Alternatief Parkeerbeleid 4 januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alternatief Parkeerbeleid 4 januari 2016"

Transcriptie

1 Alternatief Parkeerbeleid 4 januari Aanleiding De gemeente IJsselstein heeft een mooie historische binnenstad met een kwalitatief goed aanbod van winkelvoorzieningen en woningen. Om de ontwikkeling van het centrum goed te faciliteren en de kwaliteit van de openbare ruimte te waarborgen, is het voorkeurscenario Autoluwe Binnenstad opgesteld. Parkeren diende in dit scenario voorbehouden te zijn aan bewoners van de binnenstad en bezoekers zouden verwezen worden naar parkeervoorzieningen langs de rand van het centrum. Deze regulering heeft sinds 2013 plaatsgevonden en is in 2014 gewijzigd tot uiteindelijk de invoering van een vergunningenstelsel voor bewoners en ondernemers, en betaald parkeren voor bezoekers. Nu constateren wij in 2014 (Economische Monitor 2014), een afname van de bezoekersaantallen aan het centrum van IJsselstein met 20% ten opzichte van Wellicht is deze forse daling mede veroorzaakt door de economische crisis en de uitbreiding van het winkelcentrum te Nieuwegein, maar de LDIJ en de SP achten het niet uitgesloten dat het parkeerbeleid hier ook aan bijgedragen heeft. Deze ontwikkeling is zorgelijk. Professor Molenaar heeft aangegeven dat IJsselstein grote kansen heeft als de binnenstad zich ontwikkelt richting Fun -shoppen. Hier is echter tijd voor nodig (o.a. door de vertraagde realisatie van de plannen voor de Schuttersgracht) en de LDIJ en SP willen de ondernemers in de binnenstad hierbij ondersteunen. Wij moeten zorgen dat de bezoekers niet langer weglopen en liefst terugkomen om onze binnenstad levend te houden en de mogelijkheid te bieden aan de ondernemers zich te transformeren in de richting die professor Molenaar voorstelt. Daarom doen wij het voorstel het parkeerbeleid te wijzigen. 2 Financiële uitgangspunten In veel gemeentes spelen dezelfde problemen met de parkeerexploitatie. In onder andere Sittard-Geleen, Emmen, Almere, Lelystad en Hellendoorn is gekozen voor een afschrijvingsmethodiek waarbij rekening gehouden wordt met een restwaarde van 25% en /of een afschrijvingstermijn van 50 of 60 jaar en/of een annuïteiten afschrijvingsmethode. Het BBV biedt hiervoor de ruimte (art. 64 lid 3 BBV via een 212 verordening) Wij hebben gevraagd in de berekeningen uit te gaan van een afschrijvingstermijn van 50 jaar, een restwaarde van 25% en een annuïteiten afschrijvingsmethodiek met een rekenrente van 3% (het huidige 10-jaarstarief) en een inflatiepercentage van 1%.

2 Prijspeil (=start exploitatie) 2013 Exploitatieperiode 50 jaar (voorheen: 40 jaar) BTW 21% Rentepercentage 3% (voorheen:4,16%) Inflatiepercentage 1% (voorheen: 2%) Restwaarde parkeervoorzieningen 25% (voorheen: 0%) Afschrijvingstermijn gebouwde voorzieningen Afschrijvingstermijn parkeerapparatuur 50 jaar (voorheen: 40 jaar) 8 jaar Handhaving willen wij laten uitvoeren door nieuw aan te stellen BOA s. Afhankelijk van het gekozen alternatief denken wij hier aan 0,5-1 (alternatief 1) of 2 fte (alternatief 2). Parkeergarages worden alleen nog op afstand beheerd. Overhead wordt tot een minimum teruggebracht. Parkeertarieven en vergunningen worden jaarlijks verhoogd met niet meer dan het inflatiepercentage. 2.1 Inhoudelijke uitgangspunten Beleven is de eerste twee uur gratis parkeren aldus een ondernemer tijdens de bijeenkomst op 21 april jl. Wij willen dat de binnenstad van Ijsselstein levend en bruisend blijft, dat bezoekers zich er welkom voelen en de middenstand een goede boterham kan verdienen. Alleen dan is de middenstand (samen met de Gemeente) in staat om van een plek waar je een boodschap doet te transformeren naar een stad waar je wat beleeft. Wij onderschrijven de gedachte van een autoluwe binnenstad en willen daarom stimuleren dat de auto s zoveel mogelijk onder de grond geparkeerd worden. Wij hebben vijf alternatieven opgesteld, die financieel zijn doorgerekend door de ambtenaren: a. Parkeren is gratis In dit alternatief worden alle plaatsen waar nu parkeerautomaten staan, vervangen door een blauwe zone waar 2 uur geparkeerd mag worden. Daarnaast wordt de 1 e bewonersvergunning gratis, want wij willen bewoners in het centrum niet straffen. In de parkeergarages is het parkeren de eerste 2 uur gratis.

3 b. Kortparkeren altijd gratis In dit alternatief worden alle plaatsen waar nu parkeerautomaten staan, vervangen door een blauwe zone waar 2 uur geparkeerd mag worden. Daarnaast blijven de vergunningen voor bewoners en ondernemers van kracht voor het parkeren langer dan 2 uur. In de parkeergarages is het parkeren de eerste 2 uur gratis. c. Kortparkeren in parkeergarages en de plateaus (Podium, Kloosterplantsoen en Hazenveld) is gratis; de 1 e bewonersvergunning is gratis. In dit alternatief blijft de betalingsplicht voor kort parkeren op straat en de vergunning voor ondernemers (woon/werk vergunning) van kracht. Wij gaan het gebruik van de parkeergarages en de plateaus stimuleren door hier twee uur gratis parkeren aan te bieden. Hierdoor verwachten wij dat de bezetting in de parkeergarages omhoog gaat en de auto s steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. d. Kortparkeren in parkeergarages en de plateaus (Podium, Kloosterplantsoen en Hazenveld) is gratis In dit alternatief verandert er niets aan het parkeerbeleid op straat. Wij gaan het gebruik van de parkeergarages en de plateaus stimuleren door hier twee uur gratis parkeren aan te bieden. Hierdoor verwachten wij dat de bezetting in de parkeergarages omhoog gaat en de auto s steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. e. Kortparkeren in parkeergarages gratis In dit alternatief verandert er niets aan het parkeerbeleid op straat. Wij gaan het gebruik van de parkeergarages en het bezoek aan het centrum stimuleren door twee uur gratis parkeren aan te bieden in de garages. Hierdoor verwachten wij dat de bezetting in de parkeergarages omhoog gaat en de auto s steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. 3 Financiële consequentie van het voorkeursscenario t.o.v. het huidige parkeerbeleid Voor de doorrekening van alle scenario s verwijzen wij graag naar de notitie van de ambtenaren, die als bijlage is toegevoegd.

4 Op grond van deze doorrekening, hebben wij een voorkeur voor het volgende scenario: Scenario E1: Kortparkeren in parkeergarages gratis, eerste bewonersvergunning is gratis, inflatie is 2%, tariefsontwikkeling blijft ongewijzigd. Wij gaan het gebruik van de parkeergarages en het bezoek aan het centrum stimuleren door twee uur gratis parkeren aan te bieden in de garages. De bewoners in het centrum en de schil krijgen de eerste vergunning gratis: voor de bewoners van het centrum en schil, die voor de invoering van het betaald parkeren gratis parkeerden voor hun huis, kan je namelijk niet staande houden dat zij profijt hebben van de invoering van betaald parkeren. Het profijtbeginsel gaat hier dus niet op. Vanuit praktisch oogpunt, stellen wij voor de gratis vergunning vanaf 2017 te laten gelden. Betaald parkeerregime op straat blijft ongewijzigd, inclusief de jaarlijks verhogingen. Hierdoor verwachten wij dat de bezetting in de parkeergarages omhoog gaat en de auto s steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Uit de berekeningen van de ambtenaren blijkt dat dit alternatief zich de komende drie jaar als volgt verhoudt tot de huidige parkeerexploitatie: Daling DVO CPS Daling kapitaallast Daling Omzet garages* Daling Omzet 1 e bewonersvergunning Netto effect Dekking kan gevonden worden in een bijdrage van de BIZ Ijsselstein van 10k. Dit bedrag is reeds opgenomen in de begroting van de BIZ IJsselstein voor een parkeeractie. Daarnaast kan het restant van de voormalige bijdrage aan de BRU (22k per jaar) aangewend worden ter dekking van het netto effect. Noot *: Omdat wij in tegenstelling tot de doorgerekende scenario s, uitgaan van een inflatie van 2% en een extra tariefstijging van 3,4% (gelijk aan de huidige aannames in de parkeerexploitatie), is de daling van de omzet berekend zonder het inflatie-effect (35k) mee te nemen

5 4 Neveneffecten: Naast een bruisende binnenstad, verwachten wij de volgende neveneffecten: Sociaal: Door het parkeren in de garages de eerste twee uur gratis te maken, nemen wij een drempel weg voor (minder vermogende) inwoners om deel te nemen aan activiteiten in de Bibliotheek, het Fulco theater of het centrum (bijv. de markt). Dit is vooral van belang voor ouderen die slecht ter been zijn en voor wie fietsen geen optie meer is. Cultuur: Het Fulcotheater komt in een betere concurrentiepositie ten opzichte van andere theaters in de regio. Dit kan een positief effect hebben op de bezoekersaantallen en daarmee de exploitatie. Financieel: Momenteel hanteert de gemeente een interne rekenrente van 4,16%. Door deze vast te stellen op een meer marktconform tarief zoals wij in het geval van de parkeerexploitatie voorstellen, wordt er een meer correcte weergave van de kosten van de programma s weergegeven. Door de aanpassing in de parkeerexploitatie ontstaat er elders op de begroting een financieel nadeel van ca 80k euro aan gemiste (over-)dekking voor rentelasten. Dit komt neer op ca 0,1% van de begroting en wij verwachten dat dit opgevangen kan worden door meevallers of maatregelen van het College. Hierbij kan gedacht worden aan een beperking van de kosten van telefonie, automatisering, de reeds bekende overcapaciteit van 5 fte en de leegstand van het stadhuis. Overigens, leiden de recente investeringen in het stadhuis (verbouwing en verduurzaming, in totaal 2,5m euro) ook tot een niet begrote structurele overdekking van 25k. Tenslotte heeft de gekozen afschrijvingsmethodiek als consequentie dat er na 2063 een restwaarde resteert voor de parkeergarage Eiteren van 25%. Contant gemaakt tegen de verwachte 2% inflatie, komt dit neer op slechts 9,25% van de huidige boekwaarde. Omgeving: De parkeeroverlast aan de randen zal afnemen en de bezetting van de parkeergarages zal toenemen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte. Wij vragen het college als grootse indirecte werkgever van de binnenstad ervoor te zorgen dat alle ambtenaren gebruik maken van de plateau s (bijv. Podium) (lang parkeren voor vaste werknemers in Ijsselstein) of de parkeergarage (voor kort parkeren).

6 Raadsbesluit De raad van de gemeente Ijsselstein; Gelezen het voorstel getiteld Alternatief Parkeerbeleid van de fracties van SP en LDIJ van 4 januari 2016 BESLUIT: 1. Het parkeerbeleid als volgt te wijzigen: a. Het tarief voor de eerste twee uur in de parkeergarages Overtoom en Eiteren wordt met ingang van 1 maart 2016 vastgesteld op 0,00 euro. b. De leges voor de eerste parkeervergunning voor bewoners wordt met ingang van 1 januari 2017 vastgesteld op 0,00 euro. 2. De kosten van het parkeerbeleid via de in het voorstel voorgestelde maatregelen terug te brengen. Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Ijsselstein, gehouden op 28 januari 2016 De griffier de voorzitter A.J.O. van Kooij mr. P.J.M. van Domburg

7 BIJLAGE: Ambtelijke notitie 1. Aanleiding Dit document is opgesteld ter ondersteuning van twee raadsfracties, welke alternatieven hebben opgesteld voor het huidige parkeerbeleid. Om de aangedragen alternatieven in een politiek debat met de gemeenteraad te kunnen bespreken, hebben de raadsfracties een beroep gedaan op ambtelijke bijstand. Het doel van de ambtelijke ondersteuning is om de aangedragen alternatieven te voorzien van opmerkingen (i.v.m. het realiteitsgehalte) en een financiële doorrekening voor de periode De aangereikte alternatieve parkeerscenario s zijn getoetst op: 1. Mogelijkheden van contract afbouw met Coöperatie ParkeerService a.g.v. bijgestelde uitvoering 2. Toetsing van de voorgestelde financiële uitgangspunten, operationele consequenties en de uitwerking van scenario s 3. Resultaat: wat leveren de alternatieve scenario s op t.o.v. het huidige parkeerbeleid (periode ) 2. Aanpak Het aangereikte document met alternatieven is ambtelijk (financieel en operationeel) beoordeeld. Hieruit zijn de opmerkingen per alternatief scenario voortgekomen. Vervolgens zijn de scenario s afgestemd op uitvoerbaarheid met de uitvoerder Coöperatie ParkeerService. Met deze aanpak worden de bijgestelde alternatieven in deze memo als uitvoerbaar geacht (wat overigens niets zegt over wenselijkheid). De ontwikkeling en/of verschuiving van parkeeruren en daarmee parkeerinkomsten/derving zijn uiteraard gebaseerd op inschattingen. Het is op voorhand moeilijk in te schatten welke effecten er zullen optreden na implementatie van een alternatief scenario. 3. Mogelijkheden van contract afbouw met samenwerkingspartner Coöperatie ParkeerService De dienstverleningsovereenkomst (DVO, 439k in 2015) met Coöperatie ParkeerService heeft een looptijd van 9 jaar en is in 2013 gestart. Bij het opzeggen van producten en diensten wordt een opzegtermijn gehanteerd en een gestaffelde maximale afbouw per jaar. Wanneer de te beëindigen diensten naar andere leden kunnen worden overgeheveld, kan er mogelijk sneller worden afgebouwd. Vooralsnog geldt het afbouwschema: Jaar Maximale contract afbouwmogelijkheid 2016 max. afbouwmogelijkheid = 25k 2017 max. afbouwmogelijkheid = 128k 2018 max. afbouwmogelijkheid = restbedrag (afhankelijk van scenariokeuze) 4. Opmerkingen financieel Bij de financiële uitgangspunten (doel het verlagen van kapitaallasten) plaatsen wij de volgende opmerkingen: Annuïtair afschrijven Annuïtair afschrijven valt de eerste jaren in exploitatie gunstiger uit, maar in de laatste jaren nadeliger. Per saldo wordt met deze manier van afschrijven geen winst geboekt. Annuïtair schrijven heeft voor wat betreft de rentecomponent zelfs een nadelig effect over de gehele looptijd t.o.v. lineair afschrijven. Rekenrente De daadwerkelijke rente van de huidige gemeentelijke leningen kunnen lager zijn dan de door de gemeente gehanteerde rekenrente. Het actualiseren van de rekenrente in de parkeerexploitatie betekent dat er hier (op deze post) een besparing wordt geboekt, maar omdat het een rekenrente over de totale begroting betreft, ontstaat er op een andere begrotingspost een tekort. Afschrijvingsperiode en restwaarde parkeergarage Overtoom De parkeergarage Overtoom maakt onderdeel uit van het complex van gemeentehuis en het theater. Het is daarom niet mogelijk om een zelfstandige waarde toe te kennen aan deze parkeergarage. De Parkeergarage Overtoom draagt jaarlijks een bedrag van bij aan de totale huisvestingskosten van het gehele complex. Aanpassing van de afschrijvingsperiode en het toekennen van een restwaarde aan Parkeergarage Overtoom is derhalve niet mogelijk. Afschrijvingsperiode en restwaarde parkeergarage Eiteren De afschrijvingsperiode van een parkeergarage wordt weliswaar niet door het BBV verplicht voorgeschreven, maar de commissie BBV adviseert wel dat activa naar 0 worden afgeschreven en dat de afschrijvingsperiode overeen moet komen met de verwachte levensduur. Door het opnemen van zowel een restwaarde als een verlengde afschrijvingsperiode, maakt het de betrouwbaarheid van de exploitatie voor de laatste jaren extra

8 onzeker. Het is daarbij zeer onwaarschijnlijk dat een parkeergarage na de exploitatieperiode (ondanks evt. bijgesteld en geïntensiveerd onderhoud) überhaupt na de verlengde afschrijvingsperiode nog een restwaarde vertegenwoordigt. Inflatiepercentage Het risico van het opnemen van het voorgestelde inflatiepercentage van 1% is dat dit onvoldoende rekening houdt met de fluctuaties welke zich voordoen over de hele exploitatieperiode. In de parkeerexploitatie wordt rekening gehouden met een gemiddeld inflatiepercentage over de gehele looptijd van 2%. Dit percentage is conform het streefinflatiepercentage wat binnen de EU wordt gehanteerd. Koppeling inflatiepercentage aan indexatie tarieven Door het voorgestelde inflatiepercentage te koppelen aan de tarieven worden minder inkomsten gegenereerd. Dit geldt met name voor de inkomsten uit kortparkeren aangezien in de huidige PEX t/m 2022 wordt uitgegaan van een stijging van 3,4% bovenop het inflatiepercentage (hierdoor kon een lager instaptarief worden gehanteerd). Dit werkt de gehele looptijd van de PEX door. 5. Opmerkingen operationeel De aangereikte scenario s zijn voorzien van een aantal opmerkingen t.a.v. de gevolgen voor uitvoering en de beoogde doelstellingen: Scenario Inrichting (wat is er gratis?) (Operationele) opmerkingen A Beperkte parkeertijd bezoekers (stimulans voor vertrek binnen 2 uur) Garages 1 e 2 uur Zoekverkeer door beperkte beschikbaarheid gratis parkeren 1 e bewonersontheffing Toename parkeerdruk voor bewoners Fraudegevoelig langparkeren (doordraaien schijf) Geen parkeerinkomsten / wel handhavingslasten Kans op verschuiving van bezoeker per fiets naar parkerende bezoeker Beperking sturingsmogelijkheden parkerende bezoekers Profijtbeginsel, parkeerder betaalt niet voor parkeren B zie kanttekeningen Scenario A Garages 1 e 2 uur C Garages 1 e 2 uur Plateaus 1 e 2 uur Parkeerders moeten ook op plateaus nog steeds een kaartje halen bij de p-automaat 1 e bewonersvergunning Plateaus betreft in huidig parkeerbeleid alleen Podium en in toekomst Kloosterplantsoen. Parkeerterrein Hazenveld wordt hier bewust niet toe gerekend. Zoekverkeer Hazenveld door ontbreken VOL/VRIJ indicatie aanrijdroute Kans op verschuiving van bezoeker per fiets naar parkerende bezoeker Profijtbeginsel, parkeerder betaalt niet voor parkeren D Garages 1 e 2 uur zie kanttekeningen scenario C Plateaus 1 e 2 uur E Garages 1 e 2 uur Kans op verschuiving van bezoeker per fiets naar parkerende bezoeker Profijtbeginsel, parkeerder betaalt niet voor parkeren 6. Beschouwing financiële uitwerkingen Als laatste onderdeel van de ambtelijke beschouwing, zijn er opmerkingen gemaakt in de aangereikte financiële uitwerkingen. De opmerkingen op de financiële uitwerkingen bestaan uit de volgende 3 componenten: 6.1 De afwijking in directe uitvoeringskosten door aanpassingen in het DVO met ParkeerService 6.2 De afwijking in exploitatie door aanpassingen van de financiële uitgangspunten 6.3 De afwijking in parkeerinkomsten & omzetderving door het introduceren van (deels) gratis parkeren 6.1 Afwijking in directe uitvoeringskosten door aanpassingen in het DVO ParkeerService In hoofdstuk 3 is aangegeven dat het contract met ParkeerService conform de voorwaarden in stapjes kan worden afgebouwd. Voor wat betreft het terugbrengen van de omvang van de diensten die ParkeerService uitvoert, zijn nuanceringen aangebracht. Omdat de toelichtingsruimte in onderstaande tabel beperkt is, lichten we de 3 grootste posten toe:

9 Handhaving, het is niet aannemelijk dat er in scenario s A&B (blauwe zone) met 50-75% minder handhavingsinzet kan worden volstaan zonder afbreuk te doen aan bereikbaarheid van het centrumgebied. Ook worden de personeelskosten van een gemeentelijke BOA te positief ingeschat: een ingehuurde BOA via ParkeerService kosten nagenoeg evenveel als een eigen BOA. Door een flexibelere inzet van handhavers kan er 25K bezuinigd worden (hier wordt vanaf 2016 overigens al rekening mee gehouden). Garagebeheer, er blijft een basis behoefte voor beheer en onderhoud bestaan bij de instandhouding van een parkeergarage, ook al wordt het primaire beheer op afstand ingevuld. Denk hierbij aan een rondgang door de parkeergarage of storingen en andere operationele zaken die lokale aandacht nodig hebben t.a.v. veiligheid en continuïteit. De minimale inzet van een locatie-beheerder in het geval van beheer op afstand wordt ingeschat op twee uur per dag voor maandag t/m donderdag en reguliere bezetting op vrijdag en zaterdag. Met een verminderde inzet van een beheerder, extra uren beheer op afstand en het uitbesteden van lokale schoonmaakwerkzaamheden kan deze post in het meest gunstige geval verkleind worden tot 70k per jaar. Parkeerautomaten, in scenario s A&B (blauwe zone) wordt de lease- en betalingsovereenkomst voor de parkeerautomaten eenmalig afgekocht. Er is een substantiële restwaarde van de parkeerautomaten waarvan niet zeker is of deze automaten ook voor de totale restwaarde kunnen worden doorverkocht. Tevens is er bij een voortijdige beëindiging van de overeenkomst voor het afhandelen van betaaltransacties sprake van een boeteclausule. Voor de overige posten zijn summiere opmerkingen geplaatst in onderstaande tabel.

10 6.1 Afwijking in directe uitvoeringskosten DVO ParkeerService per scenario: Scenario Uitvoering parkeerbeleid Huidig LDIJ A LDIJ B Ambt A & B LDIJ C-E Ambt C - E Opmerking Handhaving 145k 30k 30k 120k 90k 120k Klantinfo 5k 0 1k 5k 5k 5k Garagebeheer 118k K 0 70K Betalingsbereidheid 14k 0 0 0K 14k 14k Bezwaarschriften 2k 0 0,2k 2K 2k 2k parkeerbel. Mngt info 14k 2k 2,5k 10K 14k 14k Beheer 30k k 30k straatapparatuur Lease parkeerapparatuur Kosten software handhaving Belparkeren 3k 0 0 0K 3k 3k Service overeenkomst 12k K 12k 12k parkeerautomaten Uren contractmngt 11k 2k 2k 5,5K 11k 11k Geldmanagement 24k K 24k 24k Parkeeradm 4k 1k 1k 4K 4k 4k Bij gelijkblijvend aantal parkeerplaatsen en gelijke venstertijden, veranderen de inzet en kosten voor handhaving nagenoeg niet. (inkomsten uit parkeerautomaten en naheffingen wel!) De in het raadsvoorstel toegezegde bijstelling door flexibele inzet op de handhavingscapaciteit levert een bezuiniging van 25K op. Daalt niet a.g.v beperkte afbouw diensten, standaardrapportages worden gemaakt Beheer inzet kan max. worden bijgesteld naar 45% met een inzet van Ma-do=2 uur per dag, Vrij=10 uur & Za=8 uur. De totale inzet per week=26 i.p.v. 56 uur In 70k zijn extra uren beheer op afstand en lokale schoonmaak al opgenomen. Accepteer minder gerichte handhaving in scenario s A&B In scenario s A&B wijzigen deze kosten niet omdat de kosten voor het afhandelen van een bezwaarschrift op een naheffing overgaan op de afhandeling van een Mulderfeit Daalt beperkt in scenario A&B a.g.v voorgenomen afbouw van diensten Daalt in scenario s A&B a.g.v voorgenomen afbouw van diensten 53k k 53k Daalt in scenario s A&B a.g.v voorgenomen afbouw van diensten, zie ook Eenmalig(!) 4k 0 0 4K 4k 4k Deze benodigdheden en kosten wijzigen niet, het bonnenboekje is geen werkbaar alternatief bij een groot aantal parkeerplaatsen in blauwe zone Daalt in scenario s A&B a.g.v voorgenomen afbouw van diensten Deze kosten wijzigen niet, het betreft de betaalautomaten in de parkeergarages Kan door afgebouwde diensten max. 50% terug in scenario s A&B Kan door blauwe zone max. 60% terug in scenario s A&B (geldgaring garages blijft) Vergelijkbare administratie van abonnementen, parkeerkaarten en ontheffingen Jaarlijkse uitvoering 439k 35k 36,7k 242,5k 266k 366k door ParkeerService Besparing huidig DVO 404k 402k 196K 173k 73K Besparing A&B is 439k-243k=196k Besparing C t/m E is 439k-366k=73k Eenmalig 275k Afboeken lease parkeerautomaten excl boete derving inkomstern TMC niet afnemen betaaltransacties (225k) Implementatie wijzigingen ParkeerService en realiseren blauwe zone (50k) 6.2 De afwijking in kapitaallasten door aanpassingen van de financiële uitgangspunten De onderstaande tabel maakt inzichtelijk welk financiëel voordeel de aangepaste financiële uitgangspunten hebben op de kapitaallasten in de jaren (zegt niets over meerjarig resultaat): Financiële uitgangspunten LDIJ 219k 201k Annuïtair, afschrijving 50 jaar en 25% restwaarde Eiteren 3% rekenrente 1% inflatie Duidelijk waarneembaar is dat het financiële voordeel per jaar op de kapitaallasten afneemt naarmate de looptijd vordert. 6.3 De afwijking in parkeerinkomsten & omzetderving door het introduceren van (deels) gratis parkeren Door het introduceren van een gratis vergunning of ontheffing, blauwe zones en/of de eerste 2 uur gratis parkeren in parkeergarages en plateau s, dalen de parkeerinkomsten per scenario. De parkeerinkomsten kunnen daarnaast worden beïnvloed door handhaving (betalingsgraad parkeerinkomsten/uit naheffingen) en de verkoop van parkeerproducten. Voor de volledigheid wordt nogmaals opgemerkt dat het gaat om inschattingen. Het is op voorhand moeilijk in te schatten hoe de parkeeruren verschuiven bij een wijziging van het parkeerbeleid.

11 Scenario Omschrijving A 1 e bew.onthef. B C Plateaus 2 uur 1 e bew.verg. D Plateaus 2 uur E LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt Daling omzet parkeergarages door 1 e 2 uur gratis k k k k k Daling omzet plateaus door 1 e 2 uur gratis - -60k - -60k 60k 60k Daling omzet straatparkeren door blauw/verschuiving - 575k -535k - 505k -535k - 108k -108k - 108k -108k - 108k -108k Verwerk in daling omzet straatparkere Daling omzet naheffingen door - -23k - -23k - t n blauw/verschuiving 23k 23k 23k -23k Daling omzet 1 e bewonersontheffingen (indien -50k gratis) Daling omzet 1 e bewonersvergunningen(indien gratis) - 50k -50k Stijging omzet garage/plateaus door verschuiving +21k +21k +21k van straatparkeren naar garageparkeren +21k +21k +21k Daling omzet i.v.m. koppeling aan inflatie -35K -35k -35k -35k -35k Totale omzetdaling t.o.v. huidig parkeerbeleid k k k k k Als gevolg van wijzigingen uit scenario s 785k 715k 430k 380k 320k 7. Financieel resultaat bijgestelde scenario s t.o.v. huidig beleid In onderstaande tabel worden de doorrekeningen uit vorige paragraaf samengevat en bij elkaar opgeteld. Dit geeft het beeld voor de totale financiële doorrekening van de alternatieven: Scenario Omschrijving A 1 e bew.onthef. B C Plateaus 2 uur 1 e bew.verg. D Plateaus 2 uur E LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt LDIJ Ambt Daling uitvoeringskosten DVO CPS 404k 196k 402k 196k 173k 73k 173k 73k 173k 73k Daling kapitaallasten 250k 219k 250k 219k 250k 219k 250k 219k 250k 219k Daling in omzet in betaald parkeeruren k k k k k 785k 715k 430k 380k 320k Theoretische uitkomst - 131k -370k - 63k -320k -7k -128k 43k -78k 103k -18k Gezien de afbouwmogelijkheden van het contract met ParkeerService en eenmalige afschrijving op de parkeerautomaten 1, levert dit voor de komende 3 jaren het volgende financiële beeld op voor de ambtelijk bijgestelde scenario s: 1 Mogelijk is het in overleg met ParkeerService mogelijk om bepaalde diensten sneller af te bouwen en/of de parkeerautomaten door te verkopen.

12 Boekjaar 2016 (max. afbouw DVO CPS = 25k) Resultaat 2017 (max. afbouw DVO CPS = 128k) Resultaat 2018 (afbouw evt. restbedrag DVO CPS) Resultaat A 1 e bew.onthef. Daling DVO CPS 25k Daling kapitaallast 219k Daling Omzet -785k Eenmalig -275k -816k Daling DVO CPS 128k Daling kapitaallast Daling Omzet -785k Extra daling inflatie -1k -448k Daling DVO CPS 196k Daling kapitaallast 201k Daling Omzet -785k Extra daling inflatie -2k -390k B Scenario 25k 219k -735k -275k -766k 128k -735k -1k -398k 196k 201k -735k -2k -340k C Plateaus 2 uur 1 e bew.verg. 25k 219k -420k -176k 73k -420k -1k -138k 73k 201k -420k -2k -148k D Plateaus 2 uur 25k 219k -370k -126k 73k -370k -1k -88k 73k 201k -370k -2k -98k E 25k 219k -310k -66k 73k -310k -1k -28k 73k 201k -310k -2k -38k Hierbij plaatsen wij nog een tweetal opmerkingen: - Voor de komende 3 jaren is nu al zichtbaar dat het tekort in de toekomst gaat toenemen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door afname van inkomsten door het niet toepassen van de 3,4 % bovenop het inflatiepercentage t/m Dit werkt de gehele looptijd van de PEX door en anderzijds door de keuze voor annuitair afschrijven. - In bovenstaande tabellen is alleen het effect op de PEX opgenomen. Door het aanpassen van de rekenrente van 4.16% naar 3% ontstaat in de reguliere exploitatie van de gemeente IJsselstein een tekort.

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 509500 Programma : Mobiliteit Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: mw. drs. I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : A.F.W. van der Steen

Nadere informatie

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp:

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp: aangenomen / verworpen / ingetrokken In te vullen door de griffier AMENDEMENT NR Voor het amendement stemmen. Tegen het amendement stemmen. AMENDEMENT De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein. Parkeerexploitatie op hoofdlijnen

Gemeente IJsselstein. Parkeerexploitatie op hoofdlijnen SPARK Nieuwstraat 4 2266 AD Leidschendam T. 070 3177005 F. 070 3178066 www.spark-parkeren.nl november 2011 Versie: 0.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Herziening parkeerexploitatie... 3 1.2 Samenvatting...

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer

Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer Voorstel aan de raad Nummer: 141033292 Portefeuille: Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, grondbedrijf en verkeer Programma: 2.3 Leefbare stad Programma onderdeel: 2.3.2 Optimaliseren stedelijk verkeer

Nadere informatie

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut

het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut Deze notitie bevat een (hernieuwd) onderzoek naar de consequenties van: het instellen van een lager starttarief/parkeertijd van de parkeertarieven en/of het betalen per minuut. Deze opdracht tot nader

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond RAADSVOORSTEL 16R.00355 gemeente WOERDEN 16R.00355 Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 30 augustus 2016 Portefeuillehouder(s): de Weger Portefeuille(s): Parkeren Contactpersoon: M.

Nadere informatie

Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen

Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen Maatregelenpakket 1: Leefbaarheid Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen Maatregel B Innovatieve produkten - Extra formatie, onderzoek en ICT -100.000,00 Maatregel 1 Aanpassing bezoekersregeling 933.000,00

Nadere informatie

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre

Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949. Discussienotitie. Toekomst parkeergarage Hengelo centre Opsteller : Peter Boerkamp, beleidsmedewerker Parkeerbeleid, tel. 2459949 Discussienotitie Toekomst parkeergarage Hengelo centre Inleiding In deze discussienotitie gaan we in op de toekomst van parkeergarage

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Een analyse van het gevoerde parkeerbeleid in de gemeente Woerden, een aantal conclusies over de gevolgen van dit beleid en een beschrijving

Nadere informatie

> Raadsvoorstel / Besluitvormend

> Raadsvoorstel / Besluitvormend > Raadsvoorstel / Besluitvormend Raadsvergadering van: 16 december 2010 Datum: 6 december 2010 Onderwerp: Aanpassing tarieventabel behorende bij de Verordening op de heffing en verhoging van de kosten

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3

Parkeren Bruisende Binnenstad. Informatieavond gemeenteraad 15-3 Parkeren Bruisende Binnenstad Informatieavond gemeenteraad 15-3 programma 1. De aanleiding 2. De vragen 3. Het proces 4. De resultaten 5. Het voorstel 1. aanleiding Oosterhoutse binnenstad: minder bezoekers,

Nadere informatie

Resultaat na maatregelen (afspraak OGON)

Resultaat na maatregelen (afspraak OGON) onderwerp: Financiën Parkeren van: C. Arevalo de Weever aan: Wethouder Drenth, Wethouder Bulten cc: Directie gd, Eric Wijnroks, Wim de Korte, Judith Koppes, Marc Cornelissen, Erna Wientjes datum: 13 april

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Parkeerexploitatie op hoofdlijnen

Parkeerexploitatie op hoofdlijnen Parkeerexploitatie 2013 2052 op hoofdlijnen Augustus 2012 Afdeling Beleid en Strategie 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente IJsselstein heeft in 2003 een ontwikkelingsplan voor de binnenstad vastgesteld.

Nadere informatie

Parkeerupdate 2014 Gemeente Alphen aan den Rijn. PEX Gemeente Alphen aan den Rijn Rapportage 2013

Parkeerupdate 2014 Gemeente Alphen aan den Rijn. PEX Gemeente Alphen aan den Rijn Rapportage 2013 Parkeerupdate 2014 Gemeente Alphen aan den Rijn PEX Gemeente Alphen aan den Rijn Rapportage 2013 Opzet 1. Managementsamenvatting pagina 3 2. Inleiding pagina 4 3. Wet Markt en Overheid pagina 6 4. Realisatie

Nadere informatie

Opbrengst straatparkeren

Opbrengst straatparkeren Rapportage gereguleerd parkeren 1e half jaar 2017 Dit bericht bevat informatie over de belangrijkste indicatoren voor het gereguleerd parkeren in Vlaardingen. Het doel is om de raad, het college en het

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Hieronder vindt u de begroting en het financiële resultaat voor de jaren 2012, 2013 en 2014 (bedragen x 1000):

Hieronder vindt u de begroting en het financiële resultaat voor de jaren 2012, 2013 en 2014 (bedragen x 1000): gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster Contactpersoon

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester Harmonisatie parkeerbeleid Jan-Anne Waagmeester Stand van zaken: het planproces 21 mei 2016: gemeentegesprek over parkeren Gesprekken met diverse ondernemers- en bewonersgroeperingen Najaar 2016: bewonerspanel

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Marktconforme Bezoekerspas

Initiatiefvoorstel. Marktconforme Bezoekerspas Initiatiefvoorstel Marktconforme Bezoekerspas Den Haag als bezoekersvriendelijke stad Daniëlle de Winter Een marktconforme bezoekerspas, Den Haag als bezoekersvriendelijke stad. Huidige situatie In 2010

Nadere informatie

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering Kanttekeningen bij de Begroting 2015 Paragraaf 4 Financiering Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Financieringsbehoefte = Schuldgroei... 4 3 Oorzaak van Schuldgroei : Investeringen en Exploitatietekort... 5 4 Hoe

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren

Gemeenteraad Gooise Meren Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Van : Lodewijk Zweers (CDA) 18 juni 2017 Datum indiening : Betreft : Raadsvoorstel Parkeerbeleid Gooise Meren, zaaknr. 307923

Nadere informatie

Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers

Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers Ondernemen of werken in betaaldparkeergebied Tarieven parkeerproducten voor bedrijven en werknemers ondernemen werken Tarieven 2015 Betaald parkeren in Almere In de centra van Almere Stad en Almere Buiten

Nadere informatie

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers ondernemen werken winkelen Tarieven per 1 januari 2014 Betaald parkeren in Almere In de centra van Almere

Nadere informatie

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond Vergadering 3 december 2013 Gemeenteraad Onderwerp : Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond B&W vergadering : 12 november 2013 Dienst / afdeling : SB.ROV Aan de gemeenteraad, In het

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 10 februari 2014 Agenda nr: Onderwerp: Exploitatie parkeerterrein Cauberg Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op de Cauberg ligt

Nadere informatie

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Scenario's nieuw beleid Niels Bosch 13 juli 2017 Project related Agenda 1. Evaluatie parkeerbeleid Huidig parkeerbeleid Enquête Input stakeholders 2. Nieuw parkeerbeleid Mogelijke

Nadere informatie

HAMERSTUK AGENDAPUNT 4. Onderwerp: Afkoop en herfinanciering landinrichtingsrente Lopikerwaard Nummer: 716264. Voorstel

HAMERSTUK AGENDAPUNT 4. Onderwerp: Afkoop en herfinanciering landinrichtingsrente Lopikerwaard Nummer: 716264. Voorstel HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4 Onderwerp: Afkoop en herfinanciering landinrichtingsrente Lopikerwaard Nummer: 716264 In D&H: 11-3-2014 Steller: Ing. H.J. van Bruchem RT In Cie:

Nadere informatie

: de raad : J.W.J. Dorenbos - De Hen datum : 19 mei 2016 onderwerp : beantwoording vragen en toezeggingen parkeren documentnummer : INT

: de raad : J.W.J. Dorenbos - De Hen datum : 19 mei 2016 onderwerp : beantwoording vragen en toezeggingen parkeren documentnummer : INT Memo *Z02CD96FF49* aan : de raad van : J.W.J. Dorenbos - De Hen datum : 19 mei 2016 onderwerp : beantwoording vragen en toezeggingen parkeren documentnummer : INT-16-26903 Toezeggingen In de raadscommissie

Nadere informatie

Menukaart aanpak betaald parkeren Lelystad

Menukaart aanpak betaald parkeren Lelystad Menukaart aanpak betaald parkeren Lelystad 17 september 2014 Vastgesteld door het college van B&W op Kenmerk: 141037016 Gemeente Lelystad Afdeling Beheer Openbare Ruimte Cluster Verkeer Inleiding Sinds

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage M1 VOORSTEL DRECHTRAAD CARROUSEL MIDDELEN 5 NOVEMBER 2013 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum Status behandeling Carrousel R.T.A. Korteland 3 oktober 2013 opiniërend Steller

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 26 juni 2008 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel tot het beschikbaar stellen van een bedrag ad 91.540 excl. btw ten behoeve van het invoeren van

Nadere informatie

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 307923 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Aan de raad, 1. Beslispunten in te stemmen met de nota Parkeerbeleid Gooise

Nadere informatie

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken (

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( dagtarieven zone 1 en 2 gelijk trekken Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( Opbrengsten Worden ingediend. 1,30) - 11.500,00 Amendementen PvdA (5) en VVD-WL

Nadere informatie

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit

Collegevoorstel 151/2003. Registratienummer 3.51605. Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753. Programma Mobiliteit Collegevoorstel 151/2003 Registratienummer 3.51605 Opgesteld door, telefoonnummer Guus Cornelissen, 9753 Programma Mobiliteit Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel behandeling motie

Nadere informatie

^ - Gemeente *Z} IJsselstein. Leden Gemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden

^ - Gemeente *Z} IJsselstein. Leden Gemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. Geachte raadsleden ^ - Gemeente *Z} IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein Leden Gemeenteraad Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli 1. Inleiding Met een commissie vanuit de raad is de afgelopen maanden gekeken welke opties en scenario s denkbaar zijn als het gaat om de toekomst van

Nadere informatie

ONDERWERP: Vaststellen notitie activerings- en afschrijvingenbeleid

ONDERWERP: Vaststellen notitie activerings- en afschrijvingenbeleid Agendapunt: 19 No. 55/'10 Dokkum, 20 april 2010 ONDERWERP: Vaststellen notitie activerings- en afschrijvingenbeleid Aan de gemeenteraad, Op grond van de financiële verordening, laatst vastgesteld op 29

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 24 november 2016 Afdeling Wijk- en Stadsbeheer Voorstelnummer Datum 2016.00078 13 oktober 2016 Onderwerp Programma Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 12R gemeente WOERDEN. Gemeente Woerden 12R.00461

RAADSVOORSTEL. 12R gemeente WOERDEN. Gemeente Woerden 12R.00461 RAADSVOORSTEL 12R.00461 Gemeente Woerden ^ 3 12R.00461 gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 11 december 2012 Portefeuillehouder(s): Bob Duindam Portefeuille(s):

Nadere informatie

Harmonisatie Parkeerbeleid

Harmonisatie Parkeerbeleid Harmonisatie Parkeerbeleid verdiepingsavond financiën parkeren 25 mei 2016 (20:45 22:30 uur) Dhr. K. (Kerim) Iskender -Beleidsmedewerker afd. ROB Programma 20:45-20:50 uur -Opening(kader en doel) 20:50-21:15

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Portefeuillehouder: I.A.M. ten Seldam-Even Auteur, sector/team/teamonderdeel: R. Schrijver, CC AT en C. Schraa-Mentink, SE AO

Portefeuillehouder: I.A.M. ten Seldam-Even Auteur, sector/team/teamonderdeel: R. Schrijver, CC AT en C. Schraa-Mentink, SE AO Raadsvergadering: 10 mei 2016 Aan de raad Onderwerp: Aanpassingen Parkeerbeleidsplan (deel 1) Programma: Aantrekkelijke stad Portefeuillehouder: I.A.M. ten Seldam-Even Auteur, sector/team/teamonderdeel:

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad - ~ t" Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Onderwerp : College van B&W : 20-03-2018 : Lennart Harpe : Kay van der Kraan

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 Collegebesluit Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 1. Inleiding Parkeren raakt iedereen in de stad. Naast het gegeven dat een auto bijdraagt aan een gevoel van vrijheid, speelt

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Parkeernota 2014. Portefeuilehouder dr. Derk Reneman

Nota van B&W. onderwerp Parkeernota 2014. Portefeuilehouder dr. Derk Reneman Bemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Parkeernota 2014 Portefeuilehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 1 8 november 2014 inlichtingen Rik Thorborg (023 5676082) Registratienummer 2014.0051148

Nadere informatie

Parkeerregulering 2.0

Parkeerregulering 2.0 Passende aanpak uitwijkgedrag in woongebieden F. van Weert Internationale hogeschool NHTV Breda P. van Loon Empaction Definitie parkeerregulering ASVV 2004 Het invoeren en zorgdragen voor de effectuering

Nadere informatie

Begroting (regulier + transitie) 2014

Begroting (regulier + transitie) 2014 Begroting (regulier + transitie) 2014 REGULIER Begroting 2014 KOSTEN Kapitaallasten grootboekrekening 4601 Afschrijving verbouwing 8.342,44 4602 Afschrijving inventaris 2.253,28 4603 Afschrijving computers

Nadere informatie

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013

VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Bijlage 6 VOORSTEL DRECHTRAAD 3 DECEMBER 2013 Portefeuillehouder Datum R.T.A. Korteland 6 november 2013 Steller E-mail Telefoonnummer J. van Dijk Jvan.dijk@drechtsteden.nl (078) 7703954 Onderwerp Nota

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Parkeerbalans centrumgebied Epe 2 juli 2013 - nadere onderbouwing - Gemeente Epe 1. Inleiding In het centrum van Epe worden mede

Nadere informatie

REACTIES PARKEREN 2016

REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES OP PRESENTATIE INFORMATIEVE COMMISSIE Datum: 16 september 2015 Plaats: Raadzaal Behandelde onderwerpen Actie 1. Zone 1 aan de binnenzijde van de singels kortparkeren instellen

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

Congres Gastvrij Parkeren. 25 september 2014

Congres Gastvrij Parkeren. 25 september 2014 Congres Gastvrij Parkeren 25 september 2014 Giel Hagelaar Gastvrij parkeren in de praktijk Gemeente Helmond Gastvrij Parkeren 25 september 2014 Van Abbemuseum te Eindhoven Gegevens Helmond Aantal inwoners:

Nadere informatie

Dagtarief parkeergarages per 1 november 2013 Het nieuwe dagtarief wordt 1,60 per 41 minuten (voorheen 44 minuten).

Dagtarief parkeergarages per 1 november 2013 Het nieuwe dagtarief wordt 1,60 per 41 minuten (voorheen 44 minuten). Bijlage 0: samenvatting tariefswijzigingen Het tarief voor parkeren bij parkeerapparatuur als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de 'Verordening parkeerbelastingen 2013 bedraagt per tijdseenheid van

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

Nr Houten, 2 november 2010

Nr Houten, 2 november 2010 Raadsvoorstel Nr. 2010-052 Houten, 2 november 2010 Onderwerp: Openbare Verlichting Beslispunten: 1. Aan de raad voor te stellen in te stemmen met het verstrekken van een totaal aan kredieten van 3.895.000

Nadere informatie

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Stelselherziening lh i erfpacht Voorafgaand aan extra Commissie ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om

Nadere informatie

21 september 2010 Corr.nr , FZ Nummer 28/2010 Zaaknr

21 september 2010 Corr.nr , FZ Nummer 28/2010 Zaaknr 21 september 2010 Corr.nr. 2010-51.197, FZ Nummer 28/2010 Zaaknr. 277311 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende de afkoop van het huurcontract met het ABP betreffende

Nadere informatie

Reguleren met betaald parkeren

Reguleren met betaald parkeren 2 Wat ga ik vertellen? Info over Leiden algemeen Reguleren met betaald parkeren Parkeerbeleid van de gemeente Leiden Parkeerbeleid in Leiden Waarom betaald parkeren? Reinout van Gulick, Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 8 september 2015 Annet Dijk-Schepman Rico Andriesse 2 Opzet Aanleiding Doel en proces Kennis delen Wat kunnen we

Nadere informatie

Voorstel aan college. Het college van B&W besluit:

Voorstel aan college. Het college van B&W besluit: Voorstel aan college Nummer: h160029344 Datum: 7 september 2016 Opsteller: J.C. van der Veen Portefeuillehouder: Wethouder De Jong Onderwerp: Parkeren Binnenstad en Waterfront Het college van B&W besluit:

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen nieuwe afschrijvingstermijnen vanaf 2012. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie

Onderwerp Vaststellen nieuwe afschrijvingstermijnen vanaf 2012. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie Raad VOORBLAD Onderwerp Vaststellen nieuwe afschrijvingstermijnen vanaf 212 Agendering x Commissie Bestuur x Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Kostendekkingsplan Water & Riolering

Kostendekkingsplan Water & Riolering Kostendekkend en Lastenverlagend Ede, 4 Juli 2012 Kenmerk 715676 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...4 1.1. Aanleiding...4 1.2. Waarom dit document...4 2. Bijstelling product Water...5 3. Bijstelling product

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr /105363

Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr /105363 Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr. 105301/105363 Raadsvergadering van 27 januari 2015 Agendanummer Onderwerp: Parkeerautomaten 1e en 2e Slag Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd besluit Er worden

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

Toelichting b.b. advies Evaluatie Gepast Parkeren

Toelichting b.b. advies Evaluatie Gepast Parkeren Toelichting b.b. advies Evaluatie Gepast Parkeren Inleiding Op 1 november 2012 is Gepast Parkeren in Helmond als pilot geïntroduceerd met kortingsregelingen voor leden van Gepast Parkeren in de gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

003. Openbare Verlichting

003. Openbare Verlichting 003. Openbare Verlichting Inhoudsopgave 003. Openbare Verlichting... 2 Raadsvoorstel Openbare Verlichting... 3 003. Openbare Verlichting 003. Openbare Verlichting Raadsvoorstel Openbare Verlichting Raadsvoorstel

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Raadszaal Stadhuis Onderwerp: fiscaliseren en moderniseren parkeren Aanwezig: 15 wijkraadsleden, wethouder Sikkema, Melvin van Werkhoven, Wilco Duijf, Daniëlle

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt Rapportage 3 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2015 wordt 382.000 lager geraamd dan waar in de begroting van 2015 mee rekening was gehouden.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

Stellingen Gastvrij Parkeren. 25 september 2014

Stellingen Gastvrij Parkeren. 25 september 2014 Stellingen Gastvrij Parkeren 25 september 2014 Kenmerken deelnemers Op het congres hebben de deelnemers twee keer hun mening gegeven over 10 parkeergerelateerde stellingen: voorafgaand aan het congres

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Vexpan Expertteam vraag:

Vexpan Expertteam vraag: Vexpan Expertteam vraag: 2014-002 Vraag: Gemeenten hanteren nog wel eens het principe, dat het garage parkeren niet duurder mag zijn dan het straat parkeren. Vroeger was dat met een uurtarief wat makkelijker

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door B&W in december 2013 INHOUDSOPGAVE Het parkeerbeleid 2013-2020 is 26 september

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november 2013 Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend Nummer: Afdeling: 2013R0136 Ruimte en Economie Veendam, 29 oktober 2013 Onderwerp: Parkeren Veendam

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

Raadsvoorstel 104. Gemeenteraad. Vergadering 2 december 2014. Onderwerp : Evaluatie Gepast Parkeren

Raadsvoorstel 104. Gemeenteraad. Vergadering 2 december 2014. Onderwerp : Evaluatie Gepast Parkeren Vergadering 2 december 2014 Gemeenteraad Onderwerp : Evaluatie Gepast Parkeren B&W vergadering : 28 oktober 2014 Dienst / afdeling : Ruimtelijke Ordening en Verkeer Aan de gemeenteraad, Op 1 november 2012

Nadere informatie

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert.

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert. BEWONERSPARKEREN ROND DE ZUIDAS 1. De Zuidas Op de Zuidas werken meer dan 30.000 mensen. Als de Zuidas volledig is uitontwikkeld in 2040 groeit dat tot 80.000 werknemers. In totaal zullen dan 200.000 mensen

Nadere informatie

Parkeeronderzoek Gemeente Grave. Centrum 2015

Parkeeronderzoek Gemeente Grave. Centrum 2015 Parkeeronderzoek Gemeente Grave Centrum 2015 Copyright Goudappel Coffeng Niets uit deze rapportage mag worden overgenomen zonder bronvermelding. Aan de inhoud van de rapportage kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente 1 2 Heeft het geheel niet te maken met het weren van parkeerders die er niet horen ipv het toestaan van de parkeerders

Nadere informatie

- Toelichting en nadere uitwerking (blz. 4-6) - voorbeeldberekening 1 contract, totaal annuïteitberekening op 4,6% en lineair (blz.

- Toelichting en nadere uitwerking (blz. 4-6) - voorbeeldberekening 1 contract, totaal annuïteitberekening op 4,6% en lineair (blz. gemeente Schiedam notitie DANM 01 oktober 2010 ONDERWERP stelselherziening erfpacht in het kader van de kerntaken analyse sdoor 3 1. Aanleiding Al geruime tijd wordt hard gewerkt om de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB)

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB) RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1037384 Datum: 15 juni 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK TAAKAFSTOTING PARKEREN. Fase 1

PLAN VAN AANPAK TAAKAFSTOTING PARKEREN. Fase 1 PLAN VAN AANPAK TAAKAFSTOTING PARKEREN Fase 1 PLAN VAN AANPAK TAAKAFSTOTING PARKEREN Fase 1 Maessen 21 december 2004 concept Inhoudsopgave Aanleiding... 2 Fase 1... 3 Vergroten transparantie... 3 Acties...

Nadere informatie

Geachte heer Gaykema,

Geachte heer Gaykema, Geachte heer Gaykema, Bij brief van 9 februari 2004 (ingekomen op 16 februari 2004) heeft u ons schriftelijke vragen gesteld over de parkeertarieven in Nieuw-Vennep Centrum. Onderstaand ons antwoord, onder

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U16.13416* *U16.13416* De leden van de Gemeenteraad Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS Afdeling Financiën Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Rosemarijn Stevens Telefoon 14 010

Nadere informatie

In de vergadering van de Raad van 26 juni 2014 is het onderwerp Wet Markt en Overheid met nummer 2014-217 reeds aan de orde geweest.

In de vergadering van de Raad van 26 juni 2014 is het onderwerp Wet Markt en Overheid met nummer 2014-217 reeds aan de orde geweest. Nieuwegei -m Gemeenteraad 2 0 15-008 Onderwerp Algemeen belangbesluit Wet Markt en Overheid Datum 8 januari 2015 Raadsvoorstel Afdeling CJP Portefeuillehouder Mr. J.A.N. Gadella 1 Onderwerp Algemeen belangbesluit

Nadere informatie