PERSLUNCH 21/09/2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSLUNCH 21/09/2015"

Transcriptie

1 PERSLUNCH 21/09/2015

2 Het Europees lamsvlees laten herontdekken, dat is de missie van de Engelse (AHDB), Ierse (Bord Bia) en Franse (Interbev Ovins) organisatie ter promotie van lamsvlees, met hun nieuwe campagne, «Lam. Lekker. Makkelijk. Fun». NADRUK OP HET FEIT DAT LAMSVLEES EEN GERECHT VOOR ELK DAG KAN ZIJN Ook al wordt lamsvlees vaak geassocieerd met feestelijke maaltijden, toch kunnen lamsgerechten perfect deel uitmaken van onze huidige eetcultuur. NADRUK OP HET BELANG VAN DE EUROPESE SCHAPENTEELT. De schapenteelt draagt effectief bij tot het onderhoud van onze landschappen en zorgt voor het natuurlijke evenwicht in landelijke gebieden. Laat ons deze zomer komaf maken met de vooroordelen die bestaan ten opzichte van dit vlees waarmee je creatief en op een moderne manier mee aan de slag kan. De zomer, het moment bij uitstek om leuke momenten te delen, is ook een periode om nieuwe ideeën en recepten uit te testen. Eenvoudig, makkelijk en snel klaar te maken, een bron van inspiratie het past perfect in onze nieuwe levensstijl, waarbij koken in de eerste plaats een moment van plezier moet zijn. Met de opkomst van de culinaire Tv-programma s, (her)ontdekt de Belg de smaak van het «home made». MET Z N 2-EN, MET 4 OF MET HET HELE GEZIN - DANKZIJ LAMSVLEES WAAIT ER EEN NIEUWE WIND DOOR JE KEUKEN De huidige koks en chefs zijn de klassieke lamsgerechten die hebben bijgedragen tot de reputatie van onze geroemde gastronomie, heus niet vergeten. Vandaag bedenken ze ook creatieve gerechten waarbij ze oude recepten en bereidingen nieuw leven inblazen om een stukje lam te serveren dat «zo eenvoudig en zo lekker» is. Gedaan dus met de steeds terugkerende vraag «wat eten we vanavond?» Lam natuurlijk!

3 DE SCHAPENTEELT IN EUROPA EN HAAR LANDELIJKE GEBIEDEN EUROPEES LAMSVLEES : KERNCIJFERS 1,9 kg = de gemiddelde consumptie lamsvlees in de Europese Unie In Europa staat de schapenteelt heel dicht bij de lokale gemeenschap: opwaardering van het landschap, actieve bijdrage tot het in stand houden van de biodiversiteit, economische bijdrage, Echte natuurlijke troeven die zorgen de schapenvleesteelt een gepast antwoord biedt op de vraag naar duurzame ontwikkeling. SCHAPENTEELT : EEN TROEF VOOR DE OPWAARDERING VAN HET LANDSCHAP De schapenhouderij is voornamelijk gebaseerd op teelt met gras, in een niet-industriële omgeving, en op gronden die moeilijk gebruikt kunnen worden voor andere menselijke activiteiten. Zo draagt ze actief bij tot de opwaardering en agronomische ontwikkeling van deze gebieden. SCHAPENVLEESPRODUCTIE, MILIEU EN BIODIVERSITEIT : EEN WIN-WIN VERHAAL. België staat op de elfde plaats met een jaarlijkse consumptie van ongeveer 1kg. De Belgische productie dekt maar 15% van de consumptie van lamsvlees. België importeert dus het grootste deel van haar lamsvlees, voornamelijk vanuit de Europese Unie. In de Europese Unie bestaat de Europese stapel van (jonge) fokooien uit 64 miljoen dieren. De schapenteelt draagt bij tot het economische en ecologische evenwicht van de gebieden waar ze vooral plaats vindt. De ooien worden vooral gekweekt in moeilijke landbouwzones. Dit geldt des te meer voor de Britse (68%), Ierse (70%) en Franse (84%) schapenteelt. In bergachtige gebieden draagt de productie van schapenvlees op significante wijze bij tot het onderhoud van de landschappen (verwijdering van struikgewas...). Men kan eigenlijk bijna spreken van tuinierende schapen! Zonder deze teelt zou de omgeving er meer overwoekerd bij liggen. In de vlaktes dragen de grasachtige gronden die door de dieren afgegraasd worden ook bij tot het behoud van de waterkwaliteit, door filtratie en tegelijk ook door de bepekring van de bodemerosie. Ze helpen bij de strijd tegen de klimaatopwarming door CO2 vast te houden. In gebieden die nooit machinaal bewerkt worden, ontstaat een ecosysteem dat bijdraagt tot het behoud van dierlijke, plantaardige en microbiologische biodiversiteit.

4 De meetbare voordelen van schapenteelt: het gebruik van deze gronden, die op lange termijn een stabiele omgeving in stand houden, verzekeren het behoud van diersoorten die gevoelig zijn voor veranderingen. de in stand gehouden agro-ecologische elementen zoals de boorden van percelen, hagen, zijn essentiële natuurlijke reservoirs voor gevoelige planten en insecten. De diversiteit van plantaardige soorten (bloemen, kruiden) wordt in stand gehouden. EUROPEES LAMSVLEES GRAAST VOORTAAN OOK OP HET INTERNET DE SCHAPENTEELT VORMT OOK EEN BELANGRIJKE BRON VAN JOBS EN VERZEKERT EEN STERKE SOCIALE SAMENHANG Door gronden te valoriseren in benadeelde regio s, ontstaan er op een natuurlijke manier een hele economie, cultuur, landschappen en gastronomische tradities die ook bijdragen tot de toeristische aantrekkingskracht van deze regio s. En laat ons ook niet vergeten hoeveel jobs deze economische activiteit genereert: 1 job in de schapenhouderij is goed voor 7 jobs in de rest van de sector. Via de website ontdekt u alles over de verschillende stukken en smaken In deze zomerse periode trekt het Europese lam naar een nieuwe bestemming, het internet. Terwijl het de afgelopen jaren veelal op de achtergrond verbleef, is het Europese lam nu in grote getale van zijn Europese teeltzones afgezakt om zowel onze alledaagse als feestelijke maaltijden op te vrolijken. Mede gefinancierd door de Europese Unie heeft de campagne ter opwaardering van het Europese lamsvlees een informatieweide geopend op het internet. Van recepten tot de verschillende stukken vlees van het dier, van de teelt tot de communicatie, laat de website de kernboodschap lam, lekker, makkelijk, fun beter smaken, zowel qua inhoud als qua stijl.

5 BEGRIJPEN IS BEMINNEN Voor een groot aantal consumenten blijft lamsvlees echter tot op vandaag een vrij miskend product. De lancering van een eenvoudige, overzichtelijke website, duidelijk en attractief, is dus goed nieuws voor alle keukenprinsessen en gastronomen die op zoek zijn naar lekkere recepten en vernieuwende gerechten. Simpel en efficiënt opgebouwd, berust de website op vier pijlers. Het gedeelte recepten biedt een brede waaier aan gulle en originele ideeën om van te smullen. Slaatjes, lamsbout, lamskoteletten, brochettes, de website biedt een ruim overzicht van gerechten in functie van de zin van het moment, de tijd waarover u beschikt en het type keuken waarvan u houdt. Voor zij die nog verder willen gaan in de culinaire uitdaging, presenteert de website een sectie stukken : bout, zadel, rib, noot, Lamsvlees telt zoveel verschillende eetbare stukken, elk met een eigen specificiteit. Het eenvoudige en praktische schema en de concrete uitleg maken het mogelijk te weten welk culinair gebruik en kookwijze het best overeenkomt met elk stuk. DE CHEF CÉDERIC DE MEY WORDT BELGISCH AMBASSADEUR VOOR EUROPEES LAMSVLEES Tot en met 2017 stelt deze jonge chef met internationale ervaring zijn talent ten dienste van Europees lamsvlees Brussel, Zottegem De Franse (Interbev Ovins), Engelse (AHDB) en Ierse (Bord Bia) organisaties ter promotie van lamsvlees, hebben recent de jonge en talentvolle chef Céderic Demey, van het restaurant C-Jules in Zottegem, aangesteld als Belgisch ambassadeur voor Europees lamsvlees. De aanstelling past in het kader van een grootschalige campagne met als titel, Lam, lekker, makkelijk, fun en die mede gefinancierd wordt door de Europese Unie. De campagne heeft als doel Europees lamsvlees te promoten bij de consument, meer bepaald in zes landen, waaronder België. In 3 landen werd gezocht naar een lambassadeur om lamsvlees meer op de voorgrond te plaatsen en voor België viel de keuze op Céderic, omwille van zijn indrukwekkende nationale en internationale ervaring. Céderic behaalde zijn diploma aan de Brugse hotelschool ter Groene Poorte, met specialisatie fijn keuken en legde zijn eindexamen af bij Pierre Wijnants in het restaurant Comme chez Soi. Hij legde op jonge leeftijd (31 jaar) al een indrukwekkend parcours af in de wereld van de gastronomie. Hij liep stage en vervolledigde zijn vakkennis bij verschillende prestigieuze Belgische restaurants alvorens een carrière in het buitenland te starten onder topchef Wout Bru, eerst in het restaurant Cheval Blanc in Courchevel en vervolgens in het Bistrot d Eygalières - Chez Bru. Terug in België, opende hij in 2014 zijn eigen restaurant «C-Jules» in Zottegem, nabij Gent. Met zijn vriendin Julie Baekelandt, die hij in de hotelschool in Brugge ontmoette, haalde hij in amper een paar maanden tijd een 14/20 in de Gault & Millau.

6 HET LAM GODS : EEN NIEUW, SYMBOLISCH RECEPT Het CV van Céderic speelde natuurlijk in zijn voordeel, maar het waren vooral de creatieve aanpak en de authenticiteit van zijn keuken die in de smaak vielen van de 3 organisaties. Van zijn kant aanvaardde Céderic graag het Belgisch ambassadeurschap om verschillende redenen : In ons restaurant stellen wij de authenticiteit en de kwaliteit van de producten voorop. Het feit dat het Europees lamsvlees een positief effect heeft op het milieu en de biodiversiteit, dat het jobs oplevert en het sociaal weefsel in landelijke gebieden versterkt, beantwoordt perfect aan mijn eigen overtuigingen over de keuken van de toekomst. Maar ook het smaakaspect, de textuur en de grote variëteit aan bereidingen die het biedt, zowel voor alledaagse maaltijden als voor gastronomische gerechten, hebben eveneens bijgedragen tot mijn besluit om de uitdaging aan te gaan om vol enthousiasme Lambassadeur te worden in mijn land, benadrukt Céderic. LAMSKROON MET ZUIDERSE RATATOUILLE & ROZEMARIJNAARDAPPELEN. Om zijn aanstelling als «Lambassador» te vieren, ontwikkelde Céderic een eerste recept, genaamd Lam Gods (zie recept in bijlage), een verwijzing naar het bekende schilderij van de gebroeders Van Eyck in Gent, wat niet zover af ligt van het restaurant van Céderic in Zottegem. Als ambassadeur van het Europese lamsvlees in België zal Céderic een hele reeks recepten ontwikkelen voor alle seizoenen. Hij zal eveneens als jurylid zetelen in een wedstrijd over Europees lamsvlees voor hotelscholen en deelnemen aan verschillende evenementen over hetzelfde thema. Ingrediënten voor 4 personen: 2 mooie lamskronen 4 grote vastkokende aardappelen 2 takjes rozemarijn geritst 150 ml lamsjus Olijfolie Peper en zout Voor de ratatouille 1 aubergine 1 gele courgette 1 groene courgette 2 uien 1 teentje look 1 kruidentuiltje ( tijm & laurier) 1 kl currypoeder 1 kl paprikapoeder Peper en zout 2 el olijfolie 4 el tomatenpuree 1 blik tomatenblokjes 200 ml water Snijd alle groenten voor de ratatouille in fijne blokje, stoof eerst de ui en daarna de andere groenten aan in de olijfolie samen met het geplette teentje look, voeg de tomatenpuree en het kruidentuiltje toe, bevochtig met de tomatenbokjes en 200 ml water. Laat nu de ratatouille zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is ( +/- 1 u) Kruid deze af met het paprikapoeder, currypoeder en peper + zout. Houd warm. Kook de aardappelen in de schil bijna gaar, giet af, pel deze en snijd in dikke plakken, voeg olijfolie, peper, zout en de rozemarijn toe. Bak de lamskroon aan beide zijden met peper in zout. Voeg in de voorverwarmde oven samen met de aardappelen, 15 minuten. Laat het vlees even rusten onder zilverpapier, dresseer ondertussen de rozemarijnaardappelen en ratatouille op een bord. Snijd het lamsvlees. Serveer met de opgewarmde lamsjus.

7 ANDERE VERRASSENDE RECEPTEN CHILI CON CARNE MET LAM VOORBEREIDING : 15 minuten GAARTIJD : 15 minuten LANGZAAM GEGAARDE LAMSSCHENKEL MET CURRY EN YOGHURT VOORBEREIDING : 15 minuten GAARTIJD : 2 uur Voor 4 personen : 300 g lamsgehakt 1 blik kidneyboontjes (240 g uitgelekt) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 klein blikje tomatenpuree (70 g) 1 ui 1 knoflookteentje 1 koffielepel gemalen komijn 1 koffielepel gemalen koriander 1 koffielepel chilipoeder 1 mespuntje cayennepeper of pili pili 2 vetarme bouillonblokjes 2 eetlepels olijfolie ½ bosje verse koriander Zout en peper uit de molen 100 g gemalen cheddar (kan ook weggelaten worden) Verwarm de olie in een stoofpan, bak de gesnipperde ui en het lamsvlees gedurende 5 minuten op hoog vuur. Roer de massa regelmatig om met een spatel om te voorkomen dat er grote brokken ontstaan. Voeg het geperste knoflookteentje toe, meng gedurende 1 minuut, voeg de tomaten en hun sap toe, giet er 1 liter water bij, voeg de verkruimelde bouillonblokjes en de tomatenpuree toe en breng aan de kook. Dek af en laat 15 minuten op een zacht vuur sudderen. Giet de kidneyboontjes af en spoel ze lange tijd onder koud water. Voeg toe aan de stoofpan en laat nog 2 minuten koken. Kruid bij indien nodig. Dien de lamssoep warm op. Werk af met gehakte koriander en gemalen cheddar en serveer er brood bij. Voor 4 personen : 4 lamsschenkels 2 potjes yoghurt (2 x 125 g) 2 uien 2 lookteentjes 1 klein blik tomatenpuree (70 g) 1½ koffielepel curry 1 blokje vetarme bouillon 1 eetlepel arachideolie 1 klontje boter ½ bosje verse munt Zout en peper uit de molen Verwarm de olie en de boter in een grote sauteerpan, laat de lamsschenkels aan alle zijden op hoog vuur aanbraden en zet opzij. Laat de grofgehakte uien gedurende 5 minuten bruinen in het braadvocht, voeg het geperste knoflookteentje en de curry toe en roer gedurende 1 minuut. Voeg 1 potje yoghurt, de tomatenpuree, 40 cl water en het verkruimelde bouillonblokje toe. Voeg de lamsschenkels toe, dek af en laat 1u30 op een laag vuur stoven. Draai de lamsschenkels af en toe om. Voeg het 2e potje yoghurt toe en laat nog 30 minuten onafgedekt stoven. Kruid bij indien nodig. Dien de lamsschenkels warm op. Werk ze af met gehakte munt en serveer met gesauteerde groenten, basmatirijst en/of maanbrood. TIP: Ter afwisseling kan je de cheddar door gouda vervangen en de koriander door peterselie. Voeg tabasco toe om eventueel nog meer op smaak te brengen. TIP: Maak de lamsschenkels een dag van tevoren klaar. Opgewarmd smaken ze nog lekkerder. Ondanks de lange gaartijd, vraagt dit gerecht slechts 15 minuten voorbereiding!

8 AHDB Is de interprofessionele organisatie voor veehouderij en vlees in Engeland. AHDB is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de valorisatie van de Britse vee- en schapenteelt. 61, rue de Trèves 1040 Brussel BLADERDEEGTAARTJES MET LAM EN BOSPADDENSTOELEN VOORBEREIDING : 25 minuten GAARTIJD : 15 uur BORD BIA Is het Bureau ter Ontwikkeling en Promotie van Ierse voedingsproducten, dranken en groenten. Haar rol: het succes van deze industrie overdragen via haar internationaal netwerk. 33, rue de Miromesnil Parijs Voor 4 personen : 600 g in blokjes gesneden lamsschouder of lamsbout, ontvet 150 tot 200 g bospaddenstoelen (mengeling naar keuze) 4 vierkantjes bladerdeeg 25 cl verse room 1 mooie sjalot 2 eetlepels gepelde noten, fijngehakt 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels fijngehakte peterselie 1 ei peper en zout Verwarm de oven voor op 180 C (stand 6). Maak de paddenstoelen schoon door ze af te borstelen of met een vod schoon te wrijven (leg ze vooral niet in water te weken). Hak ze fijn of snij ze in stukjes. Hak de sjalot fijn en hou hem opzij. Rooster de noten lichtjes zonder olie in een grote antikleefpan. Snij het vlees in kleine stukjes en bak ze op een hoog vuur aan in dezelfde pan, met 1 eetlepel olijfolie. Haal het vlees uit de pan, giet 1 eetlepel olie in de pan en doe er de paddenstoelen en de sjalot bij. Laat 5 minuten fruiten op een matig vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de room, het vlees, de noten en de peterselie toe. Kruid naar smaak. Verdeel over vier individuele ovenschaaltjes. Maak de boorden nat en plaats de vierkantjes bladerdeeg op de schaaltjes. Druk de randen goed aan en snij het overtollige deeg af. Smeer het deeg in met losgeklopt ei en maak met de mespunt een gaatje in het midden. Laat 50 minuten bruinen in de oven. Dien warm op met een salade. INTERBEV OVINS Is de interprofessionele organisatie (opgericht in 1985) die verschillende actoren vertegenwoordigt uit de Franse economische sector van rond de schapenhouderij, van de teelt tot de distributie. Haar rol: de gemeenschappelijke belangen verdedigen en valoriseren van de verschillende beroepen binnen deze sector. 207, rue de Bercy Parijs TIP: Je kunt de helft van het vlees ook vervangen door lamsniertjes.

9 Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie VOOR MEER PERSINFO, GELIEVE CONTACT OP TE NEMEN MET: Grégoire Van den Ostende,

PERSBERICHT CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

PERSBERICHT CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE PERSBERICHT CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE DE CHEF CÉDERIC DE MEY WORDT BELGISCH AMBASSADEUR VOOR EUROPEES LAMSVLEES Tot en met 2017 stelt deze jonge chef met internationale ervaring

Nadere informatie

LAMSVLEES, ZO LEKKER, FUN EN GEZELLIG IN DE WINTER

LAMSVLEES, ZO LEKKER, FUN EN GEZELLIG IN DE WINTER PERSDOSSIER WINTER 2015 LAMSVLEES, ZO LEKKER, FUN EN GEZELLIG IN DE WINTER LAMSVLEES, LEKKER EN GOED VOOR ELKE WINTERSFEER De winter breekt aan. De dagen worden korter, de temperatuur daalt. Ongeacht of

Nadere informatie

NADRUK OP HET FEIT DAT LAMSVLEES EEN GERECHT VOOR ELK DAG KAN ZIJN

NADRUK OP HET FEIT DAT LAMSVLEES EEN GERECHT VOOR ELK DAG KAN ZIJN PERSDOSSIER ZOMER 2015 EDITORIAAL Het Europees lamsvlees laten herontdekken, dat is de missie van de Engelse (AHDB), Ierse (Bord Bia) en Franse (Interbev Ovins) organisatie ter promotie van lamsvlees,

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

10min 45. Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons. 4 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. bereiding min.

10min 45. Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons. 4 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. bereiding min. 4 sonen LENTE-ZOMER voor 10 45 4 Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons 6 tomaten, gepeld en doormidden gesneden 3 rode paprika s, ontpit en in kwartjes gesneden 4 kl olie 4 sneetjes

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen

Menu Marokkaans. Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines. Soep met lamsvlees en linzen Menu 60. - Marokkaans Zeebrasem met tomatenvulling Marokkaanse salade van gekookte aubergines Soep met lamsvlees en linzen Couscous Bodaoui met 7 groenten Couscouspudding Lhot Dbi Maammer Maa Matischa

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt.  Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 eetlepels reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 grote vleestomaat (of tomaten uit blik) 1 paprika 1

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap Duo van toastjes Krabsla & kipcurry Erwtensoep Sheperd s Pie Rijstpap Smakelijk Toastje met kipcurry Ingrediënten: Aperitief 1 kipfilet ½ fijngehakt teentje look currykruiden mayonaise kurkuma mosterd

Nadere informatie

Linzensoep. Veldkos # 32 Pagina 1

Linzensoep. Veldkos # 32 Pagina 1 Linzensoep 1 l water 200 g gele linzen 1 tl paprikapoeder ½ tl chilipoeder ½ tl gemalen kurkuma 2 el olijfolie 1 verse groene peper, zaadjes verwijderd en fijn gesneden 1 tl komijnzaad 3 curryblaadjes,

Nadere informatie

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website:

Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld. 18 december 2012 : Midden-Oosten. Onze website: Recepten van KWB Reet koken voor mannen Thema van dit jaar: Reis rond de wereld 18 december 2012 : Midden-Oosten Onze website: www.kwbreet.be SARDIENENFILETS MET COURGETTEN - 10 grote sardienen - 4 teentjes

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade Pikante kip gemarineerd in yoghurt Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt Coq au vin Gesauteerde aardappelen Moelleux van chocolade Smakelijk Voorgerecht Pikante kip gemarineerd in yoghurt: Benodigdheden:

Nadere informatie

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus FEESTMENU Pompoensoep met scampi en tomaat Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus Hindefilet met gestoofde groenten, appel en poivradesaus Pompoensoep met tomaat en scampi DUUR: 45

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room 4 porties In 3 uur en 55 min. Mijn receptenboek.nl Lekkerder dan goed voor je is. Wat gaat er in 800 gram runderlappen 2 fijngehakte uien 2 teentjes fijngehakte

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Menu 162. Asperges met morieljes

Menu 162. Asperges met morieljes Menu 162. Asperges met morieljes Velouté van asperges met salsa van grijze garnalen Witte asperges met gamba s, serehsaus, gepocheerd kwartelei, sesamkletskop en bieslookolie Citroen-schuimcrème Naar een

Nadere informatie

a cup of soup every day keeps the doctor away

a cup of soup every day keeps the doctor away a cup of soup every day keeps the doctor away SOEP RECEPTEN 2018 Inhoudsopgave Komkommersoep... 2 Champignonsoep... 3 Groentesoep... 4 Kervelsoep... 5 Waterkerssoep... 6 Courgettesoep... 7 Bloemkoolsoep...

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

Kooksessie vrijdag 14 maart 2014 Guido Roels

Kooksessie vrijdag 14 maart 2014 Guido Roels Kooksessie vrijdag 14 maart 2014 Guido Roels Scampivlinder in een sherrysausje Wortelsoepje met kokosschuim *** Pannetje van Sint-Jacobsvruchten met Zuiderse tomaten en croutons *** Kalkoenroulade gevuld

Nadere informatie

WAT NODIG? Recept POMPOENSOEP. 1 pompoen. 3 uien. 2 soeplepels currypoeder. 3 liter water. 2 preien. 2 eetlepels olijfolie.

WAT NODIG? Recept POMPOENSOEP. 1 pompoen. 3 uien. 2 soeplepels currypoeder. 3 liter water. 2 preien. 2 eetlepels olijfolie. Recept POMPOENSOEP WAT NODIG? pompoen 3 uien 3 liter water 2 soeplepels currypoeder 2 preien 2 eetlepels olijfolie 3 bouillonblokjes zout en peper HOE BEREIDEN? was je handen, spoel de groenten 5 voeg

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 23+24

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 23+24 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 23+24 Dag 23 Ontbijt: aardbeien smoothie 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: sojayoghurt) Meng de

Nadere informatie

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender Dag 23 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender 1 portie eieren 1 portie champignons 1 grote tomaat 1 teentje knoflook zout

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood

Menu Marokkaans. Paprika-tomatensalade. Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen. Marokkaans brood Menu 59. - Marokkaans Paprika-tomatensalade Harira (Marokkaanse soep) Tagine Kip met amandelen en pruimen Marokkaans brood Amandelkoekjes met muntthee Paprika-tomatensalade Ingrediënten (4 pers) 750 gr

Nadere informatie

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken /

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 1 JANUARI 4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 3 wortels, in stukken / ca. 250 g zuurkoolspek, in grove stukken Kook in een

Nadere informatie

7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel. af te Slanken

7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel. af te Slanken 7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel Aardappelkoek af te Slanken 750 gram aardappelen 50 gram uien Een half ei 40 gram geraspte kaas mespuntje rozemarijn Een halve theelepel knoflookpoeder

Nadere informatie

Menu 195. Cappuccino met paddenstoelen en krokante pancetta. Lamsfilet met zuiders korstje

Menu 195. Cappuccino met paddenstoelen en krokante pancetta. Lamsfilet met zuiders korstje Menu 195. Cappuccino met paddenstoelen en krokante pancetta Thaise kokossoep met shiitake en garnalen Lamsfilet met zuiders korstje Krokant bladerdeegtaartje met frambozen en geitenkaasroom Cappuccino

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

(boterrijst) aantal personen 35 4

(boterrijst) aantal personen 35 4 (boterrijst) Pullao aantal personen 35 4 ui stuk 2 0,3 cardemon stuks 12 1,4 gember theelepel 4 0,5 kaneel stokje 9 1,0 komijnpoeder theelepel 3 0,3 kruidnagel stuks 12 1,4 laurier blad 12 1,4 zout theelepel

Nadere informatie

Recepten pre operatief dieet. Pannenkoekjes met vers fruit naar keuze

Recepten pre operatief dieet. Pannenkoekjes met vers fruit naar keuze Recepten pre operatief dieet Pannenkoekjes met vers fruit naar keuze (1 persoon) 2 eiwitten 2 eetlepels kokosnoot meel 50 gram magere yoghurt 25 gram vanille eiwit poeder ½ theelepel bakpoeder Olijfolie

Nadere informatie

Gele paprikasoep met mascarpone

Gele paprikasoep met mascarpone 1 Inhoudsopgave Gele paprikasoep... 3 Gele paprikasoep met mascarpone... 3 Rode paprikasoep... 4 Rode paprikasoep met boursin... 4 Paprikasalade... 5 Mousse van rode paprika en tomaat met mozzarella...

Nadere informatie

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen)

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen) Recepten half vast naar vast voedsel Thaise kippensoep (4 personen) 400 ml kokosmelk (met laag vetgehalte) 1 grote ui, fijn gehakt een teentje knoflook, fijn gehakt 1 eetlepel verse gember, fijn gehakt

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling. Kalkoenbouten met curry. Clafoutis met krieken of peren

Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling. Kalkoenbouten met curry. Clafoutis met krieken of peren Menu 25. Bladerdeeg met hartige tomatenvulling Kalkoenbouten met curry Clafoutis met krieken of peren Ingrediënten (12 porties) 120 gr sjalot 3 teentjes knoflook 800 gr gepelde en ontpitte tomaten 200

Nadere informatie

Menu Spaanse -avond. Sangria. Tapa s

Menu Spaanse -avond. Sangria. Tapa s Sangria Tapa s Tortilla Patatas bravas Scampi met spek en curry Gevulde dadel met gorgonzolakaas Gazpacho Paella Panna cotta geparfumeerd met sinaasappellikeur en romige karamelsaus Smakelijk Aperitief

Nadere informatie

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar Makkelijk, simpel en superlekker! SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar De lekkerste soep? Die maak je gewoon helemaal zelf! Met de nieuwe soeppakketten van SPAR zet je in een handomdraai lekkere, zelfgemaakte

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken) 2 grote eieren 150 gr bloem 300 ml melk plantaardige olie om te bakken verse groene kruiden naar keuze: peterselie, bieslook

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

Lamsragout met groenten

Lamsragout met groenten Lamsragout met groenten 1.6kg lamsschouder 2 lepels tomatenpuree 200g erwtjes 200g groene boontjes extra fijn (in 3 snijden) 200g raapjes (gesneden in balkjes) 200g wortelen 1 teentje look, kruidenbosje

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

Gestoomde scholrolletjes

Gestoomde scholrolletjes Gestoomde scholrolletjes 5 stuks scholfilet Garnalen gepeld 3 lente uitjes alleen het groene deel 2 tl maïzena 1 tl sake Snijd de filets in de lengte doormidden. Bak de garnalen en snijd ze heel klein,

Nadere informatie

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen Velouté Florida Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes Peren in de oven Ingrediënten (4 pers) mix van bospaddestoelen 1 teentje knoflook 4 sneden brood

Nadere informatie

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham.

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Ontdek binnenin enkele van onze heerlijke receptjes! Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 1 13/08/15 15:37 2 Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 2 13/08/15

Nadere informatie

Bereid per persoon 1 tortilla (à 70 gram) of 2 grote lepels zilvervliesrijst (120 g gaar).

Bereid per persoon 1 tortilla (à 70 gram) of 2 grote lepels zilvervliesrijst (120 g gaar). 1. Linzenchili met rijst of tortilla s (na bereiding heeft u 2 porties, 1 om in te vriezen) 1 rode ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gehakt of geperst 2 zongedroogde tomaten, in stukjes (schaar!) 1 prei,

Nadere informatie

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200

zonder salade (groenten) tot 1400 kcal, met salade (groenten) 1400-200 4 kipfilets 4 theel crema van zongedroogde tomaat (potje 140gr) 4 takjes basilicum (bakje 15 gr) 3 el olijfolie 4 semi-zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden Vershoudfolie Cocktailprikkers 1. Voorbereiden

Nadere informatie

GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN

GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN 100 gram Zero Rice 100 gram runderbiefstuk 120 gram wortels 100 gram peultjes 1 rode ui 1 teentje knoflook 1 eetlepel balsamico azijn 1 thleelepel honing verse

Nadere informatie

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015

KWB KOOKAVOND. De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND De Lochting 09/03/2015 KWB KOOKAVOND Koen Verledens Scampi met pasta in tomatensaus Preisoep met gedroogde ham Varkenshaasje met gorgonzolasaus Tarte Tatin met vanilleijs KWB KOOKAVOND KWB

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Kookavond 26 januari 2018

Kookavond 26 januari 2018 1 Kookavond 26 januari 2018 Aperitief Marokkaanse mojito. losse zwarte thee 8EL kardemompeulen, gekneusd 22 gram rietsuiker 12 EL bosje verse munt 4 stuks vers limoensap 10 EL vers citroensap 10 EL witte

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart

Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Paasmenu April 2019 Velouté van gerookte paling **** Krieltjes in schil met gember Asperges met hollandaisesaus Lamskotelet **** Advocaat-ijstaart Velouté van gerookte paling 50 gr. boter 60 gr. bloem

Nadere informatie

!!!!! verrassende patapasrecepten

!!!!! verrassende patapasrecepten 10 verrassende patapasrecepten Geplette aardappel gepaneerd in groene kruiden ())#*+*,"#-)&"& 5 kleine, bloemige aardappelen 250 g filet van gerookte forel 1/2 ui 50 g kruidenkaas 40 g boter 2 el groene

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper zout Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen Bouillabaise Reekotelet met spruitjespuree Platte Kaas-wijncrème Ingrediënten (4 pers) 1 kg mosselen 150 gr brood zonder korst 50 gr parmezaan 1 dl witte wijn

Nadere informatie

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman Cursus Koken 1 Basisvaardigheden met Marceline Paelman Les 8 20-04-2016 Menu Hammousse Vissoep met mosselen en rouille Flensjes Mikado Hammousse 2 Hammousse Benodigdheden: 250 g gekookte ham 250 g gerookte

Nadere informatie

Danish Design Forever

Danish Design Forever Danish Design Forever Product No. 72051100 www.morsoe.com N.A.C STIJLVOL EN SMAKELIJK Danish Design Forever N.A.C VAN TRADITIONELE WAARDEN TOT AVANT GARDISTISCHE DELIKATESSEN, MAAR ALDIJD MORSO Het nieuwe

Nadere informatie

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood ***

Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Menu: Een bisque van schaaldieren met gamba s, wilde tomaatjes, zeewier en een krokantje van olijfbrood *** Gebakken biefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken spruitjes en

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Kip met rode curry Pasta met scampi's en tomatensaus 4 personen - 20 minuten Kleine gefrituurde vogelnestjes 4 personen - 45 minuten Maandag energiedag 4

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Pullao (boterrijst) Pullao

Pullao (boterrijst) Pullao Pullao (boterrijst) Pullao ui stuk 11 cardemon stuks 23 gember eetlepel 3 kaneel stokje 6 komijnpoeder theelepel 3 kruidnagel stuks 45 laurier blad 23 zout theelepel 6 zwarte peperkorrels stuks 68 boter

Nadere informatie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Bereiding: 10 min. 4 roodbaarsfilets met vel (120 g) 100 g zeekralen, geblancheerd 4 inktvisjes olijfolie wat groene verse kruiden boter sap

Nadere informatie

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal

KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal KIP MOAMBE De Nationale schotel van Congo à la Markthal Fijnproefweken in de Markthal Diergaarde Blijdorp en de Markthal, twee iconen van de stad, werken samen. De prachtige okapi is terug in Blijdorp

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015!

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK helpt graag mee om 2015 gezond van start te laten gaan. Hierbij weer een tas vol lekkere en eerlijke groenten. Veel producten uit de KOOK-OOK tas

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep

Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Recepten van de Lutheravond: * Linzensoep * Selderijsalade * Kip met amandelen * Appelcrumble met kwark Recept van de soep Materiaal: Grote soeppan Mesjes en snijplanken Soeplepel Litermaat Ingrediënten

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt Falafel is balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden en is een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kikkererwten bevatten

Nadere informatie

Recept vegan sate 250 gram tempeh sap van halve citroen 3 el sojasaus 1 el ketjap manis snuf chilipoeder 1 el kurkuma rijst voor 2 personen bakje vegan satesaus 4 el gebakken uitjes salade of roerbakgroente

Nadere informatie

GEZONDE DINER RECEPTEN

GEZONDE DINER RECEPTEN GEZONDE RECEPTEN MISO SOEP MET DULSE ZEEWIER Voeg miso, gember, en dulse bij de kop kokend water toe. Roeren en laten trekken. Voeg deze snelle en eenvoudige miso soep aan uw dieet toe en geef uw lichaam

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

BURGER WRAPS VEGGIE CHILI. Slank En Fit Diner recepten

BURGER WRAPS VEGGIE CHILI. Slank En Fit Diner recepten Slank En Fit Diner recepten BURGER WRAPS Mager rundergehakt hamburgers ( hoeveelheid naar aantal personen) 1 kopje sperziebonen in stukjes gesneden 1/2 kop gehakte verse koriander Verse rode peper in stukjes

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese:

personal training small group training voedingsadvies lifestyle coaching Marco Meuwese: kerst MENU VERANTWOORD GENIETEN fvoorgerecht SALADE GEROOSTERDE WORTEL EN KIKKERERWTEN Gezonde start van het Kerstdiner: Geroosterde kikkererwten met paprikakruiden en curried bospenen uit de oven f 16

Nadere informatie

Lamsspiesjes met aardappel en munt

Lamsspiesjes met aardappel en munt Ingrediënten voor 24 stuks: Lamsspiesjes met aardappel en munt 500 g lamsgehakt 1 etl verse bladpeterselie, gehakt 1 etl verse munt, gehakt 3 teentjes knoflook, stukjes gesneden 2 etl paneermeel zeezout

Nadere informatie

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers KATHOLIEKE HOGESCHOOL SINT-LIEVEN DEPARTEMENT GENT TECHNOLOGIECAMPUS GENT GEBROEDERS DESMETSTRAAT 1 9000 GENT Receptenbundel Van kant - en klaar naar vers Derde bachelor voeding- en dieetkunde Hermelien

Nadere informatie

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper Gebakken varkens lende met tonijn saus en een crostini. Ingrediënten tonijn mayonaise ½ potje mayonaise 2 eetlepels gehakte platte peterselie (laatste moment toevoegen!) Eetlepel gehakte kappertjes Citroensap

Nadere informatie

Heerlijke ovenschotels met verse aardappels, die iedereen kan maken

Heerlijke ovenschotels met verse aardappels, die iedereen kan maken Heerlijke ovenschotels met verse aardappels, die iedereen kan maken Verse aardappels. Jullie smaken naar meer. 1 Makkelijke en Lekkere Aardappelschotels Met verse aardappels kun je enorm variëren. Wat

Nadere informatie

www.martijnpostma.nl Zaalouk Ingrediënten: 4 personen

www.martijnpostma.nl Zaalouk Ingrediënten: 4 personen Zaalouk zaalouk 0,5 stuks aubergine 0,5 blik tomaten 1 tenen knoflook 0,25 bosje koriander 1 tl komijnpoeder 1 scheut olie paprikapoeder Zaalouk 1. Schil de aubergine en snijd in stukken. 2. Hak knoflook

Nadere informatie

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus)

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Tapas Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem Tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

Diner. Gevulde champignons met groenten

Diner. Gevulde champignons met groenten Diner Gevulde champignons met groenten M 1 KLAAR I 4 MIUE 3 grote champignons (of 6 kleine) 1 tomaat 1 courgette 5 blaadjes salie 2 1 g magere kwark/plattekaas paprikapoeder 15 g gezeefde tomaten 2 1 koffielepel

Nadere informatie

PASTA CON AMORE. Voor heerlijk en gezellig tafelen

PASTA CON AMORE. Voor heerlijk en gezellig tafelen PASTA CON AMORE Voor heerlijk en gezellig tafelen INHOUD 4 VLEES EN VIS Met hartige, kruidige pastasauzen 4 KAAS EN GROENTE Met romige, frisse sauzen en pesto s 76 Alfabetische index 77 Index volgens ProPoints

Nadere informatie

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman

Cursus Koken 1 Basisvaardigheden. met. Marceline Paelman Cursus Koken 1 Basisvaardigheden met Marceline Paelman Les 2 17-02-2016 Menu Tomatensoep met balletjes Quiche met ham en prei Gebakken kipfilet met roze-pepersaus, peterselieaardappelen en worteltjes Mokkatasjes

Nadere informatie

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant Hondshaai : 1 scheut azijn ½ ui 1 citroen 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 blaadje laurier

Nadere informatie

M Hencha. Voor meer informatie over onze kookworkshops en andere mogelijkheden, check onze website: Graag tot ziens!

M Hencha. Voor meer informatie over onze kookworkshops en andere mogelijkheden, check onze website:  Graag tot ziens! M Hencha 1 pak filodeeg (liefst grote vellen) 200 gr blanke amandelen 175 gr gepelde pistachnoten 250 gr suiker 1 kleine tl kaneel 1/2 tl kardamompoeder 75 gr gesmolten boter 1 eierdooier, losgeklopt extra

Nadere informatie

Kookworkshop MONIQUE VAN WESSUM AFSLANKCOACH VAN WESSUM AFSLANKCOACH MONIQUE

Kookworkshop MONIQUE VAN WESSUM AFSLANKCOACH VAN WESSUM AFSLANKCOACH MONIQUE Kookworkshop Regelmatig organiseer ik voor mijn klanten een kookworkshop om ze laten zien en proeven hoe lekker en gevarieerd je kunt blijven eten en toch kunt afvallen. Hierbij een impressie van de vorige

Nadere informatie