De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom."

Transcriptie

1 Subcommissie Water Besprekingsverslag Aanwezig M.S. Brouwer, voorzitter (heemraad), D.J. Tilkema, secretaris (adjunct directeur), K.A. Blokland (adjunct directeur) ), W. Goedhart (Water Natuurlijk), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), J. van de Heg (ongebouwd), E.H. van der Meulen (AWP), G. Porte (Veluws Water), A.D. Schipper (Bedrijven), D.J. Veldhuizen (heemraad), F.Th. Verhagen (Natuurterreinen), J. Verhoef (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), H.J. van der Wind (SGP) Steunfractieleden Ambtelijk aanwezig A. Boone (VVD), D. van Dijk (CU) R. Stellingwerf (presentatie), R. Eisenga, J. Athmer Kopie aan Aan- en afwezigen Opgemaakt door E. van de Ploeg Documentnummer Volgende vergadering 26 januari Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. 2. Mededelingen Geen. 3. Vaststellen van verslag Subcommissie Water d.d. 8 september 2014 Tekstueel: Pag. 3: 4. Discrepantie over 2013: Op verzoek van mevrouw Van der Meulen wordt in het verslag opgenomen de opmerking van de heer Van Megen dat het landelijk gemiddelde lager dan 15% zou zijn als Waterschap Vallei en Veluwe buiten beschouwing wordt gelaten.

2 Pagina 2 van 6 Pag. 5: 5. KRW IJssel aanvraag krediet tranche 1 fase C "Beantwoording door heemraad Van Vreeswijk" moet zijn "heemraad Verhoef". Naar aanleiding van: Pag. 5: 5. KRW IJssel aanvraag krediet tranche 1 fase C Gevraagd wordt waarom het aanleggen van grotere duikers op weerstand stuit bij de scheepvaart. Heemraad Verhoef antwoordt dat de scheepvaart een voorbehoud heeft gemaakt, omdat de IJssel dan te veel water zou kunnen kwijtraken als er schepen voorbij komen. In algemene zin wordt gevraagd of het verslag eerder verstuurd kan worden dan bij de agenda voor de vergadering. Dat gebeurt al: het verslag zit volgende week bij de stukken voor de AB-vergadering. Actielijst: 01. Dit loopt nog. 02. Dit wordt besproken op de vergadering van het samenwerkingsverband d.d. 5 december Dit loopt nog. Het besprekingsverslag wordt met inachtneming van bovengenoemde wijzigingen vastgesteld. 4. Beleidsnota duurzame energie en innovatie Reacties van de Subcommissie Water in eerste termijn: Een energieneutraal waterschap is een nobel streven. De risico's in het achterliggende stuk zijn nog wat mager uitgewerkt. Zitten de risico's ook niet in de fluctuerende prijzen van energie, waardoor de inkomsten kunnen veranderen? Daardoor zou inderdaad een langere terugverdientijd kunnen gelden. De uitgangspunten van het voorstel zijn verder goed. Wordt bij onderdeel 3 bedoeld dat je minder energie moet produceren dan dat je verbruikt, dus aan de veilige kant moet blijven? De genoemde 154% energieneutraliteit in de presentatie betreft een andere berekening? Het zou goed zijn het gebiedsverhaal aan het stuk toe te voegen; het zoeken van samenwerking met bedrijfsleven en mensen in de buurt die dezelfde doelstellingen hebben. Het is een helder stuk, maar de maatschappelijke milieuwinst wordt erin gemist.

3 Pagina 3 van 6 Een helder stuk. Het risico van de energieprijs kan afgedekt worden met de SDEsubsidie. Wat betreft de andere risico's worden in het onderliggende stuk drie mogelijkheden genoemd waarop het waterschap zou moeten bewegen. We moeten zo dicht mogelijk op onze kerntaken zitten; op de overige zaken moeten we een terugtrekkende beweging maken, maar wel onze locatie uitnutten. De maatschappelijke meerwaarde moet ondersteund worden door een financieel plusplaatje. Onbegrijpelijk is dat we in 2025 energieneutraal willen zijn, maar op de derde pagina staat dat de waterschappen pas in % van het energieverbruik zelf gaan opwekken. Kijken naar de risico s is goed, maar kijk ook naar de kansen! De kerntaken zijn niet zo sterk: zelf energie opwekken, grondstoffen terugwinnen en maatschappelijk verantwoord ondernemen doen we immers al lang. Kan er ook worden gekeken naar transport (m.n. woon-werkverkeer) en waterkracht? Beantwoording door heemraad Van Vreeswijk: In het algemeen wordt neutraliteit voor het hele waterschap nagestreefd. De ambitie om energieneutraal te zijn betreft dus niet alleen de afvalwaterketen maar het gehele waterschap. We willen dit bereiken door de zuiveringen te optimaliseren en energie en grondstoffen terug te winnen, hetgeen maatschappelijke winst is. Op het moment zelf zal bekeken worden wat de beste en goedkoopste methode is. Het verwerken van slib is onze kerntaak. Alle overige taken zouden ook door anderen gedaan kunnen worden. Hierbij moeten we ervoor zorgen dat de kosten voor de burger niet hoger worden. Windturbines zullen in overleg met de provincies geplaatst worden, daar waar geschikte gronden beschikbaar zijn. Risico s kun je inderdaad vertalen naar kansen: bij elke businesscase moet de discussie gevoerd worden wat we zelf kunnen doen, wat in samenwerking en wat anderen moeten doen. Uitgangspunt is: kerntaken uitvoeren en andere taken alleen indien de kosten verlaagd en grondstoffen teruggewonnen kunnen worden. Wat betreft het transport is het streven om groengas maximaal te benutten; dit is in ontwikkeling. Beantwoording door de heer Tilkema: In het Klimaatakkoord staat dat de waterschappen steven naar 40%, maar de eigen ambitie van dit waterschap is veel groter: in 2025 energieneutraal zijn, indien het AB akkoord gaat met het voorstel. Reacties van de Subcommissie Water in tweede termijn: Als je eigen verbruik minder is dan de produktie van duurzame energie, heb je toch geen winst? De heer Tilkema geeft aan dat dat deels klopt: als je meer gaat leveren dan je eigen verbruik dan wordt het minder interessant. Wel heb je bij

4 Pagina 4 van 6 deze bedrijfsmatige projecten nog de btw voordelen, net als in het bedrijfsleven. De businesscases houden hier rekening mee. Is het beschikbaar stellen van grond voor windturbines voldoende om de opbrengsten hiervan te kunnen toerekenen aan onze inspanning, in de akkoorden die gesloten zijn met andere partijen? De heer Tilkema antwoordt dat het maar net is hoe je dat in het contact opneemt. Het belangrijkste doel van het waterschap is natuurlijk de milieuwinst. Kan er nog iets aan milieuwinst gedaan worden, in plaats van alleen maar dingen doen als we eraan kunnen verdienen? De heer Tilkema geeft aan dat dat onze doelstelling al is; alle inspanningen zijn erop gericht om samen met partners die duurzaamheidsdoelen te halen. Een randvoorwaarden van het AB is dat het daarnaast een terugverdienkarakter moet hebben. Voor het bereiken van duurzaamheid kunnen we een beroep op subsidies doen. De burger mag niet voor duurzaamheid betalen, maar het geld voor die subsidiepotjes komt wel bij de burger vandaan. En duurzaamheid wil nog niet zeggen dat het duurzaam is. Heemraad Brouwer geeft aan dat de onderliggende businesscase in het AB nog ter bespreking langskomt. 5. Vaststellen nota overige waterkeringen De heer R. Stellingwerf geeft een presentatie over de overige waterkeringen. O.a. komt aan de orde wat overige waterkeringen zijn en waar ze liggen. De noodzaak voor aanpassing van de overige waterkeringen komt voort uit het beleid van het waterschap, maar ook van buiten het waterschap en tevens zijn er directe aanleidingen voor vanuit het gebied. Het doel is het hebben van een eenduidig beleid op basis van risico's en belangen. Eerst zullen nu de leggers worden vastgesteld; hierop is beroep en bezwaar mogelijk. In 2015 worden de juridische zaken uitgewerkt, in 2016 wordt het onderhoud aangepakt en vanaf 2017 gaat de cyclus van toetsen, programmeren en controle op het onderhoud lopen. Reacties van de Subcommissie Water naar aanleiding van de presentatie: Is de onderhoudstoestand van de overige waterkeringen zodanig dat er geen herstelwerkzaamheden hoeven plaats te vinden? Wat zijn de juridische consequenties wanneer de schuiven opengezet moeten worden en de polder volloopt? De heer Stellingwerf antwoordt dat de zomerkades toegankelijk en inspecteerbaar gemaakt moeten worden. De waarschuwing voor de juridische consequenties van het vollopen zijn in het draaiboek hoogwater vastgelegd. De lijn van het Rijk is dat de bewoners die buitendijks wonen van de primaire waterkering, dat doen op eigen verantwoordelijkheid. Zij worden wel benaderd als de sluizen opgezet worden. De heer Blokland vat kortweg samen dat er geen juridische consequenties aan verbonden zijn.

5 Pagina 5 van 6 Wat gebeurt er qua beheer met de waterkeringen die komen te vervallen? De heer Stellingwerf geeft aan dat de vervallen waterkeringen natuur als functie hebben. Het betreft hier het formaliseren van het niet-actief beheren van die waterkeringen. Reacties van de Subcommissie Water naar aanleiding van de nota: Wordt bij het beheer ook breder gekeken, bijvoorbeeld naar recreatief medegebruik? Zorg ervoor dat er niet te veel begroeiing in de uiterwaarden is, waardoor de doorstroming belemmerd wordt. Kan het onderhoud van de dijken in handen worden gegeven van de eigenaren van de aanliggende gronden? Wat gebeurt er met het water dat achter de zomerdijk blijft staan na een overstroming? Welke methode van onderhoud wordt gebruikt en op grond waarvan? Beantwoording door heemraad Van Veldhuizen: Het waterschap doet niets aan het achterblijvende water; dat is voor risico van de eigenaar van de grond. Het onderhoud zou goed samengedaan kunnen worden; vaak ook zijn de dijken niet in eigendom bij het waterschap. Het waterschap toetst niet bij voorbaat op andere functies, maar in een omgeving waar wij veel investeren in ecologie zou de combinatie met recreatie gemaakt kunnen worden. De 12 overige waterkeringen die overblijven, verschillen wel van elkaar. Reacties van de Subcommissie Water in tweede termijn: Er wordt nogmaals gevraagd naar de begroeiing in de uiterwaarden. Heemraad Van Veldhuizen antwoordt dat de status alleen wordt aangepast als de functie van de uiterwaarde verandert van bijvoorbeeld landbouw in natuur. Dan is dichtgroeien over het algemeen geen probleem. Tenzij er een lokaal belang is; dan is er wel bescherming nodig. Moeten de gemeentelijke bestemmingsplannen hierop aangepast worden? En wordt dat op reguliere wijze gedaan of moet het waterschap hierop actie ondernemen? Heemraad Van Veldhuizen antwoordt dat de bestemming overige waterkering niet overal in het bestemmingsplan wordt genoemd; dat verschilt per gemeente. De heer Blokland geeft aan dat de wijziging in beginsel automatisch wordt meegenomen bij de herziening van het bestemmingsplan. Het voorstel wordt als hamerstuk ingebracht in het AB. De heer Porte bedankt alsnog voor het mooie, instructieve programma over waterbeheer onlangs in Rotterdam.

6 Pagina 6 van 6 6. Ingekomen stuk - Memo proces pilot optimalisatie effluentlozingen Op blz. 2 staat dat de pilot "geen tot hoogstens een acceptabel effect mag hebben op de waterkwaliteit". Gevraagd wordt wat hierbij acceptabel is. Heemraad Van Vreeswijk geeft aan dat het gaat om de som van de effecten van allerlei soorten maatregelen. De afwegingen zullen t.z.t. worden gemaakt. 7. Rondvraag Geen. 8. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur. Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 januari 2015, Voorzitter Secretaris Nr. Datum afspraak Actie Door Voor/op Afgerond Kostenverdeling systeem en keten Van Vreeswijk checken Mogelijkheden consumptie muskusratten Verhoef bespreken in samenwerkingsverband Onderzoek naar first flush en gevolgen aannames in het stuk Strategie voor de afvalwaterketen

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

Besprekingsverslag commissie Water

Besprekingsverslag commissie Water Besprekingsverslag commissie Water Datum Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommestein (VVD), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), B. Harsta (PvdA), J. van der

Nadere informatie

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011 Besprekingsverslag commissie Water Datum 9 januari Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommenstein (VVD), G.B. Ekelmans (Christen Unie), Y.H.P. de Graaf (Water

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer). Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 1 november 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), T. Bos (VVD), D. van Dijk

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 oktober 2016 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland (programmamanager watersysteem), D.S.

Nadere informatie

Commissie Water. Besprekingsverslag

Commissie Water. Besprekingsverslag Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R. Kremers (voorzitter), L. Dennenberg (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R. Kremer (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 januari 2017 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 1. In de startblokken Wat doen we al rond dit onderwerp We produceren elektriciteit en warmte door middel van gisting van al ons slib en verbranding

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig C.C. van der Woude (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), V. Doorn (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), W. Bouwman (50PLUS),

Nadere informatie

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter G. Verwolf Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), E.M. Blom-de Groot (CDA), R.L.. Boer (KvK), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), M.S.

Nadere informatie

Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen. Douwe Jan Tilkema directeur. Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen

Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen. Douwe Jan Tilkema directeur. Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen Douwe Jan Tilkema directeur Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen Definitie van de competentie ondernemerschap Signaleren van kansen in de

Nadere informatie

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA)

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA) Commissie Water Besprekingsverslag Datum 25 januari 2016 Aanwezig R.Kremers (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland, (programmamanager watersysteem), F. ter

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE In kort bestek Rafael Lazaroms INHOUDSOPGAVE 1. Wat houdt het in? 2. Motieven, doelstellingen en ambities 3. Organisatiestructuur GELOOFWAARDIGE BOODSCHAP Waterschappen hebben

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer, voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO)

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO) Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig Afwezig Secretaris Kopie aan Opgemaakt door Volgende vergadering 26 juni 2013 B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), R.L. Boer (KvK), T.N.

Nadere informatie

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Aanwezig G.M. van Eek (Veluws Water), M. Groenendijk (bedrijfsgebouwd), J.W.E. Gutteling (PvdA), C.P. Hoogeveen (steunfractielid

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), K.A. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie

Gezamenlijke commissie Gezamenlijke commissie Besprekingsverslag Datum 11 juni 2018 Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), F. van

Nadere informatie

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN AKKOORDEN EN GREEN DEALS Rafaël Lazaroms Coördinator Energie en duurzaamheid Unie van Waterschappen 1. Duurzaamheid en taken waterschappen 2. Duurzame ambities in akkoorden

Nadere informatie

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de Aan algemeen bestuur 2 oktober 2013 INGEKOMENN STUK Documentnummer 551131 Projectnummer Portefeuillehouder J. Verhoef en D. Veldhuizen Programma Voldoende en schoon water Afdeling Beheer Watersysteem en

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB: Aan commissie Water 9 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370119/1370120 Programma Waterketen Projectnummer P6107 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) Vertrouwelijke

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten Conceptverslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 1 november 2017 Aanwezig: de dames Eshuis, Heeringa (portefeuillehouder Zuid) en Plas-Kerperien,

Nadere informatie

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag VERSLAG VAN BESPREKING OPGEMAAKT DOOR BESPREKING Algemeen Bestuur G.A. Posthumus-Hakvoort DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Bergen, de heer Stegeman, de heer Brink, de heer

Nadere informatie

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP)

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP) Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 11 september 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus.

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. ONDERWERP 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. 2. Notulen vergaderingen. a. Notulen vergadering AB 22 september 2010. b. Verkorte besluitenlijst vergadering 22 september 2010. c. Adviezen

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda

Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda Datum : 22 september 2015 10.00 15.00 uur Aanwezig : Mevr. Drs. M.J.T.H. Havekes Dhr. J.J.W. van Dongen (D66) Dhr. H. Veldhuizen (CDA) Dhr. J.A. Nijhof (GroenLinks/PvdA)

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 4 juli 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem) (tot 12.00 uur), G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 30 januari 2018 Aanwezig R. Landsbergen (voorzitter), L. Dennenberg (plvv. secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 22 juni 2016 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehoudersoverleg Bestuur en Middelen d.d. 13 februari 2015 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Hillegom A. de Jong Noordwijk G. van Duin Kaag en Braassem H.P.M. Hoek

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Concept verslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 28 november 2012 Aanwezig: de heren Bolhuis, In t Hout,

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 OPSTELLER VOORSTEL: Jan Zijlstra AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Pytsje de Graaf Agendapunt: No. /2014 Dokkum, 8 januari 2014 ONDERWERP: bestuurlijke

Nadere informatie

Brede commissie. Besprekingsverslag

Brede commissie. Besprekingsverslag Brede commissie Besprekingsverslag Datum 2 juni 2014 Aanwezigen Steunfractieleden Ambtelijk aanwezig T. Klip-Martin (voorzitter), G.P. Dalhuisen (secretaris), G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterbewustzijn

Subsidieverordening Waterbewustzijn Subsidieverordening Waterbewustzijn Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 21 augustus 2017; gelet op het bepaalde in de Algemene

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), K. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den

Nadere informatie

mevrouw I. van Mulligen

mevrouw I. van Mulligen Verslag Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 17 februari 2016 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw M. Hoogduin 070-4418161 Verslag

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem Besprekingsverslag Commissie Watersysteem 31201 Datum 8 mei 2012 Aanwezig Vallei & Eem: G.C. Boot (Water Natuurlijk), J.G.M. van den Breemer (AWP), E.N.F. van Duikeren (VVD), T.A. van Dijk (CristenUnie),

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Concept verslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 30 november 2011 Aanwezig: de heren Bolhuis, In t Hout,

Nadere informatie

VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel

VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel VvE Quarakter IV te Krimpen aan den IJssel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Notulen van de Algemene ledenvergadering gehouden

Nadere informatie

CABA Agendapunt: 2

CABA Agendapunt: 2 CABA 29-10-2013 Agendapunt: 2 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN, GEHOUDEN OP 3 SEPTEMBER 2013 OM 16.30 UUR IN HET WATERSCHAPSHUIS TE SITTARD

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

Sta. B&W-nota. gemeente Winterswijk /6 datum nota : zaaknummer blad

Sta. B&W-nota. gemeente Winterswijk /6 datum nota : zaaknummer blad B&W-nota zaaknummer blad programma werkdoel onderwerp Sta 143455 1/6 datum nota : 01-11-2017 : 5: Innovatie, Duurzame Energie en Milieu : 1634 / Gasloos nieuwbouw : Aardgasloos bouwen 5 advies: " 1. In

Nadere informatie

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen.

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen. Verslag Status CONCEPT vergadering Algemeen Bestuur vergaderdatum 29 maart 2018 Deelnemers Provincie Utrecht mevrouw M. Pennarts (voorzitter) Gemeente Amersfoort de heer M. Tigelaar Gemeente Baarn mevrouw

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 8 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370331/1370333 Programma Bestuur en belasting Projectnummer - Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n)

Nadere informatie

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen Aan algemeen bestuur 18 februari 2015 VOORSTEL Datum 6 januari 2015 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnummer 661410 Programma Waterketen Projectnummer Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 1. Voorstel

Nadere informatie

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer.

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer. GMR Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad secretariaat: p/a D.Boeijen Kerkstraat 72A 5411 BC Zeeland gmr@kiemuden.nl Notulen van de GMR-vergadering van 12-05-2014 Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van

Nadere informatie

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg

Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Sturingsfilosofie en Organisatiestructuur Waterschap Limburg Uitgangspunten, hoofdlijnen en vervolgprocedure November 2015 Inhoud Bestuursopdracht als kader Visie 2020 en WBP als basis voor sturing en

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015 ONDERWERP 1 Opening, vaststelling agenda en loting primus BESLUIT Opening De voorzitter opent de vergadering. Afwezig zijn de heren Van der Kruk en Scherrenberg. Vaststelling agenda De agenda wordt gewijzigd

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 20 september 2017 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof,

Nadere informatie

01. Opening / Welkom Chantal opent de vergadering en heet iedereen welkom.

01. Opening / Welkom Chantal opent de vergadering en heet iedereen welkom. Actie en besluitenlijst GMR-vergadering Datum: 25 juni 2018 Aanwezig: Afwezig: Notulen: Chantal Pijls (voorzitter), Melanie Verbeek, Richard de Wilde, Angèle Gubbels, Marc van der Meulen en Stephan Gerards

Nadere informatie

Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016

Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016 Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016 Aanwezig Meneer P. van Leenen, gemeente Oud-Beijerland Meneer B. Boelhouwers, gemeente Cromstrijen Meneer G. Janssen, gemeente

Nadere informatie

Bijlage B bij AB - 27 november, notitie externe communicatie Beeldvorming per thema

Bijlage B bij AB - 27 november, notitie externe communicatie Beeldvorming per thema STURINGSMATRIX Externe communicatie Waterschap Vallei en Veluwe 2014 VERSIE: 0.0 (VOORBEREIDEND, NAJAAR 2013) Bijlage B bij AB - 27 november, notitie externe communicatie 2013-2015 Beeldvorming per thema

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 15 september nummer 38

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 15 september nummer 38 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en s van 15 september 2009 nummer 38 L.M. Huizer, A.L. Cardon, S.J. Veerman, C.E.J. Leeuwis, S.G.M. van Hout, burgemeester loco secretaris

Nadere informatie

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 4a/b. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4a/b Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444 In D&H: 02-04-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 23-04-2013

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Conceptverslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 9 maart 2016 Aanwezig: mevrouw Eshuis, de heren Feijen

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 25 januari 2017 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof, Hofstra,

Nadere informatie

Verslag vergadering beheergroep woonvoorziening voor mensen met een chronische drugsverslaving 26 februari, St. Elisabeth, Wouwseweg 21

Verslag vergadering beheergroep woonvoorziening voor mensen met een chronische drugsverslaving 26 februari, St. Elisabeth, Wouwseweg 21 Verslag vergadering beheergroep woonvoorziening voor mensen met een chronische drugsverslaving 26 februari, St. Elisabeth, Wouwseweg 21 Afdeling Ontwikkeling, team Maatschappij & Economie Verzenden aan

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 29 januari 2018 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M. Bos (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip- Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad),

Nadere informatie

Verslag Agendacommissie 19 juli 2016

Verslag Agendacommissie 19 juli 2016 Verslag Agendacommissie 19 juli 2016 Aanwezig: W. Buijs Glaudemans (voorzitter), B van de Burgt, I. van Dinther, J. van Orsouw, H. Renders, M. Zondag (i.p.v. H. Smits), D. Warris, H. Wijnstekers, J. Zoll,

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 februari 2015 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht

Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht Provincie Noord-Brabant Wijzigingsbesluiten van de Reglementen van de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

De voorzitter geeft kennis van een aantal berichten van verhindering. De heer Bac en de heer Verdoold zijn afwezig.

De voorzitter geeft kennis van een aantal berichten van verhindering. De heer Bac en de heer Verdoold zijn afwezig. V.V. 28 september 2011 Agendapunt A.8.8 Besluitenlijst commissie Algemene Zaken en Middelen Datum Aanwezig : 2 september 2011, aanvang 14.00 uur : mr. J.H. Oosters, voorzitter drs. A.J.B. van der Klugt,

Nadere informatie

Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde

Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde Vastgesteld verslag inclusief actie- en besluitenlijst Datum overleg en tijd: Aanwezig: Verhinderd: Secretariaat: Overige aanwezige: Volgend overleg:

Nadere informatie

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht;

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht; VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.1.A/B Onderwerp: Grondstoffenvisie Nummer: 852054-v3 In D&H: 22-04-2014 / 12-08-2014 Steller: E.M. Langbroek In Cie: BMZ Telefoonnummer: (06)11614706 SKK

Nadere informatie

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur 7) Kwaliteit van het openbaar bestuur Toelichting mutatie plandoel Samen met de bijstelling van budgetten stellen wij uw Staten voor om t.a.v. deze kerntaak een wijziging m.b.t. de plandoelen te accorderen.

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark bij de Spinder te Tilburg; 2. Kaders vast te stellen

Nadere informatie

Klimaatakkoord Rijk en UvW

Klimaatakkoord Rijk en UvW Klimaatakkoord Rijk en UvW Politieke en beleidsmatige context (klimaatbeleid) Rafaël Lazaroms 25 mei 2010 1 Inhoud presentatie Voorstellen Internationaal en nationaal klimaatbeleid Positie waterschappen

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Besloten vergadering

Algemeen Bestuur Besloten vergadering Algemeen Bestuur Besloten vergadering Documentnummer: 1359344 Besprekingsverslag Voorzitter Aanwezigen T. Klip-Martin F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM

VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM VERSLAG ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VALLEI & EEM Datum: 30 mei 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf) Aanwezig: R.L. Boer (KvK), A. Boone (VVD), G.C. Boot (Water Natuurlijk), T.N. Bos (VVD), J.G.M.

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase.

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Opzet preformatie Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Doel: helderheid krijgen over de haalbaarheid van een coalitie met vijf partijen (CDA, SGP,

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Directie Zeeland. Afschrift aan. Nummer. Doorkiesnummer 06-51063849. Bijlage(n) 1

Directie Zeeland. Afschrift aan. Nummer. Doorkiesnummer 06-51063849. Bijlage(n) 1 Verslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Deelnemers Combinatie: Zinkcon-Dekker/Hakkers/v.d. Herik en Van Oord ACZ: J. Huibers, A. Ouwerkerk, C

Nadere informatie

Afschrift Deelnemers, L. Boom, A. Hoekstra, M.J.C. Kroon, M. Koelmans, E. van Dijke en SeCr'etariêraf' Doorkiesnummer 0113-241358.

Afschrift Deelnemers, L. Boom, A. Hoekstra, M.J.C. Kroon, M. Koelmans, E. van Dijke en SeCr'etariêraf' Doorkiesnummer 0113-241358. Verslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Deelnemers RJ. de Rijk (Waterschap "Hulster Ambacht"). A. Maranus, L.A. Van Hese,(voorzitter), M. Meulblok,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad), J. Verhoef (heemraad),

Nadere informatie

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig:

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: AB 13 JUNI 2016 agendapunt 3.a. Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: mw. N. Hofstra (voorzitter), dhr. J. van Keulen, mw. P. Lambeck,

Nadere informatie

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR Verslag VERSLAG VAN BESPREKING BESPREKING OPGEMAAKT DOOR Vergadering G.A. Hakvoort DEELNEMERS Aanwezig: de heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Amerongen, de heer Maenhout, de heer Oggel, de heer Broens,

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1. Opening en mededelingen 2. Presentatie Cortenoever-Voorsterklei (door J. van den Boomgaard, RvdR)

Besprekingsverslag 1. Opening en mededelingen 2. Presentatie Cortenoever-Voorsterklei (door J. van den Boomgaard, RvdR) Besprekingsverslag Commissie Water Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 5 september Aanwezig B.J. Aalbers

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 OPSTELLER VOORSTEL: J. Wiffers AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 15 november 2011 ONDERWERP:

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 november 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Besluit tot vaststelling van de Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 4 mei 2009. nummer 18

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 4 mei 2009. nummer 18 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en wethouders van 4 mei 2009 nummer 18 L.M. Huizer, A.L. Cardon, S.J. Veerman, J.M. Dekker, A.B. Blase, burgemeester wethouder wethouder

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 26 november 2014 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad),

Nadere informatie