Voorrangsplein lijkt groene basis voor zelfrijdende auto

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorrangsplein lijkt groene basis voor zelfrijdende auto"

Transcriptie

1 Voorrangsplein lijkt groene basis voor zelfrijdende auto Henk Tromp (Henk Tromp is werkzaam bij MOVE Mobility) Samenvatting Het voorrangsplein in het concept Langzaam rijden gaat sneller is inmiddels ontdekt door zo n 10% van de gemeenten. Startend in Den Haag en Hilversum is het voorrangsplein omarmd door o.a. Heerhugowaard, Hoofddorp, Arnhem en Utrecht. Door het pleintje wordt bespaard op reistijd (ook voor fietsers), emissies en ongevallen. Goed voor CO2 en leefbaarheid, maar ook voor de temperatuur in steden (minder asfalt) en wateropname (meer groen). Een nieuw besef is dat het pleintje de introductie van Zelf Rijdende Auto s vergemakkelijkt. Aan de slag zou je zeggen. Een officiële status in de boekjes heeft het voorrangsplein echter nog steeds niet. Hier kunnen we stappen zetten. Discussieer mee. Trefwoorden Langzaam rijden gaat sneller klimaat leefbaarheid - Zelf Rijdende Auto - voorrangsplein - gebiedsontsluitingsweg - fietsers/voetgangers - busbanen - verkeersveiligheid groen - waterberging. Figuur 1: Kaalslag en barrièrewerking door asfalt in Amsterdam vanaf jaren 60. Is dit terug te draaien?

2 1. Inleiding Anticiperend op de Zelf Rijdende Auto (ZRA) is in 1994 in opdracht van het Ministerie V&W een visie geschreven op de toekomstige inrichting van het stedelijk wegennet; Langzaam Rijden Gaat Sneller (bron: 1994, Infralab RWS, DHV Langzaam rijden gaat sneller ). Figuur 2: Cartoon uit 1994 dat het verschil laat zien tussen huidig Hollen en stilstaan en Langzaam rijden gaat sneller. Het idee was dat auto s al communicerend groepjes vormen die rustig doorrijden. Goed voor oversteekbaarheid, bereikbaarheid en milieu. Het voorrangspleintje, waar dit artikel zich op richt, is een van de onderdelen van deze visie. Dankzij deze voorrangspleintjes heeft het verkeer op de hoofdroute ongehinderd doorgang. Kruispunten worden uitgevoerd met een middeneiland zodat de oversteek eenvoudig is en in etappes uitgevoerd wordt. De twee afslaande stromen passeren elkaar achterlangs in tegenstelling tot normale voorrangskruispunten, waarbij ze elkaar voorlangs passeren. Figuur 3: Basisontwerp van een ruim ontworpen voorrangsplein (bron tekening: Roelofs)

3 Kern van de visie is dat voertuigen pelotonsgewijs met een veilige lage snelheid door de stad rijden. Door het vervangen van grootschalig asfalt door smalle stroken met veel groen aan weerszijden wordt de stad aantrekkelijker en beter toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Zo was (en is) de visie vanuit de principes van Langzaam rijden gaat (bovendien) sneller. De visie werd eerst opgepakt door Senter Novem en later door CROW, met name vanwege de besparing op emissies. De besparingen waren dan ook interessant en vooral te verklaren uit het vermijden van de uitstoot als gevolg van remmen en weer optrekken (met name bij overbelaste rotonden is dit zichtbaar als voertuigen steeds dichter naar de rotonde kruipen ). In opdracht van Senter Novem werden studies uitgevoerd in Amsterdam (Wibautas), Hilversum, Apeldoorn, Leeuwarden en Utrecht. [%] 140% 120% 100% 80% 60% 40% 20% 0% Milieu 128% 130% 121% 124% 78% 73% 75% 76% 63% 66% 65% 55% Brandstof CO NOx HC huidige situatie (2000) doemscenario (2010) largas 1 op 10 (2010) largas 1 op 3 (2010) Figuur 4: simulatiestudies waren o.a. gericht op de milieuwinst (Senter Novem, DHV 2002). In die tijd is het vooral bij studies gebleven. Terugkijkend kan je stellen dat de aandacht te veel is uitgegaan naar het 2x1 dwarsprofiel. Het idee leefde dat het essentieel was de pelotonvorming te forceren door met barrières tussen de rijstroken het inhalen onmogelijk te maken. Interesse kwam vooral vanuit de landschapsarchitecten, zij zagen kans voor meer groen, inclusief waterberging (maar hadden een hekel aan onderbrekingen van lange lijnen..). Lerend van die ervaringen en vooruitlopend op de nieuwe voertuigtechnologie hebben enkele gemeenten de voorrangspleintjes omarmd. Aan de hand van evaluaties in Hilversum, Arnhem en Utrecht gaat deze bijdrage verder in op de kenmerken en evaluaties van de voorrangspleintjes. Eerst kort aandacht voor de verkeersveiligheid. Figuur 5: in de beginfase ging de aandacht vooral uit naar het dwarsprofiel (DHV en Kuiper Compagnons in opdracht van Senter Novem, 2002).

4 2. Veiligheid, een randvoorwaarde Zolang de Zelf Rijdende Auto er niet is, is het de automobilist zelf die de snelheid bepaalt. Bij kruispunten is een lage snelheid essentieel voor een veilige oversteekbaarheid. Bij een lage snelheid kan de bruikbaarheid van hiaten beter worden ingeschat en is de afloop van een aanrijding minder ernstig als de inschatting toch verkeerd blijkt te zijn. Figuur 6: Uit metingen blijkt dat de snelheid op voorrangspleintjes dicht in de buurt ligt van rotondes (Bronnen: Metingen: 2014, Goudappel Coffeng, afstudeerproject. Grafiek: SWOV, 2012 factsheet Pedestrian safety). Een lage snelheid, in combinatie met het leggen van een verantwoordelijkheid bij de verkeersdeelnemer, verklaart wellicht de toch wel spectaculaire verschillen in veiligheid tussen geregelde en ongeregelde kruispunten, zie bijgaande grafiek. Figuur 7: De groene lijn (VRI) laat duidelijk zien dat geregelde kruispunten veel gevaarlijker zijn dan ongeregelde kruispunten (zwart en licht blauw), bron: SWOV 2016, Kruispuntveiligheid toegespitst op voorrangspleinen.

5 Cruciaal voor de veiligheid is dat het aantal conflictpunten op het kruispunt beperkt is en dat elk conflict overzichtelijk is. De SWOV heeft hiernaar gekeken en geconcludeerd dat het voorrangsplein qua veiligheid de voorkeur heeft boven verkeerslichten en voorrangskruispunten. Figuur 8: De SWOV heeft het voorrangsplein voorlopig positie 2 gegeven in haar voorkeurstabel met betrekking tot verkeersveiligheid (SWOV, Verkeersacademy 2016). De dubbelstrooks- en turborotonde lijken te zijn samengenomen met de enkelstrooks rotonde (gegeven de intensiteiten > die niet met een gewone rotonde zijn af te wikkelen). Maar het is niet moeilijk te beredeneren dat dubbelstrooks capaciteitsrotonden moeilijker zijn over te steken door fietsers en voetgangers dan de enkele strook bij het voorrangsplein. Een nadere differentiatie van deze tabel lijkt wenselijk. Ook omdat de SWOV op het moment van samenstellen van deze tabel nog niet op de hoogte was van de gemeten intensiteiten in Hilversum. Vrijwel allemaal wikkelen zij zonder verkeersveiligheidsproblemen meer dan voertuigen per etmaal af. Dus ook op dit aspect zal een voorrangsplein gunstig scoren. Een nieuwe versie van deze tabel is wenselijk. 3. Hilversum Met de voorrangspleintjes worden de voordelen van een rotonde (lage snelheid, zelfregulerend) gecombineerd met een soepele verkeersafwikkeling, waarbij voor de hoofdstroom tevens een grotere capaciteit bereikt wordt dan met rotonden (rotonden hebben last van schijnconflicten omdat slechts 60% van de automobilisten richting aangeeft bij het verlaten van de rotonde). Na een positieve evaluatie van een experiment in Hilversum, waarbij een voorrangsplein werd uitgeprobeerd omdat er voor een rotonde te weinig ruimte was, heeft Hilversum het aangedurfd om grote delen van de ring om de binnenstad te reconstrueren. Bron evaluatie experiment: KpVV, WiBo, 2005 Effectanalyse Langzaam Sneller, project reconstructie Diependaalselaan). Wat uit simulaties namelijk al snel duidelijk werd, is dat de capaciteit van de voorrangspleintjes even groot is als grootschalige geregelde kruispunten.

6 Figuur 9: De aannemerij heeft het voorrangsplein ontdekt. Als onderdeel van hun advieswerk doen zij microsimulaties van uiteenlopende kruispuntoplossingen (bron: Roelofs 2017). In Hilversum worden nu intensiteiten gemeten die hoger zijn dan motorvoertuigen per dag (Bron: Hilversum 2016, sheets Pieter Heuvelink). De in Hilversum gerealiseerde pleintjes voldoen naar behoren (bron: Goudappel, 2012, evaluatie van het Integraal BereikbaarheidsPlan). De doorstroming is goed en de snelheid ligt lager dan in de voorsituatie. De verkeersveiligheid heeft zich (daardoor) positief ontwikkeld. Met de introductie van de voorrangspleintjes laat het systeem van hollen en stilstaan voor verkeerslichten zich dus nu al stapsgewijs vervangen door een systeem van rustig doorrijdend verkeer. Figuur 10: Voorbeeld van een voorrangsplein met linksafvakken in Hilversum.

7 4. Arnhem In Arnhem is een oude Rijksweg in de binnenstad gereconstrueerd. Er lag een 2x2 situatie met verkeerslichten. De verkeerslichten van vijf kruispunten moesten vervangen worden. Na een (hevige) interne discussie heeft men gekozen voor de voorrangspleinen. Daarbij werd een belangrijke culturele barrière genomen, namelijk de overheveling van geld dat voor verkeerslichten was gereserveerd naar een afdeling die gaat over de vormgeving van wegen. Belangrijk was de onzekerheid bij de busmaatschappij. Zij waren gewend aan het gebruik van vrije busstroken bij de VRI s. Overtuigend waren echter de simulaties die DHV liet zien. Goed zichtbaar werd dat zelfs bij het vervangen van de VRI s de bus vaak eerst in de wachtrij met auto s moest staan om de busstrook te bereiken. Evaluatie achteraf van de corridor in Arnhem leert dat de vertragingen zijn afgenomen met 77% in de ochtendspits en met maar liefst 103% in de avondspits (bron: MuConsult 2016, evaluatie Voorrangspleinen Arnhem). De maatschappelijke baten (nog uitsluitend uitgedrukt in bespaarde vertraging) zijn over 10 jaar rekenend 3,6 mln Euro hoger dan de investering (van ca. 8 mln Euro). Figuur 11: Bespaarde vertraging zoals gemeten in Arnhem (bron: MuConsult 2016, Evalutie Langzaam rijden gaat sneller (LARGAS)). Een bijzondere ervaring was dat het verkeer bleek te zijn toegenomen (wellicht een ongewenst effect van Langzaam rijden gaat sneller?). Bij de planvorming was al voorzien dat de betere doorstroming zou kunnen leiden tot een toename van verkeer. In Arnhem heeft men daarom bij de afzonderlijke kruispunten al detectielussen gelegd voor de aanvulling van de voorrangsregeling met doseerlichten. Het idee is dan dat bij dreigende overbelasting, een doseerlicht een hiaat in de hoofdstroom forceert van enkele seconden, genoeg om over te steken of in te voegen. Deze aanvulling met een doseerlicht heeft men in Utrecht direct uitgevoerd.

8 5. Utrecht Ook in Utrecht is men na lang discussiëren overstag gegaan. Het was daar de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers die de doorslag gaf voor een 2x1 rijbaan. Uit eerdere gesprekken in Utrecht over de voorrangspleintjes bleek dat men bij de afdeling verkeersmanagement bang is de controle te verliezen over de aantallen auto s die het stedelijk wegennet gaan belasten. Met een verkeerslicht kan je immers de auto s nog buiten de deur houden. Wellicht dat deze controlebehoefte nog een rol heeft gespeeld bij het installeren van het doseerlicht. Uit de evaluatie blijkt dat de aantallen auto s ongewijzigd zijn, de doorstroming voor het autoverkeer was sterk verbeterd (bron: XTNT 2017, Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan). Het doseerlicht bleek goed te voldoen: Een aantal aanbevelingen van omwonenden en gebruikers hebben we niet overgenomen. Zo vinden wij het terugplaatsen van verkeerslichten bij de voetgangersoversteek bij het winkelcentrum onwenselijk vanwege de negatieve gevolgen voor de doorstroming. De doseerlichten op het voorrangsplein zorgen voor voldoende en veilige oversteektijd voor het langzaam verkeer. Bron, Utrecht 2017, Raadsbrief evaluatie herinrichting t Goylaan. Intermezzo: Een regelmatig gehoorde opmerking is dat doseerlichten niet in het concept zouden passen. Bij hoog oplopende verkeersintensiteiten kan een doseerlicht het aanbod van bruikbare hiaten vergroten. Het doseerlicht moet op de hoofdrijbaan worden geplaatst op korte afstand van het kruispunt. Dit doseerlicht gaat kortstondig (enkele seconden) op rood bij een tijdelijk te laag aanbod van bruikbare hiaten. Toepassing van een dergelijk kleinschalig doseerlicht is heel wat anders dan een volledige verkeerslichtenregeling waarvoor soms (in het geval van Hilversum) huizen gesloopt zouden moeten worden om voldoende ruimte te maken voor opstelvakken. Figuur 12: plek van een doseerlicht vlak voor het kruispunt. Door dit licht enkele seconden op rood te zetten, kunnen eventueel aanvullende hiaten in de verkeersstroom worden gemaakt.

9 Men was ook zeer benieuwd naar de effecten voor fiets en OV. Een fragment uit de evaluatie in de raadsbrief: De doorstroming voor het fietsverkeer is ook verbeterd; uit cijfers van de fietstelweek van de Fietsersbond blijkt de gemiddelde snelheid van fietsers langs t Goylaan met ca.2 k/u te zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De wachttijden om over te steken op de kruising met de Constant Erzeijstraat (bij het voorrangsplein) zijn gedaald van 30 à 45 seconden vorig jaar naar seconden nu. Uit de analyses van de doorrijtijden van het busverkeer voor en na herinrichting, blijkt de doorstroming van het busverkeer op t Goylaan ongeveer hetzelfde te zijn gebleven. Om de doorstroming te verbeteren worden de doseerlichten op het voorrangsplein beter afgesteld op het busverkeer.. Bron: Arane, 2017, Effecten herinrichting Goylaan op doorstroming OV. Belangrijk vindt men in Utrecht de waardering door de directe omgeving, deze is overwegend positief: Bron: I&O Research 2017, Evaluatie herinrichting t Goylaan Discussiepunt, fietsers tweezijdig twee richtingen? De evaluatie van de verkeersinrichting laat zien dat er nog onduidelijkheid is over de voorrangssituatie voor fietsers. Utrecht heeft namelijk als beleid om tweerichtingsfietspaden toe te passen aan weerszijden van gebiedsontsluitingswegen. Voor afslaande automobilisten kan dit onverwachte situaties opleveren. De voorzichtigheid die nodig is gaat uiteraard ten koste van de doorstroming. Je kan je afvragen of in een netwerk zonder verkeerslichten en met langzaam rijdend autoverkeer het nog nodig blijft om fietsers aan twee zijden in twee richtingen te laten rijden. Bij het eventueel terugdraaien van dit principe kan meewegen dat de vrijkomende breedte van de fietspaden goed benut kan worden voor de gewenste scheiding van snel en langzaam fietsverkeer rijdend in dezelfde richting.

10 6. Meer signalen uit de huidige praktijk In dit hoofdstukje een aantal signalen uit de huidige praktijk. Ondanks duidelijke positieve scores van het voorrangsplein bij te hoge intensiteiten voor een rotonde blijken gemeenten nog vaak te kiezen voor een verkeerslicht., zie bijgaande mailwisseling. Het zou kunnen dat het ontbreken van een duidelijke richtlijn vanuit bijvoorbeeld CROW debet is aan de aarzeling bij gemeenten (straks bespreken in de discussie..). Maar het is ook goed voorstelbaar dat gemeenten zich nog onvoldoende financieel beloond zien voor het besparen van reistijd en CO2 emissies? Verder zal er bij de verkeersmanagers wellicht het gevoel bestaan de controle over de toestroom van verkeer te verliezen. Een combinatie van doseren aan de rand van de steden met parkeerbeleid kan hen echter ook de controle bieden, maar dergelijke oplossingen vergen complexe afstemming met andere afdelingen. Vraag/discussiepunt is of deze barrière te nemen is? Figuur 13: Mailwisseling met aannemer waaruit de vraag blijkt naar coördinatie Traditioneel zoekt de verkeerswereld haar zekerheid bij technieken om problemen op te lossen. Hoewel de nieuwste technieken natuurlijk prachtig zijn, kan je je afvragen of er wel ruimte is bij processen om eerst te kijken of men eigenlijk bezig is met symptoombestrijding. De vraag is dus of een bredere benadering van vraagstukken kan leiden naar het voorkomen van de problemen die men wil oplossen. Zie aandacht voor techniek in het voorbeeld uit Verkeersnet Academy 2017: In plaats van eerst de VRI zelf ter discussie te stellen (zo lijkt het althans) gaat men over tot de orde van dag: namelijk nog meer techniek

11 Overigens zijn de voordelen voor de fiets van het vervangen van verkeeerslichten door ongeregelde kruispunten al in 2002 zorgvuldig verkend door Grontmij. Het is onduidelijk welke argumenten/emoties indertijd speelden die er toe hebben geleid dat men geen lering wilde trekken en gewoon doorging met het plaatsen van meer verkeerslichten in de steden. Figuur 14: simulatiestudie naar kansen voor voorrangspleinen in Utrecht, Grontmij 2002 Natuurlijk kunnen niet alle verkeerslichten vervangen worden door ongeregelde oplossingen, maar de potentie is hoog. Voor Dordrecht is uitgerekend dat van de 40 draaiende VRI s er 20 vervangen zouden kunnen worden door ongeregelde oplossingen (berekening in opdracht van Senter Novem (bron: Goudappel, 2001) met vergelijkbare intensiteiten als door MuConsult gemeten in Arnhem). En als in Arhem het vervangen van vijf VRI s al 3,6 mln Euro bespaart over 10 jaar, dan Figuur 15: de helft van de verkeerslichten in Dordrecht lijkt vervangen te kunnen worden door rotonden of voorrangspleinen (bron: Goudappel 2001, verkenning vervangbaarheid VRI s Dordrecht).

12 7. Financiering Gelijk hebben en gelijk krijgen blijkt voor inhoudelijke professionals een lastige uitdaging. Inzicht in de belangen van alle (!) stakeholders is essentieel, evenals inzicht in de mogelijkheden voor financiering van oplossingen waarvoor geen budget is gereserveerd. Boeiend was daarom de discussie in Arnhem die er toe leidde dat de financiering voor de voorrangspleintjes voor een belangrijk deel gehaald kon worden uit het potje dat was gespaard voor de vervanging van de verkeerslichten. Een vraag is of alle (of de meeste) gemeenten dergelijke potjes hebben (en beschikbaar willen stellen)? Naast dit potje vanuit de verkeerslichten, heeft men in Arnhem kunnen meeliften met de doelstelling (en financieringsmogelijkheden) van Beter Benutten. Namelijk het besparen van vertragingen voor het gemotoriseerde verkeer. De voorrangspleintjes in Arnhem worden nu gezien als een zeer geslaagd voorbeeld van het project Beter Benutten. Voor het milieu geldt dat de besparing op emissies en geluid in eerste instantie de aanleiding waren voor de uitgevoerde studies. Met de focus op bespaarde vertragingen in het kader van Beter Benutten zijn de milieubaten echter uit beeld geraakt. De vraag is of er toch weer aandacht voor de leefkwaliteit komt en hoe deze baten zullen worden meegenomen bij financiële afwegingen. Hetzelfde geldt voor verbeterde leefbaarheid in de steden. De evaluaties tot nu toe hebben zich beperkt tot de opvattingen van bewoners en gebruikers, maar te voorspellen is dat ook de positieve effecten op de temperatuur in de steden een rol gaat spelen (minder asfalt, meer groen). Evenals de bijdrage in de waterberging. De oude aanleiding voor het concept Langzaam rijden gaat sneller was het besef dat de communicatie tussen voertuigen onderling, verkeerlichten op termijn overbodig zouden maken. We zien nu dat de communicatie tussen voertuigen onderling geen voorwaarde blijkt voor het vervangen van verkeerslichten. De situatie lijkt omgedraaid: het vervangen van de complexe geregelde kruispunten door oplossingen met eenvoudige conflictsituaties versnelt de introductie van Zelf Rijdende Auto s. En zo is een oplossing die eerst afhankelijk leek te zijn van de communicatie tussen voertuigen, een van de middelen geworden voor een versnelde introductie daarvan in onze steden. 8. Discussiepunten Vaak gaan discussies over voorrangspleinen over details in de vormgeving. Inmiddels is over vormgeving een heldere aanbeveling geschreven (bron: 2015, Windesheim, o.a. M.J. Olijve); de geometrie van de voorrangspleintjes zou hoekiger moeten zijn dan bij rotonden zodat duidelijker is dat het hier niet om een rotonde gaat. Bovendien wordt zo een steviger snelheidsreductie verkregen van verkeer in de hoofdrichting. Maar het waren niet de details die de introductie van de voorrangspleintjes op achterstand heeft gezet. Standpunten en afwijzingen volgden vooral uit principes. Bijvoorbeeld dat het niet acceptabel is dat fietsers binnen steden voorrang moeten verlenen bij het oversteken. Natuurlijk is dat jammer en liefst zou je fietsers helpen met een enkelstrooks rotonde. Maar

13 als een rotonde niet past zou het argument dat fietsers geen voorrang hebben toch niet moeten leiden tot de conclusie dan maar een VRI te plaatsen? Een ander veelgehoorde reactie is dat verkeerslichten nu eenmaal veiliger zijn dan ongeregelde kruispunten. Deze opvatting lijkt onuitroeibaar. Vraag is nu hoe we metingen en opvattingen van de SWOV tussen de oren van bestuurders krijgen. Een citaat van een moeder is ook veelzeggend: ik heb liever dat mijn kind oplet terwijl het door rood loopt, dan dat het blind vertrouwt op het groene oversteeklicht. Probleem op dit moment is dat dit inzicht niet wordt ondersteund door de richtlijnen. Als we de argumenten op een rij zetten, is er de vraag of de verkeerskundigen in gemeenten genoeg tools en informatie hebben om deze argumenten te kwantificeren en in stelling te brengen bij hun bestuurders. De oogst van dit congres zou een agenda kunnen zijn. Als hulp bij de prioritering zijn er de volgende vragen: 1. Een vraag zou kunnen zijn of verkeerskundigen met al deze evaluaties nog behoefte hebben aan richtlijnen waarmee zij vanuit hun eigen verantwoordelijkheid (verkeer en veiligheid) sterk staan bij hun bestuurder (en bij de rechter). 2. Duidelijk is er de samenhang met stedenbouw en milieu. Is er behoefte aan inzichten op de manier waarop de samenwerking met deze disciplines verbeterd kan worden? 3. Voor de hand ligt de vraag naar financieringsmogelijkheden en de wijze waarop dergelijke inhoudelijke transities in huidige planprocessen passen. Ofwel: de vraag is of dit een verantwoordelijkheid is voor I&M (MIRT, Beter Benutten) of primair voor de steden zelf? En dan met welke ondersteuning? Denk ook aan het zichtbaar maken van de effecten en van het belang van de betere fietsbereikbaarheid van stations. 4. Andere (wellicht met de financiering en draagvlak samenhangende) vraag, is of er behoefte is om het potentieel voor leefklimaat en waterberging beter, dus kwantitatief en als input voor MKBA(?), in beeld te brengen. 5. In welke mate zal het vervangen van VRI s door ongeregelde kruispunten de introductie van de Zelf Rijdende Auto versnellen? 6. Als dit al zo is, en als dit als positief wordt gezien, op wiens bordje ligt dan de opgave dit belang te vertalen in een (financiële) bijdrage bij besluitvorming in de steden? Ofwel: kan Amsterdam weer asfalt teruggeven aan haar burgers. Zo ja, hoe gaan we dit proces voor elke stad (en dorp) versnellen? Is coördinatie van kennis en financieringsvormen wenselijk en wie zou die coördinatie moeten oppakken? Henk Tromp htromp@movemobility.nl

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller)

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Principes: Beheerste snelheid Afwikkeling op basis van zelfregulering: Hoofdstroom (ook fietsers) logisch in de voorrang Oversteken (ook de auto) in etappes,

Nadere informatie

Verkeer in de slimme stad

Verkeer in de slimme stad Verkeer in de slimme stad Slim op weg naar leefbaarder steden zonder verkeerslichten Henk Tromp, innovator traffic planning pagina 1 pagina 2 Korte samenvatting Stelling: De introductie van communicatie-

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd;

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd; Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Groen van Prinsterersingel 43b 2805 TD Gouda Memo e info@arane.nl t 0182 555 030 Van: Aan: Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Gemeente Utrecht Datum: 6 april 2017

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015 Herinrichting t Goylaan Presentatie 22 april 2015 Opbouw presentatie Waarom is het nodig? Wat stellen we voor? Wat zijn de verkeerseffecten? Wat zijn milieu-effecten? Wat bereiken we ermee? Hoe gaat het

Nadere informatie

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Klankbordgroep 2: 28 januari 2016 Agenda 1. Terugblik eerste bijeenkomst 2. Toelichting varianten 3. Bespreken voor- en nadelen 4. Voorkeursvariant 5. Vervolgproces

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per   Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord Wijkraad Delftwater Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt Wijkraad Indische Buurt Noord Wijkraad Kleverpark Wijkraad Sinnevelt Wijkraad Sterrenbuurt Wijkraad Vondelkwartier Fietsersbond Aan: Gemeenteraad van de

Nadere informatie

Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Conclusies simulatiestudie FietsroutePlus Groningen - Haren - Helperzoomtunnel en BEA Steller Machiel Huizenga De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 0611211325

Nadere informatie

Gemeente Heerhugowaard. Visie Zuidtangent. Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent

Gemeente Heerhugowaard. Visie Zuidtangent. Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Gemeente Heerhugowaard Visie Zuidtangent Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Gemeente Heerhugowaard Visie Zuidtangent Een overzicht van N242 tot aan de Oosttangent Datum 2 mei 2012 Kenmerk HHW036/Mmj/0186

Nadere informatie

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5 Memo Ter attentie van Gemeente Utrecht T.a.v. dhr. R. Hilhorst Datum 8 oktober 2014 Distributie R. Hilhorst, A. Wenning, J. Blok Projectnummer 141737 VVA Fietsstraat Leidseweg Onderwerp Fietsstraat Leidseweg:

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Beschikbare gegevens. 3. Second opinion MEMO DHV B.V. Logo

1. Inleiding. 2. Beschikbare gegevens. 3. Second opinion MEMO DHV B.V. Logo Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Tino Petradakis (gemeente Gouda) : Joep Coopmans (DHV) : Albert Nauta (DHV) : C4550-01-001 : Kruispuntoplossingen Goverwellesingel : Second opinion Ons

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Datum : 14 april 2017 Bouwplan Ommedijkseweg Mees Ruimte en Milieu adviseert momenteel over het bouwplan Ommedijkseweg in Leiden West, gelegen

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Verkeerskundige toets kruispunten Goverwellesingel

Verkeerskundige toets kruispunten Goverwellesingel Verkeerskundige toets kruispunten Goverwellesingel Een afweging van de kruispuntoplossingen Definitief rapport Gemeente Gouda Grontmij Nederland bv Houten, 23 juli 2008 13/**/DvW, revisie 0 Verantwoording

Nadere informatie

Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen

Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten GOW s (bibeko) Presentatie Fietsberaad 2 december 2004 Otto van Boggelen Keuzeschema fietsvriendelijke kruispunten hulpmiddel voor ontwerpers en beleidsmakers

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing

Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing Nieuwe blauwdruk rotonde of Wat te doen bij storingen? Minister Schultz kondigde eind augustus een nieuwe blauwdruk rotondes aan. Rotondes zijn

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Kruispunt 45: N34 Kellerlaan - Eugenboersdijk

Kruispunt 45: N34 Kellerlaan - Eugenboersdijk Kruispunt 45: N34 Kellerlaan - Eugenboersdijk Pagina 2 van 13 Inhoud Samenvatting kruispunt 45 5 45 Kruispunt 45: N34 Kellerlaan Eugenboersdijk 7 45.1 Inleiding 7 45.2 Observaties 45.3 Analyse 7 8 45.4

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

Afweging kruispunttypes

Afweging kruispunttypes Afweging kruispunttypes Inleiding Kruispunttypes Voorrangskruispunt Eenstrooks Meerstrooks Afwegingscriteria Capaciteit Verkeersveiligheid Verkeerssturing Kostprijs 1 Voorrangskruispunt Capaciteit: 1200-1400

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE ONDERZOEKEN

RESULTATEN VAN DE ONDERZOEKEN RESULTATEN VAN DE ONDERZOEKEN Doelstelling/kader van het project De N35 valt als belangrijke verbinding tussen Noord- en Oost-Nederland onder het hoofdwegennet. De N35 is ontworpen als een gebiedsontsluitingsweg

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Voorrangspleinen Jaap Bout Hogeschool Windesheim - Student Mark Jan Olijve Hogeschool Windesheim - Student Erwin Bezembinder Hogeschool Windesheim John Boender CROW

Nadere informatie

Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel. Eindrapportage

Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel. Eindrapportage Cameraonderzoek kruispunt Stationsweg-Burgemeester Van Roijensingel Eindrapportage Keypoint Consultancy bv Institutenweg 32 7521 PK Enschede www.keypoint.eu Tel. 053 482 57 00 Fax 053 482 57 29 info@keypoint.eu

Nadere informatie

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221 Knelpunten N237 Den Dolder Soestduinen 16 23 Amersfoort Bilthoven N238 13 14 15 N237 N221 Groenekan 10 24 A28 9 21 2 3 De Bilt 4 7 8 Huis ter Heide Soesterberg 17 18 19 20 22 1 N237 N412 Utrecht 5 6 A28

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN Algemeen Met het uitvoeren van het monitoringsplan wordt het functioneren van de fietsoversteek in de verschillende situaties in beeld gebracht, namelijk in

Nadere informatie

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom (Bijdragenr. 25) Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom J.A.G. de Leur M.Sc. Gemeente Heerhugowaard F.J.Wildenburg Gemeente Heerhugowaard 1.

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Een overzicht van de beschikbare kennis Florence Bloemkolk, Henk Taale 21 juni 2018 Stedelijk verkeersmanagement: wat is het? CROW: Verkeersmanagement

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum

Bestemmingsplan. Midden-Noord - Oss Ontwerp. Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Bestemmingsplan Midden-Noord - Oss - 2012 Bijlagen 9 - aanvullend verkeersonderzoek maatregelen januari 2011 tuincentrum Ontwerp Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum

Nadere informatie

Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat

Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat RV 37; RIS 257848 Initiatiefvoorstel Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat VVD-gemeenteraadsfractie Martin Wörsdörfer Inleiding Bereikbaarheid is essentieel voor de economische

Nadere informatie

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking 1 Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking Memo betreft Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking revisie 01 memonr. 2010.24 aan Peter Hopman Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

GVVP Culemborg. Resultaten inventarisatie. Jos Hengeveld, Jelmer Droogsma 15 januari 2019

GVVP Culemborg. Resultaten inventarisatie. Jos Hengeveld, Jelmer Droogsma 15 januari 2019 GVVP Culemborg Resultaten inventarisatie Jos Hengeveld, Jelmer Droogsma 15 januari 2019 Inhoud 1. GVVP : Waarom? 2. Proces - planning 3. Overzicht resultaten online inventarisatie 4. Kaarten per soort

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

1 Aanleiding en vraagstelling

1 Aanleiding en vraagstelling Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Verkenning provinciaal kruispunt N348 N314. Informatie-avond. Presentatie 30 juni 2009

Verkenning provinciaal kruispunt N348 N314. Informatie-avond. Presentatie 30 juni 2009 Verkenning provinciaal kruispunt N348 N314 Informatie-avond Presentatie 30 juni 2009 PRESENTATIE DIT IS EEN DOORLOPENDE PRESENTATIE De presentatie geeft informatie over de verkeerskundige aanleiding en

Nadere informatie

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV SCHEIDING VAN VERKEERSSOORTEN IN FLEVOLAND Begeleidende notitie bij het rapport van Th. Michels & E. Meijer. Scheiding van verkeerssoorten in Flevoland; criteria en prioriteitsstelling voor scheiding van

Nadere informatie

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201

Gemeente Uithoorn. Uitwerking varianten. landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Gemeente Uithoorn Uitwerking varianten landbouwverkeer N201 Datum 14 augustus 2012 Kenmerk UHN031/Bqt/0173 Eerste versie 10 augustus 2012 Documentatiepagina

Nadere informatie

Bromfiets klasse B op de rijbaan

Bromfiets klasse B op de rijbaan 2 technische fiche juni 2006 klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom Sinds 1 januari 2005 moeten de bromfietsers klasse B binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. klasse B op de rijbaan 2 1.

Nadere informatie

Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat

Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat Hier komt tekst Maliebaan Klankbordgroep Hier komt ook tekst 12 januari 2016 Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat Klankbordgroep 12 januari 2016 1 Doel van het project. Een kwaliteitsslag

Nadere informatie

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Alternatieven busbaan Vleuterweide Visie achter hoofdontsluiting Leidsche Rijn Datum: 8 juli 2014 Godfried de Graaff www.natuurlijkvleuterweide.nl Agenda Functioneren

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Emmastraat Gooilandplein - Groest. 7 maart 2016

Welkom. Informatieavond Emmastraat Gooilandplein - Groest. 7 maart 2016 Welkom Informatieavond Emmastraat Gooilandplein - Groest 7 maart 2016 Opbouw van de avond Proces tot nu toe & na vandaag Verkeersonderzoeken Schetsontwerp Verkeersstudie Koffie & tekeningen PROCES & PLANNING

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Memo Aan: Dhr. W. Wullaert Van: Anneke Merkx Datum: 1 januari 201 Kopie: - Ons kenmerk: N002_T&P_BA5-102-101 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Verkeersgeneratie

Nadere informatie

Standpunt Fietsberaad over turborotondes

Standpunt Fietsberaad over turborotondes Standpunt Fietsberaad over turborotondes Rotterdam, augustus 2008 1 Inleiding In de vergadering van 5 juni 2008 heeft het Fietsberaad uitgebreid gediscussieerd over de aanbevelingen in CROW-publicatie

Nadere informatie

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Datum 6 november 29 ESD131/Bsm/1362

Nadere informatie

Gemeente Gilze en Rijen. Quick scan. Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen

Gemeente Gilze en Rijen. Quick scan. Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Gemeente Gilze en Rijen Quick scan Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Gemeente Gilze en Rijen Quick scan Verkeersanalyse publieke voorzieningen Vliegende Vennen Datum 11 mei 2015 Kenmerk

Nadere informatie

5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan

5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan 5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan Beschrijving In de huidige situatie is hier een rotonde. De capaciteit van de rotonde wordt uitgebreid door het aanleggen van een bypass: er ontstaat

Nadere informatie

De gemeente gaat werken aan de Mauritsweg / Heistraat te Einighausen: opbrengst kidsconsulting bs. De Leeuwerik groep 7 en 8 13 september

De gemeente gaat werken aan de Mauritsweg / Heistraat te Einighausen: opbrengst kidsconsulting bs. De Leeuwerik groep 7 en 8 13 september De gemeente gaat werken aan de Mauritsweg / Heistraat te Einighausen: opbrengst kidsconsulting bs. De Leeuwerik groep 7 en 8 13 september Verdeling kinderen over de diverse woonplaatsen De aantallen zijn

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Wegencategoriseringsplan. Reactie Belangengroep Dijk 10 april 2012

Wegencategoriseringsplan. Reactie Belangengroep Dijk 10 april 2012 Wegencategoriseringsplan Reactie Belangengroep Dijk 10 april 2012 Wegencategoriseringsplan (WGP) 1. Wethouder Verheij doet onterecht voorkomen dat 1. Uitsluitend aantal auto s/etmaal bepalend is voor categorisering

Nadere informatie

Busbaan. Natuurlijk! Vleuterweide. Godfried de Graaff

Busbaan. Natuurlijk! Vleuterweide. Godfried de Graaff Busbaan Natuurlijk! Vleuterweide Godfried de Graaff Visie achter hoofdontsluiting LR Visie achter hoofdontsluiting LR A2 A12 Visie achter hoofdontsluiting LR A2 A12 Visie achter hoofdontsluiting LR A2

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling. 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten. Opdrachtgever. Opdrachtnemer

Verkeersafwikkeling. 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten. Opdrachtgever. Opdrachtnemer Verkeersafwikkeling 2e Hogeweg Onderzoek noodzaakbepaling VRl's twee kruispunten Opdrachtgever Opdrachtnemer Naam: Gemeente Zeist Afdeling: Realisatie & Beheer Postbus 513 3700 AM Zeist DTV Consultants

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse

Resultaten evaluatie uitgebreide analyse Resultaten evaluatie uitgebreide analyse In juli 2016 is de reconstructie van de Touwlaan afgerond. Door de raad is een evaluatie gevraagd. Algemene evaluatie Doel In de programmabegroting staat dat de

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

Quick wins kruispunten

Quick wins kruispunten Quick wins kruispunten Verkeerslichtengeregelde kruispunten regelen en sturen Keuze voor rotonde (kwalitatief) Bron: Geïllustreerd reglement voor de wegbeheerder, OCW 2014 Keuze voor verkeerslicht (kwalitatief)

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november

Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland. n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen belanghebbenden bij shortlist Bereikbaarheid Waterland n.a.v. informatieavond 24 november Opmerkingen op shortlist Nummer Opmerking Reactie 5 (Tegengaan sluipverkeer) Sluipverkeer keihard aanpakken

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg Notitie Datum Kenmerk 10 december 2013 332356 Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg In 2012 hebben Provinciale Staten het Uitvoeringsprogramma Visie OV 2020 vastgesteld. Een van de deelprogramma s is het

Nadere informatie

Zuidtangent t.h.v. Stadshart

Zuidtangent t.h.v. Stadshart Zuidtangent t.h.v. Stadshart Aan: Het college van B&W Van: Martien Ippel Datum: 12 oktober 2010 Betreft: Verkeerssituatie Zuidtangent t.h.v. Stadshart Afschrift aan: - Geacht college, Hierbij enige aanvullende

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

Evaluatie IBP2010. Gemeente Hilversum

Evaluatie IBP2010. Gemeente Hilversum Evaluatie IBP2010 Gemeente Hilversum 1 juni 2012 Colofon Titel Evaluatie IBP2010 Status Definitief Opdrachtgever Gemeente Hilversum Kenmerk HVS107/Asm/0824 Datum publicatie 1 juni 2012 Gemeente Hilversum

Nadere informatie

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Doel De Middenweg-Zuid wordt heringericht in 2018, waarbij fietsers, voetgangers, busverkeer en autoverkeer een goede en veilige plek krijgen. Doel

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling N242 - Westtangent - Abe Bonnemaweg

Verkeersafwikkeling N242 - Westtangent - Abe Bonnemaweg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1077115 Sliedrecht, 6 augustus 2013 Onderwerp: Kruispunt Ouverture met toe- en afrit A15 Beslispunten 1. In te stemmen met het

Nadere informatie

VERKEERSTOETS BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD

VERKEERSTOETS BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD VERKEERSTOETS BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD GEMEENTE HAAKSBERGEN 11 november 2010 075163633.0.3 110301.001599 Inhoud 1 Verkeerstoets 3 2 HOOFDSTUK 1 Verkeerstoets De gemeente Haaksbergen is voornemens

Nadere informatie

Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas

Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas Gemeente Landerd Opdrachtgever: Rapportnummer: Gemeente Landerd 18.020_a_040302 Datum vrijgave: 5 maart 2004 Vrijgave: Ing. K. Akkers paraaf Goedkeuring: A.P.M.

Nadere informatie

Kruispuntberekeningen ontsluiting MCA Heerhugowaard

Kruispuntberekeningen ontsluiting MCA Heerhugowaard Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Aanleiding Tijdens de raadsbehandeling van de nota Fietsen in Lelystad op 15 maart 2016 is door het college

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht. Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV

Gemeente Dordrecht. Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Gemeente Dordrecht Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Gemeente Dordrecht Afwikkelingstudie verkeer Dordtse Kil IV Datum 14 april 214 Kenmerk DRT138/Bsm/968.1 Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad

Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad Raadsvergadering : 28 april 2005 Agendapunt : 08 Onderwerp : Oversteekplaats Stationsweg te Geertruidenberg Datum : 23 maart 2005 A.

Nadere informatie

Toepassen van verkeersregelinnovaties, doen!

Toepassen van verkeersregelinnovaties, doen! Toepassen van verkeersregelinnovaties, doen! Eric Greweldinger (gemeente s-hertogenbosch) Zeger Schavemaker (IT&T) Samenvatting Nederland loopt voorop als het gaat om voertuig afhankelijk regelingen bij

Nadere informatie

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel.

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Henk Tromp Hans Voerknecht Dirk Bussche (Henk Tromp en Dirk Bussche zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng,

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. veiligverkeer.nl

Verkeersonderzoek.  veiligverkeer.nl Verkeersonderzoek! www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Locatie: Gemeente Maassluis turborotonde Laan 1940-1945 Bilderdijklaan/Vermeerlaan Datum uitgifte advies: Rol Veilig Verkeer Nederland

Nadere informatie

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp Herinrichting Utrechtseweg Zeist Slotsessie Ontwerp 18 mei 2015 1 Welkom Slotsessie ontwerp 2 Agenda Ontwerptraject tot nu toe 2 ontwerpen 2+1 varianten 2+1 2+1 en parallelstructuur 2+1 met groene noordberm

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Gebruik Middelweg door fietsers DATUM 15-6-2016 PROJECTNUMMER D03091.000242 ONZE REFERENTIE 078971790 B VAN Jeroen Stegeman AAN Annet Oosterlaan KOPIE AAN Ineke Noordhoek Peter Riefel Door de

Nadere informatie

Verkeerskundig onderzoek Ruimtelijke ontwikkeling De Del

Verkeerskundig onderzoek Ruimtelijke ontwikkeling De Del Verkeerskundig onderzoek Ruimtelijke ontwikkeling De Del Rapportage maart-2014 / DO okt 2014 28 oktober 2014 versie 4 1 Verkeerskundig onderzoek Ruimtelijke ontwikkeling De Del opdrachtgever Gemeente Rozendaal

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Aansluiting Bloemenheuvel

Aansluiting Bloemenheuvel McGregor Fashion group Aansluiting Bloemenheuvel notitie Utrecht, 12 december 2014 1. Aansluiting Bloemenheuvel op de Hoofdstraat De Hoofdstraat in Driebergen is de verbindingsweg tussen de A12, het station

Nadere informatie