Nieuwsbrief. studiegebied land- en tuinbouw. september 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. studiegebied land- en tuinbouw. september 2006"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief studiegebied land- en tuinbouw september Nieuwe leerplannen op 1 september 2006 Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwe leerplannen die door de inspectie werden goedgekeurd en van kracht zijn vanaf 1 september U kunt deze integraal raadplegen op de website van het VVKSO op volgend adres: Graad, leerjaar vak(ken) studierichting(en) nummer Eerste graad Tweede leerjaar Plant- en groeimilieu Dier- en leefmilieu Algemene techniek Beroepenveld land- en tuinbouw 2006/60 Derde graad TSO Zoötechniek Dierenzorgtechnieken 2006/047 Tweede graad TSO Algemene techniek TSO landbouwtechnieken TSO tuinbouwtechnieken TSO dierenzorgtechnieken Tweede graad BSO Algemene techniek BSO landbouw 2006/75 BSO tuinbouw BSO paardrijden en verzorgen 2 Overzicht beschikbaar cursusmateriaal schooljaar De lijst van het beschikbaar cursusmateriaal schooljaar vindt u op de website U vindt het overzicht onder de rubriek onderwijspraktijk/lesmateriaal. Het digitaal cursusmateriaal kan men downloaden van de website Dit is een beveiligde website. Paswoord en login kan men bekomen bij Luc Verplancke.

2 2 3 Overzicht van het nieuw cursusmateriaal dat is ontwikkeld tijdens het schooljaar Geïntegreerde cursus Toegepaste Chemie eerste leerjaar derde graad biotechnische wetenschappen Dit jaar werd door de leden van de vakwerkgroep toegepaste chemie een nieuwe cursus toegepaste chemie ontwikkeld voor het eerste leerjaar van de derde graad biotechnische wetenschappen. Coördinatie: Jo Morlion (VABI Roeselare). De leerlingennotities en de handleiding voor de leerkracht zijn digitaal beschikbaar. Cursus Dier- en Leefmilieu onderdeel varkenshouderij Voor de derde graad TSO landbouwtechnieken. Deze cursus is digitaal beschikbaar en mits de nodige aanpassingen kan de leerkracht die ook gebruiken voor de derde graad BSO landbouw. Coördinatie: Raf Van Bunder (Sint-Isidorus Sint-Niklaas). Cursus Agro- en Biotechnieken Voor de eerste graad tweede leerjaar A. Het cursusmateriaal werd aangepast aan het nieuwe leerplan en is beschikbaar. De cursus bevat drie onderdelen: agrarische technieken, experimentele onderzoekstechnieken en veldexperimenten. De leerlingennotities en de handleiding voor de leerkracht zijn digitaal beschikbaar. Coördinatie: Els Van Den Abeele (Vlio Oudenaarde). Cursus bedrijfsmanagement, communicatie en administratie Door de leden van de werkgroep is een totaal nieuwe cursus bedrijfsmanagement voor de zevende jaren veehouderij en landbouwteelten ontwikkeld. De leerlingennotities en de handleiding voor de leerkracht zijn digitaal beschikbaar. Coördinatie: Ivan Braeken (Biotechnicum Bocholt). Praktijk opdrachtenbank Er zijn in het totaal zo n 250 verschillende praktijkopdrachten uitgeschreven door leerkrachten van verschillende scholen. De bedoeling is dat de leerlingen de praktijkopdrachten bewaren in hun praktijkfarde. Bij elke opdracht vindt de leerling de doelstelling van de opdracht, een stappenplan voor de uitvoering, de beoordelingscriteria en de beoordeling zelf. Op elk document is een mogelijkheid tot zelfevaluatie voorzien. De leerlingen zoeken relevante informatie op bij de opdracht en op het document is er ook mogelijkheid tot het noteren van een kort verslag van de activiteit. De praktijkopdrachten zijn terug te vinden op de website Voor de toegang tot de opdrachtenbank dient u een toegangscode en een paswoord te vragen (per ) aan Luc Verplancke ( luc.verplancke@pandora.be ) 4 Model praktijk- en stage opvolgingssysteem Tijdens het schooljaar zijn praktisch alle land- en tuinbouwscholen in Vlaanderen gestart met een document voor het opvolgen van de te realiseren praktische vaardigheden (praktijk en stagedoelstellingen). Het document is binnen de verschillende vakgroepen geëvalueerd en wordt bijgestuurd. De lay-out is bijgestuurd en er is een handleiding voor de leerling toegevoegd.

3 3 Dit schooljaar zijn er ook documenten ontwikkeld voor de tweede en de derde graad TSO dierenzorgtechnieken en de tweede en derde graad BSO dierenzorg. Alle documenten zijn beschikbaar op de websites en 5 Een aangepast model jaarplan en vorderingsplan voor het studiegebied land- en tuinbouw Een nieuw model jaarplan en een model vorderingsplan is beschikbaar op de websites en onder de rubriek onderwijspraktijk/jaarplannen. 6 Vorderingsplannen versus jaarplannen De nieuwe leerplannen van de tweede en derde graad voor de studierichtingen TSO landbouwtechnieken, tuinbouwtechnieken, BSO landbouw en BSO tuinbouw zijn opgebouwd uit geïntegreerde lessenpakketten. De leerinhouden en leerplandoelstellingen werden ondergebracht in grotere eenheden. Theoretische kennis en praktische vaardigheden zijn geïntegreerd in één leerplan. Wij raden aan om voor die vakken te werken met een vorderingsplan in plaats van een jaarplan. Een vorderingsplan is een combinatie van een planning en een vakagenda. Vermits de nieuwe leerplannen praktisch allemaal graadsleerplannen zijn, is het aangewezen een vorderingsplan per graad op te stellen. Leerkrachten vinden diverse modellen voor jaar en vorderingsplannen op de websites en 7 Prioriteiten van de pedagogische werkgroep land- en tuinbouw voor het schooljaar De pedagogische werkgroep land- en tuinbouw wil tijdens het volgend schooljaar werk maken van volgende prioriteiten: o nieuwe naam van het studiegebied o inventaris van de vakoverschrijdende eindtermen. o Verder werken aan de visietekst : land- en tuinbouwonderwijs in de toekomst. o Een voorstel opleidingenstructuur voor land- en tuinbouwvorming ontwikkelen. o Evaluatie van bestaande leerplannen. o Onderzoek en implementatie actieve werkvormen binnen het land- en tuinbouwonderwijs. o Implementatie van vorming i.v.m. het trekkerrijbewijs G o Ontwikkelen van cursusmateriaal voor de vakken toegepaste chemie voor het tweede leerjaar derde graad biotechnische wetenschappen Toegepaste biologie en chemie voor de derde graad land- en tuinbouw. Plant- en groeimilieu : derde graad TSO en BSO land- en tuinbouw. Algemene techniek derde graad TSO en BSO land- en tuinbouw. o o Ontwikkelen stageopdrachten voor land- en tuinbouw. Aanpassingen cursusmateriaal BVL beroepenveld land- en tuinbouw.

4 4 8. Nieuwe directies vanaf 1 september 2006 Mevrouw Veronique Malfrere is de nieuwe directeur van het Sint-Leoinstituut Eeklo in vervanging van de heer Paul Deleu. De heer Patrick Van Steenbrugge is de nieuwe adjunct directeur van het Vrij Landelijk instituut Oudenaarde. Dit is een nieuwe functie. 9. Vergadering van de pedagogische werkgroep land- en tuinbouw dinsdag 12 september 2006 te Sint-Niklaas van 10 tot 13 uur Verwelkoming door de voorzitter Goedkeuring en opvolging van verslag vorige vergadering 13 juni 2006 Afspraken i.v.m. de verslaggeving van de pedagogische commissie Stand van zaken in verband met de invoering van het trekkerrijbewijs G Uitwerking prioriteiten en planning Organisatie werkgroepen implementatie voor het schooljaar Nascholingsprojecten schooljaar Aanbod Cercosoft: nascholing voor leerkrachten bedrijfsmanagement landbouw. Ontwikkelen van een nieuwsbrief Noodzakelijk aanpassingen website land- en tuinbouw Afspraken studiedag Groen en ondernemen op maandag 25 september te Gent Varia. 10. Studiedag Toekomstgericht Groen-ondernemen maandag 25 september 2006 van 8.30 uur tot 12 uur in de gebouwen van Flanders Expo Gent Onder het Thema : Haal meer uit je zaak organiseert BFG en BVTL een studievoormiddag voor Groenvoorzieners en landschapsarchitecten. Stefan Leys, sectorconsulent nodigt ook alle geïnteresseerde leerkrachten en leerlingen van het zevende groenbeheer en -verfraaiing en zesde TSO tuinbouwtechnieken uit op deze studievoormiddag. Dit thema richt zich vooral naar leerkrachten bedrijfsbeheer en toegepaste economie. Programma: 9 uur Verwelkoming door voorzitter Jean-François Ferrant uur Haal meer uit je zaak door Ghislain Leroy Global Management uur Pauze uur Financiële zekerheid inbouwen op lange termijn door Gerben Wauters Informa nv uur Vraagstelling In de namiddag kunnen de deelnemers aan de studievoormiddag gratis de tentoonstelling Green Expo 2006 bezoeken. Inschrijvingskaarten voor deze studiedag kunnen worden aangevraagd per mail aan Luc Verplancke. Alle ingeschrevenen ontvangen ook gratis een toegangskaart ter waarde van 25 Euro. Er zijn slechts 50 gratis toegangskaarten beschikbaar. Leerkrachten en leerlingen dienen zich in te schrijven vóór 18 september. De directies van de verschillende tuinbouwscholen hebben ook een uitnodiging ontvangen.

5 5 11 Vergadering directies land- en tuinbouw VVKSO Brussel CODI land- en tuinbouw De vergadering voor de directies land- en tuinbouwscholen zijn gepland op : - Donderdag 23 november van 10 tot 13 uur VVKSO Brussel - Donderdag 24 mei van 10 tot 13 uur VVKSO Brussel. 12 Stand van zaken invoering trekkerrijbewijs G De minister heeft de invoering van het trekkerrijbewijs G uitgesteld tot 15 september In de volgende nieuwsbrief wordt hier verder op ingegaan. De firma Wees Wegwijs gevestigd in Heusden-Zolder werkt aan een handboek trekkerijbewijs G. Het materiaal zou vanaf 1 oktober 2006 in een proefversie beschikbaar zijn. 13 Dag van de beginnende leerkrachten De dag van de beginnende leerkrachten van West-Vlaanderen studiegebied land- en tuinbouw gaat door op woensdag 20 september 2006 in de gebouwen van het Vrij land- en tuinbouwinstituut, Bruggestraat 190 te Oedelem van 14 tot 16 uur. De dag van de beginnende leerkrachten van Oost-Vlaanderen studiegebied land- en tuinbouw gaat door op woensdag 25 oktober 2006 in de gebouwen van het Sint- Gertrudiscollege, Wegvoeringstraat 21 te Wetteren. De scholen kunnen inschrijven via de verschillende DPB S. 14 Nascholing: woensdag 20 september en dinsdag 26 september infosessies omtrent de werking, installatie en het gebruik van het Cercosoft pakket Ceres Bedrijfseconomische boekhouding voor landbouwleerkrachten telkens om 17 uur. De firma Cercosoft uit Oudenaarde organiseert een nascholing voor alle leerkrachten die het pakket Ceres willen gebruiken tijdens de lessen. De leerkrachten kunnen de lessen op hun eigen computer thuis of op de computers van de school volgen. Tijdens deze lessen wordt aandacht besteed aan de installatieprocedure en de nieuwigheden aan het pakket rundvee en het pakket varkenshouderij. Geïnteresseerde leerkrachten moeten voor deze nascholingsessie inschrijven bij Cercosoft. Gegevens: Contactpersoon: Raf Van Boven Cercosoft Beverestraat Oudenaarde telefoon : Fax: raf@cercosoft.be Na inschrijven, ontvangen de deelnemers een geheim nummer waarmee ze toegang krijgen tot de lessenreeks. Ook ontvangen ze de nodige instructies. Op vraag van de vakleerkrachten zijn belangrijke beperkingen uit het software-programma gehaald. Alle oefeningen die worden voorzien in de nieuwe bedrijfsadministratie en management kunnen aangeleerd worden met het softwarepakket Ceres. De infosessie wordt sterk aangeraden voor leerkrachten die foktechnische boekhouding en bedrijfseconomische boekhouding onderwijzen in de studierichtingen bso landbouw en tso landbouwtechnieken.

6 6 Agenda: 4 september 06 Vakvergadering leerkrachten 7 BSO groenbeheer en verfraaiing van het Sint-Leoinstituut Eeklo 5 september 06 Vergadering studiegebiedverantwoordelijken VVKSO Brussel 7 september 06 Ontmoetingsdag inspectie en begeleiding Sint-Niklaas 11 september 06 Vergadering directies land- en tuinbouwscholen Oost-Vlaanderen DPB Gent van 14 tot 16 uur in Marialand 12 september 06 Pedagogische commissie studiegebied land- en tuinbouw te Sint- Niklaas van 10 tot 13 uur Vakwerkgroep Landbouw Vlio Oudenaarde van 16 tot 18 uur 15 september 06 Opbouw van de VVKSO-stand te Middelkerke Dag van de landbouw september Dag van de landbouw Middelkerke VVKSO studiegebied land- en tuinbouw is aanwezig + demonstraties door leerlingen. 18 september 06 Begeleidingsdag voor leerkrachten van Sint-Aloysius Geel Vakvergadering om 16 uur. 20 september 06 Dag van de beginnende leerkrachten van DPB BRUGGE studiegebied land- en tuinbouw van 14 tot 17 uur Vrij land- en tuinbouwinstituut Oedelem 20 september 06 Infosessie 1 omtrent het gebruik van het softwarepakket CERES lessen via internetverbinding van 17 tot 18 uur door de firma Cercosoft Oudenaarde. Inschrijven verplicht. 22 september 06 Vergadering directies land- en tuinbouwscholen West-Vlaanderen DPB Brugge van 9.30 tot 12 uur 22 september 06 Contactvergadering stagegevers tuinbouwafdeling VLIO Oudenaarde Plaats : Tivoli om 19 uur 25 september 06 Studiedag toekomstgericht Groen-ondernemen van 8.30 tot 12 uur Bezoek aan Groen expo 2006 Flanders expo Gent 26 september 06 Contactvergadering stagegevers landbouw van 14 tot 16 uur Vlio Oudenaarde van 14 tot 16 uur Axelwalle 27 september 06 Contactvergadering directies land- en tuinbouwscholen met de stafleden onderwijs en vorming van de Belgische Boerenbond. 27 september 06 Infosessie 2 omtrent het gebruik van het softwarepakket CERES lessen via internetverbinding van 17 tot 18 uur door de firma Cercosoft Oudenaarde. Inschrijven verplicht.

7 7

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VVKSO Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen 1 Inleiding Het getuigschrift

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

LAND- en TUINBOUW. Erik De Bou. voor leraren (Labo) biotechniek. Netwerk leraren biotechniek 3de graad: ( )

LAND- en TUINBOUW. Erik De Bou. voor leraren (Labo) biotechniek. Netwerk leraren biotechniek 3de graad: ( ) LAND- en TUINBOUW voor leraren (Labo) biotechniek Netwerk Leraren Biotechniek Netwerk leraren biotechniek 3de graad: (2010-2011) Doelstellingen Vormen van leraren biotechniek 3de graad. Uitwisselen van

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING Inspiratiedag

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso Nieuwe leerplannen aardrijkskunde

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN

HUMANE WETENSCHAPPEN REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek HUMANE WETENSCHAPPEN Eef Rombaut directies en leraren Humane Wetenschappen Na een deugddoende en welverdiende vakantie zijn we

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Land- en Tuinbouwinstituut te Beernem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Land- en Tuinbouwinstituut te Beernem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep aardrijkskunde In kolom 1 vind je 67 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep aardrijkskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. De items komen onder

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep muzikale opvoeding. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in

Nadere informatie

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN Gerrit Schuermans voor alle leraren De berichten die in de vorige mededelingen werden gepubliceerd en andere interessante informatie over de vakken biologie, chemie

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken In kolom 1 vind je 70 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep economie en handelsvakken. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep informatica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 5 kernteams 1. Evalueren van leerlingen 2.Vakgroepwerking 3. Actief leren 5. Taalbeleid en GOK Kernteams 4. Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO Provinciaal Instituut Heynsdaele te Ronse

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van BuSO Provinciaal Instituut Heynsdaele te Ronse Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Documenten van de leraar SECUNDAIR ONDERWIJS Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied)

Nadere informatie

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen *

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Eerste graad / Eerste jaar Eerste graad / Tweede jaar Tweede graad Derde graad Derde graad / Derde leerjaar 1A 1A Gezinstechnieken 1A Industriële Wetenschappen 1A

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en studiegebied Personenzorg Werking van het PZ-team

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde)

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep personenzorg (component huishoudkunde) In kolom 1 vind je 71 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep wiskunde. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

infoweekend Sint-Martinus donderdag 8 februari infoavond - leerlingen en ouders 6 e leerjaar om 19 uur

infoweekend Sint-Martinus donderdag 8 februari infoavond - leerlingen en ouders 6 e leerjaar om 19 uur klik op de school voor een overzicht van de studierichtingen Koekelare infoweekend 2018 en opendeurdagen secundair onderwijs Sint-Martinus donderdag 8 februari infoavond - leerlingen en ouders 6 e leerjaar

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van KTA Niel

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van KTA Niel Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.:

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.: Vernieuwde website 1 Ondersteuning lesmateriaal Hier zijn er vier mogelijkheden. Technische activiteiten 1ste graad Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar 1 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Secundair onderwijs Baron Ruzettelaan 296 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.dpbbrugge.be Documenten

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso Nieuwe leerplannen aardrijkskunde

Nadere informatie

infoweekend vrijdag 15 maart opendeuravond - alle geïnteresseerden doorlopend info vanaf 17:30 uur

infoweekend vrijdag 15 maart opendeuravond - alle geïnteresseerden doorlopend info vanaf 17:30 uur klik op de school voor een overzicht van de studierichtingen Koekelare infoweekend 2019 en opendeurdagen secundair onderwijs Sint-Martinus donderdag 7 februari infoavond - leerlingen en ouders 6 e leerjaar

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

STUDIEAANBOD VAN DE. Wegwijs in het GEMEENTELIJKE TUINBOUWSCHOOL. Wat na de middenschool? Februari 2009

STUDIEAANBOD VAN DE. Wegwijs in het GEMEENTELIJKE TUINBOUWSCHOOL. Wat na de middenschool? Februari 2009 1 Wegwijs in het studieaanbod van de Gemeentelijke Tuinbouwschool Februari 2009 Wat na de middenschool? Wegwijs in het STUDIEAANBOD VAN DE GEMEENTELIJKE TUINBOUWSCHOOL 2 Wegwijs in het studieaanbod van

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

SCHOOLKALENDER BuSO met LEERLINGENVERVOER

SCHOOLKALENDER BuSO met LEERLINGENVERVOER Buitengewoon Secundair Onderwijs Lid van SCHOOLKALENDER BuSO met LEERLINGENVERVOER 2018-2019 In de jaarkalender staan alle reeds gekende data voor de organisatie van het schooljaar: vakantieperioden, verlofdagen,

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem Schooljaar 2004-2005 Inleiding De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar KATHOLIEK ONDERWIJS VLAANDEREN REGIO WEST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS Documenten van de leraar Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied) bestaan,

Nadere informatie

MEDEDELINGEN PERSONENZORG

MEDEDELINGEN PERSONENZORG MEDEDELINGEN PERSONENZORG REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Het schooljaar

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

Inspectieverslag over de schooldoorlichting van het. SITO 7 te ANTWERPEN

Inspectieverslag over de schooldoorlichting van het. SITO 7 te ANTWERPEN MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS Inspectie Secundair Onderwijs Inspectieverslag over de schooldoorlichting van het SITO 7 te ANTWERPEN Inrichtende macht Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

infoweekend vrijdag 15 maart opendeuravond - alle geïnteresseerden doorlopend info vanaf 17:30 uur

infoweekend vrijdag 15 maart opendeuravond - alle geïnteresseerden doorlopend info vanaf 17:30 uur infoweekend 2019 en opendeurdagen secundair onderwijs Koekelare Sint-Martinus donderdag 7 februari infoavond - leerlingen en ouders 6 e leerjaar om 19 uur vrijdag 15 maart opendeuravond - alle geïnteresseerden

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INSPECTIE EN BEGELEIDING LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN Rooms-katholieke godsdienst VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST SECUNDAIR ONDERWIJS IN ALLE NETTEN INLEIDING Het vakinformatiedossier (VID) is een

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken)

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken) Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken) De vakgroep kan bestaan uit : 1 leraren die vak geven vanuit dezelfde discipline (vb. gezondheidsopvoeding, verzorging,

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum fysica en WW (2007) 1 Situering van de wetenschappelijke vakken 1.1 Begeleiding wetenschappen

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit?

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? Modernisering scholengemeenschap FAQ ouders/leerlingen In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? De effectieve hervormingen met

Nadere informatie

1 Nieuwe studierichtingsleerplannen Kantoor en Verkoop vanaf 2013-09-01

1 Nieuwe studierichtingsleerplannen Kantoor en Verkoop vanaf 2013-09-01 Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen studiegebied Handel november 2011 Aan de leraars Handel In dit alweer rijk gevulde maandbericht

Nadere informatie

STRUCTUUR PROJECTVOORBEREIDING

STRUCTUUR PROJECTVOORBEREIDING Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst BISDOM GENT Pol Raes GSM: 0478 24 90 42 E-mail: jpraes@scarlet.be STRUCTUUR PROJECTVOORBEREIDING Bedoeling Aan de hand van deze leidraad kan binnen de werkgroep

Nadere informatie

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012 Organisatiehulp derde graad 1 juni 2012 1 Agenda Stand van zaken OH -vragen van scholen en leraren Servicedocument Geïntegreerd werken Evalueren Reflecteren Stage Info per competentie Stand van zaken:

Nadere informatie

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst

Inhoudstafel. aflevering december nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst pedago aflevering 120 6 december 2004 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Personeelsnieuws van de PBD... 2 Dilys Vyncke afwezig tot 21 maart 2005... 2 Nieuws

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor alle leraren Wetenschappen-wiskundedag op woensdag 26 mei Op woensdagnamiddag 26 mei 2010 organiseren de pedagogische begeleiders van de exacte wetenschappen (incl. aardrijkskunde!)

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint-Ritacollege te Kontich

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint-Ritacollege te Kontich Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag?

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? Op 13 maart heeft de minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen Kathleen Van Brempt een mededeling gedaan over het Rijbewijs op school. Hierover

Nadere informatie

Overzicht van de diocesane samenkomsten studiegebied Personenzorg, versie 22 september 2011

Overzicht van de diocesane samenkomsten studiegebied Personenzorg, versie 22 september 2011 Overzicht van de diocesane samenkomsten studiegebied Personenzorg, versie 22 september 2011 schooljaar 2011-2012 Locatie is normaal gezien DPB Brugge tenzij anders vermeld. Indeling 1 Diocesane overlegmomenten

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Wijnpers te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Wijnpers te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint- Janscollege te Gent

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint- Janscollege te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum Natuurwetenschappen (2012-2013) 1 Situering van het vak Natuurwetenschappen 1.1 Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte Pedagogische Begeleidingsdienst contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte agenda namiddag INFORMATICA 1 info nieuwe leerplan(nen) 2de graad > kritische groepsbespreking > plenum

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Studiegebied Handel oktober 2011 Aan de leraars Handel In dit alweer rijk gevuld maandbericht

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vademecum natuurwetenschappen (2008) 1 Situering van het vak natuurwetenschappen 1.1 Natuurwetenschappen

Nadere informatie

SCHOOLKALENDER - BuSO

SCHOOLKALENDER - BuSO SCHOOLKALENDER - BuSO 2015-2016 In de jaarkalender staan alle reeds gekende data voor de organisatie van het schooljaar: vakantieperioden, verlofdagen, examenperioden, deliberatiedagen, rapportdata, oudercontacten,

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Technisch Instituut Brugge te Brugge

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Technisch Instituut Brugge te Brugge Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Vanaf schooljaar worden in volgende klassen alle examens vervangen door permanente evaluatie: 1 B / 2 BVL / 5 OH / 6 OH / 7 KAG / 7 OA

Vanaf schooljaar worden in volgende klassen alle examens vervangen door permanente evaluatie: 1 B / 2 BVL / 5 OH / 6 OH / 7 KAG / 7 OA SCHOOLKALENDER BuSO 2017-2018 In de jaarkalender staan alle reeds gekende data voor de organisatie van het schooljaar: vakantieperioden, verlofdagen, examenperioden, deliberatiedagen, rapportdata, oudercontacten,

Nadere informatie

WISKUNDE. Luc De Wilde en Guy Reyntjens. voor leraren wiskunde

WISKUNDE. Luc De Wilde en Guy Reyntjens. voor leraren wiskunde WISKUNDE Luc De Wilde en Guy Reyntjens voor leraren wiskunde 1 Leerplannen Het leerplan is het uitgangspunt voor het werk van de leraar en de vakgroep. Het is het belangrijkste document bij de lesplanning.

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Handelsschool Sint-Joris te GENT

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Handelsschool Sint-Joris te GENT Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint- Barbaracollege te Gent

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Sint- Barbaracollege te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Inspirocollege te Houthalen-Helchteren 1

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Inspirocollege te Houthalen-Helchteren 1 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (*)

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (*) Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (*) In kolom 1 vind je verschillende items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep. Ze zijn ingedeeld in 9 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Invoering nieuw leerplan aardrijkskunde derde graad TSO/KSO

Invoering nieuw leerplan aardrijkskunde derde graad TSO/KSO MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek ( 050 372675 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen NIEUWSBRIEF AARDRIJKSKUNDE-MaVo MEI 2015-2016

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Mode november 2010 Aan de leraars Mode 1. Samenstellen van een leerlingencursus voor

Nadere informatie

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Contactpersoon WATHOE project Ingrid Van Oost 0495 41 72 81 ingrid.van.oost@g-o.be 2-6-2014 Permanente ondersteuningscel

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Koninklijk Atheneum te Maldegem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Koninklijk Atheneum te Maldegem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Onze-Lieve-Vrouwcollege II te ZOTTEGEM

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Onze-Lieve-Vrouwcollege II te ZOTTEGEM Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het te Aalter

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het te Aalter Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879

E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879 Contactpersoon T4T David Camps E-mail: davidcamps@tio.wico.be tel: 0496128879 Educatief aanbod techniek voor het lager onderwijs. Reeds meerdere jaren biedt WICO CAMPUS TIO ondersteuning aan de leerkrachten

Nadere informatie

1 Draagwijdte...2. 2 Het leerplan...2. 2.1 Omschrijving en doelen...2. 2.2 Tips voor het gebruik van een leerplan...3. 3 De leermiddelen...

1 Draagwijdte...2. 2 Het leerplan...2. 2.1 Omschrijving en doelen...2. 2.2 Tips voor het gebruik van een leerplan...3. 3 De leermiddelen... Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2002-100 datum : 2002-08-28 gewijzigd : 2007-02-21 contact : Dienst Leren en Onderwijzen,

Nadere informatie

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com WAT OMVAT BIO NATURALIS 3 VOOR DE LEERLING? Leerwerkboek: Laboboek: Een algemene inhoudstafel en methodewijzer Onderzoeksvragen die elk nieuw onderwerp inluiden Actieve leermethode: gevarieerde werkvormen,

Nadere informatie

BEWAREN VAN GROENTEN EN FRUIT LEERPLANNEN EN EINDTERMEN LES WETENSCHAPPEN

BEWAREN VAN GROENTEN EN FRUIT LEERPLANNEN EN EINDTERMEN LES WETENSCHAPPEN BEWAREN VAN GROENTEN EN FRUIT LEERPLANNEN EN EINDTERMEN A. Gesubsidieerd vrij onderwijs LES WETENSCHAPPEN 1. VVKSO Leerplan 3 e graad secundair onderwijs TSO TV Biotechnische Wetenschappen LICAP Brussel-

Nadere informatie

Voorbeeld van actieplan

Voorbeeld van actieplan Voorbeeld van actieplan Wat Wie Wanneer Ondersteuning Evaluatie Wat beogen we? Wat gaan we concreet doen? grondopties van de school realiseren door oa gebruik van voet in, projecten alle info omtrent voet

Nadere informatie

Wegwijzer voor de vakwerkgroep Suggesties voor het optimaliseren van de vakgroepwerking met het vakinformatiedossier als rode draad voor TSO en BSO

Wegwijzer voor de vakwerkgroep Suggesties voor het optimaliseren van de vakgroepwerking met het vakinformatiedossier als rode draad voor TSO en BSO Wegwijzer voor de vakwerkgroep Suggesties voor het optimaliseren van de vakgroepwerking met het vakinformatiedossier als rode draad voor TSO en BSO Timing Onderwerpen Inhouden Bronnen Aandachtspunten Ondersteuning

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep wetenschappen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep wetenschappen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep wetenschappen In kolom 1 vind je 73 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep wetenschappen. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

In deze brochure krijg je wat meer inzicht in de mogelijkheden in het secundair onderwijs op het Biotechnicum en wat daar allemaal bij komt kijken.

In deze brochure krijg je wat meer inzicht in de mogelijkheden in het secundair onderwijs op het Biotechnicum en wat daar allemaal bij komt kijken. EERSTE GRAAD WELKOM Beste leerling Binnenkort sluit je de lagere school af en zet je - samen met je ouders - de eerste stappen naar het secundair onderwijs. Vaak is dat een stap in het onbekende. Je hebt

Nadere informatie

DPB - NIEUWS. Marleen Lietaer. voor alle directies. Coördinatie van stageaanvragen in het vrij secundair onderwijs in het Bisdom Gent

DPB - NIEUWS. Marleen Lietaer. voor alle directies. Coördinatie van stageaanvragen in het vrij secundair onderwijs in het Bisdom Gent DPB - NIEUWS Marleen Lietaer voor alle directies Coördinatie van stageaanvragen in het vrij secundair onderwijs in het Bisdom Gent In de loop van de twee voorbije schooljaren zijn er verschillende ontmoetingen

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO VANAF HET SCHOOLJAAR 2004-2005 September 2004 LICAP BRUSSEL LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO LICAP BRUSSEL September

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT 2013-2014 Kruibekestraat 55a - 9150 tel. 03 740 03 30 fax 03 744 02 90 e-mail: sint.joris@sintjorisinstituut.be www.sintjorisinstituut.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Annelies Van Roo SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool Navormingsaanbod: muzisch werken met kleuters Kleuters hebben zo hun eigenaardigheden. Ze zitten motorisch anders in elkaar dan kinderen of volwassenen, ze denken anders en kijken daardoor op een andere

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS

INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS INFOAVOND BASISSCHOOLVERLATERS 19 FEBRUARI 018 PROGRAMMA VOOR VANAVOND 1 Voorstelling scholengemeenschap Voorstelling studieaanbod 3 Vragenronde 4 Infomomenten en opendeurdagen VOORSTELLING SCHOLENGEMEENSCHAP3

Nadere informatie