Pak Long Cheung Lars Jansen Martijn Stolk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pak Long Cheung 4283937 Lars Jansen 4216938 Martijn Stolk 4304640"

Transcriptie

1 Pak Long Cheung Lars Jansen Martijn Stolk

2 Analyse gebruik Gebruik De bolderkar kan gereed worden gemaakt door enkele onderdelen in elkaar te zetten/plaatsen. Vervolgens wordt de kar voortbewogen door een persoon die aan het handvat trekt. Hij kan zowel vooruit rollen door aan het handvat te trekken als achteruit door te duwen op de stang. In de bolderkar is plek voor maximaal 6 kinderen die kunnen staan en zitten. De bolderkar moet na gebruik weer makkelijk opgeborgen kunnen worden. Eisen 1. Er moet zowel in de bak gezeten als gestaan kunnen worden 2. De bak moet gemaakt worden van kunststof 3. De bak moet een kracht van maximaal 1471,5 N kunnen dragen. (Dined, 6 kinderen) 4. Het product moet goedkoop te fabriceren zijn zodat massaproductie mogelijk is (>1000 stuks) 5. De bolderkar moet te demonteren zijn binnen 2 minuten Plaats en type krachten de handvatten zullen aan een dwarskracht onderhevig zijn. In de trekstang zullen hierdoor vooral axiale krachten optreden. Deze axiale krachten zullen als dwarskrachten op het stuurmechanisme werken. De bak zal vooral onderhevig zijn aan verticale dwarskrachten van de kinderen. Op het chassis werkt een verticale verdeelde belasting van de zwaartekracht van de bak (en kinderen daarin). Het stuurmechanisme (een enkele pin) zal via een axiale kracht de helft van de zwaartekracht van het chassis en de bak met kinderen dragen. Het chassis zal een verticale afschuifkracht uitoefenen op de assen. Alle bouten zijn onderhevig aan afschuifkrachten. Extreem gebruik De bolderkar zou gebruik worden om dingen te vervoeren die veel zwaarder zijn dan 6 kinderen (koelkast, grasmaaier etc.) We gaan uit dat de bolderkar maximaal belast wordt met een gewicht van 200 kg. Mensen kunnen tegen de bolderkar aanleunen op bv hun elleboog > puntbelasting op de zijkant. We gaan hierbij uit van een maximale waarde van 300 Newton.

3 Dined gegevens Volgens de gegevens van Dined, moet de kar maximaal 150 kg = 150*9.81N kunnen dragen. (P90 gewicht van de doelgroep; jongens en meisjes) Volgens de gegevens van Dined moet de breedte van de kar ongeveer 668*2mm zijn. Zo kunnen de kinderen van de doelgroep met gemiddelde lengte met de benen gestrekt zitten. Meeste kinderen zitten echter gehurkt. Deze afmeting meot dus voldoende zijn. Om de kosten zo goedkoop mogelijk te houden ronden we het getal naar boven af 1.40m breed

4 Dined gegevens (vervolg) Dined heeft geen gegevens over de heupbreedte van ons doelgroep. Om die reden pakken we de P1 van de heupbreedte van volwassenen. Deze is 758mm. Als we zes kinderen moeten kunnen dragen kunnen er drie tegenover elkaar zitten. De lengte wordt dan 3*758mm. Om de kosten zo laag mogelijk te houden ronden we het getal af naar 1.90m. We willen weten wat de maximale trekkracht zal zijn dat een persoon kan uitoefenen. Volgens Dined is dat 443N (P90 van de mannen). De trekstang zou tussen de vuist en ellebooghoogte moeten zitten. Als we naar de P50 kijken van mannen en vrouwen tussen de 20 en 60 jaar oud zien we dat het getal ergens tussen 741mm en 1099mm moet zitten; dat is 920mm.

5 Conceptontwikkeling De concepten hebben we ontwikkeld door de methodologie van Roosenberg en Eekels te gebruiken; HKJ s opstellen van de deelproblemen en eisen, en vervolgens de daaruit voortvloeiende deeloplossingen te verwerken in een morfologische kaart. Uit deze morfologische kaart hebben we vervolgens drie concepten ontwikkeld. Concept 1 Concept 2 Concept 3 Bij dit concept kunnen de kinderen op de korte lengte zitten. Dit houdt in dat ze veel beenruimte hebben. De dragende onderdelen zitten in de driehoeksconstructie. Dit concept is ongeveer de archetype van de bolderkarren. Er wordt gebruikt gemaakt van ruimtebesparingen omdat de zijkanten deels zijn weggesneden. Bij deze bolderkar hebben we ervoor gekozen om in het midden materiaal weg te snijden. Zo blijft de hoogte gelijk; met in oog houdend de veiligheid van de kinderen.

6 Uiteindelijke Concept Concept 2 is ons uiteindelijke concept geworden. Het model is makkelijk en slim in elkaar te zetten. De groene zijkanten kunnen over de buitenkant van het frame heen geschoven worden (mbv de rode schuifstukken). De voorste twee wielen zijn beweegbaar; door de hendel kunnen deze aangestuurd worden. De achterste twee zitten vast. In de uiteindes van de groene plaat zit een groef waar de gele platen ingeschoven kunnen worden. Het Afbeelding 1 frame aan de onderkant ondersteunt de kinderen die in de kar zitten en vereist weinig materiaal. De twee dwarse frames zijn dik in het midden en dun aan de zijkanten, en de balk die deze verbind is u-vormig geperst. In de bijlage zijn uitgebreidere tekeningen met maten te vinden.

7 Materiaalkeuze Voor de opdracht was als criteria gesteld dat de bak vervaardigd moet worden uit kunststof. Hierbij hebben we vooral gelet op de sterkte van de kunststof, aangezien deze het gewicht van de kinderen moet kunnen dragen en ook hebben we kunststoffen vergeleken die een hoge stijfheid zouden kunnen waarborgen m.b.v. de Young s modulus en de Yield strength. Voor het chassis en de trekstang hebben we vooral gekeken naar de sterkte en prijs van verschillende metalen en ook naar eventuele gevoeligheid voor roesten. Voor het handvat hebben we gekeken naar een materiaal dat comfortabel is om vast te houden. Afbeelding 1 Voor de moeren e.d. hebben we verschillende metalen vergeleken voornamelijk op prijs en Shear modulus, maar ook op roestbestendigheid. Uiteraard hebben we bij alle componenten rekening gehouden met de prijs van de materialen. Afbeelding 3 Uiteindelijk hebben we voor de bak gekozen voor de kunststof ABS. Hier hebben we voor gekozen omdat ABS de nodige stijfheid en sterkte heeft, het is relatief goedkoop en het is al vaak voor soortgelijke toepassingen gebruikt, waar het zijn dienst heeft bewezen. Mogelijk in combinatie met glasvezel voor versteviging. Voor het chassis en de trekstang hebben we ervoor gekozen om low carbon steel te gebruiken, en wel chrome-vanadium steel. Dit is zeer goedkoop en sterker dan low carbon steel. Ook heeft het zijn dienst al vaak bewezen in o.a. fiets frames en is het relatief roestbestendig. Voor de handvatten hebben we gekozen voor Neopreen, CR, omdat dit al heeft bewezen comfortabel te zijn en het is erg goed bestand tegen zowel water als UVlicht, perfect voor lange tijd buiten dus. Omdat de handvatten niet zo groot zijn, weegt de hogere prijs niet op tegen de aanzienlijke voordelen. Tot slot zullen de bouten gewoon van RVS zijn. Qua prijs maakt het niet veel uit en RVS bouten zijn sterk genoeg en roestbestendig. Afbeelding 2 Verder laten we het materiaal waar de wielen van gemaakt zijn buiten beschouwing, omdat deze ingekocht zullen worden.

8 Modelleren Parameters Betekenis Bepalen/berekenen R s Straal van de trekstang Berekenen L s Lengte van de trekstang Bepalen F Trek Maximale trekkracht vd gebruiker Bepalen M Geheel Massa van bolderkar Bepalen L Chassis Lengte van chassis Bepalen B Chassis Breedte van chassis Bepalen R s.chassis Straal van de chassisbuizen Berekenen R as Straal van de assen Berekenen L as Lengte van de as Bepalen M bak Massa van de bak Bepalen/berekenen L as-as Lengte van as tot as Bepalen E E-Modulus van materiaal Bepalen Y s Yield strength van materiaal Bepalen S m Shear Modulus van materiaal Bepalen Y m Young s Modulus Bepalen L s bepalen we op 920mm (Dined gegevens), F trek bepalen we met behulp van de P90 van de kracht van de mannen (Dined gegevens). Dat is 443N L Chassis bepalen we op 1900mm (Dined gegevens) B Chassis bepalen we op 1400mm (Dined gegevens) L as wordt ingesteld op 1450mm. Dit hebben we bepaald door de breedte van het chassis te pakken en daar een speling van 5cm toe te voegen. Zo kunnen de wielen zeker vrij bewegen. M Geheel en M Bak bepalen we met behulp van SolidWorks. Benodigde formules Axiale belasting: σ = F A ; δ = FL EA ; σ = εe ; ε = l l Dwarsbelasting: τ = V A ; τ Max = σy 2 Torsie: τ = TR J TL ; φ = ; J = GA A r2 da Buiging: σ = My I ; EI d2 v = M(x) ; I dx 2 x = A y 2 da

9 De straal van de trekstang kunnen we berekenen met de formule voor axiale belasting: σ = F A. De trekstang wordt gemaakt van LAS-CV; de Yield strength daarvoor is MPa; de kracht is de maximale trekkracht dat geleverd wordt. Hiermee kunnen we A (en dus ook de straal) van de trekstang berekenen.

10 FBD s.

11

12

13 Productanalyse In Maple hebben we de formules van het modeleren gebruikt om de diktes van de materialen uit te kunnen rekenen. r van de trekstang

14 V(x)- en M(x)-lijnen voorste chassis

15 Impressie V-diagram vooras. Impressie V-diagram achteras

16 Impressie V-diagram achterchassis Productie De belangrijkste materiaaleigenschappen bij het vervaardigen van de productonderdelen zijn; het smeltpunt van het materiaal, aangezien het productieproces hieraan aangepast dient te worden Ook is het belangrijk hoe het materiaal zich gedraagt onder verschillende productietechnieken En tot slot de kosten van de gebruikte productietechnieken van een materiaal. Zo zullen de kosten hoger zijn voor de gebruikte productietechnieken voor RVS dan voor CE. Verder geeft CES Edupack per materiaal op een schaal van een tot vijf aan in hoeverre een materiaal geschikt is voor bepaalde productietechnieken. Bij CE en ABS worden de castability, de moldability, formability, machinability en weldability weergegeven. Daarnaast wordt bij RVS ook de solder/brazability weergegeven.

17 Continu extrusieproces (alleen polymeren). 1 = Extruder, 2 = Granulaat, 3 = Extrusiematrijs, 4 = Extrusieprofiel Alle platen van ABS gebruiken de productietechniek: extruderen. We kiezen hierbij voor een continue extrusieproces. Dit omdat dit een snelle productiemethode is en daarom goedkoper dan een discontinue extrusieproces. De bodem, zijkanten, voor en achterkant worden allemaal op deze manier geproduceerd. De wielen kopen we voor 15 euro per stuk op de bolderkarshop. Aanschaffen op: shop.nl/contents/nl/p284_bolderkar_wiel_300-4_300x4_rollager.html Spuitgiet proces. 1 Doseerschroef 2 Granulaat 3 Inspuitopening (spuitmond) 4 Matrijs (onderdeel) 5 Product 6 Matrijs(bovendeel)

18 De horizontale assen maken we d.m.v spuitgieten. De mal zal in het midden een inham moeten hebben zodat de verticale assen in de horizontale assen gelast kunnen worden. Ook de Hendel wordt geproduceert door deze in een mal te spuitgieten. Assemblage Onze bolderkar is zo gemaakt dat hij makkelijk te assembleren is: dit doet de gebruiker zelf. Aan het frame zijn alle onderdelen makkelijk te bevestigen. De zijkanten worden over de buitenkant van het frame geschoven. De gele voor en achterkanten passen dan vervolgens weer in de groeve van de zijkanten. Wielen kunnen over de assen heen geschoven worden en vervolgens kan je een dop in de as draaien zodat de wielen er niet vanaf vallen.

19 Bijlages Afbeelding 1 Afbeelding 2

20 Afbeelding 3 Afbeelding 5 Uiteindelijke rendering.

21 Afbeelding 6 Onderkant Afbeelding 7 Zijkant

Analyseer hoe de pastamaker zal worden gebruikt

Analyseer hoe de pastamaker zal worden gebruikt Analyseer hoe de pastamaker zal worden gebruikt In de inleiding is al gegeven dat het product uit de losse hand bedienbaarbaar is, vast te maken aan een tafelblad, goedkoop moet zijn en eenvoudig te demonteren.

Nadere informatie

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen Toepassingen Tuintrap Eigenschappen Tredes passen zich aan elkaar aan om een rechte of roterende buitentrap te creëren Polypropyleentrede versterkt met glasvezel Lichte modules Gemakkelijke en snelle oplossing

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Gebruik... 3 2. Gebruik en onderhoud... 3 3. Technische kenmerken... 5 4. Smering... 5 5. Accessoires... 5 6. Geleverde delen... 5 7. Onderdelenlijst en -tekening... 6 CE Certifikaat van overeenstemming...

Nadere informatie

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo MEALHELP Inzending Support Innovatieprijs 2012 Eric van den Munckhof Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo Het concept De essentie van de mealhelp is kort samen te vatten met de volgende

Nadere informatie

Vakwerken Concept raport Project :

Vakwerken  Concept raport Project : Vakwerken Concept raport groep 9 Project : WP2.2: stukproductie 12024457 - Jasper Hijmans 12079596 - Jesse Groenen 11029366 - Remco Heimeriks 12094951 - Niels Groeneveld 12099643 - Tommy Groen 12038210

Nadere informatie

Kalf Trailers. Geremd R & M serie. Prijslijst 1-april-2013 (zet en drukfouten voorbehouden)

Kalf Trailers. Geremd R & M serie. Prijslijst 1-april-2013 (zet en drukfouten voorbehouden) Kalf Trailers Geremd R & M serie Kenmerken van de NIEUWE serie trailers zijn: Algemeen - Hoogwaardiger afgewerkt door laser gesneden onderdelen, nog sterkere en duurzamere trailers. - Incl. EU / C.O.C.

Nadere informatie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie

Krachten en bewegingen. Definities. Torsiesoepele carrosserie Algemene informatie over krachten en bewegingen Algemene informatie over krachten en bewegingen Het chassisframe wordt aan krachten in verschillende richtingen blootgesteld afhankelijk van de manier van

Nadere informatie

MODULAIRE TUINTREDE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modules

MODULAIRE TUINTREDE. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modules Toepassingen Tuintrap Eigenschappen Modules om rechte en draaiende tuintrappen te bouwen Treden vervaardigd van met glasvezel versterkt polypropyleen Lichtgewicht modules Makkelijk en snel te plaatsen:

Nadere informatie

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes.

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes. Zwanger schaap Een schaap is gemiddeld 147 dagen (21 weken) zwanger. Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van het schaap toe. Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die

Nadere informatie

De onderdelen. Flyball apparaat zelf bouwen 7 maart De onderplaat is 79,6 cm x 30 cm x 1,6 cm en is van een hout plaat

De onderdelen. Flyball apparaat zelf bouwen 7 maart De onderplaat is 79,6 cm x 30 cm x 1,6 cm en is van een hout plaat Flyball apparaat zelf bouwen 7 maart 200 De onderdelen A De onderplaat is 79,6 cm x 30 cm x,6 cm en is van een plaat B 2 De zijkanten van de opbouw van de kast is 58 cm x 20 cm x 0,8 dik C Aantal: Voorkant

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen)

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3.1 Inleiding: In deze paragraaf wordt besproken hoe deze onderdelen van de lijmklem tot stand zijn gekomen, bijvoorbeeld het verwerkingsproces. Hoe krijgt het onderdeel

Nadere informatie

Koffers. MAX koffers. Alle koffers voldoen aan de volgende kenmerken: Waterdichte afsluiting in dekselrand. Extra bevestigingspunten

Koffers. MAX koffers. Alle koffers voldoen aan de volgende kenmerken: Waterdichte afsluiting in dekselrand. Extra bevestigingspunten IP 67 waterdichte polypropyleen koffers, verkrijgbaar in zwart of oranje, met of zonder rasterschuim en in vele uitvoeringen en afmetingen. Alle koffers voldoen aan de volgende kenmerken: Waterdichte afsluiting

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Design SSV. EE4- Building a SSV - Team PM1. 9 mei 2014

Design SSV. EE4- Building a SSV - Team PM1. 9 mei 2014 Design SSV EE4- Building a SSV - Team PM1 9 mei 2014 Inhoudsopgave I. DESIGN SSV 3 FRAME 3 WIELEN 5 ASSEN 6 LAGERS 6 MOTOR 7 ZONNEPANEEL 8 II. KOSTEN ANALYSE 9 2 In deze case word ieder onderdeel van de

Nadere informatie

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania

Chassisframes. Assortiment chassisframes van Scania Assortiment chassisframes van Scania Het chassisframe bestaat uit 2 framelangsbalken. Assortiment chassisframes van Scania Meer informatie over een specifiek chassis vindt u in de Individuele chassisspecificatie

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Benodigdheden voor de montage - 4 muntjes van 50 cent. -Keukenweegschaal om het gewicht van de fles met inhoud te bepalen. -Gewicht Voor het gewicht kan een

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Bijlage 16: Handleiding

Bijlage 16: Handleiding Bijlage 16: Handleiding Hier volgt een zeer gedetailleerde handleiding van hoe de lasercutte Mendel geassembleerd kan worden. Eerst zal er begonnen worden met enkele kleinere tussenassemblees. In de handleiding

Nadere informatie

Powerpack. gebruikshandleiding

Powerpack. gebruikshandleiding Powerpack gebruikshandleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding De RMA powerpack is een hulpmiddel voor de begeleiding. Het vergemakkelijkt het duwen van een rolstoel gebruiker. De hulpmotor is niet ontworpen

Nadere informatie

VEILIGHEID INZAKE REGELING VAN DE TORSIEVEER

VEILIGHEID INZAKE REGELING VAN DE TORSIEVEER VEILIGHEID INZAKE REGELING VAN DE TORSIEVEER Doc date : Doc :I-ONDH-BE 2010-02-NL-veiligheid inzake regeling van de torsieveer Last Rev date : 2011-01-24 n/a 1 - Inleiding: Onderhavige instructies dienen

Nadere informatie

Aluminium Broeikas. extremshops.eu Grape 1.01 17-06-10. Model: Grape. Benodigd gereedschap

Aluminium Broeikas. extremshops.eu Grape 1.01 17-06-10. Model: Grape. Benodigd gereedschap Aluminium Broeikas Model: Grape Benodigd gereedschap extremshops.eu Grape.0 7-06-0 Instructies Voor het juiste gebruik, raden we u aan de opbouw van de structuur op basis van deze gids te maken en deze

Nadere informatie

CONCEPTFASE VERSLAG. Integrated Product Design. Versie: Datum: Sciences. Begeleider: Opdrachtgever: J.C.W. Haak Gemeente Vlissingen

CONCEPTFASE VERSLAG. Integrated Product Design. Versie: Datum: Sciences. Begeleider: Opdrachtgever: J.C.W. Haak Gemeente Vlissingen CONCEPTFASE VERSLAG Integrated Product Design Versie: Datum: Onderwijsinstelling: Opleiding: Begeleider: Opdrachtgever: Auteur: 1.0 24-10-2015 HZ University of Applied Sciences Engineering J.C.W. Haak

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam Cursus KeyCreator Oefening 3D: éénvleugelraam Tekenen van een éénvleugel raam. Een eenvleugel raam tekenen kan via meerdere methodes. Een eerste methode is een constructie met de vleugel als een geheel,

Nadere informatie

Conceptrapport Enkelstukproductie. Groep 4 brug 1

Conceptrapport Enkelstukproductie. Groep 4 brug 1 Conceptrapport Enkelstukproductie Groep 4 brug 1 Module: THEP1 Product: Conceptrapport Opdrachtgever: Dhr. van Tiel Groep: WP27A + WP27B Projectgroep: module 4 brug 1 Groepsnaam: Module 4 Bridge (groep

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

Inhoud montage zakje. 1 x Monteersleutel. 2 x Kabelbinder 200 x 4,8 mm. 4 x Bout met schroef M6x25. 4 x Zelfborgende moer M6

Inhoud montage zakje. 1 x Monteersleutel. 2 x Kabelbinder 200 x 4,8 mm. 4 x Bout met schroef M6x25. 4 x Zelfborgende moer M6 1 Inhoud montage zakje A 1 x Monteersleutel B 2 x Kabelbinder 200 x 4,8 mm C 4 x Bout met schroef M6x25 D 4 x Zelfborgende moer M6 2 Montage van het frame 1 Plaats de 4 wielgoten zodanig dat de zwarte

Nadere informatie

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

Opbouw hulpchassis. Algemene informatie. Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Het hulpchassis kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt: Voor een gelijkmatige verdeling van de lading over het chassisframe Voor speling van de wielen en andere onderdelen die boven het frame

Nadere informatie

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P.

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P. Steiger Installatie Handleiding....................................... Installeren van de kubussen P.2...................................... 2. Installeren van de korte pen P.2......................................

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

Tilhulpmiddel. Groep T: Maarten van Haaren, Stef van der Knaap, Lisa van Vugt & Lieke Zantman

Tilhulpmiddel. Groep T: Maarten van Haaren, Stef van der Knaap, Lisa van Vugt & Lieke Zantman 2016 Tilhulpmiddel Groep T: Maarten van Haaren, Stef van der Knaap, Lisa van Vugt & Lieke Zantman Boodschappenkarretje Den Haag, 11-04-2016 Modulegroep T: Maarten van Haaren 15028879 Stef van der Knaap

Nadere informatie

PASSIVE SAFETY BMW 335I

PASSIVE SAFETY BMW 335I PASSIVE SAFETY BMW 335I Verantwoording, Allereerst een opmerking: Deze opdracht moest eigenblijk met z n tweeën worden gedaan en over twee auto s gaan, maar aangezien onze klas op dit moment een oneven

Nadere informatie

Materiaalkeuze. t Is niet zo gemakkelijk

Materiaalkeuze. t Is niet zo gemakkelijk Materiaalkeuze t Is niet zo gemakkelijk Introductie MCB Nederland Materialen door de jaren heen Stone age 1. Intro Functie Materiaal Vorm Proces 1. Intro Materiaal Koninkrijk, familie hoofdgroep, subgroep

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten

Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten KS Motorsport Holland Ettensestraat 19 7061 AA Terborg Tel: 0315-340990 Email: info@ksmotorsportholland.nl Net: www.ksmotorsportholland.nl 1 De Basis Voor het

Nadere informatie

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285 1 2 Pittig Potje Met de vele verschillende dozen en bakjes van de HEMA kan iedereen gemakkelijk zijn spulletjes ordenen. Behalve het kruidenrekje. Hiervoor heeft de HEMA (nog) geen handige bakjes, waardoor

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Wielophangingskit MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

Bringing aerospace technology down to earth. Total Glass. MIP 14 June Jan-Jaap Koppert Advanced Lightweight Engineering

Bringing aerospace technology down to earth. Total Glass. MIP 14 June Jan-Jaap Koppert Advanced Lightweight Engineering Bringing aerospace technology down to earth Total Glass MIP 14 June 2011 Jan-Jaap Koppert Inhoud Introductie Advanced Lightweight Engineering (ALE) Inventarisatie Randvoorwaarden Overzicht bestaande technieken

Nadere informatie

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur

Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Tentamen io1031 Product in werking (vragen) vrijdag 26 augustus 2011; 14:00 17:00 uur Mededelingen Dit tentamen bestaat uit 4 bladzijden. De LAATSTE zes vragen (samen maximaal 5 punten) zijn zogenaamde

Nadere informatie

Voorbeeld voor het buigen van een erker met één rail: KS, CKS, DS, CRS 20mm Instructie CS, CCS, MTS, FMS en CRS28mm buigapparaat

Voorbeeld voor het buigen van een erker met één rail: KS, CKS, DS, CRS 20mm Instructie CS, CCS, MTS, FMS en CRS28mm buigapparaat Buiginstructies Instructies Compact Buigapparaat voor KS, CKS, DS en CRS 20mm A Nylon buigstrip B Keg (art nr: 9510000013) A C Buigwiel (radius: 10 cm) D Metalen (draag)pin B E Metalen huis F Referentielijn

Nadere informatie

009 - DE EXTRUDER MONTEREN. Neem de onderdelen uit het zakje gemarkeerd met 30.

009 - DE EXTRUDER MONTEREN. Neem de onderdelen uit het zakje gemarkeerd met 30. 009 - DE EXTRUDER MONTEREN Neem de onderdelen uit het zakje gemarkeerd met 30. Neem het GROTE TANDWIEL, KLEINE TANDWIEL, EXTRUDERVOET, EXTRUDER VEERHOUDER, DRAADGELEIDER, EXTRUDER LAGERKLEM A, EXTRUDER

Nadere informatie

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen

Achteroverbouw wijzigen. Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw. Aanpassing in de fabriek. Reserveonderdelen Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Algemene informatie over het wijzigen van de achteroverbouw Aanpassing in de fabriek Een aangepaste achteroverbouw kan in de meeste gevallen

Nadere informatie

HermanMiller Mirra Bureaustoel. Zitten dat werkt voor jou.

HermanMiller Mirra Bureaustoel. Zitten dat werkt voor jou. HermanMiller Mirra Bureaustoel Zitten dat werkt voor jou. Zithoogte: Rechter zijde onder zitting Verhogen: Haal je gewicht van de zitting, duw knop omhoog. Verlagen: Duw knop omhoog tijdens het zitten.

Nadere informatie

Achtergrond foto is gemaakt door Simon Bleeker.

Achtergrond foto is gemaakt door Simon Bleeker. De Formule 1 raceauto Model Bert Brouwer, bewerkt door Dave Gabeler Van Bert Brouwer ontvingen wij een fraai modelletje van een raceauto, compleet met een geschetste bouwbeschrijving en diverse tips én

Nadere informatie

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken

Vrachtwagens voor wissellaadbakken. Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Algemene informatie over vrachtwagens voor wissellaadbakken Vrachtwagens voor wissellaadbakken worden gebruikt om snel de lastdrager te kunnen

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen . UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een instrument om het proces te versnellen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 Examenopgaven VMBO-GL en TL 003 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO D Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 5 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Beginners mannen. Warming up

Beginners mannen. Warming up Beginners mannen Dit schema is geschikt voor alle mannen, die willen beginnen met krachttraining. Als je moeite hebt met het uitoefenen van sommige oefeningen, vraag dan één van onze fitnessinstructeurs

Nadere informatie

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen

Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4. Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen Groep 13 CASE SSV DEEL 2 EE4 Bas Jan Renders Mathijs Tielens Jitse Meulenijzer Alexander Blockhuys Casper Antonio Jan Van Hemelen 0 1. Bevindingen & nieuwe Sankeydiagrammen Als we onze wagen van de helling

Nadere informatie

Rolsteigers Ladders Trappen

Rolsteigers Ladders Trappen ALU KLIMMATERIALEN Made in Holland Aluminium rolsteigers Klap- en vouwsteigers Ladders - trappen Constructies op maat Klasse A materiaal Alles gecertificeerd volgens de strengste euro-eisen Rolsteigers

Nadere informatie

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek De Haagse Fotokarton snijden met de Speed Mat Door Johan van den Broek Foto karton snijden met de Speed Mat Voordat je gaat beginnen zijn de volgende dingen noodzakelijk om te weten. 1 de maat van je passe

Nadere informatie

Afval. Interster, uw partner voor de CSA, OK en Investment Solutions

Afval. Interster, uw partner voor de CSA, OK en Investment Solutions Afval Instrumentennetten Gesloten transportwagens Werktafels Open transportwagens Afval Afval Opslag RVS manden & roosters RVS kar in kar Linnenverdeelwagens Voor het opslag en transport van linnen kunnen

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Montage van de zijspan carrosserie.

Montage van de zijspan carrosserie. F. Montage van de zijspan carrosserie. Opmerking: indien de bovenschaal nog gespoten/geschilderd moet worden, is het meestal handiger om dit eerst te (laten) doen voordat er verdere montagewerkzaamheden

Nadere informatie

Solar voertuig met aandrijfmotor

Solar voertuig met aandrijfmotor is uniek 109.793 Solar voertuig met aandrijfmotor Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen

Nadere informatie

600 x 180 x 125 mm Set inlegmoeren (2 st.) M10 x 60 mm *: statisch IDEAAL VOOR WARMTEPOMP: CONFORM DE MONTAGEVOORSCHRIFTEN VAN ALLE PRODUCENTEN

600 x 180 x 125 mm Set inlegmoeren (2 st.) M10 x 60 mm *: statisch IDEAAL VOOR WARMTEPOMP: CONFORM DE MONTAGEVOORSCHRIFTEN VAN ALLE PRODUCENTEN BIG FOOT - FIX-IT FOOT FIX-IT FOOT Stevige, multifunctionele sokkel voor leidingen, buitenunits of bekabeling op platte daken of vlakke ondergronden Aluminium profiel 4 x 20 mm ingewerkt in de rubberen

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 10 Sterkteleer (deel 2) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Inleiding Inleiding Sterkteberekening van liggers (en assen) Voorbeelden Berekening

Nadere informatie

Connex. Technische document

Connex. Technische document Technische document Product Gamma : Rechthoekige tafels Maten : bureau L 80 x B 80 cm L 120 x B 80 cm L 140 x B 80 cm L 160 x B 80 cm L 180 x B 80 cm L 180 x B 90 cm L 200 x B 90 cm L 220 x B 90 cm L 200

Nadere informatie

Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de

Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de rand van het basisframe bevindt. Draai de bouten van de

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait)

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) Installatiehandleiding Easy Roof Evolution Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) 1. Voorbereiding Stel de bovenkant van de schroeven van de eindklem in op dezelfde hoogte als de bovenkant van de pv module.

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

Handleiding opbouw en installatie ombouwset 004 midden motor set. 1 De midden motor

Handleiding opbouw en installatie ombouwset 004 midden motor set. 1 De midden motor Handleiding opbouw en installatie ombouwset 004 midden motor set. 1 De midden motor De middenmotor kan eenvoudig op standaard fietsframes worden geïnstalleerd. De middenmotor heeft een hoog startkoppel,

Nadere informatie

Stukkenlijst materiaal bijkopen

Stukkenlijst materiaal bijkopen Stukkenlijst materiaal bijkopen Staven Naam Lengte (mm) Diameter Schroefdraad / Aantal glad Geleidingsstaven z richting 350 8 Schroefdraad 2 Staven onderaan gestel 280 8 Schroefdraad 4 Staven bovenaan

Nadere informatie

PICK-UP OLDTIMER

PICK-UP OLDTIMER 108.97 PICK-UP OLDTIMER N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Schaar Stalen liniaal + potlood Figuurzaag met toebehoren + metaalzaagblad of Decoupeerzaag Fijne

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar

Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar PALLETSTELLINGEN Flexibel: staanders in 6 soorten en liggers om de 50 mm verstelbaar Van simpel rek Tot compex magazijn hoog en stevig en in alle veiligheid PALLETSTELLINGEN Palletstellingen zijn erg eenvoudig

Nadere informatie

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Montagevoorschrift Met het universele indak bevestigingssysteem van Ubbink, kan men alle soorten zonnepanelen tussen de dakpannen aanbrengen. Het systeem

Nadere informatie

Handleiding 'maken verlengde doos'

Handleiding 'maken verlengde doos' Handleiding 'maken verlengde doos' Benodigdheden: - 2 zuurvrije kartonnen dozen (in deze handleiding gebruiken we de Museumdoos 554 van de firma Jansen-Wijsmuller en Beuns, bodem 844x564x200mm deksel 854x582x70mm)

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 4 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen.

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een

Nadere informatie

Leveringsprogramma. XPS isolatie Tegelelementen Randstroken V201307

Leveringsprogramma. XPS isolatie Tegelelementen Randstroken V201307 Leveringsprogramma XPS isolatie Tegelelementen Randstroken De harde Sterfoam platen uit geëxtrudeerd polystyreen zijn bestand tegen vocht, veroudering, verrotting en ongedierte. Bovendien zijn ze zelfdovend

Nadere informatie

SCdefault. 900 Montagerichtlijn

SCdefault. 900 Montagerichtlijn SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Fietshouder, dak MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

Technisch HEXA FLOORING

Technisch HEXA FLOORING Technisch HEXA FLOORING MASSIEF NT - I T S ALL IN Deze documentatie maakt onderdeel uit van het Informatief magazine Massief NT - TMA02-082017 HEXA FLOORING HEXA FLOORING De balkonbodemplaat van Massief

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Lastangen Vlamboog 5 Lastangen Weldsafe 12 Elektroden kokers 14 Droogovens 15. productgroep 01

INHOUDSOPGAVE. Lastangen Vlamboog 5 Lastangen Weldsafe 12 Elektroden kokers 14 Droogovens 15. productgroep 01 INHOUDSOPGAVE Elektroden lassen Lastangen Vlamboog 5 Lastangen Weldsafe 12 Elektroden kokers 14 Droogovens 15 productgroep 3 INHOUDSOPGAVE Elektroden lassen 4 productgroep Optimus lastang Optimus is een

Nadere informatie

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl

Elektrische hulpaandrijving. Simpelweg mobiel. Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Simpelweg mobiel. Elektrische hulpaandrijving Klein. Licht. Wendbaar. www.alber.nl Weer meer dingen samen doen, daar hebben we naar uitgekeken. Geniet van meer mobiliteit Van handbewogen naar elektrisch

Nadere informatie

Algemeen Leveringsprogramma

Algemeen Leveringsprogramma Pagina 1 van 9 Algemeen Leveringsprogramma Lemga Benelux is een organisatie met passie voor Cellenbeton. Wij kennen een horizontale organisatie. Dit maakt het mogelijk om snel, flexibel en pragmatisch

Nadere informatie

Lees aandachtig deze handleiding vooraleer u uw Strider scooter gebruikt!

Lees aandachtig deze handleiding vooraleer u uw Strider scooter gebruikt! ST4 HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. VEILIGHEID 3. BEDIENING 4. ZITPOSITIE 5. RIJDEN 6. BATTERIJEN OPLADEN 7. ONDERHOUD 8. TECHNISCHE GEGEVENS 1. INLEIDING Deze handleiding geldt voor de volgende

Nadere informatie

KOEL- VRIESCELLEN

KOEL- VRIESCELLEN THE NEW COLD EXPERIENCE KOEL- EN MODULAIR VRIESCELLEN KOEL- VRIESCELLEN www.misakoelcel.nl Distributeur Misa koel- en vriescellen in Nederland: Syboned BV Veldweg 6c 5321 JE Hedel T: 073 599 1965 E: info@syboned.nl

Nadere informatie

Bewerkingen met krachten

Bewerkingen met krachten 21 Bewerkingen met krachten Opgeloste Vraagstukken 2.1. Bepaal het moment van de kracht van 2N uir Fig. 2-3 rond het punt O. Laat de loodrechte OD neer vanuit O op de rechte waarlangs de kracht van 2N

Nadere informatie

Paragraaf 11.0 : Voorkennis

Paragraaf 11.0 : Voorkennis Hoofdstuk 11 Verbanden en functies (H5 Wis B) Pagina 1 van 15 Paragraaf 11.0 : Voorkennis Les 1 : Stelsels, formules en afgeleide Los op. 3x + 5y = 7 a. { 2x + y = 0 2x + 5y = 38 b. { x = y + 5 a. 3x +

Nadere informatie

HET OPMETEN VAN FIETSEN

HET OPMETEN VAN FIETSEN HET OPMETEN VAN FIETSEN. UCI-REGLEMENTERING FIETSEN Kennis van de afmetingen van de fiets is noodzakelijk en behoort tot de basiskennis van de commissarissen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Transportbakken & manden

Transportbakken & manden Transportbakken & manden Instrumentennetten Gesloten transportwagens Werktafels Open transportwagens Score stoelen Transportbakken & manden Opslag RVS manden & roosters RVS kar in kar Transportbakken &

Nadere informatie

Triple Solar PVT Paneel

Triple Solar PVT Paneel Triple Solar PVT Paneel Montagehandleiding bij pannendak Onderdelen Triple Solar PVT panelen RVS dakhaken (minimaal 1 dakhaak per meter) Triplex/multiplex planken (ter versteviging van het dakbeschot)

Nadere informatie

Inbouw Fietscomputer in een Burton.

Inbouw Fietscomputer in een Burton. Inbouw Fietscomputer in een Burton. Op 10 december 2011 heeft Harrie Hannink op de BOC bijeenkomst in Zutphen aan een aantal BOC leden uitleg gegeven over het kaartlezen volgens het bol-pijl principe.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Tenias sinds 1957. Overzicht modellen. Serie Evolution. Technische specificaties Serie Evolution. Opties Serie Evolution.

Inhoudsopgave. Tenias sinds 1957. Overzicht modellen. Serie Evolution. Technische specificaties Serie Evolution. Opties Serie Evolution. Frontloader systems Inhoudsopgave Overzicht modellen Serie Evolution Technische specificaties Serie Evolution Opties Serie Evolution Serie 00 Technische specificaties Serie 00 Opties Serie 00 Werktuigprogramma

Nadere informatie

Tentamen MATERIAALKUNDE Ia

Tentamen MATERIAALKUNDE Ia Universiteit Tente Faculteit der Construerende Technische Wetenschappen Leerstoel Productietechniek Tentamen MATERIAALKUNDE Ia Module 2 Onterpen van een constructie 20 december 2013, 15.45-17.30 uur AANWIJZINGEN

Nadere informatie

Op een vliegdekschip moeten straaljagers over een zeer korte afstand tot stilstand komen.

Op een vliegdekschip moeten straaljagers over een zeer korte afstand tot stilstand komen. Examen 2016 1 ste tijdvak Vliegensvlug landen Op een vliegdekschip moeten straaljagers over een zeer korte afstand tot stilstand komen. Bij het landen haakt de straaljager zich vast aan een kabel en remt

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Aluminium frames: Voordelen: Betaalbare fiets frames, het is erg licht en stijf te maken en het roest niet.

Aluminium frames: Voordelen: Betaalbare fiets frames, het is erg licht en stijf te maken en het roest niet. Materiaal- en overbrengingsoriëntatie In dit hoofdstuk zal gekeken worden van welke materialen het vluchtvoertuig gemaakt zou kunnen worden. Daarnaast zal gekeken worden welke overbrengingsmechanismen

Nadere informatie

Hoofdafmetingen ligfiets

Hoofdafmetingen ligfiets Hoofdafmetingen ligfiets Modulegroep: BT/MT groep B Vak: Construeren III Datum: 9-12-2016 Er is gekozen voor het ontwerpen van een ligfiets, dit omdat er met de benen meer kracht geleverd kan worden dan

Nadere informatie