Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag"

Transcriptie

1 Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), S.J. de Bruin (ChristenUnie), J.G.A. Coppes (Bedrijven), H. Dekker (Ongebouwd), E. Eggers (Bedrijven), M. Fransen (CDA), J.W.E. Gutteling (PvdA), J. van der Kolk (Lokaal Waterbeheer), R. Kremers (CDA), R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer), E. Baron Mackay (VVD), A.G. van Malenstein (PvdA), J.G.W. van Megen (AWP), A.T.F. Meier (Water Natuurlijk), E.H. van der Meulen (AWP), S.E. Mulder (VVD), L.K. Pennings (Bedrijven), L. Polinder (SGP), G.C. Sprik (50Plus), D. Wever (Water Natuurlijk), J.W. Wiltink (Ongebouwd), H.J. van der Wind (SGP) Afwezig D. van Dijk (ChristenUnie), E.M. van Dijk (PvdA), G.B. Ekelmans (Natuurterreinen) Secretaris K.A. Blokland Kopie aan Aan- en afwezigen Opgemaakt door Nicolien Knapen (BMO) Volgende vergadering 29 november Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Met kennisgeving afwezig zijn de heer Van Dijk, mevrouw Van Dijk en de heer Ekelmans. Afscheid Johannes van der Poel en introductie jeugdbestuurder Jarno Soos Johannes laat zien wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan en meegemaakt. Hij kijkt terug op een geweldige periode en spreekt zijn dank daarvoor uit. Vervolgens introduceert Jarno de nieuwe jeugdbestuurder zichzelf via een leuke presentatie. Hij legt de (aangepaste) belofte af. Jarno wordt van harte welkom geheten en hem wordt veel succes en plezier gewenst. De dijkgraaf bedankt Johannes voor zijn inzet gedurende de afgelopen jaren. Deze dank gaat vergezeld van een cadeau: zilveren manchetknopen met zijn initialen.

2 Pagina 2 van Mededelingen Het boek Hoogwatergeul voor de IJssel is uitgedeeld aan de inwoners van het gebied als waardige afsluiting van dit fantastische project. Ook de ab-leden ontvangen een exemplaar. Er zijn twee projecten ingezonden voor de Waterinnovatieprijs 2017: Meet je stad in Amersfoort en Sturing in de waterketen op basis van neerslagvoorspellingen. Aansluitend aan de ab-vergadering is er fractievoorzittersoverleg. 3. Vaststellen notulen en actiepuntenlijst van de ab-vergadering van 5 juli 2017 Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld, met dank aan de samensteller. Naar aanleiding van het verslag: Blz. 2, inspreker: De heer Sprik (50Plus) is benieuwd of er een reactie is gestuurd aan de inspreker, mevrouw Van Laatum. Heemraad Schoonman antwoordt dat er een ambtelijke reactie is geweest. Dit onderwerp wordt nog een keer geagendeerd voor de commissie Water. De secretaris geeft een toelichting op de actielijst: 1. Revolverend fonds: Algemene discussie starten met het ab: Zodra de notitie van de Unie beschikbaar is, wordt dit via de commissie ingebracht. Er is nog geen datum bekend. De heer Polinder (SGP) vraagt zich af wat er op tegen is om dit zelf op te pakken als waterschap? Heemraad van Vreeswijk antwoordt dat het verstandig is om hierop terug te komen bij de discussie over de energiegrondstoffenfabriek die binnenkort in het ab aan de orde komt. 2. Stand van zaken Omgevingswet. Presentatie in beeldvormend ab: Dit staat gepland voor 6 november a.s. 3. Onderwerp "Mestfraude" agenderen voor commissie-vergadering: De landelijke rapporten zijn nog niet beschikbaar. Het eigen stuk is wel in voorbereiding. 4. Onderwerp "Recreatief medegebruik" agenderen voor commissie-vergadering: Dit wordt geagendeerd voor een komende commissievergadering Water. 5. Zonnepanelen: Terugkoppeling op de vraag of het waterschap dakoppervlak beschikbaar kan stellen i.h.k.v. de postcoderoos-regeling: Technisch is dit mogelijk. Het college is op dit moment in gesprek over het gebruik maken van zon op het eigen terrein. In dat kader is er ook contact over de postcoderoosregeling. 4. BESPREEKPUNTEN 4.1 Burap 2017 Heemraad van Vreeswijk geeft de stand van zaken m.b.t. de latest estimate t/m augustus.

3 Pagina 3 van 11 Veiligheid was + 0,7 en wordt + 0,8. Watersysteem was 0,3 en wordt 0,2. Waterketen was 0,8 en blijft 0,8. Bestuur en Belastingen was 0,6 en wordt 0,4. Dit betekent dat het verschi met de oorspronkelijke begroting nu 0,3 is. De investeringen gaan naar 32,1 en voor 88% in de prognose. Er is nog geen informatie over de inkomstenkant. Die komt vanuit GBLT in de volgende rapportage. De volgende ab-vergadering volgt meer informatie. Bespreking door het algemeen bestuur De heer Van der Kolk (Lokaal Waterbeheer) heeft een drietal opmerkingen: Verscherp de aandacht voor goede inhuur van medewerkers. GBLT: Er zijn toch nog veel vragen en problemen in het gebied. Vaak betreft dat de klantvriendelijkheid; de communicatie richting de betalers laat te wensen over. Deskundigheidsbevordering van medewerkers is belangrijk. Graag aandacht daarvoor. Vrijwilligersbeleid: Er zou nog overleg plaatsvinden met vrijwilligers. Wat heeft dat opgeleverd? De heer Van Malenstein (PvdA) uit zijn complimenten voor deze Burap. Er wordt aandacht gevraagd voor de discrepantie. De afgesproken 15% is niet gehaald, maar men is wel op de goede weg. Graag blijvende aandacht hiervoor. De heer Van der Wind (SGP) sluit aan bij de complimenten. Het waterschap ligt financieel op koers. In de commissie is een vraag gesteld over de Heiligenbergerbeek en de kosten. Verzoek is om in de toekomst juist ook bij nieuwe zaken m.b.t. recreatie e.d. de kosten daar neer te leggen waar ze horen. Graag aandacht daarvoor. De fractie stemt in met het voorstel. De heer Bos (VVD) vindt dat er een uitstekende Burap voorligt. Dank voor de informatie vooraf. M.b.t. de optimalisatie energie- en grondstoffenfabriek is er volgende week een beeldvormende vergadering. Dit wordt afgewacht. De fractie stemt in met het voorstel. De heer Pennings (Bedrijven) stemt in met het voorstel. Gevraagd is naar de benchmark over de productiviteit van de organisatie. De fractie gaat daar een voorstel voor doen. Het gaat dan om omvang van de organisatie in relatie tot het takenpakket. De fractie ondersteunt het partnerschap, maar de scope van projecten verandert daardoor nogal eens. De grenzen moeten bewaakt worden. Wat is de prognose/tussenstand van het project Veessen-Wapenveld? De heemraad heeft een A4 tje toegezegd over de stand van zaken m.b.t. de denktanks. Het is de fractie niet duidelijk op welk moment en waar besloten is dat

4 Pagina 4 van 11 de denktanks worden opgeheven? Bij zoetwater, bodem en circulair zijn nog zaken om af te hechten. Wat kan de bijdrage daar aan zijn? Vrijwilligersbeleid en educatie: Waar gaat het over in geld? De impact van de harmonisatie is groot bij de vrijwilligers. Graag een toelichting daarop. De heer Wiltink stemt in met het voorstel. Op de vragen zijn goede antwoorden gegeven. De heer Sprik (50Plus) vindt het een goed document. Bij punt over communicatie gaat het om Serious Request. Verzoek is om bij het kerstpakket ook de mogelijkheid aan te bieden om Serious Request aan te klikken. De heer Van Megen (AWP) vindt dat er een goed stuk ligt. Er is een goed proces gevoerd via de technische vragen en de commissiebehandeling. De fractie is blij met de toelichting op de latest estimate. Geïnformeerd wordt naar de financiële stand van zaken m.b.t. de Westdijk. De AWP vindt het niet nodig om als waterschap deel te nemen aan Serious Request, omdat je dan ondersneeuwt bij andere acties. Het is jammer dat de open dag niet doorgaat. De heer Kremers (CDA) sluit aan bij de complimenten, hoewel het om een momentopname gaat. De latest estimate stemt tot positiviteit. Het Apeldoorns Kanaal wordt financieel eind 2017 afgesloten, maar kennelijk komt er een voorstel richting het ab om hier een klap op te geven? Graag toelichting hierop. De heer Van den Brandhof (ChristenUnie) is tevreden over de eerdere beantwoording van vragen en over de latest estimate. Vrijwilligers zijn belangrijke partners voor uitvoering van het werk. Verzoek is dit onderwerp te agenderen voor een commissievegadering en aanvullend beleid op te stellen met een goede vergoeding daar tegenover. Beantwoording door heemraad Van Vreeswijk: Er is grote aandacht voor de inhuur van medewerkers. Belangrijk is om de deskundigheid in huis te hebben. Bij inhuur wordt die deskundigheid ook naar binnen gehaald. GBLT: Het klantconctactcentrum is bijna een vast agendapunt. Langzamerhand vindt er een verschuiving plaats van telefonisch contact richting digitaal contact. Dit heeft nadrukkelijk de aandacht. Deskundigheidsbevordering is door GBLT zelf al ingezet. Discrepantie: De GBLT-cijfers lopen nog twee jaar achter. Zie punt 6.1 van dit verslag. De energie- en grondstoffenfabriek komt uitgebreid terug in het ab.

5 Pagina 5 van 11 De heemraad is benieuwd naar het voorstel van de fractie Bedrijven m.b.t. benchmarking. De scope van sommige projecten loopt uiteen. Als je insteekt op meer samenwerking, dan is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de grenzen. De discussie over bodem en circulaire economie komt nadrukkelijk aan de orde bij de begroting Beantwoording door heemraad Ter Maten: De Westdijk komt terug bij punt 7 van dit verslag. Vrijwilligerswerk: Op 16 oktober a.s. is er een afspraak met een groep vrijwilligers. Er is harmonisatie van het vrijwilligersbeleid gaande en daar is wat onrust over. Hierover gaat men in gesprek. Vrijwilligers doen aanvullend werk en zij doen niet de reguliere werkzaamheden; dat is echt een toegevoegde waarde. De harmonisatie moet rechtsgelijkheid creëren bij alle vrijwilligers. Voorgesteld wordt het vrijwilligerswerk te agenderen voor een vergadering in het voorjaar van 2018 en dan te kijken of we op de goede weg zijn. Beantwoording door heemraad Schoonman: Heiligenbergerbeek: In de commissievergadering is aangegeven dat dit een maatschappellijke taak is. Er zijn meekoppelkansen en er is sprake van werk met werk maken. Er is aandacht voor om de middelen juist in te zetten, maar er is ook sprake van een grijs gebied. Het Apeldoorns Kanaal wordt financieel afgerond in Dat heeft te maken met het traject rondom het onderzoek naar het beweegbaar maken van bruggen. Deze opdracht is beëindigd, dus die middelen zijn niet meer nodig. Dat budget zou nu breder ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld voor pand 1 t/m 6. Beantwoording door de dijkgraaf: De productiviteit van de organisatie gaat vooral om bedrijfsvoering en dat is aan het college. Veessen-Wapenveld: De laatste gesprekken met de aannemer zijn gaande. De informatie komt t.z.t. richting het ab. Er zijn geen harde afspraken gemaakt over het opheffen van de denktanks. Zij zouden nog jaarlijks bij elkaar kunnen komen, mits dat nuttig is. Serious Request: Het voorstel van de heer Sprik wordt meegenomen. Fracties worden opgeroepen om suggesties/ideeën voor Serious Request vooral door te geven. In tweede termijn. De heer Pennings (Bedrijven) is benieuwd naar de eindprognose van Veessen- Wapenveld. Wordt de risicopot een plus of een min? De dijkgraaf antwoordt dat het eindresultaat op 31 december bekend zal zijn. De verwachting is dat het een plus zal worden.

6 Pagina 6 van 11 De heer Pennings verzoekt om de gedachten m.b.t. de denktanks in een notitie op te nemen, zodat iedereen weet hoe hier mee om te gaan. De dijkgraaf antwoordt dat bekeken wordt hoe dit vorm gegeven kan worden. De heer Van Megen (AWP) stelt nogmaals de Westdijk aan de orde. De secretaris antwoordt dat dit in de risicoparagraaf van de Burap benoemd is. De aannemer wordt volledig aansprakelijk gesteld en het waterschap denkt een sterke zaak te hebben. Er is geen aanleiding om een financiële reservering op te nemen. De vergadering besluit conform voorstel. 4.2 Subsidieverordening waterbewustzijn Het voorstel is overgenomen dat als er iets overblijft dat toegevoegd wordt aan het subsidiebedrag voor het jaar daarna. Evaluatie vindt plaats na drie jaar. Intentie is om alleen organisaties zonder winstoogmerk subsidie te verlenen. De heer Van der Kolk (Lokaal Waterbeheer) vraagt zich af waarom de gemeente Busnchoten genoemd staat? De dijkgraaf vermoedt dat dit te maken heeft met de watersnood in 2016 en een bijdrage aan een boek of iets dergelijks. De heer Bos (VVD) vindt dat wanneer er sprake is van onderuitputting dit ten allen tijde terug zou moeten naar de algemene middelen. De fractie is niet blij met het voorstel. De dijkgraaf antwoordt dat met het voorstel de stem van de meerderheid verwoord is. Na drie jaar vindt evaluatie plaats. De heer Van Megen (AWP) vindt het jammer dat het alleen verenigingen en stichtingen mogen zijn. De fractie wil dit graag verruimen naar rechtspersonen in algemene zin. De dijkgraaf stelt voor om niet de discussie uit de commissie te herhalen. Het gaat hier om een subsidieregeling van het waterschap en enige terughoudendheid past daarbij. De vergadering besluit conform voorstel. 4.3 Aanvullend kredietvoorstel Grebbedijk Mevrouw van der Meulen (AWP) vraagt aandacht voor de voetgangers, die op dit moment vogelvrij lijken te zijn op de Grebbedijk. De heer Polinder (SGP) merkt op dat het hier om grote bedragen gaat. In de commissie zijn vragen gesteld over de hoogte van het bedrag. In dit stuk staat dat er niet gereviewd wordt door het HWBP. Hoe zit het nou precies? De heer Eggers (Bedrijven) vraagt aandacht voor twee zaken. In dit plan van aanpak ontbreekt de rol van het ab. In de commissievergadering is een regelmatige

7 Pagina 7 van 11 terugkoppeling toegezegd, maar de toon van het verhaal is 100% extern gericht. Tussen maart 2018 en maart 2020 is er geen rol meer voor het ab. Bij de verdere uitrol van dit grote project met veel partners is het belangrijk om de rol van het ab op waarde te schatten. De heer Eggers pleit voor een goede paragraaf interne communicatie in dit project. De heer Wiltink (Ongebouwd) vindt het jammer dat dit onderwerp niet behandeld is in de commissie F.B.A. Het gaat om een erg duur project. Beantwoording door de dijkgraaf: Dank voor de complimenten. Er vindt veel externe communicatie plaats. Naar de interne communicatie wordt nog eens goed gekeken. Verkeersveiligheid is altijd punt van aandacht. Oorspronkelijk werd niet uitgegaan van zo n hoog bedrag. Er is inderdaad geen review, want die vindt normaal gesproken altijd achteraf plaats door collega s. De collegiale toetsing heeft nu aan het begin plaatsgevonden en dit is goed verlopen. Het gaat inderdaad om een duur project, maar dat is ook in relatie tot de nieuwe Omgevingswet. Er worden nu geen kosten betaald voor anderen, maar als je aan de slag gaat kun je wel rekening houden met toekomstige ontwikkelingen voor andere partners. Voor wat betreft de rol van het ab: Vanaf maart 2018 zijn er 6 alternatieven. Het ab beslist daarover. Vervolgens is er nog een trechtering van 3 naar 1. Het ab is dus wel degelijk op twee momenten betrokken in de besluitvorming. Nadere informatie zou plaats kunnen vinden tijdens een beeldvormende vergadering of tijdens een commissievergadering. De vergadering besluit conform voorstel. 4.4 Vergaderschema bestuursvergaderingen 2018 Er is een correctie in het vergaderschema. De ab-excursie vindt plaats op donderdag 20 september (in plaats van 19 september). Er volgt een nieuw vergaderingschema. 5. HAMERSTUKKEN 5.1 Instructie voor de secretaris De vergadering besluit conform voorstel. 5.2 Kredietvoorstel extra krediet dijkverbetering Zuidelijke Randmeerdijken en Eem De vergadering besluit conform voorstel.

8 Pagina 8 van INGEKOMEN STUKKEN 6.1 Rapportage discrepantie 2016 De heer Eggers verzoekt om behandeling van dit onderwerp in de commissie. Dit wordt toegezegd. 6.2 Voortgang internationale activiteiten De heer Polinder (SGP) verzoekt om een aanvulling op de activiteiten van Heemraad ter Maten geeft aan dat er een verslag bij zit van de activiteiten in De heer Eggers (Bedrijven) stelt de Blue Deal aan de orde. Daarmee wordt een voorstel gedaan om de inspanningen van de waterschappen voor het buitenlands werk te verdubbelen. Er wordt een beroep gedaan op de nieuwe regering om daar geld voor beschikbaar te stellen. Hoe staat het waterschap daarin? Heemraad ter Maten bevestigt dat vorige week in de (Unie)commissie Cinter is gesproken over de Blue Deal. Vallei en Veluwe staat hier positief tegenover omdat het past in het internationaal beleid van waterpartnerschap. Er is dus ingestemd met het fiat geven aan de voorzitter van Cinter om de intentieverklaring te tekenen dat het waterschap graag meegaat met de Blue Deal. De nadere uitwerking komt nog een keer terug hier. 6.3 Verslag commissie F.B.A. van 11 september 2017 Dit wordt voor kennisgeving aangenomen. 6.4 Verslag commissie Water van 12 september 2017 De heer Van den Brandhof (ChristenUnie) merkt op dat gesproken is over de BOBcyclus naar aanleiding van de presentatie over de Grebbedijk. Dit soort onderwerpen hoort thuis in een beeldvormende vergadering en niet in een commissievergadering. Het Deltaplan ruimtelijke adaptie bijvoorbeeld zou ook in een beeldvormende vergadering geagendeerd moeten worden. De dijkgraaf zegt toe deze suggestie mee te nemen. 6.5 Agenda Uniecommissies Zie ook onder punt 6.2 van dit verslag. 7. Stand van zaken grote lopende projecten Heemraad Schoonman: Per mail is een notitie toegestuurd over het Apeldoorns Kanaal, waarin de stand van zaken wordt weergegeven. In het bestuurlijk overleg van 22 september jl. is door de partners unaniem het besluit genomen om de stip op de horizon los te laten. De scope wordt anders, met meer ruimte voor beleving. Provinciale Staten beslist uiteindelijk waar de overblijvende middelen voor het 5 de en 6 de pand naar toe gaan.

9 Pagina 9 van 11 Dat betekent het nodige voor de ambitie in het WBP. De heemraad zegt hierover een voorstel toe op een later moment. Mevrouw van der Meulen (AWP) vindt het belangrijk om geen maatregelen te nemen die het in de toekomst helemaal onmogelijk maken. De heer Gutteling (PvdA) snapt niet waarom het beweegbaar maken met inzet van vrijwilligers maar niet geagendeerd wordt. Heemraad Schoonman geeft aan dat er veel veiligheidsaspecten zijn. Hier kun je niet zomaar concessies aan doen. In januari is de beslissing genomen. Heemraad ter Maten: De Westdijk: Op 14 september jl. is een zienswijze ingediend bij de RUD. Die heeft een aantal weken nodig om hier een inhoudelijke reactie op te geven. Er ligt een plan van aanpak met een globaal doorzicht hoe het probleem op te lossen. De datum van 1 december a.s. wordt niet gehaald vanwege het stormseizoen. De dijk kan niet aangepakt worden in deze periode. De tijd wordt gebruikt voor de benodigde vergunningen en voor nader onderzoek naar de beste oplossing. De heer Kremers (CDA) geeft aan dat de rust enigszins weergekeerd is in Bunschoten omdat duidelijk is dat het waterschap datgene doet wat verwacht wordt. Complimenten daarvoor. De heer Van den Brandhof (ChristenUnie) is benieuwd naar de daadwerkelijke inhoud van e.e.a., de alternatieven e.d. De secretaris geeft aan dat het hier om een privaatrechtelijk vraagstuk gaat. De aannemer is in gebreke gesteld en moet voor de oplossing zorgen. In het plan van aanpak richting de RUD is gesteld dat in het spectrum van het verwijderen van de verontreiniging er twee hoofdrichtingen zijn. Dat is de verontreiniging verwijderen en het restant goede grond laten liggen. De andere kant van het spectrum is het totaal verwijderen van alle aangebrachte grond. Hiervoor is specifieker onderzoek nodig. De hoofdboodschap is dat we het gaan oplossen. 8. Rondvraag De heer Van Megen (AWP) informeert naar de stand van zaken m.b.t. de Waterfabriek in Voorst. Heemraad van Vreeswijk antwoordt dat gezocht wordt naar nieuwe bemensing voor dit proces. De heer Van Malenstein (PvdA) deelt mee dat het ab op 7 augustus jl. kennis heeft genomen van het feit dat de Rechtbank Gelderland op 12 juli jl. uitspraak heeft gedaan over de schorsing van de secretaris directeur van dit waterschap. Het betreft een openbare uitspraak. De heer Van Malenstein geeft aan dat hij vier weken lang geen informatie heeft ontvangen over een zaak waar het hele ab partij in is. Daarbij heeft het db geweigerd om de openbare uitspraak van de rechtbank aan

10 Pagina 10 van 11 hem toe te zenden, waarbij hij aangeeft dat hij niet het enige ab-lid is dat om toezending heeft gevraagd. Ook heeft het db niet vooraf de zittingsdag van de rechtbank aan het ab doorgegeven. De heer Van Malenstein verzoekt het db om bij het vervolg alle informatie rondom zittingsdagen van de rechtbank, de centrale raad van beroep en (tussen)uitspraken aan alle ab-leden te melden. De dijkgraaf constateert dat de heer Van Malenstein dit bewust in een openbare vergadering aan de orde stelt, waarvan akte. Het db handhaaft de lijn die tot nu toe altijd gehanteerd is: Er is niets geheimzinnigs aan de hand, maar het voeren van de rechtsgang is gemandateerd aan het dagelijks bestuur. De heer Eggers (Bedrijven) meldt dat er onderzoek plaatsvindt onder auspiciën van de Stowa door het RIVM is uitgevoerd naar de resistente ziekteverwekkers in het water en afvalwater. Is het db daarvan op de hoogte? Dit gaat o.a. over de risico s die men loopt op de rwzi s m.b.t. het personeel en de bezoekers. De heer Eggers stelt voor om onderzoekster van het RIVM eens uit te nodigen om dit verhaal toe te lichten. De dijkgraaf antwoordt dat het db op de hoogte is. De suggestie om deze onderzoekster eens uit te nodigen wordt meegenomen. 9. Sluiting Om uur sluit de voorzitter de vergadering, met dank aan allen. Aldus vastgesteld in de vergadering van 29 november 2017 drs. T. Klip-Martin, Dijkgraaf drs. ing. K.A. Blokland, Secretaris

11 Actielijst Nr. Datum afspraak Actie Door Vóór/op Afgerond Revolverend fonds: Algemene discussie starten met het ab Stand van zaken Omgevingswet. Presentatie in beeldvormend ab Onderwerp "Mestfraude" agenderen voor commissie-vergadering Onderwerp "Recreatief medegebruik" agenderen voor commissievergadering Zonnepanelen: Terugkoppeling op de vraag of het waterschap dakoppervlak beschikbaar kan stellen i.h.k.v. de postcoderoos-regeling Vrijwilligerswerk: Stand van zaken agenderen voor vergadering in voorjaar van Rapportage discrepantie 2016 agenderen voor commissievergadering DPRA agenderen voor beeldvormende vegadering College van d&h 2017 College van d&h College van d&h z.s.m. College van d&h z.s.m. College van d&h z.s.m. College van d&h Voorjaar 2018 College van d&h z.s.m. College van d&h z.s.m

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie

Gezamenlijke commissie Gezamenlijke commissie Besprekingsverslag Datum 11 juni 2018 Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman (heemraad), F. van

Nadere informatie

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De vaste voorzitter is afwezig wegens ziekte. De plaatsvervangend voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R. Kremer (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 17 februari 2016 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 november 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 januari 2017 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad),

Nadere informatie

Mededelingen Aansluitend aan deze vergadering is een fractievoorzittersoverleg gepland.

Mededelingen Aansluitend aan deze vergadering is een fractievoorzittersoverleg gepland. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 5 juli 2017 Voorzitter F. ter Maten Aanwezig D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), T. Klip-Martin (dijkgraaf), K.A. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van T. Klip-Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad) en R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer). Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 1 november 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M.R. Bos (secretaris), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), T. Bos (VVD), D. van Dijk

Nadere informatie

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden

Besprekingsverslag. commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Aanwezig G.M. van Eek (Veluws Water), M. Groenendijk (bedrijfsgebouwd), J.W.E. Gutteling (PvdA), C.P. Hoogeveen (steunfractielid

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 31 oktober 2016 Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland (programmamanager watersysteem), D.S.

Nadere informatie

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP)

H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), S. van t Foort (ChristenUnie), A. Span (AWP) Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 11 september 2017 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), K.A. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Besloten vergadering

Algemeen Bestuur Besloten vergadering Algemeen Bestuur Besloten vergadering Documentnummer: 1359344 Besprekingsverslag Voorzitter Aanwezigen T. Klip-Martin F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezigen F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD),

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 25 november 2015 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag

Algemeen Bestuur. Besprekingsverslag Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter F. ter Maten Aanwezig D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke (CDA), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie),

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig V. Doorn (heemraad), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad) B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den Broeke

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 29 januari 2018 Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), M. Bos (secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), T. Klip- Martin (dijkgraaf), F. ter Maten (heemraad),

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R.F. Landsbergen (Lokaal Waterbeheer, voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie Water Besprekingsverslag Datum 30 januari 2018 Aanwezig R. Landsbergen (voorzitter), L. Dennenberg (plvv. secretaris), K. Blokland (secretaris-directeur), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag

Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig C.C. van der Woude (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), V. Doorn (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), W. Bouwman (50PLUS),

Nadere informatie

2. Mededelingen De heer Van der Kolk meldt dat de heer Landsbergen zich bij hem afgemeld heeft vanwege verblijf in het buitenland.

2. Mededelingen De heer Van der Kolk meldt dat de heer Landsbergen zich bij hem afgemeld heeft vanwege verblijf in het buitenland. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezigen L.K. Pennings (voorzitter), M. Bos (secretaris), K.A. Blokland (secretaris-directeur), L. Dennenberg (directeur), T. Klip-Martin (dijkgraaf), D.S. Schoonman

Nadere informatie

Commissie Water. Besprekingsverslag

Commissie Water. Besprekingsverslag Commissie Water Besprekingsverslag Datum 7 november 2017 Aanwezig R. Kremers (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom in het gebouw van de WUR. Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), K. Blokland (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), F. van Baak-van den

Nadere informatie

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag VERSLAG VAN BESPREKING OPGEMAAKT DOOR BESPREKING Algemeen Bestuur G.A. Posthumus-Hakvoort DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Bergen, de heer Stegeman, de heer Brink, de heer

Nadere informatie

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA)

W. Bouwman (50Plus), H.J. van Hartskamp (Lokaal Waterbeheer), R. Vedder (CDA) Commissie Water Besprekingsverslag Datum 25 januari 2016 Aanwezig R.Kremers (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris, programmamanager waterketen), K.A. Blokland, (programmamanager watersysteem), F. ter

Nadere informatie

Commissie Water. Besprekingsverslag

Commissie Water. Besprekingsverslag Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezigen R. Kremers (voorzitter), L. Dennenberg (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad), G.J. van den Brandhof

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1. Opening 2. Afstemmingsoverleg

Besprekingsverslag 1. Opening 2. Afstemmingsoverleg Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 24 juni 2009 Aanwezig J.H.J.

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Datum 6 september 2016 Aanwezig J.G.W. van Megen(voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), M. Bos (secretaris), D.J. Tilkema (programmamanager waterketen), F. ter Maten

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen hartelijk welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen hartelijk welkom. Commissie F.B.A. Besprekingsverslag Aanwezig J.G.W. van Megen (voorzitter), T. Klip-Martin (dijkgraaf), M.R. Bos (secretaris), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman (heemraad), B.J. van Vreeswijk (heemraad),

Nadere informatie

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO)

E.M. Blom-de Groot (CDA), E.H. van der Meulen (AWP), I.L. Wegman-van Tongeren (CDA) G.P. Dalhuisen Aan- en afwezigen Nicolien Knapen (BMO) Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig Afwezig Secretaris Kopie aan Opgemaakt door Volgende vergadering 26 juni 2013 B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), R.L. Boer (KvK), T.N.

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad), J. Verhoef (heemraad),

Nadere informatie

Voorstel is om: - Kennis te nemen van de nieuwe voorjaarsnota (VJN). - Instemmen met de VJN.

Voorstel is om: - Kennis te nemen van de nieuwe voorjaarsnota (VJN). - Instemmen met de VJN. Aan algemeen bestuur 5 juli 2017 VOORSTEL Datum 22 juni 2017 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 942613 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Planvorming Bijlage(n) (1) 1.

Nadere informatie

Agendapunt Voorstel/Overweging, vraag of opmerking Besluit

Agendapunt Voorstel/Overweging, vraag of opmerking Besluit BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR van het Waterschap Drents Overijsselse Delta van 21 mei 2019 in het Waterschapshuis te Zwolle. Aanwezig: Ir. J.F. de Jong (waarnemend voorzitter),

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1 Opening mededelingen 2 Vaststellen besprekingsverslag commissie F.B.A. d.d. 30 maart 2009

Besprekingsverslag 1 Opening mededelingen 2 Vaststellen besprekingsverslag commissie F.B.A. d.d. 30 maart 2009 Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl

Nadere informatie

Besprekingsverslag commissie Water

Besprekingsverslag commissie Water Besprekingsverslag commissie Water Datum Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), G.S.W. te Bokkel (CDA), J.H.J. van Blommestein (VVD), Y.H.P. de Graaf (Water Natuurlijk), B. Harsta (PvdA), J. van der

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Subcommissie Water Besprekingsverslag Aanwezig M.S. Brouwer, voorzitter (heemraad), D.J. Tilkema, secretaris (adjunct directeur), K.A. Blokland (adjunct directeur) ), W. Goedhart (Water Natuurlijk), Y.H.P.

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda commissie Water

1. Opening en vaststellen agenda commissie Water Commissie Water Besprekingsverslag Aanwezig R.F. Landsbergen (voorzitter), D.J. Tilkema (secretaris), L. Dennenberg (directeur watersysteem en waterveiligheid), F. ter Maten (heemraad), D.S. Schoonman

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen

ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen ALGEMEEN BESTUUR Gecombineerde vergadering van 27 juni 2011 Van Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe Conceptnotulen Voorzitters De heer S. Schaap, J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem), ir. G.

Nadere informatie

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4.

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4. Verslag Overleg Commissie Bestuur en Middelen Datum 10 mei 2011 Registratienummer 11.011045 Aanwezig J. Doeland (voorzitter), E.R. Goossens (Dorpsbelangen), A. van Maanen (SGP), J.P. van den Broek (PvdA),

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 4 juli 2012 Voorzitter: J.M.P. Moons (dijkgraaf Vallei & Eem) (tot 12.00 uur), G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Actie door 1 Opening en mededelingen De heer Doorn opent de vergadering van de commissie F.B.A. om 21.30 uur en heet iedereen welkom.

Actie door 1 Opening en mededelingen De heer Doorn opent de vergadering van de commissie F.B.A. om 21.30 uur en heet iedereen welkom. Besprekingsverslag commissie Financiële en Bestuurlijke Aangelegenheden 31201 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl

Nadere informatie

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem

Besprekingsverslag Commissie Watersysteem Besprekingsverslag Commissie Watersysteem 31201 Datum 8 mei 2012 Aanwezig Vallei & Eem: G.C. Boot (Water Natuurlijk), J.G.M. van den Breemer (AWP), E.N.F. van Duikeren (VVD), T.A. van Dijk (CristenUnie),

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 12 januari 2010

Adviezen/Conclusies vergadering commissie Bestuur, Middelen en Zuiveringsbeheer d.d. 12 januari 2010 CONCEPT Onderwerp Advies / conclusie 1. Opening. Aanwezig zijn: de heer De Beaufort (Natuurterreinen); de heer Beugelink (hoogheemraad); mevr. Hiemstra (AWP); de heer G. Jansen (WN); de heer Ketting (W@I);

Nadere informatie

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en

Mededelingen: Met kennisgeving afwezig zijn de heren Van de Heg (Ongebouwd) en Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Voorzitter G. Verwolf Aanwezig B.J. Aalbers (Water Natuurlijk), E.M. Blom-de Groot (CDA), R.L.. Boer (KvK), T.N. Bos (VVD), G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), M.S.

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 juli 2017, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

Brede commissie. Besprekingsverslag

Brede commissie. Besprekingsverslag Brede commissie Besprekingsverslag Datum 2 juni 2014 Aanwezigen Steunfractieleden Ambtelijk aanwezig T. Klip-Martin (voorzitter), G.P. Dalhuisen (secretaris), G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan Leden van de commissie F.B.A. 17 juni 2019 Leden van het Algemeen Bestuur 10 juli 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 1383317/1383320 Programma Bestuur en belasting Projectnummer

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1. Opening en mededelingen 2. Afstemmingsoverleg (mondeling)

Besprekingsverslag 1. Opening en mededelingen 2. Afstemmingsoverleg (mondeling) Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 27 april 2011 Aanwezig B.J.

Nadere informatie

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Voorstel Aan Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Voorstel tot vaststelling van de begroting BWB 2017 1 juli 2016 en meerjarenbegroting 2017 2020 Inleiding De Gemeenschappelijke

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De heer Verhagen Algemeen Bestuur Besprekingsverslag Datum 26 november 2014 Voorzitter T. Klip-Martin Aanwezig G.J. van den Brandhof (heemraad), M.S. Brouwer (heemraad), V. Doorn (heemraad), D.J. Veldhuizen (heemraad),

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

VOORSTEL. Documentnummer Projectnummer. Beleidsnota Uitvoeringsbeleid Vrijwilligersparticipatie

VOORSTEL. Documentnummer Projectnummer. Beleidsnota Uitvoeringsbeleid Vrijwilligersparticipatie Aan algemeen bestuur 1 oktober 2014 VOORSTEL Datum 19 augustus 2014 Portefeuillehouder Documentnummer 627244 Programma Projectnummer Afdeling Bijlage(n) drs. T. Klip-Martin Voldoende en schoon water Planvorming

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 12 juni 2007 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit 1 Algemene Zaken Aanwezig: A.H.B. van Haarlem (voorzitter), J.M. Schalkwijk (CDA), H.J.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 3 mei 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 3 mei 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 3 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014), dhr. E.K.H.

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner)

K. Vlieg (bestuursondersteuner) BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 december 2018, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college.

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 1 februari 2007 vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanwezig: De heer R.V. van Engelen, voorzitter; Mevrouw N.M. van Dijk, secretaresse PMV; Mevrouw A. Bokma; PMV lid;

Nadere informatie

De heren Riet (CDA) en Nederhof (Beter voor Dordt)

De heren Riet (CDA) en Nederhof (Beter voor Dordt) Notulen vergadering algemeen bestuur Sportraad Datum: Aanwezig: Afwezig: Tevens aanwezig: 11 oktober 2010 25 leden volgens de getekende presentielijst (voorzitter: de heer Driesprong); de heer Van der

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014 DATUM 28 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes, plv. SECRETARIS dhr H.M. Bolhaar, plv PAGINA 1 De heren J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs. J. Bron,

Nadere informatie

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM

VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM VERSLAG GEZAMENLIJK ALGEMEEN BESTUUR VELUWE EN VALLEI & EEM Datum: 28 november 2012 Voorzitter: G. Verwolf (dijkgraaf Veluwe) Aanwezig: Waterschap Vallei & Eem: E. Barten (SGP), E.M. Blom-de Groot (CDA),

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010 Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010 Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie 1 19:00 uur Opening De voorzitter heet iedereen welkom

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 februari 2015 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST (17550\...) BESLUITENLIJST Datum : woensdag 10 september 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer J.G. van Maanen (commissievoorzitter), de heer H. Mulder (raadslid

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Besluitenlijst Raadsvergadering 18 december 2014 Raadsgriffie Aanwezig mevrouw M.J. van de Beek-Lindhout (CU), de heren H.M. Brons (GBS), G. van Deelen (SGP), H.A.M. Dekker (CDA),

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering

BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING. Datum vergadering BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 1 februari 2018 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR Verslag VERSLAG VAN BESPREKING BESPREKING OPGEMAAKT DOOR Vergadering G.A. Hakvoort DEELNEMERS Aanwezig: de heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Amerongen, de heer Maenhout, de heer Oggel, de heer Broens,

Nadere informatie

Besprekingsverslag 1. Opening

Besprekingsverslag 1. Opening Besprekingsverslag algemeen bestuur Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 22 april 2009 Aanwezig B.J.

Nadere informatie

: Drs. D.P. Wiltenburg, directeur Bedrijfsvoering en secretaris van de commissie, W.A. Hardijzer, D. Bac, A. Aartsen, Chr.

: Drs. D.P. Wiltenburg, directeur Bedrijfsvoering en secretaris van de commissie, W.A. Hardijzer, D. Bac, A. Aartsen, Chr. V.V. 30 maart 2011 Agendapunt 8.8 Besluitenlijst commissie Algemene Zaken en Middelen Datum Aanwezig Afwezig m/k : 4 maart 2011, aanvang 14.00 uur : mr. J.H. Oosters, voorzitter P. Boesberg, afdelingshoofd

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST

Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST Gemeenteraadsvergadering Neerijnen BESLUITENLIJST (14592\...) Datum : donderdag 24 mei 2012 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : mevrouw P. van Kuilenburg (GBN), de heer

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Van 3 februari 2015 Besluiten c.q. afsprakenlijst Voorzitter: Griffier: Leden: College van B & W: dhr. R. Zwijgers (CDA) mevr. A. Goslings de heren A. de Bruin

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen.

Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om uur bij Hefpunt in Groningen. HP/2013/260 Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van Hefpunt gehouden op donderdag 19 december 2013 om 09.30 uur bij Hefpunt in Groningen. Aanwezig: J. Bartelds (voorzitter), H.R. van der

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterbewustzijn

Subsidieverordening Waterbewustzijn Subsidieverordening Waterbewustzijn Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 21 augustus 2017; gelet op het bepaalde in de Algemene

Nadere informatie

Aanwezig: de heren Ten Brink (voorzitter), Küpers (secretaris-directeur), Batelaan, Douwstra en Sinnema en de dames Heeringa en Hidding (verslag).

Aanwezig: de heren Ten Brink (voorzitter), Küpers (secretaris-directeur), Batelaan, Douwstra en Sinnema en de dames Heeringa en Hidding (verslag). «~~ Besluitenlijst vergadering dagelijks bestuur op 4 juni 2018 Aanwezig: de heren Ten Brink (voorzitter), Küpers (secretaris-directeur), Batelaan, Douwstra en Sinnema en de dames Heeringa en Hidding (verslag).

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 8 december 2016 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015

Verkorte Besluitenlijst vergadering algemeen bestuur d.d. 16 december 2015 ONDERWERP 1 Opening, vaststelling agenda en loting primus BESLUIT Opening De voorzitter opent de vergadering. Afwezig zijn de heren Van der Kruk en Scherrenberg. Vaststelling agenda De agenda wordt gewijzigd

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 26 mei 2015 Nummer: 15007743 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 26 mei 2015 van 09.40 tot 18.43 uur,

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Burg van den Bosch en mevrouw Rachak zijn verlaat. Plv voorzitter de heer Metz vervangt de raadsvoorzitter.

Nadere informatie