Files. We kunnen er samen wat aan doen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Files. We kunnen er samen wat aan doen."

Transcriptie

1 Files. We kunnen er samen wat aan doen.

2 Inhoud Files. We kunnen er samen wat aan doen. Inleiding Tip 1: Invoegen op snelheid Tip 2: Blijf bij drukte in uw rijstrook Tip 3: Gebruik de spitsstrook Tip 4: Ritsen Tip 5: Rijd vlot en gelijkmatig Tip 6: Rijden bij werk in uitvoering Tip 7: Geef hulpdiensten de ruimte Tip 8: Volg uitwijkroutes Tip 9: Blikschade? Zoek een parkeerplaats Tip 10: Ga goed geïnformeerd op weg In 2006 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat weggebruikers, bedrijven en vele anderen gevraagd om met tips te komen. Tips waardoor files kunnen worden verminderd. Dit heeft duizenden nuttige en bruikbare ideeën opgeleverd. Een belang rijk deel van die ideeën wordt nu gerealiseerd. Er waren ook veel goede tips van weggebruikers over rijgedrag bij, die we in een handzaam boekje hebben gebundeld. Lees dit boekje daarom goed door en bewaar het bijvoor beeld in uw dashboardkastje, zodat u ze ook later nog eens kunt nalezen. Maar het belangrijkste: probeer u aan deze tips te houden, zodat we samen iets doen om het fileleed te beperken. We wensen u een veilige en vlotte reis toe. Tip 11: Geef vrachtwagens de ruimte Tip 12: Richting aangeven op rotondes Tip 13: Let op bewegwijzering bij uitvoegen Tip 14: Volg aanwijzingen op Tip 15: Voorkom kijkfiles na een ongeval Colofon Rood en groen In dit boekje zien we telkens een situatie waarin een rode of groene auto de hoofdrol speelt. De rode auto rijdt op een manier waardoor oponthoud ontstaat. De groene auto laat zien hoe we in een dergelijke situatie beter kunnen reageren. Zodoende kan al het verkeer beter doorstromen en kunnen we samen files verminderen.

3 Tip 1: Invoegen op snelheid Te vroeg of te langzaam invoegen vermindert de doorstroming Tip 2: Blijf bij drukte in uw rijstrook Veelvuldig van rijstrook wisselen vermindert de doorstroming Een van de oorzaken van oponthoud op de snelweg is onjuist invoegen. Veel automobilisten willen als ze de snelweg opkomen, zo snel mogelijk invoegen op de hoofdrijbaan. Vaak hebben ze nog te weinig snelheid, waardoor achteropkomend verkeer moet remmen of uitwijken. Sommige automobilisten wisselen tijdens drukte op de snelweg en in files veelvuldig van rijstrook. Hiermee kan soms individueel een kleine tijdwinst worden geboekt, maar het veroorzaakt extra oponthoud voor medeweggebruikers. Dus gebruik de hele invoegstrook en voeg op snelheid in Dus blijf bij drukte in uw rijstrook Zorg daarom dat u eerst voldoende snelheid hebt en voeg dan vloeiend in. De invoegstrook is lang genoeg. Gebruik zo nodig de hele invoegstrook. Daar is hij voor. Probeer bij drukte en tijdens files dus zo veel mogelijk in uw eigen rijstrook te blijven. Hierdoor zullen files minder lang worden en eerder oplossen. En uiteindelijk profiteert iedereen hiervan.

4 Tip 3: Gebruik de spitsstrook Niet gebruikmaken van de spitsstrook veroorzaakt extra files Tip 4: Ritsen Te snel willen ritsen vermindert de doorstroming De normale rijstroken bieden op sommige trajecten onvoldoende ruimte voor het dagelijkse spitsverkeer. Als oplossing heeft Rijkswaterstaat de spitsstrook geïntroduceerd: bij grote verkeers drukte komt de vluchtstrook als extra rijstrook beschikbaar. Veel weggebruikers weten echter nog niet dat ze hiervan gebruik kunnen maken en blijven onnodig op de overige rijstroken. Dit werkt extra drukte en files in de hand. Als een snelweg een rijstrook minder krijgt, moet er geritst worden. Veel automobilisten willen dan zo snel mogelijk een rijstrook opschuiven. Zij ritsen dan al bij het bord Ritsen over 300 meter, terwijl dat pas vanaf 300 meter verderop hoeft. Hierdoor wordt de weg niet efficiënt gebruikt en moet het andere verkeer soms onnodig op de rem gaan staan. Dus gebruik de spitsstrook als deze open is Dus pas uw snelheid aan en rits bij het bord Ritsen vanaf hier Gebruik de spitsstrook als deze beschikbaar is. Dit wordt aangegeven met een groene pijl boven de weg. Als de vluchtstrook als rijstrook beschikbaar is, mag u over de doorgetrokken streep daarvan rijden. Door het gebruik van de spitsstrook wordt de verkeersdrukte beter verdeeld en bent u eerder op uw bestemming. Dus als u moet ritsen, doe dat dan pas vanaf het bord Ritsen vanaf hier. En als u op de naastliggende rijstrook rijdt: geef ritsers de ruimte, dan gaat alles vloeiend en wordt oponthoud zo veel mogelijk beperkt.

5 Tip 5: Rijd vlot en gelijkmatig Agressief of juist te passief rijden vermindert de doorstroming Files op de snelweg kunnen ontstaan doordat er niet vlot en gelijkmatig wordt gereden. Weggebruikers rijden nu eens te snel, laten dan weer grote gaten vallen. Daardoor moet achteropkomend verkeer veelvuldig afremmen en ontstaan files. Tip 6: Rijden bij werk in uitvoering Te hard rijden bij wegwerkzaamheden brengt uw veiligheid en die van anderen in gevaar Op stukken waar aan de weg wordt gewerkt, gelden lagere maximumsnelheden. Veel automobilisten rijden hier nog steeds te hard. Mede omdat de weg in veel gevallen is versmald en er mensen werken, is die lagere snelheid noodzakelijk om veiligheid en doorstroming te waarborgen. Dus rijd vlot en gelijkmatig, zo bevordert u de doorstroming Dus denk aan de veiligheid en pas uw snelheid aan Probeer, zeker bij drukte, vlot en gelijkmatig te rijden. Zo stroomt alle verkeer beter door en ontstaan minder files. Houd rekening met de veiligheid van wegwerkers, uw medeweggebruikers en van uzelf. Pas uw snelheid aan en houd de maximumsnelheid in de gaten. Er wordt aan de weg gewerkt om u straks weer vlot te laten doorrijden. Laat daarnaast geen onnodige gaten vallen; dit veroorzaakt files achter u.

6 Tip 7: Geef hulpdiensten de ruimte Als hulpdiensten een ongevalslocatie niet snel kunnen bereiken, staat u langer in de file Tip 8: Volg uitwijkroutes Als er een uitwijkroute is ingesteld, volg die dan. Zo bent u eerder op uw bestemming Vaak weten weggebruikers niet goed hoe ze op een naderende hulpdienst moeten reageren, zeker als deze over de normale rijstrook komt (bijvoorbeeld als de vluchtstrook niet gebruikt kan worden). Dat levert niet alleen vertraging op voor de hulp dienst en gestrande medeweg gebruikers, maar ook voor u. Want als de plaats van het ongeval niet snel bereikt kan worden, kan een geblokkeerde rijstrook of rijbaan pas later worden vrijgegeven. De wegbeheerder geeft steeds vaker een uitwijkroute aan bij grote vertragingen of wegafsluitingen in verband met werkzaamheden of een groot ongeval. Zo n route is voorzien van een U-nummer. Blauwe borden markeren de route. Als u deze volgt, wordt u efficiënt omgeleid en bent u vaak toch nog redelijk snel op uw bestemming. Dus geef hulpdiensten de ruimte, want elke seconde telt Dus als er een hulpdienst aankomt, geef deze dan ruim baan. Wijk zo nodig tijdig uit naar links of naar rechts, zodat de hulpdienst er makkelijk tussendoor kan. Zo is deze eerder bij een ongeval en zal de weg ook weer eerder vrij zijn. Politie, ambulance of brandweer voeren een blauw zwaailicht. Bergingsdiensten en hulpdiensten van Rijkswaterstaat voeren een oranje zwaailicht.

7 Tip 9: Blikschade? Zoek een parkeerplaats Op de rijbaan blijven bij kleine schade is onveilig en veroorzaakt files Tip 10: Ga goed geïnformeerd op weg U kunt diverse media raadplegen Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan gebeuren dat u op de snelweg een aanrijding krijgt. Bij kleine schade, zoals een deuk, blijven veel automo bilisten op de rijbaan staan in afwachting van de politie. Hierdoor ontstaan vaak onnodige en lange files. Bovendien loopt u zelf extra veiligheids risico s. U kunt vertragingen en verlate of gemiste afspraken vaak voorkómen als u zich goed laat informeren voordat u vertrekt. Daartoe staan veel informatie aanbieders en diverse media tot uw beschikking: tv, radio, internet, sms, navigatiesysteem, enz. Informeer tijdig, des te meer mogelijkheden hebt u om slim te reizen. Kijk voor een overzicht van het informatie-aanbod op Dus handel kleine schade af op een parkeerplaats Rijd daarom uitsluitend bij kleine schade, na kort overleg met eventuele andere betrokkenen, zo snel mogelijk naar de eerstvolgende parkeerplaats. Handel de schade daar verder af. Vaak kunt u ook via de eerste afrit een veilige plek zoeken. Zo verhoogt u uw eigen veiligheid, hindert u achteropkomend verkeer niet en voorkomt u files.

8 Tip 11: Geef vrachtwagens de ruimte Te weinig ruimte geven aan vrachtverkeer vermindert de doorstroming Tip 12: Richting aangeven op rotondes Geen richting aangeven op een rotonde vermindert de doorstroming Een vrachtwagenchauffeur zit hoger dan de bestuurder van een personenauto en kan daardoor niet alles zien wat er in de onmiddellijke om geving van het voertuig gebeurt. Bovendien vervoert een vrachtwagen soms kwetsbare of bewegende lading. Tijdens drukte op de weg schieten auto mobilisten soms rakelings voor vrachtwagens langs. Zodat de vrachtwagen onnodig op de rem moet en maar weer langzaam op gang komt. Dit werkt oponthoud en files in de hand. Veel weggebruikers vergeten richting aan te geven als zij een rotonde verlaten. Dit kan medeweggebruikers extra oponthoud bezorgen. Zij weten immers niet dat zij de rotonde veilig op kunnen rijden. Daardoor blijven zij onnodig wachten. Dus geef vrachtverkeer de ruimte Dus geef tijdig richting aan op een rotonde Houd daarom rekening met het vrachtverkeer en geef het de ruimte. Zo kunnen we allemaal wat beter doorstromen. Als u een rotonde verlaat, geef dan richting aan. Zo weten wachtende medeweggebruikers dat zij de rotonde op kunnen rijden. Het verkeer stroomt beter door.

9 Tip 13: Let op bewegwijzering bij uitvoegen Te snel willen uitvoegen kan de doorstroming verminderen Op knooppunten waar veel verkeer moet uitvoegen, ligt vaak een dubbele uitvoegstrook. Die begint als één enkele uitvoegstrook, later komt er een tweede bij. Doordat veel automobilisten echter al meteen willen uitvoegen, ontstaat er bij drukte vaak stremming op deze eerste strook, terwijl op de tweede strook nog ruimte is. Tip 14: Volg aanwijzingen op Volg instructies van weginspecteurs van Rijkswaterstaat of politiemensen op, dat bevordert de doorstroming Weginspecteurs of politiemensen geven vaak instructies bij bijzondere situaties zoals een ongeval of zeer zware files. Deze aanwijzingen zijn erop gericht om u vlot en veilig te laten doorrijden. Volg deze instructies op. Zo helpt u mee aan de doorstroming van het verkeer. Dus let op de bewegwijzering U mag ook op de tweede uitvoegstrook uitvoegen Als u en uw medeweggebruikers gespreid uitvoegen, stroomt het verkeer vlotter door. Rijkswaterstaat plaatst in de loop van 2007 en 2008 waar nodig nieuwe wegwijzers. De dubbele uitvoegstrook wordt daarop ruim van tevoren aangekondigd. Zo weet u waar u een tweede strook kunt gebruiken.

10 Tip 15: Voorkom kijkfiles na een ongeval Kijkers naar een ongeval op de andere weghelft veroorzaken vaak zelf een file Helaas gaat het soms fout op de snelweg. Hierdoor ontstaan niet alleen files op de weghelft waar het ongeluk is gebeurd, maar vaak ook op de andere weghelft. Dit komt doordat veel automobilisten willen zien wat er aan de hand is. Hierdoor remmen ze onbewust af en ontstaat er vaak een kijkfile. Dus houd uw aandacht op uw eigen weghelft en rijd vlot door Is er dus een ongeval op de andere weghelft gebeurd, houd dan uw aandacht op uw eigen weghelft en rijd vlot door, zodat u niet ook zelf voor opstoppingen zorgt of zelfs een nieuwe aanrijding veroorzaakt. Colofon De tips in dit boekje zijn grotendeels afkomstig van weg gebruikers zoals uzelf. Uitgebreidere informatie vindt u op onder filevermindering. Als u vragen of opmerkingen hebt, kunt u contact opnemen met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat: Voor meer informatie over de verschillende projecten voor fileaanpak op korte termijn kunt u contact opnemen met de Project organisatie FileProof, tel , of mailen naar fileproof@rws.nl. Uitgave Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat Illustraties Remi Tjon Ajong Vormgeving Publicis Amsterdam Juni 2007

11

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Zie de Maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen van de verschillende voertuigen Test theorie: Autosnelwegen

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg 1. INVOEGEN OP EEN AUTO(SNEL)WEG Herkennen autoweg autosnelweg. A.h.v. verkeerstekens kun je het verschil maken tussen de autoweg en de autosnelweg. De maximumsnelheid verschilt. Als je invoegt met dezelfde

Nadere informatie

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl

Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling. Situatie 1 - invoegen GOED FOUT. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl Invoegen / uitvoegen - plaats van handeling Situatie 1 - invoegen Als we er van uitgaan dat je even hard rijdt als het verkeer op de doorgaande rijbaan, dan heb je te weinig afstand tot je voorligger als

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten

Blijf Veilig Mobiel. Tips voor automobilisten Blijf Veilig Mobiel Tips voor automobilisten Tips voor automobilisten De verkeerssituatie in Nederland is continu in beweging. Zo ontstaan er regelmatig nieuwe wegsituaties en krijgt u te maken met nieuwe

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost? Werkstuk door een scholier 1627 woorden 26 maart 2003 7,1 78 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

Filter uitvoegend vrachtverkeer

Filter uitvoegend vrachtverkeer Filter uitvoegend vrachtverkeer Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit ligt er een gedegen

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen?

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Ton Hendriks, ANWB Studiedag NIFV 18 december 2012 2 Centrale vraag: Welke kennis, ervaring en wensen hebben weggebruikers bij confrontatie

Nadere informatie

Aanpassen bewegwijzering

Aanpassen bewegwijzering Aanpassen bewegwijzering Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit ligt er een gedegen plan

Nadere informatie

Werk aan de. tussen Zwolle Zuid en afslag Ommen. Plusstroken moeten een einde maken aan. de slechte doorstroming op de A28.

Werk aan de. tussen Zwolle Zuid en afslag Ommen. Plusstroken moeten een einde maken aan. de slechte doorstroming op de A28. + Werk aan de A28 tussen Zwolle Zuid en afslag Ommen Plusstroken moeten een einde maken aan de slechte doorstroming op de A28. Tijdens de werkzaamheden kan er tijdelijk minder verkeer over de A28 en zijn

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

Den Haag Utrecht Apeldoorn. Zutphen Nijmegen Arnhem A12 A34. 600 m. Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen. De vormgeving / De voordelen in het kort

Den Haag Utrecht Apeldoorn. Zutphen Nijmegen Arnhem A12 A34. 600 m. Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen. De vormgeving / De voordelen in het kort Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen De vormgeving / De voordelen in het kort Nieuwe bewegwijzering autosnelwegen Een nieuwe vormgeving van de pijlen en doelgerichte teksten. Dat zijn de belangrijkste vernieuwingen

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 6 juli 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 6 juli 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 6 juli 2018 Rijkswegen Noord 12 september 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016 Rijkswegen Noord, 14 juli 2016 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland maken zich

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16 Gemeenschappelijk onderzoek provincies en Rijkswaterstaat: aanvullende analyses Augustus 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doorstroming 5 3. Wegwerkzaamheden 7 4. Informatie 11 5. Aangeven maximumsnelheid

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 27 STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 STOPPEN : STOPPEN IS IETS WAT JE NIET VRIJWILLIG DOET, MAAR OMDAT HET MOET. BIJVOORBEELD OM VOORRANG TE VERLENEN OF EEN VOETGAN- GER EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS OVER TE

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Rapportage TIP Horst aan de Maas 50 15 maart 2018 Inhoudsopgave Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Ik erger me niet in het verkeer Bellen of appen achter het stuur (in de auto) Bumper kleven Bellen of

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel!

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet Ouder

Nadere informatie

Tips voor je rij-examen

Tips voor je rij-examen Tips voor je rij-examen Rijexamen Zo doe je het goed! Als het goed is doe je pas examen voor je rijbewijs-b als je er klaar voor bent. Je voertuigcontrole is goed, handelingen in de lesauto verlopen grotendeels

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 2245 woorden 20 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer

Praktische-opdracht door een scholier 2245 woorden 20 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Praktische-opdracht door een scholier 2245 woorden 20 mei 2010 7 10 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdvraag: Wat doet de rijksoverheid aan het fileprobleem? Inleiding 3 Deelvragen: 1. Wat is de

Nadere informatie

Nieuws van het. Kenniscentrum. Voorrangsvoertuigen. Wijziging in het projectteam. In dit nummer:

Nieuws van het. Kenniscentrum. Voorrangsvoertuigen. Wijziging in het projectteam. In dit nummer: Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen In dit nummer: Wijziging in het projectteam Stand van zaken lopende projecten Vanaf nu ook stoppen voor groen! Proef Rijkswaterstaat met blauw zwaailicht

Nadere informatie

Werkstuk Anders Files

Werkstuk Anders Files Werkstuk Anders Files Werkstuk door een scholier 2618 woorden 2 november 2012 4,9 2 keer beoordeeld Vak Anders s Ochtends naar je werk en je staat in de file TE LAAT s avonds van werk naar huis en je staat

Nadere informatie

Certificering Gebruik gele attentieverlichting

Certificering Gebruik gele attentieverlichting Zware Richtlijn berging Certificering Gebruik gele attentie keuring oktober 2011 2011 Colofon De brochure Richtlijn Gebruik gele attentie, oktober 2011, is opgesteld in samenwerking met: ANWB Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

FileProof. Fileaanpak op de korte termijn. GGT 18 september 2008. Lindy Molenkamp projectmanager

FileProof. Fileaanpak op de korte termijn. GGT 18 september 2008. Lindy Molenkamp projectmanager FileProof Fileaanpak op de korte termijn GGT 18 september 2008 Lindy Molenkamp projectmanager Fileaanpak korte termijn Achtergrond Clusters van projecten Voorbeelden FileProofprojecten Overdracht & afronding

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O, vers!e

Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O, vers!e Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Veiligheid en Justitie Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O Versie 2.0 20140821 1. Inleiding Deze richtlijn is opgesteld om medewerkers binnen de DV&O

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

Kijkgedrag, Gebruik je ogen goed, het kost niets

Kijkgedrag, Gebruik je ogen goed, het kost niets Kijkgedrag, Gebruik je ogen goed, het kost niets Een groot deel van de examenkandidaten zakt op kijkgedrag. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen breed en ver vooruit waarnemen, op de juiste manier

Nadere informatie

Vergelijking VKA ontwerp en SHB&L voorstel voor afrit Hoevelaken 09/01/2017 1

Vergelijking VKA ontwerp en SHB&L voorstel voor afrit Hoevelaken 09/01/2017 1 Vergelijking VKA ontwerp en SHB&L voorstel voor afrit Hoevelaken 09/01/2017 1 Uitgangspunten van SHB&L voorstel Het SHB&L voorstel voldoet aan de Richtlijnen Ontwerp Autosnelwegen (ROA) 2014 en de Capaciteitswaarden

Nadere informatie

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

Praktijk examen tips

Praktijk examen tips Praktijk examen tips Beste lezer, dit boekje geeft je de benodigde tips en regels om naast je rijlessen optimaal voor te bereiden op het praktijk examen. Gegarandeerd succes in het behalen van je rijbewijs

Nadere informatie

1 Wat is volgens jou de oorzaak van de toename van de vele ongevallen op de A73? (Meerdere antwoorden mogelijk)

1 Wat is volgens jou de oorzaak van de toename van de vele ongevallen op de A73? (Meerdere antwoorden mogelijk) 1. Rechte tellingen A73 Regelmatig is het raak op de A73. In 2017 moesten bergingsbedrijven maar liefst voor 103 ongevallen uitrukken. In 2016 waren dat er 94 en in 2013 slechts 42. 70% 60% 50% 1 Wat is

Nadere informatie

Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat

Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat 20juli 2015 Werkdocument versie 1.0 Inhoud 1 Inleiding.3 2 Wet en Regelgeving.3 2.1 wet en regelgeving

Nadere informatie

Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen

Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen Onderzoek effectiviteit doorstromingsbevorderende verkeersmaatregelen Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 4 juni 2015 In Amersfoort zijn op diverse trajecten maatregelen genomen om

Nadere informatie

Fasering of tijdelijke afzetting? Een technisch verhaal in mensentaal

Fasering of tijdelijke afzetting? Een technisch verhaal in mensentaal Versmalde rijstroken Fasering of tijdelijke afzetting? Een technisch verhaal in mensentaal Wie gele strepen op de weg ziet, denkt waarschijnlijk: werkzaamheden. Hetzelfde geldt voor tijdelijke afzettingen

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

Richtlijn gebruik gele attentieverlichting

Richtlijn gebruik gele attentieverlichting ncident management ONGEVALLEN EN PECHGEVALLEN WERK IN UITVOERING Richtlijn gebruik gele attentie Verkeerscentrum Nederland Incident Management Papendorpseweg 101 3528 BJ Utrecht Postbus 3268, 3502 GG Utrecht

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Werkzaamheden A1/A6. A1/A6 Watergraafsmeer Diemen Muiderberg Almere Stad West A1 t Gooi A1 Muiderbrug

Werkzaamheden A1/A6. A1/A6 Watergraafsmeer Diemen Muiderberg Almere Stad West A1 t Gooi A1 Muiderbrug Werkzaamheden A1/A6 A1/A6 Watergraafsmeer Diemen Muiderberg Almere Stad West A1 t Gooi A1 Muiderbrug Rijkswaterstaat zorgt voor betere doorstroming en betrouwbaardere reistijd De A1 en in het verlengde

Nadere informatie

Praktische tips en gedragsregels

Praktische tips en gedragsregels 120 70 VEILIG OP DE AUTOSNELWEG Praktische tips en gedragsregels inhoud Verantwoordelijke uitgever : C. VAN DEN MEERSSCHAUT Haachtsesteenweg 1405_1130 Brussel December 2000 D/2000/0779/59 i DE AUTOSNELWEG.....................................................................

Nadere informatie

help de hulpdiensten

help de hulpdiensten help de hulpdiensten Oog voor hulpdiensten target blu eye signaleert naderende hulpdiensten In maart 2013 maakte het NIFV de resultaten bekend uit een grootschalige enquête onder ruim 2.100 automobilisten.

Nadere informatie

Reconstructie rotonde Tiendenplein

Reconstructie rotonde Tiendenplein Nieuwsbrief september 2017 Reconstructie rotonde Tiendenplein Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van de rotonde Tiendenplein. De gemeente is druk met de

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017.

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk 17-033(2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Vakman VKM (versie 2, d.d. 4 december 2017) Vraag 1

Nadere informatie

Artikel 06c gedrag bij in- en uitrijden werkvakken en tijdelijke uitritten en het laden en lossen

Artikel 06c gedrag bij in- en uitrijden werkvakken en tijdelijke uitritten en het laden en lossen Bron: Titel: CROW Artikel 06c gedrag bij in- en uitrijden werkvakken en tijdelijke ten en het laden en lossen Inhoud: 1. Inleiding In de artikelen 'Maatregelen bij in- en uitrijden werkvakken' en 'Maatregelen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1286-RBO

Nadere informatie

Taxiopleiding De ZuidHollandse Woonkreek 34 3206 GT Spijkenisse Mob: 0643987770 www.dezuidhollandse.nl info@dezuidhollandse.nl Antwoorden Ex 1 1. A.

Taxiopleiding De ZuidHollandse Woonkreek 34 3206 GT Spijkenisse Mob: 0643987770 www.dezuidhollandse.nl info@dezuidhollandse.nl Antwoorden Ex 1 1. A. Antwoorden Ex 1 1. A. Gebruik, bij vervanging, altijd dezelfde zekeringen als die erin zaten. Dan neem je geen enkel risico. Een zekering met een lagere stroomsterkte zal meestal direct weer doorbranden.

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Verkeersinformatie in de praktijk

Verkeersinformatie in de praktijk Verkeersinformatie in de praktijk Arjen Oving Onderzoeker Thuistest verkeersinformatie Hoe ervaren automobilisten actuele verkeersinformatie op navigatiesystemen? - Onderzoek via thuistest (oktober 2014)

Nadere informatie

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1313-AVR

Nadere informatie

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand :

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand : Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Kijk je met de rem of met je ogen? Als je steeds probeert de auto rollend te houden, ga je veel verder voor je uit kijken en ga je ook automatisch veel eerder

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 418 Besluit van 7 oktober 2003, houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in verband met de invoering van nieuwe

Nadere informatie

Bijlage III Longlist. Overzicht van maatregelen van de longlist

Bijlage III Longlist. Overzicht van maatregelen van de longlist Bijlage III Longlist Overzicht van maatregelen van de longlist Longlist Overzicht van de maatregelen 1 Standby zetten van de sleepdienst bij drukke punten waar regelmatig ongelukken gebeuren Overig 2 DRIP's

Nadere informatie

Fileprobleem. Leerjaar 1, schooljaar De opdrachtgever

Fileprobleem. Leerjaar 1, schooljaar De opdrachtgever Fileprobleem Verkeersknooppunt Verkeerscentrale Leerjaar 1, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van het Nederlandse wegennet. Het wordt steeds drukker en

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Praktische tips en gedragsregels

Praktische tips en gedragsregels 120 70 VEILIG OP DE AUTOSNELWEG Praktische tips en gedragsregels inhoud DE AUTOSNELWEG.................................................................. 4 Wie mag op de autosnelweg? GEDRAGSREGELS....................................................................

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen 1 INHOUD Inleiding 3 Vijf oplossingen 4 Beoordelingskader 5 Vervolg 10 INFORMATIE EN CONTACT Voor informatie over de zuidelijke ringweg kunt u

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs B

Theorieboek. rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B 1 1. Begripsbepalingen hfst1 In de verkeerswetgeving zijn diverse begrippen opgenomen. Dat is gedaan om duidelijk te maken voor wie en in welke situatie de verkeersregels gelden.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave inleiding colofon 2. Het praktijkexamen 3. Opstarten schakelen afsluiten 4. Snelheid 5. Kijktechniek 6. Knipperen 7. Plaats op de weg 8. Snelweg 9. Anticiperen 10. Bijzondere

Nadere informatie

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle!

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle! Een k is geeruispunt n jung le Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Geachte Provinciale Staten Zuid-Holland, geachte heer Duizer,

Geachte Provinciale Staten Zuid-Holland, geachte heer Duizer, Van: Secretariaat Bewonersvereniging Koningshof [mailto:secretariaat@wijk-koningshof.nl] Verzonden: zondag 4 oktober 2015 22:01 Aan: Duizer, BM Onderwerp: Twee ingezonden brieven met betrekking tot de

Nadere informatie

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht Hoe verandert uw route naar de? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat www.rijkswaterstaat.nl 0800-8002 (gratis, dagelijks 06.00-22.30 uur) maart 2014 cd0314ck001

Nadere informatie

Gebruikerstevredenheid Automobilisten Regionaal rapport

Gebruikerstevredenheid Automobilisten Regionaal rapport Gebruikerstevredenheid Automobilisten 007 Regionaal rapport Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Gebruikers-tevredenheid Automobilisten 007 Regionaal rapport .......................................................................................

Nadere informatie

!!" # "!" #$$%&$'()*!" ++,-. /

!! # ! #$$%&$'()*! ++,-. / !!" # "!" #$$%&$'()*!" ++,-. / " $" '##&!! #!!!&!'(( () #!(& )) /0) )'. 0)% ) )% ) *+#,( ') -,5)& '' /0 '# ' '# ') 00 0'# '',0'( ' 0'* '( 000'% '* '& '( /!0) '(),! ) '(',!) '( 6( '(( 0 0 0* '* '*) 0 '*'

Nadere informatie

Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken

Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hoofdrapport Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hoofdrapport Concept In opdracht van: Rijkswaterstaat Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 15 juni

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hans Drolenga (Grontmij) Jurgen Koppen (Rijkswaterstaat) Henk Stipdonk en Jacques Commandeur (Stichting Wetenschappelijk

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Beter Benutten ITS slimmer, leuker en aantrekkelijker op weg

Beter Benutten ITS slimmer, leuker en aantrekkelijker op weg Beter Benutten ITS slimmer, leuker en aantrekkelijker op weg DATA INCIDENTEN REISINFORMATIE DIENSTEN SUPERMARKT LOGISTIEK EVENEMENTEN De zeven thema s van Beter Benutten ITS t/m 2017 www.beterbenutten.nl

Nadere informatie