TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA"

Transcriptie

1 TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

2 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Ook mogen de partijen bepalen waar we ons geld aan uitgeven. GroenLinks wil graag meebeslissen over wat er gebeurt in de gemeente Bergen op Zoom, wat er nog moet gebeuren en waaraan we ons geld moeten uitgeven. We hopen dat op 21 maart zoveel mogelijk mensen op ons willen stemmen. Als we genoeg stemmen krijgen, dan kunnen we ook meebeslissen over belangrijke regels in de gemeente. We hebben heel veel plannen voor de gemeente Bergen op Zoom. Deze plannen staan geschreven in dit verkiezingsprogramma. GroenLinks wil een gemeente waarin we er allemaal bij horen. Iedereen hoort erbij, of je nou ziek bent of gezond, rijk of arm. Ook willen we dat we goed zijn voor elkaar en naar elkaar luisteren. We moeten niet alleen goed zijn voor elkaar, maar we moeten ook goed zorgen voor de dieren en de natuur.

3 3 Wat wil GroenLinks? 1. Een mooie en schone gemeente: goed zorgen voor natuur, dieren en schone lucht 2. Eerlijk delen: geld eerlijk verdelen zodat niemand meer arm is 3. Werk voor iedereen: iedereen helpen aan een leuke baan 4. Goede scholen: zorgen dat iedereen goed kan lezen en schrijven en daar op tijd hulp bij krijgt 5. Goede zorg voor iedereen: zorgen dat ook mensen met weinig geld altijd naar een dokter kunnen gaan 6. Goed zijn voor elkaar: goed met elkaar omgaan 7. Goed wonen: zorgen voor goede huizen die iedereen kan betalen

4 4 EEN MOOIE EN SCHONE GEMEENTE Bergen op zoom is een mooie gemeente. Mensen die wonen in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat moeten in een schone gemeente kunnen leven. Als de omgeving schoon is, dan is het fijn voor mensen die in de natuur willen fietsen of wandelen. Het is ook belangrijk dat iedereen in een groene wijk kan leven. Mooie parken en sportvelden zullen de gemeente mooier maken. Kinderen kunnen buiten spelen in de natuur. Meer bomen en meer groen is gezond voor de mensen. Ook moet de natuur mooi en schoon blijven. GroenLinks wil de natuur beschermen tegen vervuiling. Dan kunnen we in de toekomst blijven genieten van onze mooie gemeente. We gooien nu veel dingen weg. Maar soms kunnen die dingen nog gebruikt worden als ze opnieuw gemaakt worden. Soms kan een bedrijf van afval nieuwe dingen maken. Het is zonde om alles zomaar weg te gooien. GroenLinks wil dat iedereen meedoet om voor minder afval te zorgen. Plastic is ook afval. Het beter om glas te gebruiken. GroenLinks wil dat mensen minder plastic gebruiken.

5 5 Het is belangrijk om niet te veel water te gebruiken. Water moet ook schoon zijn. GroenLinks wil dat mensen schoon drinkwater hebben. Als het gaat regenen is het belangrijk om het water te gebruiken voor vijvers, of voor toiletten die iedereen kan gebruiken. Veel mensen reizen nu met de auto. Er zijn heel veel auto s op de weg. Soms zoveel dat ze niet verder kunnen rijden en in de file staan. GroenLinks wil dat mensen vaker de trein of de bus kunnen nemen. Het wordt dan rustiger op de weg. Dat is ook gezonder, omdat auto s dan niet meer vervuilen met hun rook. De lucht wordt heel vies omdat er zoveel auto s rijden. GroenLinks wil dat er in sommige straten geen auto s meer mogen rijden. Dan kunnen kinderen daar veilig en gezond op straat spelen. Sommige mensen rijden geen auto en gebruiken alleen de fiets of gaan lopen. Daarom is het belangrijk om goede fietspaden te hebben. Als het donker is moet een fietspad verlichting hebben. Dan is het fijner en veiliger om te fietsen. GroenLinks wil ook meer plekken voor het parkeren van je fiets. Dan gaan meer mensen fietsen. Er zijn mensen die nieuwe wegen willen bouwen. Die wegen lopen dan door de natuur heen. Wij willen dat er geen nieuwe wegen komen. Wij willen onze natuur goed beschermen. GroenLinks wil ook dat de natuur blijft en groeit in Bergen op Zoom. Soms komen er nieuwe gebouwen en bedrijven. Dit moet niet op plekken waar het groen is. Vuurwerk is gevaarlijk en is slecht voor de lucht en de gezondheid van mensen. GroenLinks wil zorgen voor een schone lucht. Daarom is het belangrijk om geen vuurwerk te gebruiken. Wij willen ook dat er goed wordt gezorgd voor de dieren in de boerderijen. Koeien moeten buiten kunnen grazen, kippen moeten kunnen scharrelen en varkens lekker in de aarde wroeten. Dieren moeten meer ruimte krijgen om te leven. Dat is beter voor de dieren, maar ook voor de mensen.

6 6 EERLIJK DELEN Er zijn nog steeds veel arme mensen en kinderen in Bergen op Zoom. Als je arm bent, heb je niet genoeg geld om alles te betalen. Als het niet lukt om alles zelf te betalen, dan moet iemand hulp krijgen. GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen in Bergen op Zoom wel genoeg geld heeft. Daarom wil GroenLinks dat iedereen die arm is een basisinkomen krijgt. Dat is genoeg geld om van te leven. Het is belangrijk dat iedereen kan sporten. Ook als iemand geen geld heeft. GroenLinks wil dat arme kinderen en mensen met een beperking hulp moeten krijgen om te kunnen sporten. In Nederland betaalt iedereen belasting. Daarmee kunnen we politieagenten, ziekenhuizen en scholen betalen. GroenLinks wil dat arme mensen minder belasting gaan betalen. Er zijn ook veel oudere mensen die weinig geld hebben. Alle oude mensen krijgen in Nederland een beetje geld. GroenLinks wil dat zij er geld bij krijgen. We vinden het belangrijk dat ze op een goede manier oud kunnen worden.

7 7 WERK VOOR IEDEREEN Werk is voor de meeste mensen heel belangrijk. Op het werk maak je vrienden en leer je nieuwe dingen. Als je geen werk hebt, is dat soms moeilijk. Het is niet fijn om de hele dag thuis te zitten. GroenLinks wil dat er meer nieuwe banen komen. Ook voor mensen met een beperking. Voor mensen met een beperking is het soms moeilijk om werk te vinden. Wij willen daarom dat alle bedrijven in Bergen op Zoom deze mensen werk geven. GroenLinks vindt ook dat er meer sociale werkplaatsen komen. Want mensen met een beperking hebben net als iedereen recht op een leuke baan. Veel mensen werken maar kort bij een bedrijf. Ze moeten dan weer op zoek naar ander werk. GroenLinks wil dat mensen langer hun baan kunnen houden, als ze dat willen. We willen dat niemand zomaar wordt ontslagen. GroenLinks wil ook dat mensen altijd kunnen blijven doorleren.

8 8 Ook als je al wat ouder bent en beter wilt leren lezen en schrijven. Wij vinden dat je dan naar school mag om dat te leren. En dan zijn er weer meer mensen die leuk werk hebben. Er zijn mensen die nog geen werk hebben gevonden. Zij zoeken nog een baan, of ze zorgen voor een ziek familielid Deze mensen krijgen wel geld van Nederland. Dan moeten ze wel heel veel formulieren invullen. Als ze per ongeluk een foutje maken, krijgen ze meteen minder geld. GroenLinks vindt dat niet eerlijk. Wij willen het makkelijker maken voor deze mensen om geld te krijgen. En we willen ze ook helpen om werk te vinden. Mensen die geen betaald werk hebben moeten ook kansen krijgen. GroenLinks wil dat mensen zonder betaald werk kunnen leren of stage lopen bij een bedrijf. Ook is het belangrijk dat mensen vrijwilligerswerk doen. Dan helpt iedereen elkaar en kunnen mensen beter leven. Iedereen die betaald werk zoekt moet hulp krijgen om een baan te vinden.

9 9 GOEDE SCHOLEN Op school leren kinderen lezen, schrijven en rekenen. Kinderen kunnen op school ook lekker spelen, tekenen en sporten. GroenLinks vindt het belangrijk dat ieder kind naar een goede school kan gaan. Kinderen die niet zo goed kunnen lezen en schrijven moeten extra hulp krijgen van school. Anders krijgen ze veel problemen. Wij willen dat alle kinderen goed kunnen leren en fijn kunnen spelen. Als kinderen nog klein zijn, moeten ze naar de kinderopvang kunnen. Kinderen kunnen daar al veel leren, bijvoorbeeld tekenen, sporten, vriendjes maken. GroenLinks wil dat alle kinderen naar de kinderopvang moeten kunnen. Het mag niet te duur zijn. Soms doen kinderen vervelend tegen elkaar op school. Er zijn kinderen die heel erg ongelukkig worden en niet naar school willen omdat andere kinderen pesten. GroenLinks vindt dit niet goed. Alle kinderen moeten gelukkig naar school kunnen. Alle kinderen moeten zich veilig en goed voelen op school. Daarom vindt GroenLinks dat de scholen informatie geven aan ouders en kinderen over pesten.

10 Iedereen die wil leren mag leren. Ook volwassenen die problemen hebben met lezen en schrijven. Of mensen die moeten leren om beter werk te kunnen vinden. GroenLinks vindt dat iedereen moet kunnen leren. 10

11 11 GOEDE ZORG VOOR IEDEREEN Als je ziek bent, moet je beter kunnen worden. Soms heb je daarvoor een dokter nodig of medicijnen. GroenLinks vindt dat iedereen die hulp moet krijgen, ook als je zelf niet rijk bent. Soms kost het geld om naar de dokter te gaan. Als je vaak ziek bent, is dat duur. Als je zelf weinig geld verdient, kun je niet alle hulp betalen die je nodig hebt. Wij willen dat mensen die naar de dokter gaan daar zelf niet voor hoeven te betalen. Wij willen dat mensen die in een instelling wonen meer zelf kunnen bepalen. Ze moeten vaker mee kunnen beslissen over wat ze wel en niet willen. Begeleiders doen goed en belangrijk werk. Zij werken bijvoorbeeld in bejaardentehuizen. Of ze werken met mensen met een beperking.

12 12 Wij willen dat oudere mensen en mensen met een beperking goede hulp krijgen. Sommige mensen zijn heel erg in de war of bang. Andere mensen voelen zich heel lang niet gelukkig. Dat is net zo moeilijk als pijn in je lichaam. Wij willen dat er meer dokters komen om die mensen goed te kunnen helpen. Ze moeten nu vaak heel lang wachten en dat is niet goed. Sommige jongeren hebben problemen. Ze zijn boos of gebruiken geweld. Er zijn ook jongeren die veel alcohol gebruiken. GroenLinks vindt dat deze jongeren hulp moeten krijgen. Als jongeren op tijd hulp krijgen is dat beter. Ook moet er met de ouders worden gepraat.

13 13 GOED ZIJN VOOR ELKAAR In Bergen op Zoom leven veel verschillende mensen. Er zijn oude mensen en jonge mensen. Er zijn mensen die uit een ander land komen en mensen die hier geboren zijn. Er zijn mensen met een beperking. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat we goed met elkaar omgaan. Wij willen dat we aardig zijn voor elkaar en naar elkaar luisteren. Wij willen dat iedereen in Bergen op Zoom zich welkom voelt. Wij willen dat iedereen veilig is. We hebben in Nederland één wet die belangrijker is dan alle andere wetten. We noemen die de Grondwet. De Grondwet bepaalt wat we wel en niet mogen doen. Er staat bijvoorbeeld in dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen. Er staat ook in dat iedereen gelijk is. Het maakt niet uit als je anders bent. Mensen worden soms uitgescholden omdat ze anders zijn. Of soms mag iemand niet werken omdat iemand anders is. We noemen dat discriminatie.

14 14 Wij vinden dat niet goed. Het maakt niet uit hoe je er uitziet. Het maakt niet uit waar je in gelooft. Het maakt niet uit op wie je verliefd wordt. Discriminatie mag niet. Sommige mannen worden verliefd op mannen. Er zijn ook vrouwen die verliefd worden op vrouwen. GroenLinks wil dat niemand wordt geslagen omdat ze anders zijn. Als dat gebeurt, moeten de daders zware straffen krijgen. Het kan niet zo zijn dat je in elkaar wordt geslagen omdat je anders bent. Wij willen ook dat er meer politieagenten in de wijken komen. Zij kunnen er beter op letten dat iedereen veilig is. Soms vluchten mensen uit landen waar het oorlog is naar Nederland. Dat noemen we dan vluchtelingen. GroenLinks wil dat vluchtelingen zich veilig kunnen voelen in Bergen op Zoom. Wij willen dat deze mensen hier goed kunnen leven. Wij willen dat ze snel gaan meedoen. Daarom is het belangrijk dat ze snel de Nederlandse taal leren. GroenLinks wil dat vluchtelingen die mogen blijven ook snel een baan kunnen vinden.

15 15 GOED WONEN Woningen moeten goed en schoon zijn. Mensen die een huis zoeken moeten niet heel lang wachten. GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen snel een huis kunnen vinden. Ouderen willen soms niet gaan wonen met andere ouderen in een verzorgingstehuis. Daarom is het belangrijk dat ouderen kunnen wonen in een eigen huis. GroenLinks wil dat er goede en goedkope huizen zijn voor oudere mensen. Ook zijn er mensen met een beperking die alleen willen wonen. Iemand in een rolstoel moet in een huis kunnen wonen zonder trap. GroenLinks vindt dat iedereen in een goed huis moet kunnen wonen. Sommige huurwoningen zijn heel duur. GroenLinks wil dat er ook goedkope huurwoningen zijn. Deze sociale huurwoningen zijn voor mensen die niet veel geld hebben om de huur te betalen.

16 Als studenten komen studeren in Bergen op Zoom, dan willen ze ook goedkoop wonen. Daarom wil GroenLinks dat er genoeg kamers zijn in Bergen op Zoom voor studenten. Deze kamers moeten goedkoop zijn. Mensen die voor het eerst een huis gaan huren of kopen moeten hulp krijgen. 16

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Over een paar weken kiezen alle Brabanders een nieuw bestuur voor de provincie. Op 7 maart. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten In gewone taal Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten Op 21 maart 2018 zijn er in Bunschoten gemeenteraadsverkiezingen. Dan kan je het bestuur van de gemeente kiezen. Dat noem je stemmen.

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie!

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal De ChristenUnie is een partij van christenen maar voor alle mensen. Wij geloven in God en willen luisteren naar wat Hij

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering 1 Mijn naam is Stephan Reusken. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij Partij van de Arbeid. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Stellingen Stemwijzer beter begrijpen

Stellingen Stemwijzer beter begrijpen Stellingen Stemwijzer beter begrijpen 1. Bindend referendum Bij een referendum laten mensen weten wat ze van iets vinden. Bijvoorbeeld of een land bij de Europese Unie mag of niet. Of dat de inwoners in

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is.

VVD. De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. VVD De VVD wil dat de overheid zich weinig bemoeit met de economie. Mensen en bedrijven weten zelf wel wat goed voor ze is. De overheid moet wel zorgen voor veiligheid. Daarom moet de overheid overlast

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in de provincie Basisverkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincies van Nederland. Iedereen

Nadere informatie

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT EENVOUDIGE SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk Goed wonen Gezond leven Naar school kunnen Gelijke rechten Je mening kunnen

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU D N A L R E HEEL NED IT U R O O V N E SA M EENVOUD ZINGS TING VERKIE T A V N E M A S IGE PROGRAMMA 2017 2 Samenvatting PvdA verkiezingsprogramma 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk

Nadere informatie

Jij wilt een beter Brabant? Wij ook! Verkiezingsprogramma Partij voor de Vrijheid uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking

Jij wilt een beter Brabant? Wij ook! Verkiezingsprogramma Partij voor de Vrijheid uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking Jij wilt een beter Brabant? Wij ook! Verkiezingsprogramma Partij voor de Vrijheid uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking Verkiezingsprogramma Op 2 maart mag je kiezen. Stemmen noemen we

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

HOUTEKOP vzw

HOUTEKOP vzw HOUTEKOP vzw - www.houtekop.be - 011 68 77 86 1. Het verhaal van Hoffelijke Hendrik Simon is verliefd op Mira. Maar Mira niet op Simon. Ze vindt hem helemaal niet tof. Simon begrijp er niets van. Hij

Nadere informatie

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A.

Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Naam van de partij. Vrijheid en Democratie VVD. Arbeid P.v.d.A. Deze partijen doen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 Nummer op stembiljet Logo van de partij Naam van de partij 1 Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD 2 Partij van de Arbeid P.v.d.A.

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek?

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? marian hoefnagel De nieuwe buurt niet welkom met een hoofddoek? Verwerkingsmateriaal bij De nieuwe buurt Lees blz. 1,2,3,4,5,6,7,8,

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Een asielzoeker is iemand die bescherming vraagt in een ander land omdat hij zich niet veilig voelt in zijn

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland 2019-2023 Onzeker zijn over je baan, je huis, de buurt, de zorg. Er is veel dat beter kan en beter moet in onze provincie. Woningnood aanpakken bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Schuingedrukt de thema s die gaan over de relationele ontwikkeling van kinderen. Vetgedrukt de thema s

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Rivierenhof. Dit is een kinderboerderij in Antwerpen waar ik veel dieren zal kunnen zien. Veel

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

Plak jij een etiket op mensen?

Plak jij een etiket op mensen? Plak jij een etiket op mensen? Een vooroordeel is erger dan je denkt 1 Iedereen ziet er verschillend uit. Er zijn geen twee mensen precies hetzelfde. Iedereen is anders Iedereen is anders. Bekijk de kinderen

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019)

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) 1 Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) De toekomst bestaat, is leuk en vol verrassingen. Niets is onmogelijk. De grootste

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Wat wil de Partij voor de Dieren?

Wat wil de Partij voor de Dieren? Waarom stemmen? Binnenkort, op 22 mei 2014, zijn er verkiezingen voor de Europese Unie. Iedere volwassene in Europa kan dan kiezen wie er in het Europese Parlement komen. Ook jij, als je 18 jaar of ouder

Nadere informatie

oog voor ZWOLLE oog voor elkaar IN GEWONE TAAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

oog voor ZWOLLE oog voor elkaar IN GEWONE TAAL VERKIEZINGSPROGRAMMA oog voor ZWOLLE oog voor elkaar IN GEWONE TAAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 oog voor ZWOLLE oog voor elkaar VOORWOORD Beste Zwollenaar, Voel jij het ook? Zwollenaren zeggen het niet zo snel maar het

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Mikerf. Dit is een kinderboerderij in Brasschaat waar ik veel dieren zal kunnen zien.

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Van kop tot teen Gezondheid: Het lichaam Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2010

Nieuwsbrief december 2010 Nieuwsbrief december 2010 Omdat u deelnemer bent aan het Panel Samen Leven krijgt u deze nieuwsbrief. Over een jaar ontvangt u weer een Nieuwsbrief. Bedankt! Er zijn ook dit jaar weer vraaggesprekken geweest.

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Vragenlijst gezondheidscheck

Vragenlijst gezondheidscheck Vragenlijst gezondheidscheck IK HEB ZELF VRAGEN Op de volgende vragen kun je met Ja óf Nee antwoorden. Antwoord je met Ja dan nodigt de jeugdverpleegkundige je uit voor een gesprek. In het gesprek wordt

Nadere informatie