TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica"

Transcriptie

1 TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina /8 Maandag 4 april 204, Maximum score is 50 punten. De deelscores zijn in de linkermarge aangegeven per opgave. Er zijn vijf opgaven. Begin met de vraag die je het makkelijkst kunt beantwoorden. Noteer deelstappen en argumentatie! - Alleen een antwoord (zonder argumentatie levert geen punten op. - De argumentatie is dus minstens zo belangrijk als het antwoord. - Ook goede antwoorden op delen van de vragen krijgen punten. Notebook is toegestaan, maar louter voor Matlab gebruik. Het formuleblad bevindt zich op pagina 8 Succes!

2 Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina 2/8 Maandag 4 april 204, p aorta p aorta Coronair zonder stenose q normaal Coronair met stenose R p R p 2 p veneus q stenose p distaal p veneus. Atherosclerose kan tot vernauwingen in de kransslagaderen (= coronairen leiden. Dit kan er voor zorgen dat de hartspier niet voldoende aanvoer van zuurstofrijk bloed krijgt, hetgeen tot een verminderde pompfunctie kan leiden. Tijdens een dotter behandeling wordt er vaak een stent geplaatst om het bloedvat open te houden ter hoogte van de vernauwing. Echter, vaak zijn er meerdere vernauwingen (= stenoses, die niet allemaal gestent hoeven te worden. Om te bepalen hoe significant het effect van een stenose op de bloedtoevoer naar het hart is, kan men de zogenaamde Fractional Flow Reserve (FFR meten. De FFR is de verhouding flow bij een stenose (q stenose t.o.v. de flow in een normaal vat (q normaal bij maximale dilatatie van het perifere bed: F F R = q stenose q normaal p d p a ( Middels een intravasculaire bloeddruk meting met een pressure wire wordt de druk voor de stenose (p aorta = p a en na de stenose (p distaal = p d bepaald. Tevens wordt er een vasodilator ingespoten die zorgt voor maximale verwijding van het perifere vaatbed. a. Leg uit waarom deze meting niet snel pre-operatief uitgevoerd zal worden voor het plannen van de interventie. Bespreek de medische/ethische aspecten rondom deze ingreep en de afwegingen die men moet maken alvorens deze metingen uit te voeren. In de figuur aan rechterzijde ziet u een model van een coronair vat zonder en met stenose, met daarin de perifere weerstand R p en de veneuze druk p v. De medisch ingenieur gaat dit modelleren met een simpel elektrisch circuit bestaande uit alleen weerstanden. b. Laat zien dat geldt qstenose q normaal = p d p v R p2 R p p a p v c. Welke aannames zijn gemaakt om tot de formule voor de FFR te komen? Stenoses met een F F R 0.8 worden als significant beschouwd en dus wordt er in dat geval een stent geplaatst. De pressure wire geeft p a = (.2± mmhg en p d = (.0± mmhg. Je mag aannemen dat alle onzekerheden onafhankelijk zijn. d. Bereken de FFR voor deze stenose en zijn onzekerheid voor het 00% onzekerheidsinterval. Mag je besluiten te stenten of niet? e. Bereken de FFR voor deze stenose en zijn onzekerheid voor het 68% onzekerheidsinterval. Mag je nu besluiten te stenten of niet?

3 Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina 3/8 Maandag 4 april 204, Voor het modelleren van het cardiovasculaire systeem wordt vaak gebruik gemaakt van Windketel modellen. Het meest uitgebreide model, het vier-element Windketel model, bestaat in meerdere varianten, zie figuur hieronder. L C C R R2 L R R2 A ~ ~ De vraag blijft of de spoel in serie met, of parallel aan, de weerstand R geschakeld moet worden. Om meer inzicht hierin te verschaffen, gaan we dit systeem analyseren. a. Leid de totale impedantie van het vier-element Windketel model af waarbij L en R parallel zijn geschakeld. b. Gebruik deze impedantie om te analyseren wat het gedrag is van dit systeem voor ωl R en ωc. c. Wat is het gedrag voor de limiet ω 0. In de tweede variant is inductantie L seriëel geschakeld. De vergelijking voor dit systeem is: LCq(t + (R C + L q(t + ( + R q(t = Cp(t + p(t d. Bepaal de systeem frequentie response functie S(ω en bijbehorende functies A(ω en ϕ(ω. Maak hierbij gebruik van complexe amplitude rekening. e. Onderzoek het limietgedrag van vraag (b en (c voor deze schakeling. f. Wat zijn de verschillen tussen de twee modellen? Geef bij ieder model aan of het een laag-, band- of hoog-doorlaat filter is.

4 3. Een onderzoeker wil de bloedsnelheid in de hersenen meten. Middels trans-craniale Doppler kan dit op één positie aan de zijflank van het hoofd, waar er een natuurlijke opening in de schedel zit. De huid is ongeveer 0.5 cm dik, de schedel.5 cm. Het bloedvat waarin men geïnteresseerd is ligt op cm van de schedel af. De gebruikte transducer heeft een zendfrequentie van 5 MHz. ρ huid = kg/m 3 c huid = 450 m/s att huid = 0.6 db/cm MHz ρ bot = kg/m 3 c bot = 3500 m/s att bot = 0 db/cm MHz ρ hersenen = kg/m 3 c hersenen = 540 m/s att hersenen = 0.8 db/cm MHz a. Bereken hoeveel procent van de akoestische energie de transducer bereikt na reflectie in het brein als men trans-craniale Doppler uitvoert. Beschouw hierbij alleen reflecties en neem aan dat de opening gevuld is met huid. b. Idem, maar nu als men door de schedel heen probeert te echoën. c. Bereken de attenuatie in beide gevallen. De onderzoeker gebruikt Continuous Wave Doppler. De hoek tussen het bloedvat en de probe is 40. De operator hoort geluiden van 0-3 khz. d. Bereken de minimale en maximale snelheid van het bloed. De onderzoeker stapt over naar Pulsed Wave Doppler. e. Wat is de benodigde pulse repetition frequentie voor dezelfde metingen? Jonge babies hebben een zogenaamde fontanel: een grote schijf kraakbeen midden in de schedel. f. Waarom is brein echografie bij jonge babies wel mogelijk? Beargumenteer. g. Een phased array transducent staat ingesteld op een diepte van 0 cm met een zendfrequentie van 5 MHz en een beeldherhalingsfrequentie van 70 Hz. Hoeveel echolijnen worden er opgenomen? Neem aan dat de geluidssnelheid overal 540 m/s is. h. Stel, je wil een grote studie doen naar brein perfusie bij kinderen. Je denkt hierbij aan echografie en validatie met MR. Bespreek de voor en tegens van deze studie.

5 Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina 5/8 Maandag 4 april 204, R Pm PL Pex C 4. Tijdens inademing stroomt er een bepaald hoeveelheid lucht q L de luchtwegen en de longen in. Bij een normale rustige ademhaling kan er worden aangenomen dat deze luchtstroom gelijk is aan de instantane verandering van het volume aan lucht, v L, in de luchtwegen en longen, i.e. q L = v L. Als eerste orde benadering kan de stroming van lucht door de longen en luchtwegen gemodelleerd worden als een weerstand R in serie met een capaciteit C (zie figuur hierboven. De weerstand representeert de weerstand die de lucht ondervindt als het door de aanvoerende luchtwegen stroomt. De drukval over deze weerstand p R is gegeven door het verschil tussen de heersende druk aan het begin van de luchtwegen (mond, p m en de druk in de longen, p L. De capaciteit representeert de statische compliantie (passieve elasticiteit van de longen en is gegeven door: p C = p L p ex = C v L waarin p ex de druk buiten de longen is. a. Stel de differentiaalvergelijking op van het seriële systeem voor v L door gebruik te maken van de wetten van Kirchhoff, de wet van Ohm en bovenstaande expressie voor de drukval p C. b. Los de differentiaalvergelijking analytisch op met de integrerende factor onder de aanname dat het drukverschil varieert met een sinus-functie met een frequentie van 0. Hz en een amplitude van 650 Pa. Laat alle stappen zien (De integratiestap mag ook symbolisch met Matlab. Nu nemen we aan dat er na de inspiratie geen lucht meer de luchtwegen instroomt en dat de longen passief relaxeren vanaf het volume V 0. c. Wat is de oplossing van de differentiaal vergelijking voor v L nu? d. Op welke manier zou je de relaxatie tijd kunnen bepalen? Welke informatie is daarvoor nodig?

6 De resultaten van zo n analyse resulteren in een relaxatie-constante van 0. s. e. Wat is de bijbehorende weerstand van de luchtwegen gegeven een statische compliantie C = 0 5 m 3 /Pa. f. Schrijf de differentiaalvergelijking uit (a in de vorm y = f en implementeer deze differentiaal vergelijking in de Matlab functie odefuncs bij odenum = 2. Gebruik als constanten de weerstand en compliantie uit (e en als input de sinusfunctie. Geef v max en v min. g. Gebruik nu de Euler solver in main.m om de differentiaalvergelijking numeriek op te lossen voor de volgende tijdstappen: tstep = e-3, e-2, e- en tstep = 0.5 s. Gebruik tend = 20 s. Wat observeer je als je de tijdstappen gaat variëren? Kun je dat uitleggen? In de kliniek is de flow door de luchtwegen gemeten met twee methodes. Meerdere metingen zijn uitgevoerd in een patiënt met een flow van 450 ml/min. De meetdata zijn: - Methode : [ ]; - Methode 2: [ ]; h. Analyseer de precisie en trueness van beide technieken. Welke methode is het meest accuraat? i. De Pearson s correlatie en Spearman correlatie zijn respectievelijk 0.95 en Beargumenteer of er een goede overeenkomst tussen de twee methodes is.

7 Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina 7/8 Maandag 4 april 204, Een drukdraad meet drukken tussen 0 en 200 mmhg. Een bloeddruksignaal is gemeten in een patiënt met een hartslag van 90 slagen per minuut. Een voorbeeld is in de figuur hieronder gegeven. 20 Druk (mmhg Tijd (s Gegeven de Fourier coëfficiënten: a 0 = a k =[ ] b k =[ ] a. Geef de Fourier serie voor de frequenties < 5 Hz. b. Teken het lijnspectrum A k voor dit signaal. Het flow signaal wordt gefilterd met een laag-doorlaat filter (RC met een gedigitaliseerd met een unipolaire 5-bits AD-converter. Het filter heeft een capaciteit van 4 µf en een weerstand van Ω. c. Welke componenten zullen nog aanwezig zijn in het gefilterde signaal? d. Wat is de nodige bemonsteringsfrequentie voor het gefilterde signaal? e. Wat is de resolutie van het digitale signaal? f. Geef het dynamische bereik van het digitale signaal en de most significant bit (MSB.

8 Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0 pagina 8/8 Maandag 4 april 204, Algebraische elementen V R (t = RI(t F K (t = Kx(t p R (t = Rq(t CV C (t = I(t F B(t = Bx (t Cp C (t = q(t V L = LI (t p L = Lq (t Homogene oplossing voor 2 e orde ODEs: y hom (t = Re(K e λt + K 2 e λ2t voor twee verschillende roots y hom (t = Re(K te λt + K 2 e λt voor twee dezelfde roots y hom (t = Re(e γt [d cos γ 2 t + d 2 sin γ 2 t] voor twee complexe roots Particuliere oplossing voor 2 e orde ODEs: Rechterzijde is f(t = Q(te ωt Q(t als ω λ and ω λ 2 Q(t + als λ λ 2 and ω = λ or ω = λ 2 Q(t + 2 als ω = λ = λ 2 Cosinus regel c 2 = a 2 + b 2 + 2ab cos(α, met α de hoek tussen de twee vectoren Partiële Integratie f(xg(x dx = f(xg(x f(x g(xdx Reflection & Transmissie akoestische energie, Doppler effect R E = (Z 2 Z 2 (Z 2 + Z 2 T E = R E f = Fourier serie 2v cos(θ f c c x(t = + k=0 [a k cos(kωt + b k sin(kωt] ˆx(t N = N k=0 [a k cos(kωt + b k sin(kωt] a 0 = t=t+t T t=t x(tdt a k = 2 t=t+t T t=t x(t cos(kωtdt b k = 2 t=t+t T t=t x(t sin(kωtdt c k = 2 (a k ib k c k = 2 (a k + ib k A k = a 2 k + b2 k = 2 c k ψ k = arctan( b k a k Statistiek µ x = N N x i S = N (x i x N 2 i= i= Foutpropagatie 00% & 68% interval y = N j= xj f(x,..., x N x j S m,ȳ = N ( f(x,t,..., x N,t x 2 Sm, x 2 i. i i=

9 . Antwoorden TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica Antwoorden Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek(8VB0 Maandag 4 april 204, a. De drukmeting is uiterst invasief en, hoewel per-operatief geen extra belasting voor de patiënt, zal dus niet snel vooraf aan de ingreep worden uitgevoerd. Verder is het toedienen van een vasodilator ook invasief en moet goed overwogen worden. In een goed gecontroleerde situatie, zoals in de OK, kan dit prima. De diagnose van vernauwingen in de coronairen is al gesteld op basis van angio/ct, wat minder invasief is. Echter, om vooraf te kijken, middels een operatie, of er minder of meer gestent moet worden, tijdens de operatie, is niet realistisch. ( b. R p = pa pv q normaal en R p2 = p d p v q stenose. Omschrijven en invullen in qstenose q normaal geeft p d p v R p2 R p p a p v. ( c. De perifere weerstand (na toedienen vasodilator is gelijk, of er nu een stenose in een coronair aanwezig is of niet, ofwel R p = R p2. Verder wordt aangenomen dat p v = 0. ( d. Deze opgave kan op twee manier worden opgelost. : Door de relatieve fouten op te tellen, i.e. F F R F F R = 30/ / Dus F F R = / : Door gebruik te maken van de algemene rekenregel voor 00% intervallen: y = Dit geeft: N j= xj f(x,..., x N x j. F F R = p a pd + p d p 2 a pd = De FFR is dus (0.8 ± 0.4. Het is op basis van deze meting erg lastig te bepalen of je moet stenten aangezien de werkelijke waarde met 00% zekerheid ligt tussen.2 en 0.4 en de threshold waarde is 0.8. ( e. Ook het 68% onzekerheidsinterval kan op twee manier bepaald worden. Enerzijds door de relatieve fouten kwadratisch op te tellen en ook weer met de algemene rekenregel gegeven door: S m,ȳ = N ( f(x,t,..., x N,t x 2 Sm, x 2 i. i i= Deze laatste methode geeft: S m,f F R = ( p 2 Sm,p 2 d + ( p d a p 2 2 Sm,p 2 a = a ( ( De FFR is dus (0.8 ± 0.3. Het is op basis van deze meting erg lastig te bepalen of je moet stenten aangezien de werkelijke waarde met 68% zekerheid ligt tussen. en 0.5 en de threshold waarde is 0.8. (

10 2. Antwoorden: a. Z LR = R + iωl = R +iωl iωr L Z LR = iωr L R +iωl = + iωc = +iωc Z CR2 +iω C Z CR2 = Z tot = Z LR + Z CR2 = iωr L R +iωl + +iω C Z tot = (iωr L(+iω C+ (R +iωl (R +iωl(+iω C ( b. Z tot = iωr L R +iωl + +iω C = R + 0 = R. Alle stroom gaat via R (inductor laat niks door, daarna via condensator (hoog frequent, dus condensator laat alles door. ( c. Z tot = 0 + =. De inductor zal geen weerstand bieden, de condensator eindig veel. De stroom gaat dus via L en ( d. S(ω = p q = LCω2 +iω(r C+ L +(+ R A(ω = iωc+ (+ R LCω 2 2 +(ω(r C+ L 2 (ωc 2 +( 2 ϕ(ω = arctan ω(r C+ L + R LCω 2 arctan( ωc ( e. Voor ω 0 krijg je Z tot = R +, in het tweede geval zal de inductor een oneindige impedantie krijgen, waardoor er geen flow zal zijn. ( f. Het tweede model is een laag-doorlaat filter. De limieten van dit model laten dit zien. De limiet voor hoge frequenties impliceert dat de parallelle variant (model wellicht beter is.( 3. Antwoorden a. R huid brein = (Z hersenen Z huid 2 (Z hersenen +Z huid = 0.003, dus T 2 = , ofwel 99.7%. Echter, het geluid moet ook nog terug naar de transducer. De totale transmissie is dus T tot = T 2 = , ofwel 99.4% van de energie zal de probe bereiken. ( b. R huid schedel = (Z bot Z huid 2 = 0.49, dus T (Z bot +Z huid 2 = 0.5; R schedel brein = (Z hersenen Z bot 2 = 0.45, (Z hersenen +Z bot 2 dus T 2 = De totale transmissie is dus T tot = T T 2 = Echter, het geluid moet ook nog terug, dus blijft er slechts Ttot 2 = 0.08, 8%, over. ( c. Situatie (trans-craniaal: attenuatie is ( = 0 db Situatie 2 (trans-craniaal: attenuatie is = 80.5 db ( d. Invullen in de Doppler formule levert: - Voor 0 Hz: v = fc 2f c cos(θ = 0 - Voor 3 khz: v = = 0.6 m/s ( cos(40 e. PRF = 2f Nyq = 6 khz. (

11 f. De dichtheid van, en de geluidsnelheid in, het kraakbeen liggen dichter bij die van de huid en de hersenen. De reflecties/attenuatie zullen lager zijn, waardoor echografie mogelijk is (er komt nog signaal terug!. ( g. Tijd voor een enkele echolijn is beeld is lijnen. (factor 2 i.v.m. de afgelegde weg. De tijd voor een enkel 70. Het aantal (mogelijke lijnen binnen dit beeld, bij deze diepte, is 70 = ( h. Non-invasieve echografie bij jonge kinderen vereist toestemming van de medisch-ethische toetsingscommissie en van de ouders (na het verstrekken van voldoende en correcte informatie. Extra metingen en het gebruik van contrast zijn hier bij uit den boze. MR is mogelijk, maar is kostbaar. Daarnaast vereist een goede MR-scan een stilliggend kind, wat bij kleine kinderen niet triviaal is. Tenslotte is een MR-scan erg bedreigend (tunnel, geluid voor een klein kind. Dus nee, die validatie studie gaat je waarschijnlijk niet lukken. ( 4. Antwoorden: a. p = p R + p C = C v L + Rv L. ( b. Oplossen van de differentiaalvergelijking stap voor stap:. Zet de vergelijking in de vorm v L + RC v L = p R. 2. Bepaal een primitieve van a(t = RC, i.e. A(t = t RC. 3. Vermenigvuldig de differentiaalvergelijking met de integrerende factor e A(t = e t Dit geeft: v Le t RC + RC V Le t RC 4. Herschrijf tot: d dt (e t RC vl = p0 sin (2πft = e t RC. R p0 sin (2πft e t RC. R 5. Integreer het linker- en rechterlid over de tijd met behulp van partiële integratie. Dit mag je doen met de Matlab functie int.m. De resulterende vergelijking is: e t RC vl = p0e t sin 2πft RC (2πf cos (2πft RC + k. R( + 4π C 2 f 2 2 Hierin is k een integratieconstante. 6. De algemene oplossing is dan: v L = sin (2πft p0(2πf cos (2πft RC + ke t R( + 4π C 2 f 2 RC. 2 RC. ( c. Op het moment dat er geen lucht meer instroomt is de druk gradiënt p gelijk aan 0. De homogene differentiaalvergelijking blijft dus over en de oplossing is dus de homogene oplossing van opgave (b met als beginconditie v L (0 = V 0. Dus: v L = V 0 e t RC.(

12 d. De relaxatie-tijd is gegeven door RC. v L als functie van de tijd kunnen we meten/benaderen. Hieruit kunnen we de relaxatie bepalen door ln V L(t V 0 uit te zetten tegen de tijd. De helling van deze grafiek is dan gelijk aan RC. Hieruit kunnen we dan eenvoudig de relaxatie-tijd RC halen. ( e. RC = 0. s geeft dat R = = 0 4 Pa s/m 3. ( f. Gebruik bij odenum=2 de volgende Matlab code: %% CONSTANTS p0 = 650; f = 0.; R = e4; C = e-5; Pin = p0*cos(2*pi*f*t; %% f f=pin/r-y/(r*c;. v min = = 6 liter, v max = = 6 liter. ( g. De tijdstap 0.5 s veroorzaakt instabiliteiten. Het verkleinen van de tijdstap zorgt er voor dat we een goede numerieke oplossing krijgen. Voor de stabiliteit van de Euler solver geldt dat h λ < 2. Hier betekent dit dat de oplosmethode stabiel is voor h < 2R C = 0.2 s. ( h. Methode heeft een gemiddelde ± standaard deviatie van 449 ± 9.6. Voor methode 2 is dit: 430 ± 6.7. Methode 2 heeft een grote onderschatting (lage trueness, maar hogere precisie. Men mag concluderen dat methode accurater is gezien de kleine verschillen in precisie. Echter, de conclusie geen van beide is meer accuraat, methode is onpreciezer, methode 2 geeft een afwijking wordt ook goed gerekend. Bij gebruikmaking van mediaan en inter-quartiel range is het antwoord wel eenduidig: methode is accurater, aangezien de precisie van beide methodes gelijk is (IQR = 2 en de mediaan van methode dichter bij de echte waarde ligt. ( i. Nee. Het lijkt er op dat er een lineair verband is, maar dit wil niet zeggen dat er een goede overeenkomst tussen beide methodes is. (

13 5. Antwoorden: a. De grondtoon is 90/60 =.5, dus f < 5 Hz betekent dat de DC-offset en eerste drie harmonische frequenties gevraagd worden. Dit geeft: p(t = cos(3πt+2.88 sin(3πt 3.92 cos(6πt+5.27 sin(6πt 3.79 cos(9πt+2.49 sin(9πt ( b. A k 40 ( Frequentie (Hz c. De cut-off frequentie is zijn nog aanwezig. 2πRC = 8 Hz. De DC-offset en de eerste vijf harmonische frequenties ( d. f = 2f Nyq = 6 Hz. ( e. Het bereik in druk is mmhg. De resolutie is dus ( = mmhg/bit. f. DR = 25 = 3 of 29.8 db. De MSB (0000 geeft: = mmhg. (

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB10) pagina 1/6 Maximum score is 50 punten. De

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica Tussentijdse Toets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB10) pagina 1/4 Maximum score is 24 punten.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, sectie Cardiovasculaire Biomechanica Eindtoets Metingen en Modellen in de Kliniek (8VB0) pagina /7 Maandag 4 april 204, 9.00-2.00 Maximum

Nadere informatie

Voorblad bij Tentamen

Voorblad bij Tentamen Studentnaam: Studentnummer: Voorblad bij Tentamen (in te vullen door de examinator) Vaknaam: Metingen en Modellen in de Kliniek Vakcode: 8VB10 Datum: 22-6-2015 Begintijd: 18:00 Eindtijd: 21:00 Aantal pagina

Nadere informatie

Voorblad bij Tentamen

Voorblad bij Tentamen Studentnaam: Studentnummer: Voorblad bij Tentamen (in te vullen door de examinator) Vaknaam: Metingen en Modellen in de Kliniek Vakcode: 8VB10 Datum: 13-04-2015 Begintijd: 9:00 Eindtijd: 12:00 Aantal pagina

Nadere informatie

Voorblad bij Tentamen

Voorblad bij Tentamen Studentnaam: Studentnummer: Voorblad bij Tentamen (in te vullen door de examinator) Vaknaam: Metingen en Modellen in de liniek Vakcode: 8VB10 Datum: 04-04-2016 Begintijd: 13:30 Eindtijd: 16:30 Aantal pagina

Nadere informatie

Voorblad bij Tentamen

Voorblad bij Tentamen Studentnaam: Studentnummer: Voorblad bij Tentamen 8VB1-Metingen&ModellenindeKliniek Vaknaam: Metingen en Modellen in de Kliniek Vakcode: 8VB1 Datum: 2-6-216 Begintijd: 18: Eindtijd: 21: Aantal pagina s:

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E020 22 april 2009, 9.00-12.00 uur

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E020 22 april 2009, 9.00-12.00 uur Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E april 9, 9. -. uur Dit tentamen bestaat uit opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken, geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een deel van de punten opleveren.

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E april 2009, uur

Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E april 2009, uur Tentamen Inleiding Meten Vakcode 8E00 april 009, 9.00 -.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken, geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een deel van de

Nadere informatie

Formuleblad Wisselstromen

Formuleblad Wisselstromen Formuleblad Wisselstromen Algemeen Ueff = U max (bij harmonisch variërende spanning) Ieff = I max (bij harmonisch variërende stroom) P = U I cos(φ) gem eff eff U Z = I Z V = Z + Z + (serieschakeling) Z3

Nadere informatie

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER Cursusjaar 2009 / 2010 2 Inhoudsopgave 1 FOURIERANALYSE 5 1.1 INLEIDING............................... 5 1.2 FOURIERREEKSEN.......................... 5 1.3 CONSEQUENTIES

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Calculus, 2DM10, maandag 22 januari 2007

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Calculus, 2DM10, maandag 22 januari 2007 TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Uitwerking Tentamen Calculus, DM, maandag januari 7. (a) Gevraagd is het polynoom f() + f () (x ) + f (x ). Een eenvoudige rekenpartij

Nadere informatie

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Uitwerking Proeftentamen 3 Functies van één veranderlijke (15126 De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd en overzichtelijk

Nadere informatie

168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN

168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN 168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN 5.7 Vraagstukken Vraagstuk 5.7.1 Beschouw de differentiaalvergelijking d2 y d 2 = 2 y. (i) Schrijf y = a k k. Geef een recurrente betrekking voor de coëfficienten a

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel 2. 6 november 2015 van 10:00 12:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel 2. 6 november 2015 van 10:00 12:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel 2 6 november 2015 van 10:00 12:00 uur Puntenwaardering voor de opgaven: Opgave 1: a) 4; b) 6; c) 5 Opgave 2: a) 5; b) 3;

Nadere informatie

BIOFYSICA: WERKZITTING 08 en 09 (Oplossingen) ELEKTRISCHE KRINGEN

BIOFYSICA: WERKZITTING 08 en 09 (Oplossingen) ELEKTRISCHE KRINGEN 1ste Kandidatuur ARTS of TANDARTS Academiejaar 2002-2003 Oefening 11 (p29) BIOFYSICA: WERKZITTING 08 en 09 (Oplossingen) ELEKTRISCHE KRINGEN Bereken de stromen in de verschillende takken van het netwerk

Nadere informatie

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 ECHNISCHE UNIVERSIEI EINDHOVEN Faculteit Biomedische echnologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica entamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 vrijdag 3 februari 2012, 9.00-12.00

Nadere informatie

Examen Wiskundige Analyse I 1ste bach ir wet. dinsdag 5 januari Vraag 1.1. Waar of vals (1pt) Het beginvoorwaardenprobleem

Examen Wiskundige Analyse I 1ste bach ir wet. dinsdag 5 januari Vraag 1.1. Waar of vals (1pt) Het beginvoorwaardenprobleem Examen Wiskundige Analyse I ste bach ir wet dinsdag 5 januari 206 Vraag.. Waar of vals (pt) Het beginvoorwaardenprobleem 32x 3 y = (y ) 3, y() = 2, y () = 4 bezit een unieke oplossing, die geldig is in

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C120 7 april 2010, uur. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan.

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C120 7 april 2010, uur. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C1 7 april 1, 9. - 1. uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken, geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N7) deel A1, blad 1/4 maandag 1 oktober 27, 9.-1.3 uur Het tentamen

Nadere informatie

Overgangsverschijnselen

Overgangsverschijnselen Hoofdstuk 5 Overgangsverschijnselen Doelstellingen 1. Overgangsverschijnselen van RC en RL ketens kunnen uitleggen waarbij de wiskundige afleiding van ondergeschikt belang is Als we een condensator of

Nadere informatie

Calculus I, 23/11/2015

Calculus I, 23/11/2015 Calculus I, /11/015 1. Beschouw de functie met a, b R 0. f = a + b + lne a Benoem het domein van de functie f. b Bepaal a en b zodat de rechte y = 1 een schuine asymptoot is voor f. c Voor a = en b = 1,

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Tweede orde lineaire differentiaalvergelijkingen

Hoofdstuk 3: Tweede orde lineaire differentiaalvergelijkingen Hoofdstuk 3: Tweede orde lineaire differentiaalvergelijkingen De inhoud van hoofdstuk 3 zou grotendeels bekende stof moeten zijn. Deze stof is terug te vinden in Stewart, hoofdstuk 17. Daar staat alles

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft Tentamen Calculus TI1106M - Uitwerkingen. 2. Geef berekeningen en beargumenteer je antwoorden.

Technische Universiteit Delft Tentamen Calculus TI1106M - Uitwerkingen. 2. Geef berekeningen en beargumenteer je antwoorden. Technische Universiteit elft Tentamen Calculus TI06M - Uitwerkingen Opmerkingen:. Het gebruik van de rekenmachine is NIET toegestaan.. Geef berekeningen en beargumenteer je antwoorden. 3. Bij iedere vraag

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1. Richtingsvelden. Zie Stewart, 9.2. 1.2. Oplossingen van enkele differentiaalvergelijkingen. Zelf doorlezen. 1.3. Classificatie van differentiaalvergelijkingen. Differentiaalvergelijkingen

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) 2 Juli, 2010, 14:00 17:00 uur Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 19 deelvragen. 2. Werk nauwkeurig en netjes. Als ik het antwoord niet kan

Nadere informatie

Tentamen Fysische Systemen, , 9-12 uur

Tentamen Fysische Systemen, , 9-12 uur Tentamen Fysische Systemen voor TBK 3-8-010, bladzijde 1 van 4 Tentamen Fysische Systemen, 3-8-010, 9-1 uur Vermeld (duidelijk!) naam, geboortedatum, studie en studienummer op het 1 e vel papier; op ieder

Nadere informatie

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism KINEMATICA EN DYNAMICA VAN MECHANISMEN PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism Lien De Dijn en Celine Carbonez 3 e bachelor in de Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde-Elektrotechniek Prof. Dr.

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

Vandaag. Uur 1: Differentiaalvergelijkingen Uur 2: Modellen

Vandaag. Uur 1: Differentiaalvergelijkingen Uur 2: Modellen Vandaag Uur 1: Differentiaalvergelijkingen Uur 2: Modellen Diferentiaalvergelijkingen Wiskundige beschrijving van dynamische processen Vergelijking voor y(t): grootheid die in de tijd varieert Voorbeelden:

Nadere informatie

Extra opgaven. Bewijs de uitdrukking voor L V in de eerste figuur door Z V = Z 1 + Z 2 toe te passen.

Extra opgaven. Bewijs de uitdrukking voor L V in de eerste figuur door Z V = Z 1 + Z 2 toe te passen. Extra opgaven Opgave In de volgende vier figuren staan twee spoelen of twee condensators met elkaar in serie of parallel. Onder deze figuren zijn de vervangingsspoel L of de vervangingscondensator C geteken

Nadere informatie

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 9 April uur

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 9 April uur Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C0 9 April 200-900-200 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over pagina s Op pagina staat voor iedere opgave het maximale

Nadere informatie

Uitwerkingen 1. Opgave 2 a. Ueff. 2 b. Opgave 3

Uitwerkingen 1. Opgave 2 a. Ueff. 2 b. Opgave 3 Uitwerkingen Opgave De momentane spanning is de spanning op een moment. De ectieve spanning zegt ook iets over de hoogte van de spanning maar is een soort tijdgemiddelde. Opgave U U U P 30 V, 5 V 30 W

Nadere informatie

FYSICA-BIOFYSICA : FORMULARIUM (oktober 2004)

FYSICA-BIOFYSICA : FORMULARIUM (oktober 2004) ste bachelor GENEESKUNDE ste bachelor TANDHEELKUNDE ste bachelor BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN FYSICA-BIOFYSICA : FORMULARIUM (oktober 004) Kinematica Eenparige rechtlijnige beweging : x(t) = v x (t t 0 )

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D020. Datum: Vrijdag 26 maart 2004. Tijd: 14.00 17.00 uur. Plaats: MA 1.41 Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf

Nadere informatie

Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen

Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen Uitwerkingen Tentamen Gewone Differentiaalvergelijkingen Maandag 4 januari 216, 1: - 13: uur 1. Beschouw voor t > de inhomogene singuliere tweede orde vergelijking, t 2 ẍ + 4tẋ + 2x = f(t, (1 waarin f

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVESITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel A1, blad 1/4 maandag 29 september 2008, 9.00-10.30

Nadere informatie

Tentamen Fysische Systemen voor TBK

Tentamen Fysische Systemen voor TBK Tentamen Fysische Systemen voor TBK 5 - april - 01, 9.00-1.00 uur AANWIJZINGEN 1. Maak de vijf opgaven op vijf losse bladen. Vermeld naam en studentnummer duidelijk rechts bovenaan ieder ingeleverd blad,

Nadere informatie

Tentamen Functies en Reeksen

Tentamen Functies en Reeksen Tentamen Functies en Reeksen 6 november 204, 3:30 6:30 uur Schrijf op ieder vel je naam en bovendien op het eerste vel je studentnummer, de naam van je practicumleider (Arjen Baarsma, KaYin Leung, Roy

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS 1 20 APRIL 2016 10:15 12:15 uur Enige constanten en dergelijke 1. AAN DE REKSTOK 5 pt Een man van 75 kg laat de rekstok los in een volledig gestrekte positie

Nadere informatie

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten)

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Q2-1 Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Neem voor het begin van deze opgave de algemene instructies uit de aparte enveloppe door! Inleiding Bistabiele niet-lineaire halfgeleider

Nadere informatie

Systeem 2 wordt beschreven door de differentiaalvergelijking y y x

Systeem 2 wordt beschreven door de differentiaalvergelijking y y x TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FAC. BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE Schriftelijk tentamen Signaal en Systeemanalyse (8E080) gehouden op maandag 3 oktober 0 van 4:00-7:00 (4 opgaven) - Je mag bij dit tentamen

Nadere informatie

Lineaire dv van orde 2 met constante coefficienten

Lineaire dv van orde 2 met constante coefficienten Lineaire dv van orde 2 met constante coefficienten Homogene vergelijkingen We bekijken eerst homogene vergelijkingen van orde twee met constante coefficienten, d.w.z. dv s van de vorm a 0 y + a 1 y + a

Nadere informatie

Netwerkanalyse, Vak code Toets 2

Netwerkanalyse, Vak code Toets 2 Netwerkanalyse, Vak code 11005 Toets Datum : Vrijdag 30 januari 009 Plaats : Spiegel Tijd : 9:00h - 1:00h Algemeen Denk eraan je naam op ieder blad in te vullen! Voorzie, indien van toepassing, je uitwerking

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie 1. Langere vraag over de theorie Maak gebruik van de methode van de fasoren (teken ook het betreffende diagramma) om het verband tussen stroom en spanning te bepalen in een LC-kring die aangedreven wordt

Nadere informatie

EXAMENFOLDER maandag 26 januari 2015 OPLOSSINGEN. Vraag 1: Een gelijkstroomnetwerk (20 minuten - 2 punten)

EXAMENFOLDER maandag 26 januari 2015 OPLOSSINGEN. Vraag 1: Een gelijkstroomnetwerk (20 minuten - 2 punten) Universiteit Gent naam: Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur voornaam: de Bachelor Ingenieurswetenschappen richting: Opties C,, TN en W prof. Kristiaan Neyts Academiejaar 4-5 erste xamenperiode

Nadere informatie

Resultaten IJkingstoets Bio-ingenieur 1 september Nummer vragenreeks: 1

Resultaten IJkingstoets Bio-ingenieur 1 september Nummer vragenreeks: 1 Resultaten IJkingstoets Bio-ingenieur september 8 Nummer vragenreeks: Resultaten IJkingstoets Bio-ingenieur september 8 - p. / Aan de KU Leuven namen in totaal 8 aspirant-studenten deel aan de ijkingstoets

Nadere informatie

EXAMENONDERDEEL ELEKTRONISCHE INSTRUMENTATIE (5GG80) gehouden op woensdag 27 juni 2007, van tot uur.

EXAMENONDERDEEL ELEKTRONISCHE INSTRUMENTATIE (5GG80) gehouden op woensdag 27 juni 2007, van tot uur. Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Elektrotechniek EXAMENONDERDEEL ELEKTRONISCHE INSTRUMENTATIE (5GG80) gehouden op woensdag 27 juni 2007, van 14.00 tot 17.00 uur. Opgave 1 Het gebruik van het

Nadere informatie

Functies van één veranderlijke

Functies van één veranderlijke Functies van één veranderlijke 952600 Docent : Anton Stoorvogel E-mail: A.A.Stoorvogel@utwente.nl /29 Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica EWI UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde

Nadere informatie

Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1

Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1 Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1 Academiejaar 2014-2015 Groep 2 Sander Cornelis Stijn Cuyvers In dit practicum zullen we de diëlektrische eigenschappen van een vloeibaar kristal bepalen.

Nadere informatie

Examen G0O17E Wiskunde II (3sp) maandag 10 juni 2013, 8:30-11:30 uur. Bachelor Geografie en Bachelor Informatica

Examen G0O17E Wiskunde II (3sp) maandag 10 juni 2013, 8:30-11:30 uur. Bachelor Geografie en Bachelor Informatica Examen GO7E Wiskunde II (3sp maandag juni 3, 8:3-:3 uur Bachelor Geografie en Bachelor Informatica Auditorium De Molen: A D Auditorium MTM3: E-Se Auditorium MTM39: Sh-Z Naam: Studierichting: Naam assistent:

Nadere informatie

Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C Januari uur

Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C Januari uur Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C030 25 Januari 2007-4.00-7.00 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over 3 pagina s. Op pagina 3 staat voor

Nadere informatie

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT LABORATORIUM ELEKTRICITEIT 1 Proef RL in serie... 1.1 Uitvoering:... 1.2 Opdrachten... 2 Proef RC in serie... 7 2.1 Meetschema... 7 2.2 Uitvoering:... 7 2.3 Opdrachten... 7 3 Proef RC in parallel... 11

Nadere informatie

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C0 3 juli 0-4.00-7.00 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over 3 pagina s. Op pagina 3 staat voor iedere opgave het

Nadere informatie

Stelsels differentiaalvergelijkingen

Stelsels differentiaalvergelijkingen Stelsels differentiaalvergelijkingen Stelsels homogene differentiaalvergelijkingen We bekijken in deze paragraaf stelsels homogene differentiaalvergelijkingen: x (t x (t x (t x (t x n(t A Voorbeeld x +

Nadere informatie

Eindexamen vwo natuurkunde I

Eindexamen vwo natuurkunde I Opgave Lichtpracticum maximumscore De buis is aan beide kanten afgesloten om licht van buitenaf te voorkomen. De buis is van binnen zwart gemaakt om reflecties van het licht in de buis te voorkomen. inzicht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse

HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse 1. Netwerkanalyse situering analyseren van het netwerk = achterhalen van werking, gegeven de opbouw 2 methoden manuele methode = reductie tot Thévenin- of Norton-circuit zeer

Nadere informatie

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme E&M Boller, Offerhaus, Dhallé Deeltoets II E&M 201300164 & 201300183 13 juni 2016 Velden en elektromagnetisme Aanwijzingen Voor de toets zijn 2 uren beschikbaar. Vul op alle ingeleverde vellen uw naam

Nadere informatie

Wiskundige Technieken

Wiskundige Technieken 1ste Bachelor Ingenieurswetenschappen 1ste Bachelor Fysica en Sterrenkunde Academiejaar 014-015 1ste semester 1 oktober 014 Wiskundige Technieken 1. Beschouw een scalaire functie f : R R en een vectorveld

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit

Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit Hoewel we reeds vele methoden gezien hebben om allerlei typen differentiaalvergelijkingen op te lossen, zijn er toch nog veel differentiaalvergelijkingen

Nadere informatie

Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting

Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting Praktische opdracht Natuurkunde Gelijkrichting Praktische-opdracht door een scholier 1084 woorden 30 augustus 2011 7,3 5 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Enkelzijdige en Stein Hendriks (TNP3.2) 1. Doel

Nadere informatie

Doe de noodzakelijke berekeningen met de hand; gebruik Maple ter controle.

Doe de noodzakelijke berekeningen met de hand; gebruik Maple ter controle. De n-de term van de numerieke rij (t n ) (met n = 0,, 2,...) is het rekenkundig gemiddelde van zijn twee voorgangers. (a) Bepaal het Z-beeld F van deze numerieke rij en het bijhorende convergentiegebied.

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel A2 en B, blad /6 maandag november 200, 9.00-2.00 uur

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Basiswiskunde, 2DL03, woensdag 3 oktober 2007.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Basiswiskunde, 2DL03, woensdag 3 oktober 2007. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Algemeen deel. Bij het vermenigvuldigen met van de ongelijkheid moet u rekening houden met twee gevallen, te weten > 0 en < 0 en u moet

Nadere informatie

natuurkunde havo 2018-I

natuurkunde havo 2018-I Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Scheepsradar maximumscore uitkomst: s =,9 0 4 m Elektromagnetische golven bewegen met de lichtsnelheid. De afstand die 8 4 het signaal

Nadere informatie

Wiskundige Technieken 1 Uitwerkingen Tentamen 4 november 2013

Wiskundige Technieken 1 Uitwerkingen Tentamen 4 november 2013 Wiskundige Technieken Uitwerkingen Tentamen 4 november 0 Normering voor 4 pt vragen andere vragen naar rato): 4pt pt pt pt 0pt goed begrepen én goed uitgevoerd, eventueel met of onbelangrijke rekenfoutjes

Nadere informatie

opgave 1. (2 pt) kies het juiste antwoord; motiveer kort je antwoord s b) de overdrachtsfunctie van een systeem is H( s) =

opgave 1. (2 pt) kies het juiste antwoord; motiveer kort je antwoord s b) de overdrachtsfunctie van een systeem is H( s) = ECHNISCHE UNIVERSIEI EINDHOVEN FAC. BIOMEDISCHE ECHNOLOGIE Schriftelijk tentamen Signaal en Systeemanalyse (8E8) gehouden op maandag 3 oktober van 9:-: (4 opgaven) - Je mag bij dit tentamen gebruik maken

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie . Langere vraag over de theorie. Bereken het magneetveld dat veroorzaakt wordt door een lange, cilindervormige stroomvoerende geleider met straal R en stroom (uniforme stroomdichtheid) en dit zowel binnen

Nadere informatie

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING : MECHATRONICA TOETSCODE : UITWERKINGEN MECH5-T GROEP : MEH2 TOETSDATUM : 4 APRIL 206 TIJD : :00 2:30 AANTAL PAGINA S (incl. voorblad) : 9 DEZE TOETS BESTAAT UIT

Nadere informatie

Examen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C120, 11 april 2012, uur

Examen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C120, 11 april 2012, uur Exaen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C0, april 0, 400 700 uur Dit tentaen bestaat uit 4 opgaven Indien u een opgave niet kunt aken, geef dan aan hoe u de opgave zou aken; dat kan een deel van de

Nadere informatie

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0.

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0. 12.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0. Dit is in de punten (1,0) en (-1,0) (1,0) heeft draaiingshoek 0 (-1,0) heeft

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 1. Spelen met water (3 punten) Water wordt aan de bovenkant met een verwaarloosbare snelheid in een dakgoot met lengte L = 100 cm gegoten en dat

Nadere informatie

ax + 2 dx con- vergent? n ln(n) ln(ln(n)), n=3 (d) y(x) = e 1 2 x2 e 1 2 t2 +t dt + 2

ax + 2 dx con- vergent? n ln(n) ln(ln(n)), n=3 (d) y(x) = e 1 2 x2 e 1 2 t2 +t dt + 2 Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Calculus NWI-NPB 8 januari 3, 8.3.3 Het gebruik van een rekenmachine, telefoon en boek(en) is niet toegestaan. Geef precieze argumenten en antwoorden. Maak uw redenering

Nadere informatie

Uitwerking studie stimulerende toets Embedded Signal Processing (ESP)

Uitwerking studie stimulerende toets Embedded Signal Processing (ESP) Uitwerking studie stimulerende toets Embedded Signal Processing (ESP) Cursus code 259, Dinsdag 7 maart 29, 3:3h 7:h. U mag gebruiken: uw eigen aantekeningen, de uitgeprinte college sheets van Teletop en

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie 1. Langere vraag over de theorie a) Bereken, vertrekkend van de definitie van capaciteit, de capaciteit van een condensator die bestaat uit twee evenwijdige vlakke platen waarbij de afstand tussen de platen

Nadere informatie

natuurkunde havo 2017-II

natuurkunde havo 2017-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Panfluit maximumscore In de buis bevinden zich longitudinale geluidsgolven met verschillende frequenties. Er treedt resonantie op

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C juni 2010, uur

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C juni 2010, uur Tentamen Inleiding Meten en Modelleren Vakcode 8C10 30 juni 010, 9.00-1.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken, geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan

Nadere informatie

Toets 3 Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y dinsdag 31 oktober 2017, 13:30 16:30 uur

Toets 3 Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y dinsdag 31 oktober 2017, 13:30 16:30 uur Toets 3 Calculus 1 voor MST, 4051CALC1Y dinsdag 31 oktober 2017, 13:30 16:30 uur Technische Universiteit Delft, Delft Institute of Applied Mathematics Naam: Groep (omcirkel): (Leids) studentnummer: A (Keijzer)

Nadere informatie

Aanvullingen van de Wiskunde / Partiële Differentiaalvergelijkingen

Aanvullingen van de Wiskunde / Partiële Differentiaalvergelijkingen de Bachelor EIT 2de en de Bachelor Wiskunde Academiejaar 215-216 1ste semester 26 januari 216 Aanvullingen van de Wiskunde / Partiële Differentiaalvergelijkingen 1. Gegeven een homogene lineaire partiële

Nadere informatie

Naam : F. Outloos Nummer : 1302

Naam : F. Outloos Nummer : 1302 1 ste bach. burg.ir.-arch. EXAMEN FYSICA 1 2011-2012, 1 ste zittijd 13 januari 2012 Naam : F. Outloos Nummer : 1302 Wie wat vindt heeft slecht gezocht. Rutger Kopland 1.1 1.2 1.3 A B C D A B C D A B C

Nadere informatie

wiskunde B havo 2019-I

wiskunde B havo 2019-I Formule van Wilson maximumscore Uitgaande van gelijke temperatuur en diepte wordt het verschil in snelheid dus bepaald door het verschil in zoutgehalte Er geldt: v =,9( 7 5),9( 5) Het gevraagde verschil

Nadere informatie

Formules en begrippen Okt 2006

Formules en begrippen Okt 2006 Elektrische Antenne Factor [EAF] EAF E = 20 log (E/V o ) db/m E de elektrische veldsterkte in V/m (of V/m) V o de antenne spanning in V (of V) De elektrische veldsterkte kan nu bepaald worden door de Elektrische

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I Inademen Bij controlemetingen aan de ademhaling wordt men gevraagd om diep uit te ademen en vervolgens gedurende vijf seconden zo diep mogelijk in te ademen. Tijdens het inademen is de hoeveelheid verse

Nadere informatie

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 TECNISCE UNIVERSITEIT EINDOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 vrijdag 28 januari 2011, 9.00-12.00

Nadere informatie

Circuits and Signal Processing ET2405-d2

Circuits and Signal Processing ET2405-d2 Circuits and Signal Processing ET2405-d2 3 e college Arie van Staveren en Wouter A. Serdijn ET2045-d2 / 3 e college 1 Leerdoelen Na afloop van dit college kan je: oorzaken aangeven van variaties in elementwaarden;

Nadere informatie

4051CALC1Y Calculus 1

4051CALC1Y Calculus 1 4051CALC1Y Calculus 1 College 23 23 oktober 2014 1 Programma Vanmiddag Trillingen (8.7) 2 Herhaling 2 e orde homogene lineaire differentiaal vergelijking De algemene oplossing voor ay + by + cy = 0 wordt

Nadere informatie

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Uitwerking tentamen Functies van één veranderlijke (5260) op donderdag 25 oktober 2007, 9.00 2.00 uur. De uitwerkingen van de opgaven

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 31 mei uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 31 mei uur wiskunde B,2 Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Dinsdag 3 mei 3.30 6.30 uur 20 05 Voor dit examen zijn maximaal 89 punten te behalen; het examen bestaat uit 20 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft. ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW2030 Vrijdag 30 januari 2015,

Technische Universiteit Delft. ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW2030 Vrijdag 30 januari 2015, Technische Universiteit Delft Faculteit EWI ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW23 Vrijdag 3 januari 25, 4.-7. Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven. Alle antwoorden dienen beargumenteerd

Nadere informatie

18.I.2010 Wiskundige Analyse I, theorie (= 60% van de punten)

18.I.2010 Wiskundige Analyse I, theorie (= 60% van de punten) 8.I.00 Wiskundige Analyse I, theorie 60% van de punten) Beantwoord elk van de vragen I,II,III en IV op één van de dubbele geruite bladen. Schrijf op elk van die dubbele geruite bladen, bovenaan de eerste

Nadere informatie

TW2040: Complexe Functietheorie

TW2040: Complexe Functietheorie TW2040: Complexe Functietheorie week 4.10, donderdag K. P. Hart Faculteit EWI TU Delft Delft, 23 juni, 2016 K. P. Hart TW2040: Complexe Functietheorie 1 / 46 Outline 1 2 3 K. P. Hart TW2040: Complexe Functietheorie

Nadere informatie

Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd?

Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd? Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd? 9 februari 2007 Overzicht 1 Situering 2 Numerieke simulatie 3 Gedempt massa-veersysteem 4 Numerieke simulaties voor trillingen 5 Versnellingstechnieken

Nadere informatie

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van 14.00-17.00 uur Studenten die in het nieuwe vak (5LL50) tentamen doen

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 19 deelvragen. Elke deelvraag levert 3 punten op.. Het is toegestaan gebruik te maken van bijgeleverd

Nadere informatie

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen)

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen) Examen havo wiskunde B 06-I (oefenexamen) De rechte van Euler Gegeven is cirkel c met middelpunt (, ) p Stel een vergelijking op van c. De punten B(, 0) en ( 4, 0) M die door het punt A( 0, 4) C liggen

Nadere informatie

Het drie-reservoirs probleem

Het drie-reservoirs probleem Modelleren A WH01 Het drie-reservoirs probleem Michiel Schipperen (0751733) Stephan van den Berkmortel (077098) Begeleider: Arris Tijsseling juni 01 Inhoudsopgave 1 Samenvatting Inleiding.1 De probleemstelling.................................

Nadere informatie

1 Eigenwaarden en eigenvectoren

1 Eigenwaarden en eigenvectoren Eigenwaarden en eigenvectoren Invoeren van de begrippen eigenwaarde en eigenvector DEFINITIE Een complex (of reëel getal λ heet een eigenwaarde van de n n matrix A als er een vector x is met Ax = λx Dan

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertui

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertui TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertuigkunde Tentamen Cardiovasculaire (Humane) Stromingsleer

Nadere informatie

Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1

Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1 Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2, Versie 1 Datum: 16 september 2009 Tijd: 10:45 12:45 (120 minuten) Het gebruik van een rekenmachine is niet toegestaan. Deze toets telt 8 opgaven en een bonusopgave Werk systematisch

Nadere informatie

woensdag 6 augustus 2008, u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven

woensdag 6 augustus 2008, u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Biomechanica woensdag 6 augustus 2008, 9.00-12.00 u Code: 8W020, BMT 1.3 Faculteit Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven Dit examen bestaat uit 6 opgaven. Het aantal punten

Nadere informatie