Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:"

Transcriptie

1 Algemene informatie over wetten en regelgevingen De richtlijnen en regelgevingen voor zware voertuigen worden gecoördineerd binnen de EU. Deze worden als wettelijke vereisten toegepast in de EU-lidstaten. Wettelijke vereisten kunnen worden aangevuld met specifieke wettelijke vereisten voor elke lidstaat. Vele zogenaamde UNECE-regelgevingen worden gecoördineerd binnen de VN. Lidstaten binnen de VN en de EU kunnen ervoor opteren een selectie van deze regelgevingen als wettelijke vereisten toe te passen. N.B.: De wettelijke vereisten worden voortdurend bijgewerkt met wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de carrosserie. Zorg ervoor steeds over de meest recente informatie te beschikken. Het is de verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer ervoor te zorgen dat bij levering aan de klant aan de wettelijke vereisten voor het volledige voertuig is voldaan. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten: Typegoedkeuring van voertuigen binnen de EU Aanpassing van door Scania gecertificeerde componenten en systemen Meer informatie over de certificaten van het voertuig vindt u in de ICS (individuele chassisspecificatie). Meer gedetailleerde informatie over wettelijke vereisten vindt u in de betreffende richtlijnen. De EU stelt de richtlijnen beschikbaar op zijn website EUR-lex. UN-regelgevingen zijn te vinden op de website van UNECE. Meer informatie over de verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer vindt u in het document Gebruik en verantwoordelijkheid. Alle voertuigen moeten door de bevoegde instanties zijn goedgekeurd vóór ze in gebruik worden genomen. Wanneer vele gelijkaardige voertuigen worden geproduceerd (voertuigen van hetzelfde type volgens 2007/46/EG), kan de EU een algemene goedkeuring afgeven, een zogenaamde typegoedkeuring. Bij een typegoedkeuring geven de bevoegde instanties een WVTA-certificaat af (Whole Vehicle Type Approval) dat geldig is in Europa. Voor andere landen kan de typegoedkeuring van land tot land verschillen. Het certificaat van Scania is geldig voor vrachtwagens met Scania componenten die in een Scania fabriek zijn gemonteerd door een fabrikant die door Scania is aangewezen. Een uitzondering hierop is een aantal transportgemonteerde onderdelen. Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7)

2 De carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor de carrosserie van het voertuig. Dit betekent dat het aanvragen en verkrijgen van definitieve goedkeuringen, certificaten of akkoorden van de certificeringsinstantie wordt beheerd door de carrosseriebouwer. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Scania CV AB 2016, Sweden 2 (7)

3 Machinerichtlijn en CE-markering Machinerichtlijn en CE-markering Vrachtwagens uitgerust met een type carrosserie-uitrusting die als machine wordt gedefinieerd 1 en die op de markt komen in een EU- of EFTA-land moeten voldoen aan de carrosserie-informatie van Scania alsook aan de vereisten van de Machinerichtlijn 2006/42/EG van de EU. Carrosserie-uitrusting kan bijvoorbeeld een kraan, laadklep, demonteerbare opbouwconstructie, machineaangedreven lieren of kiepplatformen zijn. De carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor: De CE-markering van de machine en de benodigde documentatie 2 in het voertuig worden meegeleverd. De archivering van technische documentatie. Het moet mogelijk zijn om minstens 10 jaar na de meest recent geproduceerde eenheid tijdens afzonderlijke productie/ serieproductie of gedurende de gehele levensduur van het voertuig de documentatie op verzoek te produceren. Als de carrosseriebouwer een eenheid aanbrengt die reeds over een CE-markering beschikt, moet de carrosseriebouwer alle instructies en richtlijnen volgen die voor de betreffende machine gelden. Ook in dergelijke gevallen moet de benodigde documentatie 2 in het voertuig worden meegeleverd. 1. Machine: Een gemonteerde eenheid die is uitgerust met of is bedoeld om uitgerust te worden met een aandrijfsysteem dat niet werkt met de directe aandrijfkracht van een mens of dier en dat bestaat uit onderling verbonden onderdelen of componenten, waarvan er minstens één beweegt. 2. Benodigde documentatie: Documentatie voor veilig gebruik van de machine gedurende de hele levensduur hiervan. Dit geldt voor alles van bevestiging, installatie, gebruik en onderhoud tot demontage en berging. Scania CV AB 2016, Sweden 3 (7)

4 Een voertuig kan worden besteld zonder de wettelijk vereiste componenten omdat deze vaak op de carrosserie worden aangebracht of erin worden geïntegreerd. Het is de verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer ervoor te zorgen dat het voertuig aan alle relevante wettelijke vereisten voldoet voordat het wordt ingeschreven. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van de meest gebruikelijke chassiscomponenten die mogelijk op het voertuig moeten worden aangebracht of erin moeten worden geïntegreerd bij de carrosseriebouw: Onderdoorrijdbeveiliging, zijkant Spatonderdrukkingssysteem Contourmarkering Reflector achter De symbolen voor E-markering van producten volgens de UNECE-regelgeving en de EG-richtlijn Een component die is getest en goedgekeurd volgens de UNECE-regelgeving (E) of EG-richtlijn (e) moet worden voorzien van een goedkeuringsmerkteken, een zogenaamd E-merkteken; zie afbeelding. Scania CV AB 2016, Sweden 4 (7)

5 Onderdoorrijdbeveiliging, zijkant Het doel van de onderdoorrijbeveiliging is voorkomen dat onbeschermde weggebruikers, bijvoorbeeld voetgangers, fietsers en motorrijders, onder het voertuig terechtkomen. De vereisten voor de bevestiging en sterkte van de onderdoorrijbeveiliging worden bepaald door de regelgeving UNECE R73. De werking van de onderdoorrijbeveiliging moet worden bewezen door een test of berekening. Voorbeeld van onderdoorrijbeveiliging. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (7)

6 Spatonderdrukkingssysteem Spatonderdrukkingssystemen zijn bedoeld om het risico dat de banden water, stof of steentjes opwerpen terwijl het voertuig in beweging is te beperken. In verschillende landen gelden wettelijke vereisten voor het spatonderdrukkingssysteem. Binnen de EU geldt Commissieverordening (EU) nr. 109/2011, die 2 verschillende varianten van spatonderdrukkingssystemen beschrijft: Energieabsorberende inrichting Lucht/waterscheiding De vereisten variëren afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld gestuurde of niet-gestuurde wielen. Er zijn ook vereisten voor het testen van het volledige spatonderdrukkingssysteem. Het spatonderdrukkingssysteem bestaat uit 3 onderdelen: 1. Spatborden Stijf of halfstijf onderdeel dat bestemd is om het door de banden van een rijdend voertuig opgeworpen water op te vangen. 2. Spatlappen Onderdelen van flexibel materiaal die achter de wielen zijn aangebracht 3. Spatonderdrukkingsuitrusting Een deel van het spatonderdrukkingssysteem dat een lucht/waterscheider en een energieabsorberende inrichting kan bevatten Voorbeeld van spatbord en spatonderdrukking. 1. Spatbord 2. Spatlap 3. Spatonderdrukkingsuitrusting Scania CV AB 2016, Sweden 6 (7)

7 Contourmarkering Het doel van contourmarkering is het voertuig beter zichtbaar te maken in het verkeer. De regelgeving UNECE R48 beschrijft naast de noodzakelijke lichtinstallaties ook het volgende: Voertuigen die onder de regelgeving vallen Plaats en ontwerp van de contourmarkering Zichtbaarheidsvereisten Reflectoren Om het voertuig nog beter zichtbaar te maken kunnen aan de achterzijde van het voertuig reflectoren worden aangebracht. De reflectoren kunnen tot op zekere hoogte de contourmarkering achteraan vervangen. De plaats en het ontwerp van de reflectoren worden bepaald door de regelgeving UNECE R70, maar het gebruik van reflectoren is geen algemeen geldende vereiste binnen de EU. Het is echter wel een nationale vereiste in vele landen, zowel binnen als buiten de EU. Voorbeeld van contourmarkering Voorbeeld van reflectoren. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (7)

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie.

Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Algemene informatie over wetten en regelgevingen In alle landen gelden wettelijke vereisten voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Binnen de EU

Nadere informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie Algemene informatie Voertuigen en ingebouwde systemen worden gecertificeerd om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Algemene informatie Een component

Nadere informatie

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a.

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a. ICHTLIJN 91/226/EEG Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens Eisen v.a. 9 april 2011 Inleiding Op 29 oktober 2010 is richtlijn 91/226/EEG in werking

Nadere informatie

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten Algemeen Algemeen Certificering vindt plaats om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Als door Scania gecertificeerde componenten worden aangepast

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Uitlaatsysteem aanpassen

Uitlaatsysteem aanpassen Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Algemene beperkingen voor alle motortypes en uitlaatsystemen BELANGRIJK! Over het algemeen is het niet toegestaan

Nadere informatie

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen Algemeen Voor het plannen van carrosseriewerkzaamheden is het van belang in een vroeg stadium te weten welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan aan een voertuig. Algemeen Dit document beschrijft

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 26 oktober 2012 aan: het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Achterlichten Er zijn 3 achterlichttypen: Compacte

Nadere informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie Algemene informatie Er is een minimaal toegestane afstand tussen de cabine en de carrosserie vastgelegd om ervoor te zorgen: Algemene informatie Informatie over de cabinetypeaanduiding vindt u in het document

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Wanneer voertuigen met HPI- en PDE-systemen stationair worden gebruikt met een

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en) 12039/14 ENV 682 CLIMA 76 ENT 165 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 16 juli 2014 aan: Nr. Comdoc.: D034584/01 Betreft: de Europese Commissie het

Nadere informatie

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De koppelbegrenzingsfunctie wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge signalen ofwel via

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheden

Centrale elektrische eenheden Algemeen Algemeen Er zijn vier centrale elektrische eenheden in het voertuig: Beschrijving Aanduiding Locatie Centrale elektrische eenheid Centrale elektrische eenheid opbouw Centrale elektrische eenheid

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 239/3 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1576 VAN DE COMMISSIE van 26 juni 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 540/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat de voorschriften voor akoestische

Nadere informatie

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft aan welke vereisten moet worden voldaan tijdens de installatie van en andere werkzaamheden aan een hydraulisch systeem dat wordt aangedreven

Nadere informatie

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren Algemeen Algemeen Dit document beschrijft waar er zich gaten, gatmarkeringen en lasmoeren bevinden aan de buitenzijde van de cabine. Het doel hiervan is de montage van extra accessoires of uitrusting te

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid De centrale elektrische eenheid bevindt zich aan de passagierszijde, onder het opbergvak in het instrumentenpaneel. Open deze als volgt: 1. Open het luik voor het opbergvak in het instrumentenpaneel. Het

Nadere informatie

Constante motortoerentalbegrenzing

Constante motortoerentalbegrenzing Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Er zijn drie opties voor het activeren van de constante motortoerentalbegrenzing. Als het voertuig is uitgerust met BCI-functionaliteit (Bodywork Communication

Nadere informatie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie 9.11.2010 VERORDENING (EU) Nr. 1005/2010 VAN DE COMMISSIE van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor sleepvoorzieningen voor motorvoertuigen

Nadere informatie

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme FEM-IT-T/N855 FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep Industriële trucks FEM Een leidraad voor identificatie van nietconforme industriële trucks 11.2010 (NL) - Emissie van uitlaatgassen -

Nadere informatie

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger 3M Traffic Safety Systems Diamond Grade Contourmarkering Zichtbaar beter zichtbaar veiliger Alles over de invoering van ECE Reglement 48 vanaf 10 juli 2011 Retroreflecterende contourmarkering Minder ongevallen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 4.4.29 L 95/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 29/543 VAN DE COMMISSIE van 3 april 29 tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 18 juni 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) PE-CONS 3620/07 TRANS 169 CODEC 531 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren Algemene beschrijving van de werking Algemene beschrijving van de werking Het zwaailicht kan op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van voor welke van de volgende drie klantopties het

Nadere informatie

en - zonder de bepalingen met betrekking tot "in de handel gebrachte goederen" die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord.

en - zonder de bepalingen met betrekking tot in de handel gebrachte goederen die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 6 maart 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen

Weeguitrusting. Installatie van weegcellen Algemene informatie over weeguitrusting Algemene informatie over weeguitrusting Het wegen van de lading van het voertuig kan op verschillende manieren gebeuren. Dit hangt onder meer af van het gebruik,

Nadere informatie

Antennes. Algemene informatie

Antennes. Algemene informatie Algemene informatie Antennes worden gebruikt om radiogolven te ontvangen en te verzenden en bestaan gewoonlijk uit een antennebehuizing en een antennestang. De antennebehuizing wordt op het cabinedak aangebracht

Nadere informatie

Rijverlichting deactiveren

Rijverlichting deactiveren Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De functie voor deactivering van de rijverlichting wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge

Nadere informatie

Transportschadeclaims

Transportschadeclaims Wereldwijde transportverzekering Wereldwijde transportverzekering Scania CV AB heeft een wereldwijde transportverzekering die alle transporten, inclusief tijdelijke opslag, dekt waar Scania CV AB of een

Nadere informatie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie Algemene informatie over krachten en bewegingen Algemene informatie over krachten en bewegingen Het chassisframe wordt aan krachten in verschillende richtingen blootgesteld afhankelijk van de manier van

Nadere informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie Algemene informatie Afhankelijk van de gebruikte carrosserie-uitrusting en systemen kunnen verschillende soorten krachtafnemers worden gebruikt. Dit document geeft voorbeelden van verschillende krachtafnemers

Nadere informatie

Controleplan voertuig VIN:

Controleplan voertuig VIN: Controleplan voertuig VIN: Nr: 20 Regelgeving: UNECE R48-06 Onderwerp: In voege: Montage verlichtingsinrichtingen voertuigen cat. N, achteraan en zijkant 18 november 2012 Testvoorschriften en instructies

Nadere informatie

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten.

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Er zijn verschillende voorbereidingen voor verlichting die af fabriek kunnen worden besteld.

Nadere informatie

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger.

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Be noticed. Stand out from the crowd. Waarom retroreflecterende contourmarkering? Een derde van alle ongelukken met vrachtwagens doet zich

Nadere informatie

Aankoopprocedure compacte goederenlift

Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 JAFOR bvba Groeningenweg 13 3590 Diepenbeek info@jafor.be www.jafor.be Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 Wat zegt de wetgeving? Volgens de machinerichtlijn 2006/42/EG kunnen wij een goederenlift

Nadere informatie

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen President Kennedylaan 925, 1079 MZ Amsterdam Postbus 74800, 1070 DM Amsterdam t 020-504 49 49 f 020-646 38 57 www.raivereniging.nl MEMO Aan/ To Van/ From Datum/ Date Leden afd. Auto s Kees Pereboom 21

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD

BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD L 314/14 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD van 11 november 2016 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van de Economische Commissie voor Europa

Nadere informatie

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114 in samenhang met artikel 218, lid 9,

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114 in samenhang met artikel 218, lid 9, L 314/14 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD van 11 november 2016 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van de Economische Commissie voor Europa

Nadere informatie

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers.

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Opgelet! Recent zijn er een aantal wijzigingen geweest in de reglementering voor de oldtimers. Zo is sinds 1 juli

Nadere informatie

Halfenrail HTA-CE met nieuw design

Halfenrail HTA-CE met nieuw design EUROPEES. TECHNISCH. GOEDGEKEurD. Halfenrail met nieuw design Nummer 1 in Europa: weer een voorsprong In 2011 werden Halfenrail voor het eerst geleverd met CE-markering. Nu, een jaar later, is HALFEN weer

Nadere informatie

Homologation Event - Federauto

Homologation Event - Federauto Homologation Event - Federauto Doel Tekst en uitleg bij de Demo ivm Afmetingen volgens verordening (EU) 1230/2012 (lengte, breedte, hoogte, achteroverbouw, ) Installatie van de lichten volgens UNECE R48-06

Nadere informatie

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN Deze bijlage bevat de eisen en de wijze van keuren die direct gerelateerd zijn aan de bouw van, of ombouw naar een elektrisch en hybride elektrisch

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's vevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens,

Nadere informatie

HANDLEIDING ATEX Explosionproof

HANDLEIDING ATEX Explosionproof Nederlands Versie10/2016 Blz. 1/16 393165.00 Inhoudsopgave 1. Fabrikant 3 2. Voorwoord 3 3. Beschrijving 4 4. Certificering en Markering 4 5. Voorwaarden voor veilig gebruik 4 6. Typesleutel 5 7. Omschrijving

Nadere informatie

Voorbereiding laadklep

Voorbereiding laadklep Algemene informatie over de voorbereiding Algemene informatie over de voorbereiding Om in de elektrische aansluiting van een laadklep te voorzien, kan de de voorbereidingsset voor de laadklepdraadbundel

Nadere informatie

Activering zoemer op afstand. Beschrijving

Activering zoemer op afstand. Beschrijving Beschrijving Beschrijving De functie Activering zoemer op afstand wordt door de carrosserie-uitrusting gebruikt om de zoemer in het instrumentenpaneel te activeren. Er moet aan de volgende voorwaarde zijn

Nadere informatie

Voertuigsnelheid. Beschrijving

Voertuigsnelheid. Beschrijving Beschrijving Beschrijving Bij voertuigen met een tachograaf kan een extra instrument worden aangesloten om de voertuigsnelheid weer te geven. Aansluiting vindt plaats op pen 5 van stekker C7 in de carrosserieconsole.

Nadere informatie

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING OPLEGGER KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0105*00

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING OPLEGGER KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0105*00 (052 47 05 48) VOORSTELLING OPLEGGER 18.500KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0105*00 Pagina 1 VOORSTELLING OPLEGGER 18.500kg - LEMEIRE S.A.18500 (LAGE VLOER CHASSIS met schijfremmen) e6*2007/46*0105*00

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting

Componenten voor hydraulische uitrusting Algemene informatie Algemene informatie Een compleet hydraulisch systeem kan af fabriek worden besteld. Het is ook mogelijk om afzonderlijke componenten voor hydraulische uitrusting te bestellen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

F Implementing measures GSR - Spray suppression

F Implementing measures GSR - Spray suppression NL F1 245193 Implementing measures GSR - Spray suppression NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, xxx C(2010) yyy definitief Ontwerp VERORDENING (EU) Nr..../.. VAN DE COMMISSIE van... tot uitvoering van Verordening

Nadere informatie

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen Algemeen De ALM-regeleenheid (alarmsysteem) kan worden besteld met een fabrieksvoorbereiding voor aansluiting van externe alarmsensoren. De voorbereiding bestaat uit stekker C8112. De stekker is geel en

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. Brussel, 1 februari 2019 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 1 februari 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

1.3. 5 jaar bewaring van de documenten : is dit voldoende?

1.3. 5 jaar bewaring van de documenten : is dit voldoende? CE-markering voor ramen en deuren produktnorm EN 14351-1 Toelichtingen: Onze vragenkataloog beantwoordt de meest voorkomende vragen betreffende de CE-markering. Hoewel onze antwoorden zorgvuldig werden

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.2.2018 C(2018) 863 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 15.2.2018 tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter aanvulling

Nadere informatie

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT Functies Functies Het is mogelijk om de rijhoogte van voertuigen met luchtvering te verhogen of te verlagen door de hoeveelheid lucht in de luchtbalgen te regelen. De rijhoogteregeling kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bouwproductenverordening

Bouwproductenverordening Bouwproductenverordening Van kracht vanaf 1 juli 2013 - markering De CE - markering is het "paspoort" van een product, dat aangeeft dat het verhandeld mag worden in om het even welke lidstaat. Vanaf 1

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt van 17 mei 2017 met betrekking tot de aanvraag van Remeha NV voor de classificatie van de elektriciteitsproductie-eenheid als opkomende

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.6.2018 COM(2018) 397 final 2018/0220 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot aanvulling van de wetgeving inzake EU-typegoedkeuring in

Nadere informatie

F1 71 PE T4.3 TREKKERS

F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, 23.6.2009. RICHTLIJN../ /EG VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging, met het oog op aanpassing van de technische

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. Verordening (EU).../... van de Commissie

BIJLAGEN. bij. Verordening (EU).../... van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.4.2019 C(2019) 2327 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij Verordening (EU).../... van de Commissie tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 1976L0756 NL 15.10.2008 009.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN VAN DE RAAD van 27 juli 1976 inzake de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 559 Besluit van 3 december 2008, houdende wijziging van het Voertuigreglement ter implementatie van VN/ECE-reglementen nrs. 108 en 109 met uniforme

Nadere informatie

Europese regelgeving brandkleppen

Europese regelgeving brandkleppen Europese regelgeving brandkleppen Europese Bouwproducten richtlijn In 1989 werd de Europese bouwproductenrichtlijn ingevoerd. Deze richtlijn werd ingevoerd om technische belemmeringen van de handel binnen

Nadere informatie

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten EMC en aansprakelijkheid Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten Roltrap slaat op hol Case: De rondslijpinstallatie In opdracht van Square Wheels B.V. moet installateursbedrijf All Circles v.o.f.

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.2.2017 C(2017) 451 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 1.2.2017 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/96 wat betreft voorschriften

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE L 221/4 NL 26.8.2017 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE van 2 juni 2017 tot wijziging van de bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 443/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 23 augustus 2010 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

VERORDENINGEN. L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie

VERORDENINGEN. L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie 21.6.2012 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 523/2012 VAN DE COMMISSIE van 20 juni 2012 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1 EUROPEES PARLEMENT 999 004 Geconsolideerd wetgevingsdocument 3 mei 00 000/035(COD) PE ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 3 mei 00 met het oog op de aanneming van

Nadere informatie

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Een gesloten opbouw wordt gewoonlijk als een torsiestijve constructie beschouwd. Een

Nadere informatie

Modul-System inrichting-ideeën voor Nissan NV200, NV300 & NV400.

Modul-System inrichting-ideeën voor Nissan NV200, NV300 & NV400. Modul-System inrichting-ideeën voor Nissan NV200, NV300 & NV400 www.modul-system.nl Modul-System Als klant van Modul-System kunt u er gerust op zijn dat u de juiste keuze hebt gemaakt. Wij leveren al ruim

Nadere informatie

4 tot 12 ton (evenaar incl. 2 klembekken)

4 tot 12 ton (evenaar incl. 2 klembekken) De bouwklem wordt gebruikt om kanaalplaatvloeren te hijsen op de bouwplaats. De Leenstra klem is de meest veilige klem verkrijgbaar in de markt en gaat gegarandeerd jarenlang mee. Deze klem heeft een uniek

Nadere informatie

ATEX 114. Jos Abbing Electromach Nathan Kuper I-SZW

ATEX 114. Jos Abbing Electromach Nathan Kuper I-SZW ATEX 114 Jos Abbing Electromach Nathan Kuper I-SZW Introductie Nathan Kuper Inspectie SZW Chemische Technologie Universiteit Twente MoSHE TU Delft Expertisecentrum, vakgroep Arbeidshygiëne en Chemische

Nadere informatie

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING AANHANGWAGEN KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00

CARROSSERIE LEMEIRE BVBA ( ) VOORSTELLING AANHANGWAGEN KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00 (052 47 05 48) VOORSTELLING AANHANGWAGEN 12.000KG MET EU-TYPEGOEDKEURING E6*2007/46*0104*00 Pagina 1 VOORSTELLING AANHANGWAGEN 12.000kg - LEMEIRE R.A.12000 (LAGE VLOER CHASSIS met schijfremmen) e6*2007/46*0104*00

Nadere informatie

1. Aanvraag eerste beoordeling / COP

1. Aanvraag eerste beoordeling / COP Directie Inschrijvingen & Homologaties Voertuigen City Atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel Tel. : 02 277 30 50 Fax : 02 277 40 31 e-mail : homologatie.voertuigen@mobilit.fgov.be 27/02/2013 Handleiding

Nadere informatie

KWALITEITSHANDBOEK. Beschrijving van de juridische structuur. Certificatiereglement KONHEF

KWALITEITSHANDBOEK. Beschrijving van de juridische structuur. Certificatiereglement KONHEF Blz 1/5 Artikel 1. Aanvaarding opdracht De certificatieopdracht wordt aanvaard na ontvangst van het volledig ingevulde formulier Aanvraagformulier voor certificatie door de aanvrager. Artikel 2. Geheimhouding

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 211 Besluit van 29 mei 2008, houdende wijziging van het Voertuigreglement in verband met de implementatie van richtlijn 2007/35/EG betreffende

Nadere informatie

CAMO KNVvL, Afdeling Zweefvliegen. CAMO, KNVvL Afdeling Zweefvliegen

CAMO KNVvL, Afdeling Zweefvliegen. CAMO, KNVvL Afdeling Zweefvliegen CAMO KNVvL, Afdeling Zweefvliegen Inhoud Cursus Opbouw organisatie CAMO Bevoegdheden organisatie CAMO Opbouw CAME ARC Inspecties Onderhoudsprogramma s Ondersteuning Website CTZ voor de CAMO. Wanneer van

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Algemeen Algemeen De communicatie tussen het chassis en de carrosserie verloopt via de configureerbare ingangen en uitgangen

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 1.11.2014 L 315/3 VERORDENING (EU) Nr. 1171/2014 VAN DE COMMISSIE van 31 oktober 2014 tot wijziging en rectificatie van de bijlagen I, III, VI, IX, XI en XVII bij Richtlijn 2007/46/EG van het Europees

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BIJLAGEN bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE tot vaststelling van de praktische regelingen voor het proces voor de afgifte

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 140/8 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/829 VAN DE COMMISSIE van 15 februari 2018 tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter aanvulling van Verordening (EU) nr. 167/2013

Nadere informatie

2. Verzoeker wendde zich in eerste instantie tot het Ministerie van VROM met de vraag in hoeverre hij waarde kan hechten aan het energielabel.

2. Verzoeker wendde zich in eerste instantie tot het Ministerie van VROM met de vraag in hoeverre hij waarde kan hechten aan het energielabel. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (hierna ook: RDW) het energielabel van de personenauto Fiat Grande Punto met benzinemotor niet juist heeft vastgesteld, nu het daadwerkelijke

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. Gedelegeerde Verordening van de Commissie

BIJLAGEN. bij. Gedelegeerde Verordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.2.2018 C(2018) 863 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij Gedelegeerde Verordening van de Commissie tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter

Nadere informatie

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis Algemene informatie over trekkende voertuigen Algemene informatie over trekkende voertuigen Trekkende voertuigen zijn bedoeld voor het trekken van aanhangers en zijn daarom uitgerust met een koppelschotel

Nadere informatie

VR DOC.0977/1BIS

VR DOC.0977/1BIS VR 2017 0610 DOC.0977/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Modul-System inrichting-ideeën voor Citroën. Berlingo, Jumpy & Jumper.

Modul-System inrichting-ideeën voor Citroën. Berlingo, Jumpy & Jumper. Modul-System inrichting-ideeën voor Citroën Berlingo, Jumpy & Jumper www.modul-system.nl Modul-System Als klant van Modul-System kunt u er gerust op zijn dat u de juiste keuze hebt gemaakt. Wij leveren

Nadere informatie

Modul-System inrichting-ideeën voor Peugeot. Partner, Expert & Boxer.

Modul-System inrichting-ideeën voor Peugeot. Partner, Expert & Boxer. Modul-System inrichting-ideeën voor Peugeot Partner, Expert & Boxer www.modul-system.nl Modul-System Als klant van Modul-System kunt u er gerust op zijn dat u de juiste keuze hebt gemaakt. Wij leveren

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania Assortiment chassisframes van Scania Het chassisframe bestaat uit 2 framelangsbalken. Assortiment chassisframes van Scania Meer informatie over een specifiek chassis vindt u in de Individuele chassisspecificatie

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...]

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...] EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2010 COM(2010)280 definitief 2010/0168 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD van [...] betreffende de verplichte toepassing van Reglement nr. 100 van de Economische

Nadere informatie

Activeren voetplaat volgens EN Functie

Activeren voetplaat volgens EN Functie De functie is een klantoptie voor vuilniswagens met een voetplaat. Als de voetplaat wordt geactiveerd aan de hand van deze beschrijving, beschermt de functie personeel op de voetplaat. De functie voldoet

Nadere informatie