Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs"

Transcriptie

1 Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Studiegebied Handel oktober 2011 Aan de leraars Handel In dit alweer rijk gevuld maandbericht vind je info over JAL-documenten, Bedrijvendag voor leraars, Logistiek in actie, COOS, Sociale economie op school, See-a-game, Start to retail, Logistiek Engels voor leraars economie, Top Shoe spel 1 JAL-docs Allicht zal je directeur je tegen half oktober vragen om je jaarplanning voor dit schooljaar in te leveren. Scholen hanteren verschillende systemen om hun jaarplanningen in te leveren. Sommigen werken met modules uit het elektronisch leerplatform, anderen leveren het elektronisch in, nog anderen leveren een papieren document in. Een jaarplan mag geen statisch document zijn. Het moet voor jou een checklist zijn, waarin je op het einde van het schooljaar kan zien dat je de doelen die je je gesteld had bij het begin van het schooljaar, ook gerealiseerd hebt op het einde van het schooljaar. Vanuit de pedagogische begeleiding Handel heb ik, samen met collega s van de andere bisdommen, JAL-documenten ontwikkeld. JAL staat voor: jaarplan, agenda, leerplan. Het instrument kan je gebruiken om leerplandoelstellingen naast het handboek te leggen, je kan het als jaarplan gebruiken, je kan het als agenda gebruiken, je kan het als jaarplan en agenda gebruiken. Voor elk handelsleerplan van de eerste graad, 2 e graad bso en tso, derde graad bso en tso zijn JAL-documenten ontwikkeld. Je kan ze downloaden via deze link (klik op vakdocumenten, klik op studiegebied Handel ). Indien je één of meerdere van deze documenten wil gebruiken, ga eerst in overleg met je directeur. Toelichting nodig? Aarzel niet me te contacteren! 2 Bedrijvendag voor leraars Meer dan 90 bedrijven openen hun deuren! De Vlajo Bedrijvendag voor Leerkrachten vindt plaats op woensdag 16 november 2011 en is een grootse bedrijvenopendeurdag voor onderwijzend personeel om kennis te maken met de diverse aspecten van een onderneming en in dialoog te treden met de bedrijfsleider Inschrijven is verplicht kan via deze link. 3 Ondernemingszin 3.1 Competento Werken aan ondernemende competenties - dat is niet alleen ondernemerschap in enge zin, maar ook creativiteit, verantwoordelijkheids(zin), leiderschap naast samenwerking, inlevingsvermogen, etc. - belangt leerkrachten (en hun op- en begeleiders) uit alle onderwijsniveaus aan, waar ze moeten werken aan eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Comptento organiseert een beurs rond alle mogelijke tools om bovenstaande doelstellingen te realiseren.

2 - 2 Datum: donderdag 17 november 2011 van 10u tot 16u Plaats: Brussel, Boudewijnlaan 30 (Boudewijngebouw Expositieruimte links van de roltrap). Inschrijven is verplicht zowel voor standhouder als bezoeker en doe je via karine.vanmegroot@syntravlaanderen.be 3.2 Seeagame (VOETEN) SEE A Game is een partnerschap van Europese onderwijsinstellingen die zich willen engageren om ondernemingszin op een leuke en uitdagende manier te bevorderen. Door een aantal bordspellen te spelen ontdekken studenten de waarde van concurreren en samenwerken. De spelmodules simuleren relevante aspecten van bedrijfsprocessen en stimuleren attitudes die relevant zijn voor entrepreneurschap. Alle info, alsook downloads, vind je via deze link. 3.3 Prijs ondernemende school Unizo organiseert dit schooljaar opnieuw de Unizo Prijs Ondernemende School. Alle info tot deelname, alsook info over andere ondernemende projecten van UNIZO, vind je via deze link. 4 RTC stagemarkt RTC Vlaams-Brabant organiseert met enkele andere organisaties op 7 oktober 2011 een stagemarkt. Deze stagemarkt is bedoeld voor jongeren uit het hoger en secundair onderwijs, voor volwassenen in opleiding, stagebegeleiders, leerkrachten en docenten,...op zoek naar stages bij bedrijven uit alle sectoren in de regio. Men kan er nuttige stagecontacten maken en deelnemen aan tal van leerrijke workshops. Volgende workshops worden aangeboden: Optimaliseer je stage CV: wat wel en wat niet vermelden? (voor leerlingen) De start van een loopbaan: help ik studeer af (voor leerlingen) Stages voor leerkrachten rond ondernemerschap: procedures en formaliteiten Stageformulieren voor leerlingen: verzekering, standaardformulieren, administratie (voor stagebegeleiders) Kwalitatief werkplekleren (voor leraars) Communiceren met de werkgevers van uw stagiairs (stagebegeleiders) Inschrijven is verplicht via 5 Proleron bis De Dienst Beroepsopleiding van het departement Onderwijs heeft sinds februari 2011 het programma Proleron bis lopen: je kan als leraar een ondernemende stage open in het bedrijfsleven. In het kader van de introductie van de nieuwe leerplannen Kantoor en Verkoop is de Carrefourstage interessant om te volgen.

3 Meer info en inschrijvingsmogelijkheid voor de Carrefourstage, voor een snuffelstage, voor een doestage, voor workshops en navormingen ivm met ondernemerschap vindt je op: klik in de linkerbalk op Proleron bis COOS (competitie voor ondernemerskwaliteiten van schoolteams) Op 12 maart 2012 organiseert de DBO het jaarlijks COOS-evenement. COOS is een competitie voor schoolteams rond ondernemingszin en ondernemerschap. Inzet: trofee 'schoolteam met de beste ondernemerskwaliteiten'. Elke school kan één team van 5 leerlingen afvaardigen. De deelnemende school stelt zelf zijn team samen. Alle info vind je via deze link. Inschrijven is verplicht. 7 Evaluatie van het vak initiatie in de bedrijfseconomie in de basisoptie Handel en het vak Initiatie in administratie, retail en logistiek in het beroepsvoorbereidend leerjaar Kantoor en verkoop Vanaf 1 september worden beide bovenvermelde gewijzigde leerplannen van kracht. De gewijzigde leerinhoud biedt kans tot andere vormen van evaluatie. Op maandag 7 november 2011 reik ik u van 9.30u tot 12.00u een aantal evaluatietools aan in een navorming. Deze gaat door in de gebouwen van de DPB, Pelikaanzaal, Varkensstraat 6 te 2800 Mechelen. Inschrijven doe je met de schoolcode via Kies voor Secundair, Studiegebied Handel, module MHA-1.

4 - 4 8 Logistiek nieuws 8.1 Logistiek in actie De provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Oost-Vlaanderen (POMOV) heeft een website rond logistiek ontwikkeld. Je kan hier een aantal filmpjes downloaden die interessant kunnen zijn voor de leerlingen van BVL, 2 e /3 e graad Kantoor bso, 3 e graad Handel tso, 7 Logistiek bso. 8.2 Logistiek Engels voor leraars Engels, Logistiek en Seminaries 3 e graad Kantoor bso, leraars Engels en Bedrijfseconomie 3 e graad Handel tso RTC Vlaams-Brabant organiseert, in samenwerking met Lessius Mechelen, een workshop Logistiek Engels op 19 januari 2012 in Mechelen. Info vind je en inschrijven doe je via deze link. 8.3 Gratis webleren over logistiek en wegvervoer via VDAB Logos, het paritair comité van de logistiek bedienden, zet haar cursussen voor werknemers ook open voor leraars. Twee webcursussen van VDAB worden gratis aangeboden aan leraars: webcursus Het magazijn en de webcursus Wegvervoer. Meer inhoudelijke info vind je op bij Cursusaanbod. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Sofie.corteel@logosinform.be met volgende informatie: Naam leerkracht Rijksregisternummer School Vak(ken) Mailadres Telefoonnummer Welke cursus Het is NIET mogelijk om voor meerdere webcursussen tegelijk in te schrijven. Je kan pas beginnen met een volgende webcursus indien de vorige is afgerond. Indien de inschrijving in orde is, krijgt je hiervan een bevestiging van Logos. Enkele dagen nadien zal je van VDAB logingegevens krijgen om je aan te melden en aan de webcursus te beginnen. De webcursus blijft gedurende 90 dagen na de eerste aanmelding beschikbaar. 8.4 Top-shoe light spel Met de 'toolbox - top shoe supply chain light' krijgt de leerkracht de mogelijkheid om binnen het eigen lessenpakket het business game Top Shoe te spelen. In het spel worden o.a. volgende vaardigheden getraind : logistieke kennis, teamwork, communicatie, nauwkeurigheid, proactief denken, informatieverwerking & feedback, stressbestendigheid,.. Interessant voor leraars Logistiek en Seminaries 3 e graad Kantoor bso, leraars Bedrijfseconomie 3 e graad Handel tso. Het spel wordt toegelicht op 27 oktober 2011 in Leuven. Je krijgt de toolbox met het spel gratis (waarde 50) als je de vorming volgt. Alle info en inschrijven via deze link.

5 Logistieke filmpjes Diverse organisaties in verband met Logistiek en transport hebben de voorbije jaren filmmateriaal gemaakt. Via onderstaande youtube-links kan je deze films bekijken en eventueel gebruiken in de klas. De films over VELP en HET BEROEPENHUIS zijn informatief voor jou. Ze bieden geen meerwaarde bij gebruik in de klas. VELP - ALGEMENE INFO.wmv SECTOR FILM TRANSPORTSECTOR - ALGEMENE INFO.wmv PORT OF ZEEBRUGGE - HAVEN.wmv HONDA EUROPE - BEROEPENFILM.wmv HET VLAAMS INSTITUUT VOOR DE LOGISTIEK (VIL) - ALGEMENE INFO.wmv HET BEROEPENHUIS TE GENT - ALGEMENE INFO.wmv COLRUYT - BEROEPENFILM.wmv SETTING SAIL FOR A GREENER HORIZON - MULTIMODAAL VERVOER.wmv ON TRACK WITH MARCO POLO - MULTIMODAAL VERVOER.wmv 9 Navorming bij CNO CNO organiseert ook dit schooljaar een reeks interessante navormingen voor leraren Bedrijfseconomie (VAT-package, het belang van de financiële markten in de economie) alsook voor alle leraren (motiverende didactische werkvormen, ) Alle info en inschrijvingen via - klik op Cursussen, klik in Secundair onderwijs op Vakken, klik op Economie/Recht 10 Sociale economie VOSEC maakte een lesmap over sociale economie in het secundair onderwijs. De lesmap richt zich tot leerlingen uit de derde graad. Een aantal digitale lessen voor zelfstandige verwerking van de leerstof worden aangevuld met tips om via film of educatieve spelen het thema van de sociale en coöperatieve economie een plaats te geven in de lessen. Een bijhorende online presentatie biedt de mogelijkheid om studenten zelf op verkenningstocht te sturen. Alle info vind je via deze link.

6 Navorming Start tot Retail In juni 2011 heeft het RTC Vlaams-Brabant reeds één sessie van deze reeks van 6 nascholingen georganiseerd. De overige vijf nascholingen worden dit schooljaar gerealiseerd. Deze navorming is bestemd voor leraars Commerciële vorming uit de 2 e /3 e graad Verkoop bso en voor leraars Commerciële presentatie uit 7 Winkelbeheer en etalage bso. In oktober en november komen modules 1 en 2 aan bod. (module 1: communicatie en samenwerking; module 2: creativiteit en positief denken) Het aantal plaatsen is beperkt: schrijf je dus snel in via deze link. Met vriendelijke groet Johan Fouquaert Studiegebiedbegeleider Handel bso-tso

1 Nieuwe studierichtingsleerplannen Kantoor en Verkoop vanaf 2013-09-01

1 Nieuwe studierichtingsleerplannen Kantoor en Verkoop vanaf 2013-09-01 Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen studiegebied Handel november 2011 Aan de leraars Handel In dit alweer rijk gevulde maandbericht

Nadere informatie

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD

1. Samenstellen van een leerlingencursus voor AutoCAD Mode- CAD Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Mode november 2010 Aan de leraars Mode 1. Samenstellen van een leerlingencursus voor

Nadere informatie

MODE. Ingrid Casier. voor directies en leraren

MODE. Ingrid Casier. voor directies en leraren MODE Ingrid Casier voor directies en leraren 1 Workshop technische fiches Leraren die de workshop technische fiches volgden, zullen een individuele vraag krijgen naar het gebruik van deze fiches aan de

Nadere informatie

VLOR 19/12/2012. LOLlige samenwerking tussen scholen en bedrijven. Dorien Zelderloo Expert arbeidsmarkt Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde

VLOR 19/12/2012. LOLlige samenwerking tussen scholen en bedrijven. Dorien Zelderloo Expert arbeidsmarkt Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde LOLlige samenwerking tussen scholen en bedrijven VLOR 19/12/2012 Dorien Zelderloo Expert arbeidsmarkt Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde Voka titel 1 Voka titel 2 Filmpje batac Overzicht presentatie

Nadere informatie

Infomoment 72u VDAB

Infomoment 72u VDAB Infomoment 72u VDAB 2010-2011 28/5/2010 Agenda deel 1 1. Samenwerkingsvormen VDAB - RTC - Onderwijs: 1.a. RTC - acties per studiegebied 1.b. Raamcontract RTM-RTC-VDAB 1.c. 72-uren VDAB 1.d. Webleren 1.e.

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Mode juni 2011 Aan de leraars Mode 1. Werkplekleren Het Werkplekleren in de verkoop

Nadere informatie

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Nascholing 27 november 2012 NAS-121127-DOC-GCO Boudewijnlaan 20/21 1000 Brussel Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Beste leerkracht Begin juni kondigden we het POV-nascholingsaanbod aan

Nadere informatie

Voorstelling actieplan 2008-2009

Voorstelling actieplan 2008-2009 RTC Vlaams-Brabant Voorstelling actieplan 2008-2009 Provinciehuis Leuven - 26 september 2008 RTC Vlaams-Brabant 2008 1 Agenda deel 1 09.30u: Welkomstwoord Alex Dierickx, voorzitter RTC Vlaams-Brabant 09.35u:

Nadere informatie

Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen-Brussel Ondersteunings- en Nascholingsdienst

Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen-Brussel Ondersteunings- en Nascholingsdienst Diocesane Pedagogische Begeleiding Mechelen- (versie 1 februari 2011) KALENDER 2010-2011 - SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE SEMESTER Voor de met * aangeduide activiteiten kan al worden ingeschreven! ACTIVITEIT

Nadere informatie

FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING. Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen

FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING. Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen Welke rol moeten lerarenopleidingen spelen in het bereiken van VOET op secundaire scholen? Welke rol moeten lerarenopleidingen

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT 2013-2014 Kruibekestraat 55a - 9150 tel. 03 740 03 30 fax 03 744 02 90 e-mail: sint.joris@sintjorisinstituut.be www.sintjorisinstituut.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Annelies Van Roo SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 5 kernteams 1. Evalueren van leerlingen 2.Vakgroepwerking 3. Actief leren 5. Taalbeleid en GOK Kernteams 4. Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Mededelingen Economie SEI december 2011 Aan de leraars Economie-SEI Inhoud: 1 Nascholingen 1.1 Studiedag

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

WISKUNDE. Luc De Wilde en Guy Reyntjens. voor leraren wiskunde

WISKUNDE. Luc De Wilde en Guy Reyntjens. voor leraren wiskunde WISKUNDE Luc De Wilde en Guy Reyntjens voor leraren wiskunde 1 Leerplannen Het leerplan is het uitgangspunt voor het werk van de leraar en de vakgroep. Het is het belangrijkste document bij de lesplanning.

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderboekenweek. Techno+klas. Studiedag! In dit nummer:

Nieuwsbrief. Kinderboekenweek. Techno+klas. Studiedag! In dit nummer: 6 oktober 015 Nieuwsbrief In dit nummer: Kinderboekenweek Zoals al in een aparte nieuwsbrief vermeld zullen we woensdag 6 oktober a.s. om half 9 op het schoolplein een korte maar verrassende opening hebben

Nadere informatie

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.:

Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter beschikking stelden. Het bevat o.a.: Vernieuwde website 1 Ondersteuning lesmateriaal Hier zijn er vier mogelijkheden. Technische activiteiten 1ste graad Hier vind je veel informatie die we na de implementatie van het nieuwe leerplan al ter

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Beste directeur, beste coördinerend directeur

Beste directeur, beste coördinerend directeur Beste directeur, beste coördinerend directeur Om u en uw zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuw leerplanconcept Zin in leren, Zin in leven, stippelden wij in samenwerking met de dienst, een aantal

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en leraren studiegebied Personenzorg UITNODIGING Inspiratiedag

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

Bustoers. "promotie logistieke opleidingen. in bedrijfscontext"

Bustoers. promotie logistieke opleidingen. in bedrijfscontext Bustoers "promotie logistieke opleidingen in bedrijfscontext" 1 Leuven, 31 maart 2009 Betreft: Jaaractieplan 2009 Logistiek: Beste RTC-Partner, Ondanks de huidige economische terugval blijft logistiek

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Tweede graad bso. Verzorging voeding

Tweede graad bso. Verzorging voeding 4 Tweede graad bso Verzorging voeding De opleiding verzorging-voeding tweede graad bereidt de leerlingen voor op een derde graad bso waarin het contact met en de zorg voor mensen centraal staat. Naast

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Organisatiehulp 26 januari 2012 Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Vorige sessie september 2011 Situering actualisering leerplan OH binnen het geheel van de vernieuwing bso-personenzorg Uitgangspunten

Nadere informatie

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS

MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN SECUNDAIR ONDERWIJS REGIO WEST-VLAANDEREN Baron Ruzettelaan 435, 8310 Brugge-Assebroek 050 37 26 75 www.kobrugge.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Geachte directeur Beste collega Volgende

Nadere informatie

weeknieuws 4 cursus 2014 2015 12 september 2014

weeknieuws 4 cursus 2014 2015 12 september 2014 PC basisschool Stadskwartier Catharinastraat 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl In dit weeknieuws o.a.: Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 (ook

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een diploma van

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 6 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 6 kernteams Evalueren van leerlingen Vakgroepwerking Actief leren Talita kumi Taalbeleid en GOK Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL Pad: www.vicog.be

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een diploma van

Nadere informatie

SCHOLEN VERGELIJKEN (1)

SCHOLEN VERGELIJKEN (1) SCHOLEN VERGELIJKEN (1) Welke cursussen kan je volgen in welke scholen? In welke scholen zijn de cursussen duur? Wanneer starten de cursussen? Via websites kan je veel informatie vinden. Wat moet je doen?

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Documenten van de leraar SECUNDAIR ONDERWIJS Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied)

Nadere informatie

weeknieuws 5 cursus 2014 2015 19 september 2014

weeknieuws 5 cursus 2014 2015 19 september 2014 In dit weeknieuws o.a.: PC basisschool Stadskwartier Catharinastraat 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 (ook

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2010-021 datum : 2010-03-26 gewijzigd : 2014-02-06 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte Pedagogische Begeleidingsdienst contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte agenda namiddag INFORMATICA 1 info nieuwe leerplan(nen) 2de graad > kritische groepsbespreking > plenum

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

L E S S E N T A B E L L E N

L E S S E N T A B E L L E N O n z e L i e v e V r o u w c o l l e g e C a m p u s C e n t r u m L E S S E N T A B E L L E N schooljaar 01013 Zavel 15 960 Zottegem Tel. 09 360 1 9 Fax 09 361 0 88 http://www.centrum.olvcollege.be L

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO 2 e GRAAD ASO EC-M = Economie (economie met extra talen 4 u wiskunde) EC-W = Economie (economie met extra wiskunde 5 u wiskunde) LA = Latijn WE = Wetenschappen Lessenrooster EC-M EC-W LA WE Godsdienst

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

Opleiding Aquaristiek

Opleiding Aquaristiek DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 T +32 51 23 23 30 www.katho.be/hivb B-8800 Roeselare F +32 51 22 82 58 hivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2012-2013 Opleiding Aquaristiek

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 RETAIL (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN Gerrit Schuermans voor alle leraren De berichten die in de vorige mededelingen werden gepubliceerd en andere interessante informatie over de vakken biologie, chemie

Nadere informatie

Handleiding Smartschool VIA ASO. Schoolbestuur Sint- Paulus vzw

Handleiding Smartschool VIA ASO. Schoolbestuur Sint- Paulus vzw Handleiding Smartschool VIA ASO Schoolbestuur Sint- Paulus vzw 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Wat is Smartschool?... 2 3 Hoe inloggen?... 2 4 Uw account beheren... 3 5 Cursussen raadplegen... 3 6 De schoolagenda

Nadere informatie

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart Sint-Norbertus Antwerpen Verpleegkunde,, Verpleegkunde: een opleiding met een hart,, De ene helft van de tijd breng je door Het is leuk dat de lessen zo verschillend zijn. Het ene uur verdiep je je in

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

Evaluatie Stichting Onderwijs & Ondernemen

Evaluatie Stichting Onderwijs & Ondernemen 7 oktober 2013 Evaluatie Stichting Onderwijs & Ondernemen Managementsamenvatting www.technopolis-group.com Evaluatie Stichting Onderwijs & Ondernemen Managementsamenvatting technopolis group, oktober 2013

Nadere informatie

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende!

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Maandag, 1 september 2014 Beste ouders, kinderen, grootouders, We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Wij heten jullie alvast van harte welkom en hopen op

Nadere informatie

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende!

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Dinsdag, 1 september 2015 Beste ouders, kinderen, grootouders, We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Wij heten jullie alvast van harte welkom en hopen op

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken)

Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken) Mogelijke opdrachten voor de vakwerkgroep Personenzorg (component verzorgende vakken) De vakgroep kan bestaan uit : 1 leraren die vak geven vanuit dezelfde discipline (vb. gezondheidsopvoeding, verzorging,

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep muzikale opvoeding. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Wij focussen op opleiding, tewerkstelling en competentiebeleid, om toekomstige

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw

Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw 7 oktober 2013 Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw Managementsamenvatting www.technopolis-group.com Evaluatie Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw Managementsamenvatting technopolis group, oktober 2013

Nadere informatie

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag?

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? Op 13 maart heeft de minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen Kathleen Van Brempt een mededeling gedaan over het Rijbewijs op school. Hierover

Nadere informatie

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg

PERSONENZORG. Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen. voor directies en leraren studiegebied Personenzorg REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiek PERSONENZORG Ingrid Molein, Eef Rombaut en Tine Van Severen voor directies en studiegebied Personenzorg Werking van het PZ-team

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen

Bijlage 5 bij het koninklijk besluit van 11 mei 2004 betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [datum] tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het

Nadere informatie

Vlajo Ambassadeurschool Richtlijnen Hoger onderwijs

Vlajo Ambassadeurschool Richtlijnen Hoger onderwijs Vlajo Ambassadeurschool 2014 Richtlijnen Hoger onderwijs Inhoud 1 Ondernemend Onderwijs O&O... 2 1.1 Algemene inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.2 Ambassadeur of niet?...4 2 Ondernemend

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen

Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen Inschrijven voor een nascholing van DPB Antwerpen Bart Debbaut Diocesane Pedagogische Begeleidingsdienst Noorderlaan 108, 2030 Antwerpen Tel.: 035439705 www.dsko.be Fax: 035449850 dpb.antwerpen@vsko.be

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep informatica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke

Nadere informatie

BSO: van het eerste tot het zevende jaar!

BSO: van het eerste tot het zevende jaar! BSO: van het eerste tot het zevende jaar! Eerste graad: 1B BVL kennismaking met verschillende beroepen - Je leert omgaan met de mogelijkheden van een computer. - Je leert de beginselen van verkoop. - Je

Nadere informatie

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen.

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen. Papieren versie Mijn stage Schematisch overzicht Legende Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Kies Maximum 1 antwoord kiezen. Duid aan Meerdere antwoorden aanduiden. 1 Vragen Voor Waarom ga

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso Nieuwe leerplannen aardrijkskunde

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

Werkplekleren in TSO & BSO

Werkplekleren in TSO & BSO Werkplekleren in TSO & BSO Dag van het SO (6 februari 2015) Peter Römers & Peter Druyts Kader Zijn de volgende situaties, volgens het buikgevoel, stage, werkplekleren en / of extra-murosactiviteiten? 1.

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016 INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen 3 BaKO 2015-2016 Overzicht 1. Alternatieve stage/ Over de grenzen Wat is dit? Het competentieprofiel Mogelijkheden alternatieve stage Mogelijkheden over de grenzen

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel)

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel) 2018-2019 Kruibekestraat 55a 9150 Bazel 03 740 03 30 www.sintjorisbazel.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT,

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT, Ministerieel besluit tot uitvoering van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader

Nadere informatie