Lesbrief: Grensoverschrijdend seksueel gedrag: wat doe jij?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief: Grensoverschrijdend seksueel gedrag: wat doe jij?"

Transcriptie

1 Lesbrief: Grensverschrijdend seksueel gedrag: wat de jij? Aanleiding De start van het schljaar is belangrijk vr het creëren van een veilige sfeer, zwel in de klas als in de schl. Leerlingen leren immers het beste in een mgeving waarin zij zich veilig en geaccepteerd velen. Vr jngeren in de leeftijd van 12 tt en met 16 spelen relaties en seksualiteit daar een belangrijke rl bij. Ze maken hun eerste verliefdheid, eerste zen en eerste seksuele ervaringen mee. In deze breikas van hrmnen, gevelens en grepsdynamiek heerst ng veel ngelijkwaardigheid als het gaat ver seksueel plezier, grensverschrijding en seksuele & genderidentiteit. Leerlingen hebben sms een scherp rdeel ver seksueel gedrag van leeftijdsgenten. Meiden hren terughudend te zijn, de grens aan te geven, anders wrden ze vr slet uitgemaakt. Jngens hren te pushen en veel ervaring te hebben, dan zijn ze ster. Dit speelt k nline, bijvrbeeld bij ngewenste sexting f expsure (drsturen f nline plaatsen van naaktft s f vide s znder testemming): vaak wrdt het slachtffer verrdeeld in plaats van degene die de ft drgestuurd heeft. En misschien ng wel het duidelijkst bij leerlingen die niet heter, maar hm, lesbisch f biseksueel zijn en leerlingen die zich anders gedragen dan de gendernrmen (ngeschreven regels vr he meiden en jngens zich hren te gedragen) vrschrijven. Ze krijgen vaak te maken met negatieve pmerkingen, wrden vaker gepest, buitengeslten, vr gek gezet f uitgeschlden (k nline). Veel jngeren velen zich ngemakkelijk bij deze scherpe rdelen en negatieve uitlatingen, maar vinden het tegelijkertijd lastig m zich binnen een (geslten) peergrup uit te spreken. Met behulp van deze lesbrief besteed je aandacht aan het creëren van een veilig pedaggisch klimaat specifiek p deze nderwerpen. Met als del dat iedere leerling p schl zichzelf kan zijn en zich geaccepteerd velt. Wat wrdt er in deze les geleerd? In deze les leren leerlingen wat ze kunnen den als ze seksueel grensverschrijdend gedrag zien. Vrdat ze kunnen ingrijpen, meten leerlingen eerst het gedrag herkennen en vervlgens weten wat ze kunnen zeggen en den als ze het zien gebeuren. Daarna efenen ze hier mee. De les is te gebruiken in de nder- en bvenbuw van het vrtgezet nderwijs. Deze lesbrief bestaat uit een krte instructie vr leraren, een werkblad vr de leerlingen en twee films uit de game: Can Yu Fix It?.

2 De les is speciaal ntwikkeld vr Can Yu Fix It en wrdt tijdens de Week Tegen Pesten 2019 gelanceerd. Het thema van deze week is Wees een held met elkaar. Je grijpt dus in (als leerling en leraar) p het mment dat je seksueel grensverschrijdend gedrag ziet. De les geeft leerlingen en leraren een vrbeeld en handvat vr he je dat det. Zdat je met elkaar zrgt vr een gede en veilige sfeer, zwel in de klas als in de schl. De les kun je k buiten de Week Tegen Pesten gebruiken, bijvrbeeld tijdens de Week van de Liefde f als aanvulling p het lespakket Lang Leve de Liefde. Wat is Can Yu Fix It? De game Can Yu Fix It? bestaat uit films die jngeren leren inschatten wanneer een situatie seksueel grensverschrijdend is. Jngeren kunnen deze zelfstandig spelen f wanneer ndig met begeleiding. De filmpjes staan p Can Yu Fix It? is dr Rutgers en Sa Aids Nederland ntwikkeld. Algemene infrmatie Hier vind je de praktische infrmatie ver de delgrep, de lessen en het materiaal. Je vindt k enkele suggesties vr het creëren van een veilige sfeer in de klas en het mgaan met gemengde grepen. 1. Del Het stimuleren van leerlingen m in te grijpen als zij seksueel grensverschrijdend gedrag zien. Aan het eind van de les weten de leerlingen he ze seksueel grensverschrijdend gedrag herkennen en wat ze kunnen zeggen als ze dit zien. 2. Delgrep De les is te gebruiken in de nder- en bvenbuw van het vrtgezet nderwijs, van 12 tt en met 16 jaar. 3. Uitvering Bent u leraar f mentr en geeft u deze les? Besteed dan aandacht aan het creëren van een veilige setting in de klas. Een veilige sfeer is een basisvrwaarde m ver seksualiteit en grensverschrijdend gedrag te praten. Alleen in een veilige sfeer zullen leerlingen zich vldende p hun gemak velen m te praten ver deze nderwerpen. Een veilige sfeer kan verstrd wrden dr een nrustige klas waarin prvcerende pmerkingen f te veel grapjes wrden gemaakt. Vaak maken leerlingen deze pmerkingen m zich een huding te geven vr de rest van de klas. Daarnaast is het belangrijk m afspraken te maken m z een veilige sfeer te creëren. Dr gede afspraken velen leerlingen zich veilig m actief deel te nemen aan de lessen. Maak vrdat u begint met het lesprgramma samen met de leerlingen afspraken.

3 Afspraken die je kunt maken: Luister naar elkaar. Accepteer elkaars mening. Verrdeel de ander niet, k al vind je iets raar f vreemd. Lach elkaar niet uit. Gebruik geen grve wrden. Het is een serieus nderwerp. Nem geen namen wanneer je een verhaal vertelt. Alles wat tijdens de lessen besprken wrdt, blijft binnen de klas. Een leerling bepaalt zelf wat hij/zij wel f juist niet wil vertellen. Geen enkele vraag is raar. Let p: Maak alleen afspraken die vr ju als dcent reëel zijn. Wanneer leerlingen merken dat afspraken niet nageleefd wrden, kan dit leiden tt nrust. Hanteer de gemaakte afspraken cnsequent. Kijk vr extra infrmatie p Situaties tijdens het lesgeven en Lesgeven in de Liefde. Hier staan tips he m te gaan met lastige situatie tijdens het lesgeven. Daarnaast kunt u ervr zrgen dat de les nderdeel is van een breder aanbd m grensverschrijding tegen te gaan, dr structurele cmplete seksuele vrming aan te bieden. Bijvrbeeld met het lespakket Lang Leve de Liefde ( 4. Materialen Deze lesbrief bestaat uit een dcentinstructie, een werkblad en films. De handleiding en het werkblad vindt u als bijlage bij deze lesbrief. De filmpjes staan p Er is een cmputer met internetverbinding en ged geluid ndig m de films te bekijken. 5. Duur De les duurt znder pauze ngeveer een uur. 6. Grepsdynamiek Bij vrkeur wrdt de les gegeven in een grep van maximaal 10 leerlingen. Dan is de kans grter dat meningen niet ndergesneeuwd raken dr die van meer mndige leerlingen. Dit is echter niet altijd haalbaar in de praktijk, vaak zullen klassen uit gemiddeld leerlingen bestaan. Uiteraard is deze les k geschikt vr grtere grepen. Het is hierbij van belang dat alle meningen van alle leerlingen gehrd wrden en dat er een veilige sfeer wrdt behuden ndanks de grepsgrtte.

4 7. Meer den? - Wilt u meer den met seksuele vrming? De dan mee met de Week van de Liefde! Deze prjectweek is van 14 t/m 20 febr en is vr v, vs, praktijknderwijs en mb. Lees meer p - Wilt u met meer thema s aan de slag binnen relaties en seksualiteit? Gebruik dan een lespakket vr seksuele vrming, zals Lang Leve de Liefde. - Algemene infrmatie, tips en betruwbare lesmaterialen rnd seksuele vrlichting vindt u p seksuelevrming.nl.

5 Instructie van de les: Ingrijpen als het ver de grens gaat 1. Vrbereiding: - Opstellen van afspraken en guden regels. Hierbij kunt u denken aan de regels nder het kpje Uitvering. - Bekijk de filmpjes van tevren. - Lees in de intrductie en bijlage 3 meer infrmatie ver seksuele & genderdiversiteit en seksueel grensverschrijdend gedrag. 2. Intrductie - Geef aan waar de les ver gaat: ingrijpen bij grensverschrijdend seksueel gedrag. Geef een aantal vrbeelden van grensverschrijdend seksueel gedrag (ngewenste sexting, expsure, schelden - slet, her, hm, pt). Leg krt uit waarm je dit nderwerp behandelt (zie intrductie van deze lesbrief en gebruik bijlage 3 vr nderbuwing en cijfers rnd seksuele f genderidentiteit en seksueel gedrag). - Herinner de leerlingen aan de afspraken die jullie mgelijk hebben gemaakt ver respect vr elkaar en vertruwelijkheid (zie de regels nder Uitvering ). - Vertel dat jullie het eerst gaan hebben ver he je seksueel grensverschrijdend gedrag herkent. Vervlgens bespreken jullie wat je kunt zeggen en den als je dit ziet. Zwel tegen degene die pest als tegen degene die gepest wrdt. 3. Wanneer is iets grensverschrijdend seksueel gedrag? - Vertel dat jullie het nu eerst gaan hebben ver he je grensverschrijdend seksueel gedrag herkent. - Stel de vraag: kunnen jullie vrbeelden van dit srt gedrag geven? (schrijf bijvrbeeld p het brd f maak hier een wrdweb van p het digibrd). Vul aan met eigen vrbeelden (bijvrbeeld uit de bijlage met achtergrndinfrmatie en cijfers). - Ga dan dr met nderstaande efening.

6 Oefening klassikaal: definitie grensverschrijdend gedrag Vraag de klas: wat is vlgens jullie grensverschrijdend gedrag? De efening richt zich minder p pesten, maar meer p grensverschrijdend seksueel gedrag. Waarbij de klas uiteindelijk gezamenlijk tt een definitie van grensverschrijdend seksueel gedrag kmt. Geef de leerlingen tijd m antwrden te bedenken. Leg daarna uit wat pestgedrag is en dat grensverschrijdend seksueel gedrag hier dus een vrm van kan zijn: Brn: Een vaak gebruikte definitie van pesten kmt van Dan Olweus (1993,.a. in Veenstra, 2005): Iemand wrdt gepest wanneer hij f zij herhaaldelijk en langdurig wrdt bltgesteld aan negatieve handelingen dr één f meer persnen. Deze definitie is dr verschillende brnnen aangevuld met de vlgende criteria: er is sprake van een negatieve bedeling; de negatieve handelingen zijn structureel en tegen dezelfde persn gericht; er is sprake van machtsngelijkheid. Pesters staan hger in de sciale grepshiërarchie en/f hebben meer medestanders dan de gepeste. Vraag aan de leerlingen wat zij als grensverschrijdend seksueel gedrag zien (bv. Rddels ver iemand verspreiden, iemand uitschelden, f iemands ft s drsturen). Wanneer vinden zij gedrag OK, wanneer niet? Del: de leerlingen weten wat met grensverschrijdend seksueel gedrag wrdt bedeld en weten dat dit als pestgedrag wrdt gezien.

7 - Daarna maakt iedereen vr zichzelf de vlgende efening. Oefening individueel: Leuk gedrag kaart He wil jij dat je klasgenten (en p schl) met elkaar mgaan, rnd seksuele en genderidentiteit en seksueel gedrag? De leerlingen kruisen p hun gedragskaart (bijlage 1) aan wat vr gedrag ze OK vinden. Maak vraf duidelijk dat dit een individuele efening is die niet met de klas gedeeld heft te wrden. De kaart heft achteraf niet ingeleverd te wrden. Zrg dat er ruimte is m de efening zelfstandig in te vullen. Del: de leerlingen denken na ver hun eigen pvattingen ver het gedrag dat zij nrmaal vinden. En het gedrag dat zij grensverschrijdend vinden. 4. Film: he herken je ngewenst seksueel gedrag? - Open de vide Wraak p Speel de vide eerst als Jay. - Bespreek met de leerlingen wat ze zelf zuden den p het mment dat er ingegrepen met wrden. Vervlgens kun je vragen wat ze zuden kunnen den p z n mment: he wrdt je de held?. - Vraag de klas na aflp: Welk gedrag vnden jullie niet k? Was dit ngewenst seksueel gedrag? He herkende je dat? Welk gedrag vnden jullie wel leuk? - Speel de vide dan als Ezgi. - Bespreek met de klas wat jullie den als er ingegrepen met wrden. - Vraag de klas na aflp: Hebben jullie ng meer gedrag gezien dat niet k was? Wat kn iemand den m in te grijpen? - Terugkppeling: Leerkracht kan vrbeelden geven (eventueel uit eigen werkervaring): he lastig ingrijpen kan zijn dr grepsdynamiek en nzekerheid, maar wat het kan pleveren als je het tch det en als ingrijpen de nrm wrdt. Hierdr creëert de leraar een wij- gevel : we accepteren in 2019 tch niet meer dat seksueel ngewenst gedrag geaccepteerd wrdt? Degene die zich hier schuldig aan maakt wrdt tegenwrdig tch terecht gewezen en het ngewenste gedrag wrdt tch verrdeeld? We zijn tch samen de held en willen dat iedereen zich veilig en geaccepteerd velt p schl!

8 5. Wat kan je zeggen als je wil ingrijpen? - Geef aan dat jullie net hebben gesprken ver gedrag dat niet OK is - Zeg k dat jullie hebben besprken he je grensverschrijdend gedrag kan herkennen. - Vertel nu dat jullie het gaan hebben ver wat je kan zeggen als je ngewenst seksueel gedrag ziet, tegen degene die het det en tegen degene die het meemaakt. - Begin met nderstaande pdracht. Oefening: ingrijpen bij grensverschrijdend seksueel gedrag He grijp je in als iemand grensverschrijdend seksueel gedrag meemaakt? Laat de leerlingen eerst zelf nadenken ver de vlgende twee vragen en laat ze de antwrden pschrijven. Op het bijbehrende frmulier (bijlage 2) ziet u vrbeeld antwrden. Wat kan je tegen degene die pest zeggen als je ziet dat zij/hij iets det wat niet OK is? Wat kan je zeggen tegen degene die grensverschrijdend seksueel gedrag meemaakt als je dit ziet? Verzamel vervlgens met de hele klas alle ideeën p een smartbard f flip- ver. Vul eventueel aan. Del: De leerlingen weten wat ze kunnen zeggen als ze willen ingrijpen als iemand gepest wrdt. Ze weten wat ze kunnen zeggen tegen degene die pest en ze weten wat ze kunnen zeggen tegen degene die gepest wrdt. - Geef aan dat je ervr wil zrgen dat de klas vr iedereen veilig en leuk is, dat het daarm belangrijk is m in te grijpen als je grensverschrijdend seksueel gedrag ziet. Je weet nu wat je kan zeggen tegen degene die pest en wat je kan zeggen tegen degene die gepest wrdt. 6. Film: he grijp je in? - Open de vide Sukkel p Speel de vide eerst als Sten. - Bespreek met de klas wat jullie den als er ingegrepen met wrden. - Vraag de klas na aflp: Welk gedrag vnden jullie niet k? Wat was grensverschrijdend seksueel gedrag? He herkende je dat? Welk gedrag vnden jullie wel leuk?

9 He had iemand in kunnen grijpen? - Speel de vide dan als Tim. - Bespreek met de klas wat jullie den als er ingegrepen met wrden. - Vraag de klas na aflp: Hebben jullie ng meer gedrag gezien dat niet k was? Wat kn iemand den m in te grijpen? 7. Afrnding - Vertel de klas dat dit de les ver grensverschrijdend seksueel gedrag was. - Iedereen weet nu he je grensverschrijdend seksueel gedrag kunt herkennen en wat je kan zeggen als je ziet dat iemand het meemaakt f dat iemand pest.

10 Bijlage 1: Leuk gedrag kaart Iemand geeft je een cmpliment waar jij blij mee bent. Iemand geeft je een negatieve bijnaam die gerelateerd is aan seks (bijv. slet, her, etc..). Jij vindt dit niet leuk. Iemand scheldt je uit (vr hm/ pt/ bi) p het schlplein. Iemand geeft je een knuffel als begreting. Iemand geeft je een schuderklpje. Iemand slaat je uit het niets als grap p je knt. Iemand sluit je buiten uit een app- grep. Iemand vraagt f jij vanmiddag k mee wil naar de film. Iemand stuurt een ft van ju dr znder dat diegene testemming had. Iemand zet in de grepsapp dat je een slet bent, f een player. Iemand maakt grappen ver dat je verliefd bent. Iemand vertelt aan anderen dat je gay bent. Iemand zegt dat je een leuke stijl vr kleren hebt. Iemand zegt dat zij/hij het niet met je eens is, maar dat zij/hij je wel respecteert. Iemand grijpt in als je gepest wrdt. Iemand pakt je mbieltje af. Iemand geeft je een cmpliment, maar jij vindt het eigenlijk een belediging. Iemand bedreigt je als je niet det wat zij/hij wil. Iemand vertelt je dat het haar f hem niet uitmaakt p wie je verliefd zu wrden. Iemand maakt vr de hele klas pmerkingen die ju persnlijk raken. Iemand zegt dat je lelijke kleren aan hebt. Iemand achtervlgt je na schl. Iemand zegt dat juw mening er niet te det. Iemand zegt dat zij f hij geen vrienden met je is, maar je wel waardeert m wie je bent.

11 Bijlage 2: Antwrdfrmulier vr ingrijpen bij pestgedrag Vraag 1: Wat kan je tegen degene die ver de grens gaat zeggen als je ziet dat zij/hij iets det was niet OK is? Vrbeelden: - He zu jij het vinden als iemand dit bij ju deed? - Zu je dit k bij je vrienden den? Of bij je brertje f zusje? - He denk je dat je ver kmt p anderen? Vraag 2 Wat kan je zeggen tegen degene die grensverschrijdend seksueel gedrag meemaakt als je dit ziet? Vrbeelden: - Ben je ké? Heb je hulp ndig? - Wil je met vertellen wat er aan de hand is? - Zullen we dit met een leraar f een andere vlwassene bespreken?

12 Bijlage 3: Extra infrmatie Dubbele seksuele mraal Over seksuele gedrag van meisjes wrdt vaak anders gerdeeld dan ver seksuele gedrag van jngens. Waar meisjes al snel een slet wrden genemd als ze zich seksueel vrij gedragen, wrden jngens sms ster gevnden. Dit wrdt de dubbele seksuele mraal genemd. Seksueel actieve mannen met meerdere vruwen wrden beschuwd als ster, terwijl seksueel actieve vruwen met meerdere mannen gezien wrden als slet f her (nder meer Vanwesenbeeck, 2011). In kwalitatief nderzek nder Nederlandse schlieren werd een dubbele mraal ten aanzien van seksualiteit waargenmen nder jngeren van verschillende etniciteit (Felten et al., 2009; Graaf et al. 2009). Deze dubbele mraal heeft niet alleen invled p het zelfvertruwen en de vrijheid van jngeren, maar is k een factr die meespeelt bij het vrkmen van seksueel geweld. Veel jngeren, vral meisjes, wrden slachtffer van seksueel geweld. Vijf prcent van de meisjes en 2% van de jngens heeft seksueel geweld meegemaakt vr hun 12e jaar (brn: survey Seksuele gezndheid in Nederland, 2017). Na het twaalfde jaar lpt vral het aantal meisjes dat met seksuele dwang te maken krijgt p: Twee prcent van de jngens en 11% van de meisjes nder de vijfentwintig geeft aan dat ze it zijn gedwngen m iets te den f te te staan p seksueel gebied wat ze niet wilden (brn: survey Seks nder je 25 e, 2017). Pesten van leerlingen die niet heterseksueel zijn Eén p de 20 mensen heeft lesbische, hmseksuele, biseksuele f transgender (LHBT) gevelens. Oppervlakkig gezien gaat het ged met deze grep in Nederland: 7 p de 10 mensen vindt hmseksualiteit geen prbleem, maar als je verder kijkt zie je zwel maatschappelijke als individuele prblemen. Eén p de 10 mensen is hm- negatief, in zekere zin kun je stellen dat dat er in elke klas twee zijn. Ok vindt één p de 3 het aansttgevend als twee mannen p straat zenen. Bij vruwen is dat een kwart. Hm- en biseksuele jngens krijgen veelvuldig te maken met discriminatie en geweld. Twee p de vijf werd wel eens uitgeschlden vanwege de seksuele vrkeur, een p de zes werd wel eens bedreigd en een p de negen is wel eens geschpt en geslagen (brn: Seks nder je 25 e ). Lesbische en biseksuele meisjes krijgen hier minder mee te maken. Hm is ng steeds het meest gebruikte scheldwrd en terwijl heter- jngeren hun leven een 8 geven, geven LHBT- jngeren hun leven een 6. Tt slt, suïcide ligt bij LHB- jngeren 5 keer hger dan bij heter- jngeren en bij transgender jngeren is dit percentage zelfs 10 keer hger.

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen Relatiegeschenk Design en Maatschappij ntwerpen STAP 1 Wat is de pdracht? Ontwerp vr een winkel f bedrijf bij ju in de buurt een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk geef je aan juw klanten m ze aan juw

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1 Pestprtcl Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Het schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van dit algemeen Pestprtcl. 1. Del van het pestprtcl: Wij vinden dat elk kind dat bij ns naar

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis-

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis- Waarm is de zee zut? - Kijkersvraag vr het Klkhuis- Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 vmb; Klas 2&3 hav/vw, zie verderp in dit dcument. Tijdsduur: +/- 3 uur, verschilt per niveau In deze pdracht

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Vrtgezet nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - -

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - - Planning Week Les Thuis Af 4 Uitleg nieuwe pdracht Reclame en Campagnes Onderzek Orange Baby s - - - NEE 5 Afmaken nderzek Orange Babys Beginnen nderzek Plus supermarkten Afmaken nderzek Plus supermarkten

Nadere informatie

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN!

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! Pstadres: GBS Het Kmpas, Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 727 17 70 1. Visie Als schl willen we extra aandacht geven aan het welbevinden van

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprtcl 1. Del Dit PESTPROTOCOL heeft als del: Alle kinderen meten zich in hun basisschlperide veilig kunnen velen, zdat zij zich ptimaal kunnen ntwikkelen Dr regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen?

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen? Gedragsprtcl Samenwerkingsschl Balans Wat is het gedragsprtcl? Het gedragsprtcl vrmt de verklaring van het schlbestuur, de directie, de leerkrachten, de leerlingen en de uders waarin is vastgelegd dat

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

1 Uit: Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar

1 Uit: Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar 1 Uit: Pedaggisch kader kindercentra 4-13 jaar Deel I / hdst. 5 Relaties in de grep De grep als leermgeving De buitenschlse pvang is een fantastische preftuin vr de sciale ntwikkeling van kinderen. Ze

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht p een veilige mgeving en een plezierige schltijd Achtergrnd - Wat is pesten? 'Iemand wrdt getreiterd f is het mikpunt van pesterijen als hij f zij herhaaldelijk

Nadere informatie

Wij zijn een KiVaschool!

Wij zijn een KiVaschool! Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Dit schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van het algemeen Pestprtcl Allure. O.B.S.Geert Hlle hanteert de KiVa aanpak. Wij zijn een KiVaschl!

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Ouders en loopbaankeuzes

Ouders en loopbaankeuzes Vragenlijst kennismakingsgesprek Vul in/kruis aan wat van tepassing is. Naam van de uder: Bereikbaar via telefnnummer: en mail: Hij/zij is O de vader O de meder O iemand anders*, namelijk: *Indien niet

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

Simulatie werkgroepbijeenkomst

Simulatie werkgroepbijeenkomst Simulatie werkgrepbijeenkmst www.cnnectbegeleiding.nl 2011 1 Infrmatie vr de vrzitter (enkele dagen vraf) Je hebt de grepsleden het vlgende mailtje gestuurd: Hans (de directeur) heeft mij gevraagd m een

Nadere informatie

Doelen. Aan het einde van de training heeft de leerling, de vooropgestelde doelen, behaald.

Doelen. Aan het einde van de training heeft de leerling, de vooropgestelde doelen, behaald. Intrductie Bent u dcent f mentr binnen het middelbaar berepsnderwijs? Zijn er studenten in uw klas die meite hebben met het spreken vr een grep? Dan is deze handleiding geschikt vr u. In deze krte lessenserie

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken, alchl- en drugspreventie Vrtgezet nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken, alchl

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht.

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht. Pedaggisch klimaat en autisme dr Ad Dnkers Klimaatschaal SIGA Dinsdag 9 december 2014 Inleiding Even vrstellen.. Pedaggisch klimaat en de Klimaatschaal Grepsprcessen bij jngeren: rl van de leerkracht.

Nadere informatie

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog!

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog! Kijkwijzer Rute Namen Du: Neem deze kijkwijzer eerst ged dr p schl Als er ng vragen zijn, stel die dan ng! Deze kijkwijze neem je vervlgens mee als je p pad gaat De inhud van de kijkwijzer is de basis

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Raak niet verstrikt in het web. e e. o l. weerbaar.info

Raak niet verstrikt in het web. e e. o l. weerbaar.info l WeesWebWijs Raak niet verstrikt in het web. e f e e G ge Internet is een prachtig medium. Je kunt veel plezier beleven aan het spelen van spelletjes, bekijken van filmpjes en chatten met vrienden. Ok

Nadere informatie

TOP HOGER LAGER SPEL

TOP HOGER LAGER SPEL TOP HOGER LAGER SPEL Een thematraining is een training waarbij je aan de hand van spelvrmen en een grepsgesprek pesten bespreekbaar maakt binnen de grep. De TOP-campagne biedt drie actieve spellen aan

Nadere informatie

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren LEERVRAAG 2 Leervraag (wat is /he kan ik vraag) He krijg ik een vllediger beeld van de hulp die Daan krijgt? Activiteiten uit stappenpla n - infrmeren - bserveren - middelen zeken - actie ndernemen - evalueren

Nadere informatie

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevel Omgaan met pesten pagina 1 van 11 Inhudspgave 1. Vrwrd blz. 3 2. Van pesten naar.een wij-gevel blz. 4 3. Stappen bij structureel pestgedrag blz.

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Groep 7 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES

Groep 7 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Katern Werken aan Sciale Veiligheid Grep 7 Les 9 (aangepast) Grep 7 - Les 9: Pesten en plagen AANGEPASTE LES Del blk 1: Grepsvrming en een psitief sciaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwrdelijk

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4 ACT in LOB Werkbladen Tlkit De infrmatietrechter Deze tl helpt je m de grte heveelheid infrmatie ver studiekeuze vr jezelf behapbaar te maken. Je kunt p verschillende niveaus met de infrmatie ver studies

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS Aan de Roer

PESTPROTOCOL OBS Aan de Roer PESTPROTOCOL OBS Aan de Rer Pestprtcl OBS Aan de Rer 1 Inleiding Vr u ligt het Pestprtcl OBS Aan de Rer. Het prtcl geeft leerkrachten van grep 1 tt en met 8 richtlijnen vr het vrkmen, signaleren en aanpakken

Nadere informatie

Het Nationaal Media Paspoort VMBO Handleiding voor mentor, docent of begeleider

Het Nationaal Media Paspoort VMBO Handleiding voor mentor, docent of begeleider Het Natinaal Media Pasprt VMBO Handleiding vr mentr, dcent f begeleider 7 vakverstijgende mentrlessen ver mediawijsheid en media-empwerment vr jngeren Deze lessen hebben alles te maken met media: van televisie

Nadere informatie

Inhoud. Pestprotocol basisschool Het Palet

Inhoud. Pestprotocol basisschool Het Palet Inhud Plagen f pesten?... 3 Del pestprtcl basisschl Het Palet... 3 Preventief pestbeleid... 4 Klimaat van het Palet... 4 Werkvrmen... 4 Indien er tch sprake is van pestgedrag?... 5 Tips aan de uders...

Nadere informatie

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de gouden weken!

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de gouden weken! Van Maike Leuk dat je dit lespakket hebt gedwnlad vr de guden weken! Je kunt het gebruiken vr de eerste schlweken. Ik heb het vrij algemeen gehuden, zdat je de activiteiten in alle grepen kunt inzetten.

Nadere informatie

Waarom so? Wanneer overstappen? Toegang tot so/vso/sbo Tips voor ouders Help!!! Medezeggenschap

Waarom so? Wanneer overstappen? Toegang tot so/vso/sbo Tips voor ouders Help!!! Medezeggenschap Anda van der Mark Waarm s? Wanneer verstappen? Tegang tt s/vs/sb Tips vr uders Help!!! Medezeggenschap Waarm? Niet langer de uitzndering zijn Meer deskundigheid Kleinere klassen Meer structuur Wanneer?

Nadere informatie

Sociale vaardig zijn met sociale vaardigheden

Sociale vaardig zijn met sociale vaardigheden Sciale vaardig zijn met sciale vaardigheden Wat zijn sciale vaardigheden precies? Sciale vaardigheden zijn vaardigheden die ndig zijn bij cntacten met andere mensen. Vrbeelden van sciale vaardigheden zijn

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN LOGO Fntys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN met Fntys Hgeschl XXX studiejaar 2009-2010 Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het gesprek met de dcent. 1. Persnlijke gegevens Vr- en

Nadere informatie

Les seksueel grensoverschrijdend gedrag

Les seksueel grensoverschrijdend gedrag Lesbrief Les seksueel grensverschrijdend gedrag (vr meisjes) Prgramma Deze les bevat drie pdrachten: In de eerste pdracht gaat u dr middel van een wrdspin met de studenten inventariseren waar zij aan denken

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire Bewegen en samenleving 3.3 (Sprtcultuur) Opdracht 3 Maken van een dcumentaire Klas: Dcent: Schljaar: Peride: FASE 3/4 del Activiteit / vaardigheden Omvang Samenwerking Tetsing (vrm) Berdeling weging Inzicht

Nadere informatie

Scenario Onderwijstijd. Thuisles

Scenario Onderwijstijd. Thuisles Scenari Onderwijstijd Thuisles Erik Mndriaan en JaapJan Vrm ROC Deltin Cllege, Zwlle ktber 2013 Scenari: Thuisles Algemeen Dit scenari is ntwikkeld mdat er gedacht wrdt dat het elementen bevat die ervr

Nadere informatie