Steller :S. Wind Telefoonnummer ; Afdeling : Middelen en Beheer - VG s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee"

Transcriptie

1 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; : Middelen en Beheer - VG s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee Onderwerp: Zonnepanelen op gemeentelijke panden Agendering: Ter besluitvorming Actie: Beschikbaar stellen van krediet van ,- incl. BTW voor investering in 220 op 6 gemeentelijke panden Beschikbaar stellen van krediet van , - incl. BTW voor investering in 600 op 5 gemeentelijke panden Stukken ter inzage: (geef ook aan Indien vertrouwelijkheid) Lijst panden per categorie (deel 1, 2 of 3) Memo onderzoek initiatiefvoorstel gemeentelijke panden Gevraagd besluit: 1. Vast te stellen dat het niet budgettair neutraal mogelijk is om te plaatsen behoudens de panden welke zijn benoemd in de bijlage. Deel 1: rendabele ,- Euro inclusief BTW beschikbaar te stellen voor het plaatsen van 220 op 6 gemeentelijke panden waarvan de investering binnen +/- 15 jaar terugverdiend wordt. 2.2 Akkoord te gaan met de bijgaande begrotingswijziging. Deel 2: niet rendabele 3.1 Euro ,- inclusief BTW beschikbaar te stellen voor investering in het plaatsen van 600 op 5 gemeentelijke panden waarvan het onrendabele deel wordt gedekt uit de kanskaart (Euro ,-), het duurzaamheidsfonds (Euro ,-) en het overige deel (Euro ,-) uit de opbrengsten van de met een terugverdientijd van +/- 15 jaar. 3.2 Akkoord te gaan met de bijgaande begrotingswijziging. 4. De overige panden voorlopig niet te voorzien van. Samenvatting De doelstelling van de gemeente is om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Om hier een bijdrage aan te leveren is een initiatiefvoorstel ingediend om op alle gemeentelijke panden budgettair neutraal te gaan plaatsen. Dit is niet voor alle panden mogelijk gezien ligging, schaduw etc. van de panden. Geadviseerd wordt aan de raad op de 6 panden te plaatsen en hiervoor het benodigde investeringsbudget beschikbaar te stellen. Voor de overige panden is een financiering van het niet rendabele deel noodzakelijk. Geadviseerd wordt aan de raad om vanuit de ambities uit "Puur Hoorn" en de voorbeeldfunctie van de gemeente 600 te plaatsen op 5 panden. Wij stellen voor om een deel uit het duurzaamheidsfonds en een deel uit de kanskaart te financieren. Door deze investering zullen in totaal zo'n 820 kunnen worden geplaatst wat een jaarlijkse besparing van zo'n kwh met een waarde van zo'n ,- op zal leveren ofwel een besparing van zo'n kg CO2.

2 nr. : In te vullen door Griffie ;S. Wind 2 van 5 1. Inleiding: reden van het voorstel Aanleiding In december 2012 is door de raad een initiatiefvoorstel aangenomen waarin gevraagd is om budget neutraal op alle gemeentelijke panden te plaatsen. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om dit te realiseren waarbij van de panden vastgesteld is of dit technische mogelijk en of en hoe dit budget neutraal haalbaar is. Dit voorstel is de uitwerking van het onderzoek en geeft inzicht in de mogelijkheden om uitvoering te geven aan het initiatiefvoorstel van de raad. Belang In 2040 klimaatneutraal, dat is de doelstelling uit "Puur Hoorn". Om dit te kunnen halen is het van belang om actie te ondernemen. Het plaatsen van levert een bijdrage aan het behalen van deze doelstellingen. Centrale vraag Welke mogelijkheden zijn er om budgettair neutraal te plaatsen op gemeentelijke panden? 2. Beoogd maatschappelijk resultaat De voorgestelde maatregelen dragen bij aan de duurzaamheid en het beperken van de klimaatbelasting van de gemeente Hoorn. Het plaatsen van de is zichtbaar voor de inwoners van de gemeente waarmee de gemeente een voorbeeld geeft aan haar inwoners: zien besparen, doet besparen. 3. Kaders De kaders zijn vastgesteld in het initiatiefvoorstel van de raad en deze komt voort uit het programma "Puur Hoorn" waarin de doelstellingen staan beschreven van een klimaat neutrale gemeente Hoorn in Argumenten Om een juiste afweging te maken voor het plaatsen van is het noodzakelijk dat er inzicht is in de opbouw van energietarieven in Nederland. Om dit helder te krijgen is de opbouw van energietarieven weergegeven in onderstaande grafiek met de prijs per kwh. 0,25 Energieprijsopbouw (vereenvoudigd) 0,2 0,15 BTW i Energiebelasting 0.1 0,05 0,016 mi i Kosten energiebedrijf Kostprijs elektriciteit (dagtarief) tot tot totlgwh Zoals in bovenstaande grafiek te zien is zit er verschil in de energiebelasting die door de overheid wordt geheven op de energietarieven. Dit maakt een onderverdeling in 3 delen op basis van energietarieven.

3 nr. : In te vullen dooi Griffie 3 van 5 Woningen vallen gezien het verbruik in de categorie met het hoogste tarief. Dit maakt dat, wat ook al door de Raad is geconstateerd, rendabel zijn voor woningen. Het gemeentehuis bijvoorbeeld valt met +/ kwh ruimschoots in het laagste tarief en is dus zeer onrendabel. Deel 1: rendabele Vanuit financieel oogpunt is deel 1 interessant. Simpelweg omdat het zichzelf terugverdient binnen een doorlooptijd van +/- 15 jaar, als alle bijkomende zaken worden meegerekend. Daarna is het puur verdienen voor de resterende tijd van de levensduur van de panelen. Deel 2: niet rendabele Om te komen tot dezelfde terugverdientijd voor deel 2 van het voorstel moet extra geïnvesteerd worden. Dit draagt voor de navolgende jaren bij aan een significante verlaging van de energienota en de CO2 uitstoot. Deel 3: zeer onrendabele Gezien de constateringen voor de extra benodigde investering om de onrendabele top weg te financieren bij deel 2 is deel 3 verder buiten beschouwing gelaten. Zonnepanelen hebben een behoorlijk lange terugverdientijd. Wat niet vast staat is, is of de betreffende panden ook in eigendom blijven van de gemeente en of er nog herontwikkelingen komen voor deze panden wat het financiële haalbaarheid van de beïnvloed. De keuze voor moet dan ook vooral gebasseerd zijn op het behalen van de doelstellingen en ambities vanuit "Puur Hoorn" als onderdeel van een klimaatneutrale gemeente in Hiermee heeft de gemeente tevens de mogelijkheid om haar voorbeeldfunctie naar de maatschappij te visualiseren in de vorm van. Voor de rendabele is de financiële haalbaarheid een extra positieve stimulans om het te gaan uitvoeren. Voor het niet rendabele deel is het grootste deel van de investering te dekken uit het duurzaamheidsfonds. Dit is acceptabel vanwege de duidelijke relatie tussen het plaatsen van en duurzaamheid waar het fonds voor is ingericht. Alternatief Een alternatief is om geen of minder te plaatsen maar in te zetten op het besparen van energie. Dit levert immers ook een verlaging van de energienota op. Tevens kan het zo zijn dat de terugverdientijd ervan korter is dan de en zo een investering daarin meer oplevert. Dit beantwoord echter niet het voorstel van de raad om te plaatsen. 5. Maatschappelijk draagvlak Het initiatiefvoorstel is vanuit de raad gekomen. Deze is aangenomen door de raad wat de steun voor het voorstel weergeeft. Binnen de maatschappij speelt als meer het besef dat we zelf voor allerlei zaken moeten zorgen en het zelf opwekken van elektriciteit is daar een aanzienlijk onderdeel van. 6. Financiële consequenties Voor het aanbrengen van de uit deel 1 is een investering nodig van , - incl. BTW. Dit heeft een wijziging in de kapitaallast tot gevolg. De consequenties hiervan zijn hieronder weergegeven. Omschrijving % van Investering Totalen investering Kapitaallast 8, , ,-- Onderhoud/verzekering 2, , ,- Totaal kosten 9.570, -

4 4 van 5 Registratienummer : M&B - VG : nr. : In te vullen dooi Griffie Omschrijving / kwh kwh / jaar Totalen Opbrengsten panelen 0, ,- Totaal kosten 9.570,- Totaal opbrengsten 90,- Tabel 1: kosten en opbrengsten bij investering deel 1 Financieel is dit gezien bovenstaande tabel een positief voorstel voor de gemeente. Voor het aanbrengen van de uit deel 2 is een investering nodig van ,- incl. BTW. Doordat dit financieel in een andere categorie valt qua opbrengsten per kwh is dit financieel niet haalbaar om uit te voeren zonder extra fondsen / reserves. Vanuit het duurzaamheidsfonds is ,- incl. BTW nodig. Vanuit de kanskaarten is ,- incl. BTW nodig. Met bovenstaande financiering uit de fondsen / reserves ziet de kapitaallast wijziging er als volgt uit. Omschrijving % van Investering Totalen investering Kapitaallast 8, , ,- Onderhoud/verzekering 2, , ,- Totaal kosten ,-- Omschrijving /kwh kwh / jaar Totalen Opbrengsten panelen 0, ,- Totaal kosten ,- Totaal opbrengsten 90,- Tabel 2: kosten en opbrengsten bij investering deel 2 7. Communicatie De communicatie van het besluit zal worden afgestemd met de communicatieadviseur vanuit Puur Hoorn, zodat het gekoppeld wordt aan de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Dit kan door middel van een persbericht gezien de omvang en de besparing die daarmee wordt gerealiseerd. Voor de uitvoering zullen de gebruikers van de locaties die het betreffen worden geïnformeerd over wat er staat te gebeuren. 8. Realisatie Voordat overgegaan kan worden tot de realisatie van het aanbrengen van de zal het werk voorbereid en aanbesteed moeten worden. De realisatie is mede afhankelijk van de hoeveelheid te plaatsen (alleen deel 1 of ook deel 2 meenemen). De panden uit deel 1 welke in aanmerking komen voor het plaatsen van zijn weergegeven in onderstaande tabel. Wat? Adres Plaats Verbruik (kwh) Brandweerkazerne IJsselweg 4 HOORN NH Sport- evenementen complex Westerblokker 77a BLOKKER Sport- evenementen complex Julianalaan 2 ZWAAG Wijkcentrum 't Slot Van Beijerenstraat 89 HOORN NH Rayon Roskam 1 ZWAAG Sport- evenementen complex Charlotte van Pallandthof 111 HOORN NH Tabel 3: Panden uit deel 1, rendabel te plaatsen

5 nr. : //; te vullen door Griffie Programmabegr. :g RQ e n VHV 5 van 5 De panden welke horen bij deel 2 van het voorstel zijn weergegeven in de onderstaande tabel. Wat? Adres Plaats Verbruik (kwh) Rayon Pelmolenpad 37 HOORN NH Sport- evenementen complex Moerbalk 1 HOORN NH * Gymlokaal Gerritsland 56 HOORN NH School Orionstraat 135 HOORN NH * Ateliers Muntstraat 7 HOORN NH Tabel 4: Panden uit deel 2, niet rendabel te plaatsen * Deze panden kunnen worden meegenomen gezien het gemiddelde tarief voor de panden van 0,135 per kwh, ondanks dat deze in deel 3 vallen. Bij de realisatie zal rekening moeten worden gehouden met het reguliere onderhoud aan de daken van de panden. Het plaatsen van de kan eventueel gelijktijdig worden uitgevoerd met groot onderhoud aan de daken of renovatie hiervan. Dit is meer efficiënt, maar maakt dat de doorlooptijd van het aanbrengen van de panelen langer. Risico's met betrekking tot de realisatie ligt vooral in de toekomstverwachting van deze panden. Wijzigingen hierin hebben invloed op de keuze om wel of niet te plaatsen. Dit voorstel betreft het plaatsen van op daken van al bestaande panden. Voor nieuwe panden geldt dat waar mogelijk al worden meegenomen. Voorbeelden hiervan zijn: MFA De Kreek Brandweerkazerne Oude Veiling Sportzaal Tweeboomlaan Hoorn, datum het colleaév/n burgemeester en wethouders/van Hoorn de 3 bur^e burgemeester

Steller : S. Wind Aan : P. Westenberg Telefoon : 0229-252200 Afdeling - Bureau : Middelen en Beheer - Vastgoed Status : Versie 4

Steller : S. Wind Aan : P. Westenberg Telefoon : 0229-252200 Afdeling - Bureau : Middelen en Beheer - Vastgoed Status : Versie 4 ** 1 van 6 Onderwerp: Onderzoek initiatiefvoorstel zonnepanelen gemeentelijke Zaaknummer : 1001958 Datum : 25 september 2013 Steller : S. Wind Aan : P. Westenberg Telefoon : 0229-252200 Afdeling - Bureau

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0787 B.18.0787 Landgraaf, 2 mei 2018 ONDERWERP: Zonnepanelenproject Burgerhoes en Sportpark Terwaerden Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595-447795 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A.Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Duurzame renovatie Huis van de stad NIET INVULLEN Registratienummer: 16h0006829 / h160015391 Paraaf secretaris: Algemeen Datum: 4 mei 2016 Opsteller: B. Oudens

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: Onderwerp: Zon(nepanelen)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel

De Laatste Hendrik. Energiescan & Investeringsvoorstel De Laatste Hendrik Energiescan & Investeringsvoorstel Bedrijf : Efficient Energie Auteur : ing. Harry de Jonge Adres : Westhavenweg 58 F Plaats : Amsterdam Postcode : 1042 AL Telefoonnummer : 020-6922661

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Zonne-energie voor ondernemers

Zonne-energie voor ondernemers Zonne-energie voor ondernemers Een zonnige en zuinige toekomst? Johannes Zijlstra 20-03-2013 LTO Noord Advies Zonne energie; drijvende kracht!? 1 Zonuren Onderwerpen Energie en duurzaamheid Ontwikkeling

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Openbaar Onderwerp Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Raad heeft het vliegwielprincipe Duurzaamheid

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA VOORSTEL: RAADSVERGADERING: ONDERWERP: aanpassing subsidieverlening voetbalvereniging d.w.b. Opmeer, 2 januari 2013 Beslispunten 1. De bijdrage à fonds perdu, ten behoeve van

Nadere informatie

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Opdrachtgever: Remko de Jong, Afdeling RO gemeente Voerendaal Mei 2017 1 Inhoudsopgave: 0. Algemeen 1. Ontwerp 1.1

Nadere informatie

Ben van der Aa / oktober 2018

Ben van der Aa / oktober 2018 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email Ben van der Aa 3628 ben.van.der.aa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder T. Geldens onderwerp Zonnepanelen

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

WELKOM Energiecoöperatie Endura

WELKOM Energiecoöperatie Endura WELKOM Energiecoöperatie Endura Ledenavond Endura Samenvatting activiteiten en plannen Hoe staan we er voor in Harderwijk? Bron : Klimaatmonitor RVO in vergelijking met Ermelo Endura aanpak De drietrapsraket

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587 VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587 1. Onderwerp: aanschaf houtkachel ter verwarming van de gemeentewerf te Ulft 2. Voor welke raadscyclus: 3. Agendering: 4. Behandelwijze: 5. Indien

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 20-4-2017 Franeker, 21-3-2017 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende duurzaamheidsmaatregelen te organiseren en realiseren

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw De opgave is groot De Rijksoverheid streeft naar een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050. Op weg daar naar toe is de ambitie

Nadere informatie

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Opening Voorzitter Duurzaam Roerdalen Agenda Energieverbruik gemeente Roerdalen in beeld Stappenplan energieproject Zonnedak De

Nadere informatie

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Zonlaan 265 1234 AB Zelfstad 1 augustus 2014, s-hertogenbosch Geachte heer Sent, Hartelijk dank dat we u een aanbod op maat mogen doen voor Zelfstroom Alles-in-1

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

B-stuk. Besluit van burgemeester en wethouders. Datum B&W-vergadering 19 november 2013 Behandelend ambtenaar Jelger Takken

B-stuk. Besluit van burgemeester en wethouders. Datum B&W-vergadering 19 november 2013 Behandelend ambtenaar Jelger Takken Besluit van burgemeester en wethouders Datum B&W-vergadering 19 november 2013 Behandelend ambtenaar Jelger Takken Afdeling Dienstverlening Portefeuillehouder Robbert Peek Paraaf afdelingshoofd Rapportnummer

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam Zonnestroom voor VvE s Week van de VvE februari 2019 Amsterdam 1 Even voorstellen Joost de Valk Judith Roodenrijs Zonne-adviseurs coöperatie U.A. advies aan: VvE s, bedrijven, scholen > 160 VvE s in Amsterdam

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z Datum Agendapunt Documentnummer R05S013/ z170021389 Onderwerp Scenario s vernieuwing sportcomplex Initiatiefvoorstel Zeewolde Beoogd effect Uiterlijk per 1 oktober 2017 meerdere scenario s, een advies

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Toelichting op de aanpak van de gemeente Breda Marcel van Embden (projectleider afdeling Vastgoedbeheer) Inhoud Klimaatnota gemeente Breda Wat is de insteek bij het

Nadere informatie

ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche

ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche Aan de gemeenteraad Documentnummer 2016.0.053.583 Zaaknummer 2016-09-01084 ONDERWERP: Afweging locaties zonnevelden, eerste tranche Voorstel 1. Kennis te nemen van de rapportage Locaties zonnevelden, eerste

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt

Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 15 december 2015 RV/15/00633 19 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp J.W. Schipper, fractie VVD

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 17-01-2017 Nummer voorstel: 2017/14 Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: 8 Onderwerp:

Nadere informatie

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d.

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d. RAADSVOORSTEL NR: 19-61 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 653322 Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Aan de raad, Onderwerp Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Gevraagde

Nadere informatie

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2013-008473 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Katwijk, 18 februari 2014. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Aardgasvrij bouwen Rudolf Steiner College en Rudolf Steiner School

Collegebesluit. Onderwerp Aardgasvrij bouwen Rudolf Steiner College en Rudolf Steiner School Collegebesluit Onderwerp Aardgasvrij bouwen Rudolf Steiner College en Rudolf Steiner School Nummer 2018/73801 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 1.1 Onderwijs en sport Afdeling JOS Auteur

Nadere informatie

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege. g

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege.   g Samen in de zon Zonnedaken op onze school en de manege www.meerkracht.org info@meerkracht.or g Wij zijn Meerkracht! Visie Missie In de nabije toekomst is de energievoorziening duurzaam en voor een belangrijk

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken Datum Agendapunt Documentnummer R02S005/z160031976 Onderwerp Voorbereidingskrediet renovatie en Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Start van de voorbereiding en uitwerking van een grootschalige renovatie

Nadere informatie

Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21

Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Kredietaanvraag Verbouwing Nieuwe Dukenburgseweg 21 Programma / Programmanummer 1042,1043 / Bestuur en Middelen, Facilitaire Diensten Portefeuillehouder H. Tiemens, R.

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 27-10-2016 Franeker, 16-9-2016 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende huisvesting te organiseren en realiseren voor

Nadere informatie

Postcoderoos. Wie mogen meedoen? Inwoners uit postcoderoosgebied

Postcoderoos. Wie mogen meedoen? Inwoners uit postcoderoosgebied Zon4Ons Energie-coöperatie voor gezamenlijke productie van zonne-energie door en voor Oldehove, Niehove, Saaksum,Ezinge, Zuurdijk, Den Ham, Lauwerzijl, Houwerzijl, Warfhuizen en Noordhorn Postcoderoos

Nadere informatie

Voorkeursvariant voetbalaccommodatie RKSV Altior te Langeraar

Voorkeursvariant voetbalaccommodatie RKSV Altior te Langeraar gemeente nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder Mw L van Leeuwen-Koster opgesteld door mr G.G.G. Slooters / 107 kenmerk/datum 09.0003472 / 17 maart 2009 vergaderdatum raad 23 april 2009 jaar/nummer

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00714 Onderwerp: Extra Krediet Springplank - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In verband met

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming.

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Wat kost het plaatsen van 100 zonnepanelen en wat betekent een prijs

Nadere informatie

De gemeente Maastricht investeert in zonnepanelen op vijf van haar panden: Ankerkade

De gemeente Maastricht investeert in zonnepanelen op vijf van haar panden: Ankerkade Samenvatting De gemeente Maastricht investeert 1.674.550 in zonnepanelen op vijf van haar panden: Ankerkade 275, Mosae Forum 10, Randwycksingel 22, Herbenusstraat 89 en Vrijthof 46-47. Jaarlijks leveren

Nadere informatie

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten.

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten. Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 7 juli 2015 RV/15/00547 6 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp W. Kuster S. van Alfen Milieu

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

0. Samenvatting. 1. Wat is de aanleiding?

0. Samenvatting. 1. Wat is de aanleiding? Agendanummer: CS2 Begrotingswijz.: Verbouwingsplannen Stichting Jongerencentra Waalwijk ten behoeve van Onderwerp : de Tavenu, Taxandriaweg 13, Waalwijk Kenmerk: 09/0014673 Aan de raad van de gemeente

Nadere informatie

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 5 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Politieke Kamer 1 / 2 Agendanr. 5 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Welkom. PV-panelen op publieke daken. Wase Klimaattop. 14 oktober 2016

Welkom. PV-panelen op publieke daken. Wase Klimaattop. 14 oktober 2016 Welkom Wase Klimaattop PV-panelen op publieke daken 14 oktober 2016 Agenda Zonne-energie in Vlaanderen Zonnepotentie van een dak Aanbod voor Lokale Besturen 2 Context Europese doelstelling: 20% hernieuwbare

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Made, 16 januari 2002 Commissievergadering d.d. 31 januari 2002 Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Agendapunt: Onderwerp: woon-zorg-sportcentrum Lage Zwaluwe Toelichting: Bijgaand treft

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

B. Cornelis 06 134 699 37 Ben.Cornelis@valkenswaard.nl. 39431/39439 9 juni 2016

B. Cornelis 06 134 699 37 Ben.Cornelis@valkenswaard.nl. 39431/39439 9 juni 2016 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email B. Cornelis 06 134 699 37 Ben.Cornelis@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder M. Bax onderwerp Toepassing zonnepanelen

Nadere informatie

Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie

Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie Gezamenlijk aan de slag met Zonne-energie Advies op Maat Johannes Zijlstra 09-12-2013 LTO Noord Advies Onderwerpen Rendement zonnepanelen Wat bepaalt de terugverdientijd Rendementsberekening Voor wie is

Nadere informatie

Duurzame Energie Bedum

Duurzame Energie Bedum Duurzame Energie Bedum Postcoderoos Egbert Ludwig Egbert.ludwig@gmail.com 06 830608769 Achtergrond U kunt ons dorp duurzaam maken, samen met SV Bedum Woningen met zonnepanelen en zwembad met restwarmte

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 oktober 2014 14-088 Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie en Anne Frank locatie Aan de raad, Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie

Nadere informatie

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016 Kees Smitskamp Guido Weber 18 januari 2016 } 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo } 20.00 Presentatie Pure Energie uit Enschede } 20.15 Pauze } 20.45 Vragen } 21.30 Einde Zaalhuur, koffie,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Beheerplan begraafplaats

Beheerplan begraafplaats B en W voorstel 13INT02230 Onderwerp Beheerplan begraafplaats Samenvatting voorstel In de raadsvergadering van 1 oktober 2013 is door Borne Nu een initiatiefvoorstel ingediend om de taakstelling van i

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen

Nota van B&W. Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur A.M. Schneider Telefoon 5113691 E-mail: a.schneider@haarlem.nl WZ/OGV Reg.nr. 2008/38395 Bijlage

Nadere informatie

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR november 2013

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR november 2013 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR november 2013 OPSTELLER VOORSTEL: M.J. Feenstra AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: P. de Graaf Agendapunt: No. /2012 Dokkum, ONDERWERP: Herhuisvesting

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur.

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur. 15 september 2018 Resultaat van uw opzoeking op www.energiesparen.be/zonnekaart De zonnekaart geeft een goede weergave van de zoninstraling op uw dak. De hoeveelheid zoninstraling is heel plaatsgebonden

Nadere informatie

Van: J. Michel Tel nr: 8384 Nummer: 15A.01329

Van: J. Michel Tel nr: 8384 Nummer: 15A.01329 N I E T O P E N B A A R VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: J. Michel Tel nr: 8384 Nummer: 15A.01329 Datum: 7 december 2015 Team: Realisatie & Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Noordenveld Voorstel 1. Het college opdracht te geven een aanbesteding uit te laten werken voor de plaatsing van zonnepanelen op de (daarvoor geschikte) gemeentelijke

Nadere informatie

Even voorstellen. Ietse Pestoor (Ezinge) Jan de Vries (Oldehove) Arienne Groenewoud (Oldehove) Peter Kremer (Oldehove) Fred Hendriks (Niehove)

Even voorstellen. Ietse Pestoor (Ezinge) Jan de Vries (Oldehove) Arienne Groenewoud (Oldehove) Peter Kremer (Oldehove) Fred Hendriks (Niehove) Zon4Ons Energie-coöperatie voor gezamenlijke productie van zonne-energie door en voor Oldehove, Niehove, Saaksum,Ezinge, Zuurdijk, Den Ham, Lauwerzijl, Houwerzijl, Warfhuizen en Noordhorn Even voorstellen

Nadere informatie

AGENDAPUNT 7 ONTWERP. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 7 ONTWERP. Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 Onderwerp: Bijstelling realisatie 1e fase Energiefabriek Nieuwegein Nummer: 626444 In D&H: 02-04-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 23-04-2013 Telefoonnummer:

Nadere informatie

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 AGENDA Het doel van de avond Wat is de stroomtuin? Rekenvoorbeelden Sicco Beerda Gerrit van der Leeuw Na de pauze Panelen berekenen WAT IS DE DROOM?

Nadere informatie

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie.

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Concentratie ICT- taken. Leiden, 2 juli 2004. Nr. : 04.0120. Dnst. : ID 2004. In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Op termijn is de huidige formatie

Nadere informatie

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019 Thijs van Oirschot John van de Ven 22 januari 2019 Wat en waarom? Doelstellingen en beleid Wie ben ik? Organisatie Zonneweide Haghorst Landschappelijke inpassing Flora Fauna Technische uitvoering Lokale

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 017/2006 29 november 2005 FD/g&s 05/112 Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor Aan de Raad der gemeente Haarlem Op 21 december 2005 hebben

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Feitelijke informatie Het bijgevoegde memo geeft een overzicht van de stand van zaken in relatie tot de inhoud van de motie.

Feitelijke informatie Het bijgevoegde memo geeft een overzicht van de stand van zaken in relatie tot de inhoud van de motie. Zaaknummer 00449154 Onderwerp Motie PvdA over zonnepanelen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 30 juni 2015 nam de raad een motie van de PvdA aan om te onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 17 mei 2018

Voorlichtingsavond 17 mei 2018 Voorlichtingsavond 17 mei 2018 Paneeldelen Inschrijvers Voortgang Inschrijvingen 16-5-2018 6000 400 Totaal Aantal deelnemers 663 5000 350 300 Aantal paneeldelen 8.143 Gemiddeld per inschr. 12,3 4000 250

Nadere informatie

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting.

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Datum: 28-5-13 Onderwerp Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de uitvoering van de voorgestelde bouwkundige

Nadere informatie

9-2-2016. Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016. Even voorstellen 2. Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO)

9-2-2016. Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016. Even voorstellen 2. Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO) Informatiebijeenkomst, 9 februari 2016 Even voorstellen 2 Tim van Twuijver Adviseur duurzame energie Grontmij (Part of SWECO) Inhoud 3 Waarom zonne-energie? Waarom is zonne-energie interessant van u? Hoe

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger

Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger PU R M E R E" O~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 14 70258 Datum: 2 april 2019 Portefeuillehouder: M.T.A. Hegger Domein/ Team: RUID /VSTG Onderwerp: Krediet onderhoud sporthal De

Nadere informatie

Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A 'Alleen het beste is goed genoeg' Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH

Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A 'Alleen het beste is goed genoeg' Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH Zonne-energie installatie Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A Market Pro BV - Officiële dealer van Nord Solar GmbH Basisgegevens Grootverbruiker, aansluiting > 3 X 80A * Rechtsvorm V.O.F. * Geschatte

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad;

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad; 2.1.8 Uitvoeringskrediet Verbeteren entree binnenstad stationstunnel 1 Dossier 539 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 539 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie