Memo: het plan voor een doorgaande fietsverbinding Haarlemmer Houttuinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo: het plan voor een doorgaande fietsverbinding Haarlemmer Houttuinen"

Transcriptie

1 Mem: het plan vr een drgaande fietsverbinding Haarlemmer Huttuinen Inleiding Op dit mment fietsen circa fietsers per dag ver de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat. Dit aantal zal de kmende jaren tenemen tt Om de verlast te beperken van fietsers p de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat heeft de Gemeente 1 Amsterdam plannen m een fietsbrug te maken ver de Singelgracht ten nrden van de Haarlemmerprten een fietspad ver de Haarlemmerhuttuinen via Drgbak tt aan het Singel. Tekening van de tekmstige situatie, met als belangrijkste aanpassingen de fietsbrug ver de Singelgracht, de fietsbrug ver de Krte Prinsengracht en de drsteek naar het Singel. Dit plan (ksten maximaal 10,9 miljen eur ex BTW) wrdt na 2020 uitgeverd. De tename van verlast p Dijk&Straat zal p termijn hierdr verminderen f nihil wrden. Waarschijnlijk zal de verlast in de tekmst p Dijk&Straat ngeveer gelijk blijven aan de situatie ann 2017 mdat het tegenmen verkeer van fietsers en scters maar deels via de Haarlemmer Huttuinen wrdt. Er is dr een bureau uit Leiden een eerste Cnceptrapprtage gemaakt p Op dit mment ( ) vinden gesprekken plaats met bewners. De bewnersgrep Dijk&Plein heeft begin september 2017 gesprken met prjectleider Niclien van Eeden. Lees hier meer ver de plannen van de Gemeente Amsterdam en ver het alternatieve plan van nze bewnersgrep. Samenvatting van dit mem - Het mem is pgesteld dr het bewnerscmité Dijk&Plein. - Vr het drukke verkeer van fietsers en scters dienen plssingen te kmen. - Scters zrgen vr geluidsverlast, vr luchtvervuiling, zijn gevaarlijk. - Het versteken van de Haarlemmerdijk dient, makkelijker te wrden. - Veel mensen mijden de straat, dr de drukte, het lawaai, de slechte lucht. - Het bewnerscmité heeft een plan bedacht dat p een redelijke krte termijn, tegen relatief geringe ksten vr plssingen kan zrgen: Veel minder autverkeer p Haarlemmerplein en Haarlemmer Huttuinen. 1 De Singelgracht lpt vanaf de sprbrug achter de Haarlemmerprt nder de Willemsbrug dr naar het zuiden. Niet te verwarren met het Singel in de binnenstad, die lpt vanaf de PH-kade.

2 Scters rijden niet meer via Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk, maar ver de Haarlemmer Huttuinen. Plein, Dijk en Straat wrden vetgangersgebied met ntheffing vr fietsers en leveranciers. Om het versteken te verbeteren, wrdt de straat p diverse plaatsen verbreed zdat ruimte is vr een vluchtheuvel m in tweeën ver te kunnen steken. Er kmen faciliteiten vr winkelaars in de parkeergarage p het Haarlemmerplein. Vr leveranciers, De Gemeente Amsterdam heeft daarnaast een plan vr een fiets/ scterrute vanaf het Westerpark tt aan de PH-kade. De uitvering kan ng vele jaren duren, is naar verhuding duur en is cmplex. Wij zijn niet tegen dit plan (dat 12 miljen kan ksten) maar vragen ns af f dit geld niet beter besteed kan wrden. - In dit mem wrdt het plan van de Gemeente Amsterdam Link besprken en wrdt betgd dat er nu al maatregelen meten kmen. - Lees k ns mem, ver scters als verrzakers van luchtvervuiling, geluidsverlast en verkeersnveiligheid. Link Samenvatting van het cnceptrapprt van de Gemeente Amsterdam Er is een Verkenning een rapprt van 31 bladzijden ver dit nderwerp; die kmt in het krt neer p het vlgende: - De Gemeente Amsterdam zet vr de lange termijn in p het verder autvrij maken van de Haarlemmerdijk, het mleiden van drgaande fietsers via de Haarlemmerhuttuinen, het verminderen van de parkeerdruk en het scheppen van meer verblijfsruimte in de Haarlemmerbuurt. - Op een gemiddelde dag wrdt de straat dr z n fietsers gebruikt. - De verwachting is een tename van fietsers dr ntwikkeling van het Westelijk Havengebied. Hiernder een tekening met een nieuwe wningbuw ten westen en nrden van het Westerpark. - De centrale vraag van het rapprt: Is het mgelijk m via de Haarlemmer Huttuinen een gede drgaande fietsrute te realiseren die de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk vldende ntlasten en welke investeringen zijn daarvr ndig?

3 Het antwrd is: Het is mgelijk m een gede drgaande fietsrute te realiseren en hiermee de Haarlemmerstraat en -dijk te ntzien en in te spelen p de verdere grei van het fietsgebruik in Amsterdam. Afhankelijk van de gekzen variant vraagt dit m een investering tussen de 5,4 en 10.9 miljen ex btw. Het gaat m twee fietsbruggen (Krte Prinsengracht en Westerkanaal) en een drlpende geasfalteerde fietsrute (als fietspad f als fietsstraat) van Singel tt in het Westerpark. Het lijkt lgisch m eventuele ingrepen p de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat pas na de ntwikkeling van de Haarlemmer Huttuinen uit te veren. De plannen van de Gemeente Amsterdam vr Dijk&Straat Om het fietsverkeer tegen te gaan en dus m mensen te dwingen m te rijden, wrden de vlgende maatregelen vr Dijk en Straat dr de Gemeente Amsterdam vrgesteld: Aan de kp en de staart kinderkpjes en flinke drempels - Cmmentaar: fietsers en scters laten zich niet z maar tegenhuden, ze nemen de meest lgische rute en wrden hgstens even wat vertraagd; Geen vrrang meer p Dijk en Straat Cmmentaar: dit zal fietsers ernstig in gevaar brengen; de kruisingen wrden zeer nverzichtelijk; van een natuurlijke vrrangsweg wrdt een nlgische rute gemaakt die f niet begrepen zal wrden f waar men lak aan heeft. Kruispunten met klinkers f andere materiaal dan asfalt; Cmmentaar: niet ndig als Dijk&Straat een vrrangsweg blijft; Deze herinrichting kst tussen de en Cmmentaar: bvenstaande maatregelen zijn niet ndig Cmmentaar: de grtste verrzakers van verlast, scters (en smmige mtren) wrden in het rapprt niet apart behandeld; het lijkt wel alsf ze niet bestaan; Uitverbaarheid drgaande fietsverbinding Uit lezing van het rapprt en uit een gesprek met prjectleider Niclien van Eeden kwamen ngal wat cmplicaties naar vren. 1) De alternatieve fietsrute zal Dijk&Straat maar beperkt ntlasten, fietsers en scters ten zuiden van de Haarlemmerprt zullen ng steeds via Dijk&Straat rijden. De verlast neemt ten pzichte van de situatie ann 2017 nauwelijks af mdat er k sprake is van een tename van verkeer. 2) Het is de bedeling dat veel fietsverkeer van en naar het Westerpark via een fietsbrug aan de andere kant van het water terecht kmt. Dat betekent dat de weg langs het Westerpark aan de westzijde en Planciusstraat/Haarlemmerplein aan de stzijde gekruist meten wrden, met nder andere bussen, trams en tramleidingen. Bvendien met er flink hgte gewnnen wrden m ver het water te kunnen. Verder met er ruimte zijn vr de vrachtschepen die tussen de sprbrug en verkeersbrug meten wachten. Dit lijkt al meteen een ingewikkeld bstakel te vrmen.

4 3) Dan zijn er vervlgens wat minder lastige zaken, zals dat het weilandje (Paardenwei) ten nrden van de Haarlemmerprt al geclaimd is dr een ntwikkelaar van studentenwningen, de ruimte aan de achterzijde van Albert Heijn beperkt is, de ingang van de parkeergarage in de weg zit en vr gevaarlijke situaties kan zrgen en de kruising Haarlemmer Huttuinen met de Buiten Oranjestraat is ingewikkeld m ged te regelen. Er staan nu stplichten maar die zullen waarschijnlijk genegeerd wrden dr fietsers. 4) Vervlgens dient de Krte Prinsengracht vergestken te wrden. Dat is, gelet p het verkeer van plezier- en rndvaartbten redelijk lastig en verder is de (nu k al) gevaarlijke kruising van de Krte Prinsengracht aan de stzijde, daar waar de weg nder de trein drgaat, een bstakel. 5) Hierna gaan de fietsers (en scters!) vlak langs de huizen en de smalle Drgbak naar het Singel. Het is de vraag f de bewners van het rustige straatje (de Drgbak) zitten te wachten p veel verkeer. 6) Het einde van deze fietstcht wrdt gevrmd dr de lastige kruising Singel/Prins Hendrikkade. Anders dan p Dijk&Straat met hier vr stplichten gewacht wrden; niet altijd de beste eigenschap van fietsers. Een nadeel is dat deze fietsrute niet aansluit p het fietspad nder de PH kade richting CS en dus richting de tunnel nder CS. Hiervr zullen de fietsers een mweg meten maken via Singel en de brug ver het Singel. Dat is nu al een chatisch kruispunt en dat wrdt ng erger. 7) De cnclusie is eenvudig: dit is allemaal niet z eenvudig, sterker het is razend ingewikkeld m een fietspad te maken van Westerpark naar het Singel. Oplssingen p de krtere termijn kunnen daarm niet uitblijven. Scters en brmmers staan niet in het rapprt Elders p deze website wrdt ingegaan p de prblemen van scters en brmmers (hierna scters). Die prblemen zijn luchtvervuiling, geluidsverlast en verkeersnveiligheid. Deze gelden vr zwel vr bewners, vr winkeliers als vr fietsers. Het cnceptrapprt negeert het verschil tussen fietsers en scters. Scters wrden niet als aparte grep besprken in het rapprt. Naar schatting gaan er scters p dit mment per dag ver Dijk&Straat. Dat kan znder maatregelen in de planperide tt circa 2022 plpen tt per uur. Tijdens de spits gaat het m scters per uur. Dat zijn er tien f meer per minuut. Fietsers: als verlast, plssing, handhaving en ll Fietsen, ja gezellig! Fietsprfessr Marc te Brömmelstet, directeur van het Urban Cycling Institute van de UvA ziet grte vrdelen vr de fiets. De steden wrden steeds vller gebuwd (verdichting) maar ng altijd wrdt verreweg de meeste penbare ruimte in beslag genmen dr aut s. Dit is een achterhaald beeld dat de afgelpen vijftig jaar is

5 ntstaan. 2 Wat heel belangrijk is vr fietsers is de pen deur dat fietsers graag ver gezellige, interessante wegen rijden; we meten af van de gedachte dat je z snel mgelijk van A naar B wil en veel meer inzetten p plezier. Fietspaden, het zebrapad, die zijn bedacht vanuit de aut. De plssing m de fiets te verbannen naar de Haarlemmer Huttuinen is vr de meeste fietsers mgelijk geen gede ptie. Het is niet bepaald een gezellige rute. Fietsen tussen steden Een belangrijk deel van het autverkeer p Haarlemmerweg en Haarlemmerplein is afkmstig uit het westen. Verkeer uit Halfweg/Haarlem (N200) kan slechts rechtdr de Haarlemmerweg p, afslagen naar de A5 en A10 zijn nit aangelegd. De afstand van het centrum van Haarlem naar het centrum van Amsterdam is net geen 20 km. Francine Huben is architect en creatief directeur van Mecan en ud-hgleraar Mbiliteitsesthetiek (TU Delft). Ze is bekend van tallze pvallende prjecten in binnenen buitenland. Zij heeft uitgesprken ideeën ver fietssnelwegen. En p haar kantr liggen interessante plannen klaar. De e-bike verdubbelt het bereik van de frens en een afstand van 20 km is ged te den. Het betekent wel dat er aanpassingen gedaan meten wrden: een gemiddelde vlwassene p een gewne fiets 18. Een elektrische fiets kan 25 en een speed pedelec zelfs 45 kilmeter per uur. Vlgens Omen meten we anders investeren. Per jaar geven we 342 uit aan autiwegen en 33 aan fietspaden. Het valt buiten het cncept van dit mem, maar het is een interessant gegeven dat fietsen een deel van het autverkeer p het Haarlemmerplein en de Haarlemmer Huttuinen kan verminderen. Overlast en handhaving Vreemd geneg wrden fietsers vaak gezien als brengers van verlast, zals de verlast dr grte aantallen geparkeerd fietsen f het gedrag van fietsers. Dit laatste kan en met drhandhaving pgelst wrden, het is geen argument m fietsers als verlast te zien. Er zijn in principe geneg mensen beschikbaar want daar waar er 19 ambtenaren per 1000 Amsterdammers zijn, zijn er 11 ambtenaren per inwner in de andere grte steden. Per persn bedragen de ksten ; in Den Haag en Utrecht is dit Daar kmt dan ng de inhuur van persneel bij. Het Parl spreekt ver nvlkmen, cmplex en warrig beleid en een verschrijding van 200 miljen in Deze bedragen zijn ng ls van cnsultants en externe adviseurs. Als er gekeken wrdt naar handhaving dan wrdt er meteen zuinig gekeken. De Gemeente Amsterdam heeft inmiddels als beleid dat handhaving niet mgelijk en daardr is het niet zinnig m beleid te maken, is in plaats van dat handhaving nderdeel is van beleid. De camera s in de tunnel van het Rijksmuseum die scters p heterdaad betrappen, hebben gekst. Ze hebben weliswaar meer dan twee miljen aan betes pgebracht (mede mdat de verbdsbrden niet ged zichtbaar waren) maar dat geld gaat naar de Staat der Nederlanden. Een plssing is m (semi)ambtenaren f verkeersregelaars in te zetten in plaats van dure camera s. Dat kan steekprefsgewijs. 2 Nt: met als dieptepunt de msingeling van Amsterdam met enrme snelwegen en de slp van hnderdduizenden bmen 3 Brn Gemeente nu 6 mei 2012

6 Eerdere plannen van de Gemeente Amsterdam In 2015 heeft de Gemeente Amsterdam nderzek gedaan nder de bewners en winkeliers. Met een aantal maatregelen als gevlg. Zebrapaden, een maximum snelheid van 30 km en het weghalen van nietjes vr fietsen, tegelijk met een aantal verbden m fietsen te parkeren (via tegels). Deze aanpassingen hebben niet het begde effect gehad. Als er al eens een fietser f scter vr het zebrapad stpt dan is er een grt risic dat de verstekende vetganger getrpedeerd wrdt dr anderen die de wachtende links en rechts passeren. Bvendien eindigen smmige zebrapaden p nverwachte bstakels p de stepen. De meeste aut s huden zich wel aan de maximum snelheid van 30 km, maar wrden links en rechts gepasseerd dr scters. Er is sinds 2015 ten de maximum snelheid inging, vr zver bekend, niet één vertreder bebet, terwijl naar schatting meer dan 90% van de scters harder rijdt. Het weghalen van de nietjes heeft niet tt gevlg gehad dat er geen fietsen meer geparkeerd werden, maar wel dat een windvlaag die fietsen nu mblaast. Krtm, ndanks langdurige vrbereidingen en met een budget van is er weinig tt geen vruitgang gerealiseerd; vlgens smmigen is het verkeer ng nveiliger gewrden. Wat is de mening van de bewnersgrep Haarlemmerdijk/plein ver het nieuwe plan van de Gemeente Amsterdam? Weinig verlast fietsverkeer p de Haarlemmerdijk/Haarlemmerstraat 1) De bewnersgrep bestaat, net als de meeste andere bewners van Dijk/Straat uit enthusiaste fietsers en het zu jammer zijn als fietsers gedwngen wrden de veel minder aantrekkelijke rute te nemen via de Haarlemmerhuttuinen. 2) Er wrdt dr de gemeente aangenmen dat er sprake is van verlast dr fietsers, maar is dit wel ged nderzcht? Het is zeker (waanzinnige) druk p Dijk en Straat p bepaalde mmenten, en dat betekent dat het sms heel lastig is m ver te steken, maar daar staat tegenver dat Dijk/Straat k een heel eigen karakter hebben met al die fietsers. 3) Het versteken kan een stuk eenvudiger en veiliger gemaakt wrden dr parkeerplaatsen p te heffen, daar de weg te verbreden en in het midden een vluchtheuvel/versteekplaats te creëren. Vetgangers kunnen dan in tweeën versteken en fietsers wrden dr de krmming in de weg gedwngen langzamer te fietsen. 4) Er zu een maximum snelheid van 25 km per uur ingesteld kunnen wrden. Die geldt iedereen, k (race)fietsen, e-bikes, pedal bikes etc. Vanzelfsprekend dient hierp gehandhaafd te wrden. 5) Cnclusie: de verlast dr fietsers wrdt dr de bewners waarschijnlijk veel minder ervaren dan de Gemeente Amsterdam denkt. De verlast dr scters des te meer. Autverkeer Het Haarlemmerplein zu een stuk leefbaarder wrden als er minder aut- en mtrverkeer zu zijn en hetzelfde geldt vr de Haarlemmer Huttuinen. Hierdr ntstaat er ruimte vr scters. Emissies autverkeer Vr NO2 (stikstfdixide) en vr NO is een permanent meetstatin aan de Haarlemmerweg. NO wrdt mgezet in NO2 en heeft geen wettelijke nrm, dus dat laten

7 we buiten beschuwing. NO2 en fijnstf zijn vral afkmstig van dieselmtren en niet van scters die vral ultrafijnstf prduceren. De metingen p de Haarlemmerweg geven behrlijke verschrijdingen van de wettelijke nrm van een jaargemiddelde van 40 ug/ m3. Hetzelfde geldt waarschijnlijk k vr fijnstf (PM10). De cijfers vr een nrmale dag (dnderdag 21 september gedurende 24 uur zijn de vlgende). Behalve in de uren 3 t/m 6 wrdt de nrm verschreden. Het betekent naar alle waarschijnlijkheid dat de nrm vr NO2 en fijnstf (PM10) niet alleen p de Haarlemmerweg maar k p het Haarlemmerplein wrdt verschreden. De Haarlemmerdijk krijgt hier een deel van mee, gelet p de cncentratie PM10 van 17,5 ug/ m3 p een relatief rustig tijdstip (zie het rapprt van de GGD van maart 2017). Cnclusie: het is zeer waarschijnlijk dat de wettelijke nrmen vr NO2 en fijnstf (PM10) p het Haarlemmerplein verschreden wrden; een reden te meer m meetregelen te nemen en dat kan dr het verkeer af te buigen en z weinig mgelijk ver de Haarlemmerweg te laten rijden. Ok vr de Haarlemmerdijk geldt dat de maxima vr NO2 en fijnstf (PM10) benaderd, mgelijk verschreden wrden. Er zijn p de Haarlemmerdijk evenwel alleen metingen gedaan van ultrafijnstf, eenmalig en niet langer dan een uur. Verplaats Autverkeer Het autverkeer p de Haarlemmer Huttuinen en Haarlemmerdijk zal afnemen dr de z.g. Knip (autluw maken PH-kade vr het CS). Het autverkeer zal vr het vergrte deel via de tunnel achter CS gaan lpen en zeker het verkeer van Ost naar West zal geminimaliseerd wrden. Tekmstige situatie (eind 2017?) drgaand verkeer vanaf de A10 tt achter het CS. Vanaf de A10 gaat het verkeer grtendeels ver een industriegebied m bij de Huthavens dr een vierbaans tunnel te gaan richting CS (de Ruijterkade) m aldaar verder te gaan in de tunnel achter CS. Het is de bedeling van de Gemeente Amsterdam m dit de drgaande rute te maken vr autverkeer. Op dit mment wrdt p de afslag p de Haarlemmerweg p de A10 ng altijd Centrum aangegeven. Een eenvudige maatregel is m de aanwijzing Centrum p de A10 te verwijderen en te vermelden p de brden met de afslagen S101 en S102.

8 Het verkeer uit de richting Halfweg/Haarlem kan p de hek Haarlemmerweg en Admiraal de Ruyterweg maar het nrden verwezen wrden. Via de Cntactweg kmt men p de S102 en vervlgens weer p de Spaarndammerdijk. Ok bij de kruising Haarlemmerweg en Nassaukade kan het autverkeer richting het nrden gestuurd wrden (de Hutmankade). Het gevlg van deze drie maatregelen, gecmbineerd met een aantal maatregelen rnd CS, is dat het autverkeer van west naar st p het Haarlemmerplein en de Haarlemmer Huttuinen drastisch afneemt. Scters (en brmmers) Verplaats scters Elders p deze website wrdt uitleg gegeven ver de verlast van scters. Het vrstel van de bewnersgrep is dan k m niet de fietsers maar de scters te verplaatsen naar de Haarlemmer Huttuinen. Scters uit het westen meten dan ng vrdat ze het fietspad prijden p het Haarlemmerplein links af slaan en wrden achter AH mgeleid naar Tussen de Bgen. Vervlgens kunnen ze via de ventweg, ver het bestaande fietspad dr tt aan de bcht van de Nieuwe Westerdkstraat. Een brug ver de Krte Prinsengracht is niet ndig. Bij de Nieuwe Westerdkstraat meten de scters ver de bestaande gewne weg, tussen het autverkeer dr.

9 Rute van de scters uit het westen. Direct na de Haarlemmerprt links af. Dan naar rechts en dan alsmaar rechtdr, deels ver de ventweg, deels ver het bestaande fietspad, deels ver de gewne weg. Drdat het autverkeer verminderd is (zie elders), en eventueel dr het instellen van een maximum snelheid vanaf de Bmklkstraat is dit p te lssen. Het vrnaamste nadeel is dat de bewners van de Haarlemmer Huttuinen meer verlast krijgen dr scters, waar veel minder aut s tegenver staan. Vr het verkeer van st naar west kunnen scters deels gebruik maken van het bestaande fietspad aan de nrdzijde (tegen het treinviaduct) en deels ver de gewne weg. Een maximum snelheid van 30 km per uur vr al het autverkeer instellen, is dan een gede ptie (hewel > 90% van de scters harder rijdt). Taxi s en bussen ndervinden hiervan geen hinder, die hebben hun eigen rute. Verbd gemtriseerd verkeer Dijk&Straat Het belangrijkste vrstel van de bewnersgrep is een verbd van scters/mtren/ drgaand autverkeer, maar met een aantal belangrijke aanvullingen. De winkeliers zijn in het algemeen niet enthusiast als aut s geweerd wrden, dit ndanks het feit dat niet bewezen is dat dit nadelig is. Vaak wrdt gewezen p de Nieuwendijk, maar f de verledering van die straat (met name het eerste) deel kmt drdat er geen aut s rijden, is nit aangetnd. Andere straten znder autverkeer, zals de Kalverstraat, verlederen niet en straten met aut s, zals de Damstraat, weer wel. Er is dus waarschijnlijk geen relatie tussen verlederen en autverkeer. Vlgens Jeanine van Pinxteren en diverse ambtenaren is er geen relatie, eerder kmt het een winkelstraat ten gede als er geen aut s rijden en vetgangers meer ruimte krijgen. De bewnersgrep heeft twee aanbevelingen m de winkeliers ter wille te zijn: parkeergarage Willemsprt biedt een half/heel uur gratis parkeren aan vr mensen die winkelen p de Dijk&Straat. Of mensen die gewinkeld hebben, krijgen van de winkeliers een tegedbn met krting. Op de Kleine Hutweg kmt een tegang tt Dijk&Straat (via een beweegbare verkeerspaal, te bedienen dr de prtier van de parkeergarage) zdat leveranciers en klanten die gederen p willen halen bij winkels tegang hebben tt de Dijk.

10 Aan het begin van de Kleine Hutstraat kmt een beweegbare verkeerspaal, te bedienen vanaf de Parkeergarage Willemsprt. Met minder autverkeer kan een deel van de parkeerplekken verdwijnen en vervangen wrden dr een bredere step, meer parkeergelegenheid vr fietsers, meer terrassen, etc. Vr de kruising Krte Prinsengracht met Dijk&Straat dient een plssing bedacht te wrden. Gelet p de chas p die kruisingen, is het afsluiten van de binnenstad aldaar waarschijnlijk de beste plssing. Het belangrijkste verbd is evenwel die vr scters. De Dijk&Straat zullen hierdr een stuk ntspanner wrden, de lucht klaart p, versteken is minder gevaarlijk en de kwaliteit van de straat neemt te. Verbdsbrd C13 geldt alleen scters

11 Een brmmbiel is een 45 km auttje. Verkeerstechnische aanpassingen Het plan van de bewners kan uitgeverd wrden znder grte investeringen. Hierbij zijn een aantal aanpassingen wenselijk. Het autverkeer met al in een vreg stadium richting S101 en S102 gestuurd wrden. De kruisingen Haarlemmerstraat met Krte Prinsengracht en met Singel meten verbeterd wrden. Op Dijk&Straat meten versteekplaatsen kmen; verbreding van de weg en in het midden een rustpunt. Vr de kruisingen Krte Prinsengracht met Dijk&Straat met een plssing kmen. Sluipverkeer via de Bruwersgracht en Vinkenstraat met tegengegaan wrden. Er met een aparte rute kmen vr fietsers die van st naar west gaan, dus van Haarlemmerplein richting Westerpark. Hierte dient de brug verbreed te wrden en er met p het Haarlemmerplein een tweede versteek gemaakt wrden vr fietsers die uitkmt naast de Haarlemmerprt aan de zuidzijde. Omdat er dan te weinig ruimte is vr vetgangers met er een nderdrgang gemaakt wrden vr vetgangers nder de Haarlemmerprt. De zuidzijde kan dan geheel bestemd wrden vr fietsverkeer en scters van west naar st.

12 De Willemsbrug aan de nrdzijde verbreden. Een verbreed fietspad met versteek aan de nrdzijde, langs de Haarlemmerprt. Handhaving Van de zijde van de Gemeente Amsterdam is nder gewezen p de cmplexiteit van handhaving en het pleggen van betes. Of de plitie en het O.M. mee willen werken, is daarm een vraagteken. 1. Dit is een beetje een gtspe; er wrdt nu k niet gehandhaafd, scters rijden vrijwel allemaal te hard, scters met een blauw kenteken maken illegaal gebruik van de fietspaden, niemand strt zich aan de zebrapaden, mtren znder uitlaat, enzvrt. 2. De Gemeente Amsterdam heeft inmiddels als beleid dat handhaving niet mgelijk is in plaats van dat handhaving nderdeel is van beleid. 3. Bij het Rijksmuseum en de tunnel nder CS wrdt gecntrleerd d.m.v. camera s. Dat kan p Dijk&Straat&Plein k, maar het kan net z ged handmatig, steekprefsgewijs. 4. Ondanks het algemene gebrek aan discipline in het verkeer zullen de meeste scterberijders terughudend zijn m zich tussen de fietsers en vetgangers te begeven. Het aantal vertredingen is waarschijnlijk veel geringer dan nu het geval is. Ok dat is een vrm van handhaving; aanpassingen den aan de infrastructuur waardr er minder vertredingen zijn. Alternatieven Een alternatief p de krte termijn is m alle fietsers via de Haarlemmer Huttuinen m te leiden. Die rijden dan via de ventweg bij de Haarlemmer Huttuinen, ver een nieuwe brug bij de Krte Prinsengracht ver de Drgbak naar het Singel. Of alleen de fietsers die van west naar st gaan, wrden mgeleid; daarvr zijn geringe aanpassingen ndig. De fietsers kunnen ver de bestaande brug ver de Krte Prinsengracht. Afsluiting fietspad p Haarlemmerplein en Singel/Haarlemmerstraat vr scters Op dit mment ( ) mgen scters met een blauw plaatje niet ver het fietspad p het Haarlemmerplein rijden en niet ver het fietspad ver het Singel. Hierp wrdt dr de Gemeente Amsterdam niet gehandhaafd. Indien de helmplicht wrdt ingeverd dan mgen k scters met een blauw kenteken niet meer ver deze fietspaden. De beslissing hierver valt p 14 december in de Tweede Kamer. Vanzelfsprekend zal er znder handhaving weinig veranderen. Ok znde helmplicht zijn fietspaden af te sluiten vr scters (zie b.v. Rijksmuseum, Westerpark, Klimhal). De gevlgen van het afsluiten van deze kste stukjes fietspad zijn dat scterverkeer uit het westen m de flat p het Haarlemmerplein heengeleid met wrden m dan verder te gaan via de ventweg en Nieuwerdkstraat. Bij de Drgbak is een vernauwing en dat met pgelst wrden. Een plssing is daar het autverkeer maximaal dertig kilmeter per uur te laten gaan; dan kunnen scters p de rijbaan. Een verkeersdrempel vr aut s kan het invegen veiliger maken. De plssing m de scters via de Drgbak te sturen (tussen de huizen dr) lijkt vr de bewners aldaar nacceptabel. Als het fietspad ver het Singel afgeslten is vr scters, dan zal het vergrte deel via de Haarlemmerstraat rijden f via de Drrgbak, maar niet via de Westerdkstraat (waar de bus rijdt). Dat laatste is zeer wenselijk. Vr het scterverkeer van Ost naar West geldt dezelfde

13 vernauwing. Vr het stuk ver de Westerdkstraat zullen scters ver de autweg meten. Vervlgens is er een fietspad tt de kruising met de Buiten Oranjestraat. De scters zuden daar ver kunnen steken naar de ventweg, maar dat lpt uiteindelijk vast bij AH. Het fietspad kan k ng een stuk te verlengd wrden, langs Tussen de Bgen, m uiteindelijk p de autweg terecht te kmen. Indien vr de hele rute van de Haarlemmer Huttuinen een maximum snelheid van 30 km wrdt vastgesteld, dan lst dit een deel van het prbleem p. Verder zal het aantal aut s drastisch afnemen dr de rute Spaarndammertunnel en CS tunnel. In dit plan heft de Haarlemmerdijk niet veranderd te wrden (kan wel). Scters die via de Kleine Hutsstraat naar de Haarlemmerdijk rijden, wrden niet tegengehuden. Smmige mtren, speciaal die znder uitlaat, maken er ene hbby van m die rute te nemen, m pzettelijk verlast te verrzaken. Cnclusie van de bewnersgrep Een vrdeel van deze plannen is niet alleen dat het veel eenvudiger en gedkper is, maar k veel sneller kan (2018 in plaats van ver na 2020). Het geld dat bespaard wrdt, kan geïnvesteerd wrden in handhaving. Update Handhaving Emissies autverkeer Brd C13 Update Fietsers als verlast, plssing, handhaving Alternatieven Update Afsluiten fietspad Haarlemmerplein vr scters Update

Fietsroute Haarlemmerhouttuinen. De visie van het buurtcomité Dijk en Plein

Fietsroute Haarlemmerhouttuinen. De visie van het buurtcomité Dijk en Plein Fietsroute Haarlemmerhouttuinen De visie van het buurtcomité Dijk en Plein Versie 1 15 september 2017 Samenvatting Op dit moment fietsen circa 20.000 fietsers per dag over de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat.

Nadere informatie

Een toelichting op de beste oplossing voor de inrichting van het kruispunt Maaseikerweg Beatrixlaan

Een toelichting op de beste oplossing voor de inrichting van het kruispunt Maaseikerweg Beatrixlaan Een telichting p de beste plssing vr de inrichting van het kruispunt Maaseikerweg Beatrixlaan Wie Waarm Onze visie Intrductie De direct betrkkenen. Buurtschap Mesel1. Wijkraad Samen Graswinkel. Wijkraad

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Participatieproces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Informeren, verzamelen wensen & meningen

BIJLAGE 1: Participatieproces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Informeren, verzamelen wensen & meningen gemeente Eindhven BIJLAGE 1: Participatieprces en draagvlakmeting Herinrichting Vestdijk Resultaten Fase 1: Infrmeren, verzamelen wensen & meningen In deze bijlage een uitgebreide telichting p het participatieprces

Nadere informatie

Voorrang van rechts: eenvoudiger, duidelijker, veiliger

Voorrang van rechts: eenvoudiger, duidelijker, veiliger PERSCONFERENTIE VAN 27 FEBRUARI 2007 Vrrang van rechts: eenvudiger, duidelijker, veiliger Renaat LANDUYT Minister van Mbiliteit Vrzitter van het Belgisch Instituut vr de Verkeersveiligheid Inleiding Op

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Openbare Ruimte 2019

Raadsstuk. Onderwerp Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Openbare Ruimte 2019 Raadsstuk Onderwerp Uitveringsprgramma Structuurvisie Openbare Ruimte 2019 Nummer 2018/818603 Prtefeuillehuder Sikkema, C.Y. Prgramma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ntwikkeling Afdeling PG Auteur

Nadere informatie

ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30

ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Strende interacties zne 30 Preventie Vrrang 3 Actieplan: Vrrang 3 Fietspad Fietsstraat HCP Ken Wuters - HINP Nic Vandenbempt 1. Cntext Algemeen De stad

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvragenvan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid (vervolgvragen)

gemeente Eindhoven Raadsvragenvan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) over het afschuiven van verantwoordelijkheid (vervolgvragen) gemeente Eindhven Inbeknummer 12bst02008 Beslisdatum B&W 20 nvember 2012 Dssiernummer 12.47.103 (2.4.1) Raadsvragenvan het raadslid dhr. R. Reker (LPF) ver het afschuiven van verantwrdelijkheid (vervlgvragen)

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet DB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : WM/MIW/SSl/8372 OPSTELLER : J.M.U. Geerse, 0522-276864

Nadere informatie

DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT.

DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT. Maarten Matienk 23 maart 2011 DE COMBINATIE VAN EEN KOUDE DIESELMOTOR EN DRUK STADSVERKEER IS EEN DRAMA OP VLAK VAN VERBRUIK EN UITSTOOT. Nieuw nderzek stelt prbleem van verdieselijking vr Brussel en Antwerpen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen zelfrijdende shuttle Scheemda

Veel gestelde vragen zelfrijdende shuttle Scheemda Veel gestelde vragen zelfrijdende shuttle Scheemda He km ik met het penbaar verver bij de hfdingang van het ziekenhuis? Als u met de trein aankmt bij het treinstatin van Scheemda dan kunt u met de buslijnen

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

1 november 2005 Nr. 2005-19.670, FZ Nummer 31/2005

1 november 2005 Nr. 2005-19.670, FZ Nummer 31/2005 1 nvember 2005 Nr. 2005-19.670, FZ Nummer 31/2005 Vrdracht van Gedeputeerde Staten aan Prvinciale Staten van Grningen inzake een vrstel m het dak van het St. Jansstraat cmplex van znnepanelen te vrzien

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders Ter attentie van wethouder Pex Langenberg Per mail aan: j.akkerhuis@rotterdam.nl. Geachte heer Langenberg,

College van burgemeester en wethouders Ter attentie van wethouder Pex Langenberg Per mail aan: j.akkerhuis@rotterdam.nl. Geachte heer Langenberg, Onderwerp: Advies fietsplan Van: Gebiedscmmissie Hillegersberg-Schiebrek E-mail: gebiedscmmissies@rtterdam.nl Datum: 31 maart 2015 Cllege van burgemeester en wethuders Ter attentie van wethuder Pex Langenberg

Nadere informatie

Protocol Vier ogen principe

Protocol Vier ogen principe Prtcl Vier gen principe Dit principe is verplicht vr kinderen van nul tt vier jaar. Dit betekent dat p elk mment de reële kans bestaat dat er een vlwassene meekijkt f meeluistert met de berepskracht. Dit

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.: Onderwerp : doorontwikkeling windenergie. Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 18 september 2012

Agendanummer: Begrotingswijz.: Onderwerp : doorontwikkeling windenergie. Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 18 september 2012 Agendanummer: Begrtingswijz.: CR2 Onderwerp : drntwikkeling windenergie Kenmerk: 12-0024868 Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 18 september 2012 0. Samenvatting Uw Raad heeft vr de ambitie

Nadere informatie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie

Lokale subsidies voor energiebesparing en duurzame energie RETS RESpedia Lkale subsidie vr energieprjecten Ec Centre Wales Jake Hllyfield Lkale subsidies vr energiebesparing en duurzame energie Diverse lkale verheden in Wales hebben uiteenlpende maatregelen genmen

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool Regels en afspraken Eén van de uitgangspunten van nze schl is dat kinderen met plezier naar schl gaan. Vr een gede sfeer zijn er regels ndig en maken we afspraken met de kinderen en hun uders. Als we samen

Nadere informatie

Gemeente Ede. Memo. Bijlage 2 (behoort bij 663983)

Gemeente Ede. Memo. Bijlage 2 (behoort bij 663983) Gemeente Ede Bijlage 2 (behrt bij 663983) Mem Aan : De gemeenteraad van Ede Van : Cllege van burgemeester en wethuders Datum : 12 april 2011 Registratienummer : 663981 Onderwerp : Discussienta vr uitwerking

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

WORKFLOW4U. Voor transparante processen en voorspelbare kwaliteit

WORKFLOW4U. Voor transparante processen en voorspelbare kwaliteit WORKFLOW4U Vr transparante prcessen en vrspelbare kwaliteit U kunt zich er vast iets bij vrstellen: Bedrijfsprcessen l ijken een wirwar van afspraken en acties. W erkprcessen zijn vaak cmplexer dan ndig

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010.

/k*je/i v. Voorstel: 1. De werkingsduur van de 'Verordening Starterslening' met (terugwerkende kracht) 1 jaarte verlengen tot 01-01-2010. 1 M c» r* K 5,- * > l.- ^ V r>!lus gemeente QSterllOUt /k*je/i v loatum: 20 februari 2009 Nummer raadsnta: Qnderwerp: Verlengen werkingsduur 'Verrdening Starterslening'. NOTA VOOR DE RAAD Prtefeuillehuder:

Nadere informatie

Ruimtelijke toekomstvisie dorp (discussiestuk)

Ruimtelijke toekomstvisie dorp (discussiestuk) Ruimtelijke tekmstvisie drp (discussiestuk) Waarm dit vrstel De behefte aan een tekmstvisie vr de verdere ruimtelijke ntwikkeling van ns drp is ntstaan naar aanleiding van de bijeenkmsten met bewners ver

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden -

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden - - Bedrijfsvermeldingen, Key-accunts & andere advertentiemgelijkheden - Dr: VvE Media B.V. Versie: 2.1 Datum: 7 mei 2015 Cntactpersn: Dhr. R.H.P. van der Vssen inf@nederlandvve.nl www.nederlandvve.nl ABN

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Verslag Buurtvergadering Circulatie omgeving Turnova, ten noorden van Otterstraat

Verslag Buurtvergadering Circulatie omgeving Turnova, ten noorden van Otterstraat Verslag Buurtvergadering Circulatie mgeving Turnva, ten nrden van Otterstraat Verlp van de avnd: In het begin van de avnd werden de werken aan de Barn Frans du Furstraat en het resultaat na de werken tegelicht.

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw

Risicomanagement in zorgbouwprojecten. Centrum Zorg en Bouw Risicmanagement in zrgbuwprjecten Centrum Zrg en Buw Inhud Zelfscan; Rl CZB bij risicmanagement; Wat kunt u verwachten? Vraag Past uw initiatief in het strategisch huisvestingsplan van de rganisatie? Het

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/341

Statenvoorstel nr. PS/2014/341 Statenvrstel nr. PS/2014/341 Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke Participatie Datum Inlichtingen bij 23 april 2014 mevruw G.J. Overmeen-Bakhuis Aan Prvinciale Staten Onderwerp Initiatiefvrstel Cde Maatschappelijke

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Zienswijzenota. Behorend bij het. Inpassingsplan provincie Gelderland Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat

Zienswijzenota. Behorend bij het. Inpassingsplan provincie Gelderland Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat Zienswijzenta Behrend bij het Inpassingsplan prvincie Gelderland Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat (gemeente Brummen en gemeente Zutphen) Inhudspgave 1. Inleiding... 2 1.1 Prcedure

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Mdule 5 Uitwerkingen van de pdrachten Hfdstuk Therie van vervrming dr buiging Opdracht Deze pdracht heeft als del vertruwd te raken met het integreren van de diverse betrekkingen die er bestaan tussen

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD Onderzek van de SP Breda Oktber 2010 VOORWOORD De SP heeft nderzek gedaan nder de winkeliers in de binnenstad van Breda ver de kpzndagen. Het RetailPlatfrm Breda

Nadere informatie

Er is/was weinig verkeer; De buurt is relatief ruim opgezet; Er wordt weinig criminaliteit ervaren in de wijk.

Er is/was weinig verkeer; De buurt is relatief ruim opgezet; Er wordt weinig criminaliteit ervaren in de wijk. BUURTPERSPECTIEF NIEUWEROORD 1 INLEIDING Wat ligt hier vr u Op 6 februari 2019 was de startbijeenkmst vr het pstellen van het buurtperspectief Nieuwerrd. Het waarm en he van het buurtperspectief is uitgelegd,

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma M200403 Het MKB en de BV Achtergrnden van de keuze van ndernemers R Braaksma Klaas Bangma Zetermeer, 24 maart 2004 Het MKB en de BV Waarm kiezen ndernemers vr een bepaalde rechtsvrm? En in het bijznder:

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Vrwrd Het bestuur kijkt met vldening terug p het jaar 2011! Een jaar waarin nder andere Hanzeland werd verfraaid met een tunnelschildering, er met ndernemers aan het Lübeckplein

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapprt STEP In-husedag bij Ekelmans & Meijer Advcaten (Rechten) -- INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE. WOORD VOORAF. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING VÓÓR DE IN-HOUSEDAG. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING

Nadere informatie

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden Red levens! Vrkm dat nbevegden het sprgebied betreden Prijzengeld: 5000,- Deadline: zndag 26 augustus 2012 Intrductie PrRail is verantwrdelijk vr de aanleg, het nderhud, de veiligheid en het beheer van

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Waterbeheer, kan jij het aan?

Waterbeheer, kan jij het aan? Waterbeheer, kan jij het aan? Een rllenspel ver waterbeheer in het beheergebied van een waterschap Vakgebied: Aardrijkskunde, Bilgie, Maatschappijleer Niveau: klas 3 HAVO en VWO Tijdsduur: 60 minuten Waterbeheer

Nadere informatie

HANDLEIDING ROBO ROBO

HANDLEIDING ROBO ROBO HANDLEIDING ROBO ROBO 1 Op vrhand 1.1 Materiaal klaarzetten 1 RbRb buwds per 2 kinderen Platen met parcurs vr RbRb Aut en dansvler vr RbRb Dancebt 1.2 Cmputers klaarmaken 1 cmputer per 2 kinderen met hierp

Nadere informatie

Een goede toekomst voor uw administratie

Een goede toekomst voor uw administratie Een gede tekmst vr uw administratie Is dit uw situatie nu? Is dit uw situatie straks? De praktijk Bij het gebruik maken van nline- bekhuden, wrdt het vr u mgelijk m 24 uur per dag, 7 dagen in de week infrmatie

Nadere informatie

Verslag Variantenoverleg met direct belanghebbenden over toegangswegen toegangswegen Randweg Vlijmen Oost; 10 november 2015

Verslag Variantenoverleg met direct belanghebbenden over toegangswegen toegangswegen Randweg Vlijmen Oost; 10 november 2015 Verslag Variantenverleg met direct belanghebbenden ver tegangswegen tegangswegen Randweg Vlijmen Ost; 10 nvember 2015 1. Intrductie Vanuit een van de bewners is de vraag gesteld f er een pname gemaakt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 24 Wegeniswerken te Zingem

NIEUWSBRIEF 24 Wegeniswerken te Zingem NIEUWSBRIEF 24 Wegeniswerken te Zingem 11 april 2016. Wegeniswerken uitveren zrgt vr nvermijdelijke hinder vr de bewners en passanten. Maar we zijn ervan vertuigd dat een intense cmmunicatie kan helpen

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad Vrstel aan de Gemeenteraad 13-04-2012 DSO/2012/2302451svdz Onderwerp Regiplan Windenergie en Beleidsvisie tijdelijke windenergie Almere Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Prtefeuillehuder H.

Nadere informatie

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1

Obs de Wezeboom. Protocol vervoer bij uitstapjes onder schooltijd. Protocol vervoer onder schooltijd obs de Wezeboom 1 Obs de Wezebm Prtcl verver bij uitstapjes nder schltijd Prtcl verver nder schltijd bs de Wezebm 1 Vrwrd Vr u ligt het prtcl: verver bij uitstapjes nder schltijd. Op schl wrden allerlei activiteiten gerganiseerd,

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Accountmanagers laten veel kansen liggen

Accountmanagers laten veel kansen liggen Vndelstraat 35e Accuntmanagers laten veel kansen liggen Sinds de crisis zijn de financiële markten structureel veranderd. Vr de crisis kregen de banken veel aanvragen, was het kapitaal veel gedkper en

Nadere informatie

Bomen over Bomen. Bomen en de APV

Bomen over Bomen. Bomen en de APV Bmen ver Bmen Bmen en de APV Apeldrn, december 2007 Bmen en de APV Inhud Pagina Bmen en de APV...3 1. Inleiding...5 1.1 Aanleiding...5 1.2 Del...5 1.3 Prduct...5 1.4 Plangebied...6 1.5 Status...6 1.6

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

Energie management actieplan 2015 (2)

Energie management actieplan 2015 (2) Energie management actieplan 2015 (2) Inhudspgave 1. INLEIDING... 2 2. REDUCTIEDOELSTELLINGEN... 2 BETREKKING DOELSTELLINGEN OP PROJECT(EN) MET GUNNINGSVOORDEEL... 3 DOELSTELLINGEN M.B.T ALTERNATIEVE BRANDSTOFFEN

Nadere informatie

Verontschuldigd: Sylvain Deboutte (diensthoofd burgerzaken), Pascal Vanhoenacker (De Lijn)

Verontschuldigd: Sylvain Deboutte (diensthoofd burgerzaken), Pascal Vanhoenacker (De Lijn) Overlegvergadering bewnersplatfrm Reningelst Thema Transprt en mbiliteit Dnderdag 4 februari 2010 Aanwezig: Christf Dejaegher (burgemeester en schepen mbiliteit), Jurgen Vanlerberghe (schepen van inspraak),

Nadere informatie

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING Overheidsrganisatie gemeente Heusden Officiële naam regeling Beleidsregels vergunning parkeren Citeertitel Beleidsregels vergunning parkeren Beslten dr

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania

Portefeuillehouder: Dhr. T. Kroese. Behandeld door: P. Hania JU R ~ E ~ l:'ij~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1455111 Datum: 16 ktber 2018 Dmein/ Team: RUID / ONTW Prtefeuillehuder: Dhr. T. Krese Behandeld dr: P. Hania Onderwerp: Aanpassing

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Prvinciale Staten Pstadres Prvinciehuis Pstbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-hlland.nl Datum zie verzenddatum Aan Prvinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp Infrmatie ver het

Nadere informatie

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4 ACT in LOB Werkbladen Tlkit De infrmatietrechter Deze tl helpt je m de grte heveelheid infrmatie ver studiekeuze vr jezelf behapbaar te maken. Je kunt p verschillende niveaus met de infrmatie ver studies

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Wijziging Regeling Verkeersregelaars 2009 (transportbegeleiders en beroepsverkeersregelaars)

Wijziging Regeling Verkeersregelaars 2009 (transportbegeleiders en beroepsverkeersregelaars) Wijziging Regeling Verkeersregelaars 2009 (transprtbegeleiders en berepsverkeersregelaars) Openbare internetcnsultatie van 28 mei tt en met 2 juli 2019 Hfdlijnenverslag van de internetcnsultatie Het Ministerie

Nadere informatie

Stappenplan beleidsplan. Sportvereniging

Stappenplan beleidsplan. Sportvereniging Stappenplan beleidsplan Sprtvereniging 2012 Vrwrd Een beleidsplan is een plan dat de kers aangeeft die een vereniging in een bepaalde peride (meestal 3 tt 5 jaren) wil varen. Elke vereniging hrt een beleidsplan

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN

Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN Zwembadplan Wijk Zwemt! - UITGANGSPUNTEN Vr u ligt het uitgewerkte plan van WijkZwemt. Dit plan is pgesteld dr de KNZB, 2521, gewn zwemmen en enthusiaste burgers/vrijwilligers vanuit belangengreperingen

Nadere informatie

(f)mri Onderzoek informatie

(f)mri Onderzoek informatie (f)mri Onderzek infrmatie 1 INLEIDING U wilt binnenkrt participeren in een (f)mri nderzek. De betreffende nderzeker heeft u er wellicht al iets ver verteld. Deze flder infrmeert u ver wat dit nderzek precies

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020 Vrdracht Prvinciale Staten van Nrd-Hlland Vrdracht Haarlem, juli 2012 Onderwerp: Uitveringsprgramma 2012-2015 Visie Openbaar Verver 2020 Bijlage: Prjectmschrijvingen van het Uitveringsprgramma 2012-2015

Nadere informatie

o Dagelijks Bestuur )( Stadsdeel Oud-Zuid o Vaststelling o Anderen o Zienswijze geven 181 Ter kennisname .. Raadsvoordracht )( Gemeente Amsterdam

o Dagelijks Bestuur )( Stadsdeel Oud-Zuid o Vaststelling o Anderen o Zienswijze geven 181 Ter kennisname .. Raadsvoordracht )( Gemeente Amsterdam Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid.. Raadsvrdracht VDRnummer Raad Onderwerp Herinrichting Ring Oud Zuid fase 8, Ceintuurbaan tussen Ruysdaelkade en Dusartstraat Gevraagd besluit Raad I. nvt Del Raad

Nadere informatie

UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM

UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM UPGRADEN NAAR EEN NIEUWE VERSIE VAN DYNAMICS CRM DE AANPAK VAN CRM RESULTANTS Ongeveer eens per twee jaar brengt Micrsft een nieuwe versie uit van Micrsft Dynamics CRM. In deze zgenaamde majr releases

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

Update transacties. Voorbeelden

Update transacties. Voorbeelden Update transacties Wij willen deze eerste nieuwsbrief van het jaar beginnen met u allen een heel ged, geznd en succesvl 2013 te te wensen. Traditineel gaat de eerste nieuwsbrief van een nieuw jaar ver

Nadere informatie

Transportbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Transportbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Transprtbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwrd Ondernemen 2014 2015 1 MVO Maatschappelijk Verantwrd Ondernemen is de laatste jaren meer een vanzelfsprekendheid dan uitzndering gewrden.

Nadere informatie

Analyse bijdragen onder de drempelwaarde. (0.05 mol/ha/jaar) AERIUSA. 4 juli Datum. Status. Definitief. Auteurs

Analyse bijdragen onder de drempelwaarde. (0.05 mol/ha/jaar) AERIUSA. 4 juli Datum. Status. Definitief. Auteurs Analyse bijdragen nder de drempelwaarde (0.05 ml/ha/jaar) Datum Status Auteurs 4 juli 2018 Definitief Liesbeth Maltha-Nix en Mark Wilmt Analyses ter nadere nderbuwing van het PAS Pagina 1 van 10 Achtergrnd

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20079 Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Prtefeuillehuder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevruw K.J. Bij Onderwerp: De Kanteling Wm Vrstel: -

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018

Patiëntinformatieformulier late IAT behandeling patiënt versie 1. November 2018 PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA-ARTERIËLE BEHANDELING VAN HET HERSENINFARCT BIJ PATIËNTEN MET LATE AANKOMST OP DE SPOEDEINSENDE HULP Inleiding Geachte heer/mevruw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie