Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel"

Transcriptie

1 Uitgangspunten Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs gemeente Meppel

2 Inleiding Voor u ligt een document wat de uitgangspunten bevat voor het op te stellen Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het primair onderwijs in Meppel. In het eerste hoofdstuk zal kort ingegaan worden op de verantwoordelijkheden van schoolbesturen en gemeente. De uitgangspunten volgen per onderdeel (waaronder huisvesting, onderhoud en Nieuwveense Landen) in het tweede hoofdstuk. Door het vaststellen van deze uitgangspunten wordt een basis bepaald waarmee gemeente en schoolbesturen gezamenlijk het integraal huisvestingsplan kunnen uitwerken. De totstandkoming van een IHP is een gezamenlijk proces van schoolbesturen en gemeente. Gezamenlijk zijn bijgaande uitgangspunten bepaald. Hiermee wordt gestreefd naar gelijke mogelijkheden voor alle scholen. De volgende stap in het proces is het uitwerken van het huisvestingsplan. In dit IHP worden per wijk en per school de toekomstverwachtingen inzichtelijk gemaakt, het gaat daarbij dan ook om onderwerpen als renovatie en nieuwbouw. Op basis van deze uitgangspunten wordt, voor de noodzakelijke maatregelen, samen met de schoolbesturen een planning in tijd en geld opgesteld. Hiermee kunnen toekomstige ontwikkelingen integraal worden afgewogen en kunnen scholen en gemeente anticiperen op toekomstverwachtingen. Zowel schoolbesturen als gemeente zijn bereid te investeren op de onderdelen waar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor geldt. De uitgangspunten in deze notitie zijn specifiek gericht op scholen van het primair onderwijs. De ontwikkelingen en verwachtingen in het primair onderwijs geven aanleiding tot het opstellen van een actueel huisvestingsplan. Voor het voortgezet onderwijs bestaat er minder aanleiding voor het opstellen van een nieuw IHP en speelden een aantal specifieke vraagstukken. In het IHP zal kort de situatie van de scholen in het voortgezet onderwijs geschetst worden.

3 1. Verantwoordelijkheden Onderwijshuisvesting Vanaf de decentralisatie van onderhoudsmiddelen naar de schoolbesturen in het primair onderwijs met ingang van 1 januari 2015 zijn de verantwoordelijkheden voor onderwijshuisvesting als volgt: Gemeente Nieuwbouw Uitbreiding Medegebruik Constructiefouten (waaronder asbest) Herstel bijzondere omstandigheden (calamiteiten) Schoolbestuur Onderhoud: regulier en groot onderhoud Aanpassingen Exploitatie In verschillende gemeenten in Nederland kiezen gemeenten en schoolbesturen om nog een stap verder te gaan in de doordecentralisatie. De verantwoordelijkheid en de financiële middelen uit het gemeentefonds voor onderwijshuisvesting worden dan overgedragen aan schoolbesturen. De gemeente houdt wel de zorgplicht. De regie voor een goede leeromgeving ligt bij volledige doordecentralisatie bij de schoolbesturen. In Meppel wordt door zowel schoolbesturen als gemeente op dit moment geen aanleiding gezien over te gaan tot doordecentralisatie. De uitwerking van het IHP kan aanleiding zijn om samen met de schoolbesturen doordecentralisatie alsnog te onderzoeken.

4 2. Uitgangspunten Per thema worden een aantal uitgangspunten of ambities vastgelegd als basis voor verdere uitwerking van het integraal huisvestingsplan. 2.1 Huisvesting Huisvesting Afspraken over de onderwijsgebouwen voor een gezonde leer- en werkomgeving Kwaliteit wordt zowel bouwkundig als functioneel beoordeeld Bij nieuwbouw en renovatie is 'Frisse Scholen klasse B' en 'BENG' (Bijna Energie Neutraal Gebouw) het uitgangspunt. Bij renovatie van bestaande gebouwen betreft het maatwerk in verband met de haalbaarheid Multifunctioneel gebruik van onderwijsgebouwen is uitgangspunt Toelichting: Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Klasse C daarbij is het basisniveau (acceptabel). Klasse B gaat een stapje verder en krijgt het niveau 'goed'. In 2015 zijn de eisen in het Bouwbesluit aangepast. Bij nieuwbouw moet conform het bouwbesluit voor de thema's energie en lucht minimaal klasse B gerealiseerd worden. Vanaf 2021 is BENG de norm bij nieuwbouw. Ook bij renovatie is het streven zo veel mogelijk te voldoen aan BENG. Of dit haalbaar is is afhankelijk van het schoolgebouw. Dit vergt maatwerk. Uitgangspunt voor de beoordeling van de huisvestingsvraagstukken is de normvergoeding van de VNG. Uit de praktijk blijkt echter dat de normvergoeding van de VNG vaak onvoldoende is voor het realiseren van een gebouw met een goed kwaliteitsniveau. De normvergoeding is in 2017 negatief geïndexeerd terwijl de werkelijke kosten voor bouwen stijgen door onder andere de aanscherping van het Bouwbesluit en ontwikkelingen in de bouwmarkt. Frisse Scholen klasse B en BENG als uitgangspunt heeft als effect dat de investering per m2 bijgesteld zal moeten worden ten opzichte de normvergoeding bepaald door de VNG.

5 Bij eerdere investeringen in Meppel is al gebleken dat de normvergoeding van de VNG onvoldoende was. Voor de nieuwbouw van Het Palet en onderwijspark Ezinge was destijds al sprake van een hogere investering per m2. Er wordt gestreefd naar multifunctioneel gebruik van onderwijsgebouwen. Bij nieuwbouw kan hierin door de gemeente worden gefaciliteerd door het bieden van ruimte voor bijvoorbeeld kinderopvang. Het multifunctioneel gebruik hangt af van de behoefte van de wijk. Ook in bestaande schoolgebouwen kan overcapaciteit verhuurd worden aan gebruikers met een maatschappelijke en/of onderwijsgerelateerde functie. Dit mag niet conflicterend zijn met bestaande gebruikers. Zie ook onderdeel duurzaamheid met betrekking tot BENG. 2.2 Onderhoud Onderhoud Sinds 1 januari 2015 zijn schoolbesturen in het primair onderwijs verantwoordelijk voor het gehele onderhoud van schoolgebouwen. De gemeente is in de meeste gevallen economisch eigenaar van de gebouwen. Op het moment dat deze schoolgebouwen vervangen of verlaten worden vervallen ze weer terug aan de gemeente. Scholen worden onderhouden op minimaal niveau 3 NEN 2767 Niveau 3 - redelijke conditie: Plaatselijk zichtbare veroudering, functievervulling van bouw- en installatiedelen niet in gevaar Schoolbesturen kunnen aantonen dat zij zich houden aan deze afspraak Bij verwachte ontwikkelingen zoals renovatie of sloop van het gebouw kunnen afspraken gemaakt worden over het afwijken van het afgesproken onderhoudsniveau. Toelichting: Gezamenlijk met de schoolbesturen is een basisniveau voor onderhoud bepaald, zodat bij elke school hetzelfde minimum onderhoudsniveau aangehouden wordt. Hierdoor ontstaat geen ongelijke situatie tussen de scholen.

6 2.3 Duurzaamheid Duurzaamheid Bij nieuwbouw is BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) de norm Bij renovaties en onderhoud wordt ingezet op verduurzaming van gebouwen Duurzaamheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en schoolbesturen Er wordt aangesloten bij de 10 duurzame uitgangspunten van de gemeente Meppel, waaronder: - komende jaren CO2-neutraal worden (2040) - optimaal gebruik bestaande gebouwde omgeving, gebouwen en materialen - gezonde en veilige omgeving voor mens en natuur - wijken en buurten met een hoge leefbaarheid Toelichting: Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Nieuwe overheidsgebouwen moeten vanaf 1 januari 2019 voldoen aan de BENG-eisen. De gemeente Meppel wil zich in een aantal fasen ontwikkelen naar een CO2-neutrale gemeente, te beginnen met de eigen organisatie en vervolgens het stimuleren van andere partijen tot het besparen van energie. Het nastreven van bovenstaande duurzaamheidsambities heeft een andere staat van schoolgebouwen tot gevolg. Duurzaamheidsmaatregelen hebben veelal een positief effect op de exploitatie van scholen. Schoolbesturen zijn bereid zelf ook te investeren wanneer het een besparing oplevert in de energiekosten en mogelijk in de onderhoudskosten. Over de verdeling van de investeringen moeten bij de uitwerking van het IHP afspraken gemaakt worden.

7 2.4 Afwegingskader nieuwbouw-renovatie Afwegingskader nieuwbouw - renovatie Er is niet wettelijk vastgelegd wie verantwoordelijk is voor de renovatie van schoolgebouwen. Gemeenten en schoolbesturen zijn door de staatssecretaris opgeroepen hier samen uit te komen. Verwacht wordt dat op landelijk niveau afspraken gemaakt worden over de verantwoordelijkheidsverdeling. Renovatie is gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en schoolbestuur Levensduur schoolgebouw wordt met de renovatie verlengd met minimaal 25 jaar Afweging renovatie of nieuwbouw vind plaats op basis van de volgende criteria: Bouwkundige kwaliteit en bijbehorende wet- en regelgeving Staat van onderhoud Benodigde capaciteit op basis van prognosecijfers en demografische ontwikkeling Levensvatbaarheid van de school (opheffingsnorm gem. Meppel = 117, landelijk minumum = 23) Functionele kwaliteit van gebouwen Exploitatie gebouw Ligging en spreiding onderwijsvoorzieningen Financieel (boekwaarde/kapitaallasten) Bouwjaar van het schoolgebouw Indien nodig onderzoekt een extern onderzoeksbureau de keuze voor nieuwbouw of renovatie Toelichting: Als onduidelijk is of bij een schoolgebouw nieuwbouw of renovatie de beste oplossing is kan een extern onderzoeksbureau een advies uitbrengen. Gemeente en schoolbesturen selecteren gezamenlijk een bureau. De leerlingdichtheid in een gemeente bepaalt de hoogte van de gemeentelijke opheffingsnorm. Landelijk ligt de laagste gemeentelijke opheffingsnorm op 23 leerlingen, de hoogste op 200 leerlingen. Eens in de vijf jaar worden de gemeentelijke opheffingsnormen opnieuw berekend.

8 2.5 Kindcentra Kindcentra Gezamenlijke ambitie is integrale voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar (Kindcentra) Aanpassingen in bestaande voorzieningen zijn voor eigen rekening van de voorschoolse voorziening of schoolbestuur (juridisch eigenaar) Bij nieuwbouw kan de gemeente faciliteren in ruimte voor voorschoolse voorzieningen. Gemeente brengt huur in rekening bij de gebruiker Bij bestaande gebouwen worden huidige afspraken met betrekking tot verhuur van overcapaciteit aan voorschoolse voorzieningen voortgezet: Schoolbesturen vragen de gemeente om toestemming voor verhuur van leslokalen aan derden Schoolbesturen brengen gebruikers een afgesproken minimum huurvergoeding in rekening Huurvergoeding wordt gebruikt voor de instandhouding en exploitatie van het schoolgebouw Bij capaciteitsvraagstukken in bestaande onderwijsgebouwen treden gemeente en schoolbesturen in overleg over mogelijke oplossingen voor het behouden van kindcentra Voor de verhuur aan voorschoolse voorzieningen in multifunctionele accommodaties als De Plataan en Het Palet verandert er niets Er wordt alleen gefaciliteerd in het vormen van een kindcentrum indien de tellingen en prognoses aantonen dat dit haalbaar is Toelichting: Voor een optimale ontwikkeling van kinderen zijn steeds meer scholen in Nederland integrale voorzieningen (Kindcentra). Door een intensieve samenwerking van onderwijs en voorschoolse voorzieningen en een gedeelde (pedagogische en educatieve) visie is een doorlopende leerlijn mogelijk voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Bij de meeste scholen in Meppel worden al voorschoolse voorzieningen aangeboden.

9 Voor ieder schoolbestuur moeten gelijke mogelijkheden bestaan voor het realiseren en behouden van kindcentra. Bij capaciteitsvraagstukken treden gemeente en schoolbesturen in overleg over mogelijke oplossingen voor het behouden van een kindcentrum. Hiervoor zijn verschillende vormen denkbaar: - schoolbesturen kunnen zelf investeren vanuit private middelen - gemeente kan faciliteren in alternatieve huisvesting in een ander pand of noodunits (met dekking uit huuropbrengsten) - garantstelling voor schoolbesturen die niet de mogelijkheid hebben zelf te investeren - gemeente kan meedenken in ruimtelijke procedures Formeel bestaat geen recht op extra capaciteit op het moment dat een deel van het schoolgebouw gebruikt wordt door kinderopvang. Alleen het schoolbestuur of de gemeente kan juridisch eigenaar zijn van een onderwijsgebouw. Het is niet wenselijk dat kinderopvangorganisaties het eigendom van een deel van het gebouw verkrijgt. Als het schoolbestuur zelf investeert in ruimte voor voorschoolse voorzieningen vervalt het eigendom aan de gemeente bij het verlaten van het gebouw. De kaders voor het opzetten van een Integrale Kindcentra zijn in 2014 vastgelegd in de uitgangspuntennotitie Kindcentra.

10 2.6 Ontwikkelingen Ontwikkelingen Nieuwveense Landen De gezamenlijke ambitie van gemeente en schoolbesturen is het aanbieden van primair onderwijs in de wijk Nieuwveense Landen (NVL) Voorafgaand aan realisatie wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd Een nieuw schoolgebouw in NVL wordt een flexibel en multifunctioneel gebouw Schoolbesturen en gemeente gaan (met de resulaten uit het haalbaarheidsonderzoek) in gesprek over de vorm van huisvesting Groei en krimp leerlingenaantal Oplossing voor leegstand wordt vooral gezocht in medegebruik van ruimtes Schoolbesturen hebben vrijheid in het verhuren van leegstaande lokalen in bestaande schoolgebouwen aan partijen met een maatschappelijke functie/functie passend bij onderwijs (onder voorwaarden) Doorverwijzing naar een ander schoolgebouw vindt in principe alleen plaats voor maximaal 3 jaar en minimaal 2 groepen Doestelling is een goede spreiding van scholen in de verschillende wijken in Meppel

11 Toelichting: Nieuwveense Landen De komende jaren zijn er in de wijk Nieuwveense Landen voldoende woningen gerealiseerd voor een basisschool van redelijke omvang. Na realisatie van het deel 'Centrumwonen' en 'Broeklanden' (streven 2020) zijn er ongeveer 440 woningen gerealiseerd waarbij de verwachting is dat 75% bewoond wordt door jonge gezinnen. Begin september 2017 woonden er 92 kinderen tussen 0 en 12 jaar in de wijk Nieuwveense Landen. In het stedenbouwkundig plan is ruimte opgenomen voor maatschappelijke voorzieningen zoals een school. Realisatie van een basisschool heeft vaak een positief effect op de verkoop van de woningen in de wijk en de leefbaarheid in de wijk. De keuze met betrekking tot het wel of niet realiseren van een school in de wijk heeft effect op de toekomstverwachtingen van bestaande scholen. Het in deze fase vaststellen van de gezamenlijke ambitie met betrekking tot NVL vormt de basis voor verdere uitwerking van het integraal huisvestingsplan. Krimp In een aantal wijken is krimp zichtbaar, waardoor bij een aantal scholen leegstand ontstaat. De oplossing voor leegstand kan vooralsnog v gezocht worden in medegebruik van ruimtes. Hiervoor kan onderzocht worden welke functie een school in een wijk nog meer kan vervullen. Één van de voorwaarden voor medegebruik is dat er toestemming gegeven moet worden door de gemeente. De huidige leegstand is veelal ingevuld door het aanbod van voorschoolse voorzieningen (Kindcentra). De gemeente neemt in principe geen leegstaande gedeelten van schoolgebouwen over. Voor de langere termijn is het zoeken naar een meer duurzame oplossing noodzakelijk Doorverwijzing zal alleen plaatsvinden in redelijke gevallen. De randvoorwaarden die in bovenstaand uitgangspunt zijn benoemd gelden voor het doorverwijzen naar leegstand van andere schoolgebouwen die al in gebruik zijn. Leegstaande gebouwen kunnen in sommige situaties een redelijke oplossing zijn bij capaciteitsproblemen. Ook doorverwijzing betreft maatwerk.

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2. Op weg naar betere onderwijshuisvesting

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2. Op weg naar betere onderwijshuisvesting Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw bijeenkomst 2 Op weg naar betere onderwijshuisvesting Programma van vandaag Keuze tussen Renovatie of vervangende nieuwbouw? Wie zitten er vandaag

Nadere informatie

Visie IHP. 1 De kindcentra bieden opvang en educatie voor alle kinderen van 0-12 jaar, waarin gewerkt wordt aan

Visie IHP. 1 De kindcentra bieden opvang en educatie voor alle kinderen van 0-12 jaar, waarin gewerkt wordt aan Visie IHP De functie van scholen Scholen in IJsselstein hebben een brede maatschappelijke functie. Het schoolgebouw is idealiter een toegankelijke wijkvoorziening met een pedagogisch hoogwaardig aanbod,

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer

Onderwijshuisvesting. Raadsinformatieavond 13 oktober Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwijshuisvesting Raadsinformatieavond 13 oktober 2015 Edgar Blokker Senior projectleider (maatschappelijk vastgoed) Samenleving & Stadsbeheer Onderwerpen Schets bestuurlijk kader Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW

AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW AFWEGINGSKADER RENOVATIE - NIEUWBOUW Eelco Groenen Dieuwerke Spaans Mireille Uhlenbusch Raymond Ophuis Frank Rubel GESCHIKTE HUISVESTING VOOR HET ONDERWIJS Aanleiding om in actie te komen: 1. Veranderende

Nadere informatie

KENNISNEMEN VAN De invulling van de ambitie van het college met betrekking tot frisse scholen.

KENNISNEMEN VAN De invulling van de ambitie van het college met betrekking tot frisse scholen. Gemeente Amersfoort RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4359235 Aan : Gemeenteraad Datum : 7 juni 2013 Portefeuillehouder : Wethouder C.J.M. van Eijk Programma : 5. Onderwijs

Nadere informatie

Raadsvergadering : 23 juni 2014 Agendanr. 16

Raadsvergadering : 23 juni 2014 Agendanr. 16 Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College Financieel Juridisch *Z00EE495836* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\334 Behandelend ambtenaar N. van der Heijden Zaaknummer Z.15-14107 Datum: 13 april

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Doetinchem, 4 juli 2018

Doetinchem, 4 juli 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7.3 ALDUS VASTGESTELD 12 JULI 2018 Vaststellen Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2018 Te besluiten om: 1. Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2018 vast te stellen. 2.

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen

Gemeente Apeldoorn. huurbeleid voor. schoolgebouwen Netwerkbijeenkomst Huurafspraken voor kinderopvang in onderwijsgebouwen datum: 26 maart 2013 1 Gemeente Apeldoorn huurbeleid voor schoolgebouwen voor gebruik van delen van schoolgebouwen voor andere doeleinden

Nadere informatie

Onderwijs & Huisvesting; integraal huisvestingsplan gemeente Veenendaal. Onderwijshuisvesting ; actualisering IHP

Onderwijs & Huisvesting; integraal huisvestingsplan gemeente Veenendaal. Onderwijshuisvesting ; actualisering IHP Onderwijshuisvesting 2015 2019; actualisering IHP 2009 2014 Agenda 1. Waarom nieuw IHP? 2. Wie is waarvoor verantwoordelijk? 3. Hoe heeft gemeente tot nu toe huisvesting opgepakt? 4. Wat zijn de huidige

Nadere informatie

ONDERWIJSHUISVESTINGSPLAN GEMEENTE VENLO

ONDERWIJSHUISVESTINGSPLAN GEMEENTE VENLO ONDERWIJSHUISVESTINGSPLAN GEMEENTE VENLO 2018-2038 INHOUD Onderwijslandschap gemeente Venlo Onderwijslandschap Ontwikkelingen onderwijslandschap Onderwijshuisvesting Aanleiding Overzicht Ontwikkelingen

Nadere informatie

Suzan Smolders / maart 2019

Suzan Smolders / maart 2019 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Suzan Smolders 3457 Suzan.Smolders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 938837/943149 19 maart 2019 portefeuillehouder Mieke

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Voorgesteld besluit Het Integraal Huisvestingsplan

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2

Raadsstuk. Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Raadsstuk Onderwerp Aanpassen en beschikbaar stellen krediet uitbreiding en renovatie van basisschool Molenwiek Dalton, Betuwelaan 2 Nummer 2017/585256 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

MEMO. A. Verweij. 27 november 2006

MEMO. A. Verweij. 27 november 2006 MEMO aan van A. Verweij doorkiesnummer - bijlage(n) - afschrift aan datum 27 november 2006 Onderwerp: onderwijshuisvesting en de motie Van Aartsen - Bos Inleiding Onze leden, maar ook andere belanghebbenden

Nadere informatie

Naar een duurzaam IHP Hoe borg je dat? Jan Roelofs Marieke Stevering-Rutten Kennisdag Ruimte-OK 16 april 2019

Naar een duurzaam IHP Hoe borg je dat? Jan Roelofs Marieke Stevering-Rutten Kennisdag Ruimte-OK 16 april 2019 Naar een duurzaam IHP Hoe borg je dat? Jan Roelofs Marieke Stevering-Rutten Kennisdag Ruimte-OK 16 april 2019 Programma van vandaag - Introductie PentaRho - Onderzoek naar duurzaamheid in IHP s - Analyse

Nadere informatie

Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig

Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig Update Onderwijshuisvesting; Een Stelselwijziging is nodig Gert-Jan van Midden, Adviseur PO Raad (mede namens VO Raad) Waarom aanpassingen aan het bestaande stelsel noodzakelijk is. Gertjan van Midden

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014.

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. 1 Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. In verband met de wetgeving om per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van de schoolgebouwen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Voorgestelde beslissing :

Voorgestelde beslissing : Voorstel aan : Gemeenteraad van 19 december 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 6 december 2011 Nummer : Onderwerp : Duurzame scholen, een goede prestatie Bijlage(n) : 1. Notitie 'Duurzame scholen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Raadsvoorstel Zaak : 00483750 Onderwerp Integraal Huisvestingsplan onderwijs 2017-2026 Portefeuillehouder De heer W.A. van Engeland Datum raadsvergadering 20 december 2016 Samenvatting Op 29 september

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Datum raadsvergadering n.t.b.

Datum raadsvergadering n.t.b. Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 4 april 2017 Datum raadsvergadering n.t.b. Nummer raadsvoorstel 2017-405 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting), jeugdbeleid,

Nadere informatie

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding Huurbeleid voor scholen 29 maart 2012 Karin Soldaat Inhoud Inleiding Huur en medegebruik door kinderopvang Wettelijk kader verhuur en medegebruik Hoogte huurtarief Belangrijke aspecten huurbeleid 2 Wie

Nadere informatie

Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus GK Den Haag. Baarn, 7 juni 2019

Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus GK Den Haag. Baarn, 7 juni 2019 Aan het bestuur en de directie van de VNG, t.a.v. mevrouw J. Kriens Postbus 30435 2500 GK Den Haag Baarn, 7 juni 2019 Onderwerp Voorstel onderwijshuisvesting Landelijke vereniging LVO, In aansluiting op

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Wmo, Jeugd en W&l Samenleving mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts M.J. van Zon

Wmo, Jeugd en W&l Samenleving mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts M.J. van Zon Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein M W s xt c C (I t c IJssel stein agendapunt Zaaknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum 407730

Nadere informatie

IHP 3.0: van plan naar proces. - Een onderzoek naar de toekomst van Integrale huisvestingsplannen kindvoorzieningen -

IHP 3.0: van plan naar proces. - Een onderzoek naar de toekomst van Integrale huisvestingsplannen kindvoorzieningen - IHP 3.0: van plan naar proces - Een onderzoek naar de toekomst van Integrale huisvestingsplannen kindvoorzieningen - Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Inleiding en aanleiding... 3 1.2. Vraagstelling...

Nadere informatie

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011

Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Doordecentralisatie Onderwijshuisvesting 2008-2011 Presentatie Bouwstenen voor Sociaal 10 oktober 2012 in vzh De Ster Henk Peereboom, projectleider monitor Doordecentralisatie Programma Doordecentralisatie

Nadere informatie

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl

Huisvesting. Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! www.poraad.nl Huisvesting Een stevige opgaaf voor de komende jaren!!!!!! De inhoud.. Enkele cijfers Een terugblik fris alternatief Stand van zaken tot nu toe. Ontwikkelingen De overheveling van het onderhoud.. De Green

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Vaststellen proces en onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs

Collegebesluit. Onderwerp Vaststellen proces en onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs Collegebesluit Onderwerp Vaststellen proces en onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs 2018-2022 Nummer 2017/194801 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 1.1 Onderwijs en Sport Afdeling

Nadere informatie

Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen. voor beeldvormende raad. naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres:

Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen. voor beeldvormende raad. naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres: Nieuwbouw projecten onderwijs IKC Noord en Gaanderen voor beeldvormende raad naam opsteller: T. Gudden telefoonnummer: 377 321 e-mailadres: Voorstel: 1. Een aanvullend bedrag beschikbaar stellen voor nieuwbouw

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 376480 Datum : 8 november 2016 Programma : Onderwijs, sport en cultuur Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 14 juni 2012 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [07] Behandelend ambtenaar : Anja Buma / Gerard de Haan Doorkiesnummer : (0518) 452918 / (0518) 452964 Onderwerp

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Wat is een Green Deal?

Wat is een Green Deal? Wat is een Green Deal? Maatschappelijke initiatieven die groene groei moeten stimuleren Gericht op innovatie, zowel techniek als proces Samenwerking tussen bedrijven/organisaties en rijksoverheid Wegnemen

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-085 Registratiekenmerk: Onderwerp: Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs Korte inhoud: De overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs leidt tot

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft discussienotitie over huisvesting islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad (Spil Kronehoef).

gemeente Eindhoven Betreft discussienotitie over huisvesting islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad (Spil Kronehoef). gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst01698 Dossiernummer 29 oktober 2013 Commissienotitie Betreft discussienotitie over huisvesting islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad (Spil Kronehoef). 1 Inleiding

Nadere informatie

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering

Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Doordecentralisatie onderwijshuisvesting (on)mogelijkheden en consequenties bedrijfsvoering Jos de Kleijne (AK+) 06-53962650 Mireille Uhlenbusch (HEVO) 06-10019338 Agenda 14.45-16.30 uur Even voorstellen

Nadere informatie

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: 1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Someren 2015 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting Beslispunten

Samenvatting Beslispunten Samenvatting De 35 basisschoollocaties, diverse peuterspeelzalen en kinderopvangcentra, worden in Maastricht de komende 10 jaar geleidelijk samengevoegd tot integrale kindcentra. Een integraal kindcentrum

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 564260 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Integraal Huisvestingsplan onderwijs 2018 2030 Een toekomstbestendig perspectief voor de scholen in Gooise

Nadere informatie

Datum raadsvergadering n.t.b. 2016

Datum raadsvergadering n.t.b. 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 27 september 2016 Datum raadsvergadering n.t.b. 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-346 Bijbehorend veld van de programmabegroting 7.0 Onderwijs inclusief

Nadere informatie

Kaderstellende notitie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Gemeente IJsselstein

Kaderstellende notitie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Gemeente IJsselstein tellende notitie Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2030 Gemeente IJsselstein In een Integraal Huisvestingsplan (IHP) wordt een visie gevormd op onderwijshuisvestingsvoorzieningen voor de middellange

Nadere informatie

Adviesnota aan Gemeenteraad

Adviesnota aan Gemeenteraad Onderwerp Voorziening verhuizing MOZON en huisvesting Klimboom Datum 17 mei 2016 Naam steller Ger Last Kenmerk Teammanager Ernst-Jan Meerbeek Team Maatschappelijke ontwikkeling Voorstel 1. Vaststellen

Nadere informatie

g. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Gebouwen 2014-O.docx

g. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Gebouwen 2014-O.docx g. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Gebouwen 2014-O.docx Versie 18-09-2014 Openbare Werken Beleidsplan wegen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 2 2 Bestaande situatie gemeentelijke gebouwen...

Nadere informatie

SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE

SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE SUCCES EN FAALFACTOREN DOORDECENTRALISATIE SEAKLE SATTER, Beleidsadviseur onderwijshuisvesting Presentatie Bouwstenen voor Sociaal: Succes en faalfactoren doordecentralisatie 1 DECENTRALISATIE < - > DOORDECENTRALISATIE

Nadere informatie

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013

Collegevoorstel. Reg.nr. : 4332805 Datum : 5 maart 2013 Collegevoorstel Sector : MO Opsteller : S. Strijk Telefoon : (033) 469 48 17 User-id : STR7 Onderwerp Bouwplan Uitbreiding Amersfoortse Berg Voorstel: 1. Het verslag van afspraken tussen de gemeente Amersfoort

Nadere informatie

Agenda. Breda: even voorstellen Ontwikkelingen a.d.h.v. tijdlijn 1997-2012 Waar staan we nu? Interactie m.b.v. vragen. Voorstellen.

Agenda. Breda: even voorstellen Ontwikkelingen a.d.h.v. tijdlijn 1997-2012 Waar staan we nu? Interactie m.b.v. vragen. Voorstellen. Agenda Breda: even voorstellen Ontwikkelingen a.d.h.v. tijdlijn 1997-2012 Waar staan we nu? Interactie m.b.v. vragen Voorstellen Rob Hoogzaad Gemeente Breda 076-5294207 Frank van Esch INOS - St. katholiek

Nadere informatie

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen.

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 5 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. De huisvesting van scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs,

Nadere informatie

Stand van zaken notitie Onderwijshuisvesting Lingewaard F.R. Koeman 14 december

Stand van zaken notitie Onderwijshuisvesting Lingewaard F.R. Koeman 14 december Stand van zaken notitie Onderwijshuisvesting Lingewaard 2017 F.R. Koeman 14 december 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Juridisch / Financieel kader 3 * gemeente * schoolbesturen * kinderopvang Uitgangssituatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/007159 Onderwerp: Bouwkundig aanpassen van het Varendonck College op basis van een doordecentralisatieovereenkomst Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Technische informatiesessie onderwijshuisvesting

Technische informatiesessie onderwijshuisvesting Technische informatiesessie onderwijshuisvesting Een inleidende presentatie 6 januari 2015 Programma 20.00-20.45 Inleidende presentatie: I. Primair Onderwijs Sophie Serrarens II. Voortgezet Onderwijs Martijn

Nadere informatie

Rapport Vergelijkend locatieonderzoek nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel. Mark van den Elzen Oktober 2015

Rapport Vergelijkend locatieonderzoek nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel. Mark van den Elzen Oktober 2015 Rapport Vergelijkend locatieonderzoek nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel Mark van den Elzen Oktober 2015 1. Inleiding Op 11 december 2014 heeft de gemeenteraad van Boekel besloten een verkenning nieuwbouw

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST ONDERWIJSHUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS

INTENTIEOVEREENKOMST ONDERWIJSHUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS - Concept (versie 1.0 dd 25 juni 2013) - INTENTIEOVEREENKOMST ONDERWIJSHUISVESTING VOORTGEZET ONDERWIJS Partijen, t.w.: De gemeente Eindhoven, vertegenwoordigd door ondergetekende, die bij besluit van

Nadere informatie

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 VNG Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 27 november 2018 Ons kenmerk TGW/U201801031 Lbr. 18/077 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) Onderwerp Ontwikkelingen

Nadere informatie

INTRODUCTIE UPGREEN DASHBOARD PRAKRIJK ONDERZOEK ADVIES

INTRODUCTIE UPGREEN DASHBOARD PRAKRIJK ONDERZOEK ADVIES Sjoerd Groen Frank Jakobs Nu.nl Algemeen Dagblad Cobouw Wetgeving op het gebied van duurzaamheid Bestaande bouw Nieuwbouw 2021 Woningen Gemiddeld energielabel B 2023 Kartoren Minimaal energielabel C 2030

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Vaststellen informatienota Uitwerking onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs

Informatienota. Onderwerp Vaststellen informatienota Uitwerking onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs Informatienota Onderwerp Vaststellen informatienota Uitwerking onderdelen Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs 2018-2022 Nummer 2018/41031 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 1.1 Onderwijs

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Bijlage 1 Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen In deze bijlage worden per voorziening opgesomd de nadere voorwaarden, behoudens de financiële toets, die van belang zijn om vast te stellen

Nadere informatie

De GAB wil graag reageren op het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting

De GAB wil graag reageren op het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting info@gabgouda.nl www.gabgouda.nl Aan: Gemeente Gouda College van Burgemeester en wethouders postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 22 maart 2019. Betreft: Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting 2017-2032

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET BESLUIT

RAADSVOORSTEL MET BESLUIT RAADSVOORSTEL MET BESLUIT Raadsvergadering : 4 juli 2016 Agendapunt : Onderwerp : Integraal Huisvestingsplan 2015-2030 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag, 17 juni 2016 Voorstel 1. Het integraal

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Jeugd en onderwijs

RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma: Jeugd en onderwijs RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: DOCPROPERTY onderwerp1 \* MERGEFORMAT (Vaststelling Programma en Overzicht onderwijshuisvesting

Nadere informatie

Toelichting kostenconfigurator PO en VO

Toelichting kostenconfigurator PO en VO Toelichting kostenconfigurator PO en VO Opdrachtgever Project Expertisecentrum Datum 8 januari 2016 Referentie 1181902-0492.1.0 Auteur(s) de heer ing. M.C.M. van Gemert Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 11 november 2014 Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-088 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 november 2014 onderwerp Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 zaakkenmerk Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

p FHE FHE WZ Nr. 2012-085 Houten, 11 december 2012

p FHE FHE WZ Nr. 2012-085 Houten, 11 december 2012 Raadsvoorstel *2012-085* p FHE FHE WZ Nr. 2012-085 Houten, 11 december 2012 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2013-2022 Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2013-2022 Beslispunten: 1. Kennis

Nadere informatie

S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 5-6-2014 Wat ligt ten grondslag aan de aanvraag voor het realiseren van een nieuw schoolgebouw R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o

Nadere informatie

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld.

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld. Wijk bij Duurstede, september 2015 Betreft: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2030. Memo Van: burgemeester en wethouders Aan: gemeenteraad behandeld door Dick Elsas toestelnummer 9567 Aanleiding

Nadere informatie

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek Kinderopvang in eigen beheer Resultaten marktonderzoek Opgesteld door K. Soldaat Kenmerk Resultaten marktonderzoek Datum 26 juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten algemeen 4 3 Het makelaarsmodel

Nadere informatie

SAMENVATTING. Gemeente Leidschendam-Voorburg Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2015-2018

SAMENVATTING. Gemeente Leidschendam-Voorburg Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2015-2018 SAMENVATTING Gemeente Leidschendam-Voorburg Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2015-2018 SAMENVATTING Gemeente Leidschendam-Voorburg Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2015-2018 30

Nadere informatie

Huisvestingsprogramma s en -overzichten 2017 en Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs

Huisvestingsprogramma s en -overzichten 2017 en Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs Huisvestingsprogramma s en -overzichten 2017 en 2018 Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs Gemeente Tynaarlo Zaaknummers 38563 (2017) 2407 (2018) April 2018 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Memo. B. Specifieke vragen. B 1. Startkrediet t.b.v. nieuwbouw basisschool De Zonheuvel

Memo. B. Specifieke vragen. B 1. Startkrediet t.b.v. nieuwbouw basisschool De Zonheuvel Memo Aan Raadsleden Gemeente Utrechtse Heuvelrug Van Alies Oprel en Roel Rutten Doorkiesnummer Datum 12 maart 2012 Afschriften aan Elisabeth van Oostrum, Ben van Luin en Daan van der Sleen Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

Van gemeentehuis naar gemeenschapshuis toelichting proces & aan te leveren stukken septembercyclus. Datum: 11-6-2015 Kenmerk: 0525lspr010a

Van gemeentehuis naar gemeenschapshuis toelichting proces & aan te leveren stukken septembercyclus. Datum: 11-6-2015 Kenmerk: 0525lspr010a Van gemeentehuis naar gemeenschapshuis toelichting proces & aan te leveren stukken septembercyclus Datum: 11-6-2015 Kenmerk: 0525lspr010a Coalitieakkoord Het gemeentehuis wordt duurzamer, energiezuiniger

Nadere informatie

Van centrale naar lokale aansturing, van solitair naar multifunctioneel.

Van centrale naar lokale aansturing, van solitair naar multifunctioneel. Ontwikkeling van de onderwijshuisvesting in Nederland Van centrale naar lokale aansturing, van solitair naar multifunctioneel. Het primair onderwijs is in Nederland de afgelopen 60 jaar behoorlijk veranderd.

Nadere informatie

Startnotitie. Integraal Huisvestingsplan. openbaar en bijzonder basisonderwijs. Alkmaar

Startnotitie. Integraal Huisvestingsplan. openbaar en bijzonder basisonderwijs. Alkmaar - Begeleidende informatie is via -knop op te vragen. - [F11] springt naar volgend invulpunt. Startnotitie Integraal Huisvestingsplan openbaar en bijzonder basisonderwijs Alkmaar Inhoud 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw' Op weg naar betere onderwijshuisvesting

Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw' Op weg naar betere onderwijshuisvesting Ontwikkelgroep 'Renovatie versus vervangende nieuwbouw' Op weg naar betere onderwijshuisvesting Bouwstenen voor Sociaal PLatform gedreven op input vanuit de markt Sinds 2005 115 partners bv: Op weg naar

Nadere informatie

Inleiding: Huidige situatie Partners en aanbod Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren...

Inleiding: Huidige situatie Partners en aanbod Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren... Inhoud Inleiding:... 2 1. Huidige situatie... 3 1.1 Partners en aanbod... 3 2. Wens van ouders en schoolbesturen om Kindcentra te organiseren... 3 2.1 Doorgaan met de huidige partners of inschakelen van

Nadere informatie

Algemeen Per voorziening onderwijshuisvesting zijn de criteria voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening beschreven.

Algemeen Per voorziening onderwijshuisvesting zijn de criteria voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening beschreven. 1 TOELICHTING BIJLAGE 1 In bijlage I zijn opgenomen de criteria die van belang zijn voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening. De bijlage is onderverdeeld in deel A Lesgebouwen

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide Kerensheide 22 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Programma voorzieningen huisvesting onderwijs Portefeuilehouders John Nederstigt, dr. Derk Reneman

Nota van B&W. onderwerp Programma voorzieningen huisvesting onderwijs Portefeuilehouders John Nederstigt, dr. Derk Reneman gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2017 Portefeuilehouders John Nederstigt, dr. Derk Reneman Collegevergadering 4 Oktober 201 6 inlichtingen Jannie

Nadere informatie

innovatief & toekomstvast basisonderwijs Valkenburg a/d Geul 20 april 2015

innovatief & toekomstvast basisonderwijs Valkenburg a/d Geul 20 april 2015 innovatief & toekomstvast basisonderwijs 20 april 2015 Doel van deze presentatie Informeren project: renovatie de Plenkert / nieuwbouw St. Joseph, Broekhem; Aandachtspunten ontwikkelingen INNOVO scholen.

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 278214 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Instemmen

Nadere informatie

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011

contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Innovatieve contractvorming in de onderwijshuisvesting Louk Heijnders Congres PIANOo 26 mei 2011 Servicecentrum Scholenbouw Opdrachtgevers OCW VNG VO raad PO raad Ketenpartners Steunpunt Seu brede scholen

Nadere informatie

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen

Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Verduurzamen meerjarenonderhoud bij basisscholen Workshop 8 Gezonde scholen Congres GEZONDRONDOM 15 mei 2013 ir. Henk Versteeg Onafhankelijk advies- en ingenieursbureau te Nieuwegein met veertig jaar ervaring

Nadere informatie

Gevraagd besluit 1. De raad kiest voor het voorkeurscenario om de Ida Gerhardt Academie (IGA) een doordecentralisatie overeenkomst te bieden.

Gevraagd besluit 1. De raad kiest voor het voorkeurscenario om de Ida Gerhardt Academie (IGA) een doordecentralisatie overeenkomst te bieden. HT» GEMEENTE y ^ HOORN Raadsvoorstel Zaaknummer: 1567304 Steller: CV. Veldt E-mail: C.Veldt@hoorn.nl Team: ODV Teammanager: Dennis Roet Portefeuillehouder: Onderwerp Vestiging en bekostiging van de Ida

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 13 juni raad C. Broekhuis

Datum raadsvergadering 13 juni raad C. Broekhuis Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30april 2019 Datum raadsvergadering 13 juni 2019 Nummer raadsvoorstel 2019-124 Bijbehorend veld van de programmabegroting Naam portefeuillehouder

Nadere informatie

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006.

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006. Vergadering: 12 januari 2010 Agendanummer: 8 Status: opiniërend Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Vooruitblik Betere buurten, meer tevreden bewoners. Rochdale geeft thuis

Vooruitblik Betere buurten, meer tevreden bewoners. Rochdale geeft thuis Vooruitblik 2019 Betere buurten, meer tevreden bewoners Rochdale geeft thuis Betere buurten, meer tevreden bewoners Rochdale huisvest zo n 80.000 mensen in veel verschillende buurten in de regio Amsterdam.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie