Verkeersveiligheid Hoofdweg Terschelling Langzaam verkeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkeersveiligheid Hoofdweg Terschelling Langzaam verkeer"

Transcriptie

1 Verkeersveiligheid Hoofdweg Terschelling Langzaam verkeer Definitief Sweco Nederland B.V. Groningen,

2 Rapport Onderwerp: Verkeerveiligheid Langzaam verkeer Hoofdweg Auteur: Rauke de Hoop, Erwin Bos Projectnummer: Datum: Referentienummer: SWNL concept Definitief Sweco Rozenburglaan DL Groningen Postbus JB Groningen T Sweco Nederland B.V. Groningen Handelsregister Statutair gevestigd te De Bilt Rauke de Hoop Adviseur Mobiliteit T M Rauke.deHoop@sweco.nl 1 (42)

3 Verantwoording Titel Verkeersveiligheid Hoofdweg Terschelling Subtitel Projectnummer Referentienummer SWNL concept Revisie Revisie Datum 2 juni 2017 Auteur(s) adres Rauke de Hoop, Erwin Bos Rauke.deHoop@sweco.nl Gecontroleerd door Paraaf gecontroleerd Henk Hoekstra Goedgekeurd door Paraaf goedgekeurd Rob Althuisius 2 (42)

4 Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Doel Werkzaamheden Leeswijzer Inventarisatie Algemeen Kruispunt Burgemeester van Heusdenweg - t Land (Stayokay) Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg (Bunkercomplex Tiger) Kruispunt Badweg-West - Hoofdweg Looproute langs Hoofdweg camping Terpstra ßà Midsland Taxi en busvervoer camping Terpstra Toekomstige ontwikkelingen Knelpuntenoverzicht Doel en uitgangspunten Doel Uitgangspunten Oplossingsrichtingen Kruispunt Hoofdweg - t Land (Stayokay) Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg (Bunkercomplex Tiger) Kruispunt Badweg-West Hoofdweg Looproute langs Hoofdweg Camping Terpstra - Midsland Taxi en busvervoer camping Terpstra Algemene maatregelen Beoordeling oplossingsrichtingen Conclusies en aanbevelingen Conclusie en aanbevelingen Mogelijkheden cofinanciering (42)

5 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In het verleden heeft de gemeente Terschelling een aantal onderzoeken laten uitvoeren om de verkeersveiligheid op de Hoofdweg te verbeteren. In aanvulling daarop is er behoefte aan aanvullend onderzoek voor de volgende punten: 1. Kruispunt Het Land Hoofdweg (Stayokay) en de bushaltes en voetgangers oversteek; 2. Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg (Bunkercomplex Tiger); 3. Kruispunt Badweg-West - Hoofdweg; 4. Jeugdroute Midsland-camping Terpstra; 5. Taxi en busvervoer camping Terpstra. 1.2 Doel Het doel van het onderzoek is het geven van een advies voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op bovenstaande locaties. Het gaat hierbij om de verkeersveiligheid van de kwetsbare verkeersdeelnemers, te weten: (overstekende) fietsers- en voetgangers. 1.3 Werkzaamheden Om tot een goed advies te komen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid is gekozen om de PODO-aanpak (Probleem, Oorzaak, Doelstelling, Oplossing) te hanteren. In het onderzoek zijn de volgende stappen uitgevoerd: 1. Inventarisatie en analyse: a. Wegenstructuur en wegbeeld b. bovengenoemde locaties c. inmiddels getroffen maatregelen (of eventueel te treffen maatregelen waarover het gemeentebestuur al een besluit heeft genomen); d. ongevallenbeeld e. verkeersmetingen 2. Knelpunten- en kwaliteitenoverzicht; 3. Programma van Eisen (doelstelling en ontwerpuitgangspunten); 4. Mogelijke oplossingsrichtingen; 5. Beoordeling van de mogelijk oplossingen; 6. Advies en voorkeursoplossingen. 1.4 Leeswijzer In hoofdstuk 2 worden de resultaten van de inventarisatie beschreven. Hoofdstuk 3 geeft per locatie een overzicht van de op te lossen knelpunten. Hoofdstuk 4 beschrijft de uitgangspunten die zijn gehanteerd voor het bepalen van de oplossingsrichtingen. Hoofdstuk 5 beschrijft vervolgens per locatie de verschillende oplossingsrichtingen. In Hoofdstuk 6 worden de verschillende oplossingen beoordeeld. Ten slotte zijn in hoofdstuk 7 de conclusies en aanbevelingen opgenomen. 4 (42)

6 2 Inventarisatie In dit hoofdstuk worden de resultaten van de inventarisatie beschreven. Het hoofdstuk start met de resultaten van de inventarisatie van de Hoofdweg als geheel. Per locatie wordt vervolgens een overzicht gegegeven van de huidige vormgeving, de reeds getroffen maatregelen en de specifieke knelpunten die opgelost moeten worden. Ook worden de toekomstige ontwikkelingen beschreven die van invloed zijn op de te onderzoeken locaties. 2.1 Algemeen Huidige situatie Wegenstructuur In afbeelding 2.1 is de wegenstructuur van Terschelling te zien. In de figuur is te zien dat de Hoofdweg (de oranje weg op de kaart) een belangrijke verzamelfunctie heeft voor het verkeer op Terschelling. De nummers op de kaart verwijzen naar de te onderzoeken punten (zie paragraaf 1.1). 4& Figuur 2.1 Wegenstructuur Terschelling Wegbeeld Met onderstaande foto s is een beeld gegeven van de Hoofdweg van het westen richting het oosten. 5 (42)

7 Over nagenoeg de gehele lengte is de Hoofdweg voorzien van een gescheiden fietspad aan de zuidzijde van de rijbaan. Het snelheidsregime op het gedeelte tussen West en de Badweg West is 60 km/h; tussen Badweg West en Baaiduinen is het het snelheidsregime 80 km/h. Daarna volgt een lang deel waar 50 km/h is toegestaan, namelijk van Baaiduinen tot Hoorn. Tussen Hoorn en Oosterend mag het verkeer 80 km/h en ten oosten van Oosterend is een gedeelte met een snelheidsregime van 60 km/h. Kortom: binnen de bebouwde kom geldt 50 km/h, buiten de bebouwde kom geldt 80 km/h op de delen waar over het algemeen goed overzicht is en op de delen waar het overzicht minder is (bijvoorbeeld bij bochtig wegtrace of hoge woningdichtheid) geldt 60 km/h. De inrichting van de weg en het wegbeeld verandert niet altijd mee, indien het snelheidsregime verandert. Daardoor is het voor de weggebruiker niet altijd duidelijk wel gedrag en welke snelheid van hem/haar wordt verwacht. Hoofdweg (60 km/h) Hoofdweg (60 km/h) Hoofdweg (60 km/h) Hoofdweg (80 km/h) 6 (42)

8 Hoofdweg (80 km/h) Hoofdweg (50 km/h) Hoofdweg 50 (km/h) Hoofdweg 50 (km/h) Hoofdweg (80 km/h) Hoofdweg (60 km/h) Figuur 2.2 Wegbeeld Hoofdweg met snelheidsregimes 7 (42)

9 In onderstaande figuren zijn enkele snelheidsovergangen op de Hoofdweg weergegeven. Gemeente Terschelling heeft inmiddels op alle komgrenzen visuele versmallingen en rood asfalt toegepast om de komgrenzen extra te benadrukken. Voor de weggebruiker is het duidelijk dat hij/zij een ander snelheidsregime inrijdt. Figuur 2.3 Snelheidsovergangen Hoofdweg Snelheidsmetingen Hoofdweg De gemeente Terschelling heeft op een tweetal punten op de Hoofdweg snelheidsmetingen verricht. Het gaat om de de Hoofdweg ter hoogte van kruispunt t Land en ter hoogte van hotel Bornholm (nabij het kruispunt met de Nieuwe Dijk). De toegestane maximumsnelheid op deze punten is 60 km/uur. Uit beide tellingen blijkt dat de V85-snelheid in de categorie km/uur valt. Dit betekent dat 85% van het verkeer niet harder rijdt dan deze snelheid. Uit de meting kan worden geconcludeerd dat er op de Hoofdweg wel iets te harder wordt gereden dan 60 km/uur. Het grootste deel van het verkeer houdt zich echter wel aan de toegstane maximumsnelheid van 60 km/uur (70-75%). Ongevallenbeeld Hoofdweg Voor 2007 was de Hoofdweg tussen Nieuwe Dijk en Badweg West het onveiligste deel van de gehele Hoofdweg. Destijds zijn er meerdere ernstige ongevallen gebeurd. Op de kruispunten Het Land en Badweg West zijn in de laatste vijf jaren geen ongevallen geregisteerd. Op het kruipunt met de Nieuwe Dijk zijn de twee ongevallen geregisteerd. Op deze locaties zijn geen ongevallen met voetgangers of fietsers geregistreerd. Nabij Camping Terpstra is één ongeval gebeurt met een overstekende fietser. De exacte locatie is in de ongevallendatabank niet meer te herleiden. Opgemerkt moet worden dat de registratiegraad van verkeersongevallen vanaf 2010 verslechterd is. Het werkelijke aantal 8 (42)

10 ongevallen ligt daardoor hoger dan de gepresenteerde ongevallen. In onderstaande figuur zijn de locaties van de ongevallen van 2011 t/m 2015 weergegeven. Figuur 2.4 Ongevallen Hoofdweg (2011 t/m 2015) 9 (42)

11 2.2 Kruispunt Burgemeester van Heusdenweg - t Land (Stayokay) Huidige vormgeving Stayokay Figuur 2.5 Kruispunt Het Land Toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op dit kruispunt Geen Reeds getroffen maatregelen In 2013 is de belijning op de Burgemeester van Heusdenweg aangepast. De doorgetrokken kantmarkering is vervangen door onderbroken kantmarkering. Tevens is de fietsoversteek en het plateau bij de campus / komgrens aangepast. Verder zijn er in de afgelopen jaren geen maatregelen getroffen Knelpunten De volgende knelpunten zijn geconstateerd: De bushalte is langs de Burgemeester van Heusdenweg gesitueerd. In de huidige situatie is er geen oversteekvoorziening voor voetgangers. Voetgangers vanaf t Land moeten twee rijstroken in één keer oversteken als ze naar de bushalte aan de noordzijde van de weg lopen. Ook is de noordelijke bushalte te klein voor het veilig halteren van een gelede bus. De achterzijde van de bus staat tijdens het halteren op de rijbaan. Het vrijliggende fietspad langs de zuidkant van de Burgemeester van Heusdenweg kruist de zijweg t Land. Het fietspad buigt uit, maar ligt hier in de voorrang. Verder is de fietsoversteek onoverzichtelijk (meerdere wegen/paden komen bij elkaar) en is de oversteek niet goed zichtbaar. Volgens de CROW richtlijnen zou het fietspad niet uitgebogen moeten worden als het in de voorrang ligt (dit om de voorrangsituatie te benadrukken). Fietsers rijden op het fietspad ook naar beneden en naderen het kruispunt daarmee met verhoogde snelheid. Op zich is het geen onoverkomelijk probleem dat het fietspad wel uitbuigt, maar 10 (42)

12 de combinatie van het slechte zicht en de (relatief) hoge snelheid van het fietsverkeer kan leiden tot gevaarlijke situaties. 2.3 Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg (Bunkercomplex Tiger) Huidige vormgeving Bunker Figuur 2.6 Kruispunt Nieuwe Dijk Toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op dit kruispunt Ontwikkeling Bunker: De bunker is opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Dit betekent dat er meer bezoekers gebruik gaan maken van de inrit naar de bunker en de inrit naar de parkeerplaats in het bos voor fietsers. Aantakking doorgetrokken fietspad noordzijde kruispunt: Door de mogelijke aantakking van een nieuw fietspad aan de noordzijde is de verwachting dat dit kruispunt één van de belangrijkste fietsoversteken op de Hoofdweg wordt. Er ontstaat een logische en comfortabele/prettige fietsroute van West-Terschelling tot Oosterend onder de duinrand langs. Het aantal fietser dat op dit kruispunt de Hoofdweg gaat oversteken neemt toe. De huidig drukste fietsoversteek zal verplaatsen van Badweg-West naar Nieuwe Dijk. Voor meer informatie zie paragraaf 2.7 (Toekomstige ontwikkelingen) Reeds getroffen maatregelen In 2016 is de fietsoversteek (zonder middengeleider) naar de fietsparkeerplaats voor de Bunker ten noorden van het kruispunt gerealiseerd Knelpunten Het ontbreken van een veilige oversteekvoorziening voor fietsers. Dit vooral in relatie tot meer overstekende fietsers als gevolg van de ontwikkeling bunker en aantakking van de nieuwe fietsdoorsteek. Het vrachtverkeer vanaf Nieuwe Dijk ondervindt moeilijkheden bij het oprijden van de Hoofdweg. 11 (42)

13 2.4 Kruispunt Badweg-West - Hoofdweg Huidige vormgeving Figuur 2.7 Kruispunt Badweg West In de huidige situatie heeft de fietsoversteek over de Hoofdweg ter hoogte van de Badweg- West een belangrijke functie in het hoofdfietsnetwerk van Terschelling Toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op dit kruispunt Als gevolg van de doortrekking van het fietspad (zie hiervoor paragraaf 2.7) wordt de fietsoversteek in de toekomst mogelijk iets minder gebruikt. Wel blijft het een punt waar fietsers over blijven steken, alleen zal het overstekende fietsverkeer meer worden verdeeld over dit kruispunt, en het kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg Reeds getroffen maatregelen In 2014 is de fietsoversteek voorzien van een rode slijtlaag Knelpunten De volgende knelpunten zijn geconstateerd: Het betreft hier een veelgebruikte fietsoversteek. Fietsers steken in een bocht over. Hierdoor is het zicht niet optimaal. Daarnaast moeten fietsers in één keer twee rijstroken oversteken. Fietsers die vanaf het vrijliggende fietspad ten zuiden van de Hoofdweg naar de Badweg- West oversteken, moeten voorrang verlenen aan het kruisende verkeer op de Hoofdweg. Op deze locatie hebben fietsers weinig opstelruimte. Hierdoor komt het voor dat op bepaalde momenten fietsers op het fietspad stil staan. Dit is hinderlijk voor de overige (doorgaande) fietsers op het fietspad langs de Hoofdweg. Het komt tevens voor dat wachtende fietsers met hun voorwiel op de rijbaan staan. Dit levert af en toe onveilige situaties op. 12 (42)

14 2.5 Looproute langs Hoofdweg camping Terpstra ßà Midsland Huidige vormgeving Camping Terpstra Midsland Figuur 2.8 Looproute Camping Terpstra Toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op de looproute Geen Reeds getroffen maatregelen In 2009 is langs de Hoofdweg onderbroken kantmarkering aangebracht. In 2015 is op de Hoofdweg ter hoogte van de in/uitrit van camping Terpstra een rode slijtlaag op het asfalt aangebracht en in 2016 is hier ook drempelmarkering bij aangebracht Knelpunten In de huidige situatie lopen veel campinggasten via de noordzijde van de Hoofdweg richting Midsland. Op het gedeelte tussen de inrit van camping Terpstra en de Noord-Midslandweg is geen voetpad aanwezig. Hierdoor gaan voetgangers over de Hoofdweg lopen. Voor de verkeersveiligheid is dit onwenselijk. 13 (42)

15 2.6 Taxi en busvervoer camping Terpstra Huidige vormgeving Camping Terpstra Figuur 2.9 Bushalte Camping Terpstra In de huidge situatie halteert de bus ter hoogte van de inrit Toekomstige ontwikkelingen die van invloed zijn op het busvervoer bij de camping Geen Reeds getroffen maatregelen In 2009 is langs de Hoofdweg onderbroken kantmarkering aangebracht. In 2015 is op de Hoofdweg ter hoogte van de in/uitrit van camping Terpstra een rode slijtlaag op het asfalt aangebracht en in 2016 is hier ook drempelmarkering bij aangebracht Knelpunten Als een bus, komende vanuit Midsland, aan de zuidoostzijde van de Hoofdweg halteert, stappen buspassagiers uit (aan de fietspadzijde). Een gedeelte van de buspasagiers loopt vervolgens om de bus heen en steekt achter de bus over naar camping Terpstra. De bus 14 (42)

16 belemmert in dat geval het zicht voor de overstekende buspassagier en voor het verkeer op de Hoofdweg. 2.7 Toekomstige ontwikkelingen In deze paragraaf worden de ontwikkelingen beschreven die van invloed zijn op de verkeersstromen op de te onderzoeken locaties. Doorsteek fietspad Richting West aan Zee, Midsland, Oosterend Gewenste route van/naar haven via fietspad Dellewal Figuur 2.10 Mogelijk nieuw aan te leggen fietsdoorsteek In de huidige situatie is de fietsoversteek op de Hoofdweg ter hoogte van de Badweg-West een belangrijke oversteek in het totale fietsnetwerk van Terschelling. De gemeente is voornemens om in de toekomst mogelijk een nieuwe fietsdoorsteek aan te leggen. De nieuwe route die daardoor ontstaat is aantrekkelijk voor fietsverkeer tussen de Badweg- West en West-Terschelling. In de toekomst zal daarmee het fietsverkeer zich meer verdelen over de kruispunten Hoofdweg Badweg-West en Hoofdweg Nieuwe Dijk. Dit betekent dat het aantal overstekende fietsers op het kruispunt Hoofdweg Nieuwe Dijk zal toenemen. 15 (42)

17 Bunkercomplex Tiger Bunkercomplex Tiger is opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Dit betekent dat het bunkercomplex meer toeristen gaat trekken. De fietsoversteek op het kruispunt Hoofdweg Nieuwe Dijk naar de fietsparkeervoorziening in het bos zal daardoor ook meer gebruikt gaan worden. 16 (42)

18 3 Knelpuntenoverzicht In tabel 3.1 zijn de knelpunten samengevat die zijn beschreven in hoofdstuk 2. Locatie: Kruispunt: t Land Hoofdweg Knelpunt: 1. Geen goede oversteekvoorziening voor voetgangers tussen t Land en de bushalte aan de noordzijde van de Burgemeester van Heusdenweg 2. Noordelijke bushalte niet geschikt voor gelede bussen 3. Zichtbaarheid fietsoversteek t Land (in relatie tot snelrijdende fietsers omdat ze bij het naderen van het kruispunt naar beneden rijden) Kruispunt: Nieuwe Dijk - Hoofdweg 4. Geen goede oversteekvoorziening voor fietsers/voetgangers. Fietsoversteek wordt in de toekomst meer gebruikt. (a.g.v. de ontwikkeling dat de oversteek in de toekomst meer gebruikt gaat worden door de nieuwe fietsroute en de ontwikkelingen bij bunkercomplex Tiger) 5. Snelheid van fietsers op het fietspad is relatief hoog (door hellingen) 6. Problemen met het oprijden van de Hoofdweg voor vrachtverkeer vanaf het bedrijventerrein Kruispunt: Badweg-West - Hoofdweg 7. Belangrijke fietsoversteek in het fietsnetwerk. Fietsers moeten op dit punt in één keer twee rijstroken oversteken. 8. Zicht fietsoversteek niet optimaal door ligging in een bocht 9. Beperkte opstelruimte voor afslaande fietsers vanaf het vrijliggende fietspad richting de Badweg-West. 17 (42)

19 Camping Terpstra: Looproute Camping ßà Midsland 10. Voetgangers lopen langs de noordzijde van de Hoofdweg naar Midsland. Voetgangers lopen daarbij op de rijbaan. Camping Terpstra: Taxi/busvervoer 11. Bushalte aan zuidoostzijde van de Hoofdweg, tegenover inrit camping Terpstra: Bus belemmert zicht bij oversteken van de Hoofdweg. Tabel 3.1 Knelpuntenoverzicht op de te onderzoeken punten Conclusie Op de Hoofdweg geldt binnen de bebouwde een maximumsnelheid van 50 km/h, buiten de bebouwde kom geldt 80 km/h op de delen waar over het algemeen goed overzicht is en op de delen waar het overzicht minder is (bijvoorbeeld bij bochtig wegtrace of hoge woningdichtheid) geldt 60 km/h. De inrichting van de weg en het wegbeeld verandert niet altijd mee bij een verandering in snelheidsregime. Daardoor is het voor de weggebruiker niet altijd duidelijk welk gedrag en welke snelheid van hem/haar wordt verwacht. Daarnaast vormt de Hoofdweg een barrière voor voor het overstekende (langzaam) verkeer. De Hoofdweg is de belangrijkste verbinding van Terschelling. Daarom wordt op deze verbinding terughoudend omgegaan met snelheidsremmende maatregelen. Dit heeft als negatief effect dat sprake is van een hoge snelheid van het gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de oversteeklocaties voor langzaam verkeer. Hierdoor neemt de kans op (ernstige) ongevallen toe. De ervaren knelpunten per locatie zijn in tabel 3.1 reeds beschreven. 18 (42)

20 4 Doel en uitgangspunten In dit hoofdstuk worden de uitgangspunten beschreven die worden gehanteerd bij het bepalen van de mogelijke oplossingen voor de geconstateerde knelpunten. 4.1 Doel Het doel is het verbeteren van de verkeersveiligheid voor met name de kwetsbare verkeersdeelnemers, namelijk de fietsers en voetgangers die gebruik maken (bijvoorbeeld oversteken) van de Hoofdweg op Terschelling. 4.2 Uitgangspunten Categorisering Hoofdweg De Hoofdweg is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg en is een soort verzamelweg van Terschelling. Als er strikt naar de richtlijn van het CROW wordt gekeken voor een gebiedsontsluitingsweg (GOW) dan dient de weg o.a. te voldoen aan de volgende eisen: Rijbaan met as- en kant-markering, linksaf stroken (grootschalige kruispunten), geen snelheid remmende maatregelen, 80 km/uur buiten de bebouwde kom en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. De grootschaligheid van de maatregelen die vanuit de richtlijn voor een GOW worden voorgesteld zijn echter niet geheel passend voor de situatie op Terschelling. Er is daarom gekeken wat de CROW richtlijn zegt over een lagere categorie weg: een erftoegangsweg (ETW). Hiervoor gelden o.a. de volgende inrichtingseisen: Rijbaan zonder (as-)markering, kruispunten zonder voorsorteerstroken, gelijkwaardige kruispunten en snelheid remmende maatregelen. Door de belangrijke functie van de Hoofdweg is de richtlijn voor een ETW ook niet geheel passend voor de situatie op Terschelling. Als uitgangspunt wordt daarom naar een combinatie gezocht van de richtlijn voor een GOW en een ETW. Het is daarmee maatwerk. Kortom de Hoofdweg blijft de belangrijkste weg voor Terschelling, waardoor niet over de gehele lengte snelheidsremmende maatregelen kunnen worden toegepast. Tevens blijft op de kruispunten de voorrang geregeld (Hoofdweg blijft de voorrangsweg). Wel moet/kan de snelheid van het verkeer op de Hoofdweg geremd worden op de locaties waar (relatief) veel fietsers oversteken. Op deze locaties kunnen snelheidsremmende maatregelen wel worden toegepast. Hierbij is het wel belangrijk dat de maatregelen die op de verschillende kruispunten van de Hoofdweg worden toegepast, wel vergelijkbaar zijn aan elkaar. Er moet wel een eenduidig wegbeeld ontstaan voor de weggebruiker. 19 (42)

21 4.2.2 Maximumsnelheid Hoofdweg Op een aantal delen van de Hoofdweg geldt in de huidige situatie een maximumsnelheid van 80 km/uur. Wens van de gemeente is om dit te behouden (dus niet 60 km/h voor de gehele Hoofdweg) (Co)Financiering provincie Fryslan Zo mogelijk moeten de maatregelen aansluiten bij het beleid van provincie Fryslan om zodoende meer samenwerking te zoeken en eventueel aanspraak te kunnen maken een een deel cofinanciering. 20 (42)

22 5 Oplossingsrichtingen In dit hoofdstuk zijn verschillende schetsen van oplossingsrichtingen opgenomen om de knelpunten zoals omschreven in hoofdstuk 3 te verminderen. Gemeente Terschelling heeft eerder ook al maatregelen getroffen op de Hoofdweg om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het gaat dan met name om de locatie van de campus MIWB ter hoogte van de oostelijke komgrens van West Terschelling. De volgende aanpassing is uitgevoerd: - het fietspad is ter hoogte van de aansluiting op de Burgemeester van Heusdenweg uitgebogen, zodat een meer haakse aansluiting van het fietspad op de rijbaan ontstaat. Hiermee is het zicht van de oprijdende fietser verbeterd en dit heeft daarmee een positief effect op de verkeersveiligheid van het fietsverkeer. In paragrafen 5.1 t/m 5.5 wordt ingegaan op de eerder genoemde locaties, in paragraaf 5.6 wordt ingegaan op enkele algemene maatregelen op de Hoofdweg om zodoende een eenduidige inrichting van de gehele Hoofdweg te creeeren. 5.1 Kruispunt Hoofdweg - t Land (Stayokay) Hieronder staat nogmaals een opsomming van de knelpunten op deze locatie. De wens is om deze knelpunten op te lossen: - voetgangers naar bushalte moeten twee rijstroken in één keer oversteken; - onopvallende / onoverzichtelijke fietsoversteek met Het Land; - bushalte is niet geschikt voor gelede bussen. Overstekende voetgangers In de ideale situatie moet op deze locatie een middengeleider worden aangebracht, zodat buspassagiers in twee etappes over kunnen steken naar de noordelijke bushalte. Deze middengeleider moet recht tegenover het wegvak Het Land liggen om zodoende optimaal te worden gebruikt (de gebruikers van de bushalte zijn grotendeels afkomstig vanaf Het Land). Echter omdat Het Land ook bereikbaar moet zijn voor (vracht)verkeer (bijvoorbeeld bevoorrading Stayokay), moet de middengeleider relatief ver van de kruising worden verschoven, om berijdbaar te zijn voor dit (vracht)verkeer. Het gebruik van de middengeleider door voetgangers wordt door het verschuiven in oostelijke richting kleiner en voetgangers zullen de kortste route naar de bushalte blijven lopen. Kortom het realiseren van een middengeleider op deze locatie lijkt weinig zinvol. Het is echter wel wenselijk de voetganger een eigen plek te geven, zodat de voetganger niet op de rijbaan hoeft te lopen. Dat kan door een voetpad langs Het Land aan te leggen. Zodoende wordt voor de voetganger een duidelijke looproute gecreeerd en zullen conflicten met gemotoriseerd verkeer op het kruispunt afnemen. 21 (42)

23 Figuur 5.1 Verbeteren looproutes bushalte De globale kosten voor het aanleggen van de voetpaden zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. Een ander knelpunt in de huidige situatie is dat de noordelijke bushalte niet geschikt is voor gelede bussen. De bus staat tijdens het halteren met de achterkant op de rijbaan. In figuur 5.2 is een schets weergegeven van een bushalte die wel geschikt is voor een gelede bus. Om dit te realiseren, moet de bushalte worden verlengd. Figuur 5.2 Verbeteren looproutes en vergroten bushalte 22 (42)

24 De globale kosten voor het realiseren van de verlengde bushalte + voetpaden bedragen ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. De overstekende voetganger moet nog steeds in één keer de rijbaan oversteken. Door deze locatie extra te accentueren, wordt de specifieke situatie (veel overstekende buspassagiers) voor weggebruikers extra benadrukt. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van opvallende markering. Zie hieronder het voorbeeld zoals bij Camping Terpstra in Midsland. Figuur 5.3 Extra attentie voetgangersoversteek (voorbeeld Camping Terpstra Midsland) Fietspaden Het fietspad langs de Hoofdweg heeft voorrang op kruisend verkeer op Het Land. Echter door het uitbuigen van het fietspad lijkt het dat de fietsers voorrang moeten verlenen. Normaliter moet het fietspad, indien fietsers voorrang hebben op verkeer van/naar de zijweg, evenwijdig aan de Hoofdweg liggen. Op deze wijze wordt de voorrangssituatie extra benadrukt. Dit idee is in onderstaand figuur weergegeven. Figuur 5.4 Rechtdoor trekken fietspad 23 (42)

25 De globale kosten voor het aanpassen van de fietspaden zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. Door het fietspad rechtdoor te trekken, wordt de voorrangsituatie extra benadrukt. Dit dient echter wel met markering (haaientanden en blokmarkering) en het aanbrengen van een rode slijtlaag ter hoogte van de oversteek benadrukt te worden. Tussen de Hoofdweg en de fietsoversteek is ca. 5 meter over, zodat er een voertuig kan staan/wachten om de Hoofdweg op te rijden. Door het realiseren van bovenstaande maatregel wordt de situatie voor fietsers overzichtelijker. Bevorderen route fietspad Dellewal In de huidige situatie worden fietsers vanaf het oosten richting West / de veerhaven in een redelijk vloeiende lijn richting Het Land (en verderop richting het fietspad langs het Wad) geleid. Deze fietsrichting is met bovenstaande maatregel nog steeds mogelijk, hetzij in een minder vloeiende lijn. De wens van gemeente Terschelling is om de route Hoofdweg fietspad Dellewal extra te benadrukken. Daarom zijn er twee varianten uitgewerkt die meer recht doen aan deze wens. In beide varianten wordt de fietsoversteek verhoogd uitgevoerd, zodat het autoverkeer wordt geattendeerd op de (afwijkende) voorrangsituatie. Natuurlijk zijn hier ook verkeersmaatregelen nodig in de vorm van bebording en markering. In figuur 5.5 zijn twee varianten uitgewerkt die de fietsrichting Hoofdweg fietspad Dellewal benadrukken. Figuur 5.5 Benadrukken fietsrichting Hoofdweg fietspad Dellewal De linker figuur geeft een uitgebogen variant weer, waarin de fietser meer comfort wordt geboden. Een voordeel van deze variant is dat de fietser vanaf het oosten geleidelijk 24 (42)

26 richting fietspad Dellewal wordt geleid. Dit gaat enigszins ten koste van het duin ten westen van het fietspad. De rechter figuur is een minimale variant waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de huidige verharding. De fietser wordt echter minder richting fietspad Dellewal geleid. Ook is de afstand tussen fietspad en rijbaan (Het Land) kleiner, waardoor het zicht op de fietser slechter is. Vanuit het comfort en de verkeersveiligheid voor het fietsverkeer heeft de meer uitgebogen variant de voorkeur. De globale kosten van deze variant zijn ca ,- (figuur 5.5 rechts) tot ,- (figuur 5.5 links) (bedragen incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 5.2 Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg (Bunkercomplex Tiger) Hieronder staat nogmaals een opsomming van de knelpunten op deze locatie. De wens is om deze knelpunten op te lossen: - voetgangers en fietsers naar het bunkercomplex moeten twee rijstroken in één keer oversteken (door de ontwikkeling van het bunkercomplex wordt hier ter plekke meer overgestoken); - snelheid van fietsers op het fietspad is relatief hoog door hoogteverschillen; - mogelijk wordt een fietspad van/naar de Badweg West op deze locatie aangetakt, waardoor hier ter plekke meer door fietsers wordt overgestoken; - vrachtverkeer vanaf Nieuwe Dijk kan moeilijk de Hoofdweg op rijden ivm voorrangssituatie en drukte op de Hoofdweg. Oversteek voetgangers en fietsers bevorderen dmv middengeleider Idealiter moet op deze locatie een middengeleider worden aangebracht, zodat voetgangers en fietsers in twee etappes over kunnen steken. Dit is in onderstaand figuur uitgewerkt. Door het aanbrengen van een middengeleider ontstaat op het kruispunt extra ruimte voor voertuigen naar het bedrijventerrein. 25 (42)

27 Figuur 5.6 Middengeleider t.h.v. kruispunt Nieuwe Dijk De globale kosten voor het realiseren van de middengeleider zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. De fietsoversteek over de Nieuwe Dijk is in de schets niet aangepast. Idealiter zou de fietsoversteek evenwijdig aan de Hoofdweg moeten liggen (zie ook paragraaf 5.1). Omdat de Nieuwe Dijk de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein is, rijdt hier relatief veel vrachtverkeer. Indien dit vrachtverkeer voor de Hoofdweg staat te wachten, kan het de fietsoversteek blokkeren voor de doorgaande fietser. Doordat de fietsoversteek iets verder van de Hoofdweg af ligt, onstaat meer ruimte voor het wachtende (vracht)verkeer. De fietsers op het fietspad evenwijdig aan de Hoofdweg hebben voorrang op afslaand verkeer. Aanbevolen wordt dit in de inrichting extra te benadrukken. De oversteek is al voorzien van blokmarkering en haaientanden. Door het aanbrengen van een rode slijtlaag t.h.v. de oversteek, wordt de voorrangsituatie nog meer benadrukt. Rotonde De snelheid op de Hoofdweg is relatief hoog (in relatie tot de overstekende fietsers). Dit heeft een negatief effect op de oversteekbaarheid en de verkeersveiligheid van fietsers. Door de snelheid van het autoverkeer te remmen, neemt de oversteekbaarheid en de verkeersveiligheid toe. Een rotonde is een effectieve maatregel om de snelheid te remmen tot stapvoets. Dit kruispunt is de ontsluiting van het bedrijventerrein aan de Nieuwe Dijk. Uit de praktijk blijkt dat het vrachtverkeer vanaf de Nieuwe Dijk moeite heeft om de Hoofdweg op te rijden, omdat ze voorrang moeten verlenen aan het gemotoriseerd verkeer op de rijbaan en de fietsers op het fietspad. Vooral rondom aankomst / vertrek van de veerboten naar Harlingen 26 (42)

28 doet dit knelpunt zich voor. Door het realiseren van een rotonde op deze locatie, wordt het oprijden van de Hoofdweg bevorderd. Het aanleggen van een rotonde lost op deze locatie dus meerder knelpunten op. In onderstaand figuur is een schets van een rotonde op deze locatie weergegeven. Door het realiseren van een fietsverbinding ten noorden van de Hoofdweg (paragraaf 2.7) wordt dit de belangrijkste fietsoversteek op de Hoofdweg. Het heeft daarom de voorkeur op deze locatie zowel de oversteekbaarheid als de verkeersveiligheid voor fietsers maximaal te verbeteren. Op rotondes buiten de bebouwde kom heeft het fietsverkeer rondom de rotonde geen voorrang. Dit is t.o.v. de huidige situatie een verandering voor de doorgaande fietser langs de Hoofdweg. Doordat de snelheid bij een rotonde laag is, verbetert de verkeersveiligheid voor overstekende fietsers en voetgangers. Toegangsweg naar klei depot moet bereikbaar blijven (deels over fietspad / verstevigde berm) Figuur 5.7 Rotonde Hoofdweg - Nieuwe Dijk De globale kosten voor het realiseren van een rotonde zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 27 (42)

29 5.3 Kruispunt Badweg-West Hoofdweg Hieronder staat nogmaals een opsomming van de knelpunten op deze locatie. De wens is om deze knelpunten op te lossen: - voetgangers en fietsers naar Badweg West moeten twee rijstroken in één keer oversteken; - fietsers steken in een bocht over waardoor het zicht niet optimaal is; - er is weinig opstelruimte voor fietsers waardoor overstekende fietsers de doorgang voor de overige fietsers blokkeren. Middengeleider Badweg West Idealiter moet op deze locatie een middengeleider worden aangebracht, zodat voetgangers en fietsers in twee etappes over kunnen steken. Dit is in onderstaand figuur uitgewerkt. Op deze wijze hoeft het fietsverkeer zich eerst maar op één richting te focussen. Deze maatregel heeft een beperkt effect op het zicht van fietsers op het verkeer op de Hoofdweg. Door het realiseren van een middengeleider wordt het gemotoriseerde verkeer extra geattendeerd op het kruispunt en de fietsoversteek. Tevens zal het een (licht) positief effect hebben op de snelheid op de Hoofdweg. Doordat het fietspad iets in zuidelijke richting wordt uitgebogen, ontstaat meer ruimte voor de wachtende fietser, hetgeen een positief effect heeft op de doorgang van overige fietsers. Door het fietspad nog meer uit te buigen, kan meer ruimte worden gecreeerd voor overstekende fietsers. Een nadeel is dat gronden ten zuiden van het fietspad moeten worden aangekocht. Figuur 5.8 Middengeleider t.h.v. kruispunt Badweg West De globale kosten voor het realiseren van de middengeleider zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin 28 (42)

30 staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. Uitbuigen Hoofdweg en middengeleider Badweg West Indien de Hoofdweg wordt uitgebogen in noordelijke richting, ontstaat aan de zuidzijde extra ruimte voor de overstekende/wachtende fietser. Dit is in onderstaand figuur uitgewerkt. Deze maatregel heeft een beperkt effect op het zicht van fietsers op het verkeer op de Hoofdweg. Het zicht op het verkeer vanuit het westen wordt iets beter; het zicht op het verkeer vanuit het oosten wordt iets minder (oorzaak: bochtencombinatie aan de oostzijde van dit kruispunt). Door het uitbuigen van de Hoofdweg en het realiseren van een middengeleider wordt het gemotoriseerde verkeer extra geattendeerd op het kruispunt en de fietsoversteek. Dit zal een (licht) positief effect hebben op de snelheid op de Hoofdweg. Figuur 5.9 Uitbuirgen Hoofdweg en middengeleider t.h.v. kruispunt Badweg West De globale kosten voor het realiseren van de uitbuiging en de middengeleider zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. Rotonde Om de verkeersveiligheid en verkeersafwikkeling op kruispunt Hoofdweg Nieuwe Dijk te bevorderen, kan een rotonde gerealiseerd worden. Doordat de snelheid van het verkeer t.h.v. de Badweg West fors wordt gereduceerd, bevordert de oversteekbaarheid en verkeerveiligheid van overstekende fietsers en voetgangers. In onderstaand figuur is een schets van een rotonde op deze locatie weergegeven. 29 (42)

31 Het realiseren van een rotonde op deze locatie is uit oogpunt verkeersafwikkeling niet noodzakelijk. Tevens is het vanuit landschappelijk oogpunt ook afwijkend t.o.v. andere kruispunten op de Hoofdweg. Figuur 5.10 Rotonde Hoofdweg Badweg West De globale kosten voor het realiseren van de rotonde zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 30 (42)

32 5.4 Looproute langs Hoofdweg Camping Terpstra - Midsland Hieronder staat nogmaals een opsomming van de knelpunten op deze locatie. De wens is om deze knelpunten op te lossen: - voetgangers van Camping Terpstra naar Midsland v.v. lopen aan de noordzijde van de Hoofdweg door de berm of op de rijbaan. Voetpad Tussen Camping Terpstra en de Noord Midslandweg ligt aan de noordzijde van de Hoofdweg geen voetpad. Voetgangers moeten dus aan de zuidzijde van de Hoofdweg over het fietspad lopen. Tussen de Noord Midslandweg en Oosterburen ligt aan de noordzijde wel een trottoir. Daardoor zijn voetgangers geneigd om aan de noordzijde van de rijbaan door de berm te lopen tot de Noord Midslandweg om vervolgens over het trottoir aan de noordzijde naar het dorp te lopen. Indien dit onmogelijk wordt gemaakt, zijn de voetgangers wel genoodzaakt om via het fietspad te lopen. Echter, het is niet / nauwelijks haalbaar om de looproute onmogelijk te maken. Het plaatsen van een hek o.i.d. zal niet afdoende werken, zodat voetgangers een andere route nemen. Daarom is het beter om de looproute te faciliteren. In onderstaand figuur is een voetpad aan de noordzijde van de Hoofdweg geschetst. Figuur 5.11 Voetpad Camping Terpstra - Midsland De globale kosten voor het realiseren van het voetpad zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 31 (42)

33 Door het realiseren van het voetpad zullen minder voetgangers op de rijbaan lopen. Ook ontstaat een logische looproute tussen de camping en het dorp; voetgangers hoeven namelijk niet meer twee keer over te steken, ze blijven nu aan de noordzijde van de Hoofdweg. Daardoor zal de verkeersveiligheid ter plekke verbeteren. Aandachtspunt bij de aanleg van een voetpad is de afwatering. Het aanleggen van een voetpad zal ook (deels) ten koste gaan van de greppel tussen de woningen en de Hoofdweg (zie onderstaand figuur). Ter illustratie is ook het gedeelte met voetpad weergegeven. Figuur 5.12 Links: situatie zonder voetpad t.h.v. camping Terpstra; Rechts: situatie met voetpad t.h.v. Midsland (Noord Midslandweg- Oosterburen) 32 (42)

34 5.5 Taxi en busvervoer camping Terpstra Hieronder staat nogmaals een opsomming van de knelpunten op deze locatie. De wens is om deze knelpunten op te lossen: - de bus halteert ter hoogte van de inrit naar de camping (aan beide zijden van de rijbaan) waardoor de doorgang voor overstekende voetgangers en fietsers wordt belemmerd; - door de halterende bus wordt het zicht op verkeer op de Hoofdweg belemmerd. Bushalte op rijbaan Door het verschuiven van de bushaltes en het aanleggen van een perron, wordt de ingang naar de camping niet meer belemmerd. Door de bushalte richting Landerum te verschuiven naar het oosten en de bushalte richting Midsland te verschuiven naar het westen, zal het zicht verbeteren en zullen minder onwenselijke inhaalmanoeuvres ontstaan. De bussen halteren nog steeds op de rijbaan, waardoor het zicht van overstekende voetgangers en fietsers van/naar Camping Terpstra nog niet optimaal is. Deze maatregel kan worden gecombineerd met het voetpad zoals beschreven in paragraaf 5.4. Het voetpad dient dan tevens als perron voor de bus. De schets van de verschoven bushaltes met perron zijn in onderstaande schets weergegeven. Figuur 5.13 Bushaltes (op rijbaan) Camping Terpstra De globale kosten voor het realiseren van de busperrons zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 33 (42)

35 Haltekommen Door het realiseren van haltekommen, zal het zicht van/op overstekende voetgangers en fietsers nog meer verbeteren. De bus halteert niet meer op de rijbaan, maar in een haltekom naast de rijbaan. Dit is het grootste verschil met de variant halteren op de rijbaan. Doordat naast de rijbaan meer ruimte nodig is, moet het fietspad + sloot worden omgelegd. Hierdoor moet (aan beide zijden van de Hoofdweg) grond aangekocht moeten worden. Figuur 5.14 Bushaltes (in haltekommen) Camping Terpstra De globale kosten voor het realiseren van de bushaltekommen zoals op bovenstaande schets zijn ca ,- (bedrag incl. BTW). In de bijlage is de kostenraming opgenomen; hierin staat tevens beschreven waar wel/niet rekening mee gehouden is. 34 (42)

36 5.6 Algemene maatregelen Naast de specifieke maatregelen zoals beschreven in paragrafen 5.1 t/m 5.5, zijn er nog algemene maatregelen te benoemen die over de gehele lengte van de Hoofdweg genomen kunnen worden. Door de gehele Hoofdweg op een eenduidige manier in te richten, is het voor de weggebruiker duidelijk wat er van hem/haar wordt verwacht. Het is daarom wenselijk om duidelijk verschil aan te brengen in de wegen met een snelheidsregime van 60 km/h of 80 km/h. Zoals eerder geconstateerd, kan de Hoofdweg niet worden ingericht conform de richtlijnen voor een Gebiedsontsluitingsweg. Om toch het verschil tussen 60 km/h en 80 km/h te verduidelijken, moet gezocht worden in maatregelen direct naast de rijbaan (visuele versmallingen zoals begroeiing, hagen, (meer)palen langs de rijbaan), markeringen of juist het verwijderen van markeringen, andere kleuren slijtlagen, verduidelijken bebording etc. In het 60 km/h deel moet het verblijfskarakter worden versterkt. Ook is het belangrijk een duidelijke overgang te creeren tussen 60 km/h en 80 km/h. Dit laatste geldt ook voor de overgang binnen buiten de bebouwde kom. Gemeente Terschelling heeft inmiddels op alle komgrenzen visuele versmallingen en rood asfalt toegepast om de komgrenzen extra te benadrukken. Tevens is het van belang om de locaties waar veel fietsers en voetgangers oversteken extra te benadrukken. Ook is het wenselijk dat de belangrijkste oversteeklocaties binnen het 60 km/h regime liggen. De genoemde locaties in deze rapportage (paragraaf 5.1 t/m 5.3) liggen reeds binnen het 60 km/h regime, dus daarvoor zijn geen maatregelen meer nodig. Hieronder zijn enkele voorbeelden weergegeven om het 60 km/h regime extra te benadrukken en zodoende het verschil met 80 km/h te verduidelijken. 35 (42)

37 6 Beoordeling oplossingsrichtingen In dit hoofdstuk staan alle beschreven maatregelen nogmaals opgesomd. Hierbij is tevens het effect op de inpasbaarheid, verkeersveiligheid, oversteekbaarheid van de Hoofdweg, eventuele hinder voor omwonenden, grondaankopen en de uitvoeringskosten inzichtelijk gemaakt. De geraamde uitvoeringskosten zijn inclusief voorbereiding, toezicht en btw. Opgemerkt wordt dat hierbij geen rekening is gehouden met aanpassingen aan kabels en leidingen, verwerking van eventueel vrijkomende verontreinigde materialen, milieu en ecologie. Kruispunt Hoofdweg - t Land Beoordelingsaspecten Voetpad + bushalte Aanpassing fietspad Hoofdweg Aanpassing fietspad Dellewal Inpasbaarheid / + Verkeersveiligheid 0/+ 0/+ 0/+ Oversteekbaarheid Hoofdweg Hinder (trillingen, geluid) Grondaankopen Kosten Alle maatregelen hebben een licht positief effect op de verkeersveiligheid en leveren nauwelijks negatieve aspecten op. De maatregelen kunnen los van elkaar gerealiseerd worden. Kruispunt Nieuwe Dijk Hoofdweg Beoordelingsaspecten Middengeleider Rotonde Inpasbaarheid 0/+ - Verkeersveiligheid + ++ Oversteekbaarheid Hoofdweg + ++ Hinder (trillingen, geluid) 0 0 Grondaankopen 0 - (? ) Kosten Beide maatregelen hebben een positief effect op de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid van de Hoofdweg. Het positieve effect is echter bij de aanleg van een rotonde groter door de grotere snelheidsreductie. Een rotonde heeft een negatief effect op de inpasbaarheid, grondaankopen en aanlegkosten. 36 (42)

38 Kruispunt Badweg-West Hoofdweg Beoordelingsaspecten Middengeleider Uitbuiging Rotonde Inpasbaarheid 0/ Verkeersveiligheid Oversteekbaarheid Hoofdweg Hinder (trillingen, geluid) Grondaankopen -/0 -/0 -- Kosten Alle maatregelen hebben een positief effect op de verkeersveiligheid en de oversteekbaarheid van de Hoofdweg. Het positieve effect is bij de uitbuiging iets groter en bij de aanleg van een rotonde nog groter door de grotere snelheidsreductie. Hoe groter het positieve effect op de oversteekbaarheid en de verkeersveiligheid, des te groter het negatieve effect op de inpasbaarheid, grondaankopen en aanlegkosten. Looproute langs Hoofdweg Camping Terpstra - Midsland Beoordelingsaspecten Voetpad naar bushalte Inpasbaarheid 0 Verkeersveiligheid 0/+ Oversteekbaarheid Hoofdweg + Hinder (trillingen, geluid) 0 Grondaankopen 0 Kosten De maatregel heeft een licht positief effect op de verkeersveiligheid en levert nauwelijks negatieve aspecten op. Het is niet / nauwelijks haalbaar om de looproute onmogelijk te maken, dus het faciliteren van de voetgangers is hier de beste maatregel. Taxi en busvervoer camping Terpstra Beoordelingsaspecten Op rijbaan Haltekommen Inpasbaarheid + - Verkeersveiligheid 0/+ + Oversteekbaarheid Hoofdweg 0 0 Hinder (trillingen, geluid) 0 0 Grondaankopen 0 - Kosten Door de bussen in haltekommen te laten halteren, verbetert het zicht voor de overstekende voetgangers van/naar de camping. Het zicht verbetert iets beter t.o.v. halteren op de rijbaan. Verder zijn er nauwelijks effecten te verwachten. 37 (42)

39 7 Conclusies en aanbevelingen In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de samenhang van de verschillende geschetste maatregelen. Door op de ene locatie een effectieve maatregel te kiezen, is de noodzaak van een maatregel op een andere locatie mogelijk kleiner geworden. De conclusie en aanbevelingen en mogelijkheden voor cofinanciering staan in dit hoofdstuk beschreven. 7.1 Conclusie en aanbevelingen De Burgemeester van Heusdenweg - Hoofdweg is de belangrijkste ontsluitingsweg van Terschelling en heeft daardoor ook een relatief hoge verkeersintensiteit, met name rond de aankomst- en vertrektijden van de veerboot. De weg vormt hierdoor een barrière voor het overstekend langzaam verkeer. Dit leidt op verschillende locaties tot knelpunten met betrekking tot de oversteekbaarheid en de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers. Op de betreffende verbinding geldt binnen de bebouwde een maximumsnelheid van 50 km/h, buiten de bebouwde kom is dat in principe 80 km/h, maar bij voldoende aanleiding (met name verkeersveiligheid en omgevingshinder) is dit op trajecten verlaagd naar 60 km/h. Het is van belang dat het wegbeeld op dit wisselende snelheidsregime is afgestemd. Op deze wijze herkent de weggebruiker het verschil en wordt zich bewust van welk snelheids- en verkeersgedrag van hem/haar wordt verlangd. De weggebruiker leest hierdoor als het ware het wegbeeld. Van belang hierbij zijn de inrichtingskenmerken van de weg als wegbreedte, wegmarkering, wegmeubilair, etc. en de omgevingskenmerken als bebouwing, beplanting, etc. Omdat de verbinding Burgemeester van Heusdenweg - Hoofdweg voor Terschelling een belangrijke ontsluitende functie heeft, wordt terughoudend omgegaan met snelheidsbeperkende maatregelen. Om de veiligheid van het overstekend langzaam verkeer te waarborgen, dient de snelheid van het autoverkeer op de belangrijkste oversteeklocaties terug te worden gebracht naar maximaal 60 km/h of lager. In de huidige situatie is het snelheidsregime hier al in voldoende mate op afgestemd. Belangrijk is echter dat deze snelheidsverlaging ondersteund wordt door voldoende fysieke en/of attentieverhogende maatregelen, zodat deze lagere snelheid door de weggebruiker als logisch wordt ervaren en zodoende beter wordt nageleefd. Een lage snelheid van het autoverkeer verkleint de kans op ongevallen en beperkt de letselernst. 1. Het Land Door het fietspad ter hoogte van wegvak Het Land uit te buigen richting fietspad Dellewal, wordt het gebruik van deze meest veilige fietsroute gestimuleerd. Fietsers zijn dan minder geneigd het fietspad langs de Burgemeester van Heusdenweg te blijven volgen, maar zullen eerder via het fietspad langs het wad gaan. Deze route is niet alleen veiliger, maar is voor de recreant/toerist ook attractiever. Indien de route via de Burgemeester van Heusdenweg 38 (42)

40 wordt gevolgd, worden de fietsers later de drukke hoofdrijbaan op geleid (gemengde afwikkeling met het autoverkeer). Voorgesteld wordt om de gewenste voorrangssituatie van het fietspad ten opzichte van de zijweg te accentueren door het aanbrengen van een plateau in de zijweg. Ook is het wenselijk dat het fietspad zo haaks mogelijk de zijweg nadert, zodat het voor de passerende automobilisten beter zichtbaar wordt welke fietsers gaan oversteken. Het westelijk fietspad langs de Burgemeester van Heusdenweg wordt haaks op deze fietsroute aangesloten, zodat de voorrangssituatie tussen de fietsers onderling duidelijker wordt en de snelheid van het fietsverkeer komende vanaf de helling wordt geremd. Daarnaast is het nodig dat de lengte van de bushalte wordt afgestemd op het huidige gebruikte materieel van Arriva (gelede bussen), zodat de bussen niet meer deels op de rijbaan staan. Voorts dient de bereikbaarheid van de bushaltes te worden verbeterd door het realiseren van voetpaden, waarbij de rijbaan (achter de bus) rechtstandig kan worden overgestoken. Figuur 7.1 Maatregelen t.h.v. Het Land 2. Nieuwe Dijk Ter plaatse van de T-aansluiting Nieuwe Dijk wordt het huidige snelheidsregime van 60 km/h door het passerende autoverkeer veelvuldig overschreden. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid op de aansluiting van de Nieuwe Dijk, maar ook voor de passage van Halfweg waar veel voorzieningen (Hotel Bornholm en een tweetal campings) op de rijbaan worden ontsloten. Het fietsverkeer dient de weg over te steken om bij deze voorzieningen te kunnen komen. Door de ontwikkeling van het Bunkercomplex en de aantakking van de nieuw gewenste fietsroute die vanaf Badweg-West wordt doorgezet onder de duinenrij (conform het 39 (42)

41 gemeentelijk fietsplan), wordt het kruispunt met de Nieuwe Dijk een belangrijk en veel gebruikt oversteekpunt voor fietsers. Teneinde de snelheid van het autoverkeer op deze locatie effectief te verminderen en de oversteekbaarheid voor langzaam verkeer te verbeteren wordt geadviseerd om op deze locatie een rotonde te realiseren. Door deze snelheidsreductie zal ook de snelheid op de aansluitende wegvakken afnemen, hetgeen tevens gunstig is voor de veiligheid en oversteekbaarheid van de Hoofdweg in Halfweg. Bijkomend voordeel is dat het (vracht)verkeer vanaf de Nieuwe Dijk gemakkelijker en veiliger de Hoofdweg op kan rijden. Figuur 7.2 Rotonde Nieuwe Dijk 3. Badweg-West Door het verlengen van de fietsroute onder de duinenrij en het optimaliseren van de fietsoversteek ter hoogte van Nieuwe Dijk (dmv een rotonde), zal het aantal overstekende fietsers bij Badweg-West worden beperkt tot lokaal fietsverkeer. Hierdoor is een investering in een veilige oversteekvoorziening bij Badweg-West minder noodzakelijk. Geadviseerd wordt om dit (vooralsnog) te beperken tot attentieverhogende maatregelen. 40 (42)

42 4/5. Looproute en bushalte camping Terpstra In de betreffende situatie is het niet te voorkomen dat voetgangers (campinggasten) langs de noordkant van der rijbaan lopen. Daarnaast is menging van voetgangers en fietsers op het zuidelijke gelegen fietspad ook geen gelukkig combinatie. Bovendien moeten de voetgangers tussen de camping en het dorp dan twee keer de rijbaan van de Hoofdweg oversteken. Er wordt daarom voorgesteld om de looproute aan de noordzijde van de Hoofdweg te faciliteren door de aanleg van een smal voetpad. Op de meeste locaties (binnen de bebouwde kom) halteert de bus op de rijbaan. Dit wordt ter hoogte van camping Terpstra dus ook voorgesteld. Door de haltes meer uit elkaar te trekken en de overstekende voetgangers een duidelijke plek te geven, verbetert de situatie ten opzichte van de huidige situatie. De halterende bussen blokkeren dan niet meer de doorgang voor overstekende voetgangers van/naar de camping. De meerwaarde van het aanbrengen van haltekommen is hier beperkt, zeker gezien de kosten en de beschikbare ruimte. Figuur 7.3 Halteren op rijbaan camping Terpstra 7.2 Mogelijkheden cofinanciering In onderstaande alinea wordt ingegaan op plannen van provincie Fryslan. Mogelijk kan gemeente Terschelling hierbij aanhaken om de verkeersveiligheid van langzaam verkeer verder te optimaliseren en mogelijk gebruik maken van subsidies die provincie Fryslan verstrekt. Actieplan Fiets- en Wandelpaden provincie Fryslan (mei 2016) In dit actieplan zijn ambities geformuleerd dit provincie Fryslan heeft op het gebied van fietsen en wandelen. Met dit Actieplan Fiets is uitvoering gegeven aan het Coalitieakkoord en de Uitvoeringsagenda O.a. het volgende is geformuleerd: 41 (42)

43 Fietsen en wandelen zijn de duurzame vormen van vervoer. Mede door de elektrische fiets gebruiken mensen de fiets ook op langere afstanden steeds meer. Als provincie willen we dit optimaal faciliteren door zowel de woonwerk fietspaden als de meer recreatieve fietspaden goed te onderhouden. Ook willen we samen met de Friese gemeenten investeren in nieuwe fietspaden. Gezamenlijk maken we een actieplan fiets en wandelen. Een investering in wandelpaden zorgt voor een recreatieve impuls en meer inkomsten in onze toeristische sector. Naast de waterrecreatie geldt Fryslân daardoor ook als wandel- en fietsprovincie. In de Uitvoeringsagenda is dit als volgt uitgewerkt: Wij stellen in samenwerking met de Friese gemeenten, de Fietsersbond, natuurorganisaties en de recreatie- en toerismesector een actieplan op voor aanleg van nieuwe fietspaden en wandelpaden. Met name de fietspaden zijn zowel recreatief van belang alsook voor woon-werkverkeer. Naast de aanleg van nieuwe fietspaden is er aandacht voor het type verharding en de verbreding van bestaande fietspaden, met extra aandacht voor het gebruik van de elektrische fiets. Bij het opstellen van het actieplan brengen wij ook de onderhoudsgevolgen voor het provinciale deel in beeld. Als dat nodig blijkt zal een deel van het investeringsbudget worden omgezet in een verhoging van de onderhoudsmiddelen. Het recreatieve deel van de fietspaden zal deel uitmaken van een routetotaalplan (wandelen, fietsen en paardrijden) om de recreatieve basisinfrastructuur naar een hoger peil te brengen. Recreatieschap De Marrekrite, Landschapsbeheer en Merk Fryslân hebben een Plan van Aanpak in afronding, tot stand gekomen met de gemeenten in Fryslân, dat de basis legt voor uitvoering in de komende jaren. Bij de uitvoering zoeken we waar zinvol aansluiting bij de gebiedsbudgetten. Wat investeren we hierin? In onze fietspaden investeren we de komende jaren 8 miljoen. Als het gaat om wandel - fiets en ruiterpaden investeren we 1 miljoen. 42 (42)

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 295747.ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Betreft Variantenstudie Beerseweg Inleiding De gemeente Oirschot heeft aan Grontmij gevraagd om een studie uit te voeren

Nadere informatie

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL )

2.2. Verkeersontsluiting Lekdijk-Standardmolen (TL ) Het doorgaande tweerichtingen fietspad langs de Lekdijk is in het ontwerp op de kruin van de dijk gesitueerd. Dit komt het comfort van het doorgaande fietsverkeer ten goede, omdat het fietsverkeer hierdoor

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr mei Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 27768 17 mei 2018 VERKEERSBESLUIT Nummer besluit: 17.013 Datum besluit: 17 mei 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel 1. Inleiding In opdracht van de gemeente Meppel werkt buro Hollema aan de uitwerking van de planvorming voor de

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC Datum : 18 maart 2016 Aan : Projectteam AZC Kopie aan : Van : Matthijs Koops Onderwerp : AZC, verkeerskundig advies loop- en fietsroute Op verzoek

Nadere informatie

Afbeelding 1: onderzoeksgebied (ontwerp wijkt op enkele locaties af van de bestaande situatie)

Afbeelding 1: onderzoeksgebied (ontwerp wijkt op enkele locaties af van de bestaande situatie) Notitie Onderwerp: Review verkeersveiligheid herinrichting van de Kapteynlaan/Aartsbisschop Romerostraat (deel) in Utrecht Auteur: Erik Mansvelder en Martin de Haan Projectnummer: 357055 Datum: 05-07-2017

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Aanleiding Tijdens de raadsbehandeling van de nota Fietsen in Lelystad op 15 maart 2016 is door het college

Nadere informatie

WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN

WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN Ons Mooi Epe WAT IS ER MOGELIJK ZONDER HET BESTEMMINGSPLAN TE WIJZIGEN HOE SPAREN WE ZOVEEL MOGELIJK BOMEN Wat waren de belangrijkste onderdelen van de 118 (!) zienswijzen (reacties) van aanwonenden en

Nadere informatie

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort

Second opinion beoordeling uitweg Heeswijk 120 Montfoort Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, uur te Arnhem Verslag

Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, uur te Arnhem Verslag ROV Oost-Nederland Ontwerperscafé Fietsvoorzieningen 19 juni 2014, 13.00 16.45 uur te Arnhem Verslag Op 19 juni 2014 heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland in samenwerking met CROW-Fietsberaad

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF Bewoners hebben op de bewonersavond op 11 juli 2017 aangegeven de dorpskern van Wieringerwerf graag het karakter te geven van een verblijfsgebied

Nadere informatie

Definitief ontwerp Willemskade

Definitief ontwerp Willemskade op stap Expertisecentrum Projecten, Realisatie en Beheer Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 422 69 66 NH.Munnik@zwolle.nl www.zwolle.nl Inhoud 1 Inleiding 3 2 Ontwerp

Nadere informatie

Veilig oversteken in Haren

Veilig oversteken in Haren Veilig oversteken in Haren Ondertitel: Beleidsnota oversteekvoorzieningen voetgangers Veilig oversteken in Haren Wat: Notitie waarin vastgelegd wordt op welke manier in de toekomst omgegaan wordt met aanvragen

Nadere informatie

Essentiële herkenbaarheidskenmerken

Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Bijlage 9 Essentiële herkenbaarheidskenmerken Algemene Duurzaam Veilig Inrichtingscriteria Bibeko GOW ETW (A) ETW (B) Snelheid km/u 50 30 30 Fiets Fietspad/fietsstrook

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen

Figuur 1: Wegencategorisering gemeente Vlissingen Beleid Het verkeersbeleid van de gemeente is vastgelegd in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Het GVVP beschrijft het kader rondom bereikbaarheid- en verkeersveiligheidsvraagstukken binnen

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg.

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Inleiding Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de raad van 25 juni 2013 heeft het college toegezegd 75.000,00 beschikbaar te

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 29885 26 mei 2017 Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving AU17.03116 college van burgemeester en wethouders van Den

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Extra ontsluitingsweg Hooiweg-Rijksstraatweg

Haalbaarheidsonderzoek Extra ontsluitingsweg Hooiweg-Rijksstraatweg Haalbaarheidsonderzoek Extra ontsluitingsweg Hooiweg-Rijksstraatweg Extra ontsluitingsweg Hooiweg- Rijksstraatweg Haalbaarheidsonderzoek Definitief Opdrachtgever: Gemeente Zuidhorn Grontmij Nederland B.V.

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen. 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0

Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen. 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0 Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen 23 januari 2008 Eindrapport 9R8910.A0 Documenttitel Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold Principe-uitwerkingen Verkorte documenttitel

Nadere informatie

Verkenning ontsluiting Heerewaarden N 322 km. 41.0

Verkenning ontsluiting Heerewaarden N 322 km. 41.0 CONCEPT Verkenning ontsluiting Heerewaarden N 322 km. 41.0 Foto aansluiting WVV / VV / BI Datum laatste wijziging: 31 augustus 2007 Peter van der Dussen Inhoud: 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Leeswijzer

Nadere informatie

In onderstaande tabel staan de varianten onderling met elkaar vergeleken op 4 criteria. Variant Verkeersveiligheid

In onderstaande tabel staan de varianten onderling met elkaar vergeleken op 4 criteria. Variant Verkeersveiligheid Notitie Referentienummer Kenmerk 348275 Betreft Memo varianten fietsverbinding Waarderveldweg 1 Inleiding Als gevolg van de herinrichting van de Waarderhaven heeft de gemeente Haarlem een nieuwe aansluiting

Nadere informatie

Veilig van en naar school

Veilig van en naar school Veilig van en naar school Ouders en kinderen hebben recentelijk opmerkingen gemaakt over enkele verkeerssituaties op weg naar de scholen in Mariënberg en Beerzerveld. De betreffende situaties leiden in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan'

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' STAATSCOURANT 31 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38027 december 2014 Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' Burgemeester

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

MOBILITEITSTOETS. Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort. Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag

MOBILITEITSTOETS. Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort. Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag MOBILITEITSTOETS Ten behoeve van Heeswijk 120, 3417 GS Montfoort Bedrijf Verhart Groen B.V. Loonbedrijf met houtsnipperopslag Montfoort, 9 januari 2017 Inleiding: Voor het bedrijf is een projectvergunning

Nadere informatie

Duurzaam Veilig(e) Wegen

Duurzaam Veilig(e) Wegen Duurzaam Veilig(e) Wegen Categoriseringskaart (2015) Kaart met de belangrijkste wegen in onze provincie. Dit is het wensbeeld van de wegcategorisering zoals wij dat graag zien. Provinciale wegen Duurzaam

Nadere informatie

ÍĴİH Provincie. Noord-Holland

ÍĴİH Provincie. Noord-Holland ÍĴİH Provincie Noord-Holland Aan Gemeente Waterland De heer H. Koldewijn De heer N. Zwaag Uw contactpersoon T. van Egmond BEL/VV Doorkiesnummer 023-5Ĩ4 5233 egmondt@noord-holland.nl Betreft: Trajectstudie

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens 1 2 Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind Fietspad Houten - Culemborg 27 september 2018 Pascale Willems Suzanne Spapens 3 Korte terugblik 4 Knelpunten en aandachtspunten Bijeenkomst 1, 23 mei 2018

Nadere informatie

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34135 28 juni 2016 Verkeersbesluit verkeersmaatregelenwestergracht Haarlem Nr. 2016/235814 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb

Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb Inrichtingsvarianten N640 Presentatie Raadsinformatiebijeenkomst Halderberge 28 feb Aanleiding + doelstelling Integraal groot onderhoud weggedeelte N640 tussen km 8.600 en km 14.900. De inrichting van

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 17261 23 maart 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Floraplein Nr. 2018/99505 Burgemeester en wethouders van Haarlem;

Nadere informatie

Reconstructie Touwlaan IJsselstein

Reconstructie Touwlaan IJsselstein Reconstructie Touwlaan IJsselstein Wat is er aangepast? Om de positie en het comfort van de fietser te verbeteren is aan weerszijden van de weg een breed verhoogd fietspad aangelegd. Om het oversteken

Nadere informatie

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1

GEMEENTE. Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 GEMEENTE Lansingerland Afdeling Beheer ft Onderhoud Aan de leden van de Commissie Ruimte Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk/Peter Nederlof Telefoon 14 010 E-mail

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT. Gedempte Zuiderdiep 98. Afdeling Stadsontwikkeling. Postbus JB Groningen. Datum Bijlage(n) 1 Kenmerk

VERKEERSBESLUIT. Gedempte Zuiderdiep 98. Afdeling Stadsontwikkeling. Postbus JB Groningen. Datum Bijlage(n) 1 Kenmerk Afdeling Stadsontwikkeling VERKEERSBESLUIT Bezoekadres Gedempte Zuiderdiep 98 Postadres Postbus 7081 9701 JB Groningen Datum 19-05-2016 Bijlage(n) 1 Kenmerk 5559632 Opsteller Luc van der Hoogen Tel. (050)

Nadere informatie

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren;

dat de gecombineerde oversteek van fietsers en voetgangers op de Clemensstraat als onveilig wordt ervaren; STAATSCOURANT Nr. 33722 7 oktober 2015 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Verkeersbesluit wijzigen voorrang fietsoversteek Clemensstraat Soest Kenmerk Ruimte/1345519 Burgemeester

Nadere informatie

Bedrijfsontsluiting Dodewaardsestraat te Opheusden

Bedrijfsontsluiting Dodewaardsestraat te Opheusden notitie Werknummer opdrachtgever GNb1401 Gemeente Neder-Betuwe datum van aan 21 juli 2014 R. Vermeulen Bedrijf Kegelaar Transport B.V. Aanleiding Op 25 februari 2013 heeft Megaborn voor de gemeente Neder-Betuwe

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat Bij17-289 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Variantenstudie F I E T S OV E R S T E E K A S S E R S T R A AT RO L D E

Variantenstudie F I E T S OV E R S T E E K A S S E R S T R A AT RO L D E Variantenstudie F I E T S OV E R S T E E K A S S E R S T R A AT RO L D E Variantenstudie F I E T S OV E R S T E E K A S S E R S T R A AT RO L D E Eindrapport september 2016 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...

Nadere informatie

HOV in t Gooi Haltes Eemnes

HOV in t Gooi Haltes Eemnes HOV in t Gooi Haltes Eemnes Projectspecifieke Programma van Eisen Deeltraject 4 Concept In opdracht van de provincie Noord-Holland Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 18 juni 2013 Verantwoording Titel : HOV

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 63412 november 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Amsterdamsevaart Nr. 2018/433509 Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop

18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop 18 december 2014, Versie 1.1 Quick scan Rotonde Molenbroekseloop Michiel van Rooij Verkeersadvies In opdracht van Gemeente Gemert- Bakel 1. Aanleiding Plangebied In de afgelopen jaren heeft de gemeente

Nadere informatie

1 Inleiding. Ontwerp Johan Wagenaarlaan. Gemeente Heemstede. 21 mei 2015 HSD028/Gth/0167.02 20 mei 2015

1 Inleiding. Ontwerp Johan Wagenaarlaan. Gemeente Heemstede. 21 mei 2015 HSD028/Gth/0167.02 20 mei 2015 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

N631 Oosterhout Gilze-Rijen

N631 Oosterhout Gilze-Rijen N631 Oosterhout Gilze-Rijen Op 13 juni vond een inloopavond plaats over de plannen voor de N631 Rijen- Oosterhout (Vijf Eikenweg Oosterhoutseweg). Hier werden onderstaande varianten voor de weg gepresenteerd:

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas

Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas Vormgeving kruising Tweehekkenweg - Bergmaas Gemeente Landerd Opdrachtgever: Rapportnummer: Gemeente Landerd 18.020_a_040302 Datum vrijgave: 5 maart 2004 Vrijgave: Ing. K. Akkers paraaf Goedkeuring: A.P.M.

Nadere informatie

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Ontwerprichtlijn Versie 1, 11/0/019 Gevleugelde voetgangersoversteken Zebrapaden zorgen ervoor dat voetgangers veilig

Nadere informatie

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel

Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel Samenvatting van de reacties op het VSP De Kwakel 11 december 2012 Inleiding De gemeente heeft veel reacties ontvangen op het Verkeersstructuurplan De Kwakel. Dit plan lag tot 27 juni 2012 ter inzage,

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten

BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten BIJLAGE Afweging verplaatsen bruglichten In deze bijlage worden de voor- en nadelen van het verplaatsen van de bruglichten naar de kruispunten Opdijk en de Venebosweg tegen elkaar afgewogen. Beoogd effect

Nadere informatie

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport

TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK. Bijlagenrapport TOELICHTING PLAN VERBETERING VERKEERSVEILIGHEID N411 UTRECHT - BUNNIK Bijlagenrapport INHOUDSOPGAVE Bijlage 1: Telgegevens fiets 3 Bijlage 2: Telgegevens landbouwvoertuigen 8 Bijlage 3: Afwijkingen van

Nadere informatie

1 Aanleiding en vraagstelling

1 Aanleiding en vraagstelling Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Gemeente Leiden, verkeersbesluit definitieve inrichting Bargelaan ter hoogte van LEVEL gebouw. Nr

STAATSCOURANT. Gemeente Leiden, verkeersbesluit definitieve inrichting Bargelaan ter hoogte van LEVEL gebouw. Nr STAATSCOURANT 13 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23148 augustus 2014 Gemeente Leiden, verkeersbesluit definitieve inrichting Bargelaan ter hoogte van LEVEL gebouw Burgemeester

Nadere informatie

Herinrichting Rondweg Westerkoog

Herinrichting Rondweg Westerkoog Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven Postbus 161 7400 AD Deventer Leeuwarden Amsterdam T +31 (0)570 666 222

Nadere informatie

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre

N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde in de gemeente Oost Gelre STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 45675 augustus 2018 N313; verkeersbesluit realiseren rotonde James Wattstraat en maatregelen rotonde Groten Bos te Lichtenvoorde

Nadere informatie

ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN

ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN ONTWERP- EN AFWEGINGSNOTITIE HOOFDWEG TEN BEHOEVE VAN BESTUURLIJKE AFWEGING GEMEENTE ZUIDPLAS GEMEENTE ROTTERDAM, ZUIDPLAS & CAPELLE AAN DEN 12 januari 2016 078777435:A - Concept D03091.000024.0100 Inhoud

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg Notitie Datum Kenmerk 8 oktober 2010 274940 Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg 1 Inleiding Aan de Huizerstraatweg te Naarden bestaan plannen voor de ontwikkeling van een kantoorgebouw.

Nadere informatie

Verslag workshop Fietsroute plus Groningen - Haren

Verslag workshop Fietsroute plus Groningen - Haren Verslag workshop Fietsroute plus Groningen - Haren Onderwerp Datum Locatie Aanwezigen Workshop Fietsroute plus Groningen - Haren. Dinsdag 7 juni 2016, 19:00 uur 21:00 uur. BSV Helpman-Oost, Groensteinlaan

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Behandelvoorstel Onderwerp Notitie verkeerskundige analyse Torenlaan Zaaknummer 1026963 Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Historie Niet expliciet gevraagd. Instemming betuigen

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

boom kappen boom kappen watergang dempen duiker aanbrengen (lengte erg lang aandachtpunt) boom kappen plateau sinus 60km/h hoog 12cm boom kappen

boom kappen boom kappen watergang dempen duiker aanbrengen (lengte erg lang aandachtpunt) boom kappen plateau sinus 60km/h hoog 12cm boom kappen kappen kappen overrijdbare middengeleider (betonprint) optisch verkleinen van de kruising kappen plateau sinus 60km/h hoog cm watergang dempen duiker aanbrengen (lengte erg lang aandachtpunt) kappen plateau

Nadere informatie

GEMEENTE VALKE NS WAARD

GEMEENTE VALKE NS WAARD \ \ Dhr, E. Talpe, Fractie H&G Afschrift: GEMEENTE VALKE NS WAARD Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard \ de Hofnar 15 Postbus iqioo 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 F (040) 204 58 '90 aetneente(5>vall

Nadere informatie

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp Herinrichting Utrechtseweg Zeist Slotsessie Ontwerp 18 mei 2015 1 Welkom Slotsessie ontwerp 2 Agenda Ontwerptraject tot nu toe 2 ontwerpen 2+1 varianten 2+1 2+1 en parallelstructuur 2+1 met groene noordberm

Nadere informatie

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221

Knelpunten N237. Soestduinen. Amersfoort. Den Dolder. Bilthoven. Groenekan. Huis ter Heide. Soesterberg. De Bilt. Zeist. Utrecht. Austerlitz N237 N221 Knelpunten N237 Den Dolder Soestduinen 16 23 Amersfoort Bilthoven N238 13 14 15 N237 N221 Groenekan 10 24 A28 9 21 2 3 De Bilt 4 7 8 Huis ter Heide Soesterberg 17 18 19 20 22 1 N237 N412 Utrecht 5 6 A28

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op de Bosscheweg

Maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op de Bosscheweg Collegevoorstel Inleiding: De Bosscheweg tussen Nieuwkuijk en Drunen is voor de gemeente Heusden met betrekking tot de verkeersveiligheidssituatie altijd een aandachtslocatie geweest. In september 2000

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure Memo Aan: ECN Petten, de heer J. Schrover Van: Martin Wouters en Lucien De Baere Datum: 17 december 2015 Kopie: - Ons kenmerk: N002_INFRA_BE4386 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016

RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 VERBINDEN MET DE FIETS Bijlagen RICHTLIJNEN FIETSROUTES PLUS 2016 SAMENHANG 1. Herkenbaarheid als doorgaande Fietsroute Plus, bijvoorbeeld door minimaal twee continu toe te passen 2. Zo veel mogelijk eenduidigheid

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp 1. Inleiding Shared Space: Op plattelandswegen gebeuren in verhouding veel ongevallen. De wegen zijn relatief

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Annen Categorisering van wegen

Annen Categorisering van wegen Annen Categorisering van wegen Inrichten op verblijfsfuncties Bij de inrichting van de wegen in het dorpsgebied van Anloo is de categorisering als erftoegangsweg uitgangspunt. In die categorie is de verblijfsfunctie

Nadere informatie

5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan

5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan 5.1 Diependaalselaan - Zeverijnstraat - Kerkelandenlaan Beschrijving In de huidige situatie is hier een rotonde. De capaciteit van de rotonde wordt uitgebreid door het aanleggen van een bypass: er ontstaat

Nadere informatie

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio Amsterdam Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn I Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn II Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG Samengestelde versie 3 / 19-12-2014 1. Inleiding 2. Ruimtelijk programma - doorlopende bomenrijen volgen de Reinier de Graafweg en maken er een laan van,

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017

Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017 Oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers 23 mei 2017 1. Inleiding In 2013 is het Mobiliteitsplan Waddinxveen 2013-2020 vastgesteld. Hierin is opgenomen dat we alle wegen duurzaam veilig inrichten

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Ekeren, Rob van RB S1 RAD: RAD140709 woensdag 9 juli 2014 BW: BW140603 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 9 juli 2014 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Rob

Nadere informatie

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger?

Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Beter benutten van provinciale wegen, kan het ook sneller èn veiliger? Henk Tromp Rico Andriesse (Henk Tromp en Rico Andriesse zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng ) Samenvatting De uitwerking van het concept

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT 20 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 49776 september 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.13321 Onderwerp: Aanpassen stationsomgeving Doetinchem Burgemeester

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12119 29 april 2015 ONTWERP - VERKEERSBESLUIT Herinrichting IJsselkade, Spinbaan, Melkweg en nieuw aan te leggen parallelweg

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen omgeving KinderhuisvestHaarlem

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen omgeving KinderhuisvestHaarlem STAATSCOURANT 23 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 63623 november 2016 Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen omgeving KinderhuisvestHaarlem Nr. 2016/503583 Burgemeester

Nadere informatie

Reconstructie kruising Quatre Bras. reactienota

Reconstructie kruising Quatre Bras. reactienota Reconstructie kruising Quatre Bras reactienota Provincie Gelderland februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Beantwoording reacties 4 3. Vervolg 10 2 Reconstructie kruising quatre bras 1. Inleiding

Nadere informatie

Notitie. Parallelweg. Venetapark

Notitie. Parallelweg. Venetapark Notitie Referentienummer Datum Kenmerk SWNL-0183225 26 april 2016 336881 Betreft Parallelweg Oosterengweg, HOV 't Gooi, deelproject 5,6 en 7 1 Inleiding Door de bouw van een tunnel onder het spoor in de

Nadere informatie

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl.

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl. Wilhelminalaan verkeersveiliger Hier komt tekst Hier komt ook tekst 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni 2016 (versie 3, EGK) Opzet avond Opening Tot nu toe Mogelijkheden profiel Uitgewerkt mogelijk ontwerp

Nadere informatie

Toepassing verkeersveiligheid op maat

Toepassing verkeersveiligheid op maat Toepassing verkeersveiligheid op maat Hoe zien de Zeeuwse wegen er in de toekomst uit? Samenvatting Middelburg 21 april 2006 Inleiding In 2002 is het wegencategoriseringsplan voor de provincie Zeeland

Nadere informatie