VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers - Ochtendvergadering Vergadering Kinderparlement dinsdag 9 november 2010 Carla Dejonghe.- Voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en lid van het Brussels Parlement.- Dag jonge parlementslidjes, welkom in het Brusselse Parlement. Hier in dit halfrond vergader ik samen met mijn collega s. Wij zijn in totaal met 89 parlementsleden van wie er 72 Franstalig en 17 Nederlandstalig zijn. Helemaal vooraan zitten de ministers zodat ze gemakkelijk de vragen van de parlementsleden kunnen beantwoorden. Jullie gaan vandaag een debat voeren over het thema Samen in de stad. Dat is wat wij ook doen. Ook wij werken rond de thema s mobiliteit, milieu en wonen. Ik kijk dus met spanning uit naar alles wat jullie hierover te vertellen hebben. Ik moet straks helaas verdwijnen omdat ik op een andere vergadering wordt verwacht. Maar wees gerust: van deze bijeenkomst wordt een verslag gemaakt dat de echte parlementsleden zeer aandachtig zullen lezen. (Levendig applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal, en welkom op deze superspeciale parlementszitting. Vandaag spelen niet de grote maar de kleine mensen de hoofdrol, en moeten de volwassenen voor een keertje naar de kinderen luisteren. Dus jongens en meisjes parlementslidjes hier in dit halfrond: jullie mogen zo meteen letterlijk het hoogste woord voeren! Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En jullie zijn op de proppen gekomen met fantastische ideeën, die jullie bovendien bijzonder creatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons) Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De RODE klas is 6A van de Sint-Pieter en Sint-Guidoschool uit Anderlecht. Zij maakten een leuk liedje, een tof toneelstukje en ronkende fotoreportages. Ook 6B van de Sint-Pieter en Sint-Guidoschool uit Anderlecht is erbij en die klas kreeg de ORANJE kleur. De kinderen hebben samen een setje fijne affiches bij elkaar geknutseld.

3 VGC 3 De GROENE klas is het Sint-Jan Berchmanscollege uit Brussel en ook daar hebben ze bewezen dat ze een toptalent voor knutselen hebben. Want zij maakten die adembenemend mooie maquettes op de tentoonstelling. De GELE klas is het kleinste klasje. De kinderen komen uit de Gemeentelijke Basisschool van Sint-Agatha-Berchem en hebben op de valreep een prachtig liedje gecomponeerd. En dan hebben we nog de BLAUWE klas uit basisschool Sint-Lutgardis in Ganshoren. Ze noemen zichzelf ZesBest en ze verwenden ons met knappe knutselwerkjes, een lied, een gedicht en een spannende quiz. Ann en Masha van ZesBest bedachten de vragen van die quiz. En we hebben er vier uitgepikt om jullie kennis over Brussel te testen. Ik geef het woord aan Ann en Masha en ZesBest. QUIZ Ann en Masha stellen de vragen. Er wordt geantwoord met de stemknopjes. Het juiste antwoord wordt grijs gemarkeerd. Na de zwarte pijl volgt het aantal uitgebrachte stemmen. - Welke rivier loopt door Brussel? Groen: de Seine: 16 Wit: de Maas: 13 Rood: de Zenne: 43 - Hoeveel steden in de wereld dragen de naam Brussel, Bruxelles of Brussels? Groen: 4 24 Wit: 5 41 Rood: Welke wijk bevindt zich in Brussel? Groen: Chinatown 1 Wit: Matonge 44 Rood: le Marais 26 - Waar staat het Atomium symbool voor? Groen: ijzerkristalmolecule 24 Wit: het zonnestelsel 3 Rood: de 9 Belgische provincies 45 De voorzitter.- Het Atomium is wel degelijk een ijzerkristalmolecule die 165 miljard maal werd vergroot. Maar toch rekenen we ook het rode antwoord juist. Want volgens de architect stonden de negen bollen van het Atomium ook symbool voor de toenmalige negen Belgische provincies. Ziezo, jullie Brusselkennis is getest. Over naar het echte debat. Het discussiethema van dit Kinderparlement is SAMEN IN DE STAD. Want in Brussel vind je de hele wereld op een hoopje. De stad lijkt wel een lappendeken: een bonte mix van één miljoen mensen leeft er knus bij elkaar. Ze zijn wit of zwart, jong of oud, arm of rijk, en spreken Nederlands, Frans of nog een andere taal.

4 VGC 4 Ik heb al jullie ideeën opgedeeld in twee thema s. Om te beginnen gaan we Brussel een beetje opruimen en er een nette en groene stad van maken. Daarna bekijken we hoe alle Brusselaars beter met elkaar kunnen samenleven. En we eindigen dit Kinderparlement met een stemming over de populairste voorstellen van vandaag. EEN NETTE STAD De voorzitter.- Een prettige stad is een propere stad. Dat vinden ook Hassatou, Sana en Hafssa van de rode klas. Zij hebben een leuk liedje gemaakt om Brussel helemaal schoon te krijgen. Hassatou, Sana en Hafssa.- Kom, kom, sorteer met ons En leer het aan de mensen Zeg dat het goed is voor de hele stad Kijk, kijk wat zien we daar Een versierde vuilbak staat klaar (Levendig applaus) Ja, ja, doe zo verder Zo krijg je betere lucht. De voorzitter.- Jullie dromen van versierde vuilnisbakken? Zijn die van nu te saai? Hoe moeten die versierde vuilnisbakken eruitzien? Hassatou, Sana en Hafssa.- We willen graag vuilnisbakken die met bloemen worden versierd. Wij denken dat mensen sneller afval in de vuilnisbakken zullen gooien als ze mooi versierd zijn. De voorzitter.- Ook Pia, Yousra, Estelle en Quinten van de groene klas willen werken aan een nette stad. Jullie willen een heuse reclamecampagne voeren, leg eens uit? Pia, Yousra, Estelle en Quinten.- Wij denken aan reclamebordjes in de buurt van de vuilnisbakken. Op de borden komen leuke slogans die de mensen moeten aanzetten om hun afval in de vuilnisbak te gooien. Commentaar van de parlementsleden - Er zijn gewoon meer vuilnisbakken nodig. Ze mogen een beetje versierd zijn maar niet overdreven. Als ze te veel versierd zijn, zullen ze uitnodigen tot vandalisme. - Versierde vuilnisbakken zullen niet overal werken. - Versierde vuilnisbakken trekken graffiti aan. - Versierde vuilnisbakken vallen meer op. Daardoor zal iedereen er sneller zijn afval in deponeren. - De versieringen moeten wel tegen de regen en de wind kunnen. Liever geen papieren slingers, dus! - Ik vind de kikkervuilnisbakken in het park een heel goed idee.

5 VGC 5 - Een vuilnisbak met een basketbalnet is ook leuk. Alleen moet je dan wel goed kunnen mikken. Anders belandt het afval op de grond. De opening van het net moet dus groot genoeg zijn. Stemmingen Het voorstel om de vuilnisbakken in Brussel te versieren wordt niet aangenomen met 28 stemmen voor, 38 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel basketbalvuilnisbakken te installeren wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 15 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om reclamebordjes te plaatsen in de buurt van de vuilnisbakken wordt niet aangenomen met 27 stemmen voor, 34 tegen en 15 onthoudingen. De voorzitter.- Hayat, Mariem en Chaimae van de oranje klas vinden dat de Brusselse straten in slechte staat zijn. Er zijn veel straten met kuilen en modder, en ook met de zebrapaden is er wat mis. Wat moet er volgens jullie gebeuren? Hayat, Mariem en Chaimae.- De zebrapaden zijn vaak niet goed zichtbaar. Ze moeten dus geregeld opnieuw geschilderd worden. Het tweede probleem is de slechte toestand van de straten. Er zijn dringend herstellingswerken nodig. We hebben ook een geweldig knappe maquette gekregen van Grégoire Charles en Guillaume van de groene klas. Jongens, jullie willen de straten van Brussel ook mooier maken, op welke manier? Commentaar van de parlementsleden - Wij stellen voor om meer spaarlampen te gebruiken en om voor meer groen te zorgen. - Meer groen is een goed idee, want dan kunnen kinderen veiliger spelen. - Spaarlampen verbruiken minder, maar geven geen gezellig licht. Daarom is het beter niet alleen spaarlampen maar ook gewone lampen gebruiken. - Spaarlampen geven evenveel licht als gewone lampen. Ze kosten wel meer, maar gaan langer mee. - Spaarlampen kunnen afgewisseld worden met gewone lampen. - Als we de straten verbeteren, zullen er nog meer files zijn. - De putten in de straten zijn gevaarlijk voor de auto s en leiden tot meer ongelukken. - Ik vind dat er meer drempels moeten komen, zodat de auto s langzamer gaan rijden. - Verkeersdrempels zijn erg belangrijk om het verkeer af te remmen, maar ze moeten goed worden aangelegd, anders gaan de auto s slalommen tussen de drempels. - Misschien moet er een camera geplaatst worden om dat slalommen tegen te gaan. - Er moeten meer flitspalen komen. - Ook de voetgangers hebben recht op meer veiligheid, bijvoorbeeld door de verkeerslichten beter te regelen en de zebrapaden beter te onderhouden. Er moeten ook meer zebrapaden komen. - Sommige straten moeten dringend hersteld worden. Er zijn echt meer werken nodig. - Wegenwerken mogen niet gebeuren tijdens de spitsuren om files te vermijden. - Wegenwerken zouden vooral tijdens de weekends moeten gebeuren. Er moeten ook meer autoloze zondagen komen. Het liefst 1 keer per maand. - Er mogen ook niet te veel autoloze zondagen zijn. We moeten ook nog naar de tandarts kunnen gaan of op familiebezoek.

6 VGC 6 - Meer fietspaden zijn goed voor het milieu en voor onze gezondheid. - Ik woon buiten de stad. Bij ons zijn er meer fietspaden en ook meer fietsers dan in Brussel. - Ik vind het gevaarlijk om in Brussel te fietsen. De auto s rijden te snel. - Fietsen in Brussel is moeilijk omdat de wegen in slechte staat zijn. - Als er meer fietspaden worden aangelegd, zal ik vaker met de fiets rijden. - Fietsers worden ook vaak gehinderd door voetgangers. Er moeten aparte stroken komen voor fietsers en voetgangers. - Treinen zijn beter voor het milieu. Alleen zijn er vaak stakingen, waardoor dan weer meer mensen de auto gaan gebruiken. - We moeten vaker het openbaar vervoer nemen. Zo komt er minder CO 2 in de lucht. - Bussen moeten milieuvriendelijker worden. De Brusselse bussen stinken. Ze zouden op groene energie moeten rijden. - Het openbaar vervoer zit overvol. We moeten meer te voet gaan en meer fietsen. - Er zouden meer elektrische wagens moeten komen. - Als het openbaar vervoer te vol zit, moeten er bussen en trams bijkomen. - Elektrische wagens zijn beter voor het milieu maar het opladen duurt veel te lang. Daarom is het beter om met hybride wagens te rijden. Die rijden op batterijen of op benzine. - Er moeten meer bussen komen. Eén bus vervangt 30 auto s. - Mensen die onvoorzichtig de straat oversteken moeten een zware boete krijgen. Zij veroorzaken vaak ongevallen. Stemmingen Het voorstel om de Brusselse straten beter te onderhouden wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 13 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om de zebrapaden beter te onderhouden wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 26 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer flitspalen te plaatsen wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 46 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer verkeersdrempels te plaatsen zodat auto s trager gaan rijden wordt niet aangenomen met 12 stemmen voor, 56 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer fietspaden aan te leggen wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 8 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat mensen vaker het openbaar vervoer moeten gebruiken wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 37 tegen en 20 onthoudingen. Het voorstel dat er in Brussel meer bussen, trams en metro s moeten komen wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 21 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel dat auto s en bussen op milieuvriendelijke energie moeten rijden wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 4 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel om 1 autoloze zondag per maand te organiseren wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 20 tegen en 5 onthoudingen.

7 VGC 7 SAMEN IN DE STAD De voorzitter.- Hoe kunnen we beter samenleven in Brussel? Over die vraag hebben alle kinderen hier hun brein gebroken. En bij Thomas, Yani, Bilal en Corentin van de blauwe klas kwam er spontaan een gedicht naar boven! Thomas, Yani, Bilal en Corentin.- Brussel is een mooie stad Er schijnen honderden lichten tijdens de nacht Wij zijn in Brussel geboren En we willen er lang blijven wonen Hier bevindt zich het Atomium Blijven mag het een millennium Manneken Pis is ons standbeeld Dat heb ik me niet verbeeld Hier zijn we tweetalig Dat is gewoonweg zalig Pesten is ten strengste verboden Deze zin gaan we promoten (Levendig applaus) Hier zijn we van alle kleuren Niemand heeft hier iets te zeuren. De voorzitter.- Jongens, geweldig! Jullie vinden niet dat er gepest mag worden? Thomas, Yani, Bilal en Corentin.- We mogen elkaar niet uitsluiten. Kinderen worden vaak gepest omwille van hun huiskleur. Commentaar van de parlementsleden - We zouden buurtfeestjes kunnen bouwen. Zo leren mensen elkaar beter kennen en zullen ze elkaar minder pesten. - We moeten elkaar aanvaarden zoals we zijn. - We kunnen beginnen met wat vriendelijker te zijn voor elkaar. - Respect is heel belangrijk. Ook in de straten zie je mensen die ruzie maken. - Veel mensen gebruiken vieze woorden. Ze moeten stoppen met elkaar uit te schelden. - We kunnen een jaarlijkse stoet organiseren om samen pret te maken. De voorzitter.- Max, Pierre en Geoffrey van de groene klas zijn het daar helemaal mee eens. Zij willen het racisme de wereld uithelpen en maakten een fantastische film. De film van de groene klas wordt getoond (40 ). De film bevat beelden uit de documentaire Dans le peau d un noir.

8 VGC 8 Max, Pierre en Geoffrey.- Dit fragment komt uit een film waarin een witte familie met make-up en pruiken omgetoverd wordt tot een zwarte familie, en een zwarte familie tot een witte. Daarna blijkt dat de valse witte familie beter wordt behandeld dan de valse zwarte. Zo wordt de zwarte familie in een duur restaurant met een smoesje weggestuurd. Er bestaat nog veel racisme. Kijk maar naar de Ku Klux Klan in de Verenigde Staten. Vroeger werden de zwarten in de VS zwaar gediscrimineerd. Martin Luther King is voor hen opgekomen. Nu werken organisaties als Unicef in Afrika om de bevolking te helpen. Commentaar van de parlementsleden - Ik heb een donkere huidskleur maar zelf heb ik nog geen last gehad van racisme. - Mensen met een lichte of een donkere huiskleur zijn niet verschillend. Iedereen is gelijk. - Mensen luisteren te weinig maar elkaar. - Ik ben blij dat we allemaal verschillend zijn. Als we allemaal gelijk zouden zijn, zou het maar saai worden. - Er moet ook respect zijn voor elke godsdienst. - Geloof en huidskleur doen er niet toe. We zijn allemaal mensen. - We zijn allemaal gelijk. Het speelt geen rol uit welk land we komen. - We moeten zonder vooroordelen kunnen samenleven met iedereen. Stemmingen Het voorstel dat niemand mag worden uitgesloten omwille van huidskleur of geloof wordt aangenomen met 75 stemmen voor en 9 onthoudingen. Het voorstel dat we vriendelijker moeten zijn voor elkaar wordt aangenomen met 62 stemmen voor, 4 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om niet te schelden en geen vieze woorden te gebruiken wordt aangenomen met 32 stemmen voor, 17 tegen en 27 onthoudingen. Het voorstel om vaker buurtfeestjes te organiseren om elkaar beter te leren kennen wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 22 tegen en 9 onthoudingen. De voorzitter.- De gele klas kaart een onderwerp aan dat niemand onberoerd laat. De kinderen hebben een prachtig liedje gemaakt over armoede in Brussel. Kinderen van de gele klas.- (begeleid met muziek) Ben je soms eens in de stad? Zie je dan het verschil tussen arm en rijk? Moeten we daar niet snel iets aan doen? Of telt alleen de poen? Zeg het door aan je ma en pa! Deel met iedereen en doe ons na. Geld maakt gelukkig, zeggen ze dan! Daar geloven wij niets van.

9 VGC 9 Oost station West station Kijk maar eens goed rond. Arme mensen zoeken hulp! Kom, we helpen hen! Rijk of arm hé, rijk of arm hé! Maakt voor ons niet uit, zeg het door aan iedereen Rijk of arm hé, rijk of arm hé Overal waar je ook heen mag gaan. Wij hebben samen een grote droom. Wij planten allemaal een grote geldboom. Dan is er geld voor iedereen. Wat vind je van ons idee? Oost station West station Kijk maar eens goed rond. Arme mensen zoeken hulp! Kom, we helpen hen! (Levendig applaus) Rijk of arm hé, rijk of arm hé! Maakt voor ons niet uit, zeg het door aan iedereen Rijk of arm hé, rijk of arm hé Overal waar je ook heen mag gaan. De voorzitter.- Proficiat gele klas. De winter komt eraan en in Brussel leven heel wat mensen gewoon op de straat. Gelukkig hebben Salwa, Chaimae en Zainab van de oranje klas een warm hart voor daklozen. Zij willen hen graag aan een dak boven hun hoofd helpen. Ook Adriana en Helena van de groene klas kwamen op precies hetzelfde idee. En Pia, Yousra, Estelle en Quinten van de groene klas vinden dat daklozen de lege appartementen in de stad mogen gebruiken. Wat denken jullie? Hoe kunnen we de daklozen op de beste manier helpen? Commentaar van de parlementsleden - Op weg naar hier hebben we veel mensen gezien die op straat leven. Dat maakt ons droevig. - Wij stellen voor om een centrum voor daklozen te openen. Ze kunnen er niet alleen eten en slapen, maar worden ook geholpen om werk te zoeken. Het is niet de bedoeling dat ze altijd in het centrum blijven wonen. Als ze zelfstandig kunnen leven, gaan ze er weer weg. - Wij vinden dat er meer opvangcentra voor daklozen moeten komen. Dan moeten ze niet meer aan de kruispunten staan om te bedelen of om autoramen te wassen. - Daklozen zijn vaak mensen zonder papieren. Ze moeten papieren krijgen. - Daklozen die op straat leven, zullen misschien sneller gaan stelen. Opvangcentra zijn dus belangrijk. - Alle opvangcentra zijn nu volzet. Er moeten er meer komen. - In de opvangcentra is er nood aan vrijwilligers.

10 VGC 10 - Werk zoeken voor daklozen is niet zo gemakkelijk. Maar als ze werk hebben, moeten ze weg uit het centrum. Waar moeten ze dan naartoe? - Sommige daklozen willen niet naar een opvangcentrum. - Sommige daklozen willen gewoonweg geen werk en blijven liever in het opvangcentrum zitten. Ze profiteren liever. - Men zou de leegstaande gebouwen in Brussel moeten inrichten voor de daklozen. - Daklozen hebben soms zelf schuld. We moeten hen vooral aanmoedigen om werk te zoeken. - Voor sommige banen moet je niet slim zijn. Het is voor daklozen daarom niet eenvoudig om werk te vinden. - Er komen steeds meer daklozen bij. We moeten ze aan het werk helpen, zodat ze opnieuw voor zichzelf kunnen zorgen en een woning kunnen zoeken. - Een centrum is OK maar de daklozen moeten er zelf ook in geloven dat ze hun leven kunnen verbeteren. - Er moeten meer opvangplaatsen komen, zeker in de winter. - De daklozen mogen maximum één maand in het opvangcentrum verblijven. Daarna moeten ze werk gevonden hebben. - Daklozen kunnen ziek worden in de winter. In die periode moeten ze zeker naar een opvangcentrum kunnen. Stemmingen Het voorstel dat er meer centra voor daklozen moeten komen wordt aangenomen met 54 stemmen voor, 8 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om daklozen aan het werk te helpen wordt aangenomen met 62 stemmen voor, 5 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om leegstaande gebouwen in te richten voor daklozen wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 17 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat er meer vrijwilligers moeten worden gezocht om te werken in de centra voor daklozen wordt aangenomen met 29 stemmen voor, 19 tegen en 28 onthoudingen. De voorzitter.- Het laatste idee dat we aansnijden in dit Kinderparlement komt van de kinderen van de rode klas. Filippo, Reda, Thaoufik en Abdessalam willen de criminaliteit aanpakken en ze hebben een heus toneelstukje klaar. Filippo, Reda, Thaoufik en Abdessalam voeren een toneelstukje op over een overval op straat. De voorzitter.- Jongens, ik zag dat één van jullie een minicamera in de hand had. Wat was de bedoeling? Filippo, Reda, Thaoufik en Abdessalam.- Kleine camera s kunnen de criminaliteit tegengaan. Wij willen dat ook de kleine straatjes in Brussel veiliger worden. Daar moeten minicamera s bedekt worden opgehangen, bijvoorbeeld in de bomen. Zo kan je de daders beter opsporen.

11 VGC 11 Commentaar van de parlementsleden - Ik vind het geen goed idee. Want als de bladeren vallen in de herfst, kan je de camera s in de bomen gemakkelijk zien hangen! - Ze kunnen ook in sparren of dennen worden opgehangen. Die blijven altijd groen. - Camera s zijn geen goed idee. Ze zijn duur. Er moet gewoon meer politie op straat patrouilleren. - Camera s zorgen voor meer veiligheid. Daarvoor moet je een prijs betalen. - Werklozen zouden een opleiding voor politieagent kunnen volgen. - Veiligheid mag geld kosten. - Overdag de politie en s nachts de camera s, dat is een goed systeeem. - Ook daklozen zouden tot politieagent kunnen worden opgeleid. - Camera s kunnen gestolen worden. - Camera s zijn een goed idee, maar er moet ook meer politie zijn. - Het is misschien beter de camera s niet te camoufleren. Dan worden de daders nog meer afgeschrikt. - Er zijn nu misschien al veel camera s die we niet zien. - Camera s kunnen helpen, maar er blijven s nachts ook nog agenten nodig. - Er is onlangs iemand overvallen in een smal straatje naast onze school. Een camera zou geholpen hebben om de dader te vinden. - Camera s zijn een goed idee. De politie kan de beelden opvolgen en snel optreden. Stemmingen Het voorstel dat er minicamera s moeten worden geplaatst in de kleine straatjes van Brussel wordt niet aangenomen met 27 stemmen voor, 33 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel dat er meer politieagenten moet patrouilleren in de straten in Brussel wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 25 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om armen en daklozen een opleiding te geven tot politieagent wordt niet aangenomen met 19 stemmen voor, 34 tegen en 22 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. En terwijl de stemmen worden geteld, luisteren we naar het allerlaatste liedje van Joren, Vanille en Emmanuel van de blauwe klas. Zij brengen een heuse lofzang op Brussel! Joren, Vanille en Emmanuel.- Samen in de stad Gaan we op pad We eten Brusselse wafels En we zien manneken Pis

12 VGC 12 Refrein: En van je He la he la he la ho la la He la he la he la ho la la He la he la he la ho la la He la he ho ho We begroeten me-ensen In verschillende talen Duits en Engels Frans en Nederlands Refrein (Levendig applaus) We zien het Atomium Met daarop onze vlag Zwart, geel en rood Zwart, geel en rood. De voorzitter.- Dit is de top 3 van de voorstellen die vandaag de meeste stemmen in de wacht sleepten: - Op 3 staat het voorstel om daklozen aan het werk te helpen met 62 stemmen. - Op 2 staat het voorstel dat auto s en bussen op milieuvriendelijke energie moeten rijden met 64 stemmen. - Op 1 staat het voorstel dat niemand mag worden uitgesloten op basis van huidskleur of geloof met 86 stemmen. Stemming Met een meerderheid van 36 stemmen op een totaal van 76 wordt het voorstel dat niemand mag worden uitgesloten op basis van huidskleur of geloof uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. De twee andere voorstellen kregen elk 20 stemmen. De voorzitter.- Met deze uitslag laten jullie zien dat jullie een bijzonder warm hart hebben. Ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor de vergadering van vandaag. Jullie hebben een stevig en pittig debat gevoerd. Gefeliciteerd! (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 17 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

HOUTEKOP vzw

HOUTEKOP vzw HOUTEKOP vzw - www.houtekop.be - 011 68 77 86 1. Het verhaal van Hoffelijke Hendrik Simon is verliefd op Mira. Maar Mira niet op Simon. Ze vindt hem helemaal niet tof. Simon begrijp er niets van. Hij

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Over een paar weken kiezen alle Brabanders een nieuw bestuur voor de provincie. Op 7 maart. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente

Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Spreekopdrachten thema 5 Gemeente Opdracht 2 bij 5.1 ** Bedenk nu zelf een gesprek. Cursist A: je werkt op het gemeentehuis. Cursist B: je bent bij het gemeentehuis. Kies zelf wat je daar komt doen: bijvoorbeeld

Nadere informatie

VILVOORDE» DE WEG VOORUIT. Vilvoorde, t is nu of nooit!

VILVOORDE» DE WEG VOORUIT. Vilvoorde, t is nu of nooit! VILVOORDE DE WEG VOORUIT Vilvoorde, t is nu of nooit! HET IS VIJF VOOR TWAALF. Meer leegstand. Meer armoede. Meer files. Minder aandacht voor de wijken. Minder ruimte voor (jeugd)verenigingen. Meer parkeerdruk.

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

t BLIK Op donderdagmiddag 29 juni heeft het team hun laatste studiemoment van dit schooljaar. Wie helpt mee de ramen schoonmaken

t BLIK Op donderdagmiddag 29 juni heeft het team hun laatste studiemoment van dit schooljaar. Wie helpt mee de ramen schoonmaken Nieuwsbrief t BLIK 19 juni 2017 29 juni, Studiemiddag Op donderdagmiddag 29 juni heeft het team hun laatste studiemoment van dit schooljaar. Alle kinderen zijn dus donderdagmiddag 29 juni vrij. Wie helpt

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Melkweg. Kijk goed uit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: Veilig verkeer

Melkweg. Kijk goed uit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: Veilig verkeer Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Kijk goed uit! Taal en ouders: Veilig verkeer Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Kijk goed uit, 2014 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 3

Op Voeten en Fietsen 3 Op Voeten en Fietsen 3 Wie mag eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 207-208 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je verschillende

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De quiz 4 rondes - ronde 1 regels als je fietst - ronde 2 verkeersweetjes - ronde 3 regels als je loopt - ronde 4 borden en tekens 5 vragen per ronde 10 seconden denken

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER Opdracht 1 de fietser oversteken de bushalte de file Opdracht 8 Hoi Özkan, Gisteren was ik naar een feestje in Amsterdam. Ik had geen vervoer / fiets toen ik

Nadere informatie