Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat"

Transcriptie

1 RV 37; RIS Initiatiefvoorstel Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat VVD-gemeenteraadsfractie Martin Wörsdörfer

2 Inleiding Bereikbaarheid is essentieel voor de economische ontwikkeling van een stad. Om een interessante vestigingsplaats voor bedrijven te zijn moet een stad immers goed bereikbaar zijn. Maar ook voor de inwoners van een stad is bereikbaarheid van hun woonplaats van groot belang. Om prettig te wonen moeten mensen bijvoorbeeld makkelijk boodschappen kunnen doen, vrienden of familie kunnen bezoeken en van en naar hun werk kunnen gaan. Essentieel voor een goede bereikbaarheid is de doorstroming. Wanneer de mogelijkheden voor het autoverkeer, het aanbod aan openbaar vervoer, de fietsvoorzieningen en de voetpaden op orde zijn maar de doorstroming stokt, vermindert de bereikbaarheid van een stad. Op sommige plaatsen in Den Haag is dat met te grote regelmaat het geval. De frequentie waarmee zich op die plekken opstoppingen voordoen, wijst op structurele problemen die structurele oplossingen vereisen. Dit speelt temeer in en rond Scheveningen, de grote toeristische trekpleister van Den Haag. Het is vervelend dat bezoekers die een dagje naar het strand willen stil komen te staan. Ook voor de ondernemer die zo mogelijk klanten misloopt. Om niet te spreken van de Scheveningers zelf die extra verkeersbewegingen voor de deur hebben of zelf onnodig vaststaan. Gezien het grote belang van doorstroming voor inwoners én voor de stad als geheel, wil de VVD-fractie concreet bijdragen aan de oplossing van deze verkeersknelpunten. Door voor specifieke knelpunten haalbare, concrete oplossingsmogelijkheden te bieden, kan de bereikbaarheid van de stad op deze knelpunten worden verbeterd. De locatie waarop dit voorstel zich richt is het kruispunt Westduinweg-Zeesluisweg- Duinstraat nabij de Scheveningse Haven. Wij zijn ervan overtuigd dat de aanleg van een rotonde de doorstroming op dit punt in belangrijke mate zal verbeteren. In de eerste paragraaf zullen we het doorstromingsprobleem op dit kruispunt analyseren. In paragraaf 2 zullen we de oplossingsrichting schetsen die wij voor ogen hebben, om vervolgens in paragraaf 3 toe te lichten welke financiële consequenties het voorstel heeft. In paragraaf 4 staat het dictum. Wij danken de betrokken ambtenaren van de dienst DSO voor de ondersteuning bij de uitwerking van dit voorstel.

3 1. Probleemanalyse Afbeelding 1: kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat (Google Maps) Verkeerskundige aspecten De Scheveningse Haven en de Boulevard zijn vanaf de Noordwestelijke Hoofdroute te bereiken via de Houtrustweg en de Westduinweg. Voor automobilisten is de Tweede Haven vanaf de Duindorpdam en via de Kranenbrugweg bereikbaar. De Eerste Haven en het einde van de Boulevard zijn met name via de Westduinweg-Zeesluisweg- Vissershavenweg bereikbaar. De Haven is natuurlijk ook bereikbaar via de nieuwe Boulevard vanaf de Scheveningse Slag. Op de kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat (zie afbeelding 1) doorkruisen verschillende verkeersstromen elkaar. Hierdoor ontstaan opstoppingen, omdat afslaand verkeer moet wachten op elkaar en/of op doorgaand verkeer. Omdat het afslaand verkeer zich feitelijk niet apart kan opstellen om af te slaan, wordt tevens de doorstroming van doorgaand verkeer gehinderd. Een extra complicatie levert de bushalte (van bus 22) op dit punt. Op drukke dagen kan dit leiden tot uitzonderlijk lange wachtrijen, die ook andere kruispunten op toe leidende wegen klem kunnen zetten.

4 Op de Westduinweg ontstaat file vanaf de Zeesluisweg tot aan of soms zelfs op de Statenlaan. De file op de Zeesluisweg loopt vaak tot voorbij de Schokkerweg. Op de Duinstraat kan de opstopping lopen tot op de Prins Willemstraat. Door de opstoppingen wordt het voor het verkeer dat de Haven uit wil vrijwel onmogelijk om soepel vanaf de Westduinweg richting Duinstraat te rijden. Bovendien wordt hierdoor de afslag naar de Zeesluisweg vanaf de Westduinweg versperd. Verder wordt het bereiken van de Eerste Haven en het einde van de Boulevard minder eenvoudig, wat nog vervelender wordt als daar een parkeergarage zal worden gerealiseerd. Gevolgen voor openbaar vervoer, fietsers, hulpdiensten en verkeersveiligheid Niet alleen het autoverkeer ondervindt hinder van de slechte doorstroming, ook de bereikbaarheid van Scheveningen per openbaar vervoer wordt sterk beperkt als gevolg van de opstoppingen in en rond de Haven. Buslijn 22 en tramlijn 11 staan vast in of worden gehinderd door dezelfde file als de automobilisten. Dit betekent dat de Haven en de zuidelijke Boulevard ook met het openbaar vervoer beduidend minder goed bereikbaar zijn. Tot slot kan zelfs tramlijn, komende van de Jurriaan Kokstraat, ter hoogte van de Duinstraat hinder ondervinden Ook fietsers ondervinden veel hinder. Niet alleen versperren auto s die stil komen te staan op rood asfalt de fietsers regelmatig de doorgang, ook de verkeersveiligheid van langzame verkeersdeelnemers wordt door de opstoppingen negatief beïnvloed. Automobilisten raken door het langdurige oponthoud regelmatig geïrriteerd en lijken als ze uiteindelijk kunnen doorrijden minder oplettend op langzaam verkeer. Naast automobilisten en fietsers ondervinden ook hulpdiensten, zoals de brandweer, politie, ambulances en de KNRM, nadelige gevolgen van de opstoppingen. Voor hulpdiensten is het bij calamiteiten namelijk nagenoeg onmogelijk om zich met de vereiste snelheid via deze straten die immers onderdeel zijn van de hoofdroutes voor hulpdiensten te verplaatsen. Vanwege het kruispunt en mede door de filevorming gebeuren er, tot slot, vaker (bijna) ongelukken op de kruising Westduinweg-Zeeslsuisweg-Duinstraat en de Westduinweg. Gegevens van Bestand geregistreerde Ongevallen in Nederland (BRON) tonen aan dat op de kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat en op de Westduinweg zelf relatief vaak ongevallen gebeuren. Tussen 2001 en 2011 zijn op de kruising (incl. de oversteek van tramlijn 11) in totaal 25 ongevallen geregistreerd. 1 Hierbij zijn acht slachtoffers gevallen, waaronder één dodelijk slachtoffer, een fietser, in Bij 12 ongevallen waren twee personenauto s betrokken, bij 10 ongevallen een auto en langzaam verkeer (fietsers of voetgangers). De overige incidenten vonden plaats tussen langzaam verkeer, of een auto en een tram.

5 2. Oplossing Tijdens drukke dagen zet de gemeente in het Havengebied al enkele jaren verkeersregelaars in. De verkeersregelaars zorgen dat de vervoersstromen naar het Havengebied en de Boulevard een andere route nemen dan het verkeer dat het Havengebied verlaat. De inzet van verkeersregelaars is echter een tijdelijke en arbeidsintensieve oplossing voor een structureel probleem met de fysieke infrastructuur. Om de problemen met de doorstroming structureel op te lossen, moet de kruising op een andere manier worden ingericht. De uiteindelijke aanpassing van de kruising moet een realistische, haalbare en structurele oplossing zijn die leidt tot een betere doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer en daarnaast een verbetering van de verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers en met name voor het langzame verkeer tot gevolg heeft. Om dit te bereiken moet de doorkruising, en daarmee samenhangende conflicten, van de verschillende vervoersstromen worden verminderd. Gescheiden rijstroken Eén van de mogelijkheden om dat de realiseren is het scheiden van de verschillende vervoersstromen door de toevoeging van aparte rijstroken voor afslaand verkeer, in combinatie met de plaatsing van verkeerslichten om het verkeer te stroomlijnen. De VVD-fractie is niet positief over de mogelijkheid om aparte rijstroken voor afslaand verkeer in te voegen. De doorstroming zou weliswaar baat kunnen hebben bij de introductie van een goed ontworpen verkeersregeling. Onderzoek wijst echter uit dat verkeersveiligheid bij de introductie van aparte invoegstroken met verkeerslichten naar verwachting niet substantieel verbeterd 2. Om tot een goede afwikkeling van het afslaand verkeer te komen moeten bovendien lange rijstroken worden ingevoegd. Dat zou betekenen dat de huidige brede trottoirs en het groen over een lang stuk weg plaats moeten maken voor asfalt. De VVD verwacht dat dat een te grote inbreuk zal vormen op de kwaliteit van de openbare ruimte in deze woonbuurt. Rotonde Een andere mogelijkheid om de doorkruisingen en conflicten tussen de verschillende vervoersstromen te verminderen is de aanleg van een rotonde. Uit een analyse van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de wegindeling van een rotonde een sterke vermindering van het aantal doorkruisingen tot gevolg heeft. Bovendien neemt het aantal potentiële conflictsituaties fors af (zie afbeelding 3). 3 De aanleg van een rotonde heeft zodoende een positief effect op de doorstroming. 2 SWOV-Factsheet Kruispunttypen, Leidschendam, juni 2009, p.2. 3 SWOV-Factsheet Rotondes, Leidschendam, januari 2012, p.1.

6 De effecten op de doorstroming van het verkeer van rotondes hangen volgens SWOV wel af van de verdeling van het verkeer op de toe leidende wegen. Een ongelijke aankomst op de verschillende takken van een rotonde kan leiden tot een langere wachttijd op een van de toeritten. 4 Afbeelding 3: Aantal potentiele conflicten op verschillende soorten kruisingen (Bron: SWOV) Naast een betere doorstroming levert een rotonde tevens een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid. Niet alleen het aantal potentiële conflicten is fors lager dan bij een kruising, ook blijkt dat rotondes ervoor zorgen dat automobilisten de naderingssnelheid verlagen. Studies onderschrijven dit en wijzen op een afname van een derde tot drie kwart van het aantal ernstige of dodelijke slachtoffers na het vervangen van kruisingen door rotondes. 5 De wachttijd voor fietsers en voetgangers is op een rotonde lager dan op een kruispunt met verkeerslichten. Daarnaast is een rotonde voor deze langzame verkeersdeelnemers veiliger. Ook hier speelt de snelheid waarmee automobilisten een rotonde naderen en het lage aantal potentiële conflicten een belangrijke rol. Beste oplossing De VVD-fractie is van mening dat een rotonde de beste oplossingsrichting is voor de kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat. Een rotonde is naar inschatting van de VVD-fractie het best inpasbaar, de doorstroming en de veiligheid van alle verkeersdeelnemers maar met name die van fietsers en ander langzaam verkeer zijn het best gewaarborgd en de conflicterende vervoersstromen zijn effectief samengevoegd. Met de aanleg van een rotonde zal het autoverkeer het beste en het veiligste doorstromen. Bovendien zal het in minder mate ten laste gaan van de voorzieningen en het huidige groen. 4 SWOV-Factsheet Rotondes, Leidschendam, januari 2012, p SWOV-Factsheet Rotondes, Leidschendam, januari 2012, p.3.

7 Gevolgen nabije omgeving De aanleg van een rotonde op de kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat zal leiden tot een betere doorstroming, waardoor tevens het verkeer afkomstig van de Haven en Boulevard makkelijker en sneller uit het Havengebied weg zal kunnen komen. Ook zal de verkeersveiligheid voor fietsers en ander langzaam verkeer, de doorstroming van de tram en bus, en de leefbaarheid van omwonenden verbeteren. Wij denken overigens niet dat met de aanleg van deze rotonde alle knelpunten in het gebied zijn opgelost. Het meest voor de hand liggende punt dat aandacht behoeft is dan de kruising Scheveningse weg-duinstraat-prins Willemstraat, zeker gezien de mogelijke ontwikkeling van het oude postkantoor aan de Hoge Prins Willemstraat. De VVD ziet dat kruispunt als het volgende aan te pakken punt waar de doorstroming verbeterd moet worden. Wij werken inmiddels aan een uitwerking en zullen dat, eventueel met andere partijen, op korte termijn presenteren. 3. Financiën Voor verkeersexperts is het moeilijk om zonder ontwerp een indicatie van de kosten van de rotonde te geven. Een schatting van de kosten is alleen mogelijk op basis van een vergelijking van de kosten die gemoeid zijn met de aanleg van vergelijkbare rotondes. Een vergelijkend onderzoek leert dat de rotonde bij de Plesmanweg, aangelegd in 2009, heeft gekost. De rotonde op de Dierenselaan, aangelegd in 2010, kostte De kosten van de rotonde op het kruispunt Viaductweg-Fruitweg, een rotonde die thans wordt voorbereid, worden geschat op circa 1 miljoen. Op basis van bovenstaande gegevens is onze inschatting dat de kosten voor een rotonde op de kruising van de Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat circa 1 miljoen zullen bedragen. Dit bedrag kan gefinancierd worden uit het programma verkeer (product verkeersmaatregelen). Naar de mening van de VVD is een verbetering van de doorstroming van de kruising Westduinweg-Zeesluisweg-Duinstraat door middel van de aanleg van een rotonde hieronder te vatten.

8 4. Dictum De raad van de gemeente Den Haag, Gelezen het initiatiefvoorstel Verbetering doorstroming kruispunt Westduinweg- Zeesluisweg-Duinstraat van het raadslid Martin Wörsdörfer van de VVD-fractie, Besluit: I. Het college opdracht te geven op korte termijn, voor het zomerreces 2013, met een met een plan van aanpak te komen en nog dit kalenderjaar met een voorstel inclusief ontwerp van een rotonde op de kruising Westduinweg-Zeesluisweg- Duinstraat, inclusief een verificatie van de kosten van ontwerp en aanleg; II. Dit ontwerp ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad; III. Het ontwerp en, na goedkeuring, de aanleg te financieren uit het programma verkeer (product verkeersmaatregelen). Aldus besloten in de raadsvergadering d.d. [datum]. De griffier De voorzitter

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm DSO/ RIS juli 2013

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm DSO/ RIS juli 2013 Gemeente Den Haag de gemeenteraad rm-2013.170 - DSO/2013.987 RIS 260735 070-353 2751 9 juli 2013 Voortgangsbericht inzake kruising Westduinweg-Zeesluisweg- Duinstraat (iv37) Op 29 maart 2013 is het initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Onder verwijzing naar artikel 30 van het reglement van orde heeft de VVD Den Haag de volgende vraag:

Onder verwijzing naar artikel 30 van het reglement van orde heeft de VVD Den Haag de volgende vraag: 1 SV 244 RIS 282544 Scheveningen, 13 mei 2015 Betreft: integrale visie verkeer Scheveningen Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Scheveningen is in beweging. Het college presenteerde recent twee agenda

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

VASTSTELLEN VOORONTWERP ROTONDE WESTDUINWEG ZEESLUISWEG DUINSTRAAT

VASTSTELLEN VOORONTWERP ROTONDE WESTDUINWEG ZEESLUISWEG DUINSTRAAT Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.292 RIS 271012 VASTSTELLEN VOORONTWERP ROTONDE WESTDUINWEG ZEESLUISWEG DUINSTRAAT HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - in de Haagse Nota

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Maart 2017 Voorwoord Met dit document doet de -fractie een voorstel om de bereikbaarheid van Krimpen aan de IJssel te verbeteren.

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Bijlage VII Consequenties afsluiten Ockenrode

Bijlage VII Consequenties afsluiten Ockenrode Bijlage VII Consequenties afsluiten Ockenrode Huidige situatie Ockenrode De Ockenrode is een van de drie toegangswegen van de wijk gelegen tussen de Van der Valk Boumanweg en Persant Snoepweg. De andere

Nadere informatie

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord

Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Informatiebulletin verkeersveiligheid Brede School Spoorzone Noord Inleiding Op 27 februari 2012 werd het bouwplan voor de nieuwe brede school Spoorzone Noord aan ouders, omwonenden en belangstellenden

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015 Herinrichting t Goylaan Presentatie 22 april 2015 Opbouw presentatie Waarom is het nodig? Wat stellen we voor? Wat zijn de verkeerseffecten? Wat zijn milieu-effecten? Wat bereiken we ermee? Hoe gaat het

Nadere informatie

Jan Jaap van Dijke en Aart van Bree zijn de projectleiders N237. Jan Jaap van Dijke is verantwoordelijk

Jan Jaap van Dijke en Aart van Bree zijn de projectleiders N237. Jan Jaap van Dijke is verantwoordelijk Aanleiding De N237 tussen Utrecht en Amersfoort is een oude rijksweg. Na de aanleg van de A28 in 1986, verplaatste het verkeer zich van de N237 naar de A28. In de loop van de tijd is het op de A28 zo druk

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting BESTUDEERDE VARIANTEN INRICHTING ACHILLESSTRAAT De inrichting van de Achillesstraat in het deel Cascadepark West betrof een tijdelijke inrichting. Naar aanleiding van de hoge verkeersintensiteit tijdens

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Klankbordgroep 2: 28 januari 2016 Agenda 1. Terugblik eerste bijeenkomst 2. Toelichting varianten 3. Bespreken voor- en nadelen 4. Voorkeursvariant 5. Vervolgproces

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing

Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing Gebruikershandleiding voor rotondes: wat te doen bij storing Nieuwe blauwdruk rotonde of Wat te doen bij storingen? Minister Schultz kondigde eind augustus een nieuwe blauwdruk rotondes aan. Rotondes zijn

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

[ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang

[ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang [ T e c h n a s i u m ] Een innovatieve spoorwegovergang Een innovatieve spoorwegovergang Opdrachtgever De opdrachtgever van dit project is... Hij is civiel ingenieur en werkzaam bij het bedrijf Prorail,

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Wörsdörfer. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 1 september 2015

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Wörsdörfer. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 1 september 2015 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Wörsdörfer sv 2015.244 RIS 282544 Regnr. DSO/2015.484 Den Haag, 1 september 2015 Inzake: Integrale visie verkeer Scheveningen

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat

Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat Hier komt tekst Maliebaan Klankbordgroep Hier komt ook tekst 12 januari 2016 Kruispunt Maliebaan-Burg. Reigerstraat/Nachtegaalstraat Klankbordgroep 12 januari 2016 1 Doel van het project. Een kwaliteitsslag

Nadere informatie

1 Inleiding. gemeente Eindhoven. Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan

1 Inleiding. gemeente Eindhoven. Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Betreft verkeerskundige analyse Johannes Buyslaan 1 Inleiding In deze memo staat het resultaat van de verkeerskundige toets

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017)

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Op donderdag 7 december heeft de gemeente Dinkelland een werksessie georganiseerd met omwonenden en ondernemers rond de Bisschopsstraat,

Nadere informatie

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221 Knelpunten N237 Den Dolder Soestduinen 16 23 Amersfoort Bilthoven N238 13 14 15 N237 N221 Groenekan 10 24 A28 9 21 2 3 De Bilt 4 7 8 Huis ter Heide Soesterberg 17 18 19 20 22 1 N237 N412 Utrecht 5 6 A28

Nadere informatie

Vraag (art. 39 Reglement van Orde)

Vraag (art. 39 Reglement van Orde) Kenmerk: 141644 Afdeling: Omgeving en Economie Portefeuillehouder: drs. F.O. van Hulle Vraag (art. 39 Reglement van Orde) de voorzitter van de Raad VRAGEN RAADSLID / FRACTIE: Cees Freeke, 55 terneuzen.

Nadere informatie

J.H.M. Oostelbos raad00142

J.H.M. Oostelbos raad00142 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J.H.M. Oostelbos 040-2083439 Hans.oostelbos@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00142 Advies tot realisatie van

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Tarthorst Fietsoplossingen voor en door gebruikers en bewoners

Tarthorst Fietsoplossingen voor en door gebruikers en bewoners Tarthorst Fietsoplossingen voor en door gebruikers en bewoners Tweede brede werksessie, 7 juli 2015 Arno Jonker, Paul van den Bosch en Natalie Veenkamp DTV Consultants fietsen en lopen innovatie internationaal

Nadere informatie

Nummer VN College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de College vergadering van 04 juni 2019

Nummer VN College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de College vergadering van 04 juni 2019 Nummer VN2019-005441 Directie Voordracht voor de College vergadering van 04 juni 2019 Agendapunt B24 Tekst van openbare besluiten wordt gepubliceerd Onderwerp Vrijgave voor inspraak van de concept-nota

Nadere informatie

Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017

Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017 Oplossing Verkeersveilige Kleine Spoorbomen en auto vrije Groest-Stationsstraat Verkeersplan GroenLinks Hilversum Februari 2017 1 GroenLinks komt met plan voor kleine spoorbomen in Hilversum Met de plannen

Nadere informatie

Verkeer Laar. College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad Postbus AZ WEERT. Laar, 3 mei 2018

Verkeer Laar. College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad Postbus AZ WEERT. Laar, 3 mei 2018 Verkeer Laar Onlangs heeft er een artikel in dagblad De Limburger gestaan m.b.t. het verkeer op Laar. De reden hiervan is dat de dorpsraad een brief heeft gestuurd aan de gemeente Weert over een aantal

Nadere informatie

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord

Aan: Gemeenteraad van de gemeente Haarlem per   Haarlem, 24 januari 2016 Onderwerp: Voorlopig Ontwerp HOV-Noord Wijkraad Delftwater Wijkraad Dietsveld-Vogelbuurt Wijkraad Indische Buurt Noord Wijkraad Kleverpark Wijkraad Sinnevelt Wijkraad Sterrenbuurt Wijkraad Vondelkwartier Fietsersbond Aan: Gemeenteraad van de

Nadere informatie

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller)

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Principes: Beheerste snelheid Afwikkeling op basis van zelfregulering: Hoofdstroom (ook fietsers) logisch in de voorrang Oversteken (ook de auto) in etappes,

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 17 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 17 ONDERWERP Ekeren, Rob van ALG-R S1 RAD: RAD120418 2012-04-18T00:00:00+02:00 BW: BW120313 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 18 april 2012 Portefeuillehouder : A.W.P. Kirkels Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Overwegingen randweg Boekel Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de nadere onderbouwing van de wijze waarop wij de knelpunten op de

Nadere informatie

Voorstel van het college voor vaststelling voorlopig ontwerp Prins Willemstraat en kruispunt Duinstraat-Scheveningseweg

Voorstel van het college voor vaststelling voorlopig ontwerp Prins Willemstraat en kruispunt Duinstraat-Scheveningseweg Datum 22 mei 2018 Registratienummer DSO 2018/ 242 RIS299754 Voorstel van het college voor vaststelling voorlopig ontwerp Prins Willemstraat en kruispunt Duinstraat-Scheveningseweg Samenvatting 1. Inleiding

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht De heer E. klaagt erover dat de gemeente Bergen niets doet aan de overlast die hij ondervindt als gevolg van de situatie op de weg vóór zijn woning, waardoor het hem nagenoeg onmogelijk

Nadere informatie

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Locatie: Heerde Brinklaan en Veerstraat Marktstraat Datum uitgifte advies: 3 februari 2016 2/7 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

Commissie Stadsontwikkeling, 1 november 2016 Voorkeursvariant Zuidtangent met spooronderdoorgang: een groen welkom in de stad

Commissie Stadsontwikkeling, 1 november 2016 Voorkeursvariant Zuidtangent met spooronderdoorgang: een groen welkom in de stad 1. Bestuurlijke context: rode draad 1/2013: Structuurvisie: Stationspark 5/2013: Voorbereidingskrediet Zuidtangent spooronderdoorgang 6/2016: Notitie Strategie Boulevard: stationsgebied als motor, de boulevard,

Nadere informatie

Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum CONCEPT

Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum CONCEPT Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum Stationsweg huidige situatie Stationsweg nieuwe situatie Wagenstraat huidige situatie Wagenstraat nieuwe situatie Huidig profiel: 50 km weg, 7 m asfalt,

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

ACTIEPLAN 2011 -- 2020

ACTIEPLAN 2011 -- 2020 Verkeersveiligheid GEWE STELIJK ACTIEPLAN 2011 -- 2020 SGVV BHG Strategische en operationele goedgekeurd door de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 3 maart 2011 1Verminderen van de verkeerssnelheid

Nadere informatie

Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud

Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan Inhoud Informatieavond Heemsteedse Dreef - Camplaan... 1 Tafel 1... 3 Tafel 2... 5 Tafel 3... 7 Tafel 4... 9 Tafel 5... 11 2019? Tafel 1 Persoonlijke reacties

Nadere informatie

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Adviesnota Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Datum: 7 april 2016 Versie: 3 Status: Definitief Revisie: Afdeling(en): Team(s): i.o.m.: Steller: Afdelingsmanager: Projectleider: Wethouder: Vastgoed en

Nadere informatie

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1313-AVR

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016 Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem 27 oktober 2016 Aanleiding opstellen VSP Lochem Samen toewerken naar een goed bereikbaar en aantrekkelijk centrumgebied in Lochem. Of je nu per fiets, te voet,

Nadere informatie

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Dit document werd opgesteld op vraag van de dienst mobiliteit van de stad Sint-Niklaas en heeft tot doel de verkeersproblematiek rond

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2013.081 - DSO/2013.549 RIS 258507 Doorkiesnummer 070-353 2751 E-mailadres Aantal bijlagen

Nadere informatie

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel 11 december 2012 Inleiding De gemeente heeft veel reacties ontvangen op het Verkeersstructuurplan De Kwakel. Dit plan lag tot 27 juni 2012 ter inzage,

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Beter Bereikbaar Business Park. Oude Meer. Beeld plaatsen ter grootte van dit kader. Knelpuntenanalyse. 4 februari 2019 Christiaan Nab GuidoScheerder

Beter Bereikbaar Business Park. Oude Meer. Beeld plaatsen ter grootte van dit kader. Knelpuntenanalyse. 4 februari 2019 Christiaan Nab GuidoScheerder Beter Bereikbaar Business Park Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Oude Meer Knelpuntenanalyse 4 februari 2019 Christiaan Nab GuidoScheerder 2 Inhoud presentatie Resultaten interviews met 25 bedrijven

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Woerden Regislratiedatum: 17/02/2015 Behandelend afdeling Afgehandeld door/op:

Gemeente Woerden Regislratiedatum: 17/02/2015 Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: OKW fu* 1 1 7 FEB, 2015 Beh. Ambt: Streefdat.: Afschr.: B.V.O.: Gemeente Woerden T.a.v. de gemeenteraad Postbus 45 3440 AA Woerden Datum: 16 februari 2015 Gemeente Woerden 15.002953 Regislratiedatum: 17/02/2015

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit

Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit 2011 2020. Een eerste reactie van de Fietsersbond afdeling Nijmegen Nijmegen 14 september 2011 Nijmegen@fietsersbond.nl www.fietsersbond.nl www.fietsersbondnijmegen.org

Nadere informatie

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer Veilig in het verkeer Tegenwoordig hebben we het maar makkelijk. We kunnen overal naar toe waar we maar heen willen gaan. (Behalve misschien naar de maan). Met de bus of de boot. Met de trein of het vliegtuig.

Nadere informatie

Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat 11 oktober 2018

Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat 11 oktober 2018 Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Postbus 12693 1100 AR Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.nl/fietsroutekattenburger straat Verslag informatiemarkt project fietsroute Kattenburgerstraat

Nadere informatie

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo.

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Leidraad opstellen mobiliteitsplan Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Over dit document In de gemeente Ermelo worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zowel de organisator als de gemeente Ermelo

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom

Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom Naar een fietsvriendelijke herinrichting van de omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom De omgeving van het Engels Plein en de Vaartkom is op dit moment in volle ontwikkeling. Bij de (her)aanleg wordt

Nadere informatie

Rapportage TIP HorstaandeMaas april Inhoudsopgave. Verbindingsweg station Horst-Sevenum 2

Rapportage TIP HorstaandeMaas april Inhoudsopgave. Verbindingsweg station Horst-Sevenum 2 Rapportage TIP HorstaandeMaas 28 28 april 2016 Inhoudsopgave Verbindingsweg station Horst-Sevenum 2 Verbindingsweg station Horst-Sevenum Om de verkeersveiligheid rondom station Horst-Sevenum te verbeteren

Nadere informatie

Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen

Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 4 juni 2015 In Amersfoort zijn op diverse trajecten maatregelen genomen om

Nadere informatie

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom

Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom (Bijdragenr. 25) Wanneer wel een zebra, wanneer niet? nieuw kader voor oversteekvoorzieningen binnen de bebouwde kom J.A.G. de Leur M.Sc. Gemeente Heerhugowaard F.J.Wildenburg Gemeente Heerhugowaard 1.

Nadere informatie

ANALYSE (BROM)FIETSONGEVALLEN MET DODELIJKE AFLOOP 1978 T/M 1981

ANALYSE (BROM)FIETSONGEVALLEN MET DODELIJKE AFLOOP 1978 T/M 1981 ANALYSE (BROM)FIETSONGEVALLEN MET DODELIJKE AFLOOP 1978 T/M 1981 Bijdrage Achtergronddocumentatie VVN-actie "Voorrang? Bekijk 't eerst", maart-augustus 1983 R-'B)-13 Mr. P. Wesemann Leidschendam, 1983

Nadere informatie

1 Aanleiding en vraagstelling

1 Aanleiding en vraagstelling Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college.

Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college. Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college. 10 november 2014 A. Inleiding Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake nieuwe hoofdroutekaart hulpdiensten. 1. Aanleiding

Voorstel van het college inzake nieuwe hoofdroutekaart hulpdiensten. 1. Aanleiding Datum 18 januari 2017 Registratienummer DSO/ 2016.1333 RIS296077 Voorstel van het college inzake nieuwe hoofdroutekaart hulpdiensten 1. Aanleiding De huidige hoofdroutekaart voor de nood- en hulpdiensten

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

Verdeling snelheidslimiet

Verdeling snelheidslimiet Oversteekongevallen Verdeling snelheidslimiet Tabel Jaarlijks aantal doden en ziekenhuisgewonden onder fietsers bij aanrijdingen met gemotoriseerd verkeer binnen de bebouwde kom naar snelheidslimiet Snelheidslimiet

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Herinrichting N257 Steenbergen

Herinrichting N257 Steenbergen Herinrichting N257 Steenbergen Raadscommissie: Toelichting herinrichtingsvoorstel Agenda Aanleiding Uitgangspunten N257 Aandachtspunten bewoners Toelichting uitgewerkte variant Vervolgproces Vragen Aanleiding

Nadere informatie

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse

Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Ontsluiting complex Ommedijkseweg Leiden Verkeerskundige analyse Datum : 14 april 2017 Bouwplan Ommedijkseweg Mees Ruimte en Milieu adviseert momenteel over het bouwplan Ommedijkseweg in Leiden West, gelegen

Nadere informatie

Parkeren en Verkeersveiligheid

Parkeren en Verkeersveiligheid Parkeren en Verkeersveiligheid Leden van Wijkcomité Oost Carin Bökkerink en Anita Hol-Bubeck Betaald Parkeren Burgemeester & Wethouders hebben in de Parkeervisie 2004 hun beleid over betaald parkeren vastgelegd

Nadere informatie

Files. We kunnen er samen wat aan doen.

Files. We kunnen er samen wat aan doen. Files. We kunnen er samen wat aan doen. Inhoud Files. We kunnen er samen wat aan doen. Inleiding Tip 1: Invoegen op snelheid Tip 2: Blijf bij drukte in uw rijstrook Tip 3: Gebruik de spitsstrook Tip 4:

Nadere informatie

HERINRICHTING N257 STEENBERGEN EVALUATIE

HERINRICHTING N257 STEENBERGEN EVALUATIE HERINRICHTING N257 STEENBERGEN EVALUATIE 1 AGENDA 2 Opening wethouder Zijlmans Terugblik op doelstellingen Objectieve bevindingen Subjectieve bevindingen Vervolgstappen Vragen Sluiting TERUGBLIK OP DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2013-119)

Mededeling van het college aan de gemeenteraad (2013-119) Onderwerp: Nota verkeerslichten 2013 Portefeuillehouder: Wethouder Drenth Datum: 24 oktober 2013 Aanleiding voor de mededeling Doetinchem werkt hard aan het verbeteren van haar bereikbaarheid. Het is daarbij

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Over eisen, principes en maatregelen Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Voor het juiste perspectief Al grote veiligheidswinst

Nadere informatie

Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu

Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM

STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM STREEFBEELDSTUDIE EEN NIEUWE N8 VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM VAN KORTRIJK TOT WEVELGEM WAT KAN BETER? De huidige N8 zorgt voor heel wat knelpunten voor het plaatselijk en doorgaand verkeer in Kortrijk en

Nadere informatie