Lesplan media cultuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesplan media cultuur"

Transcriptie

1 Lesplan media cultuur Beginsituatie De leerlingen die deze lessenserie zullen gaan volgen, hebben les op het Montesori onderwijs. De leerlingen hebben een hoge mate van zelfstandigheid en zijn gewent elkaar te helpen. Hier zullen wij onze lessenserie op toespitzen. Leerdoelen De leerling kan karaktereigenschappen van een alter ego ontwerpen, benoemen en omzetten (een Avatar). De leerling is zich bewust van media invloeden De leerling ontwikkelt een eigen bewustwording van identiteit in de media. De leerling kan door gebruik te maken van fotografie en film verschillende de eigenschappen verbeelden. De leerling kan een gedegen en onderbouwde ontwerpkeuze maken. De leerling kan zijn eigen vorderingen evalueren: wekelijks en aan het einde van het project. De leerling kan een goed eindproduct maken, zijn of haar gehele proces evalueren en presenteren. Bronnen voor de leerling Margotvalarie.wordpress.com Bronnen docent Margotvalarie.wordpress.com Beschrijving materialen en faciliteiten -Photoshop -Video bewerkingsprogramma -PC s -Printer -Beamer -Scanner -Lijm en scharen. -Internet -USB sticks (word eventueel voor gezorgd, dan zijn er wel Eddingstiften nodig) -Papier voor storyboard -Gezellige leerlingen -En een goed humeur. Voorwaarden / eisen - Leerling kan individueel en samenwerken. - Weten hoe om te gaan met een Computer (algemene technische vaardigheden). - Huiswerk moet gedaan worden. - Hyves pagina moet bij gehouden worden, enthousiaste instelling.

2 Korte beschrijving per les Les 1: Introductie les. Kennis maken met mediacultuur / media & identiteit. Korte introductie opdracht: Poppetjes tekenen met de ogen dicht, kennis laten maken met onderbewust. Deze poppetje digitaal omzetten en in photoshop plaatsen. Uitleg over Alter Ego en Hyves Pagina opdracht. Huiswerk: Kunstenaars bekijken en hun mening hierover vormen. Maak een eigen Hyves pagina aan voor je Alter Ego. Les 2: Uitleg over photoshop. Verder met poppetjes in photoshop bewerken. Foto s zoeken op het internet. Poppetje, instellen als avatar op Hyves. Huiswerk: Zoek en neem mee, portret foto s van jou, je held en je eventuele huisdier/lievelingsdier, op USB en uitgeprint. Les 3: KEUZE: We maken van de verzamelde foto s (zie huiswerk les 2) een collage. De leerling mag kiezen of het een collage word beeldend of digitaal. Uiteindelijk komt ook dit werk op de Hyves Pagina. Huiswerk:Eventueel meer foto s in dien nodig. Les 4: Verder met de collages van de drie foto s. Huiswerk: N.V.T. Les 5: Verder met de collages van de drie foto s, afmaken en op Hyves zetten. Huiswerk: zoek en schrijf op de karaktereigenschappen van je Alter Ego. Hoe ziet hij of zij eruit, is het een held of een watje. Hobbies of intresses? Les 6: Karkaktereigenschappen bespreken in de klas en op hyves zetten. Inleiding flim, hoe maak je een film, maken van een storyboard. (Groepsopdracht) Huiswerk: Storyboard afmaken. Les 7: Filmen. Les 8: Monteren, films afmaken en op Hyves plaatsen. Les 9: Bespreken, evalueren en presenteren. Einde Lessenserie. Afsluitende les

3 Beoordelingscriteria MAXIMAAL PUNTEN: PROCES: 1 - voorstudie (bronnengebruik + keuze karaktereigenschappen van avatar) - associaties met (onderdelen van ) het onderwerp om te zetten in storyboard. 1 - procesmatige kustzinnige ontwikkeling 2 - onderbouwing/argumentatie van de genomen keuzes 6: EINDRESULTAAT: 3 - beeldend vermogen; overeenkomst tussen wat wordt gezegd / geschreven en wordt verbeeld 3 - zeggingskracht beelden door: o compositie & kleurkeuze o verzorgdheid o mediagebruik EINDCIJFER= het aantal punten delen door 10 Eindproducten Een Hyves pagina, voor de nieuwe Identiteit (het Alter Ego van de leerling). Alle opdrachten die tijdens deze lessen gemaakt worden, zijn hier uiteindelijk terug te vinden.

4 Draaiboek les 1 : Draaiboek per les Les 1: Introductie les. Kennis maken met mediacultuur / media & identiteit. Korte introductie opdracht: Poppetjes tekenen met de ogen dicht, kennis laten maken met onderbewust. Deze poppetje digitaal omzetten en in Photoshop plaatsen. Uitleg over Alter Ego en Hyves Pagina opdracht. Stagiaire : Margot en Valarie Begin situatie : De leerling heeft wel eens met verschillende kunstzinnige materialen gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. Lesdoelen en inhoud : Poppetjes tekenen met de ogen dicht, kennis laten maken met onderbewust. Deze poppetje digitaal omzetten en in photoshop plaatsen. Uitleg over Alter Ego en Hyves Pagina opdracht. Doelstellingen voor de leerling De leerling kan abstract zichzelf verbeelden. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. De leerling kan zijn eigen werk evalueren. Materialenlijst : A4 papier, fineliner, computer, photoshop, scanner en Powerpoint. Opgegeven huiswerk : Kunstenaars bekijken en hun mening hierover vormen. Maak een eigen Hyves pagina aan voor je Alter Ego.

5 Draaiboek les 2 : Les 2: Uitleg over photoshop. Verder met poppetjes in photoshop bewerken. Foto s zoeken op het internet. Poppetje, instellen als avatar op Hyves. Begin situatie : De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met photoshop. Lesdoelen en inhoud : Uitleg over photoshop. Verder met poppetjes in photoshop bewerken. Foto s zoeken op het internet. Poppetje, instellen als avatar op Hyves. Doelstellingen voor de leerling De leerling kan abstract zichzelf om vormen in een Avatar. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. Leerlingen leert met photoshop te werken De leerling kan zijn eigen werk evalueren. Materialenlijst : computer, internet, photoshop, scanner en Powerpoint. Opgegeven huiswerk : Zoek en neem mee, portret foto s van jou, je held en je eventuele huisdier/lievelingsdier, op USB en uitgeprint.

6 Draaiboek les 3 : Les 3: KEUZE: We maken van de verzamelde foto s (zie huiswerk les 2) een collage. De leerling mag kiezen of het een collage word beeldend of digitaal. Uiteindelijk komt ook dit werk op de Hyves Pagina. Huiswerk:Eventueel meer foto s in dien nodig. Begin situatie : De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met photoshop. Lesdoelen en inhoud : KEUZE: We maken van de verzamelde foto s (zie huiswerk les 2) een collage. De leerling mag kiezen of het een collage word beeldend of digitaal. Uiteindelijk komt ook dit werk op de Hyves Pagina. Doelstellingen voor de leerling De leerling kan abstract zichzelf om vormen in een Avatar. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. Leerlingen leert met photoshop te werken De leerling kan zijn eigen werk evalueren. Materialenlijst : computer, internet, photoshop, scanner, papier, foto s, lijm, schaar, verf, potlood, pen en Powerpoint. Opgegeven huiswerk : Eventueel meer foto s in dien nodig.

7 Draaiboek les 4 : Les 4: Verder met de collages van de drie foto s. Huiswerk: N.V.T. Begin situatie : De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met photoshop. Lesdoelen en inhoud : Verder met de collages van de drie foto s. : KEUZE: We maken van de verzamelde foto s (zie huiswerk les 2) een collage. De leerling mag kiezen of het een collage word beeldend of digitaal. Uiteindelijk komt ook dit werk op de Hyves Pagina. Doelstellingen voor de leerling De leerling kan abstract zichzelf om vormen in een Avatar. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. Leerlingen leert met photoshop te werken De leerling kan zijn eigen werk evalueren. Materialenlijst : computer, internet, photoshop, scanner, papier, foto s, lijm, schaar, verf, potlood, pen en Powerpoint. Opgegeven huiswerk : n.v.t.

8 Draaiboek les 5 : Les 5: Verder met de collages van de drie foto s, afmaken en op Hyves zetten. Huiswerk: zoek en schrijf op de karaktereigenschappen van je Alter Ego. Hoe ziet hij of zij eruit, is het een held of een watje. Hobbies of intresses? Begin situatie : De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met photoshop. De leerling kan zijn eigen werk evalueren. Lesdoelen en inhoud : Verder met de collages van de drie foto s, afmaken en op Hyves zetten. Doelstellingen voor de leerling De leerling kan abstract zichzelf te verbeelden. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. Leerlingen leert met photoshop te werken Leerling kan een hyves aanmaken en bewerken. Materialenlijst : computer, internet, photoshop, scanner, papier, foto s, lijm, schaar, verf, potlood, pen. powerpoint Opgegeven huiswerk : zoek en schrijf op de karaktereigenschappen van je Alter Ego. Hoe ziet hij of zij eruit, is het een held of een watje. Hobbies of intresses?

9 Draaiboek les 6 : Les 6: Karkaktereigenschappen bespreken in de klas en op hyves zetten. Inleiding flim, hoe maak je een film, maken van een storyboard. (Groepsopdracht) Huiswerk: Storyboard afmaken. Begin situatie : De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. De leerling heeft kennis gemaakt met photoshop. Lesdoelen en inhoud : Karkaktereigenschappen bespreken in de klas en op hyves zetten. Inleiding flim, hoe maak je een film, maken van een storyboard. (Groepsopdracht) Doelstellingen voor de leerling: De leerling kan abstract zichzelf te verbeelden. De leerling kan een gedegen en onderbouwde materiaalkeuze maken. Leerling kan in groepsverband ideeen omvormen in storyboard. Materialenlijst : computer, internet, photoshop, scanner, papier, foto s, lijm, schaar, verf, potlood, pen en Powerpoint Opgegeven huiswerk : storyboard afmaken

10 Draaiboek les 7 : Les 7: Filmen. Begin situatie : De leerling heeft kennis gemaakt met kleur. De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. Lesdoelen en inhoud : Filmen. Doelstellingen voor de leerling: Leerling kan in groepsverband filmen Materialenlijst : filmcamera, telefoon of compactcamera Opgegeven huiswerk : n.v.t.

11 Draaiboek les 8 : Les 8: Monteren, films afmaken en op Hyves plaatsen. Begin situatie : De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. Lesdoelen en inhoud : Monteren, films afmaken en op Hyves plaatsen. Doelstellingen voor de leerling: Leerling leert zelfstandig met het montage programma te werken. Leerling ontdekt hoe een goed montage in elkaar steekt. Leerling kan een hyves aanmaken en bewerken Materialenlijst : computer, videobewerkingsprogramma Opgegeven huiswerk : n.v.t.

12 Draaiboek les 9 : Les 9: Bespreken, evalueren en presenteren. Einde Lessenserie. Afsluitende les Begin situatie : De leerling heeft vaker zelfstandig en in groepsverband gewerkt. Lesdoelen en inhoud : Bespreken, evalueren en presenteren. Einde Lessenserie. Afsluitende les Leerdoelen De leerling kan karaktereigenschappen van een alter ego ontwerpen, benoemen en omzetten (een Avatar). De leerling is zich bewust van media invloeden De leerling ontwikkelt een eigen bewustwording van identiteit in de media. De leerling kan door gebruik te maken van fotografie en film verschillende de eigenschappen verbeelden. De leerling kan een gedegen en onderbouwde ontwerpkeuze maken. De leerling kan zijn eigen vorderingen evalueren: wekelijks en aan het einde van het project. De leerling kan een goed eindproduct maken, zijn of haar gehele proces evalueren en presenteren. Materialenlijst : computer, mediaplayer (VLC) Opgegeven huiswerk : n.v.t.

13

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704

&ie=utf-8&tbm=isch&source=og&sa=n&tab=wi&biw=1114&bih=704 Opdracht 3 Door: Sofie de Winter, Annelies Bakker, Mariska Bijvanck Studentnummer: 0842851, 0784421, 0843265 Vak: Vakdidactiek 36 Inlever datum: 20-04-2011 Titel lessenserie: Wat is echt? Klas: VMBO 4

Nadere informatie

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities

Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Media & Identiteit Lessenserie Avatar met ambities Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6-7 klokuren Inleiding Een avatar durft in een virtuele wereld meer David Meanix dan de eigenaar van de

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo,1 havo, 1 vwo 6 klokuren Inleiding Je culturele achtergrond bepaalt je hele leven. Uit welke cultuur je

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus

Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Media en Macht Lessenserie Het YouTube-virus Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo/havo/vwo, 3 vmbo/havo/vwo 5 klokuren Oliver Laric Inleiding YouTube bestaat ruim 5 jaar en is een ongekend populaire

Nadere informatie

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken.

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken. Werken met de Cirkel van Ontwikkeling Les 1: Introductie Cirkel van Ontwikkeling. Beginsituatie De leerlingen weten wat persoonlijke leerdoelen zijn en wat een IOP is. Leerdoelen Na de les kent de leerling

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het!

Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Media en Macht Lessenserie Maak het of kraak het! Docentenhandleiding doelgroep duur 3-4 vmbo 5 klokuren Banksy Inleiding Wordt het top of flop? Wat maakt je en wat breekt je? De macht van media zit hem

Nadere informatie

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?!

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6 klokuren Inleiding Ouderdom en schoonheid, hoe verhouden die twee zich? Als je jong bent, heb je

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen en Anouk Wagendorp stagecoach : studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : klas : VMBO-T 3 datum : 18-01-2012

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

Lesformulier: Peggy Woudsma , Aimée van Aert en Judith Koedam Lesformulier Kunstproject met 3 bijeenkomsten

Lesformulier: Peggy Woudsma , Aimée van Aert en Judith Koedam Lesformulier Kunstproject met 3 bijeenkomsten Lesformulier: Peggy Woudsma 0835291, Aimée van Aert 0834996 en Judith Koedam 0838338 Lesformulier Kunstproject met 3 bijeenkomsten Titel project: Het monument Korte beschrijving, concept: Stel jou gekozen

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy

Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Media en Privacy Lessenserie Media versus Privacy Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, 4 vwo 8-9 klokuren Inleiding Het kan zomaar zijn dat iedereen dag en nacht Surveilllance Shoe, Jill Magid in

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen handvaardigheid rond Chinese tempels Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3B

Steekkaart: nummer 3B Steekkaart: nummer 3B Onderwerp Het maken van een collage van de lievelingsdingen, met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Muzische opvoeding: Beeldopvoeding

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t.

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t. Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Houtbewerking, assemblage. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Houtbewerking, assemblage. Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp van hout met assemblage 1 / 2 Opdracht De leerling maakt een houten fotolijst en maakt daar een persoonlijke assemblage in Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase

Nadere informatie

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel'

Teleblikles 'Dit ben ik! Mijn ideale online profiel' Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Bram Litjens ; Karen Jong 16 April 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/50496 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Schilderen, tekenen, collage. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Schilderen, tekenen, collage. Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

VOORBEELD LES BIJ. Uitgewerkte voorbeeld les bij Kicks Art

VOORBEELD LES BIJ. Uitgewerkte voorbeeld les bij Kicks Art VOORBEELD LES BIJ Opdracht bij Kicks Art In groepen van maximaal 5 personen ga je een kunstenaar uitwerken. Dit doe je door je eerst theoretisch te verdiepen in de kunstenaar en zijn werk. Na het opzoeken

Nadere informatie

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min.

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min. Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (0 minuten) 1 Luistert en stelt eventueel vragen Luistert en stelt eventueel vragen Vult individueel online vragenlijst in en print van resultaat en interviewformulier

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af!

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Docentenhandleiding doelgroep duur 3 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding In veel andere culturen dan de westerse, verandert het schoonheidsideaal niet zo snel.

Nadere informatie

Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK. T Door: Marije Gertenbach

Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK. T Door: Marije Gertenbach Lesbrief NEW POTT REVISITED GEMAK T 070-3638968 info@vrijeacademie.org www.vrijeacademie.org www.gemak.org Door: Marije Gertenbach 1 Inhoudsopgave: Omschrijving Educatieprogramma Pag. 3 Voor de Docent

Nadere informatie

Thema: Jij bent mijn ster HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52739

Thema: Jij bent mijn ster HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52739 Thema: Jij bent mijn ster HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52739 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Lesplan Nederlands Project Pocket

Lesplan Nederlands Project Pocket Lesplan Nederlands Project Pocket Docent: Tijd: 5 keer 50 minuten Klas: 3 havo Les Algemene informatie: Beginsituatie Gelijke rechten voor vrouwen in het verleden en het heden. De bestuderen literaire-

Nadere informatie

Tekenen met Licht. It s your time to shine!

Tekenen met Licht. It s your time to shine! Tekenen met Licht It s your time to shine! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Tekenen met licht Inleiding Tekenen met

Nadere informatie

Canonvenster De Stijl: de vormgeving verandert totaal, 1917-1931

Canonvenster De Stijl: de vormgeving verandert totaal, 1917-1931 De Stijl: aan de horizon zie ik verticalen Korte lesomschrijving In 1917 richtten een aantal Nederlanden kunstenaars De Stijlgroep op. In reactie op de chaos van de Eerste Wereldoorlog zochten zij naar

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten.

MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO. LEERLINGMATERIAAL, doelgroep MBO leerjaar 1. Inleiding. Opdrachten. Voorbeelden. Producten. en nu MBO! MEDIA EN IDENTITEIT LESSENSERIE ALTER-IMAGO, doelgroep MBO leerjaar 1 Inleiding Je zou graag wel eens iemand anders willen zijn, of een paar kleine veranderingen willen aanbrengen aan je eigen

Nadere informatie

1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving

1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving 1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :... stagecoach :... studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school :... I Lesdoelstellingen en leerdoelen (in leerling-eindgedrag)

Nadere informatie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie lessen weet je meer over: wat zijn media en hoe werkt

Nadere informatie

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame

Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Media en Macht Lessenserie 15 Minutes of fame Docentenhandleiding doelgroep duur 4 vmbo,4 havo, 4 vwo 6-8 klokuren Inleiding Heeft iedereen recht op 15 minuten beroemdheid, zoals Andy Warhol beweert? Hoe

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT TEKST IN BEELD Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 3 en 4 Maart 2016

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET?

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET? INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT PRIVACY, NOODZAKELIJK OF NIET? Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 7 en 8 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Mediacultuur Thema Identiteit Groep 7

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat!

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat! Digitaal DJ-en Scratch and mix the beat! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Digitaal DJ-en Inleiding Mixen is een DJ techniek

Nadere informatie

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale

Nadere informatie

Functies van kleding en mode, subculturen, doelgroepn, inspiratieboek Designers, haute couture, concepten

Functies van kleding en mode, subculturen, doelgroepn, inspiratieboek Designers, haute couture, concepten Omschrijving van het vak Bij het vak modevorming leer je alles over mode. Je leert inspiratie verzamelen, een concept schrijven en dit om te zetten in een ontwerpschets. Je leert alles over beeldelementen

Nadere informatie

LESPLANNEN GS-HOLOCAUST

LESPLANNEN GS-HOLOCAUST LESPLANNEN GS-HOLOCAUST 1. ophalen kennis Jodenvervolging / Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog / pers in oorlogstijd 2. ophalen kennis argumenteren Les in reeks (nr): 1 Vooraf: uitdelen leerlingen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

Praktische informatie voor de docent bij lessenserie Redactioneel schrijven

Praktische informatie voor de docent bij lessenserie Redactioneel schrijven Praktische informatie voor de docent bij lessenserie Redactioneel schrijven In dit document vindt u praktische informatie over de lessenserie Redactioneel schrijven. Eerst wordt er een algemene beschrijving

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Feyza Tezgel Docent beeldende kunst en vormgeving 16

Docentenhandleiding. Feyza Tezgel Docent beeldende kunst en vormgeving 16 Docentenhandleiding Feyza Tezgel 0810172 Docent beeldende kunst en vormgeving 16 INHOUDELIJKE BESCHRIJVING Kan kunst aanzetten tot verandering? Hoe verhoog je door kunst de empathie vermogen? Vanuit welke

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Meten & meetkunde Aanpak Lesson Study Op Veenoord-VMBO

Meten & meetkunde Aanpak Lesson Study Op Veenoord-VMBO Meten & meetkunde Aanpak Lesson Study Op Veenoord-VMBO WWW.CPS.NL Inhoudsopgave PowerPoint Presentatie (20 minuten) Zelf aan de slag in groepjes (50 minuten) 15 minuten de gemaakte (deel) les presenteren

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Werkwijze voor de website projectmatig werken

Werkwijze voor de website projectmatig werken Werkwijze voor de website projectmatig werken De eerste stap Ontdekken hoe de lessenserie projectmatig werken gebruikt moet worden YouTube clips Studie- en beroepsvaardigheden Samenwerkend leren Differentiëren

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Deel-PTA voor twee vakken

Deel-PTA voor twee vakken Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak audiovisuele vormgeving telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man

Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Media en Lichaam Lessenserie Super Wo/Man Docentenhandleiding doelgroep havo/vwo 3/4 duur 6 klokuren Inleiding Wonder Woman: Dara Birnbaum In hoeverre komt het beeld van mannen en vrouwen in de media overeen

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN Een opdracht voor groep 7 of 8 gericht op het begrijpen van emoties in kunst. Leerlingen leggen een link tussen emoties en kunst, door emotionele beelden uit een animatiefilm te vergelijken met emoties

Nadere informatie

vandecappelle [academie voor beeldende vorming, Amsterdam]

vandecappelle [academie voor beeldende vorming, Amsterdam] 1. Gegevens Voor welke doelgroep is de les bedoeld? naam van de school: Caland Lyceum docent: Daniëlle Zuiderveld doelgroep: 4, vwo periode: blok 3 lesduur: 50 minuten http://bit.ly/11zktmn 2. De opdracht

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal Lesbrief bij Project Lekker griezelen?! Cultuurtraject 2015-2016 Een close- up illustratie maken bij een spannend verhaal Beste leerkracht, U heeft met uw klas deelgenomen aan het project Lekker griezelen?!

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2

Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2 Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2 Agenda Wat is er in het nieuws? Modulewijzer Weekoverzicht Aan de slag Huiswerk Wat is er in het nieuws? Waar gaan we het de komende 8 weken over hebben?

Nadere informatie

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16

PTA kunstvakken II beeldend GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 PTA grafimedia GL, deelvak tekenen Media cohort 14-15-16 Deel-PTA voor twee vakken Let op: dit PTA voor het deelvak tekenen telt mee bij 2 hoofdvakken: bij het hoofdvak grafimedia en het vak kunstvakken II beeldend. In dit PTA wordt in afzonderlijke paragrafen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 Datum: 12-05- 2014 Tijd: 11.40-12.40 Klas: 3hvD Aantal aanwezigen: 24 Lesonderwerp Talen in Spaanstalige landen; reizen in Latijns-Amerika Beginsituatie (De lln voelt, vindt,

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Sharon Schiedon Iris Schuurs!!! Lisa Spooren Yarah Winkelaar! LESSENCYLCUS!! CLASH OF THE CLASSICS

Sharon Schiedon Iris Schuurs!!! Lisa Spooren Yarah Winkelaar! LESSENCYLCUS!! CLASH OF THE CLASSICS Sharon Schiedon Iris Schuurs Lisa Spooren Yarah Winkelaar LESSENCYLCUS CLASH OF THE CLASSICS LESBRIEF: LES BEGINSITUATIE (klasindeling, leerlingen met een beperking, voorkennis, etc.) PLATTEGROND KLAS

Nadere informatie

Maak je eigen vlieger

Maak je eigen vlieger Uitdager van de maand Maak je eigen vlieger Natuur & Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Maak je eigen vlieger Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in hoe een vlieger vliegt

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Vreemde snuiters die apparaten

Vreemde snuiters die apparaten Vreemde snuiters die apparaten Naam van de school Zernike College Docenten: Herminda Vleems en Ingeborg Abrahamse Kunstenaars Josien Niebuur Klassen/schooltype derde klas HAVO/VWO Periode maart en april

Nadere informatie

Iglo s bouwen. Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 6. Algemeen

Iglo s bouwen. Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 6. Algemeen Uitdager van de maand Iglo s bouwen Natuur & Techniek, Groep 6 Algemeen Titel Bouw je eigen iglo Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Inzicht in de stevige constructie van een ronde

Nadere informatie

Vakdidactiek Lesplan gebaseerd op de theorie Luc Stevens. Bovenbouw HAVO/VWO. Sylvie Abegg en Elianne v/d Kamp 2de jaars ABV

Vakdidactiek Lesplan gebaseerd op de theorie Luc Stevens. Bovenbouw HAVO/VWO. Sylvie Abegg en Elianne v/d Kamp 2de jaars ABV Vakdidactiek Lesplan gebaseerd op de theorie Luc Stevens. Bovenbouw HAVO/VWO Sylvie Abegg en Elianne v/d Kamp 2de jaars ABV Lesplan aan de hand van theorie Luc Stevens Introductie Dit lesplan is voor het

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten

Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8. Handleiding voor leerkrachten Multidisciplinair lesprogramma voor groep 7-8 Handleiding voor leerkrachten Docentenhandleiding Show me a Story is een multidisciplinair project waarin storytelling, karakter ontwerp, grafische vormgeving,

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie