Gemeente Delft. Onderwerp Door aandeelhouder vastgestelde meerjarenbegroting Parking Delft BV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Delft. Onderwerp Door aandeelhouder vastgestelde meerjarenbegroting Parking Delft BV"

Transcriptie

1 Ruimte lm Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan ES Delfi IBAN NL21 BNGH t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Advies, Postbus 78,2600 ME Delít Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld door Michiel van Bokhorst mvbokhorst@delít.nl Internet Telefoon l401 5 VERZONDEN - 1 :. a Datum Ons kenmerk Uw brief van 2013 Onderwerp Door aandeelhouder vastgestelde meerjarenbegroting Parking Delft BV Uw kenmerk Bijlage 1 Geachte leden van de raad, Bijgaand zenden wij u ter kennisname de door de aand,delhouder vastgestelde "Meerjarenbegroting Parking Delft ~ ~ ". Hoogachtend, het college van burgemeester e

2 Bedrijfsplan Parking Delft B.V (versie 13 september 201 3) Inhoudsopgave 1. Inleiding en historie 2. Visie en Missie van Parking Delft 3. Doelstellingen 4. Exploitatie van de garages van PD 5. Beheer en onderhoud van het vastgoed 6. Overige activiteiten 7. Externe contacten 8. Potentiele uitbreiding van werkzaamheden 9. Financiële risico's 10. Toelichting op de meerjarenbegroting 1. Inleiding en historie Parking Delft B.V. is opgericht in 2003 door de Stichting Parkeervoorzieningen Delft met als doel de Zuidpoortgarage te exploiteren. De Phoenixgarage was op dat moment nog in eigendom van de gemeente Delft. Nadat de gemeente had besloten tot ontwikkeling van de Koepoort (nu Markt)garage, is onderzocht welke juridische entiteit het beste de doelstellingen van de gemeente borgt. De doelstellingen voor de te kiezen entiteit waren als volgt geformuleerd: - de drie garages (Phoenix, Zuidpoort en de Marktgarage) moesten worden ondergebracht in één bedrijfsvorm. - Er moest een slagvaardig en commercieel werkende organisatie worden opgezet. - De gemeente wilde invloed behouden op de parkeertarieven. Bovenstaande doelstellingen hebben in 2005 geleid tot het voorstel en het Raadsbesluit om de Phoenixgarage en de grond waarop de Marktgarage werd ontwikkeld onder te brengen bij het bestaande Parking Delft B.V (waar de Zuidpoortgarage al in zat) en de aandelen van Parking Delft BV geheel in handen van de gemeente Delft te brengen. De gekozen constructie is ontleend uit voorbeelden elders in Nederland waaronder het voorbeeld uit de gemeente Amersfoort, destijds de gemeente die het meest als 'regiegemeente' bekend stond en die goede ervaring had met een soortgelijke constructie. Eind 2009 is de Kampveldgarage op verzoek van de gemeente, door Parking Delft gekocht en op 30 april is de Marktgarage opengegaan. Dit alles betekent dat Parking Delft B.V. vanaf 1 mei 2010 vier parkeergarages in eigendom heeft, exploiteert en beheert. De gemeente is enig aandeelhouder van Parking Delft BV. Er is sprake van een privaatrechtelijk verzelfstandiging.

3 2. Visie en Mlssie Parking Delft De kerntaak van Parking Delft is "het efficiënt en beheerst exploiteren van parkeervoorzieningen in de gemeente Delft". Dit doel wordt gediend indien de organisatie over continuïteit beschikt, zodat ook op langere termijn aan de verplichtingen kan worden voldaan. Continuïteit vereist financiële gezondheid, robuuste, maar behoedzame exploitatie en het adaptief inspelen en reageren op ontwikkelingen in de relevante omgeving. Kortom, het leveren van een product, c.q. dienst waar in onze stad behoefte aan bestaat. Parking Delft kan, mag en moet daarvoor samenwerken met andere partijen, maar dit mag nimmer ten koste gaan van de kerntaak. Het streven om onze parkeergarages efficiënt en beheerst te exploiteren, kan mede worden gerealiseerd door de resources waar Parking Delft over beschikt optimaal te benutten. Dit betreft met name de moderne goed uitgeruste meldkamer die 24 uur per dag, zeven dagen per week bezet is. De randvoorwaarden voor eventuele uitbreiding van activiteiten van ons bedrijf worden praktisch ingevuld door te stellen dat de geografische afstand tot mogelijke extra activiteiten niet te groot mag zijn (maximaal 25 kilometer rondom Delft), en dat de activiteiten in financiële zin direct moeten bijdragen aan een verbetering van het resultaat, zonder een grote uitbreiding van de overhead. Met in achtneming van de gestelde randvoorwaarden kan Parking Delft initiatieven ontplooien tot ontwikkeling van nieuwe locaties. Hierdoor kan een betere benutting van de meldkamer worden bereikt. Marktonderzoek zal steeds uitsluitsel moeten geven over mogelijke initiatieven. Initiatieven van derden worden opgepakt indien dit in kwalitatief en financieel opzicht waarde toevoegt aan Parking Delft en de kerntaak niet schaadt. Bovenstaande laat zich verwoorden in de volgende missie: "het op een klantvriendelijke wijze kostenefficiënt ontwikkelen en exploiteren van kwalitatief hoogwaardige parkeervoorzieningen - en aanverwante faciliteiten - in Delft en directe omgeving ten behoeve van de bereikbaarheid en het economisch functioneren van Delft. " 3. Doelstellingen 3.1 Kwaliteitsdoelstellinaen De in eigen beheer ontwikkelde garages dienen schoon, heel en veilig te zijn. Doordat de garages van hoge kwaliteit zijn en wij zeer klantvriendelijke (snel en adequaat) kunnen handelen, bieden wij een hoge servicekwaliteit passende bij het gewenste imago van de stad. Door onze persoonlijke contacten met klanten en ondernemers kunnen we zorgen voor een verhoging van het aantal bezoekers - en de daarmee gepaard gaande commerciële bestedingen - aan de binnenstad van Delft.

4 De kwaliteit (met name de bereikbaarheid en de reinheid) van de Phoenixgarage heeft de laatste jaren onder druk gestaan vanwege de bouwwerkzaamheden aan de spoortunnel. Wij doen er alles aan om de overlast voor de bezoekers van de garages zoveel mogelijk te beperken en waar nodig te compenseren. In augustus is de ingang van de garage gewijzigd en is een vol1 vrij signaleringen aangebracht om helderder te maken dat de garage open en beschikbaar is. Ook op milieugebied kiezen wij een vooruitstrevende positie. Het streven is adaptief te zijn bij de introductie van nieuwe technieken die leiden tot energiebesparing, dit in balans met de kosten voor aanleg en exploitatie van deze voorzieningen. Bij nieuwe garages (in eigendom enlof beheer) zullen wij als voorwaarde stellen dat de ingebouwde installaties passen bij de door ons gehanteerde normen en werkwijze om optimale schaalvoordelen te halen en ons duurzame imago te behouden. In de Zuidpoortgarage en de Kampveldgarage hebben we in 2013 laadpunten voor elektrische auto's geplaatst. De komende jaren zullen we het gebruik hiervan monitoren en indien er markt voor is, deze dienstverlening verder uitbreiden. In de Zuidpoortgarage hebben we ook met de gemeente samengewerkt aan een concept voor pakketdienst per fiets en elektrisch autodelen. Dit heeft geleid tot en pilotproject dat nu loopt. Afhankelijk van het succes zal dit de komende jaren voortgezet worden. Vanuit kwaliteitsoogpunt zijn de volgende doelstellingen geformuleerd. Het aantal ongevallen en klachten als gevolg van een onveilige situatie mag niet meer dan 5 per jaar bedragen. Het aantal klachten als gevolg van een storing mag niet meer dan 25 per jaar bedragen. 3.2 Exploitatie doelstellinaen Wij zoeken continu proactief naar verbetering waardoor zaken doelmatiger, efficiënter en klantgerichter uitgevoerd kunnen worden. Financiële gezondheid en kostenbesparing staan hierbij voorop, zonder de klant uit het oog te verliezen. De doelstellingen vanuit exploitatie oogpunt zijn als volgt geformuleerd: De gemiddelde gewogen bezettingsgraad van de garages dient minimaal 20% te zijn. Er dient gestreefd te worden naar een maximale klanttevredenheid, daarbij hanteren wij het uitgangspunt dat afhandeling van vragen en klachten binnen maximaal een week plaats vindt en dat wij daarbij de tevredenheid van de klant voorop stellen. 3.3 Financiële doelstellinaen Bij de oprichting van Parking Delft stonden de financiële doelstellingen niet voorop. Om de continuïteit van de garages en van het bedrijf te borgen is gesteld dat er een afschrijvingstermijn van 40 jaar geldt per garage. De financiële doelstellingen zijn als volgt verwoord:

5 Veertig jaar na in gebruik name van een garage door Parking Delft moeten de leningen op die garage, afgelost zijn. In de huidige situatie betekent dit dat de cumulatieve kasstroom positief moet zijn in Er moet gestreefd worden naar een hoge benutting van resources door het zo goed mogelijk inzetten van beschikbare resources op andere locaties. Om deze doelstellingen te halen zal de komende jaren actief gewerkt worden aan een nog betere benutting van resources en een optimale inzet van medewerkers en vergroting van onze activiteiten. Daarnaast wordt actief nagedacht over aanvullende, aantrekkelijke parkeerproducten om de bezettingsgraden van de parkeergarages op peil te houden. De huidige business case van Parking Delft BV is gezond, risico's zijn te overzien. De parkeertarieven en de bezettingsgraad zijn van grote invloed op het financiële resultaat. De parkeertarieven worden door de raad vastgesteld, de bezettingsgraden worden jaarlijks gemonitord en indien nodig bijgesteld. Per 1 oktober 2013 gaat het uurtarief omhoog naar 2,40 Euro per uur (incl. BTW) en wordt de parkeertijd per 5 minuten afgerekend. Wij vinden het van belang om het betalen per minuut zo dicht mogelijk te benaderen zodat de parkeerder betaalt waar hijlzij gebruik van maakt. De abonnementstarieven gaan niet/nauwelijks omhoog omdat deze anders niet marktconform meer zijn. 4. Exploitatie van onze garages Wij exploiteren drie bezoekersgarages aan de randen van de stad en één stallingsgarage (de Kampveldgarage). Onze drie bezoekersgarages zijn ontwikkeld om vanuit elke invalshoek van de stad een garage in te kunnen rijden. Delft is op deze manier via een parkeerring goed ontsloten. Binnen de in hoofdstuk 3 geschetste doelstellingen streven wij naar een zo hoog mogelijke kwaliteit voor zo laag mogelijk kosten. Daarnaast houden wij het belang van onze klant goed in de gaten en werken mee aan het creëren van interessante motieven om de stad Delft te bezoeken. Per 1 oktober gaan de uurtarieven van de garages omhoog en gaat het dagtarief van de garage weer naar het 'normale' dagtarief dat ook in de Phoenix en Zuidpoortgarage wordt gehanteerd. Daarnaast gaan per 1 januari ook de abonnementstarieven marginaal omhoog. Wij verwachten door de aanpassingen van het dagtarief in de Marktgarage, daar enige terugloop. Tegelijkertijd is de Marktgarage nu zo bekend bij het publiek dat te verwachten valt dat het grootste deel van de bezoekers zal blijven. De komende jaren (vanaf medio 201 4) zullen werkzaamheden aan de Sebastiaansbrug plaatsvinden waardoor de route naar de stad via de Sebastiaansbrug anderhalf jaar geblokkeerd is. Wij verwachten een groot effect hiervan op de bezetting van de Zuidpoortgarage.

6 r PARKING DELFT Deels zal dit opgevangen worden door de Marktgarage en de Phoenixgarage, maar niet geheel. In onze meerjarenbegroting houden wij rekening met een substantiële terugloop van de inkomsten gedurende de werkzaamheden. Het risico bestaat daarnaast dat een deel van de winkels en voorzieningen rond de Zuidpoortgarage de werkzaamheden aan de brug niet overleeft wat een langduriger effect kan hebben op de exploitatie van de Zuidpoortgarage. Samen met de ondernemers in het gebied vragen we aandacht voor de bereikbaarheid van het Zuidpoortgebied tijdens de werkzaamheden en denken we na over maatregelen om het gebied aantrekkelijk te houden. De werkzaamheden aan de spoorzone zullen de komende tijd nog invloed hebben op de bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van de Phoenixgarage. Door goed overleg met (Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone) OBS en tijdig informeren van onze klanten proberen we de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. De exploitatie bestaat uit werkzaamheden vanuit de meldkamer (cameratoezicht, bediening intercom, bediening slagbomen), dagelijks onderhoud van de garages en de apparatuur, verkoop en administratie. Door menging van werkzaamheden binnen één functie slagen wij er in deze werkzaamheden efficiënt en kwalitatief hoogwaardig uit te voeren. De optimalisatieslag die we hierin gemaakt hebben in en zullen we de komende jaren verder doorzetten. 5. Beheer en Onderhoud van het Vastgoed De vier garages die we in eigendom hebben en de daarbij horende installaties zoals liften en roltrappen, moeten ook onderhouden worden. Nu de Zuidpoortgarage bijna 10 jaar oud is en de Phoenixgarage bijna 15 jaar, merken wij dat dit een substantieel onderdeel van onze activiteiten is. De komende jaren zullen we ons groot onderhoudsplan verder uitwerken en verwerken in onze cash flow prognoses. Het onderhoud kost ook veel tijd omdat op onderdelen nog garantiezaken spelen vanuit de bouw, waarbij het veel tijd vergt om deze ook daadwerkelijk door de verantwoordelijke partij te laten betalen. Onze ervaringen die we nu hebben met het beheer een onderhoud van het vastgoed en de installaties, brengen we in bij de gesprekken over de mogelijke aankoop van de Spoorsingelgarage om onnodige hoge onderhoudskosten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. 6. Overige activiteiten Naast de exploitatie en het beheer en onderhoud van de Markt, Phoenix, Zuidpoort en Kampveldgarage houden wij ons nog met een aantal andere taken bezig: - Wij bedienen in opdracht van de gemeente Delft 24 uur per dag, 7 dagen in de week, de pollers in de binnenstad. - De privé parkeerplaatsen in de Zuidpoortgarage en de Marktgarage worden door ons beheerd in opdracht van de betreffende VVE's. - Wij openen en sluiten de hekken van de tuin boven de Phoenixgarage.

7 r PARKING DELFT - De pergola en de roltrappen op het Bastiaansplein zijn eigendom van PD en worden door ons onderhouden. Deze zorgen overigens voor de nodige aandacht door toenemende overlast op het Bastiaansplein. - In opdracht van de gemeente Delft doen we het beheer van de parkeergarage bij sporthal Buitenhof. 7. Externe contacten Om proactief bij te dragen aan het aantal bezoekers aan Delft en dus ook aan de parkeergarages, investeren we in contacten met diverse externe partijen. Dit betreft onder andere deelname aan het bestuur van de winkeliersvereniging Zuidpoort en het leveren van een actieve bijdrage aan de Binnenstadsmonitor o elft'. Daarnaast werken we samen met Delft Marketing, Tussen de Geveltjes en winkeliersvèrenigingen om de aantrekkelijkheid van Delft onder de aandacht van (potentiele) bezoekers te houden. Deze samenwerking leidt tot de organisatie van diverse activiteiten en acties waaronder ook parkeeracties om de drempel tot parkeren (en blijven) in Delft te verkleinen. In sommige gevallen draagt PD ook financieel bij aan een activiteit of evenement. Het is van belang dat alleen een financiële bijdrage geleverd wordt als dit leidt tot meeropbrengsten in de garage. Voor het bijdragen aan activiteiten worden de volgende voorwaarden gesteld: Er moet sprake zijn van een significante toename van het aantal bezoekers voor de garages door de te sponsoren activiteit. De activiteit moet een meerwaarde hebben voor het imago van Parking Delft. Politieke activiteiten, of activiteiten waarin een onderscheid wordt gemaakt op basis van ras, geloof of anderszins worden niet ondersteund. De activiteiten dienen breed en openbaar toegankelijk te zijn en als zodanig een meerwaarde te hebben voor de stad Delft. 8. Potentiële uitbreiding van werkzaamheden (schaalvergroting) 8.1 S~oorsinaelaaraae In het spoorzonegebied wordt een nieuwe parkeergarage gerealiseerd (werktitel PSS). Deze PSS zal 650 openbare parkeerplaatsen gaan bevatten. De parkeerplaatsen moeten gedeeltelijk ook voor bewoners beschikbaar zijn. Er vindt overleg plaats tussen Gemeente, OBS en PD over de voorwaarden waaronder aankoop en exploitatie van de PSS door PD kan plaatsvinden. Doordat zowel het marktpotentieel als de kwaliteit van de garage nog niet helder zijn (de mate waarin het opgeleverde product voldoet of kan voldoen aan de doelstellingen van PD), staat de maximaal haalbare prijs voor de garage onder druk. De Binnenstadsmonitor is een initiatief van diverse partijen uit de stad (horeca, detailhandel, musea, hotels etc.) om het bezoek aan Delft en de omzet te monitoren, evenals het effect van acties en maatregelen.

8 Parking Delft en Gemeente hebben gezamenlijk om een second opinion gevraagd op de aannames betreffende de waarde van de PSS. Deze second opinion bevestigt een aantal onzekerheden en risico's. Zo is er onvoldoende basis om te veronderstellen dat onze exploitatie doelstelling (een minimale gewogen bezettingsgraad van 20%) bij de PSS gehaald kan worden. Daarnaast is er nog geen helder besluit over de voorwaarden waaronder bewoners in de nog te ontwikkelingen garage mogen parkeren. Parking Delft staat uiteraard niet negatief tegenover de overname van de PSS. De prijs moet echter wel passen binnen de financiële kaders waaraan wij zijn gebonden door onze aandeelhouder de gemeente Delfî en waarop toegezien wordt door onze accountant. 8.2 Moaeliike aanvullende dienstverleninq Met enige regelmaat worden wij door partijen benaderd of we diensten kunnen aanbieden die in het verlengde van onze kernactiviteit liggen. Wij maken bij een dergelijke vraag een grondige afweging waarbij onze bedrijfsdoelstellingen voorop staan. Er mogen geen financiële risico's worden gelopen. Doordat we in de afgelopen jaren veel ervaring hebben opgedaan met nieuwe en bestaande garages zijn wij in staat om bij aankoop, ontwikkeling of exploitatie van nieuwe voorzieningen in Delft, in een vroegtijdig stadium te beoordelen of de betreffende vraag voor Parking Delft tot een optimalisatieslag leidt bijvoorbeeld doordat bestaande middelen efficiënter kunnen worden ingezet (schaalvoordelen). 8.3 Intearaal Ex~loitatie Bedriif Binnen de gemeente Delft wordt nagedacht over de vorming van een integraal exploitatiebedrijf voor al het betaald parkeren inlvan de gemeente (straat en garage). Ter voorbereiding van de besluitvorming hierover worden door een projectgroep diverse varianten uitgewerkt en op hun haalbaarheid onderzocht. PD neemt actief deel in de projectgroepen. De planning is om in een principebesluit voor een variant te nemen en deze vervolgens verder uit te werken. De oprichting van het Integraal Exploitatie Bedrijf zou twee doelen moeten dienen: - Een jaarlijkse plus op parkeren ten gunste van de algemene middelen (door minder kosten of meer opbrengsten). - Geen concurrentie meer tussen straat en garage doordat voor de gemeente een uur parkeren op straat een grotere opbrengst heeft dan een uur parkeren in de garage. Voor zover gewenst en relevant vanuit het PD perspectief, zullen wij het komende jaar een actieve en substantiële inbreng leveren in het tot stand brengen van het IEB. Wij achten ons in staat om verder bij te dragen aan een adequate parkeerketen in Delft. Het is daarom voor ons van groot belang dat alle sterke punten en taken van ons bedrijf in de analyse van varianten naar voren komen zodat een reële en objectieve afweging van varianten ontstaat.

9 PARKING DELFT 1 9. Financiële risico's 9.1 Zuid~oortaaraae Al bij de oplevering is gebleken dat de Zuidpoortgarage enkele gebreken kent. Na de bouw bleek dat er een kolom extra verstevigd moest worden. Daarnaast heeft de garage (door een fout in de constructie) last van scheurvorming. De scheurvorming is onder controle en wordt gemonitord. Het blijft echter een punt van zorg en een extra kostenpost. Ook is gebleken dat de NSA (noodstroomaggregaat) niet goed geschakeld is. Hierdoor springt deze niet aan bij een stroomstoring. Wij zien dit als een gebrek bij oplevering en zijn daarom in overleg met de bouwer om deze fout te herstellen. Gezien de omvang van de kosten en het aantal jaren dat het geleden is dat de garage is opgeleverd, verloopt dit overleg moeizaam. In is gebleken dat de roltrappen op het Bastiaansplein niet voldoende kwaliteit hebben om als buitenroltrap te functioneren. De roltrappen zijn daardoor vervroegd verouderd en staan met enige regelmaat stil. Er is een aantal opties onderzocht om dit te verhelpen, uiteindelijk is gekozen voor reparatie van de bestaande trappen waarbij parallel nagedacht wordt over een alternatief voor over circa vijf jaar. Door de gekozen (bezuiniging) bij realisatie ontstaan er nu meerkosten in het onderhoud. Door de Zuidpoortgarage loopt het riool van de winkels en appartementen boven de garage. Dit riool is (gedeeltelijk) aan vervanging toe. De VVE's van de winkels en appartementen zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij hebben echter niet op deze kosten gerekend en geen reserve opgebouwd. Aangezien het riool door onze garage loopt hebben wij het eerste last van een gesprongen riool. Om die reden hebben we een noodreparatie laten uitvoeren (en betaalt) en leiden wij het proces met de VVE's om snel tot een oplossing te komen. Wij zullen de kosten voor de noodreparatie inbrengen in het overleg dat nu gevoerd wordt evenals de begeleidingskosten die we maken. Bovenstaande situaties bevestigen voor ons dat het van belang is dat wij voor nieuw aan te kopen garages betrokken worden bij de afweging tussen de hoogte van de investering en de onderhoudskosten en een afweging kunnen maken door de hele levensduur van de installatie te bekijken. 9.2 Phoenixaaraae Het grootste aandachtspunt bij de Phoenixgarage is de mindere bereikbaarheid door de ontwikkelingen in de spoorzone. Deze werkzaamheden zijn al enige tijd bezig. Gebleken is dat ze zorgen voor een opbrengstenderving. Er is frequent overleg met de projectorganisatie van OBS om daar waar overlast optreedt, factoren als communicatie en klantgerichtheid zo veel mogelijk aandacht te geven.

10 9.3 Marktaaraae De Markgarage vereist een ingroei van enkele jaren. Dit heefi effect op het resultaat. In eerste instantie zullen de volle kosten, voornamelijk kapitaalslasten, gedragen moeten worden. De inkomsten die daar tegenover staan zijn aanvankelijk nog niet op niveau. De meerjarenbegroting voorziet in dit effect. 9.4 Kam~veldaaraae De Kampveldgarage is een stallingsgarage en door Parking Delft op verzoek van de Gemeente gekocht van de Gemeente. De garage was bij aankoop voor 113 verhuurd. Parking Delft heeft in de garage opnieuw ingedeeld waarbij ook motorplekken zijn gecreëerd. Wij hebben de Kampveldgarage met advertenties en via diverse media bekender gemaakt. In 2013 hebben we de verlichting vervangen door ledverlichting en de toegang en bewaking verbeterd. Daarnaast hebben we een aantal laadpunten voor elektrische auto's geplaatst. Dit heeft meteen geleid tot een extra verhuur van drie parkeerplaatsen wat (gezien de capaciteit van 19 pp) substantieel is. Wij denken dat het toenemende gebruik van elektrische auto's een kans is voor de Kampveldgarage omdat het vrijwel nergens in Delft mogelijk is een vaste plaats met laadpaal te huren voor een elektrische auto. 10. Toelichting op de meerjarenbegroting 10.1 Bearotina Als bijlage bij dit meerjarenplan is een begroting opgenomen. Hierbij een toelichting op deze vierjarenbegroting. De meerjarenbegroting (40 jaar) van PD is een begroting die in het verleden is vastgesteld is door de Raad en die geldt als business case1 financieel kader voor Parking Delft voor de lange termijn. Het blijkt dat PD de afgelopen jaren financieel beter presteerde dan deze meerjarenbegroting. Om onze efficiencyslag zichtbaar te maken in de cijfers en beter te kunnen sturen hebben we voor de komende vier jaar een reële begroting gemaakt op basis van de voorlopige resultaten van en onze verwachtingen voor In de begroting hebben wij onze omzet fors hoger begroot dan vorig jaar en de kosten fors lager. Hieronder een toelichting op de begrote opbrengsten en kosten. - De omzet kortparkeren is gebaseerd op de prognose voor met een correctie voor het verhoogde uurtarief van 2,20 naar 2,40. Voor 2015 is een gelijke omzet aan begroot. Voor en is een correctie voor het verwachte (nog niet vastgestelde) uurtarief van 2,50 in toegepast. - In verband met de sluiting van de Sebastiaansbrug wordt een omzetderving in de Zuidpoortgarage verwacht van 25% van het kortparkeren. Dit is (afgerond) op jaarbasis. In wordt rekening gehouden met een periode van 6 maanden sluiting van de brug, in 2015 met een heel jaar sluiting.

11 I PARKING DELFT I - In wordt nog rekening gehouden met een herstelperiode waarin de Zuidpoortgarage moet groeien naar het oude niveau. - Voor de rente en afschrijvingen is rekening gehouden met de hypotheekleningen met afgesproken rentetarieven en de verwachte kasgeldlening tegen een rente van 43%. De afschrijvingen zijn (conform meerjarenbegroting) gelijk aan 1,6 miljoen per jaar. De afwijking in resultaten van de werkbegroting (inclusief prognose 201 3) ten opzichte van de oorspronkelijke (vastgestelde) meerjarenbegroting is weergegeven in figuur 1. Daarbij is ook de nieuwe meerjarenbegroting vanaf 2017 enigszins beter. Dit komt doordat de kasgeldlening door de betere resultaten tussen en minder hoog is, wat ook vanaf leidt tot lagere rentekosten en een stabiel verbeterd resultaat. Figuur 1 Verschil r in tussen werkbegroting en vigerende meerjarenbegroting ~ l n l -1~000~ Oorspronkelijke meerjarenbegroting Werkbegroting I 10.2 Meeriarenbearotina (40 iaar) PD Naast de vigerende (werk)begroting van is ook de meerjarenbegroting (business case ) bijgevoegd. In deze meerjarenbegroting is het deel ingevoegd. Inbrengen van de (vernieuwde) werkbegroting in de meerjarenbegroting zorgt voor een substantiële verbetering van zowel het resultaat als de cashflows. Daardoor ontstaat mogelijkheid om in de cashflow meer rekening te houden met jaarlijks groot onderhoud en eenmalig groot onderhoud (20 jaar na oplevering) conform advies Fakton. Met die wijzigingen worden per saldo de kengetallen in tabel 1 bereikt. Eerste jaar positieve kasstroom I Eerste jaar positieve kasstroom cum. I

12 10.3 Scheidina in kosten tussen eiaendom en ex~loitatie Gezien de discussie rond het al dan niet oprichten van het Integraal Parkeerbedrijf, waarbij het van belang is onderscheid te maken tussen vastgoed gerelateerde kosten en exploitatiekosten, hebben wij in onze administratie exploitatie en vastgoed gescheiden. In het komende jaar zullen wij conform deze scheiding gaan administreren en verantwoorden. Daarmee ontstaat een zuiver beeld van de verdeling van kosten tussen eigendom en exploitatie van de garages.

13

14 Winst en verlies begroting 2014 en verder Baten realisatie begroting prognose begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting parkeren overig Totaal Lasten realisatie begroting prognose begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting exploitatie en beheer afschrijvingen rentelasten Totaal Resultaat realisatie begroting prognose begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting Resultaat You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

15 Winst en verlies begroting 2014 en verder Baten parkeren overig Totaal Lasten exploitatie en beheer afschrijvingen rentelasten Totaal Resultaat Resultaat begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting begroting You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft

Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft Ruimte Advies Doorkiesnummers: Aan College Afschrift aan Nota Datum 18-09-2014 Ons kenmerk 1719820 Opsteller Michiel van Bokhorst Bijlage Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft 2015-2018

Nadere informatie

Kennismaking met PD. Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014

Kennismaking met PD. Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014 Kennismaking met PD Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014 Agenda 1. Kennismaking 2. Toelichting op ons financieel model en onze resultaten 3. Onze belangrijkste dossiers. 4. Vragen en discussie

Nadere informatie

Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG 28.50.01.787. t.n.v. gemeente Deln

Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG 28.50.01.787. t.n.v. gemeente Deln Centrale Staf Martlnur Nijhoflaan 2 Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG 28.50.01.787. t.n.v. gemeente Deln Retouradres: Centrale Staf, Postbus 78.2800 ME Deln Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Meerjarenplan- en begroting Parking Delft Ons kenmerk

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Meerjarenplan- en begroting Parking Delft Ons kenmerk Ruimte Advies Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Strategie... 7 Werkplan 2017 en verder Businesscase Parkeren Delft... 15

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Strategie... 7 Werkplan 2017 en verder Businesscase Parkeren Delft... 15 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 A. Ontstaansgeschiedenis en ontwikkelingen... 3 B. Visie en Missie Parkeren Delft... 4 C. Doelstellingen... 5 D. Leeswijzer... 6 2. Strategie... 7 A.

Nadere informatie

Bestuursverslag 2015 Parking Delft

Bestuursverslag 2015 Parking Delft Bestuursverslag 2015 Parking Delft Inhoudsopgave A. Achtergrond Parking Delft BV 2 1. Inleiding 2 2. Missie en Strategie 2 3. Leeswijzer 3 B. Directieverslag 1. Onze kernactiviteiten 3 2. Doelstelling:

Nadere informatie

Manager Operatie / plaatsvervangend directeur

Manager Operatie / plaatsvervangend directeur Functieprofiel Manager Operatie / plaatsvervangend directeur 1. Over Parkeren Delft Parkeren Delft (PD) is een 100% gemeentelijke B.V. die in 2005 is opgericht om alle openbare parkeergarages in het centrum

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Bedrijfsplan Parkeren in Delft van ParkerenDelft BV

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Bedrijfsplan Parkeren in Delft van ParkerenDelft BV Ruimte en Economie Mit Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Internet www.delft.nl Telefoon 14015 Retouradres Postbus 78, 2600

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie:

Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie: Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie: 27-03-2017 Parkeren Delft B.V. Zuidwal 14 2611 DD Delft t. 015 214 62 50 e. klantenservice@parkerendelft.com www.parkerendelft.com Inhoud

Nadere informatie

: Wijzigingen Regeling Parkeergarages gemeente Delft in verband met gewijzigde garagetarieven m.i.v

: Wijzigingen Regeling Parkeergarages gemeente Delft in verband met gewijzigde garagetarieven m.i.v Qescand archief Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Doelstelling Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 22 september 2011 Mw. M.C. Junius Dhr. D. Jellema 7819

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde bestuursverslag en jaarrekening Parking Delft BV

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde bestuursverslag en jaarrekening Parking Delft BV Ruimte km Gemeente Delft Advies De Torenhove Maltinus Nijhomaan 2 2624 ES Delíì IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delíì Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Besturing en Controlling Bestuursondersteuning De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan: Gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op de Cauberg ligt

Nadere informatie

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949 Discussienotitie Toekomst parkeergarage Hengelo centre Inleiding In deze discussienotitie gaan we in op de toekomst van parkeergarage

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Onderwerp Vastgestelde bestuursverslag en jaarrekening 2015 Parking Delft BV

Onderwerp Vastgestelde bestuursverslag en jaarrekening 2015 Parking Delft BV Ruimte en Economie 14WI Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut Deze notitie bevat een (hernieuwd) onderzoek naar de consequenties van: het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut. Deze opdracht tot nader

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 2 e tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op

Nadere informatie

Onderwerp Tarieven bewonersparkeren Spoorsingelgarage. Geachte leden van de gemeenteraad,

Onderwerp Tarieven bewonersparkeren Spoorsingelgarage. Geachte leden van de gemeenteraad, Ruimte Advies Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 tnv gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de gemeenteraad Delft

Nadere informatie

Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s!

Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s! Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s! Elektrisch rijden zit in een versnelling. In juni 2019 rijden er al meer dan 150.000 elektrische auto

Nadere informatie

011,41 Gemeente Delft

011,41 Gemeente Delft Programma's en Projecten 011,41 Gemeente Delft afdeling bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Bestuursverslan 2013 Parking Delft

Bestuursverslan 2013 Parking Delft Bestuursverslan 2013 Parking Delft In houdsopgave A. Achtergrond Parking Delft BV l. Inleiding 2. Missie en Strategie 3. Leeswijzer B. Directieverslag 1. Het behalen van onze doelstellingen 2. Onze kernactiviteiten

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Informatienota Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Nummer 2018/64875 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Parkeren beweegt ons

Parkeren beweegt ons Parkeren beweegt ons MISSIE Deskundig, betrouwbaar en betrokken; dat is P1 ten voeten uit. Wij ontzorgen onze opdrachtgevers via efficiënte operationele en innovatieve oplossingen. P1 wil de ambassadeur

Nadere informatie

Parkeerbeleid Externe oriëntatie

Parkeerbeleid Externe oriëntatie Parkeerbeleid Externe oriëntatie commissie Ruimte, Verkeer en Wonen Gemeente Delft 14 oktober 2014 Agenda 1. Stand van zaken beleid 2. Naar een Integraal Exploitatie Bedrijf 3. Digitaal parkern in Delft

Nadere informatie

Gemeente Delft. Wij gaan er vanuit u hiermee voldoende geinformeerd te hebben en verzoeken u de toezegging als afgedaan te beschouwen.

Gemeente Delft. Wij gaan er vanuit u hiermee voldoende geinformeerd te hebben en verzoeken u de toezegging als afgedaan te beschouwen. Besturing Controlling Communicatie Bestuursondersteuning Retouradres : Bestuursondersteuning, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de gemeenteraad Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit Collegevoorstel 151/2003 Registratienummer 3.51605 Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753 Programma Mobiliteit Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel behandeling motie

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer

Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer Maaike Konijn Annet van der Elst 7 december 2016 Agenda 1. Opening en doel bijeenkomst 2. Van Parking Delft naar Parkeren Delft 3. Toelichting

Nadere informatie

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Onderwerp Tariefberekening accommodatie Jerusalem Zaaknummer Teammanager B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Openbaarheid Ja,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 637206 Datum: Behandeld door: 21 november 2011 Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Plan van aanpak nieuwe parkeervisie

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 10-6-2014 B en W-besluit nr.: 14.0493 Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Wet markt en overheid Aanleiding: Op 1 juli 2012 is de Wet markt

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 30 MART Geachte leden van de Raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 30 MART Geachte leden van de Raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad van Delft Behandeld

Nadere informatie

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe.

Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Wat kost het Huis der Gemeente? Veel gestelde vragen en antwoorden over het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe. Huis der Gemeente kost geen 29 miljoen Wat kost het Huis der Gemeente? Met de gemeenteraad

Nadere informatie

> Raadsvoorstel / Besluitvormend

> Raadsvoorstel / Besluitvormend > Raadsvoorstel / Besluitvormend Raadsvergadering van: 16 december 2010 Datum: 6 december 2010 Onderwerp: Aanpassing tarieventabel behorende bij de Verordening op de heffing en verhoging van de kosten

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie:

Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie: Activiteitenverslag 2016 Parking Delft/ Parkeren Delft Versie: 27-03-2017 Parkeren Delft B.V. Zuidwal 14 2611 DD Delft t. 015 214 62 50 e. klantenservice@parkerendelft.com www.parkerendelft.com Inhoud

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire Samenleving Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad. Behandeld door Olga

Nadere informatie

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Een analyse van het gevoerde parkeerbeleid in de gemeente Woerden, een aantal conclusies over de gevolgen van dit beleid en een beschrijving

Nadere informatie

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek.

In de bijlagen leest u meer over de kanttekeningen die Detailhandel Nederland plaatst bij het onderzoek. Gemeente Heerlen T.a.v. de gemeenteraad Postbus 1 6400 AA Heerlen Heerlen, 21 november 2013 Betreft: aanpassing parkeertarieven Geachte leden van de Raad, Vanavond, 21 november zal in de raadsvergadering

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Gemeente Delft Juridische zaken De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Juridische

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0305, d.d. 31 maart 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Oprichting N.V. Beheer Openbare Ruimte BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Behoudens advies van de Ondernemingsraad als

Nadere informatie

Uitwerking reacties bewoners en ondernemers op parkeerarrangementen Informatieavonden januari 2015

Uitwerking reacties bewoners en ondernemers op parkeerarrangementen Informatieavonden januari 2015 Uitwerking reacties bewoners en ondernemers op parkeerarrangementen Informatieavonden januari 2015 1. Tarieven vast gebruik zonder vaste parkeerplaats (abonnement om garage in te rijden) De jaarlijkse

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Viking Film & Theater Nieuwe culturele ontmoetingsplek aan de IJssel. Toelichting op de exploitatie Raadscommissie Gemeente Deventer 18 mei 2016

Viking Film & Theater Nieuwe culturele ontmoetingsplek aan de IJssel. Toelichting op de exploitatie Raadscommissie Gemeente Deventer 18 mei 2016 Viking Film & Theater Nieuwe culturele ontmoetingsplek aan de IJssel Toelichting op de exploitatie Toelichting op de exploitatie Bezig vanaf 2007 met mogelijke fusie en gezamenlijk onderkomen. Inpassing

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3 Parkeren Bruisende Binnenstad Informatieavond gemeenteraad 15-3 programma 1. De aanleiding 2. De vragen 3. Het proces 4. De resultaten 5. Het voorstel 1. aanleiding Oosterhoutse binnenstad: minder bezoekers,

Nadere informatie

Parkeertaken bij gemeenten

Parkeertaken bij gemeenten Parkeertaken bij gemeenten Uitbesteden of zelf doen? Door Stefaan Lumen, Senior Projectleider bij Grontmij Parkconsult Onderzoeksvragen 2 Wat is de kracht van marktpartijen en de gemeente zelf? Welke ervaringen

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 8 juni 2011 Beantwoording vragen carrousel Binnenland Het college 100467 Controller Directie Paraaf Datum Geachte

Nadere informatie

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Belangrijkste Informatie over de belegging Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Van ISG Groeiffonds BV Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te bedrijpen.

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt

Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt 1.000 parkeerplaatsen extra in de binnenstad Robert van Bergenhenegouwen Sigrid Verleun-Cuperus 2 Achtergrond Op basis van het coalitieakkoord Samen Leiden wil

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Interne dienstverlening Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de gemeenteraad van Delft Behandeld

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.1013, d.d. 11-10-2011 Onderwerp Morspoortgarage, vragen n.a.v. behandeling PRIL 2011 - De Rekening 2010 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

gemeente Steenbergen III III I III Uil Mil III BM januari 2014 Onderwerp Notitie Toekomstig beheer sport- en ontmoetingscentrum 't Cromwiel

gemeente Steenbergen III III I III Uil Mil III BM januari 2014 Onderwerp Notitie Toekomstig beheer sport- en ontmoetingscentrum 't Cromwiel gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg III III I III Uil Mil III BM1303091 Raadsvergadering 30 januari 2014 Agendanummer Onderwerp Notitie Toekomstig beheer

Nadere informatie

Persbericht. Netto omzet van EUR 545 miljoen en nettoresultaat van EUR 69,2 miljoen. Business area Aviation lijdt een operationeel verlies o o

Persbericht. Netto omzet van EUR 545 miljoen en nettoresultaat van EUR 69,2 miljoen. Business area Aviation lijdt een operationeel verlies o o Halfjaarresultaten 2010 Schiphol, 30 augustus 2010 Persbericht Hoofdpunten Netto omzet van EUR 545 miljoen en nettoresultaat van EUR 69,2 miljoen. Business area Aviation lijdt een operationeel verlies

Nadere informatie

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht NOTITIE Rechtbank Maastricht Aan: T.a.v. Gemeente Maastricht Fred Sijben Van: Aeisso Boelman en Iris van Donselaar Datum: 29 september 2015 Onderwerp: Second opinion business case rechtbank Maastricht

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~A~ Raadsvoorstel. Registratienr: [ 39807] Onderwerp Kredietvotering fietsparkeren

Gemeente Breda ~Q~ ~A~ Raadsvoorstel. Registratienr: [ 39807] Onderwerp Kredietvotering fietsparkeren ~Q~ ~A~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Aantal bijlagen:. 1 Onderwerp Kredietvotering fietsparkeren Voorgesteld besluit 1. Een rendabel krediet voteren van 300.000,- voor de benodigde investeringen voortvloeiend

Nadere informatie

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Commissie Bestuur en Financiën 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de aanschaf en financiering van een nieuwe

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling Gemeente Haarlem College van Burgemeester en Wethouders Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Ondetwerp Antwoordbrief vragen basketbalvereniging DAS Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Ondetwerp Antwoordbrief vragen basketbalvereniging DAS Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, Samenleving Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad van Delft Behandeld door

Nadere informatie

SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders

SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders Nijmegen, 16 september 2005 Raadsvoorstel nr. 272/2005 SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders Inleiding De parkeerdruk in de parkeerregime gebieden van Nijmegen neemt voortdurend

Nadere informatie

Rapport. 8 maart 2016

Rapport. 8 maart 2016 1 Rapport aan de Raad van Commissarissen van Parking Delft B.V., Delft inzake de jaarrekening 2015 2 Inhoudsopgave Rapport 1 Algemene opmerkingen Bijlagen Jaarrekening Overige gegevens Aanvullende gegevens

Nadere informatie

Algemeen bestuur. Gemeenschappelijke regeling beheer Grondwateronttrekking Delft Noord. Bijlage: De vergadering wordt verzocht:

Algemeen bestuur. Gemeenschappelijke regeling beheer Grondwateronttrekking Delft Noord. Bijlage: De vergadering wordt verzocht: Gemeenschappelijke regeling beheer Grondwateronttrekking Delft Noord Algemeen bestuur AGENDAPUNT 9 Betreft: Begroting 2013 Kenmerk: Gr/2012/bo/0001/TAP 9 Van: J. Rombouts Bijlage: De vergadering wordt

Nadere informatie

Stichting Behoud GAS!Fabriek

Stichting Behoud GAS!Fabriek Stichting Behoud GAS!Fabriek Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Bestuursverslag Algemene informatie 2 Visie, missie en doelstelling 2 Beleid en strategie 2 Activiteiten 2 Financiën 3 Vooruitblik 3 Jaarrekening

Nadere informatie

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen.

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. B en W-nummer 15.0045; besluit d.d. 20-1-2015 Onderwerp Collegebrief toepassing Wet markt en overheid Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. Perssamenvatting:

Nadere informatie

ONDERZOEK DELFTSE PARKEERGARAGES. Evaluatie beheersing risico s Delftse parkeergarages

ONDERZOEK DELFTSE PARKEERGARAGES. Evaluatie beheersing risico s Delftse parkeergarages ONDERZOEK DELFTSE PARKEERGARAGES Evaluatie beheersing risico s Delftse parkeergarages Onderzoek uitgevoerd door Ecorys Bart Witmond Annemiek Buwalda Ricardo van Breemen Rob Jeuring in opdracht van en in

Nadere informatie

Onderhoud Transportsysteem

Onderhoud Transportsysteem Onderhoud Transportsysteem Zes gemeenten en HHD hebben de afgelopen periode gezamenlijk onderzocht hoe samenwerking in het beheer en het onderhoud van de afvalwatertransportsystemen (bestaande uit gemalen

Nadere informatie

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4.

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Onderwerp Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Samenvatting De aankoop en restauratie van de langgevelboerderij is een belangrijk onderdeel van het deelproject "Versterking

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert

Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie wil versterken.

Nadere informatie

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Vastgoed Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :17-02-09 Onderwerp Rapportage quick scan parkeergarage Status besluitvormend Voorstel 1. Varianten 1, 1A, 3 en 3A uit de rapportage positief te beoordelen; 2. Voorkeur uit te spreken voor

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 11R.00075 gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: R. Broekmeulen

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 392403

Aanhangsel nr. 392403 Aanhangsel nr. 392403 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

Afdeling besruu rsrcchtspraak Pagina I van 1. Uw kenmerk. Onderwerp

Afdeling besruu rsrcchtspraak Pagina I van 1. Uw kenmerk. Onderwerp Raad vanstate Afdeling besruu rsrcchtspraak Pagina I van 1 16.0040060 Raad van de gemeente Wageningen Postbus 1 6700 AA WAGENINGEN Datum 25 augustus 201 6 Om nummer 201 60541 7/1 /R1 Uw kenmerk Inlichtingen

Nadere informatie

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling Den Haag, 28 april 2014 Auteurs: Peter Kerklaan/Roger Kersten/Machiel Broeren Status: Definitief Kenmerk: RK/MB/60-140114 Balans Schalkstad.docx Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Telefoonnummer Definitief scenario eiland gerelateerd parkeren

Telefoonnummer Definitief scenario eiland gerelateerd parkeren Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00147* GR16.00147 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 26 oktober 2016 Agendanummer 11 Datum Raad 9 november 2016 Agendanummer 10 Opsteller

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U F L E V O L A N Gemeenteraad van de gemeente Postbus 91 8200 AB LELYSTAD Gemeente Ingekomen / r> 18 DEC 20U Kopie aan: Postbus 55 8200 AB (0320)-265265 (0320)-265260 Website Verzenddatum Bijladen Uw kenmerk

Nadere informatie

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel Registratienr. 6190455 Steller/telnr. Henk Weggemans/ 60 52 Bijlagen 0 Classificatie Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

De Drieslag, een streep er door. en verder gaan

De Drieslag, een streep er door. en verder gaan 2012 De Drieslag, een streep er door. en verder gaan College van B&W Gemeente Ommen 14-3-2012 Inhoud Leeswijzer...2 Hoofdstuk 1 Wat was het doel...2 Hoofdstuk 2 Wat is er bereikt...2 Hoofdstuk 3 Wat is

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- B

Voorstel Gemeenteraad VII- B Voorstel Gemeenteraad VII- B Onderwerp Wet Markt en Overheid 2014 Portefeuillehouder Eelco Eerenberg agendaletter (B)) Programma CS Aangeboden aan Raad 2 september 2014 Stuknummer Corsanummer 1400232177

Nadere informatie