gemeente Eindhoven aan de vastgestelde beleidsambities op het terrein van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en Verslavingszorg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente Eindhoven aan de vastgestelde beleidsambities op het terrein van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en Verslavingszorg."

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Raadsnummer o6.rr6zg.oor Inboeknummer o6bstooz88 Dossiernummer 6r6.403 r8 april soo6 Raad s informatiebrief Betreft verlenging subsidierelatie met Neos en Novadic-Kentron voor 2oo6 met de intentie ook voor de jaren subsidie te verlenen. 1 Inleiding Op 14 maart 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de structurele subsidie aan zowel Neos als Novadic-Kentron voor het jaar 2006 te verlengen, met de intentie om ook voor de jaren subsidie te verlenen. Door middel van deze raadsinformatiebrief wordt u geynformeerd over de verlenging van de subsidierelaties met Neos en Novadic-Kentron voor Bovendien wordt u in kennis gesteld van de wijze waarop Neos en Novadic-Kentron in 2006 invulling geven aan de vastgestelde beleidsambities op het terrein van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en Verslavingszorg. 2 Actuele ontwikkelingen Eind 2005 liep de tweejarige subsidierelatie af die de gemeente Eindhoven was overeengekomen met Neos (Nieuwe Eindhovense Opvang Stichting), organisatie voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Tegelijkertijd liep ook de vierjarige subsidierelatie af die de gemeente Eindhoven was overeengekomen met Novadic-Kentron, netwerk voor verslavingszorg. Om te komen tot een verlenging van de subsidierelatie met zowel Neos als Novadic-Kentron voor 2006, zijn de principes van een Beleidsgestuurde Contract Financiering (BCF) gevolgd. Het beleid ten aanzien van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang (MVO) is primair vastgelegd in de nota Gimme Shelter, die door de raad op 18 juni 2001 is vastgesteld. Het beleid ten aanzien van de verslavingszorg is vastgelegd in het programma "Handvatten voor herstel". Op 20 juni 2005 heeft de raad de programmalijn een basis om verder te gaan vastgesteld. Hierin worden de programma s voor MVO en verslavingszorg herzien en geactualiseerd tot een gecombineerd programma. Verder wordt in het programma aangegeven welke extra inzet de komende jaren noodzakelijk is.

2 Raadsnummer 06.RI6I9.OOI De opgave voor de M VOis als volgt gedefinieerd: het tot stand brengen en instandhouden van een sluitende zorgketen (preventieopvang-herstel-nazorg) voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang; de maatschappelijke zelfredzaamheid van klanten zoveel mogelijk herstellen, of indien dit niet haalbaar is, de situatie van de klant zoveel mogelijk stabiliseren; het voorkomen dat jongeren gaan zwerven, of indien dit niet haalbaar is, het plaatsen van zwerfjongeren in een hulpverleningstraject. Op basis van de algemene opgave aan de ketenpartners is aan Neos verzocht een aanbod te formuleren waarin de volgende aspecten aan de orde komen: voorkomen en tegengaan van dak- en thuisloosheid; bieden van opvang; realiseren sluitend zorgaanbod; realiseren nieuwe woonvormen met (woon)begeleiding; versterken van de keten van dagbesteding-sociale activering-arbeidsreintegratie; onderzoek en monitoring De opgave voor de verslavingszorg is als volgt gedefinieerd: het tot stand brengen van een passende opvang in een sluitende keten op het terrein van preventie, opvang, nazorg, refntegratie en het bevorderen van zelfredzaamheid; het voorkomen en terugdringen van problematisch middelengebruik, het bevorderen van maatschappelijke integratie van verslaafden en het verminderen van de verslavingsgerelateerde overlast door een (beperkt) deel van de chronisch verslaafden. Zowel Neos als Novadic-Kentron worden medeverantwoordelijk gesteld om het proces van samenwerking met andere partners (welzijns- en zorginstellingen, woningcorporaties en gemeentelijke diensten) op gang te brengen en te ondersteunen. Beide instellingen dienen de ontwikkelingen in de markt te volgen en daar waar nodig hierop te anticiperen. De kennis en ervaring dient ook te worden ingezet ter ondersteuning van andere organisaties. Tenslotte wordt verwacht dat ze regelmatig kijken naar en rapporteren over de eigen werkwijze. Inhoudelijke ontwikkelingen en verschuivingen in aanbod van Neos in Neos heeft de opgave vertaald in een offerte en productencatalogus. Binnen de producten wordt onderscheid gemaakt in basisvoorzieningen en aanvullende producten. Bij basisvoorzieningen gaat het om de 24-uurs opvangvoorzieningen waarbij met name beschikbaarheid een belangrijk aspect is. De aanvullende producten richten zich meer op kwaliteitsverbetering van het persoonlijk leven. Belangrijke aspecten hierbij zijn perspectief, ontwikkeling, doorstroming, etc. In het aanbod zijn de volgende relevante ontwikkelingen waar te nemen: verschuivingen in de opvang;

3 Raadsnummer O6.RI6I9.OOI het verschuiven van 14 plaatsen van de dak- en thuislozenzorg naar de crisisopvang; het uitbreiden van beschermd wonen met 6 plaatsen. Invulling beleidsambities. Naast de producten die Neos reeds in 2005 aanbood, is een aantal producten toegevoegd. Deze producten geven mede invulling aan de ambities zoals deze zijn verwoord in Gimme Shelter en een basis om verder te gaan. Het betreft de volgende producten. 2 fase huis: voor vrouwen die opgenomen zijn in het Blijf van m n Lijf huis wordt voortaan de mogelijkheid geboden om de tweede fase van hun verblijf door te brengen in een zelfstandige unit. Slachtoffers Loverboys: vooruitlopend op de te realiseren sluitende ketenaanpak medio 2006 met betrekking tot loverboys/jeugdprostitutie realiseert Neos in 2006 een vorm van veiligheid en hulpverlening aan slachtoffers van loverboys. Opvang verslaafde prostituees: het bieden van 2 a 3 opvangplaatsen (hostel) en ca. 10 time-outtrajecten aan verslaafde prostituees die werkzaam zijn op de tippelzone. Opvang huiselijk geweld: in navolging op meldingen van huiselijk geweld kan Neos time-outtrajecten (ca. 10) aan slachtoffers van huiselijk geweld aanbieden. De bestaande woonbegelei ding (regulier, woonbegeleiding gezinnen, woonbegeleiding tienermoeders) wordt uitgebreid met 74 plaatsen (van 31 naar 45 plaatsen). Ambulante woonbegeleiding: de ambulante woonbegeleiding wordt de komende jaren fors uitgebreid van 31 plaatsen in 2005 naar 147 plaatsen in Een groot deel van de kosten voor woonbegeleiding komt voor rekening van de AWBZ. Preventieve woonbegeleiding: Neos wil de komende jaren trajecten aan gaan bieden aan woningcorporaties om huisuitzetting te voorkomen. Woonzorgcombi naties: in 2006 wordt gestart met een aantal nieuwe vormen van woonzorg die voornamelijk gefinancierd worden via de AWBZ (woonbegeleidingplus, overbruggingszorg, woonhotel). Foyer voorjongeren: woonvoorziening voor jongeren (ca. 8 kamers en gezamenlijke ruimten) met een vorm van toezicht en begeleiding. De voorziening sluit aan op het T-team zwerfjongeren. De voorziening wordt voor 509o gefinancierd via de AWBZ. Rita s Kitchen: laagdrempelige en activerende vorm van dagbesteding door het bieden van een wekelijkse kookactiviteit. De voorziening wordt voor 509b gefinancierd via de AWBZ. Garen op de Klos: laagdrempelige en creatieve vorm van dagbesteding. De voorziening wordt voor 909o gefinancierd via de AWBZ. In 2006 worden extra uren ingezet op de volgende nieuwe producten: cursussen "wonen kun je leren", begeleide terugkeer na huiselijk geweld, praktische opvoedingsondersteuning bij vrouwenopvang en crisisopvang.

4 Raadsnummer 06.RI6I9.OOI AWBZ-gefinancierde activiteiten. Neos heeft per 1 augustus 2004 een toelating als AWBZ aanbieder. Aanvullend op de basiszorg maakt de AWBZ het mogelijk voor clienten om tot kwaliteitsverbetering in het persoonlijk leven te komen. De begeleiding heeft zowel een ondersteunend als activerend karakter. Het aandeel AWBZ-activiteiten bedraagt ca van alle activiteiten van Neos. 5ervicecentrum. Op 20 juni 2005 heeft de raad met het vaststellen van het dossier inzake programmalijn een basis om verder te gaan onder andere middelen beschikbaar gesteld (< ,ÃćâĆňâĂİ per jaar) om een start te maken met het servicecentrum. In overleg met Neos en de inloopcentra St. Cathrien, Diaconaal Centrum en het Leger des Heils wordt een plan uitgewerkt om de middelen in te zetten voor een schakelfunctionaris en opzetten van een uitzendbureau. Postadres en -beheer. Voor het overhevelen van taken inzake postadres- en beheer dak- en thuislozen van de dienst WZI naar Neos, is Neos in de loop van 2005 reeds gestart met de activiteiten. Vanaf 1 januari 2006 maakt dit structureel onderdeel uit van het aanbod van Neos. Aan Neos wordt voor 2006 een subsidie ad < ,ÃćâĆňâĂİ verleend voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Neos heeft ook een indicatie afgegeven voor de kosten vanaf Vanaf 2007 liggen de geraamde kosten ver boven het beschikbare budget. Op dit moment kan nog onvoldoende concreet worden aangegeven wat de oorzaak is van deze stijging en op welke wijze een financieel evenwicht kan worden bereikt. Er zijn wel een aantal aanwijzingen, maar het is van wezenlijk belang om zo snel mogelijk een grondige financiele analyse uit te voeren die moet leiden tot voorstellen om vanaf 2007 te komen tot een dekkende begroting. Aan Neos is kenbaar gemaakt dat uitgaande van het huidige financiele perspectief er in 2006 mogelijk besluiten moeten worden genomen die een risico inhouden voor hun bedrijfsvoering. Inhoudelijke ontwikkelingen en verschuivingen in aanbod van Novadic-Kentron in Ook Novadic-Kentron heeft de gemeentelijke opgave vertaald in een offerte en productencatalogus. De productbegroting van 2006 is voor een groot deel gebaseerd op afspraken uit het verleden. Er is sprake van een aantal verschuivingen binnen de omvang van de productgroepen c.q. producten en een aantal projectmatige activiteiten.

5 Raadsnummer 06.RI6I9.OOI Productgroep preventie. Binnen de productgroep preventie vindt een herverdeling van uren plaats tussen de verschillende producten. De belangrijkste constatering is dat er een toename is in de ureninzet die gericht is op jongeren. Verder stijgt de totale inzet op preventie met 300 uren (+ 5<Ko), Beide bewegingen sluiten goed aan bij het streven zoals verwoord in de programmalijn een basis om verder te gaan. Productgroep basiszorg en opvang. De bekostiging van de methadonverstrekking is medio 2005 overgeheveld naar de AWBZ en vervalt derhalve als product ten laste van de begroting van de gemeente. In 2005 zijn er extra middelen vanuit de bestemmingsreserve beschikbaar gesteld voor het uitbreiden van de externe beveiliging. Vanaf 2006 dient deze inzet te worden gedekt uit de reguliere bekostiging. Het aantal uren is in de begroting toegenomen van naar uur. In 2006 wordt meer aandacht besteed aan sociale activering en wonen. Dit heeft tot gevolg dat er minder inzet wordt gepleegd op activiteitenbegeleiding. Arbeidsintegratie en bemiddeling wordt voortaan begroot als onderdeel van de productgroep reintegratie, dagbesteding en wonen. Casemanagement wordt voortaan begroot als onderdeel van de productgroep ambulante zorg regio Eindhoven. Productgroep Reintegratie, Dagbesteding en Wonen. Arbeidsintegratie en bemiddeling wordt voortaan begroot als onderdeel van de productgroep reãŕntegratie, dagbesteding en wonen. Productgroep ambulante zorg regio Eindhoven. Casemanagement wordt voortaan begroot als onderdeel van de productg roep ambulante zorg regio eindhoven. Projecten. Naast de structurele activiteiten voert Novadic-Kentron een aantal projecten uit, die een separate en vaak incidentele financieringsbasis kennen en daarmee thans niet vallen binnen de structurele subsidierelatie voor Dit betreft: de tijdelijke inzet van outreachende interventiemedewerkers: dit wordt conform eerder gemaakte afspraken in 2006 gecontinueerd; tijdelijke uitbreiding van de nachtopvang (incl. avond- en nachtbegeleiding en externe beveiliging) van 26 plaatsen naar 36 plaatsen; inzet van een vertrouwenspersoon voor straatprostituees. Postadres en -beheer. In overleg met de dienst Werk, Zorg en Inkomen is Novadic-Kentron gestart met het fungeren als postadres voor en het verstrekken van post aan clienten die een dak- en

6 Raadsnummer 06.RI6I9.OOI thuislozenuitkering ontvangen. Vanaf 2006 wordt dit beschouwd als een reguliere activiteit als onderdeel van de productgroep basiszorg en opvang. Hostels. Een hostel is een woonvoorziening voor chronisch verslaafden. Het opzetten van een hostel sluit goed aan bij het streven naar gedifferentieerde woonvormen met (woon) begeleiding. Novadic-Kentron is verzocht om een nader uitgewerkt voorstel aan te leveren alvorens het voor besluitvorming voor te leggen. Novadic-Kentron streeft er naar om de hostels op termijn onder de vergoeding door de AWBZ te brengen. Financiering derden. Naast de activiteiten die Novadic-Kentron uitvoert op basis van subsidiering door de gemeente Eindhoven worden er ook activiteiten uitgevoerd die door derden worden gefinancierd, met name de AWBZ. Aan Novadic-Kentron wordt voor verslavingszorg voor 2006 een subsidie ad ,ÃćâĆňâĂİ verleend. Besluit van college van burgemeester en wethouders Wij hebben besloten: 1 de structurele subsidiering aan Neos en Novadic te verlengen voor het jaar 2006 met de intentie om ook voor de jaren subsidie te verlenen; 2 de raad te informeren over: a de verlenging van de subsidierelaties met Neos en Novadic-Kentron voor 2006, met de intentie om ook voor de jaren subsidie te verlenen; b de wijze waarop Neos en Novadic-Kentron in 2006 invulling geven aan de vastgestelde beleidsambities op het terrein van de maatschappelijke opvang en Vrouwenopvang en Verslavingszorg; 3 de directeur van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling opdracht te geven uiterlijk het 3 kwartaal 2006 een voorstel uit te werken waarin het activiteitenniveau van Neos, met inachtneming van het Lange termijn huisvestingsplan, in overeenstemming wordt gebracht met de beschikbare middelen vanaf 2007; 4 de directeur van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling opdracht te geven om in overleg met Novadic-Kentron te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor opvang chronisch verslaafden (hostels) inclusief financiele dekking; 3 Ter inzage gelegde stukken Productencatalogus van Neos en Novadic-Kentron. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, G. Kok-Mol, loco-secretaris ua

7 Producten Nees november 2005

8 Producten Neos Naam Product Preventie T team zwerfjongeren Preventieve WB Advies en steunpunt HG Bieden van opvang. 2.1.a Dak en Thuislozenzorg Mannen, vrouwen, stellen 2.1.b 2.1.b b b.3 Beschermd wonen en verpleging Dak ÃćâĆňâĂİ en thuislozen verzorging en verpleging Steunende huisvesting Sociaal pension a 2.2.b a 2.3.b Vrouwenopvang Blijf van mijn Lijf crisisopvang 2" fase huis Crisisopvang Algemeen Crisisinterventie (Portaal) Nachtopvang Het Bedrijf Reataeien,van een. ;..sluitend zorcjaanbod :: Woonbegeleiding regulier Woonbegeleiding + Gezinscoaches (algemeen, HG, tienermoeders) Cursus Wonen kun je leren Slachtoffers loverboys Schakelfunctie Begeleide terugkeer na huiselijk geweld Time-out verslaafde prostituees Time-out slachtoffers huiseiijk geweid Time-out daders huiselijk geweld Noodbedden

9 Producten Neos Naam Product Realiseren van. nieuwe woonvormen met (woon) begeleiding Overbruggingszorg Woonhotel (achterwacht) Hostel verslaafde prostituees Foyer voor jongeren Versterken-.van keten van, dagbesteding. sociale. actiyeringarbeidsreintegratie Trajectbegeleiding activering Uitzendbureau daklozen Rita s Ktichen Garen op de Klos Postafhandeling 6 Onderzoek en rrnonitoren resultaten a. b. C. d. e. f. g. h. I. j. k. fl. o. Beschrijvirigen: deelproducten Informatie en advies Probleeminventarisatie Verblijf Facilitaire dienstverlening Sociaal maatschappelijke ondersteuning (leefgroepwerk) Kinderopvang Casemanagement/persoonlijke begeleider Materiele dienstverlening Opvoedingsondersteuning Activiteitenbegeleiding Activerende begeleiding (AWBZ) Ondersteunende begeleiding(awbz) Verpleging Huishoudelijke verzorging Persoonlijke verzorging

10 Blad 1.1 Productg roep Producteenheid Bestaand product Financiering Preventie T-team : OGGZ (tijdelijk) Doelgroep en doelstelling: Jongeren tot 25 jaar met meervoudige problemen die dakloos zijn of in de opvang verblijven en die op basis van eigen motivatie een traject aan gaan. Korte intensieve vorm van trajectbegeleiding gericht op het herstellen of creeren van een nieuwe, goed functionerende sociale omgeving waardoor verder afglijden voorkomen wordt. Met de T- teammethodiek wordt geprobeerd de maatschappelijke positie te versterken door vooral kansen te creeren waardoor de jongeren weer zelfstandig kunnen functioneren. Doelgerichte en concrete begeleiding afgestemd op specifieke problemen van jongeren met als uitgangspunt de positieve krachten die jongeren bezitten. Mogelijkheid tot plaatsing op een (tijdelijke) crisisplaats. In te zetten (deel)producten: probleerninventarisatie case-management sociaal maatschappelijke ondersteuning materiele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer Kwalitatieve en kwantitatieve resultaten : zicht op omvang thuisloze jongeren(signaleringsfunctie) instroom vanuit het netwerk bijdrage leveren aan het verminderen van zwerfgedrag bij thuisloze jongeren instroom totaal: 25 trajecten > T-Teamer Neos: 8 trajecten, met 60 /o geslaagde uitstroom doorlooptijd 3 maanden, exclusief nazorg Kritische Succesfactoren (KSF) : bereidheid voor het maken van harde afspraken tussen kernpartners en samenwerkingspartners continuiteit en kwaliteit van de trajectbegeleiding Risico s en beheersmaatregelen: tijdelijke financiering van het project coaching en begeleiding van de trajectbegeleiders aanwezigheid van huisvesting afgestemd op jongeren Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: - Succesvol afgesloten (= wonen en studielwerk en financien op orde) = 60 /o - Deelnemers : ÃćâĆňâĂİ Ureninzet: o.b.v. 6-8 contacturen per deelnemer per week (2*7*52) - Inhuur externe expertise a 6 100,- per uur Planproductie 2005

11 Blad 1.1 Productbeschrijving 2006/Neos/Gemeente Eindhoven

12 Blad 1.2 Productg roep Producteenheid Nieuw Product Financiering : Preventie : Preventieve woonbegeleiding/preventie huisuitzetting : Woningbouwcorporaties Doelgroep en doelstelling: Deze vorm van woonbegeleiding is gericht op bewoners die vanwege huurachterstanden en/of overlast en/of verwaarlozing (op termijn) hun woning dreigen te verliezen. Ook is deze vorm van woonbegeleiding voorwaardelijk in te zetten bij herhuisvesting na een eerdere uitzetting. Doelstelling is het voorkomen van huisuitzettingen, terugdringen van overlast en verbeteren van het woongedrag. De begeleiding is praktisch ondersteunend van aard, bij psychosociale problematiek wordt actief samengewerkt met andere hulpverleningsinstellingen. Binnen de begeleiding kan gebruik gemaakt worden van de andere diensten van Neos. 15 trajecten 2006 (uitbreiding: zie ontwikkeling) (=15 deelnemers) voorkoming huisuitzetting ( 85 /o) verbetering van levensomstandigheden op alle leefgebieden verbetering leefomgeving, vermindering overlast specifieke expertise bij gezinnen Kritische Succesfactoren (KSF) : bereidheid woningcorporaties om hierin te investeren casemanagement afhankelijk van capaciteit en kwaliteit van externe hulp- dienst en zorgverleners oplossingsmogelijkheden van schuldenproblematiek Risico s en beheersmaatregel en : deskundigheid materiele hulpverlening uitbreiden coaching van woonbegeleiders korte lijnen en open communicatie naar woningcorporaties en andere samenwerkingspartners Planproductie 2005

13 Blad 1.2 Ontwikkelingen: Afspraken met wooncorporaties in de Regio. Streven productieafspraken regiogemeentes en woningcorporaties 2007: totaal 30 en 2008: totaal 50.

14 Blad 1.3 : Preventie Producteenheid : Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Bestaand product in ontwikkeling Financiering: : MO Doelgroep en doelstelling: Eerste aanspreekpunt voor alle vragen over huiselijk geweld. Een telefonisch meldpunt, waar mensen die met huiselijk geweld te maken hebben, op wat voor manier dan ook, hun verhaal kwijt kunnen (slachtoffers, daders, omstanders, familie, professionals). Er wordt informatie en advies gegeven, verwezen naar juiste instanties en bij een hulpverleningsvraag naar de backoffice van het samenwerkingsverband Stop huiselijk Geweld voor verdere probleeminventarisatie. Bij actueel geweld wordt acuut doorgeschakeld naar het interventieteam van loket W, dat er voor zorgt dat binnen 48 uur hulp aangeboden wordt. (Deel)producten en activiteiten: informatie en advies schakelfunctie naar interventieteam bij acute en ernstig bedreigende situaties zorgdragen voor bescherming en opvangplek, time-out of anderszins registratie en signalering 24-uurs bereikbaarheid 7 dagen in de week (buiten kantoortijden alleen voor calamiteiten). Betrokkenen bij huiselijk geweld hebben antwoord gekregen op hun vragen voor informatie en advies. Professionals hebben voldoende informatie om hun diensten adequaat aan te kunnen bieden aan de doelgroep. Er vindt een adequate en snelle doorschakeling plaats naar organisaties en hulpverleners in het backoffice. Er is informatie over aantallen en aard meldingen. Verwacht aantal telefonische contacten 2006; circa 420 op jaarbasis, waarvan - contacten informatie en advies: circa aantal doorverwijzingen naar interventie team Loket W: 195 Kritische Succesfactoren (KSF) ; samenwerkingsafspraken met andere meldpunten zoals het Advies- en meldpunt Kindermishandeling convenant Stop huiselijk Geweld wordt nageleefd door alle betrokken organisaties deskundigheid professionals die betrokken zijn bij deze problematiek: politie, huisartsen e.d. bekendheid ook bij de doelgroepen als ouderen en allochtonen goed werkend registratiesysteem Risico s en beheersrnaatregelen: Onvoldoende capaciteit voor interventieteam als vraag toeneemt door grotere naamsbekendheid (beheersingsmaatregelen Loket W). Onvoldoende bekendheid telefoonnummer: ambitie is om regionaal met een nummer te gaan werken om de bekendheid te bevorderen. Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: Planproductie Planproductie ureninzet: 2,5 contacturen per week 156 uur - aantal contacten informatie en advies aantal doorverwijzingen naar interventieteam Loket W 195

15 Blad 1.3 Financiele Kengetallen : Producteenheid : Bekostigingspararneter in aantallen eenheid Productie Kosten per Begroting 2006 Contacturen , ,- Kosten ingepast bij reguliere middelen Vraagpunt.

16 Blad 2.1.a Doelgroep en doelstelling: Deze vorm van opvang is bedoeld voor dak- en thuisloze mannen, vrouwen en stellen (18+). Zij krijgen zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk bed, bad en brood aangeboden en worden ondersteunend en activerend begeleid in hun voorbereiding tot een meer permanente verblijfsituatie: zelfstandig wonen of een vorm van begeleid of beschermd wonen. Deelproducten en activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening probleeminventarisatie sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casemanagernent materiele dienstverlening dag besteding budgetbeheer clienten stromen uit naar een passende meer permanente vorm van wonen vrouwen: 35 (+ 4 sociaal pension) plaatsen mannen (inclusief stellen): 45 (+4 plaatsen sociaal pension) plaatsen Risico s en beheersmaatregelen: Maatregelen ter bevordering van doorstroom: preventieve woonbegeleiding (voorkomen van instroom) uitbreiding van capaciteit ambulante woonbegeleiding beschikbaarheid woontraining maken van volumeafspraken met corporaties ontwikkelen short stay voorziening ontwikkelen sociaal pension

17 Blad 2.1.a vrouwen ÃćâĆňâĂİ bezettings percentage 185 dagen Min. 95!o

18 Blad 2.1.b.1 Productgroep Product Bestaand product Financiering : Bieden van opvang : Beschermd wonen, verzorging en verpleging :MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling: Deze vorm van opvang is bedoeld voor dak- en thuisloze mannen, vrouwen en stellen (18+), die verpleging en/of verzorging behoeven. Zij krijgen zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk bed, bad en brood aangeboden en worden ondersteunend begeleid. Hoewel ook hier het uitgangspunt is dat de verblijf tijdelijk is wordt geen maximale verblijfsduur bepaald. Huisvesting vindt plaats in het Labrehuis en Ritahuis. Deelproducten en activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening probleeminventarisatie sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casemanagement materiele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer persoonlijke verzorging verpleging clienten stromen uit naar een passende meer permanente vorm van wonen voor verpleging en verzorging plaatsen met verpleging: 18 plaatsen met verzorging: 25 (+24 sociaal pension) Risico s en beheersmaatregelen: Maatregelen ter bevordering van doorstroom: uitbreiding van capaciteit steunende huisvesting maken van volumeafspraken met corporaties ontwikkelen sociaal pension nieuwe huisvesting ontwikkeling sociaal pension + in coproductie met GGzE en Novadic samenwerkingsafspraken andere aanbieders in de zorg Kern Prestatie Indicatoren (KPI) : Omschrijving: - Aantal deelnemers op jaarbasis ÃćâĆňâĂİ Aantal plaatsen - Bezettingspercentage Planproductie 2005

19 Blad 2.1.b.1 Financiele Kengetailen : Producteenheid: Bekostigingsparameter in aantallen eenheid Productie Kosten per Begroting 2006 Beschikbaarheid ,- Ontwikkelingen : Sociaal pension plus variant voor specifieke zware doelgroep in coproductie met GGzE en Novadic Project met Loket W is in ontwikkeling om zorgmijdende ouderen, die geestelijke en lichamelijke verzorging behoeven (vervuiling, medische urgentie), laagdrempelig te benaderen en toe te leiden naar reguliere hulp en zorg Product kan worden ingezet voor ziekenboeg daklozen.

20 Blad 2.1.b.2 Productgroep Producteenheid Product Bestaand product Financiering : Bieden van opvang : Beschermd wonen en verpleging : Steunende huisvesting : MO, AWBZ Doelgroep en doelstelling: Steunende huisvesting is een vorm van (aanleun)wonen voor clienten die na een (lange) periode van dakloosheid een beschermde woonvorm nodig hebben, maar wel in staat zijn om met intensieve ondersteuning een huishouding te runnen. Clienten wonen in een groepswoning met zelfstandige wooneenheid en gemeenschappelijk gebruik van keuken en sanitair. Begeleiding is langdurig (geen maximale termijn) en intensief en vooral praktisch ondersteunend van aard. Clienten maken gebruik van diensten van Neos. Deelproducten en activiteiten: huisvesting facilitaire dienstverlening probleeminventarisatie sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casemanagem ent matedele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer outreachende activiteiten verzorging Kritische Succesfactoren (KSF): instroorncapaciteit is afhankelijk van beschikbare woningen beschikbaarheid andere diensten van Neos in nabijheid mogelijkheden voor tijdelijke terugval continuiteit en kwaliteit van de woonbegeleiding Risico s en beheersmaatregelen: coaching woonbegeleiders, uitwisseling expertise met team ambulant korte lijnen en open communicatie naar woningcorporatie en hulpverlening (GGzE en Novadic) mogelijkheden gebruik van centrale diensten als maaltijdvoorziening, wassen waarborgen Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: - ureninzet aantal deelnemers Planproductie 2005 Planproductie

21 Blad 2.1.b ,ÃćâĆňâĂİ Financiele Kengetallen : Producteenheid : Bekostigingsparameter in aantallen Productie Contacturen 884 Kosten per eenheid 6 67,84 Begroting 2006

22 Blad 2.1.b.3 Doelgroep en doelstelling : Clienten die behoefte hebben aan een woonvorm met 24-uurs bescherming, facilitaire dienstverlening en ondersteunende begeleiding worden gehuisvest in het sociaal pension. Een woonvoorziening met 24 kamers en gemeenschappelijke voorzieningen. Bewoners maken gebruik van de facililaire dienstverlening van Neos. Deelproducten en activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening huishoudelijke verzorging sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: persoonlijke verzorging materiele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer 24 plaatsen clienten geven hun zwervend bestaan op problematiek stabiliseert en clienten komen tot rust handhaven van leefkwaliteit van clienten: clienten functioneren op menswaardig niveau op de verschillende leefgebieden doorstroom vanuit 24-uurs opvang Kritische Succesfactoren (KSF): capaciteit van de voorziening (doorstroom sociaal pension is minimaal) leefwijze van clienten aanpassen aan medebewoners hantering van drank- en drugsgebruik Risico s en beheersmaatregelen: goede screening in 24-uurs opvang terugval moet mogelijk zijn en opgevangen worden Kern Prestatie Indicatoren (KPI) : Omschrijving: - aantal deelnemers - percentage deelname aan dagbesteding en activering Financiele Kengetallen: Producteenheid : Bekostigingsparameter in aantallen Productie Beschikbaarheid 365 dagen Uren inzet Planproductie 2005 Kosten per eenheid Planproductie Begroting /5g,- AWBZ

23 Blad 2.1.b.3 Ontwikkelingen: De 24 plaatsen worden nu gerealiseerd in huisvesting Labrehuis/Ritahuis. Dit geeft een grote druk op de voorzieningen. Nieuwbouw Trudo (voorzien in 2003) wordt gepland voor Neos heeft een AWBZ toelating gevraagd voor de functie Verblijf: indien dit wordt gehonoreerd en er worden productieafspraken gemaakt met het Zorgkantoor, vervallen deze kosten geheel.

24 Blad 2.2.a ÃćâĆňâĂİ aantal clienten Productg roe p Producteenheid Bestaand product Financiering Doelgroep en doelstelling: Middels deze functie biedt de vrouwenopvang van Neos 24-uurs opvang en begeleiding aan geestelijk, lichamelijk en seksueel mishandelde (en met mishandeling bedreigde) vrouwen en hun kinderen. Doel is het bieden van crisisopvang, veiligheid, begeleiding, rust en relevante informatie die vrouwen in staat stelt positie te bepalen en eigen oplossingen te realiseren voor de problemen waar zij zich voor gesteld zien. Er wordt nauw samengewerkt met alle partners uit het samenwerkingsverband Stop huiselijk Geweld. Deelproducten en activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening probleeminventarisatie sociaal-maatschappelijke ondersteuning kinderopvang en -begeleiding Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casemanagement rnateriele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer opvoedingsondersteuning outreachende activiteit (14 units,= 14 volwassenen met maximaal 29 kinderen) vrouwen (en kinderen) komen in veiligheid tot rust en zijn weer in staat tot probleemoplossend handelen vrouwen en kinderen worden ondersteund in het verwerken van ervaringen van huiselijk geweld Kritische Succesfactoren (KSF): veiligheid van vrouwen en kinderen instroom capaciteit afhankelijk van beschikbaarheid woningen deskundige medewerkers op het gebied van huiselijk geweld, systeemhulpverlening en diversiteit Risico s en beheersmaatregelen: veiligheid: deelname aan landelijk project instrumenten veiligheid doorstroom; goede afspraken met woningbouwcorporaties goede samenwerkingsafspraken woningcorporaties Kern Prestatie Indicatoren (KPI) : Omschrijving: Plan productie 2005 ÃćâĆňâĂİ bezettingsgraag - gemiddelde verblijfsduur

25 Blad 2.2.a ,ÃćâĆňâĂİ Bekostigingsparameter Beschikbaarheid in dagen Begroting 2006

26 Blad 2.2.b Productg roep Producteenheid Nieuw product Financiering Bieden van opvang 2 fase huis : MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling: Voor vrouwen die opgenomen zijn in het Blijf van m n Lijf huis wordt de mogelijkheid geboden om de tweede fase van hun verblijf door te brengen in een zelfstandige unit. Op het moment dat de crisis is opgelost en de opvang en begeleiding in een leefgroep niet meer nodig is worden zij in staat gesteld om met begeleiding een eigen huishouding te voeren. Ze maken nog gebruik van de begeleiding en faciliteiten van de 24-uurs voorziening. Deelproducten/activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening gedeeltelijk kinderopvang Afhankelijk van begeleidingsplan c.q. indicatie: opvoedingsondersteuning casemanagement materiele dienstverlening vergroting van de doorstroom in de opvang vrouwen kunnen in de eerste periode van hun zelfstandig wonen begeleiding krijgen en gebruik maken van de faciliteiten van de opvangvoorziening Kritische Succesfactoren (KSF) : beschikbaarheid woonunits doorstroom vanuit woonunits is afhankelijk van beschikbare woningen Risico s en beheersmaatregelen: samenwerkingsafspraken met woningcorporaties (gemiddelde verblijfsduur Blijf van m n Lijf en 2 fase huis samen is gelijk aan huidige gemiddelde verblijfsduur Blijf van m n Lijf) Kern Prestatie Indicatoren (KPI) : Omschrijving: Planproductie Planproductie Begeleiding (bezetting 10) 1 contactuur per week casemanagement 5*1* contactuur per week opvoedingsondersteuning 5 1* contactuur per week materiele dienstverlening 5* Plaatsen 2007: 5 - Aantal clienten 49 - Bezettingsgraad 904/o

27 Blad 2.2.b Financiele Kengetallen : Producteenheid : Bekostigingsparameter in aantallen Productie Contacturen 260 Contacturen 260 Contacturen 130 Ontwikkelingen:

28 Blad 2.3.a Productg roep Producteenheid Bestaand product Financiering : Bieden van opvang : Crisisopvang : Crisisopvang algemeen t MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling : De kernactiviteit is het bieden van tijdelijk verblijf, gekoppeld aan zorgverlening, psychosociale begeleiding en crisisopvang aan personen in een bedreigende of acute crisissituatie. Hoofddoelen zijn het wegnemen van de crisis en het op weg helpen naar een geschikte vervolgsituatie. Het onderscheidende kenmerk binnen deze voorziening is de kortere verblijfsduur dan bij de dak- en thuislozenzorg. Deelproducten en activiteiten: verblijf facilitaire dienstverlening probleeminventarisatie kinderopvang en -begeleiding sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casernanagement materiele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer outreachende activiteiten o pvoedingsondersteuning verzorging clienten stromen uit naar zelfstandig wonen dan wel begeleid wonen 26 plaatsen (inclusief 1 plaats zwerfjongeren); na implementatie LTHP 1 fase: 40 plaatsen Kritische Succesfactoren (KSF) : instroom is afhankelijk van doorstroom doorstroom is afhankelijk van beschikbaarheid van woningen doorstroom is afhankelijk van capaciteit begeleide woonvormen Risico s en beheersmaatregelen: Maatregelen ter bevordering van doorstroom: preventieve woonbegeleiding (voorkomen van instroom) uitbreiding van capaciteit ambulante woonbegeleiding beschikbaarheid woontraining maken van volumeafspraken met corporaties ontwikkelen short stay voorziening Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: - aantal deelnemers bij 26 plaatsen - gemiddelde verblijfsduur bij 26 plaatsen ÃćâĆňâĂİ bezettingspercentage bij 26 plaatsen Planproductie 2005 Planproductie dagen 90 /o

29 Blad 2.3.a Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: Planproductie 2005 ÃćâĆňâĂİ aantal deelnemers bij 40 plaatsen ÃćâĆňâĂİ gemiddelde verblijfsduur bij 40 plaatsen ÃćâĆňâĂİ bezettingspercentage bij 40 plaatsen Kosten per eenheid Ontwikkelingen : Vanaf 2007 uitbreiding capaciteit door interne verschuiving met 14 plaatsen.

30 Blad 2.3.b Productg roep Producteenheid Bestaand product Financiering : Bieden van opvang : Crisisopvang : Crisisinterventie (Portaal 040) : AWBZ/MO Doelgroep en doelstelling: Verzorgen van acute crisisopvang en ÃćâĆňâĂİ screening en een time-outsituatie voor mensen met een meervoudige en complexe problematiek. Het gaat hier om de combinatie van verslavingsproblemen, dak- en thuisloosheid en psychiatrische stoornissen met GGZ-indicatie; Zorgdragen voor een sluitend en volledig systeem van residentiele opvangmogelijkheden in en voor de stad Eindhoven en omgeving. Deelprodu eten/activiteiten : verblijf probleeminventarisatie casemanagement rnateriele dienstverlening facilitaire dienstverlening consultatie outreachende activiteiten door gezamenlijk optreden van GGzE, Novadic/kentron en Neos in de frontlinie: een bundeling van deskundigheden en door bedoelde voorziening in nauwe samenhang te brengen met het reeds bestaande netwerk aan voorzieningen en functies, waardoor grens- en verwijzingsproblemen worden voorkomen dan wel worden opgeheven 24-uurs bereikbaarheid 7 dagen in de week (buiten kantoortijden alleen voor calamiteiten). directe plaatsing door Vraagpunt, GGzE, Novadic/Kentron, Team Bemoeizorg. 2 plaatsen vrij te gebruiken door de Politie 16 plaatsen, met een uitloop naar 20 opnameduur maximaal 7 dagen, met indien gelndiceerd mogelijkheid tot eenmalige verlenging doorgeleiding: ÃćâĆňâĂİ terugverwijzing naar reeds bestaande hulpverlening - ambulant vervolg bij een van de deelnemende instellingen - klinisch vervolg bij een van de deelnemende instellingen - doorverwijzing naar andere vormen van hulp. ÃćâĆňâĂİ verwijzing naar het adres van herkomst Risico s en beheersmaatregelen: Financiering voorziening is op basis van AWBZ. Mogelijke effecten wijziging regelgeving nog niet duidelijk. Beperkte doorstroom > overschrijding maximale verblijfsduur: Samenwerkingsafspraken met deelnemende organisaties voor doorgeleiding na de maximale verblijfsduur en duidelijke afspraken met verwijzers over maximale opnameduur. Beperkte capaciteit dak- en thuislozenzorg en algemene crisisopvang Neos, intramurale plaatsen GGzE en Novadic/Kentron.

31 Blad 2.3.b F ,ÃćâĆňâĂİ rn Prestatie Indicatoren (KPI) : mschnjving: antal opnamedagen Planproductie 2005 Begroting 2006 Ontwikkelingen :

32 Blad ,ÃćâĆňâĂİ Doelgroep en doelstelling : Deze voorziening heeft een beperkte openstelling, namelijk 14 uur per etmaal. Aanbod voor mensen uit onze doelgroep, die niet beschikken over een andere overnachtingsmogelijkheid. Deelnemers kunnen maximaal 25 nachten aaneengesloten in de nachtopvang verblijven. In te zetten producten : verblijf sociaal-maatschappelijke ondersteuning facilitaire dienstverlening 40 plaatsen opvangmogelijkheid van tot 9.00 uur onderdak + warme maaltijd, ontbijt en lunchpakket doorverwijzing indien gewenst naar andere vormen van opvang Kritische Succesfactoren (KSF): inbedding in keten zorg op straat: dagopvang, uitzendbureau etc. voldoende faciliteiten (wassen, douchen, etc.) veiligheid gewaarborgd aansluiting op andere doorverwijsmogelijkheden Risico s en beheersmaatregelen: deelname aan keten zorg op straat (regiefunctie) voldoende toezicht Planproductie 2005 Planproductie / Io Kosten per eenheid Begroting 2006 Ontwikkelingen : 10 plaatsen winteropvang gedurende het hele jaar inzetten; onderzoeken mogelijkheid om beperkt AWBZ trajecten in te zetten; aansluiting bij op te zetten uitzendbureau verbouwing in 2006 Instellen van schakelfunctie om servicecentrum dak- en thuislozenzorg (in de zin van samenwerking alle voorzieningen) te realiseren Ontwikkeling contract met WZI voor specifieke trajectafspraken m.b.t. 20 plaatsen

33 Blad 2.5 Beschikbaarheid ,ÃćâĆňâĂİ Doelgroep en doelstelling : Het bieden van activiteiten die door de client als zinvol worden ervaren en bijdragen aan het maatschappelijk herstel van de client. Er wordt onderscheid gemaakt tussen: laagdrempelige dagbesteding waar het van de straat zijn, het leggen van contacten en het doorbreken van verveling en/of eenzaamheid centraal staan activerende dagbesteding met concrete doelen arbeidstoeleiding Activiteiten : toeleiden naar dagbesteding (screenen van de client, koppelen van vraag en aanbod) bieden van arbeidsmatige dagbestedingsactiviteiten en begeleiden van de client tijdens de dagbesteding realiseren en organiseren van arbeidsgerichte en maatschappelijk relevante dag besteding sactiviteiten zorgdragen voor een goed "werk"klimaat met goede eenduidige afspraken en huisregels Kwalitatieve en kwantitatieve resultaten : aantal deelgenomen dagdelen (deelnemers): 60 clienten hebben een zinvolle tijdsbesteding clienten leren vaardigheden nodig voor werk en/of scholing clienten stromen uit naar werk, scholing of gesubsidieerde arbeid bijdrage leveren aan vermindering van overlast en zwerfgedrag ontwikkeling prestatie-indicatoren Kritische succesfactoren (KSF) : continuiteit en kwaliteit van de werkbegeleiders werving van voldoende passende projecten mogelijkheden voor uitstroom zijn afhankelijk van economische factoren Risico s en beheersrnattegelln. coaching en begeleiding van werkbegeleiders. continue acquisitie plegen op activiteiten opbouw netwerk van werkgevers Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: Plan productie Plan productie inzet werkbegeleiders in dagen 245 ÃćâĆňâĂİ aantal gerealiseerde dagdelen activering (per dag) clienten 200 Financiele kengetallen Producteenheid: Bekostigingsparameter Productie in aantallen Kosten per eenheid Begroting 2006

34 Blad 2.5 Ontwikkelingen:

35 Blad 3.1 Productgroep Producteenheid Bestaand product Financiering : Realiseren van een sluitend zorgaanbod : Ambulante woonbegeleiding :MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling: Deze vorm van woonbegeleiding is bedoeld voor clienten die tijdelijk ondersteuning behoeven bij het zelfstandig wonen. Deze begeleiding kan voor max. 1 jaar verzorgd worden in combinatie met plan Door (Neos huurt woning die na max. 1 jaar aan de client wordt overgedragen). De begeleiding is praktisch activerend en gericht op een zo spoechg mogelijke doorstroom naar volledig zelfstandig wonen. 28 plaatsen deelnemers zijn in staat om (met behulp van reguliere hulpverlening) zelfstandig te wonen verbetering van leefomstandigheden op alle leefgebieden vergroting doorstroom vanuit 24-uurs en crisisopvang voorkomen van terugval vergroten van doorstroom in de 24-uurs voorzieningen Kritische Succesfactoren (KSF): instroom is afhankelijk van beschikbare woningen capaciteit en kwaliteit van team woonbegeleiding casemanagement afhankelijk van capaciteit externe hulp- en dienstverlening Risico s en beheersrnaatreeele: korte lijnen naar woningcorporaties en instellingen voor hulp- en dienstverlening aansluiting opvang ÃćâĆňâĂİ woonbegeleiding garanderen (goede planning in en uitstroom) flexibele inzet bovenop de vaste formatie team woonbegeleiding coaching woonbegeleiders Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: Planproductie Planproductie ureninzet Woonbegeleiding 28*1,5" ÃćâĆňâĂİ aantal deelnemers 28 Kosten per eenheid Begroting , ,ÃćâĆňâĂİ

36 Blad 3.1 Ontwikkelingen : 2007: 40; 2008: 62

37 Blad 3.2 Productg roe p Producteenheid Nieuw product Financiering : Realiseren van een sluitend zorgaanbod : Woonbegeleiding plusvariant :MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling: Deze vorm van woonbegeleiding is bedoeld voor clienten die niet meer noodzakelijk in de 24-uurszorg hoeven te blijven, maar nog de vaardigheden missen om te kunnen uitstromen naar ambulante woonbegeleiding. Wel hebben zij een dusdanig gedrag op kameronderhoud, persoonlijke verzorging en dag- en nachtritme dat het wonen in een groep niet in de weg staat. Huisvesting vindt plaats in woningen in de nabijheid van de 24-uursopvang, de begeleiding is activerend van aard en gericht op het aanleren van vaardigheden (zorg voor de woning en persoonlijke verzorging). Deel producten/activiteiten : huisvesting probleeminventarisatie case-management sociaal-maatschappelijke ondersteuning materiele dienstverlening dagbesteding budgetbeheer outreachende activiteiten persoonlijke verzorging 8 plaatsen in 2006 (2007: 12 en 2008: 25) clienten voldoen aan de instroorncriteria van reguliere ambulante woonbegeleiding: zij stellen zich begeleidbaar op en bezitten de meest basale vaardigheden op het gebied van wonen: koken, huishoudelijke handelingen, dag- en nachtritme, persoonlijke hygiene doorstroom vanuit 24-uursopvang vergroot betere aansluiting 24-uursopvang ambulante woonbegeleiding Kritische Succesfactoren (KSF): instroom afhankelijk van aantal woningen eventuele (periodieke) terugval moet mogelijk zijn specifieke deskundigheid (aanleren van vaardigheden/trainen) nodig bij woonbegeleiders goede overdracht vanuit 24-uurs zorg beschikbaarheid facilitaire diensten van Neos continuiteit en kwaliteit van woonbegeleiding Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: - ureninzet Woonbegeleiding aantal deelnemers Planproductie 2005 Planproductie

38 ! Blad 3.2 Financiele Kengetallen: Producteenheid: 6 67, ,- Bekostigingsparameter in aantallen Productie Contacturen (10 ) Kosten per eenheid Begroting 2006 Ontwikkelingen : 2007: 12 en 2008: 25. Belangrijk product voor realiseren geslaagde doorstroom!

39 Blad 3.3 Productgroep Producteenheid Bestaand product Financiering : Realiseren van een sluitend zorgaanbod : Gezinscoaches Doelgroep en doelstelling : Deze vorm van woonbegeleiding is gericht op ouder(s) met kind(eren) die naast woonbegeleiding ondersteuning behoeven bij de opvoeding van de kinderen. Qpvoedingsondersteuning, leren zorgdragen voor eigen veiligheid en dat van de kinderen, en omgang met ex-partner zijn speerpunten in de begeleiding. Evenals in vele gevallen het verwerken van ervaringen met huiselijk geweld. Huisvesting vindt plaats in eigen woning, woningen van Neos of woningen via Plan Door. Speciale doelgroep binnen deze variant vormen tienermoeders. Zij worden gehuisvest in een groepswoning van Neos. Bij hen vormt de persoonlijke ontwikkeling een belangrijk aandachtspunt. (Deel)producten en activiteiten: huisvesting probleeminventarisatie case-management sociaal-maatschappelijke ondersteuning materiele dienstverlening budgetbeheer outreachende activiteiten opvoedingsondersteuning kinderopvang en -begeleiding tienermoeders: 5 (2005: 2) algemeen en huiselijk geweld: 12 (2005: 5) verbetering van de opvoedingssituatie verbetering van sociaal-emotioneel functioneren van ouder en kind verbetering doorstroom vanuit (met name) Blijf van m n lijf en crisisopvang Kritische Succesfactoren (KSF): instroom is afhankelijk van beschikbaarheid woningen beschikbaarheid en kwaliteit van jeugdhulpverlening specifieke deskundigheid van team ambulant wonen Planproductie 2005 Planproductie

40 Blad 3.3 Financiele Kengetallen : Producteenheid: Bekostigings- Productie Parameter in aantallen Contacturen Kosten per eenheid E 67,84 Begroting 2006 e ,- Ontwikkelingen: Algemeen en huiselijk geweld: en 2008: 20 Tienermoeders: 2007: 7 en 2008: 10

41 Blad ,ÃćâĆňâĂİ Productg roep Producteenheid Nieuw product Financiering : Realiseren van een sluitend zorgaanbod : Cursus wonen kun je leren : MO/AWBZ Doelgroep en doelstelling: Deze cursus is bedoeld voor alle clienten van Neos die op termijn in een vorm van woonbegeleiding zullen instromen. De cursus is gebaseerd op de Goldsteintraining, een sociale vaardigheidstraining specifiek voor deze doelgroep en uitgebreid met modules: hoe zorg ik voor mijn woning, hoe zorg ik voor mijzelf. 20 deelnemers deelnemers doen basale sociale vaardigheden op deelnemers leren vaardigheden gericht op wonen verbetering aansluiting 24-uurs opvang en extramurale woonbegeleiding Kern Prestatie Indicatoren (KPI): Omschrijving: - ureninzet 2 8 bijeenkomsten a 4 uur - aantal deelnemers 20 Planproductie 2005 Financiele Kengetallen: Producteenheid : Bekostigingsparameter in aantallen eenheid Productie Kosten per Contacturen ,07 Begroting 2006 Ontwikkelingen: 2007: afhankelijk van pilot: 30 en 2008: 40

42 Blad 3.5 Productg roep Producteenheid Nieuw product Financiering : Realiseren van een passend zorgaanbod : Opvang en begeleiding slachtoffers loverboys : MO Doelgroep en doelstelling: Het bieden van veiligheid en hulpverlening aan slachtoffers van loverboys door plaatsing in een veilige omgeving en het (doen) samenstellen van een op maat gesneden pakket aan zorg, hulp en diensten. Deelproducten en activiteiten: huisvesting facilitaire dienstverlening pro bleeminventarisatie sociaal-maatschappelijke ondersteuning Afhankelijk van begeleidingsplan en/of indicatie: casemanagement rnateriele dienstverlening dagbesteding outreachende activiteiten 2 plaatsen in korte tijd worden huisvesting, werk/school, inkomen geregeld in veiligheid tot rust komen en weer in staat zijn tot probleemoplossend handelen slachtoffers worden ondersteund in het verwerken van ervaringen Kritische Succesfactoren (KSF) : bereik van de doelgroep veilige opvanglocatie deskundigheid medewerkers beschikbaarheid huisvesting jongeren beschikbaarheid van (professioneel) netwerk Risico s en beheersmaatregelen : des kundig heidsbevordering beschikbaarheid vervolghuisvesting jongeren; afspraken met woningcorporaties ontwikkeling van formeel en informeel netwerk. Planproductie 2005 Plan productie 2006 Financiele Kengetallen: Producteenheid: Bekostigingsparameter in aantallen eenheid Productie Kosten per Begroting Ontwikkelkosten ,-

43 Blad 3.5 Kern Prestatie Indicatoren (KPI) 2007 l 2008 Omschrijving: Planproductie Planproductie ÃćâĆňâĂİ stelpost ureninzet o.b.v. 5 contacturen per deelnemer per week Ontwikkeld 520 (2*5 52} product - overige prestatie indicatoren succesvol afgesloten ( %%d wonen, werk, studie, inkomsten op orde) obv productontwikkeling in 2005 Productie Bekostigingsparameter Kosten per in eenheid aantallen Ontwikkelkosten Contacturen ,07 Ontwikkelingen : 2006: ontwerp en uitvoeringsplan product; implementatie 2007

44 Blad 3.6 Productgroep Producteenheid Nieuw product Financiering : Realiseren van een sluitend zorgaanb : Schakelfunctie : MO Doelgroep en doelstelling : Het doel van de schakelfunctie is om de bestaande "gaten" in de dienstverlening aan daklozen mensen in Eindhoven te dichten door vrijwillige en professionele hulp- dienst- en zorgverlening te verbinden aan de doelgroep. De functionaris legt contact met de doelgroep, zoekt naar afstemming vraag doelgroep en aanbod voorzieningen en ondersteunt de vrijwilligers van de inloopvoorzieningen bij complexe situaties. Activiteiten : aanspreekpunt voor de doelgroep bij problemen match vraag en aanbod genereren beleidsinformatie initieren nieuwe initiatieven op basis van de behoeften van de doelgroep op basis van casuistiekbespreking concrete acties uitzetten in en bij de diverse voorzieningen ondersteunen van de verschillende voorzieningen bij de uitvoering het aanbod van de (inloop)voorzieningen wordt op elkaar afgestemd voorzieningen passen hun werkwijze en producten aan aan de specifieke doelgroep hiaten in bestaande keten zijn onderzocht daklozen maken meer gebruik van diensten die beschikbaar zijn voor burgers van Eindhoven (gezondheidszorg, juridisch advies, arbeidstoeleiding e.d.) door te voorzien in een aantal basale behoeften kan er bij de klant een bepaalde rust ontstaan waardoor hij/zij zich op termijn kan onttrekken aan het leven op straat; dit heeft zowel een positief effect op de klant als op de omgeving prestatie-indicatoren zijn ontwikkeld Kritische Succesfactoren (KSF) : deskundige functionaris deskundigheid andere hulp- zorg en dienstverlening bereidheid van partners om te investeren in sluitend krijgen van de keten zorg op straat Risico s en beheersmaatregelen: Vraaggericht werken voor doelgroep en medewerkers inloopvoorzieningen: ontwikkeling methodiek vindplaatsgericht werken stuurgroep waarin de inloopvoorzieningen en Neos zitting hebben Planproductie 2005 Planproductie Bekostigingsparameter Beschikbaarheid Productie in aantallen Kosten per eenheid

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 07. R2042. OOI Inboeknummer orbstooaar Dossiernummer 7I3.403 zz maart zooz Raads informatiebrief Betreft overzicht van de verleende subsidies binnen programmaonderdeel a.3

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Uitvraag Vrouwenopvang

Uitvraag Vrouwenopvang Uitvraag Vrouwenopvang 2018-2019 Beleidsambities Een veilig thuis 2015-2020 In de regiovisie Een veilig thuis 2015-2020 zijn de beleidskaders voor de periode 2015-2020 vastgelegd. De inzet van het beleid

Nadere informatie

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Zelfstandigheidstraining voor Jongeren www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk

Nadere informatie

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De voorzitter van de commissie samenleving, de heer D. Groenewold Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen.

Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen. Scenario 1A: Vrouwenopvang: "24 uur vrouwenopvang" 15 plaatsen crisisvrouwenopvang: 15 plaatsen vrouwenopvang regulier: Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen.

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen Twente 2012

Monitor begeleid wonen Twente 2012 Monitor begeleid wonen Twente 2012 metingen 2009, 2010 en 2011 A. Kruize S. Biesma B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen

Nadere informatie

Bijlage 1: Stand van zaken trajecten, in- door en uitstroom bij instellingen en van het proces werk en activering

Bijlage 1: Stand van zaken trajecten, in- door en uitstroom bij instellingen en van het proces werk en activering Bijlage 1: Stand van zaken trajecten, in- door en uitstroom bij instellingen en van het proces werk en activering Hieronder worden in- door en uitstroomcijfers weergegeven (indien voorhanden). Hiervoor

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Ontwikkeling OGGZ-loket als meldpunt voor onrust en overlast Programma / Programmanummer Maatschappelijke zorg en dienstverlening / 7320 Portefeuillehouder G.

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid

Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4432920 Opsteller : H. Pesser Telefoon : (033) 469 4802 Datum : 1 oktober 2013 User-id : PES1 www Onderwerp Dekking coalitieakkoord 2014 vanuit maatschappelijke opvang

Nadere informatie

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg "Een

Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg Een gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RI22O.OOI Inboeknummer osbstoos68 Beslisdatum Bikw 8 mei 2005 Dossiernummer SrS.SSs Oplegvel Raadsvoorstel inzake programmalij n voor

Nadere informatie

BIJLAGE voortgangsrapportage mei 2007 Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart Bijgesteld op 4 mei 2007.

BIJLAGE voortgangsrapportage mei 2007 Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart Bijgesteld op 4 mei 2007. RIS146638a_13-JUN- BIJLAGE voortgangsrapportage mei Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart. Bijgesteld op 4 mei. Inleiding. Op 27 juni 2006 is het Haagse Plan van Aanpak MO/OGGZ,

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief Aan: de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 19 januari 2016 Ons kenmerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. zie raadsportefeuille: Eindrapportage tweejarig project MOH, onderzoeksrapportage

Raadsvoorstel. zie raadsportefeuille: Eindrapportage tweejarig project MOH, onderzoeksrapportage Raadsvoorstel Nummer 123 Dienst Dienst Welzijn, Onderwijs en Cultuur Datum 10 april 2001 Betreft Maatschappelijke Opvang Haarlemmermeer Bijlage(n) Samenvatting zie raadsportefeuille: Eindrapportage tweejarig

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: De huisvesting van potentiële hostel bewoners. Reg.nr. : 124339 B&W verg. : : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen CSA05.062. Aanleiding

Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen CSA05.062. Aanleiding Onderwerp CSA05.062 Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen Aanleiding In 2004 is al een begin gemaakt met de formulering van genoemd beleid rond dak- en thuislozen. Medio 2004 is in de Commissie Samenleving

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Openbaar Onderwerp Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeente Nijmegen is centrumgemeente voor de Openbare Geestelijke

Nadere informatie

Cijfers maatschappelijke opvang Uitgave: Federatie Opvang, in opdracht van het ministerie van VWS

Cijfers maatschappelijke opvang Uitgave: Federatie Opvang, in opdracht van het ministerie van VWS Cijfers maatschappelijke opvang 2016 Uitgave: Federatie Opvang, in opdracht van het ministerie van VWS Inhoud Inleiding en leeswijzer... 3 2016: de belangrijkste 3 uitkomsten op een rij... 4 De cliënten...

Nadere informatie

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?

Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening / www.cvd.nl Bestuurder / Algemeen directeur Medezeggenschap Ondersteuning Directeur Staf Clustermanager Clustermanager Clustermanager

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/14.0013133. Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/14.0013133. Datum uw brief Aan: De gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 9 december

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Doelen en uitgangpunten van het gemeentebestuur

1. Inleiding. 2. Doelen en uitgangpunten van het gemeentebestuur Programma van Eisen volgens TRILL voor Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

Maatschappelijke opvang (prestatieveld 7)

Maatschappelijke opvang (prestatieveld 7) Maatschappelijke opvang (prestatieveld 7) Algemeen Het bieden van maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang, en het voeren van beleid ter bestrijding van huiselijk geweld Asielzoekers en ongedocumenteerden

Nadere informatie

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Vanuit Taskforce EPA Utrecht: Gerard de Valk, Leidinggevende Altrecht F-ACT Projectleider proeftuinen Taskforce EPA MWU Marga Vink, beleidsmedewerker

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013 metingen 2009-2012 Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Twente 2013 A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding De wijze waarop de twee centrumgemeenten Almelo en Enschede, de maatschappelijke opvang willen vormgeven,

Nadere informatie

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep FACT IDRIS Idris is een onderdeel van de Amarant Groep Iedereen is Behandeling en begeleiding voor cliënten met een LVB in combinatie met complexe problematiek Specialistische behandeling Kinderen, jeugdigen

Nadere informatie

We onderscheiden drie vormen van woonbegeleiding: begeleid wonen beschermd wonen 24-uurszorg

We onderscheiden drie vormen van woonbegeleiding: begeleid wonen beschermd wonen 24-uurszorg woonbegeleiding 1 Drie Vormen woonbegeleiding Het grootste deel van het hulpaanbod van HVO-Querido valt onder de noemer woonbegeleiding. Bij woonbegeleiding gaat het om de combinatie van huisvesting en

Nadere informatie

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018

Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Postbus 21000 (058) 233 83 88 8900 JA info@sdfryslan.nl Leeuwarden www.sdfryslan.nl Kader subsidieaanvragen OGGZ 2018 Versie: 1 september 2017 1. Inleiding en aanleiding Eén van de beleidsterreinen waarvoor

Nadere informatie

SOLOPLUS. Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1

SOLOPLUS. Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1 SOLOPLUS Soloplusplan, CvE, juni 2014 Pagina 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Kernactiviteit en doelstelling 3 3 Doelgroep 3 4 Ondersteuning 4 5 Huisvesting 5 6 Risicofactoren 5 7 Succesfactoren 5 8 Financiën

Nadere informatie

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant

Traverse! Thuis in opvang & begeleiding. Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Traverse! Thuis in opvang & begeleiding Stichting Maatschappelijke Opvang Midden-Brabant Missie: Traverse organiseert met gevoel voor medemenselijkheid de hulpverlening voor mensen in probleemsituaties

Nadere informatie

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015

Memorandum. Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Aan Regionaal beleidsteam. Datum 17 februari 2015 Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan Regionaal beleidsteam Datum 17 februari 2015 Opgesteld door, telefoonnummer Renée Veldkamp, 9534 Onderwerp Ondersteuning voor adreslozen De laatste

Nadere informatie

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren Bijlage: Wmo subsidiekader 2014 Wmo subsidiekader 2014 Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren 1. Inleiding In onderstaande vindt u het Wmo subsidiekader 2014, op basis waarvan

Nadere informatie

Onderwerp begeleid wonen sociaal kwetsbaren

Onderwerp begeleid wonen sociaal kwetsbaren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2008.118 - DSO/2008.521 RIS 155067 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Aantal

Nadere informatie

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004.

2004. Nr. : Dnst. : C&E. Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. Nr. : 04.0076. Dnst. : C&E Eénmalige subsidie Stichting De Binnenvest in verband met AWBZtoelating. Leiden, 11 mei 2004. 2004. Per 1 januari 2004 zijn de wachtlijstmiddelen waarop stichting De Binnenvest

Nadere informatie

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen Inleiding Utrecht is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang (MO) en voorzieningen voor beschermd wonen

Nadere informatie

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort De bestrijding van huiselijk geweld is een van de taken van gemeenten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO, nu nog prestatieveld

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Vernieuwing maatschappelijke opvang

Inspiratiebijeenkomst Vernieuwing maatschappelijke opvang Inspiratiebijeenkomst Vernieuwing maatschappelijke opvang Federatie Opvang Leger des Heils VWS VNG 24 januari 2019 Programma Opening Wim Eikholt, ervaringsdeskundige Quiz over Facts & Figures Flexibele

Nadere informatie

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam Van onderzoek naar praktijk 22-11-2011 Van onderzoek naar praktijk Doelgroep IVO onderzoek: Dak- en thuisloze jongeren met

Nadere informatie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 B en W. nr. 12.0685 d.d. 3-7-2012 Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de raad

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg

Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg Bijlage 1. Afwegingskader ZRM Wonen en zorg De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) (Bron: GGD Amsterdam) bevat onder andere het domein huisvesting. Het afwegingskader in deze bijlage is afgeleid van deze zelfredzaamheidsmatrix.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Vandaar dat wij u als handreiking bijgaande bestuursnotitie doen toekomen. r en wethouders van Eindhoven,

gemeente Eindhoven Vandaar dat wij u als handreiking bijgaande bestuursnotitie doen toekomen. r en wethouders van Eindhoven, I gemeente Eindhoven Retouradres Postbus SoxSo, S6oo RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling (MO) Behandeld door M. Honing Telefoon (o4o) 238 24 88 Uw brief

Nadere informatie

Concept. Aan het regionaal portefeuillehouders overleg Wonen, Welzijn en Zorg Gooi en Vechtstreek. Jan Spoelder en Marlies van der Linden

Concept. Aan het regionaal portefeuillehouders overleg Wonen, Welzijn en Zorg Gooi en Vechtstreek. Jan Spoelder en Marlies van der Linden Concept Aan het regionaal portefeuillehouders overleg Wonen, Welzijn en Zorg Gooi en Vechtstreek DIENST INWONERS POSTBUS 9900 1201 GM HILVERSUM AFDELING: MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING BEZOEKADRES: OUDE

Nadere informatie

elckerlyc productenboek

elckerlyc productenboek elckerlyc productenboek 2015 Introductie Stichting Elckerlyc is een professionele, HKZ gecertificeerde organisatie, die sinds 1979 opvang biedt aan dak- en thuislozen, die als gevolg van diverse problematiek,

Nadere informatie

Blauwdruk Samenhangende zorg bijzondere groepen gemeente Zaltbommel en Maasdriel

Blauwdruk Samenhangende zorg bijzondere groepen gemeente Zaltbommel en Maasdriel Blauwdruk Samenhangende zorg bijzondere groepen gemeente Zaltbommel en Maasdriel 1. Inleiding Met de komst van de Wmo per 1 januari 2007 is Den Bosch centrumgemeente voor de Openbare Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VERBETERPLAN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG, VERSLAVINGSZORG EN OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Aanleiding Met het Verbeterplan Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Productenboek Org. Onderdeel Primair proces Proceseigenaar Manager Opvang en Begeleiding. Vastgesteld op 10-02-2014 EV / VD 15-12-2014

Productenboek Org. Onderdeel Primair proces Proceseigenaar Manager Opvang en Begeleiding. Vastgesteld op 10-02-2014 EV / VD 15-12-2014 Productenboek Org. Onderdeel Primair proces Proceseigenaar Manager Opvang en Begeleiding Versie Definitief Vastgesteld op 10-02-2014 EV / VD 15-12-2014 De cliënt centraal Bezoekadres: Schiedamseweg 34

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025

Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025 Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025 Roden, 17 februari 2010 Onderwerp Uitvoering Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) gemeente Noordenveld Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving Vergaderdatum 28 juni 2018 Jaargang en nummer 2018, nr. 44 Geheim Nee Rekenkameronderzoek: Opvang en zorg

Nadere informatie

perspectief Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

perspectief Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Nieuw perspectief Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Meedoen vanuit mogelijkheden De stichting Neos is een organisatie voor zorg, opvang en begeleiding. De organisatie richt zich in het

Nadere informatie

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Ondergetekenden - (naam + functie), namens Gemeente Den Haag -, namens Regiopolitie Haaglanden, -, namens Algemeen Maatschappelijk Werk Den Haag, bestaande

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

Realisatie Plan van Aanpak Zwerfjongeren

Realisatie Plan van Aanpak Zwerfjongeren Realisatie Plan van Aanpak Zwerfjongeren 1. Inleiding In het kader van het Stedelijk Kompas is er een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een aantal woonvoorzieningen. Het betrof hier woonvoorzieningen

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011

Monitor begeleid wonen en bemoeizorg Enschede 2011 CO LO F O N St. I NTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen: St. Jansstraat 2C Telefoon 050-313 40 52 Fax 050-312 75 26 Kantoor Rotterdam:

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c.

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c. Zoefermeer VERGADERING B&W ó.d. IJ NOV 2009 B&W DM^nr. 2009/20150 Advies 090641 Datum: 03-11-2009 Versie: 1 Conform advies bésldtëh Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen Verantwoordelijk Portefeuille

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Proces Uitkomsten fysieke overlegtafel 9 juni 2016: Werkgroep resultaat en werkgroep

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Paul Maatschappelijke zorg (Wolf, 2015) Maatschappelijke zorg richt zich op mensen met meerdere complexe problemen om: sociale uitsluiting te

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Datum uw brief Ingekomen stuk D41 (PA 30 januari 2013) Aan: de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

METINGEN 2014 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014 EN 2015 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; O M Nr. MO/1360807 Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op de artikelen 2.10 lid 5, 2.12 lid 2 en 2.13 van de

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Hoofdlijnen. van het

Hoofdlijnen. van het Hoofdlijnen van het BELEIDSPLAN Terug naar de samenleving December 2013 Stichting De Overbrugging Graaf van Egmondstraat 48 KvKnummer 000024369104 www.deoverbrugging.nl Inhoud 1 Doel... 2 2 Doelgroep...

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld

betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld College van B&W Postbus 20001 9700PB GRONINGEN referentie HKU14/110/Dir/GL betreft Toelichting subsidieaanvraag Het Kopland (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang) en het Steunpunt huiselijk geweld datum

Nadere informatie

Lichte gemeenschappelijke regeling Regionaal Kompas Peelregio tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren.

Lichte gemeenschappelijke regeling Regionaal Kompas Peelregio tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. Lichte gemeenschappelijke regeling Regionaal Kompas Peelregio tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: OGGz-beleid, inclusief beschermd wonen Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 9 juni 2015 Aanleiding voor de mededeling Op 5 februari jl. hebben wij u geïnformeerd over de stand van zaken

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 977 Wijziging van de Wet op de jeugdzorg in verband met het opnemen van een gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de jeugdketen Nr. 9 DERDE

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Moviera Aanpak huiselijk geweld

Moviera Aanpak huiselijk geweld Moviera Aanpak huiselijk geweld 2 moviera Moviera 3 Moviera Moviera is door een fusie tussen VieJa Utrecht en Hera ontstaan op 28 augustus 2012. De nieuwe organisatie richt zich op innovatie en verandering.

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

Modules Jeugdzorg. Vast & Verder. Centra voor Wonen, Zorg en Welzijn Noord Kwinkenplein 10-A, 9712 GZ Groningen Tel , Fax.

Modules Jeugdzorg. Vast & Verder. Centra voor Wonen, Zorg en Welzijn Noord Kwinkenplein 10-A, 9712 GZ Groningen Tel , Fax. Modules Jeugdzorg Vast & Verder INHOUD Vast & Verder is een residentieel, gefaseerd woontrainingsprogramma voor justitiabele jongeren in de leeftijd van 15 tot 26 jaar. Het is ontwikkeld door de Reclassering

Nadere informatie

Volgno. : 25-2008 Domein : SCZ Datum : 4 maart 2008 Raadscie : Breed Welzijn Korr.no. : 2008-7443 Steller : Karin Martens/350 3131

Volgno. : 25-2008 Domein : SCZ Datum : 4 maart 2008 Raadscie : Breed Welzijn Korr.no. : 2008-7443 Steller : Karin Martens/350 3131 Volgno. : 25-2008 Domein : SCZ Datum : 4 maart 2008 Raadscie : Breed Welzijn Korr.no. : 2008-7443 Steller : Karin Martens/350 3131 Stedelijk Kompas Gemeente Maastricht:centrumgemeente voor de regio Maastricht-

Nadere informatie

Prestatieverslag. West-Friesland. Hoorn, 29 mei 2016

Prestatieverslag. West-Friesland. Hoorn, 29 mei 2016 Prestatieverslag West-Friesland 2016 Hoorn, 29 mei 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 HOOFDSTUK 1: MISSIE EN VISIE... 4 HOOFDSTUK 2: PRESTATIECIJFERS... 5 HOOFSTUK 3: TOELICHTING CIJFERS... 6 Inleiding...

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton.

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton. Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak www.rajaton.nl info@rajaton.nl 053-7507161 Wie is Rajaton, Welzijn voor Jongeren? Rajaton, het Finse

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C

1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C Oplegvel 1. Onderwerp Regionale afspraken vermindering en versnelde uitstroom Maatschappelijke opvang en bekostiging Gebouw C 2. Rol van het Platformtaak samenwerkingsor gaan Holland Rijnland 3. Regionaal

Nadere informatie

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie?

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie? Stichting RIBW Zaanstreek, Waterland en West-Friesland (RIBW ZWWF) begeleidt en ondersteunt mensen met langdurige psychiatrische of ernstige psychosociale problemen. We begeleiden hen in hun streven op

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015

Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 19425 18 februari 2016 Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Arnhem 2015 Op 29 juni

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Dagbesteding - Arbeidsmatig & Belevingsgericht Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving dagbesteding arbeidsmatig

Nadere informatie

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams

Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Wegwijzer voor buurt- en wijkteams IRISZORG IN DE ACHTERHOEK Wegwijzer voor buurt- en wijkteams Voor wie we er zijn Hoe je ons bereikt Onze gezichten Wat IrisZorg in de Achterhoek biedt Voor wie we er

Nadere informatie

Werkwijze & plaatsingsmogelijkheden binnen Traverse

Werkwijze & plaatsingsmogelijkheden binnen Traverse Traverse! Thuis in opvang & begeleiding Mijn verhaal, mijn toekomst Werkwijze & plaatsingsmogelijkheden binnen Traverse Als professional in zorg en welzijn geven we u graag een beeld van de werkwijze binnen

Nadere informatie

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR434005_1 17 oktober 2017 Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om: 1.

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016

Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Regionaal beleids- en afsprakenkader 2016 Noord- en Midden-Limburg Beschermd wonen, opvang en openbare geestelijke gezondheidszorg 1. Inleiding Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)

Nadere informatie