Brede commissie. Besprekingsverslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brede commissie. Besprekingsverslag"

Transcriptie

1 Brede commissie Besprekingsverslag Datum 2 juni 2014 Aanwezigen Steunfractieleden Ambtelijk aanwezig T. Klip-Martin (voorzitter), G.P. Dalhuisen (secretaris), G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad), J. Verhoef (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), E.M. Blom-de Groot (CDA), R.L. Boer (Bedrijven), T.N. Bos (VVD), G.M. van Eek (Veluws Water), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), M.M. Groenendijk (Bedrijven), J.W.E. Gutteling (PvdA), J.E.F. Landman (ChristenUnie), A. Lok (SGP), J.G.W. van Megen (AWP), A.G. van Malenstein (PvdA), A.D. Schipper (Bedrijven), H.A.T.M. van Wezel (Natuurterreinen), J.W. Wiltink (Ongebouwd), H.J. van der Wind (SGP) A. Boone (VVD), D. van Dijk (ChristenUnie), D. Wever (Water Natuurlijk) K.A. Blokland, M.R. Bos, H. van Boven, P. van Eck, E.N. Eikelenboom-van den Bos, R.P.E. Eisenga, G. Hospers, J.H. Koster, S.I. Kroeze, R.G.C.W. Moolenaars, W. v.d. Ridder, A.A.A. Swenne, Y.M. Vlek, D.C. Vollering, E. van t Oever Afwezigen Kopie aan Opgemaakt door J. van de Heg (Ongebouwd), F. ter Maten (Water Natuurlijk), E.H. van der Meulen (AWP), J.D. van Oort (Water Natuurlijk), G. Porte (Veluws Water), F.Th. Verhagen (Natuurterreinen), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA), ab-leden en steunfractieleden Cécile Bijleveld Volgende vergadering 8 september Opening brede commissie De dijkgraaf opent de openbare brede commissie en heet de aanwezigen welkom. Het gaat een lange avond worden met drie commissievergaderingen die gevuld zijn met veel agendapunten. 2. Mededelingen De dijkgraaf meldt dat met berichtgeving afwezig zijn: de heer G. Porte, de heer J. van de Heg, mevrouw E.H. van der Meulen en steunfractielid de heer E. Eggers. De dijkgraaf deelt mee dat bij agendapunt 4 Voorjaarsnota een inspreker is, namelijk de heer B. Volkers.

2 Pagina 2 van 11 De dijkgraaf meldt dat zowel agendapunt 5 Discrepantie over 2013 als agendapunt 7 Procesgericht werken als leidraad op deze brede commissie agenda zijn gezet omdat dit onderwerpen zijn die allen aangaan. Het agendapunt Discrepantie over 2013 zou echter ook in de subcommissie Water besproken kunnen worden en agendapunt Procesgericht werken als leidraad in de subcommissie F.B.A. De dijkgraaf vraagt aan de commissieleden of zij de huidige agendering willen handhaven. De meeste commissieleden zijn het hiermee eens en de huidige agendering wordt aangehouden. De dijkgraaf laat weten dat alle stukken die te maken hebben met de begrotingscyclus (voorjaarsnota, begroting, buraps) voortaan in de brede commissie besproken worden. De dijkgraaf laat weten dat het document Uitwerking nieuwe koers van het Waterschapshuis vandaag ter informatie is verstuurd aan de ab-leden. 3. Vaststellen verslag van de brede commissie van 24 maart 2014 Tekstueel: Blz. 2 laatste zin. Het woord willen zal geschrapt worden. Blz. 3 5 de regel van boven. Het woord internetvisie moet worden gewijzigd in internetversie. Het verslag wordt met dank aan de opsteller vastgesteld met inachtneming van de wijzigingen. 4. Voorjaarsnota Voorstel van d&h aan ab Voorgesteld wordt om in te stemmen dat de voorjaarsnota het kader is voor de begroting 2015 en de meerjarenraming , waarbij uitgegaan wordt van: scenario 3, voortzetting bestaand beleid; investeringsplafond ,5 miljoen; realisatie bezuinigingen van 3,5 miljoen per jaar; energiefabrieken, uitstel opbrengst verwachting, 6 maanden en aanpassing afschrijvingstermijn naar 10 jaar; maximale stijging belastingdruk 3,6%, i.c. 4,8% voor watersysteembeheer en 2,8% voor zuiveringsbeheer gedurende de gehele looptijd; de keus voor de tariefhoogte wordt gemaakt bij vaststelling Begroting 2015; risico s dat de (fusie) besparingen (deels) niet gerealiseerd worden; om voor de jaren de nu in het rapport getoonde reserve opbouw te gebruiken voor kosten die, in de jaren voortvloeien uit: o de exploitatielast van toekomstige vervangingsinvesteringen te financieren, hoogte hiervan wordt zichtbaar via asset- management;

3 Pagina 3 van 11 o o de exploitatielast van toekomstige investeringen vanuit het nieuwe WBP te financieren; eenmalige kosten implementatie strategisch HRM op te vangen. Bespreking door de brede commissie. De voorzitter kondigt de inspreker, de heer B. Volkers, aan. De dijkgraaf meldt dat de inspreker 5 minuten de tijd krijgt om in te spreken. Daarna is er gelegenheid om hem informatieve vragen te stellen. Na de behandeling van de eerste termijn, krijgt de inspreker nog de gelegenheid om toelichtende opmerkingen te maken. De heer B. Volkers spreekt als ingezetene van het waterschap en als eigenaar van circa 5 kilometer Zuidelijke Heerderbeek welke een A watergang is. De inspraakreactie wordt als bijlage integraal bijgevoegd bij dit verslag. Heemraad Doorn geeft een korte presentatie over de highlights van de voorjaarsnota. Vervolgens geeft de voorzitter het voorstel in bespreking aan de commissieleden, waaruit in de eerste termijn de volgende aandachtspunten/vragen naar voren komen: - Wat zijn de endogene risico s voor de Ruimte voor de Rivier projecten die zich mogelijk kunnen voordoen en hoelang loopt het nog door? Men is verbaasd dat de ontvangen 7,5 miljoen wellicht niet voldoende is. - Het valt op dat bij de meerjaren investeringen in de eerste jaren veel van de investeringsruimte gebruikt wordt. In de laatste jaren blijft er hierdoor maar weinig over. - Wat houdt de vernieuwde werkwijze van baggeren in? - De herinrichting van de Fliert is in 2013 abusievelijk geschrapt uit de begroting en wordt nu weer opgevoerd. Is dit wel nodig? Er is toch al veel aan gebeurd? - Waarom wordt de afschrijvingstermijn voor de Energiefabrieken teruggebracht van 15 naar 10 jaar? - Is er meer duidelijkheid te geven over het programma Beken en Sprengen wat betekent dit in termijnen en het halen van ecologische doelen? En wat is de rol van de provincie Gelderland hierin? - In het voorstel staat om in te stemmen dat de voorjaarsnota het kader is voor de begroting 2015 en de meerjarenraming Het is onduidelijk of dit een besluit, voornemen of richting betreft. - Is het wel verstandig dat dit bestuur een besluit neemt over het gebruiken van de reserve opbouw voor kosten die voortvloeien uit de jaren ? Volgend jaar is er namelijk een nieuw bestuur.

4 Pagina 4 van 11 - Het Strategisch HRM Beleid dat ons in het verleden is toegezegd, hebben wij nog steeds niet ontvangen. We zouden graag een notitie met uitgangspunten van het beleid spoedig willen ontvangen. - Wat zijn de risico s en ontwikkelingen rondom de verkoop van het pand Leusden? - Er komen nog grote investeringen op het gebied van Zuiveringsbeheer. Blijven we binnen het schuldenplafond? - Is er bij het aanbestedingsbeleid ruimte voor regionale aanbieders? - Belastingsopbrengsten worden gereserveerd om investeringen die in de toekomst liggen te kunnen financieren. Is dit wel toegestaan? - Het waterschap krijgt een eventuele regierol bij de uitwerking van het Deltaprogramma zoetwater. De provincie Gelderland is hierin toch de leader? Kosten zijn 9 ton en de vraag is wat we hiervoor gaan doen en wat we ervoor terug krijgen. Houden we vast aan gebiedseigen water? - In de stukken staat dat verwacht wordt dat door de nieuwe en flexibelere waterovereenkomsten eventuele risico s in overleg met de provincies kunnen worden opgevangen. Er wordt gevraagd of dit kan worden geconcretiseerd. - Er wordt opgemerkt dat de tarieven aanmerkelijk hoger zijn dan de inflatie. Op deze manier wordt het waterschap ieder jaar duurder. - Watersysteem zal mogelijkerwijs verder dienstbaar worden aan Waterketen. Er wordt opgemerkt dat er wel goed gekeken moet worden naar het voorkomen van kostenafwenteling. - In het kader van samenwerking met gemeenten in het tijdperk van bezuinigingen, wordt afgevraagd in hoeverre de diverse gemeenten dienstbaar zijn en problemen oplossen. - Er wordt opgemerkt dat men verbaasd is dat er geen goed overzicht is van de rechtspositie van onze persleidingen. - Er wordt opgemerkt dat er nog geen 10% is gerealiseerd van herstel van de verdroogde gebieden. Men zou graag een extra inspanning hierin willen zien voor de komende jaren. - Gevraagd wordt om een voorbeeld te krijgen ten aanzien van de bestaande begrotingspost Waterkansen waarbij extra ruimte wordt gecreëerd om aan te sluiten bij initiatieven van derden om het watersysteem nog robuuster te maken. - Is de verhouding bekend tussen humaan en dierlijk ten aanzien van de verwachting dat een aantal geneesmiddelen en hormonen worden toegevoegd aan de KRW lijst prioritaire stoffen? En wat zijn hiervan de consequenties? - Er wordt opgemerkt dat met name financiële elementen ten aanzien van de omgevingsanalyse worden genoemd. Men zou graag wat meer willen horen over awareness gap.

5 Pagina 5 van 11 - Er wordt opgemerkt dat de stroom van (vloeibare) mest in de toekomst groter wordt als gevolg van het loslaten van het melk quotum per 1 januari a.s. Hoe speelt het zuiveringsdeel van het waterschap hierop in? - Gevraagd wordt of de voortgangsrapportage, uitgebracht door de Visitatiecommissie Waterketen, verspreid kan worden onder de ab-leden. - In de stukken staat dat de overschrijding van de investeringen op het totale niveau grotendeels wordt veroorzaakt door de investeringen in de slaperdijk 0,8 miljoen en de Kade Maatpolder 4,0 miljoen. We hebben toch besloten om niet in de Slaperdijk te investeren, maar eerst de discussie af te wachten die loopt over de Grebbedijk? - Waarom zijn de kosten voor de verkiezingen nu geraamd op 1,9 miljoen. De verkiezingen waren toch geraamd op 1,5 miljoen? - Er wordt gevraagd of de problemen met de aannemers van de energiefabrieken inmiddels zijn opgelost. Heemraad Doorn geeft hierop de volgende reactie: - Voor wat betreft het gebruik van de investeringsruimte in de eerste jaren blijkt uit de praktijk dat een aantal zaken toch niet haalbaar zijn en deze worden dan opgeschoven. We moeten proberen nog reëler te begroten. Daarnaast blijft het lastig om goed inzicht te krijgen in benodigde investeringen in de wat verdere toekomst. - Het blijkt dat de folder die bij de belastingaanvraag gevoegd is, slecht gelezen wordt. Vanaf 2015 zal op de nota voor meer informatie verwezen worden naar onze website (is actueler en uitgebreider). In 2016 zal er misschien elektronisch gefactureerd gaan worden. - De afschrijvingstermijn voor de energiefabrieken is teruggebracht naar 10 jaar omdat we de terugverdientijd hebben gesteld op 7 jaar. De schuldenlast gaat bij een afschrijvingstermijn van 10 jaar sneller omlaag en er is meer ruimte bij eventuele nieuwe technologische ontwikkelingen. - We gaan proberen om een goede risico-analyse toe te voegen aan de begroting van In de oplegnotitie wordt het ab geacht om in te stemmen met het voorstel terwijl het in feite een doorkijk voor de komende jaren is. We leggen ons er niet op vast. - Binnenkort is er een overleg gepland met de makelaar over het pand Leusden. Gevraagd is ook hoe de onderhoudskosten omlaag kunnen. Het wordt geïnventariseerd voor de begroting van Er is bij het aanbestedingsbeleid uiteraard ruimte voor regionale aanbieders. - De keuze voor scenario 3 sluit scenario 2 niet uit. In het najaar kan er toch nog voor 0,2% tariefsverlaging gekozen worden. Dit alternatief zal dan in de begroting moeten worden verwerkt. Als er sprake is van deflatie, dan zal de begroting moeten worden verlaagd want er is rekening gehouden met 1,5% inflatie.

6 Pagina 6 van 11 - De reserves willen we omhoog en de schuldenlast omlaag brengen zodat er minder problemen zijn bij nieuwe investeringen want er kan dan gemakkelijker geld worden geleend. - Ons streven is om in het kader van de fusie de 8,5 miljoen besparingen te halen, uiterlijk in Overigens is al een groot deel gerealiseerd. - Er is overleg geweest tussen VNG en de UvW, geïnitieerd door Binnenlandse Zaken, over de kosten voor de verkiezingen. Er is een vast bedrag gesteld per stemgerechtigde. - Voor wat betreft de inspreker. Er zijn een aantal zaken hierbij van belang. We hebben een tegenvaller in het Watersysteem verwerkt. Aan het hoogwater beschermingsprogramma (HWBP) betaalt het waterschap 50% mee. De kosten zullen oplopen tot 11,5 miljoen per jaar. In 2013 hebben veel belastingbetalers in het Veluwse deel voordeel gehad van de fusie en zijn minder belasting gaan betalen. Heemraad Veldhuizen geeft hierop de volgende reactie: - Voor wat betreft de nieuwe werkwijze van het baggeren. Vroeger werd er sneller en ruimer geraamd. Nu zijn de cijfers nauwkeuriger en wordt dit uit een voorziening betaald. - Voor wat betreft het Deltaprogramma zoetwater vindt het waterschap het van belang om actief mee te denken hoe we het water beter vast kunnen houden op de Veluwe (hoge gronden). We hopen dat het Rijk mee gaat betalen. - Bij de natuurlijke inrichting van de watergangen in het kader van KRW, mag waterbeheersing niet in gevaar komen. - We willen optimaal samenwerken met derden om een optimaal resultaat te kunnen halen. Zo zijn de provincies bezig met het regelen van gebiedsprocessen. Het waterschap wil hierbij aanhaken. - Er is gevraagd of het waterschap mest van dieren kan gaan verwerken. Als we onze kernactiviteit (zuiveren van afvalwater) hierdoor nog beter en goedkoper kunnen doen, bijvoorbeeld door meervergisten, dan zouden we hieraan kunnen denken. We moeten het zakelijk benaderen. - Van de Grebbedijk willen we een multifunctionele dijk maken als hierbij andere partijen inhaken. Bij de Eemdijk gaan we de functie recreatie combineren. De Slaperdijk hebben we vooruitgeschoven. - Als reactie op de inspreker zijn we als waterschap blij met de betrokkenheid van de Beken Stichting. We hebben afgesproken met beleidsharmonisatie dat wij vasthouden aan de ,-. We gaan selectief kijken wat binnen de beken en sprengen grote cultuurhistorische en ecologische waarde heeft en daar verbeteringen in aanbrengen. We hebben de laatste jaren 30 miljoen geïnvesteerd in het Beken en Sprengen programma.

7 Pagina 7 van 11 Heemraad Verhoef geeft hierop de volgende reactie: - Het Beken en Sprengen programma sluiten we volgende week af. Dat wil niet zeggen dat we niets meer doen, maar het zal wel in veel minder mate zijn dan dat we in de afgelopen 25 jaar hebben gedaan. We hebben hiervoor namelijk onvoldoende middelen. En het houdt sterk verband met de KRW maatregelen waarin we moeten investeren. Dat gaat niet alleen over beken en sprengen, maar ook over watergangen in landelijke gebieden. - Natuurontwikkelingen doen we samen met KRW maatregelen. In samenwerking met onze partners proberen we de KRW maatregelen breder te kunnen uitvoeren. - De heroverweging van de aansluiting van de Dorpse Beek op de Grift is niet juist weergegeven want het moet de aansluiting op het Apeldoorns Kanaal zijn. Heemraad Brouwer geeft hierop de volgende reactie: - Op het gebied van verdroogde gebieden, is ons waterschap actief geweest. Wij ontvangen hiervoor subsidie vanuit de provincie. Samenwerking met derden is hierbij van belang. U zult een overzicht ontvangen van de verdroogde gebieden en de stand van zaken hiervan. - Ons waterschap bestaat voor samenwerking in de afvalwaterketen uit drie regio s, te weten: Noord, Vallei & Eem en Oost. In deze drie samenwerkingsverbanden is een convenant getekend over een aantal zaken waarmee men aan de slag gaat. De nieuwsbrief Platform Water geeft informatie over deze samenwerking. Het rapport van de Visitatiecommissie Waterketen kunt u vinden op de site samenwerkenaanwater.nl Heemraad Van Vreeswijk geeft hierop de volgende reactie: - Als toevoeging op de afschrijving van de energiefabrieken staat in de businesscase dat deze afschrijvingstermijn op maximaal 10 jaar gehanteerd wordt. - Toen de investeringen gedaan werden voor de 2 energiefabrieken in Apeldoorn en Amersfoort, is verondersteld dat deze bij oplevering direct maximaal voordeel zouden geven. Echter, beiden zijn uitgesteld. Als we innovatief bezig zijn, dan moeten we voortaan het voordeel niet meer direct boeken in verband met onvoorziene omstandigheden. - Ten aanzien van de risico s van Zuiveringsbeheer na In de meerjarenbegroting zijn veel investeringen naar achteren geschoven omdat deze nog niet noodzakelijk zijn. Via asset management wordt nagegaan wat de verplichtingen na 2018 zijn. - Bij ons was de rechtspositie van onze persleidingen niet goed bekend. Dit hoort bij de risico-analyse en wordt bij asset management meegenomen.

8 Pagina 8 van 11 - Dierlijk mest wordt niet door het waterschap gezuiverd, maar kan wel vergist worden. De dijkgraaf geeft hierop de volgende reactie: - Ruimte voor de Rivier projecten. Exogene risico s ontstaan van buitenaf en het waterschap kan hier niets aan doen. Het Rijk betaalt deze risico s. Endogene risico s ontstaan vanuit de eigen organisatie en het waterschap kan hier wel wat aan doen. Wij zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. - Het Strategisch HRM Beleid is in concept gereed. Het is een lang traject omdat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft. Vermoedelijk zal het voorstel in de volgende commissievergadering worden geagendeerd. - De awareness gap komt uit het OESO rapport. De aanbevelingen uit dit rapport gaan we proberen in ons waterbeheer programma te vertalen. - Er zijn twee Beken en Sprengen programma s. Eén betreft het programma van de Veluwe. Daarnaast is er nog het programma met de gemeente Apeldoorn. De voorzitter geeft nogmaals het woord aan de inspreker, de heer B. Volkers, waarbij hij een aanvulling of verheldering kan geven op hetgeen besproken is. De heer Volkers uit zijn wens dat hetgeen het waterschap voor 30 miljoen hersteld heeft, in stand gehouden wordt door goed onderhoud en beheer te eerbiedigen. De voorzitter geeft het voorstel in tweede termijn in bespreking aan de commissieleden, waaruit de volgende aandachtspunten/vragen naar voren komen: - Er wordt opgemerkt dat voor wat betreft de KRW (Kader Richtlijn Water) en natuurontwikkeling het waterschap de volger is en niet de leader. Mochten we het niet kunnen realiseren, dan ligt het wat ons betreft aan de provincie. - In hoeverre reserveren we een aparte risicoparagraaf voor wat betreft de endogene risico s. En wat heeft het voor gevolgen voor het weerstandsvermogen? - Voor wat betreft de rechtspositie van de persleidingen wordt voorgesteld om deze informatie bij Majeure Projecten in te brengen om ervoor te zorgen dat de kosten beperkt blijven. - Mag het waterschap de afschrijvingstermijnen korter maken? Accountants zijn hierover toch vaak kritisch? Reactie van de dijkgraaf - We zijn niet de leader waar het gaat om de doelen van de KRW, wel voor de uitvoering van de maatregelen van de KRW.

9 Pagina 9 van 11 - Het is inderdaad belangrijk dat de kennis van de rechtspositie van de persleidingen bij onszelf up-to-date is. Reactie van heemraad Doorn - In de Ruimte voor de Rivier projecten is het waterschap de hoofduitvoerder. Het waterschap ontvangt een toeslag voor endogene risico s. Als we het goed beheren, dan kunnen we er geld aan overhouden. Het heeft geen invloed op het weerstandsvermogen. - We mogen zelf de afschrijvingstermijnen bepalen. Advies van de brede commissie De leden van de brede commissie adviseren positief op het voorstel. Het voorstel wordt als bespreekpunt en ter besluitvorming doorgeleid naar het algemeen bestuur van 25 juni Discrepantie over 2013 Voorstel van d&h aan ab Voorgesteld wordt om: - Kennis te nemen van de terugblik 2013 (bijlage 1). - Kennis te nemen van de discrepantie per zuiveringskring over het jaar 2013 en de dalende trend van 26 % in 2012 naar 23 % in 2013 (bijlage 2). - Prioriteit blijven geven aan de zuiveringskringen met de hoogste discrepantie (Amersfoort, Harderwijk, Ede, Nijkerk, Elburg en Veenendaal). Dit agendapunt wordt doorgeschoven naar de commissievergadering op 8 september Handreiking bestuurdersprofielen en formatieproces Voorstel van d&h aan ab Instemmen met de opgestelde handreiking en profielen en bevorderen dat deze ook verder worden gebracht naar de relevante partijen. De dijkgraaf geeft het woord aan de heer Lok want hij maakte deel uit van de groepje vanuit het algemeen bestuur wat gekeken heeft wat voor handreiking benodigd is voor de toekomst. De heer Lok deelt mee dat de fractievoorzitters een aantal malen bijeen zijn geweest. Dit stuk is bedoeld voor het nieuwe algemeen bestuur. Advies van de brede commissie De leden van de brede commissie adviseren positief conform het voorstel.

10 Pagina 10 van Procesgericht werken als leidraad Voorstel van d&h aan ab Door WagenaarHoes is uitgebracht de rapportage (in 3 delen) Procesgericht werken als Leidraad. Dijkgraaf en Heemraden stellen voor: 1. instemmen met het besluit van Dijkgraaf en Heemraden om de topstructuur te wijzigen door de directie om te zetten in een directieteam van drie leden n.l. de huidige algemeen directeur en twee adjunct-directeuren. Bij een afzonderlijk voorstel wordt het Algemeen bestuur gevraagd dit vast te leggen door wijziging van de organisatieverordening; 2. kennis te nemen van het besluit van Dijkgraaf en Heemraden de Algemeen directeur te machtigen tijdelijk (beoogd 2 jaar) een interim-manager aan te stellen voor functionele aansturing van de ondersteunende afdelingshoofden met het doel hen te versterken in hun functie en de integratie van ondersteuning in het primaire proces te verbeteren. Inleiding door voorzitter De dijkgraaf vat kort samen dat zij de fractievoorzitters een paar weken geleden heeft ingelicht over het proces. Bij de fusie is gekozen voor een organisatie waarbij procesgericht werken de leidraad is. Na de zomer van 2013 is een extern bureau ingeschakeld om advies te geven. Er zijn een aantal aanbevelingen uit voortgekomen, o.a. de verandering van de topstructuur. Bespreking door de brede commissie Vanuit enkele commissieleden worden de volgende aandachtspunten/vragen ingebracht: - Er worden door sommige leden vraagtekens gezet bij het aanstellen van een interim manager. Rust in de organisatie is belangrijk. De tijdsduur van 2 jaar vinden sommige leden wel wat lang. De komst van een interim manager brengt ook hoge kosten met zich mee. - Waardering voor de heer P. Spaan wordt uitgesproken voor de beslissing die hij heeft genomen. Reactie dijkgraaf - Er is een brede instemming met punt 1, wijziging van de topstructuur. De waardering voor de heer Spaan delen wij allen. - Voor wat betreft punt 2, kennis te nemen van het machtigen van de algemeen directeur om een interim-manager aan te stellen, laat de dijkgraaf weten dat het bestuur hierbij nauw betrokken zal worden. De genoemde 2 jaar is een richtgetal.

11 Pagina 11 van 11 De heer Dalhuisen deelt mee dat de ondernemingsraad positief heeft geadviseerd over de verandering van de topstructuur en nauw betrokken wenst te blijven bij de uitvoering van de adviezen uit de rapportage. Advies van de brede commissie De leden van de brede commissie adviseren met inachtneming van bovenstaande positief op het voorstel. Het voorstel wordt als bespreekpunt en ter besluitvorming doorgeleid naar het algemeen bestuur van 25 juni Ingekomen stukken - Actiepuntenlijst commissies en algemeen bestuur Wordt voor kennisgeving aangenomen. 9. Rondvraag De heer Lok geeft een korte presentatie over de huidige onkostenvergoedingen en de vergoedingen per 1 juli 2014 voor ab- en db-leden. 10. Sluiting brede commissie De voorzitter sluit om uur de brede commissievergadering met dank voor ieders inbreng. Aldus vastgesteld in de vergadering van 2 juni Voorzitter Secretaris Nr. Datum afspraak Actie Door Vóór/op Afgerond Overzicht van de verdroogde gebieden verspreiden onder ab-leden Agenderen commissievergadering Strategisch HRM Beleid Heemraad Brouwer dijkgraaf

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Subcommissie Water Besprekingsverslag Aanwezig M.S. Brouwer, voorzitter (heemraad), D.J. Tilkema, secretaris (adjunct directeur), K.A. Blokland (adjunct directeur) ), W. Goedhart (Water Natuurlijk), Y.H.P.

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

Besprekingsverslag commissie Water

Besprekingsverslag commissie Water Besprekingsverslag commissie Water Datum Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommestein (VVD), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), B. Harsta (PvdA), J. van der

Nadere informatie

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter G. Verwolf Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), E.M. Blom-de Groot (CDA), R.L.. Boer (KvK), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), M.S.

Nadere informatie

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO)

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO) Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig Afwezig Secretaris Kopie aan Opgemaakt door Volgende vergadering 26 juni 2013 B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), R.L. Boer (KvK), T.N.

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 4 juli 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem) (tot 12.00 uur), G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei

Nadere informatie

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4.

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4. Verslag Overleg Commissie Bestuur en Middelen Datum 10 mei 2011 Registratienummer 11.011045 Aanwezig J. Doeland (voorzitter), E.R. Goossens (Dorpsbelangen), A. van Maanen (SGP), J.P. van den Broek (PvdA),

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 8 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370331/1370333 Programma Bestuur en belasting Projectnummer - Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n)

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie

Gezamenlijke commissie Gezamenlijke commissie Besprekingsverslag Datum 11 juni 2018 Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), F. van

Nadere informatie

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011 Besprekingsverslag commissie Water Datum 9 januari Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommenstein (VVD), G.B. Ekelmans (Christen Unie), Y.H.P. de Graaf (Water

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen

ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen Voorzitters De heer S. Schaap, J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem), ir. G.

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig C.C. van der Woude (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), V. Doorn (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), W. Bouwman (50PLUS),

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1. Opening 2. Afstemmingsoverleg

Besprekingsverslag 1. Opening 2. Afstemmingsoverleg Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 24 juni 2009 Aanwezig J.H.J.

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1 Opening mededelingen 2 Vaststellen besprekingsverslag commissie F.B.A. d.d. 30 maart 2009

Besprekingsverslag 1 Opening mededelingen 2 Vaststellen besprekingsverslag commissie F.B.A. d.d. 30 maart 2009 Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad), J. Verhoef (heemraad),

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 november 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer). Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 1 november 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), T. Bos (VVD), D. van Dijk

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 januari 2017 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 26 november 2014 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad),

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus.

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. ONDERWERP 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. 2. Notulen vergaderingen. a. Notulen vergadering AB 22 september 2010. b. Verkorte besluitenlijst vergadering 22 september 2010. c. Adviezen

Nadere informatie

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R. Kremer (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem Besprekingsverslag Commissie Watersysteem 31201 Datum 8 mei 2012 Aanwezig Vallei & Eem: G.C. Boot (Water Natuurlijk), J.G.M. van den Breemer (AWP), E.N.F. van Duikeren (VVD), T.A. van Dijk (CristenUnie),

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 2012-2017 Datum 13 oktober 2011 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 212-217 Datum 13 oktober 211 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 17 februari 2016 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015 ONDERWERP 1 Opening, vaststelling agenda en loting primus BESLUIT Opening De voorzitter opent de vergadering. Afwezig zijn de heren Van der Kruk en Scherrenberg. Vaststelling agenda De agenda wordt gewijzigd

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 oktober 2016 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland (programmamanager watersysteem), D.S.

Nadere informatie

: MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008

: MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008 Agenda commissie Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n Kenmerk Onderwerp : MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008 Geachte commissieleden,

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Voorstel Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 16 februari 2011 Thema Herstel en behoud bijzondere natuur Opgemaakt door Projecten Docbasenummer 217283 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), K.A. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer STUKDATUM NAAM STELLER 9 september 2011 R. van Wolfswinkel ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 10 Versnelling aanleg duurzame

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 25 november 2015 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH)

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Aan het Algemeen Bestuur Datum: 26-06-2013 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Voorstel in te stemmen met een tweetal wijzigingen in de tekst van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag VERSLAG VAN BESPREKING OPGEMAAKT DOOR BESPREKING Algemeen Bestuur G.A. Posthumus-Hakvoort DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Bergen, de heer Stegeman, de heer Brink, de heer

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

voorbereidingskredieten vanaf 100.000; mits opgenomen in vastgestelde meerjarenraming

voorbereidingskredieten vanaf 100.000; mits opgenomen in vastgestelde meerjarenraming Financiën Investeringen WVE Veluwe Voorstel Nadere toelichting De mandatering naar de directie wordt vastgelegd in het Organisatiebesluit. Dit Organisatiebesluit zal aan het college van Dijkgraaf en Heemraden

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0 VERSLAG vergadering Constituerende vergadering Algemeen Bestuur RUD Utrecht 2.0 vergaderdatum 8 januari 2014 Aanwezig : J. Baerends (gemeente Baarn), mw. A.J.M. van Beek (gemeente Leusden), C. van Eijk

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 19 september 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem), G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei & Eem:

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Aanwezig: Afwezig met afmelding: Afwezig zonder afmelding: E. van Aalzum (vz. Rekenkamer) P. van Vliet (lid Rekenkamer) P. de Goede (lid Rekenkamer) J. Smink (secr. Rekenkamer)

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 8 december 2016 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 februari 2015 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Afwezig: De heer P.R. van Doorn - Gemeente Haarlem (lid) De heer F. Ossel - Gemeente Amsterdam (lid)

Afwezig: De heer P.R. van Doorn - Gemeente Haarlem (lid) De heer F. Ossel - Gemeente Amsterdam (lid) Verslag van de openbare vergadering van het algemeen bestuur van het Recreatieschap Spaarnwoude, gehouden op 4 juli 2012 in het Beheersbureau aan de Genieweg 46 te Velsen-Zuid. Aanwezig: De heer J.H.M.

Nadere informatie

AGENDAPUNT 7 ONTWERP. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 7 ONTWERP. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444 In D&H: 02-04-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 23-04-2013 Telefoonnummer:

Nadere informatie

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen Aan algemeen bestuur 18 februari 2015 VOORSTEL Datum 6 januari 2015 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnummer 661410 Programma Waterketen Projectnummer Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 1. Voorstel

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 25 juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden AGENDAPUNT JAARDOEL VERTROUWELIJK J/N Zienswijzen begroting 2020 [Kies een pictogram]

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 22 april 2009 V. Doorn

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD),

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4a/b Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444 In D&H: 02-04-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 23-04-2013

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WS/WRM/CR/JEs/7985 OPSTELLER : ing. J. Esenkbrink, 0522-276829 FUNCTIE

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Actie door 1 Opening en mededelingen De heer Doorn opent de vergadering van de commissie F.B.A. om 21.30 uur en heet iedereen welkom.

Actie door 1 Opening en mededelingen De heer Doorn opent de vergadering van de commissie F.B.A. om 21.30 uur en heet iedereen welkom. Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl

Nadere informatie

voorbereidingskredieten vanaf ; mits opgenomen in vastgestelde meerjarenraming

voorbereidingskredieten vanaf ; mits opgenomen in vastgestelde meerjarenraming Financiën Investeringen WVE Veluwe Voorstel Nadere toelichting De mandatering naar de directie wordt vastgelegd in het Organisatiebesluit. Dit Organisatiebesluit zal aan het college van Dijkgaar en Heemraden

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten Conceptverslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 1 november 2017 Aanwezig: de dames Eshuis, Heeringa (portefeuillehouder Zuid) en Plas-Kerperien,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 23 februari 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 1 maart 2016 Agendapunt : Bijlagen : Bestuursrapportage

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Raadsvergadering: 4 juli 2013 Voorstelnummer: 2013/ 37 12 Stiens, 5 juni 2013 Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 66 68

Nadere informatie

Ingeval van stemming wordt begonnen bij mevrouw Straatman..

Ingeval van stemming wordt begonnen bij mevrouw Straatman.. Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 26 november 2008 Aanwezig B.J.

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

Voorstel: Voor kennisgeving aannemen.

Voorstel: Voor kennisgeving aannemen. DB-vergadering 19-02-2013 Agendapunt 1 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR VAN 5 FEBRUARI 2013 Aanwezig: de heren L.H. Dohmen, H.M.G. Hartmann, C.H.J.M. Lebens, J.H.J. van der Linden

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 20 juni 2011 J. Meijerink ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen

FAZ: Ja Opdrachtgever: Klaas de Veen Onderwerp: Begroting 2019 Nummer: Bestuursstukken\2727 Agendapunt: 5 DB: Ja 15-10-2018 BPP: Ja 31-10-2018 FAZ: Ja 31-10-2018 VVSW: Ja 31-10-2018 AB: Ja 14-11-2018 Opsteller: Jan Schiphuis, 0598-693886

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

CMFB 08-04-2014 Agendapunt 3

CMFB 08-04-2014 Agendapunt 3 CMFB 08-04-2014 Agendapunt 3 Sittard, 25 maart 2014 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Vergaderstukken Unie van Waterschappen./. Hierbij treft u ter kennisneming aan: - de agenda

Nadere informatie

Aan de leden van de Commissie muskus- en beverratten

Aan de leden van de Commissie muskus- en beverratten Aan de leden van de Commissie muskus- en beverratten datum ons kenmerk contactpersoon 14 mei 2013 67459/IP Dolf Moerkens bijlage(n) uw kenmerk e-mail CMB 13-10 t/m 16 - dmoerkens@uvw.nl betreft Vergadering

Nadere informatie

Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015

Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015 AGENDAPUNT 2015.07.09/4 BC 15-002 Voorstel voor de vergadering van: de bestuurscommissie Midden-Nederland Datum vergadering: 9 juli 2015 Onderwerp: Concept verslag BC 26 maart 2015 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 28 november 2018 Agendapunt: 12 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Jaarplan 2019 Bijlagen

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 28 november 2012 Voorzitter: G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei & Eem: E. Barten (SGP), E.M. Blom-de Groot (CDA),

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard

Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272026_1 9 februari 2016 Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard 2007-2009 Voorstel Samenvatting Op 22 juni 2007 heeft het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/RO/BS Opsteller: C. Rijsbosch User-id: RIJC Tel: 4428 Onderwerp: ADVIES BEGROTINGSWIJZIGING 2013 EN CONCEPT- BEGROTING 2014 RECREATIESCHAP UTRECHTSE HEUVELRUG Toelichting:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858 Gemeenteraad van Nijmegen GEMEENTE Ijmegen Aan de gemeenteraad van Nijmegen 6 i^oqyy^)('< ^'^ Gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 30 Telefax (024) 323 59 92 E-mail Postadres

Nadere informatie

VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM

VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM Datum: 30 mei 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf) Aanwezig: R.L. Boer (KvK), A. Boone (VVD), G.C. Boot (Water Natuurlijk), T.N. Bos (VVD), J.G.M.

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 4 juli 2017 Agendapunt : 7. Bijlagen : Tariefbepaling waterschapsbelasting Onderwerp : Duurzaam financieel beleid Informatie

Nadere informatie

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER

agendapunt 06.06 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER agendapunt 06.06 1008936 Aan Verenigde Vergadering EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDWATERBEHEER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 25-09-2014 Kennis te nemen van de evaluatie van de beleidsnota grondwaterbeheer.

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 9 april 2018 VOORSTEL Datum 12 maart 2018 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1032113 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris.

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris. MEMO datum : 24 februari 2009 aan : de leden van de raad van : het college kopie aan : onderwerp : instellen commissie Overleg Landelijk Gebied Gemeente Bergen In onze vergadering van 3 februari 2009 hebben

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Transparantie in financiën

Transparantie in financiën Toekomstbestendige en duurzame financiering waterbeheer Transparantie in financiën - toekomstbestendige en duurzame financiering waterbeheer - opbouw! aanleiding! uitwerking vragen o beter vergelijkbaar

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 10. Bijlagen : Bestuursrapportage 2016-3 Onderwerp : Bestuursrapportage 2016-3 Informatie bij

Nadere informatie