Welkom. bij de. gemeenteraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom. bij de. gemeenteraad"

Transcriptie

1 Welkom bij de gemeenteraad

2 Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting of de bouw van een theater, het begint met een besluit van de gemeenteraad. Dit houdt in dat de raad het beleid vaststelt, het college van burgemeester en wethouders controleert en de inwoners van de gemeente Hardenberg vertegenwoordigt. In deze folder vindt u meer informatie over de gemeenteraad, de werkwijze van de raad en de manier waarop u invloed kunt uitoefenen op de plaatselijke politiek. De gemeenteraad wordt gekozen door de inwoners van Hardenberg. De raadsleden moeten ervoor zorgen dat de stem van de Hardenbergse inwoners klinkt in het gemeentehuis. Het is dus belangrijk dat de raadsleden weten wat er leeft onder de bevolking. De raadsleden zoeken daarom actief contact met de inwoners van de gemeente Hardenberg. Raadslid zijn is geen baan. Naast hun raadswerk hebben de raadsleden vaak gewoon werk. Op deze manier staan raadsleden volop in de samenleving. De raad stelt kaders en controleert De raad stelt kaders en controleert het college. Kaders stellen betekent dat de raad de grote lijnen van het beleid van de gemeente bepaalt en via de begroting aangeeft wat het mag kosten. De raad kan het college richtlijnen meegeven voordat het college ergens mee aan de slag gaat. De raad stelt zo de kaders waarbinnen het college het werk kan uitvoeren. De raad heeft ook een belangrijke controlerende taak. Het college zorgt voor de uitvoering van het beleid, maar de raad houdt de vinger aan de pols met behulp van bijvoorbeeld tussenrapportages en het jaarverslag. Wanneer de raad denkt dat het college zich niet aan de afspraken houdt, kan er worden ingegrepen.

3 3 Welkom bij de gemeenteraad Gemeenteraadsverkiezing Een keer in de vier jaar kiezen inwoners van de gemeente hun gemeenteraad. Vlak na de verkiezingen neemt de lijsttrekker van de grootste partij het voortouw om een college(programma) te vormen. De burgemeester en de wethouders vormen samen het college van burgemeester en wethouders. Het college is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad en het college samen vormen het gemeentebestuur. Vergaderingen Om de week komt de gemeenteraad op dinsdagavond in het gemeentehuis bij elkaar om te vergaderen. De politieke avond begint om uur met de twee oriënterende rondes, waarna om uur de raadsvergadering volgt. Tijdens deze vergaderingen worden voorstellen behandeld. Een voorstel komt meestal van het college, maar soms ook van één van de raadsfracties. Voorstellen kunnen overal over gaan: plannen voor een nieuwe woonwijk, de aanleg van een rotonde of de bouw van een dorpshuis. Per fractie mag er een beperkt aantal mensen aan de oriënterende ronde deelnemen. Fracties mogen zelf beslissen wie ze naar de vergadering sturen. Meestal worden er twee oriënterende rondes tegelijk gehouden. Raadsvergadering Tijdens de raadsvergaderingen worden besluiten genomen over bespreekstukken en hamerstukken. Na behandeling in de oriënterende ronde wordt gekeken of het voorstel voldoende is besproken. Zo ja, dan komt het als hamerstuk op de raadsagenda. Als er nog verder over moet worden gesproken, wordt het als bespreekstuk op de agenda van de raad gezet. Over een bespreekstuk kunnen de fracties nog met elkaar en met het college in discussie. Over een hamerstuk mag alleen een korte stemverklaring worden gegeven. Dit betekent dat een raadslid kort aangeeft waarom zijn of haar partij voor of tegen het voorstel stemt. Daarna wordt gestemd over het voorstel. Wanneer een meerderheid van de raad instemt met het voorstel, is het aangenomen en kan het worden uitgevoerd. Stemt een meerderheid van de raad tegen het voorstel, dan gaat het niet door. De gemeenteraad beslist dus of een voorstel wordt uitgevoerd. Oriënterende ronde Het voorstel wordt meestal eerst besproken in de oriënterende ronde. Tijdens deze ronde staat het verzamelen van informatie en het vormen van een mening centraal. Raadsleden kunnen vragen stellen aan de wethouder en met elkaar en met het college in debat gaan. Niet alle raadsleden zijn aanwezig bij de oriënterende ronde.

4 Welkom bij de gemeenteraad 4 Welkom! De vergaderingen zijn openbaar en u bent van harte welkom om te kijken hoe het er in de raadzaal aan toe gaat. De raadsagenda kunt u vinden in weekblad De Toren. Alle raadsstukken van de vergaderingen zijn te vinden op de website Hier kunt u ook live meekijken (en luisteren) met de raadsvergadering of de vergadering later terugkijken. Inspraak De gemeenteraad moet ervoor zorgen dat de mening van de inwoners van de gemeente Hardenberg telt bij het maken van plannen. Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad weet wat de inwoners vinden. U kunt de raadsfracties op verschillende manieren laten weten hoe u ergens over denkt. U kunt een raadslid of meerdere raadsleden per mail, telefoon of per post bereiken. De adressen van de raadsleden kunt u vinden op het inlegvel van deze folder, in de gemeentegids en op U kunt op deze manier bijvoorbeeld direct contact zoeken met het raadslid waarop u heeft gestemd. Het is ook mogelijk om in te spreken tijdens een vergadering. Tijdens de oriënterende rondes kunt u inspreken op agendapunten, maar ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. Bij de gemeenteraadsvergadering kunt u alleen inspreken op agendapunten. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij de Publieksdienst van de Bestuursdienst Ommen - Hardenberg telefoonnummer

5 5 Welkom bij de gemeenteraad Politieke begrippen - Amendement Een amendement is een wijziging op een voorstel. Wanneer een raadsfractie het in grote lijnen eens is met een voorstel, maar niet alles goedkeurt, kan de fractie een amendement opstellen. Hierin wordt beschreven dat een onderdeel van het voorstel wordt verwijderd of veranderd. De raad stemt over het amendement voordat het voorstel in stemming wordt gebracht. Wanneer het amendement steun krijgt van een meerderheid van de raadsleden wordt het aangenomen en het voorstel gewijzigd. Daarna stemt de raad over het gewijzigde voorstel. - Begroting De begroting geeft een overzicht van de plannen voor het komende jaar en de kosten daarvan. Het college stelt de begroting op. De raad bespreekt de begroting en kan met amendementen wijzigingen aanbrengen of met moties opdrachten aan het college geven. - Bestuursrapportage De bestuursrapportage verschijnt jaarlijks in juni en november. Hierin geeft het college aan hoe het gaat met de uitvoering van de plannen die in de begroting zijn vastgesteld. - Burgemeester De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college. Hij heeft zelf ook een aantal onderwerpen in portefeuille. Hiervoor is hij verantwoordelijk, net als de wethouders dat zijn bij hun portefeuille. - Coalitie De raadsfracties die wethouders leveren, noemen we de coalitiepartijen. Zij hebben gezamenlijk een meerderheid in de gemeenteraad. - College Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente en bestaat uit de burgemeester en de wethouders. De gemeentesecretaris is de belangrijkste ambtelijk adviseur. Het college vergadert iedere dinsdag. Het college legt verantwoording af aan de raad. - Fractie Raadsleden van één politieke partij vormen samen een raadsfractie. De fractievoorzitter geeft leiding aan de fractie.

6 Welkom bij de gemeenteraad 6 - Gemeenteraad Eens in de vier jaar kiezen de inwoners van Hardenberg de gemeenteraad. De grootte van de raad is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. De Hardenbergse raad bestaat uit 31 raadsleden. De gemeenteraad besluit over alle belangrijke zaken in de gemeente. - Griffie De gemeenteraad wordt in zijn werk ondersteund door de raadsgriffie. De griffie staat onder leiding van de griffier. De griffier is de schakel tussen de raad en de ambtelijke organisatie. De griffie is verantwoordelijk voor de voorbereiding, het verloop en de nazorg van de raadsvergaderingen. Ook bewaakt de griffie het besluitvormingsproces en adviseert en begeleidt hij de raadsleden. De griffie verzorgt tevens de informatie over activiteiten en vergaderingen van de raad aan de raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners. - Ingekomen stukken Elke twee weken wordt aan de gemeenteraad een lijst van ingekomen stukken voorgelegd. Op deze lijst staan brieven vermeld die voor de gemeenteraad zijn binnengekomen en aan de raad zijn gericht. In deze lijst wordt voorgesteld op welke manier de brieven moeten worden afgehandeld. Dit kan zijn dat de raad kennis neemt van de inhoud van de brief, deze ter advisering voorlegt aan het college of de brief ter afdoening voorlegt aan het college. Als een brief ter advisering wordt voorgelegd, betekent dit dat het stuk terugkomt op de agenda. Het college doet dan een inhoudelijk voorstel voor de afhandeling van de brief. Als een brief ter afdoening wordt voorgelegd dan betekent dit dat het college over de brief mag beslissen. Daarbij gaat het vaak om onderwerpen waarvoor het college bevoegd is. - Initiatiefvoorstel De meeste raadsvoorstellen komen van het college, of soms van het presidium. Een raadslid kan zelf ook met een voorstel komen. Dit noemen we een initiatiefvoorstel. Het voorstel wordt door een raadslid gemaakt en ingediend en wordt op de agenda van de raad geplaatst. Vervolgens beslist de raad of het wordt aangenomen of verworpen. - Inspreken Wanneer u de raad wilt laten weten hoe u ergens over denkt, kunt u inspreken tijdens een vergadering. Tijdens een oriënterende ronde kunt u inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat, maar het mag ook een onderwerp zijn dat die avond niet op de agenda staat. Bij een raadsvergadering kunt u alleen inspreken over een onderwerp dat voor die avond op de agenda staat. Als u wilt inspreken tijdens een vergadering kunt u zich aanmelden bij de Publieksdienst van de gemeente Hardenberg Bestuursdienst Ommen - Hardenberg, telefoon

7 7 Welkom bij de gemeenteraad - Interpellatie Een interpellatie is een zwaarwegend politiek instrument om politiek gevoelige onderwerpen aan de orde te stellen. Tijdens een interpellatiedebat bevraagt het raadslid een collegelid over een bepaald onderwerp. Dit onderwerp is als zodanig niet geagendeerd. De vragen die het raadslid wil stellen moeten vooraf bekend zijn, zodat het college tijd heeft om zich voor te bereiden. - Motie Met een motie doet de raad het college een verzoek, of geeft de raad het college een opdracht. Dit kan gaan over een voorstel waar de raad een besluit over neemt, maar een motie kan ook gaan over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Het college is niet verplicht om een motie uit te voeren. Wanneer een motie door een meerderheid van de raad wordt ondersteund, zal het college dit echter niet snel negeren. - Oppositie Dit zijn de raadsfracties die niet in het college zijn vertegenwoordigd. - Plaatsvervangend voorzitter van de raad Wanneer de gemeenteraad een onderwerp behandelt waarbij de burgemeester als portefeuillehouder betrokken is, neemt de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad het voorzitterschap over. Dit is altijd een raadslid. - Presidium In het presidium zitten de fractievoorzitters en het presidium beslist over de werkzaamheden van de raad. De fractievoorzitter van de grootste raadsfractie is voorzitter van het presidium. - Schriftelijke vragen Als een raadslid meer informatie wil van het college over een genomen besluit of een bepaalde ontwikkeling dan kan hij hierover schriftelijke vragen stellen. Deze vragen moeten bij de voorzitter van de raad worden ingediend (in de praktijk loopt dit via de raadsgriffier). De andere raadsleden en de pers worden ook geïnformeerd over de gestelde vragen. Het college kan de vragen schriftelijk beantwoorden of in de eerstvolgende raadsvergadering mondeling antwoord geven. Wanneer de vragen schriftelijk worden beantwoord, worden de antwoorden ook naar de andere raadsleden en de pers gestuurd. - Quorum Om te kunnen vergaderen moeten minstens 16 raadsleden aanwezig zijn. Dit noemen we het quorum. Wettelijk is bepaald dat het quorum bestaat uit de helft + 1 van het totaal aantal raadsleden. - Wethouder De gemeente Hardenberg heeft drie wethouders. De wethouders worden benoemd door de gemeenteraad. Samen met de burgemeester vormen zij het college van burgemeester en wethouders. Elke wethouder heeft een aantal onderwerpen in zijn portefeuille waar hij verantwoordelijk voor is.

8 Colofon Samenstelling en redactie - Gemeente Hardenberg Foto s - Fotografie Frank Uijlenbroek Stephanuspark 1 Postbus HZ Hardenberg T Ontwerp, druk en afwerking - OLBO - thuis in alle media, Hardenberg E gemeente@hardenberg.nl I

Welkom bij de gemeenteraad

Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad De gemeenteraad is het hoogste orgaan van onze gemeente. De raad vertegenwoordigt u, als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet B e s l u i t: vast te stellen de spelregels voor raadsleden van Almere 2012 1.1 Inleiding In Almere willen we op een open

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Werkprocessen gemeenteraad bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Vastgesteld op 10 juli 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene aspecten vergaderingen 1.1 raads informatie systeem (ris) 1.2 beeld- en geluidopnames

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo Nr. 12051947 Casenr. 2011-12329 Vastgesteld bij raadsbesluit d.d. 26 april 2012 Naam : A. van Meerveld Afdeling : Griffie Datum : 1 mei 2012 pagina 2 van 9 De raad van de ; Gelezen het voorstel van de

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Twenterand Nr. 66170 29 maart 2018 Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 De raad van de gemeente Twenterand; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Burgerinitiatief. Hoe krijgt u uw burgerinitiatief op de raadsagenda?

Burgerinitiatief. Hoe krijgt u uw burgerinitiatief op de raadsagenda? Burgerinitiatief Heeft u een concreet idee of plan? En wilt u hier serieus werk van maken? Denk dan eens aan het indienen van een burgerinitiatief bij uw gemeenteraad. Burgerinitiatief Heeft u wel eens

Nadere informatie

Reglement van Orde voor de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg

Reglement van Orde voor de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leidschendam-Voorburg Nr. 84965 23 april 2018 Reglement van Orde voor de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg 2018 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken?

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken? 1 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen algemeen 2 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen over raadsstukken 3 Feitelijke/technische informatie Als raadslid vragen liever per

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 16, 82 en 107a, tweede lid van de Gemeentewet en artikel V4 van de Kieswet,

Gelet op de artikelen 16, 82 en 107a, tweede lid van de Gemeentewet en artikel V4 van de Kieswet, De raad van de gemeente Harderwijk, Gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad, Gelet op de artikelen 16, 82 en 107a, tweede lid van de Gemeentewet en artikel V4 van de Kieswet, Besluit:

Nadere informatie

Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk 2016

Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Harderwijk Nr. 69445 4 april 2018 Organisatieverordening van de gemeenteraad van Harderwijk 2016 De raad van de gemeente Harderwijk, Gelezen het voorstel

Nadere informatie

Rollen en taken binnen de gemeente. Wie doet wat, bij wie moet u zijn

Rollen en taken binnen de gemeente. Wie doet wat, bij wie moet u zijn Rollen en taken binnen de gemeente Wie doet wat, bij wie moet u zijn AVI-toolkit 6 23 mei 2013 1 Inhoud Duale besturing binnen gemeenten... 3 De gemeenteraad... 4 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad Vergadering 28 november 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Vergaderstructuur raad en commissies en vergaderschema 2018 : Dienst / afdeling : Griffie Aan de gemeenteraad, Vanuit de raad bestaat de wens om de

Nadere informatie

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE VAN DE GEMEENTE MOERDIJK

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE VAN DE GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, gelet op artikel 84 van de Gemeentewet, BESLUIT vast te stellen de volgende verordening: VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden.

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden. Werkbeschrijving griffie Rheden i.v.m. het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) bij werkzaamheden van griffie en raad 1 Definitie publicatie

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter

gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter De raad van de gemeente Gooise Meren; gelet op artikel 16 van de Gemeentewet; gelet op de voorbereidingen van en de presentaties gegeven door de raadswerkgroep vergadermodellen daarvoor ingesteld ter voorbereiding

Nadere informatie

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN

EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN EEN NIEUWE MANIER VAN VERGADEREN 2014 -... Een nieuwe manier van vergaderen 1 INLEIDING De gemeenteraad heeft in februari 2009 besloten volgens een nieuwe systematiek te vergaderen. Tot die tijd werden

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 Hoorn FRACTIEREGLEMENT Raadsperiode 2010-2014 INHOUD: I. Definities blz 2 II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 III. Fractieondersteuning blz 4 IV. Besluiten blz 4 V. De

Nadere informatie

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in:

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in: Raadsvoorstel: 2015-1405 Onderwerp: vergaderstructuur Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1444998 Datum: 28 mei 2019 Portefeuillehouder: Domein / Team: Griffie Onderwerp: Wijziging Reglementen van orde voor de raad en raadscommissies 2019

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

RBFZ commissie Ter besluitvorming in de

RBFZ commissie Ter besluitvorming in de Raadsvoorstel Agendapunt 10 Bijlagenummer 60 Onderwerp Vaststelling Reglement van orde voor de gemeenteraad 2015 en Ter behandeling in de RBFZ 15-10-2015 commissie Ter besluitvorming in de 29-10-2015 gemeenteraadsvergadering

Nadere informatie

Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad en de carrousel van de gemeente Zwijndrecht

Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad en de carrousel van de gemeente Zwijndrecht CVDR Officiële uitgave van Zwijndrecht. Nr. CVDR614791_1 29 januari 2019 Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad en de carrousel van de gemeente Zwijndrecht De raad van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Gedragsregels privacy en persoonsgegevens gemeenteraad Opsterland 2019

Gedragsregels privacy en persoonsgegevens gemeenteraad Opsterland 2019 Gedragsregels privacy en persoonsgegevens gemeenteraad Opsterland 2019 Inleiding Openbaarheid of transparantie van bestuur is een essentieel onderdeel van elke moderne democratie. De algemene gedachte

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 15-04-2010 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

Vergaderen met BOB. een nieuwe werkwijze voor de gemeenteraad Boxtel

Vergaderen met BOB. een nieuwe werkwijze voor de gemeenteraad Boxtel Vergaderen met BOB een nieuwe werkwijze voor de gemeenteraad Boxtel Januari 2014 1. Inleiding In 2011/2012 heeft een werkgroep uit de raad zich gebogen over de thema s burgerparticipatie en bestuurlijke

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Reglement van orde van de raad van Beekdaelen houdende bepalingen over de vergaderingen en werkzaamheden van de raad 2019

Reglement van orde van de raad van Beekdaelen houdende bepalingen over de vergaderingen en werkzaamheden van de raad 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Beekdaelen Nr. 12046 17 januari 2019 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Beekdaelen houdende regels omtrent reglement van orde van de raad Reglement

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie.

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie. Raadsvoorstel Raadsvergadering van 4 juni 2007 Registratienummer: 061 Afdeling: Raadsgriffie Behandelend ambtenaar: M. Huisman - Telefoonnummer: 0223-678101 - E-mailadres: mehuisman&denhelder.nl Portefeuillehouder:

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 22 december 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Hoe werkt een gemeente?

Hoe werkt een gemeente? Een korte uitleg 2 3 Wat doet een gemeente? De gemeente heeft veel verschillende taken, maar ze doet niet alles zelf. Neem het ophalen van huisvuil of het aanleggen van straten. De gemeente moet er voor

Nadere informatie

Handvatten in de politieke arena

Handvatten in de politieke arena Handvatten in de politieke arena DE GEREEDSCHAPSKIST EN FORMATS VOOR (de rechten van) RAADSLEDEN Een nieuwe raad, een vernieuwde gereedschapskist Als raadslid (en commissielid) heb je verschillende handvatten

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Leiden

Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Leiden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leiden Nr. 144057 5 juli 2018 Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Leiden Op 21 juni 2018 heeft de gemeenteraad het Reglement

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD 2005

TOELICHTING OP HET REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD 2005 TOELICHTING OP HET REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD 2005 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen Onder aanhangig wordt bedoeld

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11 Pagina 1 van 6 Versie 1 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 3 juli 2014 Onderwerp: Pilot nieuwe vergaderstructuur Aan de raad. Beslispunten 1. Een pilot van een half jaar uit te voeren met een driewekelijkse

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Artikel 1 - Samenhang 1. De bepalingen in dit reglement moeten in samenhang worden gezien met de Verordening Participatieraad Gemeente Zevenaar (zoals

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Hollands Kroon 2016

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Hollands Kroon 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hollands Kroon. Nr. 75213 9 juni 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Hollands Kroon 2016 Hoofdstuk

Nadere informatie

Illllllllllllillllllllllll

Illllllllllllillllllllllll Illllllllllllillllllllllll G12.1339 nieuwkoop REGLEMENT VAN ORDE 2011 van de gemeenteraad van Nieuwkoop Versie 9 augustus 2012 De raad van de gemeente Nieuwkoop gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH ACHTERGRONDNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Aan Cc Van bespreken in Leden van de gemeenteraad College Griffiers Fractievoorzittersoverleg onderwerp Opzet raadsvergadering 24 juni 2015, gemeentehuis Castricum,

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om:

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om: Raadsvoorstel: 2015-1406 Onderwerp: inrichting presidium Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

GEMEENTE CRANENDONDCK Reglement van orde voor de gemeenteraad 2015

GEMEENTE CRANENDONDCK Reglement van orde voor de gemeenteraad 2015 GEMEENTE CRANENDONDCK Reglement van orde voor de gemeenteraad 2015 2015-006.2 Reglement van Orde gemeenteraad 2015 rb vastgesteld 3 februari 2015 1 Inhoudsopgave Reglement van orde voor de vergaderingen

Nadere informatie

Monnickendam, 22 september 2015. Nummer: 166-137. Aan de Raad. Onderwerp Wijzigen Reglement van orde gemeenteraad Waterland

Monnickendam, 22 september 2015. Nummer: 166-137. Aan de Raad. Onderwerp Wijzigen Reglement van orde gemeenteraad Waterland Monnickendam, 22 september 2015 Nummer: 166-137 Portefeuillehouder: Contactpersoon: mw. L.M.B.C. Wagenaar-Kroon drs. E.G.H. Dijk MPM Aan de Raad Onderwerp Wijzigen Reglement van orde gemeenteraad Waterland

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- R

Voorstel Gemeenteraad VII- R Voorstel Gemeenteraad VII- R Onderwerp Portefeuillehouder Raadsadviescommissie Ondergrond van de Toekomst Presidium Programma Raadsgriffie Aangeboden aan Raad Stuknummer (invulling door Griffie) Corsanummer

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Kaag en Braassem; gelet op artikel 16 van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen: het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeente Kaag

Nadere informatie

Besluit raad - verordening

Besluit raad - verordening Besluit raad - verordening Gemeente Landgraaf ONDERWERP: Instelling commissie Burgers en Middelen Behoort bij besluit van de raao Van de gemeente LandgrsrÊf d. 1 * * 8 nr_ j ekend, e griffier Documentrtummer:

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Reglement van Orde voor de raad en de raadscommissies 2014

Reglement van Orde voor de raad en de raadscommissies 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Súdwest Fryslân. Nr. 26580 14 mei 2014 Reglement van Orde voor de raad en de raadscommissies 2014 De raad van de gemeente Súdwest-Fryslân; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen* In dit reglement wordt verstaan onder: - amendement: voorstel van een raadslid tot wijziging van een ontwerpverordening of ontwerpbeslissing

Nadere informatie

Onderwerp: REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD EN RAADSCOMMISSIES. HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen

Onderwerp: REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD EN RAADSCOMMISSIES. HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Onderwerp: REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE GEMEENTERAAD EN RAADSCOMMISSIES Artikel 1, Begripsomschrijvingen HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen In dit reglement wordt

Nadere informatie

Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem. gelezen het voorstel van het presidium d.d. 16 februari 2017,

Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem. gelezen het voorstel van het presidium d.d. 16 februari 2017, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hattem Nr. 38584 15 maart 2017 Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem 2017 De raad van de gemeente Hattem; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening op de raadscommissies Boxmeer. Nummer: De Raad van de gemeente Boxmeer;

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Verordening op de raadscommissies Boxmeer. Nummer: De Raad van de gemeente Boxmeer; Gemeente Boxmeer Onderwerp: Verordening op de raadscommissies Boxmeer Nummer: De Raad van de gemeente Boxmeer; gezien het voorstel van het presidium van 31 maart 2010 gelet op het bepaalde in de Gemeentewet;

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Voorstel ter bespreking op 22 april 2014 Auteurs: Marieke Munneke Smeets René Sweijen 18 april 2014!1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Uitgangspunten 4.

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

Stukken die op de website worden geplaatst, blijven na plaatsing op internet vindbaar.

Stukken die op de website worden geplaatst, blijven na plaatsing op internet vindbaar. Gedragscode voor de publicatie van persoonsgegevens door de gemeenteraad van de gemeente Noord-Beveland op het raadsgedeelte van de gemeentelijke website De raad van de gemeente Noord-Beveland; overwegende

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 november 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/64

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/64 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/64 Voor raadsvergadering: 12 juli 2011 Agendapunt : 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen

Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen Bij15-386 Politieke vragen die voorafgaan aan het verbeteren van de kwaliteit van het vergaderen Aanleiding In 2014 is het vergaderstelsel van Heerhugowaard aan de hand van een enquête geëvalueerd. De

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Artikel 3b Het presidium De werking van het Presidium wordt geregeld in het Huishoudelijk Reglement van het Presidium van de gemeente Gennep.

Artikel 3b Het presidium De werking van het Presidium wordt geregeld in het Huishoudelijk Reglement van het Presidium van de gemeente Gennep. Artikelsgewijze toelichting Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 2 De voorzitter De burgemeester is voorzitter van de raad. Artikel 125, derde lid, van de Grondwet en artikel 9 van de Gemeentewet schrijven

Nadere informatie

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van De leden en fractieassistenten van de Gemeenteraad, het college van Burgemeester en Wethouders en belangstellenden Raadsgriffie Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier 1. Communicatie Alle gedrag in sociale situaties is communicatief. Deze notitie richt zich op de bewuste communicatie. Communicatie kan beschouwd worden als

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

De raad vergadert Handboek van de raad

De raad vergadert Handboek van de raad De raad vergadert Handboek van de raad Versie 2.0 Handboek van de raad versie 1.0, maart 2010 versie 2.0, maart 2014 B. Sepers (griffier Kaag en Braassem) B. Sepers (griffier Kaag en Braassem) T. Zantingh

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Secretariaat Agenda Gemeenteraad Betreft vergadering van dinsdag 10 april 2012, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur 1 Opening en mededelingen 2 Vaststellen van

Nadere informatie