3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi."

Transcriptie

1 GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. 5. Draai van het gehakt kleine balletjes. 6. Voeg de groenten, het soepvlees en het gehakt toe aan de kokende bouillon. 7. Voeg ook de vermicelli toe aan de soep. 8. Laat de soep nog minimaal 10 minuten zachtjes doorkoken.

2 WATERKERSSOEP 2 bosjes Waterkers 2 Uien 1 Wortel 1 Prei 2 Aardappelen Boter 1 liter Kippenbouillon ½ Citroen 1 deciliter Room 1 Eierdooier 100 gram gerookte Zalm WATERKERSSOEP 1. Schil de aardappelen en spoel ze schoon. 2. Maak de groenten schoon. 3. Hak de blaadjes en stelen van de waterkers fijn. 4. Snij de groenten en aardappelen in stukken 5. Verhit de boter in een kookpot en stoof er de groenten in. 6. Giet er de bouillon en de aardappelen bij.

3 7. Laat dit 20 minuten zachtjes doorkoken. 8. Mix daarna fijn, roer de eierdooier, de room en het citroensap door elkaar. 9. Giet dit mengsel al roerend door de soep en verwarm nog eens tot tegen het kookpunt. 10. Breng op smaak met peper en zout. 11. Snij de zalm in kleine stukjes en garneer de soep ermee.

4 RABARBERMUFFINS 350 gram Bloem 1 theelepel Bakpoeder ½ theelepel Zout 325 gram Bruine Suiker ½ Citroen 250 milliliter Melk 1 Sinaasappel 1 Groot Ei 100 gram Boter en 1 eetlepel extra Boter 300 gram Rabarber RABARBERMUFFINS 1. Verwarm de oven voor op 180 º C en beboter de muffin vormpjes. 2. Rasp de schil van de sinaasappel en snij de rabarber fijn. 3. Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en 225 g van de bruine suiker. Mix goed door, maak een kuiltje in het midden. 4. Knijp een paar druppels citroensap in de melk en zet een paar minuten opzij. 5. Doe de sinaasappelschil, het ei, 100 g gesmolten boter en het melkmengsel in de kom en klop goed door.

5 6. Spatel er de fijngehakte rabarber door. 7. Schep het mengsel in de vormpjes, vul ze tot de bovenkant van de vorm. 8. Doe de resterende 100 g bruine suiker en de extra eetlepel gesmolten boter in een kleine kom. Mix totdat het eruit ziet als een kruimel bovenlaag, strooi dit over de muffins. 9. Bak gedurende 25 minuten, zodat de suiker goudkleurig kleurt en krokant word en de muffins gaar zijn.

6 BALLEN IN TOMATENSAUS 500 gram Gemengd Gehakt 1 Ei 2 eetlepels Paneermeel ¼ bussel Peterselie Boter Olijfolie Peper en Zeezout 4 tenen Knoflook 1 bussel verse Basilicum 1 vers Rood pepertje 6 blikken Gepelde Hele Tomaten Rode Wijnazijn Gedroogde Oregano BALLEN IN TOMATENSAUS MET PASTA 1. Hak de knoflook fijn en bak ze op een laag vuur in een scheutje olijfolie met een paar gehakte basilicumsteeltjes en een flinke snuf gedroogde oregano. 2. Prik het pepertje in en doe ook deze in de pan erbij. 3. Doe de tomaten erbij, maar zorg ervoor dat ze heel blijven, tegen de bittere zaadjes.

7 4. Breng de saus op smaak met zeezout en verse peper en laat hem 30 minuten zachtjes pruttelen. 5. Na een half uur kunnen de tomaten voorzichtig kapot worden geroerd en het pepertje eruit worden gehaald. 6. Kruid de saus af met de azijn en eventueel nog wat zout en peper. 7. Voor een wat meer pittige saus, kun je nog een paar verse pepertjes toevoegen aan het recept en deze ook in de saus (zonder de zaadjes) fijnhakken. 8. Voor een wat meer Italiaanse toets, kun je er verse basilicum bij doen en balsamico, alsmede wat boter en parmezaanse kaas. 9. Stort het gehakt in een grote mengschaal. Breek het ei en doe dit bij het vlees. 10. Spoel de peterselie en laat het kruid uitlekken. Snij het kruif fijn en doe het bij het gehakt. 11. Was je handen en meng alles wat in de schaal ligt. Voeg tussendoor een beetje paneermeel (`chapelure`) toe en blijf kneden. 12. Was je handen opnieuw en proef even van het gehaktmengsel. Voeg naar smaak een beetje peper en zout toe. 13. Meng alles een laatste keer en dan kan je balletjes rollen. Probeer ze ongeveer even groot te maken. Maak tussendoor je handen even nat, zodat je de porties vlees heel glad kan rollen. Leg alle balletjes op een bord. 14. Zet een grote braadpan op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in én doe er ook een scheutje olijfolie bij. Leg de pan vol met balletjes en laat ze enkele minuten bakken. De balletjes moeten bruin korstje krijgen. Draai de balletjes tijdig én voorzichtig om.