VAKBONDSINFORMATIE VOOR WERKNEMERS VAN STRUKTON WORKSPHERE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAKBONDSINFORMATIE VOOR WERKNEMERS VAN STRUKTON WORKSPHERE"

Transcriptie

1 VAKBONDSINFORMATIE VOOR WERKNEMERS VAN STRUKTON WORKSPHERE Een kloppend hart voor STRUKTON heeft STERKE mensen nodig!

2 IN DIT INFORMATIEPAKKET STAAT INFORMATIE WAAR DE FNV VOOR STAAT. De Missie van de FNV Over de vereniging FNV Het ontstaan van de vakbeweging Wat zijn de belangen van de FNV De 10 FNV Bondsstandpunten Wat doet de FNV voor de leden van Strukton Worksphere Activiteiten van de BGA leden van Strukton Worksphere Voordelen van het lidmaatschap DE MISSIE VAN DE FNV De FNV is de grootste vakbond in de marktsector. Wij behartigen de belangen van onze leden op het gebied van werk en inkomen. Voor werkgevers en overheid is de FNV een kritische, zelfbewuste onderhandelingspartner. Betrouwbaarheid, deskundigheid en gedrevenheid zijn daarbij vanzelfsprekend. Wat FNV vooral bijzonder maakt, is dat we dichtbij mensen staan en oog hebben voor hun verscheidenheid. De FNV stelt haar leden in staat hun positie te versterken en hun wensen te realiseren. Solidariteit is hiervoor de beste basis. Wij denken en werken vanuit een visie waarin democratie, mensenrechten en duurzaamheid centraal staan. De FNV werkt intensief met andere vakbonden samen. Nationaal en internationaal. De activiteiten van FNV worden uitgevoerd door vrijwilligers en eigen werknemers. Voor hen creëert de bond een inspirerende werkomgeving.

3 OVER DE VERENIGING FNV De FNV is een vereniging en bestaat uit een hoofdbestuur en ledenparlement. Verder is er nog de werkorganisatie, die ervoor zorgt dat het beleid zoals uitgestippeld door het ledenparlement wordt uitgevoerd. De FNV is lid van de Sociaal Economische Raad (SER) en de Stichting van dearbeid (StAr). SER en StAr zijn overlegorganen waar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers belangrijke maatschappelijke onderwerpen bespreken en daarover advies geven aan de regering. De bond bestaat behalve uit de vereniging ook uit een werkorganisatie. Die organisatie en haar medewerkers zijn er voor de nodige professionele ondersteuning. Kern van het vakbondswerk is de inspanning die de duizenden kaderleden leveren. Kaderleden zijn leden van de bond die voor, binnen of namens de bond één of meer functies vervullen. Zij leveren allemaal een inspanning, voor alle leden. Zij bepalen niet de koers of het beleid van de bond, dat doen de leden. De FNV is een democratische bond, waar de leden het laatste woord hebben. HET ONTSTAAN VAN DE VAKBEWEGING De ontwikkeling van de vakbeweging hangt nauw samen met de industriële revolutie. Die heeft zijn oorsprong in Engeland, rond Duitsland, Amerika en Japan volgden rond Met industriële revolutie bedoelen we een samenleving waar de productieprocessen van goederen op een industriële manier, dus via massaproductie, verlopen. Momenteel worden in Nederland en veel Westerse landen vooral diensten, kennis en informatietechnologie geproduceerd. ARBEIDERS Tot de industriële revolutie voerde de agrarische samenleving de boventoon, waarbij boeren veelal eigen baas waren. In Nederland kwam de industrialisatie pas na 1900 pas echt op gang. Er ontstond een indeling in arbeiders, met alleen hun werkkracht, tegenover eigenaren van de fabrieken, met geld en positie. Hier lag de basis voor een ongelijke machtsbalans, die veelal in het nadeel van de arbeider uitpakte. De 19de eeuw kende schrikbarende omstandigheden voor arbeiders. Kinderarbeid, lage lonen, gevaarlijke werksituaties. Steeds meer zuilen (protestanten, de katholieken, enkele liberalen en de socialisten) trokken zich het lot van de arbeiders aan en gingen bezig met activiteiten om hier verandering in te brengen. Vaak waren het de arbeiders zelf die er middenin stonden en een bindende factor werden.

4 ORGANISEREN Meer mensen namen inititiatieven om zich te organiseren en richtten vakverenigingen op, waarvan de Bredase vereniging van drukkersknechten Door Eendragt t Zaam Verbonden (D.E.t z.v.) in 1837 de eerste was. En al snel volgden er meer. De oprichting van de Algemene Diamantwerkersbond ANDB in 1894 was heel belangrijk voor de latere FNV-bonden. Deze bond streed de acht-urige werkdag en de eerste vakantiedagenregeling. Vakbondsmuseum De Burcht in Amsterdam was het hoofdkantoor van de ANDB. In het begin kenden vakbonden veel tegenwerking. Ze waren lange tijd illegaal en er stonden strenge straffen op het oprichten van een bond. Maar dat hield de ontwikkeling van de krachtenbundeling van werknemers niet tegen. WAT ZIJN DE BELANGEN VAN DE FNV Drie soorten belangen De FNV komt op voor de belangen van werknemers en uitkeringsgerechtigden maar ook voor zelfstandigen zonder personeel. De bond behartigt voor hen drie soorten belangen: Individuele belangen Collectieve belangen Maatschappelijke belangen Individuele belangen WERK De bond behartigt je individuele belangen die verband houden met je werk. Denk aan het vorderen van achterstallig loon, het vorderen van niet betaald overwerk, het opkomen voor een werknemer die zijn ADV dagen nooit kan opnemen, het aanvechten van onterecht ontslag of het aantekenen van protest tegen een boetekorting op de WW-uitkering van een uitkeringsgerechtigde. PRIVE De bond behartigt in het kader van de individuele ook sommige van je privé belangen. Denk hierbij aan het beantwoorden van vragen over huursubsidie, het helpen bij de aanvraag van een studiebeurs voor kinderen, het invullen van belastingformulieren, of aan loopbaanbegeleiding.

5 COLLECTIEVE BELANGEN De bond behartigt ook collectieve belangen, de belangen van groepen. Denk maar eens aan het afsluiten van een sociaal plan bij een reorganisatie, aan de onderhandelingen over je loonhoogte of over het aantal vakantiedagen dat je op jaarbasis krijgt. De bond zet zich op dat terrein bijvoorbeeld ook in voor goede persoonlijke beschermingsmiddelen voor werknemers en voor een goed verzuimbeleid. MAATSCHAPPELIJKE BELANGEN Maatschappelijke belangen spelen vaak rond zaken, waar je als vakbond geen directe invloed op hebt, maar die wel door lobbywerk en publiciteit en argumenten kunt bijsturen. De bond behartigt die maatschappelijke belangen dus wel, bijvoorbeeld door: Lobbyen voor een wettelijk recht op deeltijdwerk Voorstel doen voor het op peil houden van AOW-uitkering Een lans te breken voor goede arbeidsomstandigheden Aanvraag van een algemene verbinding voor een zojuist afgesloten CAO

6 DE 10 BONDSSTANDPUNTEN Hieronder staan de tien belangrijkste standpunten van de FNV op een rijtje. Zodat je in één oogopslag kunt zien waar we voor staan. 1. GEWOON GOED WERK Gewoon goed werk, dat is volgens de FNV heel simpel: iedere werknemer heeft recht op een goed loon, goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden. En werk dat zekerheid biedt. Ook als hij niet in vaste dienst is. En ongeacht religie, geslacht of nationaliteit. 2. WERKZEKERHEID De FNV stelt werk boven inkomen. Werkzekerheid betekent voor de FNV: de zekerheid om aan het werk te komen, te zijn en te blijven. Dit kan in de huidige baan, maar dat kan ook in een andere functie bij dezelfde werkgever of een andere werkgever. 3. BELONING Beloning moet volgens de FNV in een redelijke verhouding staan tot de offers en inspanningen die arbeid met zich meebrengt. Een fatsoenlijk loon begint bij 130 procent van het minimumloon. 4. ARBEIDSTIJDEN Arbeidstijden vormen een belangrijk aandachtspunt in het cao-beleid. Uitgangspunt van de FNV is een zo groot mogelijke zeggenschap van de werknemer over zijn werktijden, binnen verantwoorde grenzen en tegen een passende beloning. 5. WERK & PRIVÉ Werkgevers, overheid en werknemers moeten eraan wennen dat werknemers behalve betaald werk ook een privé-leven hebben en dat arbeid en zorg niet meer van elkaar te scheiden valt. Zorg voor kinderen en ernstig zieken of gehandicapten zijn voor onze samenleving van net zo groot belang als betaalde arbeid. 6. PENSIOENEN Een zo hoog mogelijke opbouw, individuele keuzemogelijkheden, indexatie gelijk aan loonstijging en opbouw tijdens een ww- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat zijn enkele van de belangrijkste standpunten van de bond op het gebied van pensioen.

7 7. TOPBELONINGEN Topsalarissen moeten binnen de perken blijven. Dat vertalen we als: in redelijke verhouding met de beloning van het overige personeel in de onderneming. Daarover moeten afspraken topsalarissen in cao s worden vastgelegd. 8. SOCIALE ZEKERHEID De FNV vindt dat bij een solidair Nederland een gedegen sociale zekerheid hoort. Sociale zekerheid is meer dan alleen een inkomensvoorziening voor hen die niet meer kunnen of hoeven te werken. 9. VEILIGHEID OP HET WERK Veilig en gezond werk: voor de FNV een elementair werknemersrecht. Zolang elk jaar in Nederland nog zeker 3000 werknemers overlijden door onveilig en ongezond werk, en een veelvoud daarvan arbeidsongeschikt raakt door slechte werkomstandigheden, zal dit onderwerp hoog op de vakbondsagenda blijven staan. 10. SCHOLING Werknemers moeten een individueel scholingsrecht krijgen. Werknemers moeten ook verplicht kunnen worden tot het volgen van scholing, gericht op de huidige en toekomstige functie, zodat hun werkzekerheid wordt vergroot.

8 WAT DOET DE FNV VOOR DE LEDEN VAN STRUKTON WORKSPHERE VAKBONDSBESTUURDER De vakbondsbestuurder is onze vertegenwoordiger in het overleg met de werkgever. Een bestuurder onderhandelt namens jou over je arbeidsvoorwaarden en alles wat nog meer met je werk te maken heeft. Strukton heeft op dit moment vanuit de FNV een vakbondsbestuurder voor heel Strukton. In het regelingen boek van Strukton Worksphere staan een heleboel regelingen. Sommige regelingen zijn tot stand gekomen met de ondernemingsraad van Strukton Worksphere. Andere regelingen zijn tot stand gekomen met de vakbonden. De werkgever heeft dus niet altijd dezelfde gesprekspartner. BEDRIJFSGROEPAFDELING Binnen Strukton Worksphere is de FNV bestaat een bedrijfsgroepafdeling (BGA). Dit zijn kaderleden die werkzaam zijn binnen Strukton. De bedrijfsgroepafdeling geeft vorm en inhoud aan het collectief en individuele vakbondswerk binnen Strukton Worksphere. Denk aan het vaststellen van CAO voorstellen, het beoordelen van onderhandelingsresultaten, kandidaatstelling voor OR-verkiezingen en ook de ledenservice binnen Strukton Worksphere. Alle leden doen werkzaamheden binnen de BGA naar gelang hun tijd en mogelijkheden. Dit bestaat uit het informeren van de achterban, voorbereiden van aandachtspunten welke onder de aandacht worden gebracht binnen Strukton Worksphere tot het uitdelen van flyers. Het is dus van groot belang dat de BGA wordt vertegenwoordigd uit alle regio s zodat de BGA weet wat er speelt binnen het bedrijf zodat als dat nodig is er maatregelen getroffen kunnen worden. BEDRIJFSGROEPAFDELINGSBESTUUR De bedrijfsgroepafdeling heeft een bestuur, dat bestaat uit een voorzitter en secretaris en 2 leden. Samen vormen zij het dagelijks bestuur. Zij zijn verantwoordelijk voor het Jaarplan en de uitvoering hiervan. Samen met de BGA wordt dan bepaald wat er dat jaar gaat gebeuren en in welke hoedanigheid dat wordt uitgevoerd. ONDERNEMINGSRAAD EN FNV Binnen de ondernemingsraad van Strukton Worksphere zijn ook een aantal FNV leden actief. Deze leden zijn automatisch lid van de BGA. Vanuit de BGA krijgen deze OR leden extra informatie over dingen die binnen Strukton Worksphere spelen. Het is dus van groot belang dat de BGA wordt vertegenwoordigd uit alle regio s zodat zij weten wat er speelt binnen het bedrijf. Want een goed functionerende OR kan het niet alleen, maar is afhankelijk van de informatie die zij van de werkgever en heel belangrijk ook van de werknemers ontvangt.

9 CONTACTPERSONEN EN INFORMATIE Als je vragen, informatie of opmerkingen hebt die je wilt delen met de BGA leden dan kun je deze bereiken via de website die de BGA van Strukton Worksphere heeft. fnv.nl/mijnbranche/bedrijven/strukton/ ACTIVITEITEN VAN BGA LEDEN VAN STRUKTON WORKSPHERE LEDENPARLEMENT Hoogste orgaan binnen de vakbondsdemocratie 108 gekozen leden vertegenwoordigen de diverse sectoren (Metaal & Techniek 5 zetels, sector Metaal in totaal 8) Bepaalt de te volgen lange termijn koers Controleert het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur of het uitgestippelde beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd SECTORRAAD METAAL Landelijke groep kaderleden afgevaardigd vanuit de (regionale BGA s) Adviserend maar ook besluitvormend Adviesorgaan voor de CAO onderhandelaars

10 VOORDELEN VAN HET LIDMAATSCHAP Als grootste vakbond van Nederland behartigen we jouw belangen op het gebied van werk en inkomen. Hoe meer leden, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen op arbeidsvoorwaarden, sociaal plan bij reorganisatie en eventuele conflicten met werkgevers. Dat geldt ook binnen jouw bedrijf. Daarom verwelkomen wij je graag als nieuw lid bij FNV. Waarom lid worden? De voordelen op een rij: Samen sta je sterker voor Gewoon Goed Werk Altijd op de hoogte van ontwikkelingen in jouw werkgebied Persoonlijk advies over werk en inkomen Rechtsbijstand bij arbeidsconflicten Juridische hulp op het gebied van werk en inkomen Juridische hulp bij letselschade of beroepsziekte Korting op aanvullende rechtsbijstandsverzekering Voordelige ziektekostenverzekering Bepalen van je arbeidsvoorwaarden Meedoen en meebeslissen Loopbaanadvies en loopbaantraining Belastingadvies Studenten/scholieren zijn eenmalig het eerste jaar gratis lid Korting met je ledenpas bij o.a. KwikFit, Kras en Greenchoice x per jaar ledenblad FNV-B Magazine

11 IK WORD LID! Voorletters Tussenvoegsels en betaal de eerste 4 maanden in totaal 25,-* DIRECT LID WORDEN? BEL Achternaam M V Adres Postcode Geboortedatum Telefoonnummer adres Naam werkgever Adres werkgever Postcode Soort bedrijf/sector/branche Woonplaats Mobiel Vestigingsplaats Ik betaal mijn contributie per automatische incasso JA NEE IBAN (rekeningnummer)** BIC code** (bij betaling vanaf buitenlands rekeningnr.) Datum JA, u mag met mij contact opnemen over de producten en diensten van de FNV Handtekening * Voor informatie over alle lidmaatschapsmogelijkheden en algemene voorwaarden surft u naar fnv.nl/contributie of belt u Uw lidmaatschap gaat in op het moment dat het Contact Centrum van de FNV dit inschrijfformulier ontvangen heeft. Stuur het volledig ingevulde formulier naar FNV, t.a.v. Contact Centrum, Antwoordnummer 101, 3500 ZA Utrecht. Een postzegel is niet nodig. Dit aanbod is geldig tot IK WERF EEN LID (Op het moment dat het introductielidmaatschap na 4 maanden wordt omgezet in een regulier lidmaatschap, ontvangt u uw wervingspremie.) Voorl.(s) + naam Adres Postcode Woonplaats adres Lidmaatschapsnummer Ik ontvang mijn wervingspremie à 10,- op IBAN (rekeningnummer)** BIC code** (bij betaling naar buitenlands rekeningnr.) ** Kijk voor meer informatie op fnv.nl/iban

12

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten Wat doet FNV Taxi? Aanbesteden CAO Taxiconsulenten Bestuurders Kaderleden Doe mee voor een sterkere Taxisector! De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de taxisector. Sinds 2001 zijn de aanbestedingen

Nadere informatie

De werkloosheidswet (WW)

De werkloosheidswet (WW) FNV Bondgenoten De werkloosheidswet (WW) Wat zijn mijn rechten en plichten? Colofon: Dit is een uitgave van Stichting FNV Pers t.b.v. FNV Bondgenoten Maart 2009 Tekst: Maaike Zorgman en Desiree van Lent

Nadere informatie

Ziek zijn en werken in de taxisector. 2 jaar doorbetaald Werken als het kan. En verder?

Ziek zijn en werken in de taxisector. 2 jaar doorbetaald Werken als het kan. En verder? Ziek zijn en werken in de taxisector 2 jaar doorbetaald Werken als het kan En verder? Ziek zijn en werken in de taxisector Arbeidsongeschiktheid betekent dat je niet of maar deels je normale functie uit

Nadere informatie

SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel!

SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel! SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel! WERKEN BIJ MEDIQ EN BROCACEF, MOOI WERK! EN DAT WILLEN WE GRAAG ZO HOUDEN. Wij zijn de kadergroep farmaceutische groothandel.

Nadere informatie

IK BEN ZIEK. WAT NU?

IK BEN ZIEK. WAT NU? IK BEN ZIEK. WAT NU? Informatie voor distributiewerkers van Albert Heijn Moet ik mijn teamleider vertellen waarom ik me ziek meld? Wat moet ik doen als mijn leidinggevende het niet eens is met de bedrijfsarts?

Nadere informatie

9 GOEDE REDENEN OM LID TE WORDEN

9 GOEDE REDENEN OM LID TE WORDEN WORD NU ZZP-LID! 9 GOEDE REDENEN OM LID TE WORDEN Speciaal voor zzp'ers hebben wij een uitgebreid informatie- en dienstenpakket. 1 PERSOONLIJK ADVIES Wij steunen u om als zzp'er goed uw werk te doen. Onze

Nadere informatie

4 maanden voor slechts 25,- WORD NU ZZP LID! Nu met gratis Noizezz Extreme gehoorbescherming t.w.v. 9,95

4 maanden voor slechts 25,- WORD NU ZZP LID! Nu met gratis Noizezz Extreme gehoorbescherming t.w.v. 9,95 4 maanden voor slechts 25,- WORD NU ZZP LID! Nu met gratis Noizezz Extreme gehoorbescherming t.w.v. 9,95 ALS ZZP ER IN DE BOUW STA JE STERKER Zzp er in de sector bouw? De FNV is er ook voor jou! Met ruim

Nadere informatie

Nautilus International is de vakbond voor werknemers in de maritieme sector en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland.

Nautilus International is de vakbond voor werknemers in de maritieme sector en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland. Voor zoet en zout FNV Waterbouw is dé Nederlandse vakbond voor werknemers in de waterbouw. Deze bond is ontstaan uit de samenwerking tussen de bonden FNV Bouw (werknemers in de baggersector) en Nautilus

Nadere informatie

Vakmensen. Thema. Weten. denken. doen. bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK?

Vakmensen. Thema. Weten. denken. doen. bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK? Vakmensen Thema Weten denken doen bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK? EEN FLEXIBEL CONTRACT ZO KRIJG JE WAT JE NODIG HEBT Je start Vraag de werkgever naar de reden van het

Nadere informatie

WORD NU LID VAN FNV WOONDIENSTEN!

WORD NU LID VAN FNV WOONDIENSTEN! WORD NU LID! WORD NU LID VAN FNV WOONDIENSTEN! Lid worden van FNV Woondiensten is een goede stap. Ons motto is Gewoon Goed Werk. Wij vinden dat u recht hebt op gelijk loon voor gelijk werk, een vast contract

Nadere informatie

de Zaaier STAKING SUCCES BETER SOCIAAL PLAN SPECIAL STAKING FLORAHOLLAND BETERE VERGOEDING REISUREN MAART 2014

de Zaaier STAKING SUCCES BETER SOCIAAL PLAN SPECIAL STAKING FLORAHOLLAND BETERE VERGOEDING REISUREN MAART 2014 de Zaaier MAART 2014 SPECIAL STAKING FLORAHOLLAND STAKING SUCCES BETER SOCIAAL PLAN BETERE VERGOEDING REISUREN / DE ZAAIER / SPECIAL STAKING FLORAHOLLAND VAN HARTE GEFELICITEERD Ruim 800 werknemers in

Nadere informatie

Werkzoekend en de IRO

Werkzoekend en de IRO FNV Bondgenoten Werkzoekend en de IRO Individuele Re-integratie Overeenkomst Colofon: Dit is een uitgave van Stichting FNV Pers t.b.v. FNV Bondgenoten Augustus 2007 Tekst: Maaike Zorgman en Desiree van

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

Enquêteformulier cao Meubel

Enquêteformulier cao Meubel 1 Naam: Adres: Postcode / woonplaats: E-mailadres: Telefoonnummer: Lidmaatschapsnummer: Jouw gegevens: 2 Meubelindustrie Interieurbouw In welke sector werk je? 3 Minimaal aantal vinkjes: 1 Bij welk bedrijf

Nadere informatie

WORD NU LID VAN FNV BOUW!

WORD NU LID VAN FNV BOUW! WORD NU LID! Bouw WORD NU LID VAN FNV BOUW! Lid worden van FNV Bouw is een goede stap. Ons motto is Gewoon Goed Werk. Wij vinden dat u recht hebt op gelijk loon voor gelijk werk, een vast contract en een

Nadere informatie

FIT VOOR DE ARBEIDSMARKT

FIT VOOR DE ARBEIDSMARKT FIT VOOR DE ARBEIDSMARKT WERKLOOS? DOE MEE AAN FIT VOOR DE ARBEIDSMARKT Werkloos? Doe dan mee aan Fit voor de Arbeidsmarkt en vergroot je de kans op een nieuwe baan. Schrijf je meteen in! Alleen of samen

Nadere informatie

PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD

PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA FNV Overheid en de andere vakbonden hebben overeenstemming bereikt over de personele gevolgen van de Investerings

Nadere informatie

DE WERKLOOSHEIDSWET (WW) De meest gestelde vragen

DE WERKLOOSHEIDSWET (WW) De meest gestelde vragen DE WERKLOOSHEIDSWET (WW) De meest gestelde vragen INHOUDSOPGAVE VRAAG 1 Heb ik recht op WW? 04 VRAAG 2 Hoe lang heb ik recht op WW? 06 VRAAG 3 Hoe hoog is mijn WW-uitkering? 08 VRAAG 4 Mijn WW-uitkering

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Arbeidsvoorwaarden en de rol van de or

FNV Bondgenoten. Arbeidsvoorwaarden en de rol van de or FNV Bondgenoten Arbeidsvoorwaarden en de rol van de or Arbeidsvoorwaarden en de rol van de or Er kunnen allerlei redenen zijn waarom arbeidsvoorwaarden veranderen. Bijvoorbeeld omdat het slecht gaat met

Nadere informatie

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 2064 woorden 24 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 2064 woorden 24 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer Praktische-opdracht door een scholier 2064 woorden 24 juni 2004 6,4 68 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Om het vak maatschappijleer af te sluiten, moest ik nog een PO maken. Deze moest gaan

Nadere informatie

WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers in de Metaal & Techniek en de Metalektro is besloten over te gaan tot het voeren van

Nadere informatie

Vakmensen. Thema. Weten, denken. doen. bij een reorganisatie AANDACHT NODIG VOOR JOUW KWETSBARE BAAN?

Vakmensen. Thema. Weten, denken. doen. bij een reorganisatie AANDACHT NODIG VOOR JOUW KWETSBARE BAAN? Thema Weten, en, denken doen bij een reorganisatie Vakmensen AANDACHT NODIG VOOR JOUW KWETSBARE BAAN? EEN REORGANISATIE? ZO KRIJG JE WAT JE NODIG HEBT Eerst bescherming van jou Als de reorganisatie gevolgen

Nadere informatie

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

IK BEN ZIEK. FNV HELPT! Informatie voor werknemers

IK BEN ZIEK. FNV HELPT! Informatie voor werknemers IK BEN ZIEK. FNV HELPT! Informatie voor werknemers Moet ik mijn leidinggevende vertellen waarom ik me ziek meld? Wat moet ik doen als mijn leidinggevende het niet eens is met de bedrijfsarts? Mag ik iemand

Nadere informatie

"Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?

Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel? FNV Loopbaanadvies Waarom? "Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?" Houden dit soort vragen u bezig, dan

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers is besloten over te gaan tot het voeren van acties. Onder actievoeren wordt in deze

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN NIEUWE CAO!

OP WEG NAAR EEN NIEUWE CAO! OP WEG NAAR EEN NIEUWE CAO! NIEUWS CAO MOTORVOERTUIGEN NR. 1-6 SEPTEMBER 2018 CAO-OVERLEG GESTART Op 5 september zijn de onderhandelingen met de Bovag van start gegaan. De eerste ronde is gebruikt om de

Nadere informatie

Inschrijf set Buitenlandse werknemer - Opdrachtgever

Inschrijf set Buitenlandse werknemer - Opdrachtgever Inschrijf set Buitenlandse werknemer - Opdrachtgever Beste werknemer, Om u in te schrijven bij Pe-Roll Holland, hebben wij de onderstaande formulieren en documenten nodig. Formulieren: Inschrijfformulier

Nadere informatie

Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea

Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea Aanvraag collectieve regeling Zilveren Kruis Achmea Afdeling Werk, Inkomen en Zorg, Postbus 168, 1970 AD IJMUIDEN, Bezoekadres: Dudokplein 1, Telefoon: 0255-567200 In te vullen door de gemeente Er is recht

Nadere informatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie

Bouw en wonen > Woningcorporatie Bouw en wonen > Woningcorporatie (421): 71.3 (50952): 62.2 Gemaakte selecties Rapportage rapport Bouw en wonen > Woningcorporatie Contractsoorten Alle Geslacht Vrouwen en mannen Vakbondslid Leden en niet-leden

Nadere informatie

Behoefte aan onderzoek, begeleiding en/of coaching? Adviesbureau Kans en de CNV Onderwijs Academie staan voor u klaar.

Behoefte aan onderzoek, begeleiding en/of coaching? Adviesbureau Kans en de CNV Onderwijs Academie staan voor u klaar. Langer ziek wat nu? CNV Onderwijs is er voor u! Ziekte, iedereen kan er mee te maken krijgen. Van griep tot langdurige burn-out. Ook al valt het allemaal onder de noemer ziekte, de achtergrond is heel

Nadere informatie

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag.

Nadere informatie

5,6. Hoofdvraag: Profielwerkstuk door een scholier 3387 woorden 2 maart keer beoordeeld. Inleiding:

5,6. Hoofdvraag: Profielwerkstuk door een scholier 3387 woorden 2 maart keer beoordeeld. Inleiding: Profielwerkstuk door een scholier 3387 woorden 2 maart 2004 5,6 210 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding: Ik heb zelf niet voor dit onderwerp gekozen, maar het werd me als ware opgelegd. Dit komt doordat

Nadere informatie

mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur

mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur ONDERWERPEN Kennismaking Financiering Waarom naar het Juridisch Loket? Toegankelijkheid Feiten en cijfers Dreigend ontslag, wat nu? Proeftijd

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u dit jaar misschien recht op extra geld van de gemeente Diemen. We noemen dit koopkrachttegemoetkoming.

Nadere informatie

KADEROPLEIDING BASIS. Iets voor jou?

KADEROPLEIDING BASIS. Iets voor jou? KADEROPLEIDING BASIS Iets voor jou? KADEROPLEIDING BASIS KaderOpleiding Basis is de opleiding voor beginnende vrijwilligers van FNV. Voor mensen die samen met hun collega s actief aan belangenbehartiging

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever

Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever Algemeen deel Waarom dit formulier? Uw werknemer heeft zich ziek gemeld. U en uw werknemer moeten er nu alles aan doen om uw werknemer zo snel mogelijk weer aan

Nadere informatie

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek 26 februari 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder

Nadere informatie

cao-nieuws metalektro Eindelijk! De nieuwe metalektro-cao is er Wat zijn de afspraken?

cao-nieuws metalektro Eindelijk! De nieuwe metalektro-cao is er Wat zijn de afspraken? cao-nieuws metalektro Eindelijk! De nieuwe metalektro-cao is er Wat zijn de afspraken? De leden van CNV Vakmensen hebben sinds vorig jaar mei veel actiegevoerd om tot dit cao-akkoord te komen. En daarmee

Nadere informatie

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst De eerste cao voor postverspreiders Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst Liberalisering en cao Op 1 april 2009 is de postmarkt geliberaliseerd. Een van de voorwaarden

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV www.fnv.nl INTERNATIONAAL VAKBONDSWERK De FNV komt op voor de rechten en arbeidsomstandigheden van mensen die werken. De FNV vindt dat elke werknemer wereldwijd recht

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Enquête Cao Zoetwaren 2019

Enquête Cao Zoetwaren 2019 1 Waar ben je werkzaam? Invulveldenvraag Ik ben werkzaam bij (naam bedrijf invullen) Ik werk op de vestiging in 2 Leeftijd 3 tot en met 25 jaar 26-35 jaar 36-45 jaar 46-55 jaar 56-65 jaar vanaf 66 jaar

Nadere informatie

CP14. gesprek over arbeidsvoorwaarden

CP14. gesprek over arbeidsvoorwaarden CP4 gesprek over arbeidsvoorwaarden In Nederland maakt de werkgever met de werknemer afspraken over het werk. Afspraken over bijvoorbeeld kinderopvang, reiskostenvergoeding en vakantiedagen. Die afspraken

Nadere informatie

Beknopte samenvatting Concept

Beknopte samenvatting Concept De ontwikkeling van de nieuwe vakbeweging Beknopte samenvatting Concept Kwartiermakers Vakbeweging De nieuwe vakbeweging Beknopte samenvatting van het concept-advies Kwartiermakers de nieuwe vakbeweging

Nadere informatie

Een extra reden om mij aan te nemen. Vergroot uw kans op werk als u een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Een extra reden om mij aan te nemen. Vergroot uw kans op werk als u een arbeidsongeschiktheidsuitkering Een extra reden om mij aan te nemen Vergroot uw kans op werk als u een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft of heeft gehad Waarom deze brochure? U heeft een tijd niet kunnen werken omdat u arbeids ongeschikt

Nadere informatie

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN Ieder jaar krijgen in Nederland 30.000 werknemers dat is 1 op de 250 - te horen dat zij kanker hebben. Een nog groter aantal, 1 op de 79 mannelijke

Nadere informatie

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan.

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan. Kanker, waarbij het verleden, het heden en de toekomst niet langer met elkaar verbonden lijken. Kanker... je hebt het niet alleen en je hoeft er niet alleen voor te staan Werk en kanker: je hoeft er niet

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Waarom zijn er vakbonden?... 1 CNV... 1 Afsluiten van CAO s... 2 Leden van een vakbond... 2 Verschillen tussen vakbonden... 2 Beroepsverenigingen...

Nadere informatie

Aanvraagformulier Avéro Achmea

Aanvraagformulier Avéro Achmea Aanvraagformulier Avéro Achmea 1. Gegevens tussenpersoon Tussenpersoonnummer Kantoornaam Contactpersoon E-mailadres Telefoonnummer 2. Gegevens verzekeringnemer Achternaam Voorletter(s) Woonadres Huisnummer

Nadere informatie

Inschrijf set Werknemer - Opdrachtgever

Inschrijf set Werknemer - Opdrachtgever Inschrijf set Werknemer - Opdrachtgever Beste werknemer, Om u in te schrijven bij Pe-Roll Holland, hebben wij de onderstaande formulieren en documenten nodig. Formulieren: Inschrijfformulier werknemer

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Nog geen lid? Word lid!

Nog geen lid? Word lid! Word ANBO-lid! Nog geen lid? Word lid! ANBO: voor huidige en toekomstige senioren. WORD NU ANBO-LID EN PROFITEER OOK! www.anbo.nl/anbolidworden Lid zijn loont! Fikse korting op uw zorgpremie Hulp bij belastingaangifte

Nadere informatie

IK BEN ZIEK. FNV HELPT!

IK BEN ZIEK. FNV HELPT! IK BEN ZIEK. FNV HELPT! Informatie voor werknemers fnv.nl 62355 Moet ik mijn leidinggevende vertellen waarom ik me ziek meld? Wat moet ik doen als mijn leidinggevende het niet eens is met de bedrijfsarts?

Nadere informatie

1 Verzekeringnemer. 2 Persoonsgegevens

1 Verzekeringnemer. 2 Persoonsgegevens Aanvraagformulier Buitenlandverzekering Buitenland Met dit formulier kunt u voor uzelf (en/ of voor uw gezinsleden) de IAK Buitenlandverzekering aanvragen. Met de IAK Buitenlandverzekering hebt u (en hebben

Nadere informatie

WERKGEVER FAILLIET...

WERKGEVER FAILLIET... WERKGEVER FAILLIET... EN NU? Bij een (dreigend) faillissement komt er veel op je af. Raak je je baan kwijt? Hoe lang krijg je nog je salaris? Komt er misschien een doorstart? En hoe gaat het dan verder?

Nadere informatie

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Datum Doorkiesnummer 2 december 2015 030-2637261 Onderwerp Or verkiezingen Randstad Groep Geacht lid, De verkiezingscommissie van uw ondernemingsraad (or) heeft

Nadere informatie

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland

Ga door met mijn strijd. Amyotrofische Laterale Sclerose. www.als.nl. Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland Ga door met mijn strijd Amyotrofische Laterale Sclerose Informatie over ALS, het ALS Centrum en Stichting ALS Nederland www.als.nl Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij

Nadere informatie

4 Verzekerde periodes Zie ook de toelichting

4 Verzekerde periodes Zie ook de toelichting 5 Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website: www.svbcur.org Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 In te vullen door de SVB AO-#: Datum indiening: Aanvraag

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Werk boven uitkering UWV stimuleert mensen om aan het werk te gaan en ondersteunt ze daarbij. Is werken niet mogelijk, dan verstrekt UWV

Nadere informatie

Notitie. Beste leden van de Bondsraad,

Notitie. Beste leden van de Bondsraad, Aan Leden van de Bondsraad Van Marjan van Noort, Algemeen secretaris Bedrijfsbureau T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer 21 mei 2013 030 27 38 397 Onderwerp

Nadere informatie

keer beoordeeld 12 februari 2015

keer beoordeeld 12 februari 2015 0 Samenvatting door C. 919 woorden keer beoordeeld 12 februari 2015 Vak Economie Methode Economie in context Hoofdstuk 15 Markt en Welvaart Paragraaf 1 Arbeidsmarkt bestaat uit de totale vraag naar en

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN COLOFON Uitgave FNV Pers in opdracht van FNV Vormgeving en DTP Studio FNV Productie Traffic FNV Fotografie Matthijs de Bruijne (binnenwerk) Concept & Branddesign

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond?

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 13 december 2018 1 2 Arbeidsvoorwaarden Primair, secundair of tertiair?? 3 1 Partijen Werkgevers Werknemers

Nadere informatie

FNV SECTOR BOUW IN

FNV SECTOR BOUW IN FNV SECTOR BOUW IN 2015-2016 THEMA S VOOR EERLIJK WERK OP DE BOUWPLAATS Juni 2016 FNV SECTOR BOUW 2015-2016 FNV Bouw is in 2015 gefuseerd met 6 andere vakbonden tot één grote FNV. De fusie betekent voor

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I

De rol van de OR Individuele rechtshulp voor leden van de LAD Advies bij ontslag Inzet LAD De LAD Contact met de LAD Sociaal plan I Advies bij ontslag De zekerheid van een vaste baan. Veel artsen in dienstverband hechten er sterk aan, vooral in deze onzekere tijden. Toch kan het iedereen overkomen, ook u: de organisatie wordt anders

Nadere informatie

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 1. Persoonsgegevens Aanvrager: Partner: Cliëntnummer Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Burgerservicenummer Telefoonnummer Emailadres

Nadere informatie

Ik ben ontslagen, wat moet ik nu regelen?

Ik ben ontslagen, wat moet ik nu regelen? Deze denkhulp laat zien wat u moet regelen als u bent ontslagen. Dit gaat zowel over volledig ontslag als over gedeeltelijk ontslag, waarbij u van uw werkgever minder uren zou moeten gaan werken. De mate

Nadere informatie

Aanvraag Leerlingenvervoer 2015-2016

Aanvraag Leerlingenvervoer 2015-2016 Aanvraag Leerlingenvervoer 2015-2016 Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u voor de eerste keer leerlingenvervoer aan voor uw kind. Terugsturen Stuur het ingevulde formulier naar en eventuele

Nadere informatie

Aanvraagformulier A tot Z

Aanvraagformulier A tot Z 1. Gegevens tussenpersoon Tussenpersoonnummer Kantoornaam Contactpersoon E-mailadres Telefoonnummer 2. Gegevens verzekeringnemer Achternaam Voorletters Woonadres Huisnummer Postcode Woonplaats Geboortedatum

Nadere informatie

Voor de sectoren Beroepsgoederenvervoer en Verhuur van Mobiele Kranen

Voor de sectoren Beroepsgoederenvervoer en Verhuur van Mobiele Kranen VUT aanvragen Voor de sectoren Beroepsgoederenvervoer en Verhuur van Mobiele Kranen Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een VUT-uitkering aanvragen als u werkt in de sectoren Beroepsgoederenvervoer

Nadere informatie

Advies bij een faillissement

Advies bij een faillissement Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Advies bij een faillissement Als uw werkgever in zwaar weer komt en failliet gaat, heeft dat grote gevolgen voor u als werknemer. Ook zorginstellingen hebben

Nadere informatie

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier Koopkrachttegemoetkoming 2014 Pagina 1 van 5 Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon,

Nadere informatie

Organisatiestructuur

Organisatiestructuur Organisatiestructuur AOb Organisatiestructuur 1. Inleiding Iedereen die bij de AOb actief is, in de werkorganisatie en in de vereniging, realiseert zich dat de AOb bestaat vanwege de leden. We zijn een

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van B

Persoonlijk rapport van B Persoonlijk rapport van B Jouw GGW-score: 71.2 Gegevens rapport Sector Hotels, restaurants, cafes Uitleg over de scores In de balk hierboven zie je hoe jij scoort op de Gewoon Goed Werk-meter. Op pagina

Nadere informatie

Urenregistratieboekje

Urenregistratieboekje Urenregistratieboekje Een handig werklogboek! Inleiding FNV Horeca is de vakbond voor mensen van alle leeftijden en achtergronden die actief zijn in de horeca. Bij ons kun je terecht met alle vragen over

Nadere informatie

Inschrijfformulier. Amsterdam, Geachte, Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moedersschoot.

Inschrijfformulier. Amsterdam, Geachte, Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moedersschoot. Inschrijfformulier Aan : Amsterdam, Geachte, Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moedersschoot. Als bijlage treft u een overzicht van de procedure voor de aanmelding van uw

Nadere informatie

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea invullen iinvullen Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitkeringsadministratie Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan Waardeoverdracht van uw pensioen bij een nieuwe baan Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe stap, die ook gevolgen heeft

Nadere informatie

CAO & Arbeidsvoorwaardenreglement. Twee soorten cao s

CAO & Arbeidsvoorwaardenreglement. Twee soorten cao s CAO & Arbeidsvoorwaardenreglement Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd, bijvoorbeeld over loon, betaling

Nadere informatie

Gegevens van u (en uw partner)

Gegevens van u (en uw partner) Gegevens van u (en uw partner) 1. Uw gegevens op 1 september 2014 Voorletters en achternaam Straatnaam en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) 2. Gegevens

Nadere informatie

Pensioeninkoop. Bouwt u genoeg pensioen op om straks voldoende inkomen te hebben? Of hebt u wensen waarvoor u nu extra geld opzij wilt leggen?

Pensioeninkoop. Bouwt u genoeg pensioen op om straks voldoende inkomen te hebben? Of hebt u wensen waarvoor u nu extra geld opzij wilt leggen? Pensioeninkoop Bouwt u genoeg pensioen op om straks voldoende inkomen te hebben? Of hebt u wensen waarvoor u nu extra geld opzij wilt leggen? In deze brochure leest u meer over de mogelijkheid om uw pensioen

Nadere informatie

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014 invullen iinvullen Aanvraag Subsidie chronisch zieken en ouderen 2014 In te vullen door SoZaWe: Datum ontvangst Cliëntnummer Werkprocesnummer Consulent Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitkeringsadministratie

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering aanvraagformulier

Overlijdensrisicoverzekering aanvraagformulier Overlijdensrisicoverzekering aanvraagformulier Met onderstaand formulier kunt u een Woonfonds Overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Het ingevulde formulier kunt u opsturen naar: woonfonds.orv@achmea.nl.

Nadere informatie

Conceptrapportage Preferentie keuzes aanpak crisis van CNV leden

Conceptrapportage Preferentie keuzes aanpak crisis van CNV leden Conceptrapportage Preferentie keuzes aanpak crisis van CNV leden In opdracht van: Contactpersoon: CNV De heer P. Hazenbosch Utrecht, mei 2009 DUO MARKET RESEARCH drs. Vincent van Grinsven Henk Westerik

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP

RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP RESULTATEN CAO ENQUÊTE BIJ NXP FNV Metaal heeft in juni 2015 een enquête gehouden onder de medewerkers van NXP, met vragen over de arbeidsverhoudingen en -voorwaarden van NXP. De enquête laat zien hoe

Nadere informatie

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN Omschrijving Bij een reorganisatietraject heeft de OR een belangrijke rol. De OR zal immers om advies gevraagd worden en vaak heeft de OR ook grote invloed op

Nadere informatie

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Extra geld voor mensen met een laag inkomen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u misschien recht op extra geld van uw gemeente. We

Nadere informatie