Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie"

Transcriptie

1 Algemene informatie over krachten en bewegingen Algemene informatie over krachten en bewegingen Het chassisframe wordt aan krachten in verschillende richtingen blootgesteld afhankelijk van de manier van rijden en de aard van het wegdek. Het is belangrijk dat het chassisframe kan torderen in verhouding tot de grootte en de richting van de krachten. De carrosserie en het ontwerp van de bevestigingen op het chassisframe beïnvloeden de mogelijkheid tot torderen van het chassisframe. Daarom is het belangrijk het juiste type bevestiging te kiezen op basis van de weerstand van de carrosserie tegen torsiebewegingen. Definities Om het juiste type bevestiging voor de carrosserie te kunnen kiezen moet de torsiestijfheidsklasse van de carrosserie worden bepaald. Carrosserieën worden onderverdeeld in 3 verschillende klassen: Torsiesoepel Torsiestijf Zeer torsiestijf Torsiesoepele carrosserie Een torsiesoepele carrosserie heeft weinig weerstand tegen torderen. Dit betekent dat de carrosserie en het chassisframe zich goed kunnen aanpassen aan een oneffen wegdek, dat het chassis aan grote torsiebewegingen blootstelt. Voorbeelden van torsiesoepele carrosserieën: Vaste carrosserie diepladers Kiepplatformen Carrosserieën met mixereenheid Voorbeeld van torsiebewegingen in het chassisframe en de carrosserie. Boven: Torsiesoepele carrosserie. Onder: Torsiestijve carrosserie Scania CV AB 2016, Sweden 1 (11)

2 Torsiestijve en zeer torsiestijve carrosserie Definities Een torsiestijve carrosserie heeft een grote weerstand tegen torderen. Hierdoor worden hoge eisen gesteld aan de bevestigingen van de carrosserie op het chassisframe. Die moeten de vereiste flexibiliteit bieden zodat het chassisframe kan torderen. BELANGRIJK! De bevestiging van de carrosserie moet zo ontworpen zijn dat de torsiebewegingen van het chassisframe geen hoge lokale puntbelastingen in de carrosseriebevestigingen veroorzaken bij het rijden op een oneffen wegdek. Voorbeelden van torsiestijve carrosserieën: Variabele carrosserieën Carrosserieën met portaalarmafzetsysteem Gesloten carrosserieën Voorbeelden van zeer torsiestijve carrosserieën: Carrosserieën van tankwagens Carrosserieën van bulkwagens Carrosserieën van slurryzuigwagens Betonpompen Scania CV AB 2016, Sweden 2 (11)

3 Krachten en bewegingen in het chassisframe en de carrosserie Tijdens het rijden zijn het chassisframe en de carrosserie onderhevig aan statische en dynamische krachten Statische krachten 2. Dynamische krachten 3. Combinatie van statische en dynamische krachten Scania CV AB 2016, Sweden 3 (11)

4 Statische krachten Veroorzaakt door de massa (dood gewicht) van het voertuig en zijn lading. Statische krachten zijn de enige krachten die op het voertuig inwerken wanneer het stilstaat. De spanningen die worden veroorzaakt door de statische krachten kunnen voor verschillende voertuigen en carrosserietypen worden berekend. Hoge plaatselijke belastingen moeten gelijk worden verdeeld over het chassisframe via een hulpchassis. Trekkers Trekkers worden blootgesteld aan een hoge plaatselijke belasting op de koppelschotel. Gebruik hoeksteunen om de belasting over het chassisframe te verdelen. Gebruik een hulpchassis in plaats van hoeksteunen als het voertuig onder moeilijke omstandigheden moet rijden, waarbij grote krachten en torsiebewegingen inwerken op het chassisframe. Meer informatie over bevestigingssteunen en koppelschotels vindt u in het document Koppelschotel aanbrengen Scania CV AB 2016, Sweden 4 (11)

5 Dynamische krachten Dynamische krachten treden op tijdens het rijden en hangen grotendeels af van de oneffenheid van het wegdek. De omvang van deze krachten en de invloed op de sterkte hangt af van de volgende factoren: Rijsnelheid Aard van wegdek Chassistype Carrosserietype Een wijziging in een van bovenstaande factoren kan de belasting volledig wijzigen. De dynamische krachten beïnvloeden de vermoeidheidssterkte en dus de levensduur van de onderdelen die deze krachten absorberen. Het berekenen van de dynamische krachten is ingewikkelder dan het berekenen van de statische krachten. Bij het berekenen van dynamische krachten wordt doorgaans uitgegaan van de resultaten van uitgevoerde praktijktests. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (11)

6 Dwarskrachten Bij voertuigen met een korte wielbasis, bogie of lange overhang achter met oplegger wordt het chassisframe blootgesteld aan hoge dwarskrachten. Een voertuig met een extra lange wielbasis heeft een zeer goede dwarsstijfheid nodig. Als het voertuig niet stijf genoeg is, dan kan stampen ontstaan. De stijfheid van het chassisframe hangt af van de wielbasis en het carrosserieontwerp. Dwarsbalken die evenwijdige verschuiving tussen de langsbalken voorkomen, bieden een grotere stijfheid in het chassisframe Hoge dwarskrachten treden op bij voertuigen met een bogie zonder stuurassen in bochten en bij het manoeuvreren. Dit is met name het geval in scherpe bochten op geasfalteerde wegen of op een slecht wegdek bij een hoge asdruk. Dit komt omdat de bogie probeert rechtdoor te gaan terwijl de voorwielen in een andere richting bewegen. Bij een vrachtwagen met volgwagen treden tijdens het nemen van bochten dwarskrachten op in de overhang achter. Een onderliggende draagbalk kan het achterste gedeelte van het chassis ook enigszins doen torderen Scania CV AB 2016, Sweden 6 (11)

7 Verticale krachten Een volgwagen veroorzaakt verticale buigkrachten in het achterste gedeelte van het chassisframe, met name tijdens het remmen. Een laadklep en een achterop gemonteerde kraan veroorzaken eveneens verticale krachten. Om het achterste gedeelte van het chassisframe de nodige stijfheid en sterkte te geven, moet u dit met een passend aantal dwarsbalken uitrusten. Bij voertuigen met een lange achteroverhang is het tevens raadzaam deze te verstevigen met een diagonale versteviging. De vereisten voor dwarsbalken en diagonale verstevigingen worden bepaald door de volgende factoren: Lengte van overhang achter. De mate waarin de carrosserie het achterste gedeelte van het chassis versterkt. Vereiste voor een trekeenheid Meer informatie over de overhang achter vindt u in het document Verstevigingen. Meer informatie over laadkleppen vindt u in het document Laadkleppen. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (11)

8 Torsiekrachten Tijdens het rijden op een oneffen wegdek wordt het chassisframe blootgesteld aan grote torsiekrachten. Het voorste gedeelte van het chassisframe is torsiesoepel, terwijl het achterste gedeelte bij de achteras of de bogie torsiestijf is. Dit geeft het voertuig een goede mobilitieit en sterkte. De flexibiliteit van de voorste gedeelten wordt verkregen door de U-profielconstructie van de dwarsbalken. De dwarsbalken zijn dusdanig aan de U-profielen van de langsbalken van het frame bevestigd dat de torsieflexibiliteit van de profielen behouden blijft. De torsiestijfheid van het achterste gedeelte wordt normaal gezien verkregen door de gesloten profielconstructie van de dwarsbalken. Torderen van het chassisframe Voorbeeld van een torsiesoepele bevestiging van een U-profieldwarsbalk aan de langsbalk van het frame Scania CV AB 2016, Sweden 8 (11)

9 Als zware onderdelen zoals reservewielhouders, brandstoftanks en compressoren zijn bevestigd op de langsbalken van het chassis, dan ontstaan grote torsiekrachten en hoge plaatselijke spanningen in de langsbalken. Breng extra dwarsbalken of diagonale stangen aan om het risico op torderen van de langsbalken te verminderen. Meer informatie over de bevestiging van zware onderdelen op de langsbalk van het chassis vindt u in het document Bevestiging van zware onderdelen. Meer informatie over extra dwarsbalken en diagonale stangen vindt u in het document Verstevigingen. Torsiekrachten in de langsbalken van het chassis Scania CV AB 2016, Sweden 9 (11)

10 Spanningsverdeling in langsbalken De krachten in het chassisframe veroorzaken trek- en drukspanningen in de langsbalken van het frame. De afbeelding toont de spanningsverdeling tijdens verticale verbuiging. De pijlen in de balk tonen de grootte en de richting van de spanningen. De spanning is het hoogst in de flenzen en neemt af in de richting van het neutrale vlak van de balk, waar de spanning nul is. Afhankelijk van de richting van de verbuiging ontstaan trek- of drukkrachten boven of onder het neutrale vlak. 1 Spanningsverdeling in langsbalken 2 Voorbeeld van spanningsverdeling tijdens verticale verbuiging. 1. Gebied met trekspanning. 2. Gebied met drukspanning De afbeelding toont de spanningsverdeling tijdens horizontale verbuiging. Afhankelijk van de richting van de verbuiging treden dus trek- of drukspanningen op in de vrije flensrand en de balkribben. Langsbalken worden gelijktijdig aan verticale en horizontale verbuiging onderworpen. Bij het berekenen van de spanning moeten de waarden van beide spanningen worden opgeteld. Daarnaast worden de langsbalken ook aan torsie onderworpen, wat ook spanningen veroorzaakt. 1 2 Voorbeeld van spanningsverdeling tijdens horizontale verbuiging. 1. Gebied met trekspanning. 2. Gebied met drukspanning Scania CV AB 2016, Sweden 10 (11)

11 Spanningsverdeling in langsbalken De grootste spanning komt voor in de flenzen van de langsbalken, vooral in de vrije flensrand. Daarom is dit deel bijzonder schadegevoelig. Alle bevestigingen van de carrosserie en de onderdelen op het chassisframe moeten daarom worden uitgevoerd met behulp van boutverbindingen in de balkribben van de langsbalken van het chassis. BELANGRIJK! Lassen op de langsbalken van het chassis is niet toegestaan. Het boren van gaten of doorsnijden van flenzen is evenmin toegestaan. Neem bij het bepalen van de boorgaten in de langsbalkribben de aanbevolen afstand tussen de gaten en de aanbevolen afstand tot de flenzen in acht. Meer informatie over lassen vindt u in het document Lassen. Horizontale buiging van balk met gaten in de balkribben Meer informatie over de aanbevolen plaatsen voor gaten in de langsbalk van het chassis vindt u in het document Gaten boren. Scania CV AB 2016, Sweden 11 (11)

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Voor een gelijkmatige verdeling van de lading over het chassisframe Voor speling van de wielen en andere onderdelen die boven het frame

Nadere informatie

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Vrachtwagens voor wissellaadbakken worden gebruikt om snel de lastdrager te kunnen

Nadere informatie

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Aanpassing in de fabriek Een aangepaste achteroverbouw kan in de meeste gevallen

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw worden beschouwd als torsiesoepele constructies. Bij voertuig met verwijderbare

Nadere informatie

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Een gesloten opbouw wordt gewoonlijk als een torsiestijve constructie beschouwd. Een

Nadere informatie

Trekkende voertuigen BELANGRIJK!

Trekkende voertuigen BELANGRIJK! Algemene informatie Algemene informatie Trekkende voertuigen zijn bedoeld om een aanhanger te trekken. Voorbeelden van veel gebruikte aanhangers: Boxoplegger Machine-oplegger Volgwagen met kiepbak De instructies

Nadere informatie

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen Algemene informatie over weeguitrusting Algemene informatie over weeguitrusting Het wegen van de lading van het voertuig kan op verschillende manieren gebeuren. Dit hangt onder meer af van het gebruik,

Nadere informatie

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis Algemene informatie over trekkende voertuigen Algemene informatie over trekkende voertuigen Trekkende voertuigen zijn bedoeld voor het trekken van aanhangers en zijn daarom uitgerust met een koppelschotel

Nadere informatie

VOC CB3 Opbouwvarianten

VOC CB3 Opbouwvarianten VOC CB3 Opbouwvarianten 4247LKJ6181 COLOFON 2013 Kenteq, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania Assortiment chassisframes van Scania Het chassisframe bestaat uit 2 framelangsbalken. Assortiment chassisframes van Scania Meer informatie over een specifiek chassis vindt u in de Individuele chassisspecificatie

Nadere informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie Algemene informatie Er is een minimaal toegestane afstand tussen de cabine en de carrosserie vastgelegd om ervoor te zorgen: Algemene informatie Informatie over de cabinetypeaanduiding vindt u in het document

Nadere informatie

Achterste cabine-ophanging verwijderen voor montage van een hulpchassis

Achterste cabine-ophanging verwijderen voor montage van een hulpchassis Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft hoe de dwarsbalk op de achterste cabine-ophanging wordt verwijderd, bijvoorbeeld om de montage van het hulpchassis te vergemakkelijken. Veiligheid

Nadere informatie

Overige opbouwsystemen 7. Inhoud

Overige opbouwsystemen 7. Inhoud Inhoud LAADKRAAN ACHTER CABINE... 2 Montage... 2 Stabiliteit... 3 Voorbeelden van de berekening van de stabiliteitsfactor... 4 HULPFRAME... 6 Bevestiging van laadkraan... 7 VERSTEVIGDE BEVESTIGING VAN

Nadere informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie Algemene informatie Afhankelijk van de gebruikte carrosserie-uitrusting en systemen kunnen verschillende soorten krachtafnemers worden gebruikt. Dit document geeft voorbeelden van verschillende krachtafnemers

Nadere informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie Algemene informatie Voertuigen en ingebouwde systemen worden gecertificeerd om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Algemene informatie Een component

Nadere informatie

Wielbasis wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis. Methoden BELANGRIJK!

Wielbasis wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis. Methoden BELANGRIJK! Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis Algemene informatie over het wijzigen van de wielbasis BELANGRIJK! Wijzigen van de wielbasis van een vrachtwagenchassis is van invloed op de eigenschappen

Nadere informatie

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft aan welke vereisten moet worden voldaan tijdens de installatie van en andere werkzaamheden aan een hydraulisch systeem dat wordt aangedreven

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

WIELBASIS WIJZIGEN Scania-voertuigen uit de 4-serie zijn over het algemeen verkrijgbaar in meerdere varianten met dichter op elkaar liggende wielbases

WIELBASIS WIJZIGEN Scania-voertuigen uit de 4-serie zijn over het algemeen verkrijgbaar in meerdere varianten met dichter op elkaar liggende wielbases Inhoud WIELBASIS WIJZIGEN 2 Wielbasis verlengen 3 Wielbasis inkorten 3 Chassisraam doorsnijden 3 Positie van dwarsbalken bepalen 4 POSITIE VAN RAAMVERBINDINGSNAAD BEPALEN 5 Verlengingsbalken 5 WIELBASIS

Nadere informatie

Lassen aan het chassisraam. Lasplaatsen BELANGRIJK!

Lassen aan het chassisraam. Lasplaatsen BELANGRIJK! Algemeen Algemeen Alle laswerkzaamheden moeten professioneel worden uitgevoerd door getraind personeel. Voorkom lassen aan het chassisraam, want alle lassen leiden tot een verhoging van de breukvorming

Nadere informatie

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2 Inhoud BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW... 2 BEREKENINGSPRINCIPES... 3 LADINGOPTIMALISERING... 6 BEREKENINGSVOORBEELDEN... 7 Voorbeeld 1 4x2 Twee-assige trekker... 7 Voorbeeld 2 6x4 Drie-assige trekker...

Nadere informatie

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren Algemeen Algemeen Dit document beschrijft waar er zich gaten, gatmarkeringen en lasmoeren bevinden aan de buitenzijde van de cabine. Het doel hiervan is de montage van extra accessoires of uitrusting te

Nadere informatie

Maatbenamingen. Algemeen. BEP-codes

Maatbenamingen. Algemeen. BEP-codes BEP (Bodywork Exchange Parameter) zijn codes die unieke doelen op het voertuig identificeren om de informatieoverdracht tussen de voertuigfabrikant en de carrosseriebouwer te vereenvoudigen. De BEP-codes

Nadere informatie

TREKKER Bij gebruik van een trekker met oplegger (semi-trailer) is het mogelijk hetzelfde trekkende voertuig voor verschillende transportdoeleinden in

TREKKER Bij gebruik van een trekker met oplegger (semi-trailer) is het mogelijk hetzelfde trekkende voertuig voor verschillende transportdoeleinden in Inhoud TREKKER... 2 ONDERLINGE UITWISSELBRHEID NR ISO 1726... 3 Wendbaarheid... 5 WIELBSIS... 7 POSITIE VN KOPPELSCHOTEL... 8 BEVESTIGING VN KOPPELSCHOTEL... 10 BORGEN VN KOPPELSCHOTEL EN MONTGEPLT...

Nadere informatie

Verminderd comfort door trillingen. Basisprincipes. Frequentie. Trilling en amplitude

Verminderd comfort door trillingen. Basisprincipes. Frequentie. Trilling en amplitude Basisprincipes Verminderd comfort is subjectief en moeilijk te meten. De oorzaken van trillingen zijn talrijk en moeilijk te identificeren. De kennis van bepaalde basisprincipes maakt het gemakkelijker

Nadere informatie

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen Algemeen Voor het plannen van carrosseriewerkzaamheden is het van belang in een vroeg stadium te weten welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan aan een voertuig. Algemeen Dit document beschrijft

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting

Componenten voor hydraulische uitrusting Algemene informatie Algemene informatie Een compleet hydraulisch systeem kan af fabriek worden besteld. Het is ook mogelijk om afzonderlijke componenten voor hydraulische uitrusting te bestellen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten: Algemene informatie over wetten en regelgevingen De richtlijnen en regelgevingen voor zware voertuigen worden gecoördineerd binnen de EU. Deze worden als wettelijke vereisten toegepast in de EU-lidstaten.

Nadere informatie

SIGMAFOR -MUURWAPENING

SIGMAFOR -MUURWAPENING SIGMAFOR -MUURWAPENING Ronde gegalvaniseerde uitvoering voor metselwerk Ronde Sigmafor wordt gebruikt bij mortelvoegen. (gewoon metselwerk) Sigmafor is een geprefabriceerde muurwapening van verzinkt staaldraad,

Nadere informatie

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK!

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK! Voer alle aarding van de carrosserie op het chassisframe uit op de linker langsbalk van het frame. Aarden op de rechter langsbalk van het frame leidt tot spanningsverliezen, omdat de minpool van de accu

Nadere informatie

1. Waarom sturen? 1.1 Bereikbaarheid

1. Waarom sturen? 1.1 Bereikbaarheid 1. Waarom sturen? Er zijn verschillende redenen om te sturen, zoals de bereikbaarheid, de bandenslijtage en ook de slijtage aan het chassis en de as-ophanging. Dit heeft als gevolg dat de onderhoudskosten

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Wanneer voertuigen met HPI- en PDE-systemen stationair worden gebruikt met een

Nadere informatie

Pak Long Cheung 4283937 Lars Jansen 4216938 Martijn Stolk 4304640

Pak Long Cheung 4283937 Lars Jansen 4216938 Martijn Stolk 4304640 Pak Long Cheung 4283937 Lars Jansen 4216938 Martijn Stolk 4304640 Analyse gebruik Gebruik De bolderkar kan gereed worden gemaakt door enkele onderdelen in elkaar te zetten/plaatsen. Vervolgens wordt de

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT Functies Functies Het is mogelijk om de rijhoogte van voertuigen met luchtvering te verhogen of te verlagen door de hoeveelheid lucht in de luchtbalgen te regelen. De rijhoogteregeling kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vraag januari 2014, 13u30 r-nummer:... naam:...

Vraag januari 2014, 13u30 r-nummer:... naam:... 1 24 januari 2014, 13u30 r-nummer:... naam:... Vraag 1 Een mobiele torenkraan is verplaatsbaar op een spoor (loodrecht op het vlak van de figuur). De giek (het horizontale deel bovenaan de kraan) kan zwenken

Nadere informatie

Aslastoverschrijding

Aslastoverschrijding Aslastoverschrijding Inleiding Van alle vrachtauto s die in Nederland rijden is 15% tot 20% overbeladen. Een vrachtauto mag niet te zwaar worden beladen. Elke vrachtauto heeft een maximum toegestaan totaalgewicht

Nadere informatie

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, "water tender"

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, water tender Algemene informatie over bestellen Algemene informatie over bestellen Bestel krachtafnemers en elektrische voorbereidingen voor krachtafnemers rechtstreeks bij de fabriek. Achteraf aanbrengen is erg duur.

Nadere informatie

Boutverbindingen. Combinatie van verbindingen op basis van wrijvingskracht

Boutverbindingen. Combinatie van verbindingen op basis van wrijvingskracht Algemene informatie over boutverbindingen Algemene informatie over boutverbindingen Boutverbindingen kunnen worden gemaakt als verbindingen op basis van wrijvingskracht, klemverbindingen of een combinatie

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38299 21 juli 2016 Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV Zoetermeer, 11 juli 2016 JBZ 2016 / 12169

Nadere informatie

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten Algemeen Algemeen Certificering vindt plaats om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Als door Scania gecertificeerde componenten worden aangepast

Nadere informatie

Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten Module 8 Uitwerkingen van de opdrachten Opdracht 1 Analyse De constructie bestaat uit een drie keer geknikte staaf die bij A is ingeklemd en bij B in verticale richting is gesteund. De staafdelen waarvan

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Proeftoets Beschikbare tijd: 100 minuten Instructies voor het invullen van het antwoordblad. 1. Dit open boek tentamen bestaat uit 10 opgaven.. U mag tijdens het tentamen

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheden

Centrale elektrische eenheden Algemeen Algemeen Er zijn vier centrale elektrische eenheden in het voertuig: Beschrijving Aanduiding Locatie Centrale elektrische eenheid Centrale elektrische eenheid opbouw Centrale elektrische eenheid

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

ONT 5: Schaarkrik. Robert-Jan Joosten & Tommy Groen & WP28 D1 & WP28 C2 7/5/2013

ONT 5: Schaarkrik. Robert-Jan Joosten & Tommy Groen & WP28 D1 & WP28 C2 7/5/2013 2013 ONT 5: Schaarkrik Robert-Jan Joosten & Tommy Groen 12038210 & 12099643 WP28 D1 & WP28 C2 7/5/2013 Table of Contents 1. Inleiding... 2 2. Reflectie op het project:... 3 Opdracht... 3 Samenwerking...

Nadere informatie

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a.

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a. ICHTLIJN 91/226/EEG Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens Eisen v.a. 9 april 2011 Inleiding Op 29 oktober 2010 is richtlijn 91/226/EEG in werking

Nadere informatie

Mechanische bediening van de slepen van een sleeplade

Mechanische bediening van de slepen van een sleeplade Mechanische bediening van de slepen van een sleeplade Bediening De bediening moet licht zijn, maar niet te licht De weg van het bedieningselement moet niet te groot zijn De bediening moet direct zijn.

Nadere informatie

Overzicht maten en gewichten in Nederland

Overzicht maten en gewichten in Nederland Overzicht maten en gewichten in Nederland U vindt hier de belangrijkste maten uit hoofdstuk 5 van de Regeling voertuigen 5.18.11-5.18.18 Uitsluitend aan de geldende gepubliceerde Regeling voertuigen kunt

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS 20 juli 1999 13.1 practicum toets ---63 De Torsieslinger In dit experiment bestuderen we een relatief complex mechanisch systeem een

Nadere informatie

Chassis, assen en velgen overspuiten

Chassis, assen en velgen overspuiten Algemene informatie over lakken Algemene informatie over lakken BELANGRIJK! Scania raadt aan onderdelen in zachte en plooibare materialen niet te lakken omdat de lak de duurzaamheid van het materiaal kan

Nadere informatie

Versnellingsbak, hybridevoertuig. Verwijderen WAARSCHUWING! Pas op voor hete olie! Draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril.

Versnellingsbak, hybridevoertuig. Verwijderen WAARSCHUWING! Pas op voor hete olie! Draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. WAARSCHUWING! Pas op voor hete olie! Draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. N.B.: Sluit de kranen tussen het motorkoelsysteem en het verwarmingssysteem van de bus, omdat anders een grote

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 10 Sterkteleer (deel 3) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Schuifspanning Schuifspanning Schuifspanning (afschuiving) Dwarskrachten of afschuifkrachten

Nadere informatie

Bewerkingen met krachten

Bewerkingen met krachten 21 Bewerkingen met krachten Opgeloste Vraagstukken 2.1. Bepaal het moment van de kracht van 2N uir Fig. 2-3 rond het punt O. Laat de loodrechte OD neer vanuit O op de rechte waarlangs de kracht van 2N

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-0 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-0-versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER!

Nadere informatie

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten Hete onderdelen Hete onderdelen WAARSCHUWING! De temperatuur in het uitlaatsysteem van een vrachtwagen kan bij hoge werkbelasting oplopen tot meer dan 500 C. Het plaatsen van carrosserie-uitrusting dicht

Nadere informatie

www. Fysica 1997-1 Vraag 1 Een herdershond moet een kudde schapen, die over haar totale lengte steeds 50 meter lang blijft, naar een 800 meter verderop gelegen schuur brengen. Door steeds van de kop van

Nadere informatie

Eisen te stellen aan tractie

Eisen te stellen aan tractie Bijlage 2 Eisen te stellen aan tractie A: Eisen voor vrachtauto s (kipper/container) die worden ingezet voor het (nat)zoutstrooien en eventueel sneeuwruimen met brede sneeuwploegen. Voor het (nat)zoutstrooien.

Nadere informatie

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding):

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding): Algemene informatie over stroomverbruik Algemene informatie over stroomverbruik BELANGRIJK! Om beschadiging van de accu te voorkomen, moet de laadcapaciteit van de dynamo worden aangepast aan het stroomverbruik.

Nadere informatie

Geconditioneerde polyester carrosserie opbouw

Geconditioneerde polyester carrosserie opbouw Geconditioneerde polyester carrosserie opbouw Geconditioneerde polyester carrosserie opbouw met een lange levensduur. Altijd en overal koel, ongeacht de omstandigheden. Dankzij het nat-in-natprocedé kunnen

Nadere informatie

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie.

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Algemene informatie over wetten en regelgevingen In alle landen gelden wettelijke vereisten voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Binnen de EU

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

Montage handleiding. Mega Frame, de Mega slimme oplossing voor Mega grote problemen!!

Montage handleiding. Mega Frame, de Mega slimme oplossing voor Mega grote problemen!! Algemeen Montage handleiding Mega Frame, de Mega slimme oplossing voor Mega grote problemen!! In de bouw zijn er een aantal zaken die met basis metal stud producten tot op dit moment niet meer in te vullen

Nadere informatie

1.1 Geschikte plaats voor installatie van de machine

1.1 Geschikte plaats voor installatie van de machine a-- lij/.3 / nl. Geschikte plaats voor installatie van de machine De plaats van opstelling zodanig kiezen, dat er voldoende ruimte voor een veilig(e) bediening, observatie en onderhoud van de machine beschikbaar

Nadere informatie

Belastingcombinaties Constructieberekening.doc

Belastingcombinaties Constructieberekening.doc 16 2005-008 Constructieberekening.doc Berekening middenbalk dakconstructie In de bestaande toestand rusten de houten balken aan twee zijden op het metselwerk. De balken zijn ingemetseld waardoor een momentvaste

Nadere informatie

Rijverlichting deactiveren

Rijverlichting deactiveren Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De functie voor deactivering van de rijverlichting wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden Algemeen Algemeen C493 2 190 281 2 204 973 Het BWE-systeem (elektrisch systeem carrosserie) kan worden uitgebreid met uitbreidingseenheden als meer ingangen en uitgangen nodig zijn dan de BCI-regeleenheid

Nadere informatie

Rijdynamica van motorvoertuigen (5)

Rijdynamica van motorvoertuigen (5) Rijdynamica van motorvoertuigen (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-8-7) 1 Stuurgedrag 1.1 Invloed van zijwind Tijdens het rijden door bochten en met zijwind ontstaan dwarskrachten op het voertuig 1. De

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën CDE

Eisen examenvoertuig categorieën CDE Eisen examenvoertuig categorieën E eze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor,, E en E examens. e examenvoertuigen dienen te voldoen aan de meest actuele wettelijke eisen

Nadere informatie

Module 3 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 3 Uitwerkingen van de opdrachten 1 Module Uitwerkingen van de opdrachten Hoofdstuk 2 Normaalspanningen Opdracht 1 a De trekkracht volgt uit: F t = A f s = (10 100) 25 = 25 000 N = 25 kn b De kracht kan als volgt worden bepaald: l F Δl

Nadere informatie

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren.

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren. 3.1 + 3.2 Kracht is een vectorgrootheid Kracht is een vectorgrootheid 1 : een grootheid met een grootte én een richting. Bij het tekenen van een krachtpijl geldt: De pijl begint in het aangrijpingspunt

Nadere informatie

PASSIVE SAFETY BMW 335I

PASSIVE SAFETY BMW 335I PASSIVE SAFETY BMW 335I Verantwoording, Allereerst een opmerking: Deze opdracht moest eigenblijk met z n tweeën worden gedaan en over twee auto s gaan, maar aangezien onze klas op dit moment een oneven

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

Veel gestelde vragen bij examen E bij B Veel gestelde vragen bij examen E bij B 0. Waar gaan we mee rijden 1. Hoe kan je laten zien dat we deze aanhangwagen met deze auto mogen trekken? 2. Hoe weet je dat de aanhangwagen geremd is? 3. Volgens

Nadere informatie

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Skibox MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400

Nadere informatie

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers

Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers PRESS info P09904NL / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Brandstof-geoptimaliseerde Scania trekkers In samenhang met de introductie van de nieuwe R serie vrachtauto s introduceert Scania een serie nieuwe

Nadere informatie

2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 NATUURKUNDE. Woensdag 28 augustus, uur. Zie ommezijde

2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 NATUURKUNDE. Woensdag 28 augustus, uur. Zie ommezijde 2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 Woensdag 28 augustus, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

Algemene informatie over het pneumatisch systeem

Algemene informatie over het pneumatisch systeem Definities Het is belangrijk de volgende definities en concepten met betrekking tot het pneumatisch systeem van het voertuig te kennen. Persluchtketel Een drukketel met perslucht. Wordt gebruikt in het

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Volvo Trucks. Driving Progress. Koppelschotel met installatie

INFORMATIEBLAD. Volvo Trucks. Driving Progress. Koppelschotel met installatie Volvo Trucks. Driving Progress INFORMATIEBLAD De koppelschotel verzorgt de verbinding tussen een oplegger en de truck (trekker). De koppelschotel is gewoonlijk aan het trekkerchassis bevestigd met een

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

Projectopdracht Staalbouw: Constructieleer Leerjaar 4 Schooljaar

Projectopdracht Staalbouw: Constructieleer Leerjaar 4 Schooljaar 1 Projectopdracht Staalbouw: Constructieleer Leerjaar 4 Schooljaar 2018-2019 2 Gegeven: Gegevens van het spant: Hoogte tot aan de nok is 11,32 m Hoogte dakspant is 3,32 m Totale breedte is 10 m. Hoogte

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-02 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-02-versie C - OPGAVEN.doc 1/7 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare

Nadere informatie

Statische calculatie Country High 8 x 2 m. NL14200 brug Aetsveld B rev0. Ir. EHM Volker. Streetlife Bv. Oude Singel 144.

Statische calculatie Country High 8 x 2 m. NL14200 brug Aetsveld B rev0. Ir. EHM Volker. Streetlife Bv. Oude Singel 144. Statische calculatie Country High 8 x 2 m NL14200 brug Aetsveld B3 Country High brug model 28-9-2015 rev0 Ir. EHM Volker Streetlife Bv Oude Singel 144 2312 RG Leiden T:071-524 6846 www.streetlife.nl streetlife@streetlife.nl

Nadere informatie

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

Als achter de truck de dolly wordt geplaatst dan kunnen alle opleggers worden gebruikt. De achterzijde van de trekker is dan echter heel kaal.

Als achter de truck de dolly wordt geplaatst dan kunnen alle opleggers worden gebruikt. De achterzijde van de trekker is dan echter heel kaal. It's all Black In 2009 ben ik begonnen met het bouwen van een Knight Hauler van Tamiya. Het model is direct uitgebreid met de geluidmodule van Tamiya en een langzaam lopende motor van Carson vanwege de

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Werken aan dakconsole

Werken aan dakconsole Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft het verwijderen en monteren van de binnenpanelen in de cabine. Het heeft tot doel werken aan de voorste dakconsole te vergemakkelijken. De

Nadere informatie

Innovatie.Drager. S.CS GENIOS De nieuwe trailer-generatie.

Innovatie.Drager. S.CS GENIOS De nieuwe trailer-generatie. Innovatie.Drager. De nieuwe trailer-generatie. 2 De oplegger-curtainsider wordt opnieuw gedefinieerd. De nieuwe generatie van Schmitz Cargobull-trailers zet normen in de stabiliteit, de vermogensreserves

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

Statica & Sterkteleer 1. Statica en Sterkteleer: Voorkennis:

Statica & Sterkteleer 1. Statica en Sterkteleer: Voorkennis: Statica & Sterkteleer 1 Statica en Sterkteleer: Voorkennis: Statica & Sterkteleer 2 Statica & Sterkteleer 3 Stappenplan bij een krachtenveelhoek: Statica & Sterkteleer 4 F1 = 10 N F2 = 15 N F3 = 26 N F4

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

Schakelaars voor carrosseriebouwers. Algemeen

Schakelaars voor carrosseriebouwers. Algemeen Algemeen Algemeen Dit document omvat een overzicht van schakelaars die door carrosseriebouwers gebruikt kunnen worden. Schakelaars en contacthuizen kunnen bij Scania dealers worden besteld. Er zijn ook

Nadere informatie

Wegdekreflectoren. Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen. Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V.

Wegdekreflectoren. Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen. Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V. Wegdekreflectoren Innovatieve toepassingen en praktijkervaringen Chris van Wylick, Directeur Van Wylick Wegdek-reflecoren B.V. Wegdekreflectoren zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Veel van jullie

Nadere informatie