r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: Inleiding"

Transcriptie

1 een school waar muziek in zit r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: Inleiding In dit verslag leggen wij verantwoording af over de schoolontwikkeling van het afgelopen jaar. In het eerste gedeelte gaan we in op de activiteiten van het afgelopen jaar. Het tweede deel is de verslaggeving in getallen zoals iedere school van de SKO West-Friesland die aanlevert t.b.v. bestuur en raad van toezicht. Activiteiten in het afgelopen jaar: Het schooljaar stond in het teken van: (1) borging van de schoolkwaliteit en de opbrengsten van het onderwijs, (2) het creëren van eigenaarschap bij de leerlingen, (3) de samenwerking met ouders (communicatie, ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie) (4) de nodige personele ontwikkelingen (5) alle bijzondere activiteiten die voor kinderen school bijzonder maken. Half juni 2016 heeft de inspecteur het volledige vertrouwen in het onderwijs op de Petrus Canisius uitgesproken. Met dit basisarrangement is de school verder gaan bouwen aan zijn onderwijs. Op 30 juni 2016 heeft de nieuwe directeur zich voorgesteld en de plannen voor het komend jaar toegelicht aan de ouders. In het schoolontwikkelplan van zijn deze verder beschreven. 1- Borging van de schoolkwaliteit Werkafspraken van het afgelopen jaar zijn voortgezet: Werken op 3 niveaus aan de hand van groepsplannen Specifiek aanbod voor meerkunners binnen de groep Nadruk op lezen, taal en rekenen Instructie geven vanuit het directe instructie-model (voordoen, samen nadoen, coöperatief lerend, controle van begrip en zelfstandige verwerking De komst van nieuwe l.c.d.-schermen met pro-wise software Inzet van digitale middelen (chromebooks) Dit alles vastgelegd in het handboek (zo geven wij les op de Petrus Canisius) Er hebben klassenbezoeken plaats gevonden en zijn besproken in teamvergaderingen

2 2- Het creëren van eigenaarschap bij de leerlingen Schoolbreed is het krullensysteem in gezet. Positief leergedrag werd meteen herkenbaar gewaardeerd. Groepen spaarden voor groepsbeloningen. Dit leverde substantieel hogere betrokkenheid en taakgerichtheid op. Vijf keer is dit jaar een leerlingenpanel gehouden. Leerlingen uit de hoogste 4 leerjaren zijn daarvoor bij elkaar gekomen onder begeleiding van de directeur. Allerlei zaken zijn besproken die ook weer terugkwamen in het team en op de website Leerlingen zijn betrokken bij de acties rond het nieuwe schoolplein. 3- De samenwerking met ouders (communicatie, ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie) Ouders zijn op allerlei manieren geïnformeerd over het onderwijs, middels: de Nieuwsbrief (kwam 21 keer uit in regelmatige twee-wekelijkse cyclus) een nieuwe website de inzet van Klasbord in iedere klas een Facebookpagina voor de school Open avond waarbij leerlingen het onderwijs lieten zien Avond waarop de schoolpleinplannen zijn gepresenteerd Avond t.b.v. voortgezet onderwijs Ouderpanelavond rond ouderbetrokkenheid, waarbij tevens een viertal recentelijk ingevoerde veranderingen gepresenteerd zijn Het project: Naar een nieuw schoolplein: Er is een gezamenlijk wens uitgesproken door ouderraad, MR en team om te gaan voor een update van het schoolplein Er is een commissie in het leven geroepen Deze heeft wensen geïnventariseerd (Meer groen en een pannaveld!) Op basis hiervan een schets laten maken Op NL-doet een start gemaakt met de plannen door de oude fietsenstalling te ontmantelen en het schoolhek te schilderen Er is met een aantal acties geld ingezameld (statiegeld-actie, zelfportret-actie, verkoop van oude materialen, afsluitingsfeest met de actie Waar schijt de koe? ) De commissie heeft organisaties aangeschreven: In totaal is aan middelen (tot nog toe) ,- ingezameld Op het linker plein is een speelbak met een boomstam gerealiseerd Op de plaats van de voormalige fietsenstalling een pannakooi Nieuwe fietsnieten zijn geplaatst De rest van het plan is over de vakantie heen getild Terugkijkend mag gerust gesteld worden dat het tot nu toe een hartverwarmend project is geweest, waarbij alle betrokkenen zich fantastisch hebben ingezet ( Waar een klein dorp groot in is ), maar waarbij een speciaal woord van dank aan de commissie op zijn plaats is! Speciaal willen we de rol van Marry Broersen en Mike Leyen benoemen!

3 Bijzondere gebeurtenissen bijv. jubileum leerkracht/school: o Afscheid van 4 leerkrachten 4- Personele ontwikkelingen Voor team en ouders was de komst van een nieuwe directeur een hele verandering; inmiddels weten we elkaar goed te vinden. Dit jaar is gestart met drie leerkrachten die in de re-integratie zaten. Zij zijn allemaal weer volledig gereintegreerd en dat bracht steeds meer stabiliteit. Sportservice West-Friesland verzorgt de vakleerkrachten in de gemeente Opmeer. Dat was dit jaar een wat wisselend verhaal. Juf Jessie heeft dit jaar haar kindje gekregen; zij is opgevolgd door juf Marcella Klaver. Doordat Marcella tussentijds een andere baan kreeg aangeboden, begon een periode van wisselende collega s Aan het eind van dit jaar moeten wij noodgedwongen afscheid nemen van onze vakleerkracht, muziek. Voor een kleine school als de onze is een tweede vakleerkracht (naast bewegingsonderwijs) niet langer een haalbare kaart. Twee leerkrachten hebben voor mobiliteit gekozen binnen de stichting. De samenstelling van het team is inmiddels weer op sterkte. 5- Alle bijzondere activiteiten die voor kinderen school bijzonder maken. In de eerste weken van dit schooljaar was het regelmatig behoorlijk warm. We hebben toen een waterfeest gehouden Tijdens de kinderboekenweek Voor altijd jong hebben we een viering gehouden, speciaal voor opa s en oma s; in die week lazen opa s en oma s ook voor in de klas Sint Maarten leverde weer prachtige lampionnen op en een sfeervolfeest op 11 november Sinterklaas kwam ook dit jaar langs De kerstviering werd in onze eigen Lambertus gevierd: een gouden viering; daarna hebben we heerlijk gegeten op school en samen gezongen rond het kampvuur Vanaf januari zijn we vrijdagmiddag gaan draaien met een creatief uur: een groot succes waar we volgend jaar mee verder gaan Carnaval werd gevierd, waarbij Prins Carnaval werd bijgestaan door onze eigen jeugdprins. Alle kinderen verkleed: het was een prachtige middag. De acties rond het schoolplein brachten De Weere op de been; de eerder genoemde acties bleken kinderen massaal op de been te krijgen en de respons was heel groot. Schoolreisje in drie groepen was voor al onze kinderen weer echt genieten. Groep 8 naar Ommen, de nieuwe speelmogelijkheden, de musical en op donderdag 20 juli de finale: Gemaskerd Bal.. om op 21 juli aan een welverdiende vakantie te beginnen Iedereen, ouders, leerkrachten, leerlingen en alle meelevende en meedenkende bewoners van De Weere en omgeving, heel hartelijk bedankt voor alle inzet. Het was een geslaagd schooljaar!

4 De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2017 Gem. score Gekozen verbeterpunten (t.b.v ) De beleidsterreinen zijn gescoord op een 4-puntschaal, binnen SKO West-Friesland wordt de score 3.0 genormeerd als voldoende. 1 Opbrengsten 3,60 2 Didactisch handelen 3,68 Aanscherping vaardigheden expliciete directe instructie 3 Beroepshouding 3,61 4 Pedagogisch handelen 3,79 5 Taalleesonderwijs 3,69 Invoering nieuwe aanvankelijk leesmethode +taalmethode 6 Zorg en begeleiding 3,95 7 Interne communicatie 3,46 Vastgestelde kwaliteitskaarten (indien van toepassing) 1. Competentieboekje Ingezette vragenlijsten april 2017 Algemeen Vragenlijst Gem. score Gekozen verbeterpunten (t.b.v ) De vragenlijsten zijn gescoord op een 4-puntschaal, binnen SKO West-Friesland wordt de score 3.0 genormeerd als voldoende. 1 Sociale veiligheid ouders 2 Sociale veiligheid leerlingen groep 7 en 8 3 Sociale veiligheid leerkrachten 3,30 3,31 3,76 Evaluatie overige verbeterpunten schoolontwikkeling 1. Klassenmanagement Borging van ingezet beleid en praktijk Leerkrachten hebben kennis van de schoolafspraken op het gebied van klassenmanagement en voeren deze uit. In de school heerst een voorspelbare cultuur van waaruit leerlingen en leerkrachten zich in een doorgaande lijn kunnen ontwikkelen.

5 Activiteiten (hoe, wat gaan we doen) Periode (wanneer) team geen Evaluatie (wanneer) In het handboek is de praktijk beschreven. Er moet een kijkwijzer worden vastgesteld, waarmee afspraken en praktijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. In de praktijk is duidelijk dat positieve gedragssupport (met oa elementen vanuit PBS) hierin de basis is van het pedagogisch handelen. De kijkwijzer moet regelmatig ingezet worden Kijkwijzer wordt vastgesteld a.d.h.v. het eerder vastgestelde handboek (sept.) Directie legt aantal klassenbezoeken af a.d.h.v. deze kijkwijzer. In POP s wordt specifiek ingegaan op leerpunten van de werkvloer die middels dagelijkse reflectie onder de loep worden genomen. Team, directie Tussentijds in februari, juli 2017: Handboek is aangepast; kijkwijzer is vastgesteld en ingezet; klassenbezoeken zijn regelmatig afgenomen. Pop s zijn hierop geëvalueerd. Jaarlijks terugkerend. Activiteiten (hoe) Periode (wanneer) Directie, vakeigenaren geen Evaluatie (wanneer) 2. Basisvaardigheden technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen Borging van ingezet beleid en praktijk: Leerkrachten kunnen op 3 niveaus onderwijs aanbieden op basis van groepsplannen en de afgesproken didactiek Leerkrachten hebben kennis van de leerlijnen en stemmen hun aanbod hier op af. Leerkrachten hebben kennis van de onderwijsbehoeften van hun groep en stemmen het aanbod hierop af. Vakgebieden komen twee keer per jaar aan de orde. Hierin wordt besproken wat per vak gezien moet worden in iedere les: dit leidt tot een vakspecifieke kijkwijzer. Deze worden ingezet door de vak-eigenaren als er klassenconsultaties plaatsvinden en door de directie bij klassenbezoeken. In dit kader gaan we uit van de algemene onder 1 genoemde kijkwijzer. Leerkrachten, directie en IB gaan 2x per jaar met elkaar in overleg wat betreft de opbrengsten van de groep en formuleren onderwijsbehoeften en doelen gericht op de daarop volgende periode. team Tweede helft van het schooljaar in specifieke teamvergaderingen: Er is een opbrengstgerichte cultuur; die is versterkt en verinnerlijkt. Resultaten zijn ernaar. Klassenconsultaties door vak-eigenaren is nog niet opgestart Twee keer per jaar wordt een vakgebied onder het vergrootglas gelegd en komen we zo nodig tot bijstellingen van het aanbod. Monitoren vanuit directie en IB dmv kijkwijzer, groepsbespreking en groepsbezoeken. 3. Interne ondersteuning Borging van ingezet beleid en praktijk Leerkrachten zijn zich bewust van de eigen

6 ondersteuningsbehoefte en maken deze kenbaar/ stellen zich lerend op. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars expertise. Activiteiten (hoe) In gesprekken met directie en/ of IB wordt de eventuele ondersteuningsbehoefte besproken en worden er handvatten aangereikt om deze in te vullen. Hierbij wordt er ook gekeken naar de expertise binnen de school met als doel een lerende omgeving te zijn voor elkaar. Gehele team Periode (wanneer) Schooljaar Gehele team geen Evaluatie (wanneer) Tijdens teambijeenkomsten en in individuele gesprekken: Een nieuwe directeur betekende wennen aan elkaar; ruimte geven om anders om te gaan met dit beroep. Expertiseuitwisseling bleef voor een groot deel beperkt tot directie en IB. Leerkrachten hebben een aantal keren bij elkaar gekeken. d.m.v. afspraken maken en naleving ervan. d.m.v. gesprekken met betrokkenen Activiteiten (hoe, wat gaan we doen) 4. Communicatie Komen tot leerlingenpanels 5 keer per jaar worden door afvaardigingen van de groepen 5-8 met de directeur gesprekken gevoerd over onderwerpen die van twee kanten ingebracht worden en waarover de directie de mening van leerlingen wil peilen In de klassen wordt besproken hoe tot een afvaardiging is te komen., er worden onderwerpen ingebracht, de panels worden gehouden, directeur zorgt voor plaatsing op de website, leerlingen koppelen terug naar de klas Leerlingen groepen 5-8, leerkrachten en directeur Periode (wanneer) Leerlingen, leerkrachten groepen 5-8, directeur geen Evaluatie (wanneer) Tijdens laatste leerlingenpanel: is conform uitgevoerd en geslaagd Na een eerste pilotjaar worden ervaringen uitgewisseld en wordt de praktijk op basis daarvan aangepast. Activiteiten (hoe) 5. Communicatie Komen tot ouderpanel Periode (wanneer) Voorjaar 2017 directeur geen Evaluatie (wanneer) Er moet dit jaar één ouderpanel plaatsvinden waarbij uit alle groepen ouders deelnemen om te praten over voor ouders relevante onderwerpen Publiciteit geven aan de opzet, ouders gericht vragen, opzet voor de avond maken (coöperatieve werkvormen), de avond uitvoeren e evalueren Directie, ouders, leerkrachten Er is in maart een ouderpanel georganiseerd met een informatief deel over de acties rond het schoolplein en vier relatief nieuwe onderdelen in ons onderwijs. In het panel ging het om ouderbetrokkenheid en communicatie. Dit jaar is begonnen met Klasbord en dat is inmiddels niet meer weg te denken. Er is een einde gekomen aan de schoolkrant.

7 Voor de komende jaren geldt: Is dit een goede werkwijze of moet er aangepast worden. 6. (Aanvankelijk) Lezen Invoering nieuwe methode aanvankelijk lezen Aan het eind van dit schooljaar is de methode fysiek binnen en kunnen de leerkrachten er mee werken Activiteiten (hoe) Zichtzending naar school halen; toelichting vragen van educatief medewerkster, intervisie met gebruikers, inlezen Leerkrachten groep 3 + overige onderbouwleerkrachten Periode (wanneer) Maart-april 2017 Eigenaar Aanvankelijk lezen, directeur Evaluatie (wanneer) Er is gekozen voor de nieuwe methode Veilig Leren Lezen op basis van informatie vanuit de Taalwerkplaats, informatieonderzoek, uitgeprobeerde lessen en een presentatie. Het komend jaar wordt een gezamenlijk bijeenkomst met andere scholen georganiseerd. Op basis daarvan wordt bekeken wat verder ingezet wordt. 7. Taal en spelling Invoeren nieuwe methode Taal/spelling Aan het eind van dit schooljaar is de methode fysiek binnen en kunnen de leerkrachten er mee werken Activiteiten (hoe, wat gaan we doen) Zichtzending naar school halen; toelichting vragen van educatief medewerkster, intervisie met gebruikers, inlezen, taalspecialisten verzamelen de problemen die kunnen ontstaan bij een tussentijdse overgang team Periode (wanneer) Januari-juni 2017 Taalspecialisten, directeur Evaluatie (wanneer) Gekozen is voor de methode Staal. Dit is gebeurd op basis van bovenstaande informatieverwerking Zie boven Activiteiten (hoe) 8. Zaakvakken Invoeren nieuwe methode geschiedenis Aan het eind van komend schooljaar is een geschiedenismethode gekozen en aangeschaft waar in schooljaar mee gewerkt kan worden. Werkgroep oriënteert zich op (digitale) methodes), haalt tijdelijke licenties binnen; zet uitprobeersessies uit; komt in vergadering tot afweging en besluit; directie hakt knoop door Bovenbouw-deel van het team Periode (wanneer) Okt-dec Eigenaar w.o. Wellicht licentiekosten van methode p.m. Evaluatie (wanneer) Aan het eind van het jaar moest vastgesteld worden dat de keuze van de geschiedenismethode meer tijd, overleg en uitproberen met zich meebracht dan verwacht. We hebben ervoor gekozen ons uitgezette traject over de zomervakantie heen te tillen en eind september een definitieve keuze te maken.

8 N.a.v. de keuze en een jaar werken zullen we overgaan tot het aken van afspraken voor het handboek. 9. Communicatie Totstandkoming van kleuterrapport Vanaf dit schooljaar ontvangen de ouders van de leerlingen van groep 1-2 een rapport. Activiteiten (hoe) Eigenaar ontwerpt plan van aanpak: Wat vinden leerkrachten belangrijk om te delen? Wat vinden ouders belangrijk om te weten? Welke kennis/gegevens uit OVM en Cito wordt gedeeld en hoe? Hoe moet het er dan uitzien (ontwerp) Na eerste toepassing evalueren en bijstellen Leerkrachten 1-2, i.b. en directeur Periode (wanneer) November-april Eigenaar 1-2 p.m. Evaluatie (wanneer) Hier is de vraag aangepast. Vanuit stimuleringsgelden zijn de twee groepsleerkrachten in de gelegenheid gesteld om het spel een prominente plek te geven in het onderwijs aan kleuters. De afronding volgend jaar moet leiden tot een nieuw rapport. Traject onder begeleiding van de OBD Noord-West wordt voortgezet. Activiteiten (hoe, wat gaan we doen) Periode (wanneer) Evaluatie (wanneer) 10. ICT Verstandig omgaan met sociale media Leerkrachten beschikken over een berekend aanbod verstandig omgaan met sociale media Eigenaar ICT: Verzamelt aanbieders Maakt voorselectie op basis van uitwisseling met mede i.c.t.-coördinatoren Bespreekt dit in team Team komt tot keuze Bepaalt welke voorbereiding/communicatie nog nodig is Definitieve aanschaf team November-maart Eigenaar ICT p.m. Er wordt gebruik gemaakt van het aanbod vanuit de week van de sociale media, Kanjertraining en het heeft geleid tot een protocol gebruik social media en internet. Qua i.c.t. stond de komst van de l.c.d.-schermen (Prowise-programmatuur) centraal. Scholing is gebeurd aan de hand van korte sessies door de i.c.t. er Op basis van WMK-uitslagen, Zien, maatschappelijke ontwikkelingen en geobserveerd gedrag vindt bijstelling plaats 11. Scholing werken met Nieuwsbegrip De complexe vaardigheden van het instrueren van Nieuwsbegrip Leerkrachten hebben alle benodigde vaardigheden om

9 Activiteiten (hoe) Periode (wanneer) Evaluatie (wanneer) Nieuwsbegrip XL optimaal in te zetten Op basis van inventarisatie van wensen en observaties wordt een ondersteuningsaanbod ingekocht; er wordt gekeken naar top-voorbeelden, kijken bij elkaar, bereiden samen lessen voor; komen in overleg tot het ultieme aanbod team Gehele jaar IB, Taalspecialist, directie Nog niet bekend Aantal leerkrachten heeft scholing gevolgd en gedeeld, maar dit zal het komend jaar terug komen Vakgebied staat twee keer per jaar uitgebreid op de agenda; wordt dan besproken en bijgesteld. De beschikbare kijkwijzer wordt zo nodig bijgesteld. Gevolgde scholing in Wat Wie Afgerond j/n 1 Studiedag Opbrengstgericht werken Directeur, intern begeleider j 2 Studiedag IGDI-model Team j 3 Studiedag ParnasSys en opbrengsten Directeur, intern begeleider j 4 Studiedag ParnasSys en HGW Directeur, intern begeleider j 5 Workshop Coöperatieve werkvormen Rosan, Saskia, Sabine j 6 Opleiding Prowise (Teach the teacher) Rebecca j 7 Traject Spelbegeleiding Petra, Daphne n 8 Taalwerkplaats Saskia n 9 BHV, nieuwe opleiding Rosan j 10 BHV, terugkommiddagen Saskia, Sonja, Marijke, Sander n 11 Masterclass Nieuwsbegrip Rosan, Saskia j 12 Master EN-opleiding Sonja (eerste jaar) n 13 Studiemiddag EDI (S.W.V West-Friese Knoop) 14 Talking table (gedrag) (S.W.V West- Friese Knoop) Machteld Machteld j j 15 Engels in het basisonderwijs Machteld j 16 Begrijpend lezen en woordenschat (SKO) Marijke j

10 Opbrengsten van de school t.o.v. de inspectienorm ROUTE 8 groep 8 Jaar Ondergrens Landelijk gemiddelde Bovengrens Schoolscore Tussen- en eindopbrengsten (TO-1 =januari score, TO-2 =juni score) Oordeel Rek W. 4 Rek.-W. 6 Leestempo 3 Leestempo 4 Begr.lez 6 SKO W-F Spelling 4 Spelling 6 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 TO1 TO2 91 % 100% Vanuit het jaar hiervoor waren de kwetsbare (taal)resultaten in de huidige groep 4 bekend. Er is voor gezorgd dat er extra personele inzet op de groep is ingezet; dat heeft tot verbeterde resultaten in januari geleid. Pedagogische en didactische aanpak zijn consequent doorgevoerd en hebben geleid tot de verder verbeterde scores. We zijn er trots op dat alle toetsen gemiddeld voldoende tot goed zijn gemaakt. Uitstroom leerlingen groep 8 Advies Aantal Toelichting Praktijkonderwijs 0 VMBO-B: B = beroepsgericht VMBO-K : K = kadergericht VMBO-LWOO 0 VMBO-G/T: G/T = gemengd/theoretisch VMBO-B/K 2 VMBO-T: T = theoretisch VMBO-LWOO: LWOO = leerwegondersteuning VMBO-K 2 VMBO-G/T 4 Havo-VMBO-T 2 Havo 2 Havo-VWO 1 VWO 1

11 Leerlingaantallen Groepsindeling Aantal groepen Aantal leerlingen per 1 oktober 2016 Aantal leerlingen per 1 oktober 2017 Te verwachten aantal leerlingen per Onderbouw 1 t/m 4 Bovenbouw 5 t/m 8 Evt. middenbouw invoegen indien van toepassing 2 (gedeeltelijk is één groep 3 ochtenden opgesplitst) 2 Doublures Leerjaar Aantal Toelichting Groep 3 0 Groep 4 0 Groep 5 0 Groep 6 0 Percentage zittenblijvers 0% Groep 7 0 Groep 8 0 Totaal 0 lln. Personele bezetting Directie/management Zorg en begeleiding directeur ict-coördinator intern begeleider(s) (tevens wnd. directeur) Aantal personen Onderwijsgevenden leerkrachten LA leerkrachten LB 8 1 Onderwijsondersteuning conciërge schoonmaakster 1 1

12 Arbo Is er overleg geweest met team en/of MZR over Arbo zaken? Zo ja, geef aan welke afspraken hierbij gemaakt zijn. o Afspraken zijn gemaakt in zake een af te nemen RI&E Risico inventarisatie en evaluatie: voortgang Plan van aanpak: o Dit jaar is een RI&E afgenomen en een plan van aanpak samengesteld Registratie van ongevallen o Er hebben zich geen ernstige ongevallen voorgedaan Ontruimingsoefening(en) en evaluatie o Er zijn in mei twee ontruimingsoefeningen uitgevoerd die geëvalueerd zijn met het team Ziekteverzuimgegevens van personeel : o Voortschrijdend verzuimpercentage: 11,03 o Meldingsfrequentie: 0,59 Huisvesting In één lokaal is de vloerbedekking verwijderd en is er marmoleum gelegd. Dit jaar zijn een aantal onveilige situaties v.w.b. elektro geïnventariseerd en aangepast. Er is begonnen aan de renovatie van het schoolplein. Met zeer veel steun van ouders zijn middelen bijeengebracht. Met hulp van veel ouders wordt de aanpak doorgezet.

r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel:

r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: r.k. basisschool Petrus Canisius Vekenweg 4, 1663 BA De Weere Tel: 0229-581335 www.skowf.nl/site/petruscanisius/ een school waar muziek in zit Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Petrus Canisius

Nadere informatie

Jaarverslag. r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl.

Jaarverslag. r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl. Jaarverslag r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 7 KK Hensbroek tel: 06-4507 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 0-03 School Rkbs de Ark Directeur Peter van der Neut (dir. a.i.) Datum

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Jaarverslag 206-207 Jaar 206-207 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 2 juli 207 (concept) 22 september 207 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit)

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK (Werken Met Kwaliteit) Schoolontwikkelplan Burg. Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek Tel. 0226-452072 www. rkbs-deark.nl Jaar 2016-2017 School De Ark Directeur Frank Knijn Datum 15 september 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Petrus Canisius. Jaar juli 2018 (definitief)

Schoolontwikkelplan. Petrus Canisius. Jaar juli 2018 (definitief) Schoolontwikkelplan Petrus Canisius Jaar 2018-2019 School Petrus Canisius Directeur Frank Knijn Datum 19 juli 2018 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Jaarverslag Jaar 2016-2017 School De Ark Directeur Frank Knijn Datum 21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding: Hieronder treft u ons jaarverslag aan. In dit jaarverslag wordt verslag

Nadere informatie

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar

oudergeleding 16KK Actief Burgerschap en Sociale Integratie t Ruimteschip 16KK Actieve en zelfstandig rol van de leerlingen Jaar Schoolontwikkelplan Schoollogo Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 Directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl www.bsruimteschip.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip Jaar

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaar Datum Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden

Jaarverslag. Jaar Datum Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden Jaarverslag Jaar 2016-2017 School Jozefschool Directeur Maaike Ouwehand Datum 23-5-2017 Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de school-ontwikkeling en

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2016

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2016 Jaarverslag Jaar 2015-2016 School Pancratiusschool Directeur Jo van Uden/ Linda Blok Datum 14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2017 Beleidsterrein score

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan en/of Diagnose april 2017 Beleidsterrein score Jaarverslag Jaar 2016-2017 School Pancratiusschool Directeur Jo van Uden / Linda Blok Datum 21 uli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wi ons over

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan

Schoolontwikkelplan Schoolontwikkelplan 2017-2018 Jaar 2017-2018 School Sint Lidwina school Directeur Linda Blok (waarnemend) tot 1 augustus, vanaf 1 augustus Annemarie Slagter-Kool. Datum 25 juni 2017 concept (sept definitief)

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl directie.decaegh@skowestfriesland.

Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl directie.decaegh@skowestfriesland. Schoolontwikkelplan r.k. basisschool De Caegh Laan van Meerweijde 2 1713BM Obdam www.bs-decaegh.nl.decaegh@skowestfriesland.nl Jaar 2015-2016 School De Caegh Directeur Frank Knijn Datum 3 juli 2015 (concept)

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Beleidsterrein 1. 2. Jaar 2015-2016 Hieronymusschool Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015

Schoolontwikkelplan. Beleidsterrein 1. 2. Jaar 2015-2016 Hieronymusschool Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015 Schoolontwikkelplan Jaar 2015-2016 School Hieronymusschool Directeur Carolien den Hartog-Emmelkamp Datum 4 september 2015 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2015-2016 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. De Schelp

Schoolontwikkelplan. De Schelp 2017-2018 Schoolontwikkelplan De Schelp Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School De Schelp Directeur Debora Davidzon en Emilie Smit Datum 22 september 2017 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaar juli 2018 (definitief) Inleiding

Jaarverslag. Jaar juli 2018 (definitief) Inleiding Jaarverslag Jaar 207-208 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 9 juli 208 (definitief) Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de school-ontwikkeling

Nadere informatie

In dit schoolontwikkelplan geven we aan:

In dit schoolontwikkelplan geven we aan: Schoolontwikkelplan Jaar 2018-2019 School Maria-Bernadette school Directeur Bart Rosa Bian Datum 19 juli 2018 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten en activiteiten

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Rockanje. Datum: 6 oktober 2015. www.mijnschoolplan.nl

Jaarplan 2015-2016. Rockanje. Datum: 6 oktober 2015. www.mijnschoolplan.nl Jaarplan 2015-2016 Baron De Vos Van Steenwijk Rockanje Datum: 6 oktober 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 Schoolnaam Baron De Vos Van Steenwijk Datum 15-09-2015 Inleiding In ons jaarplan geven

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom... 4 Uitstroom... 4 Personeel...

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief)

21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 21 juli 2017 (concept) 22 september 2017 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2017-2018 geven we aan: [1] welke

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Maasparel 1 Inhoud jaarverslag Inhoud Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. De Schelp

Schoolontwikkelplan. De Schelp 2016-2017 Schoolontwikkelplan De Schelp Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School De Schelp Directeur Debora Davidzon en Emilie Smit Datum September 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

r.k basisschool De Ark

r.k basisschool De Ark Schoolontwikkelplan r.k basisschool De Ark Burg. Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek Tel. 0226-452072 www. rkbs-deark.nl Jaar 2015-2016 School De Ark Directeur Frank Knin Datum 29-6-2015 Inleiding In dit schoolontwikkelplan

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie

KK14 Rekenen & Wiskunde KK14 Levensbeschouwing KK14 Afstemming KK14 Interne communicatie Schoolontwikkelplan 2014 2015 Jaar 2014-2015 School Bonifatius Directeur Rein Swart Datum 1 augustus 2014 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2014-2015 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK

Nadere informatie

2,91 Kindgesprekken continueren. Coöperatief leren invoeren.

2,91 Kindgesprekken continueren. Coöperatief leren invoeren. Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School Maria-Bernadette school Medemblik Directeur Bart Rosa Bian Datum 7 juli 2016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

SCHOOLVERBETERPLAN

SCHOOLVERBETERPLAN SCHOOLVERBETERPLAN 2017-2018 SAMEN onderweg met aandacht voor iedereen ONDERWIJS OP MAAT Breed en eigentijds onderwijsaanbod Als school werken we aan de totstandkoming van een breed en eigentijds aanbod,

Nadere informatie

Jaarplan Heiloo. Datum: 6 oktober

Jaarplan Heiloo. Datum: 6 oktober Jaarplan 2017-2018 Basisschool Benedictus Heiloo Datum: 6 oktober 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 School Basisschool Benedictus Datum 10-07-2017 Inleiding Geachte lezer, In ons jaarplan geven

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Schoolontwikkelplan. Jaar juli 2018 (definitief)

Schoolontwikkelplan. Jaar juli 2018 (definitief) Schoolontwikkelplan Jaar 2018-2019 School RKBS De Caegh Directeur Paul Lakeman Datum 19 juli 2018 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2018-2019 geven we aan: [1] welke verbeterpunten en activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool De Bolderik Hank Datum: 14 oktober 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Bolderik Schoolnaam Basisschool

Nadere informatie

Contacten met ouders

Contacten met ouders Schoolontwikkelplan Jaar 2015-2016 School De Hoeksteen Directeur Marry Vollebregt en Jacintha Floris Datum 3 juli 2015 (concept) 4 september 2015 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2015-2016

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag

Onderwijskundig jaarverslag Onderwijskundig jaarverslag 2017-2018 O.S. Cazemier Christelijke Jenaplanschool O.S. Cazemier G.W. Spiegelstraat 4, 7722 ST Oudleusen 0529471574 www.cazemierschool.nl info@cazemierschool.nl Inhoud onderwijskundig

Nadere informatie

14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief)

14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) 1 Schoolontwikkelplan Jaar 2016-2017 School St. Nicolaasschool Directeur Femke Zijlema Datum 14 juli 2016 (concept) 15 september 2016 (definitief) Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2016-2017 geven we

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar.

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar. Evaluatie schooljaarverslag 2014 2015 Naam school OBS It Iepen Stee Adres Buurtlaan 3 Postcode / Plaats 9258 CK Jistrum Telefoon 0512 47 17 83 e-mail info@iepenstee.nl Website www.iepenstee.nl Directeur

Nadere informatie

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat 1 3235 BV Rockanje info@bvs.vcodekring.nl http://www.barondevos.nl 0181-402401 JAARVERSLAG 2015-2016 Algemeen Het schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2016

Jaarplan - jaarverslag 2016 Jaarplan - jaarverslag 2016 Gerardus Majella School Nieuw Schoonebeek Datum: 30 november 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2016 Schoolnaam Gerardus Majella School Schoolnaam Gerardus

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 GBS Het Mozaïek Haren Naam school GBS Het Mozaïek Brinnummer 06NB Adres Tussenziel 25 Postcode + plaats 9753 EL Haren Telefoon 050-5370087 E-mail hetmozaiek@noorderbasis.nl

Nadere informatie

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan mei 2014 Beleidsterrein

De schoolontwikkeling: Kwaliteitsinstrument WMK [1] Beoordeelde beleidsterreinen m.b.v. Quick Scan mei 2014 Beleidsterrein Jaarverslag Jaar 203-204 School Bavoschool Directeur E. van Dortmont Datum Juli 204 Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de schoolontwikkeling en daarmee

Nadere informatie

Het invoeren van de leesmethode Estafette in groep 4 en 5. Afgerond

Het invoeren van de leesmethode Estafette in groep 4 en 5. Afgerond Jaarverslag Jaar 202-203 School Bavoschool Directeur Esther van Dortmont Datum Juni 203 Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze waarop wij werken aan de schoolontwikkeling en

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar 2012-2013

Jaarverslag schooljaar 2012-2013 Marsstraat 2, 76 WH Opmeer Postbus 53, 75 ZH Spanbroek Jaarverslag schooljaar 202-203 Directeur Ella Molenaar de Boer (wnd) Datum Juli 203 Inleiding Met dit Jaarverslag verantwoorden wij ons over de wijze

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015-2016 Inleiding: Alweer een schooljaar voorbij. Een schooljaar waarin we heel veel hebben gedaan. Hieronder een beknopt verslag van het schooljaar 2015-2016. We hebben een hele actieve

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016

Jaarplan 2015-2016. Jaarplan 2015-2016 In het jaarplan worden de doelstellingen en activiteiten beschreven waar wij het komend aandacht aan gaan besteden. De onderwerpen komen uit het schoolplan, de evaluatie van het huidige jaarplan en onderwerpen

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 Basisschool de Langereis Ursem www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam Basisschool de Langereis Schoolnaam Basisschool de Langereis Datum

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2013-2014 Inleiding: Wat is een jaar toch weer snel om en wat hebben we veel gedaan. Hieronder een beknopt overzicht van het afgelopen schooljaar. Wat hebben we allemaal gedaan? Hoe hebben

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

2014-2015 De Kameleon R.Schreurs

2014-2015 De Kameleon R.Schreurs JAARPLAN Jaar School Schoolleider Datum Inleiding JAARVERSLAG 2014-2015 Jaar 2014-2015 De Kameleon R.Schreurs Juni 2014 School Schoolleider Datum Juni 2015 In ons jaarplan geven we aan Inleiding [1] welke

Nadere informatie

17 KK Beroepshouding 17 KK Pedagogisch Handelen 17 KK Didactisch Handelen 17 KK Beroepshouding 17 KK Zorg en begeleiding 17 KK Interne communicatie

17 KK Beroepshouding 17 KK Pedagogisch Handelen 17 KK Didactisch Handelen 17 KK Beroepshouding 17 KK Zorg en begeleiding 17 KK Interne communicatie Schoolontwikkelplan Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Jaar 2017-2018 School

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Toermalijn Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Toermalijn 1 Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

In het schooljaar is ons onderwijs door de OBD, het CPS en de Inspectie onderzocht.

In het schooljaar is ons onderwijs door de OBD, het CPS en de Inspectie onderzocht. Schoolontwikkelplan Jaar 2017-2018 School Maria-Bernadette school Directeur Bart Rosa Bian Datum 21 juli 2017 en 03-10-17 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 2017-2018 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 SBO de Windroos, locatie Lindenholt Nijmegen Datum: 13 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam SBO de Windroos, locatie Lindenholt

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

JAARPLAN Op volle kracht vooruit

JAARPLAN Op volle kracht vooruit JAARPLAN 2017-2018 Op volle kracht vooruit Basisschool de Sterrenboog Mariaplein 8 7156 MG Beltrum 0544-481543 directie@desterrenboog.nl www.desterrenboog.nl Brinnummer: 07WG Voorwoord Het onderwijs op

Nadere informatie

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol advisering PO-VO OBS De Straap versie 1.3 l februari 2018 1 Status Datum Silke Vos Document versie 1.3 afgerond 01-02-2018 MR Instemming verleend 08-02-2018

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 OBS de Dubbele Punt Aartswoud Datum: 1 augustus 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam OBS de Dubbele Punt Schoolnaam OBS de Dubbele

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum Jaarplan 2017-2018 School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum 1 Beste lezer, Voor je ligt het jaarplan 2017-2018 In volgorde zullen de volgende ontwikkelingsonderwerpen aan bod komen 1. Verhogen van de opbrengsten

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon Plan n in g Schooljaarplan Planperiode 2011-2015 Versie Versie 4 Datum 04-07-2013 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Jaarplan De Hazelmuis Stolwijk (met evaluatie )

Jaarplan De Hazelmuis Stolwijk (met evaluatie ) Jaarplan 2013- De Hazelmuis Stolwijk (met evaluatie 140603) U leest nu het jaarplan 2013- van Basisschool de Hazelmuis te Stolwijk. Boven alle plannen voor dit schooljaar staat altijd onze missie. Vanuit

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

Jaarplan 2015-2016. Rozenburg. Datum: 18 september 2015. www.mijnschoolplan.nl

Jaarplan 2015-2016. Rozenburg. Datum: 18 september 2015. www.mijnschoolplan.nl Jaarplan 2015-2016 Basisschool De Regenboog Rozenburg Datum: 18 september 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Regenboog Datum 23-06-2015 Inleiding Het team van PCBS

Nadere informatie

Nutsschool Laan van Poot

Nutsschool Laan van Poot Nutsschool Laan van Poot Jaarplan 2012-2013 Nutsschool Laan van Poot Laan van Poot 355 2566 DA Den Haag 070 325 75 47 www.nutsschool.nl info@nutsschool.nl 1 Jaarplan: Kolom 1, 2 Jaarverslag: Kolom 3, 4,

Nadere informatie

JAARPLAN OBS De Driehoek

JAARPLAN OBS De Driehoek JAARPLAN OBS De Driehoek 2015 2016 OBS De Driehoek Jan van Rixtelstraat 26 5735 GA Aarle-Rixtel 0492-383 003 info@3hoek.nl 2 Onderwijskundig jaarplan 2015-2016 Jaar 2015-2016 School OBS De Driehoek Schoolleider

Nadere informatie

Jaarplan Teamvergadering.

Jaarplan Teamvergadering. Jaarplan Periode jaar Zelfsturend leren, eigenaarschap en doelgericht werken. X Onderwijs O Personeel О Ouders О Marketing/Com. О Maatschappelijke ont. О О Financiën О Huisvesting Indicator (doel) Norm

Nadere informatie

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL

JAARPLAN ZUUKERSCHOOL ONDERWIJSKUNDIG JAARPLAN ZUUKERSCHOOL 2010-2011 Onderdeel van de Stichting Proo Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010-2011 School Zuukerschool Schoolleider Frans van Duren Datum Juni 2010 Inleiding In ons

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Jaarplan 2017-: Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Januari Juni 1718 K2 Besprekingen resultaten Er worden meerdere relevante instrumenten

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2018-2019 School De Wegwijzer Schoolleider Mark Mondé Datum nov. 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 beschrijven we wat onze voornemens zijn. Daarnaast vermelden we welke

Nadere informatie

Uitvoeringsplan obs De Ster

Uitvoeringsplan obs De Ster Uitvoeringsplan - obs De Ster Inleiding In dit uitvoeringsplan voor het schooljaar - wordt beschreven op welke manier het team van De Ster het beleid zoals beschreven in het Meerjaren Beleidsplan -2015

Nadere informatie

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school.

Het Jaarplan 2011-2012 is voor dit jaar geschreven en opgesteld door de clusterdirecteur. Dit i.v.m. wisseling van directie op onze school. SCHOOLJAARVERSLAG 2011-2012 1. Algemene informatie De leerlingen: Op de teldatum, 1 oktober 2011, telde onze school 181 leerlingen, verdeeld over 8 groepen. Uit de prognose blijkt dat het leerlingenaantal

Nadere informatie

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Jaarplan 2018-2019 OBS It Kruirêd Mûnein www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Datum 10-07-2018 Datum School & omgeving Inleiding Naar

Nadere informatie

Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni 2015

Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni 2015 Bas Bresters pagina 1 22-2- - 1 - Jaarplan De leerkrachten samen eigenaar van het onderwijs Juni Gebouw, huisvestingsplannen Dit is de hoofdprioriteit dat het huidige gebouw rust uitstraalt. Dat betekent

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Naam school: Montessorischool Nieuwerkerk Leerlingaantal: 225 lln. per 1 oktober 2016 Gemiddeld aantal leerlingen per groep: 28 lln per

Nadere informatie

r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS

r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS DOEL: DE KWALITEIT VAN ONS ONDERWIJS VERBETEREN WAARDOOR DE KINDEREN ZICH COGNITIEF BLIJVEN ONTWIKKELEN EN WAARBIJ ZE LEREN OMGAAN

Nadere informatie

Jaarverslag en vooruitblik

Jaarverslag en vooruitblik Jaarverslag en vooruitblik 1. Onderwijs Jaarverslag schooljaar 2009-2010 BAS Coöperatief leren: Tijdens een aantal studiemiddagen heeft het team met externe begeleiding zich verdiept in verschillende coöperatieve

Nadere informatie

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar Kwaliteit van het onderwijs en de leerresultaten op de Luithorst Inleiding Een van de belangrijkste onderwerpen voor een basisschool is natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs op onze school. Daaraan

Nadere informatie

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar 2012-2013 Jaar 2012-2013 School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs Schoolleider Albertien Kolkman Schoolleider Albertien

Nadere informatie

Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen Schooljaar:

Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen Schooljaar: Speerpunten 2014-2015 Item 1, 3, 7, 9 en 17 (zie onderstaand format) Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen 17-06-2015 Schooljaar: 2014-2015 Onderwijs en identiteit + leerlingenzorg Plan Do Check/act (Evaluatie

Nadere informatie

Jaarverslag basisschool de Vijf-er schooljaar

Jaarverslag basisschool de Vijf-er schooljaar Jaarverslag basisschool de Vijf-er schooljaar 2015-2016 Beleidsterrein Nadere uitleg en beschrijving 1. Leiderschap Er is per 1 februari afscheid genomen van dhr. R. Aangeenbrug als directeur. Met ingang

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1 Jaarplan Gepersonaliseerd leren De doelen en opbrengsten van dit traject zijn: Docenten begrijpen hoe de wereld verandert en wat dit betekent voor onderwijs; Leraren begrijpen de noodzaak van autonomievergroting

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan

Jaarplan Jaarplan Jaarplan 2017-2018 1 Inhoud Inleiding.... 2 1. Doelstellingen en domeinen 2016-2017... 4 1.1 Domein 1: Kwaliteitszorg (Kwaliteitszorg Opbrengsten Ontwikkeling van leerlingen) 4 1.2 Domein 2: Onderwijs

Nadere informatie

R.K. Willibrordschool. Schooljaarverslag

R.K. Willibrordschool. Schooljaarverslag R.K. Willibrordschool Schooljaarverslag 2017-2018 Directeur Dhr. P. Muter Adres Esperantolaan 2 Plaats Stadskanaal Telefoon 0599 651712 E-Mail willibrordschool@primenius.nl Datum 26-9-2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie