Doel Na deze opdracht kun je de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen van bloemen noemen en de functie ervan aangeven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doel Na deze opdracht kun je de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen van bloemen noemen en de functie ervan aangeven."

Transcriptie

1 Opdrhten Voortplntingsorgnen vn loemen Doel N deze opdrht kun je de mnnelijke en vrouwelijke voortplntingsorgnen vn loemen noemen en de funtie ervn ngeven. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: twee loemen vn de nris; een potlood; een slpel; een inoulir; een kleine shr; kopieertpe. Oriënttie De ouw vn een loem Bij een loem liggen de mnnelijke en vrouwelijke voortplntingsorgnen heel diht ij elkr. De stmper is het vrouwelijke voortplntingsorgn. De meeldrden zijn het mnnelijke voortplntingsorgn vn een loem. Bij de geslhtelijke voortplnting he je eide nodig. Hoe komen er nieuwe loemen? Worden die net ls de kindertjes met de ooievr gerht? Nee dus. Leg uit hoe er dn wel nieuwe loemen komen. Wr zitten de nieuwe zden vn de ppel? Figuur 4-1: Een ppel mkt ook zden. Lees de opdrht door. Bij welke punten moet je letten op veiligheid? Uitvoering Om geslhtelijke vermeerdering eter te egrijpen, g je in deze opdrht de loem vn een nris ekijken.

2 Figuur 4-2: De meeldrden vn een nris zijn duidelijk te zien. 1 Neem twee loemen vn de nris. 2 Knip voorzihtig de kroonlderen vn de nris f. 3 Knip een meeldrd zo lg mogelijk f en plk deze met een stukje tpe in het kder. Shrijf er ook een ondershrift ij. 4 Zet pijlen ij de vershillende onderdelen vn de meeldrd en enoem de onderdelen. Stuifmeel en vruhteginsel Meeldrden vormen het stuifmeel met drin de zdellen. De stmper estt uit een stempel, de stijl en het vruhteginsel. In het vruhteginsel liggen de eiellen. 5 Neem nu een ndere meeldrd en leg deze onder de inoulir. 6 Teken de meeldrd n. Geef drij ook een ondershrift. 7 Zet nogmls pijlen ij de vershillende onderdelen vn de meeldrd en enoem de onderdelen. 8 Teken de stmper zo goed mogelijk n. Shrijf er een ondershrift ij. 9 Benoem de onderdelen vn de stmper. Geef ze met pijlen n. 10

3 Mk een lengtedoorsnede vn het vruhteginsel. Geruik drvoor een slpel. Let op: een slpel is vlijmsherp! 11 Leg het vruhteginsel onder de inoulir. 12 Teken het vruhteginsel n. Shrijf er een ondershrift ij. 13 Pk nu de ndere loem. Mk vn het vruhteginsel vn deze loem een dwrsdoorsnede. 14 Leg deze onder de inoulir. 15 Teken de dwrsdoorsnede n. Shrijf er een ondershrift ij. 16 Ruim de mterilen en de restnten vn de nris op. Afsluiting Je het de voortplntingsorgnen vn een nris ekeken. Wt vond je mkkelijk n deze opdrht? Noem minstens één ding. Wt vond je moeilijk n deze opdrht? Noem minstens één ding. He je veilig gewerkt? Leg je ntwoord uit. Bestuiving Doel N deze opdrht kun je vertellen wt estuiving is. Drnst kun je het vershil uitleggen tussen insetenloeiers en windloeiers. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: kleurpotloden. Oriënttie Bestuiving Bestuiven is het overrengen vn het stuifmeel vn de meeldrd nr de stmper. Het estuiven kn op twee mnieren geeuren: door inseten; door de wind.

4 Figuur 4-3: Bekijk het stripverhl. Leg voor ieder pltje in twee regels uit wt er geeurt. Bekijk figuur. Vul drn de ontrekende woorden in de tekst in. De ontrekende woorden zijn: mnnelijke; stuifmeel; estuiving; vrouwelijke; stmper; meeldrden. Figuur 4-4: Een ij rengt het vn de ene loem nr de ndere loem. Als het stuifmeel op een ndere loem terehtkomt, is er sprke vn Het stuifmeel wordt gemkt in de Dit zijn de voortplntingsorgnen vn een plnt. De stmper is het voortplntingsorgn vn een plnt. Kleur in figuur de mnnelijke voortplntingsdelen luw. Kleur de vrouwelijke voortplntingsorgnen rood.

5 Uitvoering Insetenloeiers Als de estuiving pltsvindt door inseten, dn zijn die plnten insetenloeiers. De loemen vn insetenloeiers zijn vk fel vn kleur en heen een zoete geur. De kleur en de geur spelen een elngrijke rol ij het lokken vn inseten. Figuur 4-5: Een oeket loemen estt voor het grootste deel uit insetenloeiers. Windloeiers Als de wind het stuifmeel vervoert, dn zijn die plnten windloeiers. Bloemen vn windloeiers heen geen opvllende kleuren en geen zoete geur. Hun meeldrden steken oven de loem uit. Zo kn de wind zoveel mogelijk stuifmeel meenemen. 1 Geef vn de volgende plnten n of ze windloeiers of insetenloeiers zijn. Plnt Windloeier Insetenloeier Tulp Brndnetel Klproos Kweekgrs 2 Bedenk ook zelf een vooreeld vn een windloeier en vn een insetenloeier. Zet deze in de tel. Afsluiting Wt weet je over de voortplnting door estuiving? Bekijk de strip in figuur nog eens. Is de plnt een insetenloeier of een windloeier? De kroonlderen vn een insetenloeier zijn fel gekleurd en ruiken zoetig. Wrom is dt?

6 Wrom steken de meeldrden ij een windloeier oven de loem uit? Kleintjes worden groot Doel N deze opdrht kun je vertellen hoe een zdje door ontkieming, groei en ontwikkeling uitgroeit tot een volwssen plnt en opnieuw zden kn leveren. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: een omputer met Word; twee zonneloempitten; een stuk tuin; een duimstok. Oriënttie Bloemen ontstn onder meer uit zdjes. Mr wt moet je lleml doen om ervoor te zorgen dt het een volwssen en gezonde plnt wordt? Nog even en jij ent volgens de wet volwssen. Op welke leeftijd en je volgens de wet volwssen? Wt denk je: doet de zonneloem er ook zo lng over om volwssen te worden? Hoe lng duurt het voordt een zonneloempit uitgegroeid is tot een volwssen plnt? Figuur 4-6: Zonneloempitten d Lees de opdrht door. Mk met de hele kls een shem wrin je de onderzoeksgegevens kunt noteren. Mk het shem op de omputer in Word.

7 Figuur 4-7: Een klein zdje kn uitgroeien tot een enorme loem. Uitvoering In deze opdrht plnt je twee zonneloempitten. Je gt ze vervolgens helpen volwssen te worden. 1 Je krijgt vn de doent twee zonneloempitten. Plnt deze op de plts die de doent wijst. 2 Noteer in het shem de dtum wrop je ze geplnt het. 3 Kijk dgelijks nr de zonneloempitten die je geplnt het. Verzorg de pitjes (en strks de plntjes) goed. 4 Noteer de dtum wrop ze voor het eerst oven de grond komen. 5 Noteer de dtum wrop je voor het eerst de loemknoppen kunt zien. 6 Noteer de dtum wrop de loemen eginnen te loeien. 7 Noteer de dtum wrop de zonneloemen eginnen met fsterven. 8 Noteer de dtum wrop de zonneloemen fgestorven zijn. Figuur 4-8: De groeiylus is voltooid. Afsluiting Bekijk je shem nog eens goed. Komt de levensduur vn de geplnte zonneloemen overeen met de tijd die jij gesht het? Leg je ntwoord uit.

8 Zijn eide geplnte zonneloempitten uiteindelijk heleml uitgegroeid tot een volwssen plnt? Bekijk een volledig uitgegroeide zonneloem. Hoeveel nieuwe zden kunnen er volgens jou gevormd worden? Geen, weinig of veel? d Is er een zonneloempit (of misshien wel eide) niet ontkiemd of tussentijds doodgegn? Zo j, hoe komt dt, denk je? e Wrom moest je in deze opdrht twee zonneloempitten plnten, denk je? f g Shrijf op hoe de ontwikkeling vn een zonneloem verloopt. Geruik drij de volgende woorden: zd, grond, groeiftoren, ontkieming, vegettieve groei, genertieve ontwikkeling, loei, zdvorming, fsterven. Mk dit verslg op de omputer in Word. Zoek ij je verslg ook feeldingen die erij pssen. Lever het verslg in ij je doent. Figuur 4-9: Het ltste sttion Hoe ontstt een vruht? Doel N deze opdrht kun je uitleggen hoe een vruht ontstt. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: een ppel; een mesje; een potlood. Oriënttie Bevruhting N de estuiving groeit de stuifmeelkorrel de stmper in. Hij groeit nr het vruhteginsel toe. In het vruhteginsel versmelt de zdel uit de stuifmeelkorrel met de eiel in het vruhteginsel. Dit heet evruhting.

9 Wt is de juiste volgorde? In figuur zie je de ontwikkeling vn een ppel. De volgorde wrin de pltjes stn, is niet juist. Shrijf de juiste volgorde op. Geslhtelijke vermeerdering Het zd ontstt n de evruhting in het vruhteginsel. Het vruhteginsel groeit dn uit tot de vruht wrin de zden zitten. Een vooreeld drvn is de ppel. In het klokhuis vn de ppel zitten de nieuwe zden. Uit het zd kn lter een plntje (ppeloom) groeien. Dit type vermeerdering heet geslhtelijke of genertieve vermeerdering. Hoe noem je geslhtelijke voortplnting ij plnten ook wel? Uitvoering Je gt een vruht onderzoeken. 1 Hl ij je doent een ppel. 2 Snij deze voorzihtig in de lengte doormidden. 3 Teken de hlve ppel zo goed mogelijk n. 4 Zet de volgende nmen op de juiste plts in de tekening: shil; vruhtvlees; klokhuis; zden; kroontje; steeltje (indien nwezig). Afsluiting Wt he je geleerd vn je onderzoek? Wrom moest je ij het doorsnijden vn de ppel voorzihtig zijn? Wt is er met de stmper vn de ppelloesem geeurd? Tel het ntl zden dt in het klokhuis zitten. Hoeveel zijn dit er?

10 d Hoeveel nieuwe ppelomen kun je hiermee krijgen? Een zdenkrt mken Doel N deze opdrht kun je vershillende zden herkennen en deze indelen nr grootte, vorm en kleur. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: hrdord of spnplt vn ongeveer m; kleurloze lijm; vershillende soorten zd; een linil; een stift (zwrt). Oriënttie Je weet vst wel hoe groot een kstnje is. Ook weet je wrshijnlijk wel hoe klein een grszdje is. Dt is een heel vershil in grootte. Toh zijn het lleei zden. Figuur 4-11: Vershillende soorten zden Je krijgt vn je doent een kje met vershillende soorten zden. Noem drie eigenshppen wrop je deze zden zou kunnen sorteren. Sorteer de zden uit het kje en leg ze soort ij soort. Hoeveel vershillende soorten zd he je? Zitten er ook zden tussen die jij kent? Zo j, noem ze. d e Lees de opdrht door. Bekijk figuur goed. An welke eisen moet de zdenkrt voldoen? Noem minstens drie eisen.

11 Uitvoering In deze opdrht g je een zdenkrt mken. 1 Hl ij je doent een houten pltje op. 2 Volg de instrutie op die in figuur stt. Geruik de zden die je in de oriënttie het gesorteerd. 3 Lt de lijm goed drogen! Figuur 4-13: De zden liggen soort ij soort. Afsluiting Je het nu een eigen zdenkrt. In de oriënttie he je eisen opgeshreven voor de zdenkrt. Voldoet de krt n die eisen? Shrijf op n welke eisen jouw zdenkrt wel en n welke eisen hij niet voldoet. Lt je zdenkrt ter oordeling n de doent zien. Noteer de opmerkingen. Wt vond je leuk n deze opdrht?

12 d Wt vond je minder leuk n deze opdrht? Zien in een kistje Doel N deze opdrht kun je zien in een kistje. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: mteril om een zik te mken; zd; een plntenspuit; fdekfolie; een steeketiket; kleurpotloden. Oriënttie Plugin-try of zikist? Het zien vn grote prtijen eenjrigen geeurt tegenwoordig meestl in zogenmde plugin-trys. Dit zijn plsti plten met drin heel kleine potjes. In ieder potje komt één zdje. Bij het verspenen levert dit veel voordeel op. Je kunt het jonge plntje met kluitje en l overzetten in een grotere potje. Als je zelf thuis eenjrigen zit, doe je dt in een zikist. Een zikist mk je zelf. Figuur 4-14: Grote prtijen plntjes worden meestl in multiplten opgekweekt. Je het l eerder een zik (zikist) gemkt. Shrijf in korte, duidelijke stppen op hoe je dt doet.

13 Figuur 4-15: Zo krijgt elk zdje de kns om te ontkiemen. Uitvoering Je gt zd zien in een zik. 1 Mk op de juiste mnier een zik. 2 Neem het zd en verdeel dit in vier porties. 3 Zi portie 1 in de rihting vn de pijl zols in figuur stt. Pk het zd tussen duim en wijsvinger en wrijf die over elkr. Figuur 4-16: Zo zi je de vier porties. 4 Herhl dit met de volgende porties in de ndere rihtingen. 5 Sproei n het zien het kistje nt met de plntenspuit. 6 Shrijf de nm vn het zd op het etiket en steek het etiket lngs de rnd in de zik. 7 Dek de zik f met fdekfolie. 8 Vrg n je doent wr je de zik moet neerzetten. 9 Ruim lle spullen op. Afsluiting Je gt ontroleren of je goed het gezid. Teken hoe de ovenknt vn je zik eruit ziet vlk n het zien. N twee à drie weken ontkiemen de zdjes en zie je jonge plntjes. Dn kun je goed zien of je het zd goed verdeeld het. Teken hoe de zdjes zijn opgekomen. Hoe he je het zd verdeeld: goed, redelijk of sleht?

14 Grond ziklr mken Doel N deze opdrht kun je grond ziklr mken. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: een stukje grond; een shop; een hrk met rehte tnden. Oriënttie Egliseren Bij het zien in een kistje he je geleerd dt het elngrijk is om de grond heel fijn te mken. Als je in de tuin gt zien, moet dt ook. Je moet de grond dus eerst ewerken. Je gt eerst spitten en vervolgens hrken. Tijdens het hrken mk je de grond vlk. Dit heet egliseren. Bekijk figuur goed. Kies vervolgens het juiste ntwoord ij de eweringen. Figuur 4-17: Let goed op hoe je stt en hoe je de shop vsthoudt. Bewering Tijdens het spitten houd je je knieën liht geogen. Tijden het spitten houd je je rug zo krom mogelijk. Goed / Fout Gelden die eweringen ook voor het hrken? Leg je ntwoord uit. Uitvoering Je gt een stuk grond ziklr mken. 1 Vrg n je doent welke stukje grond jij ziklr moet mken. 2 Verzmel het gereedshp dt je drvoor nodig het. 3 Spit de grond om. Let drij op je lihmshouding! 4 Mk n het spitten de kluiten klein. Dt doe je door met de rug vn de hrk op de kluiten te sln.

15 Figuur 4-18: Sl met de hrk de kluiten kpot. 5 Egliseer het stuk grond door de ergjes grond nr de kuiltjes te hrken. 6 Mk n floop het gereedshp shoon en ruim het op. Figuur 4-19: Een oer geruikt een trtor ij de ewerking vn de grond. Afsluiting Je gt je werk eoordelen. In de tel stn eoordelingspunten. Vul de tel in. Beoordelingspunten De grond is diep genoeg gespit De grond is fijngemkt De grond ligt vlk Ik he in de goede werkhouding gewerkt Ik he de goede gereedshppen geruikt Eigen Beoordeling Beoordeling doent Lt ook de doent je werk eoordelen. Zet de opmerkingen in de tel.

16 Zien op rijen Doel N deze opdrht kun je op rijen zien. Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: een stuk tuin (ziklr); een shoffel, hk of vorentrekker; een pootlijn; een hrk met rehte tnden; een meetlint; een zkje zonneloemzden. Oriënttie Vershillende zimethoden Zien geeurt op drie mnieren: reedwerpig; zien op rij; preisiezi. Zien op rij Bijn lle gewssen in de lnd- en tuinouw worden op rij gezid. Denk mr n wortels, mïs en grnen. Eerst trek je in de grond kleine geultjes. De diepte vn de geultjes is fhnkelijk vn de grootte vn de zden: hoe groter de zden, hoe dieper de geultjes. Het zien doe je met een zimhine. N het zien mk je het geultje diht en druk je de grond zhtjes n. Figuur 4-20: De onderlinge fstnd vn de rijen is gelijk. De onderlinge fstnd vn de zden in de rijen vershilt. Preisiezi De rijen liggen ij zien op een rij lleml op dezelfde fstnd. Bij preisiezi is ook de fstnd tussen de zdjes in de rij gelijk. Preisiezi ps je toe in de suikerieten- en misteelt.

17 Figuur 4-21: Bij preisiezi is ook de fstnd tussen de zdjes in de rij gelijk. De figuren, en geven n op welke mnier je op rijen kunt zien. Zet ze in de juiste volgorde. De juiste volgorde is: Figuur 4-22: Figuur 4-23:

18 Figuur 4-24: Zet het goede ijshrift ij de figuren. Kies drij uit: Lt de zden op regelmtige fstnd in de zigeul vllen. Trek met een shoffel of hk een zigeul lngs een pootlijn. Mk de zigeul diht met de rug vn een hrk met rehte tnden. Kijk op het zkje zonneloemzden. Welke rijenfstnd wordt nevolen? En welke onderlinge fstnd in de rij? Uitvoering Je gt zien op rij. 1 Zet met ehulp vn een meetlint pootlijnen uit op de juiste rijenfstnden. 2 Trek lngs de pootlijnen met een shoffel, hk of vorentrekker een zigeul. 3 Leg het meetlint lngs de eerste zigeul. 4 Leg op de juiste onderlinge zifstnd (zie meetlint) steeds één zonneloemzdje in de geul. 5 Is de zigeul vol, trek hem dn met de rug vn de hrk diht. Afsluiting Je het op rijen gezid. Geef met een kruis n ij welke zimethode de volgende kenmerken horen. Kenmerken Rijenzi De fstnd tussen de rijen is gelijk De fstnd vn de zden in de rij is gelijk Er is een espring vn zden (goedkoper) Mehnishe onkruidestrijding is eenvoudiger toe te pssen Preisie-zi Welke onderdelen vn deze opdrht vond je gemkkelijk? Welke onderdelen vn deze opdrht vond je lstig om te doen? Breedwerpig zien Doel N deze opdrht kun je reedwerpig zien.

19 Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: kleurpotloden; een stuk tuin vn 1-2 m 2 (ziklr); een hrk met kromme tnden; grszd; een plsti ekertje; een ndrukrol. Oriënttie Breedwerpig zien Bij reedwerpig zien strooi je het zd over het gehele pereel. Eerst mk je de grond fijn en los. Drn verdeel je het zd zo regelmtig mogelijk. Breedwerpig zien is mogelijk met kleinere zden. N het zien moet je soms lihtjes met een hrk over het pereel gn. Hiern edek je de zden met een dun lgje rde. Vervolgens rol je de grond, zodt de zden goed in ontt komen met de vohtige grond. De zden ontkiemen kriskrs over het pereel verspreid. Het is dn ook moeilijk om lter het onkruid tussen de plnten te verwijderen. Breedwerpig zien geeurt ij grs, spinzie en groenemesters. Figuur 4-25: Breedwerpig zien met de hnd Mk een tekening vn hoe de plntjes komen te stn ij reedwerpig zien. Uitvoering Je gt reedwerpig zien. 1 Hl ij je doent een ekertje grszd op. 2 Vrg n je doent welk stukje tuin voor jou is. 3 Zi het ekertje grszd uit over het stukje tuin. G met het ekertje in je hnd in een vloeiende eweging heen en weer over de in te zien grond. Zorg ervoor dt het grszd zo goed mogelijk verdeeld wordt over de grond. 4 Hrk met een hrk met kromme tnden de zdjes voorzihtig onder de grond. 5 Rol de grond lihtjes n met een ndrukrol.

20 Figuur 4-26: Hier is niet in rijtjes gezid. De plnten stn verspreid. Afsluiting Je het nu ook reedwerpig gezid. Als je geen ndrukrol het, hoe kun je dn het grszd ndrukken? Een kkerouwer geruikt geen plsti ekertje om reedwerpig te zien. Hoe zit hij wel? Wht tot het grszd opkomt. Vergelijk je grsveld met je tekening in de Oriënttie. Komen ze met elkr overeen? Zo nee, hoe komt dt? Figuur 4-27: Kunstmest strooi je ook reedwerpig. De oer op Doel N deze opdrht kun je vershillende mnieren vn zien noemen en de werkwijze ervn uitleggen.

21 Benodigheden Bij deze opdrht he je nodig: pen en ppier; een fototoestel (liefst digitl); een exursieedrijf; vklden; een omputer met Word; een printer. Oriënttie Vershillende zimethoden Het gews dt een plntenteler wil gn verouwen eplt op welke mnier hij moet zien. Zien kn op drie mnieren: reedwerpig zien; zien op rij; preisiezi. Figuur 4-28: Op grote oppervlkten zi je met een zimhine. Bekijk de figuren, en. Zet de juiste zimethode onder de figuren. Figuur 4-29:

22 Figuur 4-30: Figuur 4-31: d Je doent heeft een exursie georgniseerd nr een loonedrijf. Dr proeer je zoveel mogelijk te weten te komen over de vershillende mnieren vn zien. Bedenk vijf vrgen die je n de loonwerker wilt stellen. Noteer ze in het kld. Mk vn de vrgen een vrgenlijst in Word. Zorg voor ruimte tussen de vrgen voor de ntwoorden. Print de vrgenlijst uit. Uitvoering Je gt met de kls op exursie nr een loonedrijf. 1 Breng een ezoek n het exursieedrijf. Neem je vrgenlijst en pen en ppier mee. 2 Luister goed nr wt de loonwerker jullie vertelt. 3 Mk ntekeningen en neem foto s. 4 Vergeet niet je vrgen te stellen. Afsluiting Je weet nu veel over vershillende mnieren vn zien. Geef in de tel n of de ewering goed of fout is.

23 Bewering Bij reedwerpig zien liggen de zden op gelijke fstnd in de rij. Bij preisiezi strooi je het zd uit over het gehele pereel. Zien op rij is de meest voorkomende mnier vn zien. Bij preisiezi is de fstnd tussen de zdjes in de rij gelijk. Onkruidestrijding ij reedwerpig zien is lstiger dn ij preisiezi. Goed / Fout d Mk vn je ntekeningen een mooi werkstuk. Mk het werkstuk in Word. Doe er pltjes of eigen foto s ij. Je kunt zoeken in vklden en/of op internet. Lever je werkstuk in ij je doent.

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set Werkkrten GIGO 1184 Elektriiteit Set PMOT 2006 1 Informtie voor de leerkrht Elektriiteit is één vn de ndhtsgeieden ij de nieuwe kerndoelen voor ntuur en tehniek: 42 De leerlingen leren onderzoek doen n

Nadere informatie

Lucht in je longen. Streep de foute woorden door. Hoe komt lucht in je longen? Zet een cirkel om de dieren met longen.

Lucht in je longen. Streep de foute woorden door. Hoe komt lucht in je longen? Zet een cirkel om de dieren met longen. 9 Luht in je longen Hoe komt luht in je longen? = longen = middenrif Kleur op de tekening de volgende onderdelen: Streep de foute woorden door. Ons lihm heeft zuurstof / kooldioxide nodig. Bij het indemen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Handgereedschappen 6. 2 Verbindingen Elektrische techniek Pompen Verbrandingsmotoren 128

Inhoud. 1 Handgereedschappen 6. 2 Verbindingen Elektrische techniek Pompen Verbrandingsmotoren 128 Inhoud 1 Hndgereedshppen 6 2 Verindingen 34 3 Elektrishe tehniek 66 4 Pompen 88 5 Verrndingsmotoren 128 1 Hndgereedshppen 1.1 Opdrht 1.1 Gereedshppen 1 Doel N deze opdrht kun je diverse hndgereedshppen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Handgereedschappen Verbindingen Elektrische techniek Pompen Verbrandingsmotoren 138

Inhoud. Inleiding 5. 1 Handgereedschappen Verbindingen Elektrische techniek Pompen Verbrandingsmotoren 138 Inhoud Inleiding 5 1 Hndgereedschppen 10 2 Verindingen 42 3 Elektrische techniek 84 4 Pompen 116 5 Verrndingsmotoren 138 Trefwoordenlijst 183 INHOUD 9 1 Hndgereedschppen 1.1 Opdrcht 1.1 Gereedschppen opzoeken

Nadere informatie

AFRIKA RAPPORT www.burgerszoo.nl

AFRIKA RAPPORT www.burgerszoo.nl AFRIKA RAPPORT Je gt op ontdekkingstoht nr de Afriknse dieren die in het Prk en in de Sfri vn Koninklijke Burgers Zoo leven. Bentwoord lle vrgen en hl je Afrik Rpport! Wrttenzwijnen Welkom in Burgers Prk!

Nadere informatie

Pak jouw passer en maak de afstand tussen de passerpunten 3 cm.

Pak jouw passer en maak de afstand tussen de passerpunten 3 cm. Psser en irkel Verkennen Opgve 1 Op de foto hiernst wordt met ehulp vn een psser een irkel getekend. Pk jouw psser en mk de fstnd tussen de psserpunten 3 m. Teken een punt M en zet drin de stlen punt vn

Nadere informatie

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)²

Het kwadraat van een tweeterm a+b. (a+b)² Merkwrdig producten: Het kwdrt vn een tweeterm + (+)² Even herhlen Wnneer een getl of een lettervorm met zichzelf vermenigvuldigd wordt, dn duid je dt n door dt getl of die lettervorm één keer te schrijven

Nadere informatie

Welke van de volgende beweringen over de kromme snavel is of welke zijn juist voor jonge flamingo's? Maak het hokje met een juiste bewering zwart.

Welke van de volgende beweringen over de kromme snavel is of welke zijn juist voor jonge flamingo's? Maak het hokje met een juiste bewering zwart. Route I 1 Flmingo's Flmingo's zeven met hun kromme snvel voedsel uit het wter. Jonge flmingo's heen een rehte snvel. De jonge dieren zeven niet zelf voedsel uit het wter, mr worden door de ouders gevoerd.

Nadere informatie

opgaven formele structuren procesalgebra

opgaven formele structuren procesalgebra opgven formele struturen proeslger Opgve 1. (opgve 3.3.7 op p.97 vn het ditt 2005) Een mier moet vn links voor onder nr rehts hter oven op een kuus, met ties (rehts), (hter), en (oven). Uitwerking vn opgve

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 2

Opdrachten bij hoofdstuk 2 Opdrchten ij hoofdstuk 2 2.1 Het vullen vn je portfolio In hoofdstuk 2 he je gezien op welke mnier je de informtie kunt verzmelen. An de hnd vn die informtie kun je de producten mken wrmee jij je portfolio

Nadere informatie

les 1 1 Welke breuk is het grootst? 2 Hoe kun je een meter veterdrop in zes gelijke stukken verdelen? Hoe vergelijk je de breuken?

les 1 1 Welke breuk is het grootst? 2 Hoe kun je een meter veterdrop in zes gelijke stukken verdelen? Hoe vergelijk je de breuken? 0 vergelijken en op volgorde zetten vn eenvoudige reuken en kommgetllen reuken omzetten in kommgetllen en omgekeerd Welke reuk is het grootst? 5 6 2 7 9 5 5 9 2 5 7 2 7 8 8 9 8 5 00 5 6 7 20 5 7 27 70

Nadere informatie

a Stekken is een vorm van ongeslachtelijke vermeerdering. Waarom heet dat zo: ongeslachtelijk?

a Stekken is een vorm van ongeslachtelijke vermeerdering. Waarom heet dat zo: ongeslachtelijk? Opdrchten Een stekkist mken Doel N deze opdrcht kun je op de juiste mnier een stekkist mken. Benodigheden Bij deze opdrcht he je nodig: een stekkistje; stekgrond; een orstel en wter; een ndrukplnkje. Oriënttie

Nadere informatie

Lijn, lijnstuk, punt. Verkennen. Uitleg. Opgave 1

Lijn, lijnstuk, punt. Verkennen. Uitleg. Opgave 1 Lijn, lijnstuk, punt Verkennen Opgve 1 Je ziet hier een pltje vn spoorrils vn een modelspoorn. De rils zijn evestigd op dwrsliggers. Hoe liggen de rils ten opziht vn elkr? Hoe liggen de dwrsliggers ten

Nadere informatie

Een feestmaal. Naam: -Ken jij nog een ander speciaal feest? Typ of schrijf het hier. a

Een feestmaal. Naam: -Ken jij nog een ander speciaal feest? Typ of schrijf het hier. a Werkbld Een feestml Nm: Ieder lnd en iedere cultuur kent specile dgen. Dn gn fmilies bij elkr op bezoek. Op die specile dgen is er meestl extr ndcht voor het eten. Hier zie je wt voorbeelden vn feesten

Nadere informatie

INTERVIEWEN 1 SITUATIE

INTERVIEWEN 1 SITUATIE INTERVIEWEN drs. W. Bontenl 1 SITUATIE Een interview vlt te omshrijven ls een gesprek tussen één of meerdere personen - de interviewers - en een ndere persoon (of diverse nderen) - de geïnterviewden -

Nadere informatie

Kennismaken. Wie zitten er bij jou in de klas? 4. Welke afspraken maak jij met je klas? 8

Kennismaken. Wie zitten er bij jou in de klas? 4. Welke afspraken maak jij met je klas? 8 Kennismken 1 2 + + Wie zitten er bij jou in de kls? 4 Welke fsprken mk jij met je kls? 8 Plusopdrcht 11 Thuisopdrcht 12 Meesterproef bij dit hoofdstuk 74 Help je klsgenoot met kennismken! Een nieuw schooljr,

Nadere informatie

Ontleden? Leuk! Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op Niveau tweede fase

Ontleden? Leuk! Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op Niveau tweede fase Door Henk Jongsm, hoofduteur Op Niveu tweede fse Ontleden? Leuk! Inleiding Lstig soms, dt ontleden. Denk je net een regel te egrijpen, kom je weer een uitzondering tegen. En ls je denkt die uitzondering

Nadere informatie

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening Werkld TI-8: Over de hoofdstelling vn de integrlrekening. Inleiding We ekijken chtereenvolgens in onderstnde figuren telkens de grfiek vn een functie f met in het intervl [; ]. f ( ) = f ( ) = + y = 5

Nadere informatie

Wat doen we met de vuile was?

Wat doen we met de vuile was? Door Jn de Wrd Wt doen we met de vuile ws? Inleiding Gechte medewerkers, Ons edrijf komt de ltste tijd hels nogl negtief in het nieuws. Sommigen vn jullie mken zich lijkr schuldig n het [1] vn de vuile

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Donderdag 20 mei 13.30 16.30 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Donderdag 20 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde B Profi Exmen VWO Voorereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk Donderdg 20 mei 3.30 6.30 uur 9 99 Dit exmen estt uit 5 vrgen. Voor elk vrgnummer is ngegeven hoeveel punten met een goed ntwoord

Nadere informatie

Hoe plan je een grote taak?

Hoe plan je een grote taak? 3 PLANNEN Hoe pln je een grote tk? Wt heb je n deze les? In deze les leer je hoe je grote tken in stukken opdeelt en over meerdere dgen inplnt. Hndig ls je bijvoorbeeld voor een toets moet leren, wnt zo

Nadere informatie

Verschil zal er zijn hv bovenbouw WERKBLAD

Verschil zal er zijn hv bovenbouw WERKBLAD Vershil zl er zijn hv ovenouw WERKBLAD 1. Hoe heet de gemeente wr jij in woont? 2. Hoeveel inwoners heeft je gemeente in 2010? 3. Is het ntl inwoners in jouw gemeente sinds 2010 gestegen of gedld? 4. In

Nadere informatie

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe?

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe? Oefenopgven over Stoffen en Mterilen Uitwerking en ntwoord op elke opgve stt n de ltste opgve. Gegevens kunnen worden opgezoht in de tellen hterin. Als de zwrteftor niet vermeld is mg je 9,81 N/kg nemen.

Nadere informatie

De route van de Ocean start in de Bush. Volg de bordjes naar de Ocean. De vragen staan in chronologische volgorde.

De route van de Ocean start in de Bush. Volg de bordjes naar de Ocean. De vragen staan in chronologische volgorde. Route L - Oen 1 De route vn de Oen strt in de Bush. Volg de ordjes nr de Oen. De vrgen stn in hronologishe volgorde. Kwllen Dt er lngs de Nederlndse kust kwllen voorkomen, is lgemeen ekend. De oorkwl kun

Nadere informatie

Waaruit zou je kunnen afleiden dat het bewegen van de staart iets te maken kan hebben met een soort van communicatie naar soortgenoten?

Waaruit zou je kunnen afleiden dat het bewegen van de staart iets te maken kan hebben met een soort van communicatie naar soortgenoten? Route C 1 Bluwe duikers Omdt lleen de mnnetjes kleine hoorntjes heen, zijn ze goed vn de vrouwtjes te ondersheiden. Een vrouwtje zorgt smen met het mnnetje voor de jongen. In hun territorium willen deze

Nadere informatie

Getallenverzamelingen

Getallenverzamelingen Getllenverzmelingen Getllenverzmelingen Ntuurlijke getllen Het getlegrip heeft zih wrshijnlijk ontwikkeld op een wijze die overeenkomt met de mnier wrop u zelf de getllen geleerd het. De sis is het tellen.

Nadere informatie

Verschil zal er zijn mvbo bovenbouw WERKBLAD

Verschil zal er zijn mvbo bovenbouw WERKBLAD Vershil zl er zijn mvo ovenouw WERKBLAD 1. Hoe heet de gemeente wr jij in woont? 2. Hoeveel inwoners heeft je gemeente in 2010? 3. Is het ntl inwoners in jouw gemeente sinds 2010 gestegen of gedld? 4.

Nadere informatie

Opgave 1. Waarom kun je bij het Noorden twee getallen neerzetten? Geldt dit ook voor andere windrichtingen? Hoeveel graden hoort er bij het Oosten?

Opgave 1. Waarom kun je bij het Noorden twee getallen neerzetten? Geldt dit ook voor andere windrichtingen? Hoeveel graden hoort er bij het Oosten? Opgve 1 Hier zie je een windroos met de windrihtingen er in getekend. Hij is verder verdeeld in 360 hoekjes, elk vn die hoekjes heet 1 grd. Bij het Noorden (N) hoort 0 grden (en dus ook 360 grden). file:

Nadere informatie

Route F - Desert. kangoeroerat

Route F - Desert. kangoeroerat Route F - Desert Voor deze route, moet je eerst nr de Bush. Dr moet je even zoeken nr de tunnel die nr de Desert leidt. Geruik onderstnd krtje voor de Desert. Begin ij nummer 1. 1 Kngoeroertten Kngoeroertten

Nadere informatie

Hoe maak je een huiswerkplanning?

Hoe maak je een huiswerkplanning? PLANNEN HOE MAAK JE EEN HUISWERKPLANNING? Hoe mk je een huiswerkplnning? Wt he je ern? In deze les leer je hoe je een huiswerkplnning mkt. Dt is hndig, wnt zo g je goed voorereid n de slg en kun je sneller

Nadere informatie

1 Uw secretaresse vraagt u wie u voor deze sessie wilt uitnodigen. Aan welke mensen denkt u?

1 Uw secretaresse vraagt u wie u voor deze sessie wilt uitnodigen. Aan welke mensen denkt u? CREATIVITEIT drs. R.B.E. vn Wijngrden 1 SITUATIE Elke dg zijn er momenten die om retiviteit vrgen. Een proleem oplossen, een nieuw idee ontwikkelen, ties edenken, vereterpunten zoeken zken wrvoor het nuttig

Nadere informatie

Inhoudsmaten. Verkennen. Uitleg. Opgave 1. Dit is een kubus met ribben van 1 m lengte. Hoeveel bedraagt de inhoud ervan?

Inhoudsmaten. Verkennen. Uitleg. Opgave 1. Dit is een kubus met ribben van 1 m lengte. Hoeveel bedraagt de inhoud ervan? Inhousmten Verkennen Opgve 1 Dit is een kuus met rien vn 1 m lengte. Hoeveel ergt e inhou ervn? Kun je e nm kuieke meter ls eenhei vn inhou verklren? In hoeveel kleinere kuussen is eze kuieke meter vereel?

Nadere informatie

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten.

In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers van het college: eindige automaten. 9 2 Eindige utomten In dit hoofdstuk introduceren we de hoofdrolspelers vn het college: eindige utomten. 2.1 Deterministische eindige utomten We eginnen met een vooreeld. Vooreeld 2.1 Beschouw het volgende

Nadere informatie

= = = = = = = =

= = = = = = = = 0 ld nm Hulp Reken uit met cijferen 0 Reken uit met splitsen Honderdvouden ij elkr en dn de rest ij elkr. + 0 = 0 + = 0 + = 0 + 0 = + 0 = 0 + 0 = 0 + = 0 + = Honderdvouden vn elkr f en dn de rest vn elkr

Nadere informatie

De standaard oppervlaktemaat is de vierkante meter. Die is afgeleid van de standaard lengtemaat, de meter.

De standaard oppervlaktemaat is de vierkante meter. Die is afgeleid van de standaard lengtemaat, de meter. Opgve 1 Dit is een roosterord. Elk roosterhokje is 5 m ij 5 m. Hoeveel edrgt de oppervlkte vn dit ord? Opgve 2 Welke oppervlktemten ken je l? Noem er zoveel mogelijk. De oppervlkte-eenheid is de vierknte

Nadere informatie

Route J. Een gier heeft naar verhouding een lange nek. Wat is het voordeel hiervan? vale gier

Route J. Een gier heeft naar verhouding een lange nek. Wat is het voordeel hiervan? vale gier Route J 1 Vle gieren Over het lgemeen zijn gieren niet bepld de meest geliefde dieren. Hun kle kop en hls en hun gedrg zijn dr vk de oorzk vn. Welke reden kun je bedenken voor het feit dt op de kop en

Nadere informatie

Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak

Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak 2 Spiegelen, vershuiven en drien in het vlk it kun je l 1 de iddelloodlijn vn een lijnstuk herkennen en tekenen 2 een hoek eten en tekenen 3 de issetrie vn een hoek herkennen en tekenen 4 de oördint vn

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van Papierarchitectuur, PA.

Handleiding voor het maken van Papierarchitectuur, PA. Hnleiing voor het mken vn Ppierrhitetuur, PA. Inleiing PA is het mken vn 3D ojeten uit een plt stuk ppier of krton. Eerst wort een ontwerp gemkt op ppier of krton. Door het snijen en vouwen vn het ontwerp

Nadere informatie

Assertiviteit. Agressiviteit

Assertiviteit. Agressiviteit ASSERTIVITEIT drs. M.F. Serrurier Shepper 1 SITUATIE Assertiviteit is een zelfewuste, psyhishe weerrheid wrdoor u in stt ent op te komen voor uw eigen elngen en uiting te geven n uw gevoelens, wensen en

Nadere informatie

Opgave 1 Stel je eens een getal voor, bijvoorbeeld: 504,76. a b c

Opgave 1 Stel je eens een getal voor, bijvoorbeeld: 504,76. a b c Opgve 1 Stel je eens een getl voor, ijvooreeld: 504,76. Wt zijn de ijfers vn dit getl? Hoeveel is elk vn die ijfers wrd? Wt etekent de komm? Opgve 2 Bekijk het getl 6102,543. d e Hoeveel ijfers hter de

Nadere informatie

Meet de lengte en de breedte van de rechthoek.

Meet de lengte en de breedte van de rechthoek. M15 Rechthoek en lk 692 E Je kunt hieronder eenvoudig de oppervlkte vn een rechthoek vinden door de ruitjes te tellen. Elk ruitje is 1 cm². Hoe groot is de oppervlkte vn deze rechthoek?... 693 B Bereken

Nadere informatie

Natuurlijke getallen op een getallenas en in een assenstelsel

Natuurlijke getallen op een getallenas en in een assenstelsel Turf het ntl fouten en zet de resultten in een tel. Vlmingen Nederlnders resultt ntl resultt ntl 9 9 en nder tlstelsel U Ontijfer de volgende hiërogliefen met ehulp vn het overziht op p. in het leerwerkoek.........................

Nadere informatie

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid.

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid. Lesopzet De door ons gemkte lessencyclus wordt in drie opeenvolgende rekenlessen gegeven. Les is iets korter dn les en, wrdoor er eventueel extr herhling vnuit les ingepst kn worden.. Les Deze les krijgen

Nadere informatie

1.3 Wortels. x x 36 6 = x = 1.5 Breuken. teller teller noemer noemer. Delen: vermenigvuldig met het omgekeerde.

1.3 Wortels. x x 36 6 = x = 1.5 Breuken. teller teller noemer noemer. Delen: vermenigvuldig met het omgekeerde. Voorereidende opgven Stoomursus Tips: Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A4-shriften die je gt geruiken tijdens de ursus. Als een som niet lukt, werk hem dn uit tot wr je kunt en g verder

Nadere informatie

Inhoudsopgave LES 1: NAAR SCHOOL LES 2: VRIJE TIJD LES 3: THUIS LES 4: NEDERLAND LES 5: TOEKOMST 126

Inhoudsopgave LES 1: NAAR SCHOOL LES 2: VRIJE TIJD LES 3: THUIS LES 4: NEDERLAND LES 5: TOEKOMST 126 Inhoudsopgve LES 1: NAAR SCHOOL 8 1 Wt is het huiswerk? 8 2 Onderwijs voor iedereen 14 3 Een nieuw rooster 20 4 N schooltijd 26 Woorden 32 LES 2: VRIJE TIJD 36 1 Een ijntje 36 2 Zijn jongeren tevreden

Nadere informatie

ja, studentaccount is groter dan standaard account en nog steeds gratis. Wel moet je mail adres van school en website van school invoeren ter controle

ja, studentaccount is groter dan standaard account en nog steeds gratis. Wel moet je mail adres van school en website van school invoeren ter controle Werken met Prezi Infolok Prezi: www.prezi.om prijs ipd pp geshikt voor leerling voordeel Stp 1: het nmken vn een ount. - G nr de wesite. - Kies voor 'Sign Up. grtis j presentties en mindmppen j, studentount

Nadere informatie

Om welke reden heeft een kwak relatief grote ogen?

Om welke reden heeft een kwak relatief grote ogen? Route K - Volière en fznterie Strt ij de volière; de vrgen 1 t/m 6 gn over een ntl grote Europese vogels. De vrgen over de ndere dieren vn deze route hoeven niet in de juiste volgorde te stn. Dt komt omdt

Nadere informatie

MEETKUNDE 2 Lengte - afstand - hoeken

MEETKUNDE 2 Lengte - afstand - hoeken MTKUN 2 Lengte - fstnd - hoeken M7 Lengtemten en meetinstrumenten 186 M8 Lengte en fstnd 187 M9 Gelijke fstnden 194 M10 Hoeken meten en tekenen 198 185 M7 1 Titel Lengtemten en meetinstrumenten 579 Vul

Nadere informatie

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel

Rapportage Enquête ondergrondse afvalinzameling Zaltbommel Rpportge Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel Enquête ondergrondse fvlinzmeling Zltommel VERSIEBEHEER Versie Sttus Dtum Opsteller Wijzigingen Goedkeuring Door Dtum 0.1 onept 4-11-09 VERSPREIDING

Nadere informatie

6.1 Schaduw gevormd door een puntvormige

6.1 Schaduw gevormd door een puntvormige 6 Schduwvorming 6.1 Schduw gevormd door een Vroeger geruikte men een zonnewijzer ls uurwerk. Die steunde op de verndering vn de schduw nrgelng de stnd vn de zon. A B Fig. 2.12 Een schduw kn gevormd worden

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) wiskunde 1,2 (nieuwe stijl) Exmen VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk 1 insdg 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit exmen zijn mximl 86 punten te behlen; het exmen bestt uit 18 vrgen. Voor

Nadere informatie

6.0 INTRO. 1 a Bekijk de sommen hiernaast en ga na of ze kloppen. 1 2 0 3 = 2 2 3 1 4 = 2 3 4 2 5 = 2 4 5 3 6 = 2 5 6 4 7 = 2...

6.0 INTRO. 1 a Bekijk de sommen hiernaast en ga na of ze kloppen. 1 2 0 3 = 2 2 3 1 4 = 2 3 4 2 5 = 2 4 5 3 6 = 2 5 6 4 7 = 2... 113 6.0 INTRO 1 Bekijk de sommen hiernst en g n of ze kloppen. Schrijf de twee volgende sommen uit de rij op en controleer of deze ook ls uitkomst 2 heen. c Schrijf twee sommen op die veel verder in de

Nadere informatie

Formulier Voor het regelen van een definitief energielabel van uw woning

Formulier Voor het regelen van een definitief energielabel van uw woning Formulier Voor het regelen vn een definitief energielel vn uw Door het invullen vn het formulier en het nleveren vn de enodigde ewijslst kunt u het definitief lel vn uw lten eplen en registreren. Lees

Nadere informatie

e u z e B L O K K E N K L A S V M B O

e u z e B L O K K E N K L A S V M B O K e u z e B L O K K E N K L A S 1 2 V M B O V M B O BLOK 1 Dinsdg 3 de en 4 de uur 10 septemer tot en met 1 oktoer (4 lessen) Jeugd d Vliegen/vliegeren e g Powerpoint/Prezi/Wordle h TomTom(1) Redy stedy

Nadere informatie

10 Les 1. 1 Hoe groot is het verschil in hoogte? Welke sommen passen hierbij? Hoe reken je? 2 Hoeveel nog sparen? Hoe reken je?

10 Les 1. 1 Hoe groot is het verschil in hoogte? Welke sommen passen hierbij? Hoe reken je? 2 Hoeveel nog sparen? Hoe reken je? 10 Les 1 ftrekken t/m 1000 door nvullen met sommen ls 312 287 1 Hoe groot is het vershil in hoogte? 306 m d 312 m 287 m 298 m 287? 312 287 287 312 0 0 Welke sommen pssen hierij? Hoe reken je? 2 Hoeveel

Nadere informatie

Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op niveau tweede fase, eerste editie. Pesten en klikken

Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op niveau tweede fase, eerste editie. Pesten en klikken Door Henk Jongsm, hoofduteur Op niveu tweede fse, eerste editie Inleiding Pesten en klikken Dr zou iets n gedn moeten worden, dt zouden ze moeten verieden. Hoe vk hoor je dt niet? Zoiets denk jij vst ook

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Stoomcursus

Voorbereidende opgaven Stoomcursus Voorereidende opgven Stoomcursus Tips: MEER DAN 0 JAAR ERVARING Dit document estt uit twee delen: de voorereidende opgven en een overzicht met lgerïsche vrdigheden. Mk de volgende opgven het liefst voorin

Nadere informatie

Hoe komt het dat elk organisme bepaalde kenmerken heeft? Waar ligt de informatie voor alle erfelijke kenmerken in elk organisme opgesla gen?.

Hoe komt het dat elk organisme bepaalde kenmerken heeft? Waar ligt de informatie voor alle erfelijke kenmerken in elk organisme opgesla gen?. ERFELIJKHEID 1 N i e t l l e m l h e t z e l f e 2 G e n o t y p e e n f e n o t y p e O: 17/1 Hoe komt het t elk orgnisme eple kenmerken heeft? O: 17/2 Wr ligt e informtie voor lle erfelijke kenmerken

Nadere informatie

U heeft een vraag gesteld over de cliënttevredenheidsonderzoeken Wmo en Jeugd. Via deze memo wil ik u hierover informeren.

U heeft een vraag gesteld over de cliënttevredenheidsonderzoeken Wmo en Jeugd. Via deze memo wil ik u hierover informeren. GERLANTJ Rdsinformtiememo Dtum Ons kenmerk An Kopie n Vn Onderwerp donderdg 16 juni 2016 16.059567 De Gemeenterd en de Commissie Smenleving College vn urgemeester en wethouders Cliëntervringsonderzoek

Nadere informatie

03 02 11 12 dagen. Ongeopend: 22 01 2014. 1 juni 1 juli

03 02 11 12 dagen. Ongeopend: 22 01 2014. 1 juni 1 juli lok les en C Hoelng is het houdr? in de winkelwgen houdrheidsdtum onsumeren innen 0 0 dgen zterdg jnuri 0 Ongeopend: 0 0 Ongeopend: 0 jr Ongeveer mnden 8 0 dgen C Reken met tijd. het is nu over dgen is

Nadere informatie

6.4 Rekenen met evenwichtsreacties

6.4 Rekenen met evenwichtsreacties 6.4 Rekenen met evenwihtsreties An de hnd vn een reeks vooreelden zullen we het rekenwerk ehndelen n evenwihtsreties. Vooreeld 6.2 We estuderen het gsevenwiht: A(g) + B(g) C(g) + D(g) In een ruimte vn

Nadere informatie

Accenten blok 10 10 7 = 7 = 7 = 7 = 7 = 7 = 1 minder. de helft. 1 meer 1 meer. 1 minder

Accenten blok 10 10 7 = 7 = 7 = 7 = 7 = 7 = 1 minder. de helft. 1 meer 1 meer. 1 minder Accenten lok 0 0 De leerlingen leren het optellen vnf een tienvoud in één sprong, ijv. 0. 0 7 de helft minder 7 Bij het rekenen met geld leren de leerlingen edrgen ls,98 fronden. 7 7 minder meer meer 7

Nadere informatie

Is er tussen de dieren in de afbeelding sprake van voedselconcurrentie? Leg je antwoord uit.

Is er tussen de dieren in de afbeelding sprake van voedselconcurrentie? Leg je antwoord uit. Route M - Sfri 1 De Afriknse svnne De Afriknse svnne is een eosysteem met een open lndshp; in uitgestrekte grsvlkten kom je oomgroepen en drinkpltsen tegen die voor zowel plnteneters ls roofdieren elngrijk

Nadere informatie

Nakomelingen van rendieren kunnen een paar uur na de geboorte al met de kudde meerennen. Zijn rendieren nestvlieders of nestblijvers?

Nakomelingen van rendieren kunnen een paar uur na de geboorte al met de kudde meerennen. Zijn rendieren nestvlieders of nestblijvers? Route A 1 Bosrendieren en korstmossen Rendieren zijn de enige herten wrvn zowel mnnetjes ls vrouwtjes een gewei drgen. Vroeger dcht men dt het gewei geruikt werd om sneeuw weg te schuiven zodt ze ij het

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

Het reëel getal b is een derdewortel van het reëel getal a c. Een getal en zijn derdewortel hebben hetzelfde toestandsteken.

Het reëel getal b is een derdewortel van het reëel getal a c. Een getal en zijn derdewortel hebben hetzelfde toestandsteken. Werkoek Alger (cursus voor 5u wiskunde) Hoofdstuk : Rekenen in R Nm:. 1. Derdewortel vn een reëel getl (oek pg 7) Een derdewortel vn het reëel getl is dus een getl wrvn de derdemcht gelijk is n. Vooreelden:

Nadere informatie

VOORTPLANTING BIJ DE MENS

VOORTPLANTING BIJ DE MENS VOORTPLANTING BIJ DE MENS Vruhtrhei O: 5/ Lees het krntenrtikel Onvruhtrhei stijgt. Bentwoor rn e vrgen. Afeeling 5/ Het ntl ehtpren met klhten over onvruhtrhei neemt toe. Welke twee oorzken noemt het

Nadere informatie

Zelfstudie practicum 1

Zelfstudie practicum 1 Zelfstudie prtium 1 1.8 Gegeven is de volgende expressie:. () Geef de wrheidstel vn deze expressie. () Minimliseer de gegeven expressie. () Geef een poort implementtie vn de expressie vn onderdeel ().

Nadere informatie

WERKBLAD. weblink: vmbob. Let op: volg de aanwijzingen in het lesmateriaal bij het beantwoorden van de vragen!

WERKBLAD. weblink:   vmbob. Let op: volg de aanwijzingen in het lesmateriaal bij het beantwoorden van de vragen! 1. Vershillen in eigen omgeving Vershil zl er zijn... tussen uurten, wijken en regio s in Nederlnd Lessenserie CBS & EduGIS voor vmo ovenouw welink: http://it.ly/s- vmo Let op: volg de nwijzingen in het

Nadere informatie

Wat is goed voor een mooie, gezonde huid? Kruis de goede antwoorden aan. weinig slaap. buitenlucht goede voeding. ontspanning veel fruit eten

Wat is goed voor een mooie, gezonde huid? Kruis de goede antwoorden aan. weinig slaap. buitenlucht goede voeding. ontspanning veel fruit eten DE HUID 1 Bouw en functie O: 12/1 Wt is goed voor een mooie, gezonde huid? Kruis de goede ntwoorden n. weinig slp uitenlucht goede voeding ontspnning veel fruit eten innen zitten ptt met myonise eten in

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 16 mei 13.30-16.30 uur Emen VW 0 tijdvk woensdg 6 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Dit emen bestt uit 5 vrgen. Voor dit emen zijn miml 83 punten te behlen. Voor elk vrgnummer stt hoeveel punten met een goed ntwoord behld

Nadere informatie

schets 10 Bergrede: tweeërlei fundament (7:24-29)

schets 10 Bergrede: tweeërlei fundament (7:24-29) shets 10 Bergrede: tweeërlei fundment (7:24-29) A Kernpunten * An het einde vn de Bergrede vergelijkt Jezus de mens met de ouwer vn een huis. Het is een eeld voor wt wij vn ons leven mken en vioor de hele

Nadere informatie

1.3 Wortels. = a b c. x = 1.5 Breuken. teller teller. noemer noemer. Delen: vermenigvuldig met het omgekeerde.

1.3 Wortels. = a b c. x = 1.5 Breuken. teller teller. noemer noemer. Delen: vermenigvuldig met het omgekeerde. Voorereidende opgven Kerstvkntieursus Tips: MEER DAN 0 JAAR ERVARING Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A-shriften die je gt geruiken tijdens de ursus. Als een som niet lukt, werk hem

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2004-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2004-I chten vn een derdegrdsfunctie Gegeven is de functie 3 2 1 3 4 4 f ( x) x x op het domein [0, 3]. V is het gebied ingesloten door de grfiek vn f en de x-s. 5p 1 ereken lgebrïsch de excte wrde vn de oppervlkte

Nadere informatie

Hoeveel betaal je in totaal? Hoe kun je dat bedrag narekenen? Hoe bereken je het bedrag dat je van de 20 euro terug krijgt?

Hoeveel betaal je in totaal? Hoe kun je dat bedrag narekenen? Hoe bereken je het bedrag dat je van de 20 euro terug krijgt? Opgve 1 Je ziet hier een eenvoudige ksson. Hoeveel dingen he je volgens de ksson gekoht? Hoeveel etl je in totl? Hoe kun je dt edrg nrekenen? Hoe ereken je het edrg dt je vn de 20 euro terug krijgt? Je

Nadere informatie

7 Databases 1 RELATIONELE DATABASES

7 Databases 1 RELATIONELE DATABASES Hoofdstuk 7 Dtses 7.1 7 Dtses N verwerking vn dit hoofdstuk: kun je uitleggen wt een dtse systeem is; ken je de vershillen tussen een één-op-één reltie, een één-op-veel reltie en een veel-op-veel reltie;

Nadere informatie

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules Hoofdstuk 0: lgebrïsche formules Dit hoofdstuk hoort bij het eerste college infinitesimlrekening op 3 september 2009. Alle gegevens over de cursus zijn te vinden op http://www.mth.uu.nl/people/hogend/inf.html

Nadere informatie

Breuken en verhoudingen

Breuken en verhoudingen WISKUNDE IN DE BOUW Breuken en verhoudingen Leerdoelen N het estuderen vn dit hoofdstuk moet je in stt zijn om: te rekenen met reuken en verhoudingen; reuken toe te pssen in erekeningen vn onder ndere

Nadere informatie

2 Maak vast aan de getallenlijn Welke getallen horen bij de streepjes? a

2 Maak vast aan de getallenlijn Welke getallen horen bij de streepjes? a 3 Les 1 2 Mk vst n de getllenlijn Welke getllen horen ij de streepjes? 0 10 000 3 000 4 000 5 000 7 000 9 000 Wr liggen de getllen ongeveer? Tussen de duizendvouden. 0 10 000 5 000 2 500 3 500 6 500 7

Nadere informatie

Wiskunde voor 2 havo. Deel 1. Versie 2013. Samensteller

Wiskunde voor 2 havo. Deel 1. Versie 2013. Samensteller Wiskunde voor 2 hvo Deel 1 Versie 2013 Smensteller 2013 Het uteursreht op dit lesmteril erust ij Stihting Mth4All. Mth4All is derhlve de rehtheende zols edoeld in de hieronder vermelde retive ommons lientie.

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Stoomcursus

Voorbereidende opgaven Stoomcursus Voorereidende opgven Stoomcursus Tips: Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A4-schriften die je gt geruiken tijdens de cursus. Als een som niet lukt, kijk dn even in het eknopt overzicht

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv I- I- 38 lok 3 IT - eetkundige pltsen met Geoger ldzijde 8 H Het spoor vn lijkt een irkel te zijn. De irkel is de meetkundige plts vn een onstnte hoek. Het ewijs komt voor ij de stelling vn Thles. Gegeven:

Nadere informatie

Ben je het eens of oneens met de. stelling hieronder? Leg uit. Het moet elke dag Warme Truiendag zijn! betekent.

Ben je het eens of oneens met de. stelling hieronder? Leg uit. Het moet elke dag Warme Truiendag zijn! betekent. Wereldoriënttie Lees het rtikel Wrme truiendg op pgin 8 vn Kidsweek. Lees het rtikel Wrme truiendg op pgin 8 vn Kidsweek. A B C Lees het rtikel Wrme truiendg op pgin 8 vn Kidsweek. ) Wrme truiendg ) Wnneer

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN I - 1 HOOFDSTUK 1 BASISBEGRIPPEN 1.1. Het egrip krcht 1.1.1. Definitie vn krcht Een stoffelijk punt is een punt wrn een zekere mss toegekend wordt. Dit punt is meestl de voorstellende vn een lichm. Zo

Nadere informatie

Meetkunde 2 Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak

Meetkunde 2 Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak Meetkunde 2 Spiegelen, vershuiven en drien in het vlk M4 Spiegelingen herkennen en tekenen 200 M5 Eigenshppen vn de spiegeling 205 M6 Symmetrie 208 M7 Vershuivingen herkennen en tekenen 210 M8 Eigenshppen

Nadere informatie

Meetkunde 2 Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak

Meetkunde 2 Spiegelen, verschuiven en draaien in het vlak Meetkunde 2 Spiegelen, vershuiven en drien in het vlk M4 Spiegelingen herkennen en tekenen 200 M5 Eigenshppen vn de spiegeling 205 M6 Symmetrie 208 M7 Vershuivingen herkennen en tekenen 210 M8 Eigenshppen

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = 4 nm Hulp ld 1 1 eken uit 50 + 20 = 60 + 30 = 40 + 30 = 20 + 60 = 10 + 50 = 30 + 20 = 70 + 10 = 30 + 50 = 2 eken uit Denk n de getllenlijn. 30 + 24 = 50 + 26 = 70 + 19 = 40 + 39 = 60 + 32 = 30 + 38 = 50

Nadere informatie

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3 Eonomishe Topper 4 Evlutievrgen them 3 1 Vn een lnd zijn volgende gegevens bekend: bbp in 2002 800 miljrd EUR bbp in 2003 833 miljrd EUR Prijspeil 2002 t.o.v. 2003 + 1,5 % Bevolking 2002 t.o.v. 2003 +

Nadere informatie

Abnormale verdachte (niet accidentele, intentionele) letsels en afwijkingen

Abnormale verdachte (niet accidentele, intentionele) letsels en afwijkingen hoofdstuk 10 Anormle verdchte (niet ccidentele, intentionele) letsels en fwijkingen 10.1 Inleiding Eenderde vn de letsels evindt zich op een voor een letsel ongeruikelijke plek, zols de zijknt vn het gelt,

Nadere informatie

Inhoud college 7 Basiswiskunde

Inhoud college 7 Basiswiskunde Inhoud college 7 Bsiswiskunde 3.3 De ntuurlijke logritme en de exponentiële functie (zie college 6) 5.1/3 Introductie Integrlen 5.4 Eigenschppen vn de eplde integrl 5.5 De hoofdstelling vn Clculus 2.10

Nadere informatie

De supermarkt. a Welk karretje heeft de duurste boodschappen? Leg uit waarom je dat denkt. b Hoeveel klanten nog tot de 1000ste klant? Reken uit.

De supermarkt. a Welk karretje heeft de duurste boodschappen? Leg uit waarom je dat denkt. b Hoeveel klanten nog tot de 1000ste klant? Reken uit. lesboek groep 8 1 De supermrkt nt 0ste kl De 0 inuut grtis! mg 1 mhppen doen boods en: bloem bij bloemen extr! grtis 3 193 86 0 klnten 1 Welk krretje heeft de duurste boodshppen? Leg uit wrom je dt denkt.

Nadere informatie

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt.

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt. Persoonlijke eschermingsmiddelen Jrlijks vinden er 230.000 reidsongevllen plts. Geruik persoonlijke eschermingsmiddelen en voorkom dt je gewond rkt. JEZELF BESCHERMEN Werken in trnsport en logistiek kn

Nadere informatie

Minicursus Rust creëren

Minicursus Rust creëren Minicursus Rust creëren Bednkt voor je inschrijving! Met deze minicursus geef ik je een inkijkje in mijn werkwijze en leer ik je een ntl stppen om rust te creëren. Door in mijn privéleven bewuste keuzes

Nadere informatie

Mode. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Uitgangsteksten. Tekst 1. Tekst 2. Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op niveau tweede fase 1 e editie

Mode. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Uitgangsteksten. Tekst 1. Tekst 2. Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op niveau tweede fase 1 e editie Door Henk Jongsm, hoofduteur Op niveu tweede fse 1 e editie Inleiding Mode Mode... Tijdelijk, voorijgnd, mr op zeker tijdstip lgemeen gevolgd geruik, m.n. in de mnier vn kleden, zegt de dikke Vn Dle. Een

Nadere informatie

Wiskunde A voor 4/5 havo

Wiskunde A voor 4/5 havo Wiskunde A voor 4/5 hvo Deel 2 Versie 2013 Smensteller 2013 Het uteursreht op dit lesmteril erust ij Stihting Mth4All. Mth4All is derhlve de rehtheende zols edoeld in de hieronder vermelde retive ommons

Nadere informatie

Bewerkingen met eentermen en veeltermen

Bewerkingen met eentermen en veeltermen 5 Bewerkingen met eentermen en veeltermen Dit kun je l 1 werken met letters ls onekenden, ls vernderlijken en om te verlgemenen 2 een tel mken ij een situtie 3 de fsprken over lettervormen toepssen 4 oppervlkteformules

Nadere informatie

Rangschik van klein naar groot. Vul aan. Meet de lengte van onderstaande voorwerpen.

Rangschik van klein naar groot. Vul aan. Meet de lengte van onderstaande voorwerpen. 582 Rngshik vn klein nr groot. 583 Vul n. 0,3 km 500 m 200 000 m 25 000 dm... 0,3 m 40 m 12 dm 240 mm... 1 mm is... mm kleiner dn 1 m. 8 m is... m kleiner dn 1 m. d 9 92 70 47 3 m is... mm kleiner dn 1

Nadere informatie

Les 1. 2 Maak vast aan de getallenlijn. a Waar liggen de getallen ongeveer? b Welke schatting past het best bij de som?

Les 1. 2 Maak vast aan de getallenlijn. a Waar liggen de getallen ongeveer? b Welke schatting past het best bij de som? 3 Les 1 2 Mk vst n de getllenlijn 0 10 000 3 000 4 000 5 000 7 000 9 000 Wr liggen de getllen ongeveer? 0 10 000 5 000 2 500 3 500 6 500 7 500 9 500 3 Welke shtting pst het est ij de som? Geef de vkken

Nadere informatie

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F.

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F. Privyverklring Rdemker Vstgoed V.O.F. In deze verklring wordt uitgelegd welke gegevens n Rdemker Vstgoed V.O.F (hiern te noemen: Rdemker Vstgoed) worden verstrekt en wt Rdemker Vstgoed met deze gegevens

Nadere informatie

De oppervlakte van de rechthoek uit de vorige opgave hangt van dezelfde variabelen af.

De oppervlakte van de rechthoek uit de vorige opgave hangt van dezelfde variabelen af. Opgve 1 Vn twee korte en twee lnge luifers is een rehthoek geleg. Omt je geen fmetingen weet hngt e omtrek vn eze rehthoek f vn twee vrielen, nmelijk lengtekorteluif er en lengtelngeluif er. Welke formule

Nadere informatie