Rotterdam. sociaal. gemeten. 3e meting Sociale Index

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rotterdam. sociaal. gemeten. 3e meting Sociale Index"

Transcriptie

1 10 Rotterda sociaal geeten 3e eting Sociale Index

2 10 Rotterda sociaal geeten Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 1 3e eting Sociale Index Inhoud 0. Woord oraf 1. Inleiding 2. De Sociale Index nader verklaard 3. Rotterda Vergelijking uitkosten Sociale Index 08/ 09/ Situatie per deelgeeente Centru Prins Alexander Pernis Overhie Noord Kralingen-Crooswijk IJsselonde Hoogvliet Hoek van Holland Hillegersberg-Schiroek Feijenoord Delfshen Charlois Rozenburg Bijlage 1: Behrijng van de begrippen Bijlage 2: Verantwoording Bijlage 3: Tabellen Bijlage 4: Deelgeeente en wijkindeling

3 2 0 Woord oraf In deze uitge presenteren we de uitkosten van de derde Sociale Index. Het goede nieuws is dat er het afgelopen jaar oruitgang is goekt in de ores van hoolverzui (anti-spijbelacties werpen hun vruchten af) en opleiding (eer leerlingen aken hun hool af en hun opleiding is bovendien hoger dan een aantal jaren geleden). Het slechte nieuws is dat de Rotterdaers zich inder gezond elen en dat ze zich zorgen aken over hun werk en inkoen. Het is teleurstellend dat de kwaliteit van onze stad als geheel weer iets gedaald is naar het niveau van 2008: van 6,0 naar 5,8. We veroeden dat de econoihe cris sterke geelens van onzekerheid over baan en inkoen oproept. Als gelg van de koende (landelijke) bezuinigingen en de gelgen daarvan or de Rotterdaers is het ogelijk dat de koende jaren verdere daling te zien zal zijn. Het is beoedigend dat de ores op de thea s waaraan we de laatste jaren hard hben gewerkt, zoals werk en hool, adequate orzieningen, ldoende opleiding en vervuiling en overlast een stijgende lijn laten zien. Dat geeft ons de otivatie o ook de koende perie speerpunten op te pakken waaree we lop aan de slag gaan o de kwaliteit van Rotterda te verbeteren. Wij willen ons de koende jaren richten op gieden waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Zo zullen we actie onderneen o de gezondheid van de Rotterdaers te verbeteren. Vooral het creëren van sportorzieningen in de wijken rt een speerpunt. Natuurlijk zullen we ons inspannen o de gelgen van de econoihe cris zoveel ogelijk te beperken.

4 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 3 De Sociale Index geeft ons gedetailleerde inforatie per wijk. Daaree kunnen we gericht beleid inzetten op plekken waar dat het eest nig is. Dat doen we uiteraard et deelgeeenten en andere partners in de wijken. Onder de paraplu van het giedsgericht werken aken we wijkactieprograa s waarin we heel precies inzooen op zwakke punten in de wijken. Daar onderneen we dan concrete actie op. We kunnen als Rotterdaers trots zijn op het instruent Sociale Index. Onze Sociale Index is or steden in binnen- en buitenland een orbeeld. Jantine Kriens Wethouder Financiën, Bestuur en Organisatie, Volksgezondheid en Maathappelijke Ondersteuning.

5 4 1 Inleiding Dit rapport geeft de resultaten van de derde eting or de Sociale Index weer. De eet de kwaliteit van Rotterda als geheel en van de afzonderlijke deelgeeenten en wijken. De Sociale Index is een vliegwiel dat het giedsgericht werken stiuleert. De doelen van de Sociale Index zijn: --Meten: het in kaart brengen van de tuatie op een bepaald oent; --Analyseren: het vergelijken en onderzoeken van verhillen tussen de diverse factoren en het vergelijken van de cijfers et orgaande jaren. De Sociale Index is bedoeld als onitor. Door ieder jaar opnieuw de ores van een gied vast te stellen, kunnen geeente en partners bepalen of en hoe de kwaliteit van dat gied verandert; --Sturen van het giedsgericht werken: het leveren van inforatie waarbij indien nozakelijk het beleid bijgestuurd of geïntenveerd kan worden; --Versterken: aansluiting zoeken bij de sterke punten van de stad of een gied. De Sociale Index is daaree een belangrijk instruent or het (stedelijk en deelgeeentelijk) bestuur o richting te geven aan het beleid. Bij het uitkoen van deze derde eting is een nieuw stadsbestuur aangetreden dat op grond van het coalitieakkoord Ruite or talent en onderneen het beleid or de koende jaren saen et deelgeeenten uitstippelt. De abities van het nieuwe college o te investeren in de kwaliteit van de stad worden uitgewerkt in een werkprograa dat na de zoer van 2010 uitkot. Bij de ontwikkeling en uitering van het beleid zijn abtelijk de Geeentelijke Gezondheidsdienst Rotterda-Rijnond (GGD), Jeugd Onderwijs en Saenleng (JOS), dienst Kunst en Cultuur (dkc), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe), Sport en Recreatie (SenR) en de deelgeeenten betrokken.

6 Rotterda sociaal geeten 3e eting Sociale Index 5 2De Sociale Index nader verklaard De Sociale Index eet nds 2008 jaarlijks de kwaliteit van Rotterda als geheel, de deelgeeenten en de wijken. 1 Aspecten, thea s en indicatoren De Sociale Index biedt een ore, opgedeeld in er aspecten:,, en binding. Ieder aspect is verlgens onderverdeeld in thea s. Behalve bij binding, dat uit twee thea s bestaat, zijn de aspecten opgouwd uit er thea s. Bijorbeeld: het aspect bestaat uit de thea s ontbreken van diriinatie, passende huisvesting, adequate orzieningen en vervuiling en overlast. De thea s zijn weer onderverdeeld in diverse indicatoren: Het thea adequate orzieningen, bijorbeeld, is opgouwd uit de twee indicatoren tevredenheid et de fyeke orzieningen (speelplaatsen, basholen, etcetera) en bekendheid et de orzieningen (zoals thuiszorg en aathappelijk werk). Categorieën Alle ores die aan een wijk worden toegekend, of het nou gaat o totaal-, aspect- of theaores, vallen in één van de jf categorieën, variërend van sociaal zeer zwak, a probleatih, kwetsbaar en sociaal ldoende, tot sociaal sterk. In de lgende tabel worden de jf categorieën in cobinatie et de ores gepresenteerd. Als een wijk op, bijorbeeld, het aspect een 6,5 oort, dan krijgt de wijk op dit aspect het stepel sociaal ldoende. Tabel 1: Categorie-indeling ores Score Categorie 3,8 en lager Sociaal zeer zwak 3,9 tot en et 4,9 Problee 5,0 tot en et 5,9 Kwetsbaar 6,0 tot en et 7,0 Sociaal ldoende 7,1 en hoger Sociaal sterk Scores Een gied krijgt or iedere indicator een ore (rapportcijfer). Bijorbeeld: hoe inder ensen in een gied diriinatie hben ervaren, hoe hoger het gied oort op de indicator ervaren diriinatie. Een hoge ore is dus potief. Op bas van indicatorores worden theaores berekend. Een theaore is het geiddelde van de onderliende indicatorores. Bijorbeeld: een gied dat op de indicator tevredenheid fyeke orzieningen een 7,0 en op de indicator bekendheid et de orzieningen een 6,0 oort, krijgt or het thea adequate orzieningen een 6,5. Een aspectore is het geiddelde van de bijbehorende theaores. Ten slotte levert het geiddelde van de er aspectores van een gied een cijfer or de kwaliteit van betreffend gied op. Monitor De Sociale Index is bedoeld als onitor. Door jaarlijks de ores van een gied vast te stellen, kan worden bepaald of en hoe de kwaliteit van dat gied verandert. 1 Rozenburg, deelgeeente nds 18 aart 2010, is tevens eegenoen in het onderzoek. De uitkosten or Rozenburg worden echter nog niet eegenoen in de berekeningen van de Sociale Index Rotterda. In hoofdstuk 18 zal hierop nader worden ingegaan. Begin 2010 heeft nog een kleine giedswijziging plaatsgenden: Wilhelinapier behoort niet eer tot deelgeeente Centru, aar tot deelgeeente Feijenoord en heet nu Kop van Zuid. Met deze wijziging worden er in de Sociale Index in plaats van 64 wijken onderheiden.

7 6 Leeswijzer Dit rapport gaat in op de totaal-, aspect- en theaores van Rotterda, de deelgeeenten en de wijken. Het rapport begint in hoofdstuk 3 et een behrijng van de uitkosten van 2010 or de stad Rotterda. Er wordt ingegaan op veranderingen in de ores or de drie etingen op stedelijk niveau. Daarna lgen besprekingen op hoofdlijnen van de aspecten en thea s. Verlgens worden de wijken naar categorie onderheiden. Ten slotte geeft het rapport een overzicht van de totaal- en aspectores van Rotterda en de deelgeeenten en gaat het in op de ores van het Pact op Zuid-gied en de WWI-wijken (Wonen Wijken en Integratie). Hoofdstuk 4 vergelijkt de belangrijkste ores or 2008, 2009 en Ingegaan wordt op de verhillen op stedelijk niveau en per deelgeeenten en op wijkniveau. Daarnaast wordt in de vergelijking het Pact op Zuid en de WWI-wijken nader belicht. Tenslotte worden enkele orlopige conclues getrokken over de invloed van de econoihe cris op de uitkosten van de Sociale Index. De hoofdstukken 5 tot en et 18 behandelen de resultaten per deelgeeente. Ieder hoofdstuk behrijft de uitkosten van de derde eting or de betreffende deelgeeente en de afzonderlijke wijken van de deelgeeente. Van bijzondere orde is de (nieuwe) deelgeeente Rozenburg, behandeld in hoofdstuk 18, die door het ontbreken van een aantal indicatoren niet vergelijkbaar is et de overige deelgeeenten. Waar het rapport spreekt over alle wijken of alle deelgeeenten, is Rozenburg niet inbegrepen. In het rapport is in principe de terinologie van categorieën (sociaal sterk, sociaal ldoende, etc.) aangehouden. Dit geldt ook or de naen van aspecten en thea s. Owille van de leesbaarheid (afwisseling in zinnen) wordt hier sos van afgeweken. Bijorbeeld: de wijk oort ldoende waar een wijk sociaal ldoende oort, of gezondheid is een problee waar een wijk bijorbeeld 4,0 oort op het thea ldoende gezondheid. Tot slot is een aantal tabellen opgenoen.

8 Rotterda sociaal geeten 3e eting Sociale Index 7 3 Rotterda 2010 Uitkosten 2010 Rotterda oort in 2010 een 5,8 op de Sociale Index. Deze ore is net niet hoog genoeg o de stad als sociaal ldoende te kwalificeren. Er zijn twee aspecten die ldoende oren: en, twee die kwetsbaar zijn: en binding. Probleatih zijn de thea s ldoende inkoen (4,4), ldoende gezondheid en ldoende taalbeheerng (beide 4,8). Onderstaande tabel 2 geeft de ores weer or Sociale Index Rotterda 2010 op -, aspect- en theaniveau. adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool ontbreken van diriinatie passende huisvesting contacten ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding en culturele actiteiten inzet utaties Tabel 2 Sociale Indexore or Rotterda op, aspect- en theaniveau, eting 2010 Sociale Index Capaciteiten Voldoende opleiding Goede gezondheid Voldoende inkoen Voldoende taalbeheerng Leefogeng Ontbreken van diriinatie Passende huisvesting Adequate orzieningen Weinig vervuiling en overlast Meedoen Werk en hool Sociale contacten Sociale en culturele actiteiten Sociale inzet Sociale Binding Mutaties Ervaren binding Rotterda ,8 5,1 6,4 4,8 4,4 4,8 6,1 6,2 5,7 6,1 6,6 6,2 6,1 5,2 6,7 6,6 5,8 6,0 5,7 Tabel 3 Index- en aspect ores van Rotterda en de deelgeeenten, eting 2010 Deelgeeente Sociale Index Capaciteiten Leefogeng Meedoen Sociale Binding Centru 6,1 6,1 6,3 6,4 5,4 Prins Alexander 6,8 6,7 7,0 6,6 6,9 Pernis 7,4 7,4 7,1 7,2 8,0 Overhie 6,1 5,6 6,3 6,1 6,5 Noord 5,9 5,4 6,3 6,2 5,8 Kralingen-Crooswijk 5,9 5,3 6,2 6,3 5,6 IJsselonde 5,8 5,0 6,2 5,9 5,9 Hoogvliet 6,6 6,3 6,8 6,2 7,0 Hoek van Holland 7,7 7,3 8,0 7,7 7,9 Hillegersberg-Schiroek 7,0 7,0 7,1 6,9 7,1 Feijenoord 5,2 4,1 5,4 5,6 5,6 Delfshen 5,3 4,4 5,6 5,7 5,3 Charlois 5,1 4,5 5,6 5,4 4,8 Rotterda 5,8 5,1 6,1 6,2 5,8

9 8 Overzicht totaal- en aspectores van Rotterda en de deelgeeenten Onderstaande tabel 3 bevat de totaal- en aspectores van Rotterda en de deelgeeenten. Dit geeft een indruk van de verhillen tussen de deelgeeenten en de verhillen tussen de deelgeeenten en het Rotterdase geiddelde. Rotterda oort in 2010 een 5,1 op het aspect. Hierbij gaat het o eigenhappen die ensen nig hben o ee te kunnen doen in de saenleng. Het aspect onderheidt er thea s: ldoende opleiding, goede gezondheid, ldoende inkoen en ldoende taalbeheerng. Voor het aspect krijgt Rotterda een 6,1. Dit cijfer geeft een beoordeling van de ogeng waarin de Rotterdaers wonen. Vier eigenhappen (thea s) bepalen de : ontbreken van diriinatie, passende huisvesting, adequate orzieningen en vervuiling en overlast. Het aspect belicht de ate waarin Rotterdaers deelneen aan de aathappij. De stad oort een 6,2 op dit aspect. Meedoen is, net als, in er thea s onderverdeeld: werk en hool, contacten, en culturele actiteiten en inzet. Voor binding krijgt Rotterda in 2010 een 5,8. Dit aspect eet de binding van Rotterdaers et de stad, hun wijk en de wijkbewoners. Het aspect binding bestaat uit twee thea s: utaties en ervaren binding. Wijken naar categorie De Sociale Index onderheidt in wijken. Op bas van de derde eting kunnen de wijken als lgt worden ingedeeld: 7,1 en hoger : 12 sociaal sterke wijken 6,0 tot en et 7,0 : 20 sociaal ldoende sterke wijken 5,0 tot en et 5,9 : 27 sociaal kwetsbare wijken 3,9 tot en et 4,9 : 6 probleewijken 3,8 en lager : 0 sociaal zeer zwakke wijken Iets inder dan de helft van de wijken (32) oort (eer dan) ldoende op kwaliteit. Een iets inder groot aantal wijken (27) is kwetsbaar. Daarnaast zijn er zes wijken die iets lager dan een 5,0 oren (naelijk 4,6 t/ 4,9) en daaro als probleewijken worden aangeerkt. Rotterda heeft geen sociaal zeer zwakke wijken. Sociaal sterke wijken (12) De sociaal sterke wijken lien ornaelijk in de deelgeeenten Prins Alexander (3 wijken) en Hillegersberg-Schiroek (4 wijken). Verder gaat het o Hoek van Holland, Oud IJsselonde, Kralingen Oost/Kralingse Bos, Blijdorp en Pernis. De sociaal sterke wijken oren op alle er de aspecten 6,3 of hoger (aar eestal 7,1 of hoger). Sociaal ldoende wijken (20) Van de 20 sociaal ldoende wijken oren er er 6,0 of hoger op alle er de aspecten. Het gaat o Hoogvliet-Zuid, Overhie en ostreken, Ooord en Prinsenland. De eeste andere sociaal ldoende wijken zijn kwetsbaar op het gied van binding (Zuiderpark/Zuidplein, Kop van Zuid, Struisenburg, Bergpolder, Het Lage Land, Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt en Stadsdriehoek/C.S. Kwartier), of (Kop van Zuid-Entrepot, Noordereiland, Schiroek, Hoogvliet-Noord, Liskwartier, Oosterflank en Zevenkap). Eén wijk, De Eh, is op twee aspecten kwetsbaar, naelijk en binding, en Wielewaal is kwetsbaar op en probleatih op. Sociaal kwetsbare wijken (27) In 2010 zijn er 27 kwetsbare wijken. Alle wijken van de deelgeeente Delfshen behoren tot deze categorie. Op Oud-IJsselonde na zijn alle wijken in deelgeeente IJsselonde kwetsbaar. Deelgeeenten Charlois en Feijenoord laten een gevarieerd beeld zien: zowel probleatihe, kwetsbare als sociaal ldoende wijken. Charlois heeft er kwetsbare wijken: Pendrecht, Oud-Charlois, Zuidwijk en Heijplaat. Feijenoord kent twee kwetsbare wijken in 2010: Vreewijk en Katendrecht. In Kralingen-Crooswijk zijn de lgende wijken kwetsbaar: Kralingen-West en Rubroek, en Nieuw en Oud Crooswijk. De Eh zit et een 6,0 op het randje. Drie van de zes wijken van Noord zijn kwetsbaar: Provenierswijk, Agniesuurt en Oude Noorden. Resteren Kleinpolder in deelgeeente Overhie en Oude Westen in deelgeeente Centru. Sociale probleewijken (6) Van de zes probleewijken behoren er er, naelijk Afrikaanderwijk, Bloehof, Feijenoord en Hillesluis tot de deelgeeente Feijenoord. De andere twee, Carnisse en Tarwewijk, bij Charlois.

10 4 Vergelijking uitkosten Sociale Index 08/ 09/ 10 De drie etingen van de Sociale Index laten elk andere ores zien op thea-, aspect- en niveau or de wijken, de deelgeeenten en or de stad als geheel. Door de uitkosten van de drie etingen et elkaar te vergelijken en sos zelfs de gegevens van de drie etingen saen te egen, kan een beter beeld worden verkregen van de ontwikkelingen in het doein, dan uit de analyse van de etingen afzonderlijk. Het vele dataateriaal laat dan eer en betrouwbaardere statistihe analyses en conclues toe. Rotterda sociaal geeten 3e eting Sociale Index 9 gen en dalingen or de deelgeeenten en wijken aan b. Na de bespreking van de resultaten or Rotterda, de deelgeeenten en de wijken, wordt er in aparte passage aandacht besteed aan de Sociale Indexores or Pact op Zuid en de WWI-wijken. Het hoofdstuk sluit af et een interpretatie van de resultaten van de Sociale Index in het licht van de econoihe cris. Hierbij worden niet zozeer conclues getrokken aan de hand van de concrete cijfers, aar wordt een begin geaakt van een duiding van de veranderingen die zich hben ltrokken. Voor (thea)ores, gaseerd op enquêtevragen, die per jaar vanwege steekproefafwijkingen sterk kunnen fluctueren, zoals taalbeheerng, kunnen de antwoorden van drie etingen bij elkaar worden genoen. Hieruit is dan een orthrijdend geiddelde te berekenen. Dit hoofdstuk vergelijkt de belangrijkste ores or de drie etingen, te beginnen bij de ores or Rotterda. Daarna koen de belangrijkste stijgin- De behrijng van de veranderingen in ores tussen de drie etingen is gaseerd op het lgende. Veranderingen in ores tussen de etingen variëren (uiteraard) in grootte. De uithieters hierin worden groter (en de cijfers statistih inder betrouwbaar) naarate het gied kleiner wordt, en de ores uit inder indicatoren zijn opgouwd. Naarate het niveau daalt, dienen de veranderingen groter te zijn o in dit hoofdstuk aan de orde te worden gesteld. Tabel 4 De Sociale Indexores or Rotterda op, aspect- en theaniveau, or de drie etingen Sociale Index Capaciteiten Voldoende opleiding Goede gezondheid Voldoende Inkoen Voldoende taalbeheerng Leefogeng Ontbreken van diriinatie Passende huisvesting Adequate orzieningen Weinig vervuiling en overlast Meedoen Werk en hool Sociale contacten Sociale en culturele actiteiten Sociale inzet Sociale binding Mutaties Ervaren binding Rotterda ,8 5,1 6,4 4,8 4,4 4,8 6,1 6,2 5,7 6,1 6,6 6,2 6,1 5,2 6,7 6,6 5,8 6,0 5, ,0 5,4 6,2 5,2 4,9 5,2 6,3 6,5 6,3 5,9 6,5 6,3 6,0 5,8 6,6 6,7 6,1 5,9 6, ,8 5,2 5,8 5,1 4,9 5,0 6,2 6,2 6,2 5,8 6,4 5,9 5,0 5,5 6,5 6,7 6,0 6,0 6,0

11 10 Bendingen op stedelijk niveau Deze paragraaf behrijft de uitkosten van de Sociale Index or Rotterda, te beginnen et een vergelijking van de drie etingen op -, aspect en theaniveau (zie pag 10). Ten opzichte van 2009 dalen de aspecten en binding licht (et 0,3). Nog geringere dalingen zijn te constateren bij (0,2) en (0,1). Het aspect oort in 2010 het hoogst en is het enige aspect dat ten opzichte van 2008 is gestegen (et 0,3). Iets geringere dalingen zijn te constateren bij en. Het aspect oort in 2010 het hoogst en is het enige aspect dat ten opzichte van 2008 is gestegen. De aspecten op onderdelen Capaciteiten Op het gied van opleiding oort Rotterda ldoende en steeds beter. Goede gezondheid, ldoende taalbeheerng, aar oral ldoende inkoen oren probleatih. De dalingen et 0,4-0,5 punt ten opzichte van 2009 zijn aanzienlijk. Leefogeng De ores or diriinatie en huisvesting dalen in 2010 ten opzichte van 2009 et 0,3 respectievelijk 0,6 punt. De laatste twee aspecten, orzieningen en vervuiling en overlast, stijgen elk licht: 0,2 en 0,1 punt. Het thea passende huisvesting kot in de kwetsbare zone, de overige thea s oren ldoende. In 2009 was er nog sprake van een behoorlijke stijging van de ore or het thea ontbreken van diriinatie. Meedoen Nog eer dan in 2009 (en 2008) is Rotterda kwetsbaar op het gied van contacten; op dit thea daalt de ore in 2010 et 0,6 punt. De participatie op het gied van werk en hool en de en culturele actiteiten zijn elk 0,1 gestegen en blijven ldoende oren. Ook de ate waarin Rotterdaers vrijwillige inzet tonen or anderen of or hun wijk is ldoende, aar bij dit thea is sprake van 0,1 punt daling. In 2009 steeg de ore op dit aspect van 5,9 naar 6,3. Dit was oral te danken aan een toegenoen participatie op het gied van werk en hool. Sociale binding Mutaties (een aat or het aantal verhuizingen in Rotterda) is et één tiende gestegen en is daaree van kwetsbaar naar ldoende gegaan. De ervaren binding et de ogeng is sterk gedaald (-0,7 punt). Het thea is daaree kwetsbaar geworden. Door die daling van de ervaren binding oort Rotterda op binding 0,3 punt lager dan rig jaar (5,8 in plaats van 6,1) en is daardoor van ldoende naar kwetsbaar gegaan. Rotterdaers hben inder vertrouwen in het lokaal bestuur. Ze zijn inder bereid zich in te zetten or hun wijk. De thea s Bij de afzonderlijke thea s zijn or Rotterda zowel stijgingen als dalingen (ten opzichte van 2009) te zien. De stijgingen (2010 ten opzichte van 2009): -- ldoende opleiding: +0,2 -- adequate orzieningen: +0,2 -- weinig vervuiling en overlast: +0,1 -- werk en hool: +0,1 -- soc. en culturele actiteiten: +0,1 -- utaties: +0,1 Bij de stijgingen kan worden geconstateerd dat zij weliswaar niet groot zijn, aar et uitzondering van het thea utaties, ook al in 2009 hben plaatsgenden. De dalingen nden plaats bij de thea s: --goede gezondheid: -0,4 --ldoende inkoen: -0,5 --ldoende taalbeheerng: -0,4 --passende huisvesting: -0,6 --ontbreken van diriinatie: -0,3 -- contacten: -0,6 -- inzet: -0,1 --ervaren binding: -0,7 Met uitzondering van het thea ontbreken van diriinatie, duiken bovenstaande theaores in eer of indere ate onder het niveau van 2008.

12 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 11 Bendingen op deelgeeente- en wijkniveau Deze paragraaf behrijft de resultaten or de deelgeeenten en wijken, te beginnen bij de grootste stijgingen tussen 2009 en 2010, onderverdeeld naar -, aspect- en theaniveau. Daarop lgend koen de negatieve uithieters over dezelfde perie aan b. Er zijn inder (extree) potieve uithieters dan (extree) negatieve uithieters. Grootste stijgingen tussen 2009 en 2010 Voor de deelgeeenten geldt dat er geen potieve uithieters zijn op - of aspectniveau, aar wel or enkele thea s. Het betreft dan de thea s: ldoende opleiding, adequate orzieningen, werk en hool en en culturele actiteiten. Gekeken naar de ontwikkeling in de wijken zijn er slechts drie beperkt potieve uithieters op aspectniveau: : --Oud-Charlois: +0,6 --Oud-IJsselonde: +0,6 : --Vreewijk: +0,6 Op theaniveau zijn de potieve uithieters oral te nden bij ldoende opleiding, adequate orzieningen, weinig vervuiling en overlast en werk en hool. Grootste dalingen tussen 2009 en 2010 Indexniveau De grotere dalingen op niveau nden we bij de deelgeeenten: Hillegersberg-Schiroek, Hoek van Holland, Hoogvliet, IJsselonde, Overhie en Prins Alexander. In 2010 zijn er or de afzonderlijke wijken op niveau jf grote(re) negatieve uithieters; -1,0 punt or de wijk Zevenkap, en -0,8 punt or Schiroek en or de wijken Beverwaard, Groot- IJsselonde-Noord en Het Lage Land: elk -0,5 punt. De aspecten De eeste en eest extree negatieve uithieters op aspectniveau zijn te constateren bij de aspecten en binding, gelgd door en. Er zijn drie uithieters op deelgeeenteniveau: : --Prins Alexander: -0,6 --Overhie: -0,6 binding: --Hoek van Holland: -0,6 Op wijkniveau worden eer, en eer extree uithieters geconstateerd. Voor een copleet overzicht zie de tabel in de bijlagen. De grootste dalingen (>= -1,0 punt) zijn waar te neen bij het aspect, in de lgende wijken: --Vreewijk: -1,0 --Schiroek: -1,2 --Groot-IJsselonde Noord: -1,1 --De Eh: -1,3 --Zevenkap: -1,7 De grootste verhillen tussen 2008 en 2010 Er zijn op niveau er deelgeeenten die in 2010 gelijk oren aan 2008, er die stijgen en jf dalers. De stijgingen zijn van iets geringere ovang (axiaal 0,2 punt or Pernis) dan de dalingen (axiaal -0,3 punt or Hillegersberg-Schiroek). Opvallend is de stijging van 0,3 punt or Charlois op het aspect. Deze wordt in zijn geheel veroorzaakt door een sterke stijging (0,9 punt) op het thea ldoende opleiding. Bij geen enkele andere deelgeeente is er tussen 2008 en 2010 op dit aspect sprake van een dergelijke stijging. Veruit de eeste stijgingen bij deelgeeenten (en geen dalingen) nden we bij het aspect. De stijgingen variëren hier van 0,1 tot en et 0,5 punt (Feijenoord). Sterke dalingen tussen de eerste en derde eting zijn verder te constateren bij Hillegersberg-Schiroek, IJsselonde (beide -0,5 punt) en Prins Alexander (-0,3 punt) op het aspect. Leefogeng daalt in deze perie 0,3 punt in Hillegersberg-Schiroek. Bij binding daalt de ore bij Hillegersberg-Schiroek, Hoek van Holland, Overhie, Centru (alle -0,3 punt) en bij Prins Alexander -0,4 punt. De deelgeeenten Charlois, Delfshen en Feijenoord zijn, in de zin van weinig veranderingen in de ores (zowel aspect- en theaniveau), redelijk stabiel en dat niet alleen tussen 2008 en 2010, aar ook in de perie

13 12 Pact op Zuid en WWI-wijken In de geeente Rotterda neen de Pact op Zuidwijken en de WWI-wijken een bijzondere plaats in. De twee lgende paragrafen behrijven de ores op de drie etingen or beide clusters in vergelijking et de rest van Rotterda, waarbij de wijksaenstelling van de rest natuurlijk afhangt van de wijken in betreffend cluster. Pact op Zuid De deelgeeenten Charlois, Feijenoord en IJsselonde vallen onder Pact op Zuid. Zoals blijkt uit onderstaande tabel, oren de drie deelgeeenten saen een 5,3 op de Sociale Index 2010, 5,4 in 2009 en 5,3 in De overige deelgeeenten (rest-rotterda) saen kennen een vergelijkbare stijging en daling: van 6,3 in 2008, naar 6,5 in 2009 en weer terug naar een 6,3 in Op alle aspecten en thea s oort het Pact op Zuid-gied lager dan de rest van Rotterda, zij het dat de verhillen niet overal even groot zijn. Tabel 5: Ontwikkeling Sociale Indexores Pact op Zuid en rest-rotterda Sociale Index Capaciteiten Voldoende opleiding Goede gezondheid Voldoende Inkoen Voldoende taalbeheerng Leefogeng Ontbreken van diriinatie Passende huisvesting Adequate orzieningen Weinig vervuiling en overlast Meedoen Werk en hool Sociale contacten Sociale en culturele actiteiten Sociale inzet Sociale binding Mutaties Ervaren binding Pact op Zuid ,3 4,5 5,5 4,3 3,9 4,3 5,7 5,4 5,3 6,0 6,0 5,6 5,3 4,9 6,0 6,3 5,4 6,0 4, ,4 4,7 5,3 4,6 4,3 4,5 5,8 5,8 5,6 5,7 6,0 5,7 5,2 5,4 5,7 6,4 5,7 6,0 5, ,3 4,6 4,9 4,5 4,3 4,7 5,7 5,5 5,6 5,7 6,0 5,2 4,1 5,1 5,6 6,2 5,6 6,1 5,1 rest Rotterda ,3 5,9 6,9 5,4 5,3 5,9 6,5 6,5 6,3 6,2 6,9 6,3 6,3 5,5 7,0 6,6 6,2 6,4 6, ,5 6,2 6,7 5,7 6,1 6,3 6,6 6,8 6,7 6,1 6,8 6,5 6,3 6,1 6,9 6,7 6,5 6,3 6, ,3 6,0 6,4 5,8 6,0 5,9 6,5 6,6 6,6 5,9 6,8 6,4 5,9 6,0 6,8 6,6 6,5 6,5 6,4 Tabel 6: De 25 Rotterdase WWI-wijken vergeleken et de rest van Rotterda, 2008 t/ Sociale Index Capaciteiten Voldoende opleiding Goede gezondheid Voldoende Inkoen Voldoende taalbeheerng Leefogeng Ontbreken van diriinatie Passende huisvesting Adequate orzieningen Weinig vervuiling en overlast Meedoen Werk en hool Sociale contacten Sociale en culturele actiteiten Sociale inzet Sociale binding Mutaties Ervaren binding WWI-wijken ,3 4,4 5,7 4,4 3,6 4,1 5,7 5,7 5,1 6,0 5,9 5,7 5,1 5,1 6,3 6,2 5,5 5,7 5, ,4 4,6 5,6 4,7 3,8 4,5 5,7 6,1 5,3 5,8 5,7 5,8 5,0 5,7 6,2 6,1 5,6 5,7 5, ,3 4,5 5,3 4,7 3,9 4,2 5,6 5,6 5,3 5,7 5,8 5,5 4,4 5,6 5,8 6,1 5,6 5,9 5,3 rest Rotterda ,0 5,9 6,5 5,4 5,6 5,9 6,3 6,1 6,2 5,9 6,8 6,0 6,2 5,4 6,3 6,2 6,0 6,2 5, ,2 6,1 6,3 5,6 6,3 6,3 6,4 6,4 6,7 5,8 6,7 6,2 6,2 5,8 6,3 6,4 6,2 6,2 6, ,1 6,0 6,1 5,6 6,1 6,2 6,3 6,3 6,5 5,6 6,6 5,9 5,6 5,7 6,2 6,2 6,1 6,3 6,0

14 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 13 WWI-wijken (Wonen Wijken en Integratie) In Rotterda zijn 25 WWI-wijken. Deze overlappen or een deel de 22 Pact op Zuid-wijken: 15 van de 25 WWI-wijken benden zich in Rotterda-Noord. In deelgeeente IJsselonde zijn geen WWI-wijken. Opvallend zijn de grote overeenkosten tussen de ores or de Pact op Zuid- en de WWI-wijken. Het gaat dan niet alleen o de ores or elk jaar apart, aar ook o de veranderingen tussen de jaren. Op Rotterda-niveau oren beide gieden bij de drie etingen identiek. Interpretatie van de resultaten in het licht van de econoihe cris De Sociale Index is niet zo opgezet dat de invloed van een econoihe cris op de uitkosten rechtstreeks kan worden aangetoond. Desondanks kan, door het in saenhang brengen van de verhillende deeluitkosten van de onitor, wel een duiding worden gegeven over de ate waarin de cris de uitkosten heeft beïnvloed, zeker na drie etingen. Wat denken we af te kunnen en ogen lezen uit de cijfers? Zoals in de rapportage van 2009 is orspeld, lijkt de stijging in 2009 van 0,2 punt door de econoihe cris teniet gedaan (Sociale Index 2009, p.6). De effecten van de econoihe cris laten zich oral zien in de daling van de ores op ldoende inkoen, passende huisvesting, contacten en binding. De eerste secundaire analyse aakt duidelijk dat de Rotterdaers zich negatiever uiten op de belengs- en ervaringsvragen. Het gaat dan bijorbeeld o onderwerpen als ervaren gezondheid en tevredenheid et de woning. De Rotterdaers elen zich in 2010 kennelijk over het algeeen inder prettig, wellicht ede als gelg van de cris, ogelijk ook door het karakter van de politieke datten rondo de geeenteraadsverkiezingen. Wel gesteld kan worden dat Rotterda de juiste randorwaarden biedt or de ontwikkeling van zijn inwoners; op de thea s ldoende opleiding, adequate orzieningen, werk en hool en en culturele actiteiten wordt overwegend ldoende en steeds beter geoord. Kijken we naar de deelgeeenten dan kunnen we, in of eer, constateren dat zij in 2010 sterker dalen naarate zij hoger oren op de Sociale Index. Er lijkt hierbij een verband te zijn et de ontwikkeling van de ores op het thea ldoende inkoen. In verdere secundaire analyses zal uitgezocht worden of de iddeninkoens, de overwegende inkoensklasse in de hoger orende deelgeeenten, grotere gelgen ondernden van de econoihe cris dan de andere inkoensgroepen. Het is de vraag hoe beleng en ervaring van de inwoners van hun ogeng en het contact tussen inwoners zich de koende tijd gaan ontwikkelen. De laatste eting heeft laten zien dat een verslechtering van het econoih kliaat gepaard gaat et een daling op deze indicatoren. Bij een lage, aar stabiel blijvende econoihe tuatie kan sprake zijn van toeneende gewenning en kan verdere daling op dit deel van de Sociale Index uitblijven. De tentatieve conclue dat de daling van de Sociale Indexore in 2010 ten opzichte van 2009 (deels) een gelg is van de econoihe cris kan de koende aanden door secundaire analyses op de data van de Sociale Index zelf ogelijk verder worden onderbouwd. Dit jaar zullen ook andere onderzoeken inzicht gaan bieden in de relatie tussen de verslechterde econoihe tuatie en de beleng daarvan door de burger, en de invloeden op zijn gedrag en houding. Meer dan door de sociaal-econoihe achteruitgang (inkoen, het hben van een betaalde baan) is de gedaald door de persoonlijke beleng c.q. de ervaring van de verslechterde tuatie.

15 14 5 Situatie per deelgeeente

16 Centru Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 15 adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool ontbreken van diriinatie passende huisvesting contacten en culturele actiteiten Stadsdriehoek en C.S. Kwartier Oude Westen binding binding inzet ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding utaties Cool, Nieuwe Werk, Dijkzigt goede gezondheid binding ldoende opleiding ervaren binding Het Centru oort 6,1 op de Sociale Index: sociaal ldoende, twee tiende punt lager dan in 2009 en weer op het niveau van Wedero oort Centru 0,3 punt hoger dan het stedelijk geiddelde. Drie van de er aspecten, en oren sociaal ldoende. Wat betreft binding blijft Centru kwetsbaar. Het Centru blinkt uit op het gied van opleiding en en culturele actiteiten. Taalbeheerng is geen probleatih thea eer. De Sociale Indexore van Centru is ten opzichte van 2009 gedaald. Dat geldt ook or alle aspecten. Capaciteiten en zijn licht gedaald, aar en binding laten de grootste daling zien (-0,4). De Sociale Indexore van Centru zit daaree weer op het niveau van Capaciteiten en zijn ten opzichte van het eerste jaar gestegen, en (oral) binding zijn gedaald. Stadsdriehoek/C.S. Kwartier oort sociaal ldoende (6,6). De wijk is sociaal sterk op en kwetsbaar op het gied van binding. Op de andere twee aspecten is de ore sociaal ldoende. Stadsdriehoek/C.S. Kwartier oort zeer hoog (9,0) op opleiding en en culturele actiteiten. Nog steeds sociaal sterk, aar lager, oort deze wijk op de thea s gezondheid, inkoen, ontbreken van diriinatie en huisvesting. Mutaties is een problee: in Stadsdriehoek/C.S. Kwartier wordt veel verhuisd. Ook de wijk Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt oort sociaal ldoende (6,4). Het enige probleethea van deze wijk is werk en hool. Verder oren alleen de thea s inkoen, taalbeheerng en utaties kwetsbaar. De Sociale Indexore or het Oude Westen krijgt het label kwetsbaar (5,3). Slechts één thea krijgt de kwalificatie sociaal sterk en één sociaal ldoende, te weten de thea s en culturele actiteiten, respectievelijk inzet. Alle andere thea s en aspecten oren sociaal onldoende tot en et sociaal zeer zwak, oral de inkoenstuatie in deze wijk is sociaal zeer zwak.

17 16 Prins Alexander ontbreken van diriinatie passende huisvesting ldoende taalbeheerng ldoende inkoen s-grenland Nesselande adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool contacten binding goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding Kralingseveer binding Prinsenland binding en culturele actiteiten inzet utaties binding binding Ooord Het Lage Land binding binding Oosterflank Zevenkap binding binding

18 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 17 Prins Alexander oort in ,8 op de Sociale Index. Dit cijfer ligt een l punt boven het stedelijk geiddelde. De inste thea s in deze deelgeeente zijn contacten (5,3) en goede gezondheid (5,9). De Sociale Indexore van Prins Alexander is ten opzichte van 2009 et drie tiende punt gedaald. Alle aspecten zijn gedaald. Leefogeng en zijn licht gedaald, aar (-0,6) en binding (-0,4) geven de sterkste daling te zien. De Sociale Indexore 2010 van Prins Alexander ligt onder het niveau van Capaciteiten en binding zijn gedaald, en zijn gelijk gleven. De ore van s-grenland bedraagt 8,0. Alleen de thea s adequate orzieningen en contacten oren sociaal ldoende, de rest oort 7,1 of (rui) eer. Vooral inkoen (9,6) oort uiterate hoog. De wijk Nesselande (7,7) oort sociaal ldoende op het gied van orzieningen, inzet en utaties, en is op alle andere thea s sociaal sterk. Dat geldt oral or de thea s weinig vervuiling en overlast, werk en hool en inkoen. Vooral het aspect oort sociaal sterk in Nesselande. Ook Kralingseveer (7,6) oort op alle aspecten en thea s instens sociaal ldoende. De wijk blinkt in het bijzonder uit op het aspect binding en daarbinnen op het thea utaties (8,8). Hoogorende thea s zijn verder weinig vervuiling en overlast, inkoen en taalbeheerng. De wijk Ooord krijgt een totaalore van 6,9. Het is daardoor een wijk in de categorie sociaal ldoende. De wijk is alleen sociaal kwetsbaar waar het gaat o contacten (net als de deelgeeente), alle andere thea s zijn instens ldoende. Het Lage Land et ore 6,4 is op het aspect binding kwetsbaar, in het bijzonder wat betreft het thea ervaren binding. De wijk is ook kwetsbaar in de contacten. Alle andere thea s zijn instens ldoende; best orende thea s, en sociaal sterk, zijn opleiding en weinig vervuiling en overlast. Oosterflank oort in ,3. Het aspect is kwetsbaar, door het kwetsbare thea van de taalbeheerng aar oral door de gezondheidsprobleen onder de belking. Ook contacten ren een problee. Tot slot is de wijk kwetsbaar et betrekking tot de ervaren binding. Sociaal sterk oren de thea s ontbreken van diriinatie, onderneen van en culturele actiteiten en weinig verhuizingen. Zevenkap heeft van alle wijken in Prins Alexander de laagste ore: 6,0. De ore ligt net boven het Rotterdas geiddelde. Het is net sociaal ldoende op de grens van kwetsbaar. De wijk heeft twee probleatihe thea s: gezondheid en inkoen. Daarnaast kent de wijk nog een aantal kwetsbare thea s: diriinatie, huisvesting, contacten en ervaren binding. Sociaal sterk zijn weinig vervuiling en overlast en weinig verhuizingen. Prinsenland oort sociaal ldoende op de Sociale Index: 7,0. De wijk is sociaal sterk op drie aspecten, op het aspect oort het ldoende. Op drie thea s oort Prinsenland sociaal kwetsbaar. Het gaat dan o gezondheid, contacten en en culturele actiteiten. Verder oort de wijk ldoende tot rui ldoende op alle andere thea s. Opleiding en taalbeheerng zijn de best orende thea s (beide 8,3).

19 18 Pernis adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool ontbreken van diriinatie passende huisvesting contacten en culturele actiteiten inzet ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding utaties goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding Pernis oort 7,4 op de Sociale Index. Pernis oort sociaal sterk op alle aspecten. De deelgeeente is alleen kwetsbaar op het thea ontbreken van diriinatie. Sociaal ldoende wordt er in Pernis geoord op de thea s goede gezondheid, contacten, en en culturele actiteiten. Alle overige thea s oren sociaal sterk. Pernis kent de hoogste ores (8,2 of hoger) op de thea s taalbeheerng, weinig vervuiling en overlast, werk en hool en utaties. De Sociale Indexore van Pernis is ten opzichte van 2009 licht gedaald, aar blijft sociaal sterk. Capaciteiten en zijn gedaald, binding is gelijk gleven en is gestegen. Ten opzichte van 2008 ligt de Sociale Indexore 2010 boven het niveau van Alle aspecten zijn na drie etingen gestegen, in het bijzonder. In Pernis zijn geen aparte wijken onderheiden. Pernis laat alleen op het thea diriinatie een kwetsbaar niveau zien. Op alle andere thea s en aspecten wordt sociaal ldoende, aar oral sociaal sterk geoord.

20 Overhie Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 19 Deelgeeente Overhie oort 6,1 op de Sociale Index. Alleen oort kwetsbaar, de overige aspecten oren ldoende. Het eest potief oren de thea s weinig vervuiling en overlast en utaties. De Sociale Indexore 2010 van Overhie is ten opzichte van 2009 et drie tiende punt gedaald. Dat kot oral door de sterke daling van (-0,6). Ook en binding zijn (licht) gedaald. Leefogeng is gestegen. De Sociale Indexore 2010 van Overhie ligt (net) onder het niveau van Capaciteiten, en (oral) binding zijn gedaald, is gestegen. Kleinpolder oort in 2010 kwetsbaar, ore 5,5. Vooral draagt daaraan bij et een ore van 4,5 (sociaal zwak) en in iets indere ate het aspect et 5,4 en binding et 5,7. De thea s gezondheid, inkoen en taalbeheerng oren in Kleinpolder probleatih. Kleinpolder kent geen sociaal sterke thea s. Overhie en ostreken oort et 6,9 sociaal ldoende. Het grote verhil tussen de ores van de twee wijken in deze deelgeeente is terug te eren op lagere ores op alle aspecten. Het verhil is het grootst bij het aspect. Overhie e.o. heeft één kwetsbaar thea (op de grens van ldoende): contacten. Verder kent het alleen ldoende of sociaal sterke thea s. Het best oort taalbeheerng (8,6). adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool contacten ontbreken van diriinatie passende huisvesting en culturele actiteiten Overhie e.o. binding inzet ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding utaties Kleinpolder goede gezondheid binding ldoende opleiding ervaren binding

21 20 Noord Noord oort net iets beter dan Rotterda op de Sociale Index: 5,9. De deelgeeente wijkt op de eeste onderdelen van de Sociale Index weinig af van de stad als geheel. Twee aspecten oren sociaal ldoende: en, de twee andere aspecten oren kwetsbaar. Noord kent één probleethea: inkoen. Bovendien is de wijk kwetsbaar als het gaat o gezondheid, taalbeheerng, passende huisvesting, werk en hool, contacten en utaties (verhuizingen). Een potief kenerk van de deelgeeente is dat inwoners veel en culturele actiteiten onderneen. De Sociale Indexore 2010 van Noord is ten opzichte van 2009 licht gedaald. Dat geldt ook or, en binding. Leefogeng is gelijk gleven. De Sociale Indexore van Noord kot terug op het niveau van Hetzelfde geldt or, en binding. Alleen is in twee jaar tijd gestegen. Blijdorp (7,2) behoort in veel opzichten tot de betere wijken van Rotterda. De wijk is alleen kwetsbaar in de zin dat er relatief veel verhuisd wordt (utaties), aar ook op de thea s werk en hool en contacten. Daar staat tegenover dat het 7,5 of hoger oort op acht van de veertien thea s. Gezondheid, inkoen, ontbreken van diriinatie, huisvesting, weinig vervuiling en overlast en en culturele actiteiten oren alle hoger dan 8,0 in Blijdorp. De belking van het Liskwartier (6,3) is goed opgeleid, onderneet veel en culturele actiteiten. Er is weinig vervuiling en overlast. Wel is de wijk kwetsbaar wat betreft inkoen, taalbeheerng, passende huisvesting en contacten. Bovendien wordt er in het Liskwartier taelijk veel verhuisd. Ook Bergpolder (6,2) kenerkt zich door een hoog opleidingsniveau en ldoende participatie op het gied van en culturele actiteiten. Daarnaast oort het goed op taalbeheerng en kent de wijk weinig diriinatie. De hoge utatiegraad in Bergpolder is een problee. Verder is de wijk kwetsbaar et betrekking tot gezondheid, inkoen, huisvesting, orzieningen, contacten en participatie op het gied van werk en hool. De Provenierswijk behaalt 5,9 op de Sociale Index. De van de belking worden als kwetsbaar gekwalificeerd. Hetzelfde geldt or het aspect binding en zijn twee thea s. Op de aspecten en oort de Provenierswijk ldoende. Inkoen en taalbeheerng zijn in de wijk probleethea s. Ook de participatie op het gied van werk en hool is probleatih. Daarnaast zijn de thea s gezondheid, passende huisvesting en contacten kwetsbaar. In potieve zin valt oral op dat de inwoners zeer actief en culturele actiteiten onderneen. De Agniesuurt (5,5) oort op de eeste terreinen (negen van de veertien thea s) (zwaar) onldoende. Odat de belking gezondheids- en taalprobleen en weinig inkoen heeft (dit thea is sociaal zeer zwak) kot het aspect als (grootste) problee naar ren. Daar staat tegenover dat het opleidingsniveau van de belking ldoende oort. Ook op de thea s orzieningen, vervuiling en overlast, en culturele actiteiten en inzet oort de Agniesuurt ldoende. Het Oude Noorden (5,3) kent drie kwetsbare aspecten en één probleatihe (). De wijk oort alleen op de thea s orzieningen, vervuiling en overlast, en culturele actiteiten en inzet ldoende. De belking kapt et weinig inkoen (zeer zwak) en gezondheids- en taalprobleen. Het thea ldoende opleiding is kwetsbaar en aanzienlijk lager dan in de andere wijken van de deelgeeente. Huisvesting, participatie op het gied van werk en hool en contacten zijn in het Oude Noorden probleethea s.

22 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 21 ontbreken van diriinatie passende huisvesting ldoende taalbeheerng ldoende inkoen adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool contacten binding goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding en culturele actiteiten inzet utaties Blijdorp Liskwartier binding binding Bergpolder Provenierswijk binding binding Agniesuurt Oude Noorden binding binding

23 22 Kralingen-Crooswijk Deelgeeente Kralingen-Crooswijk oort iets hoger op de Sociale Index dan Rotterda als geheel (5,9 in plaats van 5,8). De inwoners onderneen opvallend veel en culturele actiteiten. De belking van Kralingen-Crooswijk is bovendien vrij goed opgeleid, aar kwetsbaar wat betreft het aspect. Dat is het gelg van de thea s gezondheid en inkoen et een ore in de categorie probleatih en het thea taalbeheerng dat kwetsbaar oort. De kwaliteit van de is geiddeld or Rotterda: ldoende. Het thea passende huisvesting oort binnen dit aspect kwetsbaar. Meedoen oort ldoende, hoewel de belking kwetsbaar oort op werk en hool en contacten. Kralingen-Crooswijk is kwetsbaar in de zin dat er redelijk veel verhuisd wordt en en zich inder thuis elt in de wijk. De Sociale Indexore van Kralingen-Crooswijk is ten opzichte van 2009 gedaald. Dat geldt ook or alle aspecten. Leefogeng en zijn licht gedaald, (-0,4) en binding laten de grootste daling zien. De Sociale Indexore 2010 is in vergelijking et 2008 (licht) gestegen. Capaciteiten is gedaald, en zijn gestegen en binding is gelijk gleven. De wijk Kralingen Oost/Kralingse Bos (7,4) krijgt or vrijwel alle thea s hoge ores. Uitblinkers (et een ore van 8,5 of hoger) zijn ldoende opleiding, en culturele actiteiten en ldoende inkoen. Kralingen Oost/Kralingse Bos is alleen kwetsbaar wat betreft utaties. Struisenburg (6,7) oort kwetsbaar op de thea s utaties, participatie in werk en hool en de taalbeheerng. Voor het aspect leidt dit tot de ore kwetsbaar. Op alle andere terreinen (aspecten en thea s) oort Struisenburg (rui) boven het Rotterdas geiddelde. Sociaal sterk oort de wijk op opleiding, ldoende inkoen, huisvesting, vervuiling en overlast, contacten en onderneen van en culturele actiteiten. De Eh heeft een Sociale Index-ore van 6,0. Inkoen en taalbeheerng zijn een problee. Geegd bij een kwetsbare gezondheid levert dat een kwetsbaar aspect op. En dat terwijl de inwoners goed (7,2) zijn opgeleid. Ook onderneen ze veel en culturele actiteiten en tonen ze veel inzet. In De Eh is het inder goed gesteld et de participatie in werk en hool, contacten en binding. Sterkste punt van De Eh is de. In Kralingen-West (5,7) zijn inkoen en gezondheid probleethea s. Bovendien kent Kralingen- West nog zeven kwetsbare thea s verspreid over alle aspecten. Daar staat tegenover dat de belking relatief hoog is opgeleid en veel en culturele actiteiten onderneet. Mede hierdoor is in Kralingen-West het hoogst orende aspect. Ook oort (zij het krap) een ldoende. Capaciteiten en binding zijn echter kwetsbare aspecten. Ook in Rubroek (5,7) zijn de bewoners zeer actief wat betreft deelnae aan en culturele actiteiten. Rubroek kent twee probleethea s, naelijk inkoen en gezondheid. De bewoners zijn ldoende opgeleid. Verder is de wijk kwetsbaar op een aantal uiteenlopende gieden: taalbeheerng, diriinatie, vervuiling en overlast, participatie in werk en hool, contacten, inzet en binding. De belking van Nieuw Crooswijk (5,3) oort sociaal zeer zwak (3,1) op inkoen. Vooral daardoor is een probleeaspect. Daarnaast kent de wijk er probleatihe thea s: taalbeheerng, vervuiling en overlast, weinig binding en onldoende participatie van de inwoners in werk en hool. Op andere terreinen van participatie contacten, en culturele actiteiten en inzet oort Nieuw Crooswijk wel ldoende. Dat geldt ook or opleiding.

24 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 23 Ook in Oud Crooswijk (5,1) rt het grootste problee (en groter dan in Nieuw Crooswijk). De inwoners oren sociaal zeer zwak op gezondheid en weinig inkoen. Op het laatste thea wordt slechts 2,8 gerealiseerd, een van de laagste ores in Rotterda. Taalbeheerng oort net probleatih (3,0). Verder ervaart de belking weinig binding en oren ze onldoende op werk en hool. Opleiding is in deze wijk, als enige wijk in de deelgeeente, kwetsbaar (de andere wijken oren hoger). Oud Crooswijk oort ldoende op de thea s orzieningen, en culturele actiteiten, inzet en utaties et dit laatste thea wordt de hoogste ore in de deelgeeente bereikt. adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool ontbreken van diriinatie passende huisvesting contacten ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding en culturele actiteiten inzet utaties Kralingen Oost/ Kralingse Bos Struisenburg De Eh Kralingen West binding binding binding binding Rubroek Nieuw Crooswijk Oud Crooswijk binding binding binding

25 24 IJsselonde De totaalore van IJsselonde (5,8) is gelijk aan het stedelijk geiddelde. IJsselonde wijkt op één aspect negatief af van de stad: (de stad oort ldoende, terwijl IJsselonde kwetsbaar is). IJsselonde kent drie probleethea s: gezondheid, inkoen en contacten. De deelgeeente oort het beste et betrekking tot vervuiling en overlast, participatie ten aanzien van werk en hool en utaties (in IJsselonde wordt relatief weinig verhuisd). Bij het thea utaties is het verhil et de stad het grootst (in potieve zin). Het grootste negatieve verhil et de stad betreft deelnae aan en culturele actiteiten: ldoende in de stad, kwetsbaar in IJsselonde. De Sociale Indexore van IJsselonde is ten opzichte van 2009 et drie tiende punt gedaald. Alle aspecten zijn gedaald. Leefogeng en zijn licht gedaald, aar en binding laten de grootste daling zien (-0,5). In 2010 is IJsselonde weer op het niveau van Capaciteiten (fors) en binding zijn gedaald, is gelijk gleven en is (fors) gestegen. De inwoners van Oud IJsselonde (7,1) oren sociaal zeer sterk op en dan et nae op de thea s inkoen en taalbeheerng. Zij doen ldoende ee binnen de saenleng. Ook de binding in de wijk is ldoende, oral doordat er relatief weinig wordt verhuisd. Leefogeng kent binnen de wijk de thea s et de hoogste en laagste ore: weinig vervuiling en overlast oort zeer sterk (8,6), terwijl de wijk kwetsbaar is op het gied van orzieningen (5,5). Oud IJsselonde binding Groot IJsselonde Noord binding Groot IJselonde Zuid Lobardijen adequate orzieningen vervuiling en overlast werk en hool ontbreken van diriinatie passende huisvesting contacten en culturele actiteiten inzet ldoende taalbeheerng ldoende inkoen binding utaties goede gezondheid ldoende opleiding ervaren binding binding Beverwaard binding binding

26 Rotterda sociaal geeten, 3e eting Sociale Index 25 Binnen de wijk Groot IJsselonde onderheidt de Sociale Index twee gieden: Noord en Zuid. Alle twee oren ze kwetsbaar (et 5,9 net geen ldoende). Groot IJsselonde-Noord (5,9) oort sociaal sterk op de thea s weinig vervuiling en overlast en utaties (dit laatste beter nog dan Oud IJsselonde). Grootste problee in Noord zijn. Het inkoensniveau is zeer zwak en de gezondheid oort kwetsbaar. Ook is de participatie op het gied van en culturele actiteiten kwetsbaar en et 4,9 het laagste in de deelgeeente en nagenoeg het laagste in de stad. Groot IJsselonde-Zuid (5,9) oort op vrijwel alle thea s sociaal ldoende of kwetsbaar. Alleen de thea s gezondheid en inkoen ren de uitzondering: zij kunnen als probleatih worden behouwd. Capaciteiten is het enige kwetsbare aspect in Zuid (in Noord is het een problee). De belking van Lobardijen (5,6) oort kwetsbaar op het aspect. Gezondheid, inkoen en taalbeheerng zijn probleethea s. Dat geldt ook or contacten. Deelnae van bewoners binnen de saenleng (behalve op het gied van inzet) is kwetsbaar. Ook binding is een kwetsbaar aspect. Alleen de kwaliteit van de is ldoende. De Sociale Indexore van Beverwaard is de laagste van de deelgeeente (5,2). Beverwaard kent drie kwetsbare aspecten en één probleatihe:. Beverwaard laat een sociaal zeer zwakke ore zien op gezondheid en een sociaal probleatihe op inkoen en taalbeheerng. Kwetsbaar zijn ook contacten, inzet en de ervaren binding. Slechts twee thea s oren een ldoende: participatie in werk en hool en utaties.

Rotterdam. Inhoud. 1e meting door de Sociale Index sociaal gemeten

Rotterdam. Inhoud. 1e meting door de Sociale Index sociaal gemeten Rotterda sociaal geeten 1e eting door de Sociale Index 1 2008 Rotterda 1e eting door de Sociale Index sociaal geeten Inhoud 0. Woord oraf 1. Inleiding 2. Sociale Index nader verklaard 3. Stedelijke resultaten

Nadere informatie

Rotterdam. 1e meting door de Sociale Index sociaal gemeten

Rotterdam. 1e meting door de Sociale Index sociaal gemeten 2008 Rotterda 1e eting door de Sociale Index sociaal geeten Rotterda sociaal geeten 1e eting door de Sociale Index 1 2008 Rotterda 1e eting door de Sociale Index sociaal geeten Inhoud 0. Woord oraf 1.

Nadere informatie

Rotterdam. sociaal. gemeten. 4e meting Sociale Index

Rotterdam. sociaal. gemeten. 4e meting Sociale Index Rotterdam sociaal gemeten 4e meting Sociale Index 12 Rotterdam sociaal gemeten 4e meting Sociale Index Inhoud Inhoud 0. Woord vooraf 1. Inleiding 2. De Sociale Index nader verklaard 3. Rotterdam 2012

Nadere informatie

Huishoudens met inkomen naar belangrijkste bron

Huishoudens met inkomen naar belangrijkste bron INKOMENSBRONNEN ROTTERDAM EN REGIO 2002 In de zomer van 2005 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2002 van het CBS beschikbaar

Nadere informatie

Rotterdam Veiligheidsindex 2012

Rotterdam Veiligheidsindex 2012 Rotterdam Veiligheidsindex 2012 Meting van de veiligheid in Rotterdam 2 Rotterdam Veiligheidsindex 2012 Meting van de veiligheid in Rotterdam Inhoud Woord vooraf 5 1. Inleiding 7 2. Rotterdam 9 3. Deelgemeenten

Nadere informatie

Herziene beweegcijfers Gezondheidsmonitor volwassenen 2012

Herziene beweegcijfers Gezondheidsmonitor volwassenen 2012 Herziene beweegcijfers Gezondheidsmonitor volwassenen 2012 Erratum, december 2014 Van Gea Schouten Datum 16 december 2014 Waarom herziene cijfers voor de beweegnorm? Bij het aanmaken van het databestand

Nadere informatie

Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam

Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam rotterdam.nl/onderzoek Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam Rapportage op wijkniveau, 31 september 2015 Onderzoek en Business Intelligence Rapportage monitor Jeugdwerkloosheid in Rotterdam Rapportage

Nadere informatie

Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam

Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam rotterdam.nl/onderzoek Monitor jeugdwerkloosheid in Rotterdam Rapportage op wijkniveau, 31 maart 2015 Onderzoek en Business Intelligence Rapportage monitor Jeugdwerkloosheid in Rotterdam Rapportage op

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor 2012

Gezondheidsmonitor 2012 Gezondheidsmonitor 2012 Tabellenboek met wijkcijfers van Rotterdam GGD Rotterdam-Rijnmond Januari 2014 Pagina 1 Inhoudsopgave Toelichting 3 Respons 4 Tabel 1. Opleiding 5 Tabel 2. Financiële situatie en

Nadere informatie

Ontwikkeling van de omvang van de aandachtsgroepen

Ontwikkeling van de omvang van de aandachtsgroepen AANDACHTSGROEPEN VOLKSHUISVESTINGSBELEID ROTTERDAM EN REGIO 2004 (februari 2007, 2e druk) In februari 2007 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens

Nadere informatie

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2006 (april 2009, 2e, verbeterde druk)

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2006 (april 2009, 2e, verbeterde druk) Feitenkaart volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2006 (april 2009, 2e, verbeterde druk) Begin 2009 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens

Nadere informatie

Ontwikkeling van de omvang van de aandachtsgroepen

Ontwikkeling van de omvang van de aandachtsgroepen AANDACHTSGROEPEN VOLKSHUISVESTINGSBELEID ROTTERDAM EN REGIO 2002 In de zomer van 2005 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2002

Nadere informatie

Zoneringskader en zoneringskaart Huisvesting Bijzondere Doelgroepen

Zoneringskader en zoneringskaart Huisvesting Bijzondere Doelgroepen Zoneringskader en zoneringskaart Huisvesting Bijzondere Doelgroepen 1. Inleiding In dit zoneringskader wordt door het college van B&W op wijkniveau aangegeven in hoeverre een wijk ruimte heeft om nieuwe

Nadere informatie

De urgentieverklaring. Hoe nu verder?

De urgentieverklaring. Hoe nu verder? De urgentieverklaring Hoe nu verder? Inhoud Een woning zoeken 3 Zoekprofiel 4 Ik heb een woning gevonden en geaccepteerd, 4 wat gebeurt er met de urgentie? De drie maanden zijn voorbij en 4 ik heb nog

Nadere informatie

Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2013

Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2013 Feitenkaart en volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2013 Feitenkaart en volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2013 Eind 2015 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau

Nadere informatie

Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2011 (juni 2014, 3e druk)

Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2011 (juni 2014, 3e druk) Feitenkaart en volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2011 Feitenkaart en volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2011 (juni 2014, 3e druk) Eind 2013 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk

Nadere informatie

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2015

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2015 Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio Begin 2018 zijn inkomensgegevens over uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek (het voormalige Regionaal Inkomens Onderzoek)

Nadere informatie

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2011

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2011 Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2011 Ed 2013 zijn de komensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2011 van

Nadere informatie

Veiligheidsindex Meting van de veiligheid in Rotterdam

Veiligheidsindex Meting van de veiligheid in Rotterdam Veiligheidsindex 2010 Meting van de veiligheid in Rotterdam Meting van de veiligheid in Rotterdam Februari 2010 Inhoud Woord vooraf 1 1. Inleiding 2 Doel 2 Vijf veiligheidscategorieën 2 Opbouw Veiligheidsindex

Nadere informatie

Overigens zullen vanaf februari 2007 ook Feitenkaarten over de gegevens uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2004 kunnen verschijnen.

Overigens zullen vanaf februari 2007 ook Feitenkaarten over de gegevens uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2004 kunnen verschijnen. INKOMENSGEGEVENS ROTTERDAM OP DEELGEMEENTE- EN BUURTNIVEAU 2003 (februari 2008, 4e druk) In augustus 2006 zijn de inkomensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens

Nadere informatie

Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds- en buurtniveau 2015

Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds- en buurtniveau 2015 Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op gebieds- en buurtniveau 2015 Begin 2018 zijn inkomensgegevens over 2015 uit het Integraal Inkomens- en Vermogensonderzoek (het voormalige Regionaal Inkomens Onderzoek

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. Burgemeester. Inleiding. Veiligheidsindex Vijfjarenactieplan Veilig (VJAP ). Aan de Gemeenteraad

Gemeente Rotterdam. Burgemeester. Inleiding. Veiligheidsindex Vijfjarenactieplan Veilig (VJAP ). Aan de Gemeenteraad Gemeente Rotterdam Burgemeester Ing. A. Aboutaleb Burgemeester Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Website: www.rotterdam.nl E-mail: dimbsd@rotterdam.nl Fax:

Nadere informatie

Op 6 juni 2013 stelde het raadslid J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) ons schriftelijke vragen over onderzoek Schoon, heel en werkzaam? van Vasco Lub.

Op 6 juni 2013 stelde het raadslid J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) ons schriftelijke vragen over onderzoek Schoon, heel en werkzaam? van Vasco Lub. Rotterdam, 5 november 2013. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) over onderzoek Schoon, heel en werkzaam? van Vasco Lub. Aan de Gemeenteraad.

Nadere informatie

Waaier van wijken 2010

Waaier van wijken 2010 Waaier van wijken 2010 Trends in Frans pierings Marina Meeuwisse 2 Waaier van wijken 2010 Trends in Frans pierings Marina Meeuwisse amenwerkende partners De wooncorporaties: tichting Ouderenhuisvesting

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAGEN GEMEENTERAAD ROTTERDAM 2010 PER STEMBUREAU (DEFINITIEF)

VERKIEZINGSUITSLAGEN GEMEENTERAAD ROTTERDAM 2010 PER STEMBUREAU (DEFINITIEF) VERKIEZINGSUITSLAGEN GEMEENTERAAD ROTTERDAM 2010 PER STEMBUREAU (DEFINITIEF) Stembureau Adres Buurtnaam Deelgemeente 1 Coolsingel 40 Stadsdriehoek Stadscentrum 448 571 71 90 313 179 21 225 4 1 2 3 6 2

Nadere informatie

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2013

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2013 Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2013 Ed 2015 zijn de komensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2013 van

Nadere informatie

Sociale Piramide 2011 / 2012 Rotterdam

Sociale Piramide 2011 / 2012 Rotterdam rotterdam.nl/onderzoek Sociale Piramide 2011 / 2012 Rotterdam Onderzoek en Business Intelligence Sociale Piramide 2011/2012 Rotterdam Projectnr. 13-B-0263 Paul de Graaf m.m.v. Marcel van Toorn, Toine

Nadere informatie

Hoe vraag ik urgentie aan en wat zijn de voorwaarden?

Hoe vraag ik urgentie aan en wat zijn de voorwaarden? Hoe vraag ik urgentie aan en wat zijn de voorwaarden? Inhoud Wat is een urgentieverklaring? 4 Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van 4 urgentie en op welke gronden is het mogelijk? Urgentiegronden

Nadere informatie

Rotterdammers over gebiedsbestuur en wijkparticipatie

Rotterdammers over gebiedsbestuur en wijkparticipatie Rotterdammers over gebiedsbestuur en wijkparticipatie Rotterdammers over gebiedsbestuur en wijkparticipatie Projectnr. 12-3644 drs. P.A. de Graaf en drs. M. van Rhee Centrum voor Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Inschrijfdatum woonpas. Burgerservicenummer (BSN) (voorheen Sofinummer) Dossiernummer (in te vullen door behandelend ambtenaar)

Inschrijfdatum woonpas. Burgerservicenummer (BSN) (voorheen Sofinummer) Dossiernummer (in te vullen door behandelend ambtenaar) Aanvraag Urgentieverklaring woonruimte Woonpasnummer woonnet Rijnmond Woonpasnummer Woonvisie Inschrijfdatum woonpas Burgerservicenummer (BSN) (voorheen Sofinummer) Dossiernummer (in te vullen door behandelend

Nadere informatie

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2008 (oktober 2011, 3e druk)

Feitenkaart Aandachtsgroepen volkshuisvestingsbeleid Rotterdam en regio 2008 (oktober 2011, 3e druk) Feitenkaart en volkshuisvestgsbeleid Rotterdam en regio Feitenkaart en volkshuisvestgsbeleid Rotterdam en regio (oktober 2011, 3e druk) Ed 2010 zijn de komensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk

Nadere informatie

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2012 (februari 2015, 2e druk)

Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2012 (februari 2015, 2e druk) Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2012 (februari 2015, 2e druk) Ed 2014 zijn de komensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens

Nadere informatie

Veiligheidsindex Rotterdam

Veiligheidsindex Rotterdam Veiligheidsindex Rotterdam Voorjaar 2002 rapportage bevolkingsenquete januari 2002 en feitelijke criminaliteitsgegevens en stadsgegevens over 2001 RG07/halfjaarrapportage mei 2002 definitief p 2 Inhoud

Nadere informatie

Feitenkaart Inkomensgegevens op deelgemeente- en buurtni veau 2010

Feitenkaart Inkomensgegevens op deelgemeente- en buurtni veau 2010 Feitenkaart Inkomensgegevens Rotterdam op deelgemeente- en buurtniveau 2010 Ed 2012 zijn de komensgegevens op gemeentelijk, deelgemeentelijk en buurtniveau uit het Regionaal Inkomens Onderzoek 2010 van

Nadere informatie

Wijken van waarde Digit 2012. Frans Spierings Marina Meeuwisse

Wijken van waarde Digit 2012. Frans Spierings Marina Meeuwisse ijken van waarde Digit 2012 Frans pierings Marina Meeuwisse ijken van waarde Digit 2012 Frans pierings Marina Meeuwisse 3 nhoudsopgave 4 ntroductie 4 Met dank aan 7 Nationaal Programma Zuid - een overzicht

Nadere informatie

Wijkanalyses Assen. Inleiding wijkanalyse. Inleiding wijkanalyse

Wijkanalyses Assen. Inleiding wijkanalyse. Inleiding wijkanalyse Wijkanalyses Assen Inleiding wijkanalyse, leefomgeving, meedoen en binding. De wijkanalyse is ontstaan er problemen. Met de wijkanalyses wordt dit in beeld gebracht. Inhoudsopgave Centrum Hoofdlijnen uitkomst

Nadere informatie

Samenvatting WijkWijzer 2017

Samenvatting WijkWijzer 2017 Samenvatting WijkWijzer 2017 Bevolking & wonen Inwoners Op 1 januari 2017 telt Utrecht 343.134 inwoners. Met 47.801 inwoners is Vleuten-De Meern de grootste wijk van Utrecht, gevolgd door de wijk Noordwest.

Nadere informatie

VVE-MONITOR ROTTERDAM 2008 3 de METING. Onderzoek naar de deelname van twee- en driejarige peuters aan voorschoolse voorzieningen

VVE-MONITOR ROTTERDAM 2008 3 de METING. Onderzoek naar de deelname van twee- en driejarige peuters aan voorschoolse voorzieningen VVE-MONITOR ROTTERDAM 2008 Onderzoek naar de deelname van twee- en driejarige peuters aan voorschoolse voorzieningen VVE-MONITOR ROTTERDAM 2008 Onderzoek naar de deelname van twee- en driejarige peuters

Nadere informatie

Pact op Zuid sociaal gezien Aanvullingen op Reisgids Frans Spierings Wim van der Zanden Marina Meeuwisse

Pact op Zuid sociaal gezien Aanvullingen op Reisgids Frans Spierings Wim van der Zanden Marina Meeuwisse Pact op Zuid sociaal gezien Aanvullingen op Reisgids 2008 Frans Spierings Wim van der Zanden Marina Meeuwisse Pact op Zuid sociaal gezien Pact op Zuid sociaal gezien Aanvullingen op Reisgids 2008 Uitgeverij

Nadere informatie

Oude Westen Huis van de Wijk De Nieuwe Gaffel. Gaffelstraat 63 B

Oude Westen Huis van de Wijk De Nieuwe Gaffel. Gaffelstraat 63 B Oude Westen De Nieuwe Gaffel Gaffelstraat 63 B 06-523 58 096 www.wmoradar.nl Stadsdriehoek De Kip Kipstraat 37 010-485 58 98 www.wmoradar.nl Tarwewijk Millinxparkhuis Spangen Westervolkshuis Spartastraat

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Naar aanleiding van de 1 oktobertelling 2014 heeft VGS Adivio weer een korte analyse uitgevoerd waarbij onderzocht is in hoeverre de leerlingaantallen onderhevig

Nadere informatie

Doelgroepenanalyse Rotterdam Oude Noorden

Doelgroepenanalyse Rotterdam Oude Noorden Doelgroepenanalyse Rotterdam Oude Noorden Doelgroepen Iedereen is welkom bij Resto VanHarte. Maar mensen of groepen die sociaal geïsoleerd zijn of dreigen te raken krijgen onze speciale aandacht. Wij willen

Nadere informatie

Adressen Huizen van de wijk per 11 september 2018

Adressen Huizen van de wijk per 11 september 2018 Adressen Huizen van de wijk per 11 september 2018 Gebied Centrum Wijk: Oude Westen Huis van de wijk Nieuwe Gaffel Gaffelstraat 63b 3014 RC Rotterdam Tel. 06 52 35 80 96 Wijk: Stadsdriehoek Huis van de

Nadere informatie

Rotterdam, 25 september bb7138. Aan: de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Programma

Rotterdam, 25 september bb7138. Aan: de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Programma Rotterdam, 25 september 2018. 18bb7138 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Programma Veilig@Rotterdam 2018-2023. Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: het programma Veilig@Rotterdam

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend>

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend> Geeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar Publicatiedatu Agendapunt besluit B&W Onderwerp Vaststellen van de Verordening interferentiegebieden bodeenergiesysteen 24 Tekst van openbare besluiten

Nadere informatie

Op eigen kracht of aanhaken bij krachten van buiten?

Op eigen kracht of aanhaken bij krachten van buiten? Op eigen kracht of aanhaken bij krachten van buiten? Radboud Engbersen (Platform31) en Marijn Molema (Fryske, Akademy), Groningen, 26 november 2015 Radboud Engbersen. Mag ik me even voorstellen? Opgeleid

Nadere informatie

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers.

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers. WijkWijzer 2011 De tien Utrechtse wijken in cijfers www.onderzoek.utrecht.nl Inleiding Voor u ligt de WijkWijzer 2011; een bron aan informatie over de tien Utrechtse wijken. Aan de hand van vijf belangrijke

Nadere informatie

Publiek sturen op waarde

Publiek sturen op waarde Publiek sturen op waarde Publieke investeringen en waardeontwikkeling in Spangen en het Oude Noorden P5 - Ariënne Mak 14 april 2011 1. onderzoekskader 2. theorie waardeontwikkeling van wijken 3. waardeontwikkeling

Nadere informatie

Wijkenmonitor. Westerkoog

Wijkenmonitor. Westerkoog Wijkenmonitor Inhoud 1 Inleiding 2 Leefomgeving 3 Capaciteiten 4 Meedoen 5 Sociale Binding 6 Verantwoording Leeswijzer Dit rapport bestaat uit 5 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk geeft een samenvattend

Nadere informatie

Monitor Lage Inkomens Rotterdam

Monitor Lage Inkomens Rotterdam rotterdam.nl/onderzoek Monitor Lage Inkomens Rotterdam De doelgroep van het Rotterdamse armoedebeleid Onderzoek en Business Intelligence Monitor Lage Inkomens Rotterdam De doelgroep van het Rotterdamse

Nadere informatie

Verhuizingen en uitstroom onder WWB-klanten in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord. Fred Reelick

Verhuizingen en uitstroom onder WWB-klanten in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord. Fred Reelick Verhuizingen en uitstroom onder WWB-klanten in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord Fred Reelick Verhuizingen en uitstroom onder WWB-klanten in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord Januari 2011 Fred

Nadere informatie

De mening van de inwoners gepeild. Leefbaarheid 2015

De mening van de inwoners gepeild. Leefbaarheid 2015 LelyStadsGeLUIDEN De mening van de inwoners gepeild Leefbaarheid 2015 April 2016 Colofon Dit is een rapportage opgesteld door: Cluster Onderzoek en Statistiek team Staf, Beleid Te downloaden op www.lelystad.nl/onderzoek

Nadere informatie

Een analyse op buurtniveau. Onderzoek en Business Intelligence. Inleiding Hoofdstuk 1

Een analyse op buurtniveau. Onderzoek en Business Intelligence. Inleiding Hoofdstuk 1 Een analyse op buurtniveau Onderzoek en Business Intelligence Inleiding Hoofdstuk 1 1 Leefbaar Rotterdam verliest 3 zetels, maar blijft met 11 zetels veruit de grootste partij. Nieuwkomer Denk is de grootste

Nadere informatie

DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM AANVULLINGEN (14)

DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM AANVULLINGEN (14) Rotter j DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM AANVULLINGEN (14) door Kirsten Blok Nieuwe territoriale indeling: In Rotterdam is een nieuwe territoriale indeling ingevoerd; de oude wijkindeling CBSwijkindeling

Nadere informatie

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Wijkenmonitor Westerkoog

Wijkenmonitor Westerkoog Wijkenmonitor 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Leefomgeving 3 Capaciteiten 4 Meedoen 5 Sociale Binding 6 Verantwoording Leeswijzer Dit rapport bestaat uit 5 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk geeft een samenvattend

Nadere informatie

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt?

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? VEILIGHEIDSMONITOR-WIJKPEILING ALMERE 2017 Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? 23 mei 2018 Meer weten over uw eigen wijk? Ga naar www.wijkmonitoralmere.nl 1. INTRODUCTIE

Nadere informatie

Feitenkaart Verhuizingen naar inkomen in Rotterdam op gebiedsniveau in 2010 en 2011

Feitenkaart Verhuizingen naar inkomen in Rotterdam op gebiedsniveau in 2010 en 2011 Feitenkaart Verhuizingen naar inkomen in Rotterdam op gebiedsniveau in 2010 en 2011 Op verzoek van een aantal gemeenten, waaronder Rotterdam, heeft het CBS berekeningen verricht over de inkomenskenmerken

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2012 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven 1 Onderzoek en Business Intelligence Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder

Nadere informatie

- Buitengebied-Noord bestaat uit vier buurten met elk een laag inwonersaantal; Langenholte, Haerst, Bedrijventerrein Hessenpoort en Tolhuislanden.

- Buitengebied-Noord bestaat uit vier buurten met elk een laag inwonersaantal; Langenholte, Haerst, Bedrijventerrein Hessenpoort en Tolhuislanden. Stedelijke rapportage Algemeen stad De stedelijke rapportage begint met een vijftal vragen uit het buurt voor buurt onderzoek, die betrekking hebben op het oordeel over de stad Zwolle als geheel. De stad

Nadere informatie

centrum voor onderzoek en statistiek

centrum voor onderzoek en statistiek centrum voor onderzoek en statistiek WONEN, LEVEN EN UITGAAN IN ROTTERDAM 1999 Resultaten uit de Vrijetijdsomnibus 1999 Projectnummer: 99-1412 drs. S.G. Rijpma, drs. P.A. de Graaf Centrum voor Onderzoek

Nadere informatie

Sportparticipatie Kinderen en jongeren

Sportparticipatie Kinderen en jongeren Sportparticipatie 2017 Kinderen en jongeren Onderzoek & Statistiek Juni 2017 Samenvatting Begin 2017 heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek een onderzoek uitgezet onder ouders en jongeren uit de gemeente

Nadere informatie

Tabellenboek G4 gezondheidsmonitor 2012

Tabellenboek G4 gezondheidsmonitor 2012 Tabellenboek G4 gezondheidsmonitor 2012 GGD Amsterdam GGD Haaglanden GGD Rotterdam-Rijnmond Gemeente Utrecht, Volksgezondheid December 2014, herziene versie Tabellenboek G4 gezondheidsmonitor 2012 1 Het

Nadere informatie

Dordrecht in de Atlas 2013

Dordrecht in de Atlas 2013 in de Atlas Een aantrekkelijke stad om in te wonen, maar sociaaleconomisch kwetsbaar Inhoud:. Conclusies. Positie van. Bevolking. Wonen. De Atlas voor gemeenten wordt jaarlijks gepubliceerd. In mei is

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Saldo economisch klimaat. Q (verwacht) -39,8

Saldo economisch klimaat. Q (verwacht) -39,8 BEDRIJFSLEVEN TOTAAL 1. Bedrijfsleven eind 2008 in onzekerheid Het bedrijfsleven in het gebied van Kamer van Koophandel Den Haag heeft in het derde kwartaal van 2008 niet slecht gepresteerd, zeker niet

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill.

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. secondant #2 april 2009 7 Geweldsdelicten tussen - Daling van geweld komt niet uit de verf Crimi-trends

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Schildersbuurt. Concept Maatschappelijk Index, versie Maatschappelijke index 6

Schildersbuurt. Concept Maatschappelijk Index, versie Maatschappelijke index 6 Schildersbuurt D. Sociale binding Maatschappelijke index 6 4 2 A. Capaciteiten wijk 2012 wijk 2014 stadsdeel 2012 stadsdeel 2014 stad 2014 3,7 3,9 4,8 4,7 6,0 Maatschappelijke index 3,7 4,5 4,9 4,8 6,0

Nadere informatie

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Naslagwerk Index Kindvriendelijke Wijken Rotterdam

Naslagwerk Index Kindvriendelijke Wijken Rotterdam Naslagwerk Index Kindvriendelijke Wijken Rotterdam Index 2014 Onderzoek en Business Intelligence (OBI) december 2014 In opdracht van gemeente Rotterdam, cluster Stadsontwikkeling Onderzoek en Business

Nadere informatie

Veiligheidsindex 2009

Veiligheidsindex 2009 Veiligheidsindex 2009 Meting van de veiligheid in Rotterdam Rapportage bevolkingsenquête oktober - december 2008 feitelijke criminaliteitsgegevens en contextgegevens 2008 April 2009 Inhoud Woord vooraf

Nadere informatie

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid Veiligheid kernthema: De criminaliteitscijfers en de slachtoffercijfers laten over het algemeen een positief beeld zien voor Utrecht in. Ook de aangiftebereidheid van Utrechters is relatief hoog (29%).

Nadere informatie

2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID

2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID 2 DEFINITIES VAN BEREIKBAARHEID In hoofdstuk 2 koen de definities van bereikbaarheid aan bod die in de literatuur gehanteerd worden. In paragraaf 2.1 wordt het uitgangspunt beschreven dat ten grondslag

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

In Tabel 2 zijn de 83 pc-gebieden nogmaals weergegeven, maar dan geclusterd naar de wijk waarin deze gebieden liggen.

In Tabel 2 zijn de 83 pc-gebieden nogmaals weergegeven, maar dan geclusterd naar de wijk waarin deze gebieden liggen. Bijlage 1. Rangorde 40 wijken Toelichting In Tabel 1 is de rangorde van de 83 postcodegebieden vermeld. De gebieden met de hoogste (slechtste) score staan bovenaan. De pc-gebieden liggen in 40 verschillende

Nadere informatie

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Colofon: Uitgave: Directie Jeugd en Onderwijs Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Rotterdam. Grafische vormgeving: Trichis Communicatie en Ontwerp

Colofon: Uitgave: Directie Jeugd en Onderwijs Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Rotterdam. Grafische vormgeving: Trichis Communicatie en Ontwerp Staat van het Rotterdams onderwijs 2014 Colofon: Uitgave: Directie Jeugd en Onderwijs Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Rotterdam Grafische vormgeving: Trichis Communicatie en Ontwerp Fotografie:

Nadere informatie

Nienke Miedema Programma Langer Thuis

Nienke Miedema Programma Langer Thuis Nienke Miedema Programma Langer Thuis Wat is de woningbehoefte van ouderen in Rotterdam? 2 Steeds meer ouderen Inwoners op 1 januari 2016 Gebied 65-74 jr 75-84 jr 85plus Bevolking Totaal totaal 65+ %65+

Nadere informatie

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009 Gemeentelijke Dienstverlening Omnibus 2009 Afdeling O&S Februari 2009 2 Samenvatting Inwoners vinden dat de gemeente haar dienstverlening heeft verbeterd De inwoners van s-hertogenbosch beoordelen de gemeentelijke

Nadere informatie

Bevolking Ommoord. Aantal inwoners. Stand van het aantal inwoners op 1 januari

Bevolking Ommoord. Aantal inwoners. Stand van het aantal inwoners op 1 januari Bevolking Ommoord Aantal inwoners Stand van het aantal inwoners op 1 januari Buurt Ommoord Gebied Prins Alexander Gemeente Rotterdam 2009 24.147 90.312 587.161 2010 24.195 91.645 592.939 2011 24.504 92.640

Nadere informatie

WijkWijzer 2015 Utrecht

WijkWijzer 2015 Utrecht WijkWijzer 205 De tien se wijken in cijfers.nl Inhoud Inleiding 3 se wijken vergeleken 4 4 4 5 5 6 Ontwikkelingen vergeleken 6 Wijken 7 Wijk West 7 Wijk Noordwest 8 Wijk Overvecht 9 Wijk Noordoost 0 Wijk

Nadere informatie

Informatieblad voor professionals 27 oktober 2016

Informatieblad voor professionals 27 oktober 2016 Rotterdam.nl/zorgdichtbij Telefoon 14 010 MOW069/2015-03 Dit informatieblad geeft vanaf pagina 2 een overzicht van de contactgegevens per wijkteam. Deze gegevens zijn ALLEEN bestemd voor professionals

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Buurtprofiel: Limmel hoofdstuk 7

Buurtprofiel: Limmel hoofdstuk 7 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013

Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013 Maart 2014 Feitenkaart VVE-monitor Rotterdam 2013 Onderzoek peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Deze feitenkaart bevat de resultaten van de jaarlijkse Oktobertelling onder alle Rotterdamse peuterspeelzalen

Nadere informatie

Versie 1 november 2004

Versie 1 november 2004 Versie 1 november 2004 Bijlage 1 Het urgentiesysteem Als bedoeld in artikel 11 van de Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2005 (in het vervolg de Overeenkomst genoemd) Hoofdstuk 1 Algemeen

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt de Groote Wielen. Een nieuwe woonwijk, midden in de polder. In totaal komen er ongeveer 4.400 woningen, daarvan

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Buurtrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is de buurt? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Bewonerspeilingen aandachtswijken Resultaten per gemeente

Bewonerspeilingen aandachtswijken Resultaten per gemeente Bewonerspeilingen aandachtswijken 21 Resultaten per gemeente Bewonerspeilingen aandachtswijken 21 Resultaten per gemeente Uitgevoerd in opdracht van VROM WWI Fenke Legerstee Jan Hooft van Huijsduijnen

Nadere informatie

ŢļJE CHOICE. Breda Roosendaal. Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B

ŢļJE CHOICE. Breda Roosendaal. Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B Vestigingsrapportage ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^B ŢļJE CHOICE arktonderzoek 8L advies Theroeter Klanttevredenheid Welzorg vestiging: Breda Roosendaal Periode : 1 [ januari noveber

Nadere informatie

Sportparticipatie Volwassenen

Sportparticipatie Volwassenen Sportparticipatie 2014 Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2015 2 Samenvatting In het najaar van 2014 is de sportparticipatie van de volwassen inwoners van de gemeente s- Hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Tussentijdse meting Veiligheidsindex deel I

Tussentijdse meting Veiligheidsindex deel I Tussentijdse meting Veiligheidsindex deel I Meting van de veiligheid in 33 wijken Rapportage bevolkingsenquête juni-juli 2003 en feitelijke criminaliteitsgegevens 2002/2003 oktober 2003 Inhoud VOORWOORD...5

Nadere informatie

Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant. Tabellenboek Vestigingsregister 2014

Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant. Tabellenboek Vestigingsregister 2014 Bedrijvigheid & werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellenboek Vestigingsregister 2014 1 Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2014 juni 2015

Nadere informatie

Leefbaarheid en Veiligheid Afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie November 2007

Leefbaarheid en Veiligheid Afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie November 2007 Leefbaarheid en Veiligheid Hengelo 2007 Afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie November 2007 COLOFON Uitgave Afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie Gemeente Hengelo Hazenweg 121 Postbus 18,

Nadere informatie