Informatieoverdracht en -verwerking: Oefeningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieoverdracht en -verwerking: Oefeningen"

Transcriptie

1 Informatieoverdracht en -verwerking: Oefeningen 2 de bachelor ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Academiejaar:

2 Inhoudsopgave Oefenzitting 1: Discrete informatiebronnen & Broncodering... 4 Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening 10: examenvraag Oefening 11: examenvraag Oefening 12: examenvraag Oefening 13: examenvraag Oefenzitting 2: Continue informatiebronnen en discretisatie Oefening 1: computersimulaties met Matlab Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening 6: examenvraag Oefening 7: examenvraag Oefening 8: examenvraag Oefening 9: examenvraag Oefenzitting 3: Discrete en continue transmissiekanalen Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening

3 Oefening Oefening Oefening 12: examenvraag Oefenzitting 4: Fysische transmissiekanalen en Basisbandtransmissie Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening 9: examenvraag Oefening 10: examenvraag Oefenzitting 5: Doorlaatbandtransmissie en Multiplexen Oefening Oefening Oefening Oefening Oefening 5: examenvraag Oefening 6: examenvraag... 86

4 Oefenzitting 1: Discrete informatiebronnen & Broncodering Oefening 1 Een Morse-code bestaat uit een sequentie van puntjes en lijntjes en dient voor het overzenden van letters uit het alfabet. Een lijntje wordt voorgesteld door een puls met een lengte van drie eenheden, terwijl een punt wordt voorgesteld door een puls met een lengte van één eenheid. De waarschijnlijkheid van het voorkomen van een lijntje si 1/3 van de waarschijnlijkheid van het voorkomen van een puntje. Er wordt verondersteld dat de symbolen onderling onafhankelijk optreden. Gevraagd: 1. Bereken de hoeveelheid informatie van een puntje en van een lijntje. 2. Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool van een uitgezonden sequentie lijntjes/puntjes. 3. Veronderstel dat een puntje 1ms duurt en dat de pauze tussen twee symbolen eveneens gelijk is aan 1ms, bepaal dan het gemiddelde informatiedebiet van de informatiebron Oplossing: 1. Het alfabet A bestaat uit twee symbolen: een puls met lengte één en een puls met een lengte van drie eenheden Eerst worden de waarschijnlijkheden van de verschillende symbolen van het alfabet berekend: Oplossen van bovenstaand stelsel levert volgende kansen op: De hoeveelheid informatie per symbool i wordt uitgedrukt volgens onderstaande formule: Dit levert als resultaat voor een lijntje en een punt: 2. Aangezien de kansen voor elk symbool reeds berekend werden in het eerste onderdeel van deze oefening, kan de gemiddelde hoeveelheid informatie van een symbool van het alfabet A berekend worden als volgt:

5 3. Het informatiedebiet van de informatiebron kan bepaald worden d.m.v. onderstaande uitdrukking: Eerst wordt het transmissiedebiet r S bepaald. Aangezien men weet dat een streepje 4ms in beslag neemt, nl. een puls met lengte 3 en een pauze en een puntje 2ms, nl. een puls met lengte 1 en een pauze, kan de gemiddelde duur per symbool geschreven worden als:, - Hieruit kan het transmissiedebiet, de inverse van de gemiddelde duur per symbool gehaald worden: Bijgevolg vindt men dat het informatiedebiet gelijk is aan:

6 Oefening 2 Een zwart-wit tv-beeld bestaat uit 525 lijnen beeldinformatie. Veronderstel dat elke lijn bestaat uit 525 pixels, dat elk van deze pixels 256 grijsniveaus met een gelijke kans van voorkomen heeft en dat de grijsniveaus van opeenvolgende pixels en van opeenvolgende beelden onafhankelijk optreden. De beeldsnelheid bedraagt 24 beelden/seconde. Bereken het gemiddelde informatiedebiet die ene TV-uitzending levert. Oplossing: Het gemiddelde informatiedebiet die een TV-uitzending levert kan geschreven worden als volgt: Het transmissiedebiet is reeds gekend. Deze is gelijk aan de beeldsnelheid die 24 beelden/seconde bedraagt. Bijgevolg dient de gemiddelde hoeveelheid informatie per beeld nog berekend te worden. De gemiddelde hoeveelheid informatie per beeld kan geschreven worden door middel van de gemiddelde hoeveelheid informatie per pixel. De gemiddelde hoeveelheid informatie per pixel wordt geschreven door middel van onderstaande uitdrukking: Een zwart-wit tv beeld bestaat uit 525 lijnen, die elk bestaan uit 525 pixels. Dit betekent dat de gemiddelde hoeveelheid informatie per beeld kan gevonden worden door de gemiddelde hoeveelheid informatie per pixel te vermenigvuldigen met het aantal pixels per beeld. Dit levert onderstaande uitdrukking op: Bovenstaand resultaat invullen in de uitdrukking voor het gemiddelde informatiedebiet levert op dat het gemiddelde informatiedebiet die een TV-uitzending levert gelijk is aan:

7 Oefening 3 Een discrete bron zendt elke milliseconde een symbool uit. De vijf mogelijke symbolen hebben een waarschijnlijkheid 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 en 1/16. Vind de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool, het informatiedebiet, alsook de waarschijnlijkheidsredundantie van de bron in de veronderstelling dat de opeenvolgende symbolen onafhankelijk optreden. Oplossing: De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool kan geschreven worden als volgt: Het informatiedebiet kan eenvoudig gevonden worden, aangezien het transmissiedebiet gelijk is aan 1 symbool/ms of 1000 symbolen/s. De waarschijnlijkheidsredundantie van de bron is een maat voor de geschiktheid van de informatiebron voor de informatie die men uit de bron kan halen. Hoe lager de redundantie, des te hoger de nuttige informatie. Deze wordt gegeven door onderstaande uitdrukking: De maximale gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool wordt gehaald uit onderstaande uitdrukking: Invullen van de waarden voor de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool en de maximale gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool in de uitdrukking voor de waarschijnlijkheidsredundantie geeft als waarde voor de waarschijnlijkheidsredundantie:

8 Oefening 4 Een bronalfabet a, b, c en d heeft volgende kansen: p(a) = 0.2; p(b)=0.3; p(c)=0.4 en p(d)=0.1. Stel een binaire code op met minimale gemiddelde woordlengte. Wat is de efficiëntie? Gebruik alfabet uitbreiding met uitbreiding tot groepen van twee symbolen. Hoeveel is de efficiëntie nu? Oplossing: 1. Binaire code met minimale gemiddelde woordlengte. De gemiddelde codewoordlengte kan gevonden worden d.m.v. onderstaande uitdrukking, met l i de codewoordlengte van codewoord i; In onderstaande uitdrukking wordt de efficiëntie weergegeven met r het aantal symbolen in het broncodealfabet. Aangezien het broncodealfabet binair is, is r gelijk aan 2: Om de efficiëntie te kunnen bepalen is de gemiddelde hoeveelheid informatie van een symbool nodig. Deze volgt uit onderstaande uitdrukking: ( Mits invullen van de bekomen gemiddelde hoeveelheid informatie van een symbool, bekomt men dat de efficiëntie gelijk is aan:

9 2. Alfabetuitbreiding met groepen van twee symbolen Duo van symbolen Waarschijnlijkheid Code dd da ad db bd dc cd aa ab ba ac ca bb bc cb cc

10 De gemiddelde codewoordlengte kan gevonden worden d.m.v. onderstaande uitdrukking, met l i de codewoordlengte van codewoord i; In onderstaande uitdrukking wordt de efficiëntie weergegeven met r het aantal symbolen in het broncodealfabet. Aangezien het broncodealfabet binair is, is r gelijk aan 2: Om de efficiëntie te kunnen bepalen is de gemiddelde hoeveelheid informatie van een symbool nodig. Deze volgt uit onderstaande uitdrukking: Mits invullen van de bekomen gemiddelde hoeveelheid informatie van een symbool, bekomt men dat de efficiëntie gelijk is aan:

11 Oefening 5 Vind H(X) voor de Markovketen die overeenkomt met een random walk met een koning over een 3 x 3-schaakbord: Wat kun je zeggen over H(X) voor een paard, een toren, een loper (er zijn er twee!), een koningin? Oplossing: Onderstaande afbeelding toont een vereenvoudigde Markovketen van de koning. Men kan eenvoudig zien dat onderstaand diagram symmetrie vertoont. Bijgevolg is er één onderdeel getekend en worden op basis van de subketen de kansen bereken. Bovenstaand diagram levert volgende vergelijkingen op: ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Oplossen van bovenstaand stelsel levert op als kansen: P(1)=P(3)=P(7)=P(9)=3/40, P(2)=P(8)=1/8, P(4)=P(6)=1/8 en P(5)=1/5. De gemiddelde hoeveelheid informatie per positie kan als volgt bepaald worden:

12 Een random walk veronderstelt een oneindig aantal stappen wat tot gevolg heeft dat: H g (X) n H s q i H(s i+ s i ) n H s q+ s q P j P(i j) P(i j) i j Veralgemeend stelt men in elk geval dus een overgangsmatrix op met de kolom die aangeeft uit welk punt er vertrokken wordt en de rij in welk punt men aankomt. Zo is Cij=P(i j). Om de coëfficiëntenmatrix A op te stellen voor het stelsel dat dient opgelost te worden voor het berekenen van de kansen, dient men eerst de eenheidsmatrix af te trekken van de overgangsmatrix : Nu heeft men de matrix D opgesteld, die echter lineair afhankelijke rijen heeft. Dit heeft tot gevolg dat er een extra vergelijking nodig is om het stelsel dat dient opgesteld te worden om de kansen te berekenen, één oplossing heeft. Hiertoe kan men één van de axioma s van Kolmogorov toepassen die ons vertelt dat de som van de kansen gelijk is aan 1: Men schrijft de coëfficiëntenmatrix bijgevolg als een gepartitioneerde matrix van de matrix D en een rijmatrix B met n elementen die elk gelijk zijn aan 1. Het stelsel dat dan uiteindelijk dient opgelost te worden om de kansen te berekenen is: 0 1 [ ]

13 Uitbreiding: -Paard: Een paard kan enkel L bewegingen maken. Dit levert onderstaande 9x9 overgangsmatrix op ( ) [ ] Oplossen van het stelsel dat op analoge wijze als bij de koning kan bekomen worden, levert volgende kansen op:, - Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool berekend worden als: -Toren: De toren kan enkel in horizontale en verticale richting bewegen. Dit levert onderstaande overgangsmatrix op: ( ) [ ] Oplossen van het stelsel dat op analoge wijze als bij de koning kan bekomen worden, levert volgende kansen op:, -

14 Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool berekend worden als: -Loper: Er zijn twee lopers in het spel: een loper in 1 en een loper in 2. Een loper kan enkel diagonaal bewegen. Beide gevallen worden hieronder behandeld: Loper 1: (enkel bewegen op oneven plaatsen) ( ) [ ] Oplossen van het stelsel dat op analoge wijze als bij de koning kan bekomen worden, levert volgende kansen op:, - Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool berekend worden als: Loper 2: (enkel bewegen op even plaatsen) ( ) [ ] Oplossen van het stelsel dat op analoge wijze als bij de koning kan bekomen worden, levert volgende kansen op:, -

15 Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool berekend worden als: Koningin: deze kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal bewegen. Dit levert onderstaande overgangsmatrix op: ( ) [ ] Oplossen van het stelsel dat op analoge wijze als bij de koning kan bekomen worden, levert volgende kansen op:, - Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool berekend worden als:

16 Oefening 6 Welke van de volgende codes kan nooit een Huffman-code zijn? Oplossing: {0, 10, 11}=> OK {00, 01, 10, 110} => onvolledige Huffmanboom én niet direct decodeerbaar {01, 10} =>onmogelijk: takken niet volledig én niet direct decodeerbaar De tweede en derde code leveren geen Huffmancode op, aangezien elke tak een tegenhanger moet hebben, indien er sprake is van een Huffmancodering.

17 Oefening 7 Er zijn zes flessen wijn, waarvan je weet dat er precies 1 is die slecht geworden is (verschrikkelijk slecht smaakt). De kans dat fles i slecht geworden is, is p i, met 26(p 1,p 2,p 3,p 4,p 5,p 6 ) = (7,5,4,4,3,3). Je wil de slechte fles vinden. In welke volgorde moet je de flessen proeven om het aantal proeverijen te minimaliseren? (Denk eraan dat je de laatste niet meer moet testen als de eerste 5 goed waren.) Stel nu dat je wijn mag mengen vooraleer te proeven. Wat is nu het minimum gemiddeld aantal proeverijen nodig om de slechte fles te vinden? Welke mengeling moet je eerst proeven? Oplossing: : op basis van de grootste kans op slecht naar de kleinste. Eerste proeven: 11, 12, 21, 32, 23, 24, 42, Minimum gemiddeld aantal proeverijen nodig om de slechte fles te vinden, wordt gevonden door het bepalen van een Huffmanboom. De gemiddelde codewoordlengte geeft de maat weer voor het minimum gemiddeld aantal proeverijen nodig na menging.

18 Oefening 9 De waarschijnlijkheid van voorkomen van de letters in het Engelse alfabet is gegeven door tabel 1.1 in de cursustekst. Welke letter bevat de grootste hoeveelheid informatie? Welke letter bevat de kleinste hoeveelheid informatie? Een bestand bevat een Engelse test van 100 bladzijden met gemiddeld 2000 karkaters (=letters, spaties) per bladzijden. Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie in dit bestand als we veronderstellen dat opeenvolgende karakters onderling onafhankelijk optreden. Veronderstel dat we dit bestand overbrengen met een ASCII-karaktercodering van 8bit*/karakter met een debiet van 1200 symbolen/s, vergelijk dan het transmissiedebiet met het informatiedebiet. Wanneer ik je een woord wil laten raden en i vertel je de eerste letter, welk is dan de beste hint: T of X? Waarom? Oplossing: De hoeveelheid informatie van een letter wordt gegeven door onderstaande uitdrukking Hieruit volgt dat de letter met de kleinste waarschijnlijkheid de grootste hoeveelheid informatie heeft. Dit is m.a.w. de Z. De letter met de grootste waarschijnlijkheid heeft de kleinste hoeveelheid informatie. Dit is m.a.w. de spatie. De gemiddelde hoeveelheid informatie van dit bestand kan berekend worden door eerste de gemiddelde hoeveelheid informatie per letter te berekenen en die ter vermenigvuldigen met het aantal letters per bestand. De gemiddelde hoeveelheid informatie voor één letter is gelijk aan bit/symbool. Het informatiedebiet kan geschreven worden door onderstaande uitdrukking en geeft als resultaat: Het transmissiedebiet is gelijk aan het volgende : X is een betere hint, omdat deze minder vaak voorkomt dan de T en bijgevolg er ook minder woorden zijn die met een X beginnen, dan dat er woorden zijn die met een T beginnen.

19 Oefening 10: examenvraag Een discrete informatiebron met geheugen, heeft een alfabet A met 16 symbolen en een totale redundantie van 40%. De bron levert 1000 symbolen/s. We passen broncodering toe met een binair broncode-alfabet B en we bekomen een gemiddelde codewoordlengte van de broncodering van 2.75 bit*symbool uit A. De codewoordlengtes voldoen aan de uitdrukking l i =-log 2 (p i ) met p i de kans tot optreden van een symbool a i uit A. Gevraagd 1. Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool uit B na de broncodering? 2. Hoeveel symbolen (uit B) worden er per tijdseenheid geleverd? 3. Is het mogelijk het aantal geleverde symbolen (uit B) per tijdseenheid nog verder te verminderen? Zo neen: waarom? Zo ja: hoe? (zonder uit te werken). Oplossing: 1. De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool kan geschreven worden, d.m.v. het herschrijven van de uitdrukking van de totale redundantie naar de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool. Aangezien de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool uit A gegeven wordt door en dit gecodeerd wordt met gemiddelde lengte L, geldt er : 2. Het transmissiedebiet van B kan geschreven worden als volgt: 3. Wanneer men het transmissiedebiet uit B zou willen verminderen, is het nodig dat de gemiddelde codewoordlengte L wordt verminderd. Wanneer men dit poogt te doen bekomt men het volgende redenering Volgens het broncoderingstheorema geldt: Hieruit kan men concluderen dat L reeds zijn minimale waarde heeft. Bijgevolg is het onmogelijk om het transmissiedebiet van B te verminderen.

20 Oefening 11: examenvraag Een rat wordt in een Skinnerbox geplaatst. Een Skinnerbox is een proefopstelling om het leergedrag van proefdieren te onderzoeken: ze is uitgerust met een rode lamp, een groene lamp, een pedaaltje, een toevoergootje voor lekkere hapjes en een sirene. Na een groot aantal proefnemingen noteren we volgende resultaten: 1. Als de groene lamp brandt, duwt de rat gemiddeld in 80% der gevallen binnen de 30s op het pedaaltje en in 20% der gevallen reageert de rat niet binnen de 30S en gaat de rode lamp branden. 2. Als de rode lamp brandt reageert de rat in 80% der gevallen niet binnen de 30s en gaat de groene lamp branden en in 20% der gevallen duwt de rat binnen de 30s op het pedaaltje (rode lamp dooft) 3. Als de rat op het pedaaltje geduwd heeft komt in 30% der gevallen een leker hapje tevoorschijn en loeit de sirene in 20% der gevallen (deze kansverdeling is ingesteld door de onderzoeker die wil nagaan hoe de rat hierop inspeelt). 4. Na het lekkere hapje gaat de groene lamp branden. 5. Na het loeien van de sirene gaat steeds de rode lamp branden. De opeenvolgende toestanden van de Skinnerbox worden automatisch geregistreerd. Gevraagd: 1. Teken het toestandsdiagram. Bereken de kans van elke toestand. 2. Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool, de afhankelijkheidsredundantie en de totale redundantie van deze discrete informatiebron met geheugen. 3. Zoek een direct decodeerbare broncodering met de kortst mogelijke codewoordlengte op basis van een binair broncode-alfabet B om de waarschijnlijkheidsredundantie en afhankelijkheidsredundantie zoveel mogelijk weg te werken. 4. Bereken de gemiddelde codewoordlengte L en de efficiëntie van de gevonden broncodering. Waarom is de gevonden efficiëntie zo laag/zo hoog naargelang u minder/meer dan 90% bekomt? Oplossing: 1. Onderstaand diagram toont het toestandsdiagram met de waarschijnlijkheden. G= Groen lampje H= Hapje P= Pedaal S= Schok R= Rood lampje

21 2. De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool kan berekend worden door middel van onderstaande uitdrukking. Wanneer men de kansen die men heeft afgeleid uit bovenstaande figuur, invult in onderstaande formule, bekomt men als gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool: uit A ( ), ( ) ( ) ( ) ( )- [ ( ) ], ( ) ( ) ] [ ( ) ] [ ( ) ] De afhankelijkheidsredundantie kan geschreven worden met behulp van onderstaande uitdrukking De totale redundantie kan geschreven worden als volgt: 3. Huffmancodering

22 Oefening 12: examenvraag Een prof is tijdens de proclamatie op een conferentie, maar wenst via zijn gsm de resultaten te ontvangen van zijn 200 studenten in een zo kort mogelijk bericht. De mogelijke uitslagen en de kans tot optreden zijn: A= niet-geslaagd: p(a)=0.5 B=geslaagd op voldoende wijze: p(b)=0.2 C=onderscheiding: p(c)=0.2 D=grote of grootste onderscheiding: p(d) Gevraagd: 1. Het assistententeam onderzoekt twee broncoderingsmethodes: - Huffmancodering met alfabetuitbreiding naar twee symbolen met een binair broncodealfabet - Huffmancodering met alfabetuitbreiding naar twee symbolen met een ternair broncodealfabet. Zij vergelijken de prestaties van deze twee broncoderingen met de situatie zonder broncodering waarin elk symbool wordt weergegeven door zijn binaire code: A=00, B=01, C=10 en D=11. Bereken voor de twee methodes de gemiddelde codewoordlengte, de efficiëntie en de compressiefactor. Welke methode kies je en waarom? Huffmancodering naar 2 symbolen met een binair broncodealfabet: DD 0.01 DC 0.02 DB 0.02 CD 0.02 BD 0.02 CC 0.04 CB 0.04 BC 0.04 BB 0.04 DA 0.05 AD 0.05 CA 0.10 BA 0.10 AC 0.10 AB 0.10 AA 0.25 Strategie Huffmanboom: trek eerst verbindingen in tabelvorm die exploderen, teken nadien Huffmanboom vertrekkende van onder naar boven totdat een tertiaire takstructuur opgebouwd dient te worden om verbinding te maken.

23 2. De prof analyseert de ontvangen resultaten en ontdekt een afhankelijkheidsredundantie gelijk aan Tot welke minimale lengte (bit*) zijn deze 200 resultaten theoretisch te comprimeren? De prof is overtuigd dat zijn studenten niet gefraudeerd hebben; wat denkt hij over de jury als je weet dat de studenten alfabetisch gedelibereerd werden?

24 Oefening 13: examenvraag We ontleden de examenresultaten in juni 2000 van de studenten 2 de kan. Burgerlijk Ingenieur en gebruiken de volgende notaties: N=niet geslaagd of onvolledige zittijd V=geslaagd op voldoende wijze O=geslaagd met odnerscheiding of met hogere graad In de alfabetische deliberatielijst vinden we: 66 studenten N na een student N 37 studenten N na een student V 27 studenten N na een student O 33 V na N, 26 V na V, 29 V na O; 31 O na N, 25 O na V, 24 O na O. Om het probleem eenvoudig te houden zeggen we niets over de uitslag van de eerste student in de rij; we laten hem buiten beschouwing en tellen hem niet mee in het totaal aantal studenten. We beschouwen deze resultatenlijst als een discrete informatiebron met 3 symbolen (N, V en O) en we gaan na of er afhankelijkheid optreedt van een symbool met het vorige symbool. De toestand van de informatiebron die overeenstemt met de uitslag van de eerste student wordt zoals afgesproken buien beschouwing gelaten. 1. Bereken de kansen waarmee de bron overgaat van de ene naar de ander toestand. Bereken de kans waarmee elke toestand optreedt. (hint: het is het gemakkelijkst de kansen zolang mogelijk in breukvorm te houden.) Verifieer je resultaten aan de hand van de vergelijkingen die tussen deze grootheden bestaan. Als je geen correct resultaten kan vinden, kies dan zelf eenvoudige numerieke waarden voor de overgangs-en toestandskansen waarmee je de rest van de vraag oplost. 2. Teken het toestandsdiagram van deze informatiebron met aanduiding van alle kansen. 3. Bereken de waarschijnlijkheidsredundantie en de afhankelijkheidsredundantie van deze bron. Welke conclusie trek je uit de gevonden waarde van de afhankelijkheidsredundantie? 4. We passen Huffmancodering toe met alfabetuitbreiding tot twee symbolen en een binair broncodealfabet. Teken de Huffmanboom en bereken de efficiëntie van deze broncodering.

25 Oefenzitting 2: Continue informatiebronnen en discretisatie Oefening 1: computersimulaties met Matlab Bij deze oefenzitting hoort een elektronische computersimulatie. Je kan deze vinden op de Toledo-website: (inloggen met je m-nummer en paswoord-bedien zoals met je mailaccount). Er wordt daar gebruik gemaakt van Matlab (een krachtig rekenprogramma op basis van matrices en vectoren). Dit impliceert dat continue signalen gediscretiseerd en gequantiseerd worden. We verwachten niet dat je Matlab leert programmeren (je zal immers de code niet zien), maar wel dat je de resultaten juist interpreteert. Om deze demo tot een goed einde te brengen heb je best een multimedia pc ter beschikking (met geluidskaart en luidsprekers). De standaard PC die je nu kan kopen, voldoet aan deze eigenschappen. Ook een browser met java-ondersteuning (vanaf Netscape 4.0 en vanaf Internet Explorer 4.0) kunnen handig zijn. Heb je dit niet, dan kan je toch nog de visuele berekeningen zien,maar kan je je resultaten niet beluisteren. Met deze demo proberen we je de invloed van een faseverschuiving en/of amplitudeverandering op verschillende signalen duidelijk te maken in het tijdsdomein en in het frequentiedomein. Je kan de resultaten visueel interpreteren, maar ook auditief vergelijken. Probeer eens de uiterste grens van het menselijk gehoor af te tasten. Opgelet dit verschilt van persoon tot persoon! Vergelijk eens met je collega s Wie heeft er het grootste auditief spectrum? Wie kan er vlot hoge tonen horen? Hou rekening met de offset van 430 Hz.

26 Oefening 2 Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering, het informatievermogen en de waarschijnlijkheidsredundantie van de volgende continue informatiebronnen, waarvan het uitgangssignaal een waarde aanneemt met als verdeling: De exponentiële verdeling: De verdeling p(x) met,waarbij x 1 en x 2 onafhankelijke normale stochastische variabelen zijn met gemiddelden en spreiding met i=1,2. We nemen aan dat opeenvolgende bemonsteringen geen onderlinge afhankelijkheid vertonen Oplossing: De exponentiële verdeling: Onderstaande uitdrukking geeft de gemiddelde hoeveelheid informatie geleverd door een continue informatiebron X weer. Toegepast op dit geval levert onderstaande integraal op die als resultaat voor de gemiddelde hoeveelheid informatie geleverd door een continue informatiebron X volgend resultaat oplevert: Het informatievermogen voor een continue informatiebron X, kan als volgt uitgedrukt worden: De waarschijnlijkheidsredundantie kan geschreven worden als volgt:. / ( )

27 De kansverdeling kan geschreven worden als: en. / met Onderstaande uitdrukking geeft de gemiddelde hoeveelheid informatie geleverd door een continue informatiebron X weer. Dit levert als gemiddelde hoeveelheid informatie geleverd door deze informatiebron: Het informatievermogen voor een continue informatiebron X, kan als volgt uitgedrukt worden: De waarschijnlijkheidsredundantie kan geschreven worden als volgt:

28 Oefening 3 Veronderstel dat we onderstaande continue signalen willen overbrengen. Bereken het frequentiespectrum, de nul-tot-nulbandbreedte en schets de signalen in het tijdsdomein en in het frequentiedomein. Oplossing: De Fouriertransformatie wordt beschreven door onderstaande integraal: + Dit levert onderstaande integraal op voor het eerste signaal: + Deze kan herschreven worden door de polaire vorm van het complex getal te schrijven naar de cartesische vorm, dit levert onderstaande uitdrukking op: Het derde signaal kan dan in het frequentiedomein geschreven worden als:

29 Oefening 4 1. Een continue informatiebron genereert een analoog signaal x(t) met een frequentiespectrum X(f). Dit signaal wordt bemonsterd aan: Teken het frequentiespectrum X(f) na bemonstering voor elk geval. Kan het originele signaal gereconstrueerd worden? 2. Elke bemonstering wordt gequantiseerd in één van 256 even waarschijnlijke niveaus. Veronderstel dat opeenvolgende bemonsteringen onafhankelijk zijn van elkaar. Wat is de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering? Hoeveel bedraagt het informatiedebiet van de bron? Hoeveel bedraagt het transmissiedebiet van de bron? Oplossing: 1. De Nyquistfrequentie is de minimale frequentie waaraan men moet bemonsteren, opdat er geen informatieverlies is. Het spectrum wordt verschoven en periodisch herhaald in het frequentiedomein a) b)

30 c) 2. De Nyquistfrequentie is een minimumfrequentie is de minimale waarde voor de bemonsteringsfrequentie. De gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering kan geschreven worden als volgt: Het informatiedebiet is de informatie die doorgegeven wordt per tijdseenheid. Deze kan geschreven worden als het product van de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering en de bemonsteringsfrequentie. Op bovenstaande wijze kan voor de eerste twee gevallen het informatiedebiet berekend worden: Voor het derde geval dient het informatiedebiet berekend te worden via het maximale informatiedebiet: Het transmissiedebiet kan uitgedrukt worden door middel van onderstaande formule.

31 Oefening 5 We vergelijken twee continue informatiebronnen die bestaan uit het spraaksignaal van twee verschillende sprekers, beschouwd aan de uitgang van een microfoon. Het frequentiespectrum van beide spreker sen de kansverdeling voor de amplitude zijn gegeven in onderstaande figuren. Bereken de hoeveelheid informatie per bemonstering en het maximale informatiedebiet voor beide informatiebronnen, als de quantisatiestap Bereken het vermogen en het informatievermogen van beide signalen. Welke compressieverhouding is er mogelijk als we beide signalen aan 44 khz bemonsteren en quantiseren met 5bit*/bemonstering? Maak een vergelijking tussen de twee sprekers: gebruikte toonhoogtes en geluidssterkte, monotoon of niet-monotoon en de hoeveelheid informatie per tijdseenheid en het aantal bit*/s. Oplossing: De gemiddelde hoeveelheid informatie kan berekend worden als volgt: Dit levert respectievelijk voor spreker A en spreker B volgende resultaten op: De gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering kan geschreven worden als:

32 Dit levert respectievelijk voor spreker A en spreker B onderstaande uitdrukkingen op en de respectievelijke resultaten: Het maximale informatiedebiet wordt gegeven door onderstaande uitdrukking: Dit geeft als maximale informatiedebiet voor A respectievelijk B, volgende uitdrukking: Het vermogen van een continu signaal kan berekend worden als volgt: Dit levert als vermogen voor spreker A, resp. spreker B: * + * + * + * + Het informatievermogen van een continue informatiebron wordt gegeven door onderstaande uitdrukking: Uit bovenstaande uitdrukking kan het informatievermogen voor A respectievelijk voor B gehaald worden.

33 De compressieverhouding kan gezien worden als de verhouding van de hoeveelheid bit* die worden geproduceerd per seconde tot de hoeveelheid informatie in bit per seconde. Er wordt met andere woorden de verhouding van de informatiedebieten, respectievelijk in bit* en bit. Dit levert onderstaande uitdrukking op: Dit levert voor spreker A, respectievelijk B volgende verhoudingen op:

34 Oefening 6: examenvraag We beschouwen een analoog muzieksignaal (mono, geen stereo) met frequenties tot 20 khz. De amplitude van het signaal heeft een kansdichtheid p(x) zoals getekend in de figuur. Figuur We bemonsteren dit signaal met een bemonsteringsfrequentie in overeenstemming met de vuistregel. Het aantal bit*/bemonstering wordt zo gekozen dat de gemiddelde signaal tot quantisatieruis-vermogenverhouding minimum 70 db bedraagt. Bereken het transmissiedebiet in bit*/s en het informatiedebiet in bit/s. Oplossing: De signaal-tot-kwantisatieruis-vermogenverhouding dient minimum 70dB te bedragen. Onderstaande uitdrukking geeft de signaal-tot-wantisatieruis-vermogenverhouding in functie van het aantal kwantisatieniveaus: Het transmissiedebiet kan als volgt geschreven worden: Aangezien de bemonsteringsfrequentie voldoet aan de vuistregel en f m gegeven is, kan men met behulp van het bekomen aantal kwantisatieniveaus, het transmissiedebiet bepalen. Het informatiedebiet kan geschreven worden in functie van de bemonsteringsfrequentie en de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering. De gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering kan gevonden worden door middel van onderstaande uitdrukking: Waarbij de kwantisatiestap gevonden kan worden door de verhouding te nemen van het bereik van x bij de kansdichtheid over het aantal niveaus:

35 En de gemiddelde hoeveelheid informatie kan beschreven worden d.m.v. onderstaande integraal: Dit levert na uitwerken onderstaande oplossing voor H(X): Invullen van de bekomen tussenresultaten, geeft dat het informatiedebiet gelijk is aan:

36 Oefening 7: examenvraag In een digitale camera wordt de invallende lichtsterkte bemonsterd in een rooster van punten (pixels). Bij het bemonsteren wordt de lichtsterkte omgezet in een continue elektrische spanning. Deze spanning heeft een uniforme kansdichtheidsverdeling gaande van 0 tot 250 mv. de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering (per pixel) van deze continue informatiebron is bijgevolg 7.97 bit. Verklaar hoe het komt dat deze camera na kwantisatie een transmissiedebiet levert van 12 bit* per bemonstering. De gemiddelde hoeveelheid informatie na kwantisatie kan geschreven worden als: De gemiddelde hoeveelheid informatie kan bijgevolg geschreven worden als: Een verklaring kan enerzijds gezocht worden in de signaal tot ruisvermogenverhouding: Deze is echter hoog, wat betekent dat het effect van de ruis op de gemiddelde hoeveelheid informatie verwaarloosbaar is. Anderzijds kan redundantie zorgen voor het waargenomen fenomeen. De waarschijnlijkheidsredundantie is de volgende: Deze grote redundantie is de verklaring voor dit verschil.

37 Oefening 8: examenvraag We willen de Lessen voor de Eenentwintigste Eeuw uitzenden via KotNet. In dit kader onderzoeken we de overbrenging van het spraaksignaal naar de campus KULAK te Kortrijk. We leggen onze kwaliteitseisen vrij hoog omdat we de intonaties en de stemnuances van de sprekers belangrij vinden. Het gemiddeld spraaksignaal is gekarakteriseerd door het frequentiespectrum en door de kansdichtheid op de figuur op p Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering van het in amplitude begrensd spraaksignaal. 2. Bepaal de kwantisatiestap opdat de pieksignaal-tot-kwantisatieruisvermogenverhouding minstens 77 db zou bedragen. Bereken de gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering na kwantisatie: vergelijk met het resultaat van punt 1 en verklaar het verschil. 3. Bereken het informatiedebiet en het transmissiedebiet van het gedigitaliseerde spraaksignaal als de bemonsteringsfrequentie gelijk is aan 1.1 maal de minimale bemonsteringsfrequentie. Oplossing: 1. De gemiddelde hoeveelheid informatie per bemonstering kan berekend worden a.d.h.v. onderstaande uitdrukking: Dit levert voor de gegeven kansverdeling onderstaande integraal en het volgende resultaat op: 2. De kwantisatiestap opdat de pieksignaal-tot-kwantisatieruis-vermogenverhouding minstens 77 db zou bedragen, kan op analoge wijze berekend worden als in oefening 6. Het enige verschil is dat men hier de pieksignaal-tot-kwantisatieruisvermogenverhouding heeft. Eerst dient de pieksignaal-tot-kwantisatieruis-vermogenverhouding geschreven te worden als een getal, met andere woorden de db wordt weggewerkt:

38 Bijgevolg kan het aantal kwantisatieniveaus bepaald worden door eerst K te bepalen en de tweedelige logaritme van K te nemen. Dit levert volgend resultaat uit voor het aantal kwantisatieniveaus: Het bereik van x in de kansverdeling kan afgelezen worden in de gegeven grafiek en is gelijk aan 2. Bijgevolg kan de kwantisatiestap geschreven worden als: 3. De minimale bemonsteringsfrequentie is gelijk aan het dubbele van de bandbreedte die in dit geval gelijk is aan 7 khz. De bemonsteringsfrequentie kan bijgevolg geschreven worden als: Het informatiedebiet kan geschreven worden als: ( ) Het transmissiedebiet wordt gegeven door onderstaande uitdrukking en is bijgevolg gelijk aan het volgende:

39 Oefening 9: examenvraag Tijdens EURO 2000 wil de VRT een uitstekende service leveren aan andere T.V.-stations. Alle ideeën zijn welkom. Wij onderzoeken volgend voorstel. De videobeelden worden doorgestuurd met gesproken commentaar in zes talen(nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans), samen met een getrouwe klankweergave van de sfeer in het stadion. 1. De zes spraaksignalen van de gesproken commentaar worden beperkt tot een maximale frequentie van 4545 Hz. Ze worden zo gedigitaliseerd dat de pieksignaaltot-kwantisatieruis-vermogenverhouding minstens 50dB bedraagt. Bereken het transmissiedebiet dat we theoretisch minimaal nodig hebben om 1 commentatorstem weer te geven! Welk transmissiedebiet zou je hier als ingenieur in de praktijk gebruiken? 2. Het sfeergeluid krijgt een bandbreedte van 0 Hz tot een maximale frequentie f m ; Het wordt zo gedigitaliseerd dat de gemiddelde signaal-tot-ruisvermogenverhouding minstens 96 db bedraagt. We geven aan het sfeergeluid hetzelfde transmissiedebiet als het debiet dat je in de praktijk toepast voor de zes commentatorstemmen samen (vorig onderdeel). Tot welke waarde f m kunnen we het sfeergeluid weergeven? Oplossing: 1. Door middel van de uitdrukking van de pieksignaal-tot-kwantisatieruisvermogenverhouding, kan K bepaald worden: Het transmissiedebiet kan geschreven worden d.m.v. onderstaande uitdrukking. Aangezien de maximale frequentie gegeven is (4545Hz), kan d.m.v. de vuistregel de bemonsteringsfrequentie bepaald worden. Bijgevolg bekomt men als transmissiedebiet: Als ingenieur hanteert men de vuistregel dat dus stel dat: en voor K een geheel getal,

40 2. In dit geval dient de gemiddelde signaal-tot-ruisvermogenverhouding minimaal 96 db te bedragen. Dit leidt tot onderstaande uitdrukking: Aangezien het transmissiedebiet nu zes maal het transmissiedebiet dient te zijn, dat berekend werd in vorige deelvraag, bekomt men volgende uitdrukking voor de bemonsteringsfrequentie: Bovenstaande bemonsteringsfrequentie invullen in de vuistregel, betreffende het verband tussen bemonsteringsfrequentie en maximale frequentie, levert onderstaande maximale frequentie op:

41 Oefenzitting 3: Discrete en continue transmissiekanalen Oefening 1 Veronderstel een bron die 4 symbolen A,B,C en, D genereert, aan een tempo van 100 symbolen/s. De symbolen worden gegenereerd met een even grote waarschijnlijkheid: We zullen van een dergelijk communicatiesysteem eerst een aantal karakteristieken berekenen, zoals het informatiedebiet van de bron, de symboolfoutenkans en de kanaalmatrix, de kanaalcapaciteit, de equivocatie (of twijfel) en de irrelevantie bij de informatieoverdracht en de maximale hoeveelheid overgebrachte informatie. Oplossing: De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool gegenereerd door de bron, wordt gegeven door: Het informatiedebiet van de bron is bijgevolg gelijk aan: De modulator zorgt ervoor dat de discrete symbolen worden omgezet in discrete golfvormen die over het kanaal worden verzonden. Bij ontvangst worden de discrete golfvormen terug herkend als symbolen door de demodulator. Door ruis in het kanaal is er echter een verschil tussen de golfvormen die door de modulator over het kanaal worden verzonden en de golfvormen die door de demodulator worden ontvangen. Hierdoor kan de demodulator een ander symbool herkennen dan de modulator gemoduleerd had.. Dit resulteert in een foutenkans per symbool, die wiskundig wordt voorgesteld door voorwardelijke waarschijnlijkheden. Eigenlijk zijn dit overgangswaarschijnlijkheden van een verzonden symbool x(aantal m) nar een ontvangen symbool y (aantal n) die gerangschikt worden in de kanaalmatrix Q die gekend wordt verondersteld:, - [ ]

42 De irrelevantie is de gemiddelde onzekerheid over het ontvangen symbool y j als we weten welk symbool x i we versturen (de onzekerheid vanuit de zender): ( ) De equivocatie of twijfel is de gemiddelde onzekerheid over het verstuurde symbool x i als we een symbool y j ontvangen. (de onzekerheid vanuit de ontvanger) ( ) ( ) Om dit te kunnen evalueren, moet de stochastiek van de uitgangssymbolen q(y j ) gekend zijn: * + Evenals de kans dat een symbool x i werd uitgezonden als y j ontvangen wordt, p ij : De matrix die de blokcode specifieert, wordt dan geschreven als: [ ] Dit geeft voor de equivocatie: ( ) De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie R kan op twee manieren berekend worden: -Vanuit de bron, volgens R=gemiddelde hoeveelheid informatie door de bron gegenereerd equivocatie ( )

43 -Vanuit de ontvanger, volgens 4=gemiddelde hoeveelheid informatie van de ontvangen informatiestroom-irrelevantie. De berekening van R vanuit de ontvanger wordt bijgevolg: ( ) Afgerond wordt er dus 1627 bit/s informatie van zender naar ontvanger overgebracht. Vergeleken met het informatiedebiet van de bron, die potentieel zou overgebracht kunnen worden, is dit 81%. De overige 19% gaat verloren door onzekerheid in de overbrenging via het kanaal. De symboolfoutenkans voor de verbinding, kan eveneens op twee manieren berekend worden -vanuit de ontvanger:, ( )- -vanuit de zender:, ( )-

44 Oefening 2 We wensen de binaire symbolen over te brengen langs een analoog telefoonkanaal met een transmissiedebiet van 900 symbolen/s en een symboolfoutkans P s We beschikken over een modem die discrete golfvormen genereert die kunnen overgebracht worden langs het telefoonkanaal. De modem biedt drie verschillende transmissiedebieten van 900,1800, 2700 golfvormen/s met respectievelijk een kans op foutieve detectie van ontvangen golfvorm: We kiezen een eenvoudige herhalingscode: elke golfvorm wordt driemaal herhaald, k=1, n=3,. De mogelijke codewoorden zijn 00, 001, 010, 100, 011, 101, 110, 111. Terwijl de geldige kanaalcodewoorden beperkt zijn tot 000 en 111. We decoderen met een eenvoudige meerderheidsregel: twee of meer nullen in een codewoord is gelijk aan nul, twee of meer enen in een codewoord is gelijk aan één. Deze decodering leidt tot een juiste beslissing als niet meer dan één golfvorm door de ruis foutief ontvangen wordt. De waarschijnlijkheid van een foute beslissing, is de symboolfoutkans P s : Terwijl het netto-transmissiedebiet repsectievelijk gelijk is aan 300; symbolen/s. De werking van de kanaalcodering is duidelijk; we voegen controlesymbolen toe, het nettotransmissiedebiet neemt af met de coderingsefficiëntie, maar de symboolfoutkans wordt gereduceerd beneden de drempelwaarde terwijl het nettotransmissiedebiet de vereiste 900 symbolen/s haalt. Het is duidelijk dat niet alle fouten gedetecteerd en gecorrigeerd worden. We kunnen ook het onderscheid maken tussen foutdetectie en foutcorrectie. We hebben gepoogd de fouten te detecteren en te corrigeren. Dit leidt tot onjuiste beslissingen als meer dan één golfvorm fout ontvangen werd en tot een symboolfoutkans van bij een nettotransmissiedebiet van 900 symbolen/s. Het volstaat ook de fouten proberen te detecteren en bij detectie van fouten om heruitzending te vragen. Hier worden enkel 000 en 111 geaccepteerd; in alle andere gevallen wordt een fout gedetecteerde en wordt heruitzending gevraagd. Men komt enkel tot een onjuiste beslissing als de drie symbolen foutief zouden ontvangen zijn: ( ) Bij een brutotransmissiedebiet van 2700 symbolen/s. Het nettotransmissiedebiet is moeilijker te berekenen. De ontvanger heeft tijd nodig om heruitzending te vragen bij ontdekking van fouten, waardoor het uitzenden vertraging oploopt.

45 Oefening 3 We beschouwen een (6,3)-blokcode met als generatormatrix: [ ] Oplossing: De symbolen gegenereerd door de bron worden verdeeld in blokken van k=3 symbolen. De codevectoren tellen n=6 symbolen. Er zijn 2 k =2 3 =8 mogelijke boodschappen: (000),(001), (010), (011), (100), (110), (111). De codevector horend bij de boodschap U=(011) wordt bepaald met: [ ] Op analoge manier kunnen de andere 7 codevectoren berekend worden: Het voorbeeld illustreert de generatie van codevectoren. In de praktijk bewaart de encoder de G-matrix in zijn geheugen en voert modulo-2bewerkingen uit op de blokken van k symbolen om de (n-k) controle symbolen te genereren. Er kan gemakkelijk nagegaan worden dat een codewoord C, gegenereerd door de generatormatrix G voldoet aan de vergelijking. De pariteitscontrolematrix wordt gebruikt in de decoder. Veronderstel dat we de codevector langs een kanaal overbrengen. De ruis veroorzaakt eventueel fouten en we ontvangen de vector Y=C+F met F een foutvector. De ontvanger kent noch C, noch F. Maar we verwachten dat C uit Y wordt opgevist en dat we uit C de oorspronkelijke boodschap U kunnen terugvinden. De decoder bepaalt de foutsyndroomvector van Y, dit is een (n-k) rijvector, gegeven door: Als Y een geldige codevector is vinden we een foutsyndroomvector gelijk aan nul. =De codevector horend bij de boodschap U=(011) is C=(011110). Voor deze codevector is de foutsyndroomvector S= (000). Als we C zonder fout ontvangen beslist dat C een geldige codevector is.

46 Uit C=(011110) leidt de decoder de boodschap af U=(011). Veronderstel dat er tijdens de overdracht een fout optreedt in het laatste symbool van C: De foutsyndroomvector S=(001) is verschillend van nul en stemt overeen met de zede rij uit als de fout optreedt in het zesde symbool van C. In dit geval kan de fout gedetecteerd en gecorrigeerd worden!

47 Oefening 4 Een bron genereert de symbolen x 1 en x 2, met waarschijnlijkheid p(x 1 ) =0.3 en p(x 2 )=0.7. Het transmissiedebiet bedraagt 1.25x10 6 symbolen/s. De informatiestroom wordt over een transmissiekanaal gestuurd met kanaalmatrix: [ ] 0 1 Bereken: - De stochastiek van de ontvangen informatiestroom - Het informatiedebiet van de bron en van de ontvangen informatiestroom - De irrelevantie en de equivocatie van de informatieoverdracht - De gemiddelde foutenkans voor de symbolen y 1 en y 2 - De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie, zowel absoluut als procentueel ten opzichte van de gemiddelde hoeveelheid informatie van de bron en ten opzichte van de gemiddelde hoeveelheid informatie van de ontvangen informatiestroom. Oplossing: - De stochastiek van de ontvangen informatiestroom wordt gegeven door onderstaande uitdrukking: Bijgevolg kan dit geschreven worden als: - De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool gegeneerd door de bron: Het informatiedebiet gegenereerd door de bron kan geschreven worden als: - De gemiddelde hoeveelheid informatie per symbool van de ontvangen informatiestroom:

48 - De irrelevantie is de gemiddelde onzekerheid over het ontvangen symbool y j als we weten welk symbool x i we versturen (de onzekerheid vanuit de zender): ( ) - De equivocatie kan geschreven worden als: ( ) En aangezien geldt dat: Bijgevolg is de equivocatie gelijk aan bit/symbool. - De gemiddelde foutenkans voor de symbolen y 1 en y 2, kan gevonden worden op twee manieren:, ( )-, ( )- - De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie kan geschreven worden als: Procentueel voor de bron: ( ) ( ) Procentueel voor de ontvangen informatiestroom:

49 Oefening 5 1.) Beschouw de discrete informatiebron gooien met een dobbelsteen, en het discrete transmissiekanaal met als ingang de bovenkant van de dobbelsteen en als uitgang de onderkant. Wat zijn H(X), H(Y X), R en de capaciteit van dit kanaal? Eerst wordt de kanaalmatrix geschreven voor het beschouwde kanaal: [ ] De gemiddelde hoeveelheid informatie aan de ingang: De gemiddelde hoeveelheid informatie van een uitgang Y gegeven ingang X, wordt gegeven door onderstaande uitdrukking en is gelijk aan nul, aangezien wanneer men de ingang (de bovenkant van de dobbelsteen) kent, er geen twijfel bestaat over het resultaat aan de uitgang (de onderkant van de dobbelsteen), aangezien hier slechts één mogelijkheid voor is.. : De gemiddelde hoeveelheid informatie aan de uitgang kan geschreven worden als: De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie wordt gegeven door: ( ) Aangezien voor elke kansverdeling geldt dat ( ) maximaal is, is ook Dit betekent dat de capaciteit gelijk is aan:

50 2.) Idem voor het kanaal met als ingang de bovenkant van de dobbelsteen en als uitgang de voorkant Eveneens wordt de kanaalmatrix voor dit kanaal opgesteld: [ ] De gemiddelde hoeveelheid informatie aan de ingang: De irrelevantie wordt gegeven door onderstaande uitdrukking en is gelijk aan nul, aangezien wanneer men de ingang (de bovenkant van de dobbelsteen) kent, er geen twijfel bestaat over het resultaat aan de uitgang (de onderkant van de dobbelsteen), aangezien hier slechts één mogelijkheid voor is. : ( ) De gemiddelde hoeveelheid informatie aan de uitgang kan geschreven worden als: De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie wordt gegeven door: ( ) Aangezien voor elke kansverdeling geldt dat ( ) maximaal is, is ook Dit betekent dat de capaciteit gelijk is aan:

51 Oefening 6 Stel je hebt n munten waaronder er misschien 1 vals is, d.w.z. dat hetzij lichter hetzij zwaarder is dan een goede. De munten kunnen met een balans gewogen worden. 1. In hoeveel mogelijke toestanden kan zo een set munten zich bevinden? Tel anderzijds ook hoeveel verschillende uitkomsten een opeenvolging van k wegingen kan geven. Vergelijk deze te tellen en leid hieruit een bovengrens af op n zodat k wegingen volstaan om een eventuele valse munt te vinden. 2. Vind een wegingsstrategie voor k=3 en n=12 (doordenkertje)

52 Oefening 7 Gegeven p(x,y)=1/3 voor (x,y)=(0,0), (1, 0), (0,1) en p(1,1)=0. Bereken H(X), H(Y), H(Y X), H(X,Y), H(Y)-H(Y X). Er wordt gebruik gemaakt van volgende formules: ( ) Dit leidt tot volgende kansen: Aangezien ( ), kan de kanaalmatrix als volgt opgesteld worden: ( ) [ ] Bijgevolg kan de gemiddelde hoeveelheid informatie aan in en uitgang geschreven worden als: De irrelevantie wordt dan geschreven als: ( ) De gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie per symbool kan dan geschreven worden als:; ( )

53 Oefening 8 Er wordt gevraagd om de informatieoverdracht in bit/s te maximaliseren in functie van het transmissiedebiet f: Hierin stelt R(f) de gemiddelde hoeveelheid overgebrachte informatie voor. De grafiek van leert ons dat R maximaal is, als f=0. Alle symbolen worden dan foutloos voergedragen. De factor f wordt maximaal als f gaat naar f max. Het maximum van dient een compromis te vormen tussen deze twee factoren. Deze gegevens worden gebruikt om de kanaalmatrix Q(f) op te stellen: - De grafiek leert ons dat: - Foutief ontvangen symbolen zijn allen even waarschijnlijk: Dit levert ons onderstaande kanaalmatrix op: [ ] Het informatiedebiet is gegeven door: ( ( )) Eerst worden de kansen berekend: Bijgevolg kan H(Y) bepaald worden, deze is gelijk aan bepaald worden. Dit doet men als volgt:. Eveneens kan de irrelevantie ( ) ( ) Bijgevolg kan dit ingevuld worden in de formule voor het informatiedebiet: ( )

54 Oefening 9 We willen een continu signaal doorzenden en we vergelijken tee draadloze verbindingen - Verbinding SAT verbindt 2 satellieten met elkaar en de verbinding situeert zich dus volledig in de ruimte. De omgevingstemperatuur is er 4 K en de verzwakking tussen verzonden en ontvangen signaal is 130 db. - Verbinding RAD verbindt twee radiostations po aarde en de verbinding verloopt volledig door de atmosfeer. De temperatuur op aarde bedraagt 300K de signaalverzwakking over de verbinding bedraagt 30 db. Beide verbindingen benutten een bandbreedte van 10 MHz en een zendvermoen van 2 W. Bereken de capaciteit van beide verbindingen; Oplossing:; In het schema voor continue transmissiekanalen onderscheiden we de volgende signalen: Het begrip signaalverzwakking duidt op de verhouding tussen het vermogen van het uitgezonden signaal x en het vermogen van het uitgangssignaal u. Om de capaciteit te berekenen, wordt er gebruik gemaakt van de formule van Shannon: Voor de verbinding SAT levert dit volgende capaciteit op: Voor de verbinding RAD :

Informatie-overdracht en -verwerking. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven

Informatie-overdracht en -verwerking. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Informatie-overdracht en -verwerking Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Academiejaar 2010-2011 Inhoudsopgave 1 Discrete informatiebronnen en Broncodering 2

Nadere informatie

EXAMEN INFORMATIETHEORIE I (5JJ40 / 5K020) 25 maart 2004, 9u00 12u00-1 -

EXAMEN INFORMATIETHEORIE I (5JJ40 / 5K020) 25 maart 2004, 9u00 12u00-1 - EXAMEN INFORMATIETHEORIE I (5JJ40 / 5K020) 25 maart 2004, 9u00 12u00-1 - Zet de antwoorden in de daarvoor bestemde vakjes en lever alleen deze bladen in! LET OP: Dit werk bevat zowel de opgaven voor het

Nadere informatie

Communicatietheorie: Project

Communicatietheorie: Project Faculteit Ingenieurswetenschappen Communicatietheorie: Project Floris Van den Abeele Stijn De Clerck Jeroen De Smedt 1 November 2009 Inhoudsopgave 1 Kanaalcodering 2 2 Retransmissie 12 3 Modulatie 13 1

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Digitale signalen

Hoofdstuk 6: Digitale signalen Hoofdstuk 6: Digitale signalen 6. Algemeenheden Het decimale talstelsel is het meest gebruikte talstelsel om getallen voor te stellen. Hierin worden symbolen gebruikt ( t.e.m. 9 ) die ondubbelzinning de

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB20) op dinsdag 25 oktober 2005 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt gemaakt zonder

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen.

Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Netwerkdiagram voor een project. AOA: Activities On Arrows - activiteiten op de pijlen. Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar Hoofdstuk 6 Digitale systemen Doelstellingen 1. Weten dat digitale systemen andere stabiliteitsvoorwaarden hebben In deze tijd van digitalisatie is het gebruik van computers in regelkringen alom.denk maar

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Eindtentamen Kansrekening en Statistiek (WS), Tussentoets Kansrekening en Statistiek (WS), Vrijdag 8 april, om 9:-:. Dit is een tentamen

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

Hertentamen Inleiding Kansrekening 5 juli 2017, 14:00 17:00 Docent: Prof. dr. F. den Hollander

Hertentamen Inleiding Kansrekening 5 juli 2017, 14:00 17:00 Docent: Prof. dr. F. den Hollander Hertentamen Inleiding Kansrekening 5 juli 07, 4:00 7:00 Docent: Prof. dr. F. den Hollander Bij dit tentamen is het gebruik van boek en aantekeningen niet toegestaan, wel het gebruik van rekenmachine. Er

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening (2WS2, Vrijdag 23 januari 25, om 9:-2:. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de opgaven dienen

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 008 Algebraïsch rekenen (versie 7 juni 008) Inleiding In deze module worden een aantal basisrekentechnieken herhaald. De nadruk ligt vooral op het symbolisch rekenen.

Nadere informatie

Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde

Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde 2 juni 2014; 18:30-20:30 NB. Geef een duidelijke toelichting bij de antwoorden. Na correctie liggen de tentamens ter inzage bij het onderwijsbureau. Het

Nadere informatie

De Hamming-code. de wiskunde van het fouten verbeteren in digitale gegevens. Benne de Weger Faculteit Wiskunde en Informatica, TU/e 1/21

De Hamming-code. de wiskunde van het fouten verbeteren in digitale gegevens. Benne de Weger Faculteit Wiskunde en Informatica, TU/e 1/21 De Hamming-code de wiskunde van het fouten verbeteren in digitale gegevens Benne de Weger Faculteit Wiskunde en Informatica, TU/e 1/21 Waar gaat coderen over? Digitale opslag van gegevens gebeurt in bits

Nadere informatie

Les D-04 Foutdetectie en correctie

Les D-04 Foutdetectie en correctie Les D-04 Foutdetectie en correctie In deze les staan we stil bij het ontdekken (detectie) van fouten bij datacommunicatie en bij het herstellen (correctie) van fouten bij datacommunicatie. We bespreken

Nadere informatie

Projectieve Vlakken en Codes

Projectieve Vlakken en Codes Projectieve Vlakken en Codes 1. De Fanocode Foutdetecterende en foutverbeterende codes. Anna en Bart doen mee aan een spelprogramma voor koppels. De ene helft van de deelnemers krijgt elk een kaart waarop

Nadere informatie

LES 3 Analoog naar digitaal conversie

LES 3 Analoog naar digitaal conversie LES 3 Analoog naar digitaal conversie Misschien is het goed om eerst te definiëren wat analoog en digitaal is en wat de de voor en nadelen hiervan zijn. Analoog naar digitaal conversie wordt voor veel

Nadere informatie

Inleidingsles voor. Communicatietheorie. Datacommunicatie. Inleiding "Communicatietheorie" 1

Inleidingsles voor. Communicatietheorie. Datacommunicatie. Inleiding Communicatietheorie 1 Inleidingsles voor Communicatietheorie Datacommunicatie Inleiding "Communicatietheorie" 1 Communicatietheorie 2 partims : Communicatietechniek (CT) + Datacommunicatie (DC) Titularis : Prof. Marc Moeneclaey

Nadere informatie

Rekenen met cijfers en letters

Rekenen met cijfers en letters Rekenen met cijfers en letters Maerlant College Brielle 5 oktober 009 c Swier Garst - RGO Middelharnis Inhoudsopgave Rekenen met gehele getallen 7. De gehele getallen.....................................

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E020 22 april 2009, 9.00-12.00 uur

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E020 22 april 2009, 9.00-12.00 uur Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E april 9, 9. -. uur Dit tentamen bestaat uit opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken, geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een deel van de punten opleveren.

Nadere informatie

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden.

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Uitleg Welkom bij de Beverwedstrijd 2006 Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Je krijgt 5 vragen van niveau A, 5 vragen van niveau B en 5 vragen van niveau C. Wij denken

Nadere informatie

Lineaire algebra 1 najaar Lineaire codes

Lineaire algebra 1 najaar Lineaire codes Lineaire algebra 1 najaar 2008 Lineaire codes Bij het versturen van digitale informatie worden in principe ketens van bits verstuurd die de waarde 0 of 1 kunnen hebben. Omdat de transmissiekanalen door

Nadere informatie

2 n 1. OPGAVEN 1 Hoeveel cijfers heeft het grootste bekende Mersenne-priemgetal? Met dit getal vult men 320 krantenpagina s.

2 n 1. OPGAVEN 1 Hoeveel cijfers heeft het grootste bekende Mersenne-priemgetal? Met dit getal vult men 320 krantenpagina s. Hoofdstuk 1 Getallenleer 1.1 Priemgetallen 1.1.1 Definitie en eigenschappen Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1 dat slechts deelbaar is door 1 en door zichzelf. Om technische redenen wordt

Nadere informatie

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen!

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen! Examen Wiskundige Basistechniek, reeks A 12 oktober 2013, 13:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven;

Nadere informatie

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd 5. Herhalingsvragen 1. Leg met eigen woorden en figuren uit: Wat is het verschil tussen analoog en digitaal? Analoog is continue, er zijn oneindig veel mogelijkheden tussen minimum en maximum. Digitaal

Nadere informatie

Universiteit Utrecht Departement Informatica

Universiteit Utrecht Departement Informatica Universiteit Utrecht Departement Informatica Uitwerking Tussentoets Optimalisering 20 december 206 Opgave. Beschouw het volgende lineair programmeringsprobleem: (P) Minimaliseer z = x 2x 2 + x 3 2x 4 o.v.

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1996 1997: Eerste Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1996 1997: Eerste Ronde. 1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1996 1997: Eerste Ronde De eerste ronde bestaat uit 0 meerkeuzevragen Het quoteringssysteem werkt als volgt : een deelnemer start met 0 punten Per goed antwoord krijgt hij

Nadere informatie

Getallenleer Inleiding op codeertheorie. Cursus voor de vrije ruimte

Getallenleer Inleiding op codeertheorie. Cursus voor de vrije ruimte Getallenleer Inleiding op codeertheorie Liliane Van Maldeghem Hendrik Van Maldeghem Cursus voor de vrije ruimte 2 Hoofdstuk 1 Getallenleer 1.1 Priemgetallen 1.1.1 Definitie en eigenschappen Een priemgetal

Nadere informatie

Logische functies. Negatie

Logische functies. Negatie Pa ELO/ICT Logische functies inaire elementen slechts twee mogelijkheden voorbeeld : het regent slechts twee toestanden : waar of niet waar Voorstellen met LETTERSYMOOL = het regent overeenkomst :» als

Nadere informatie

Het sorteren van post

Het sorteren van post Het sorteren van post Jeroen Wessels 0778324 Ruben Kwant 0780949 15 mei 2012 1 1 Samenvatting Na het ontvangst van de post op het postkantoor wordt de postcode gelezen en het postadres door middel van

Nadere informatie

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 4 PROEFWERK HOOFDSTUK 3: AUTOMATISCHE SYSTEMEN OOFDSTUK 3: A 11/3/2009 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Nadere informatie

Vectoren, matrices en beeld. Figuur: Lena. Albert-Jan Yzelman

Vectoren, matrices en beeld. Figuur: Lena. Albert-Jan Yzelman Vectoren, matrices en beeld Figuur: Lena Vectoren, matrices en beeld Hoe coderen we foto s zodat ze te gebruiken zijn op computers? Wat verwachten we van de bestandsgrootte? Hoe verkleinen we de benodigde

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10)

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) d.d. 30 oktober 2009 van 9:00 12:00 uur Vul de presentiekaart

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 8: feedback deel wiskunde Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 5 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 8: feedback deel wiskunde Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 5 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Nadere informatie

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje.

In de 4som-puzzel kun je de gegeven sommen variëren. Nog zo eentje. 4som kaart a In een 4som-puzzel moeten in vier hokjes getallen worden geschreven. Van de (horizontale) rijen en van de (verticale) kolommen is de som gegeven en ook van de diagonalen. Welke getallen moeten

Nadere informatie

Populaties beschrijven met kansmodellen

Populaties beschrijven met kansmodellen Populaties beschrijven met kansmodellen Prof. dr. Herman Callaert Deze tekst probeert, met voorbeelden, inzicht te geven in de manier waarop je in de statistiek populaties bestudeert. Dat doe je met kansmodellen.

Nadere informatie

De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: [ H =

De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: [ H = Oplossing examen TAI 11 juni 2008 Veel plezier :) Vraag 1 De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: H = [ 1 0 1 2 3 ] 4 0 1 1 1 1 1 (a) Bepaal de bijhorende generatormatrix

Nadere informatie

Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design

Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design Nov 2014 Hier vind je de belangrijkste nieuwe functies en eigenschappen van WaveWizard en enkele opmerkingen over de opdrachten van de module Sound

Nadere informatie

4.0 Voorkennis [1] Stap 1: Maak bij een van de vergelijkingen een variabele vrij.

4.0 Voorkennis [1] Stap 1: Maak bij een van de vergelijkingen een variabele vrij. 3x4 y26 4x y3 4.0 Voorkennis [1] Voorbeeld 1 (Elimineren door substitutie): Los op: Stap 1: Maak bij een van de vergelijkingen een variabele vrij. 4x y = 3 y = 4x 3 Stap 2: Vul de vrijgemaakte variabele

Nadere informatie

Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 15 september 2014: algemene feedback

Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 15 september 2014: algemene feedback IJkingstoets 5 september 04 - reeks - p. /0 Ijkingstoets industrieel ingenieur aangeboden door UGent en VUB op 5 september 04: algemene feedback In totaal namen 5 studenten deel aan deze ijkingstoets industrieel

Nadere informatie

Lights Out. 1 Inleiding

Lights Out. 1 Inleiding Lights Out 1 Inleiding Het spel Lights Out is een elektronisch spel dat gelanceerd werd in 1995 door Tiger Electronics. Het originele spel heeft een bord met 25 lampjes in een rooster van 5 rijen en 5

Nadere informatie

1. Gegeven x Y, waaraan is de fouriergetransformeerde gelijk? f g 1

1. Gegeven x Y, waaraan is de fouriergetransformeerde gelijk? f g 1 1. Gegeven x Y, waaraan is de fouriergetransformeerde gelijk? (a) X ỹ (b) x Y 2π (c) 2π X ỹ (d) X y Vanwege Volgt er Of dus antwoord (1a). x X 2π x f g 1 2π F G x Y X ỹ 2. 4 personen lenen eenzelfde bedrag

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur Technische Universiteit Delft Mekelweg Faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica 8 CD Delft Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni, 9.. uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur juni 2014: algemene feedback

IJkingstoets burgerlijk ingenieur juni 2014: algemene feedback IJkingstoets burgerlijk ingenieur 30 juni 2014 - reeks 1 - p. 1 IJkingstoets burgerlijk ingenieur juni 2014: algemene feedback In totaal namen 716 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur

Nadere informatie

Modem en Codec. Telematica. Amplitude-modulatie. Frequentie-modulatie. Soorten modems. Fase-modulatie

Modem en Codec. Telematica. Amplitude-modulatie. Frequentie-modulatie. Soorten modems. Fase-modulatie Modem en Codec Telematica Data Transmissie (Fysieke laag) Hoofdstuk 6 t/m 8 Een modem gebruikt analoge signalen om digitale signalen te versturen Een codec gebruikt digitale signalen om analoge signalen

Nadere informatie

WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1

WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1 WI1808TH1/CiTG - Lineaire algebra deel 1 College 6 26 september 2016 1 Hoofdstuk 3.1 en 3.2 Matrix operaties Optellen van matrices Matrix vermenigvuldigen met een constante Matrices vermenigvuldigen Machten

Nadere informatie

Examenvragen Hogere Wiskunde I

Examenvragen Hogere Wiskunde I 1 Examenvragen Hogere Wiskunde I Vraag 1. Zij a R willekeurig. Gegeven is dat voor alle r, s Q geldt dat a r+s = a r a s. Bewijs dat voor alle x, y R geldt dat a x+y = a x a y. Vraag 2. Gegeven 2 functies

Nadere informatie

Communicatietechnologie: een inleiding. Inhoud eindtoets. Eindtoets. Introductie. Opgaven. Terugkoppeling. Antwoorden op de opgaven

Communicatietechnologie: een inleiding. Inhoud eindtoets. Eindtoets. Introductie. Opgaven. Terugkoppeling. Antwoorden op de opgaven Inhoud eindtoets Eindtoets Introductie Opgaven Terugkoppeling Antwoorden op de opgaven 2 Eindtoets Eindtoets I N T R O D U C T I E Met deze eindtoets wordt beoogd u een soort proeftentamen te geven waarmee

Nadere informatie

Een andere codering. Hannes Stoppel Max-Planck-Gymnasium, Gelsenkirchen Duitsland (Vertaling: L. Sialino)

Een andere codering. Hannes Stoppel Max-Planck-Gymnasium, Gelsenkirchen Duitsland (Vertaling: L. Sialino) Een andere codering Hannes Stoppel Max-Planck-Gymnasium, Gelsenkirchen Duitsland (Vertaling: L Sialino) Niveau VWO-scholieren die matrix berekeningen al kennen Het helpt als ze module berekeningen kennen

Nadere informatie

te vermenigvuldigen, waarbij N het aantal geslagen Nederlandse munten en B het aantal geslagen buitenlandse munten zijn. Het resultaat is de vector

te vermenigvuldigen, waarbij N het aantal geslagen Nederlandse munten en B het aantal geslagen buitenlandse munten zijn. Het resultaat is de vector Les 3 Matrix product We hebben gezien hoe we matrices kunnen gebruiken om lineaire afbeeldingen te beschrijven. Om het beeld van een vector onder een afbeelding te bepalen hebben we al een soort product

Nadere informatie

3 Wat is een stelsel lineaire vergelijkingen?

3 Wat is een stelsel lineaire vergelijkingen? In deze les bekijken we de situatie waarin er mogelijk meerdere vergelijkingen zijn ( stelsels ) en meerdere variabelen, maar waarin elke vergelijking er relatief eenvoudig uitziet, namelijk lineair is.

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: Logaritmen en getal e. 23 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: Logaritmen en getal e. 23 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Wiskunde: Logaritmen en getal e 23 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne (http://www.natuurdigitaal.be/geneeskunde/fysica/wiskunde/wiskunde.htm),

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

b) Teken op de bijlage welke lampjes van het klokje branden om 19:45:52. Schrijf eronder hoe je dit bepaald/berekend hebt. (3p)

b) Teken op de bijlage welke lampjes van het klokje branden om 19:45:52. Schrijf eronder hoe je dit bepaald/berekend hebt. (3p) NATUURKUNDE KLAS 4 PW HOOFDSTUK PW HOOFDSTUK 3-23/03/2011 Totaal: 3 opgaven, 29 punten. Gebruik eigen BINAS toegestaan. Opgave 1: binair klokje Er bestaan klokjes die de tijd binair weergeven. Zie figuur

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE @! TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB0) op donderdag 3 november 006, 10:30-1:00 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt

Nadere informatie

Migrerende euromunten

Migrerende euromunten Migrerende euromunten Inleiding Op 1 januari 2002 werden in vijftien Europese landen (twaalf grote en drie heel kleine) euromunten en - biljetten in omloop gebracht. Wat de munten betreft, ging het in

Nadere informatie

Basiskennistoets wiskunde

Basiskennistoets wiskunde Lkr.: R. De Wever Geen rekendoos toegelaten Basiskennistoets wiskunde Klas: 6 WEWI 1 september 015 0 Vraag 1: Een lokaal extremum (minimum of maximum) wordt bereikt door een functie wanneer de eerste afgeleide

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2017: algemene feedback

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2017: algemene feedback IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 5 juli 2017 - reeks 1 - p. 1/9 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica juli 2017: algemene feedback Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: gemiddelden, ongelijkheden enz 23/5/2015. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: gemiddelden, ongelijkheden enz 23/5/2015. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Wiskunde: gemiddelden, ongelijkheden enz 23/5/2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne (http://www.natuurdigitaal.be/geneeskunde/fysica/wiskunde/wiskunde.htm),

Nadere informatie

Aanvullingen bij Hoofdstuk 8

Aanvullingen bij Hoofdstuk 8 Aanvullingen bij Hoofdstuk 8 8.5 Definities voor matrices De begrippen eigenwaarde eigenvector eigenruimte karakteristieke veelterm en diagonaliseerbaar worden ook gebruikt voor vierkante matrices los

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Het schakelen van weerstanden.

Hoofdstuk 4 Het schakelen van weerstanden. Hoofdstuk 4 Het schakelen van weerstanden.. Doel. Het is de bedoeling een grote schakeling met weerstanden te vervangen door één equivalente weerstand. Een equivalente schakeling betekent dat een buitenstaander

Nadere informatie

De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm. Lieve Lemmens en Andy Snoecx

De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm. Lieve Lemmens en Andy Snoecx De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm Doelstellingen Lieve Lemmens en An Snoecx Deze tekst stelt een voorbeeld van de analyse van een kromme met de Texas TI-NSpire (en/of computersoftware)

Nadere informatie

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism KINEMATICA EN DYNAMICA VAN MECHANISMEN PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism Lien De Dijn en Celine Carbonez 3 e bachelor in de Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde-Elektrotechniek Prof. Dr.

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 011 Module 1 Algebraïsch rekenen (versie augustus 011) Inhoudsopgave 1 Rekenen met haakjes 1.1 Uitwerken van haakjes en ontbinden in factoren............. 1. De

Nadere informatie

Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters

Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters Maerlant College Brielle 5 oktober 2009 c Swier Garst - RGO Middelharnis 2 Inhoudsopgave Rekenen met gehele getallen 7. De gehele getallen.....................................

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: METING VAN DE FREQUENTIE- NAUWKEURIGHEID

Hoofdstuk 7: METING VAN DE FREQUENTIE- NAUWKEURIGHEID Hoofdstuk 7: METING VAN DE FREQUENTIE- NAUWKEURIGHEID 7.1. Inleiding In dit hoofdstuk zullen we enkele methoden bespreken voor het bepalen van de nauwkeurigheid van de door ons te distribueren frequentiestandaard.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening (2WS2), Vrijdag 24 januari 24, om 9:-2:. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de opgaven

Nadere informatie

Informatica: C# WPO 5

Informatica: C# WPO 5 Informatica: C# WPO 5 1. Inhoud While-loop, do while, debuggen, graphics 2. Oefeningen Demo 1: Power of 2 Demo 2: Tel totdat... Demo 3: Debug oplossing demo s 1 en 2 A: Count down A: Random counting A:

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen 33 studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling van

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks 4 - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen 33 studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling

Nadere informatie

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen 2.1 Natuurlijke getallen 1 Rangschik de volgende natuurlijke getallen van klein naar groot. 45 54 56 78 23 25 77 89 2 050 2 505 2 055 2 500 2 005 879

Nadere informatie

Kansrekening en statistiek WI2105IN deel I 4 november 2011, uur

Kansrekening en statistiek WI2105IN deel I 4 november 2011, uur Kansrekening en statistiek WI05IN deel I 4 november 0, 4.00 7.00 uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische) rekenmachine toegestaan. Een formuleblad wordt uitgereikt. Meerkeuzevragen Toelichting:

Nadere informatie

3.2 Vectoren and matrices

3.2 Vectoren and matrices we c = 6 c 2 = 62966 c 3 = 32447966 c 4 = 72966 c 5 = 2632833 c 6 = 4947966 Sectie 32 VECTOREN AND MATRICES Maar het is a priori helemaal niet zeker dat het stelsel vergelijkingen dat opgelost moet worden,

Nadere informatie

Hoe schrijf je de logaritmische waarden welke bij db s horen?

Hoe schrijf je de logaritmische waarden welke bij db s horen? Die moeilijke decibellen toch. PA0 FWN. Inleiding. Ondanks dat in Electron al vaak een artikel aan decibellen is geweid, en PA0 LQ in het verleden al eens een buitengewoon handige tabel publiceerde waar

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 2018: algemene feedback

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 2018: algemene feedback IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica september 8 - reeks - p. IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 8: algemene feedback Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen

Nadere informatie

Tentamen Systeemanalyse (113117)

Tentamen Systeemanalyse (113117) Systeemanalyse (113117) 1/6 Vooraf Tentamen Systeemanalyse (113117) 17 augustus 2010, 8:45 12:15 uur Dit is een open boek tentamen, hetgeen betekent dat gebruik mag worden gemaakt van het dictaat Systeemanalyse

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Kansrekening 9 juni 2016, 10:00 13:00 Docent: Prof. dr. F. den Hollander

Tentamen Inleiding Kansrekening 9 juni 2016, 10:00 13:00 Docent: Prof. dr. F. den Hollander Tentamen Inleiding Kansrekening 9 juni 6, : 3: Docent: Prof. dr. F. den Hollander Bij dit tentamen is het gebruik van boek en aantekeningen niet toegestaan. Er zijn 8 vragen, elk met onderdelen. Elk onderdeel

Nadere informatie

Communicatie over kleine en grote afstanden

Communicatie over kleine en grote afstanden Inhoud Communicatie over kleine en grote afstanden... 2 Analoge datatransmissie... 3 Amplitudemodulatie... 4 Frequentiemodulatie... 8 Digitale datatransmissie... 10 Amplitudemodulatie... 10 Frequentiemodulatie...

Nadere informatie

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN II - 1 HOODSTUK SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN Snijdende (of samenlopende) krachten zijn krachten waarvan de werklijnen door één punt gaan..1. Resultante van twee snijdende krachten Het

Nadere informatie

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C)

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C) Deze opgaven en uitwerkingen vind je op https://www.itslearning.com en op www.agtijmensen.nl Wat je moet weten en kunnen gebruiken: Zie het boekje Systeembord.. Eigenschappen van de invoer-elementen (sensor,

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

Het grondtal van het decimaal stelsel is 10. Voorbeeld: het getal 8365. Poorten De tellereenheid Mevr. Loncke 1

Het grondtal van het decimaal stelsel is 10. Voorbeeld: het getal 8365. Poorten De tellereenheid Mevr. Loncke 1 1. Inleiding In vorig hoofdstuk hebben we het gehad over invoerelementen, verwerking en uitvoerelementen. Je hebt geleerd dat al deze elementen maar 2 toestanden kennen en kunnen verwerken, namelijk de

Nadere informatie

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D.

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D. MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT 1985 bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D Eerste tijdvak N.B. de algemene regels zijn gewijzigd ten opzichte van 1984. De gewijzigde

Nadere informatie

MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C.

MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C. MAVO-C I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT 1985 bij het examen NATUURKUNDE MAVO-C Eerste tijdvak N.B. de algemene regels zijn gewijzigd ten opzichte van 1984. De gewijzigde

Nadere informatie

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R Tentamenset A. Gegeven de volgende verzamelingen A en B. A is de verzameling van alle gehele getallen tussen de 0 en 0 die deelbaar zijn door, en B is de verzameling gehele positieve getallen deelbaar

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling van de

Nadere informatie

communicatie is onderhevig aan fouten

communicatie is onderhevig aan fouten 1.1 Een communicatiemodel Algemeen communicatiemodel Model voor datacommunicatie Verschil datacommunicatie en telecommunicatie Communicatie schematisch communicatie is onderhevig aan fouten Datacommunicatie

Nadere informatie

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 Katern 2 Getaltheorie Inhoudsopgave 1 Delers 1 2 Deelbaarheid door 2, 3, 5, 9 en 11 6 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 1 Delers In Katern 1 heb je geleerd wat een deler van een getal

Nadere informatie

MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN?

MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN? MARKOV KETENS, OF: WAT IS DE KANS DAT MEVROUW DE VRIES NAT ZAL WORDEN? KARMA DAJANI In deze lezing gaan we over een bijzonder model in kansrekening spreken Maar eerst een paar woorden vooraf Wat doen we

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 4. Donderdag 20 September 2012

Statistiek voor A.I. College 4. Donderdag 20 September 2012 Statistiek voor A.I. College 4 Donderdag 20 September 2012 1 / 30 2 Deductieve statistiek Kansrekening 2 / 30 Cycle 3 / 30 Context 4 / 30 2 Deductieve statistiek Vandaag: Eigenschappen kansen Oneindige

Nadere informatie

Examen VWO 2015. wiskunde C. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO 2015. wiskunde C. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur wiskunde C Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Department of Mathematics Exam: Voortgezette biostatistiek / Biomedische wiskunde VU University Amsterdam 2017, Juni 7

Department of Mathematics Exam: Voortgezette biostatistiek / Biomedische wiskunde VU University Amsterdam 2017, Juni 7 Department of Mathematics Exam: Voortgezette biostatistiek / Biomedische wiskunde VU University Amsterdam 07, Juni 7 c Dept. of Mathematics, VU University Amsterdam NB. Geef een duidelijke toelichting

Nadere informatie

Voorbeeld casus mondeling college-examen

Voorbeeld casus mondeling college-examen Voorbeeld casus mondeling college-examen Examenvak en niveau informatica vwo Naam kandidaat Examennummer Examencommissie Datum Voorbereidingstijd Titel voorbereidingsopdracht 20 minuten van analoog naar

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

Praktische toepassing van functies

Praktische toepassing van functies Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Praktische toepassing van functies De laatste twee functies

Nadere informatie