Verslag aan de Provincieraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag aan de Provincieraad"

Transcriptie

1 departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Eeklo : Provinciaal Technisch Instituut EnergiePrestatieContract (EPC) : energieprestatiediensten en onderhoud : ontwerp (raming: ) Peter Hertog Mevrouwen en mijne Heren, In zitting van 10 april 2014 ging de deputatie principieel akkoord met het aanstellen van een dienstverlener/facilitator voor de fase 1 tot en met fase 4bis ter begeleiding van het opstarten en uitwerken van een EnergiePrestatieContract. In zitting van 11 juni 2015 heeft de deputatie de opdracht van facilitator gegund aan de nv Ingenium, voor wat betreft fase 1. In zitting van 3 maart 2016 verklaarde de deputatie zich akkoord met het opstarten van fase 2 van de opdracht van de nv Ingenium, namelijk de detaillering en opmaak EnergiePrestatieBestek en het verder onderzoeken van de verschillende financiële mogelijkheden, doch in eerste instantie beperkt tot de volledige uitwerking van slechts één site, namelijk het Provinciaal Technisch Instituut te Eeklo. Opdracht facilitator De opdracht van de facilitator bestaat uit verschillende fasen, telkens eindigend met een beslissing deputatie waarin vermeld wordt of het project kan/mag verder gezet worden of niet : - Fase 1 Voorstudie/projectvoorbereiding - Fase 2 opstelling bestek EnergiePrestatieContract - Fase 3 onderhandeling en gunning van de opdracht - Fase 4 Adviseren en begeleiden bij projectuitvoering (op afroep) - Fase 4bis opvolging en optimaliseren van de resultaten van de uitgevoerde werken volgens energieprestatiebestek gedurende een in het bestek vastgelegde periode (op afroep). Voor de uitwerking van een toepasselijk bestek voor de vermarkting van een EnergiePrestsatieContract ten behoeve van het PTI Eeklo voerde de facilitator een marktverkenning, een onderzoek naar geschikte of potentiële kandidaten, een onderzoek naar optimale financieringsmodellen en een doorlichting van geselecteerde provinciaal patrimonium naar opportuniteiten en optimale energiebesparingen uit.

2 1. Wat is een EnergiePrestatieContract (EPC) Een EnergiePrestatieContract is een model om door middel van private inbreng het energieverbruik van ons patrimonium op grote schaal te verminderen. Daarbij stelt de contractant zelf een pakket renovatiewerken voor, waarmee hij een gegarandeerde energiebesparing haalt. Het pakket werken wordt deels betaald door de bouwheer en deels (of volledig) gefinancierd door de private contractant. In een ideaal scenario wordt de contractant dan afbetaald met de bespaarde energiekost. Eenzelfde kandidaat inschrijver staat dus in voor het ontwerp en de uitvoering van de voorgestelde energiebesparende ingrepen. Ook verdere opvolging en onderhoud zal gedurende de contractduur doorlopen om de vooropgestelde energiebesparing te blijven garanderen. Dit is een outputgerichte filosofie, de vereisten van het project worden outputgericht en objectief gespecifieerd opdat de werkwijze door de deelnemers zelf kan worden ingevuld. Op die manier streeft de aanbestedende overheid ernaar knowhow, creativiteit, innovatieve voorstellen en efficiëntie van de inschrijvers optimaal te benutten en een meerwaarde te creëren. Meer specifiek zal de inschrijver de vrijheid hebben betreffende: - Soort energiebesparende ingrepen (bouwkundig, technisch, sensibilisatie, optimaliseren gebouwbezetting, ) - Materiaalgebruik - Onderhoud en opvolging - Contractduur. 2. Ambitie Vooral met oog op de klimaatdoelstellingen gesteld in het klimaatplan voor het grondgebied Oost-Vlaanderen, dient het bestuur een voorbeeldfunctie te hebben, en dus ook het eigen patrimonium aan te pakken. PTI Eeklo heeft hier als een van de grootste provinciale verbruikers heel wat potentieel voor wat betreft energiebesparing. In dit EnergiePrestatieContract (EPC) willen we vooral ook de bouwkundige ingrepen van de buitenschil integreren. Dit is wat het Oost-Vlaams EPC zal onderscheiden van de veelal toegepaste standaard EPC, waarin meestal enkel de technische installaties aangepakt worden met korte terugverdientijd maar zonder de grote energiewinsten. Wij willen echter maximaal de trias energetica toepassen, zijnde (1) energieverbruik beperken door gebouwschil aan te pakken, (2) energievoorziening uit duurzame bron, en (3) optimaliseren van de nog nodige klassieke productie en verbruikers. Het is de bedoeling dat kandidaat inschrijvers aangeven welke energiebesparende ingrepen zij willen uitvoeren op de site en gedurende welke periode het contract loopt en dus opgevolgd wordt. Tegelijk moeten zij ook aangeven welke investeringsbedragen daar tegenover staan, deze bedragen moeten zij verantwoorden. Ze moeten de geschatte besparing vermelden en garanderen gedurende de looptijd van het contract. Ook moeten zij aangeven welk onderhoud zij gaan doen.

3 3. Procedure Net omwille van deze vrijheden die aan de inschrijvers wordt gelaten om de opdracht zelf vorm te geven, zal het noodzakelijk zijn om door onderhandelingen tussen inschrijvers en de aanbestedende overheid te komen tot een optimale oplossing die voldoet aan de wensen, en tot een optimale budgetbesteding en daarmee gepaard gaande energiebesparing te komen. De operationele flexibiliteit die de aanbestedende overheid en de gebruikers nodig hebben om eventueel eisen aan te passen aan onvoorziene oplossingen vanwege de inschrijvers, kan enkel via een onderhandelingsprocedure worden verzekerd. De onderhandelingen laten ook toe aan de inschrijvers om de aftoetsing van innovatieve oplossingen mogelijk te maken. De creativiteit van de inschrijvers kan immers ook spelen voor het onderhoudsconcept, waarbij de inschrijvers optimale en kostenefficiënte oplossingen kunnen voorstellen. Voor deze specifieke vorm van opdracht met de verschillende mogelijke voorstellen qua ingrepen, besparingen, financiering... wordt gekozen om de opdracht te gunnen via de meest aangewezen procedure van onderhandeling met bekendmaking (artikel 26, 2, 3 wet van 15 juni 2006). De opdracht voor de inschrijver bestaat uit verschillende onderdelen: - ontwerp energiebesparende maatregelen ; - uitvoering energiebesparende maatregelen ; - opvolging en onderhoud gedurende contractperiode ; - garanderen energiebesparing gedurende contractperiode en hierover op regelmatige basis rapporteren ; - Comfort in gebouw garanderen. De onderhandelingsprocedure verloopt in 2 fasen : de selectiefase en de gunningsfase. Selectiefase Na beoordeling van de resultaten van de 1 e fase, de selectiefase, zullen er een door de opdrachtgever gekozen aantal kandidaten doorgaan naar de 2 e fase, de gunningsfase. Het aantal kandidaten dat doorgaat naar de 2 e fase is te beslissen door deputatie en zal meegedeeld worden aan de geselecteerde kandidaten. Hiervoor is een selectieleidraad opgesteld. De volgende selectie- en beoordelingscriteria zullen gehanteerd worden : a. Financiële en economische draagkracht ; b. Technische bekwaamheid De kandidaat dient zijn technische bekwaamheid aan te tonen voor volgende elementen : - Analyse en ontwerp energiebesparende maatregelen ; - Uitvoering energiebesparende maatregelen ; - Beheer en onderhoud ; - Monitoring van energieprestaties.

4 Gunningsfase In de 2 e fase dienen de geselecteerde kandidaten een uitgewerkt voorstel in volgens de vereisten in het daartoe opgesteld bijzonder bestek. Ook de meegeleverde meetstaat dient ingevuld te worden en ter beoordeling met de offerte meegestuurd. Indien de offerte qua vorm en inhoud voldoet aan de prestatievereisten van het bestek, zullen deze verder meegenomen worden in de beoordeling. Alle ingediende offertes zullen in eerste instantie op hun inhoud en conform de gunningscriteria geëvalueerd worden. Op basis hiervan stelt de aanbestedende overheid een rangschikking vast. De aanbestedende dienst behoudt zich het recht voor om, al naargelang het geval aan één of meerdere kandidaten schriftelijke verduidelijkingen te vragen bij hun offerte. Vervolgens zijn er 2 opties betreffende het verdere verloop : 1/ Indien slechts één kandidaat wordt uitgenodigd voor het vervolg van de procedure, de voorkeurskandidaat genoemd, behoudt de aanbestedende dienst zich het recht voor om af te zien van de BAFO (Best and Final Offer) fase en om op basis van de ingediende offerte rechtstreekse onderhandelingen op te starten met oog op een geoptimaliseerde offerte en gunning ; 2/ Indien meer dan één kandidaat wordt weerhouden in het kader van de eerste offerteronde (de mogelijkheid is hier voorzien om de offerte te optimaliseren na bespreking), worden deze kandidaten uitgenodigd tot verdere onderhandelingen en het uitbrengen van een Best and Final Offer (BAFO). De kandidaten die niet worden uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende ronde in de procedure, nemen niet deel aan de onderhandelingen en BAFO fase. De aanbestedende dienst behoudt zich het recht voor om deze kandidaten alsnog in een latere fase uit te nodigen voor het vervolg van de procedure. De aanbestedende dienst behoudt zich het recht voor om met de kandidaat die uiteindelijk de voordeligste offerte heeft ingediend nog finale besprekingen aan te gaan. Het voornaamste doel van deze finale besprekingen zal erin bestaan waar mogelijk de prijs/kwaliteitsverhouding verder te optimaliseren en de draagwijdte van de aan te gane rechten en verplichtingen definitief vast te leggen. Gunningscriteria Nr. Beschrijving Gewicht 1 Prijs 50 2 Technische waarde en kwaliteit van de offerte 50 Totaal gewicht gunningscriteria: 100 a. Financieel criterium Het criterium prijs wordt beoordeeld op basis van de in de meetstaat berekende Total Cost of Ownership (TCO) over een periode van 20 jaar voor de opdrachtgever. D.w.z. dat deze tabel, per kandidaat, weergeeft wat de kost voor de aanbestedende overheid zal zijn gedurende de komende 20 jaar. In deze tabel worden volgende kosten in rekening gebracht :

5 resterende energiekost (na aftrek vooropgestelde energiebesparing) ; kostprijs voor onderhoud ; investeringskost vanuit het budget van de Opdrachtgever voor energiebesparende maatregelen. Terugbetaling van de investeringen, gedaan door de ESCO, bovenop het budget voor energiebesparende maatregelen van de Opdrachtgever, via een lineaire afschrijving worden niet opgenomen in het model omdat er 100% gefinancierd wordt met provinciale middelen. b. Technische waarde en kwaliteit van de offerte a. Plan van aanpak energiebesparing (30pntn) b. Duurzaamheid (15pntn) c. Plan van aanpak onderhoud (5pntn). 4. Evaluatie van de energiebesparing Op het einde van ieder jaar zal het energieverbruik getoetst worden naar de door de inschrijver vooropgestelde energiebesparingen. Dit met behulp van de hiervoor geschikte software die rekening houdt met verschillende parameters die invloed hebben op dit verbruik. Rond de energiebesparingsgarantie wordt er een grensgebied opgesteld van 10% waar werkelijke gerealiseerde energiebesparing tussen zal mogen variëren (5% onder en 5% boven de energiebesparingsgarantie). Wanneer de gerealiseerde energiebesparing hoger is dan de 5% grens boven de energiebesparingsgarantie zal er een bonus gegeven worden. Wanneer de gerealiseerde energiebesparing lager is dan de 5% grens onder de energiebesparingsgarantie, zal de opdrachtnemer zich hiervoor moeten verantwoorden. Als de opdrachtnemer geen geldige oorzaak voor deze onderschrijding kan voorleggen (beschrijving vastgelegd in bestek), zal hij hiervoor beboet worden. gerealiseerde energiebesparing overschrijdt de energiebesparingsgarantie met meer dan 5% o Bonus = de helft van de extra besparing, gerekend aan het energietarief van het lopende jaar. gerealiseerde energiebesparing ligt binnen de + 5% -5 % rond de energiebesparingsgarantie o Er wordt geen boete toegepast en geen bonus toegekend. gerealiseerde energiebesparing ligt meer dan 5% onder de energiebesparingsgarantie o Boete = de volledige meerkosten energieverbruik, gerekend aan de geldende energietarieven 5. Veiligheid De interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft een visum aangebracht op het bestek. De inschrijver dient binnen het project zelf te voorzien in een veiligheidscoördinator tijdens ontwerp en uitvoering. De uitvoeringswerken zijn te coördineren met de school en de educatieve activiteiten, om een normale werking van de school te garanderen. 6. Financieel

6 Uit het marktonderzoek in fase1 bleek ook dat het interessant is dat het provinciebestuur mee investeert. Enerzijds omdat het project te klein is voor investeerders, anderzijds is het voor het provinciebestuur interessant om zelf te investeren omdat dan geen interestvoet moet betaald worden. Voorlopig is er een budget beschikbaar van ,00 EUR binnen de portefeuille en investeringsprogramma van dienst patrimonium voortvloeiende uit energiebesparende projecten die reeds gepland waren op de site en ook projecten op andere sites waar het geld vrij komt. Ook een verschuiving van budget van dienst integraal waterbeheer naar dienst patrimonium. De hieronder opgesomde projecten of budgetten zullen normaliter niet meer aangewend worden tijdens de lopende legislatuur en kunnen dus voor andere doelen aangewend worden : Project 1: ,00 EUR aankoop gronden voor uitbreiding van het Leen (dossier ) Project 2: ,00 EUR investeringswerken aan het Provinciehuis (dossier ) Project 3: ,00 EUR vernieuwen daken in PTI Eeklo (dossier ) Project 4: ,00 EUR toegewezen aan dienst Integraal Waterbeleid : zal verschoven worden naar dienst Patrimonium bij de 4 e technische budgetwijziging in december (budgetsleutel: ) Project 5: ,00 EUR PTI Hamme : fase 7 omvormen blok d naar klassen algemene vorming en ICT (dossier ). In totaal : ,00 EUR beschikbaar. De bevoegde gedeputeerde ambieert na overleg om het project voor 100% te financieren met beschikbare provinciale middelen zonder leninglast. Zodoende moet ook de private investeerder niet afbetaald worden aan een courante rentevoet van 6%. Indien de raad zich hiermee principieel akkoord verklaart, zal in een latere fase, indien dit nodig blijkt uit het investeringsvoorstel van de inschrijver, bijkomend budget gezocht worden of wordt in onderhandeling het voorgestelde besparingsprogramma beperkt om binnen het beschikbaar budget te blijven. In het bijzonder bestek en het rekenmodel voor bepaling van de TCO en de meest gunstige kandidaat, is momenteel voorzien om het totale investeringsprogramma, geraamd op ,00 EUR te betalen uit eigen provinciale middelen. Ter info deze realistische inschatting/raming van het resultaat: - Investeringspakket van ,00 EUR - Financiering met eigen middelen ,00 EUR

7 - Jaarlijkse onderhoudskost ,00 EUR - Gegarandeerde energiebesparing ,00 EUR (per jaar) Dit komt overeen met 550ton CO2/jaar besparing op de site PTI Eeklo, ongeveer 60% van totale CO2-uitstoot op de site PTI Eeklo (momenteel +/- 900 ton CO2-uitstoot (elektriciteit + gas)). Deze besparing op CO2 op de site PTI Eeklo stemt overeen met +/- 6% van de CO2-uitstoot (gas+eli) van ons totaal provinciaal patrimonium. Gevraagd wordt : de voorwaarden vast te stellen voor het uitwerken van een EnergiePrestatie- Contract, energieprestatiediensten en onderhoud voor meerdere gebouwen van het Provinciaal Technisch Instituut te Eeklo, zoals bepaald in bijgaand ontwerp ; de budgetverschuiving van ,00 EUR van dienst Integraal Waterbeleid naar dienst Patrimonium goed te keuren welke zal gebeuren bij de 4 e technische budgetwijziging ; toe te staan dat de opdracht zal worden gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure met bekendmaking ; in bevestigend geval het ontwerp, bestaande uit de selectieleidraad en het bijzonder bestek (administratief en technisch gedeelte), meetstaat en het besluit te ondertekenen. Gent,. namens de Deputatie: de provinciegriffier, Albert De Smet de bevoegde gedeputeerde, Peter Hertog

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1606108 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Eeklo : Provinciaal Technisch Instituut EnergiePrestatieContract (EPC) : energieprestatiediensten

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1600608 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal patrimonium, paraprovinciale instellingen en pompgemalen van de polderbesturen opdracht

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1602909 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Eeklo: Provinciaal Technisch Instituut renovatie verouderde sanitaire blokken: ontwerp

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1606116 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wachtebeke : provinciaal domein Puyenbroeck Design & Build logistiek /administratief gebouw

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1606116 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Wachtebeke : provinciaal domein Puyenbroeck Design & Build logistiek /administratief gebouw :

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1901405 Provincieraadsbesluit betreft Provinciaal Patrimonium Dienstencontract voor het op afroep verrichten van schattingen van de waarde van onroerende

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1501916 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal patrimonium: fotovoltaïsche panelen op dakoppervlakten Uitvoering door nv

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1702336 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal patrimonium en APB De Gavers Geraardsbergen Afsluiten van een alle risico's

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1402765 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gent Leopoldskazerne Dienstencontract ontwerper: Open Oproep-procedure: vaststelling overeenkomsttekst

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1900638 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal patrimonium, paraprovinciale instellingen en pompgemalen van de polderbesturen opdracht

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1702873 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever WACHTEBEKE - PROVINCIAAL DOMEIN PUYENBROECK Bouwen opslagloods op de reserveparking: ontwerp

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1504262 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever GENT - HET GROOT SEMINARIE Aanstellen van een makelaar voor de verkoop van het pand: wijze

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1706297 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Zottegem: Provinciaal Technisch Instituut Verhelpen condensatieproblemen op de sheddaken

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1602909 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Eeklo: Provinciaal Technisch Instituut renovatie verouderde sanitaire blokken: ontwerp (raming:

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1702873 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever WACHTEBEKE - PROVINCIAAL DOMEIN PUYENBROECK Bouwen opslagloods op de reserveparking: ontwerp Peter

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 3e Directie Dienst 34 Patrimonium en Uitrusting Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408903 betreft verslaggever PROVINCIAAL PATRIMONIUM Leveren van elektriciteit en gas de heer Ivan Verleyen Mevrouwen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1606161 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Dendermonde Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Scheldeland rechtszaak invordering

Nadere informatie

Een energieprestatiecontract Een ESCO De rol van een facilitator

Een energieprestatiecontract Een ESCO De rol van een facilitator Een energieprestatiecontract Een ESCO De rol van een facilitator Inhoud Wat is een energieprestatiecontract? Wat doet een ESCO? De rol van een facilitator De aanpak van het VEB De resultaten Een concreet

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent Nieuwe regelgeving: plaatsing Veronique Libbrecht 28-03-2013 Gent Situering Nieuwe regelgeving inzake overheidsopdrachten Basiswet: Wet 15 juni 2006 Uitvoeringsbesluiten: KB Plaatsing 15 juli 2011 KB uitvoeringsregels:

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1801860 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gent (Desteldonk), PAULO: opleidingscentrum Ontwerp masterplan Paulo nieuwbouw en renovatie

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 3e Directie Dienst 34 Patrimonium en Uitrusting Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL PATRIMONIUM Leveren van elektriciteit en gas de heer Ivan Verleyen De Provincieraad, Gelet op artikel

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1705955 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Sint-Niklaas : provinciaal domein De Ster Design & Build van peuterspeeltuin : ontwerp (raming

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1604173 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Leopoldskazerne - aankoop blokken D t.e.m. I aankoop van deel stad Gent waardoor de volledige

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1402992 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1501916 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal patrimonium: fotovoltaïsche panelen op dakoppervlakten Uitvoering door nv Eneco Solar

Nadere informatie

Is een energieprestatiecontract. interessant voor de sportsector? Dirk Meire CEO Vlaams EnergieBedrijf

Is een energieprestatiecontract. interessant voor de sportsector? Dirk Meire CEO Vlaams EnergieBedrijf Is een energieprestatiecontract interessant voor de sportsector? Dirk Meire CEO Vlaams EnergieBedrijf Inhoud 1. Wat is een energieprestatiecontract? 2. Wat doet een ESCO? 3. Waarom is dit interessant voor

Nadere informatie

Energienota

Energienota Energienota 2014-2016 De Stad Gent heeft, in kader van het klimaatplan, als doelstelling om tegen 2019 het stadspatrimonium te verduurzamen en tot een minimale energiebesparing van 15% ten opzichte van

Nadere informatie

Het Vlaams EnergieBedrijf Drie pijlers, één focus. Project ESCO Limburg 2020 Andries Gryffroy 28 maart 2014

Het Vlaams EnergieBedrijf Drie pijlers, één focus. Project ESCO Limburg 2020 Andries Gryffroy 28 maart 2014 Het Vlaams EnergieBedrijf Drie pijlers, één focus Project ESCO Limburg 2020 Andries Gryffroy 28 maart 2014 De Vlaamse Overheid als verbruiker De Vlaamse Overheid verbruikt circa 300 miljoen euro energie

Nadere informatie

EPC en de uitdagingen voor de toekomst. Inge Goessens, VEB Klantendag 13 oktober 2016

EPC en de uitdagingen voor de toekomst. Inge Goessens, VEB Klantendag 13 oktober 2016 EPC en de uitdagingen voor de toekomst Inge Goessens, VEB Klantendag 13 oktober 2016 Agenda EPC, Rekem het startpunt Integratie van energie en onderhoud? Kan de gebouwschil meegenomen worden? Samen een

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1406710 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever PAC Het Zuid Gent: parking Overeenkomst beheer en commerciële exploitatie parkeergarages

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële beslissing tot het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1207911 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Islamitische erediensten Islamitische Geloofsgemeenschap

Nadere informatie

OEPC: Onderhouds- en energie prestatiecontract. OPZC Rekem

OEPC: Onderhouds- en energie prestatiecontract. OPZC Rekem OEPC: Onderhouds- en energie prestatiecontract OPZC Rekem Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem OPZC domein 184 ha waarvan 36 ha in eigen beheer Campus Rekem: 22 gebouwen / 55000 m² vloeroppervlakte,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1402026 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Projecten Dienst egov: opmaak inventaris in het kader van het project 'Informatieveiligheidsconsulent

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1600624 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Huysmanhoeve Eeklo aanpassing bestek dienstencontract Eddy Couckuyt Mevrouwen en mijne

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1702336 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal patrimonium en APB De Gavers Geraardsbergen Afsluiten van een alle risico's patrimoniumverzekering

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1403169 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Personeelsbehoefte Opmaak inventaris in het kader van de projecten "Ruien" en "Groene

Nadere informatie

PROJECTSPECIFIEK DBFM-PROGRAMMA STAPPENPLAN

PROJECTSPECIFIEK DBFM-PROGRAMMA STAPPENPLAN PROJECTSPECIFIEK DBFM-PROGRAMMA STAPPENPLAN 1 STAPPENPLAN A. CLUSTERS WAARIN MEERDERE INRICHTENDE MACHTEN BETROKKEN ZIJN 2 STAPPEN 1. Voortraject 2. Fase tussen voortraject en selectiefase 3. Selectiefase

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1706297 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Zottegem: Provinciaal Technisch Instituut Verhelpen condensatieproblemen op de sheddaken van de

Nadere informatie

De notulen van deze vergadering liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden.

De notulen van deze vergadering liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden. LIJST MET DE BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE DOOR DE GEMEENTERAAD DD 12 OKTOBER 2015 GEREGELDE AANGELEGENHEDEN (Artikel 252, 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005) OPENBARE ZITTING 1. Goedkeuren notulen

Nadere informatie

Energie Scholen/Steden/Publieke Sector. Johan Konings

Energie Scholen/Steden/Publieke Sector. Johan Konings Energie Scholen/Steden/Publieke Sector Johan Konings johan@ilanga.org AGENDA Wat is OEPC? Doelstelling en ambities energie-efficiëntie Energiekosten als financieel product Financiering OEPC: enkele sleutels

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Sociale begeleiding Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0412814 betreft verslaggever SOCIALE BEGELEIDING PERSONEEL uitbouw Sociale Dienst de heer Alexander Vercamer Mevrouwen en mijne Heren, In

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1600624 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Huysmanhoeve Eeklo aanpassing bestek dienstencontract Eddy Couckuyt 1. Feitelijke en juridische

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0703712 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Begrafenisvergoeding niet-gesubsidieerd ondersteunend

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1800616 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gent - Campus Henleykaai Meerwerk reeks 3 (verr.2, 3 en 4) : kennisgeving gunning Peter

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1601951 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal domein Puyenbroeck Doortrekken van een fietspad ter hoogte van parking 2: ontwerp

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken

Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken LOGO GEMEENTE(N) Samenwerkingsovereenkomst voor de bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken Overeenkomst bewegwijzering functionele fietsroutenetwerken maart 2013 p1/5 TUSSEN VOLGENDE PARTNERS: De

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 14 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00537 Onderwerp: Overheidsopdracht van diensten houdende de voorwaarden voor het aanstellen van gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

EPC in de praktijk, Stad Oostende

EPC in de praktijk, Stad Oostende EPC in de praktijk, Stad Oostende Tom Germonpré Schepen, Stad Oostende Inhoud Waarom Oostende voor EPC koos EPC project Oostende Uitdagingen bij de start van het project De rol van Oostende en de EPC facilitator

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel team Organisatieontwikkeling dossiernummer:. 1700021 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Personeelsbehoefte opmaak inventaris in het kader van het project 'GAS - Verkeer',

Nadere informatie

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres Leveringen I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Ministerie van Defensie, Defensie Materieel Organisatie, Inkoop IT Nationale identificatie: 431575409 Postadres:

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Mobiliteit dossiernummer: 1800386 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit Opheffing

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Directoraat D Institute for Reference Materials and Measurements D.1 Site Management Administratieve Bijlage Raamovereenkomst

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/58 Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1103456 Provincieraadsbesluit betreft Gaselwest algemene vergadering 24 juni 2011 Algemene vergadering 24

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1103509 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Intergemeentelijke samenwerking - Imewo uitnodiging algemene

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1405159 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Domein Puyenbroeck Wachtebeke - concessie restaurantcomplex. Goedkeuring concessieovereenkomst.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Financiën dienst Budget dossiernummer:. 1601210 Verslag aan de Provincieraad betreft Budget 2016 Eerste reeks wijzigingen verslaggever Alexander Vercamer Mevrouwen en mijne Heren, In de eerste

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1602497 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever GENT - CAMPUS HENLEYKAAI Design & buildopdracht van de sport- en klasruimte: vastleggen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 juni 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Rik Röttger Telefoon: 03 240 52 55 Agenda nr. 12/4 Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing van

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0700646 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanduiding van provinciale vertegenwoordigers in Huis van het Nederlands Gent, Huis van het Nederlands Oost-

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1800233 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Orthodoxe kerkfabrieken Orthodoxe Kerkfabriek

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1704594 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Wachtebeke: Provinciaal domein Puyenbroeck, sportsite leveren, plaatsen en verhuren van modulaire

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1305002 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Projecten opmaak inventaris in het kader van de projecten: "GIScoördinator ten

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014 OCMW BEVEREN ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 15 OKTOBER 2014 OPENBARE ZITTING Goedkeuring - Aktename - Bekrachtiging 1. Verslag vorige zitting (gedeelte openbare zitting) - goedkeuring

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst ICT Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1000472 betreft verslaggever ICT Beheersysteem voor afdrukbeheer met multifunctionals de heer Alexander Vercamer Mevrouwen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD B-punten gemeenschappelijke aankoopcentrale Samenstelling De heer Patrick Janssens,

Nadere informatie

ESCO. Ronny Thevis. Antwerpen, 26 oktober 2011

ESCO. Ronny Thevis. Antwerpen, 26 oktober 2011 ESCO Ronny Thevis Antwerpen, 26 oktober 2011 Inhoud ESCO - aanbod ESCO - een succes? ESCO - voorbeeldproject ESCO aanbod ESCO = Energy Services Company Globale aanpak: HVAC Relighting Gebouwschil Hernieuwbare

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

20/02/2015. Financieel overzicht: Project ES00161 Cultureel Centrum in Lommel. Opgesteld door Ronny Thevis

20/02/2015. Financieel overzicht: Project ES00161 Cultureel Centrum in Lommel. Opgesteld door Ronny Thevis 20/02/2015 Financieel overzicht: Project ES00161 Cultureel Centrum in Lommel Opgesteld door Ronny Thevis HB Fin Overzicht Afgedrukt op: 20/02/2015 Doc & Rev nr. FIN4.00 Project ES00161 Cultureel Centrum

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 2 5 maart 2018 24e jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 3 Nr. 4 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

gfedcb Raad gfedc OR gfedc Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Raad gfedc OR gfedc Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team BV/PJ/JZ Inkoop van Energie 1- Notagegevens Notanummer 2007.06684 Opsteller Meiling G.J. Telefoon 3063 Datum 19-4-2007 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage A) Administratieve Bijlage

Bijlage A) Administratieve Bijlage EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Instituut voor Referentie Materialen en -Metingen (Geel) Bijlage A) Administratieve Bijlage Vervanging van koelinstallaties

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel --- dossiernummer:. 1701853 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Rechtspositieregeling Wijziging van de rechtspositieregeling Hilde Bruggeman Mevrouwen en mijne Heren,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1505515 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last?

De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last? De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last? Jo Swartenbroekx Hoofdapotheker UZ Antwerpen PUO 4 oktober 2011 Wet op de overheidsopdrachten Wet op overheidsopdrachten is meer dan Europese aanbesteding

Nadere informatie

RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR. Meerjaren beheerplanning - meer dan energie

RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR. Meerjaren beheerplanning - meer dan energie RONDETAFEL KLIMAATFONDS DUURZAME CULTURELE INFRASTRUCTUUR Meerjaren beheerplanning - meer dan energie Korte voorstelling agentschap Facilitair Bedrijf IVA zonder rechtspersoon, Het Facilitair Bedrijf +/-

Nadere informatie

Overzichtslijst van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn OPENBARE ZITTING

Overzichtslijst van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn OPENBARE ZITTING Overzichtslijst Overzichtslijst van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn Aanwezig Datum 26 februari 2015 Herwig Beckers, voorzitter Luc Ponsaerts, Chris Bex, Elisabeth Dyckmans, Luc

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

Seminariecyclus Duurzaam bouwen DUURZAAM ÉN BINNEN BUDGET. 16 december Principe achter een ESCo (Energy Service Company) Steve CAILLER 3E

Seminariecyclus Duurzaam bouwen DUURZAAM ÉN BINNEN BUDGET. 16 december Principe achter een ESCo (Energy Service Company) Steve CAILLER 3E Seminariecyclus Duurzaam bouwen DUURZAAM ÉN BINNEN BUDGET 16 december 2016 Principe achter een ESCo (Energy Service Company) Steve CAILLER 3E DOELSTELLING(EN) VAN DE PRESENTATIE De uitdagingen van een

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst ICT Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1002605 betreft verslaggever PM GENT Rechtszaak Everdata de heer Peter Hertog Mevrouwen en mijne Heren, U wordt gevraagd

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel. directie Economie, Landbouw & Platteland, Europese en Internationale samenwerking dienst Economie, Europese & Internationale samenwerking Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale

Nadere informatie

De opdracht werd gepubliceerd op 27 oktober 2016 in het Bulletin der Aanbestedingen nr 275 publicatienummer

De opdracht werd gepubliceerd op 27 oktober 2016 in het Bulletin der Aanbestedingen nr 275 publicatienummer Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0448 22-12-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Gunningsverslag met betrekking tot de open offerteaanvraag voor de studieopdracht voor de opmaak van outputspecificaties

Nadere informatie

Informatiesessie. Vraag 1 : Hebben de kandidaten de mogelijkheid om het vernoemd contract te bekijken?

Informatiesessie. Vraag 1 : Hebben de kandidaten de mogelijkheid om het vernoemd contract te bekijken? Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 14 mei 2014 Stafdienst Logistiek Koning Albert II-Laan, 33 - Brussel Afdeling aankoop Openbare aanbesteding voor assistentie aan de bouwheer (AB) in het kader

Nadere informatie

Overheidsopdrachten 9. G UNNING 11. VARIA

Overheidsopdrachten 9. G UNNING 11. VARIA Overheidsopdrachten 1. HISTORISCH KADER 2. WET VAN 24/12/1993 3. G UNNINGSWIJZEN 4. BEKENDMAKINGSVOORSCHRIFTEN 5. SELECTIE EN GUNNINGSCRITERIA 6. M OTIVERING- EN MELDINGSPLICHT 7. HET BESTEK 8. OFFERTE

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1705773 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Budgetwijziging

Nadere informatie

Presentatie Gert-Jan de Looze. Verduurzamen van vastgoed door gebruik van Esco s. Presentatie Stadsregio

Presentatie Gert-Jan de Looze. Verduurzamen van vastgoed door gebruik van Esco s. Presentatie Stadsregio Presentatie Gert-Jan de Looze Verduurzamen van vastgoed door gebruik van Esco s Presentatie Stadsregio Indeling presentatie Programma Rotterdamse Groene Gebouwen (RGG) Onderhouds en energieprestatiecontract

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Financiën dienst Budget dossiernummer:. 1801171 Verslag aan de Provincieraad betreft Budget 2018 Eerste reeks wijzigingen verslaggever Alexander Vercamer Mevrouwen en mijne Heren, In de eerste

Nadere informatie

Welkom. PV-panelen op publieke daken. Wase Klimaattop. 14 oktober 2016

Welkom. PV-panelen op publieke daken. Wase Klimaattop. 14 oktober 2016 Welkom Wase Klimaattop PV-panelen op publieke daken 14 oktober 2016 Agenda Zonne-energie in Vlaanderen Zonnepotentie van een dak Aanbod voor Lokale Besturen 2 Context Europese doelstelling: 20% hernieuwbare

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer:. 1502799 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gent: Leopoldskazerne Design & Buildprocedure: gunningswijze aanstellen consortium Hilde

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Welzijn en Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever STEUNPUNT VRIJWILLIGERSWERK Reglement betreffende de provinciale collectieve verzekering vrijwilligerswerk de heer Eddy Couckuyt

Nadere informatie

Conceptnota A Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina 1 van 6

Conceptnota A Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina 1 van 6 Conceptnota A000033 Raamovereenkomst voor de aanneming van diensten met betrekking tot de implementatie van de Talent Management applicatie SuccessFactors Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina

Nadere informatie

Marktconsultatie OEPC projecten

Marktconsultatie OEPC projecten Marktconsultatie OEPC projecten Syntheserapport 30 september 2014 VLAAMS ENERGIEBEDRIJF 1 Verloop van de marktconsultatie Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft op 12 juni 2014 een marktconsultatiedossier gepubliceerd

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1705773 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Budgetwijziging

Nadere informatie

BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL

BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL INFOSESSIE AAN KANDIDATEN 24.09.2012 DOEL VAN INFOSESSIE Deze infosessie zal tot doel hebben om deelnemers te informeren over de procedure en selectieregels voor deze opdracht.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 3e Directie Dienst 31 Gebouwen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0706378 betreft verslaggever RONSE : PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE Home voor 3 leefgroepen - uitbreiding met één leefruimte

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0708581 betreft verslaggever WELZIJN EN GEZONDHEID - AANVRAGEN INVESTERINGSSUBSIDIES Toekennen van subsidies de heer Eddy Couckuyt

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

D.3.1.c Samenvatting Business plan voor het EPC coaching traject voor gemeenten en gemeenschapsvoorzieningen in de provincie Vlaams-Brabant

D.3.1.c Samenvatting Business plan voor het EPC coaching traject voor gemeenten en gemeenschapsvoorzieningen in de provincie Vlaams-Brabant D.3.1.c Samenvatting Business plan voor het EPC coaching traject voor gemeenten en gemeenschapsvoorzieningen in de provincie Vlaams-Brabant Titel van het project: EPC coaching voor gemeenten. Locatie:

Nadere informatie