Onderzoeksrapportage WENB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksrapportage WENB"

Transcriptie

1 Onderzoeksrapportage WENB Wendbaarheid onder werknemers Afval & Milieu /MvE/MS/eb 11 oktober 2017 Auteurs: Marieke van Essen & Moon Stroes

2 Inhoud 1. Inleiding Onderzoeksverantwoording en respons Onderzoeksverantwoording Respons Scholing en ontwikkeling De noodzaak tot scholing Maatregelen om ontwikkeling te bevorderen Oriëntatie op een andere functie Balans tussen werk en privé Afstemming werk-privé Zeggenschap over werktijden Maatregelen voor een goede werk/privé-balans Duurzame inzetbaarheid Inzetbaarheid over vijf jaar Maatregelen om gezond en fit te werken Het belangrijkste thema voor duurzame inzetbaarheid Het gesprek met de leidinggevende Arbeidsvoorwaarden Verdeling arbeidsvoorwaardenbudget Samenvatting en conclusies Scholing en ontwikkeling De balans tussen werk en privé Duurzame inzetbaarheid Arbeidsvoorwaarden Bijlage : Cao-enquête Afval & Milieu... 22

3 1 1. Inleiding De sector van afval- en milieubedrijven is veelzijdig en volop in ontwikkeling. De bedrijven in de sector spelen in op vernieuwing en verandering en blijven zo in beweging. Dat vraagt om medewerkers die ook 'wendbaar' zijn en zich flexibel opstellen. Wendbaarheid is door de werkgevers als centraal thema gekozen voor het cao-overleg dat dit najaar plaatsvindt. De WENB, de werkgeversvereniging van de sector van afval- en milieubedrijven, wil medewerkers actief betrekken in dit cao-proces en onderzoeken waar de wensen en belangen van medewerkers in de sector liggen. Van eind augustus tot half september 2017 heeft de WENB een cao-onderzoek laten uitvoeren onder alle medewerkers van de sector Afval & Milieu. De volgende vier thema s stonden hierbij centraal: scholing en ontwikkeling, de balans tussen werk en privé, duurzame inzetbaarheid en de arbeidsvoorwaarden. De resultaten van dit onderzoek bieden input voor de cao-onderhandelingen en handvatten om verder invulling te geven aan bovenstaande thema s.

4 2 2. Onderzoeksverantwoording en respons 2.1. Onderzoeksverantwoording Om de doelstellingen van het onderzoek te realiseren, is een webbased survey gehouden. De vragenlijst bestond uit vijf blokken: Blok 1 : Vragen met betrekking tot scholing en ontwikkeling. Blok 2 : Vragen met betrekking tot balans tussen werk en privé. Blok 3 : Vragen met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. Blok 4 : Vragen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden. Blok 5 : Vragen naar persoonskenmerken. Het onderzoek is verricht met behulp van een via internet toegankelijke vragenlijst. De WENB heeft een uitnodiging tot deelname verstuurd aan alle werkgevers met het verzoek om deze per individuele toe te zenden aan al hun medewerkers. De benaderingswijze berust volledig op willekeur; de steekproef is derhalve aselect. Het aantal respondenten dat de enquête volledig heeft ingevuld, bedraagt Door de grootte van de steekproef en de aselecte benadering zijn alle uitspraken in deze rapportage representatief Respons In totaal hebben respondenten de vragenlijst volledig ingevuld. Het aantal werknemers in de sector bedraagt ongeveer Het responspercentage is derhalve 18%. Dit is voor een enquête op sectorniveau een goede score. De vragenlijst is ingevuld door 929 mannen (78%) en 256 vrouwen (22%). Figuur 1: Percentage respondenten naar leeftijd 30% 34% 20% 7% 10% Jonger dan en ouder Slechts 7% van de respondenten is jonger dan 30 jaar. Het aantal respondenten per leeftijdsgroep loopt op tot ruim één derde van de respondenten met een leeftijd tussen de 50 en 60 jaar. De categorie van 60 jaar en ouder wordt vertegenwoordigd door een kleine 10% van de respondenten.

5 3 Het opleidingsniveau van de respondenten is als volgt: 20% van de respondenten is laag opgeleid (basisschool/lbo-/vmbo-/mavo-niveau) 41% heeft een opleiding op HAVO-/VWO-/MBO-niveau 39% is hoog opgeleid (HBO-/WO -niveau). Figuur 2: Percentage respondenten naar functie 16% 9% Kantoor/staf Verwerking 22% 53% Afvalinzameling Beheer openbare ruimte Meer dan de helft van de respondenten heeft een kantoor- of staffunctie, terwijl het beheer van de openbare ruimte wordt vertegenwoordigd door nog geen 10% van de respondenten. 15% van de respondenten werkt in ploegendienst. Daarvan is 94% man en heeft 78% een functie in de verwerking.

6 4 3. Scholing en ontwikkeling 3.1. De noodzaak tot scholing Aan medewerkers is gevraagd of zij scholing nodig hebben om in de toekomst goed hun werk te kunnen blijven doen. Figuur 3: Noodzaak tot scholing 10% 12% Scholing nodig Geen scholing nodig 78% Weet niet Ruim drie kwart van de respondenten geeft aan een cursus, opleiding, training en/of leren tijdens het werk nodig te hebben om in de toekomst het werk goed te kunnen blijven doen. Voor medewerkers in het beheer van de openbare ruimte ligt dat percentage nog hoger, namelijk 88%. Lageropgeleiden en 60-plussers geven minder vaak aan scholing nodig te hebben (beiden 69%) Maatregelen om ontwikkeling te bevorderen Aan medewerkers is gevraagd wat zij nodig hebben om aan hun ontwikkeling te werken. Zij hebben de twee antwoorden aangekruist die op hen het meest van toepassing zijn. Voldoende tijd om te scholen en voldoende doorgroeimogelijkheden zijn veruit de belangrijkste voorwaarden om te kunnen werken aan ontwikkeling. Bij de categorie Anders wordt meerdere malen een duidelijke toekomstvisie, begeleiding van de leidinggevende, coaching, voldoende uitdaging, interne opleidingen, sparren met collega s en vakspecifieke cursussen genoemd.

7 5 Figuur 4: Maatregelen om aan ontwikkeling te werken Voldoende tijd 61% Doorgroeimogelijkheden 51% Scholingsbudget 29% Meelopen op ander werkgebied Loopbaanbegeleiding 18% 22% Scholingsadvies Anders, namelijk 7% 11% Medewerkers die in ploegendienst werken, hebben meer behoefte aan voldoende tijd om te scholen (72%) en hogeropgeleiden verkiezen veel vaker een scholingsbudget (45%). Ook vrouwen en kantoor-/stafmedewerkers hebben (beiden met 36%) een bovengemiddelde voorkeur voor een scholingsbudget. Figuur 5: Maatregelen om aan ontwikkeling te werken, naar leeftijd Doorgroeimogelijkheden Meelopen op ander werkgebied 100% 80% 60% 40% 20% 0% 77% 68% 51% 42% 33% 24% 23% 26% 18% 12% Jonger dan en ouder Naarmate men ouder is, heeft men minder behoefte aan doorgroeimogelijkheden en meer aan meelopen op een ander werkgebied. De behoefte om op een ander werkgebied mee te lopen, wordt ook bovengemiddeld aangegeven door lageropgeleiden en bij de afvalinzameling (beiden 35%).

8 Oriëntatie op een andere functie Aan medewerkers is gevraagd of zij inzicht hebben in de mogelijkheden voor een andere functie binnen hun organisatie en of zij zich weleens oriënteren op een nieuwe functie. Figuur 6: Inzicht in mogelijkheden voor een andere functie binnen de organisatie 12% 45% Inzicht Geen inzicht 43% Weet niet Het aantal respondenten dat inzicht heeft in interne mogelijkheden voor een andere functie, is vrijwel even groot als het aantal respondenten dat dit inzicht niet heeft. Ouderen en lageropgeleiden hebben minder inzicht in hun mogelijkheden dan jongeren en hogeropgeleiden. Figuur 7: Oriëntatie op een andere functie 10% 32% Bij een andere werkgever Bij de huidige en andere werkgever 35% Bij de huidige werkgever Geen oriëntatie 22% Twee derde van de respondenten oriënteert zich wel eens op een andere functie. Ruim de helft daarvan (35% van het totaal) kijkt zowel binnen, als buiten het eigen bedrijf. Er wordt tweemaal vaker uitsluitend intern (22%) dan uitsluitend extern (10%) georiënteerd op andere functies.

9 7 Figuur 8: Oriëntatie op een andere functie, naar leeftijd Extern Intern en extern Intern Geen oriëntatie Jonger dan 30 12% 33% 22% 33% % 47% 20% 21% % 45% 19% 26% % 26% 25% 39% 60 en ouder 8% 18% 28% 47% Figuur 9: Oriëntatie op een andere functie, naar opleidingsniveau Extern Intern en extern Intern Geen oriëntatie HBO/WO 16% 44% 12% 27% MBO/HAVO/VWO 7% 35% 25% 33% Laag opgeleid 6% 19% 34% 40% De 30- tot 50-jarigen (figuur 8) en de hogeropgeleiden (figuur 9) oriënteren zich vaker op een andere functie en kijken daarbij ook vaker bij andere werkgevers. In lijn met onderzoeksresultaten uit andere sectoren oriënteren medewerkers van 50 jaar en ouder en lageropgeleiden zich beduidend minder op een andere functie. Afvalinzamelaars oriënteren zich vaker uitsluitend intern (38%) en medewerkers van het beheer van de openbare ruimte oriënteren zich vaker helemaal niet (41%).

10 8 Aan de respondenten die zich wel eens oriënteren op een andere functie, is gevraagd of dit lichtere of zwaardere functies betreffen. Figuur 10: Functieniveau van oriëntatie 7% 46% 48% Zwaarder Hetzelfde Lichter Er wordt ongeveer even vaak uitgekeken naar zwaardere functies als naar functies op hetzelfde niveau. Slechts een kleine groep oriënteert zich op lichtere functies. Figuur 11: Niveau van functie, naar leeftijd Zwaarder Hetzelfde Lichter Jonger dan 30 75% 23% 2% % 35% 3% % 47% 4% % 53% 12% 60 en ouder 27% 62% 11% In de groep medewerkers jonger dan 40 jaar wordt vaker gekeken naar zwaardere functies en 50-plussers oriënteren zich vaker op functies op hetzelfde niveau of op lichtere functies. Ook medewerkers die in ploegendienst werken (10%), medewerkers van de verwerking (9%) en de beheerders van de openbare ruimte (11%) oriënteren zich bovengemiddeld op lichtere functies. Een andere groep die er sterk uit springt, is de groep lageropgeleiden. Zij kijken beduidend vaker uit naar lichtere functies (21%).

11 9 4. Balans tussen werk en privé 4.1. Afstemming werk/privé Aan medewerkers is gevraagd of er in hun organisatie voldoende mogelijkheden zijn om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Een ruime meerderheid geeft aan dat er voldoende mogelijkheden zijn. Ruim een derde ervaart dit als wisselend en een kleine groep geeft aan dat er onvoldoende mogelijkheden zijn. Figuur 12: Mogelijkheid om werk en privé goed op elkaar af te stemmen 6% 39% 56% Voldoende mogelijkheden Wisselend Onvoldoende mogelijkheden Tussen mannen en vrouwen, de verschillende leeftijdscategorieën en opleidingsniveau zien we nauwelijks verschillen. Voor de ploegendienst en voor medewerkers in de verwerking zijn er duidelijk minder mogelijkheden om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Van de ploegendienst geeft slechts 32% aan dat er voldoende mogelijkheden zijn; bij de verwerking ligt dat percentage op 42% Zeggenschap over werktijden Aan medewerkers is gevraagd of zij invloed hebben op hun werktijden. Figuur 13: Invloed op werktijden 28% 34% Invloed op werktijden Enigszins 37% Geen invloed op werktijden

12 10 Men geeft in ongeveer gelijke mate aan zeggenschap, enigszins zeggenschap dan wel geen zeggenschap te hebben over werktijden. Vrouwen hebben meer invloed op werktijden dan mannen. 45% van de vrouwen geeft aan invloed erop te hebben ten opzichte van 32% van de mannen. Ook kantoor-/stafmedewerkers hebben meer invloed. De helft van hen geeft aan zeggenschap over hun werktijden te hebben. Figuur 14: Zeggenschap over werktijden, naar opleidingsniveau Invloed Enigszins Geen invloed Laag opgeleid 17% 40% 43% MBO/HAVO/VWO 24% 40% 36% HBO/WO 54% 33% 13% Hoe lager het opleidingsniveau, hoe minder zeggenschap medewerkers hebben over hun werktijden. 43% van de laagopgeleiden heeft geen invloed op de werktijden. Voor de afvalinzameling ligt dit percentage op 50%, de verwerking op 54% en de ploegendienst op maar liefst 72%. Er bestaan onderlinge verbanden tussen deze groepen. Bij de afvalinzameling werken relatief veel laagopgeleiden en bij de verwerking wordt veel vaker in ploegen gewerkt. Ook zien we een samenhang met de opvatting over de mogelijkheden om werk en privé te kunnen combineren. Medewerkers die minder zeggenschap hebben over hun werktijden ervaren minder mogelijkheden om hun werk en privé goed op elkaar te kunnen afstemmen Maatregelen voor een goede werk/privé-balans Aan medewerkers is gevraagd wat zij nodig hebben voor een goede balans tussen werk en privé. Zij hebben de twee antwoorden aangekruist die op hen het meest van toepassing zijn. Verminderen van werkdruk wordt veruit het meeste genoemd. Dit wordt gevolgd door invloed op werktijden en rooster, tijdsparen, minder uren werken en de mogelijkheid om verlof te kopen of verkopen. In mindere mate wordt ook regelmaat in het rooster genoemd.

13 11 Figuur 15: Maatregelen voor een goede werk/privé-balans Verminderen van werkdruk 44% Invloed op werktijden/rooster Mogelijkheid van tijdsparen Minder uren werken 33% 36% 35% Mogelijkheid verlof (ver)kopen 25% Regelmaat in werktijden/rooster 8% Anders, namelijk 19% Bij de categorie Anders wordt meermaals genoemd: thuiswerken, meer uren per dag werken (bijvoorbeeld 4x9), vrij opneembaar ADV en verlof, vervanging bij ziekte en verlof, en vermindering van reistijd. Ook wordt hier vaker genoemd dat het al goed geregeld is. Het beheer van de openbare ruimte springt in het oog met een sterkere behoefte aan meer invloed op (49%) en regelmaat in (18%) werktijden en rooster. Figuur 16: Maatregelen voor een goede werk/privé-balans, naar leeftijd Mogelijkheid van tijdsparen Minder uren werken 60% 50% 51% 40% 20% 28% 37% 37% 26% 27% 39% 33% 24% 0% Jonger dan en ouder Naarmate men ouder is, heeft men minder behoefte aan tijdsparen en meer behoefte aan minder uren werken.

14 12 5. Duurzame inzetbaarheid 5.1. Inzetbaarheid over vijf jaar Aan medewerkers is de vraag voorgelegd of zij verwachten hun werk over vijf jaar net zo goed te kunnen doen als nu. Figuur 17: Verwachtingen van werkcapaciteit over vijf jaar 11% 15% 26% Beter Even goed Minder goed Ik doe dit werk dan niet meer 49% Een kwart van de respondenten geeft aan het werk over vijf jaar beter te kunnen doen. 83 % van hen verwacht deze verbetering doordat men dan waarschijnlijk meer kennis en/of betere vaardigheden heeft en 55% door meer ervaring (er waren meerdere antwoorden mogelijk). Bijna de helft van de medewerkers (49%) denkt het werk over vijf jaar even goed te kunnen doen en 15% verwacht een vermindering van de werkcapaciteit. Voor die vermindering worden als belangrijkste redenen aangegeven dat het werk dan lichamelijk (60%) en/of geestelijk (35%) te zwaar is geworden. 11% van de respondenten verwacht het huidige werk over vijf jaar niet meer te doen. Men verwacht dan met pensioen te zijn, een andere functie binnen het bedrijf te hebben of bij een andere werkgever te werken. Deze drie redenen werden in ongeveer gelijke mate genoemd (elk door ruim 30%). Voor onderstaande vergelijkingen tussen de verschillende doelgroepen zijn de respondenten die verwachten dat zij het werk over vijf jaar niet meer doen, buiten beschouwing gelaten.

15 13 Figuur 18: Verwachtingen van werkcapaciteit over vijf jaar, naar leeftijd Beter Even goed Minder goed Jonger dan 30 68% 31% 1% % 49% 7% % 57% 10% % 60% 27% 60 en ouder 7% 63% 30% Naarmate men ouder wordt, neemt de verwachting over de werkcapaciteit af. Figuur 19: Verwachtingen van werkcapaciteit over vijf jaar, naar opleidingsniveau Beter Even goed Minder goed HBO/WO 40% 51% 10% MBO/HAVO/VWO 26% 57% 18% Laag opgeleid 14% 60% 26% Hoe hoger men is opgeleid, hoe beter de verwachtingen over de werkcapaciteit zijn. Figuur 20: Verwachtingen van werkcapaciteit over vijf jaar, naar type functie Beter Even goed Minder goed Kantoor/staf 35% 57% 8% Beheer openbare ruimte 29% 55% 15% Verwerking 22% 53% 25% Afvalinzameling 17% 51% 31% De medewerkers van verwerking en afvalinzameling verwachten vaker dat zij hun werk minder goed kunnen doen over vijf jaar. Hetzelfde geldt voor medewerkers die in ploegendienst werken (26%).

16 14 Zoals al eerder genoemd, werken er relatief veel laagopgeleiden bij de afvalverzameling en wordt er in de verwerking relatief veel in ploegendienst gewerkt. Deze groepen hebben vaker een negatieve verwachting over hun werkcapaciteit, waarvoor als belangrijkste reden geldt dat het werk dan lichamelijk te zwaar wordt. De groep vrouwen valt in positieve zin op doordat slechts 2% verwacht over vijf jaar minder goed te functioneren Maatregelen om gezond en fit te werken Aan medewerkers is gevraagd wat zij nodig hebben om gezond en fit aan het werk te blijven. Zij hebben de twee antwoorden aangekruist die op hen het meest van toepassing zijn. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat minder stress en werkdruk daarvoor belangrijk is. Daarna volgen een gezondheidsbudget, aandacht voor veiligheid en ergonomie, minder uren werken en een persoonlijk medisch onderzoek. Voorlichting over gezond en fit leven, andere werktijden en een minder zware functie worden minder vaak genoemd. Als andere maatregelen worden genoemd: meer kunnen bewegen/sporten op de werkplek, flexibele werktijden, goede balans werk/privé, minder lichamelijke belasting, eerder stoppen met werken, uitdaging en meer autonomie. Ook wordt er aangegeven dat alles al goed geregeld is. Figuur 21: Maatregelen om gezond en fit te kunnen werken Minder stress en werkdruk 49% Gezondheidsbudget 32% Aandacht voor veiligheid en ergonomie Minder uren werken Persoonlijk medisch onderzoek 24% 28% 27% Voorlichting over gezond en fit leven Andere werktijden 11% 9% Een minder zware functie 5% Anders, namelijk 15%

17 15 Figuur 22: Maatregelen om gezond en fit te kunnen werken, naar leeftijd Gezondheidsbudget Minder uren werken 60% 40% 20% 46% 18% 37% 37% 16% 20% 35% 28% 50% 17% 0% Jonger dan en ouder Naarmate men ouder is, heeft men minder behoefte aan een gezondheidsbudget. De behoefte om minder uren te werken wordt groter Het belangrijkste thema voor duurzame inzetbaarheid Het aanpassen van de arbeidstijden aan de levensfase en privéomstandigheden wordt gezien als belangrijkste thema in het kader van duurzame inzetbaarheid. Gezond en veilig werken komt met iets minder stemmen op een tweede plaats. Ongeveer een kwart van de respondenten vindt opleiding en ontwikkeling het belangrijkste thema. Figuur 23: Belangrijkste thema voor duurzame inzetbaarheid 24% 36% 40% Arbeidstijden en privé Gezond en veilig werken Opleiding en ontwikkeling Gezond en veilig werken is relatief belangrijker voor laagopgeleiden (52%), de ploegendienst (45%) afvalinzameling (49%), verwerking (43%) en het beheer van de openbare ruimte (44%). Er wordt vaker prioriteit gegeven aan opleiding en ontwikkeling door vrouwen (36%), hoogopgeleiden (33%) en kantoor-/stafpersoneel (30%).

18 16 Figuur 24: Belangrijkste thema voor duurzame inzetbaarheid, naar leeftijd Arbeidstijden en privé Opleiding en ontwikkeling 60% 40% 20% 0% 55% 56% 48% 32% 37% 31% 29% 8% 13% 11% Jonger dan en ouder Naarmate men ouder is, vindt men scholing en ontwikkeling minder belangrijk. Het afstemmen van arbeidstijden en privé wordt belangrijker Het gesprek met de leidinggevende Aan medewerkers is gevraagd over welke onderwerpen zij in het afgelopen jaar met hun leidinggevenden hebben gesproken en over welke onderwerpen er afspraken zijn gemaakt. Voor de analyse van de resultaten is aangenomen dat als er afspraken over een onderwerp zijn gemaakt, dit onderwerp ook automatisch onderwerp van gesprek is geweest (ook wanneer de respondent dat niet expliciet heeft aangegeven). Figuur 25: Gesprek met de leidinggevende opleidingen, cursussen en trainingen jouw werkplezier hoe goed je je werk aankunt veilig werken loopbaanmogelijkheden balans tussen werk en privé jouw gezondheid kunnen doorwerken tot aan je pensioen jouw leefstijl 10% 13% 7% 9% 6% 3% 2% 21% 24% 16% 37% 39% 38% 37% 33% 48% 58% 58% Onderwerp van gesprek Afspraken over gemaakt

19 17 In gesprekken met de leidinggevende zijn scholing, werkplezier en hoe goed je je werk aankunt de meest voorkomende gespreksonderwerpen. Dit wordt gevolgd door veilig werken, loopbaanmogelijkheden, werk/privé-balans en gezondheid. Het kunnen doorwerken tot aan je pensioen is niet voor iedereen even relevant, maar wordt toch door een kwart van de respondenten als gespreksonderwerp benoemd. Leefstijl is het minst vaak onderwerp van gesprek. Over scholing en veilig werken worden de meeste afspraken gemaakt. De overige onderwerpen blijven hierbij sterk achter, zowel in absolute zin, als in verhouding tot de mate waarin de onderwerpen wel onderwerp van gesprek zijn. Figuur 26: Gesprek met de leidinggevende, naar leeftijd werkplezier loopbaanmogelijkheden gezondheid doorwerken tot het pensioen 80% 60% 40% 20% 69% 63% 46% 48% 28% 29% 17% 14% 59% 37% 35% 20% 54% 34% 33% 28% 50% 43% 39% 29% 0% Jonger dan en ouder Naarmate men ouder is, zijn gezondheid en doorwerken tot aan het pensioen vaker onderwerp van gesprek in tegenstelling tot werkplezier en loopbaanmogelijkheden, waarvan de frequentie afneemt. Wat het gespreksonderwerp scholing betreft, is vanaf 60 jaar een sterke daling te zien (42% ten opzichte van 57% van de 50- tot 60-jarigen). Uitgezonderd de onderwerpen gezondheid en doorwerken tot aan het pensioen, worden er over de hele linie meer afspraken gemaakt met jongeren onder de 30 jaar dan met medewerkers ouder dan 30 jaar. Voor vrouwen is werkplezier een onderwerp dat vaker de revue passeert (66%).Voor hoogopgeleiden (HBO/WO) is naast werkplezier ook scholing vaker onderwerp van gesprek (63% en 64%). Zij maken dan ook vaker afspraken over scholing (47%). Bij het beheer van de openbare ruimte spreekt men vaker over en hoe goed je je werk aankunt (60%), veilig werken (52%), loopbaanmogelijkheden (54%)en gezondheid (47%). In de ploegendienst (61%) en bij de verwerking (59%) wordt vaker gesproken over veilig werken en worden daarover ook vaker afspraken gemaakt (28% en 31%).

20 18 6. Arbeidsvoorwaarden 6.1. Verdeling arbeidsvoorwaardenbudget Aan medewerkers is gevraagd om aan te geven hoe zij een budget van 1.000,- zouden verdelen over verschillende arbeidsvoorwaarden. Aan loonsverhoging wordt veruit het meeste geld toebedeeld. Dit wordt gevolgd door scholing en ontwikkeling, pensioen en verlof. Aanvulling op WW/ziekte/WAO, duurzame inzetbaarheid, werkzekerheid en veilig en gezond werken zijn voorwaarden waar men duidelijk minder budget aan wil besteden. Figuur 27: Belangrijkste arbeidsvoorwaarden Loonsverhoging 278 Scholing en ontwikkeling Pensioen Verlof Aanvulling op ww, ziekte, wao Duurzame inzetbaarheid Werkzekerheid Veilig en gezond werken Bekijken we de resultaten vanuit levensloopperspectief dan zien we dat jongeren onder de 30 jaar meer budget willen besteden aan scholing en ontwikkeling ( 237) en veilig en gezond werken ( 79). De groep 30- tot 40-jarigen heeft een sterkere voorkeur voor loonsverhoging ( 337). 40- tot 60-jarigen hechten meer belang aan duurzame inzetbaarheid ( 86) en werkzekerheid ( 81). Voor de groep 50- tot 60-jarigen is daarnaast een aanvulling op WW/ziekte/WAO bovengemiddeld belangrijk ( 105). Naarmate men ouder is, wil men meer besteden aan pensioen. Boven de 60 jaar is het budget opgelopen tot 295. Naast de jongeren willen ook vrouwen ( 218) en hoogopgeleiden ( 207) meer budget besteden aan scholing en ontwikkeling. Net als de ouderen besteden laagopgeleiden graag meer van het budget aan pensioen ( 194).

21 19 7. Samenvatting en conclusies In dit onderzoek is binnen de sector Afval en Milieu gekeken naar de wensen en behoeften van medewerkers op vier thema s: scholing en ontwikkeling, de balans tussen werk en privé, duurzame inzetbaarheid en arbeidsvoorwaarden Scholing en ontwikkeling Ruim drie kwart van de respondenten geeft aan scholing nodig te hebben om het werk goed te kunnen blijven doen in de toekomst. Voor medewerkers in het beheer van de openbare ruimte is dat in nog sterkere mate het geval. Oudere medewerkers en medewerkers met een lager opleidingsniveau geven minder vaak aan scholing nodig te hebben. Om aan hun ontwikkeling te werken, geven medewerkers het vaakst aan dat zij voldoende tijd om te scholen en doorgroeimogelijkheden nodig hebben. In de ploegendienst heeft men vooral behoefte aan tijd om te scholen en jongeren zijn vaker gebaat bij doorgroeimogelijkheden. Vrouwen, hogeropgeleiden en kantoor/staf verkiezen vaker een scholingsbudget. Het meelopen op een ander werkgebied wordt door ouderen, lageropgeleiden en medewerkers die werkzaam zijn bij afvalverzameling vaker als geschikt middel gezien. Ouderen en laagopgeleiden hebben minder inzicht in de mogelijkheden voor een andere functie binnen de organisatie dan jongeren en hoogopgeleiden. Twee derde van de medewerkers oriënteert zich wel eens op een andere functie binnen en/of buiten het bedrijf. Oudere medewerkers, lageropgeleiden en afvalinzamelaars oriënteren zich vaker intern of helemaal niet. Bovendien kijken zij dan vaker uit naar lichtere functies De balans tussen werk en privé Ruim de helft van de medewerkers geeft aan dat er voldoende mogelijkheden zijn om werk en privé goed op elkaar af te stemmen, ruim een derde ervaart dit als wisselend en slechts 6% geeft aan dat er onvoldoende mogelijkheden zijn. In de verwerking ervaart men minder mogelijkheden voor de afstemming werk/privé. Een verklaring hiervoor kan zijn dat deze medewerkers relatief vaak in ploegendienst werken en ook in de ploegendienst wordt vaker aangegeven dat het moeilijk is om werk en privé te combineren. Zowel medewerkers van de verwerking, als van de afvalinzameling geven vaker aan minder zeggenschap over hun werktijden te hebben. Voor de afvalinzameling geldt dat er relatief veel laagopgeleiden werkzaam zijn en hoe lager het opleidingsniveau is, hoe minder zeggenschap men heeft over werktijden. We zien een samenhang met de opvatting over de mogelijkheden om werk en privé te kunnen combineren. Medewerkers die minder zeggenschap hebben over hun werktijden, ervaren minder mogelijkheden om hun werk en privé goed op elkaar te kunnen afstemmen.

22 20 Om voor een goede balans werk/privé te kunnen zorgen, wordt het vaakst het verminderen van werkdruk genoemd, gevolgd door invloed op werktijden/rooster, tijdsparen en minder werken. Jongeren hebben een sterkere voorkeur voor tijdsparen, terwijl ouderen minder uren willen werken. Bij het beheer van de openbare ruimte is meer behoefte aan invloed op en regelmaat in werktijden/rooster Duurzame inzetbaarheid Bijna de helft van de medewerkers verwacht het werk over vijf jaar even goed te kunnen doen. Jongeren en hogeropgeleiden verwachten het vaakst dat ze hun werk over vijf jaar beter doen. 15% van de medewerkers verwacht het werk minder goed te kunnen doen over vijf jaar. Dit zijn vooral medewerkers van 50 jaar en ouder, laagopgeleiden en medewerkers van afvalverzameling en verwerking. Als belangrijkste redenen geven zij aan dat het werk dan lichamelijk te zwaar is geworden, gevolgd door de geestelijke eisen die het werk stelt. Bijna de helft van de medewerkers noemt het verminderen van stress en werkdruk als een van de belangrijkste maatregelen om gezond en fit aan het werk te kunnen blijven. Dit wordt gevolgd door een gezondheidsbudget, aandacht voor veiligheid en ergonomie, minder uren werken en persoonlijk medisch onderzoek. Naarmate men ouder is, heeft men minder behoefte aan een gezondheidsbudget. De behoefte om minder uren te werken wordt groter. Het aanpassen van de arbeidstijden aan de levensfase en privéomstandigheden wordt gezien als belangrijkste thema in het kader van duurzame inzetbaarheid. Het thema arbeidstijden wordt vooral door ouderen belangrijk gevonden. Gezond en veilig werken komt met iets minder stemmen op een tweede plaats. Met name voor medewerkers van de afvalverzameling, verwerking en het beheer van de openbare ruimte is gezond en veilig werken een belangrijk thema. Ongeveer een kwart van de respondenten vindt opleiding en ontwikkeling het belangrijkste van de drie thema s. Dat zijn vooral jongeren, vrouwen, hoogopgeleiden en kantoor-/stafpersoneel. In gesprekken met de leidinggevende zijn scholing, werkplezier en hoe goed je je werk aankunt de meest voorkomende gespreksonderwerpen. Dit wordt gevolgd door veilig werken, loopbaanmogelijkheden, werk/privé-balans en gezondheid. Het kunnen doorwerken tot aan je pensioen is niet voor iedereen even relevant, maar wordt toch door een kwart van de respondenten als gespreksonderwerp benoemd. Leefstijl is het minst vaak onderwerp van gesprek. Over scholing en veilig werken worden de meeste afspraken gemaakt. De overige onderwerpen blijven hierbij sterk achter, zowel in absolute zin, als in verhouding tot de mate waarin de onderwerpen wel onderwerp van gesprek zijn Arbeidsvoorwaarden Als medewerkers een budget van 1.000,- mogen besteden aan arbeidsvoorwaarden, dan wordt veruit het grootste deel van het budget besteed aan loonsverhoging. Dit wordt gevolgd door scholing en ontwikkeling, pensioen en verlof. Aanvulling op WW/ziekte/WAO, duurzame inzetbaarheid, werkzekerheid en veilig en gezond werken zijn voorwaarden waar men duidelijk minder budget aan wil besteden.

23 21 Bekijken we de resultaten vanuit levensloopperspectief dan zien we dat jongeren meer budget willen besteden aan scholing en ontwikkeling en aan veilig en gezond werken. De groep 30- tot 40-jarigen heeft een sterkere voorkeur voor loonsverhoging. 40- tot 60-jarigen hechten meer belang aan duurzame inzetbaarheid en werkzekerheid. Voor de groep 50- tot 60-jarigen is daarnaast een aanvulling op WW/ziekte/WAO bovengemiddeld belangrijk. Ouderen boven de 60 jaar willen meer budget besteden aan pensioen. Naast jongeren willen ook vrouwen en hoogopgeleiden meer budget besteden aan scholing en ontwikkeling. Laagopgeleiden besteden net als de ouderen graag meer van het budget aan pensioen. ***

24 22 Bijlage : Cao-enquête Afval & Milieu Inleiding Afval en Milieu is een veelzijdige sector waar veel vernieuwingen plaatsvinden. Aangezien de sector in de toekomst in beweging is en zal blijven, investeren de afval- en milieubedrijven in de inzetbaarheid en wendbaarheid van hun medewerkers. Zolang je immers in beweging blijft, leer je nieuwe dingen en benut je alle mogelijkheden die er zijn. Graag horen wij als werkgevers hoe jij tegen onderwerpen als scholing & ontwikkeling, balans werk/privé, inzetbaarheid en arbeidsvoorwaarden aankijkt. Werkgevers nemen de uitkomsten van de enquête mee voor het cao-proces. De uitkomsten van de enquête worden met je gedeeld. Het invullen van de enquête is anoniem. Jouw gegevens worden verwerkt door het externe onderzoeksbureau a-advies. Zij maken een rapportage op basis van de input van alle medewerkers in de sector Afval en Milieu. Het invullen duurt ongeveer tien minuten. De vragenlijst moet in één keer ingevuld worden. Dank voor je medewerking! Scholing & Ontwikkeling 1. Heb je scholing (cursus, opleiding, training en/of leren tijdens het werk) nodig om in de toekomst goed je werk te kunnen blijven doen? o Ja o Nee o Weet ik niet 2. Wat heb je nodig om aan je ontwikkeling te werken? Kruis de twee antwoorden aan die voor jou het meest van toepassing zijn. Voldoende tijd om te scholen (om-, her- of bijscholing) Een scholingsbudget Scholingsadvies Loopbaanbegeleiding Voldoende doorgroeimogelijkheden Mogelijkheid om mee te lopen op een ander werkgebied Anders, namelijk.. 3. Heb je inzicht in welke mogelijkheden er zijn voor een andere functie binnen je organisatie? o Ja o Nee o Weet ik niet

25 23 4. Oriënteer je je weleens op een andere functie? o Ja, ik kijk naar functies bij mijn huidige werkgever o Ja, ik kijk naar functies bij een andere werkgever o Ja, ik kijk naar functies bij mijn huidige werkgever en bij een andere werkgever o Nee 5. Als je je wel eens oriënteert op een andere functie, is dit: o een zwaardere functie o een lichtere functie o een functie op hetzelfde niveau Balans werk/privé 6. Zijn er in jouw organisatie voldoende mogelijkheden om werk en privé goed op elkaar af te stemmen? o Ja o Wisselend o Nee 7. Heb je invloed op je werktijden? o Ja o Enigszins o Nee 8. Wat heb je nodig om te kunnen zorgen voor een goede balans tussen werk en privé? Kruis de twee antwoorden aan die voor jou het meest van toepassing zijn. Meer invloed op mijn werktijden/werkrooster Meer regelmaat in mijn werktijden/rooster Minder uren werken Verminderen van werkdruk Mogelijkheid om tijd te sparen Mogelijkheid om verlofdagen te kopen of verkopen Anders, namelijk. Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid gaat over hoe je gemotiveerd, deskundig en gezond kunt blijven werken tot aan je pensioen. 9. Denk je dat je je huidige werk over vijf jaar net zo goed kunt doen als nu? o Ik verwacht mijn werk dan beter te kunnen doen > Verder met vraag 10 o Ik verwacht mijn werk dan even goed te kunnen doen > Verder met vraag 13 o Ik verwacht mijn werk dan minder goed te kunnen doen > Verder met vraag 11 o Ik verwacht dit werk dan niet meer te doen > Verder met vraag 12

26 Waardoor verwacht je dat je je werk over vijf jaar beter zult doen? Meerdere antwoorden mogelijk Dan heb ik waarschijnlijk meer kennis en/of betere vaardigheden Dan heb ik waarschijnlijk meer ervaring Dan heb ik waarschijnlijk een betere werk/privé- balans Anders, namelijk Waardoor verwacht je dat je je werk minder goed kunt doen over vijf jaar? Meerdere antwoorden mogelijk Dan is mijn werk voor mij waarschijnlijk lichamelijk te zwaar geworden Dan is mijn werk voor mij waarschijnlijk geestelijk te zwaar geworden Dan is het werk waarschijnlijk dusdanig veranderd dat ik niet meer de juiste kennis en vaardigheden voor mijn werk heb Dan is mijn werk waarschijnlijk minder goed te combineren met mijn privésituatie Dan ben ik waarschijnlijk uitgekeken op mijn werk en/of organisatie Anders, namelijk. 12. Waardoor verwacht je over vijf jaar je huidige werk niet meer te doen? Meerdere antwoorden mogelijk Ik hoop dan een andere functie binnen het bedrijf te hebben Ik hoop dan een andere functie buiten het bedrijf te hebben Ik ben dan met pensioen Anders, namelijk Wat heb je nodig om gezond en fit aan het werk te blijven? Kruis de twee antwoorden aan die voor jou het meest van toepassing zijn. Een budget om aan mijn gezondheid te werken Voorlichting over gezond en fit leven Persoonlijk medisch onderzoek (PMO) Meer aandacht voor veiligheid en ergonomie op de werkplek Verminderen van stress en werkdruk Andere werktijden Minder uren werken Een minder zware functie Anders, namelijk 14. Welk thema vind je het belangrijkste in het kader van duurzame inzetbaarheid? o Gezond en veilig werken o Opleiding en ontwikkeling o Aanpassing arbeidstijden aan levensfase en privéomstandigheden

27 Heb je het afgelopen jaar met je leidinggevende een gesprek gehad/afspraken gemaakt over: Kruis aan wat van toepassing is Onderwerp van gesprek Afspraken over gemaakt Opleidingen, cursussen en trainingen Loopbaanmogelijkheden binnen of buiten het bedrijf Jouw gezondheid Jouw leefstijl Veilig werken Het kunnen doorwerken tot aan je pensioen Jouw werkplezier Hoe goed je je werk aankunt De balans tussen werk en privé Arbeidsvoorwaarden 16. Stel: je kunt zelf een arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen. Je hebt hiervoor een budget van in totaal 1.000,-. Je mag dit bedrag verdelen over de onderstaande arbeidsvoorwaarden. Kun je aangeven hoeveel je per onderwerp zou willen besteden? Loonsverhoging Scholing en ontwikkeling (cursus, training, opleiding) Aanvulling bij werkloosheid, ziekte en/of arbeidsongeschiktheid Werkzekerheid Pensioen Veilig en gezond werken Duurzame inzetbaarheid Euro Verlof Totaal 1.000

28 26 Achtergrondkenmerken 17. Wat is je leeftijd? o Jonger dan 30 jaar o jaar o jaar o jaar o Ouder dan 60 jaar 18. Wat is je opleidingsniveau? o Lagere school/geen o LBO/MAVO/VMBO o MBO/HAVO/VWO o HBO/WO 19. Wat is je geslacht? o Man o Vrouw 20. Wat voor type functie heb je? o Afvalinzameling o Verwerking o Beheer openbare ruimte o Kantoor/staf 21. Ben je werkzaam in ploegendienst? o Ja o Nee 22. Heb je nog tips, suggesties of opmerkingen? Laat hier je bericht achter!....

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017 Arbeidsvoorwaarden WENB Productie en Leveringsbedrijven December 2017 Respons 3525 respondenten zijn gestart met het invullen van de vragenlijst. De analyse is gebaseerd op 2651 volledig ingevulde vragenlijsten.

Nadere informatie

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Ziekenhuissector Samenvattend rapport Kenmerk: 20378 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 15 2 Inleiding

Nadere informatie

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel

Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijs 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Resultaten Karin Jettinghoff en Jo Scheeren, SBO Januari 2010 2 1. Inleiding Tot voor kort

Nadere informatie

Rapportage. Juni Auteur: Marieke van Essen /MvE/eb

Rapportage. Juni Auteur: Marieke van Essen /MvE/eb Rapportage Resultaten enquête loopbaan en ontwikkeling CNV Dienstenbond Auteur: Marieke van Essen www.a-advies.nl Juni 2014 2014-070/MvE/eb Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Respons... 2 3. Huidige ontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Geluk 2016

Onderzoeksrapportage Geluk 2016 Onderzoeksrapportage Geluk 2016 Zaltbommel, 25 februari 2016 Inhoudsopgave Verantwoording onderzoek 3 Highlights 4 Toelichting 5 2 Verantwoording onderzoek Inleiding Schouten & Nelissen is het nieuwe jaar

Nadere informatie

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor VU medisch centrum Respons Totaal aantal respondenten: 1212 medewerkers Basishouding HNW Basishouding HNW Basishouding HNW 1. Werkplek Werkplek: vast of flexibel 24%

Nadere informatie

Mobiliteit in de sportsector

Mobiliteit in de sportsector Mobiliteit in de sportsector Onderzoeksresultaten In opdracht van Werkgeversorganisatie in de Sport en FNV Sport ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com April 2011

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek cao VVT

Rapportage Onderzoek cao VVT Rapportage Onderzoek cao VVT Versie 1.0 Aan Robien Hali, CNV Publieke Zaak Door Tjerk Eilander, MWM2 Datum 08-06-2012 Inhoudsopgave Inleiding & samenvatting 03 Houding ten aanzien van cao-akkoord 06 Houding

Nadere informatie

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning?

Figuur 11 Bekendheid van het energielabel (n=494) Let u bij het kopen van een woning op het energieverbruik van de woning? 5 Het energielabel In het tweede kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan de respondenten. Deze vragen gingen over het energielabel. De resultaten van deze vragen worden in dit hoofdstuk

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

Onderzoek vertrekredenen

Onderzoek vertrekredenen Gemeente Utrecht Onderzoek vertrekredenen een notitie van Onderzoek 17 februari 2015 1 Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht

Nadere informatie

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Collectieve arbeidsvoorwaarden Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Inhoudsopgave Management Summary Pagina 3 Resultaten Pagina 9 Bijlagen Pagina 25 2 Management

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding Randstad Nederland September 2016 INHOUDSOPGAVE Discrepantie werk en opleiding

Nadere informatie

Onderzoek Behoefte van werknemers aan een inzetbaarheidstest

Onderzoek Behoefte van werknemers aan een inzetbaarheidstest Onderzoek Behoefte van werknemers aan een inzetbaarheidstest Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Representativiteit 4 2 Resultaten 5 2.1 Werken tot aan het pensioen 5 2.2 Aandacht

Nadere informatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie Bouw en wonen > Woningcorporatie (421): 71.3 (50952): 62.2 Gemaakte selecties Rapportage rapport Bouw en wonen > Woningcorporatie Contractsoorten Alle Geslacht Vrouwen en mannen Vakbondslid Leden en niet-leden

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder duurzame inzetbaarheid In opdracht van GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland

Nadere informatie

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN?

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? ONDERZOEKSRAPPORT November 2018 20845 INHOUDSOPGAVE GESCHREVEN DOOR 1. INLEIDING P AGINA 3 2. CONCLUSIES P AGINA 5 3. RESULTATEN P AGINA 7 BERTINA RANSIJN

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder duurzame inzetbaarheid In opdracht van. GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland

Nadere informatie

Enquête SJBN 15.10.2013

Enquête SJBN 15.10.2013 Enquête SJBN 15.10.2013 1 Inhoudsopgave Steekproef Resultaten enquête Algehele tevredenheid Arbeidsomstandigheden Urennorm Ondernemersaspecten Kijk op de toekomst Conclusies 2 Steekproef: achtergrond kenmerken

Nadere informatie

Rapportage HNW in de Zorg. 6 december 2012 Nieuwegein

Rapportage HNW in de Zorg. 6 december 2012 Nieuwegein Rapportage HNW in de Zorg 6 december 2012 Nieuwegein Respons Totaal 5.137 respondenten Respons Cure VU Medisch Centrum ZGT Almelo Spaarne Ziekenhuis Antonius Ziekenhuis GGD West-Brabant Care ParnassiaBavo

Nadere informatie

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 1 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 2 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête AOb-leden: prioriteit bij werkdruk en salaris Eén op de acht werknemers in het onderwijs is actief op

Nadere informatie

Onderzoek financieel fitte werknemers

Onderzoek financieel fitte werknemers Onderzoek financieel fitte werknemers Een onderzoek naar de wensen en behoeften rondom hulp van de werkgever bij financiële vragen 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 Inleiding 7 Resultaten Financiële gevolgen

Nadere informatie

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Gehandicaptenzorg. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Gehandicaptenzorg Samenvattend rapport Kenmerk: 20474 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 16 2

Nadere informatie

RAPPORTAGE RESULTATEN 0-METING 19 OKTOBER 17 NOVEMBER 2015

RAPPORTAGE RESULTATEN 0-METING 19 OKTOBER 17 NOVEMBER 2015 RAPPORTAGE RESULTATEN 0-METING 9 OKTOBER 7 NOVEMBER 05 Samenvatting De belangrijkste resultaten: De grootste groep trainers is lange tijd (>0 jaar) actief. Trainers met een hoger trainersniveau zijn bovendien

Nadere informatie

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS Uitstelgedrag onder financiële consumenten Juni 2015 1 Inhoudsopgave 3 6 Management Summary Grafische samenvatting Opvallende resultaten Onderzoeksresultaten Uitstelgedrag Zorg

Nadere informatie

Onderzoek slaapproblemen. in opdracht van Zilveren Kruis

Onderzoek slaapproblemen. in opdracht van Zilveren Kruis Onderzoek slaapproblemen in opdracht van Zilveren Kruis 1 Samenvatting Een op zes werkende Nederlanders kampt met slaapproblemen Mannen liggen vaker wakker van het werk, vrouwen vaker van privé situaties

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

Experimenteren met bijstand: peiling onder bijstandsgerechtigden

Experimenteren met bijstand: peiling onder bijstandsgerechtigden Experimenteren met bijstand: peiling onder bijstandsgerechtigden Onderzoek en Statistiek gemeente Nijmegen december 2016 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek Contactpersoon: Marieke Selten

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Watersportindustrie / HISWA

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Watersportindustrie / HISWA Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Watersportindustrie / HISWA In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86%

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86% Uitkomst van de cao-enquête (deel 1 arbeidsvoorwaarden) uitgezet door FNV Finance in de periode eind juli tot begin september 2015. In de enquête wordt het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardenonderzoek

Arbeidsvoorwaardenonderzoek Arbeidsvoorwaardenonderzoek voor bid- en tendermanagers Het is toegestaan deze kennis te delen, mits onder duidelijke vermelding van Appeldoorn Tendermanagement als bron. Inhoud Inleiding 4 Conclusie 5

Nadere informatie

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015 NOORDZEE EN ZEELEVEN 2-meting Noordzee-campagne Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksverantwoording 3. Onderzoeksresultaten 4. Contact 2 1. Samenvatting 3 Samenvatting Houding t.a.v.

Nadere informatie

Werkstress hoger management

Werkstress hoger management Werkstress hoger management GfK Oktober 2017 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management summary Slide 3-4 Onderzoeksresultaten Slide 5-17 Onderzoeksverantwoording Slide 18-20 Contact Slide 21-22 2 Management Summary

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder pensioenleeftijdsverwachting. In opdracht van GfK Intomart 2013 33213 Delta

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Werktijden van de werkzame beroepsbevolking

Werktijden van de werkzame beroepsbevolking Werktijden van de werkzame beroepsbevolking Ingrid Beckers Ruim de helft van de werkzame beroepsbevolking werkte in 22 op onregelmatige tijden. Werken in de avonduren en op zaterdag komt het meeste voor.

Nadere informatie

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen Andrew Britt, Volkan Atalay, augustus 2015 INHOUD INLEIDING 1 HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING 2 HOOFDSTUK 2 WAARDERING

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK SCHOONMAAKDIENST GEMEENTE HAREN Klanttevredenheidsonderzoek Schoonmaakdienst gemeente Haren Colofon Opdrachtgever Gemeente Haren Datum December 2016 Auteurs Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor Totaalanalyse September 2012 Respons Deelname aan de monitor 10.618 medewerkers uit 22 organisaties 14 non profit organisaties: 7.399 medewerkers (70%) 8 profit organisaties:

Nadere informatie

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll in opdracht van FNV ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com Den Dolder, maart 2010 Wim Woning MSc Index Index... 2 1.

Nadere informatie

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen?

Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Verdieping Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s. In opdracht van. GfK Intomart 2014 Hoe gaat Nederland met pensioen? Januari

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over hoe bewust werknemers zich voorbereiden op hun pensioen op verschillende thema s, waaronder aanpak werkgevers bij langer doorwerken. In opdracht van

Nadere informatie

Zorgbarometer 7: Flexwerkers

Zorgbarometer 7: Flexwerkers Zorgbarometer 7: Flexwerkers Onderzoek naar de positie van flexwerkers in de zorg Uitgevoerd door D. Langeveld, MSc Den Dolder, mei 2012 Pagina 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2015 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk

Nadere informatie

Analyse WMO thuiszorg

Analyse WMO thuiszorg 2017 Analyse WMO thuiszorg DAT 6-3-2018 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Uitkomsten van de PMO... 4 3. Conclusies... 9 Bijlage(n)... 10 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Één keer in de twee jaar zijn

Nadere informatie

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Stichting het Robertshuis

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Stichting het Robertshuis Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Documentversie: 0.1 Documentdatum: 14-03-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Totaalresultaat... 4 2. Resultaten per rubriek... 5 2.1 Functie... 5 2.2 Werkdruk...

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid

Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid Samenvatting onderzoek Zorg en Gezondheid Aanleiding en achtergrond van het onderzoek Goede gezondheidszorg wordt steeds belangrijker: ook in Nederland nemen problemen als overgewicht, diabetes en hartproblemen

Nadere informatie

BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS

BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS Rapport van ILC Zorg voor later, Stichting Loonwijzer/WageIndicator, en Universiteit van Amsterdam/Amsterdams Instituut voor Arbeids Studies (AIAS)

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2016 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2017

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2017 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 217 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl van de bevolking verzameld door meerdere thema-instituten die elk op

Nadere informatie

Nulurencontracten 2018

Nulurencontracten 2018 SOVVT 18-01-18 Agendapunt 4.1 Conceptrapportage SOVVT onderzoek Nulurencontracten 2018 Voor SOVVT, Sociaal Overleg VVT Van ICSB Marketing en Strategie Drs. Yousri Mandour Loes Wevers MSc. Datum 5 januari

Nadere informatie

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren

Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Sandwichgeneratie in de gemeente Haaren Onderzoek naar omvang, knelpunten en ondersteuningsbehoefte Februari 2017 drs. W. Jeeninga, onderzoeker GGD Hart voor Brabant drs. M. Scholtens, functionaris gezondheidsbeleid

Nadere informatie

FLEXWERK DOET ERTOE! >>>

FLEXWERK DOET ERTOE! >>> FLEXWERK DOET ERTOE! >>> 2 ONDERZOEKSRAPPORT NAAR WERKBELEVING EN WENSEN VAN UITZENDKRACHTEN FLEXWERK DOET ER TOE! Onderzoeksrapport naar werkbeleving en wensen van uitzendkrachten Opdrachtnemer: Newcom

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

GAARNE DIT FORMAT NIET BEWERKEN!

GAARNE DIT FORMAT NIET BEWERKEN! Pagina 1 van 1 GAARNE DIT FORMAT NIET BEWERKEN! Toestemmingsverklaring verwerking persoonsgegevens werkende U gaat een ontwikkeladviestraject volgen. Dit traject bestaat uit een aantal gesprekken/begeleidingssessies

Nadere informatie

Belangrijkste resultaten van de. Nationale Enquête

Belangrijkste resultaten van de. Nationale Enquête Belangrijkste resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2013, uitgesplitst voor het voortgezet onderwijs. De volgende onderwerpen komen in deze uitgave aan bod: Arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksresultaten - 09-06-2017 Onderzoeksnaam NS CAO VM 2017 Selectiedatum 19-04-2017-31-08-2017 1. Bent u (nog) werkzaam bij de NS Aantal respondenten hij deze vraag: 250 Ja 96.80 242 Nee 1ZIZIIIZZZZZZ]

Nadere informatie

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen AOb RAPPORT Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen Algemene onderwijsbond Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

Wat leren werknemers en werkgevers van een burn-out? Onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis mei 2017

Wat leren werknemers en werkgevers van een burn-out? Onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis mei 2017 Wat leren werknemers en werkgevers van een burn-out? Onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis mei 2017 1 Over de terugkeer bij de werkgever na een burn-out De hoofdoorzaak van een burn-out is een disbalans

Nadere informatie

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen. Rapportage 2 medewerkersenquête. September 2013

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen. Rapportage 2 medewerkersenquête. September 2013 1 Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen Rapportage 2 medewerkersenquête September 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Samenvatting... 4 1 De respons... 5 2 Overzicht van de rapportcijfers...

Nadere informatie

BIJLAGEN. Wel of niet aan het werk. Achtergronden van het onbenut arbeidspotentieel onder werkenden, werklozen en arbeidsongeschikten

BIJLAGEN. Wel of niet aan het werk. Achtergronden van het onbenut arbeidspotentieel onder werkenden, werklozen en arbeidsongeschikten BIJLAGEN Wel of niet aan het werk Achtergronden van het onbenut arbeidspotentieel onder werkenden, werklozen en arbeidsongeschikten Patricia van Echtelt Stella Hof Bijlage A Multivariate analyses... 2

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen

Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen Hoge werktevredenheid geen garantie voor doorwerken tot pensioen 11 Meeste werknemers tevreden met het werk Acht op de tien werknemers (zeer) tevreden met hun werk Vrouwen vaker tevreden dan mannen Werknemers

Nadere informatie

Simon Arndt, Directie Bedrijfsvoering, afdeling FB/Onderzoek en Statistiek. Mariëlle Bartels//Rien de Vries, directie Stad, stadsontwikkeling

Simon Arndt, Directie Bedrijfsvoering, afdeling FB/Onderzoek en Statistiek. Mariëlle Bartels//Rien de Vries, directie Stad, stadsontwikkeling omnibusenquête 2011 deelrapport flexibel werken OMNIBUSENQUETE 2011 Deelrapport: flexibel werken Februari 2012 Samenstelling rapport: Enquête-organisatie: In opdracht van: Josée Boormans, Directie Bedrijfsvoering,

Nadere informatie

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen. Rapportage 1 werkgeversenquête

Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen. Rapportage 1 werkgeversenquête Haal het beste uit uw mensen. Vandaag èn morgen Rapportage 1 werkgeversenquête September 2013 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Leeswijzer... 4 Representativiteit van de respons... 6 Ondernemingsdoelstellingen:...

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

FACTSHEET MTO Villa Attent BV, Nijverdal 7,9

FACTSHEET MTO Villa Attent BV, Nijverdal 7,9 Het onderzoek FACTSHEET MTO 2017 Villa Attent BV, Nijverdal Online, van 10 april t/m 22 mei Aantal benaderde medewerkers: 11 Aantal ingevulde vragenlijsten: 11 Respons: 100% Algemene waardering voor Villa

Nadere informatie

JONGE MOEDERS EN HUN WERK

JONGE MOEDERS EN HUN WERK AMSTERDAMS INSTITUUT VOOR ARBEIDSSTUDIES (AIAS) UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM JONGE MOEDERS EN HUN WERK Onderzoek op basis van de Loonwijzer Kea Tijdens, AIAS, Universiteit van Amsterdam Maarten van Klaveren,

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie Resultaten SJBN Enquête 2012 Inhoudsopgave Achtergrond Resultaten enquête Steekproef Algehele

Nadere informatie

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Ervaringen Wmo Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Inhoud 1. Achtergrond van het onderzoek... 2 2. Het regelen van ondersteuning... 4 3. Kwaliteit van de ondersteuning... 6 4. Vergelijking regio...

Nadere informatie

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek

Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Gebruikers gemeentelijke media Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Bestuur en Organisatie, redactie gemeentelijke media Projectnummer: 18324 Renske Hoedemaker Laure Michon

Nadere informatie

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager FinQ 2018 Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager 14-1-2019 Projectnummer B3433 Achtergrond van de FinQ monitor Nederlanders in staat

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA 14 februari 2018 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.2 Directie is enthousiast over

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts E-Health en de huisarts Digitaal Stadspanel Rotterdam Achtergrond Een taak van de gemeente is het bevorderen van de gezondheid van haar inwoners. In haar nota Publieke Gezondheid 2016-2020 Rotterdam Vitale

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Vier op de tien Leidenaren heeft na zijn 25 e jaar een opleiding of volwassenenonderwijs gevolgd. Dit kunnen studies zijn (meestal HBO, Universitair of MBO)

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Columbustraining. januari tot en met

Klanttevredenheidsonderzoek. Columbustraining. januari tot en met Algemeen Doc. 1 van 9 Paginanummer: 1 Klanttevredenheidsonderzoek Columbustraining januari 2017 tot en met december 2017 Algemeen Doc. 2 van 9 Paginanummer: 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie...

Nadere informatie

RAPPORTAGE EVALUATIE NETWERKTRAINING SUCCESVOL NAAR WERK

RAPPORTAGE EVALUATIE NETWERKTRAINING SUCCESVOL NAAR WERK RAPPORTAGE EVALUATIE NETWERKTRAINING SUCCESVOL NAAR WERK INHOUDSOPGAVE + INLEIDING 4 + MANAGEMENT SUMMARY 5 + RESULTATEN 8 + BIJLAGEN + Bijlage A. Onderzoeksverantwoording 19 + Bijlage B. Steekproefsamenstelling

Nadere informatie

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken 25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: lonen en staken Samenvatting Meerderheid merkt niets van economische groei; politiek aan zet Ondanks positieve berichten over de Nederlandse economie,

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013 Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2013 In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 5 maart 2013 Projectnummer: 2013008 Auteur: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Pensioen3daagse. Oktober 2017

Onderzoek Pensioen3daagse. Oktober 2017 Onderzoek Pensioen3daagse Oktober 2017 1 Inhoudsopgave 1 2 3 Samenvatting Pagina 3 Onderzoeksresultaten Pagina 12 Onderzoeksverantwoording Pagina 39 2 Samenvatting 3 Achtergrond, doel en doelgroep Achtergrond

Nadere informatie

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans In maart 2014 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun persoonlijke balans: wat betekent persoonlijke balans voor

Nadere informatie

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek Rapportage Medewerkerstevredenheidsonderzoek 2017 Versie 1.0.0 Drs. J.J. Laninga maart 2016 MTO-CQI www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde medewerkerstevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012 Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 0/0 Stichting Personeelspensioenfonds Cordares (PPF) Astrid Currie, communicatieadviseur Maart 0 versie.0 Pagina versie.0 Inleiding Op initiatief

Nadere informatie

Managers zijn de meest tevreden werknemers

Managers zijn de meest tevreden werknemers Sociaaleconomische trends 2014 Managers zijn de meest tevreden werknemers Linda Moonen februari 2014, 02 CBS Sociaaleconomische trends, februari 2014, 02 1 Werknemers zijn over het algemeen tevreden met

Nadere informatie

5 Starters op de markt voor koopwoningen

5 Starters op de markt voor koopwoningen 5 Starters op de markt voor koopwoningen In het derde kwartaal van 2008 is een aantal aanvullende vragen gesteld aan personen die op dit moment een woning huren en zich oriënteren op een koopwoning. Dit

Nadere informatie

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers Survey commitment van medewerkers B 3 Survey commitment van medewerkers 229 230 Ruim baan voor creatief talent, bijlage 3 Voor je ligt een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar verschillende aspecten

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Het Regionaal OpleidingsCentrum, ROC, biedt diverse mogelijkheden voor volwassenenonderwijs. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de bekendheid van de Leidenaren

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016

Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong. Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Vakantiewerk onderzoek 2016 FNV Jong Hans de Jong & Anouk Vermeulen Juni/juli 2016 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 410 Respondenten SAMPLE CRITERIA WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd

Nadere informatie

Medewerkersonderzoek. Meting november Uw projectmanager Meike Post. Samenvatting 't Dijkhuis. E: T: +31 (0)

Medewerkersonderzoek. Meting november Uw projectmanager Meike Post. Samenvatting 't Dijkhuis. E: T: +31 (0) Medewerkersonderzoek Samenvatting Meting november 2016 Uw projectmanager Meike Post E: meike.post@effectory.com T: +31 (0)20 30 50 100 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Uitleg Samenvatting Scores Scores op de

Nadere informatie

Life event: Een nieuwe baan

Life event: Een nieuwe baan Life event: Een nieuwe baan Inhoudsopgave 1 Belangrijke bevindingen 2 Achtergrond en verantwoording 3 Onderzoeksresultaten Arbeidsvoorwaarden en pensioenregeling Pensioeninformatie Pensioenkennis Waardeoverdracht

Nadere informatie