1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom."

Transcriptie

1 Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 oktober 2016 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland (programmamanager watersysteem), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), S.J. de Bruin (ChristenUnie), J.G.A. Coppes (Bedrijven), H. Dekker (Ongebouwd), E. Eggers (Bedrijven), G.B. Ekelmans (Natuurterreinen), J. van der Kolk (Lokaal Waterbeheer), E. Baron Mackay (VVD), A.T.F. Meier (Water Natuurlijk), E.H. van der Meulen (AWP), L. Polinder (SGP), G.C. Sprik (50Plus) Steunfractieleden R. Vedder (CDA) Publieke tribune H. Bremer, A. Budding, J. van den Dikkenberg, H. Dunk, R. Eisenga, G. Hospers, J. Jansen, J. Meyberg, R. Moolenaars, J. Nitrauw, R. Scholten, F. Spoelstra, Kopie aan Aan- en afwezigen Opgemaakt door Nicolien Knapen (BMO) Volgende vergadering 30 januari Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. 2. Mededelingen De voorzitter meldt dat de financiële bijlage bij agendapunt 5 vertrouwelijk is. Verzoek is hier rekening mee te houden. 3. Vaststellen van het verslag van de Commissie Water van 5 september 2016 Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld, met dank aan de samensteller. Naar aanleiding van het verslag zijn er geen opmerkingen. De actiepunten worden toegelicht door de secretaris. 1. In de rapportage Waterkwaliteit worden de volgende actiepunten/ onderwerpen meegenomen:

2 Pagina 2 van 8 Onderzoek naar first flush en gevolgen aannames in het stuk Strategie voor de afvalwaterketen. Fosfaatverwijdering in landelijk gebied. De heer Polinder (SGP) geeft aan dat in de beeldvormende vergadering van het algemeen bestuur over de AcW en de watersysteemrapportage deze beide onderwerpen nog niet aan de orde zijn geweest. De voorzitter stelt voor dit punt op de actielijst te handhaven. 2. Evaluatie gebeurtenissen Westdijk Bunschoten agenderen voor commissie Water: Dit is nog in behandeling en het actiepunt blijft staan. 3. Afspraken met vrijwilligers waterschap agenderen voor commissie Water: De stand van zaken wordt deze week nog aan de ab-leden toegezonden. 4. Stand van zaken Apeldoorns Kanaal Heemraad Schoonman geeft een toelichting op de stand van zaken. Het Apeldoorns Kanaal staat al jaren op de agenda. Inmiddels heeft sanering van het 5 de pand plaatsgevonden; er zijn inrichtingsmaatregelen getroffen e.d. waardoor er al meer recreatie mogelijk is. In het verleden is de ambitie aan de orde gesteld dat het Apeldoorns Kanaal in totaliteit bevaarbaar zou moeten worden. Deze ambitie bleek niet realistisch omdat hier enorm hoge kosten mee gemoeid zijn. Wel blijft het totaal bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal als stip op de horizon gehandhaafd. Afgesproken is om kleiner te beginnen en te bekijken of het lukt om het 5 de en 6 de pand bevaarbaar te maken. De provincie Gelderland heeft een bedrag van 3,1 miljoen gereserveerd om een aantal bruggen beweegbaar en bedienbaar te maken. Beheer en onderhoud hiervan is dan de verantwoordelijkheid van degenen die belanghebbend zijn en dat zijn de gemeenten. De gemeente Hattem heeft aangegeven deze extra kosten niet te kunnen dragen. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Heerde is een motie aangenomen waarbij gevraagd is om kritisch te kijken naar wat er wel kan gebeuren en het college is gevraagd met andere partijen in gesprek te gaan over een mogelijke financiële bijdrage. Deze vraag is nog niet gesteld aan het waterschap. Het ab van het waterschap heeft in 2014 het besluit genomen dat dit soort onderhoud geen zaak is voor het waterschap. Dit besluit blijft gehandhaafd tenzij het ab aangeeft het anders te willen. Als achtergrondinformatie is er een ingekomen stuk van de Stichting Apeldoorns Kanaal bijgevoegd. Vragen en/of opmerkingen vanuit de commissie Water en beantwoording: Het is belangrijk om druk uit te oefenen op zowel beide gemeenten als provincie. Hiervoor kunnen de politieke kanalen gebruikt worden. Heemraad Schoonman wijst erop dat de tijd beperkt is. De provincie heeft het budget tot eind 2016 gereserveerd. Er is weliswaar verlenging aangevraagd, maar er is nog een heel traject te gaan m.b.t. bestuurlijk commitment en eventuele aanbesteding.

3 Pagina 3 van 8 In een bijgevoegde rapportage wordt als een mogelijk alternatief aangegeven het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal tot Apeldoorn met boten die niet hoger zijn dan 1.30 meter boven de waterlijn. Wellicht is dit op de lange termijn zelfs de beste optie? Heemraad Schoonman denkt dat een heroverweging op dit moment niet noodzakelijk is. De stip op de horizon blijft het bevaarbaar maken van het totale Apeldoorns Kanaal. Op de korte termijn zijn de Kloosterbrug en de Hezenbergersluis knelpunten. Die zijn te realiseren binnen de 3,1 miljoen. De vervolgkosten m.b.t. beheer en onderhoud zijn voor de gemeenten. Alle focus ligt erop om op korte termijn beweging te laten ontstaan. Is er een indicatie van de kosten die bevaarbaarheid met zich mee gaat brengen? Heemraad Schoonman antwoordt dat de financiële vraag hier niet voorligt, gezien het besluit uit De kosten zijn bekend bij de gemeente Heerde, de gemeente Hattem en de provincie. Heemraad Schoonman zegt toe de commissie Water op de hoogte te houden van de stand van zaken. 5. (Afval)watersysteem Regio Voorst De heer Budding verzorgt een presentatie. Technische vragen en/of opmerkingen vanuit de commissie Water en beantwoording: Er zijn complimenten voor de heldere presentatie en er is steun voor het plan. Het onderdeel medicijnresten wordt gemist. Antwoord: Beide zuiveringen gaan daar aandacht aan besteden. De landelijke lijn wordt gevolgd. Over de exacte invulling wordt nog uitsluitsel gegeven. Hoe betrouwbaar is Attero als partner? Als de bedrijfsvoering bij Attero wijzigt, hoe kwetsbaar is de eigen waterfabriek dan en hoe zit het dan met de investeringen? Antwoord: Attero is een bekende partij. Samen met Attero zijn/worden onderzoeken gestart en wordt bekeken hoe het partnerschap verder uitgewerkt kan worden. Het bedrijf blijft de komende jaren zeker bestaan vanwege het bestaan van de stort. Het instrument vergunningen blijft bestaan; er worden eisen gesteld en er zullen verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Hoe erg is het dat jaar lang niet aan de effluent-eis wordt voldaan? Is het niet een forse investering voor een jaar? Antwoord: Er is een overlapfase dat Terwolde al klaar moet zijn en Wilp dat nog niet is. Tijdelijke inrichting is dan nodig. Die vraag wordt ook onderdeel van de aanbesteding. Als ambitie wordt een state of art complex aangegeven, terwijl het eigenlijk om een vrij klein gebied gaat. Waarom zou het waterschap het probleem van overstorten moeten oplossen? Dat is toch een taak van de gemeente. Antwoord: Overstorten op de beek zijn een belangrijke bron van problemen met de beek. Gemeente en waterschap hebben een ambitie en zijn hierover in gesprek.

4 Pagina 4 van 8 Attero heeft een wateroverschot, maar het waterschap hoeft dat probleem voor dit bedrijf toch niet op te lossen? Antwoord: Attero betaalt de gebruikelijke heffing. Er komt een duidelijk juridisch hek om ongewenste vermenging van belangen te voorkomen. Dit wordt nadrukkelijk juridisch afgebakend. Het gaat nu om een relatief klein gebied. Is uitbreiding tot Apeldoorn overwogen? Antwoord: De afstand Twello-Apeldoorn is wel onderzocht, evenals naar Deventer. Alles overwegend en afwegend is het veel te duur, te omslachtig en daarmee niet wenselijk. Co-creatie spreekt aan. Er komt echter een moment om verplicht aan te besteden en dan kunnen partijen teleurgesteld worden. Worden er geen verwachtingen gewekt die niet waargemaakt kunnen worden? Antwoord: De periode van co-creatie duurt 3 jaar en resulteert in aanbesteding. Adviesbureaus hebben hun prijs, evenals bijvoorbeeld universiteiten. Waterschappen investeren in uren en kennis. Er wordt nagedacht over een juridische entiteit die recht doet aan alle belangen. Bestuurlijke vragen en/of opmerkingen vanuit de commissie Water: Is er voorzien in een soort go/no go moment zodat tijdig gestopt kan worden als het een te dure oplossing zou worden? Is een businesscase overwogen? Eén vanuit het waterschap met alle partijen daaromheen en één vanuit het waterschap met de gemeente omdat er immers een relevant probleem van de gemeente opgelost wordt. Is er contact geweest met het innovatieve bedrijf Schoneveld die verplaatst wordt naar een locatie tegenover het Attero-terrein? Er worden schriftelijke vragen ingediend over de financiële bijlage. Is dit opgenomen in de begroting 2017 en is er gekeken naar mogelijke subsidiemogelijkheden? In de begroting 2017 gaat het om een substantieel bedrag. Wat ligt eraan ten grondslag dat het bedrag zoveel hoger uitvalt? Wat is de reden voor het lange traject? Het voorstel ligt nu voor, 7 jaar na de OAS-studie. Hoe verhoudt dit plan zich tot andere ambitieuze plannen en welke claim legt dat op de organisatie? Wat zijn de overwegingen die tot de knip-variant hebben geleid? Hoe enthousiast gaan aanbesteders hierover zijn? Hoe loopt de samenwerking met de partners? Zijn er al afspraken gemaakt? Komt er een klankbordgroep? Is het mogelijk om nu al te publiceren over dit plan? Beantwoording door heemraad Van Vreeswijk: De algemene context: De afvalstroom van Attero is bijzonder stikstofrijk. Door ter plekke de afvalstroom vóór te zuiveren kunnen processen beter aangestuurd worden. In het kader van de circulaire economie wordt ook geprobeerd de

5 Pagina 5 van 8 humuszuren terug te winnen. Het blijft de zuivering van het waterschap, de eerste zuivering waarbij geprobeerd wordt waterketen en watersysteem op elkaar aan te laten sluiten. Het is ontstaan uit een analyse van het gebied. Geconstateerd is dat de knip de beste oplossing is. Alles wat ten noorden van de A1 is gaat naar Terwolde toe en alles wat ten zuiden van de A1 is gaat hier naar toe. E.e.a. moet leiden tot een schone waterfabriek die de Twellose Beek moet gaan voeden. Bijkomend probleem is dat de beek uitkomt in een Toevoerkanaal, een KRW-lichaam. Terwolde is nog een opgave vanuit het verleden. Intentie is dit zo innovatief mogelijk te doen en dat kost veel tijd. Schoneveld is vanaf het begin in het project aanwezig. Overstorten: Er is een behoorlijke sanering geweest, maar het is niet zo dat overstorten niet meer voor zullen komen. Uitgangspunt is dat het beheersbaar is en voor de korte termijn. De samenwerking is toekomstgericht met de mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst richting Apeldoorn Zuid. Het is lastig om dit in de meerjarenbegroting te verwerken. Hoe scherper je calculeert in de meerjarenraming, hoe groter mogelijke afwijkingen zijn. Het proces is heel innovatief en er zijn veel gegadigden. De verwachting is dat het aanbestedingsproces bijzonder zal worden. Tegenwoordig wordt altijd achter de hand gehouden dat er een simpele installatie gebouwd kan worden als alternatief. Klankbordgroep: Intentie is een klankbordgroep te formeren vanuit de gemeenteraden van Voorst en van Apeldoorn. Voorst is vooralsnog niet geïnteresseerd, maar de heemraad zegt toe hen hier nogmaals op te attenderen. Businesscase: Er wordt met de gemeente samengewerkt, maar het waterschap gaat het gewoon zelf doen. Uiteraard worden mogelijke subsidies bekeken. Het traject is erg lang geweest vanwege de hiermee gepaard gaande investeringen en de samenwerking met Attero. Er zijn diverse projecten gaande. In de Voorjaarsnota zijn prioriteiten aangegeven en Wilp gaat vóór Parenco. De scope vanuit Parenco is al een aantal keer gewijzigd. De onderhandelingen gaan nu over een langere termijn dan in het verleden. In het verleden zijn allerlei varianten onderzocht en daar is de knip-variant uitgekomen. Als het terrein verworven is gaat de definitieve knip plaatsvinden en moet er uitgevoerd worden. Er zijn voldoende partijen die hier uitdaging in zien. Toegezegd wordt dat er nog een communicatieparagraaf wordt toegevoegd aan het voorstel.

6 Pagina 6 van 8 Advies van de commissie Water: De voorzitter stelt vast dat de commissie Water inhoudelijk positief staat ten opzichte van het voorstel. Er wordt een voorbehoud gemaakt m.b.t. de financiële paragraaf die nog vragen oproept. Het voorstel wordt doorgeleid naar het algemeen bestuur als bespreekstuk. 6. Wat verder ter tafel komt De heer Van den Brandhof geeft aan dat er een schriftelijke reactie is ontvangen op de technische vragen n.a.v. de watersysteemrapportage. Naar aanleiding daarvan de volgende vragen: Als het gaat om beken en sprengen geeft de legger alleen aan wie onderhoudsplichtig is en dat op basis van het onderhoudsplan wordt vastgesteld hoe onderhoud moet plaatsvinden. Dat geldt dan toch alleen voor de A-watergangen, waar het waterschap voor verantwoordelijk is, en niet voor de B- en C- watergangen? Heemraad Schoonman antwoordt dat het onderhoud van B- watergangen een zaak is van de aanliggende eigenaar. Feit blijft dat op 1 november de schouw plaatsvindt. Er vindt geen schouw plaats bij C- watergangen, tenzij er problemen ontstaan. Dat geldt ook bij beken en sprengen. 95% van de beken en sprengen hebben de kwalificatie A, niet alleen op basis van de harde norm van watervoerendheid, maar ook bijvoorbeeld vanuit cultuurhistorisch perspectief. De heemraad stelt voor om hierover persoonlijk het gesprek te voeren met de heer Van den Brandhof. M.b.t. verdroging/grondwaterproblematiek wordt in het hele verhaal de provincie gemist als grondwaterbeheerder. De heer Van den Brandhof stelt voor in de commissie Water eens met de provincie van gedachten te wisselen hierover. Deze suggestie wordt meegenomen. 7. Rondvraag Mevrouw van der Meulen merkt op dat er werkzaamheden zijn geweest bij het Toevoerkanaal. Op het bouwbord van de aannemer heeft deze hele zomer vermeld gestaan dat het werk eind 2015 gereed zou zijn. Dat is slordig en ook het logo van het waterschap staat hier op. Heemraad Schoonman antwoordt dat er afspraken zijn over gezamenlijke communicatie. Hij zal dit specifieke geval bekijken. De heer De Bruyn spreekt zijn complimenten uit aan de organisatie voor het project de Modderbeek. Bewoners en agrariërs zijn positief over het proces, ondanks de opstartproblemen. De heer Eggers doet een oproep om het inschrijfformulier voor De Waterwijzers in te vullen.

7 Pagina 7 van 8 8. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur, met dank voor ieders inbreng. Aldus vastgesteld in de vergadering van 30 januari 2017, Voorzitter Secretaris

8 Pagina 8 van 8 Nr. Datum afspraak Actie Door Vóór/op Afgerond In de rapportage Waterkwaliteit worden de volgende actiepunten/onderwerpen meegenomen: Onderzoek naar first flush en gevolgen aannames in het stuk Strategie voor de afvalwaterketen. Fosfaatverwijdering in landelijk gebied Evaluatie gebeurtenissen Westdijk Bunschoten agenderen voor commissie Water Afspraken met vrijwilligers waterschap: Stand van zaken toezenden aan het ab Apeldoorns Kanaal: Commissie Water op de hoogte houden van de stand van zaken (Afval)watersysteem Regio Voorst: Communicatieparagraaf aan voorstel toevoegen Toevoerkanaal: Gang van zaken m.b.t. bouwbord nagaan. Week 44

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 januari 2017 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R. Kremer (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie

Gezamenlijke commissie Gezamenlijke commissie Besprekingsverslag Datum 11 juni 2018 Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), F. van

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer, voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), K. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den

Nadere informatie

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA)

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA) Commissie Water Besprekingsverslag Datum 25 januari 2016 Aanwezig R.Kremers (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland, (programmamanager watersysteem), F. ter

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer). Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 1 november 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), T. Bos (VVD), D. van Dijk

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), K.A. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 30 januari 2018 Aanwezig R. Landsbergen (voorzitter), L. Dennenberg (plvv. secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 17 februari 2016 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 november 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Subcommissie Water Besprekingsverslag Aanwezig M.S. Brouwer, voorzitter (heemraad), D.J. Tilkema, secretaris (adjunct directeur), K.A. Blokland (adjunct directeur) ), W. Goedhart (Water Natuurlijk), Y.H.P.

Nadere informatie

Commissie Water. Besprekingsverslag

Commissie Water. Besprekingsverslag Commissie Water Besprekingsverslag Datum 7 november 2017 Aanwezig R. Kremers (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Commissie Water. Besprekingsverslag

Commissie Water. Besprekingsverslag Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R. Kremers (voorzitter), L. Dennenberg (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD),

Nadere informatie

Besprekingsverslag commissie Water

Besprekingsverslag commissie Water Besprekingsverslag commissie Water Datum Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommestein (VVD), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), B. Harsta (PvdA), J. van der

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 29 januari 2018 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M. Bos (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip- Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad),

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig C.C. van der Woude (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), V. Doorn (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), W. Bouwman (50PLUS),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 september 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen(voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), M. Bos (secretaris), D.J. Tilkema (programmamanager waterketen), F. ter Maten

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Besloten vergadering

Algemeen Bestuur Besloten vergadering Algemeen Bestuur Besloten vergadering Documentnummer: 1359344 Besprekingsverslag Voorzitter Aanwezigen T. Klip-Martin F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 februari 2015 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter F. ter Maten Aanwezig D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie),

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda commissie Water

1. Opening en vaststellen agenda commissie Water Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), L. Dennenberg (directeur watersysteem en waterveiligheid), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag (concept) Overleg Commissie Samenleving Datum 7 januari 2010 Aanwezig B. van Aalst (plv. voorzitter), J. van den Brink (SGP), R. van Leeuwen (VVD), L. Versteeg (CDA), A. Brand (D66), H. Brosky

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 25 november 2015 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag VERSLAG VAN BESPREKING OPGEMAAKT DOOR BESPREKING Algemeen Bestuur G.A. Posthumus-Hakvoort DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Bergen, de heer Stegeman, de heer Brink, de heer

Nadere informatie

Mededelingen Aansluitend aan deze vergadering is een fractievoorzittersoverleg gepland.

Mededelingen Aansluitend aan deze vergadering is een fractievoorzittersoverleg gepland. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 5 juli 2017 Voorzitter F. ter Maten Aanwezig D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezigen F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD),

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 22 juni 2016 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 8 december 2016 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP)

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP) Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 11 september 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling

ALGEMENE VERGADERING. 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 7 juli 2011 Strategie en Ontwikkeling S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 20 juni 2011 J. Meijerink ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP

Nadere informatie

2. Mededelingen De heer Van der Kolk meldt dat de heer Landsbergen zich bij hem afgemeld heeft vanwege verblijf in het buitenland.

2. Mededelingen De heer Van der Kolk meldt dat de heer Landsbergen zich bij hem afgemeld heeft vanwege verblijf in het buitenland. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen L.K. Pennings (voorzitter), M. Bos (secretaris), K.A. Blokland (secretaris-directeur), L. Dennenberg (directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 25 januari 2017 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof, Hofstra,

Nadere informatie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie MR De Meie Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie Datum vergadering 31-05-2018 Datum verslaglegging 03-06-2018 Inhoud Agenda MR vergadering... 2 MR besluiten... 2 Actiepuntenlijst MR... 4 Acties doorgezet

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Van 3 februari 2015 Besluiten c.q. afsprakenlijst Voorzitter: Griffier: Leden: College van B & W: dhr. R. Zwijgers (CDA) mevr. A. Goslings de heren A. de Bruin

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

CABA Agendapunt: 2

CABA Agendapunt: 2 CABA 29-10-2013 Agendapunt: 2 BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN, GEHOUDEN OP 3 SEPTEMBER 2013 OM 16.30 UUR IN HET WATERSCHAPSHUIS TE SITTARD

Nadere informatie

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011

2. Besprekingsverslag en actielijst d.d. 31 oktober 2011 Besprekingsverslag commissie Water Datum 9 januari Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommenstein (VVD), G.B. Ekelmans (Christen Unie), Y.H.P. de Graaf (Water

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen hartelijk welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen hartelijk welkom. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), M.R. Bos (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Aanwezig G.M. van Eek (Veluws Water), M. Groenendijk (bedrijfsgebouwd), J.W.E. Gutteling (PvdA), C.P. Hoogeveen (steunfractielid

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur.

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur. gemeente Eindhoven Griffie Gemeenteraad, Behandeld door mw. I. van Dijk Telefoon (040) 238 24 07 Verzenddatum 11 december 2014 Verslag Commissie Economie en Mobiliteit Betreft: Openbare vergadering van

Nadere informatie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie MR De Meie Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie Datum vergadering 21-09-2017 Datum verslaglegging 23-09-2017 Inhoud Agenda MR vergadering...2 MR besluiten...2 Actiepuntenlijst MR...5 Acties doorgezet

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Brede commissie. Besprekingsverslag

Brede commissie. Besprekingsverslag Brede commissie Besprekingsverslag Datum 2 juni 2014 Aanwezigen Steunfractieleden Ambtelijk aanwezig T. Klip-Martin (voorzitter), G.P. Dalhuisen (secretaris), G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Bestuur

Besluitenlijst Commissie Bestuur Datum 25-06-2019 Tijd 19:30-22:30 enlijst Commissie Bestuur Locatie Voorzitter Gemeentehuis Barneveld, Raadzaal De heer H.W. Wiesenekker 01 19:30 02 19:30 Opening Motie Afspraken Luilakken Deze motie is

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 juli 2017, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4.

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4. Verslag Overleg Commissie Bestuur en Middelen Datum 10 mei 2011 Registratienummer 11.011045 Aanwezig J. Doeland (voorzitter), E.R. Goossens (Dorpsbelangen), A. van Maanen (SGP), J.P. van den Broek (PvdA),

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008 Aanwezig Commissieleden: de dames Boom, Van Boxtel, Vos, Zondervan en de heren Klinkhamer, T. Flens, Buijs Van der Heijden. Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr. Monen, dhr.

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

6. Meerjarenraming 2014-2017

6. Meerjarenraming 2014-2017 Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 19 juni 2013 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Van Calker, Douwstra (plv.

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door J.Verheugt Telefoon (040) 238 2103 Verzenddatum 27 februari 2013 Verslag commissie Maatschappij en Cultuur (cie MC) Betreft

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M..

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M.. V E R G A D E R D A T U M 26 februari 2013 SSO S E C T O R / A F D E L I N G S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 25 januari 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 18 Voorstel Kennisnemen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om uur.

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om uur. (Vastgesteld) Besluitenlijst Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om 19.30 uur. Aanwezig: Voorzitter : de heer J. D. Alssema Griffier :

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer

ALGEMENE VERGADERING. 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 september 2011 Planvorming Waterbeheer STUKDATUM NAAM STELLER 9 september 2011 R. van Wolfswinkel ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 10 Versnelling aanleg duurzame

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 25 oktober 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Ingeval van stemming wordt begonnen bij mevrouw Straatman..

Ingeval van stemming wordt begonnen bij mevrouw Straatman.. Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 26 november 2008 Aanwezig B.J.

Nadere informatie

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig:

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: AB 13 JUNI 2016 agendapunt 3.a. Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: mw. N. Hofstra (voorzitter), dhr. J. van Keulen, mw. P. Lambeck,

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Voorstel Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 16 februari 2011 Thema Herstel en behoud bijzondere natuur Opgemaakt door Projecten Docbasenummer 217283 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 9 april 2018 VOORSTEL Datum 12 maart 2018 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1032113 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus.

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 23 november 2010 CONCEPT. 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. ONDERWERP 1. Opening, vaststelling agenda en loting primus. 2. Notulen vergaderingen. a. Notulen vergadering AB 22 september 2010. b. Verkorte besluitenlijst vergadering 22 september 2010. c. Adviezen

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders X Openbaar Registratienummer: 210676 Datum voorstel: 28 april 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer E. Vandermeulen Afdeling: LO Samenleving Agendapunt 6 Onderwerp/Titel: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Notulen van de 19 e vergadering van de Adviesraad WMO van Haren gehouden op 9 september 2009

Notulen van de 19 e vergadering van de Adviesraad WMO van Haren gehouden op 9 september 2009 Notulen van de 19 e vergadering van de Adviesraad WMO van Haren gehouden op 9 september 2009 Aanwezig: dhr.p.k.blanksma (secretaris), dhr.b.boersma, mw.p.van Driesum, M. Folkerts (voorzitter), dhr.t.a.m.louwe,

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Vergadering College van Bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen

Openbare besluitenlijst Vergadering College van Bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen 'N12.02902 HU III IIIII III HUM ft Openbare besluitenlijst Vergadering College van Bestuur datum tijd locatie aanwezig afwezig 12 april 2012 10.00 uur -13.00 uur, kamer Jaap J. Modder, P. de Bruijn, M.

Nadere informatie

De plv. voorzitter, de heer Brouns, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De plv. voorzitter, de heer Brouns, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Actie- en besluitenlijst vergadering Datum: 31 oktober 2017 Aanwezig: Deel 1 en 2: GMR: de dames Ozek, Pijls en de heren Brouns (plv. voorzitter) en De Wilde Deel 1: RvT: de dames Keuzenkamp, Van der Graaf

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF mei/juni 2016

NIEUWSBRIEF mei/juni 2016 Stichting Apeldoorns Kanaal Leliestraat 2 7151 GJ Eibergen (T) 0545-472477 (E) mail@apeldoornskanaal.com (W) www.apeldoornskanaal.com Rabobank nr. 3177.52.189 Kamer van Koophandel nr. 08079368 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen.

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen. HP/2013/260 Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om 09.30 uur bij Hefpunt in Groningen. Aanwezig: J. Bartelds (voorzitter), H.R. van der

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

Commissie Beleid, Plannen en Projecten

Commissie Beleid, Plannen en Projecten Commissie Beleid, Plannen en Projecten ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Concept verslag commissievergadering Beleid, Plannen en Projecten van 30 november 2011 Aanwezig: de heren Bolhuis, In t Hout,

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college.

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 1 februari 2007 vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanwezig: De heer R.V. van Engelen, voorzitter; Mevrouw N.M. van Dijk, secretaresse PMV; Mevrouw A. Bokma; PMV lid;

Nadere informatie

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012.

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Lingewaal Aanwezigen: mevrouw L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen, voorzitter

Nadere informatie