Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG t.n.v. gemeente Deln

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG 28.50.01.787. t.n.v. gemeente Deln"

Transcriptie

1 Centrale Staf Martlnur Nijhoflaan 2 Gemeente DelN 2824 Bankrekening ES oeln ENG t.n.v. gemeente Deln Retouradres: Centrale Staf, Postbus ME Deln Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld door Frankvan derjagl Telefoon O fvdjagl@delilnl Telefoon Internet w.deiiin1 VERZONDEN 2 4 FEB Dalum Ondenverp Meerjarenplan en begroting Parking Delíi B.V Ons kenmerk Uw kenmerk Billage 2 Geachte leden van de raad, Hierbu bieden wij u ter kennisname aan: het meerjarenplan en de begroting van Parking Delft B.V voor de periode Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Delft,, burgemeester i mr. drs. G.A.A. Verkerk, secretaris _. drs. T.W. Andriessen l.s.

2 Meerjarenplan Parking Delft B.V (definitieve versie 22 december 2010) 1. Inleiding en historie Parking Delft B.V. is opgericht door de Stichting Parkeervoorzieningen Delft met ais doel de Zuidpoortgarage te exploiteren'. Het bestuur van de stichting parkeervoorzieningen Delft bestond uit twee gemeenteambtenaren, een afgevaardigde van de woningcorporatie, iemand vanuit de ondernemers en een externe voorzitter. Voor aanvang van de ontwikkeling van de Koepoortgarage is onderzocht of Parking Delft BV in de bestaande vorm met de Stichting als enig aandeelhouder, ook eigenaar kon worden van de Koepoortgarage. Extern juridisch advies gaf aan dat dit niet mogelijk was omdat het afdekken van exploitatietekorten van een garage in strijd is met de Europese regelgeving inzake staatssteun. Omdat de Gemeente er naar streefde om de drie garages (Phoenix, Zuidpoort en de in ontwikkeling zijnde Koepoortgarage) in één bedrijfsvorm onder te brengen is onderzocht welke constructie wel haalbaar was. Als de gemeente een meerderheid van de aandelen van Parking Delft in eigendom zou nemen, kunnen alledrie de garages daarbinnen geëxploiteerd worden. in mei 2005 heeft de gemeenteraad besloten tot deze constructie en daarmee ook tot 1) overname van de aandelen van Parking Delft BV, 2) de overdracht van de Phoenixgarage en 3) de verkoop van de grond met eeuwigdurende erfpacht waarop de Koepoortgarage werd ontwikkeld. Vanaf begin 2006 werd de exploitatie van de Phoenixgarage daadwerkelijk door Parking Delft ter hand genomen en verkreeg het zijn huidige vorm. De aandelen gingen over naar de gemeente Delft en de stichting werd opgeheven. De statutaire akte regelt de formele grondslagen en relaties en enkele andere kernpunten zoals de wijze waarop de door Parking Delft te hanteren tarieven worden bepaald. Eind 2009 is de Kampveldgarage van de gemeente gekocht. Dit is een stallingsgarage met 22 plekken gelegen bij gezondheidscentrum de Hoed. Op 30 april is de Koepoortgarage opengegaan. Dat betekent dat Parking Delft vanaf 1 mei vier parkeergarages in eigendom heeft, exploiteert en beheert. I De Zuidpoortgarage is op 18 november 2004 open gegaan en vanai dat momenl is Parking Oeilt gestart met de exploitatie ven de Zuidpoortgaraga en de bediening van de poliers in de binnenslad.

3 2. Visie en Missie Parking Delit Bij de start in 2005 zijn door de directie en de commissarissen verschillende scenario's verkend aangaande taken van de organisatie en de reikwijdte daarvan (geografisch en qua doel van de organisatie). Daarbij werd vastgesteld dat de kerntaak van het bedrijf is: het efficiënt en beheerst exploiteren van parkeervoorzieningen in de gemeente Delft. Dit doel wordt gediend indien de organisatie over continuïteit beschikt, zodat ook op langere termijn aan de verplichtingen kan worden voldaan. Verder geldt dat Parking Delft kan, mag en moet samenwerken met andere partijen, maar dat dit nimmer ten koste mag gaan van de kerntaak. Continuïteit vereist financiële gezondheid, robuuste, maar behoedzame exploitatie en het adaptief inspelen en reageren op ontwikkelingen in de relevante omgeving. Kortom, het leveren van een product, c.q. f dienst waar in de markt behoefte aan bestaat. Het streven om onze parkeergarages efficiënt en beheerst te exploiteren, kan mede worden gerealiseerd door de resources waar Parking Delft over beschikt optimaal!e benutten. Dit betreft met name de moderne goed uitgeruste meldkamer die 24 uur per dag, zeven dagen per week bezet is. Deze meldkamer biedt nog ruimte in zijn capaciteit zonder dat benutting daarvan leidt tot hogere kosten. De randvoorwaarden voor eventuele uitbreiding van activiteiten van het bedrijf worden praktisch ingevuld door te stellen dat de geografische afstand tot mogelijke extra activiteiten niet te groot mag zijn (maximaal 25 kilometer rondom Delft), en dat de activiteiten in financiële zin direct moeten bijdragen aan een verbetering van het resultaat, zonder een (te) grote uitbreiding van de overhead. Met in achtneming van de gestelde randvoorwaarden kan Parking Delft initiatieven ontplooien tot de ontwikkeling van nieuwe locatles. Hierdoor kan een betere benutting van de meldkamer worden bereikt. Marktonderzoek zal steeds uitsluitsel moeten geven over mogelijke initiatieven. Initiatieven van derden (TU Delft, OBS, Ziekenhuis, Duwo) worden opgepakt indien dit in kwalitatief en1 of in financieel opzicht waarde toevoegt aan Parking Delft en de kerntaak niet schaadt. Bovenstaande laat zich verwoorden in de volgende missie: "het op een klantvriendelijke wijze kostenefficiënt ontwikkelen en exploiteren van kwalitatief hoogwaardige parkeewoorzieningen - en aanverwante faciliteiten - in Delft en directe omgeving."

4 3. Doelstellingen Kwaliteilsdoelstellinaen De in eioen beheer 0ntw:kkelde aaraaes dienen tot de schoonste. veiliaste - en bestonderhouden garages van ~ederland te behoren. Door deze hoogwaardige kwaliteit beschikt Delft over faciliteiten die positief bijdragen aan het imago van de stad. Daarmee kunnen de garages zorgen voor een verhoging van het aantal bezoekers - en de daarmee gepaard gaande commerciële bestedingen - aan de binnenstad van Delft. Ook op milieugebied kiest Parking Deift een vooruitstrevende positie. Het streven is adaptief te zijn onder andere bij de introductie van nieuwe technieken die leiden tot energiebesparing, dit in balans met de kosten voor aanleg en exploitatie van deze voorzieningen. Vanuit kwaliteitsoogpunt zijn in het verleden de volgende doelstellingen geformuleerd: Onze garages moeten tot de schoonste en veiligste garages van Nederland behoren. Het beheer van de apparatuur is zodanig dat er een maximale downtime mag gelden van 0,1% per garage. Commerciële doelstellinaen Parkino Delft zoekt continu ~roactief naar verbetering waardoor zaken doelmatiger, efficiënter en klantgerichter uitgevoerd kunnen worden. Winstgevendheid en kostenbesparing staan hierbij voorop, zonder de klant uit het oog te verliezen. De doelstellingen vanuit commercieel oogpunt zijn als volgt geformuleerd: De gemiddelde gewogen bezettingsgraad van de garages dient minimaal 20% te zijn. Er dient gestreefd te worden naar een maximale klanttevredenheid. Financiële doelcteilinaen Bij de oprichting van Parking Delft stonden niet de financiële doelstellingen voorop. Om de continuïteit van de garages en van Parking Delít te borgen is gesteld dat er een afschrijvingstermijn van 40 jaar geldt per garage. Daarnaast is altiid gestreefd naar een positieve cumulatieve kasstroom in uiterlijk D; financiële doelstellingen zijn als volgt verwoord: 9 Veertig jaar na in gebruik name van een garage door Parking Delft moeten de leningen op die garage, afgelost zijn. Er moet gestreefd worden naar een hoge benutting van resources door mogelijkheden voor het inzetten van beschikbare resources op andere locaties.

5 4. Markt en marketing De drie bezoekersgarages van Parking Delft zijn ontwikkeld om vanuit elke invalshoek van de stad een garage in te kunnen rijden. Delft is op deze manier via een parkeerring goed ontsloten. Voor de commerciële exploitatie van de garages Is het van belang te weten wie de garages bezoeken (type en kenmerken bezoeker) zodat goed kan worden ingespeeld op de wensen van de parkeerder. De voornaamste gebruikersgroep van de Zuidpoortgarage is het winkelend en cultureel publiek. De Phoenixgarage kent een meer zakelijke klantenprofiel. Voor de Koepoortgarage is het gebruikersprofiei nog niet onderzocht aangezien deze pas recent geopend is. De Kampveldgarage is een stallingsgarage voor omwonenden en bedrijven. In de korte tijd dat de Koepoortgarage open is, bleek dat het nog aandacht behoeft om de garage op het goede exploitatiepeil te krijgen. De uitdaging is om ook voor deze garage een duidelijk klantenprofiel te analyseren, en op basis daarvan gerichte acties te ondernemen. Dit klantenprofiel zal naar verwachting afwijken van dat van de Zuidpoort en de Phoenixgarage, omdat de ligging van de garage anders is. Door het klantenprofiel in een vroeg stadium vast te stellen is het mogelijk hierop te sturen door middel van gerichte commerciële acties. Deze acties moeten bijdragen aan een zo kort mogelijke ingroeiperiode. De praktijk is, dat nieuwe lokaties een bepaalde tijd nodig hebben om te ontwikkelen. Gebruikelijk hierbij is drie jaar. 5. Externe contacten Om proactief bij te dragen aan het aantal bezoekers aan Delft en dus ook aan de parkeergarages, investeert Parking Delft in contacten met diverse externe partijen. Dit betreft ondermeer deelname aan het bestuur van de winkeliersvereniging Zuidpoort. De vereniging organiseert activiteiten in het winkelgebied Zuidpoort om meer bezoekers te trekken. Ook heeft Parking Delft intensief contact met TIP Delft en met ondernemers in het overige deel van de binnenstad. Doel van deze contacten is het aantal autoaankomsten en de verblijfsduur op peil te houden, cq te verhogen. Met ditzelfde doel ais uitgangspunt stimuleert Parking Delft ook activiteiten die in samenspraak met publiekstrekkende instellingen en initiatieven wordt ondernomen. Het gaat hier dan om een financiële en/ of organisatorische bijdrage. Omdat Parking Delft een maatschappelijke instelling is, is het van belang dat alleen een financiële bijdrage geleverd wordt als dit leidt tot meeropbrengsten in de garage.

6 Voor het bijdragen aan activiteiten worden de volgende voorwaarden gesteld: Er moet sprake zijn van een significante toename van het aantal bezoekers voor de garages door de te sponsoren activiteit. De promotionele partner dient te beschikken over een marketingplan, met daarin minimaal informatie over de aantallen en samenstelling van de bezoekers van de activiteit. De activiteiten moeten een aantoonbare meerwaarde hebben en niet de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat zijn. De activiteit moet een duidelijke meerwaarde hebben voor het imago van Parking Delft. Politieke activiteiten, of activiteiten waarin een onderscheid wordt gemaakt op basis van ras, geloof of anderszins worden niet ondersteund. De activiteiten dienen breed en openbaar toegankelijk te zijn en als zodanig een meerwaarde te hebben voor de stad Delft. Activiteiten waarin tabak, drank of andere soortgelijke middelen de hoofdsponsor zijn worden niet ondersteund. 6. De organisatie Parking Delft De organisatie van Parking Delft heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Bij aanvang werd volledig gebruik gemaakt van extern ingehuurde krachten. Gaandeweg is er eigen personeel aangetrokken en is het aandeel ingehuurde krachten afgenomen. Reden hiervoor zijn de stijgende kosten die met de inhuur gepaard gingen, het grote verloop en onze behoefte om de opgedane ervaring binnenshuis te houden. Met eigen personeel is dit verloop minder, en kan er gericht op de faciliteiten van ons bedrijf kennis worden ontwikkeld. Afaelo~en -, iaar (2010) heeft de oraanisatie een verdere orofessionaliseringslag doorgemáakt. Met de iantoormedewerkers iijn assessments gedaan. Er zijn functieprof'elen met bijbehorende functieschalen opgesteld en deze zijn voor de hele organisatie doorgevoerd. Op basis van deassessments wordt waar mogelijk en nodig aandacht besteed aan opleiding waarmee de zelfstandigheid van Parking Delft wordt vergroot. Parking Delft kan na een periode van opstart haar kennis en kunde verder ontwikkelen. Dit betekent dat bij aankoop of ontwikkeling van nieuwe voorzieningen in Delft in een vroegtijdig stadium gestuurd kan worden zodat bij de start van de exploitatie de betreffende voorziening meteen het gewenste kwaliteitsniveau wordt bereikt. De organisatie biedt ruimte om de aansturing van meer garages of terreinen op zich te nemen. Ook de voorzieningen bieden deze mogelijkheid.

7 7. Financiële risico's Zuidpoortqaraae Ai bij de oplevering is gebleken dat de Zuidpoortgarage enkele gebreken kent. Na de bouw bleek dat er een kolom extra verstevigd moest worden. Daarnaast heeft de garage (door een fout in de constructie) last van scheurvorming. De scheurvorming is onder controle en wordt gemonitord. Het blijft echter een punt van zorg en een extra kostenpost. Om de gevolgen van de scheurvorming deeis te ondervangen is in 2009 gestart met het opnieuw aanbrengen van de coating. De nieuwe coating moet de ontstane scheuren hechten en voor de komende 10 jaar nieuwe zichtbare scheuren voorkomen. De laatste fase van de nieuwe coating wordt medio aangebracht. Naast bovenstaand aandachtspunt is er ook een aandachtspunt als het gaat om de bereikbaarheid van de Zuidpoortgarage. De geplande werkzaamheden aan de ~ebastiaansbrua leiden tot minder bezoekers aan het Zuidpoortgebied. Juist doordat de sitiatie ai langere tijd onduidelijk is en tot een minder goede bereikbaarheid leidt, is dit een aandachtspunt. De brug moet de komende jaren nog vervangen worden en ook de tramlijn moet nog worden aangelegd. Parking Delft pleit ervoor om de situatie communicatief een betere uitstraling te geven aangezien de tijdelijkheid ervan door de lange doorlooptijd het karakter van tijdelijkheid verliest. In de komende jaren zal Parking Delft zich inzetten om met ondernemers en met de Gemeente de bereikbaarheid van het Zuidpoortgebied zo goed mogelijk te houden en te zorgen voor een aantrekkelijkere uistraling. Phoenixaaraqe Het grootste aandachtspunt bij de Phoenixgarage is de mindere bereikbaarheid door de ontwikkelingen in de spoorzone. Deze werkzaamheden zijn al enige tijd bezig. Gebleken is dat ze zorgen voor een opbrengstenderving en een kostenverhoging. Parking Delft heeft geprobeerd de opbrengstenderving te verhalen op Prorail. Dat is niet gelukt, omdat het project bij aankoop van de Phoenixgarage reeds bekend was. Parking Delft zal nog nagaan of de kosten die gemaakt worden (schoonmaakkosten, communicatiekosten etc) door de werkzaamheden, wel verhaald kunnen worden. Er is frequent regulier overleg met de projectorganisatie van OBS om daar waar overlast optreedt, factoren ais communicatie en klantgerichtheid zo veel mogelijk aandacht te geven. Door de werkzaamheden rond het spoor moet de Phoenixgarage zelfs een week sluiten waardoor inkomstenderving plaats vindt.

8 Koeooortaaraae De Koepoortgarage vereist een ingroei van enkele jaren. Dit heeft effect op het resultaat. In eerste instantie zullen de volle kosten, voornamelijk kapitaalslasten, gedragen moeten worden. De inkomsten die daar tegenover staan zijn aanvankelijk echter nog niet op niveau. Vandaar dat de omzetontwikkeling een stijgende lijn laat zien. Wij gaan ervan uit dat in het jaar 2013 de omzet met de dan in beheer zijnde garages het streefniveau heeft bereikt. Kam~veldaaraae De Kampveldgarage is een stallingsgarage en door Parking Delft gekocht van de Gemeente. De garage was bij aankoop voor 113 verhuurd. Er lijkt echter wel potentie in de omgeving van de garage om de bezetting te vergroten, zeker nu door de werkzaamheden de plaatsen in de openbare ruimte afnemen. In 2011 zal Parking Delft stappen ondernemen om deze garage aantrekkelijker te maken zodat deze vervolgens via gerichte klantbenaderingen verder kan worden gevuld. Gezien het feit dat de werkzaamheden in de spoorzone dan nog niet voltooid zijn en er ook nog werkzaamheden verwacht worden bij de Sebastiaansbrug loopt het aantal bezoekers aan de binnenstad wellicht terug wat invloed kan hebben op de bezetting van de garages. Dit zal dan met name de Phoenixgarage en de Zuidpoortgarage betreffen. De komende jaren wordt dit gemonitord en daar waar mogelijk en nodig wordt actie genomen. 8. Toelichting op de meerjarenbegroting Ais bijlage bij dit meerjarenplan is een begroting opgenomen. Hierbij enige toelichting op deze meerjarenbegroting: - In deze begroting is rekening gehouden met de normale periode voor ingroei van de Koepoortgarage - er is tevens rekening gehouden met een tegenvallende omzet ais gevolg van werkzaamheden voor het spoorzoneproject. - De begroting voor de Kampveldgarage is bijgesteld omdat zoals eerder omschreven, er minder verhuurde plekken bij overname waren dan verwacht. - In de meerjarenbegroting is het geplande onderhoud nog niet afzonderlijk opgenomen. Naar aanleiding van het rekenkameronderzoek zal in de begroting een slag gemaakt worden om deze onderhoudskosten beter inzichtelijk te maken. Deze slag wordt in gemaakt. 9. Kansen voor de toekomst Parking Delft houdt continue in de gaten of er kansen zijn om de financiële positie te verstevigen. Daarnaast is er ook aanleiding om vanuit gemeentelijk belang een rol te spelen in exploitatie, beheer en/ of eigendom van garages in Delft. Concreet worden er nu gesprekken gevoerd over de volgende mogelijke nieuwe garages1 parkeerlocaties.

9 1. De garages die ontwikkeld worden in het spoorzoneproject. Dit zijn waarschijnlijk twee garages, waarvan er één al vrij concreet is. Over de toekomstige mogelijke overname ervan worden nu gesprekken gevoerd. 2. Samenwerking met de TU Delft. De TU Delft wil zowel in het middengebied als in het gebied waar het Science Park wordt ontwikkeld, betaald parkeren invoeren. Het beheer, de exploitatie en1 of het eigendom van deze parkeerlocaties wil de TU Delft uitbesteden. Parking Delft is in gesprek om na te gaan wat de mogelijke samenwerkingsvormen zijn. 3. Herijking van het parkeerbeleid door de gemeente Delft. De gemeente heeft aangegeven de hele parkeerketen te willen herijken, hierbij inbegrepen het parkeerbeleid, de tariefstelling, vergunningverlening en beheer en toezicht. Naast bovenstaande concrete zaken speelt er ook een aantal minder concrete mogelijkheden. Parking Delft wordt regelmatig benaderd voor toekomstige projecten zoals: herontwikkeling van de V&D, het Reinier de Graafgasthuis, studentenhuisvesting. Parking Delft gaat in ieder geval na of er binnen de gestelde missie meerwaarde is om samen te werken.

10 Begroting dd 1 november 2010 A. van der Elst

Kennismaking met PD. Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014

Kennismaking met PD. Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014 Kennismaking met PD Annet van der Elst Parking Delft 14 oktober 2014 Agenda 1. Kennismaking 2. Toelichting op ons financieel model en onze resultaten 3. Onze belangrijkste dossiers. 4. Vragen en discussie

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Door aandeelhouder vastgestelde meerjarenbegroting Parking Delft BV

Gemeente Delft. Onderwerp Door aandeelhouder vastgestelde meerjarenbegroting Parking Delft BV Ruimte lm Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delfi IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Advies, Postbus 78,2600 ME Delít Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft

Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft Ruimte Advies Doorkiesnummers: Aan College Afschrift aan Nota Datum 18-09-2014 Ons kenmerk 1719820 Opsteller Michiel van Bokhorst Bijlage Onderwerp Zienswijze Meerjarenbegroting Parking Delft 2015-2018

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Meerjarenplan- en begroting Parking Delft Ons kenmerk

Gemeente Delft. Onderwerp Vastgestelde Meerjarenplan- en begroting Parking Delft Ons kenmerk Ruimte Advies Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - 2 JULI Geachte dames en heren,

Gemeente Delft VERZONDEN - 2 JULI Geachte dames en heren, Retouradres : Publiekszaken. postbus 53, 2600 AB Delft Gemeenteraad van Delft VERZONDEN - 2 JULI 2009 Datum 30-06-2009 Ons kenmerk 990040 Uw brief van OndenAferp Toezending stukken ter infomnatie Uw kenmerk

Nadere informatie

Manager Operatie / plaatsvervangend directeur

Manager Operatie / plaatsvervangend directeur Functieprofiel Manager Operatie / plaatsvervangend directeur 1. Over Parkeren Delft Parkeren Delft (PD) is een 100% gemeentelijke B.V. die in 2005 is opgericht om alle openbare parkeergarages in het centrum

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Parkeren beweegt ons

Parkeren beweegt ons Parkeren beweegt ons MISSIE Deskundig, betrouwbaar en betrokken; dat is P1 ten voeten uit. Wij ontzorgen onze opdrachtgevers via efficiënte operationele en innovatieve oplossingen. P1 wil de ambassadeur

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 4 JUNI Geachte leden van de raad, Gemeentebrede Bedrijfsvoeringsondersteuning Gemeente Delft Juridische zaken De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Juridische

Nadere informatie

Gemeente Delft. VERZONDEN 3 1 OKTn 2013. Geachte commissieleden,

Gemeente Delft. VERZONDEN 3 1 OKTn 2013. Geachte commissieleden, Samenleving km Gemeente Delft Advies Westlandseweg 40 2624 AD Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delfl Aan de commissie Samenleving & Volkshuisvesting.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein

Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 12 Onderwerp: Introductie pasparkeren in parkeergarage Aan de Kei en op Walramplein Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 APR Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 APR Geachte leden van de raad, Samenleving Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de gemeenteraad van Delft

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Toezenden jaarverslag toezicht en handhaving kinderopvang

Gemeente Delft. Onderwerp Toezenden jaarverslag toezicht en handhaving kinderopvang Besturing en Controlling Retouradres : Bestuursondersteuning, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad hkrc Gemeente Delft Bestuursondersteuning De Torenhove Martinus Nijhomaan 2 2624

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN - L 1 MEI Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland.

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Raadsvergadering 22 februari 2016 Nr.: 10 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken:

Nadere informatie

Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer

Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer Toelichting op het IPD Welkom in onze vernieuwde meldkamer Maaike Konijn Annet van der Elst 7 december 2016 Agenda 1. Opening en doel bijeenkomst 2. Van Parking Delft naar Parkeren Delft 3. Toelichting

Nadere informatie

011,41 Gemeente Delft

011,41 Gemeente Delft Programma's en Projecten 011,41 Gemeente Delft afdeling bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden

Nadere informatie

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen.

Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. B en W-nummer 15.0045; besluit d.d. 20-1-2015 Onderwerp Collegebrief toepassing Wet markt en overheid Besluiten: 1. De brief Toepassing Wet markt en overheid (Z/15/141361) vast te stellen. Perssamenvatting:

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Reactie op advies WMO-raad op lokaal gezondheidsbeleid. het college van burgemeester en wethouders van Delft,

Gemeente Delft. Onderwerp Reactie op advies WMO-raad op lokaal gezondheidsbeleid. het college van burgemeester en wethouders van Delft, Samenleving Gemeente Delft Stad M Westlandseweg 40 2624 AD Delff Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Stad, Postbus 78.2600 ME Delff Aan de leden

Nadere informatie

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. rfl Geachte leden van de raad, Ruimte en Economie Vastgoed Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft

Gemeente Delft. Onderwerp Onderzoeksopdracht beveiligingsproject Museum Prinsenhof Delft Semen!eying Programmeren Gemeente Delft De Torenhove Madinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Programmeren, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 18 NOV mr. drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andriessen Is. Geachte eden van de raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 18 NOV mr. drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andriessen Is. Geachte eden van de raad, Samenleving Advies Gemeente Delft Westlandseweg 40 2624 AD Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de gemeenteraad van Delft

Nadere informatie

2) Instemmen met de benoeming van de voorgedragen leden van de Raad van Toezicht van de Stichting openbaar onderwijs Marenland;

2) Instemmen met de benoeming van de voorgedragen leden van de Raad van Toezicht van de Stichting openbaar onderwijs Marenland; Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 14 maart 2016 Voorstel nummer : 8 Behandelend ambtenaar : Willem van der Oest Telefoonnummer : 0596 691194 E-mailadres : w.vanderoest@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum Ons kenmerk Uw brief van

VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum Ons kenmerk Uw brief van Retouradres : Publiekszaken, Postbus 78, 2600 ME Delft De leden van de commissie Middelen en Economie VERZONDEN 2 6 MEI2011 Datum 17-05-20101 Ons kenmerk 1155650 Uw brief van Onderwerp Verzoek tot versneld

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 1 Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 2 I Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet BedrijvenInvesteringsZones (BiZ) in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties

Nadere informatie

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949 Discussienotitie Toekomst parkeergarage Hengelo centre Inleiding In deze discussienotitie gaan we in op de toekomst van parkeergarage

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

Gerneente Delft. Ter informatie zenden wij u notitie Gunningsbesluit aanbesteding Wmo hulpmiddelen toe.

Gerneente Delft. Ter informatie zenden wij u notitie Gunningsbesluit aanbesteding Wmo hulpmiddelen toe. Gerneente Delft Retouradres. Wijk- en Stadszaken, Postbus 340, 2600 AH Delfl Gemeenteraad van Delft Afd.!^iT? Gemefente Delft Kopie 2 9 MEI 2009 Datum Ons kenmerk 975440 Uw brief van Onderwerp Toezending

Nadere informatie

Raadsvoorstel 19 december 2013 AB13.01002 RV2013.114

Raadsvoorstel 19 december 2013 AB13.01002 RV2013.114 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 19 december 2013 AB13.01002 RV2013.114 Gemeente Bussum Instemmen met de uitkomsten evaluatie meerjarenafspraak tussen N.V. Sportfondsen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u de Evaluatie havenseizoen 2009 en aanbevelingen havenseizoen 2010.

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u de Evaluatie havenseizoen 2009 en aanbevelingen havenseizoen 2010. Retouradres : Wijk- en Stadszaken, Postbus 340, 2600 AH Delft Aan de leden van de raad Afd. O^^JK^re VERZONDEN 1 0 FEB. 2010 Datum Ons kenmerk 1056518 Uw brief van Ondenverp Toezending stukken ter informatie

Nadere informatie

Informatieavond reclamebelasting

Informatieavond reclamebelasting Informatieavond reclamebelasting 9 april 2015 2-7-2015 1 Indeling van de avond Openingswoord door wethouder Ricky van den Aker Update over vrij parkeren Toelichting nieuwe reclamebelasting Enkele vragen

Nadere informatie

: Wijzigingen Regeling Parkeergarages gemeente Delft in verband met gewijzigde garagetarieven m.i.v

: Wijzigingen Regeling Parkeergarages gemeente Delft in verband met gewijzigde garagetarieven m.i.v Qescand archief Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Doelstelling Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 22 september 2011 Mw. M.C. Junius Dhr. D. Jellema 7819

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad,

&VI. Gemeente Delft. mr drs. G.A.A. Verkerk. drs. T.W. Andricsaen 1.s. Geachte leden van de raad, Samenleving &VI Gemeente Delft Advies Westlandseweg 40 2624 AD Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Ondetwerp Antwoordbrief vragen basketbalvereniging DAS Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Ondetwerp Antwoordbrief vragen basketbalvereniging DAS Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, Samenleving Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad van Delft Behandeld door

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, Centrale Staf IM Gemeente Delft Bestuurlijke pmcessturing Martinus Nijhomaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Centrale Staf, Postbus 78. 2600 ME Delft

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aan de Raad van de gemeente Hattem, Inhoud Onderwerp. : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener

RAADSVOORSTEL. Aan de Raad van de gemeente Hattem, Inhoud Onderwerp. : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener : College van B en W Voorstel behandeling : Ter vaststelling door gemeenteraad Bevoegd orgaan : Gemeenteraad

Nadere informatie

Publieksamenvatting Gegevensanalyserapport Deloitte

Publieksamenvatting Gegevensanalyserapport Deloitte B_1 Bijlage Publieksamenvatting Gegevensanalyserapport Deloitte Team Mobiliteit Maastricht i.s.m. Deloitte (Eindrapport Gegevensanalyse Ringenstructuur Deloitte d.d. 21 augustus 2015) Inleiding: Q-Park

Nadere informatie

OVA. Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 OKT, 2014. Geachte heer Van der Wedden,

OVA. Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 OKT, 2014. Geachte heer Van der Wedden, Ruimte OVA Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Belangenvereniging Olofsbuurt

Nadere informatie

Onderwerp Besiuit omgevingsvergunning Glaskloksingel kavel 17 in HarnaschDolder in Delft

Onderwerp Besiuit omgevingsvergunning Glaskloksingel kavel 17 in HarnaschDolder in Delft Ontwerp Publiekszaken Bouw] en Milieutoezicht Retouradres : Publiekszaken, Postbus 78, 2600 ME Delft De heer G.J. Jurjens Hof van Azuur 20 2614 TB DELFT Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG

Nadere informatie

Kredietaanvraag programmamanagement Waarderpolder. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Kredietaanvraag programmamanagement Waarderpolder. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 241/2007 6 november 2007 SO/bd 2007/145135 Kredietaanvraag programmamanagement Waarderpolder Aan de Raad der gemeente Haarlem Inleiding Het bedrijvenpark

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Ontstaan van Stichting TinH Stichting TinH is opgericht in oktober 2015 door een

Nadere informatie

In de vergadering van de Raad van 26 juni 2014 is het onderwerp Wet Markt en Overheid met nummer 2014-217 reeds aan de orde geweest.

In de vergadering van de Raad van 26 juni 2014 is het onderwerp Wet Markt en Overheid met nummer 2014-217 reeds aan de orde geweest. Nieuwegei -m Gemeenteraad 2 0 15-008 Onderwerp Algemeen belangbesluit Wet Markt en Overheid Datum 8 januari 2015 Raadsvoorstel Afdeling CJP Portefeuillehouder Mr. J.A.N. Gadella 1 Onderwerp Algemeen belangbesluit

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

"^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE

^verijssel G 1 4 5 5 7 O. provincie. Overlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr. P. Niens Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE Luttenbergstraat 2 Postbus 008 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 83 80 Fax 038 425 5 20 overijssel.nl/loket/subsidies subsidie@overijssel.nl 8 G 4 verlegorgaan nationaal Park Weerribben-Wieden T.a.v. dhr.

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel van de LDIJ met betrekking tot de Concept Jaarrekening 2014 UW Samenwerking

Initiatiefvoorstel van de LDIJ met betrekking tot de Concept Jaarrekening 2014 UW Samenwerking Initiatiefvoorstel van de LDIJ met betrekking tot de Concept Jaarrekening 2014 UW Samenwerking In de UW Samenwerking hebben de gemeentes IJsselstein en Montfoort vrijwel de gehele ambtelijke staf ondergebracht.

Nadere informatie

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad,

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad, Samenleving lim Gemeente Delft Wijken en voorzieningen De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Wijken en voorzieningen, Postbus

Nadere informatie

1997 Stichting NLnet. Stichting NLnet Beknopt Jaarverslag 1996

1997 Stichting NLnet. Stichting NLnet Beknopt Jaarverslag 1996 Stichting NLnet Beknopt Jaarverslag 1996 jaarverslag 1996 1 Stichting NLnet Beknopt Jaarverslag Stichting NLnet 1996 NLnet Holding B.V. en haar werkmaatschappijen In de realisatie van haar doel, het ondersteunen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, w Gemeente Delft Postadres Postbus 3137 2601 DC Delft Retauradros : OBS B.V., Postbus 3137,2801 DC Delfi Aan de leden van de Gemeenteraad Behandeld door Yveite Govaart T015 2tB 7929 E ygovaari@delfl.nl

Nadere informatie

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3 Parkeren Bruisende Binnenstad Informatieavond gemeenteraad 15-3 programma 1. De aanleiding 2. De vragen 3. Het proces 4. De resultaten 5. Het voorstel 1. aanleiding Oosterhoutse binnenstad: minder bezoekers,

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 509500 Programma : Mobiliteit Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: mw. drs. I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : A.F.W. van der Steen

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Strategie... 7 Werkplan 2017 en verder Businesscase Parkeren Delft... 15

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Strategie... 7 Werkplan 2017 en verder Businesscase Parkeren Delft... 15 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 A. Ontstaansgeschiedenis en ontwikkelingen... 3 B. Visie en Missie Parkeren Delft... 4 C. Doelstellingen... 5 D. Leeswijzer... 6 2. Strategie... 7 A.

Nadere informatie

BESLUIT: Datum besluit:

BESLUIT: Datum besluit: VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 25 november 2015 Raadsvoorstel Betreft brief ingekomen: Van: Adviesnr 2015-03652 Onderwerp: Aflossing EDON lening Zaaknr Z-15-15518 Ontwerp van: Smit, Ruud

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

Gemeente Delft ERZONDEN - 2 'W\ Geachte eden van de raad,

Gemeente Delft ERZONDEN - 2 'W\ Geachte eden van de raad, Samenleving Uitvoering Gemeente Delft Westlandseweg 40 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Uitvoering, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Als voorzitter van de V.O.N. wil ik ook graag alle leden van de 3 werkgroepen hartelijk danken voor hun inzet.

Als voorzitter van de V.O.N. wil ik ook graag alle leden van de 3 werkgroepen hartelijk danken voor hun inzet. Geachte Raadsleden 7-09-2017 0 Dank aan de leden van de werkgroepen Als voorzitter van de V.O.N. wil ik ook graag alle leden van de 3 werkgroepen hartelijk danken voor hun inzet. Retail werkgroep 1. Allereerst

Nadere informatie

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Nota Parkeernormen Delft 2013: Parkeervisie bij grote gebiedsontwikkelingen In onderstaande tekstblok wordt ingegaan op waar een parkeervisie

Nadere informatie

Onderwerp Stichting Bergsche Maasveren: jaarverslag 2010 en begroting 2012

Onderwerp Stichting Bergsche Maasveren: jaarverslag 2010 en begroting 2012 Zaaknummer: BECMM09 Onderwerp Stichting Bergsche Maasveren: jaarverslag 2010 en begroting 2012 Collegevoorstel In samenwerking met vier omliggende gemeenten exploiteert de gemeente Heusden drie veerverbindingen

Nadere informatie

Overeenkomst tussen Gemeente Venlo en Holland Casino

Overeenkomst tussen Gemeente Venlo en Holland Casino Overeenkomst tussen Gemeente Venlo en Holland Casino inzake aanwezigheid op Magalhaesweg na 1 september 2015 De ondergetekenden: 1. Gemeente Venlo, een publiekrechtelijke rechtspersoon met als bezoekadres

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDFN - 7 SEP Geachte heer Van Woudenberg,

Gemeente Delft VERZONDFN - 7 SEP Geachte heer Van Woudenberg, Semen!eying Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Fractie CDA Delft T.a.v. de heer R. van Woudenberg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL. Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 10-6-2014 B en W-besluit nr.: 14.0493 Naam programma: Bestuur en dienstverlening Onderwerp: Wet markt en overheid Aanleiding: Op 1 juli 2012 is de Wet markt

Nadere informatie

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink Raadsplein besluitvormend Datum 11 september 2017 onderwerp Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan portefeuillehouder Rene de Heer informant Oosterhout, Rob van (2047) medeopstellers

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, M)r Gemeente Delft Aan de leden van de gemeenteraad VERZONDEN - 7 JUNI 2012 Datum Ons kenmerk 1232332 Uw brief van Onderwerp Afdoening van de toezegging van 1 februari 201 1 en 24 februari 201 1 inzake

Nadere informatie

gemeente AM. O (Z JKop,'ie Nummer Ontvangstbev. sl wesk: onze referentie dir/gh/wl

gemeente AM. O (Z JKop,'ie Nummer Ontvangstbev. sl wesk: onze referentie dir/gh/wl directie Kruisbergseweg 25 postbus 1 69, 7000 AD Doetinchem telefoon (0314) 32 99 11 telefax (0314)32 39 43 gemeente AM. O (Z JKop,'ie Nummer Ontvangstbev. sl wesk: s I ï n g e I a n d ziekenhuis Aan het

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Ruimte en Economie Vastgoed bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad

Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondernemersfonds 2015 Subsidie Huis voor de Binnenstad Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 1 september 2015 sloot de indieningstermijn

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op de Cauberg ligt

Nadere informatie

VERZONDEN. Gemeente Delft. 5 ncr 2 i, Geachte leden van de raad,

VERZONDEN. Gemeente Delft. 5 ncr 2 i, Geachte leden van de raad, Samenleving Advies ~ Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld door MLGJ Robben

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Oplegvel Informatienota Onderwerp Financiële haalbaarheid nieuwbouw multifunctionele sporthal Duinwijck Portefeuille J. van der Hoek Auteur Dhr. JPR Braakman Indiener Dhr. A. Kuiper Telefoon 0235113907

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire

Gemeente Delft. Onderwerp nazending lokaal inkoopplannen jeugd en Wmo 2016 obv meicirculaire Samenleving Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad. Behandeld door Olga

Nadere informatie

Realisatie kleedgebouw RKDVC. Collegevoorstel

Realisatie kleedgebouw RKDVC. Collegevoorstel Raad Onderwerp: Realisatie kleedgebouw RKDVC V200900285 Collegevoorstel Inleiding: Er zijn al jaren capaciteitsproblemen op het voetbalcomplex van RKDVC. Op 22 mei 2007 heeft de gemeenteraad een krediet

Nadere informatie

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 376695 Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Raad van Toezicht Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO

Nadere informatie

Raadsconsu ltatie GEMEENTEBESTUUR

Raadsconsu ltatie GEMEENTEBESTUUR Raadsconsu ltatie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Herbestemming pand Deken van Oppensingel 6 (voormalige museum van Bommel van Dam) Re nummer 2019 4 collegevergadering d.d. 23 april 2019 raadsvergadering d.d.

Nadere informatie

Nummer Toegang: 884 Inventaris van het archief van de Stichting Parkeervoorzieningen Delft en Parking Delft BV,

Nummer Toegang: 884 Inventaris van het archief van de Stichting Parkeervoorzieningen Delft en Parking Delft BV, Nummer Toegang: 884 Inventaris van het archief van de Stichting Parkeervoorzieningen Delft en Parking Delft BV, 2000-2005 Archief Delft 884 Stichting Parkeervoorzieningen Delft en 3 I N H O U D S O P

Nadere informatie

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010.

I. In te stemmen met het uitvoeren van de activiteiten voor 2010. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1201 SUBSIDIEVERLENING CITY MONDIAL 2010 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien: - het belang van de versterking van de economische vitaliteit van Stationsbuurt,

Nadere informatie

Gemeente Delft 1 6 APR. 2009. Gescand r. Geachte dames en heren,

Gemeente Delft 1 6 APR. 2009. Gescand r. Geachte dames en heren, Centrale Staf Strategie en control Gemeente Delft Martinus Nijhofllaan 2 2624 ES Delft Retouradres : Centrale Staf, Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de gemeenteraad van de gemeente Delft Behandeld door

Nadere informatie

-t- Gemeente '~~I~Emmen A~~ Sport en Cultuur. Aan de raad van de gemeente Emmen Geachte leden van de raad,

-t- Gemeente '~~I~Emmen A~~ Sport en Cultuur. Aan de raad van de gemeente Emmen Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl (b A~~ Gemeente '~~I~Emmen -t- Aan de raad van de gemeente Emmen Sport en Cultuur

Nadere informatie

Intentieverklaring. De ondergetekenden: 1. Gemeente Dordrecht en. 2. Schoolbestuur A en. 3. Schoolbestuur B en. 4. et cetera

Intentieverklaring. De ondergetekenden: 1. Gemeente Dordrecht en. 2. Schoolbestuur A en. 3. Schoolbestuur B en. 4. et cetera Intentieverklaring Ten behoeve van het project om te komen tot de oprichting van een rechtspersoon Huisvesting PO/SO Dordrecht in het kader van de doordecentralisatie van de uitvoering van de zorgplicht

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: herstructurering Paswerk BBV nr: 2014/426241

Collegebesluit. Onderwerp: herstructurering Paswerk BBV nr: 2014/426241 Collegebesluit Onderwerp: herstructurering Paswerk BBV nr: 2014/426241 1. Inleiding Naar aanleiding van de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 hebben drie van de vijf deelnemende gemeenten

Nadere informatie

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand Vastgesteld door de gemeenteraad op 2016 Contactpersoon Loon op Zand: A. van der Lee Tekst en advies: Adviesbureau Met

Nadere informatie

Gemeente Delft 13NOV, 2013

Gemeente Delft 13NOV, 2013 Veiligheid Advies Gemeente Delft Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delfl Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor Gemeente jj Eergen op Zoom d.d. RAADSVERGADERING Beslissing:. O2OO Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 15 december 24 : SM/4/8 : aankoop stadskantoor Aan de gemeenteraad, Voorstel - een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Student & Starter. Financiële Prognose. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht

Student & Starter. Financiële Prognose. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht Financiële Prognose Student & Starter 2014 Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht Contents 1. Algemeen... 2 Vereniging... 2 Doelstelling... 2 Bestuur... 2 2. Balansbegroting... 3 3. Exploitatiebegroting...

Nadere informatie

t 4 Gemeente Delft Programma's en Projecten Aan de eden van de gemeenteraad afdeling

t 4 Gemeente Delft Programma's en Projecten Aan de eden van de gemeenteraad afdeling Programma's en Projecten t 4 Gemeente Delft afdeling bezoekadres: Stabonsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de eden van de

Nadere informatie

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 v o o r d r a c h t 10 september 2018 Documentnummer: 2018-042.500, MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de deelname aan

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 november 2015 Agenda nr: 3 Onderwerp: Het nieuwe Museum Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Doel: Het doel is om een kwalitatief

Nadere informatie