutel voor de ruimten die openstaan voor medegebruik). Ruimtebeheer/verhuur. Schoonmaak. Het gezamenlijke beheer kan door de gebruikers grofweg op drie manier georganiseerd worden: 1. de eigenaar organiseert het beheer of; 2. de gebruikers zelf via een juridische entiteit (een vereniging of stichting) of; 3. de gebruikers zelf via een commissie. Hieronder lichten wij de varianten toe.

9 9/10 Eigenaar Als de eigenaar het beheer organiseert, sluit de eigenaar met alle gebruikers/huurders een serviceovereenkomst. Hierin staan de diensten die geleverd worden met welk resultaat en tegen welke prijs. Voor energie en water wordt een voorschot betaald en vindt de verrekening achteraf plaats. Indien meer diensten of dienstverlening van de aangeboden diensten uitgebreid dient te worden, wordt een toevoeging bij de serviceovereenkomst gevoegd. Wij weten uit ervaring dat (indien de gemeente Zederik eigenaar wordt) een gemeente minder goed is toegerust om het dagelijks beheer in een Brede School te organiseren. Er is minder kennis in gemeenten voorhanden op dit gebied en de gemeente is geen directe gebruiker van ruimten in de MFA waardoor zij op afstand staat en de kans groot is dat het beheer niet goed aansluit op het dagelijkse gebruik. Juridische entiteit Via een juridische entiteit kan de inkoop van diensten geregeld worden. Indien hiervoor gekozen wordt, is ons advies een stichting op te richten. In de stichting nemen dan bijv. de twee schoolbesturen en evt. de gemeente plaats. Voordelen: Juridische entiteit nl. rechtspersoon; zelfstandig drager van rechten en verplichtingen. Heldere structuur. Verantwoordelijkheden zijn goed beschreven en belegd. Beheer kan zakelijk in deze structuur goed geregeld worden. Nadelen: Niet eenvoudig overdraagbaar. Entiteit dient opgericht te worden en in stand te worden gehouden. Ook hier gaat de vraag op of de schoolbesturen willen participeren in deze stichting. Indien de schoolbesturen participeren in meerdere Brede Scholen en MFA s verlangt dat van hen mogelijk een te grote inspanning (tijd, energie, administratie). Commissie Bij een commissie wordt een overeenkomst gesloten tussen de partners onderling. De individuele partners verzorgen of één individuele partner verzorgt de inkoop van de diensten. In dit geval draagt deze individuele partner het risico van het contract (of contracten) dat afgesloten wordt. Voordelen: Er hoeft geen juridische structuur opgericht te worden. Mogelijk meer vrijheid door geen juridisch kader. Redelijk eenvoudig te wijzigen en over te dragen aan nieuwe partijen. Nadelen: De verantwoordelijkheden worden belegd bij1 individuele partner. Deze partner draagt ook de risico s.

10 10/10 Dit betreft een lichte constructie, daardoor mogelijk minder betrokkenheid. Minder professioneel en kleiner wettelijk kader, vraagt specifiekere vastlegging van afspraken. VERVOLG Voor de voortgang is het van belang om over de volgende onderwerpen besluiten te nemen: Eigendom van de Brede School: in 1 hand (en vervolgens wie) of gedeeld. Beheerconstructie; via een stichting (intern), uitbesteden (stichting extern) of via een commissie. Aspecten die een rol spelen bij de afweging zijn samenvattend: Risicodrager leegstand Uitvoer groot onderhoud (m.i.v ) en opbouw reserves Gelijkwaardigheid & afhankelijkheid Kennis van gebouwbeheer & tijd, capaciteit Bereidheid participatie in eventuele entiteit/stichting Betrokkenheid en verantwoordelijkheid partijen bij de Brede School, dit heeft invloed op samenwerking en gemeenschapsgevoel

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

verhuur van ruimte in schoolgebouwen

verhuur van ruimte in schoolgebouwen verhuur van ruimte in schoolgebouwen 20 juni 2012 Jeroen Bos (j.bos@dordrecht.nl) Inhoud Situatie in Dordrecht Dilemma s Besluitvormingsproces Beleidsregels voor verhuur Huurprijzen Ervaringen en nieuwe

Nadere informatie

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep Financiele verkenning Nieuwbouw Primair onderwijs In samenwerking met: MFA project Testschool 1 Algemene gegevens Datum 25 1 2010 Model steller Renske Schoenmaker Opdrachtgever Jan Schraven Bedrijf Telefoon

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen Netwerkbijeenkomst Huurafspraken voor kinderopvang in onderwijsgebouwen datum: 26 maart 2013 1 Gemeente Apeldoorn huurbeleid voor schoolgebouwen voor gebruik van delen van schoolgebouwen voor andere doeleinden

Nadere informatie

MEMO. 1. Inleiding. 2. Ruimtelijke aspecten

MEMO. 1. Inleiding. 2. Ruimtelijke aspecten MEMO Van Ibrahim Kaya Aan College van Burgemeester en wethouders en de Raad Kenmerk Betreft Quickscan herhuisvesting Don Bosco school Bijlage(n) 1 Contactpersoon De heer I. Kaya T: 078 770 47 14 E: i.kaya@dordrecht.nl

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie STUURGROEP MFA EEN St. Dorpshuis De Boswal ODBS De Lindehof CJBS De Regenboog Peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang SV Een Onderzoeksgroep MFA Een Gemeente Noordenveld Secretariaat: Jan Bolt, voorzitter

Nadere informatie

Scholenplan Schoorl-Groet

Scholenplan Schoorl-Groet 1 Scholenplan Schoorl-Groet Opdrachtgever: Gemeente Bergen Samenstelling: Peter Jan Bakker Dennis Coenraad Referentienummer: 970021/20130129Dc01 29 januari 2013 ICSadviseurs Zekeringstraat 46 1014 BT Amsterdam

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding Huurbeleid voor scholen 29 maart 2012 Karin Soldaat Inhoud Inleiding Huur en medegebruik door kinderopvang Wettelijk kader verhuur en medegebruik Hoogte huurtarief Belangrijke aspecten huurbeleid 2 Wie

Nadere informatie

Medegebruik en verhuur in onderwijsgebouwen in de gemeente Terneuzen

Medegebruik en verhuur in onderwijsgebouwen in de gemeente Terneuzen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Terneuzen Nr. 161098 1 juli 2019 Medegebruik en verhuur in onderwijsgebouwen in de gemeente Terneuzen Uitgangspunten Inleiding Door een dalend aantal basisschoolleerlingen

Nadere informatie

Notitie. Theo Gudden. Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Blz. 1

Notitie. Theo Gudden. Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Blz. 1 Notitie Aan: Theo Gudden CC: Van: MPC; Mark Penninkhof Betreft: Normatieve bekostiging onderwijs versus reële kosten IKC Noord Datum: 22-2-2015, laatste wijziging 13-04-2015 Normatieve bekostiging onderwijs

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *Z00D98722F6* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\313 Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07500 Datum: 17 november

Nadere informatie

eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school

eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school Voorstellen Bert Fransen Deloitte ICS-adviseurs Sygma Bouwmanagement Stichting Brede School Nederland Van Aarle

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwijshuisvesting Raadsinformatieavond 13 oktober 2015 Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwerpen Schets bestuurlijk kader Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel

Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan 2018-2033 Primair Onderwijs gemeente Meppel Inleiding Voor u ligt een document wat de uitgangspunten bevat voor het op te stellen Integraal Huisvestingsplan 2018-2033

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita Inhoud workshop Welke vragen hebt u? Welke ervaring hebben wij? Anita Keita: Penta Rho Bob Vijge: Wooninc. Begin bij het begin.

Nadere informatie

Memo. B. Specifieke vragen. B 1. Startkrediet t.b.v. nieuwbouw basisschool De Zonheuvel

Memo. B. Specifieke vragen. B 1. Startkrediet t.b.v. nieuwbouw basisschool De Zonheuvel Memo Aan Raadsleden Gemeente Utrechtse Heuvelrug Van Alies Oprel en Roel Rutten Doorkiesnummer Datum 12 maart 2012 Afschriften aan Elisabeth van Oostrum, Ben van Luin en Daan van der Sleen Betreft Beantwoording

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 10 december 2014 Financiering Trappenberg op Monnikenberg. datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.:

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 10 december 2014 Financiering Trappenberg op Monnikenberg. datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: raadsvergadering: 10 december 2014 onderwerp: Financiering Trappenberg op Monnikenberg bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, RAADSVOORSTEL 1. Inleiding Op

Nadere informatie

Inleiding: Huidige situatie Partners en aanbod Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren...

Inleiding: Huidige situatie Partners en aanbod Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren... Inhoud Inleiding:... 2 1. Huidige situatie... 3 1.1 Partners en aanbod... 3 2. Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren... 3 2.1 Doorgaan met de huidige partners of inschakelen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Onderwerp Samenwerking SKOBOS-Korein in de Antoniusschool

Nadere informatie

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen BBV en afschrijvingen Het BBV kent verschillende onderwerpen. Eén van de onderwerpen heeft betrekking op de waardering

Nadere informatie

Kadernota Vastgoed 2015

Kadernota Vastgoed 2015 Kadernota Vastgoed 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belang voor Vastgoed in Deventer 3 Gemeentelijke doelstellingen 3 Programma s 3 Vastgoedportefeuille 3 Strategisch 3 Niet-strategisch 4 Concernhuisvesting

Nadere informatie

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010)

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) College V200900870 Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) Samenvatting: Inleiding: Jaarlijks dient uw college een voorstel betreffende het programma en overzicht

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties Bijlage bij raadsvoorstel RVO17.0015 Toelichting financiële consequenties Krediet Spinaker Voor vervangende huisvesting van De Spinaker is een krediet nodig van 2.673.000 (inclusief BTW en bijkomende kosten).

Nadere informatie

Beheer van schoolgebouwen en huisvesting door derden. --2 december 2014--

Beheer van schoolgebouwen en huisvesting door derden. --2 december 2014-- Beheer van schoolgebouwen en huisvesting door derden --2 december 2014-- Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De rol van de gemeente bij onderwijshuisvesting 3. Beheer- en exploitatie van schoolgebouwen 4. Huisvesting

Nadere informatie

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Jos de Kleijne (AK+) 06-53962650 Mireille Uhlenbusch (HEVO) 06-10019338 Agenda 14.45-16.30 uur Even voorstellen

Nadere informatie

Programma. Openingen Inleiding. Visie van het onderwijs op IKC. Proces en oplossingsrichtingen. Wethouder Vandermeulen. dhr. Toon van den Hanenberg

Programma. Openingen Inleiding. Visie van het onderwijs op IKC. Proces en oplossingsrichtingen. Wethouder Vandermeulen. dhr. Toon van den Hanenberg Openingen Inleiding Programma Wethouder Vandermeulen Visie van het onderwijs op IKC dhr. Toon van den Hanenberg Proces en oplossingsrichtingen Ralf Jansen IKC Picardie Linksom of Rechtsom? inhoudsopgave

Nadere informatie

gelet op de artikelen XIII, XV en XVII van de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden;

gelet op de artikelen XIII, XV en XVII van de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden; Het college van Gemeente Zeist gelet op artikel 107 en 108 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 105 en 106 van de Wet op de expertisecentra en 76r en 76s van de Wet op het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

MEMO. A. Verweij. 27 november 2006

MEMO. A. Verweij. 27 november 2006 MEMO aan van A. Verweij doorkiesnummer - bijlage(n) - afschrift aan datum 27 november 2006 Onderwerp: onderwijshuisvesting en de motie Van Aartsen - Bos Inleiding Onze leden, maar ook andere belanghebbenden

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G200479 420138 / 420138. J.W. Hofman T.H. Timmers. Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor). 08 Inwoners en bestuur SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200479 420138 / 420138 J.W. Hofman T.H. Timmers PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Lease kantoorgebouw Hazenweg (stadskantoor).

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/ Memo ** onderwerp afzender M. Langerak datum 12/08/2015 afdeling Ruimte kenmerk e-mail m.langerak@zuidplas.nl 1. Inleiding Impliciete of verkapte subsidieverlening komt onder meer tot stand als de gemeente

Nadere informatie

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil GemeenteWATERLAND INFORMATIE RAAD DOCUMENT GEMEENTE WATERLAND Nummer 196-7 Onderwerp Portefeuillehouder Contactpersoon Afsluiting initiatieffase Brede School Scholeneiland in Monnickendam De heer B.G.

Nadere informatie

Onderstaande tabel bevat de uitkomsten van de betreffende rapportage.

Onderstaande tabel bevat de uitkomsten van de betreffende rapportage. Concept Investeringsbeslissing huisvesting Notitie basisschool De Borgwal Project 7793 - Meerjareninvesteringsperspectief Renswoude Plaats/datum Houten, 21 juli 2015 Behandeld door de heer ir. H.J. Molenaar

Nadere informatie

Nota Medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen

Nota Medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen Nota Medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen Vastgesteld door Burgemeester en Wethouders 23 maart 2010 Gemeente Alkmaar Sector Realisatie, Afdeling Vastgoedmanagement Sector Samenleving, Afdeling

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 11 november 2014 Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-088 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs

Nadere informatie

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN. werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine. BDB index op peildatum:

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN. werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine. BDB index op peildatum: GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN FINANCIEELPLAN PROJECT OMSCHRIJVING: Gebouw 3 Casco, Nachtegaallaan Eindhoven SOORT GEBOUW werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine BOUW FASE: PEILDATUM: BDB index op

Nadere informatie

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl Huisvesting Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! De inhoud.. Enkele cijfers Een terugblik fris alternatief Stand van zaken tot nu toe. Ontwikkelingen De overheveling van het onderhoud.. De Green

Nadere informatie

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: deel A: vergoeding op basis van normbedragen; deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; deel C: bepaling medegebruiktarief.

Nadere informatie

Praktijkkosten 2013. Praktijkkosten normpraktijk 11,4% 28,6% 60% Wat is uw huisvestingsbudget? Huisvesting

Praktijkkosten 2013. Praktijkkosten normpraktijk 11,4% 28,6% 60% Wat is uw huisvestingsbudget? Huisvesting Praktijkkosten normpraktijk Praktijkkosten 2013 wat is uw huisvestingsbudget? Wat is uw huisvestingsbudget? Huisvesting 20.678 per normpraktijk per jaar (incl. servicekosten) 11,4% 28,6% 60% Personeelskosten

Nadere informatie

Raadsvoorstel 29. Vergadering 2 maart 2010 verbeterd exemplaar Gemeenteraad. Onderwerp

Raadsvoorstel 29. Vergadering 2 maart 2010 verbeterd exemplaar Gemeenteraad. Onderwerp Vergadering 2 maart 2010 verbeterd exemplaar Gemeenteraad Onderwerp : Overdracht bouwontwikkeling Brede School Helmond-Noord aan Woonpartners B&W vergadering : 26 januari 2010 Dienst / afdeling : ST/PM

Nadere informatie

Nieuwbouw IKC s Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer

Nieuwbouw IKC s Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer Nieuwbouw IKC s Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer Presentatie aan Raadscommissie d.d. 21-6-2017 Hans Heijltjes, senior adviseur Hevo Mede namens Anneke Mezger, senior adviseur Royal HaskoningDHV 1 Agenda Doel

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk

Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk Project Kulturhus Stompwijk, gemeente Leidschendam-Voorburg Aan: Gemeente Leidschendam-Voorburg, kernteam Van: ir. Lieske Nuyens en drs. Krijno van Vugt (M3V adviespartners,

Nadere informatie

Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO

Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO Opdrachtgever HEVO B.V. Expertisecentrum Datum 10 mei 2016 Niets uit deze uitgave mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

MAASDRIEL. Memo. Commissie S&F. Van: College. Datum: 27 december 2012. Opsteller: Ben de Vor. Betreft: Financiele haalbaarheid MFC Heerewaarden

MAASDRIEL. Memo. Commissie S&F. Van: College. Datum: 27 december 2012. Opsteller: Ben de Vor. Betreft: Financiele haalbaarheid MFC Heerewaarden Memo MAASDRIEL Aan: Van: Commissie S&F College Datum: 27 december 2012 Opsteller: Betreft: Ben de Vor Financiele haalbaarheid MFC Heerewaarden Geachte commissieleden, In de raadsvergadering van 6 december

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 376480 Datum : 8 november 2016 Programma : Onderwijs, sport en cultuur Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma huisvesting brede scholen Reusel- De Mierden

Uitvoeringsprogramma huisvesting brede scholen Reusel- De Mierden Uitvoeringsprogramma huisvesting brede scholen Reusel- De Mierden 2015-2016 1 Inleiding Onderwijshuisvesting is een gezamenlijke opdracht van gemeente en schoolbesturen. De gemeente Reusel-De Mierden heeft

Nadere informatie

Realisatie Multifunctionele Combischool Rouveen (MCR)

Realisatie Multifunctionele Combischool Rouveen (MCR) Raadsvergadering: 29 juni 2010 Agendapunt: 12 Kenmerk: Datum voorstel: 25 mei 2010 Portefeuillehouder: Wethouder mr. S. de Jong Informant: De heer A.J. Stolmeijer Onderwerp: Realisatie Multifunctionele

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Raadsstuk Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Nummer 2017/585256 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering nieuwbouw (5.282 m2) Tijdelijke huisvesting. Aanleg 46 parkeerplaatsen

Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering nieuwbouw (5.282 m2) Tijdelijke huisvesting. Aanleg 46 parkeerplaatsen Overzicht investeringen Edudelta n.a.v. raadsvraag 21 juni 2018 GEMEENTE GOEREE-OVERFLAKKEE Oorspronkelijk voorstel beroepscampus Investering Investering nieuwbouw (5.282 m2) 8.715.300 Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 8 december 2011 Voorstelnummer: 2011/ 55 Stiens, 24 november 2011 Behandelend ambtenaar: Cor de Val E-mail: C.deVal@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Maatschappelijke Zorg Kerkrade, 28 september 2011. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr.: 11it00744. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 11Rb054,

Nadere informatie

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening Raadsvergadering d.d. 24 februari 2005. ----------------------------------------------- Voorstel nr. 25/05. ----------------------------------------------- Onderwerp Voorlopige vaststelling overschrijdingsuitkering

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray Toelichting tarieven voor verhuur.

Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray Toelichting tarieven voor verhuur. Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray 2011. Toelichting tarieven voor verhuur. Inleiding De afgelopen jaren is in Venray, net als in andere

Nadere informatie

Toelichting kostenconfigurator PO en VO

Toelichting kostenconfigurator PO en VO Toelichting kostenconfigurator PO en VO Opdrachtgever Project Expertisecentrum Datum 8 januari 2016 Referentie 1181902-0492.1.0 Auteur(s) de heer ing. M.C.M. van Gemert Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen Informatieavond MFA Schelluinen Dorpshuis Schelluinen - 31 oktober 2016 Laride Vastgoedstrategie

Nadere informatie

Nr. 818/OWS (2007) Aan de Raad.

Nr. 818/OWS (2007) Aan de Raad. Nr. 818/OWS (27) Voorstel om een krediet beschikbaar te stellen voor het verstrekken van een bijdrage van maximaal. 9., - aan Scholen aan Zee in de bouwkosten van de multifunctionele sporthal in Julianadorp

Nadere informatie

VAN IJSENDIJKSTRAAT 403-409 PURMEREND

VAN IJSENDIJKSTRAAT 403-409 PURMEREND TE HUUR VAN IJSENDIJKSTRAAT 403-409 PURMEREND PURMERSTEDE KLEINSCHALIG TURNKEY KANTOOR-/BUSINESS UNITS RECENT GEMODERNISEERD BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW VANAF 35 M² BVO V.V. AIRCO HUURPRIJS VANAF CA. 295,-

Nadere informatie

Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 20/10/2012 1

Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 20/10/2012 1 Kostprijsdekkende huur Gemeentelijk vastgoed 1 WELKOM Opening Utrecht: Arthur van Loon: adviseur vastgoedfinanciën portefeuillemanagement 2 Huur definities en begrippen Huurprijs: Wikipedia: De vergoeding

Nadere informatie

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld.

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld. Wijk bij Duurstede, september 2015 Betreft: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2030. Memo Van: burgemeester en wethouders Aan: gemeenteraad behandeld door Dick Elsas toestelnummer 9567 Aanleiding

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis

Algemeen. Gemeente Giessenlanden t.a.v. de heer E. Kraaijeveld Postbus ZG HOORNAAR. gemeente Giessenlanden: memo inzake MFC Noorderhuis Deloitte Belastingadviseurs B.V. Indirect Tax Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9963 www.deloitte.nl Gemeente Giessenlanden t.a.v.

Nadere informatie

Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase

Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase Zorgorganisatie en corporatie of belegger werken samen 5 processtappen naar een haalbare businesscase Congres Zorgvisie 18 September 2012 Een Babylonische spraakverwarring Sjans! Verblijf Tegelijkertijd

Nadere informatie

Toelichting. incl. btw

Toelichting. incl. btw Financiële paragraaf Om de financiële consequenties van het IHP inzichtelijk te maken zijn de scenario s door een planeconoom doorgerekend en zijn deze resultaten vertaald naar kapitaalslasten (rente en

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENTE TERNEUZEN WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN EN AFNEMERS / HUURDERS MFC

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENTE TERNEUZEN WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN EN AFNEMERS / HUURDERS MFC . SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENTE TERNEUZEN WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN EN AFNEMERS / HUURDERS MFC Ontwikkeling Sociaal Maatschappelijk Hart aan de Canadalaan te Sas van Gent SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Datum raadsvergadering n.t.b.

Datum raadsvergadering n.t.b. Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 4 april 2017 Datum raadsvergadering n.t.b. Nummer raadsvoorstel 2017-405 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting), jeugdbeleid,

Nadere informatie

lansingerland IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII GEMEENTE Economischeft: Maatschappelijke Ontwikkeling

lansingerland IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII GEMEENTE Economischeft: Maatschappelijke Ontwikkeling IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII GEMEENTE lansingerland Aan de leden van de gemeenteraad Afdeling Economischeft: Maatschappelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650AA Berkel en Rodenrijs

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering Financiële normering In onderstaande normbedragen voor (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding (paragrafen 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 en 3.1) is tevens een vergoeding voor bouwvoorbereiding opgenomen. Deze vergoeding

Nadere informatie

Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen. voor beeldvormende raad. naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres:

Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen. voor beeldvormende raad. naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres: Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen voor beeldvormende raad naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres: Voorstel: 1. Een aanvullend bedrag beschikbaar stellen voor nieuwbouw

Nadere informatie

HERONTWIKKELING CENTRUM, BERGEN AAN ZEE

HERONTWIKKELING CENTRUM, BERGEN AAN ZEE OPDRACHT: Herontwikkeling centrum STATUS: DEFINITIEF PEILDATUM: 1 januari 2014 BVO (M²): 1,0 BOUWKOSTEN: 13.561.857 1 GRONDKOSTEN excl. BTW a. Verwervingskosten excl. - blok 1 0,85 1.020 m² 1.900 1.938.000

Nadere informatie

Ambitiedocument. Scholencomplex Montfoort

Ambitiedocument. Scholencomplex Montfoort Ambitiedocument Scholencomplex Montfoort Opdrachtgever Gemeente Montfoort Opgesteld door Jan Roelofs en Bart Ellenbroek Kenmerk U17038 Datum 24 januari 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Ambitiedocument

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang

Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang Referentiemodellen Onderwijs & Kinderopvang 20 juni 2013 Programma kennismaking rekenen aan samenwerking met Marc van Leent pauze tekenen aan samenwerking met Rob Janssen Bouwmeester Concepten Netwerk

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017)

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Bijlage IV Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Artikel 1: Algemene bepaling 1. Conform artikel 1.4 van de verordening wordt, bij de vaststelling van het in het programma te vermelden

Nadere informatie

TE HUUR VENEDIEN 25 B PURMEREND FRAAIE KANTOOR-/PRAKTIJKRUIMTE BETREFT EERSTE VERDIEPING TOTAAL CA. 60 M² BVO PARKEREN VOOR DE DEUR

TE HUUR VENEDIEN 25 B PURMEREND FRAAIE KANTOOR-/PRAKTIJKRUIMTE BETREFT EERSTE VERDIEPING TOTAAL CA. 60 M² BVO PARKEREN VOOR DE DEUR TE HUUR VENEDIEN 25 B PURMEREND FRAAIE KANTOOR-/PRAKTIJKRUIMTE BETREFT EERSTE VERDIEPING TOTAAL CA. 60 M² BVO PARKEREN VOOR DE DEUR HUURPRIJS CA. 500,- PER MAAND, VRIJ VAN BTW 1 VENEDIEN 25 B 1441 AK PURMEREND

Nadere informatie

Gemeente Delft. -"'" t-"'" Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. -' t-' Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel ~...; -"'" t-"'" Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. : college van B&W : 23 januari 2018 : Aletta Hekker : Ad Holkers

Nadere informatie

Onderwerp (Her)huisvesting basisscholen De Akkers

Onderwerp (Her)huisvesting basisscholen De Akkers Onderwerp (Her)huisvesting basisscholen De Akkers Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 25 augustus 2015 Opsteller Dirk van der Meulen Registratie GF15.20070 Agendapunt 8 Voorstel 1. Een

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan 2013 Deel A Vergoeding op basis van normbedragen 1. school voor basisonderwijs 1.1. Nieuwbouw (permanente bouwaard).. pag. 2 1.2. Uitbreiding

Nadere informatie

Oss. Datum. Achtergrond. ln 2OL4 is in samenwerking met alle gebruikers van de 6 Horizonscholen in Oss een document. GTnnEENTE

Oss. Datum. Achtergrond. ln 2OL4 is in samenwerking met alle gebruikers van de 6 Horizonscholen in Oss een document. GTnnEENTE GTnnEENTE Oss Vastgoedmanagement Aan het bestuur van de stichting OOG T.a.v. mevrouw Beuving Postbus 4 5460 AA Veghel Raadhu slaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 6297 08 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil.

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil. Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Samenvatting: Voorgesteld wordt om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000,- voor de aankoop van de benedenverdieping

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs 14-5-2013 Memo Aan Plaats, datum Zwolle, 13 mei 2013 Onderwerp Exploitatiemodel De Trefkoele+ Ons kenmerk Behandeld door Martijn

Nadere informatie

Nota medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen

Nota medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen Nota medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen Nota medegebruik en verhuur van onderwijsgebouwen Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Samenleving Rinus van Vorstenbosch Datum: 20 mei

Nadere informatie

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Het college van de gemeente Heerenveen; gelet op artikel 117 van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Voor wat betreft de kwaliteitseisen van de voorzieningen zal uitgegaan worden van de eisen conform het concept Frisse Scholen Klasse B. De vergoeding

Nadere informatie

MFA Scan Brede Scholen

MFA Scan Brede Scholen MFA Scan Brede Scholen Ing. Loek Coerver, ir. Fred Lentz Helder en communicatief Brede Scholen en andere Multifunctionele Accommodaties worden steeds belangrijker in Nederland. De vraag ernaar is groot.

Nadere informatie

Beslisdocument "Brede School Ameide"

Beslisdocument Brede School Ameide Beslisdocument "Brede School Ameide" Meerkerk, 15 februari 2016 Inleiding De twee basisscholen in Ameide, de Hendrik van Brederodeschool en de School met de Bijbel "De Kandelaar" zijn gebouwd in de jaren

Nadere informatie