Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wettelijke vereisten. Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie."

Transcriptie

1 Algemene informatie over wetten en regelgevingen Algemene informatie over wetten en regelgevingen In alle landen gelden wettelijke vereisten voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Binnen de EU worden deze gecoördineerd door EU-richtlijnen die vervolgens worden omgezet in wettelijke vereisten in elk land. Elk land kan ook zijn eigen specifieke wettelijke vereisten hebben. De afgelopen jaren werden richtlijnen op een hoger niveau gecoördineerd en hebben meer landen deze als wettelijke vereisten, UN- ECE-regelgevingen, toegepast. N.B.: De wettelijke vereisten worden voortdurend aangepast met wijzigingen. Zorg ervoor dat de meest recente informatie wordt gevolgd. Het is de verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer ervoor te zorgen dat aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. Raadpleeg de desbetreffende regelgeving voor meer gedetailleerde informatie over de vereisten. De EU stelt de richtlijnen beschikbaar op haar EUR-lex-website: /eur-lex.europa.eu/homepage.html Raadpleeg het document Typegoedkeuring voor meer informatie. Alle vrachtwagens moeten door de bevoegde instanties zijn goedgekeurd vóór ze in gebruik worden genomen. Wanneer vele gelijkende vrachtwagens worden gebouwd, kan een algemene goedkeuring een zogenaamde typegoedkeuring worden verkregen in de EU. Bij typegoedkeuring geven de bevoegde instanties een WVTA-certificaat af. Het certificaat van Scania geldt voor vrachtwagens met Scania componenten die door Scania zijn aangebracht. Een uitzondering hierop is een aantal transportgemonteerde onderdelen. In bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld in de mijnbouw, rijden de voertuigen niet op de openbare weg. In dergelijke gevallen kunnen voertuigen worden aangekocht die niet aan de wettelijke vereisten voldoen. Raadpleeg het document Transportgemonteerde componenten voor meer informatie. Raadpleeg het document Aanpassing van gecertificeerde componenten voor meer informatie. 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 1 (7)

2 De carrosseriebouwer is verantwoordelijk voor de carrosserie van het voertuig. Dit betekent dat het aanvragen en verkrijgen van goedkeuringen, certificaten of akkoorden van de certificeringsinstantie wordt beheerd door de carrosseriebouwer. Algemene informatie over wetten en regelgevingen Meer informatie over voertuigcertificaten vindt u in de individuele chassisspecificatie (ICS). 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 2 (7)

3 CE-markering CE-markering Vrachtwagens met een bepaalde carrosserie-uitrusting (kraan, laadklep, afneembare opbouw, machineaangedreven lieren, kieptrolleys, etc.) die als een machine wordt gedefinieerd 1 en die wordt vrijgegeven in een EU- of EFTA-land moet voldoen aan de carrosserie-informatie van Scania en de vereisten van Machinerichtlijn 2006/42/ EG van de EU. Verantwoordelijkheid van de carrosseriebouwer: Dat de CE-markering van de machine en de benodigde documentatie 2 in het voertuig worden meegeleverd. Dat de technische documentatie gearchiveerd wordt. Dat het mogelijk is om minstens 10 jaar na de meest recent geproduceerde eenheid tijdens afzonderlijke productie/serieproductie of gedurende de gehele levensduur van het voertuig de documentatie op verzoek te produceren. Als de carrosseriebouwer een eenheid aanbrengt die reeds over een CE-markering beschikt, moet de carrosseriebouwer alle instructies en richtlijnen volgen die voor de betreffende machine gelden. Ook in dergelijke gevallen moet de benodigde documentatie 2 in het voertuig worden meegeleverd. 1. Machine: Een gemonteerde eenheid die is uitgerust met of is bedoeld om uitgerust te worden met een bedieningssysteem dat bestaat uit onderling verbonden onderdelen of componenten, waarvan er minstens één beweegt. 2. Benodigde documentatie: Documentatie voor veilig gebruik van de machine gedurende de hele levensduur hiervan. Dit geldt voor alles van bevestiging, installatie, gebruik en onderhoud tot demontage en berging. 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 3 (7)

4 Een vrachtwagen kan worden besteld zonder de wettelijk vereiste componenten. Dit komt omdat deze vaak op de carrosserie worden aangebracht of erin worden geïntegreerd. Er moet echter aan alle relevante wettelijke vereisten zijn voldaan voordat het voertuig wordt ingeschreven en de carrosseriebouwer is hiervoor dan verantwoordelijk. Enkele voorbeelden van gebruikelijke chassiscomponenten die mogelijk op het voertuig moeten worden aangebracht of erin moeten worden geïntegreerd bij de carrosseriebouw: Onderdoorrijdbeveiliging, zijkant Opspatafschermingssysteem Contourmarkering Reflector achter Een component die is getest en goedgekeurd volgens de UN-ECE-regelgeving moet worden voorzien van een goedkeuringsmerkteken, een E-merkteken. Een component die is getest en goedgekeurd volgens een EC-richtlijn wordt gemarkeerd met een e ( kleine letter e ). RF E Voorbeeld van een goedkeuringsmerkteken :10-02 Uitgave 1 nl-nl 4 (7)

5 Onderdoorrijdbeveiliging, zijkant Het doel van onderdoorrijbeveiliging is voorkomen dat onbeschermde weggebruikers als voetgangers, fietsers en motorrijders onder de vrachtwagen terechtkomen. Hoe en waar deze op het voertuig moet worden aangebracht wordt bepaald door de regelgeving UN-ECE R73. UN-ECE R73 bepaalt ook de functionele vereisten die door tests of berekeningen dienen te zijn bewezen. Voorbeeld van onderdoorrijbeveiliging. 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 5 (7)

6 Opspatafschermingssysteem Opspatafschermingssystemen zijn bedoeld om het risico dat de banden water, stof of steentjes opwerpen terwijl het voertuig in beweging is te beperken. In diverse landen gelden hiervoor wettelijke vereisten. Binnen de EU zijn EU-richtlijnen van toepassing, Verordening (EU) Nr. 109/2011 van de Commissie. Vermeldenswaard is dat de verordening 2 verschillende varianten van opspatafschermingssystemen beschrijft. Energieabsorberende inrichting Lucht/waterscheider Er bestaan ook verschillende varianten van de vereisten, die afhangen van verschillende factoren, bijvoorbeeld gestuurde of niet-gestuurde wielen. Daarnaast zijn er vereisten met betrekking tot de wijze waarop het volledige opspatafschermingssysteem moet worden getest. Het opspatafschermingssysteem bestaat uit 3 onderdelen: 1. Spatborden Stijf of halfstijf onderdeel dat bestemd is om het door de banden van een rijdend voertuig opgeworpen water op te vangen. 2. Spatlappen Ook spatbeschermers genoemd. Onderdelen van flexibel materiaal die achter de wielen zijn aangebracht. 3. Spatbeschermingsuitrusting Een deel van het opspatbeschermingssysteem dat een lucht/waterscheider en een energieabsorberende inrichting kan bevatten. Ook spatbeschermingsmat of spatbeperkingsinrichting genoemd. Voorbeeld van spatbord en spatbescherming. 1. Spatbord 2. Spatlap 3. Spatbeschermingsuitrusting 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 6 (7)

7 Contourmarkering Contourmarkering Het doel van contourmarkering is het voertuig beter zichtbaar te maken in het verkeer. Voor welke voertuigen dit is verplicht, waar en hoe de contourmarkering op het voertuig moet worden aangebracht, zichtbaarheidsvereisten enzovoort worden bepaald door de regelgeving UN-ECE R48 Lighting Installation Voorbeeld van contourmarkering. Reflectoren Om het voertuig nog beter zichtbaar te maken kan aan de achterzijde van het voertuig een reflector worden aangebracht. De reflector kan tot op zekere hoogte de contourmarkering achteraan vervangen. De vereisten met betrekking tot de reflector worden bepaald door de regelgeving UN-ECE R70, maar dit is geen algemene vereiste binnen de EU. Het is echter wel een nationale vereiste in vele landen, zowel binnen als buiten de EU. Voorbeeld van reflector. 01:10-02 Uitgave 1 nl-nl 7 (7)

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten:

Wettelijke vereisten. Meer informatie over wetten en regelgevingen vindt u in de volgende documenten: Algemene informatie over wetten en regelgevingen De richtlijnen en regelgevingen voor zware voertuigen worden gecoördineerd binnen de EU. Deze worden als wettelijke vereisten toegepast in de EU-lidstaten.

Nadere informatie

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a.

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a. ICHTLIJN 91/226/EEG Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens Eisen v.a. 9 april 2011 Inleiding Op 29 oktober 2010 is richtlijn 91/226/EEG in werking

Nadere informatie

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten

Aanpassen van door Scania gecertificeerde componenten Algemeen Algemeen Certificering vindt plaats om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Als door Scania gecertificeerde componenten worden aangepast

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie

Aanpassing van Scania componenten en systemen gedekt door certificaten. Algemene informatie Algemene informatie Voertuigen en ingebouwde systemen worden gecertificeerd om aan wettelijke vereisten met betrekking tot verkeersveiligheid, milieu-impact enz. te voldoen. Algemene informatie Een component

Nadere informatie

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Achterlichten Er zijn 3 achterlichttypen: Compacte

Nadere informatie

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Voor een gelijkmatige verdeling van de lading over het chassisframe Voor speling van de wielen en andere onderdelen die boven het frame

Nadere informatie

Uitlaatsysteem aanpassen

Uitlaatsysteem aanpassen Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Beperkingen bij aanpassen van uitlaatsysteem Algemene beperkingen voor alle motortypes en uitlaatsystemen BELANGRIJK! Over het algemeen is het niet toegestaan

Nadere informatie

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen

Beperkingen bij werkzaamheden aan het chassis. Algemeen Algemeen Voor het plannen van carrosseriewerkzaamheden is het van belang in een vroeg stadium te weten welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan aan een voertuig. Algemeen Dit document beschrijft

Nadere informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie

Afstand tussen cabine en carrosserie. Algemene informatie Algemene informatie Er is een minimaal toegestane afstand tussen de cabine en de carrosserie vastgelegd om ervoor te zorgen: Algemene informatie Informatie over de cabinetypeaanduiding vindt u in het document

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 18 juli 2014 (OR. en) 12039/14 ENV 682 CLIMA 76 ENT 165 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 16 juli 2014 aan: Nr. Comdoc.: D034584/01 Betreft: de Europese Commissie het

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren Algemene beschrijving van de werking Algemene beschrijving van de werking Het zwaailicht kan op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van voor welke van de volgende drie klantopties het

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 26 oktober 2012 aan: het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 239/3 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1576 VAN DE COMMISSIE van 26 juni 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 540/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat de voorschriften voor akoestische

Nadere informatie

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, "water tender"

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, water tender Algemene informatie over bestellen Algemene informatie over bestellen Bestel krachtafnemers en elektrische voorbereidingen voor krachtafnemers rechtstreeks bij de fabriek. Achteraf aanbrengen is erg duur.

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Algemeen Algemeen De communicatie tussen het chassis en de carrosserie verloopt via de configureerbare ingangen en uitgangen

Nadere informatie

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger

3M Traffic Safety Systems. Diamond Grade Contourmarkering. Zichtbaar beter. zichtbaar veiliger 3M Traffic Safety Systems Diamond Grade Contourmarkering Zichtbaar beter zichtbaar veiliger Alles over de invoering van ECE Reglement 48 vanaf 10 juli 2011 Retroreflecterende contourmarkering Minder ongevallen

Nadere informatie

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw

Vrachtwagens met gesloten opbouw. Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Algemene informatie over vrachtwagens met gesloten opbouw Een gesloten opbouw wordt gewoonlijk als een torsiestijve constructie beschouwd. Een

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.2.2017 C(2017) 451 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 1.2.2017 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/96 wat betreft voorschriften

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 18 juni 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) PE-CONS 3620/07 TRANS 169 CODEC 531 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren

Montage aan de buitenzijde van de cabine. Algemeen. Gaten en gatmarkeringen. Gaten boren Algemeen Algemeen Dit document beschrijft waar er zich gaten, gatmarkeringen en lasmoeren bevinden aan de buitenzijde van de cabine. Het doel hiervan is de montage van extra accessoires of uitrusting te

Nadere informatie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie 9.11.2010 VERORDENING (EU) Nr. 1005/2010 VAN DE COMMISSIE van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor sleepvoorzieningen voor motorvoertuigen

Nadere informatie

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Aanpassing in de fabriek Een aangepaste achteroverbouw kan in de meeste gevallen

Nadere informatie

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Vrachtwagens voor wissellaadbakken worden gebruikt om snel de lastdrager te kunnen

Nadere informatie

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten.

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Er zijn verschillende voorbereidingen voor verlichting die af fabriek kunnen worden besteld.

Nadere informatie

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger.

Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Retroreflecterende contourmarkering. Zichtbaar beter en veiliger. Be noticed. Stand out from the crowd. Waarom retroreflecterende contourmarkering? Een derde van alle ongelukken met vrachtwagens doet zich

Nadere informatie

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten EMC en aansprakelijkheid Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten Roltrap slaat op hol Case: De rondslijpinstallatie In opdracht van Square Wheels B.V. moet installateursbedrijf All Circles v.o.f.

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. Gedelegeerde Verordening van de Commissie

BIJLAGEN. bij. Gedelegeerde Verordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.2.2018 C(2018) 863 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij Gedelegeerde Verordening van de Commissie tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter

Nadere informatie

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis

Trekkende voertuigen. Aanbevelingen. Wielbasis Algemene informatie over trekkende voertuigen Algemene informatie over trekkende voertuigen Trekkende voertuigen zijn bedoeld voor het trekken van aanhangers en zijn daarom uitgerust met een koppelschotel

Nadere informatie

Homologation Event - Federauto

Homologation Event - Federauto Homologation Event - Federauto Doel Tekst en uitleg bij de Demo ivm Afmetingen volgens verordening (EU) 1230/2012 (lengte, breedte, hoogte, achteroverbouw, ) Installatie van de lichten volgens UNECE R48-06

Nadere informatie

Controleplan voertuig VIN:

Controleplan voertuig VIN: Controleplan voertuig VIN: Nr: 20 Regelgeving: UNECE R48-06 Onderwerp: In voege: Montage verlichtingsinrichtingen voertuigen cat. N, achteraan en zijkant 18 november 2012 Testvoorschriften en instructies

Nadere informatie

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN Deze bijlage bevat de eisen en de wijze van keuren die direct gerelateerd zijn aan de bouw van, of ombouw naar een elektrisch en hybride elektrisch

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 23 augustus 2010 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Wanneer voertuigen met HPI- en PDE-systemen stationair worden gebruikt met een

Nadere informatie

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme FEM-IT-T/N855 FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep Industriële trucks FEM Een leidraad voor identificatie van nietconforme industriële trucks 11.2010 (NL) - Emissie van uitlaatgassen -

Nadere informatie

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor de eerste

Nadere informatie

Rijverlichting deactiveren

Rijverlichting deactiveren Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De functie voor deactivering van de rijverlichting wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge

Nadere informatie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie Benaming Benaming De functie Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie (motorstop 2) wordt gebruikt om de motor buiten de cabine af te zetten. Dit is een veiligere functie dan Op afstand activeren

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. Verordening (EU).../... van de Commissie

BIJLAGEN. bij. Verordening (EU).../... van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.4.2019 C(2019) 2327 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij Verordening (EU).../... van de Commissie tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees

Nadere informatie

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten Hete onderdelen Hete onderdelen WAARSCHUWING! De temperatuur in het uitlaatsysteem van een vrachtwagen kan bij hoge werkbelasting oplopen tot meer dan 500 C. Het plaatsen van carrosserie-uitrusting dicht

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

Algemene informatie over brandstofverbruik. Overzicht PGRT

Algemene informatie over brandstofverbruik. Overzicht PGRT Overzicht Overzicht Dit document geeft een overzicht van de factoren die het brandstofverbruik van een voertuig beïnvloeden en verklaart ze. Er zijn diverse factoren die het brandstofverbruik van een voertuig

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...]

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...] EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2010 COM(2010)280 definitief 2010/0168 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD van [...] betreffende de verplichte toepassing van Reglement nr. 100 van de Economische

Nadere informatie

en - zonder de bepalingen met betrekking tot "in de handel gebrachte goederen" die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord.

en - zonder de bepalingen met betrekking tot in de handel gebrachte goederen die zijn vastgesteld in het terugtrekkingsakkoord. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL INTERNE MARKT, INDUSTRIE, ONDERNEMERSCHAP EN MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF Brussel, 6 maart 2019 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND MET DE TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De koppelbegrenzingsfunctie wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge signalen ofwel via

Nadere informatie

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen

Door een krachtafnemer aangedreven hydraulische systemen Algemene informatie Algemene informatie Dit document beschrijft aan welke vereisten moet worden voldaan tijdens de installatie van en andere werkzaamheden aan een hydraulisch systeem dat wordt aangedreven

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Activering zoemer op afstand. Beschrijving

Activering zoemer op afstand. Beschrijving Beschrijving Beschrijving De functie Activering zoemer op afstand wordt door de carrosserie-uitrusting gebruikt om de zoemer in het instrumentenpaneel te activeren. Er moet aan de volgende voorwaarde zijn

Nadere informatie

Wij zij n nummer 1 in zorgvuldig werken

Wij zij n nummer 1 in zorgvuldig werken Wij zij n nummer 1 in zorgvuldig werken Nieuwe Machinerichtlij n in een notendop voor Hiab kranen van Cargotec De Machinerichtlijn Het eerste en belangrijkste doel van de Machinerichtlijn is het aantal

Nadere informatie

Constante motortoerentalbegrenzing

Constante motortoerentalbegrenzing Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Er zijn drie opties voor het activeren van de constante motortoerentalbegrenzing. Als het voertuig is uitgerust met BCI-functionaliteit (Bodywork Communication

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.2.2018 C(2018) 863 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 15.2.2018 tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter aanvulling

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid De centrale elektrische eenheid bevindt zich aan de passagierszijde, onder het opbergvak in het instrumentenpaneel. Open deze als volgt: 1. Open het luik voor het opbergvak in het instrumentenpaneel. Het

Nadere informatie

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens,

Nadere informatie

PBOSnVé progress in safety

PBOSnVé progress in safety PBOSnVé Stappenplan voor samenbouw en wijziging van arbeidsmiddelen November 2011 lr Frangois Hermans Pnosnve Vraaq Wanneer dient een samenbouw van verschillende autonome machines beschouwd te worden als

Nadere informatie

Voertuigsnelheid. Beschrijving

Voertuigsnelheid. Beschrijving Beschrijving Beschrijving Bij voertuigen met een tachograaf kan een extra instrument worden aangesloten om de voertuigsnelheid weer te geven. Aansluiting vindt plaats op pen 5 van stekker C7 in de carrosserieconsole.

Nadere informatie

F1 71 PE T4.3 TREKKERS

F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, 23.6.2009. RICHTLIJN../ /EG VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging, met het oog op aanpassing van de technische

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's bevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

99234 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

99234 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 99234 MONITEUR BELGE 7..207 BELGISCH STTSBLD BIJLGE 2 van het koninklijk besluit van 3 oktober 207 tot wijziging van het koninklijk besluit van 0 oktober 974 houdende algemeen reglement op de technische

Nadere informatie

Voorbereiding laadklep

Voorbereiding laadklep Algemene informatie over de voorbereiding Algemene informatie over de voorbereiding Om in de elektrische aansluiting van een laadklep te voorzien, kan de de voorbereidingsset voor de laadklepdraadbundel

Nadere informatie

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen President Kennedylaan 925, 1079 MZ Amsterdam Postbus 74800, 1070 DM Amsterdam t 020-504 49 49 f 020-646 38 57 www.raivereniging.nl MEMO Aan/ To Van/ From Datum/ Date Leden afd. Auto s Kees Pereboom 21

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 140/8 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/829 VAN DE COMMISSIE van 15 februari 2018 tot wijziging en rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/208 ter aanvulling van Verordening (EU) nr. 167/2013

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

Set met enkelvoudige spuitmond Multi-Pro gazonsproeier WAARSCHUWING

Set met enkelvoudige spuitmond Multi-Pro gazonsproeier WAARSCHUWING Set met enkelvoudige spuitmond Multi-Pro gazonsproeier Modelnr.: 41023 Form No. 3389-451 Rev B Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË Proposition 65 Waarschuwing Dit product bevat een chemische

Nadere informatie

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. Erkende quarantainevoorzieningen voor vogels afkomstig uit 3 e landen

1 Onderwerp. 2 Wettelijke basis. Erkende quarantainevoorzieningen voor vogels afkomstig uit 3 e landen code OVQV-01 versie 02 ingangsdatum 08-01-2014 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 02 December 2013 Aanpassing aan NVWA sjabloon en enkele correcties 1 Onderwerp Vogels, die ingevoerd worden uit 3e-landen,

Nadere informatie

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze compacte graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor

Nadere informatie

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling De alarmregeleenheid heeft aansluitingen die voorbereid af fabriek kunnen worden verkregen om het aansluiten van de volgende functies mogelijk te maken: Bediening van de centrale vergrendeling van de laadruimte

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 1.11.2014 L 315/3 VERORDENING (EU) Nr. 1171/2014 VAN DE COMMISSIE van 31 oktober 2014 tot wijziging en rectificatie van de bijlagen I, III, VI, IX, XI en XVII bij Richtlijn 2007/46/EG van het Europees

Nadere informatie

VERORDENINGEN. L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie

VERORDENINGEN. L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie L 160/8 Publicatieblad van de Europese Unie 21.6.2012 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 523/2012 VAN DE COMMISSIE van 20 juni 2012 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.10.2016 COM(2016) 672 final 2016/0328 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot sluiting van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975 26. 7. 75 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 196/ 1 II (Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 26 juni 1975 inzake de onderlinge

Nadere informatie

HANDLEIDING ATEX Explosionproof

HANDLEIDING ATEX Explosionproof Nederlands Versie10/2016 Blz. 1/16 393165.00 Inhoudsopgave 1. Fabrikant 3 2. Voorwoord 3 3. Beschrijving 4 4. Certificering en Markering 4 5. Voorwaarden voor veilig gebruik 4 6. Typesleutel 5 7. Omschrijving

Nadere informatie

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers.

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Opgelet! Recent zijn er een aantal wijzigingen geweest in de reglementering voor de oldtimers. Zo is sinds 1 juli

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV Verkeersreglement E.M. Treur en Zn. BV Versie 1 Januari 2012 Inhoudsopgave 1. Doel/toepassingsgebied 2. Definities 3. Verantwoordelijkheden 4. Maatregelen 4.1 Algemeen 4.2 Toelating tot het besturen van

Nadere informatie

AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016

AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016 AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016 De vaste commissie voor zaaizaden heeft de volgende aanwijzingen vastgesteld voor de erkenning van certificering door bedrijven. De

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Voorwaarden en eisen tijdelijk geplaatste Tenten, Overkappingen en Tentconstructies met of zonder bijeenkomstfunctie ( Voorwaarden Tenten )

Voorwaarden en eisen tijdelijk geplaatste Tenten, Overkappingen en Tentconstructies met of zonder bijeenkomstfunctie ( Voorwaarden Tenten ) Voorwaarden en eisen tijdelijk geplaatste Tenten, Overkappingen en Tentconstructies met of zonder bijeenkomstfunctie ( Voorwaarden Tenten ) Inleiding LOC 7000 BV stelt voorwaarden en eisen aan tijdelijk

Nadere informatie

BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD

BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD L 314/14 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD van 11 november 2016 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van de Economische Commissie voor Europa

Nadere informatie

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114 in samenhang met artikel 218, lid 9,

BESLUITEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114 in samenhang met artikel 218, lid 9, L 314/14 BESLUITEN BESLUIT (EU) 2016/2038 VAN DE RAAD van 11 november 2016 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van de Economische Commissie voor Europa

Nadere informatie

NLF: Accreditatie & Certificatie

NLF: Accreditatie & Certificatie NLF: Accreditatie & Certificatie De conformiteitsbeoordeling en de rol van de aangemelde instanties Koen Chielens Product manager machinery CEN Cenelec consultant Seminarie Agoria 15 oktober 2015 Het EU

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

1.3. 5 jaar bewaring van de documenten : is dit voldoende?

1.3. 5 jaar bewaring van de documenten : is dit voldoende? CE-markering voor ramen en deuren produktnorm EN 14351-1 Toelichtingen: Onze vragenkataloog beantwoordt de meest voorkomende vragen betreffende de CE-markering. Hoewel onze antwoorden zorgvuldig werden

Nadere informatie

Perceel Innovatieve voertuigen, Elektrisch aangedreven

Perceel Innovatieve voertuigen, Elektrisch aangedreven Programma van Eisen PVE 010180/E4 Perceel Innovatieve voertuigen, Elektrisch aangedreven Luxe voertuigen Datum 12 januari 2017 Status Definitief Namens Staf CDC Het Hoofd van de afdeling Assortiments-

Nadere informatie

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden Algemene informatie Algemene informatie De functie EK-krachtafnemer activeren is bedoeld voor het activeren voor de door het vliegwiel aangedreven krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en/of vanaf de

Nadere informatie

E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt

E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt + E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt Philippe Decrock, directeur studiedienst (federatie FEDERAUTO, FEDERVELO- FEDERPROCYCLE) + AANDACHTSPUNTEN E-bikes Elektronisch

Nadere informatie

SPACCER HET SYSTEEM VOOR VOERTUIGVERHOGING

SPACCER HET SYSTEEM VOOR VOERTUIGVERHOGING SPACCER HET SYSTEEM VOOR VOERTUIGVERHOGING HOOG. HOGER. SPACCER. HET SYSTEEM VOOR VOERTUIGVERHOGING SPACCER VERHOGINGSSYSTEEM Het SPACCER voertuigverhogingssysteem maakt een eenvoudige en individuele voertuigverhoging

Nadere informatie

A8-0336/30. Door de Commissie voorgestelde tekst. Amendement

A8-0336/30. Door de Commissie voorgestelde tekst. Amendement 7.11.2018 A8-0336/30 Amendement 30 Julie Girling namens de PPE-Fractie Verslag Julie Girling Persistente organische verontreinigende stoffen (COM(2018)0144 C8-0124/2018 2018/0070(COD)) A8-0336/2018 Voorstel

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid Actieplan: Zichtbaarheid HCP Koen Wouters - HINP Nico Vandenbempt Bron: BIVV 1. Context

Nadere informatie

For your performance

For your performance For your performance ENGINEERING * PROJECT MANAGEMENT * TURN-KEY PROJECTEN EUREKA Engineering & Projects BV Maasstraat 3 NL-7071 VR ULFT Tel. : 0(031)315 377 608 Fax. : 0(031)315 377 609 E-mail : info@eureka-bv.com

Nadere informatie

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014

Europese Regelgeving voor Winter uitrusting op vrachtwagens en bussen. Winter 2013/2014 ALBANIË Sneeuwkettingen voor de aandrijfas dienen aan boord te zijn. Hun gebruik wordt BELGIË Geen plicht. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of BOSNIË HERZEGOVINA Winterbandenplicht van

Nadere informatie

TRP Accu's Betrouwbaar, optimale prestaties en een lange levensduur

TRP Accu's Betrouwbaar, optimale prestaties en een lange levensduur TRP Accu's Betrouwbaar, optimale prestaties en een lange levensduur TRP Lucht-, Elektroen EBS-spiralen TRP biedt een compleet assortiment accu s van hoge kwaliteit. TRP accu's zijn ontworpen, getest en

Nadere informatie

Verordeningen (EG) nrs. 715/2007 en 692/2008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b

Verordeningen (EG) nrs. 715/2007 en 692/2008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b MAANDELIJKSE INFO TECHNISCH NOVEMBER -03 Verordeningen (EG) nrs. 75/007 en 69/008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b Vanaf januari 04 kunnen voertuigen

Nadere informatie

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für:

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für: Bijlage bij accreditatie-certificaat Annexe au certificat d'accréditation Annex to the accreditation certificate Beilage zur Akkreditierungszertifikat 457-TEST EN ISO/IEC 17025:2005 Versie/Version/Fassung

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie