MFA Scan Brede Scholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MFA Scan Brede Scholen"

Transcriptie

1 MFA Scan Brede Scholen Ing. Loek Coerver, ir. Fred Lentz Helder en communicatief Brede Scholen en andere Multifunctionele Accommodaties worden steeds belangrijker in Nederland. De vraag ernaar is groot. De ervaring ermee groeit en daarmee ook het besef dat realiseren niet alleen bouwen betreft, maar vooral ook het gebruik na oplevering alle aandacht verdient. Vooral de financiële gevolgen en consequenties in de beheerfase blijken vaak te worden onderschat. Dat geldt tevens voor de dekking vanuit de verschillende geldstromen van onderwijs en welzijn. De MFA Scan geeft partijen financieel blijvend inzicht en is een bewezen middel om het proces in de initiatieffase te versnellen en blijvend overzicht te houden in de fasen daarna. Vanuit de inmiddels langjarige ervaring met de ontwikkeling van brede scholen, hebben twee adviesbureaus hun krachten gebundeld. Gezamenlijk hebben zij een rekenmodel, de MFA Scan, ontwikkeld, waarbij naast de bouwkosten en budgetten, juist vooral ook de exploitatie van het gebouw de aandacht krijgt. De MFA Scan is vooral gericht op de beginfase van het project. De fase waarin dromen een kans moeten krijgen, maar de werkelijkheid ook belangrijk blijft. De samenwerking tussen de partijen en de gewenste activiteiten staan centraal. Maar ook in de fasen na de beginfase heeft de MFA Scan zich bewezen. Financieel overzicht blijft behouden en de financiële consequenties van keuzes zijn direct inzichtelijk gemaakt. Introductie De laatste 10 jaar is er door beide bureaus veel kennis op gedaan op het gebied van brede scholen. Eén van de aspecten is de financiën. Welke geldstromen zijn er, hoe wordt een dergelijk school gefinancierd, hoeveel kost een brede school, wanneer is één en ander haalbaar, waar moeten we op letten. Hoe verhouden de voordelen van de multifunctionaliteit zich ten opzichte van de kosten. Zijn de kosten te beperken? In de praktijk blijkt dergelijke informatie erg versnipperd aanwezig te zijn. Wat ontbreekt is een allesomvattend rekenmodel, waarin alle financiële aspecten terug komen. Een dergelijk rekenmodel is er nu. Het is ontwikkeld door mensen die vanaf de eerste pioniersfase van brede scholen (medio jaren 90) betrokken zijn bij het opzetten van Brede Scholen en Multifunctionele Accommodaties (MFA's). Dit rekenmodel is vooral bedoeld voor de voorbereidende programmafase van het ontwikkelingsproces ven een brede school.

2 Kenmerken van een brede school Bij een brede school is er sprake van een netwerk van meerdere partijen, waaronder één of meerdere basisscholen. Er is een intensief samenwerkingsverband, waarbij het gezamenlijke belang voor alle partijen duidelijk is. Er is sprake van gezamenlijk en intensief ruimtegebruik. De eigen identiteit en cultuur blijven daarbij behouden. Alles staat in het teken van een betere ontwikkeling van het schoolkind en een verbetering van de leefbaarheid van de wijk. Kenmerken van een MFA Meestal wordt met een MFA bijna hetzelfde aangeduid, maar soms zonder onderwijsfunctie. Omdat vaak het initiatief uitgaat van de gemeente, zullen de projectleiders van de gemeente hun specifieke kennis en kunde moeten inzetten om de school te ontwikkelen. Het gebeurt regelmatig dat hier nog geen of onvoldoende ervaring mee is opgedaan. Daarnaast is een dergelijk project vaak, vooral in de kleinere gemeenten, maar éénmalig. Veelal wordt er dan een specialist bijgehaald. Gezamenlijk geven zij vorm aan de ontwikkeling van de brede school. De MFA Scan is ontwikkeld door een dergelijk specialist en sluit naadloos aan bij zijn aanpak. Toepassen MFA Scan Hart Hoofd Handen Aan de hand van de 3 H's geven wij aan hoe men de MFA Scan het beste kan inzetten. Hart - Het gevoel Hoofd - De kennis en kunde Handen - Het gereedschap Hart Het initiatief om een brede school op te zetten gaat veelal uit van de gemeente. Men heeft een bepaald idee bij de te ontwikkelen school en zoekt daar de meest geschikte partijen bij. Denk hierbij bijvoorbeeld naast één of meerdere basisscholen aan een kinderdagverblijf, voor- en naschoolse opvang, sportzalen, een bibliotheek, vrijetijds-centrum, e.d. Bij de programmafase van het project is het wenselijk dat alle betrokkenen eens hardop dromen hoe ze één en ander zien. Wat willen we nu het liefst zonder ons te storen aan de concrete haalbaarheid. Dat kan gaan over nieuwe activiteiten en de voordelen van extra ruimtes; een muziekruimte? Dat kan gaan over alles wat nu niet in de huidige locatie beschikbaar is. Dit is de fase waarin er nog geen architect in beeld is, en zeker nog geen aannemer. Hoofd Terug met beide benen op de grond. Wat kost dat nu allemaal en hebben we daar de middelen voor. Met de MFA Scan kunnen we één en ander inkaderen, alternatieven naast elkaar zetten, laten zien wat de gevolgen zijn en daar met de toekomstige gebruikers gepaste actie op nemen. Alle partijen hebben hun eigen financieringsachtergrond. Er moeten vaak psychologische barrières genomen worden; het startpunt is dat we inzichtelijk maken dat men altijd krijgt waar men recht op heeft. Vandaar uit is het pas mogelijk om te gaan praten over een efficiëntere opzet en delen van ruimten. De MFA Scan geeft hier ruimschoots de mogelijkheid toe.

3 Het blad ruimten van de MFA Scan, waar voor elke gebruiker de eigen ruimtes worden benoemd, is de start van het planproces. Door de rubricering is snel te zien waar we eventuele inverdieneffecten kunnen realiseren. In gezamenlijk overleg kunnen we de voorstellen concreet behandelen en erover besluiten. Het blijkt ook dat het hierdoor eenvoudiger is om partijen bij elkaar te houden. De MFA Scan fungeert als smeerolie voor de motor. Hier komt de MFA Scan ten volle tot zijn recht. Objectief invullen van de gegevens geeft een helder beeld van de mogelijkheden en haalbaarheid. Het plan kunnen we nu bijschaven en optimaliseren binnen de vastgestelde kaders, zodanig dat het er een door allen gedragen plan komt. Handen Na de aandacht voor het Hart (wat willen we) en de fase van het Hoofd (wat kunnen we), moet we besluiten wat we gaan doen. Dus het programma is gereed en we kunnen een architect zoeken. De architect krijgt met het opgestelde programma de juiste informatie; dat voorkomt misverstanden en zorgt dus voor een efficiënt ontwerpproces. Het is nu zaak om keuzes te maken en daadwerkelijk met de ruimtelijke vertaling te starten. Gedurende het ontwerpproces kunnen we met de vakkundige inbreng van de architect nieuwe inzichten en wijzigingen terugkoppelen naar de MFA scan, zodat we altijd kunnen blijven zien of we nog op de goede weg zitten. Bijsturen is hierdoor eenvoudiger mogelijk. De MFA Scan is slechts een gereedschap om het proces van de ontwikkeling van een brede school te realiseren. Gereedschap moet je leren gebruiken en er gevoel bij hebben. Goed gereedschap is het halve werk, De voordelen van de MFA Scan op een rijtje Vroegtijdig financieel inzicht Aparte geldstromen inzichtelijk Eenvoudig doorrekenen alternatieven mogelijk Rekenmodel eenvoudig te hanteren Vraagt tot het maken van de noodzakelijke keuzes. De architect krijgt een doorgerekend programma Inhoud van de MFA Scan De MFA Scan is opgezet in Excel en is daardoor zeer gebruikersvriendelijk. Om te voorkomen dat er per ongeluk formules worden verwijderd zijn er de nodige beveiligingen ingebouwd. We onderscheiden diverse tabbladen en er is met verschillende kleuren gewerkt, zodat eenvoudig te zien is waar we gegevens moeten invullen. Alle van belang zijnde geldstromen zijn inzichtelijk gemaakt. Zowel in totaal als per deelnemende partij. Zowel alle budgetten en huuropbrengsten (inkomend) als alle kosten (uitgaand) kunnen we volgen. Zowel op gebied van de investering als op gebied van de exploitatie. Via de Netto Contante Waarde (NCW) methode is een eventuele onrendabele top zichtbaar.

4 Tabblad Ruimten Dit tabblad is de basis van de MFA Scan en is te gebruiken als invulformulier in het planteam. Voor elke partij is een aparte kolom gereserveerd. Hierin kunnen alle partijen hun gewenste ruimten definiëren inclusief grootte en aantallen. De totalen per kolom geven dan de totale gewenste nuttige oppervlakte (NO) per partij weer. Na verloop van tijd ontstaat de behoefte om ruimtes gezamenlijk te gebruiken. Men kan deze dan eenvoudig overhevelen naar een daarvoor bedoelde aparte kolom en aangeven door middel van een sleutel hoe de verrekening over de partijen plaatst moet vinden. Dit tabblad bepaald de gewenste grootte van het gebouw en heeft daardoor ook rechtstreeks invloed op andere bladen. Tabbladen investeringsbudgetten en vergoedingsbijdragen Voor de verschillende onderwijsfuncties kunnen we hier de investeringsbudgetten bepalen. De invoer geschiedt conform het bekostigingsstelsel. Er is een mogelijkheid ingebouwd om handmatig extra budgetten toe te voegen. Het rekenmodel berekent automatisch de vergoedingsbijdragen voor het betreffende gebouw. Tabbladen investeringskosten en exploitatiekosten Aan de hand van specifieke kengetallen, welke een kostendeskundige aandraagt, bepalen deze tabbladen de hoogte van de benodigde investerings- en exploitatiekosten. Tabblad bijkomende kosten Als onderdeel van bovengenoemde investeringskosten is een apart blad voor de bijkomende kosten opgenomen. Hierdoor is in een oogopslag de onderlinge specificatie duidelijk. Eenvoudig is bijvoorbeeld vast te stellen of de architect Europees moet worden aanbesteed. Tabblad huuropbrengsten Per gebruiker is het mogelijk om ruimtes te benoemen welke verhuurd worden. Zaken als huurprijs, bezettingsgraad en oppervlakten zijn op te nemen. De extra huuropbrengsten zijn hierdoor te bepalen. Tabblad samenvatting Alle tabbladen komen hier bijeen. De belangrijkste getallen zijn hier zichtbaar gemaakt. Tevens is zichtbaar in hoeverre het project haalbaar is en waar de verschillen zitten. Ook bevat dit blad enkele indices zoals inflatie, bouwrente en rendementseis. Deze kan men wijzigen, waarbij de effecten direct zichtbaar zijn. Conclusie De MFA Scan heeft zijn meerwaarde in de praktijk van brede scholen bewezen. Met de MFA Scan heeft de gebruiker een gereedschap in handen, waarmee men inzicht krijgt in alle financiële stromen. Al bij de allereerste ideeën kan men dit instrument met succes inzetten, maar ook in een latere fase toont het zijn waarde.

5 Het vormt een bijdrage aan het welslagen van het project. Het geeft partijen een financieel totaaloverzicht en geeft voor alle partijen de financiële consequenties van beslissingen weer. De MFA Scan versneld daardoor het proces om tot een brede school te komen. Voor nadere informatie en gebruik kunt u contact opnemen met de bouwers van dit rekenmodel. Ing. Loek Coerver Kostenadviseur Ir. Fred Lentz Adviseur brede scholen

Inhoud betoog. Aanleidingen. MFA = multi. Functies. De meerwaarde van multi. MFA Aanleidingen MFA = multi Meerwaarde Trends en breuklijnen Resumé

Inhoud betoog. Aanleidingen. MFA = multi. Functies. De meerwaarde van multi. MFA Aanleidingen MFA = multi Meerwaarde Trends en breuklijnen Resumé De meerwaarde van multi Jasper van der Wal 23 november 2010 Inhoud betoog MFA Aanleidingen MFA = multi Meerwaarde Trends en breuklijnen Resumé 1 2 Aanleidingen nieuwbouw- of renovatiemoment voorzieningen

Nadere informatie

Ruimtelijk financiële tool. Toelichting opbouw

Ruimtelijk financiële tool. Toelichting opbouw Ruimtelijk financiële tool Toelichting opbouw Overzicht presentatie I. Aanleiding II. Algemene info bij tool III. Toelichting bij gebruik tool I. Aanleiding I. Aanleiding Inrichtingsplannen met lagere

Nadere informatie

eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school

eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school eigendom, beheer en exploitatie van brede scholen Bert Fransen 4e jaarcongres brede school Voorstellen Bert Fransen Bouwkunde Deloitte ICS-adviseurs Sygma Bouwmanagement Stichting Brede School Nederland

Nadere informatie

Onze inspiratie brochure. voor uw droomvilla

Onze inspiratie brochure. voor uw droomvilla Onze inspiratie brochure voor uw droomvilla Het is onze missie om inspirerende, hedendaagse ontwerpen te maken en te realiseren. U heeft een mooie kavel, een bouwbudget en vooral veel plannen en ideeën.

Nadere informatie

MFA Maarn. Een multifunctionele accommodatie voor Maarn (heden en toekomst)

MFA Maarn. Een multifunctionele accommodatie voor Maarn (heden en toekomst) MFA Maarn Een multifunctionele accommodatie voor Maarn (heden en toekomst) Inhoudsopgave Huidig eigendom en gebruik Partijen huidige en toekomstige gebruikers Plan en project Projectkaders Besluitvorming

Nadere informatie

stand van zaken Deventer: een bericht aan de stad

stand van zaken Deventer: een bericht aan de stad Deventer: een bericht aan de stad opzet presentatie - besluitvorming Deventer: een bericht aan de stad van ambitie naar concept - - haalbaarheid bibliotheek - haalbaarheid film en theater - maatregelen

Nadere informatie

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw

INFRASUCCES. LCC Tender. Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw INFRASUCCES LCC Tender Het bureau voor het duurzame aanbestedingen in de bouw Inhoud Duurzaam aanbesteden EMVI Rekenmodellen ikalm LCC Tender Innovatieve contracten Duurzaam aanbesteden Doel van de aanbesteding

Nadere informatie

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is:

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is: Projectmatig werken Inhoudsopgave Projectmatig werken vs. niet-projectmatig werken... 1 Projectmatig werken... 1 Niet projectmatig werken... 2 Waarom projectmatig werken?... 2 Hoe herken je wanneer projectmatig

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0594 B.15.0594 Landgraaf, 26 mei 2015 ONDERWERP: Visienota Accommodatiebeleid Landgraaf Raadsvoorstelnummer: 29 PROGRAMMA

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015

Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Bepaal je bestemming vóórdat je vertrekt! Kennisdag Grip op Kwaliteit, 10 november 2015 Introductie Bernd Karstenberg, LCC adviseur André van den Hoek, Projectmanager onderwijshuisvesting (o.a. voor Lucas

Nadere informatie

Identiteit en flexibiliteit

Identiteit en flexibiliteit Identiteit en flexibiliteit bbn adviseurs maart 2014 Bron: BBHD architecten Meerdere gebruikers in een IKC Tegenwoordig zien we steeds meer dat verschillende organisaties van één gebouw gebruik maken.

Nadere informatie

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 bron: Ector Hoogstad Architecten BIM BIM is een term die in het vakgebied bouw

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE Huisvestingsconsultancy Laride, Hart voor huisvesting Bastion 58

Nadere informatie

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016 Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties donderdag 13 oktober 2016 Welkom & opening Nanny Roelen Agenda 1. Welkom Nanny Roelen, avondvoorzitter 2.Opzet IKC Paul Beumer, directeur

Nadere informatie

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking

Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking Hoe maak je een multifunctionele accommodatie succesvol? Sociaal ondernemer: sleutel tot samenwerking 10 HET FUNDAMENT APRIL 2014 Steeds meer gemeentes bouwen, vaak vanuit financiële overwegingen, multifunctionele

Nadere informatie

Raadsbesluit blad : 1 van 5

Raadsbesluit blad : 1 van 5 Raadsbesluit blad : 1 van 5 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 76063 Datum : 2 september 2014 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

Van kostennaar waardesturing

Van kostennaar waardesturing Hoofdstuk Investeren in maatschappelijk vastgoed Van kostennaar waardesturing Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 7 Van kosten- naar waardesturing 9 Reacties uit het veld 21 Waardesturing in de praktijk 29 Samenwerken

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA)

Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Intentieverklaring Gemeente Asten Sleutelorganen idop Ommel betreffende de samenwerking bij de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) Inleiding In het integraal dorpsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Deerns Kostenmanagement DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN

Deerns Kostenmanagement DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN Kostenbeheer in de installatietechniek: een vak apart Kostenbeheer is binnen de installatietechniek een vak apart. Fluctuerende marktprijzen, nieuwe bouwtrends en veranderende

Nadere informatie

Centrumplan Hart voor Valkenburg

Centrumplan Hart voor Valkenburg Samenstelling: Ben van Eijsden Centrumplan Hart voor Valkenburg Plan van aanpak herinrichting historisch centrum Document: 20110125-plan van aanpak Historisch Centrum.doc Status: definitief Blad 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Aan de Raad Made, 18 maart 2010 Raadsvergadering: 15 april 2010 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook

Nadere informatie

Dreumel multifunctionele accommodatie

Dreumel multifunctionele accommodatie Dreumel multifunctionele accommodatie bestaande basisschool bestaande sporthal van Heemstraweg Rooijsestraat Het vertrekpunt In de dorpskern van Dreumel in de gemeente West Maas en Waal stond de basisschool

Nadere informatie

Een ziekenhuis waar je gewoon mens kunt zijn. Dit is ons verhaal. Elkerliek mens tot mens.

Een ziekenhuis waar je gewoon mens kunt zijn. Dit is ons verhaal. Elkerliek mens tot mens. Een ziekenhuis waar je gewoon mens kunt zijn. Dit is ons verhaal Elkerliek mens tot mens. Enkele cijfers op een rijtje Gemiddeld aantal bedden beschikbaar 401 Aantal personeelsleden in loondienst exclusief

Nadere informatie

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING

HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING HerontwikkelLAB VALUE ENGINEERING DATUM : 28-11-2012 OVER Het HerontwikkelLAB Introductie 2 VISIE Het overaanbod van kantoorruimte en de veranderde vraag ernaar hebben een omvangrijke en veelal structurele

Nadere informatie

Het doel van het programma is het beheren van Immobiliën en vastgoed, door een eigenaar en of een vastgoedmakelaar.

Het doel van het programma is het beheren van Immobiliën en vastgoed, door een eigenaar en of een vastgoedmakelaar. Beheer IMMO 1 Doel Het doel van het programma is het beheren van Immobiliën en vastgoed, door een eigenaar en of een vastgoedmakelaar. Het beheer van vastgoed houdt o.a. in - een opvolging van de inkomsten

Nadere informatie

EEN ANDERE KIJK OP INVESTERINGSPROJECTEN

EEN ANDERE KIJK OP INVESTERINGSPROJECTEN EEN ANDERE KIJK OP INVESTERINGSPROJECTEN Themadag van het stoomplatform Efficiency in stoomsystemen Duiven, 13 mei 2009 Franka Morssink PROGRAMMA Introductie Dynamiek Begrippen Investeringsvoorbeeld Gegevens

Nadere informatie

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Floor Kaspers December 2013 (gevalideerd 1-10-2017) Handreiking Inhoud Inleiding 2 1. Wat is het schoolondersteuningsprofiel? 3 Wat staat er in ieder

Nadere informatie

Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften. Omschrijving van het project. Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften

Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften. Omschrijving van het project. Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften Ambitie De gemeente Neerijnen wilde in 2009 een voorziening voor het hele dorp Haaften realiseren. Een plek met een groot aantal mogelijkheden en gebruikers. Een Kulturhus voor de Haaftense inwoners. Er

Nadere informatie

Memo. Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies

Memo. Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies Memo Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies Inhoud Hoofdstuk 1: Introductie... 1 Hoofdstuk 2: Algemene uitkomsten... 1 2.1 De weg naar de studieadviseur... 1 2.2 Hulpvraag... 2 2.3 Waardering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

De invloed en meerwaarde van extern bouwprojectmanagement

De invloed en meerwaarde van extern bouwprojectmanagement Afstudeerpresentatie, P5 De invloed en meerwaarde van extern bouwprojectmanagement Voor professioneel opdrachtgevende partijen n. Alexander van der Pol # 1321307 d. 23.06.09 m.1. m.2. m.3. dhr. prof.dr.ir.

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING. Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie

PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING. Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie PRAKTIJKDAG INTEGRAAL REKENEN BIJ PROJECT- EN GEBIEDSONTWIKKELING Door: Bucaris Vastgoed- en planeconomie Inleiding Introductie: Bucaris Vastgoed- en planeconomie Financiële regie van ontwikkelingen (incl.

Nadere informatie

Prachthuis rendabele sociale huurwoning. Wooncongres 2015 Platform 31

Prachthuis rendabele sociale huurwoning. Wooncongres 2015 Platform 31 Prachthuis rendabele sociale huurwoning Wooncongres 2015 Platform 31 Inhoudsopgave 1. Het Prachthuis in Oudeland Waar hebben we het eigenlijk over? Welke marktpositie neemt het in? 2. Het Proces & bouwmethodiek

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl StrateGis Groep Groep Gebiedsontwikkeling Rekenmodellen StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl 1 Inleiding StrateGis is een jong en innovatief spin-off bedrijf van TNO Gebouw

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

M. Snoek wethouder jeugd, onderwijs & sport

M. Snoek wethouder jeugd, onderwijs & sport Gemeente Haarlem M. Snoek wethouder jeugd, onderwijs & sport Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Samenleving en Ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Vitruvius opleidingen

Vitruvius opleidingen Vitruvius opleidingen OPLEIDINGEN Gespecialiseerde kostendeskundigen maken steeds vaker deel uit van het projectteam. Opdrachtgevers en ontwerpers willen deskundige ondersteuning en advies bij het dragen

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Introductie in: Resultaatgericht Samenwerken bij Investeren en Onderhouden

Introductie in: Resultaatgericht Samenwerken bij Investeren en Onderhouden Introductie in: Resultaatgericht Samenwerken bij Investeren en Onderhouden November 2013 Hank Herfkens (Havensteder) & Hans van der Krogt (Smits Vastgoedzorg) deelnemers Inkoop - / aanbestedingsvormen

Nadere informatie

Dé perfecte partner voor uw bouwplannen! Recreëer, werk en leer in een perfecte omgeving. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie

Dé perfecte partner voor uw bouwplannen! Recreëer, werk en leer in een perfecte omgeving. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie TLBURG TLBURG Recreëer, werk en leer in een perfecte omgeving U wil de juiste omgeving om in te recreëren, sporten, werken of leren. Met onze services kunnen wij zo n omgeving voor u realiseren. Design

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

ONTMOETINGSHUIS 2 e fase

ONTMOETINGSHUIS 2 e fase ONTMOETINGSHUIS 2 e fase Het volledige Ontmoetingshuis zoals bedacht door architect Hans van den Dobbelsteen januari 2012 Besluit gemeenteraad juni 2012: In te stemmen met een gefaseerde ontwikkeling van

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep

Financiele verkenning primair onderwijs. Servicecentrum Scholenbouw. ISM: Fakton en Ro Groep Financiele verkenning Nieuwbouw Primair onderwijs In samenwerking met: MFA project Testschool 1 Algemene gegevens Datum 25 1 2010 Model steller Renske Schoenmaker Opdrachtgever Jan Schraven Bedrijf Telefoon

Nadere informatie

Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid

Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid Provinciekantoor Houtplein te Haarlem Duurzaamheid Van ambitie naar werkelijkheid 15 juni 2013 Ir. J.W. (Jack) Ponsteen Cauberg-Huygen raadgevende ingenieurs BV Even voorstellen ir. Jack Ponsteen Vestigingsmanager

Nadere informatie

Gemeentelijk Vastgoed Dag

Gemeentelijk Vastgoed Dag Gemeentelijk Vastgoed Dag OnOnderwerpenderwerpen Stand van zaken op diverse niveau s Doelstelling en uitvoeringsprogamma Breda Welke methodiek: Breaam, EPA-U etc.? Kosteneffectieve Aanpak Businesscase

Nadere informatie

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling Verslag Bijeenkomst Duurzame accommodaties Datum: 28-04-2015 Tijd: 19.30 21.30 uur Plaats: Gemeenschapshuis Limbricht Aanwezig: Namens de gemeente: Vertegenwoordigde

Nadere informatie

Transitieatlas: een instrument om voorzieningen in samenhang te optimaliseren

Transitieatlas: een instrument om voorzieningen in samenhang te optimaliseren Transitieatlas: een instrument om voorzieningen in samenhang te optimaliseren Een gevolg van de demografische transitie is dat er verschillende mismatches ontstaan tussen de vraag naar en het aanbod van

Nadere informatie

Bij het IKC Ulft is de exploitatie al direct meegenomen als startpunt voor het project John Freriks (Adviseur Stichting Essentius)

Bij het IKC Ulft is de exploitatie al direct meegenomen als startpunt voor het project John Freriks (Adviseur Stichting Essentius) INFORMATIEBLAD casus IKC-Ulft Bouwen vanuit de TCO-benadering De aandacht voor andere manieren van aanbesteden en realiseren van de huisvesting van onderwijsgebouwen groeit. Een kleine 100 deelnemers waren

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen Portefeuilehouder Adam Elzakalai Collegevergadering 19 april 2016 inlichtingen C. van der Kwaak (+31235676740)

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Collegevergadering : 17 september 2013 Agendapunt : 13 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Werkbijeenkomst 5. Gemeenschapshuis Asten. d.d

Werkbijeenkomst 5. Gemeenschapshuis Asten. d.d Werkbijeenkomst 5 Gemeenschapshuis Asten d.d. 24-01-2019 Agenda Korte terugblik Inzicht in vooruitzicht Wat gaan we vanavond doen Terugblik Hoe realiseren we één centraal gelegen gemeenschapshuis inde

Nadere informatie

3. bouwkosten 7000 m2 à 1500/m2 10.500.000. Totaal te investeren 22.917.000. Beschikbaar uit spaarpot Stadhuis 4.000.000, afboeken op de bouwkosten.

3. bouwkosten 7000 m2 à 1500/m2 10.500.000. Totaal te investeren 22.917.000. Beschikbaar uit spaarpot Stadhuis 4.000.000, afboeken op de bouwkosten. Bijlage 1. Berekening kosten stadhuis op basis van 7000 m2 / info 19 juli 2011. De berekening is een omrekening van de gegevens van de PvdA-studie naar de mogelijkheid van een stadhuis in het stationsgebied

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies Hoofdstuk 20: Wiskundige functies 20.0 Introductie Er is een uitgebreid aanbod aan wiskundige functies in Excel, variërend van het simpele + teken tot de esoterische statistiek functies voor een correlatie

Nadere informatie

Vitruvius opleidingen

Vitruvius opleidingen Vitruvius opleidingen OPLEIDINGEN Het doel van de opleiding Het doel van de opleiding is die competenties aan te leren die horen bij het beroep van kostendeskundige Bouw. Dit beroep staat beschreven in

Nadere informatie

1. Voorbereiden. Horizontaal doorlopende leerlijn. Verticaal doorlopende leerlijn. 3. Uitvoeren

1. Voorbereiden. Horizontaal doorlopende leerlijn. Verticaal doorlopende leerlijn. 3. Uitvoeren Verticaal doorlopende leerlijn Beleidscyclus Om de doorlopende leerlijn een stevige basis te bieden, is het van belang dat het een fundamentele plek krijgt in het beleidsplan. Tevens is het belangrijk

Nadere informatie

GEBUNDELD ALLE WENSEN IN ÉÉN GEBOUW MFA, LIPPENHUIZEN. Utiliteit

GEBUNDELD ALLE WENSEN IN ÉÉN GEBOUW MFA, LIPPENHUIZEN. Utiliteit MFA, LIPPENHUIZEN ALLE WENSEN GEBUNDELD IN ÉÉN GEBOUW Als je kijkt wat we hier hebben neergezet, dan geeft dat een enorm trots gevoel, zegt Henk Diphoorn. De projectleider van Bouwmij Hendriks uit Assen

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil GemeenteWATERLAND INFORMATIE RAAD DOCUMENT GEMEENTE WATERLAND Nummer 196-7 Onderwerp Portefeuillehouder Contactpersoon Afsluiting initiatieffase Brede School Scholeneiland in Monnickendam De heer B.G.

Nadere informatie

1. Kunt u aangeven aan welke kaders u wel of niet voldoet en in welke mate.

1. Kunt u aangeven aan welke kaders u wel of niet voldoet en in welke mate. Vragen aan college betreffende het Jeugdcentrum in de Gruitpoort 1-12-2011 D66 heeft de volgende vragen voor het college: 1. Kunt u aangeven aan welke kaders u wel of niet voldoet en in welke mate. Zie

Nadere informatie

Vraag/mededeling: Kan de realisatie van het scholenbouwproject Harmelen met 1,5 jaar versneld worden?

Vraag/mededeling: Kan de realisatie van het scholenbouwproject Harmelen met 1,5 jaar versneld worden? M E M O Van : wethouder C.J. van Tuijl Datum : 04 november 2013 Aan : Raadscommissie Ruimte Ond : planning scholenbouw Harmelen Vraag/mededeling: Kan de realisatie van het scholenbouwproject Harmelen met

Nadere informatie

Exploitatie van huisvesting

Exploitatie van huisvesting Syllabus Exploitatie van huisvesting Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief artikelen over investeringen versus exploitatiekosten, vastgoedmanagement

Nadere informatie

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen RAAD/C dd 1300431 Kruisland Gem.STEENBERGEN Kopie aan: 2 5 JAN 20131 Vertrouwelijk Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen EB I 1 ì De leden van de gemeenteraad van Steenbergen

Nadere informatie

Agenda. Dunea: Duin en water

Agenda. Dunea: Duin en water Intro Even voorstellen De workshop geeft een kijkje in de ervaring van Dunea met het eerste UAV-GC project en risicobeheersing. Ik wil daarbij aandacht geven aan hoe Dunea risicobeheersing heeft toegepast

Nadere informatie

De Businesscase Light

De Businesscase Light De Businesscase Light Instrument om de kansen voor verbeteringen en innovatie in de dagelijkse zorg thuis in te schatten en in te voeren De Businesscase Light is een instrument om de kansen en de sterke

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 16 juni 2008 Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 08it00246. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 08Rb025 inzake het beschikbaar stellen van de

Nadere informatie

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw Handleiding Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw 09-07-2009 Introductie... 3 Tabblad Inleiding... 4 Hoofdalternatieven... 5 Subalternatief... 6 Bouwdata... 6 Gebouwen... 6 Tabblad

Nadere informatie

SLOTBIJEENKOMST DUURZAME ACCOMMODATIES 19 MEI 2015

SLOTBIJEENKOMST DUURZAME ACCOMMODATIES 19 MEI 2015 SLOTBIJEENKOMST DUURZAME ACCOMMODATIES 19 MEI 2015 Welkom Leon Geilen, wethouder Leefomgeving, wijkgericht werken en welzijn Deelnemers vanuit Gemeente Sittard-Geleen Corry de Koster Projectmanager Eugene

Nadere informatie

PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT

PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT PLEN IN PLAN - Instrument voor analyse van maatschappelijk vastgoed op strategisch en tactisch niveau - Ontstaan vanuit de praktijk - Bedoeld als applicatie

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling U WILT UW GEBIED ONTWIKKELEN. DAT ROEP VEEL VRAGEN OP: HOE PAK IK DAT AAN? EN IS HET FINANCIEEL WEL HAALBAAR IN DEZE

Nadere informatie

Movares Duurzaamheidsscan

Movares Duurzaamheidsscan Movares Duurzaamheidsscan Innovatief procesinstrument Grip op duurzaamheid in elke projectfase Grip op duurzaamheid van A tot Z. Dat is de ambitie van Movares. Voor veel mensen en partijen is duurzaamheid

Nadere informatie

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015 Motie bij agendapunt Basisinkomen 1. de motie Basisinkomen (nr. 37), zoals aangenomen door het Congres van januari 2015, voorstellende een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 311 Zelfstandig ondernemerschap Nr. 20 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

In een later stadium is ook via de klankbordgroep een belangrijke input gegeven door het reageren op een ruwe versie.

In een later stadium is ook via de klankbordgroep een belangrijke input gegeven door het reageren op een ruwe versie. Antwoorden op vragen van de jongerenraad ingediend tijdens de informatieve raad op 20 oktober 2011. Beantwoording door wethouder L. van der Meijs in samenspraak met directeur van de Gruitpoort E. van de

Nadere informatie

Vastgoedwaarde voor ondernemers in Rotterdam oktober 2012 1

Vastgoedwaarde voor ondernemers in Rotterdam oktober 2012 1 Vastgoedwaarde voor ondernemers in Rotterdam oktober 2012 1 Opdrachtgever: Dhr. F. de Jager Elsmarieke Mensink Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling Sector Economie Het team Ir. Joost Okkema senior adviseur

Nadere informatie

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst?

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst? Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen Een hype of de toekomst? De manier waarop gebouwen ontworpen worden is in de basis al heel lang hetzelfde. Veranderingen in de werkwijze van constructeurs gaan

Nadere informatie

Principeverzoek tot realisatie van Tiny Houses aan de Tijvert in Boxtel

Principeverzoek tot realisatie van Tiny Houses aan de Tijvert in Boxtel pwi I SO.00005350boxSO.00005350E C olleg e Registratienr.: BP18.00053 openbaar Ja Portefeuillehouder: P. van de Wiel Team: RMEO-Ruimtelijke Ontwikkeling Steller: YVHOUTS Betrokken medewerkers: Yorick van

Nadere informatie

Forfinance.nl Specialisten in financieel advies. Zijlweg 263, 2015CL Haarlem, 023-5840808

Forfinance.nl Specialisten in financieel advies. Zijlweg 263, 2015CL Haarlem, 023-5840808 Welkom bij For Finance Persoonlijk voorwoord van de directie Voor u ligt de brochure met de volledig vernieuwde dienstverlening van For Finance. Een dienstverlening waarmee wij voorzien in een nieuwe behoefte

Nadere informatie

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita

MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s. 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita MFA Lab Rekenen aan exploitatie MFA s 28 mei 2010 Bob Vijge en Anita Keita Inhoud workshop Welke vragen hebt u? Welke ervaring hebben wij? Anita Keita: Penta Rho Bob Vijge: Wooninc. Begin bij het begin.

Nadere informatie

d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra

d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra d r o m e n d e n k e n d o e n zwembaden sporthallen turnhallen multifunctionele centra Dromen werkelijkheid maken, ambities vertalen naar realiteit, planningen en berekeningen omzetten in haalbaar projectmanagement.

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Woningbeheer vanuit de doelstelling

Woningbeheer vanuit de doelstelling d Woningbeheer vanuit de doelstelling Werkcongres Halveer je beheer? Efficiënt en effectief woningbeheer in een nieuwe tijd Karin E. de Graaf, directeur-bestuurder Delft, 6 juni 2013 1 Vraagje Is de (beheer)doelstelling

Nadere informatie

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Ir. Jef Lembrechts Gedelegeerd bestuurder Vanhout NV ONZE OMGEVING Bouwproces steeds complexer Renovatie: onvoorzienbaarheden / onbekenden

Nadere informatie