Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie:"

Transcriptie

1 Inleiding Voor de vijfde maal op rij biedt de griffie uw raad een jaarverslag aan met daarin een terugblik op het kalenderjaar Het jaarverslag staat deels in het teken van uitwerking van de opgestelde plannen en trajecten naar aanleiding van de bestuurscrisis in In het najaar tot en met voorjaar 2014 staat de voorbereiding richting de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 centraal. Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie: De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak. De griffie levert een bijdrage aan de kwaliteit en de transparantie van het gemeentebestuur, het besluitvormingsproces en de betrokkenheid van burgers bij de politiek. De griffie doet dit vanuit een onafhankelijke positie en een proactieve en professionele houding. Sliedrecht, 20 januari 2014 Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

2 Activiteiten van de raad Raadsvergaderingen en hamerraden De gemeenteraad heeft 11 reguliere raadsvergaderingen gehouden. Net zoals in voorgaande jaren werd de begrotingsbehandeling over twee avonden (12 en 13 november) verspreid, zoals ook de kadernota (9 en 10 juli). Daarnaast werden extra twee raadsvergaderingen geagendeerd. Aanleiding hiervoor was de Derde Merwedehaven (22 januari) en een aantal bestemmingsplannen, die voor de fatale termijn moesten worden vastgesteld (26 juni). aantal 2013 raadsvergaderingen hamerraad mondelinge vragen art 45 RvO raad spreekrecht burgers art 18 RvO raad ingekomen stukken art 22 RvO raad raadsbesluiten hamerstukken zonder hamerstukken met stemverklaring bespreekstukken moties, art 39 aanvaard verworpen ingetrokken amendementen, art 38 aanvaard verworpen ingetrokken totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal 2013 totaal Opiniërende bijeenkomsten In 2013 zijn tien geplande opiniërende bijeenkomsten gehouden. Eén opiniërende bijeenkomst, die stond gepland ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling (22 oktober), werd na overleg in de auditcommissie, het presidium en de agendacommissie omgezet in een zogenoemde speeddate-bijeenkomst. In het kader van STOER (20 februari en 9 april) zijn twee extra opiniërende bijeenkomsten georganiseerd. Bij de twee geplande opiniërende bijeenkomsten werd na een schorsing de vergadering de volgende dag vervolgd (25 september en 27 november). Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

3 aantal 2013 opiniërende bijeenkomsten spreekrecht burgers art 17 RvO raadscommissie mondelinge rondvraag ingekomen stukken raadsvoorstellen bespreekstukken opiniërende bijeenkomst agendering door leden totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal 2013 totaal Informatieve bijeenkomsten Ook voor 2013 is een planning van onderwerpen, verspreid over zeven dag(delen), gemaakt om de raad en de burgers van Sliedrecht dichter bij elkaar te brengen. Om een betere invulling te geven aan de informatieve bijeenkomsten is in 2012 besloten om een deel om te zetten naar werkbezoeken die (deels) in de middag worden georganiseerd; 19 maart - Bezoek aan Falck trainingscentrum Dordrecht De raad werd geïnformeerd over de ontwikkeling van het Nationaal Park De Biesbosch. Vervolgens kreeg de raad een presentatie over de stand van zaken Brandweer en de veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. Op het oefenterrein waren vervolgens een aantal buitenactiviteiten met en onder leiding van de brandweer (Sliedrecht). 17 mei - Fietstocht door Sliedrecht Langs het Sliedrechts Museum, Centrum Jeugd en Gezin, Sociale Moestuin Sliedrecht, Baggermuseum. 18 juni - Bezoek aan HVC Afvalcentrale in Dordrecht De raad werd geïnformeerd over de recente ontwikkelingen en activiteiten, en kreeg een rondleiding door HVC Afvalcentrale. 20 september - Economie in Sliedrecht Op locatie in Bedrijvencentrum Zuid-Holland-Zuid in Sliedrecht. Er werd gediscussieerd tussen de raad en de ondernemers in Sliedrecht aan de hand Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

4 van een aantal stellingen. Tevens werd de rol van de gemeenteraad binnen de economie in Sliedrecht tegen het licht gehouden. 4 november Extra Een extra informatieve bijeenkomst op locatie vond plaats in gebouw De Stoep over de Uitbreiding binnensportaccomodaties en Rivierdijk-West. De twee geplande traditionele informatieve bijeenkomsten, die in de avond werden georganiseerd (Sociaal Domein en Drechtsteden op 19 februari en Jeugdzorg en Afvalbeleid op 4 september), werden op het raadhuis gehouden. Net als een extra informatieve bijeenkomst over het RKC-rapport en Drechtwerk (24 april). Daarnaast zijn verschillende extra informatieve bijeenkomsten georganiseerd; 14, 30 januari en 23 april over STOER en 17 januari over de Derde Merwedehaven. Tevens enkele fractiespecialistenbijeenkomsten over Onderwijs (29 januari), Onderwijshuisvesting (30 januari), visie brede school (21 mei), Deltaprogramma (28 mei), IHP Onderwijs (2 oktober) en risicomanagement (10 oktober). aantal 2013 informatieve bijeenkomsten onderwerpen waarvan naar de opiniërende bijeenkomst/dr op locatie totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal 2013 totaal Bezoek Commissaris van de Koning Op 26 september heeft de Commissaris van de Koning in zijn hoedanigheid als rijksorgaan een bezoek aan Sliedrecht gebracht. Onderdeel van het programma was een gesprek met een delegatie van de gemeenteraad. Schriftelijke vragen aan het college (art 44 RvO Raad) In 2013 zijn door raadsleden dertien schriftelijke vragen aan het college gesteld. Ter vergelijking in de jaren er voor: 9 (2012), 15 (2011), 1 (2010) en 7 (2009). indiener onderwerp ingediend Wim Blanken Oplaadpunten (E-palen) elektrische auto's Vincent Prins Agressie en geweld tegen het openbaar bestuur Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

5 Leen Huijser Dreiging sluiting zwembaden Hanny Visser-Schlieker Weekmarkt 23 en 30 december Vincent Prins Openbaar vervoer Nico de Jager Eindrapportage COP Vincent Prins Verkeersveiligheid Wim Blanken Reshoring Timo Pauw informatie/communicatie mogelijkheden Rotonde Stationsplein Leen Huijser Gebruik Betuwelijn voor chemische/gevaarlijke transporten Vincent Prins Huisvestingsverordening Vincent Prins Bijen vriendelijk Sliedrecht Wim Blanken proef afvalscheiding Sliedrecht-West Verbetertraject Het verbetertraject, zoals is vastgesteld in de door de raad aangenomen notitie Aannemen, Overnemen, Ondernemen (30 mei 2012), heeft in 2013 verder vorm gekregen. De werkconferentie van raad en college met gespreksleider de heer J. Bijl op 9 september bood invulling aan de verschillende rollen, wensen en verwachtingen van het vergaderstelsel. Deze werkconferentie is op 4 september met een aantal (burger)raadsleden voorbereid. Het advies van de heer Bijl verscheen in december en wordt in januari 2014 in een volgende werkconferentie besproken. Deskundigheidsbevordering In 2013 hebben geen trainingen voor de raad plaatsgevonden. Alle voorgenomen trainingen zijn doorgeschoven naar 2014 en opgenomen in het introductieprogramma van de nieuwe raad na de verkiezingen van 19 maart Presidium Het Presidium is vijf keer bij elkaar geweest. Naar aanleiding van de 100-dagen brief van de burgemeester heeft een extra presidium plaatsgevonden (22 april). De vastgestelde verslagen van het Presidium worden op de website geplaatst. Werkgeverscommissie Per oktober 2013 is er een werkgeverscommissie griffie Sliedrecht. Door het vaststellen van de verordening is invulling gegeven aan het voornemen het voormalige klein presidium ook daadwerkelijk de bijbehorende bevoegdheden te geven. Auditcommissie Hoewel niet op de geplande data, is de Auditcommissie vijfmaal bijeen geweest. Zij heeft zich naast de reguliere activiteiten samen met haar adviseurs gericht op het Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

6 verder verbeteren van de kwaliteit van de documenten en procedures rond de Jaarrekening, Kadernota en Begroting. Ook is in de eerste maanden gesproken over het proces van STOER, dat duurde tot en met de kadernota De in het najaar 2011 ontstane vacature binnen de Auditcommissie is ook in 2013 niet ingevuld. De raadsgriffier vervult de secretarisrol. Agendacommissie De agendacommissie draait vanaf januari 2012 als nieuw sturingsinstrument van de raad. In 2013 is de agendacommissie tien keer bij elkaar gekomen (alleen de bijeenkomst van 17 december 2013 is vervallen). De agendacommissie heeft voor twee opiniërende bijeenkomsten (september en november), in verband met het grote aantal agendapunten, besloten de vergadering over twee avonden te spreiden. In de agendacommissie hebben in 2013 twee personele wisselingen plaatsgevonden. De heer A. de Winter van PRO Sliedrecht is vervangen door fractiegenoot de heer T.W. Pauw en de heer W.J. Dunsbergen van het CDA is vervangen door fractiegenoot de heer T.A. Spek. Voorzitterspoule Aan dit overleg nemen alle voorzitters van de informatieve en opiniërende bijeenkomsten en de raadsvoorzitter deel. Door het instellen van de agendacommissie is de taak van de voorzitterspoule teruggebracht naar de kern: een klankbordfunctie voor de voorzitters, waarbij gesproken wordt over o.a. het hanteren van procedures en andere zaken betreffende het voorzitterschap. De voorzitterspoule is in 2013 niet bijeen geweest. De evaluatie van de voorzitterspoule, i.v.m. de overdracht aan de voorzitterspoule in de nieuwe raadsperiode, is via de mail georganiseerd. Rekenkamercommissie (RKC) De onafhankelijke RKC heeft half juli de eindrapportage van het rekenkameronderzoek Onderzoek Dualisering, Effectiviteit Dualisme in Sliedrecht aan de raad aangeboden. Het rapport is in de opiniërende bijeenkomst van 24 september 2013 in aanwezigheid van de voorzitter en de leden van de RKC en de onderzoeker (BMC) besproken. Afgesproken is de adviezen van de RKC mee te nemen bij de bespreking van de adviezen naar aanleiding van de werkconferentie van 9 september Deze nieuwe werkconferentie, o.l.v. de heer J. Bijl, is gepland op 21 januari Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

7 De Rekenkamercommissie biedt separaat haar eigen jaarverslag 2013 aan. Dit heeft plaatsgevonden op 15 januari Personalia gemeenteraad In 2013 zijn door de griffie tal van ondersteunende (administratieve) werkzaamheden verricht die te maken hadden met personele wisselingen. Afscheid en installatie raadsleden Dit jaar hebben geen (burger-)raadsleden afscheid genomen van de gemeenteraad. De raad is wel uitgebreid met twee nieuwe burgerraadsleden. De heer P.J. de Borst voor PRO Sliedrecht is in de raad van 8 januari 2013 geïnstalleerd en de heer T.A. Spek voor het CDA in de raad van 12 maart Nevenfuncties (burger)raadsleden De publicatie van de nevenfuncties van de (burger)raadsleden is een wettelijke plicht. Regelmatig worden door (burger)raadsleden mutaties doorgegeven. Een (aangepast) overzicht wordt vervolgens direct gepubliceerd op de website. Communicatie Persberichten Dit jaar zijn 6 persberichten naar de media verzonden. 9 april Gemeenteraad van Sliedrecht stelt burgerinitiatief vast 11 april Inloopbijeenkomst burgers Sliedrecht over de bezuinigingen op dinsdag 23 april februari Gemeenteraad Sliedrecht schrijft prijsvraag uit voor portret van de toekomstig Koning Willem-Alexander 23 april Inzendingen Prijsvraag portret toekomstige Koning voor de raadzaal in Sliedrecht te bekijken voor belangstellenden en pers op woensdag 24 april as. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

8 6 mei Uitreiking prijs aan winnaar Prijsvraag Portret Koning Willem Alexander voor raadzaal Sliedrecht op dinsdag 7 mei oktober Informatieve bijeenkomst voor Uitbreiding Binnensportaccommodaties Sliedrecht en Rivierdijk-West op 4 november 2013 Website van de raad De website vormt de basis van de (digitale) verstrekking van de agenda s en de bijbehorende documenten. In 2013 zijn wederom, behalve de Begroting en de Jaarrekening, alle agenda s en documenten digitaal aangeboden aan de (burger-) raadsleden en collegeleden. Hierdoor kunnen ook de burgers van Sliedrecht (in)zien over welke stukken de raad spreekt. Gecontinueerd is het aanbieden van documenten via de website aan specifieke groepen, zoals de leden van de agendacommissie. Zij hebben alleen toegang tot dit gedeelte van de website. De website wordt continue inhoudelijk geactualiseerd door de griffie. De actuele pagina op de website is regelmatig gevuld met informatie die snel door burgers/bezoekers van de website te raadplegen is. De link naar de audio staat ook op deze pagina. Het Kompas In het weekblad Het Kompas worden alle bijeenkomsten van de gemeenteraad van Sliedrecht aangekondigd (gepubliceerd). Deze aankondiging, die tegelijkertijd op de gemeentelijke website wordt gepubliceerd, is de agenda van de bijeenkomst. In Het Kompas worden berichten de donderdag vóór de betreffende bijeenkomst geplaatst. Net zoals voorgaande jaren is na de begrotingsbehandeling de binnenpagina in Het Kompas gepubliceerd (21 november) met door fracties zelf opgestelde teksten. De fracties hebben op deze wijze direct contact met de lezers om te melden hoe zij hebben geopereerd tijdens de behandeling van de Begroting MerweRTV In het jaar 2013 zijn geen speciale uitzendingen voor de raad geweest. Wel is eind 2013 gestart met gesprekken over de verkiezingsdebatten (7 en 14 maart 2014) en de uitslagenavond op 19 maart Audioverslaglegging en live stream De audioverslaglegging, inclusief de live-uitzending (live stream) van de opiniërende- en raadsvergaderingen, is in 2013 voortgezet. Met deze extra service kunnen burgers Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

9 en andere belangstellenden de vergaderingen van de gemeenteraad, zowel thuis live volgen als achteraf raadplegen. Digitale Leeskamer Gemiddeld eens per week ontvangen de (burger-)raadsleden een mailbericht met link naar dat deel van de website waar alle leeskamerstukken zijn opgenomen. De fysieke leeskamer wordt niet meer gebruikt. In tegenstelling tot de traditionele leeskamer zijn alle leeskamerstukken voor iedereen te lezen, en ook terug te vinden (archieffunctie) op de website van de raad. Raadsnieuwsbrief De raadsnieuwsbrief, die minus de zomermaanden elke maand verschijnt, is bestemd voor de (burger-)raadsleden. De griffie maakt hiervoor een selectie van diverse artikelen, brochures en websites, die ondersteunend is voor de (burger)raadsleden. De zeven raadsnieuwsbrieven van 2013 zijn niet meer aangeboden als een pdfdocument, maar als een aparte webpagina met een korte omschrijving van de onderwerpen in de nieuwsbrief en bijbehorende link (naar uitgebreidere informatie en bron). Gemeentegids Sliedrecht De voorbereidingen voor de gemeentegids in 2014 zijn in 2013 al gestart. Gekozen is om de pagina s over de gemeenteraad pas na het 1 e kwartaal in 2014 te publiceren. Dit in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in Op de pagina s wordt o.a. de nieuwe gemeenteraad met foto s vervolgens geïntroduceerd. Monumentendag 2013 Op zaterdag 14 september is het raadhuis opengesteld voor de monumentendag. Het thema was Macht en Praal. Buiten een bezoek aan het raadhuis (rondleiding) is het thema aangegrepen om alle ingezonden kunstwerken rond de prijsvraag Portret toekomstige Koning nog eenmaal tentoon te stellen in de raadzaal. Totaal bezochten bijna 60 burgers het raadhuis. Gast van de raad In 2013 is met wisselend succes viermaal een Gast van de Raad georganiseerd. De belangstellenden die op de Gast van de Raad afkomen worden met een eenvoudige maaltijd ontvangen door de burgemeester, enkele (burger)raadsleden en de griffie. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

10 Daarna wordt door verschillende functionarissen het een en ander verteld wat de gemeenteraad doet en hoe het werkt. Gelardeerd met voorbeelden van de (burger)raadsleden. Ook worden enkele punten van de betreffende raadsvergadering besproken, zodat de gasten enigszins zijn voorbereid op de vergadering die volgt. Tot slot is er de gelegenheid voor een korte rondleiding door het raadhuis. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 12 februari werd één gast verwelkomd. Op 7 mei werd de bijeenkomst afgelast, omdat er geen aanmeldingen waren. Op 4 juni mocht de raad 5 gasten verwelkomen en op 12 december 20 gasten, waaronder een aantal kandidaten die op de verschillende kieslijsten van de politieke partijen in Sliedrecht staan. Prijsvraag Portret voor de raadzaal in Sliedrecht Op 30 april is Prins Willem Alexander gekroond tot Koning Willem Alexander. In de raadzaal in Sliedrecht hing tot die tijd het portret van voormalig Hare Majesteit De Koningin. Dat portret moest vervangen worden. Er is vervolgens door de gemeenteraad een prijsvraag voor afzonderlijk volwassen- en jeugdige kunstenaars uitgeschreven. Alleen Sliedrechtse kunstenaars konden een portret indienen van de (toekomstige) Koning Willem Alexander. De jury, bestaande uit de burgemeester en van iedere partij een (burger)raadslid, heeft zich gebogen over twaalf ingezonden kunstwerken van volwassen en acht van jeugdige kunstenaars. Alle inzendingen van de jeugd zijn beloond met een Oranjetaart. De winnares bij de jeugd Romy den Otter werd verrast door een persoonlijk bezoek van de voltallige jury, die de oorkonde en speciale Oranjetaart aan haar overhandigden. Op 7 mei is in de raadsvergadering de winnaar van de prijsvraag Portret bekend gemaakt: Linette Trapman. Zij ontving uit handen van de voorzitter van de jury, A.P.J. van Hemmen, een cheque ter waarde van 500 euro en een oorkonde. Het portret is nu eigendom van de gemeenteraad van Sliedrecht. Alle kunstwerken zijn vervolgens tot halverwege de zomer geëxposeerd in het Sliedrechts museum in Sliedrecht. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

11 Activiteiten vooruitlopend op de verkiezingen Overleg met de politieke campagnecoördinatoren Vooruitlopend op de verkiezingen op 19 maart 2014 is er in het najaar tweemaal een overleg met de politieke campagnecoördinatoren georganiseerd. In dit overleg is afstemming gezocht over de activiteiten in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn afspraken gemaakt over onder andere: aanplakborden, te organiseren debatten en inzet media, en een verkiezingskrant. Mede naar aanleiding hiervan is door de griffie een aantal offertes aangevraagd die betrekking hebben op de gemaakte afspraken met de politieke campagnecoördinatoren. Politiek instrumentenmandje Halverwege de zomer is op een voor het publiek niet-zichtbaar gedeelte van de website een aanvang gemaakt met een zogenoemd politiek instrumentenmandje. Het doel is om uiteindelijk na de gemeenteraadsverkiezingen een voor de gemeenteraad inzichtelijk en actueel overzicht ter beschikking te hebben van diverse instrumenten en specifieke informatie voor alle (burger)raadsleden. Inmiddels is het raamwerk gevuld en heeft de griffie een raadslid bereid gevonden om deze webpagina s te testen op werkbaarheid, volledigheid en gebruiksvriendelijkheid. Na de verkiezingen kunnen de (burger-)raadsleden met een inlogcode deze webpagina s benaderen, raadplegen (en downloaden). Evaluaties van de verschillende commissies In het najaar van 2013 heeft in alle commissies een (korte en schriftelijke) evaluatie plaatsgevonden. De reacties zijn per commissie gebundeld en worden o.a. als input gebruikt voor de startbijeenkomsten van de commissies in de nieuwe raadsperiode. Tevens is een aantal wijzigingen op verordeningen voorgesteld. Verordeningen In 2013 zijn enkele aanpassingsvoorstellen van verordeningen opgesteld naar aanleiding van de voornoemde evaluaties. Deze zijn in het besluitvormingstraject op 10 december vastgesteld; Handvest Actieve Informatieplicht, Verordening gemeentelijke Rekenkamercommissie en de Verordening Auditcommissie Sliedrecht Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

12 2010. Tevens de intrekking van het Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding Het Reglement van Orde voor de gemeenteraad is eind 2013 ook voorbereid, maar zal i.v.m. de werkconferentie van 21 januari 2014, naar verwachting nog voor de raadsverkiezingen worden vastgesteld. Voorbereiding introductieprogramma en personeelszaken In november 2013 zijn de voorbereidingen gestart voor de nieuwe raadsleden na de verkiezingen van 19 maart 2014; waaronder het digitaal aanbieden van belangrijke (proces)documentatie en het vormgeven van een introductieprogramma. Ook de administratieve voorbereidingen voor de personeelsaangelegenheden voor de oudraadsleden en nieuwe raadsleden direct na de verkiezingen. Processen en ondersteuning Verzamelagenda van de agendacommissie De verzamelagenda vormt het instrument voor de agendacommissie om de agenda s voor de raad op te stellen. Deze verzamelagenda wordt opgesteld door de griffie en gevoed met voorstellen uit het college (dynamische jaaragenda) en de raad (besluitenlijsten en terugkoppelingen) en actiepunten uit de vergaderingen. Aan de hand van de verzamelagenda en de concept-agenda s bekijkt en beoordeelt de agendacommissie de haalbaarheid van voorgestelde onderwerpen voor een vergadering. Technische vragen Een discussie in het presidium over het fenomeen vragenvanuitderaad@sliedrecht.nl leverde op dat er een fatale termijn is afgesproken voor de beantwoording van technische vragen; 4 werkdagen. Ook dat de beantwoording van vragen via vragenvanuitderaad@sliedrecht.nl, incl. de vraag, gaat direct naar de gehele raad. Mocht de vragensteller dit onwenselijk vinden, dan moet deze dit expliciet in de vraagmail vermelden. De beantwoordingsmail wordt op werkuren/dagen naar de raad verzonden. Voordeel is dat dubbele vragen worden voorkomen. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

13 Stukkenstroom De hoeveelheid raadsvoorstellen en bijlagen van een aantal vergaderingen in het najaar zorgde voor een discussie in de agendacommissie en het presidium. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Ook de nut en de noodzaak van het aanbieden van bijlagen is bekeken op het punt van overzichtelijkheid en doorzoekbaarheid. Hierover zijn in het presidium van 25 november 2013 afspraken gemaakt. Driehoekoverleg Na de komst van burgemeester A.P.J. van Hemmen en de interim gemeentesecretaris D.G.C. van der Spek (februari november 2013) is de driehoek (burgemeester, gemeentesecretaris en raadsgriffier) een paar maal bij elkaar gekomen. De onderwerpen die o.a. regulier aan de orde zijn geweest: stukkenstroom, aanlevertermijnen en het verbetertraject. ICT Het wifi-bereik is uitgebreid tot alle fractiekamers en vergaderruimten in het raadhuis. Daarmee kunnen alle (burger)raadsleden, portefeuillehouders, ambtenaren en andere belangstellenden (kosteloos) gebruik maken van wifi en hebben daarmee toegang via de eigen apparatuur bij alle digitale documenten voor de vergaderingen. Dit legde de basis voor het verder doorvoeren van de digitalisering van de stukkenstroom. In het najaar is daadwerkelijk gestart met de procedurele en inhoudelijke voorbereidingen voor de digitale facilitering van de nieuwe raad. Door een aantal verschuivingen kan de nieuwe raad gebruik maken van een app van Ibabs waarmee o.a. op een eenvoudige wijze de vergaderstukken kunnen worden geraadpleegd en bewerkt. Gevolg is ook dat alle hardware/apparatuur uit de fractiekamers met ingang van 1 april 2014 komt te vervallen. Verschillende (burger-)raadsleden hebben een tag, waarmee ze gebruik maken van de printer/scan/kopieer faciliteiten op het raadhuis. Nadat bleek dat niet alle (burger)raadsleden een tag hadden ontvangen, is met facilitaire zaken afgesproken te werken aan een nieuw systeem; één tag voor de gehele raad. Met deze tag kunnen (burger)raadsleden zonder codes in te voeren printen in de voormalige leeskamer. In het deel van het raadhuis waar MerweRTV is gehuisvest staat de server van de gemeente Sliedrecht. In de patch-kast, waarin deze server en andere Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

14 netwerkapparatuur van de gemeente Sliedrecht is geplaatst, is in het verleden na opverleg apparatuur van MerweRTV gevoegd. Nu is de apparatuur na goed overleg gescheiden door het uitplaatsen van de MerweRTV-apparatuur. Op dit moment staat de apparatuur van de gemeente in een beveiligde en afgeschermde omgeving in het raadhuis. Het verouderde back-up audiosysteem is in december vervangen door een digitaal opnameapparaat dat automatisch inschakelt wanneer er een microfoon wordt aangezet. Voor de waarnemend griffier is de mogelijkheid gecreëerd om buiten het gebruik van de pc op de werkplek, op een andere plaats steeds in te loggen in de griffieomgeving. Dit gebeurt beveiligd door middel van een toegezonden sms bericht met daarin een steeds andere inlogcode. Echter dit systeem is niet bruikbaar met I-Mac-software. Faciliteiten in en om het raadhuis In de centrale hal op de begane grond is naast een bel bij de fractiekamers een extra bel geïnstalleerd, die vanuit de raadzaal kan worden geactiveerd. De bel kan een minuut voor aanvang of voor het einde van een schorsing worden geactiveerd door de voorzitter of griffier, zodat iedereen weet dat we beginnen. De klimaatbeheersing in de raadzaal blijft een terugkerend probleem. Er is (nog) geen oplossing gevonden voor de zogenoemde koudeval. In 2012 is onderzocht of een andere opstelling van de raadstafel een bijdrage zou kunnen leveren aan een betere setting voor de publieke tribune en de raad, en dit tevens zou leiden tot minder last van de koudeval. Uiteindelijk is gekozen de huidige opstelling intact te laten. In de begroting is aangegeven dat het raadhuis op termijn van de hand zal worden gedaan. In de nieuwe raadsperiode zal een ad hoc raadswerkgroep worden gevormd om de randvoorwaarden voor goede vergaderfaciliteiten voor de raad op te stellen. De raadsinformatieruimte is op woensdagavond verhuurd aan de herensociëteit KUZ. Daardoor is het niet mogelijk parallelle bijeenkomsten op de woensdag te organiseren. Echter ook niet na afloop van de vergadering een hapje en een drankje. Na overleg tussen KUZ en de gemeentesecretaris is afgesproken dat bij de begrotingsbehandeling op woensdag 13 november 2013 en de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 de raad bij uitzondering gebruik kan maken van de raadsinformatieruimte. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

15 Financiën De totale begroting van raad en griffie beslaat ruim euro en bestaat voor meer dan de helft uit posten die betrekking hebben op de vergoedingen aan de leden van de gemeenteraad en burgerraadsleden. De griffie en kantoorkosten nemen ruim een kwart in op de begroting. De rest is bedoeld voor de ondersteuning van de eigenlijke werkzaamheden van de (burger)raadsleden. Deze laatste categorie bestaat uit Rekenkamercommissie, verslaglegging, vergaderingen e.d. Naar aanleiding van de gesprekken tussen de griffier, hoofd bedrijfsvoering en de interim controller over de posten op de begroting van de griffie, die niet de raad of de griffie betreffen, maar onder de verantwoordelijkheid van het college vallen, zijn aanpassingen doorgevoerd in de Begroting Het betrof o.a. de posten Ontwikkeling Structuurvisie Sliedrecht en Commissie Beroep en Bezwaarschriften en Externe Klachtenregeling AW. Ook zijn de stelposten van de griffie voor wat betreft communicatie (publicaties in het Kompas - de Raadspagina) aangepast. Net zoals in voorgaande jaren zijn in 2013 kosten bespaard door geen raadsuitje te organiseren, geen kerstpakketten te verstrekken en ook dit jaar het begrotingsetentje te laten vervallen. Fractievergoedingen De griffie heeft begin 2013 de fractieverantwoordingen met de verschillende penningmeesters doorgenomen om deze verantwoordingen aan te kunnen bieden aan presidium en raad. Voor een enkele fractie bleek het lastig te zijn om de gegevens compleet en correct volgens deze voorschriften aan te leveren. Griffie Werkoverleg De griffie houdt maandelijks haar overleg aan de hand van een agenda en jaarplanning. Indien noodzakelijk komt de griffie ad hoc bij elkaar. Tijdens het werkoverleg wordt aandacht besteed aan haar missie, het takenpakket, rol richting raad en ambtelijk apparaat en ook de eigen rol wordt kritisch bekeken. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

16 In 2013 is gestart met een zogenaamd draaiboek verkiezingen Het draaiboek maakt onderdeel uit van het werkoverleg van de griffie en zo ook van de teamdagen. Teamdagen griffie Op woensdag 10 juli 2013 heeft de griffie een heimiddag gehouden. Gesproken is over het verloop van het afgelopen eerste halfjaar 2013, de vele extra vergaderingen en een doorkijk naar de tweede helft 2013; voorbereiding verkiezingen 2014, planning en control, vergaderschema 2014, financiën, ict/website, audio, personele aangelegenheden (vakanties) en gewenste stagiair HBO communicatie, communicatie (raadspagina regulier en in relatie tot de verkiezingen), bedrijfsvoering/huisvesting. Op donderdag 12 december 2013 heeft de griffie een tweede heidag gehouden. Gesproken is over het verloop van het tweede halfjaar 2013 en vooruitgekeken naar de werkzaamheden voor het eerste halfjaar van 2014, die voor een deel bestaan uit de voorbereiding van de raadsverkiezingen van 19 maart 2014, eerste aanzet jaarverslag 2013, website Sliedrechtse gemeenteraad, klussen voor griffie-stagiair en de gevolgen voor de interne verhuizing griffie in het gemeentekantoor in december Verhuizing Binnen het gemeentekantoor is eind 2013 gestart met een interne verhuizing. Dit vanwege de uitbreiding gemeentelijke belastingdienst en het creëren van flexplaatsen. Voor de griffie heeft dit tot gevolg dat Arjen Overbeek en Heleen Vos zijn verhuisd naar kamer A3.31 en Maya Feddema naar kamer A3.28. Bezoeken aan de fracties De griffie heeft ook eind 2013 de verschillende fracties bezocht (Het bezoek aan de CDA-fractie is gepland in februari 2014). Wederzijdse verwachtingen zijn uitgesproken en er is feedback gegeven. Opmerkingen zijn zoveel als mogelijk meegenomen in het werkplan Training In verband met een andere wijze van inboeken van facturen met ingang van 2014 heeft Maya Feddema op vrijdag 6 september 2013 een middagcursus handleiding voor het grootboek werkkostenregeling klantenorganisaties Drechtsteden gevolgd. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

17 Op maandag 9 september hebben de burgemeester en de griffier de studiemiddag 'Continuïteit in verkiezingstijd; klaar voor een dynamisch jaar' van het VNG/Bureau Habets bijgewoond. Arjen Overbeek heeft op 1 november het jaarcongres van de griffiersvereniging bezocht. Coördinerend griffier Drechtraad De raadsgriffier is vanaf 2009 coördinerend (regio)griffier van de Drechtraad. De werkzaamheden liggen vooral in de voorbereiding van de Drechtstedendinsdagen dat met een klein griffieteam op Bureau Drechtsteden wordt georganiseerd. De agendacommissie van de Drechtsteden is in dit proces leidend. In 2013 is hier gemiddeld ongeveer één dag per week aan besteed. Griffies Drechtsteden Op 5 september 2013 vond het jaarlijkse griffie-uitje voor alle griffiemedewerkers van de Drechtsteden-griffies plaats. Dit jaar georganiseerd door de griffie van Alblasserdam; de middag werd gestart met een gezamenlijke lunch gevolgd door een workshop graffiti en afgesloten met een hapje en drankje. Griffiers Zuid-Holland-Zuid Eenmaal in de twee maanden komen alle 17 griffiers van de regio Zuid-Holland-Zuid bijeen om te praten over de processen rond grensoverschrijdende onderwerpen als de decentralisaties. Ook wordt tijdens deze bijeenkomsten kennis en ervaringen uitgewisseld over thema s als digitalisering, integriteit e.d. Stages binnen griffie Sliedrecht In 2013 hebben vier gesprekken plaatsgevonden met kandidaten voor een HBO communicatie stage binnen de griffie. Vanaf begin februari 2014 start Yvonne Hoogendoorn bij de griffie voor een stage tot half juli Vanaf half november tot het eind van 2013 is voor twee dagen in de week een tijdelijke stagiaire, Ingrid Spelt, afkomstig van Public Support, aanwezig. Zij komt bij de griffie ervaring opdoen met griffiewerkzaamheden. Ook gaat zij de griffie in de voorbereiding van de invoering van Ibabs de helpende hand reiken. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

18 Werkgeverscommissie In maart 2013 zijn de VNG en de Vereniging van Griffiers gekomen met voorstellen voor werkgeverscommissies voor de griffier. De gemeente is de werkgever van de ambtenaren die werkzaam zijn bij deze rechtspersoon. Raad en college vullen dit werkgeverschap in. De raad is daarbij het bevoegd gezag van de griffie en het college voor haar organisatie. Gelet op de publieke taken is voor de feitelijke invulling van het werkgeverschap een commissie ingesteld waaraan deze taak is gedelegeerd; de werkgeverscommissie. Gelijktijdig zijn de besluiten Delegatie werkgeverschap Raad aan Werkgeverscommissie en Intrekking Delegatie Werkgeverstaken Raad aan college vastgesteld. In 2013 heeft Sliedrecht en de griffie vier verschillende functionarissen van personeelszaken als contactpersoon gehad. Door deze wisselingen is in het traject geen ondersteuning vanuit personeelszaken verleend om te komen tot een werkgeverscommissie. Personalia De griffie bestaat uit de raadsgriffier Arjen Overbeek. De raadsgriffier is tevens de leidinggevende van de waarnemend griffier Heleen Vos-Hulleman en medewerker griffie Maya Feddema-Wardenaar. Arjen werkt op fulltime basis en Heleen en Maya werken op parttime-basis. Het beoordelingsgesprek met de waarnemend griffier en de medewerker griffie zijn in januari 2013 door de griffier met hen gevoerd. Arjen Overbeek Hulleman Maya Heleen Vos- Feddema- Wardenaar Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013 Werkplan Griffie Sliedrecht 2013 (t/m verkiezingen 2014) De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden

Nadere informatie

Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013

Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013 Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013 Jaarverslag Griffie Sliedrecht 2012 1 Versie: 12-3-2013 Inleiding Het jaarverslag 2012 staat in het teken van uitwerking van de opgestelde plannen en trajecten

Nadere informatie

Concept-werkplan Griffie 2011

Concept-werkplan Griffie 2011 Concept-werkplan Griffie 2011 In 2011 richt de griffie zich op het verder verbeteren van de ondersteuning van de gemeenteraad. De activiteiten rond de start van de nieuwe raadsperiode 2010-2014 zijn afgerond.

Nadere informatie

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Vastgesteld: Presidium 25 november 2013 Werkplan Griffie Sliedrecht 2014 De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak.

Nadere informatie

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Werkplan Griffie Sliedrecht 2012 De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak. De griffie levert een bijdrage aan de

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht

Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht De griffie De Griffie wordt gevormd door drie personen. Per 1 januari 2009 is de vacature voor de functie van raadsgriffier ingevuld door Arjen Overbeek

Nadere informatie

Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011

Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011 Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011 Inleiding Het jaarverslag 2011 staat enerzijds in het teken van de afronding van de digitalisering van de stukkenstroom, waarbij de raad alle documenten online ontvangt

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Griffie werkplan 2012

Griffie werkplan 2012 Griffie werkplan 2012 De griffie is de directe ondersteuning en adviseur van de gemeenteraad: ze ondersteunt en adviseert de gemeenteraad en de raadscommissies bij de uitvoering in haar functie als volksvertegenwoordiger,

Nadere informatie

C. Bor burgerraadslid v v v v v v J.B.M. Karens burgerraadslid v v v v v v. J. Loeve burgerraadslid v v v v v v

C. Bor burgerraadslid v v v v v v J.B.M. Karens burgerraadslid v v v v v v. J. Loeve burgerraadslid v v v v v v Besluitenlijst Oordeelsvormende bijeenkomst gemeenteraad Sliedrecht op dinsdag 14 april 2015 Aanwezig/woordvoering 9 10 11 13 14 15 SGP-ChristenUnie M. Visser raadslid v v v v v v H.M. Baars-Mulder raadslid

Nadere informatie

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar.

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar. Aan de leden van de gemeenteraad van Sliedrecht De voorzitter van de gemeenteraad van Sliedrecht nodigt u uit voor de openbare raadsvergadering van dinsdag 10 december 2013. Aanvang 20.00 uur, raadzaal

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 15273 20 maart 2014 Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn gelet op artikel

Nadere informatie

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van Bijlage 9 Concept MEMO aan van Coördinerend griffier onderwerp Stukkenstroom richting raden datum 9 januari 2013/15 januari 2013 bijlage stukkenstroom per organisatie 1. Inleiding Elke gemeente en ook

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009. Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding

Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009. Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009 Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding Voorgesteld besluit: 1. Vaststellen

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 139554 Onderwerp: Organisatieverordening 2014 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium met kenmerk 139555, d.d. 17

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis Inhoudelijke en procesmatige ondersteuningen advisering aan de raad 1.1 Het verlenen van inhoudelijke

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2011/543

Statenvoorstel nr. PS/2011/543 Statenvoorstel nr. PS/2011/543 Verordening Werkgeverscommissie griffier Datum Inlichtingen bij 21 september 2011 mw. mr.drs. E.H.P. Stolk-Jorink, telefoon 038 499 87 92 e-mail EHP.Stolk-Jorink@overijssel.nl

Nadere informatie

concept-besluitenlijst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht

concept-besluitenlijst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht concept-besluitenlijst Opiniërende bijeenkomst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht aanwezig 22 mei 2012 M.J. Bisschop-Roodbeen M. Visser L.A.

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Artikel 3. Taken voorzitter

Artikel 3. Taken voorzitter Ontwerp-besluit De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad van 14 maart 2013; overwegende dat het gewenst is de integrale bevoegdheid van

Nadere informatie

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455 gemeente Schiedam Aan de leden van de gemeenteraad van Schiedam Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3100EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112DZ SCHIEDAM T 010 246 55 55 F 010 473 59 78 W www.schiedam.nl

Nadere informatie

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken?

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken? 1 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen algemeen 2 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen over raadsstukken 3 Feitelijke/technische informatie Als raadslid vragen liever per

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 15-04-2010 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat

JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat Toelichting A3 2013-1 Onderwerpen: rood: bestuur en financiers oranje: maatschappij groen: klanten en partners blauw: medewerkers Halfjaarsoverzicht teksten:

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter,

G E N N E P. Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep. Geachte Voorzitter, Datum : 8 september 2015 Ons kenmerk : 186145 Aan de Voorzitter van de Gemeenteraad van de gemeente Gennep Uw kenmerk : Uw brief van : Bijlage : 1 Onderwerp : Spoorboekje begroting 2015 Geachte Voorzitter,

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad Vergadering 28 november 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Vergaderstructuur raad en commissies en vergaderschema 2018 : Dienst / afdeling : Griffie Aan de gemeenteraad, Vanuit de raad bestaat de wens om de

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier 1. Communicatie Alle gedrag in sociale situaties is communicatief. Deze notitie richt zich op de bewuste communicatie. Communicatie kan beschouwd worden als

Nadere informatie

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners 1 Waarom veranderen? We willen dualer debatteren We willen korter/ efficiënter vergaderen We willen meer

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

De raad van de gemeente Alblasserdam;

De raad van de gemeente Alblasserdam; De raad van de gemeente Alblasserdam; gelezen het voorstel van het presidium dd. 1 oktober 2003, registratienummer Raad 2003/114 naar aanleiding van het overleg in de commissie Implementatie dualisme van

Nadere informatie

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE GRIFFIE. De raad van de gemeente Montfoort;

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE GRIFFIE. De raad van de gemeente Montfoort; VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE GRIFFIE De raad van de gemeente Montfoort; Gelet op artikel 83, eerste lid, de artikelen 107 tot en met 107e, artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010 Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsklankbordgroep herindeling DAL

Raadsklankbordgroep herindeling DAL Raadsklankbordgroep herindeling DAL Vergadering 31 oktober 2018 Nr. 6 Onderwerp: Inrichten werkgroepen raad-specifieke onderwerpen. Delfzijl/Appingedam/Loppersum, 24 september 2018 Aanleiding. In de raadsklankbordgroep

Nadere informatie

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking

De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking De Drie Vragen Samengevat Resultaten enquête Doorwerking In september 2012 heeft de commissie Kwaliteitszorg weer een korte enquête uitgezet onder de leden van de NVRR. Deze keer om na te gaan op welke

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast.

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast. Vergadering Gemeenteraad 30-01-2014 Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het Reglement van orde voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht

Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht Sliedrecht, 11 december 2012 Het doel van deze brief is om u snel te informeren over allerhande onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Gemeente Albrandsujaard

Gemeente Albrandsujaard Gemeente Albrandsujaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 118973 Onderwerp: Organisatieverordening 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium d.d. 30 augustus 2012; Gelet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie.

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie. Raadsvoorstel Raadsvergadering van 4 juni 2007 Registratienummer: 061 Afdeling: Raadsgriffie Behandelend ambtenaar: M. Huisman - Telefoonnummer: 0223-678101 - E-mailadres: mehuisman&denhelder.nl Portefeuillehouder:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Secretariaat Agenda Gemeenteraad Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 1 Opening en mededelingen 2 Vaststellen van

Nadere informatie

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden.

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden. Werkbeschrijving griffie Rheden i.v.m. het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) bij werkzaamheden van griffie en raad 1 Definitie publicatie

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 mei 2010 Agendanummer: 8 Status: Opiniërend Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Evaluatie

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Werkprocessen gemeenteraad bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Vastgesteld op 10 juli 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene aspecten vergaderingen 1.1 raads informatie systeem (ris) 1.2 beeld- en geluidopnames

Nadere informatie

: MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008

: MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008 Agenda commissie Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n Kenmerk Onderwerp : MB/ : Agenda vergadering Strijen, 29 mei 2008 Geachte commissieleden,

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN Inleiding In de vergadering van de commissie Burger en Bestuur is de discussienotitie Naar een andere manier van vergaderen besproken. Geconcludeerd is dat

Nadere informatie

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus Bijlage 1: toelichting bij een vergader MAANDAG 1 De begint met een vergaderavond die bestaat uit twee delen: een besluitvormend deel en een informatief deel. De raadsvergadering van een uur, gaat vooraf

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, februari 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie

Nadere informatie

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN 2014 -... Een nieuwe manier van vergaderen 1 INLEIDING De gemeenteraad heeft in februari 2009 besloten volgens een nieuwe systematiek te vergaderen. Tot die tijd werden

Nadere informatie

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Raadsvergadering, 26 oktober 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Nr.: 411 Agendapunt: 10 Datum: 11 oktober 2010 Voorgesteld besluit 1)

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 199 14 januari 2016 Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 24 januari 2012 Agendanummer : 13 Portefeuillehouder : -- Afdeling Opsteller : Griffie : Griffier Voorstel aan de raad Onderwerp : Besluit instelling werkgeverscommissie

Nadere informatie

In dit opleidingsplan worden de termen opleiding, scholing, training en deskundigheidsbevordering door elkaar gebruikt.

In dit opleidingsplan worden de termen opleiding, scholing, training en deskundigheidsbevordering door elkaar gebruikt. Opleidingsplan gemeenteraad Renkum 2014 2018 Korte inleiding en leeswijzer Dit document geeft een beknopt overzicht van het in 2014 voor de nieuwe raad georganiseerde introductieprogramma. Achtereenvolgens

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2014 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2015 Jaarverslag 2014 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

De gemeenteraad, helder in woord en daad!

De gemeenteraad, helder in woord en daad! De gemeenteraad, helder in woord en daad! Communicatieplan 2006-2010 gemeenteraad Haaren 1. Inleiding Sinds de invoering van het duale stelsel is de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen:

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen: Raadsvoorstel Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 136/2017 Onderwerp Vaststelling "Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017" Programma Bestuur & Middelen

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 20-09-2012 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11 Pagina 1 van 6 Versie 1 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 3 juli 2014 Onderwerp: Pilot nieuwe vergaderstructuur Aan de raad. Beslispunten 1. Een pilot van een half jaar uit te voeren met een driewekelijkse

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET. De raad van de gemeente Leeuwarden;

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET. De raad van de gemeente Leeuwarden; VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET De raad van de gemeente Leeuwarden; gelet op artikel 83, eerste lid, de artikelen 107 tot en met 107e, artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller. griffier tel.nr.

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller. griffier tel.nr. Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Van Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller griffier tel.nr. 219 2416 e-mail griffie@delft.nl Programma Raad Registratienr. 1228921 Stuk GR12-241

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE GRIFFIEPLAN 2011-2014 GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling en kerntaken Griffie 3. Taakopvatting 4. Ambities van de gemeenteraad 5. Bedrijfsvoering Griffie Januari 2011, Cor Onderwater,

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Portefeuillehouder: mr. R. de Boer. Commissie: nee Op Gehandicaptenplatf.: nee

Portefeuillehouder: mr. R. de Boer. Commissie: nee Op Gehandicaptenplatf.: nee Advies aan burgemeester en wethouders V gemeente k Simp elveld Datum advies: 19 februari 2014 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 27908 enbare besluitenlijst: ja B : andele

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1444998 Datum: 28 mei 2019 Portefeuillehouder: Domein / Team: Griffie Onderwerp: Wijziging Reglementen van orde voor de raad en raadscommissies 2019

Nadere informatie

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn.

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn. MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, Hans Sepers Betreft : Voorbereiding beantwoording vragen begroting 5 november 2015 Datum : 19 oktober 2015 Beste raadsleden, Op donderdag 5 november staat de raadsvergadering

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur;

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 (artikel 33 Gemeentewet) Gemeente Etten-Leur 1 GEMEENTE Maa ETTEN-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; Gelezen het voorstel van de voorzitter

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2004 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 9 december 2004 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 133710 25 juni 2018 Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 De raad van de gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015 Raadsvergadering, 17 februari 2015 Voorstel aan de Raad Nr: 20150217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari 2015 Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA van de Griffie voor het jaar 2013

WERKPROGRAMMA van de Griffie voor het jaar 2013 WERKPROGRAMMA van de Griffie voor het jaar 2013 Inleiding Voor u ligt het werkprogramma van de griffie voor het jaar 2013. De missie voor de griffie voor het jaar 2013 is onverminderd dat alle energie

Nadere informatie